abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_169366357
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Nederlander dood en twee vermist na lawine Franse Alpen

Bij een lawine in een skigebied in de Franse Alpen is zeker één Nederlandse snowboarder om het leven gekomen. Twee andere Nederlanders worden vermist.

De drie waren aan het snowboarden in de streek van Seuil. Het is niet bekend of er meer slachtoffers zijn.

Later meer
quote:
Nederlandse snowboarder overleden in lawine, twee vermisten


44444.jpg?w=800

Het lichaam van een Nederlandse snowboarder is gisteravond gevonden door de bergredding boven het skigebied van Valfréjus. De snowboarder lag op een enorme lawine die waarschijnlijk rond 16:00 naar beneden is gekomen. Het ongeluk is gebeurd in het couloir de Seuil, een beroemde off-piste helling. De twee maatjes van de snowboarder worden vermist. En zijn waarschijnlijk bedolven onder de enorme lawine. Er gold een lawinegevaar van 4 op een schaal van 5.

Noodoproep

De noodoproep was bijzonder laat. De drie jonge wintersporters, tussen de 20 en 25 jaar zijn rond vier uur uit het beveiligde skigebied weggeskied. Een van de jongens heeft net na vieren een textberichtje gestuurd dat ze verdwaald waren. Helaas heeft hij geen 112 of de bergredding gebeld. Ook werd zijn SMSje pas rond 17:00 ontvangen. De ontvanger wachtte daarna nog tot 19:00 voordat hij de reisleider van zijn reisorganisatie inlichtte. In de hoop dat de drie hun weg wel terug zouden vinden.


De helikopter van de bergredding vertrok dus pas rond 19:30. De lawine werd direct ontdekt. De bergredders vonden vrijwel meteen een lichaam bovenop de lawine. Geen van de wintersporters droeg een lawinepieps. Vandaag begint de bergredding meteen met sonderen van de lawine. Maar de kans op het vinden van overlevenden is natuurlijk extreem klein.

Extreem gevaarlijke condities

Er geldt voor bijna de gehele Alpen een hoog lawinegevaar (3 en 4). Het sneeuwdek is op heel veel plaatsen zeer instabiel. Vandaag is het extreem gevaarlijk in de Alpen. Ten eerste omdat het op veel plekken zonnig zal zijn. Hierdoor zullen veel skiërs en boarders het gevaar vergeten. De poederstress zal hoog zijn en iedereen wil zijn eigen spoor trekken. Dit leidt ertoe dat men te snel in gevaarlijke hellingen komt. In de zon lijkt alles net wat minder gevaarlijk. Maar dat is het niet! Omdat vanmiddag de temperatuur zal stijgen wordt het nog veel gevaarlijker dan een mooi-weer-dag na verse sneeuw sowieso al is. Door deze hogere temperaturen nemen de spanningen in het sneeuwdek toe en wordt het veel makkelijker om lawines te triggeren. Het is bij zo’n opwarming van de temperaturen zelfs mogelijk dat hellingen die nu nog enigszins veilig te skiën zijn morgenmiddag zomaar extreem gevaarlijk kunnen zijn. Ook hellingen die gisteren, of vanochtend, geskied zijn of worden kunnen vanmiddag extreem gevaarlijk worden. Ongeacht de hoeveelheid sporen. Kortom vandaag is een dag om op de pistes te blijven. Als je wel off-piste wilt gaan, doe dit dan heel voorzichtig, en alleen als je heel erg veel kennis van zaken hebt.
Gaat lekker met die lawines de laatste tijd zeg :{

[ Bericht 67% gewijzigd door Frutsel op 08-03-2017 09:21:26 ]
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
  woensdag 8 maart 2017 @ 10:19:09 #2
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_169367517
Dat komt door een extreem instabiel sneeuwdek. Overigens is het in dit geval niet duidelijk of zij bewust of onbewust buiten de piste gingen. Schijnen verdwaald te zijn geraakt. Het was wel erg slecht weer.

Er is niks mis met off-piste, maar wel als je dat zonder voorbereiding doet. Op z'n minst een 3-eenheid mee, het gebied kennen, kaarten mee, lawines kennis hebben en het sneeuwdek/de helling.
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83
  woensdag 8 maart 2017 @ 11:11:45 #3
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_169368271
Update 8-3-2017 10:50
De zoekoperatie van de pisteurs en bergredding is nog niet begonnen. De PGHM (de bergredding) heeft de helling vanwege het nog heersende lawinegevaar niet vrijgegeven. Eerst wil men de helling beveiligen voordat er met het zoeken (sonderen) wordt begonnen. Dat zal worden gedaan met explosieven, om zo alle sneeuw die nog op scherp staat preventief naar beneden te laten komen.
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83
  woensdag 8 maart 2017 @ 16:15:33 #4
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_169373800
registreer om deze reclame te verbergen
Locatie:

https://www.facebook.com/f3Alpes/videos/1337952482942133/
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83
  woensdag 8 maart 2017 @ 16:38:10 #5
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_169374264
In de Franse Alpen is het lichaam gevonden van de tweede van drie Nederlandse snowboarders die gisteren overvallen werden door een lawine. Vanochtend vroeg werd in hetzelfde gebied al het lichaam geborgen van een andere Nederlander.

Ze waren gistermiddag off-piste gaan snowboarden bij Le Seuil, even ten oosten van de populaire wintersportplaats Valfréjus. Rond vier uur moeten ze zijn verrast door een lawine, melden Franse media. De zoekactie kwam niet eerder dan zeven uur gisteravond op gang.

Anderen achtergebleven op piste
De snowboarders waren 21, 22 en 25 jaar oud. Eén van hen wordt dus nog vermist. Ze hadden geen Arva-peilzenders bij zich, speciale piepers die het voor reddingswerkers makkelijker maken om mensen onder de sneeuw op te sporen.

Mensen uit hetzelfde reisgezelschap, vijftien tot twintig leden van de Nijmeegse studentenvereniging Navigators, waren achtergebleven op de piste. Het gebied buiten de piste waar de drie omkwamen, staat plaatselijk bekend om de gevaarlijke lawines die er kunnen optreden.
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')