abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_169415674
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 17:41 schreef Stimorol- het volgende:

[..]

-zucht-
idem
  vrijdag 10 maart 2017 @ 17:43:27 #102
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_169415688
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 17:41 schreef Stimorol- het volgende:

[..]

-zucht-
Heb je het zo zwaar, meid.
The love you take is equal to the love you make.
pi_169416447
Ik ben in vertwijfeling door dit topic. Ik ben op zoek gegaan naar mijn paspoort (en gevonden), die zegt toch echt Nederlands. Voor de zekerheid mijn ouder gebeld, die snapten de vraag niet maar na wat uitleg kwamen zij ook tot de conclusie, Nederlands. Opa en oma kan ik helaas niets meer vragen.

Toen de vriendenkring maar eens nagelopen en ook daar zat eigenlijk geen mensen tussen die voldoen aan de beschrijving in de OP. Kortom die Nederlanders die ken ik niet.

Dit allen is wel een opluchting want anders zou ik de kipdrumsticks die nu in de oven liggen toch niet helemaal kunnen opsmikkelen.
pi_169416532
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 18:18 schreef Oceanonix het volgende:
Ik ben in vertwijfeling door dit topic. Ik ben op zoek gegaan naar mijn paspoort (en gevonden), die zegt toch echt Nederlands. Voor de zekerheid mijn ouder gebeld, die snapten de vraag niet maar na wat uitleg kwamen zij ook tot de conclusie, Nederlands. Opa en oma kan ik helaas niets meer vragen.

Toen de vriendenkring maar eens nagelopen en ook daar zat eigenlijk geen mensen tussen die voldoen aan de beschrijving in de OP. Kortom die Nederlanders die ken ik niet.

Dit allen is wel een opluchting want anders zou ik de kipdrumsticks die nu in de oven liggen toch niet helemaal kunnen opsmikkelen.
;) hier vanavond lamsbiefstuk...maar zou er bijna botjes in willen planten
pi_169416582
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 16:26 schreef dexamfetamine het volgende:
Valt mij ook op wat TS omschrijft in de OP. Nederlandse keuken is van zichzelf best saai en mensen komen vaak niet verder dan een pakje van de knor of honig.

Verder houden ze er niet echt van om hun handen vies te maken dus eten ze niet al het vlees van het bot. Voedselverspilling als je het mij vraagt. Maar ik zie ze vaak hun handen niet wassen, bijvoorbeeld na de wc of als ze een kroketje met hun handen gegeten hebben. En mij wel later een vettige hand geven, gadverdamme.


Eeeehm,de jaren 90 zijn al even voorbij. Inmiddels wordt er in Nederland op veel plekken uitstekend gekookt en gegeten. Ook in veel huishoudens.

De laatste jaren is de eetcultuur enorm vooruit gegaan (vind ik). Veel goed bereid en vers eten. Vaak ook nog met veel groenten. Prima.
Whatever...
  vrijdag 10 maart 2017 @ 20:07:50 #106
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169418722
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 11:01 schreef sirdanilot het volgende:
Ik heb de laatste tijd vaak gemerkt dat Nederlanders vaak heel erg veel moeite hebben aan eten met botjes en dergelijke erin. Denk bijvoorbeeld aan:

- Mensen die zeuren over een kippenpoot
- Mensen die de helft van het vlees aan een kippenpoot of spare rib laten zitten (kunnen ze niet eten of zo? vind dat altijd echt heel erg raar, en ook disrespectvol naar het dier dat voor jou gestorven is toe)
- Mensen die absoluut geen vis op de graat willen eten, of als ze het dan op vakantie een keer krijgen helemaal gaan lopen pielen en dan alsnog half stikken in een graat. Kunnen sommige mensen niet eten of zo?
- Mensen die niet weten hoe je mosselen eet en ze b.v. proberen met een te grote vork uit de schelp te pielen, ipv gewoon pakken met een lege schelp
- Mensen die, als ik b.v. een stoofpotje heb gemaakt of zo, zich murw stikken in jeneverbesjes of laurierblaadjes erin :') ik zeg tegenwoordig meestal expliciet dat je die niet op moet eten
- Mensen die b.v. geen zonnebloempitten met schil kunnen eten (die zit ik nu lekker weg te kauwen, heerlijke en gezonde goedkope snack). Of ze zuigen alleen het zout eraf en spugen de rest uit :') :')
- Mensen die geen garnalen kunnen pellen, of b.v. eerst heel erg langzaam alle garnalen op hun bord gaan lopen pellen en het dan pas opeten als het koud is. Je pelt toch gewoon terwijl je eet? Is dat echt zo een moeilijk concept? :') Of je vreet gewoon de hele garnaal op, inclusief schaal en poepkanaal, daar doen we in brazilie iig niet moeilijk over als het goede garnalen zijn.

