Tropische vruchten worden ter plekke ingedikt en hier weer aangelengd. Melk wordt in de fabriek gedemonteerd en tot het gewenste product samengevoegd. Door de bewerking is het vergelijkbaar. Het zijn niet meer een kan uitgeperste sinaasappels en een kan melk van de koe, maar het zijn fabrieksprodukten geworden.quote:Op zondag 5 maart 2017 08:07 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Beweer je nu dat melk ingedikt word en dan weer aangelengd? Lijkt me redelijk overbodig als dat in dezelfde fabriek gebeurd.
Het grote verschil is dat fruit over de halve wereld wordt verscheept. Melk slecht een halve fabriek. Het klopt dat vet eerst wordt verwijderd en dan weer toegevoegd maar vet is geen water natuurlijk.quote:Op zondag 5 maart 2017 08:27 schreef Teslynd het volgende:
[..]
Tropische vruchten worden ter plekke ingedikt en hier weer aangelengd. Melk wordt in de fabriek gedemonteerd en tot het gewenste product samengevoegd. Door de bewerking is het vergelijkbaar. Het zijn niet meer een kan uitgeperste sinaasappels en een kan melk van de koe, maar het zijn fabrieksprodukten geworden.
Heb je ook bronnen hiervoor?quote:Op zondag 5 maart 2017 08:27 schreef Teslynd het volgende:
[..]
Tropische vruchten worden ter plekke ingedikt en hier weer aangelengd. Melk wordt in de fabriek gedemonteerd en tot het gewenste product samengevoegd. Door de bewerking is het vergelijkbaar. Het zijn niet meer een kan uitgeperste sinaasappels en een kan melk van de koe, maar het zijn fabrieksprodukten geworden.
Nee, proceshulpstoffen (bv om bier helder te maken) hoeven niet te worden vermeld. Ingrediënten en toevoegingen welquote:Op zondag 5 maart 2017 02:49 schreef Teslynd het volgende:
Complementaire stoffen hoeven niet vermeld te worden. Ook niet als dat suiker is. Pas als het extra toevoegingen zijn, zijn het additieven en moeten ze op de verpakking genoemd worden.
Het wordt verder gedemonteerd. Bij voorbeeld in ik meen New Zeeland bevat de melk minder lactose en wordt het er aan toegevoegd.quote:Op zondag 5 maart 2017 08:30 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Het grote verschil is dat fruit over de halve wereld wordt verscheept. Melk slecht een halve fabriek. Het klopt dat vet eerst wordt verwijderd en dan weer toegevoegd maar vet is geen water natuurlijk.
Bedoel je Tesselaar toevallig?quote:Op vrijdag 3 maart 2017 11:02 schreef djkoelkast het volgende:
Gestandariseerde melk is sowieso niet lekker.
Ze maken eerst van alle melk magere melk en gaan het daarna aanlengen met een exact percentage vet en dat homogeniseren ze daarna.
Voor mij smaakt het allemaal naar water. Wij halen gepasteuriseerde, niet-gehomogeniseerde melk bij een biologisch dynamische boer. Dat scheelt enorm in smaak (en maar weinig in prijs).
Dat zou ik ook wel willen zien.quote:Op zondag 5 maart 2017 12:08 schreef golfer het volgende:
Melk wordt ingedikt en aangelengd? Bij Campina?
Mag ik daarvan een bron?
Nee, in de kop van Noord-Holland vlakbij Sint-Maarten zit er eentje. Ze hebben standaard alles gepasteuriseerd, maar niet gehomogeniseerd. Je kunt ook rauwe melk bestellen, dan staat dat voor je klaar in het 'zuivelhuisje' waar je altijd je melk haalt.quote:Op zondag 5 maart 2017 12:12 schreef knokkels het volgende:
[..]
Bedoel je Tesselaar toevallig?
Rauwe melk > alle andere melk
Alle gestandariseerde melk wordt eerst magere melk van gemaakt en later wordt het vet tot een bepaald exact percentage weer toegevoegd en wordt de boel gehomogeniseerd.quote:Op zondag 5 maart 2017 12:08 schreef golfer het volgende:
Melk wordt ingedikt en aangelengd? Bij Campina?
Mag ik daarvan een bron?
Hmm, Tesselaar is iets dichterbij voor mij dan Sint Maarten(svlotbrug)quote:Op zondag 5 maart 2017 12:19 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Nee, in de kop van Noord-Holland vlakbij Sint-Maarten zit er eentje. Ze hebben standaard alles gepasteuriseerd, maar niet gehomogeniseerd. Je kunt ook rauwe melk bestellen, dan staat dat voor je klaar in het 'zuivelhuisje' waar je altijd je melk haalt.
Hier gaat de melk niet snel genoeg voor rauwe melk, dus wij halen gepasteuriseerd. Maar ook dat doen ze zelf.
Engelse fullfat milk smaakt écht compleet anders dan nederlandse volle melk. Nu snap ik die verandering in smaak ook.quote:Op zondag 5 maart 2017 12:21 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Alle gestandariseerde melk wordt eerst magere melk van gemaakt en later wordt het vet tot een bepaald exact percentage weer toegevoegd en wordt de boel gehomogeniseerd.
Hoe dat gaat kun je o.a. heel mooi zien in deze serie: http://www.bbc.co.uk/programmes/b05typk9
Als je wil kan ik hem wel online gooien voor je.
Het proces is hier niet anders hoor, anders kun je nooit altijd, constant, hetzelfde vetgehalte hebben. Dan moet dat een gestandariseerd product zijn.quote:Op zondag 5 maart 2017 12:25 schreef knokkels het volgende:
[..]
Engelse fullfat milk smaakt écht compleet anders dan nederlandse volle melk. Nu snap ik die verandering in smaak ook.
Campina Boerenlandmelk komt nog het meest in de buurt van de rauwe melk die ik gewend ben. (Direct uit de melktank, gekoeld, en aangevoerd door de koeien zelf, gezeefd enzo.)
De stappen zijn hetzelfde, de manier waarop zou kunnen verschillen. Wat weer invloed heeft op de smaak. En de smaak van de consument in het land waar het wordt verwerkt tot consumptiemelk.quote:Op zondag 5 maart 2017 12:38 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Het proces is hier niet anders hoor, anders kun je nooit altijd, constant, hetzelfde vetgehalte hebben. Dan moet dat een gestandariseerd product zijn.
Die gefilterde en langer houdbare melk smaakt viesquote:Op zondag 5 maart 2017 13:25 schreef knokkels het volgende:
[..]
De stappen zijn hetzelfde, de manier waarop zou kunnen verschillen. Wat weer invloed heeft op de smaak. En de smaak van de consument in het land waar het wordt verwerkt tot consumptiemelk.
Daarnaast zitten de R&D afdelingen van de melkfabrieken ook niet stil. In 2015 heeft Melkunie (Arlafoods) een nieuw versfilter geïmplementeerd in het productieproces. Hierdoor worden de zuurmakende bacteriën nagenoeg allemaal weggefilterd. Met een uitbreiding van de THT van 5 dagen tot gevolg.
Ja. Daar heb je gelijk in.quote:Op zondag 5 maart 2017 14:02 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Die gefilterde en langer houdbare melk smaakt vies
Hoe smaken bacteriën dan?quote:Op zondag 5 maart 2017 14:06 schreef knokkels het volgende:
[..]
Ja. Daar heb je gelijk in.
Die bacteriën die eruit worden gefilterd, zijn deel van de smaaksensatie van melk.
En als de melk zuur is, heb je je melk niet snel genoeg opgedronken, of verkeerd bewaard.
Niet alle bacteriën zijn slecht hoor.quote:
Homogeniseren is eigenlijk gewoon heel goed zeven, zodat alle vetdeeltjes een gelijke grootte (als in gehomogeniseerde massa) krijgen.quote:Op zondag 5 maart 2017 14:22 schreef djkoelkast het volgende:
Het blijft gehomogeniseerd en daardoor smaakt het nergens naar.
Niet alle vetdeeltjes in melk zijn even klein, daarom staat er op mijn fles melk als die een dag of 3-4 staat een laagje room, moet je even schudden.
Jep, het krijgt een kooksmaak.quote:Op zondag 5 maart 2017 14:06 schreef knokkels het volgende:
[..]
Ja. Daar heb je gelijk in.
Die bacteriën die eruit worden gefilterd, zijn deel van de smaaksensatie van melk.
En als de melk zuur is, heb je je melk niet snel genoeg opgedronken, of verkeerd bewaard.
Ik ben opgegroeid met rauwe melkquote:Op zondag 5 maart 2017 14:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Jep, het krijgt een kooksmaak.
Heb eens bij een wijnboer zijn gefilterde en ongefilterde wijn gedronken, was ook een flink verschil in smaak.
Ik bedoelde meer dat bacteriën zelf geen smaak hebben, maar de producten die ze produceren (goh). Verder mee eens hoor, zonder beestjes zijn veel producten maar saai en smakeloosquote:Op zondag 5 maart 2017 14:22 schreef knokkels het volgende:
[..]
Niet alle bacteriën zijn slecht hoor.
Die bacteriën voeding zich met voedingsstoffen die voor hun voedsel zijn, en veranderen daarmee de chemische compositie van melk.
Dat de consensus met betrekking tot bacteriën is: Oh! Vies! Bah! Eng! is gewoon een misvatting.
Dan klopt mijn antwoord ookquote:Op zondag 5 maart 2017 15:04 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Ik bedoelde meer dat bacteriën zelf geen smaak hebben, maar de producten die ze produceren (goh). Verder mee eens hoor, zonder beestjes zijn veel producten maar saai en smakeloos
Het zogenaamde filteren van de melk is een deelsterilisatiequote:Op zondag 5 maart 2017 14:58 schreef knokkels het volgende:
[..]
Ik ben opgegroeid met rauwe melk
Kooksmaak komt vrij bij sterilisatie hetzij sterilisatie UHT.
En dat heeft écht geen bal meer met melk te maken.
Van die bruine kleur door het koken van de melkvetmoleculen. Lekker hoor
Klopt.quote:Op zondag 5 maart 2017 15:07 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het zogenaamde filteren van de melk is een deelsterilisatie
Melkproducenten beweren dat de filteren en dat het daardoor langer houdbaar is, maar het een deel van het verhaal. Men filtert onder hoge druk door een membraam, daar haal je de bacterien er mee uit, echter ook een deel van de grote eiwitmoleculen en vetbolletjes.
Deze massa wordt continue van het membraam gehaald en seperaat gesteriliseerd en weer aan de melk toegevoegd. Dit is de reden waarom de langer houdbare melk een kooksmaak heeft zonder UHT verhit te zijn.
Komt hier en daar wat eenzijdig over, die reportages van ze.quote:Op zondag 5 maart 2017 15:16 schreef Pietverdriet het volgende:
Had KVW dit trouwens ook in hun uitzending? Of komen die nog steeds niet verder dan het filteren?
Dus je hebt nog steeds de uitzending niet bekeken?quote:Op zondag 5 maart 2017 15:16 schreef Pietverdriet het volgende:
Had KVW dit trouwens ook in hun uitzending? Of komen die nog steeds niet verder dan het filteren?
Soms vind ik dat ze meer intresse hebben in zich dom voordoen dan werkelijk slimme vragen stellen.quote:Op zondag 5 maart 2017 15:26 schreef knokkels het volgende:
[..]
Komt hier en daar wat eenzijdig over, die reportages van ze.
QFTquote:Op zondag 5 maart 2017 16:31 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Soms vind ik dat ze meer intresse hebben in zich dom voordoen dan werkelijk slimme vragen stellen.
Zal in hun programmaformule passen, maar vind het soms irritant.quote:
Het is meer amusementsgericht dan daadwerkelijk informatief op het gebied van voedingsmiddelen. Is mijn inschatting danquote:Op zondag 5 maart 2017 16:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zal in hun programmaformule passen, maar vind het soms irritant.
Door homogeniseren krijg je ook een andere samenstelling van lactose, veel mensen die licht intolerant zijn kunnen wel niet-gehomogeniseerde melk drinken. En het schijnt dat je van niet-gehomogeniseerd minder snel intolerant wordt, maar dat heb ik 'van gelezen'.quote:Op zondag 5 maart 2017 14:28 schreef knokkels het volgende:
[..]
Homogeniseren is eigenlijk gewoon heel goed zeven, zodat alle vetdeeltjes een gelijke grootte (als in gehomogeniseerde massa) krijgen.
Homogeniseren is het onder druk kleiner maken van de vet bolletjes, zie zo niet in hoe het de hoeveelheid melksuiker (lactose) beinvloed of de samenstelling zou veranderen.quote:Op zondag 5 maart 2017 17:39 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Door homogeniseren krijg je ook een andere samenstelling van lactose, veel mensen die licht intolerant zijn kunnen wel niet-gehomogeniseerde melk drinken. En het schijnt dat je van niet-gehomogeniseerd minder snel intolerant wordt, maar dat heb ik 'van gelezen'.
Hoe moet ik dat voor me zien, lactose switcht naar een 2→5 linkage oidquote:Op zondag 5 maart 2017 17:39 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Door homogeniseren krijg je ook een andere samenstelling van lactose, veel mensen die licht intolerant zijn kunnen wel niet-gehomogeniseerde melk drinken. En het schijnt dat je van niet-gehomogeniseerd minder snel intolerant wordt, maar dat heb ik 'van gelezen'.
Bedoel je niet de maillard-reactie die optreedt bij (deel)sterilisatie cq sterilisatie UHT?quote:Op zondag 5 maart 2017 18:15 schreef djkoelkast het volgende:
Don't shoot the messenger, ik heb het niet zelf onderzocht. Schijnt dat er iets gebeurt door homogeniseren waardoor de melk minder goed verdragen wordt.
Het had echt te maken met homogeniseren en lactoseintolerantie. Ik heb daar zelf overigens geen last van, ik vind de melk die niet gehomogeniseerd is gewoon enorm veel lekkerder.quote:Op zondag 5 maart 2017 21:26 schreef knokkels het volgende:
[..]
Bedoel je niet de maillard-reactie die optreedt bij (deel)sterilisatie cq sterilisatie UHT?
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Rauwe melk ftwquote:Op zondag 5 maart 2017 21:27 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Het had echt te maken met homogeniseren en lactoseintolerantie. Ik heb daar zelf overigens geen last van, ik vind de melk die niet gehomogeniseerd is gewoon enorm veel lekkerder.
De melk die ik haal is niet rauw, maar ook niet gehomogeniseerd. Alleen kort gepasteuriseerd. Zoals eerder gezegd kan ik ook rauw bestellen, maar dan kies ik toch voor dat beetje praktischer en iets minder smaak dan rauw.quote:Op zondag 5 maart 2017 21:30 schreef knokkels het volgende:
[..]
Rauwe melk ftw
Er is een smaakverschil tussen rauwe (direct uit de melktank, zonder tussenkomst van enige prroductieprocessen) melk en gehomogeniseerde melk. (één productieproces).
De smaak is voller (joh), ronder.
Truequote:Op zondag 5 maart 2017 21:37 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
De melk die ik haal is niet rauw, maar ook niet gehomogeniseerd. Alleen kort gepasteuriseerd. Zoals eerder gezegd kan ik ook rauw bestellen, maar dan kies ik toch voor dat beetje praktischer en iets minder smaak dan rauw.
Verschil tussen gepasteuriseerde niet-gehomogeniseerde melk en gepasteuriseerde gehomogeniseerde melk is al enorm.
naar yakultquote:
In joghurt kan je in elk geval proeven hoe hun afval smaakt. Ze eten de lactose op en het dikke & zure is hun afval (incl. hun lijkjes).quote:
Door homogeniseren wordt het vet veranderd en het daarin zittende fytase uitgeschakeld. Daarom hebben steeds meer mensen allerlei allergieën en/of intoleranties. Hetzelfde geldt voor gluten. Dat zit niet tussen de oren, maar komt door de veredeling (van ca. 4% gluten naar 40% gluten voor een betere resistentie) èn door de produktieprocessen (gluten toevoegen in de broodverbeteraarmassa voor flink gerezen baksels).quote:Op zondag 5 maart 2017 17:39 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Door homogeniseren krijg je ook een andere samenstelling van lactose, veel mensen die licht intolerant zijn kunnen wel niet-gehomogeniseerde melk drinken. En het schijnt dat je van niet-gehomogeniseerd minder snel intolerant wordt, maar dat heb ik 'van gelezen'.
Yakult smaakt naar zoetstoffen en aroma's.quote:
Nog nooit gehad, ook geen behoefte aanquote:Op dinsdag 7 maart 2017 15:27 schreef golfer het volgende:
a.s. Donderdag:
Een voorgerecht van rauw en flinterdun gesneden ossenhaas, zo kennen we carpaccio. Nu is het uit Italië overgewaaid naar het Nederlandse supermarktschap, handig verpakt met parmezaanse kaas en pijnboompitten. Maar wat is er over van het oorspronkelijke recept?
Met dank aan wikipediaquote:Op dinsdag 7 maart 2017 18:58 schreef golfer het volgende:
Carpaccio is oorspronkelijk een gerecht van dungesneden rauwe runderlende (contrefilet, maar zonder vet randje, en ontdaan van alle kleine ongerechtigheden), met een dressing van zelfgemaakte mayonaise (verhouding: 2 eierdooiers, 200 gr. neutrale olijfolie of zonnebloemolie, sap van een halve citroen of twee eetlepels witte azijn, zout en peper), worcestersaus, citroensap, melk, zout en witte peper.
Tegenwoordig zijn er vele varianten, met ingrediënten als rauwe tonijn, zalm en kalfsbiefstuk.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |