abonnement Unibet Coolblue
pi_169490795
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/

Filmpje van O+ Vincent Talleu O+ :

Wat resultaten van uit het vorige topic

Minilot:



Lot_1


computergirl


monkNL


Zo-is-dat



Mocht je foto er niet in staan, sorry
pi_169490821
Mijn pizzasteen is gisteren gesneuveld (tijdens het bakken in 2en gesprongen -O-), dus ik was benieuwd welke jullie dan hebben :).
pi_169491009
Ik heb geen steen maar een dikke staalplaat, wordt sneller warm en breekt niet
https://shop.bakingsteel.(...)roducts/baking-steel
  maandag 13 maart 2017 @ 20:54:09 #4
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_169493462
quote:
1s.gif Op maandag 13 maart 2017 19:38 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ik heb geen steen maar een dikke staalplaat, wordt sneller warm en breekt niet
https://shop.bakingsteel.(...)roducts/baking-steel
Wow, de verzendkosten zijn duurder dan de plaat zelf :o .

Hier weinig aan het bakken want koolhydraatarm dieet. De hel.
pi_169494266
quote:
0s.gif Op maandag 13 maart 2017 20:54 schreef Helsinki het volgende:

[..]

Wow, de verzendkosten zijn duurder dan de plaat zelf :o .

ding is ook teringzwaar. ik heb hem geloof ik uit Deense webshop van dit bedrijf
pi_169495884
quote:
1s.gif Op maandag 13 maart 2017 19:33 schreef douche-eendje het volgende:
Mijn pizzasteen is gisteren gesneuveld (tijdens het bakken in 2en gesprongen -O-), dus ik was benieuwd welke jullie dan hebben :).
http://www.3-2-1-pizza.eu/index.html
pi_169538950
68% water dit keer. Telkens een procentje omhoog :)!

pi_169538968
quote:
quote:
Mooie steen. Goede dikte
pi_169645552


En nu heb ik honger.
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 20 maart 2017 @ 09:52:14 #10
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_169646027
quote:
0s.gif Op maandag 20 maart 2017 09:25 schreef douche-eendje het volgende:
[ link | afbeelding ]

En nu heb ik honger.
Hmmm, ziet er heerlijk uit.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_169654628
Mooi geworden!

Heeft een van jullie weleens bagels gebakken? Ik heb het laatst geprobeerd, maar ze vervormden totaal toen ik ze wilde optillen en in heet water dompelen. Alle lucht ging er daardoor ook uit. Nu dus op zoek naar een goed recept en tips en trucs.
pi_169655304
Levine geeft er workshops in, misschien heeft ze tips op de site?
pi_169659059
quote:
0s.gif Op maandag 20 maart 2017 16:09 schreef Bleie het volgende:
Mooi geworden!

Heeft een van jullie weleens bagels gebakken? Ik heb het laatst geprobeerd, maar ze vervormden totaal toen ik ze wilde optillen en in heet water dompelen. Alle lucht ging er daardoor ook uit. Nu dus op zoek naar een goed recept en tips en trucs.
Persoonlijk nooit gebakken. Kwam deze link wel zojuist tegen in mijn tijdlijn. Misschien heb je er wat aan: http://www.seriouseats.co(...)e-bagels-recipe.html
pi_169673090
[..]

Wow, de verzendkosten zijn duurder dan de plaat zelf :o .

https://pizzasteel.nl/pages/shop

Hier niet
pi_169786299

De zuurdesem variant van overnight rolls
http://breadandcompanatic(...)oof-sourdough-rolls/

[ Bericht 15% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 26-03-2017 10:53:35 ]
pi_169854489
Goeie deal als je het geld ervoor hebt
http://www.ibood.com/home(...)xer-keukenrobot.html
pi_169909198




Eindelijk weer eens een broodje gebakken O+
pi_169909697
Begon me al beetje eenzaam te voelen hier :+
pi_169930838
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 5 april 2017 @ 07:45:46 #20
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_170012693
Een vriend van me en ik lopen al een tijdje rond met het idee om een stenen buitenoven gestookt op hout te maken. Om eens te kijken wat de voors en tegens hiervan zijn hebben we een paar weken geleden een pizza/broodoven op een aanhanger gehuurd.

We hebben die dag allerlei brood gebakken, puur om te kijken wat de voor- en nadelen van zo'n oven zijn. En als we er brood bij zouden overhouden was dat meegenomen.

Hier zie je al gelijk een nadeel: de temperatuur is enorm lastig te regelen. En aangezien zo'n standaard-oventje weinig massa heeft warmt hij enorm snel op en koelt ook weer enorm snel af.



Vloerkrentenbollen


krentenbollen met perzik en spijs


zachte kadetten


Meer krentenbollen


broodjes en worstenbroodjes


Andere broodjes


De beste methode die we gevonden hebben om brood te bakken is de oven opstoken en als de temperatuur goed is de brandende blokken eruit halen. We hadden gelukkig een grote pan met deksel waar we heel de brandende zooi in schoven waarna het deksel erop ging. Wat er in die pan zat konden we later weer gebruiken als een soort houtskool om het vuur weer makkelijk op te stoken.

Later hebben we ook nog gebakken met een klein randje brandende massa aan de zij- en achterkant, dat ging ook best goed.

Bakken terwijl het vuur nog brand zorg gegarandeerd voor zwart brood. Uit laten branden duurt te lang en daarbij koelt de oven ook weer teveel af (door te weinig steenmassa). Wie zelf zo'n oven wil maken: bespaar niet op de stenen. Massa is heel belangrijk.



De zwarte exemplaren laat ik hier maar niet zien :)
pi_170019322
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 07:45 schreef qltel het volgende:
Een vriend van me en ik lopen al een tijdje rond met het idee om een stenen buitenoven gestookt op hout te maken. Om eens te kijken wat de voors en tegens hiervan zijn hebben we een paar weken geleden een pizza/broodoven op een aanhanger gehuurd.

We hebben die dag allerlei brood gebakken, puur om te kijken wat de voor- en nadelen van zo'n oven zijn. En als we er brood bij zouden overhouden was dat meegenomen.

Hier zie je al gelijk een nadeel: de temperatuur is enorm lastig te regelen. En aangezien zo'n standaard-oventje weinig massa heeft warmt hij enorm snel op en koelt ook weer enorm snel af.

[ afbeelding ]

Vloerkrentenbollen
[ afbeelding ]

krentenbollen met perzik en spijs
[ afbeelding ]

zachte kadetten
[ afbeelding ]

Meer krentenbollen
[ afbeelding ]

broodjes en worstenbroodjes
[ afbeelding ]

Andere broodjes
[ afbeelding ]

De beste methode die we gevonden hebben om brood te bakken is de oven opstoken en als de temperatuur goed is de brandende blokken eruit halen. We hadden gelukkig een grote pan met deksel waar we heel de brandende zooi in schoven waarna het deksel erop ging. Wat er in die pan zat konden we later weer gebruiken als een soort houtskool om het vuur weer makkelijk op te stoken.

Later hebben we ook nog gebakken met een klein randje brandende massa aan de zij- en achterkant, dat ging ook best goed.

Bakken terwijl het vuur nog brand zorg gegarandeerd voor zwart brood. Uit laten branden duurt te lang en daarbij koelt de oven ook weer teveel af (door te weinig steenmassa). Wie zelf zo'n oven wil maken: bespaar niet op de stenen. Massa is heel belangrijk.

[ afbeelding ]

De zwarte exemplaren laat ik hier maar niet zien :)
Wat handig dat je huurt om uit te zoeken of iets een investering waard is. En die broden met perzik en spijs zien er verrukkelijk uit. Voor hoeveel monden bak je?
Somebody that I used to know
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 5 april 2017 @ 15:42:34 #22
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_170020503
quote:
1s.gif Op woensdag 5 april 2017 14:42 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Wat handig dat je huurt om uit te zoeken of iets een investering waard is. En die broden met perzik en spijs zien er verrukkelijk uit. Voor hoeveel monden bak je?
Dit was niet voor het brood, maar voor het proberen. Er is ook best wel wat de vuilnisbak in gegaan.. :)

Maar de vriezer zat aardig vol na deze dag. We zijn vanaf een uur of 11 tot +/- 9 uur 's avonds bezig geweest met kneden, stoken en bakken.
Die broodjes met perzik waren inderdaad heerlijk. Recept is simpel, krentenbollen met vruchtenbroodpoeder, duw daar in het midden een bolletje spijs in en daarna een halve perzik uit blik. Resultaat is heerlijk.
  zondag 7 mei 2017 @ 10:36:12 #23
47102 Elvi
miemkwien
pi_170739648
Ik wil graag dit brood maken en in het recept staat dat je "strong white flour" moet gebruiken.
Wat bedoelen ze daar precies mee? Tarwebloem, patentbloem, of toch iets anders?
pi_170739692
quote:
5s.gif Op zondag 7 mei 2017 10:36 schreef Elvi het volgende:
Ik wil graag dit brood maken en in het recept staat dat je "strong white flour" moet gebruiken.
Wat bedoelen ze daar precies mee? Tarwebloem, patentbloem, of toch iets anders?
daar bedoelen ze mee dat je moet bakken met meel met hoger eiwit percentage (en dus meer gluten)
In amerikaans patentbloem zit extra eiwit, maar hier geen vergelijkend produkt in supermarkt
pi_170739841
De AH (sommige in elk geval) verkopen tegenwoordig verkoopt tegenwoordig 'broodbakmeel' van Robèrt van Beckhoven. Heb een pak gekocht, maar geloof eigenlijk niet dat het beter resultaat geeft dan de goedkope tarwebloem waar ik normaal mee bak.

Ik heb trouwens net een focaccia uit de oven gehaald voor bij het avondeten.
pi_170740028
quote:
0s.gif Op zondag 7 mei 2017 10:49 schreef Bleie het volgende:
De AH (sommige in elk geval) verkopen tegenwoordig verkoopt tegenwoordig 'broodbakmeel' van Robèrt van Beckhoven. Heb een pak gekocht, maar geloof eigenlijk niet dat het beter resultaat geeft dan de goedkope tarwebloem waar ik normaal mee bak.

zit veel meer door heen dacht ik? Ook zaadjes en gist zag ik op verpakking die ik laatst bekeek.
  zondag 7 mei 2017 @ 11:04:10 #27
47102 Elvi
miemkwien
pi_170740056
quote:
1s.gif Op zondag 7 mei 2017 10:39 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

daar bedoelen ze mee dat je moet bakken met meel met hoger eiwit percentage (en dus meer gluten)
In amerikaans patentbloem zit extra eiwit, maar hier geen vergelijkend produkt in supermarkt
Niet inde supermarkt, maar misschien wel ergens anders? Of moet ik het recept echt aanpassen?
Ik maak niet zo heel vaak brood dus ik ben echt n00b op dit vlak :')
pi_170740117
quote:
0s.gif Op zondag 7 mei 2017 11:04 schreef Elvi het volgende:

[..]

Niet inde supermarkt, maar misschien wel ergens anders? Of moet ik het recept echt aanpassen?
Ik maak niet zo heel vaak brood dus ik ben echt n00b op dit vlak :')
amerikaanse patentbloem is online te koop bij De Zuidmolen, maar vraag me af of dat de moeite waard is. Je kan met huismerk bloem van supermarkt ook brood bakken.
Ik zie in recept ook geen bijzondere dingen muv de kleur. Als je gewone bloem gebruikt moet je wel hoeveelheid vocht aanpassen volgens mij

Oh ook hier te koop
https://www.broodbakshop.(...)ij-trouwens-ook.html *O*

[ Bericht 6% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 07-05-2017 11:26:33 ]
pi_170740260
quote:
1s.gif Op zondag 7 mei 2017 11:01 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

zit veel meer door heen dacht ik? Ook zaadjes en gist zag ik op verpakking die ik laatst bekeek.
Er zijn verschillende soorten. Die ik heb is echt alleen meel. Maar er zijn ook bakmixen geloof ik.