Zou iemand mij kunnen uitleggen waarom 'pure' Nederlanders zo ontzettend veel moeite hebben met dit eten? Bij ons wordt kip en vis en dergelijke meestal met bot/graat geserveerd. Maar we hadden b.v. een keer Nederlandse familie mee naar brazilie en het was echt ÉÉN GROOT DRAMA elke keer dat we gingen eten.

Ik kan de volgende verklaringen bedenken maar het is me echt een raadsel:

- Nederlanders vinden het vies om met hun handen aan hun eten te zitten (waarom? je eet het toch ook op? :') )
- Nederlanders zijn gewoon lui en willen alles binnen 10 minuten opeten (waarom? zo veel haast?)
- Nederlanders verwachten dat overal waar ze eten een 3 sterrenrestaurant is waar de kok tijd/zin/geld heeft om alle vis en dergelijke voor ze te fileren (waarom zou je? bovendien is op de graat/bot vaak zelfs lékkerder !)
- Nederlanders weten simpelweg niet hoe ze vis/kip/etc. met graat/bot moeten eten (waarom? zijn het nog kindjes van 5 waar pappa de vis voor moet fileren? want ja, toen ik 5 was deed mijn vader dat voor mij ja :') )

Zou iemand mij dit kunnen uitleggen? Bij voorkeur 'pure' Nederladners die zelf ook geen dingen lusten met botten/graten en zo erin. Bij voorbaat dank.
Heel herkenbaar
Botjes in eten is eng, jammer, huil. Kleuters zijn het.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 10 maart 2017 @ 21:22:49 #107
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_169420589
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 20:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heel herkenbaar
Botjes in eten is eng, jammer, huil. Kleuters zijn het.
Ik dacht al, waar blijft Piet. Piet kent ook alle Nederlanders. :')
The love you take is equal to the love you make.
pi_169420856
Valt me idd vaak op dat relatief veel Nederlanders niets van botten, graten ed moeten.
  vrijdag 10 maart 2017 @ 21:34:16 #109
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169420881
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 21:22 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Ik dacht al, waar blijft Piet. Piet kent ook alle Nederlanders. :')
Captain Lienekien to the rescue!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_169421166
Volgens mij kent piet nog minder mensen dan sirdanilot.
Je zou mij willen zijn gladde sales boy en na het werk crimi
  vrijdag 10 maart 2017 @ 22:42:38 #111
325896 Thezappa
Fok!dealer
pi_169422754
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 12:22 schreef MrSalazar het volgende:

[..]

Je bent zelf een Nederlander, man. :N
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 12:22 schreef sirdanilot het volgende:

kneusje

[..]

Ja, maar niet een pure. Ik ben half nederlands en half braziliaans.
aandeel Fok! hier te krijgen , pm voor vraagprijs
pi_169426015
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 18:24 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Eeeehm,de jaren 90 zijn al even voorbij. Inmiddels wordt er in Nederland op veel plekken uitstekend gekookt en gegeten. Ook in veel huishoudens.

De laatste jaren is de eetcultuur enorm vooruit gegaan (vind ik). Veel goed bereid en vers eten. Vaak ook nog met veel groenten. Prima.
Zal ook te maken hebben met de enorme populariteit van kookprogramma's.
Begon volgens mij met Joop Braakhekke, nou alleen de naam al, deed mij m'n eetlust verliezen, en die andere man (beetje enge vent vind ik) die je ook ziet in de AH commercial met zijn overdreven harde PPPPPPure ...
O ja, we hadden ook Martine Bijl met haar bakuurtje.
Of er nog meer Nederlandse tv-koks zijn, geen idee.
pi_169426062
Heb even gezocht en dit vond ik wel de moeite waard.


Geeft een mooi inkijkje hoe het uit de hand kan lopen in de Nederlandse keuken.

:D
pi_169426280
Het Nederlandse eten is sowieso maar karig vergeleken met andere keukens.
  zaterdag 11 maart 2017 @ 05:08:36 #115
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_169427053
Maar is ook vooral regionaal, de Duitse keuken is nou ook niet bepaald geweldig verfijnd, net als alle Scandinavische keukens. Om nog maar helemaal niet over Polen etc. te spreken. Allemaal vrijwel ongekruid vet vlees met aardappels of gekookte oliebollen en groenten uit de koolfamilie. Vind ik heerlijk, maar om dat nou een keuken te noemen gaat wat ver.
Nederland heeft een beetje extra achterstand door de destructieve huishoudschool, 200 jaar geleden was de Nederlandse keuken prima.

Maar ik ben het wel met de TS eens, ik ken diverse mensen die culinair best wat willen uitproberen maar bij het eerste visgraatje beginnen te miepen :D
pi_169427152
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 01:05 schreef Hiddendoe het volgende:

[..]

Zal ook te maken hebben met de enorme populariteit van kookprogramma's.
Begon volgens mij met Joop Braakhekke, nou alleen de naam al, deed mij m'n eetlust verliezen, en die andere man (beetje enge vent vind ik) die je ook ziet in de AH commercial met zijn overdreven harde PPPPPPure ...
O ja, we hadden ook Martine Bijl met haar bakuurtje.
Of er nog meer Nederlandse tv-koks zijn, geen idee.
Ramon Beuk, Cas Spijkers, Herman den Blijker, Julius Jaspers, Robert Kranenborg, Rudolf van Veen, Pierre Wind, Caspar Burgi. Om maar een paar te noemen. Genoeg anderen nog op 24 Kitchen.
pi_169427297
Wat ik leuk vind is dat wij zo ontzettend veel verschillende eetculturen in ons land hebben.
En dit vind je ook terug in onze supermarkten.

Andere landen hebben dat veel minder.
Make my day!
  zaterdag 11 maart 2017 @ 08:15:55 #118
215658 Trashcanman
I talk to planets baby!
pi_169427337
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 16:38 schreef Stimorol- het volgende:

[..]

Zie je je buren al kijken als je een kip in de tuin slacht :D
In argrarisch gebied is dat doodnormaal hoor.
pi_169427385
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 16:08 schreef Stimorol- het volgende:

[..]

Dus niet?

Broodjes geroosterd en belegd met kaas, hard ei, ansjovis e.d. worden met de vingers gegeten vóór tafel in den salon bij de cocktail, maar dezelfde of dergelijke broodjes behoorend bij de hors d'oeuvre worden aan tafel met mes en vork genuttigd. http://www.dbnl.org/tekst(...)06hoeh01_01_0109.php

de gemiddelde nederlander heeft zijn manieren (voor zover aanwezig) geleerd van moeders en niet van Amy Groskamp-Ten Have.
Boterhammen eten met mes en vork valt gewoon onder 'netjes eten'
  zaterdag 11 maart 2017 @ 08:26:37 #120
215658 Trashcanman
I talk to planets baby!
pi_169427408
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 08:24 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

de gemiddelde nederlander heeft zijn manieren (voor zover aanwezig) geleerd van moeders en niet van Amy Groskamp-Ten Have.
Boterhammen eten met mes en vork valt gewoon onder 'netjes eten'
Huh nee? :o
Voor zover ik weet is met mes en vork eten voor het gros van de mensen onlogisch en overdreven.
pi_169427444
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 08:26 schreef Trashcanman het volgende:

[..]

Huh nee? :o
Voor zover ik weet is met mes en vork eten voor het gros van de mensen onlogisch en overdreven.
pffffff.
Ik heb het niet over jou.
De mensen die met mes en vork in kantine hun brood eten (en daar zijn er heel veel van als je verder kijkt dan de gemiddelde fabriekskantine) hebben thuis geleerd dat dat netjes is, ongeacht wat er in officiele etiquette staat
pi_169427451
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 08:26 schreef Trashcanman het volgende:

[..]

Huh nee? :o
Voor zover ik weet is met mes en vork eten voor het gros van de mensen onlogisch en overdreven.
Idd.
Het makkelijke van brood is nu juist dat je het met je handen kunt eten.
Ik zie Fransen ook geen stokbrood met mes en vork eten. :D
Make my day!
pi_169427458
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 08:31 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

pffffff.
Ik heb het niet over jou.
De mensen die met mes en vork in kantine hun brood eten (en daar zijn er heel veel van als je verder kijkt dan de gemiddelde fabriekskantine) hebben thuis geleerd dat dat netjes is, ongeacht wat er in officiele etiquette staat
Welnee.
Die doen dat om 'netjes' over te komen.
Make my day!
  zaterdag 11 maart 2017 @ 08:33:25 #124
39145 Aventura
Relax, het is maar Fok
pi_169427461
Dat makkelijke bot- en graatloze zie je niet alleen veel in Nederland, maar ook in de UK en de Usa. Ga je hier de grens over naar België, Spanje dan is het al meteen anders als je bijvoorbeeld naar de supermarkt gaat. Daar zie je rijke en goed gesorteerde vis en vleesafdelingen. In Spanje, waar ik veel kom, sta je langer in de keuken omdat je eea wat meer moet bewerken. Het is een cultuurding. Mijn moeder denkt bijvoorbeeld dat het een verworvenheid is dat je nu een bak gepelde garnalen kunt kopen, of een pakje Knorr wereldgerechten, of blokjes kipfilet. Ze vind het lekker makkelijk en koken is geen hobby maar noodzakelijk. Gedachteloos, makkelijk en snel eten is iets wat je meer ziet in landen als Nederland, Amerika dan in bijvoorbeeld België, Spanje. Daar is meer een eetcultuur, eten is een sociaal gebeuren.
pi_169427505
Aha! Vroeger. Een krant vol versgekookte Hollandse garnalen. En dan de hele middag pellen... Yum!
Whatever...
  zaterdag 11 maart 2017 @ 08:43:40 #126
215658 Trashcanman
I talk to planets baby!
pi_169427510
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 08:32 schreef agter het volgende:

[..]

Idd.
Het makkelijke van brood is nu juist dat je het met je handen kunt eten.
Ik zie Fransen ook geen stokbrood met mes en vork eten. :D
Dat je in eetgelegenheden bestek bij je broodje krijgt is ook om het voor te kunnen snijden zodat niet alles er tussenuitvalt als je een hap uit goed belegd broodje neemt.

Niet om koste wat het kost je eten niet met je handen aan te moeten raken.
pi_169427583
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 08:33 schreef agter het volgende:

[..]

Welnee.
Die doen dat om 'netjes' over te komen.
dat toch exact wat ik zeg?
pi_169427867
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 08:54 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

dat toch exact wat ik zeg?
Mooi. Zijn we het eens. :)
Make my day!
pi_169427871
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 08:24 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

de gemiddelde nederlander heeft zijn manieren (voor zover aanwezig) geleerd van moeders en niet van Amy Groskamp-Ten Have.
Boterhammen eten met mes en vork valt gewoon onder 'netjes eten'
Lees die post voor de mijne ook
  User die het meest klaagt 2022 zaterdag 11 maart 2017 @ 09:23:45 #130
414785 sirdanilot
pi_169427879
Boterhammen met mes en vork eten vind ik ook overdreven ...
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_169427883
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 08:15 schreef Trashcanman het volgende:

[..]

In argrarisch gebied is dat doodnormaal hoor.
Voor mij is het ook normaal hoor. Al woon ik niet in agrarisch gebied. ik word alleen misselijk bij het slachten van een groter beest.
  zaterdag 11 maart 2017 @ 09:35:43 #132
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_169427980
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 11:01 schreef sirdanilot het volgende:
Ik heb de laatste tijd vaak gemerkt dat Nederlanders vaak heel erg veel moeite hebben aan eten met botjes en dergelijke erin. Denk bijvoorbeeld aan:

[...]

Zou iemand mij dit kunnen uitleggen? Bij voorkeur 'pure' Nederladners die zelf ook geen dingen lusten met botten/graten en zo erin. Bij voorbaat dank.
Nee, Nederlanders zijn niet te lui. Ze hebben alleen nooit geleerd hoe ze met dat eten om moeten gaan. Simpelweg omdat hun ouders dat eten niet kenden en ze het van hen niet konden leren en elders leer je het niet zo makkelijk. Wel leerde je:
- eet met mes en vork
- eet je bord leeg

Hou er rekening mee dat voor het overgrote deel van de Nederlanders een restaurant iets vreemds was. Uit eten gaan was tot in de jaren '80 vaak "naar de Chinees" (Chinees-Indisch), daarna "naar de Italiaan" (pizzeria), daar krijg je dat ingewikkelde eten ook niet, daar kon je je nasi gewoon met mes en vork oplepelen. Spaghetti eten was al een exotisch avontuur met die slierten aan je vork draaien op een lepel (Hollandse manier: spaghetti kort snijden en dan normaal met mes en vork eten).
Mijn moeder, 70+, at vorig jaar voor het eerst van haar leven mosselen (zonder schaal overigens). Mijn broer was 35+ toen hij voor het eerst een gamba moest pellen (ik vertelde hem hoe).
Dat er voor spare-ribs geen Nederlands woord is, heeft een oorzaak: het werd hier niet op die manier gegeten. De Nederlandse naam is krabbetjes, die kook je mee in de erwtensoep, dan valt het vlees er vanzelf af. In de soep koken is de manier om met graten en botten om te gaan.

Kip eten met het bot er nog aan kon je op zondag doen, maar dan in gezelschap wel vragen "mag ik kluiven?", maar gewoon thuis kluift iedereen en het is niet duidelijk of dat in een restaurant ook mag (want: je eet met mes en vork als je netjes wilt eten). Verder hoort bij kipkluiven een goed servet en een vingerkommetjes met citroenwater, maar dat is er meestal niet. Dus breng je Nederlandse gasten niet in verlegenheid, zorg voor goede servetten en vingerkommetjes en vertel ze dat ze mogen kluiven en het water niet moeten drinken.

Garnalen eten deed je met gepelde garnalen. Garnalenpeller (vaak: garnalenpelser) was een vak. De achterlijk grote exotische garnalen had je hier niet. In elk geval niet voor de gewone man.

Alleen dat stikken in stoofpotjes kan ik niet plaatsen, aangezien jeneverbessen en laurierblad in klassieke Nederlandse gerechten thuishoren: hachee en zuurkoolstamppot.

Verder zou ik hier kunnen zeuren over die achterlijke buitenlanders die niet weten hoe ze een haring moeten happen.

[ Bericht 0% gewijzigd door Lunatiek op 11-03-2017 09:45:46 ]
  zaterdag 11 maart 2017 @ 10:14:23 #133
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_169428475
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 14:54 schreef Hiddendoe het volgende:
Ik probeer gewoon de oorspronkelijke Nederlandse keuken te verbeelden.
Hoewel aardappels ook uit het buitenland afkomstig zijn.
De echte en originele Nederlandse keuken is bijzonder schraal en eenzijdig.
Brood, bier en jenever was het in de middeleeuwen. Soms wat jenever.
Melk natuurlijk en fruit zoals appels en peren, bessen en bramen.
En dan had je het wel gehad wat betreft de Nederlandse keuken.
Veel kool- en knolgewassen.
Geen zout of andere specerijen.
Je hebt een beperkte kijk. Hoe verder je teruggaat, hoe meer holbewonersvoer het is. Maar er zijn historische kookboeken waarmee je een breder beeld kunt krijgen. Elk contact met handelaren gaf nieuwe mogelijkheden tot de import van nieuwe voedingsmiddelen, dat was al vóór de VOC. Daarna werd de Nederlandse keuken nog uitgebreider en gevarieerder als de exotische planten hier konden groeien. Let wel dat sommige vormen van eten alleen door de rijkere klassen gegeten werden.

Wijn was er wel. Verschillende soorten, import vaak, maar ook van "hier" (onze Middeleeuwse heersers woonden in gebieden waar wijn werd verbouwd, die namen dat gewoon mee). Denk ook aan mede. Sowieso, honing ontbreekt in je lijstje.

Je vergeet alle zuivel, waar Nederland beroemd om is: kazen, melk, boter, karnemelk en dergelijke.
Ook eieren natuurlijk.

Groentes was redelijk karig voordat er vanalles was geïmporteerd, dat wel. Maar weer wel volop kruiden. Jeneverbessen zijn inheems.
Waarom dat je denkt dat er geen zout was, begrijp ik niet. Er was juist heel veel zout en pekel, daarmee werd het vlees ingemaakt.

Je ziet over het hoofd dat er hier veel vis (zoet- en zoutwatervissen) en dergelijke werd gegeten, naast allerlei soorten vlees, waaronder wild en gevogelte.

Noten ook. Allerlei soorten. Paddestoelen.
Verschillende soorten brood, rogge, tarwe, spelt etc. Nog steeds heeft Nederland een enorm gevarieerd aanbod aan broden, in het buitenland is het armoe troef wat dat betreft.
Diverse soorten olie. Azijn.

Bovenstaande kun je op heel veel manieren combineren, en dat deed men ook. Wel waren er veel vastenperiodes, opgelegd door de katholieke kerk. Dan mocht je wat minder dingen eten of men ging sjoemelen, wat ook weer schitterende gerechten opleverde.
  zaterdag 11 maart 2017 @ 10:16:19 #134
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_169428502
Mensen moeten eens niet zo zeiken. Over elkaarr. Laat iedereen lekker eten wa of hoe hij zelf wil.


Ik hield als kind ook niet van botjes (het gaat trouwens helemaal niet om de botjes, maat om de vieze drellen en zeentjes en stukjes kraakbeen) en de anderen in ons gezin wel. Nou, mooi toch, ik de filet, zij de poten. Maar nee, zo werkte dat dan ook weer niet. Ha
Ik ben nog steeds niet dol op kippenpoten. Ik maak ze wel eens, maar pluk ze dan voor ze op tafel gaan.
Kluiven doe ik niet. Nooit. Hele kip eten we wel, ik pluis de kip dan kaal, maar kluiven die ik nog steeds niet en een hongerig afrikaantje zou er vast nog van kunnen eten. Jammer dan.

Hele vis klaarmaken is wel leuk, maar op je bord krijgen niet. Het eet niet relaxt.
Dus uit gemakszucht fileer ik steeds vaker. Meer werk vooraf, minder werk tijdens het eten.

Toetje krijgen op een vies bord heb ik wel eens meegemaakt, vroeger. Maar dat hield ik gewoon tegen en ging dan eerst mijn bord afwassen. Probleem opgelost.

Mosselen met een vork eten gaat volgens mij prima, dus je daar druk over maken slaat nergens op. Laat iemand lekker op zijn eigen manier eten. Ik eet heel veel/vaak met mijn handen, mijn lief nooit. Laat ons.

Volgens mij gaat het er (in het leven, maar ook in de keuken) gewoon om dat je niet zo gaat lopen afgeven op de eetgewoonten van een ander. Ieder land zijn eigen gewoonten, maar ook iedere stand, iedere streek, misschien wel ieder gezin! Laat iedereen lekker en verbaas je niet zo dat niet iedereen het doet zoals jij.
  User die het meest klaagt 2022 zaterdag 11 maart 2017 @ 10:32:27 #135
414785 sirdanilot
pi_169428718
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 10:16 schreef RobinOok het volgende:
Mensen moeten eens niet zo zeiken. Over elkaarr. Laat iedereen lekker eten wa of hoe hij zelf wil.

Ik hield als kind ook niet van botjes (het gaat trouwens helemaal niet om de botjes, maat om de vieze drellen en zeentjes en stukjes kraakbeen) en de anderen in ons gezin wel. Nou, mooi toch, ik de filet, zij de poten. Maar nee, zo werkte dat dan ook weer niet. Ha
Ik ben nog steeds niet dol op kippenpoten. Ik maak ze wel eens, maar pluk ze dan voor ze op tafel gaan.
Kluiven doe ik niet. Nooit. Hele kip eten we wel, ik pluis de kip dan kaal, maar kluiven die ik nog steeds niet en een hongerig afrikaantje zou er vast nog van kunnen eten. Jammer dan.

Hele vis klaarmaken is wel leuk, maar op je bord krijgen niet. Het eet niet relaxt.
Dus uit gemakszucht fileer ik steeds vaker. Meer werk vooraf, minder werk tijdens het eten.
Ah kijk, jij bent een échte Nederlandse *O*

Je zegt dat je als kind niet hield van kluiven. Nee, dat snap ik. Niet willen kluiven/plukken/fileren is iets voor kidneren. Maar bij ons is dat iets raars voor een volwassene om te hebben. Alsof ze deels niet zijn opgegroeid.

Dat je je eigen vis fileert in de keuken vind ik meer dan bewonderenswaardig, zelf kan ik dat niet. Echter zou ik niet verwachten dat je gastheer/vrouw dat ook altijd voor je gaat doen. Niet iedereen kan fileren, en als je het al kan kost het nu eenmaal een hoop werk. Ik zou zoiets alleen verwachten in een luxer restaurant, in het buitenland (in nederland is het meestal wel gefileerd maar tenzij het een luxer restaurant is moet je je ook vaak afvragen of de vis wel vers is !).
quote:
Toetje krijgen op een vies bord heb ik wel eens meegemaakt, vroeger. Maar dat hield ik gewoon tegen en ging dan eerst mijn bord afwassen. Probleem opgelost.

Mosselen met een vork eten gaat volgens mij prima, dus je daar druk over maken slaat nergens op. Laat iemand lekker op zijn eigen manier eten. Ik eet heel veel/vaak met mijn handen, mijn lief nooit. Laat ons.
Oh, afwassen is wel een goed idee ja als je het toetje aangeboden krijgt op een vies bord. Niet aan gedacht.
En mosselen eet je met een lege mosselschelp waarmee je de mosselen uit de schelp pielt. Waarom zou je moeilijk doen met een vork? Hooguit de eerste mossel pak je met de vork, of wellicht wat stukjes van de groente.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  zaterdag 11 maart 2017 @ 10:38:00 #136
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169428826
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 10:32 schreef sirdanilot het volgende:


Dat je je eigen vis fileert in de keuken vind ik meer dan bewonderenswaardig, zelf kan ik dat niet. Echter zou ik niet verwachten dat je gastheer/vrouw dat ook altijd voor je gaat doen. Niet iedereen kan fileren, en als je het al kan kost het nu eenmaal een hoop werk. Ik zou zoiets alleen verwachten in een luxer restaurant, in het buitenland (in nederland is het meestal wel gefileerd maar tenzij het een luxer restaurant is moet je je ook vaak afvragen of de vis wel vers is !).

Als je in een restaurant in NL een filet krijgt is ie 95% van de tijd zo gekocht, als filet in een diepvries pak.
Bied gegrillde hele sardines aan (imho zo'n beetje de lekkerste vis die er is) en je zal er nauwelijks iets van verkopen.
Bied een stukje kweekzalmfilet (huiver) aan met een sausje ze rennen je tent plat
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 11 maart 2017 @ 10:44:31 #137
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_169428949
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 10:32 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

En mosselen eet je met een lege mosselschelp waarmee je de mosselen uit de schelp pielt. Waarom zou je moeilijk doen met een vork?
Volgens mij gaat het met een vork niet moeilijker maar kan jij het gewoon niet uitstaan dat iemand het anders doet dan dat jij denkt hoe het hoort.
pi_169428962
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 10:32 schreef sirdanilot het volgende:


En mosselen eet je met een lege mosselschelp waarmee je de mosselen uit de schelp pielt. Waarom zou je moeilijk doen met een vork? Hooguit de eerste mossel pak je met de vork, of wellicht wat stukjes van de groente.
waar maak je je druk om?
  zaterdag 11 maart 2017 @ 11:18:59 #139
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_169429426
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 10:32 schreef sirdanilot het volgende:

En mosselen eet je met een lege mosselschelp waarmee je de mosselen uit de schelp pielt. Waarom zou je moeilijk doen met een vork? Hooguit de eerste mossel pak je met de vork, of wellicht wat stukjes van de groente.
Nou, de vork is nog niet zo heel erg oud als eetgerei, dus kun je eigenlijk zeggen dat dat geëvolueerd is uit het vreten met een ouwe schelp zoals in de prehistorie. Een vork houdt een stuk makkelijker vast en geeft een beter gevoel als je de mossel in je mond steekt.

Wat je ziet is dat bepaalde mensen aan dat eten met de mosselschelp vasthouden omdat het zo heurt en omdat ze daarmee laten zien dat ze verheven zijn boven het onopgevoede gepeupel. Waarmee ze met hun geklaag over dat gepeupel duidelijk laten zien dat ze minstens even onopgevoed zijn.
Overigens net als allerlei andere obscure wtf etiquette een signaal is dat "wij weten hoe het heurt". Het zijn gewoon manieren om "ons soort mensen" te onderscheiden van "het gepeupel". Andersom is het gniffelen als "dat seurt mensen" bij een boerengezin komen en daar ineens niet weten hoe het heurt. Toetje op je vieze bord? Had je het maar schoon moeten likken, sukkel.
  User die het meest klaagt 2022 zaterdag 11 maart 2017 @ 11:20:54 #140
414785 sirdanilot
pi_169429460
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 11:18 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Nou, de vork is nog niet zo heel erg oud als eetgerei, dus kun je eigenlijk zeggen dat dat geëvolueerd is uit het vreten met een ouwe schelp zoals in de prehistorie. Een vork houdt een stuk makkelijker vast en geeft een beter gevoel als je de mossel in je mond steekt.

Wat je ziet is dat bepaalde mensen aan dat eten met de mosselschelp vasthouden omdat het zo heurt en omdat ze daarmee laten zien dat ze verheven zijn boven het onopgevoede gepeupel. Waarmee ze met hun geklaag over dat gepeupel duidelijk laten zien dat ze minstens even onopgevoed zijn.
Overigens net als allerlei andere obscure wtf etiquette een signaal is dat "wij weten hoe het heurt". Het zijn gewoon manieren om "ons soort mensen" te onderscheiden van "het gepeupel". Andersom is het gniffelen als "dat seurt mensen" bij een boerengezin komen en daar ineens niet weten hoe het heurt. Toetje op je vieze bord? Had je het maar schoon moeten likken, sukkel.
Mosselen eet je gewoon met een lege schelp, zo hoort het gewoon, het is de meest logische manier om het te eten en ook de makkelijkste.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_169429475
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 11:20 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Mosselen eet je gewoon met een lege schelp, zo hoort het gewoon, het is de meest logische manier om het te eten en ook de makkelijkste.
nogmaals, waar maak je je druk om?
Staat dit in de bijbel? In wetboek van strafrecht?
  zaterdag 11 maart 2017 @ 11:23:55 #142
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_169429497
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 11:20 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Mosselen eet je gewoon met een lege schelp, zo hoort het gewoon, het is de meest logische manier om het te eten en ook de makkelijkste.
Sommige mensen leven niet meer in de prehistorie.
pi_169429890
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 10:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als je in een restaurant in NL een filet krijgt is ie 95% van de tijd zo gekocht, als filet in een diepvries pak.
Bied gegrillde hele sardines aan (imho zo'n beetje de lekkerste vis die er is) en je zal er nauwelijks iets van verkopen.
Bied een stukje kweekzalmfilet (huiver) aan met een sausje ze rennen je tent plat
Verse makreel is ook heerlijk en de Noordzee zit er vol mee.

Overigens heeft wo2 en de hongerwinter veel effect hl gehad op nl. Het ging lang om zorgen dat je voldoende calorieën binnen kreeg. De rest van Europa heeft dit eigenlijk nooit zo meegemaakt.

De verhalen over mijn oma over bloembollen, gras eten en dat ongeveer alle bomen in de stad gerooid waren om op te stoken.

De Hollandse graatloze prak is daarna volgens mij in. Zwang geraakt.
Whatever...
pi_169430109
Met zo'n lege schelp vind ik juist meer gekloot. Prik met vork en hij is er uit.

Het vervelende van met handen eten vind ik als je iets anders nog wel met bestek eet en je je bestek onder smeert.
  User die het meest klaagt 2022 zaterdag 11 maart 2017 @ 12:02:16 #145
414785 sirdanilot
pi_169430199
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 11:22 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

nogmaals, waar maak je je druk om?
Staat dit in de bijbel? In wetboek van strafrecht?
Nee, het is een van vader op zoon en van moeder op dochter jarenlang overgeleverde traditie om het zo te eten.

Bedenk dat ik uit Zeeland kom en dus heus wel weet hoe je mosselen hoort te eten.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_169430257
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 12:02 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Nee, het is een van vader op zoon en van moeder op dochter jarenlang overgeleverde traditie om het zo te eten.

Bedenk dat ik uit Zeeland kom en dus heus wel weet hoe je mosselen hoort te eten.
Je zit een beetje in een identiteitscrisis hè? In de ene post ben je Braziliaans en in de andere Zeeuws. _O-
Je zou mij willen zijn gladde sales boy en na het werk crimi
pi_169430276
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 12:04 schreef MrSalazar het volgende:

[..]

Je zit een beetje in een identiteitscrisis hè? In de ene post ben je Braziliaans en in de andere Zeeuws. _O-
Hij is echt niet Zeeuws. Die zijn een heel stuk bescheidener.
Whatever...
  zaterdag 11 maart 2017 @ 12:08:37 #148
329970 PandaDrop
Dropetende wegenbouwer
pi_169430352
Ik eet geen vlees, dus ik heb nooit last van botjes in eten. :7 8-)
tong80
Wel een mooie one liner dan.
:T
  zaterdag 11 maart 2017 @ 12:13:18 #149
61646 Copycat
I am a trigger hippie
pi_169430450
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 12:02 schreef sirdanilot het volgende:

Nee, het is een van vader op zoon en van moeder op dochter jarenlang overgeleverde traditie om het zo te eten.

Bedenk dat ik uit Zeeland kom en dus heus wel weet hoe je mosselen hoort te eten.
Is het ook Zeeuws om zo rigide te zijn? Of is dat je Braziliaanse bloed?
Curiosity cultured the cat
Hoge dames vangen veel wind
Whadda ya hear! Whadda ya say!
What is any ocean but a multitude of drops?
pi_169433982
Ondanks mijn achtergrond (heel vaak vis, waarvan nooit filet) heb ik nooit gehouden van graten in vis. Te vaak half in gestikt. Ik vind dat geen prettig gevoel. Ik eet nog wel verse vis, maar eet niks waar teveel graten inzitten. Meestal eet ik dus ook enkel de onderhelft van de vis. Is dus niet per se iets Nederlands. Visfilet ben ik trouwens geen fan van, stukken minder smaak dan hele vis.
Hotapnyc
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')