SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.TipsSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Poolish/Preferment WasdaSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Enkele recepten:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!
http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm
De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/
Filmpje van Vincent Talleu :
Wat resultaten van uit het vorige topic
Minilot:
Lot_1
computergirl
monkNL
Zo-is-dat
Mocht je foto er niet in staan, sorrydouche-eendje
met pulletjesMijn pizzasteen is gisteren gesneuveld (tijdens het bakken in 2en gesprongen ), dus ik was benieuwd welke jullie dan hebben .Ik heb geen steen maar een dikke staalplaat, wordt sneller warm en breekt niet
https://shop.bakingsteel.(...)roducts/baking-steelHelsinki
Avec persévérance.Wow, de verzendkosten zijn duurder dan de plaat zelf .quote:Op maandag 13 maart 2017 19:38 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ik heb geen steen maar een dikke staalplaat, wordt sneller warm en breekt niet
https://shop.bakingsteel.(...)roducts/baking-steel
Hier weinig aan het bakken want koolhydraatarm dieet. De hel.ding is ook teringzwaar. ik heb hem geloof ik uit Deense webshop van dit bedrijfquote:Op maandag 13 maart 2017 20:54 schreef Helsinki het volgende:
[..]
Wow, de verzendkosten zijn duurder dan de plaat zelf .
http://www.3-2-1-pizza.eu/index.htmlquote:Op maandag 13 maart 2017 19:33 schreef douche-eendje het volgende:
Mijn pizzasteen is gisteren gesneuveld (tijdens het bakken in 2en gesprongen ), dus ik was benieuwd welke jullie dan hebben .quote:Op maandag 13 maart 2017 22:03 schreef Trusten het volgende:
[..]
http://www.3-2-1-pizza.eu/index.htmlMooie steen. Goede diktequote:Op maandag 13 maart 2017 22:03 schreef Trusten het volgende:
[..]
http://www.3-2-1-pizza.eu/index.htmlCobra4
mr. DkutHmmm, ziet er heerlijk uit.quote:Op maandag 20 maart 2017 09:25 schreef douche-eendje het volgende:
[ link | afbeelding ]
En nu heb ik honger."Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MCMooi geworden!
Heeft een van jullie weleens bagels gebakken? Ik heb het laatst geprobeerd, maar ze vervormden totaal toen ik ze wilde optillen en in heet water dompelen. Alle lucht ging er daardoor ook uit. Nu dus op zoek naar een goed recept en tips en trucs.Persoonlijk nooit gebakken. Kwam deze link wel zojuist tegen in mijn tijdlijn. Misschien heb je er wat aan: http://www.seriouseats.co(...)e-bagels-recipe.htmlquote:Op maandag 20 maart 2017 16:09 schreef Bleie het volgende:
Mooi geworden!
Heeft een van jullie weleens bagels gebakken? Ik heb het laatst geprobeerd, maar ze vervormden totaal toen ik ze wilde optillen en in heet water dompelen. Alle lucht ging er daardoor ook uit. Nu dus op zoek naar een goed recept en tips en trucs.
De zuurdesem variant van overnight rolls
http://breadandcompanatic(...)oof-sourdough-rolls/
[ Bericht 15% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 26-03-2017 10:53:35 ]Goeie deal als je het geld ervoor hebt
http://www.ibood.com/home(...)xer-keukenrobot.htmlqltel
Meneer RewimoEen vriend van me en ik lopen al een tijdje rond met het idee om een stenen buitenoven gestookt op hout te maken. Om eens te kijken wat de voors en tegens hiervan zijn hebben we een paar weken geleden een pizza/broodoven op een aanhanger gehuurd.
We hebben die dag allerlei brood gebakken, puur om te kijken wat de voor- en nadelen van zo'n oven zijn. En als we er brood bij zouden overhouden was dat meegenomen.
Hier zie je al gelijk een nadeel: de temperatuur is enorm lastig te regelen. En aangezien zo'n standaard-oventje weinig massa heeft warmt hij enorm snel op en koelt ook weer enorm snel af.
Vloerkrentenbollen
krentenbollen met perzik en spijs
zachte kadetten
Meer krentenbollen
broodjes en worstenbroodjes
Andere broodjes
De beste methode die we gevonden hebben om brood te bakken is de oven opstoken en als de temperatuur goed is de brandende blokken eruit halen. We hadden gelukkig een grote pan met deksel waar we heel de brandende zooi in schoven waarna het deksel erop ging. Wat er in die pan zat konden we later weer gebruiken als een soort houtskool om het vuur weer makkelijk op te stoken.
Later hebben we ook nog gebakken met een klein randje brandende massa aan de zij- en achterkant, dat ging ook best goed.
Bakken terwijl het vuur nog brand zorg gegarandeerd voor zwart brood. Uit laten branden duurt te lang en daarbij koelt de oven ook weer teveel af (door te weinig steenmassa). Wie zelf zo'n oven wil maken: bespaar niet op de stenen. Massa is heel belangrijk.
De zwarte exemplaren laat ik hier maar niet zienWat handig dat je huurt om uit te zoeken of iets een investering waard is. En die broden met perzik en spijs zien er verrukkelijk uit. Voor hoeveel monden bak je?quote:Op woensdag 5 april 2017 07:45 schreef qltel het volgende:
Een vriend van me en ik lopen al een tijdje rond met het idee om een stenen buitenoven gestookt op hout te maken. Om eens te kijken wat de voors en tegens hiervan zijn hebben we een paar weken geleden een pizza/broodoven op een aanhanger gehuurd.
We hebben die dag allerlei brood gebakken, puur om te kijken wat de voor- en nadelen van zo'n oven zijn. En als we er brood bij zouden overhouden was dat meegenomen.
Hier zie je al gelijk een nadeel: de temperatuur is enorm lastig te regelen. En aangezien zo'n standaard-oventje weinig massa heeft warmt hij enorm snel op en koelt ook weer enorm snel af.
[ afbeelding ]
Vloerkrentenbollen
[ afbeelding ]
krentenbollen met perzik en spijs
[ afbeelding ]
zachte kadetten
[ afbeelding ]
Meer krentenbollen
[ afbeelding ]
broodjes en worstenbroodjes
[ afbeelding ]
Andere broodjes
[ afbeelding ]
De beste methode die we gevonden hebben om brood te bakken is de oven opstoken en als de temperatuur goed is de brandende blokken eruit halen. We hadden gelukkig een grote pan met deksel waar we heel de brandende zooi in schoven waarna het deksel erop ging. Wat er in die pan zat konden we later weer gebruiken als een soort houtskool om het vuur weer makkelijk op te stoken.
Later hebben we ook nog gebakken met een klein randje brandende massa aan de zij- en achterkant, dat ging ook best goed.
Bakken terwijl het vuur nog brand zorg gegarandeerd voor zwart brood. Uit laten branden duurt te lang en daarbij koelt de oven ook weer teveel af (door te weinig steenmassa). Wie zelf zo'n oven wil maken: bespaar niet op de stenen. Massa is heel belangrijk.
[ afbeelding ]
De zwarte exemplaren laat ik hier maar niet zienSomebody that I used to knowqltel
Meneer RewimoDit was niet voor het brood, maar voor het proberen. Er is ook best wel wat de vuilnisbak in gegaan..quote:Op woensdag 5 april 2017 14:42 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Wat handig dat je huurt om uit te zoeken of iets een investering waard is. En die broden met perzik en spijs zien er verrukkelijk uit. Voor hoeveel monden bak je?
Maar de vriezer zat aardig vol na deze dag. We zijn vanaf een uur of 11 tot +/- 9 uur 's avonds bezig geweest met kneden, stoken en bakken.
Die broodjes met perzik waren inderdaad heerlijk. Recept is simpel, krentenbollen met vruchtenbroodpoeder, duw daar in het midden een bolletje spijs in en daarna een halve perzik uit blik. Resultaat is heerlijk.zondag 7 mei 2017 @ 10:36:12 #23Elvi
miemkwienIk wil graag dit brood maken en in het recept staat dat je "strong white flour" moet gebruiken.
Wat bedoelen ze daar precies mee? Tarwebloem, patentbloem, of toch iets anders?daar bedoelen ze mee dat je moet bakken met meel met hoger eiwit percentage (en dus meer gluten)quote:Op zondag 7 mei 2017 10:36 schreef Elvi het volgende:
Ik wil graag dit brood maken en in het recept staat dat je "strong white flour" moet gebruiken.
Wat bedoelen ze daar precies mee? Tarwebloem, patentbloem, of toch iets anders?
In amerikaans patentbloem zit extra eiwit, maar hier geen vergelijkend produkt in supermarktzondag 7 mei 2017 @ 10:49:37 #25Bleie
De AH (sommige in elk geval) verkopen tegenwoordig verkoopt tegenwoordig 'broodbakmeel' van Robèrt van Beckhoven. Heb een pak gekocht, maar geloof eigenlijk niet dat het beter resultaat geeft dan de goedkope tarwebloem waar ik normaal mee bak.
Ik heb trouwens net een focaccia uit de oven gehaald voor bij het avondeten.
zit veel meer door heen dacht ik? Ook zaadjes en gist zag ik op verpakking die ik laatst bekeek.quote:Op zondag 7 mei 2017 10:49 schreef Bleie het volgende:
De AH (sommige in elk geval) verkopen tegenwoordig verkoopt tegenwoordig 'broodbakmeel' van Robèrt van Beckhoven. Heb een pak gekocht, maar geloof eigenlijk niet dat het beter resultaat geeft dan de goedkope tarwebloem waar ik normaal mee bak.zondag 7 mei 2017 @ 11:04:10 #27Elvi
miemkwienNiet inde supermarkt, maar misschien wel ergens anders? Of moet ik het recept echt aanpassen?quote:Op zondag 7 mei 2017 10:39 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
daar bedoelen ze mee dat je moet bakken met meel met hoger eiwit percentage (en dus meer gluten)
In amerikaans patentbloem zit extra eiwit, maar hier geen vergelijkend produkt in supermarkt
Ik maak niet zo heel vaak brood dus ik ben echt n00b op dit vlakamerikaanse patentbloem is online te koop bij De Zuidmolen, maar vraag me af of dat de moeite waard is. Je kan met huismerk bloem van supermarkt ook brood bakken.quote:Op zondag 7 mei 2017 11:04 schreef Elvi het volgende:
[..]
Niet inde supermarkt, maar misschien wel ergens anders? Of moet ik het recept echt aanpassen?