Ik bak trouwens nooit brood met patentbloem, dat gebruik ik voor koekjes en taarten. Maar dat zou dus wel kunnen?
pi_170740368
quote:
0s.gif Op zondag 7 mei 2017 11:17 schreef Bleie het volgende:

[..]

Er zijn verschillende soorten. Die ik heb is echt alleen meel. Maar er zijn ook bakmixen geloof ik.

Ik bak trouwens nooit brood met patentbloem, dat gebruik ik voor koekjes en taarten. Maar dat zou dus wel kunnen?
bij AH heb je alleen patentbloem van huismerk, officieel is dat idd niet voor brood. Las net ergens dat je eiwitpercentage van 12% moet hebben, ik haal dat alleen bij de Manitoba die ik in de kast heb staan volgens mij :D
pi_170799851
quote:
0s.gif Op zondag 7 mei 2017 10:49 schreef Bleie het volgende:
De AH (sommige in elk geval) verkopen tegenwoordig verkoopt tegenwoordig 'broodbakmeel' van Robèrt van Beckhoven. Heb een pak gekocht, maar geloof eigenlijk niet dat het beter resultaat geeft dan de goedkope tarwebloem waar ik normaal mee bak.
Ja, zijn reeks aan bakproducten is in de bonus. Ik heb die desemstartershizzl meegenomen. Gewoon omdat de pogingen toen ik zelf thuis een dezemstarter wilde maken op niks uitliepen :P
mag het weten
  dinsdag 9 mei 2017 @ 18:13:45 #32
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_170803901
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 mei 2017 15:30 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Ja, zijn reeks aan bakproducten is in de bonus. Ik heb die desemstartershizzl meegenomen. Gewoon omdat de pogingen toen ik zelf thuis een dezemstarter wilde maken op niks uitliepen :P
Ik heb die desemstarter net in mijn hand gehad maar dat is desem poeder met gist, niet echt desem dus ;)
pi_170803965
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 mei 2017 18:13 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Ik heb die desemstarter net in mijn hand gehad maar dat is desem poeder met gist, niet echt desem dus ;)
Ik had mij weinig anders voorgesteld. Zou eigenlijk de keuringsdienst van waarde moeten tippen :P Vraag me ook af in hoeverre het nu echt een desemsmaak meegeeft aan het brood. :+
mag het weten
  dinsdag 9 mei 2017 @ 18:30:09 #34
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_170804388
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 mei 2017 18:15 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Ik had mij weinig anders voorgesteld. Zou eigenlijk de keuringsdienst van waarde moeten tippen :P Vraag me ook af in hoeverre het nu echt een desemsmaak meegeeft aan het brood. :+
Ik ben ook benieuwd! Leuk als je dat laat weten!

Ik ben m'n echte desem ( ;) ) aan t reanimeren al een week, had hm helemaal verwaarloosd :@ nu ruikt ie al weer goed zuur en bubbelt aardig maar mag nog wel wat meer gaan groeien dus ik ga nog even door :Y)
pi_171074502


Schaal verse baba ganoush met een stel maneesh, beide naar recept van Paul Hollywood
pi_171076097
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 mei 2017 16:23 schreef Rorsach het volgende:
[ afbeelding ]

Schaal verse baba ganoush met een stel maneesh, beide naar recept van Paul Hollywood
:Y) ^O^
pi_171190935
Weer tijd voor No knead breakfast rolls
pi_171192713
Lekker HMK!

Ik heb zachte bruine bollen gebakken met tarwebloem, vokorenbloem en speltmeel.



En mijn desem weer eens uit de koelkast gehaald. Kijken of ik er morgen mee kan bakken.
  zaterdag 3 juni 2017 @ 11:26:25 #39
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_171415408
Ik ben op zoek naar een recept voor kloosterbrood. Iemand die me daaraan zou kunnen helpen :@ ?

pi_171415550
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 juni 2017 11:26 schreef Helsinki het volgende:
Ik ben op zoek naar een recept voor kloosterbrood. Iemand die me daaraan zou kunnen helpen :@ ?

[ afbeelding ]
nooit van gehoord maar vooral veel zaden en pitten zo te zien
https://bakboerderij.com/kloosterbrood-2000-gram.html
Daar heeft Levine ook vast recepten van
pi_171442166
Ik kan ook niets beters vinden, maar Levine heeft inderdaad heel goede recepten voor broden met zaden en pitten. Ik heb er net een uit de oven gehaald. :+
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 4 juni 2017 @ 17:59:20 #42
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_171451371
Ik ben net terug uit Estland en daar hebben ze "zwart brood" zoals ze dat noemen. Een soort roggebrood. Ik heb een boek gekocht met brood-recepten in het Ests en Engels. Het enige is, in veel recepten gebruiken ze "leaven". Ik begrijp dat dat het rijsmiddel is, en dat ze dat normaal maken door een paar sneden van dat brood in een halve liter karnemelk te doen en dat dan minimaal 14 uur in een warme kamer (meer dan 24 graden celsius) laten staan Maar ja, ik heb niet zo'n brood en even terug vliegen is ook zo lastig.. :+

Weten jullie wat ze bedoelen met leaven of hoe ik dat kan vervangen door wat anders (blok gist erin is het eerste wat in me opkomt)?

Edit: oeps, ik haal het Estse woord door Google Translate en dan komt er zuurdesem uit. Is ook wel een soort van logisch.
pi_171451414
quote:
0s.gif Op zondag 4 juni 2017 17:59 schreef qltel het volgende:
Ik ben net terug uit Estland en daar hebben ze "zwart brood" zoals ze dat noemen. Een soort roggebrood. Ik heb een boek gekocht met brood-recepten in het Ests en Engels. Het enige is, in veel recepten gebruiken ze "leaven". Ik begrijp dat dat het rijsmiddel is, en dat ze dat normaal maken door een paar sneden van dat brood in een halve liter karnemelk te doen en dat dan minimaal 14 uur in een warme kamer (meer dan 24 graden celsius) laten staan Maar ja, ik heb niet zo'n brood en even terug vliegen is ook zo lastig.. :+

Weten jullie wat ze bedoelen met leaven of hoe ik dat kan vervangen door wat anders (blok gist erin is het eerste wat in me opkomt)?
zuurdesem zegt google, in gebakken brood zit geen levend gist meer dus ik denk dat die methode meest op snelle zuurdesem lijkt
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 4 juni 2017 @ 18:03:40 #44
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_171451455
quote:
1s.gif Op zondag 4 juni 2017 18:01 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

zuurdesem zegt google
Daar kwam ik dus ook net achter, zie de edit..

Goed, poging 3 om een zuurdesem te produceren dan maar.. Hopelijk lukt het dan wel goed.

[edit] Klinkt logisch. Gist gaat dood bij +/- 45 graden, ik wist alleen niet dat zuurdesem bleef doorleven bij hogere temperaturen.
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 4 juni 2017 @ 18:09:38 #45
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_171451573
Wel een leuk boek trouwens, staan erg aparte broden in, zoals bijvoorbeeld brood gemaakt met alleen maar zaden en brood met bakpoeder i.p.v. gist of zuurdesem.
pi_171451719
quote:
0s.gif Op zondag 4 juni 2017 18:03 schreef qltel het volgende:

[..]

[edit] Klinkt logisch. Gist gaat dood bij +/- 45 graden, ik wist alleen niet dat zuurdesem bleef doorleven bij hogere temperaturen.
eeehhh, nee? Zuurdesen is gist is ook gist en dat gaat dood in de oven, maar gist is ook overal in de lucht en gaat zich op warme omgeving met melk en brood misschien sneller ontwikkelen
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 4 juni 2017 @ 18:31:02 #47
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_171452085
quote:
1s.gif Op zondag 4 juni 2017 18:15 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

eeehhh, nee? Zuurdesen is gist is ook gist en dat gaat dood in de oven, maar gist is ook overal in de lucht en gaat zich op warme omgeving met melk en brood misschien sneller ontwikkelen
Hmm, dus dat zou ik dan ook met Duits zuurdesembrood kunnen proberen. Het is de gok waard.

Bedankt voor het meedenken!
pi_171599181
Het werd weer eens tijd voor simpel volkorenbrood.
pi_171686000
Hulp nodig!

Mijn zoon mag een tijdje geen gist meer eten.
Nu heeft onze bakker lekker zuurdesembrood, maar er zitten nogal wat pitjes in wat hij minder lekker vindt. Nu dacht ik zelf zuurdesembrood te maken/proberen.
Op internet kom ik verschillende soorten dingen tegen (qua tijd en ingredienten), zodat ik eigenlijk niet meer precies weet welke het beste werkt.

Wat is volgens jullie de beste manier om zuurdesem te maken?
pi_171686033
Zuurdesem is ook gist!
pi_171686435
quote:
1s.gif Op woensdag 14 juni 2017 11:40 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Zuurdesem is ook gist!
Op ons voedingslijstje staat dat zuurdesembrood wel mag...
pi_171686639
quote:
0s.gif Op woensdag 14 juni 2017 12:01 schreef Koningin het volgende:

[..]

Op ons voedingslijstje staat dat zuurdesembrood wel mag...
dan heb ik zo mijn vraagtekens bij degene die de lijst heeft opgesteld.
Zelf zuurdesem starter duurt wel even, zie hier voor voorbeeld
https://uitdekeukenvanard(...)e-zuurdesem.html?m=1
Zuurdesem broden zijn wel makkelijker verteerbaar, maar dat komt door langere fermentatie en niet door gistsoort
pi_171736900
Stond al lang op de planning om eens te proberen: suikerbrood
Het viel niet mee om het in de vormen te krijgen dus geen schoonheden maar ruikt prima
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 16 juni 2017 @ 18:42:39 #54
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_171737343
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 juni 2017 18:20 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Stond al lang op de planning om eens te proberen: suikerbrood
Het viel niet mee om het in de vormen te krijgen dus geen schoonheden maar ruikt prima
[ link | afbeelding ]
Ik vind het er lekker uitzien. Welk recept heb je daarvoor gebruikt?

Ik heb vandaag Pfalzkorn gebakken. Mijn versie van Waldkorn. Daar is geen recept van en dus zelf geëxperimenteerd met de ingrediëntendeclaratie op een verpakking.. :P (nog geen foto)
pi_171737498
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 juni 2017 18:42 schreef qltel het volgende:

[..]

Ik vind het er lekker uitzien. Welk recept heb je daarvoor gebruikt?

https://www.weekendbakery.com/posts/sugar-loaf/
  vrijdag 21 juli 2017 @ 19:32:20 #56
398472 goed_volk
kan tegen een grapje
pi_172580786
Vraagje van een broodbak newbie hier:

Ik heb het eenvoudige maisbrood uit de OP gemaakt, maar het is totaal mislukt. Tijdens het kneden (in de machine) was het een erg droge boel. Vervolgens wilde het deeg amper rijzen.
Het is zo mislukt, dat zelfs de katten er niet aankomen :')

Wat doe ik fout, of wat kan ik anders doen?
Hier schreef Dagoduck: Zeer goede FiPo.
Hier denkt katindeboom dat ik eigenlijk Braddie ben, maar die ben ik natuurlijk niet.
Hier liet ik CherryOnTop haar beeldscherm onder spugen
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 21 juli 2017 @ 19:49:39 #57
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_172581134
quote:
9s.gif Op vrijdag 21 juli 2017 19:32 schreef goed_volk het volgende:
Vraagje van een broodbak newbie hier:

Ik heb het eenvoudige maisbrood uit de OP gemaakt, maar het is totaal mislukt. Tijdens het kneden (in de machine) was het een erg droge boel. Vervolgens wilde het deeg amper rijzen.
Het is zo mislukt, dat zelfs de katten er niet aankomen :')

Wat doe ik fout, of wat kan ik anders doen?
Misschien denk ik te simpel, maar het klinkt alsof er te weinig water in zat. Het ene meel neemt meer water op dan het andere, dus dat moet je toch een beetje op gevoel doen en niet heel exact het recept volgen.
  vrijdag 21 juli 2017 @ 19:55:04 #58
398472 goed_volk
kan tegen een grapje
pi_172581263
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 juli 2017 19:49 schreef qltel het volgende:

[..]

Misschien denk ik te simpel, maar het klinkt alsof er te weinig water in zat. Het ene meel neemt meer water op dan het andere, dus dat moet je toch een beetje op gevoel doen en niet heel exact het recept volgen.
Dat idee had ik tijdens het kneden ook al. Toch nog zo'n 120 ml water toegevoegd. Hielp helaas niet, maar bedankt!
Hier schreef Dagoduck: Zeer goede FiPo.
Hier denkt katindeboom dat ik eigenlijk Braddie ben, maar die ben ik natuurlijk niet.
Hier liet ik CherryOnTop haar beeldscherm onder spugen
pi_172584969
Wat voor meel heb je gebruikt? En leefde je gist nog?

Ik heb vandaag triangelbroodjes gemaakt. 250 gr volkoren, 250 gr tarwemeel en wat 7-granenvlokken. Zijn erg lekker geworden. Ook mijn zuurdesem weer eens uit de koelkast gehaald, doet het nog prima, gelukkig.
  zaterdag 22 juli 2017 @ 12:57:00 #60
398472 goed_volk
kan tegen een grapje
pi_172593786
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 juli 2017 22:06 schreef Bleie het volgende:
Wat voor meel heb je gebruikt? En leefde je gist nog?

Ik heb vandaag triangelbroodjes gemaakt. 250 gr volkoren, 250 gr tarwemeel en wat 7-granenvlokken. Zijn erg lekker geworden. Ook mijn zuurdesem weer eens uit de koelkast gehaald, doet het nog prima, gelukkig.
Maismeel van de molen en gedroogde gist. In eerste instantie keurig het recept gevolgd, maar misschien moet ik wat 'brutaler' worden en meer experimenteren.
Hier schreef Dagoduck: Zeer goede FiPo.
Hier denkt katindeboom dat ik eigenlijk Braddie ben, maar die ben ik natuurlijk niet.
Hier liet ik CherryOnTop haar beeldscherm onder spugen
pi_172596699
Misschien verwachtingen bijstellen?
Mais heeft geen gluten, dus lang kneden is nutteloos en veel rijzen kan het deeg ook niet omdat de gluten er niet zijn om het gas dat gist produceert vast te houden
pi_172597393
Zelf nog steeds aan het bakken, vandaag brood met geroosyerde havervlokken uit Levine2

pi_172599201
quote:
14s.gif Op zaterdag 22 juli 2017 12:57 schreef goed_volk het volgende:

[..]

Maismeel van de molen en gedroogde gist. In eerste instantie keurig het recept gevolgd, maar misschien moet ik wat 'brutaler' worden en meer experimenteren.
Of beginnen met gewoon tarwemeel, en als je daar wat ervaring mee hebt, weer eens maismeel gebruiken.

Op zoek naar zuurdesemrecepten kwam ik op mijn pinterest opeens weer het recept voor Norwich Sourdough tegen, was hier een tijd terug nogal een hit, volgens mij. Heb het toen ook weleens gemaakt. Was altijd erg lekker, en niet zo ingewikkeld, dus staat nu in de autolyse, en dan de tweede rijs vannacht in de koelkast. (http://www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/)
pi_172599210
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 juli 2017 16:02 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Zelf nog steeds aan het bakken, vandaag brood met geroosyerde havervlokken uit Levine2

[ afbeelding ]
Mooi!
pi_172602433
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 07:45 schreef qltel het volgende:
Een vriend van me en ik lopen al een tijdje rond met het idee om een stenen buitenoven gestookt op hout te maken. Om eens te kijken wat de voors en tegens hiervan zijn hebben we een paar weken geleden een pizza/broodoven op een aanhanger gehuurd.

We hebben die dag allerlei brood gebakken, puur om te kijken wat de voor- en nadelen van zo'n oven zijn. En als we er brood bij zouden overhouden was dat meegenomen.

Hier zie je al gelijk een nadeel: de temperatuur is enorm lastig te regelen. En aangezien zo'n standaard-oventje weinig massa heeft warmt hij enorm snel op en koelt ook weer enorm snel af.

[ afbeelding ]

Vloerkrentenbollen
[ afbeelding ]

krentenbollen met perzik en spijs
[ afbeelding ]

zachte kadetten
[ afbeelding ]

Meer krentenbollen
[ afbeelding ]

broodjes en worstenbroodjes
[ afbeelding ]

Andere broodjes
[ afbeelding ]

De beste methode die we gevonden hebben om brood te bakken is de oven opstoken en als de temperatuur goed is de brandende blokken eruit halen. We hadden gelukkig een grote pan met deksel waar we heel de brandende zooi in schoven waarna het deksel erop ging. Wat er in die pan zat konden we later weer gebruiken als een soort houtskool om het vuur weer makkelijk op te stoken.

Later hebben we ook nog gebakken met een klein randje brandende massa aan de zij- en achterkant, dat ging ook best goed.

Bakken terwijl het vuur nog brand zorg gegarandeerd voor zwart brood. Uit laten branden duurt te lang en daarbij koelt de oven ook weer teveel af (door te weinig steenmassa). Wie zelf zo'n oven wil maken: bespaar niet op de stenen. Massa is heel belangrijk.

[ afbeelding ]

De zwarte exemplaren laat ik hier maar niet zien :)
Een goede zelfbouwpakket oven is rijkelijk voorzien van isolerende korrels waardoor de oven minimaal 16 uur warm blijft.

Daarnaast heb je de oven waarschijnlijk meteen naar de juiste temperatuur gestookt, dat is een no-go.
speak only if it improves the silence.
pi_172602455
Waar halen jullie je meel vandaan? En in beetje normale hoeveelheden?

Juiste meel is toch belangrijkste factor voor lekker brood, maar vind dat ook meteen het moeilijkste. In supermarkt is weinig te vinden, online moet je al vrij veel bestellen zodat het beetje betaalbaar blijft.

En hoe bewaren jullie het? Heb vervelende ervaringen met vliegjes en die heb je juist vaker bij biologisch meel of meel van de lokale molen.
Eerst denken, dan typen
pi_172603130
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 juli 2017 19:40 schreef Piger het volgende:
Waar halen jullie je meel vandaan? En in beetje normale hoeveelheden?

Juiste meel is toch belangrijkste factor voor lekker brood, maar vind dat ook meteen het moeilijkste. In supermarkt is weinig te vinden, online moet je al vrij veel bestellen zodat het beetje betaalbaar blijft.

En hoe bewaren jullie het? Heb vervelende ervaringen met vliegjes en die heb je juist vaker bij biologisch meel of meel van de lokale molen.
Zuidmolen.
speak only if it improves the silence.
pi_172603982
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 juli 2017 19:40 schreef Piger het volgende:
Waar halen jullie je meel vandaan? En in beetje normale hoeveelheden?

Juiste meel is toch belangrijkste factor voor lekker brood, maar vind dat ook meteen het moeilijkste. In supermarkt is weinig te vinden, online moet je al vrij veel bestellen zodat het beetje betaalbaar blijft.

En hoe bewaren jullie het? Heb vervelende ervaringen met vliegjes en die heb je juist vaker bij biologisch meel of meel van de lokale molen.
Ik gebruik eigenlijk altijd supermarktmeel. Er is ook een bakker redelijk dichtbij waar ik los meel kan kopen, maar dat is net een kant op waar ik zelden kom, dus dat komt er niet zo vaak van.
pi_172604081
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 juli 2017 19:40 schreef Piger het volgende:
Waar halen jullie je meel vandaan? En in beetje normale hoeveelheden?

Juiste meel is toch belangrijkste factor voor lekker brood, maar vind dat ook meteen het moeilijkste. In supermarkt is weinig te vinden, online moet je al vrij veel bestellen zodat het beetje betaalbaar blijft.

En hoe bewaren jullie het? Heb vervelende ervaringen met vliegjes en die heb je juist vaker bij biologisch meel of meel van de lokale molen.
ik ga eens in de zoveel tijd naar molen de Zandhaas in Santpoort en ik neem ook wel eens meel mee als ik in buitenland in supermarkt kom.
Ik heb geen last van beestjes maar aangebroken zakken zitten in plastic hema box
pi_172621227
Norwich is klaar (en eentje is al zo goed als op).



pi_172621272
Ziet er prima uit!
Bij mij gaat het altijd mis met rijzen in de koelkast, gist/desem lijkt niet meer te ontwaken
  dinsdag 1 augustus 2017 @ 20:00:03 #72
398472 goed_volk
kan tegen een grapje
pi_172837300
Vraagje: ik zoek een machine om mijn deeg te kneden. Zal hem 2x in de week gebruiken, ofzo. Wat is een leuke (en voordelige) instapmachine?

quote:
1s.gif Op zaterdag 22 juli 2017 15:24 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Misschien verwachtingen bijstellen?
Mais heeft geen gluten, dus lang kneden is nutteloos en veel rijzen kan het deeg ook niet omdat de gluten er niet zijn om het gas dat gist produceert vast te houden
Dank! Weer wat geleerd ;) Hoe is het dan op te lossen?
Hier schreef Dagoduck: Zeer goede FiPo.
Hier denkt katindeboom dat ik eigenlijk Braddie ben, maar die ben ik natuurlijk niet.
Hier liet ik CherryOnTop haar beeldscherm onder spugen
pi_172837776
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 augustus 2017 20:00 schreef goed_volk het volgende:
Vraagje: ik zoek een machine om mijn deeg te kneden. Zal hem 2x in de week gebruiken, ofzo. Wat is een leuke (en voordelige) instapmachine?

[..]

Dank! Weer wat geleerd ;) Hoe is het dan op te lossen?
als je met 100% maismeel wilt bakken is dat niet op te lossen
Ben je glutenvrij uit overtuiging?
  dinsdag 1 augustus 2017 @ 22:09:42 #74
398472 goed_volk
kan tegen een grapje
pi_172840782
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 augustus 2017 20:22 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

als je met 100% maismeel wilt bakken is dat niet op te lossen
Ben je glutenvrij uit overtuiging?
Nee, was gewoon recept uit de OP. Leek me lekker :')
Hier schreef Dagoduck: Zeer goede FiPo.
Hier denkt katindeboom dat ik eigenlijk Braddie ben, maar die ben ik natuurlijk niet.
Hier liet ik CherryOnTop haar beeldscherm onder spugen
pi_172841467
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 augustus 2017 20:00 schreef goed_volk het volgende:
Vraagje: ik zoek een machine om mijn deeg te kneden. Zal hem 2x in de week gebruiken, ofzo. Wat is een leuke (en voordelige) instapmachine?

Ik heb deze machine. Erg tevreden over.
pi_172846319
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 augustus 2017 22:32 schreef Bleie het volgende:

[..]

Ik heb deze machine. Erg tevreden over.
Ik heb deze machine ook, en ben er ook erg tevreden over! Kneden van deeg voor brood en bijvoorbeeld pizza gaat prima.
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 23 augustus 2017 @ 13:59:29 #77
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_173342418
Ik ben bezig om een zuurdesem te kweken. De desem is "klaar", ik voed hem nu elke dag zoals volgens het schema op dag 7, het enige rare is dat hij de ene dag behoorlijk toeneemt, en de andere dag een stuk minder. Ook duurt het wel eens langer dan 12 uur. Is dat iets om me zorgen over te maken?
pi_173806748
quote:
0s.gif Op woensdag 23 augustus 2017 13:59 schreef qltel het volgende:
Ik ben bezig om een zuurdesem te kweken. De desem is "klaar", ik voed hem nu elke dag zoals volgens het schema op dag 7, het enige rare is dat hij de ene dag behoorlijk toeneemt, en de andere dag een stuk minder. Ook duurt het wel eens langer dan 12 uur. Is dat iets om me zorgen over te maken?
Beetje laat antwoord. Nee dat maakt niet uit. Het wordt veroorzaakt door de wisselende temperaturen.
Je kan je desem ook een keer per week voeden maar dan moet je hem tussendoor in de koelkast opslaan. Als je desem nog leeft moet dat nu kunnen.
pi_173814606


Lekkere biscuits met gravy (naar recept van de bbq pitboys). Geen idee waar ik het biscuitrecept vandaan heb, maar ze waren heerlijk.
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 16 september 2017 @ 19:57:17 #80
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_173814728
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 september 2017 11:28 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Beetje laat antwoord. Nee dat maakt niet uit. Het wordt veroorzaakt door de wisselende temperaturen.
Je kan je desem ook een keer per week voeden maar dan moet je hem tussendoor in de koelkast opslaan. Als je desem nog leeft moet dat nu kunnen.
Bedankt! Het doet het inderdaad wel in brood. Ik heb er al 3 gebakken met aardig resultaat. Ik moet het echte desembakken nog in de vingers krijgen, maar de eerste resultaten zijn best aardig.

Desem staat nu inderdaad al een paar dagen in de koelkast.
pi_173815360
Ben na jaren met gist bakken vanaf ook maar eens aan een desem begonnen. Ben benieuwd!
pi_173825672
Van het weekend weer begonnen met bakken. Dat lag een beetje stil door te veel werk in de moestuin. Het posten hier lag stil omdat ik geen foto's kon uploaden. Nieuwe poging alleen de making of dit keer.
Twee walnotenbroden naar Oostenrijks recept en een zoet brood ook Oostenrijks.
Verder een poging gewaagd om borodinskybrood te maken maar dat is faliekant mislukt.

pi_173833286
Ik heb vandaag no-knead volkoren pitabroodjes gebakken volgens recept van vegetus.nl en ze zijn goed gelukt! Past niet helemaal in dit topic, want ik heb ze gebakken in een koekenpan, maar het was wel gistdeeg. Ik heb verse gist gebruikt en dat is goed gegaan, het deeg was na drie uur heel mooi gerezen en goed te vormen tot pitabroodjes. Het was wel moeilijk om in te schatten wanneer de broodjes gaar waren, ik heb eentje veel te zwart laten worden en twee andere hadden zwarte plekken :(
Misschien durf ik het later nog wel eens aan om zulke mooie dingen te bakken als ik hier wel eens zie langskomen... Tot nu toe leek brood bakken me een soort magie waar ik niets van snapte en me niet aan ging wagen :@
pi_173834193
quote:
1s.gif Op zondag 17 september 2017 16:28 schreef Tele6 het volgende:
Ik heb vandaag no-knead volkoren pitabroodjes gebakken volgens recept van vegetus.nl en ze zijn goed gelukt! Past niet helemaal in dit topic, want ik heb ze gebakken in een koekenpan, maar het was wel gistdeeg. Ik heb verse gist gebruikt en dat is goed gegaan, het deeg was na drie uur heel mooi gerezen en goed te vormen tot pitabroodjes. Het was wel moeilijk om in te schatten wanneer de broodjes gaar waren, ik heb eentje veel te zwart laten worden en twee andere hadden zwarte plekken :(
Misschien durf ik het later nog wel eens aan om zulke mooie dingen te bakken als ik hier wel eens zie langskomen... Tot nu toe leek brood bakken me een soort magie waar ik niets van snapte en me niet aan ging wagen :@
Waarom zou dat hier niet passen? Het is brood en het is gebakken! Past hier dus prima. Had ook pita's op het lijstje staan voor dit weekend maar daar ben ik niet meer aan toegekomen.

Wat is je volgende plan? Er staan in de OP mooie no knead broodjes die in de oven mogen. Welkom bij de heksen van het broodbakken. :D *O*
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 17 september 2017 @ 16:59:45 #85
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_173834211
quote:
1s.gif Op zondag 17 september 2017 16:28 schreef Tele6 het volgende:
Ik heb vandaag no-knead volkoren pitabroodjes gebakken volgens recept van vegetus.nl en ze zijn goed gelukt! Past niet helemaal in dit topic, want ik heb ze gebakken in een koekenpan, maar het was wel gistdeeg.
He leuk, dat ga ik binnenkort ook eens proberen!
pi_173835754
Voor het eerst in lange tijd weer eens brood gebakken. Moet er wel weer even feeling voor krijgen, maar deze zijn heel goed gelukt.
pi_173835802
quote:
0s.gif Op zondag 17 september 2017 16:59 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Waarom zou dat hier niet passen? Het is brood en het is gebakken! Past hier dus prima.
eens :Y
Ik heb pita's uit laatste boek van Levine keertje gemaakt
pi_173835817
quote:
0s.gif Op zondag 17 september 2017 17:42 schreef bloempje-moi het volgende:
Voor het eerst in lange tijd weer eens brood gebakken. Moet er wel weer even feeling voor krijgen, maar deze zijn heel goed gelukt.
[ afbeelding ]
wat hoog :D
pi_173835883
quote:
1s.gif Op zondag 17 september 2017 17:44 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

wat hoog :D
De cakevormpjes waren wat aan de kleine kant. :-D Maar nu kan er extra veel pindakaas op. O~)
pi_173835942
Aha, ik heb broodvormen maar ik krijg noit zo'n mooie kop erop ;)
pi_173837025
quote:
0s.gif Op zondag 17 september 2017 16:59 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Waarom zou dat hier niet passen? Het is brood en het is gebakken! Past hier dus prima. Had ook pita's op het lijstje staan voor dit weekend maar daar ben ik niet meer aan toegekomen.

Wat is je volgende plan? Er staan in de OP mooie no knead broodjes die in de oven mogen. Welkom bij de heksen van het broodbakken. :D *O*
Het topic heet "brood bakken in de oven" dus ik dacht dat er een oven nodig was :P

Jammer dat je er niet meer aan toegekomen bent, valt altijd tegen hoe lang het weekend duurt, hè.

Bedankt voor het welkom!

Over 2,5 maand heb ik weer beschikking over een oven, dus ik ga tot die tijd naarstig op zoek naar andere dingen die in de pan gebakken kunnen worden. Wellicht poffert (rozijnenkoek) en sowieso zelf wraps maken. Maar het zal dus nog even duren tot ik echt aan de slag kan helaas!

De gist die ik heb gekocht gaat 5 oktober over datum dus ik wil voor die tijd iig nog wel iets met gist maken, desnoods 1000 pitabroodjes om in te vriezen. Vind het anders zo zielig voor de gist als ik ze moet weggooien :@
pi_173837065
quote:
0s.gif Op zondag 17 september 2017 16:59 schreef qltel het volgende:

[..]

He leuk, dat ga ik binnenkort ook eens proberen!
Ik kan het je van harte aanraden, het is hartstikke makkelijk en veel lekkerder dan de afbakbroodjes uit de winkel. Bovendien veel goedkoper dan wanneer je in de winkel volkoren pitabroodjes zoekt. :)
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 17 september 2017 @ 19:42:59 #93
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_173839019
quote:
1s.gif Op zondag 17 september 2017 18:27 schreef Tele6 het volgende:

[..]
De gist die ik heb gekocht gaat 5 oktober over datum dus ik wil voor die tijd iig nog wel iets met gist maken, desnoods 1000 pitabroodjes om in te vriezen. Vind het anders zo zielig voor de gist als ik ze moet weggooien :@
Niets weggooien. Doe ze in de vriezer en ontdooi ze voor gebruik. Ik wist niet of dat ging en heb het dus maar eens geprobeerd en dat werkt prima.
quote:
1s.gif Op zondag 17 september 2017 18:29 schreef Tele6 het volgende:

[..]

Ik kan het je van harte aanraden, het is hartstikke makkelijk en veel lekkerder dan de afbakbroodjes uit de winkel. Bovendien veel goedkoper dan wanneer je in de winkel volkoren pitabroodjes zoekt. :)
We gebruiken ze vrijwel nooit, maar veel dingen die ik bak, bak ik, om te proberen hoe dat nou gaat en of het moeilijk is. Zo heb ik laatst ook eierkoeken en Zeeuwse bolussen gemaakt om te proberen hoe dat moet (is beiden erg makkelijk trouwens).
pi_173839142
quote:
1s.gif Op zondag 17 september 2017 18:27 schreef Tele6 het volgende:

[..]

De gist die ik heb gekocht gaat 5 oktober over datum dus ik wil voor die tijd iig nog wel iets met gist maken, desnoods 1000 pitabroodjes om in te vriezen. Vind het anders zo zielig voor de gist als ik ze moet weggooien :@
verse gist dus? Waar koop je dat in nl?
  † In Memoriam † zondag 17 september 2017 @ 20:09:37 #95
43556 miss_dynastie
pi_173839705
quote:
1s.gif Op zondag 17 september 2017 19:47 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

verse gist dus? Waar koop je dat in nl?
Hier gewoon bij de Jumbo. En anders bij de bakker.
pi_173846433
quote:
1s.gif Op zondag 17 september 2017 19:47 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

verse gist dus? Waar koop je dat in nl?
Ik ben niet in Nederland maar in Denemarken en ik kan hier juist geen gedroogde of instantgist vinden :)
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 18 september 2017 @ 08:01:43 #97
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_173846517
quote:
1s.gif Op maandag 18 september 2017 07:53 schreef Tele6 het volgende:

[..]

Ik ben niet in Nederland maar in Denemarken en ik kan hier juist geen gedroogde of instantgist vinden :)
Hier in Duitsland kun je beiden kopen. Maar ik gebruik altijd verse. Ik heb wel een potje met instant staan voor noodgevallen, maar komt vrijwel niet voor.
pi_173846726
quote:
1s.gif Op zondag 17 september 2017 20:09 schreef miss_dynastie het volgende:

[..]

Hier gewoon bij de Jumbo. En anders bij de bakker.
we hebben hier geen Jumbo, maar wel deel van koeling zou ik dan moeten kijken?
  † In Memoriam † maandag 18 september 2017 @ 09:06:44 #99
43556 miss_dynastie
pi_173847179
quote:
1s.gif Op maandag 18 september 2017 08:27 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

we hebben hier geen Jumbo, maar wel deel van koeling zou ik dan moeten kijken?
Hier staat het in een aparte koeling met stokbrood kruidenboter, wraps, dat soort dingen. Ik weet niet of je wel een Turkse supermarkt in de buurt hebt? Daar ben ik het ook wel tegengekomen!
pi_173847244
Ja in A'dam hebben we naast AH op elke straathoek ook genoeg Turkse supermarkten, maar nooit gelet op verse gist. Ik ga eens kijken :)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')