abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 10 maart 2017 @ 17:43:27 #102
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_169415688
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 17:41 schreef Stimorol- het volgende:

[..]

-zucht-
Heb je het zo zwaar, meid.
The love you take is equal to the love you make.
pi_169416447
Ik ben in vertwijfeling door dit topic. Ik ben op zoek gegaan naar mijn paspoort (en gevonden), die zegt toch echt Nederlands. Voor de zekerheid mijn ouder gebeld, die snapten de vraag niet maar na wat uitleg kwamen zij ook tot de conclusie, Nederlands. Opa en oma kan ik helaas niets meer vragen.

Toen de vriendenkring maar eens nagelopen en ook daar zat eigenlijk geen mensen tussen die voldoen aan de beschrijving in de OP. Kortom die Nederlanders die ken ik niet.

Dit allen is wel een opluchting want anders zou ik de kipdrumsticks die nu in de oven liggen toch niet helemaal kunnen opsmikkelen.
pi_169416532
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 18:18 schreef Oceanonix het volgende:
Ik ben in vertwijfeling door dit topic. Ik ben op zoek gegaan naar mijn paspoort (en gevonden), die zegt toch echt Nederlands. Voor de zekerheid mijn ouder gebeld, die snapten de vraag niet maar na wat uitleg kwamen zij ook tot de conclusie, Nederlands. Opa en oma kan ik helaas niets meer vragen.

Toen de vriendenkring maar eens nagelopen en ook daar zat eigenlijk geen mensen tussen die voldoen aan de beschrijving in de OP. Kortom die Nederlanders die ken ik niet.

Dit allen is wel een opluchting want anders zou ik de kipdrumsticks die nu in de oven liggen toch niet helemaal kunnen opsmikkelen.
;) hier vanavond lamsbiefstuk...maar zou er bijna botjes in willen planten
pi_169416582
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 16:26 schreef dexamfetamine het volgende:
Valt mij ook op wat TS omschrijft in de OP. Nederlandse keuken is van zichzelf best saai en mensen komen vaak niet verder dan een pakje van de knor of honig.

Verder houden ze er niet echt van om hun handen vies te maken dus eten ze niet al het vlees van het bot. Voedselverspilling als je het mij vraagt. Maar ik zie ze vaak hun handen niet wassen, bijvoorbeeld na de wc of als ze een kroketje met hun handen gegeten hebben. En mij wel later een vettige hand geven, gadverdamme.


Eeeehm,de jaren 90 zijn al even voorbij. Inmiddels wordt er in Nederland op veel plekken uitstekend gekookt en gegeten. Ook in veel huishoudens.

De laatste jaren is de eetcultuur enorm vooruit gegaan (vind ik). Veel goed bereid en vers eten. Vaak ook nog met veel groenten. Prima.
Whatever...
  vrijdag 10 maart 2017 @ 20:07:50 #106
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169418722
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 11:01 schreef sirdanilot het volgende:
Ik heb de laatste tijd vaak gemerkt dat Nederlanders vaak heel erg veel moeite hebben aan eten met botjes en dergelijke erin. Denk bijvoorbeeld aan:

- Mensen die zeuren over een kippenpoot
- Mensen die de helft van het vlees aan een kippenpoot of spare rib laten zitten (kunnen ze niet eten of zo? vind dat altijd echt heel erg raar, en ook disrespectvol naar het dier dat voor jou gestorven is toe)
- Mensen die absoluut geen vis op de graat willen eten, of als ze het dan op vakantie een keer krijgen helemaal gaan lopen pielen en dan alsnog half stikken in een graat. Kunnen sommige mensen niet eten of zo?
- Mensen die niet weten hoe je mosselen eet en ze b.v. proberen met een te grote vork uit de schelp te pielen, ipv gewoon pakken met een lege schelp
- Mensen die, als ik b.v. een stoofpotje heb gemaakt of zo, zich murw stikken in jeneverbesjes of laurierblaadjes erin :') ik zeg tegenwoordig meestal expliciet dat je die niet op moet eten
- Mensen die b.v. geen zonnebloempitten met schil kunnen eten (die zit ik nu lekker weg te kauwen, heerlijke en gezonde goedkope snack). Of ze zuigen alleen het zout eraf en spugen de rest uit :') :')
- Mensen die geen garnalen kunnen pellen, of b.v. eerst heel erg langzaam alle garnalen op hun bord gaan lopen pellen en het dan pas opeten als het koud is. Je pelt toch gewoon terwijl je eet? Is dat echt zo een moeilijk concept? :') Of je vreet gewoon de hele garnaal op, inclusief schaal en poepkanaal, daar doen we in brazilie iig niet moeilijk over als het goede garnalen zijn.

Zou iemand mij kunnen uitleggen waarom 'pure' Nederlanders zo ontzettend veel moeite hebben met dit eten? Bij ons wordt kip en vis en dergelijke meestal met bot/graat geserveerd. Maar we hadden b.v. een keer Nederlandse familie mee naar brazilie en het was echt ÉÉN GROOT DRAMA elke keer dat we gingen eten.

Ik kan de volgende verklaringen bedenken maar het is me echt een raadsel:

- Nederlanders vinden het vies om met hun handen aan hun eten te zitten (waarom? je eet het toch ook op? :') )
- Nederlanders zijn gewoon lui en willen alles binnen 10 minuten opeten (waarom? zo veel haast?)
- Nederlanders verwachten dat overal waar ze eten een 3 sterrenrestaurant is waar de kok tijd/zin/geld heeft om alle vis en dergelijke voor ze te fileren (waarom zou je? bovendien is op de graat/bot vaak zelfs lékkerder !)
- Nederlanders weten simpelweg niet hoe ze vis/kip/etc. met graat/bot moeten eten (waarom? zijn het nog kindjes van 5 waar pappa de vis voor moet fileren? want ja, toen ik 5 was deed mijn vader dat voor mij ja :') )

Zou iemand mij dit kunnen uitleggen? Bij voorkeur 'pure' Nederladners die zelf ook geen dingen lusten met botten/graten en zo erin. Bij voorbaat dank.
Heel herkenbaar
Botjes in eten is eng, jammer, huil. Kleuters zijn het.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 10 maart 2017 @ 21:22:49 #107
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_169420589
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 20:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heel herkenbaar
Botjes in eten is eng, jammer, huil. Kleuters zijn het.
Ik dacht al, waar blijft Piet. Piet kent ook alle Nederlanders. :')
The love you take is equal to the love you make.
pi_169420856
Valt me idd vaak op dat relatief veel Nederlanders niets van botten, graten ed moeten.
  vrijdag 10 maart 2017 @ 21:34:16 #109
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169420881
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 21:22 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Ik dacht al, waar blijft Piet. Piet kent ook alle Nederlanders. :')
Captain Lienekien to the rescue!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_169421166
Volgens mij kent piet nog minder mensen dan sirdanilot.
Je zou mij willen zijn gladde sales boy en na het werk crimi
  vrijdag 10 maart 2017 @ 22:42:38 #111
325896 Thezappa
Fok!dealer
pi_169422754
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 12:22 schreef MrSalazar het volgende:

[..]

Je bent zelf een Nederlander, man. :N
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 12:22 schreef sirdanilot het volgende:

kneusje

[..]

Ja, maar niet een pure. Ik ben half nederlands en half braziliaans.
aandeel Fok! hier te krijgen , pm voor vraagprijs
pi_169426015
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 18:24 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Eeeehm,de jaren 90 zijn al even voorbij. Inmiddels wordt er in Nederland op veel plekken uitstekend gekookt en gegeten. Ook in veel huishoudens.

De laatste jaren is de eetcultuur enorm vooruit gegaan (vind ik). Veel goed bereid en vers eten. Vaak ook nog met veel groenten. Prima.
Zal ook te maken hebben met de enorme populariteit van kookprogramma's.
Begon volgens mij met Joop Braakhekke, nou alleen de naam al, deed mij m'n eetlust verliezen, en die andere man (beetje enge vent vind ik) die je ook ziet in de AH commercial met zijn overdreven harde PPPPPPure ...
O ja, we hadden ook Martine Bijl met haar bakuurtje.
Of er nog meer Nederlandse tv-koks zijn, geen idee.
pi_169426062
Heb even gezocht en dit vond ik wel de moeite waard.


Geeft een mooi inkijkje hoe het uit de hand kan lopen in de Nederlandse keuken.

:D
pi_169426280
Het Nederlandse eten is sowieso maar karig vergeleken met andere keukens.
  zaterdag 11 maart 2017 @ 05:08:36 #115
345377 GoCanucksGo
Have a good one, eh!
pi_169427053
Maar is ook vooral regionaal, de Duitse keuken is nou ook niet bepaald geweldig verfijnd, net als alle Scandinavische keukens. Om nog maar helemaal niet over Polen etc. te spreken. Allemaal vrijwel ongekruid vet vlees met aardappels of gekookte oliebollen en groenten uit de koolfamilie. Vind ik heerlijk, maar om dat nou een keuken te noemen gaat wat ver.
Nederland heeft een beetje extra achterstand door de destructieve huishoudschool, 200 jaar geleden was de Nederlandse keuken prima.

Maar ik ben het wel met de TS eens, ik ken diverse mensen die culinair best wat willen uitproberen maar bij het eerste visgraatje beginnen te miepen :D
pi_169427152
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 01:05 schreef Hiddendoe het volgende:

[..]

Zal ook te maken hebben met de enorme populariteit van kookprogramma's.
Begon volgens mij met Joop Braakhekke, nou alleen de naam al, deed mij m'n eetlust verliezen, en die andere man (beetje enge vent vind ik) die je ook ziet in de AH commercial met zijn overdreven harde PPPPPPure ...
O ja, we hadden ook Martine Bijl met haar bakuurtje.
Of er nog meer Nederlandse tv-koks zijn, geen idee.
Ramon Beuk, Cas Spijkers, Herman den Blijker, Julius Jaspers, Robert Kranenborg, Rudolf van Veen, Pierre Wind, Caspar Burgi. Om maar een paar te noemen. Genoeg anderen nog op 24 Kitchen.
pi_169427297
Wat ik leuk vind is dat wij zo ontzettend veel verschillende eetculturen in ons land hebben.
En dit vind je ook terug in onze supermarkten.

Andere landen hebben dat veel minder.
Make my day!
  zaterdag 11 maart 2017 @ 08:15:55 #118
215658 Trashcanman
I talk to planets baby!
pi_169427337
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 16:38 schreef Stimorol- het volgende:

[..]

Zie je je buren al kijken als je een kip in de tuin slacht :D
In argrarisch gebied is dat doodnormaal hoor.
pi_169427385
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 16:08 schreef Stimorol- het volgende:

[..]

Dus niet?

Broodjes geroosterd en belegd met kaas, hard ei, ansjovis e.d. worden met de vingers gegeten vóór tafel in den salon bij de cocktail, maar dezelfde of dergelijke broodjes behoorend bij de hors d'oeuvre worden aan tafel met mes en vork genuttigd. http://www.dbnl.org/tekst(...)06hoeh01_01_0109.php

de gemiddelde nederlander heeft zijn manieren (voor zover aanwezig) geleerd van moeders en niet van Amy Groskamp-Ten Have.
Boterhammen eten met mes en vork valt gewoon onder 'netjes eten'
  zaterdag 11 maart 2017 @ 08:26:37 #120
215658 Trashcanman
I talk to planets baby!
pi_169427408
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 08:24 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

de gemiddelde nederlander heeft zijn manieren (voor zover aanwezig) geleerd van moeders en niet van Amy Groskamp-Ten Have.
Boterhammen eten met mes en vork valt gewoon onder 'netjes eten'
Huh nee? :o
Voor zover ik weet is met mes en vork eten voor het gros van de mensen onlogisch en overdreven.
pi_169427444
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 08:26 schreef Trashcanman het volgende:

[..]

Huh nee? :o
Voor zover ik weet is met mes en vork eten voor het gros van de mensen onlogisch en overdreven.
pffffff.
Ik heb het niet over jou.
De mensen die met mes en vork in kantine hun brood eten (en daar zijn er heel veel van als je verder kijkt dan de gemiddelde fabriekskantine) hebben thuis geleerd dat dat netjes is, ongeacht wat er in officiele etiquette staat
pi_169427451
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 08:26 schreef Trashcanman het volgende:

[..]

Huh nee? :o
Voor zover ik weet is met mes en vork eten voor het gros van de mensen onlogisch en overdreven.
Idd.
Het makkelijke van brood is nu juist dat je het met je handen kunt eten.
Ik zie Fransen ook geen stokbrood met mes en vork eten. :D
Make my day!
pi_169427458
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 08:31 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

pffffff.
Ik heb het niet over jou.
De mensen die met mes en vork in kantine hun brood eten (en daar zijn er heel veel van als je verder kijkt dan de gemiddelde fabriekskantine) hebben thuis geleerd dat dat netjes is, ongeacht wat er in officiele etiquette staat
Welnee.
Die doen dat om 'netjes' over te komen.
Make my day!
  zaterdag 11 maart 2017 @ 08:33:25 #124
39145 Aventura
Relax, het is maar Fok
pi_169427461
Dat makkelijke bot- en graatloze zie je niet alleen veel in Nederland, maar ook in de UK en de Usa. Ga je hier de grens over naar België, Spanje dan is het al meteen anders als je bijvoorbeeld naar de supermarkt gaat. Daar zie je rijke en goed gesorteerde vis en vleesafdelingen. In Spanje, waar ik veel kom, sta je langer in de keuken omdat je eea wat meer moet bewerken. Het is een cultuurding. Mijn moeder denkt bijvoorbeeld dat het een verworvenheid is dat je nu een bak gepelde garnalen kunt kopen, of een pakje Knorr wereldgerechten, of blokjes kipfilet. Ze vind het lekker makkelijk en koken is geen hobby maar noodzakelijk. Gedachteloos, makkelijk en snel eten is iets wat je meer ziet in landen als Nederland, Amerika dan in bijvoorbeeld België, Spanje. Daar is meer een eetcultuur, eten is een sociaal gebeuren.
pi_169427505
Aha! Vroeger. Een krant vol versgekookte Hollandse garnalen. En dan de hele middag pellen... Yum!
Whatever...
  zaterdag 11 maart 2017 @ 08:43:40 #126
215658 Trashcanman
I talk to planets baby!
pi_169427510
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 08:32 schreef agter het volgende:

[..]

Idd.
Het makkelijke van brood is nu juist dat je het met je handen kunt eten.
Ik zie Fransen ook geen stokbrood met mes en vork eten. :D
Dat je in eetgelegenheden bestek bij je broodje krijgt is ook om het voor te kunnen snijden zodat niet alles er tussenuitvalt als je een hap uit goed belegd broodje neemt.

Niet om koste wat het kost je eten niet met je handen aan te moeten raken.
pi_169427583
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 08:33 schreef agter het volgende:

[..]

Welnee.
Die doen dat om 'netjes' over te komen.
dat toch exact wat ik zeg?
pi_169427867
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 08:54 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

dat toch exact wat ik zeg?
Mooi. Zijn we het eens. :)
Make my day!
pi_169427871
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 08:24 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

de gemiddelde nederlander heeft zijn manieren (voor zover aanwezig) geleerd van moeders en niet van Amy Groskamp-Ten Have.
Boterhammen eten met mes en vork valt gewoon onder 'netjes eten'
Lees die post voor de mijne ook
  User die het meest klaagt 2022 zaterdag 11 maart 2017 @ 09:23:45 #130
414785 sirdanilot
pi_169427879
Boterhammen met mes en vork eten vind ik ook overdreven ...
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_169427883
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 08:15 schreef Trashcanman het volgende:

[..]

In argrarisch gebied is dat doodnormaal hoor.
Voor mij is het ook normaal hoor. Al woon ik niet in agrarisch gebied. ik word alleen misselijk bij het slachten van een groter beest.
  zaterdag 11 maart 2017 @ 09:35:43 #132
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_169427980
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 11:01 schreef sirdanilot het volgende:
Ik heb de laatste tijd vaak gemerkt dat Nederlanders vaak heel erg veel moeite hebben aan eten met botjes en dergelijke erin. Denk bijvoorbeeld aan:

[...]

Zou iemand mij dit kunnen uitleggen? Bij voorkeur 'pure' Nederladners die zelf ook geen dingen lusten met botten/graten en zo erin. Bij voorbaat dank.
Nee, Nederlanders zijn niet te lui. Ze hebben alleen nooit geleerd hoe ze met dat eten om moeten gaan. Simpelweg omdat hun ouders dat eten niet kenden en ze het van hen niet konden leren en elders leer je het niet zo makkelijk. Wel leerde je:
- eet met mes en vork
- eet je bord leeg

Hou er rekening mee dat voor het overgrote deel van de Nederlanders een restaurant iets vreemds was. Uit eten gaan was tot in de jaren '80 vaak "naar de Chinees" (Chinees-Indisch), daarna "naar de Italiaan" (pizzeria), daar krijg je dat ingewikkelde eten ook niet, daar kon je je nasi gewoon met mes en vork oplepelen. Spaghetti eten was al een exotisch avontuur met die slierten aan je vork draaien op een lepel (Hollandse manier: spaghetti kort snijden en dan normaal met mes en vork eten).
Mijn moeder, 70+, at vorig jaar voor het eerst van haar leven mosselen (zonder schaal overigens). Mijn broer was 35+ toen hij voor het eerst een gamba moest pellen (ik vertelde hem hoe).
Dat er voor spare-ribs geen Nederlands woord is, heeft een oorzaak: het werd hier niet op die manier gegeten. De Nederlandse naam is krabbetjes, die kook je mee in de erwtensoep, dan valt het vlees er vanzelf af. In de soep koken is de manier om met graten en botten om te gaan.

Kip eten met het bot er nog aan kon je op zondag doen, maar dan in gezelschap wel vragen "mag ik kluiven?", maar gewoon thuis kluift iedereen en het is niet duidelijk of dat in een restaurant ook mag (want: je eet met mes en vork als je netjes wilt eten). Verder hoort bij kipkluiven een goed servet en een vingerkommetjes met citroenwater, maar dat is er meestal niet. Dus breng je Nederlandse gasten niet in verlegenheid, zorg voor goede servetten en vingerkommetjes en vertel ze dat ze mogen kluiven en het water niet moeten drinken.

Garnalen eten deed je met gepelde garnalen. Garnalenpeller (vaak: garnalenpelser) was een vak. De achterlijk grote exotische garnalen had je hier niet. In elk geval niet voor de gewone man.

Alleen dat stikken in stoofpotjes kan ik niet plaatsen, aangezien jeneverbessen en laurierblad in klassieke Nederlandse gerechten thuishoren: hachee en zuurkoolstamppot.

Verder zou ik hier kunnen zeuren over die achterlijke buitenlanders die niet weten hoe ze een haring moeten happen.

[ Bericht 0% gewijzigd door Lunatiek op 11-03-2017 09:45:46 ]
  zaterdag 11 maart 2017 @ 10:14:23 #133
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_169428475
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 14:54 schreef Hiddendoe het volgende:
Ik probeer gewoon de oorspronkelijke Nederlandse keuken te verbeelden.
Hoewel aardappels ook uit het buitenland afkomstig zijn.
De echte en originele Nederlandse keuken is bijzonder schraal en eenzijdig.
Brood, bier en jenever was het in de middeleeuwen. Soms wat jenever.
Melk natuurlijk en fruit zoals appels en peren, bessen en bramen.
En dan had je het wel gehad wat betreft de Nederlandse keuken.
Veel kool- en knolgewassen.
Geen zout of andere specerijen.
Je hebt een beperkte kijk. Hoe verder je teruggaat, hoe meer holbewonersvoer het is. Maar er zijn historische kookboeken waarmee je een breder beeld kunt krijgen. Elk contact met handelaren gaf nieuwe mogelijkheden tot de import van nieuwe voedingsmiddelen, dat was al vóór de VOC. Daarna werd de Nederlandse keuken nog uitgebreider en gevarieerder als de exotische planten hier konden groeien. Let wel dat sommige vormen van eten alleen door de rijkere klassen gegeten werden.

Wijn was er wel. Verschillende soorten, import vaak, maar ook van "hier" (onze Middeleeuwse heersers woonden in gebieden waar wijn werd verbouwd, die namen dat gewoon mee). Denk ook aan mede. Sowieso, honing ontbreekt in je lijstje.

Je vergeet alle zuivel, waar Nederland beroemd om is: kazen, melk, boter, karnemelk en dergelijke.
Ook eieren natuurlijk.

Groentes was redelijk karig voordat er vanalles was geïmporteerd, dat wel. Maar weer wel volop kruiden. Jeneverbessen zijn inheems.
Waarom dat je denkt dat er geen zout was, begrijp ik niet. Er was juist heel veel zout en pekel, daarmee werd het vlees ingemaakt.

Je ziet over het hoofd dat er hier veel vis (zoet- en zoutwatervissen) en dergelijke werd gegeten, naast allerlei soorten vlees, waaronder wild en gevogelte.

Noten ook. Allerlei soorten. Paddestoelen.
Verschillende soorten brood, rogge, tarwe, spelt etc. Nog steeds heeft Nederland een enorm gevarieerd aanbod aan broden, in het buitenland is het armoe troef wat dat betreft.
Diverse soorten olie. Azijn.

Bovenstaande kun je op heel veel manieren combineren, en dat deed men ook. Wel waren er veel vastenperiodes, opgelegd door de katholieke kerk. Dan mocht je wat minder dingen eten of men ging sjoemelen, wat ook weer schitterende gerechten opleverde.
  zaterdag 11 maart 2017 @ 10:16:19 #134
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_169428502
Mensen moeten eens niet zo zeiken. Over elkaarr. Laat iedereen lekker eten wa of hoe hij zelf wil.


Ik hield als kind ook niet van botjes (het gaat trouwens helemaal niet om de botjes, maat om de vieze drellen en zeentjes en stukjes kraakbeen) en de anderen in ons gezin wel. Nou, mooi toch, ik de filet, zij de poten. Maar nee, zo werkte dat dan ook weer niet. Ha
Ik ben nog steeds niet dol op kippenpoten. Ik maak ze wel eens, maar pluk ze dan voor ze op tafel gaan.
Kluiven doe ik niet. Nooit. Hele kip eten we wel, ik pluis de kip dan kaal, maar kluiven die ik nog steeds niet en een hongerig afrikaantje zou er vast nog van kunnen eten. Jammer dan.

Hele vis klaarmaken is wel leuk, maar op je bord krijgen niet. Het eet niet relaxt.
Dus uit gemakszucht fileer ik steeds vaker. Meer werk vooraf, minder werk tijdens het eten.

Toetje krijgen op een vies bord heb ik wel eens meegemaakt, vroeger. Maar dat hield ik gewoon tegen en ging dan eerst mijn bord afwassen. Probleem opgelost.

Mosselen met een vork eten gaat volgens mij prima, dus je daar druk over maken slaat nergens op. Laat iemand lekker op zijn eigen manier eten. Ik eet heel veel/vaak met mijn handen, mijn lief nooit. Laat ons.

Volgens mij gaat het er (in het leven, maar ook in de keuken) gewoon om dat je niet zo gaat lopen afgeven op de eetgewoonten van een ander. Ieder land zijn eigen gewoonten, maar ook iedere stand, iedere streek, misschien wel ieder gezin! Laat iedereen lekker en verbaas je niet zo dat niet iedereen het doet zoals jij.
  User die het meest klaagt 2022 zaterdag 11 maart 2017 @ 10:32:27 #135
414785 sirdanilot
pi_169428718
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 10:16 schreef RobinOok het volgende:
Mensen moeten eens niet zo zeiken. Over elkaarr. Laat iedereen lekker eten wa of hoe hij zelf wil.

Ik hield als kind ook niet van botjes (het gaat trouwens helemaal niet om de botjes, maat om de vieze drellen en zeentjes en stukjes kraakbeen) en de anderen in ons gezin wel. Nou, mooi toch, ik de filet, zij de poten. Maar nee, zo werkte dat dan ook weer niet. Ha
Ik ben nog steeds niet dol op kippenpoten. Ik maak ze wel eens, maar pluk ze dan voor ze op tafel gaan.
Kluiven doe ik niet. Nooit. Hele kip eten we wel, ik pluis de kip dan kaal, maar kluiven die ik nog steeds niet en een hongerig afrikaantje zou er vast nog van kunnen eten. Jammer dan.

Hele vis klaarmaken is wel leuk, maar op je bord krijgen niet. Het eet niet relaxt.
Dus uit gemakszucht fileer ik steeds vaker. Meer werk vooraf, minder werk tijdens het eten.
Ah kijk, jij bent een échte Nederlandse *O*

Je zegt dat je als kind niet hield van kluiven. Nee, dat snap ik. Niet willen kluiven/plukken/fileren is iets voor kidneren. Maar bij ons is dat iets raars voor een volwassene om te hebben. Alsof ze deels niet zijn opgegroeid.

Dat je je eigen vis fileert in de keuken vind ik meer dan bewonderenswaardig, zelf kan ik dat niet. Echter zou ik niet verwachten dat je gastheer/vrouw dat ook altijd voor je gaat doen. Niet iedereen kan fileren, en als je het al kan kost het nu eenmaal een hoop werk. Ik zou zoiets alleen verwachten in een luxer restaurant, in het buitenland (in nederland is het meestal wel gefileerd maar tenzij het een luxer restaurant is moet je je ook vaak afvragen of de vis wel vers is !).
quote:
Toetje krijgen op een vies bord heb ik wel eens meegemaakt, vroeger. Maar dat hield ik gewoon tegen en ging dan eerst mijn bord afwassen. Probleem opgelost.

Mosselen met een vork eten gaat volgens mij prima, dus je daar druk over maken slaat nergens op. Laat iemand lekker op zijn eigen manier eten. Ik eet heel veel/vaak met mijn handen, mijn lief nooit. Laat ons.
Oh, afwassen is wel een goed idee ja als je het toetje aangeboden krijgt op een vies bord. Niet aan gedacht.
En mosselen eet je met een lege mosselschelp waarmee je de mosselen uit de schelp pielt. Waarom zou je moeilijk doen met een vork? Hooguit de eerste mossel pak je met de vork, of wellicht wat stukjes van de groente.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  zaterdag 11 maart 2017 @ 10:38:00 #136
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169428826
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 10:32 schreef sirdanilot het volgende:


Dat je je eigen vis fileert in de keuken vind ik meer dan bewonderenswaardig, zelf kan ik dat niet. Echter zou ik niet verwachten dat je gastheer/vrouw dat ook altijd voor je gaat doen. Niet iedereen kan fileren, en als je het al kan kost het nu eenmaal een hoop werk. Ik zou zoiets alleen verwachten in een luxer restaurant, in het buitenland (in nederland is het meestal wel gefileerd maar tenzij het een luxer restaurant is moet je je ook vaak afvragen of de vis wel vers is !).

Als je in een restaurant in NL een filet krijgt is ie 95% van de tijd zo gekocht, als filet in een diepvries pak.
Bied gegrillde hele sardines aan (imho zo'n beetje de lekkerste vis die er is) en je zal er nauwelijks iets van verkopen.
Bied een stukje kweekzalmfilet (huiver) aan met een sausje ze rennen je tent plat
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 11 maart 2017 @ 10:44:31 #137
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_169428949
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 10:32 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

En mosselen eet je met een lege mosselschelp waarmee je de mosselen uit de schelp pielt. Waarom zou je moeilijk doen met een vork?
Volgens mij gaat het met een vork niet moeilijker maar kan jij het gewoon niet uitstaan dat iemand het anders doet dan dat jij denkt hoe het hoort.
pi_169428962
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 10:32 schreef sirdanilot het volgende:


En mosselen eet je met een lege mosselschelp waarmee je de mosselen uit de schelp pielt. Waarom zou je moeilijk doen met een vork? Hooguit de eerste mossel pak je met de vork, of wellicht wat stukjes van de groente.
waar maak je je druk om?
  zaterdag 11 maart 2017 @ 11:18:59 #139
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_169429426
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 10:32 schreef sirdanilot het volgende:

En mosselen eet je met een lege mosselschelp waarmee je de mosselen uit de schelp pielt. Waarom zou je moeilijk doen met een vork? Hooguit de eerste mossel pak je met de vork, of wellicht wat stukjes van de groente.
Nou, de vork is nog niet zo heel erg oud als eetgerei, dus kun je eigenlijk zeggen dat dat geëvolueerd is uit het vreten met een ouwe schelp zoals in de prehistorie. Een vork houdt een stuk makkelijker vast en geeft een beter gevoel als je de mossel in je mond steekt.

Wat je ziet is dat bepaalde mensen aan dat eten met de mosselschelp vasthouden omdat het zo heurt en omdat ze daarmee laten zien dat ze verheven zijn boven het onopgevoede gepeupel. Waarmee ze met hun geklaag over dat gepeupel duidelijk laten zien dat ze minstens even onopgevoed zijn.
Overigens net als allerlei andere obscure wtf etiquette een signaal is dat "wij weten hoe het heurt". Het zijn gewoon manieren om "ons soort mensen" te onderscheiden van "het gepeupel". Andersom is het gniffelen als "dat seurt mensen" bij een boerengezin komen en daar ineens niet weten hoe het heurt. Toetje op je vieze bord? Had je het maar schoon moeten likken, sukkel.
  User die het meest klaagt 2022 zaterdag 11 maart 2017 @ 11:20:54 #140
414785 sirdanilot
pi_169429460
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 11:18 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Nou, de vork is nog niet zo heel erg oud als eetgerei, dus kun je eigenlijk zeggen dat dat geëvolueerd is uit het vreten met een ouwe schelp zoals in de prehistorie. Een vork houdt een stuk makkelijker vast en geeft een beter gevoel als je de mossel in je mond steekt.

Wat je ziet is dat bepaalde mensen aan dat eten met de mosselschelp vasthouden omdat het zo heurt en omdat ze daarmee laten zien dat ze verheven zijn boven het onopgevoede gepeupel. Waarmee ze met hun geklaag over dat gepeupel duidelijk laten zien dat ze minstens even onopgevoed zijn.
Overigens net als allerlei andere obscure wtf etiquette een signaal is dat "wij weten hoe het heurt". Het zijn gewoon manieren om "ons soort mensen" te onderscheiden van "het gepeupel". Andersom is het gniffelen als "dat seurt mensen" bij een boerengezin komen en daar ineens niet weten hoe het heurt. Toetje op je vieze bord? Had je het maar schoon moeten likken, sukkel.
Mosselen eet je gewoon met een lege schelp, zo hoort het gewoon, het is de meest logische manier om het te eten en ook de makkelijkste.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_169429475
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 11:20 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Mosselen eet je gewoon met een lege schelp, zo hoort het gewoon, het is de meest logische manier om het te eten en ook de makkelijkste.
nogmaals, waar maak je je druk om?
Staat dit in de bijbel? In wetboek van strafrecht?
  zaterdag 11 maart 2017 @ 11:23:55 #142
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_169429497
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 11:20 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Mosselen eet je gewoon met een lege schelp, zo hoort het gewoon, het is de meest logische manier om het te eten en ook de makkelijkste.
Sommige mensen leven niet meer in de prehistorie.
pi_169429890
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 10:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als je in een restaurant in NL een filet krijgt is ie 95% van de tijd zo gekocht, als filet in een diepvries pak.
Bied gegrillde hele sardines aan (imho zo'n beetje de lekkerste vis die er is) en je zal er nauwelijks iets van verkopen.
Bied een stukje kweekzalmfilet (huiver) aan met een sausje ze rennen je tent plat
Verse makreel is ook heerlijk en de Noordzee zit er vol mee.

Overigens heeft wo2 en de hongerwinter veel effect hl gehad op nl. Het ging lang om zorgen dat je voldoende calorieën binnen kreeg. De rest van Europa heeft dit eigenlijk nooit zo meegemaakt.

De verhalen over mijn oma over bloembollen, gras eten en dat ongeveer alle bomen in de stad gerooid waren om op te stoken.

De Hollandse graatloze prak is daarna volgens mij in. Zwang geraakt.
Whatever...
pi_169430109
Met zo'n lege schelp vind ik juist meer gekloot. Prik met vork en hij is er uit.

Het vervelende van met handen eten vind ik als je iets anders nog wel met bestek eet en je je bestek onder smeert.
  User die het meest klaagt 2022 zaterdag 11 maart 2017 @ 12:02:16 #145
414785 sirdanilot
pi_169430199
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 11:22 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

nogmaals, waar maak je je druk om?
Staat dit in de bijbel? In wetboek van strafrecht?
Nee, het is een van vader op zoon en van moeder op dochter jarenlang overgeleverde traditie om het zo te eten.

Bedenk dat ik uit Zeeland kom en dus heus wel weet hoe je mosselen hoort te eten.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_169430257
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 12:02 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Nee, het is een van vader op zoon en van moeder op dochter jarenlang overgeleverde traditie om het zo te eten.

Bedenk dat ik uit Zeeland kom en dus heus wel weet hoe je mosselen hoort te eten.
Je zit een beetje in een identiteitscrisis hè? In de ene post ben je Braziliaans en in de andere Zeeuws. _O-
Je zou mij willen zijn gladde sales boy en na het werk crimi
pi_169430276
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 12:04 schreef MrSalazar het volgende:

[..]

Je zit een beetje in een identiteitscrisis hè? In de ene post ben je Braziliaans en in de andere Zeeuws. _O-
Hij is echt niet Zeeuws. Die zijn een heel stuk bescheidener.
Whatever...
  zaterdag 11 maart 2017 @ 12:08:37 #148
329970 PandaDrop
Dropetende wegenbouwer
pi_169430352
Ik eet geen vlees, dus ik heb nooit last van botjes in eten. :7 8-)
tong80
Wel een mooie one liner dan.
:T
  zaterdag 11 maart 2017 @ 12:13:18 #149
61646 Copycat
I am a trigger hippie
pi_169430450
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 12:02 schreef sirdanilot het volgende:

Nee, het is een van vader op zoon en van moeder op dochter jarenlang overgeleverde traditie om het zo te eten.

Bedenk dat ik uit Zeeland kom en dus heus wel weet hoe je mosselen hoort te eten.
Is het ook Zeeuws om zo rigide te zijn? Of is dat je Braziliaanse bloed?
Curiosity cultured the cat
Hoge dames vangen veel wind
Whadda ya hear! Whadda ya say!
What is any ocean but a multitude of drops?
pi_169433982
Ondanks mijn achtergrond (heel vaak vis, waarvan nooit filet) heb ik nooit gehouden van graten in vis. Te vaak half in gestikt. Ik vind dat geen prettig gevoel. Ik eet nog wel verse vis, maar eet niks waar teveel graten inzitten. Meestal eet ik dus ook enkel de onderhelft van de vis. Is dus niet per se iets Nederlands. Visfilet ben ik trouwens geen fan van, stukken minder smaak dan hele vis.
Hotapnyc
  zaterdag 11 maart 2017 @ 15:40:20 #151
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169434259
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 11:47 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Verse makreel is ook heerlijk en de Noordzee zit er vol mee.

Heerlijk, helaas verdraag ik makreel slecht.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 11 maart 2017 @ 15:57:07 #152
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_169434563
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 12:02 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Nee, het is een van vader op zoon en van moeder op dochter jarenlang overgeleverde traditie om het zo te eten.

Bedenk dat ik uit Zeeland kom en dus heus wel weet hoe je mosselen hoort te eten.
Een hele provincie te arm voor fatsoenlijk bestek, man man man...
pi_169436517
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 11:01 schreef sirdanilot het volgende:
Ik heb de laatste tijd vaak gemerkt dat Nederlanders vaak heel erg veel moeite hebben aan eten met botjes en dergelijke erin. Denk bijvoorbeeld aan:

- Mensen die zeuren over een kippenpoot
- Mensen die de helft van het vlees aan een kippenpoot of spare rib laten zitten (kunnen ze niet eten of zo? vind dat altijd echt heel erg raar, en ook disrespectvol naar het dier dat voor jou gestorven is toe)
- Mensen die absoluut geen vis op de graat willen eten, of als ze het dan op vakantie een keer krijgen helemaal gaan lopen pielen en dan alsnog half stikken in een graat. Kunnen sommige mensen niet eten of zo?
- Mensen die niet weten hoe je mosselen eet en ze b.v. proberen met een te grote vork uit de schelp te pielen, ipv gewoon pakken met een lege schelp
- Mensen die, als ik b.v. een stoofpotje heb gemaakt of zo, zich murw stikken in jeneverbesjes of laurierblaadjes erin :') ik zeg tegenwoordig meestal expliciet dat je die niet op moet eten
- Mensen die b.v. geen zonnebloempitten met schil kunnen eten (die zit ik nu lekker weg te kauwen, heerlijke en gezonde goedkope snack). Of ze zuigen alleen het zout eraf en spugen de rest uit :') :')
- Mensen die geen garnalen kunnen pellen, of b.v. eerst heel erg langzaam alle garnalen op hun bord gaan lopen pellen en het dan pas opeten als het koud is. Je pelt toch gewoon terwijl je eet? Is dat echt zo een moeilijk concept? :') Of je vreet gewoon de hele garnaal op, inclusief schaal en poepkanaal, daar doen we in brazilie iig niet moeilijk over als het goede garnalen zijn.

Zou iemand mij kunnen uitleggen waarom 'pure' Nederlanders zo ontzettend veel moeite hebben met dit eten? Bij ons wordt kip en vis en dergelijke meestal met bot/graat geserveerd. Maar we hadden b.v. een keer Nederlandse familie mee naar brazilie en het was echt ÉÉN GROOT DRAMA elke keer dat we gingen eten.

Ik kan de volgende verklaringen bedenken maar het is me echt een raadsel:

- Nederlanders vinden het vies om met hun handen aan hun eten te zitten (waarom? je eet het toch ook op? :') )
- Nederlanders zijn gewoon lui en willen alles binnen 10 minuten opeten (waarom? zo veel haast?)
- Nederlanders verwachten dat overal waar ze eten een 3 sterrenrestaurant is waar de kok tijd/zin/geld heeft om alle vis en dergelijke voor ze te fileren (waarom zou je? bovendien is op de graat/bot vaak zelfs lékkerder !)
- Nederlanders weten simpelweg niet hoe ze vis/kip/etc. met graat/bot moeten eten (waarom? zijn het nog kindjes van 5 waar pappa de vis voor moet fileren? want ja, toen ik 5 was deed mijn vader dat voor mij ja :') )

Zou iemand mij dit kunnen uitleggen? Bij voorkeur 'pure' Nederladners die zelf ook geen dingen lusten met botten/graten en zo erin. Bij voorbaat dank.
Ja.
Ik weet niet met welke wapens de derde wereldoorlog uitgevochten zal worden, maar de vierde wereldoorlog wordt uitgevochten met stokken en stenen.
pi_169436562
Ik ben Nederlander en ik haat botten en graatjes. Sterker nog, ik haat stevig voedsel. Als een echte Nederlander gooi ik al mijn eten in de blender en drink het lekker op, is minder moeite.
  † In Memoriam † zaterdag 11 maart 2017 @ 18:16:44 #155
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_169437274
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 12:02 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Nee, het is een van vader op zoon en van moeder op dochter jarenlang overgeleverde traditie om het zo te eten.

Bedenk dat ik uit Zeeland kom en dus heus wel weet hoe je mosselen hoort te eten.
Ik eet, ook in huiselijke kring, regelmatig met behulp van een mes en een vork. Noem me een snob, maar ik vind dat prettiger dan alles met een schelp eten.

Patat eet ik meestal wel met mijn vingers. En brood ook meestal wel. Maar kibbeling weer niet. En ik houd niet zo van botjes. En van graten nog veel minder.

Oh ja, ik ben een Nederlander. En mijn ouders en grootouders ook.
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
  † In Memoriam † zaterdag 11 maart 2017 @ 18:19:50 #156
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_169437332
Heel eerlijk gezegd houd ik ook niet zo van kluiven. Niet omdat ik dat 'beneden mijn stand' vind, zeker niet, wie er zin in heeft met dat vooral doen. Maar bij mij wordt alles vaak plakkerig en vettig en viezig. Ik hou er gewoon niet van. Sorry.
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
  † In Memoriam † zaterdag 11 maart 2017 @ 18:21:55 #157
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_169437370
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 11:20 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Mosselen eet je gewoon met een lege schelp, zo hoort het gewoon, het is de meest logische manier om het te eten en ook de makkelijkste.
Al mensen er desondanks voor kiezen dat liever met een vork te eten, kiezen ze in jouw ogen dus niet voor de gemakkelijkste weg. En mag je ze dus eigenlijk ook niet lui noemen. Toch? :?
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
  zaterdag 11 maart 2017 @ 18:22:24 #158
443733 Pajanus
grgr pajanus
pi_169437382
ik weet het niet, lust alleen maar knakworsten.
Lachen joh.
  zaterdag 11 maart 2017 @ 18:31:07 #159
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_169437542
quote:
14s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 17:37 schreef emmyemmy2 het volgende:
Ik ben Nederlander en ik haat botten en graatjes. Sterker nog, ik haat stevig voedsel. Als een echte Nederlander gooi ik al mijn eten in de blender en drink het lekker op, is minder moeite.
Je voorouders deden het al met de Oud-Hollandsche blender :Y)

pi_169437772
Het is vast een tekortkoming van mijn smaakpapillen, maar de smaakmeerwaarde van het bot bij een kippeboutje is me nooit echt opgevallen. Lamsbout of Ossobucco, prima, maar bij kip?

En dan kom ik toch al snel uit op "maak het niet meer werk om te eten dan het hoeft te zijn." De vaste CUL-kliek zal me vast verketteren, maar zo vind ik spaghetti ten opzichte van andere pasta geen meerwaarde hebben (en ja, ik kan het wel eten zonder mes :P).
A gentleman is a man who can play Jump on an Oberheim and chooses not to.
  zaterdag 11 maart 2017 @ 20:09:14 #161
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_169439695
quote:
5s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 12:24 schreef Copycat het volgende:

[..]

Ik vraag me af waar? Ik heb het sinds 1975 nergens meer meegemaakt.
De ouders van mijn ex doen het nog steeds :')

Als ze iets 'exotisch' als Chinees aten, werd het uit de bakjes gehaald, in een grote pan gegooid, sambal en atjar erbij, 'want daar heb wie voor betaald!' En roeren maar!
Een kwak bami/'babbi pangpang'/'foe yong ei' op je bord en piepen dat dat toch wel pittig is. Jum!

De vanillevla kan dan ook best weer op het bord.

:{
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  maandag 13 maart 2017 @ 13:56:39 #162
111571 klaarover
klaar? over!
pi_169482310
Het is al eerder gezegd dat een afkeer van botjes/graatjes hoort bij de kindertijd.
Dat mag. De arme schatjes zijn bijzonder onhandig, en hebben geen kennis van de anatomie van een vis of dier.

Maar van volwassen mensen mag je toch wel verwachten dat ze verder komen in het leven.

Dat ze erachterkomen hoe een vis in elkaar zit. Zodat ze na enig oefenen het gare visvlees zo van de graat afschuiven. Zodat ze kipbotjes na gepaste kluiverij schoon terug kunnen leggen. Zodat ze weten dat een sardiengraatje niet erg hoeft te zijn: gewoon hard kauwen.

Maar nee. Veel westerlingen worden nooit volwassen qua eten.
Knuppel in het hoenderhok: mensen die dit-en-dat niet lusten, zijn meestal ook dikkerdjes.
  User die het meest klaagt 2022 maandag 13 maart 2017 @ 14:08:45 #163
414785 sirdanilot
pi_169482618
quote:
99s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 18:21 schreef Cynix ® het volgende:

[..]

Al mensen er desondanks voor kiezen dat liever met een vork te eten, kiezen ze in jouw ogen dus niet voor de gemakkelijkste weg. En mag je ze dus eigenlijk ook niet lui noemen. Toch? :?
Ik noem toch niemand lui hier?
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  † In Memoriam † maandag 13 maart 2017 @ 17:57:12 #164
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_169487220
quote:
0s.gif Op maandag 13 maart 2017 14:08 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Ik noem toch niemand lui hier?
Eeh, in de topictitel al meteen? :')
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
pi_169488009
quote:
99s.gif Op maandag 13 maart 2017 17:57 schreef Cynix ® het volgende:

[..]

Eeh, in de topictitel al meteen? :')
Forget it Cynix ®, it's Chinatown.
A gentleman is a man who can play Jump on an Oberheim and chooses not to.
  maandag 13 maart 2017 @ 18:34:32 #166
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_169488384
quote:
0s.gif Op maandag 13 maart 2017 13:56 schreef klaarover het volgende:
Het is al eerder gezegd dat een afkeer van botjes/graatjes hoort bij de kindertijd.
Dat mag. De arme schatjes zijn bijzonder onhandig, en hebben geen kennis van de anatomie van een vis of dier.

Maar van volwassen mensen mag je toch wel verwachten dat ze verder komen in het leven.
Mits ze de kans krijgen te leren. Thuis in alle privacy -waar jij niks van weet- zullen ze avontuurlijker zijn dan in gezelschap, omdat ze daar de druk van "hoe hoort het?" niet kennen.
  dinsdag 14 maart 2017 @ 14:53:56 #167
441440 aquawoman
Bitch please
pi_169508347
Ikzelf heb ook niet zoveel met kluiven - een kippenpoot gaat nog, maar spare ribs vind ik gewoon niet prettig eten.

Maar met de overige dingen die TS noemt heb ik eigenlijk geen issues. Ik ben dol op Gamba's en krijg ze graag ongepeld zodat je ook de kop kunt uiteten (ik weet dat veel mensen het goor vinden, maar ik vind dit de lekkerste, meest geconcentreerde gambasmaak hebben). Fis fileren hebben mijn ouders me al jong geleerd, dus daar ben ik ook aan gewend. En laurierblaadjes leg je gemiddeld gewoon opzij toch?
Frankly, my dear, I don't give a damn.
  dinsdag 14 maart 2017 @ 14:57:54 #168
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_169508438
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 maart 2017 14:53 schreef aquawoman het volgende:
Fis fileren hebben mijn ouders me al jong geleerd, dus daar ben ik ook aan gewend.
Fis een optie? :')
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  dinsdag 14 maart 2017 @ 15:57:05 #169
441440 aquawoman
Bitch please
pi_169509552
quote:
11s.gif Op dinsdag 14 maart 2017 14:57 schreef golfer het volgende:

[..]

Fis een optie? :')
Ik weet uiteraard wel hoe je vis schrijft - geen idee hoe ik bij die typo ben gekomen :)
Frankly, my dear, I don't give a damn.
  User die het meest klaagt 2022 dinsdag 14 maart 2017 @ 17:33:48 #170
414785 sirdanilot
pi_169511284
quote:
99s.gif Op maandag 13 maart 2017 17:57 schreef Cynix ® het volgende:

[..]

Eeh, in de topictitel al meteen? :')
Dat had niet te maken met mensen die geen mosselen op de juiste wijze kunnen eten.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  dinsdag 14 maart 2017 @ 22:20:49 #171
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169521679
Vanavond bij de Mythos in Bocholt weer genoten van gegrillde calamaris en gegrillde sardines, kluiven, heerlijk
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_169521856
Wat moet ik met een bot op mijn bord? Ik ga toch niet zitten kluiven als een hond? :{w
As the officer took her away, she recalled that she asked,
"Why do you push us around?"
And she remembered him saying,
"I don't know, but the law's the law, and you're under arrest."
pi_169602923
Ik heb een keer bij Nederlanders gegeten en dacht meteen van dit doe ik nooit meer.
N A P O L I
C A M P A N I A
  zaterdag 18 maart 2017 @ 00:36:35 #174
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_169602984
quote:
10s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 00:32 schreef Aiciu het volgende:
Ik heb een keer bij Nederlanders gegeten en dacht meteen van dit doe ik nooit meer.
Echt? Bij Nederlanders gegeten? Jij durft. ;)
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_169604164
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 maart 2017 17:33 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Dat had niet te maken met mensen die geen mosselen op de juiste wijze kunnen eten.
Mensen mogen volgens mij helemaal zelf weten hoe ze iets eten. Als ze het maar lekker vinden.

Dat veel mensen zitten te miepen over botjes is misschien soms wat aanstellerij, maar dat gelul over hoe het allemaal hoort heb ik echt een hekel aan. En de tijd dat ze je in een sterrenrestaurant vertellen hoe je iets moet eten is ook allang voorbij. Ze hebben niet eens meer linnen op tafel liggen in veel gevallen.
Whatever...
  zaterdag 18 maart 2017 @ 08:46:13 #176
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_169604205
quote:
9s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 12:23 schreef Lienekien het volgende:
Weer van die belachelijke algemene conclusies op basis van een paar waarnemingen. Man, man, man. De honden lusten er geen brood van.
Hier is alles mee gezegd. Met verbazing heb ik dit topic doorgenomen.

Maar goed, misschien is mijn Nedeelandse kennissenkring wel toevallig onnederlands. Horrorverhalen zoals TS tracht te doen voorkomen ben ik namelijk nog nooit tegengekomen.
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
  zaterdag 18 maart 2017 @ 08:51:45 #177
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_169604231
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 08:39 schreef Spanky78 het volgende:

[..]
Ze hebben niet eens meer linnen op tafel liggen in veel gevallen.
In veel gevallen? Ja, echt? Wat zal het zijn, 80% van de sterrenzaken?
  zaterdag 18 maart 2017 @ 09:03:49 #178
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_169604309
quote:
10s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 00:32 schreef Aiciu het volgende:
Ik heb een keer bij Nederlanders gegeten en dacht meteen van dit doe ik nooit meer.
Te weinig graatjes voor jouw smaak?
pi_169605269
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 08:51 schreef RobinOok het volgende:

[..]

In veel gevallen? Ja, echt? Wat zal het zijn, 80% van de sterrenzaken?
Ik ben niet in 100 procent geweest, dus ik weet het niet exact. Maar 1x lag er linnen op tafel. De rest niet. Ik ga een paar keer per jaar naar zo'n restaurant, dus het is ook weer niet dat ik vaste gast was bij oud sluijs. Maar zeker bij 1* kom je amper nog dat hele stijve tegen.

Alleen bij karel v (Utrecht) toen die nog een ster hadden. Die raakten ze daarna nog kwijt ook...

Daarnaast kwamen ze ook met zo'n zilveren kruimeltjesmes het linnen afnemen. En de 'maître' had een pinguïnpak aan. Echt idioot.
Whatever...
  zaterdag 18 maart 2017 @ 11:00:15 #180
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_169605295
Ik kan me overigens wel voorstellen dat buitenlanders een hartaanval krijgen als ze bij een nederlands gezin gaan eten en iedereen begint ineens als een malle dat eten te prakken :D
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_169605345
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 11:00 schreef Dven het volgende:
Ik kan me overigens wel voorstellen dat buitenlanders een hartaanval krijgen als ze bij een nederlands gezin gaan eten en iedereen begint ineens als een malle dat eten te prakken :D
Ik ook. Alleen weet ik niet hoeveel mensen dat doen. Hebben wij thuis nooit gedaan en doen we nog steeds niet.
Whatever...
pi_169605646
Als ik vroegah thuis zou proberen te prakken, had ik ws meteen een tik op mijn vingers.
Op zaterdag 24 februari 2024 16:25 schreef Claudia_x het volgende:
Sterker nog, als ik reacties als die van @:vanyel lees, dan vraag ik me af of ik niet op het verkeerde geslacht val. :Y)
  zaterdag 18 maart 2017 @ 11:54:06 #183
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_169605894
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 11:05 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Ik ook. Alleen weet ik niet hoeveel mensen dat doen. Hebben wij thuis nooit gedaan en doen we nog steeds niet.
Denk dat er nog genoeg mensen in NL zijn die dat doen. Net als bammetjes mee naar je werk.
pi_169605946
Enorm verschil als je het mij vraagt. Een boterham kun je zo lekker maken als je zelf wil. Normaal eten door elkaar prakken is per definitie ranzig.
Op zaterdag 24 februari 2024 16:25 schreef Claudia_x het volgende:
Sterker nog, als ik reacties als die van @:vanyel lees, dan vraag ik me af of ik niet op het verkeerde geslacht val. :Y)
  zaterdag 18 maart 2017 @ 12:00:11 #185
39145 Aventura
Relax, het is maar Fok
pi_169605979
Ik ben een totale kaaskop, maar heb nog nooit meegemaakt dat iemand al het eten op zijn bord vermengde en fijnprakte. Hoezo is dat dan typisch Nederlands? Bedoelen jullie misschien met stamppot ofzo?
pi_169606039
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 12:00 schreef Aventura het volgende:
Ik ben een totale kaaskop, maar heb nog nooit meegemaakt dat iemand al het eten op zijn bord vermengde en fijnprakte. Hoezo is dat dan typisch Nederlands? Bedoelen jullie misschien met stamppot ofzo?
Nee. Aardappels en groenten met een vork platdrukken zodat je het makkelijk kunt eten.
Je zou mij willen zijn gladde sales boy en na het werk crimi
  zaterdag 18 maart 2017 @ 12:47:27 #187
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_169606570
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 12:00 schreef Aventura het volgende:
Ik ben een totale kaaskop, maar heb nog nooit meegemaakt dat iemand al het eten op zijn bord vermengde en fijnprakte. Hoezo is dat dan typisch Nederlands? Bedoelen jullie misschien met stamppot ofzo?
Nee. Mensen die eerst hun karbonaadje aan stukjes snijden en dat vervolgens met de aardappelen en groenten die op hun bord liggen door elkaar gaan prakken met nog een soeplepel jus erdoor. Dat is een Nederlandse traditie die nog steeds leeft. Mensen doen dat. Ongeacht het soort groenten of het soort vlees. Gewoon, prakken. En daarna naar binnen lepelen.

Leef jij onder een steen of zo dat je dat niet weet?
  zaterdag 18 maart 2017 @ 12:54:34 #188
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169606656
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 12:47 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Nee. Mensen die eerst hun karbonaadje aan stukjes snijden en dat vervolgens met de aardappelen en groenten die op hun bord liggen door elkaar gaan prakken met nog een soeplepel jus erdoor. Dat is een Nederlandse traditie die nog steeds leeft. Mensen doen dat. Ongeacht het soort groenten of het soort vlees. Gewoon, prakken. En daarna naar binnen lepelen.

Leef jij onder een steen of zo dat je dat niet weet?
Wow hier spreekt een stuk frustratie en jeugdtrauma
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 18 maart 2017 @ 12:57:18 #189
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169606687
Als ik de keuze heb eet ik trouwens liever een goede traditonele stamppot dan snelkookrijst met prut bestaande uit wat kip, een zak roerbakgroente en een pakje conimex. Of pasta met tomaten en groentenprut a la unileveritaliaans
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 18 maart 2017 @ 13:35:46 #190
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_169607112
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 12:54 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wow hier spreekt een stuk frustratie en jeugdtrauma
Nee hoor, helemaal niet. Gewoon echt niet.
Ik snap zelfs dat het lekker is/kan zijn. Ik doe dat met aardappel, spinazie en ei.
  zaterdag 18 maart 2017 @ 13:45:13 #191
39145 Aventura
Relax, het is maar Fok
pi_169607275
Ik leef niet onder een steen hoor, neem de gewoonte van alle gangen in 1 bord. Die ken ik wel van oma. Die snap ik weer wel, met negen kinderen heb je al genoeg afwas.
pi_169607341
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 13:35 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Nee hoor, helemaal niet. Gewoon echt niet.
Ik snap zelfs dat het lekker is/kan zijn. Ik doe dat met aardappel, spinazie en ei.
zou ik ook doen aangezien ik alledrie niet te vreten vind. :+
Je zou mij willen zijn gladde sales boy en na het werk crimi
pi_169607397
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 12:57 schreef Pietverdriet het volgende:
Als ik de keuze heb eet ik trouwens liever een goede traditonele stamppot dan snelkookrijst met prut bestaande uit wat kip, een zak roerbakgroente en een pakje conimex. Of pasta met tomaten en groentenprut a la unileveritaliaans
Sowieso lust ik bijna alles dat met zorg en goede bereiding is gemaakt. Rijst of aardappelen, alles prima. Als er maar moeite en liefde in zit, er van geproefd en en op smaak gemaakt.

Stamppot rauwe andijvie vind ik echt een pareltje, zo lekker. De ongespireerde kwak vind ik nooit echt lekker. Zowel de Unilever italiaans, als de stamppot met jus van maggi (Gadvwr, dan maar geen jus. Dat spul smaakt gewoon echt naar nep, poeder, umami en is waterige zooi)
Whatever...
  zaterdag 18 maart 2017 @ 13:57:58 #194
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_169607436
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 11:05 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Ik ook. Alleen weet ik niet hoeveel mensen dat doen. Hebben wij thuis nooit gedaan en doen we nog steeds niet.
Ik denk niet dat er statistieken zijn maar er zullen er genoeg zijn die het doen. Niet alleen in Nederland overigens, in België kennen ze het ook.
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_169607635
Het is gewenning denk ik.

Je noemt best wat punten waar ik het mee eens ben, maar als Nederlander van Surinaamse afkomst heb ik wel een belangrijke aanmerking. In de Surinaamse keuken laat men botten en graten ook zitten, maar soms is het laten zitten van bot of graten een inbreuk op het eetgemak die afdoet aan de kwaliteit. Daarmee ligt het probleem bij de kok, niet bij de eter.

Neem bijvoorbeeld soep met kip. Kipfilet daarvoor gebruiken vind ik zonde van het dier, maar je kunt het dier ook ontbenen voor je het in de soep gooit. Wanneer je een vis kunt fileren moet je dat ook gewoon doen. Het is makkelijker om dat tijdens de bereiding te doen, dan dat je telkens stukken graat in je mond hebt.

Overigens weet ik dat er ook mensen zijn die de aanwezigheid van botten juist extra waarderen. Mijn moeder (en velen met haar) vindt het bijvoorbeeld lekker om het beenmerg eruit te eten. Daar ben ik misschien wat te Nederlands voor, maar als het geen gerecht is waarbij je uitgebreid gaat zitten kluiven, moet je botten naar mijn mening zoveel mogelijk verwijderen.
pi_169607970
Prakken deden we vroeger. Niet het vlees of appelmoes, wel de aardappels, groente en jus. Omdat alleen een hap kale aardappels, groente of jus niet lekker is maar de combinatie ervan wel.
Je kunt ook van alle 3 een beetje op je vork pakken maar prakken was makkelijker.

Sinds ik op mezelf woon eet ik nooit prakkie meer maar lust het nog steeds.
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_169610878
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 12:08 schreef Hiddendoe het volgende:

[..]

Echt gebeurd. Mijn punt is dus dat de Nederlander eten als iets noodzakelijks ziet en het zinloos vindt om er iets feestelijks van te maken.
Herinner me nu ook hoe wij vroeger Kerst vierden. Erwtensoep. En dat was je kerstdiner.
Misschien ook typisch Nederlands: Tijdens hoogtijdagen niet zelf de keuken induiken maar naar een restaurant gaan.
pi_169610975
Beetje oftopic misschien: ik kijk veel tv, vnl comedie's en detectives enz.
Nu valt mij steeds opnieuw op dat in Amerikaanse sitcoms het regelmatig voorkomt dat bij de hoofdrolspelers (gezin, groep vrienden) iemand komt binnenvallen, een buurman of een vriend of familielid, die meteen de koelkast induikt en iets te drinken of eten pakt.
Is dat gebruikelijk in de USA?
In Nederland zou je zoiets niet hoeven proberen, er is trouwens niemand die zoiets in zijn hoofd zou halen.
pi_169611234
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 17:21 schreef Hiddendoe het volgende:

[..]

Herinner me nu ook hoe wij vroeger Kerst vierden. Erwtensoep. En dat was je kerstdiner.
Misschien ook typisch Nederlands: Tijdens hoogtijdagen niet zelf de keuken induiken maar naar een restaurant gaan.
Niet typisch Nederlands denk ik, maar je moet er wel een enigszins individualistische cultuur voor hebben. Want het feit dat je tijdens zo een dag naar een restaurant kan betekent dat er personeel is, dat met die dagen niet bij hun eigen familie zit. Er zijn veel landen waar dat onvoorstelbaar is.
pi_169611297
Klopt. Maar kerst met je familie is dus geen garantie voor een feestelijke avond, integendeel.
Dit voelt heel vaak als een verplichting, dus iets waar je je met veel zuchten en steunen doorheen moet zien te worstelen.
Jammer, ik vond de erwtensoep niet te vreten, maar de gezelligheid was onbetaalbaar.
  User die het meest klaagt 2022 zaterdag 18 maart 2017 @ 18:18:50 #201
414785 sirdanilot
pi_169611893
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 17:21 schreef Hiddendoe het volgende:

[..]

Herinner me nu ook hoe wij vroeger Kerst vierden. Erwtensoep. En dat was je kerstdiner.
Misschien ook typisch Nederlands: Tijdens hoogtijdagen niet zelf de keuken induiken maar naar een restaurant gaan.
Ik vind een GOEDE erwtensoep héérlijk hoor, maar toch wel een beetje karig als kerstdiner.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  zaterdag 18 maart 2017 @ 18:22:12 #202
60574 Joran-Joran
Denkt er het zijne van
pi_169611955
Pure Nederlanders :') Doe normaal apaat
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')