Ik maak niet zo heel vaak brood dus ik ben echt n00b op dit vlak
Ik zie in recept ook geen bijzondere dingen muv de kleur. Als je gewone bloem gebruikt moet je wel hoeveelheid vocht aanpassen volgens mij
Oh ook hier te koop
https://www.broodbakshop.(...)ij-trouwens-ook.html
[ Bericht 6% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 07-05-2017 11:26:33 ]zondag 7 mei 2017 @ 11:17:29 #29Bleie
Er zijn verschillende soorten. Die ik heb is echt alleen meel. Maar er zijn ook bakmixen geloof ik.quote:Op zondag 7 mei 2017 11:01 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
zit veel meer door heen dacht ik? Ook zaadjes en gist zag ik op verpakking die ik laatst bekeek.
Ik bak trouwens nooit brood met patentbloem, dat gebruik ik voor koekjes en taarten. Maar dat zou dus wel kunnen?bij AH heb je alleen patentbloem van huismerk, officieel is dat idd niet voor brood. Las net ergens dat je eiwitpercentage van 12% moet hebben, ik haal dat alleen bij de Manitoba die ik in de kast heb staan volgens mijquote:Op zondag 7 mei 2017 11:17 schreef Bleie het volgende:
[..]
Er zijn verschillende soorten. Die ik heb is echt alleen meel. Maar er zijn ook bakmixen geloof ik.
Ik bak trouwens nooit brood met patentbloem, dat gebruik ik voor koekjes en taarten. Maar dat zou dus wel kunnen?Ja, zijn reeks aan bakproducten is in de bonus. Ik heb die desemstartershizzl meegenomen. Gewoon omdat de pogingen toen ik zelf thuis een dezemstarter wilde maken op niks uitliepenquote:Op zondag 7 mei 2017 10:49 schreef Bleie het volgende:
De AH (sommige in elk geval) verkopen tegenwoordig verkoopt tegenwoordig 'broodbakmeel' van Robèrt van Beckhoven. Heb een pak gekocht, maar geloof eigenlijk niet dat het beter resultaat geeft dan de goedkope tarwebloem waar ik normaal mee bak.mag het wetendinsdag 9 mei 2017 @ 18:13:45 #32Zo-is-dat
of nie dan?Ik heb die desemstarter net in mijn hand gehad maar dat is desem poeder met gist, niet echt desem dusquote:Op dinsdag 9 mei 2017 15:30 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
Ja, zijn reeks aan bakproducten is in de bonus. Ik heb die desemstartershizzl meegenomen. Gewoon omdat de pogingen toen ik zelf thuis een dezemstarter wilde maken op niks uitliepenIk had mij weinig anders voorgesteld. Zou eigenlijk de keuringsdienst van waarde moeten tippen Vraag me ook af in hoeverre het nu echt een desemsmaak meegeeft aan het brood.quote:Op dinsdag 9 mei 2017 18:13 schreef Zo-is-dat het volgende:
[..]
Ik heb die desemstarter net in mijn hand gehad maar dat is desem poeder met gist, niet echt desem dusmag het wetendinsdag 9 mei 2017 @ 18:30:09 #34Zo-is-dat
of nie dan?Ik ben ook benieuwd! Leuk als je dat laat weten!quote:Op dinsdag 9 mei 2017 18:15 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
Ik had mij weinig anders voorgesteld. Zou eigenlijk de keuringsdienst van waarde moeten tippen Vraag me ook af in hoeverre het nu echt een desemsmaak meegeeft aan het brood.
Ik ben m'n echte desem ( ) aan t reanimeren al een week, had hm helemaal verwaarloosd nu ruikt ie al weer goed zuur en bubbelt aardig maar mag nog wel wat meer gaan groeien dus ik ga nog even doorquote:Op zaterdag 20 mei 2017 16:23 schreef Rorsach het volgende:
[ afbeelding ]
Schaal verse baba ganoush met een stel maneesh, beide naar recept van Paul HollywoodLekker HMK!
Ik heb zachte bruine bollen gebakken met tarwebloem, vokorenbloem en speltmeel.
En mijn desem weer eens uit de koelkast gehaald. Kijken of ik er morgen mee kan bakken.zaterdag 3 juni 2017 @ 11:26:25 #39Helsinki
Avec persévérance.Ik ben op zoek naar een recept voor kloosterbrood. Iemand die me daaraan zou kunnen helpen ?
nooit van gehoord maar vooral veel zaden en pitten zo te zienquote:Op zaterdag 3 juni 2017 11:26 schreef Helsinki het volgende:
Ik ben op zoek naar een recept voor kloosterbrood. Iemand die me daaraan zou kunnen helpen ?
[ afbeelding ]
https://bakboerderij.com/kloosterbrood-2000-gram.html
Daar heeft Levine ook vast recepten vanzondag 4 juni 2017 @ 12:12:12 #41Bleie
Ik kan ook niets beters vinden, maar Levine heeft inderdaad heel goede recepten voor broden met zaden en pitten. Ik heb er net een uit de oven gehaald.qltel
Meneer RewimoIk ben net terug uit Estland en daar hebben ze "zwart brood" zoals ze dat noemen. Een soort roggebrood. Ik heb een boek gekocht met brood-recepten in het Ests en Engels. Het enige is, in veel recepten gebruiken ze "leaven". Ik begrijp dat dat het rijsmiddel is, en dat ze dat normaal maken door een paar sneden van dat brood in een halve liter karnemelk te doen en dat dan minimaal 14 uur in een warme kamer (meer dan 24 graden celsius) laten staan Maar ja, ik heb niet zo'n brood en even terug vliegen is ook zo lastig..
Weten jullie wat ze bedoelen met leaven of hoe ik dat kan vervangen door wat anders (blok gist erin is het eerste wat in me opkomt)?
Edit: oeps, ik haal het Estse woord door Google Translate en dan komt er zuurdesem uit. Is ook wel een soort van logisch.zuurdesem zegt google, in gebakken brood zit geen levend gist meer dus ik denk dat die methode meest op snelle zuurdesem lijktquote:Op zondag 4 juni 2017 17:59 schreef qltel het volgende:
Ik ben net terug uit Estland en daar hebben ze "zwart brood" zoals ze dat noemen. Een soort roggebrood. Ik heb een boek gekocht met brood-recepten in het Ests en Engels. Het enige is, in veel recepten gebruiken ze "leaven". Ik begrijp dat dat het rijsmiddel is, en dat ze dat normaal maken door een paar sneden van dat brood in een halve liter karnemelk te doen en dat dan minimaal 14 uur in een warme kamer (meer dan 24 graden celsius) laten staan Maar ja, ik heb niet zo'n brood en even terug vliegen is ook zo lastig..
Weten jullie wat ze bedoelen met leaven of hoe ik dat kan vervangen door wat anders (blok gist erin is het eerste wat in me opkomt)?qltel
Meneer RewimoDaar kwam ik dus ook net achter, zie de edit..quote:
Goed, poging 3 om een zuurdesem te produceren dan maar.. Hopelijk lukt het dan wel goed.
[edit] Klinkt logisch. Gist gaat dood bij +/- 45 graden, ik wist alleen niet dat zuurdesem bleef doorleven bij hogere temperaturen.qltel
Meneer RewimoWel een leuk boek trouwens, staan erg aparte broden in, zoals bijvoorbeeld brood gemaakt met alleen maar zaden en brood met bakpoeder i.p.v. gist of zuurdesem.eeehhh, nee? Zuurdesen is gist is ook gist en dat gaat dood in de oven, maar gist is ook overal in de lucht en gaat zich op warme omgeving met melk en brood misschien sneller ontwikkelenquote:Op zondag 4 juni 2017 18:03 schreef qltel het volgende:
[..]
[edit] Klinkt logisch. Gist gaat dood bij +/- 45 graden, ik wist alleen niet dat zuurdesem bleef doorleven bij hogere temperaturen.qltel
Meneer RewimoHmm, dus dat zou ik dan ook met Duits zuurdesembrood kunnen proberen. Het is de gok waard.quote:Op zondag 4 juni 2017 18:15 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
eeehhh, nee? Zuurdesen is gist is ook gist en dat gaat dood in de oven, maar gist is ook overal in de lucht en gaat zich op warme omgeving met melk en brood misschien sneller ontwikkelen
Bedankt voor het meedenken!Hulp nodig!
Mijn zoon mag een tijdje geen gist meer eten.
Nu heeft onze bakker lekker zuurdesembrood, maar er zitten nogal wat pitjes in wat hij minder lekker vindt. Nu dacht ik zelf zuurdesembrood te maken/proberen.
Op internet kom ik verschillende soorten dingen tegen (qua tijd en ingredienten), zodat ik eigenlijk niet meer precies weet welke het beste werkt.
Wat is volgens jullie de beste manier om zuurdesem te maken?dan heb ik zo mijn vraagtekens bij degene die de lijst heeft opgesteld.quote:Op woensdag 14 juni 2017 12:01 schreef Koningin het volgende:
[..]
Op ons voedingslijstje staat dat zuurdesembrood wel mag...
Zelf zuurdesem starter duurt wel even, zie hier voor voorbeeld
https://uitdekeukenvanard(...)e-zuurdesem.html?m=1
Zuurdesem broden zijn wel makkelijker verteerbaar, maar dat komt door langere fermentatie en niet door gistsoortqltel
Meneer RewimoIk vind het er lekker uitzien. Welk recept heb je daarvoor gebruikt?quote:Op vrijdag 16 juni 2017 18:20 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Stond al lang op de planning om eens te proberen: suikerbrood
Het viel niet mee om het in de vormen te krijgen dus geen schoonheden maar ruikt prima
[ link | afbeelding ]
Ik heb vandaag Pfalzkorn gebakken. Mijn versie van Waldkorn. Daar is geen recept van en dus zelf geëxperimenteerd met de ingrediëntendeclaratie op een verpakking.. (nog geen foto)https://www.weekendbakery.com/posts/sugar-loaf/quote:Op vrijdag 16 juni 2017 18:42 schreef qltel het volgende:
[..]
Ik vind het er lekker uitzien. Welk recept heb je daarvoor gebruikt?vrijdag 21 juli 2017 @ 19:32:20 #56goed_volk
kan tegen een grapjeVraagje van een broodbak newbie hier:
Ik heb het eenvoudige maisbrood uit de OP gemaakt, maar het is totaal mislukt. Tijdens het kneden (in de machine) was het een erg droge boel. Vervolgens wilde het deeg amper rijzen.
Het is zo mislukt, dat zelfs de katten er niet aankomen
Wat doe ik fout, of wat kan ik anders doen?Hier schreef Dagoduck: Zeer goede FiPo.
Hier denkt katindeboom dat ik eigenlijk Braddie ben, maar die ben ik natuurlijk niet.
Hier liet ik CherryOnTop haar beeldscherm onder spugenqltel
Meneer RewimoMisschien denk ik te simpel, maar het klinkt alsof er te weinig water in zat. Het ene meel neemt meer water op dan het andere, dus dat moet je toch een beetje op gevoel doen en niet heel exact het recept volgen.quote:Op vrijdag 21 juli 2017 19:32 schreef goed_volk het volgende:
Vraagje van een broodbak newbie hier:
Ik heb het eenvoudige maisbrood uit de OP gemaakt, maar het is totaal mislukt. Tijdens het kneden (in de machine) was het een erg droge boel. Vervolgens wilde het deeg amper rijzen.
Het is zo mislukt, dat zelfs de katten er niet aankomen
Wat doe ik fout, of wat kan ik anders doen?vrijdag 21 juli 2017 @ 19:55:04 #58goed_volk
kan tegen een grapjeDat idee had ik tijdens het kneden ook al. Toch nog zo'n 120 ml water toegevoegd. Hielp helaas niet, maar bedankt!quote:Op vrijdag 21 juli 2017 19:49 schreef qltel het volgende:
[..]
Misschien denk ik te simpel, maar het klinkt alsof er te weinig water in zat. Het ene meel neemt meer water op dan het andere, dus dat moet je toch een beetje op gevoel doen en niet heel exact het recept volgen.Hier schreef Dagoduck: Zeer goede FiPo.
Hier denkt katindeboom dat ik eigenlijk Braddie ben, maar die ben ik natuurlijk niet.
Hier liet ik CherryOnTop haar beeldscherm onder spugenWat voor meel heb je gebruikt? En leefde je gist nog?
Ik heb vandaag triangelbroodjes gemaakt. 250 gr volkoren, 250 gr tarwemeel en wat 7-granenvlokken. Zijn erg lekker geworden. Ook mijn zuurdesem weer eens uit de koelkast gehaald, doet het nog prima, gelukkig.goed_volk
kan tegen een grapjeMaismeel van de molen en gedroogde gist. In eerste instantie keurig het recept gevolgd, maar misschien moet ik wat 'brutaler' worden en meer experimenteren.quote:Op vrijdag 21 juli 2017 22:06 schreef Bleie het volgende:
Wat voor meel heb je gebruikt? En leefde je gist nog?
Ik heb vandaag triangelbroodjes gemaakt. 250 gr volkoren, 250 gr tarwemeel en wat 7-granenvlokken. Zijn erg lekker geworden. Ook mijn zuurdesem weer eens uit de koelkast gehaald, doet het nog prima, gelukkig.Hier schreef Dagoduck: Zeer goede FiPo.
Hier denkt katindeboom dat ik eigenlijk Braddie ben, maar die ben ik natuurlijk niet.
Hier liet ik CherryOnTop haar beeldscherm onder spugenMisschien verwachtingen bijstellen?
Mais heeft geen gluten, dus lang kneden is nutteloos en veel rijzen kan het deeg ook niet omdat de gluten er niet zijn om het gas dat gist produceert vast te houdenOf beginnen met gewoon tarwemeel, en als je daar wat ervaring mee hebt, weer eens maismeel gebruiken.quote:Op zaterdag 22 juli 2017 12:57 schreef goed_volk het volgende:
[..]
Maismeel van de molen en gedroogde gist. In eerste instantie keurig het recept gevolgd, maar misschien moet ik wat 'brutaler' worden en meer experimenteren.
Op zoek naar zuurdesemrecepten kwam ik op mijn pinterest opeens weer het recept voor Norwich Sourdough tegen, was hier een tijd terug nogal een hit, volgens mij. Heb het toen ook weleens gemaakt. Was altijd erg lekker, en niet zo ingewikkeld, dus staat nu in de autolyse, en dan de tweede rijs vannacht in de koelkast. (http://www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/)Mooi!quote:Op zaterdag 22 juli 2017 16:02 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Zelf nog steeds aan het bakken, vandaag brood met geroosyerde havervlokken uit Levine2
[ afbeelding ]Een goede zelfbouwpakket oven is rijkelijk voorzien van isolerende korrels waardoor de oven minimaal 16 uur warm blijft.quote:Op woensdag 5 april 2017 07:45 schreef qltel het volgende:
Een vriend van me en ik lopen al een tijdje rond met het idee om een stenen buitenoven gestookt op hout te maken. Om eens te kijken wat de voors en tegens hiervan zijn hebben we een paar weken geleden een pizza/broodoven op een aanhanger gehuurd.
We hebben die dag allerlei brood gebakken, puur om te kijken wat de voor- en nadelen van zo'n oven zijn. En als we er brood bij zouden overhouden was dat meegenomen.
Hier zie je al gelijk een nadeel: de temperatuur is enorm lastig te regelen. En aangezien zo'n standaard-oventje weinig massa heeft warmt hij enorm snel op en koelt ook weer enorm snel af.
[ afbeelding ]
Vloerkrentenbollen
[ afbeelding ]
krentenbollen met perzik en spijs
[ afbeelding ]
zachte kadetten
[ afbeelding ]
Meer krentenbollen
[ afbeelding ]
broodjes en worstenbroodjes
[ afbeelding ]
Andere broodjes
[ afbeelding ]
De beste methode die we gevonden hebben om brood te bakken is de oven opstoken en als de temperatuur goed is de brandende blokken eruit halen. We hadden gelukkig een grote pan met deksel waar we heel de brandende zooi in schoven waarna het deksel erop ging. Wat er in die pan zat konden we later weer gebruiken als een soort houtskool om het vuur weer makkelijk op te stoken.
Later hebben we ook nog gebakken met een klein randje brandende massa aan de zij- en achterkant, dat ging ook best goed.
Bakken terwijl het vuur nog brand zorg gegarandeerd voor zwart brood. Uit laten branden duurt te lang en daarbij koelt de oven ook weer teveel af (door te weinig steenmassa). Wie zelf zo'n oven wil maken: bespaar niet op de stenen. Massa is heel belangrijk.
[ afbeelding ]
De zwarte exemplaren laat ik hier maar niet zien
Daarnaast heb je de oven waarschijnlijk meteen naar de juiste temperatuur gestookt, dat is een no-go.speak only if it improves the silence.Waar halen jullie je meel vandaan? En in beetje normale hoeveelheden?
Juiste meel is toch belangrijkste factor voor lekker brood, maar vind dat ook meteen het moeilijkste. In supermarkt is weinig te vinden, online moet je al vrij veel bestellen zodat het beetje betaalbaar blijft.
En hoe bewaren jullie het? Heb vervelende ervaringen met vliegjes en die heb je juist vaker bij biologisch meel of meel van de lokale molen.Eerst denken, dan typenZuidmolen.quote:Op zaterdag 22 juli 2017 19:40 schreef Piger het volgende:
Waar halen jullie je meel vandaan? En in beetje normale hoeveelheden?
Juiste meel is toch belangrijkste factor voor lekker brood, maar vind dat ook meteen het moeilijkste. In supermarkt is weinig te vinden, online moet je al vrij veel bestellen zodat het beetje betaalbaar blijft.
En hoe bewaren jullie het? Heb vervelende ervaringen met vliegjes en die heb je juist vaker bij biologisch meel of meel van de lokale molen.speak only if it improves the silence.Ik gebruik eigenlijk altijd supermarktmeel. Er is ook een bakker redelijk dichtbij waar ik los meel kan kopen, maar dat is net een kant op waar ik zelden kom, dus dat komt er niet zo vaak van.quote:Op zaterdag 22 juli 2017 19:40 schreef Piger het volgende:
Waar halen jullie je meel vandaan? En in beetje normale hoeveelheden?
Juiste meel is toch belangrijkste factor voor lekker brood, maar vind dat ook meteen het moeilijkste. In supermarkt is weinig te vinden, online moet je al vrij veel bestellen zodat het beetje betaalbaar blijft.
En hoe bewaren jullie het? Heb vervelende ervaringen met vliegjes en die heb je juist vaker bij biologisch meel of meel van de lokale molen.ik ga eens in de zoveel tijd naar molen de Zandhaas in Santpoort en ik neem ook wel eens meel mee als ik in buitenland in supermarkt kom.quote:Op zaterdag 22 juli 2017 19:40 schreef Piger het volgende:
Waar halen jullie je meel vandaan? En in beetje normale hoeveelheden?
Juiste meel is toch belangrijkste factor voor lekker brood, maar vind dat ook meteen het moeilijkste. In supermarkt is weinig te vinden, online moet je al vrij veel bestellen zodat het beetje betaalbaar blijft.
En hoe bewaren jullie het? Heb vervelende ervaringen met vliegjes en die heb je juist vaker bij biologisch meel of meel van de lokale molen.
Ik heb geen last van beestjes maar aangebroken zakken zitten in plastic hema boxZiet er prima uit!
Bij mij gaat het altijd mis met rijzen in de koelkast, gist/desem lijkt niet meer te ontwakengoed_volk
kan tegen een grapjeVraagje: ik zoek een machine om mijn deeg te kneden. Zal hem 2x in de week gebruiken, ofzo. Wat is een leuke (en voordelige) instapmachine?Dank! Weer wat geleerd Hoe is het dan op te lossen?quote:Op zaterdag 22 juli 2017 15:24 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Misschien verwachtingen bijstellen?
Mais heeft geen gluten, dus lang kneden is nutteloos en veel rijzen kan het deeg ook niet omdat de gluten er niet zijn om het gas dat gist produceert vast te houdenHier schreef Dagoduck: Zeer goede FiPo.
Hier denkt katindeboom dat ik eigenlijk Braddie ben, maar die ben ik natuurlijk niet.
Hier liet ik CherryOnTop haar beeldscherm onder spugenals je met 100% maismeel wilt bakken is dat niet op te lossenquote:Op dinsdag 1 augustus 2017 20:00 schreef goed_volk het volgende:
Vraagje: ik zoek een machine om mijn deeg te kneden. Zal hem 2x in de week gebruiken, ofzo. Wat is een leuke (en voordelige) instapmachine?
[..]
Dank! Weer wat geleerd Hoe is het dan op te lossen?
Ben je glutenvrij uit overtuiging?goed_volk
kan tegen een grapjeNee, was gewoon recept uit de OP. Leek me lekkerquote:Op dinsdag 1 augustus 2017 20:22 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
als je met 100% maismeel wilt bakken is dat niet op te lossen
Ben je glutenvrij uit overtuiging?Hier schreef Dagoduck: Zeer goede FiPo.
Hier denkt katindeboom dat ik eigenlijk Braddie ben, maar die ben ik natuurlijk niet.
Hier liet ik CherryOnTop haar beeldscherm onder spugenIk heb deze machine. Erg tevreden over.quote:Op dinsdag 1 augustus 2017 20:00 schreef goed_volk het volgende:
Vraagje: ik zoek een machine om mijn deeg te kneden. Zal hem 2x in de week gebruiken, ofzo. Wat is een leuke (en voordelige) instapmachine?Ik heb deze machine ook, en ben er ook erg tevreden over! Kneden van deeg voor brood en bijvoorbeeld pizza gaat prima.quote:Op dinsdag 1 augustus 2017 22:32 schreef Bleie het volgende:
[..]
Ik heb deze machine. Erg tevreden over.qltel
Meneer RewimoIk ben bezig om een zuurdesem te kweken. De desem is "klaar", ik voed hem nu elke dag zoals volgens het schema op dag 7, het enige rare is dat hij de ene dag behoorlijk toeneemt, en de andere dag een stuk minder. Ook duurt het wel eens langer dan 12 uur. Is dat iets om me zorgen over te maken?Beetje laat antwoord. Nee dat maakt niet uit. Het wordt veroorzaakt door de wisselende temperaturen.quote:Op woensdag 23 augustus 2017 13:59 schreef qltel het volgende:
Ik ben bezig om een zuurdesem te kweken. De desem is "klaar", ik voed hem nu elke dag zoals volgens het schema op dag 7, het enige rare is dat hij de ene dag behoorlijk toeneemt, en de andere dag een stuk minder. Ook duurt het wel eens langer dan 12 uur. Is dat iets om me zorgen over te maken?
Je kan je desem ook een keer per week voeden maar dan moet je hem tussendoor in de koelkast opslaan. Als je desem nog leeft moet dat nu kunnen.
Lekkere biscuits met gravy (naar recept van de bbq pitboys). Geen idee waar ik het biscuitrecept vandaan heb, maar ze waren heerlijk.qltel
Meneer RewimoBedankt! Het doet het inderdaad wel in brood. Ik heb er al 3 gebakken met aardig resultaat. Ik moet het echte desembakken nog in de vingers krijgen, maar de eerste resultaten zijn best aardig.quote:Op zaterdag 16 september 2017 11:28 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Beetje laat antwoord. Nee dat maakt niet uit. Het wordt veroorzaakt door de wisselende temperaturen.
Je kan je desem ook een keer per week voeden maar dan moet je hem tussendoor in de koelkast opslaan. Als je desem nog leeft moet dat nu kunnen.
Desem staat nu inderdaad al een paar dagen in de koelkast.Van het weekend weer begonnen met bakken. Dat lag een beetje stil door te veel werk in de moestuin. Het posten hier lag stil omdat ik geen foto's kon uploaden. Nieuwe poging alleen de making of dit keer.
Twee walnotenbroden naar Oostenrijks recept en een zoet brood ook Oostenrijks.
Verder een poging gewaagd om borodinskybrood te maken maar dat is faliekant mislukt.
Ik heb vandaag no-knead volkoren pitabroodjes gebakken volgens recept van vegetus.nl en ze zijn goed gelukt! Past niet helemaal in dit topic, want ik heb ze gebakken in een koekenpan, maar het was wel gistdeeg. Ik heb verse gist gebruikt en dat is goed gegaan, het deeg was na drie uur heel mooi gerezen en goed te vormen tot pitabroodjes. Het was wel moeilijk om in te schatten wanneer de broodjes gaar waren, ik heb eentje veel te zwart laten worden en twee andere hadden zwarte plekken
Misschien durf ik het later nog wel eens aan om zulke mooie dingen te bakken als ik hier wel eens zie langskomen... Tot nu toe leek brood bakken me een soort magie waar ik niets van snapte en me niet aan ging wagenWaarom zou dat hier niet passen? Het is brood en het is gebakken! Past hier dus prima. Had ook pita's op het lijstje staan voor dit weekend maar daar ben ik niet meer aan toegekomen.quote:Op zondag 17 september 2017 16:28 schreef Tele6 het volgende:
Ik heb vandaag no-knead volkoren pitabroodjes gebakken volgens recept van vegetus.nl en ze zijn goed gelukt! Past niet helemaal in dit topic, want ik heb ze gebakken in een koekenpan, maar het was wel gistdeeg. Ik heb verse gist gebruikt en dat is goed gegaan, het deeg was na drie uur heel mooi gerezen en goed te vormen tot pitabroodjes. Het was wel moeilijk om in te schatten wanneer de broodjes gaar waren, ik heb eentje veel te zwart laten worden en twee andere hadden zwarte plekken
Misschien durf ik het later nog wel eens aan om zulke mooie dingen te bakken als ik hier wel eens zie langskomen... Tot nu toe leek brood bakken me een soort magie waar ik niets van snapte en me niet aan ging wagen
Wat is je volgende plan? Er staan in de OP mooie no knead broodjes die in de oven mogen. Welkom bij de heksen van het broodbakken.qltel
Meneer RewimoHe leuk, dat ga ik binnenkort ook eens proberen!quote:Op zondag 17 september 2017 16:28 schreef Tele6 het volgende:
Ik heb vandaag no-knead volkoren pitabroodjes gebakken volgens recept van vegetus.nl en ze zijn goed gelukt! Past niet helemaal in dit topic, want ik heb ze gebakken in een koekenpan, maar het was wel gistdeeg.Voor het eerst in lange tijd weer eens brood gebakken. Moet er wel weer even feeling voor krijgen, maar deze zijn heel goed gelukt.
eensquote:Op zondag 17 september 2017 16:59 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Waarom zou dat hier niet passen? Het is brood en het is gebakken! Past hier dus prima.
Ik heb pita's uit laatste boek van Levine keertje gemaaktwat hoogquote:Op zondag 17 september 2017 17:42 schreef bloempje-moi het volgende:
Voor het eerst in lange tijd weer eens brood gebakken. Moet er wel weer even feeling voor krijgen, maar deze zijn heel goed gelukt.
[ afbeelding ]Het topic heet "brood bakken in de oven" dus ik dacht dat er een oven nodig wasquote:Op zondag 17 september 2017 16:59 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Waarom zou dat hier niet passen? Het is brood en het is gebakken! Past hier dus prima. Had ook pita's op het lijstje staan voor dit weekend maar daar ben ik niet meer aan toegekomen.
Wat is je volgende plan? Er staan in de OP mooie no knead broodjes die in de oven mogen. Welkom bij de heksen van het broodbakken.
Jammer dat je er niet meer aan toegekomen bent, valt altijd tegen hoe lang het weekend duurt, hè.
Bedankt voor het welkom!
Over 2,5 maand heb ik weer beschikking over een oven, dus ik ga tot die tijd naarstig op zoek naar andere dingen die in de pan gebakken kunnen worden. Wellicht poffert (rozijnenkoek) en sowieso zelf wraps maken. Maar het zal dus nog even duren tot ik echt aan de slag kan helaas!
De gist die ik heb gekocht gaat 5 oktober over datum dus ik wil voor die tijd iig nog wel iets met gist maken, desnoods 1000 pitabroodjes om in te vriezen. Vind het anders zo zielig voor de gist als ik ze moet weggooienIk kan het je van harte aanraden, het is hartstikke makkelijk en veel lekkerder dan de afbakbroodjes uit de winkel. Bovendien veel goedkoper dan wanneer je in de winkel volkoren pitabroodjes zoekt.quote:Op zondag 17 september 2017 16:59 schreef qltel het volgende:
[..]
He leuk, dat ga ik binnenkort ook eens proberen!qltel
Meneer RewimoNiets weggooien. Doe ze in de vriezer en ontdooi ze voor gebruik. Ik wist niet of dat ging en heb het dus maar eens geprobeerd en dat werkt prima.quote:Op zondag 17 september 2017 18:27 schreef Tele6 het volgende:
[..]
De gist die ik heb gekocht gaat 5 oktober over datum dus ik wil voor die tijd iig nog wel iets met gist maken, desnoods 1000 pitabroodjes om in te vriezen. Vind het anders zo zielig voor de gist als ik ze moet weggooienWe gebruiken ze vrijwel nooit, maar veel dingen die ik bak, bak ik, om te proberen hoe dat nou gaat en of het moeilijk is. Zo heb ik laatst ook eierkoeken en Zeeuwse bolussen gemaakt om te proberen hoe dat moet (is beiden erg makkelijk trouwens).quote:Op zondag 17 september 2017 18:29 schreef Tele6 het volgende:
[..]
Ik kan het je van harte aanraden, het is hartstikke makkelijk en veel lekkerder dan de afbakbroodjes uit de winkel. Bovendien veel goedkoper dan wanneer je in de winkel volkoren pitabroodjes zoekt.verse gist dus? Waar koop je dat in nl?quote:Op zondag 17 september 2017 18:27 schreef Tele6 het volgende:
[..]
De gist die ik heb gekocht gaat 5 oktober over datum dus ik wil voor die tijd iig nog wel iets met gist maken, desnoods 1000 pitabroodjes om in te vriezen. Vind het anders zo zielig voor de gist als ik ze moet weggooienHier gewoon bij de Jumbo. En anders bij de bakker.quote:Op zondag 17 september 2017 19:47 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
verse gist dus? Waar koop je dat in nl?Ik ben niet in Nederland maar in Denemarken en ik kan hier juist geen gedroogde of instantgist vindenquote:Op zondag 17 september 2017 19:47 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
verse gist dus? Waar koop je dat in nl?qltel
Meneer RewimoHier in Duitsland kun je beiden kopen. Maar ik gebruik altijd verse. Ik heb wel een potje met instant staan voor noodgevallen, maar komt vrijwel niet voor.quote:Op maandag 18 september 2017 07:53 schreef Tele6 het volgende:
[..]
Ik ben niet in Nederland maar in Denemarken en ik kan hier juist geen gedroogde of instantgist vindenwe hebben hier geen Jumbo, maar wel deel van koeling zou ik dan moeten kijken?quote:Op zondag 17 september 2017 20:09 schreef miss_dynastie het volgende:
[..]
Hier gewoon bij de Jumbo. En anders bij de bakker.Hier staat het in een aparte koeling met stokbrood kruidenboter, wraps, dat soort dingen. Ik weet niet of je wel een Turkse supermarkt in de buurt hebt? Daar ben ik het ook wel tegengekomen!quote:Op maandag 18 september 2017 08:27 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
we hebben hier geen Jumbo, maar wel deel van koeling zou ik dan moeten kijken?
Forum Opties Forumhop: Hop naar: