abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
  donderdag 2 maart 2017 @ 21:51:04 #1
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_169251653
registreer om deze reclame te verbergen
keuringsdienst-van-waarde.jpg

Ambachtelijk consumentenprogramma. Simpele vragen, hilarische antwoorden, wonderlijke televisie. De verslaggevers van de Keuringsdienst vragen zich af wat fabrikanten ze wijs willen maken. Op doodgewone vragen krijgen ze de meest bizarre antwoorden.
2bd04ef1-d481-4897-aac8-c191afa5d50d.jpg
http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/
Poef.....gone! ©golfer
  donderdag 2 maart 2017 @ 21:52:06 #2
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_169251700
Melk is goed voor elk en vooral vrijwel allemaal hetzelfde van dezelfde fabriek met andere verpakkingen en prijzen.
Poef.....gone! ©golfer
  Moderator donderdag 2 maart 2017 @ 22:00:02 #3
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_169252044
Nog niet gekeken, blijkbaar kont goedkope melk niet uit het buitenland. Toch staat er vaak BE of DE op de goedkopere melk of boter...
lebt denn der alte Holzmichl noch?
  donderdag 2 maart 2017 @ 22:06:14 #4
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169252290
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
1s.gif Op donderdag 2 maart 2017 22:00 schreef derLudolf het volgende:
Nog niet gekeken, blijkbaar kont goedkope melk niet uit het buitenland. Toch staat er vaak BE of DE op de goedkopere melk of boter...
Dat is trouwens de laatste handeling, zo staat er op veel verpakte gouda NL, dat wil zeggen dat ie in NL ingepakt is. De kaas kan uit Nieuw Zeeland komen.
Zo staat er DE op de Kerrygold boter hier
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 2 maart 2017 @ 22:15:40 #5
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_169252667
De melk komt gewoon uit Nederland.
Poef.....gone! ©golfer
  donderdag 2 maart 2017 @ 22:19:46 #6
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169252830
quote:
1s.gif Op donderdag 2 maart 2017 22:15 schreef golfer het volgende:
De melk komt gewoon uit Nederland.
Dat kan, maar formeel zegt dat ovale labeltje welke fabrikant de laatste handeling heeft verricht.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/EG-erkenningsnummer
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 2 maart 2017 @ 22:23:18 #7
12173 gelly
Met Harde Hand
pi_169252969
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
1s.gif Op donderdag 2 maart 2017 22:19 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dat kan, maar formeel zegt dat ovale labeltje welke fabrikant de laatste handeling heeft verricht.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/EG-erkenningsnummer
En wat is die laatste handeling in het geval van een pak melk?
  donderdag 2 maart 2017 @ 22:31:57 #8
94668 Joost-mag-het-weten
Voor Vorst, Vlaming & vr R
pi_169253224
quote:
0s.gif Op donderdag 2 maart 2017 22:23 schreef gelly het volgende:

[..]

En wat is die laatste handeling in het geval van een pak melk?
De melk in het pak steken ? Als je een tank melk koopt in het buitenland en die in Nederland verpakt staat daar toch het Nederlandse nummer op ?
Frank Vandenbroucke : * 06-11-74; + 12-10-09
"Mijn comeback wordt de grootste uit de wielergeschiedenis!" (14-08-07)
"Vdb is klaar om opnieuw te schitteren" (10-10-07)
"Ik rij geen koers, ik geef een voorstelling" (17-01-08)
  donderdag 2 maart 2017 @ 22:41:12 #9
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169253614
quote:
0s.gif Op donderdag 2 maart 2017 22:23 schreef gelly het volgende:

[..]

En wat is die laatste handeling in het geval van een pak melk?
verpakken?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 2 maart 2017 @ 23:34:09 #10
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_169255549
De melk komt allemaal van coŲperaties uit Nederland, maar Piet heeft overduidelijk niet gekeken.
Poef.....gone! ©golfer
  Moderator donderdag 2 maart 2017 @ 23:34:14 #11
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_169255555
quote:
1s.gif Op donderdag 2 maart 2017 22:41 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

verpakken?
Melk komt toch gewoon met pak en al uit de fabriek? :P
lebt denn der alte Holzmichl noch?
  Moderator donderdag 2 maart 2017 @ 23:42:01 #12
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_169255782
quote:
0s.gif Op donderdag 2 maart 2017 23:34 schreef golfer het volgende:
De melk komt allemaal van coŲperaties uit Nederland, maar Piet heeft overduidelijk niet gekeken.
Tja, de kaas van DOC staat NL op, maar ga maar es op de A37 rijden en kijk hoeveel Duitse RMO's je tegenkomt.

Goed ik ga even naar uitzending gemist.
lebt denn der alte Holzmichl noch?
  donderdag 2 maart 2017 @ 23:48:00 #13
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_169255945
quote:
1s.gif Op donderdag 2 maart 2017 23:42 schreef derLudolf het volgende:


Tja, de kaas van DOC staat NL op, maar ga maar es op de A37 rijden en kijk hoeveel Duitse RMO's je tegenkomt.

Goed ik ga even naar uitzending gemist.
Het ging over melk. Niet over kaas.
Poef.....gone! ©golfer
  Moderator vrijdag 3 maart 2017 @ 00:18:37 #14
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_169256717
quote:
1s.gif Op donderdag 2 maart 2017 23:48 schreef golfer het volgende:

[..]

Het ging over melk. Niet over kaas.
Jup.

Pure pure melk.
Overigens vind ik het wel grappig dat ze het over weidemelk hebben, alle koeien staan nu op stal. Verschil tussen hetgeen wat weidemelk wordt verkocht en wat als niet-weidemelk wordt verkocht zou je dus Łberhaupt niet proeven.

Verder denk ik dat dat die goedkope merken nogal eens van aanbieder veranderen. Vandaar ook dat ze die claim van weidemelk er niet opzetten, omdat het niet altijd weidemelk is. Daarom allicht dat ik de DE/BE zag staan: op dat moment kon een Duitse coŲperatie allicht goedkoper leveren.

Overigens is niet alles hetzelfde, gepasteuriseerde melk van de Lidl is langer houdbaar dan Jumbo eigen merk en dat proef je ook.
lebt denn der alte Holzmichl noch?
pi_169257064
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 00:18 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Jup.

Pure pure melk.
Overigens vind ik het wel grappig dat ze het over weidemelk hebben, alle koeien staan nu op stal. Verschil tussen hetgeen wat weidemelk wordt verkocht en wat als niet-weidemelk wordt verkocht zou je dus Łberhaupt niet proeven.

Verder denk ik dat dat die goedkope merken nogal eens van aanbieder veranderen. Vandaar ook dat ze die claim van weidemelk er niet opzetten, omdat het niet altijd weidemelk is. Daarom allicht dat ik de DE/BE zag staan: op dat moment kon een Duitse coŲperatie allicht goedkoper leveren.

Overigens is niet alles hetzelfde, gepasteuriseerde melk van de Lidl is langer houdbaar dan Jumbo eigen merk en dat proef je ook.
't Is weidemelk als de koe minimaal een bepaald aantal dagen per jaar in de wei staat.

Dat je geen verschil proeft, komt waarschijnlijk doordat de fabriek de melk in componenten scheidt en dan weer samenvoegt volgens de recepten voor volle melk, halfvolle melk, magere melk, gecondenseerde melk, langhoudbare melken, extra langhoudbare melken (UHT is smerig, maar kan een halve week op tafel blijven staan). Verse melk is melk die gedurende 3 dagen verzameld wordt en dan verwerkt. Echt verse melk koop je dus bij de boer aan huis en moet je thuis pasteuriseren (verhitten tot het bijna kookt). Het aantal boerderijen neemt af en het aantal verkooppunten neemt nog harder af.
  vrijdag 3 maart 2017 @ 00:55:22 #16
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_169257143
Ben benieuwd of Pietverdriet nog steeds bij zijn stellige beweringen blijft na het zien van deze uitzending. ;)
Poef.....gone! ©golfer
  Moderator vrijdag 3 maart 2017 @ 09:07:07 #17
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_169258631
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 00:48 schreef Teslynd het volgende:

[..]

't Is weidemelk als de koe minimaal een bepaald aantal dagen per jaar in de wei staat.
Dat weet ik. Maar op dit moment zit er geen enkel verschil tussen "weidemelk" en niet-weidemelk omdat beide koeien op stal lopen :)

Tussen de Camping Botergoud Grasboter en elke andere boter zit wel verschil. Geen enkele boter door qua smeerbaarheid op kamertemperatuur daarin tipt.
lebt denn der alte Holzmichl noch?
  vrijdag 3 maart 2017 @ 09:10:33 #18
44131 Chewie
Blame Canada!
pi_169258667
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 09:07 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Dat weet ik. Maar op dit moment zit er geen enkel verschil tussen "weidemelk" en niet-weidemelk omdat beide koeien op stal lopen :)

Als die koe die nu op stal staat genoeg dagen per jaar in de wei staat dan is het weidemelk, als die koe nooit in de wei staat is het geen weidemelk. Dat is dus het verschil.
  Moderator vrijdag 3 maart 2017 @ 09:17:22 #19
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_169258738
quote:
11s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 00:55 schreef golfer het volgende:
Ben benieuwd of Pietverdriet nog steeds bij zijn stellige beweringen blijft na het zien van deze uitzending. ;)
Melk van FC kan net zo goed Duits zijn hoor. Ze hebben ook leden in Duitsland en BelgiŽ ;)

En dat de OK§ melk dit jaar van FC komt wil niet zeggen dat dat vorig jaar ook zo was of volgend jaar nog zo is. Als DMK een cent goedkoper levert staat er volgend jaar DE op de pakken.

[ Bericht 0% gewijzigd door derLudolf op 03-03-2017 09:34:05 ]
lebt denn der alte Holzmichl noch?
  vrijdag 3 maart 2017 @ 09:29:00 #20
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169258882
quote:
0s.gif Op donderdag 2 maart 2017 23:34 schreef golfer het volgende:
De melk komt allemaal van coŲperaties uit Nederland, maar Piet heeft overduidelijk niet gekeken.
Volgens mij heb jij problemen met lezen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_169260228
Gestandariseerde melk is sowieso niet lekker.
Ze maken eerst van alle melk magere melk en gaan het daarna aanlengen met een exact percentage vet en dat homogeniseren ze daarna.
Voor mij smaakt het allemaal naar water. Wij halen gepasteuriseerde, niet-gehomogeniseerde melk bij een biologisch dynamische boer. Dat scheelt enorm in smaak (en maar weinig in prijs).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  vrijdag 3 maart 2017 @ 11:05:51 #22
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169260277
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 11:02 schreef djkoelkast het volgende:
Gestandariseerde melk is sowieso niet lekker.
Ze maken eerst van alle melk magere melk en gaan het daarna aanlengen met een exact percentage vet en dat homogeniseren ze daarna.
Voor mij smaakt het allemaal naar water. Wij halen gepasteuriseerde, niet-gehomogeniseerde melk bij een biologisch dynamische boer. Dat scheelt enorm in smaak (en maar weinig in prijs).
Doe ik meestal ook, duidelijk beter van smaak
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_169261949
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 11:05 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Doe ik meestal ook, duidelijk beter van smaak
In Duitsland kun je nog wel niet-gehomogeniseerde biologische melk in de supermarkt vinden, in Nederland kun je dat mooi vergeten in een normale winkel, dan moet je al naar een biologische winkel (en die zitten hier op minstens 30 minuten rijden vandaan).
"onze" boer heeft huisjes met koelingen in de hele regio en daar kun je dan je melk/karnemelk/yoghurt/hangop/slagroom halen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  vrijdag 3 maart 2017 @ 15:40:26 #24
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169264873
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 12:43 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

In Duitsland kun je nog wel niet-gehomogeniseerde biologische melk in de supermarkt vinden, in Nederland kun je dat mooi vergeten in een normale winkel, dan moet je al naar een biologische winkel (en die zitten hier op minstens 30 minuten rijden vandaan).
"onze" boer heeft huisjes met koelingen in de hele regio en daar kun je dan je melk/karnemelk/yoghurt/hangop/slagroom halen.
Dat soort boeren mag ik graag, die klagen niet over de melkprijs, maar zijn creatief
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_169265771
Beetje zonde om de weidemelk te pasteuriseren, kun je beter boerenkaas van maken.

Het meest verrassende vind ik nog wel dat het niet al algemeen bekend was. Ik heb vroeger in een zuivelfabriek gewerkt en dan was het merk een kwestie van welk merk pakken je in de machine invoerde. Het vulproces werd niet stilgezet bij het wisselen van merk, dat zou helemaal niet uitkunnen, laat staan dat er een andere tank werd aangesloten. Als je dan een paar losse pakken van een bepaald merk nodig had dan voerde je een plaat van het juiste karton in en pakte even later die pakken van de band. Daar werkten zoveel verschillende uitzendkrachten, het was niet bepaald een goed bewaard geheim.
“You can fool some people sometimes, but you can't fool all the people all the time.”
  vrijdag 3 maart 2017 @ 16:28:41 #26
44131 Chewie
Blame Canada!
pi_169265865
Meest onnozele was de "verbazing" over dat melk in een pak niet van 1 koe afkomstig is.

Of je bent als programmamaker niet al te slim met zo'n opmerking of je hebt totaal geen respect voor de kijker.
  vrijdag 3 maart 2017 @ 16:30:38 #27
44131 Chewie
Blame Canada!
pi_169265906
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 16:24 schreef Weltschmerz het volgende:
Beetje zonde om de weidemelk te pasteuriseren, kun je beter boerenkaas van maken.

Het meest verrassende vind ik nog wel dat het niet al algemeen bekend was. Ik heb vroeger in een zuivelfabriek gewerkt en dan was het merk een kwestie van welk merk pakken je in de machine invoerde. Het vulproces werd niet stilgezet bij het wisselen van merk, dat zou helemaal niet uitkunnen, laat staan dat er een andere tank werd aangesloten. Als je dan een paar losse pakken van een bepaald merk nodig had dan voerde je een plaat van het juiste karton in en pakte even later die pakken van de band. Daar werkten zoveel verschillende uitzendkrachten, het was niet bepaald een goed bewaard geheim.
Dat gebeurt bij mijn grootste klant ook alleen maken die luiers.
  vrijdag 3 maart 2017 @ 16:33:42 #28
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169265965
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 16:24 schreef Weltschmerz het volgende:
Beetje zonde om de weidemelk te pasteuriseren, kun je beter boerenkaas van maken.

Het meest verrassende vind ik nog wel dat het niet al algemeen bekend was. Ik heb vroeger in een zuivelfabriek gewerkt en dan was het merk een kwestie van welk merk pakken je in de machine invoerde. Het vulproces werd niet stilgezet bij het wisselen van merk, dat zou helemaal niet uitkunnen, laat staan dat er een andere tank werd aangesloten. Als je dan een paar losse pakken van een bepaald merk nodig had dan voerde je een plaat van het juiste karton in en pakte even later die pakken van de band. Daar werkten zoveel verschillende uitzendkrachten, het was niet bepaald een goed bewaard geheim.
Mja, de regio in NL is van grotere invloed welke zuivelfabriek je melk komt dan het merk, ken het van Coberco
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_169265982
Hebben we nu juist een slag gezien in de prijzenoorlog tussen supermarkten en producenten? Zo open heb ik nog nooit beide kanten van de keten zien vertellen dat het allemaal hetzelfde product is en dat de prijs gewoon gebaseerd is op wat de gek er voor geeft..

Verder blijft het mij keer op keer verbazen wat voor onzin voorlichters weten op te hoesten. Een beetje slimmerd verteld rustig dat ie dat niet weet en er op terug gaat komen in plaats van vertellen dat melk van o.a. melkpoeder wordt gemaakt.
pi_169267454
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 16:28 schreef Chewie het volgende:
Meest onnozele was de "verbazing" over dat melk in een pak niet van 1 koe afkomstig is.
ging dat niet over van 1 boer. of echt een koe?
:]
pi_169268169
Promopraatje van Jumbo, maar vertellen hoe zij onder de prijs van de ander kunnen zitten (uitknijpen? Verlies draaien?), ho maar.

Wie strijkt nu het meeste geld op tussen de boer en de consument? Campina? (en de andere tussenpersonen).

Meest interessante vond ik trouwens dat ze aan de hand van die fabriekcodes inzichtelijk maakten dat er globaal maar vier grote fabrieken zijn. Die 'melksommelier' nuanceerde mooi dat dat niet hoeft te betekenen dat er ook slechts vier productielijnen zijn, maar iedereen kan zelf wel op z'n klompen aanvoelen dat dat wel de praktijk is.
Somebody that I used to know
pi_169268217
quote:
1s.gif Op donderdag 2 maart 2017 23:34 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Melk komt toch gewoon met pak en al uit de fabriek de koe? :P
Fixed :P
Somebody that I used to know
  Moderator vrijdag 3 maart 2017 @ 18:54:25 #33
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_169268283
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 16:28 schreef Chewie het volgende:
Meest onnozele was de "verbazing" over dat melk in een pak niet van 1 koe afkomstig is.
Volgens mij was de verbazing meer dat de melk in een pak van meerdere boerderijen kwam :)
lebt denn der alte Holzmichl noch?
pi_169268315
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 18:54 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Volgens mij was de verbazing meer dat de melk in een pak van meerdere boerderijen kwam :)
Net zo onnozele vraag. Je ziet toch zo'n Campinatankauto langs meerdere boeren trekken? Die rijdt echt niet voor ťťn boer.
Somebody that I used to know
  Moderator vrijdag 3 maart 2017 @ 18:56:47 #35
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_169268336
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 16:33 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Mja, de regio in NL is van grotere invloed welke zuivelfabriek je melk komt dan het merk, ken het van Coberco
Coberco bestaat al zeker 20 jaar niet meer, werd toen Friesland foods. Nu FC.
lebt denn der alte Holzmichl noch?
  Moderator vrijdag 3 maart 2017 @ 18:58:46 #36
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_169268380
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 18:56 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Net zo onnozele vraag. Je ziet toch zo'n Campinatankauto langs meerdere boeren trekken? Die rijdt echt niet voor ťťn boer.
Of gewoon geen totaal benul hoeveel koeien en gemiddelde boer heeft/ hoeveel een koei per dag geeft. Denk dat er van ongeveer 10 boeren melk in zo'n oplegger gaat.
lebt denn der alte Holzmichl noch?
  vrijdag 3 maart 2017 @ 19:03:19 #37
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169268467
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 18:56 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Coberco bestaat al zeker 20 jaar niet meer, werd toen Friesland foods. Nu FC.
Ik ben dan ook al oud
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_169269527
Kwam dinsdag deze melk tegen in de supermakt.
Pak gekocht om te proeven, erg lekker :)

http://hollandjerseyfoodcompany.com/assortiment/

Kocht altijd boerenland volle melk van campina, maar dit is een goede vervanger :)
pi_169270360
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 19:48 schreef ddx het volgende:
Kwam dinsdag deze melk tegen in de supermakt.
Pak gekocht om te proeven, erg lekker :)

http://hollandjerseyfoodcompany.com/assortiment/

Kocht altijd boerenland volle melk van campina, maar dit is een goede vervanger :)
vanwege de mooie dame op de verpakking :P
  Moderator vrijdag 3 maart 2017 @ 20:55:43 #40
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_169271314
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 20:22 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

vanwege de mooie dame op de verpakking :P
Op dat pak van Jerseymelk staat ook een mooie dame ;)
lebt denn der alte Holzmichl noch?
pi_169272206
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 15:40 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dat soort boeren mag ik graag, die klagen niet over de melkprijs, maar zijn creatief
Werkt ook top, elke week staat er voldoende, in glazen flessen. Die lever je weer in bij het halen van nieuwe. Je schrijft op wat je pakt en dat wordt dan automatisch geÔncasseerd. Gaat wel op vertrouwen dus maar ze hebben inmiddels een aantal van die huisjes en nog wat verkoopadressen.
Ze hebben onlangs een nieuwe helemaal open stal gebouwd.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_169272322
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 20:55 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Op dat pak van Jerseymelk staat ook een mooie dame ;)
ja dat bedoel ik toch :+
  Moderator vrijdag 3 maart 2017 @ 21:39:07 #43
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_169272636
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 21:28 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

ja dat bedoel ik toch :+
Ik dacht dat je Daphne Schippers op het Campina pak bedoelde ;)
lebt denn der alte Holzmichl noch?
pi_169274320
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 21:39 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Ik dacht dat je Daphne Schippers op het Campina pak bedoelde ;)
die heeft niet van die mooie ogen
pi_169277962
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 18:48 schreef Postbus100 het volgende:
Promopraatje van Jumbo, maar vertellen hoe zij onder de prijs van de ander kunnen zitten (uitknijpen? Verlies draaien?), ho maar.

Wie strijkt nu het meeste geld op tussen de boer en de consument? Campina? (en de andere tussenpersonen).

Meest interessante vond ik trouwens dat ze aan de hand van die fabriekcodes inzichtelijk maakten dat er globaal maar vier grote fabrieken zijn. Die 'melksommelier' nuanceerde mooi dat dat niet hoeft te betekenen dat er ook slechts vier productielijnen zijn, maar iedereen kan zelf wel op z'n klompen aanvoelen dat dat wel de praktijk is.
https://en.wikipedia.org/wiki/Loss_leader
As the officer took her away, she recalled that she asked,
"Why do you push us around?"
And she remembered him saying,
"I don't know, but the law's the law, and you're under arrest."
  zaterdag 4 maart 2017 @ 03:46:27 #46
94668 Joost-mag-het-weten
Voor Vorst, Vlaming & vr R
pi_169278744
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 18:48 schreef Postbus100 het volgende:
Promopraatje van Jumbo, maar vertellen hoe zij onder de prijs van de ander kunnen zitten (uitknijpen? Verlies draaien?), ho maar.

Wie strijkt nu het meeste geld op tussen de boer en de consument? Campina? (en de andere tussenpersonen).

Meest interessante vond ik trouwens dat ze aan de hand van die fabriekcodes inzichtelijk maakten dat er globaal maar vier grote fabrieken zijn. Die 'melksommelier' nuanceerde mooi dat dat niet hoeft te betekenen dat er ook slechts vier productielijnen zijn, maar iedereen kan zelf wel op z'n klompen aanvoelen dat dat wel de praktijk is.
Wat ik opvallend vind is dat de man van Jumbo laat uitschijnen dat ze die goedkope melk met verlies verkopen, maar dat hier in BelgiŽ (waar ik woon) net zo'n prijsverschillen tussen de verschillende merken zijn. En hier is verkopen met verlies verboden. Dus moet die prijs toch nog boven de inkoopprijs liggen.
Frank Vandenbroucke : * 06-11-74; + 12-10-09
"Mijn comeback wordt de grootste uit de wielergeschiedenis!" (14-08-07)
"Vdb is klaar om opnieuw te schitteren" (10-10-07)
"Ik rij geen koers, ik geef een voorstelling" (17-01-08)
  zaterdag 4 maart 2017 @ 09:19:01 #47
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169279306
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 maart 2017 03:46 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:

[..]

Wat ik opvallend vind is dat de man van Jumbo laat uitschijnen dat ze die goedkope melk met verlies verkopen, maar dat hier in BelgiŽ (waar ik woon) net zo'n prijsverschillen tussen de verschillende merken zijn. En hier is verkopen met verlies verboden. Dus moet die prijs toch nog boven de inkoopprijs liggen.
Kosten zijn meer dan de inkoopprijs natuurlijk
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_169297476
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 09:10 schreef Chewie het volgende:

[..]

Als die koe die nu op stal staat genoeg dagen per jaar in de wei staat dan is het weidemelk, als die koe nooit in de wei staat is het geen weidemelk. Dat is dus het verschil.
En in de biologische veehouderij mogen de koeien het hele jaar op stal staan. Dus als je smaakverschil wil leveren, moet je zorgen dat de melk apart verwerkt wordt, zoals bij de jersey-melk.

Toen ik een jaar of 20 geleden naar een biologische geitenboerderij ging, kwam ik langs de stal: niet zo groot, aan de twee kopse kanten de grote toegangen open en de geiten aangebonden in het donker. Geiten aangebonden? Heb voor de winkel nog wat staan kijken en binnen ook, maar het was echt een biologisch bedrijf met biologische zuivel.

quote:
0s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 11:02 schreef djkoelkast het volgende:
Gestandariseerde melk is sowieso niet lekker.
Ze maken eerst van alle melk magere melk en gaan het daarna aanlengen met een exact percentage vet en dat homogeniseren ze daarna.
Voor mij smaakt het allemaal naar water. Wij halen gepasteuriseerde, niet-gehomogeniseerde melk bij een biologisch dynamische boer. Dat scheelt enorm in smaak (en maar weinig in prijs).
Ja, maar jij boft. De niet-biologische boerderijwinkel hier in de omgeving is al jaren weg. Er zijn steeds minder bedrijven waar je recht bij de boer kan kopen.
De reguliere melk is als de pakken 100% vruchtensap: ingedroogd & getransport en dan hier weer tot sap op siroopbasis gemaakt. Dat het net zoveel vitamine C heeft als de verse sap, komt natuurlijk door de complementaire toevoeging van chemische vit.C. Complementaire stoffen hoeven niet vermeld te worden. Ook niet als dat suiker is. Pas als het extra toevoegingen zijn, zijn het additieven en moeten ze op de verpakking genoemd worden.
pi_169297923
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 02:49 schreef Teslynd het volgende:

[..]

En in de biologische veehouderij mogen de koeien het hele jaar op stal staan. Dus als je smaakverschil wil leveren, moet je zorgen dat de melk apart verwerkt wordt, zoals bij de jersey-melk.

Toen ik een jaar of 20 geleden naar een biologische geitenboerderij ging, kwam ik langs de stal: niet zo groot, aan de twee kopse kanten de grote toegangen open en de geiten aangebonden in het donker. Geiten aangebonden? Heb voor de winkel nog wat staan kijken en binnen ook, maar het was echt een biologisch bedrijf met biologische zuivel.

[..]

Ja, maar jij boft. De niet-biologische boerderijwinkel hier in de omgeving is al jaren weg. Er zijn steeds minder bedrijven waar je recht bij de boer kan kopen.
De reguliere melk is als de pakken 100% vruchtensap: ingedroogd & getransport en dan hier weer tot sap op siroopbasis gemaakt. Dat het net zoveel vitamine C heeft als de verse sap, komt natuurlijk door de complementaire toevoeging van chemische vit.C. Complementaire stoffen hoeven niet vermeld te worden. Ook niet als dat suiker is. Pas als het extra toevoegingen zijn, zijn het additieven en moeten ze op de verpakking genoemd worden.
Beweer je nu dat melk ingedikt word en dan weer aangelengd? Lijkt me redelijk overbodig als dat in dezelfde fabriek gebeurd.
pi_169297967
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 08:07 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Beweer je nu dat melk ingedikt word en dan weer aangelengd? Lijkt me redelijk overbodig als dat in dezelfde fabriek gebeurd.
Dit. Daarnaast, mocht het echt zo gebeuren, dan heeft hij vast een onderbouwde bron en daarnaast ook de keuringsdienst van waarde erover gemaild!
pi_169298026
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 08:07 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Beweer je nu dat melk ingedikt word en dan weer aangelengd? Lijkt me redelijk overbodig als dat in dezelfde fabriek gebeurd.
Tropische vruchten worden ter plekke ingedikt en hier weer aangelengd. Melk wordt in de fabriek gedemonteerd en tot het gewenste product samengevoegd. Door de bewerking is het vergelijkbaar. Het zijn niet meer een kan uitgeperste sinaasappels en een kan melk van de koe, maar het zijn fabrieksprodukten geworden.
pi_169298053
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 08:27 schreef Teslynd het volgende:

[..]

Tropische vruchten worden ter plekke ingedikt en hier weer aangelengd. Melk wordt in de fabriek gedemonteerd en tot het gewenste product samengevoegd. Door de bewerking is het vergelijkbaar. Het zijn niet meer een kan uitgeperste sinaasappels en een kan melk van de koe, maar het zijn fabrieksprodukten geworden.
Het grote verschil is dat fruit over de halve wereld wordt verscheept. Melk slecht een halve fabriek. Het klopt dat vet eerst wordt verwijderd en dan weer toegevoegd maar vet is geen water natuurlijk.
pi_169298069
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 08:27 schreef Teslynd het volgende:

[..]

Tropische vruchten worden ter plekke ingedikt en hier weer aangelengd. Melk wordt in de fabriek gedemonteerd en tot het gewenste product samengevoegd. Door de bewerking is het vergelijkbaar. Het zijn niet meer een kan uitgeperste sinaasappels en een kan melk van de koe, maar het zijn fabrieksprodukten geworden.
Heb je ook bronnen hiervoor?
  zondag 5 maart 2017 @ 08:57:24 #54
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169298210
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 02:49 schreef Teslynd het volgende:
Complementaire stoffen hoeven niet vermeld te worden. Ook niet als dat suiker is. Pas als het extra toevoegingen zijn, zijn het additieven en moeten ze op de verpakking genoemd worden.
Nee, proceshulpstoffen (bv om bier helder te maken) hoeven niet te worden vermeld. IngrediŽnten en toevoegingen wel
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_169298242
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 08:30 schreef qajariaq het volgende:
[..]

Het grote verschil is dat fruit over de halve wereld wordt verscheept. Melk slecht een halve fabriek. Het klopt dat vet eerst wordt verwijderd en dan weer toegevoegd maar vet is geen water natuurlijk.
Het wordt verder gedemonteerd. Bij voorbeeld in ik meen New Zeeland bevat de melk minder lactose en wordt het er aan toegevoegd.
Overal zijn standaardiseringstabellen voor, ook voor de verhouding van de melkbestanddelen. De melk van de verschillende boerderijen gaat bij elkaar, wordt gedemonteerd en dan worden dan weer gemengd in de gewenste verhoudingen voor de diverse zuivelprodukten. Dat is dus gewoon regionaal verzamelde melk.

Indertijd toen de additievenoorlog begon, bleek er onderscheid gemaakt te worden in complementen en additieven. Complementen waren dus om waarden die lager dan volgens de tabellen ideaal waren, aan te vullen tot het gewenste niveau. Dat hoefde niet vermeld te worden, ook niet als de zoetheid met balen suikers of alternatieve zoetstoffen bereikt werd. Additieven zijn de extra's, bv. de aroma's in vruchtendranken die de koelkast uit stinken. Extra's moeten op de ingrediŽntendeclaratie vermeld worden.

Toen ik nog zelfgemaakte yoghurt at, gebruikte ik halfvolle melk met een schep melkpoeder. Daar werd het vaster van, geen idee of het door de lactose of de proteÔnes kwam, daar werd toen niet over gepraat. Zuivelfabrieken zullen ook zo hun methodes hebben. Inmiddels weet ik dat je beter volle melk kan drinken, behalve dat fabrieksmelk te bewerkt is, alleen al door het demonteren. Dus beter volle melk van de boerderijwinkel, maar de meeste mensen hebben die niet dicht bij huis of op hun route. En bij een rondleiding op een boerderij, zag ik dat er mensen zijn die walgen van verse melk. Verse melk recht van een goede boerderij is echt het lekkerste. Kijk of de stal en de koeien schoon zijn en er genoeg strooisel ligt.

De jerseymelk die vorenstaand genoemd werd, is ook bij AH te krijg, in elk geval on-line. Het zit in literpakken. Het is gepasteuriseerd, want melk in pakken verkocht moet gepasteuriseerd zijn. Dat is natuurlijk logisch gezien de verplaatsingen.

Toen ik er gisteren naar keek, zag ik dat het om A2/A2-melk gaat. Dat valt bij veel mensen beter dan de gebruikelijke A1/A1 en A1/A2-melk, omdat de A2-eiwitten beter verteerd kunnen worden. In gepasteuriseerde melk is de lactase uitgeschakeld en moet je zelf de lactose zien af te te breken. Als je ongepasteuriseerde verse afgeroomde melk koopt, heb je ook melk met te weinig fytase. Het is erg fout geweest om alles halfvet of mager aan te bevelen. Gewoon volle melk drinken. Als je bang bent daar dik van te worden, dan kleinere porties en vooral minder snoepen en minder frisdranken als cola drinken.
  zondag 5 maart 2017 @ 12:08:56 #56
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_169300493
Melk wordt ingedikt en aangelengd? Bij Campina?

Mag ik daarvan een bron?
Poef.....gone! ©golfer
  zondag 5 maart 2017 @ 12:12:33 #57
38344 knokkels
Radio49 voor je kanus! O+
pi_169300581
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 11:02 schreef djkoelkast het volgende:
Gestandariseerde melk is sowieso niet lekker.
Ze maken eerst van alle melk magere melk en gaan het daarna aanlengen met een exact percentage vet en dat homogeniseren ze daarna.
Voor mij smaakt het allemaal naar water. Wij halen gepasteuriseerde, niet-gehomogeniseerde melk bij een biologisch dynamische boer. Dat scheelt enorm in smaak (en maar weinig in prijs).
Bedoel je Tesselaar toevallig?

Rauwe melk > alle andere melk
De Man Die Met Grote Kracht Bomen Uit De Grond Rukt
tailfox:
De DJ-master die laat zien dat je geen 10 vingers nodig hebt om geweldig te draaien. Ik presenteer u knokkels
markvanrinsum: *O* team knokkels *O*
  zondag 5 maart 2017 @ 12:15:15 #58
38344 knokkels
Radio49 voor je kanus! O+
pi_169300635
quote:
11s.gif Op zondag 5 maart 2017 12:08 schreef golfer het volgende:
Melk wordt ingedikt en aangelengd? Bij Campina?

Mag ik daarvan een bron?
Dat zou ik ook wel willen zien.
De Man Die Met Grote Kracht Bomen Uit De Grond Rukt
tailfox:
De DJ-master die laat zien dat je geen 10 vingers nodig hebt om geweldig te draaien. Ik presenteer u knokkels
markvanrinsum: *O* team knokkels *O*
pi_169300724
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 12:12 schreef knokkels het volgende:

[..]

Bedoel je Tesselaar toevallig?

Rauwe melk > alle andere melk

Nee, in de kop van Noord-Holland vlakbij Sint-Maarten zit er eentje. Ze hebben standaard alles gepasteuriseerd, maar niet gehomogeniseerd. Je kunt ook rauwe melk bestellen, dan staat dat voor je klaar in het 'zuivelhuisje' waar je altijd je melk haalt.
Hier gaat de melk niet snel genoeg voor rauwe melk, dus wij halen gepasteuriseerd. Maar ook dat doen ze zelf.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_169300761
quote:
11s.gif Op zondag 5 maart 2017 12:08 schreef golfer het volgende:
Melk wordt ingedikt en aangelengd? Bij Campina?

Mag ik daarvan een bron?
Alle gestandariseerde melk wordt eerst magere melk van gemaakt en later wordt het vet tot een bepaald exact percentage weer toegevoegd en wordt de boel gehomogeniseerd.
Hoe dat gaat kun je o.a. heel mooi zien in deze serie: http://www.bbc.co.uk/programmes/b05typk9

Als je wil kan ik hem wel online gooien voor je.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 5 maart 2017 @ 12:22:03 #61
38344 knokkels
Radio49 voor je kanus! O+
pi_169300770
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 12:19 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Nee, in de kop van Noord-Holland vlakbij Sint-Maarten zit er eentje. Ze hebben standaard alles gepasteuriseerd, maar niet gehomogeniseerd. Je kunt ook rauwe melk bestellen, dan staat dat voor je klaar in het 'zuivelhuisje' waar je altijd je melk haalt.
Hier gaat de melk niet snel genoeg voor rauwe melk, dus wij halen gepasteuriseerd. Maar ook dat doen ze zelf.
Hmm, Tesselaar is iets dichterbij voor mij dan Sint Maarten(svlotbrug) _O- :+
En ik ben opgegroeid op een melkveebedrijf. Dus voorkeur voor rauwe melk, en die gaat wel snel bij mij _O-
De Man Die Met Grote Kracht Bomen Uit De Grond Rukt
tailfox:
De DJ-master die laat zien dat je geen 10 vingers nodig hebt om geweldig te draaien. Ik presenteer u knokkels
markvanrinsum: *O* team knokkels *O*
  zondag 5 maart 2017 @ 12:25:18 #62
38344 knokkels
Radio49 voor je kanus! O+
pi_169300830
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 12:21 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Alle gestandariseerde melk wordt eerst magere melk van gemaakt en later wordt het vet tot een bepaald exact percentage weer toegevoegd en wordt de boel gehomogeniseerd.
Hoe dat gaat kun je o.a. heel mooi zien in deze serie: http://www.bbc.co.uk/programmes/b05typk9

Als je wil kan ik hem wel online gooien voor je.
Engelse fullfat milk smaakt ťcht compleet anders dan nederlandse volle melk. Nu snap ik die verandering in smaak ook.
Campina Boerenlandmelk komt nog het meest in de buurt van de rauwe melk die ik gewend ben. (Direct uit de melktank, gekoeld, en aangevoerd door de koeien zelf, gezeefd enzo.)
De Man Die Met Grote Kracht Bomen Uit De Grond Rukt
tailfox:
De DJ-master die laat zien dat je geen 10 vingers nodig hebt om geweldig te draaien. Ik presenteer u knokkels
markvanrinsum: *O* team knokkels *O*
pi_169301149
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 12:25 schreef knokkels het volgende:

[..]

Engelse fullfat milk smaakt ťcht compleet anders dan nederlandse volle melk. Nu snap ik die verandering in smaak ook.
Campina Boerenlandmelk komt nog het meest in de buurt van de rauwe melk die ik gewend ben. (Direct uit de melktank, gekoeld, en aangevoerd door de koeien zelf, gezeefd enzo.)
Het proces is hier niet anders hoor, anders kun je nooit altijd, constant, hetzelfde vetgehalte hebben. Dan moet dat een gestandariseerd product zijn.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 5 maart 2017 @ 13:25:55 #64
38344 knokkels
Radio49 voor je kanus! O+
pi_169302414
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 12:38 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Het proces is hier niet anders hoor, anders kun je nooit altijd, constant, hetzelfde vetgehalte hebben. Dan moet dat een gestandariseerd product zijn.
De stappen zijn hetzelfde, de manier waarop zou kunnen verschillen. Wat weer invloed heeft op de smaak. En de smaak van de consument in het land waar het wordt verwerkt tot consumptiemelk.

Daarnaast zitten de R&D afdelingen van de melkfabrieken ook niet stil. In 2015 heeft Melkunie (Arlafoods) een nieuw versfilter geÔmplementeerd in het productieproces. Hierdoor worden de zuurmakende bacteriŽn nagenoeg allemaal weggefilterd. Met een uitbreiding van de THT van 5 dagen tot gevolg.

[ Bericht 16% gewijzigd door knokkels op 05-03-2017 13:32:27 ]
De Man Die Met Grote Kracht Bomen Uit De Grond Rukt
tailfox:
De DJ-master die laat zien dat je geen 10 vingers nodig hebt om geweldig te draaien. Ik presenteer u knokkels
markvanrinsum: *O* team knokkels *O*
  zondag 5 maart 2017 @ 14:02:44 #65
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169303378
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 13:25 schreef knokkels het volgende:

[..]

De stappen zijn hetzelfde, de manier waarop zou kunnen verschillen. Wat weer invloed heeft op de smaak. En de smaak van de consument in het land waar het wordt verwerkt tot consumptiemelk.

Daarnaast zitten de R&D afdelingen van de melkfabrieken ook niet stil. In 2015 heeft Melkunie (Arlafoods) een nieuw versfilter geÔmplementeerd in het productieproces. Hierdoor worden de zuurmakende bacteriŽn nagenoeg allemaal weggefilterd. Met een uitbreiding van de THT van 5 dagen tot gevolg.

Die gefilterde en langer houdbare melk smaakt vies
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 5 maart 2017 @ 14:06:21 #66
38344 knokkels
Radio49 voor je kanus! O+
pi_169303528
quote:
1s.gif Op zondag 5 maart 2017 14:02 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Die gefilterde en langer houdbare melk smaakt vies
Ja. Daar heb je gelijk in.
Die bacteriŽn die eruit worden gefilterd, zijn deel van de smaaksensatie van melk.
En als de melk zuur is, heb je je melk niet snel genoeg opgedronken, of verkeerd bewaard. :+
De Man Die Met Grote Kracht Bomen Uit De Grond Rukt
tailfox:
De DJ-master die laat zien dat je geen 10 vingers nodig hebt om geweldig te draaien. Ik presenteer u knokkels
markvanrinsum: *O* team knokkels *O*
  zondag 5 maart 2017 @ 14:15:24 #67
122648 Bravebart
KÝbenhavn er pŚ plads ja
pi_169303841
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 14:06 schreef knokkels het volgende:

[..]

Ja. Daar heb je gelijk in.
Die bacteriŽn die eruit worden gefilterd, zijn deel van de smaaksensatie van melk.
En als de melk zuur is, heb je je melk niet snel genoeg opgedronken, of verkeerd bewaard. :+

Hoe smaken bacteriŽn dan? _O- :D
Op donderdag 22 november 2012 00:14 schreef ondeugend het volgende:
liefdevolle gevoelens voor de duisternis
pi_169304093
Het blijft gehomogeniseerd en daardoor smaakt het nergens naar.
Niet alle vetdeeltjes in melk zijn even klein, daarom staat er op mijn fles melk als die een dag of 3-4 staat een laagje room, moet je even schudden.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 5 maart 2017 @ 14:22:27 #69
38344 knokkels
Radio49 voor je kanus! O+
pi_169304125
quote:
10s.gif Op zondag 5 maart 2017 14:15 schreef Bravebart het volgende:

[..]

Hoe smaken bacteriŽn dan? _O- :D
Niet alle bacteriŽn zijn slecht hoor.
Die bacteriŽn voeding zich met voedingsstoffen die voor hun voedsel zijn, en veranderen daarmee de chemische compositie van melk.
Dat de consensus met betrekking tot bacteriŽn is: Oh! Vies! Bah! Eng! is gewoon een misvatting.
De Man Die Met Grote Kracht Bomen Uit De Grond Rukt
tailfox:
De DJ-master die laat zien dat je geen 10 vingers nodig hebt om geweldig te draaien. Ik presenteer u knokkels
markvanrinsum: *O* team knokkels *O*
  zondag 5 maart 2017 @ 14:28:41 #70
38344 knokkels
Radio49 voor je kanus! O+
pi_169304376
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 14:22 schreef djkoelkast het volgende:
Het blijft gehomogeniseerd en daardoor smaakt het nergens naar.
Niet alle vetdeeltjes in melk zijn even klein, daarom staat er op mijn fles melk als die een dag of 3-4 staat een laagje room, moet je even schudden.
Homogeniseren is eigenlijk gewoon heel goed zeven, zodat alle vetdeeltjes een gelijke grootte (als in gehomogeniseerde massa) krijgen.

Rauwe melk (bij de boer direct uit de tank) heeft een bepaald vetpercentage wat over het algemeen hoger is dan melk die uit de winkel komt. Afhankelijk van seizoen en boer. Wat krijgt de koe te eten. Welk gras, waar bestaat het kuilgras uit. Mais, melasse. Allemaal van invloed op de smaak. Melk die verwerkt is in een melkfabriek heeft verschillende productieprocesen ondergaan. Rauwe melk heeft die productieprocessen niet gehad.
De Man Die Met Grote Kracht Bomen Uit De Grond Rukt
tailfox:
De DJ-master die laat zien dat je geen 10 vingers nodig hebt om geweldig te draaien. Ik presenteer u knokkels
markvanrinsum: *O* team knokkels *O*
  zondag 5 maart 2017 @ 14:49:13 #71
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169304948
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 14:06 schreef knokkels het volgende:

[..]

Ja. Daar heb je gelijk in.
Die bacteriŽn die eruit worden gefilterd, zijn deel van de smaaksensatie van melk.
En als de melk zuur is, heb je je melk niet snel genoeg opgedronken, of verkeerd bewaard. :+

Jep, het krijgt een kooksmaak.
Heb eens bij een wijnboer zijn gefilterde en ongefilterde wijn gedronken, was ook een flink verschil in smaak.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 5 maart 2017 @ 14:58:12 #72
38344 knokkels
Radio49 voor je kanus! O+
pi_169305189
quote:
1s.gif Op zondag 5 maart 2017 14:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Jep, het krijgt een kooksmaak.
Heb eens bij een wijnboer zijn gefilterde en ongefilterde wijn gedronken, was ook een flink verschil in smaak.
Ik ben opgegroeid met rauwe melk :+
Kooksmaak komt vrij bij sterilisatie hetzij sterilisatie UHT.
En dat heeft ťcht geen bal meer met melk te maken.
Van die bruine kleur door het koken van de melkvetmoleculen. Lekker hoor :r
De Man Die Met Grote Kracht Bomen Uit De Grond Rukt
tailfox:
De DJ-master die laat zien dat je geen 10 vingers nodig hebt om geweldig te draaien. Ik presenteer u knokkels
markvanrinsum: *O* team knokkels *O*
  zondag 5 maart 2017 @ 15:04:14 #73
122648 Bravebart
KÝbenhavn er pŚ plads ja
pi_169305359
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 14:22 schreef knokkels het volgende:

[..]

Niet alle bacteriŽn zijn slecht hoor.
Die bacteriŽn voeding zich met voedingsstoffen die voor hun voedsel zijn, en veranderen daarmee de chemische compositie van melk.
Dat de consensus met betrekking tot bacteriŽn is: Oh! Vies! Bah! Eng! is gewoon een misvatting.
Ik bedoelde meer dat bacteriŽn zelf geen smaak hebben, maar de producten die ze produceren (goh). Verder mee eens hoor, zonder beestjes zijn veel producten maar saai en smakeloos :7
Op donderdag 22 november 2012 00:14 schreef ondeugend het volgende:
liefdevolle gevoelens voor de duisternis
  zondag 5 maart 2017 @ 15:05:32 #74
38344 knokkels
Radio49 voor je kanus! O+
pi_169305395
quote:
10s.gif Op zondag 5 maart 2017 15:04 schreef Bravebart het volgende:

[..]

Ik bedoelde meer dat bacteriŽn zelf geen smaak hebben, maar de producten die ze produceren (goh). Verder mee eens hoor, zonder beestjes zijn veel producten maar saai en smakeloos :7
Dan klopt mijn antwoord ook :+
De Man Die Met Grote Kracht Bomen Uit De Grond Rukt
tailfox:
De DJ-master die laat zien dat je geen 10 vingers nodig hebt om geweldig te draaien. Ik presenteer u knokkels
markvanrinsum: *O* team knokkels *O*
  zondag 5 maart 2017 @ 15:07:03 #75
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169305436
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 14:58 schreef knokkels het volgende:

[..]

Ik ben opgegroeid met rauwe melk :+
Kooksmaak komt vrij bij sterilisatie hetzij sterilisatie UHT.
En dat heeft ťcht geen bal meer met melk te maken.
Van die bruine kleur door het koken van de melkvetmoleculen. Lekker hoor :r
Het zogenaamde filteren van de melk is een deelsterilisatie
Melkproducenten beweren dat de filteren en dat het daardoor langer houdbaar is, maar het een deel van het verhaal. Men filtert onder hoge druk door een membraam, daar haal je de bacterien er mee uit, echter ook een deel van de grote eiwitmoleculen en vetbolletjes.
Deze massa wordt continue van het membraam gehaald en seperaat gesteriliseerd en weer aan de melk toegevoegd. Dit is de reden waarom de langer houdbare melk een kooksmaak heeft zonder UHT verhit te zijn.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 5 maart 2017 @ 15:10:42 #76
38344 knokkels
Radio49 voor je kanus! O+
pi_169305549
quote:
1s.gif Op zondag 5 maart 2017 15:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het zogenaamde filteren van de melk is een deelsterilisatie
Melkproducenten beweren dat de filteren en dat het daardoor langer houdbaar is, maar het een deel van het verhaal. Men filtert onder hoge druk door een membraam, daar haal je de bacterien er mee uit, echter ook een deel van de grote eiwitmoleculen en vetbolletjes.
Deze massa wordt continue van het membraam gehaald en seperaat gesteriliseerd en weer aan de melk toegevoegd. Dit is de reden waarom de langer houdbare melk een kooksmaak heeft zonder UHT verhit te zijn.
Klopt. :Y
En gesterilseerde melk heeft om die reden minder belangrijke voedingsstoffen. Ja okee, volle melk is het vetst, halfvolle melk wat minder, magere en gesteriliseerde melk kan ik ťcht geen melk meer noemen.
De Man Die Met Grote Kracht Bomen Uit De Grond Rukt
tailfox:
De DJ-master die laat zien dat je geen 10 vingers nodig hebt om geweldig te draaien. Ik presenteer u knokkels
markvanrinsum: *O* team knokkels *O*
  zondag 5 maart 2017 @ 15:16:19 #77
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169305735
Had KVW dit trouwens ook in hun uitzending? Of komen die nog steeds niet verder dan het filteren?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 5 maart 2017 @ 15:26:20 #78
38344 knokkels
Radio49 voor je kanus! O+
pi_169306033
quote:
1s.gif Op zondag 5 maart 2017 15:16 schreef Pietverdriet het volgende:
Had KVW dit trouwens ook in hun uitzending? Of komen die nog steeds niet verder dan het filteren?
Komt hier en daar wat eenzijdig over, die reportages van ze.
De Man Die Met Grote Kracht Bomen Uit De Grond Rukt
tailfox:
De DJ-master die laat zien dat je geen 10 vingers nodig hebt om geweldig te draaien. Ik presenteer u knokkels
markvanrinsum: *O* team knokkels *O*
  zondag 5 maart 2017 @ 15:49:49 #79
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_169306852
quote:
1s.gif Op zondag 5 maart 2017 15:16 schreef Pietverdriet het volgende:
Had KVW dit trouwens ook in hun uitzending? Of komen die nog steeds niet verder dan het filteren?
Dus je hebt nog steeds de uitzending niet bekeken?
Poef.....gone! ©golfer
  zondag 5 maart 2017 @ 16:31:11 #80
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169308304
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 15:26 schreef knokkels het volgende:

[..]

Komt hier en daar wat eenzijdig over, die reportages van ze.
Soms vind ik dat ze meer intresse hebben in zich dom voordoen dan werkelijk slimme vragen stellen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 5 maart 2017 @ 16:37:26 #81
38344 knokkels
Radio49 voor je kanus! O+
pi_169308447
quote:
1s.gif Op zondag 5 maart 2017 16:31 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Soms vind ik dat ze meer intresse hebben in zich dom voordoen dan werkelijk slimme vragen stellen.
QFT
De Man Die Met Grote Kracht Bomen Uit De Grond Rukt
tailfox:
De DJ-master die laat zien dat je geen 10 vingers nodig hebt om geweldig te draaien. Ik presenteer u knokkels
markvanrinsum: *O* team knokkels *O*
  zondag 5 maart 2017 @ 16:52:07 #82
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169308831
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 16:37 schreef knokkels het volgende:

[..]

QFT
Zal in hun programmaformule passen, maar vind het soms irritant.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 5 maart 2017 @ 17:06:12 #83
38344 knokkels
Radio49 voor je kanus! O+
pi_169309211
quote:
1s.gif Op zondag 5 maart 2017 16:52 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zal in hun programmaformule passen, maar vind het soms irritant.
Het is meer amusementsgericht dan daadwerkelijk informatief op het gebied van voedingsmiddelen. Is mijn inschatting dan
De Man Die Met Grote Kracht Bomen Uit De Grond Rukt
tailfox:
De DJ-master die laat zien dat je geen 10 vingers nodig hebt om geweldig te draaien. Ik presenteer u knokkels
markvanrinsum: *O* team knokkels *O*
pi_169309934
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 14:28 schreef knokkels het volgende:

[..]

Homogeniseren is eigenlijk gewoon heel goed zeven, zodat alle vetdeeltjes een gelijke grootte (als in gehomogeniseerde massa) krijgen.

Door homogeniseren krijg je ook een andere samenstelling van lactose, veel mensen die licht intolerant zijn kunnen wel niet-gehomogeniseerde melk drinken. En het schijnt dat je van niet-gehomogeniseerd minder snel intolerant wordt, maar dat heb ik 'van gelezen'.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 5 maart 2017 @ 17:57:54 #85
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169310322
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 17:39 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Door homogeniseren krijg je ook een andere samenstelling van lactose, veel mensen die licht intolerant zijn kunnen wel niet-gehomogeniseerde melk drinken. En het schijnt dat je van niet-gehomogeniseerd minder snel intolerant wordt, maar dat heb ik 'van gelezen'.
Homogeniseren is het onder druk kleiner maken van de vet bolletjes, zie zo niet in hoe het de hoeveelheid melksuiker (lactose) beinvloed of de samenstelling zou veranderen.
De zuurstofbinding tussen de beide suikers waar het uit bestaat krijg je zo niet stuk.
Wat complexe eiwitten aangaat is het wat anders, als je een staafmixer in verse melk en het lang laat lopen krijgt de melk een kartonsmaak
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 5 maart 2017 @ 18:04:49 #86
122648 Bravebart
KÝbenhavn er pŚ plads ja
pi_169310485
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 17:39 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Door homogeniseren krijg je ook een andere samenstelling van lactose, veel mensen die licht intolerant zijn kunnen wel niet-gehomogeniseerde melk drinken. En het schijnt dat je van niet-gehomogeniseerd minder snel intolerant wordt, maar dat heb ik 'van gelezen'.
Hoe moet ik dat voor me zien, lactose switcht naar een 2→5 linkage oid :?
Op donderdag 22 november 2012 00:14 schreef ondeugend het volgende:
liefdevolle gevoelens voor de duisternis
pi_169310728
Don't shoot the messenger, ik heb het niet zelf onderzocht. Schijnt dat er iets gebeurt door homogeniseren waardoor de melk minder goed verdragen wordt.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 5 maart 2017 @ 21:26:15 #88
38344 knokkels
Radio49 voor je kanus! O+
pi_169316907
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 18:15 schreef djkoelkast het volgende:
Don't shoot the messenger, ik heb het niet zelf onderzocht. Schijnt dat er iets gebeurt door homogeniseren waardoor de melk minder goed verdragen wordt.
Bedoel je niet de maillard-reactie die optreedt bij (deel)sterilisatie cq sterilisatie UHT?

maillard1.jpg
maillard2.jpg
furfural.jpg
De Man Die Met Grote Kracht Bomen Uit De Grond Rukt
tailfox:
De DJ-master die laat zien dat je geen 10 vingers nodig hebt om geweldig te draaien. Ik presenteer u knokkels
markvanrinsum: *O* team knokkels *O*
pi_169316961
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 21:26 schreef knokkels het volgende:

[..]

Bedoel je niet de maillard-reactie die optreedt bij (deel)sterilisatie cq sterilisatie UHT?

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Het had echt te maken met homogeniseren en lactoseintolerantie. Ik heb daar zelf overigens geen last van, ik vind de melk die niet gehomogeniseerd is gewoon enorm veel lekkerder.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 5 maart 2017 @ 21:30:04 #90
38344 knokkels
Radio49 voor je kanus! O+
pi_169317100
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 21:27 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Het had echt te maken met homogeniseren en lactoseintolerantie. Ik heb daar zelf overigens geen last van, ik vind de melk die niet gehomogeniseerd is gewoon enorm veel lekkerder.
Rauwe melk ftw :Y

Er is een smaakverschil tussen rauwe (direct uit de melktank, zonder tussenkomst van enige prroductieprocessen) melk en gehomogeniseerde melk. (ťťn productieproces).
De smaak is voller (joh), ronder.
De Man Die Met Grote Kracht Bomen Uit De Grond Rukt
tailfox:
De DJ-master die laat zien dat je geen 10 vingers nodig hebt om geweldig te draaien. Ik presenteer u knokkels
markvanrinsum: *O* team knokkels *O*
pi_169317459
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 21:30 schreef knokkels het volgende:

[..]

Rauwe melk ftw :Y

Er is een smaakverschil tussen rauwe (direct uit de melktank, zonder tussenkomst van enige prroductieprocessen) melk en gehomogeniseerde melk. (ťťn productieproces).
De smaak is voller (joh), ronder.
De melk die ik haal is niet rauw, maar ook niet gehomogeniseerd. Alleen kort gepasteuriseerd. Zoals eerder gezegd kan ik ook rauw bestellen, maar dan kies ik toch voor dat beetje praktischer en iets minder smaak dan rauw.

Verschil tussen gepasteuriseerde niet-gehomogeniseerde melk en gepasteuriseerde gehomogeniseerde melk is al enorm.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 5 maart 2017 @ 21:37:37 #92
38344 knokkels
Radio49 voor je kanus! O+
pi_169317481
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 21:37 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

De melk die ik haal is niet rauw, maar ook niet gehomogeniseerd. Alleen kort gepasteuriseerd. Zoals eerder gezegd kan ik ook rauw bestellen, maar dan kies ik toch voor dat beetje praktischer en iets minder smaak dan rauw.

Verschil tussen gepasteuriseerde niet-gehomogeniseerde melk en gepasteuriseerde gehomogeniseerde melk is al enorm.
:Y True
De Man Die Met Grote Kracht Bomen Uit De Grond Rukt
tailfox:
De DJ-master die laat zien dat je geen 10 vingers nodig hebt om geweldig te draaien. Ik presenteer u knokkels
markvanrinsum: *O* team knokkels *O*
  Eindredactie Games zondag 5 maart 2017 @ 22:55:25 #93
19054 crew  Oscar.
Maakt van elk topic een pretje
pi_169321364
quote:
10s.gif Op zondag 5 maart 2017 14:15 schreef Bravebart het volgende:

[..]

Hoe smaken bacteriŽn dan? _O- :D
naar yakult
Groetjes aan je voetjes en toedeloetjes!
Twitter: @BuikschuiverNL
Xbox Live: Buikschuiver
Nintendo Network: Buikschuiver
pi_169323729
quote:
10s.gif Op zondag 5 maart 2017 14:15 schreef Bravebart het volgende:

[..]

Hoe smaken bacteriŽn dan? _O- :D
In joghurt kan je in elk geval proeven hoe hun afval smaakt. Ze eten de lactose op en het dikke & zure is hun afval (incl. hun lijkjes).

quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 17:39 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Door homogeniseren krijg je ook een andere samenstelling van lactose, veel mensen die licht intolerant zijn kunnen wel niet-gehomogeniseerde melk drinken. En het schijnt dat je van niet-gehomogeniseerd minder snel intolerant wordt, maar dat heb ik 'van gelezen'.
Door homogeniseren wordt het vet veranderd en het daarin zittende fytase uitgeschakeld. Daarom hebben steeds meer mensen allerlei allergieŽn en/of intoleranties. Hetzelfde geldt voor gluten. Dat zit niet tussen de oren, maar komt door de veredeling (van ca. 4% gluten naar 40% gluten voor een betere resistentie) Ťn door de produktieprocessen (gluten toevoegen in de broodverbeteraarmassa voor flink gerezen baksels).

quote:
1s.gif Op zondag 5 maart 2017 22:55 schreef Oscar. het volgende: [..]

naar yakult
Yakult smaakt naar zoetstoffen en aroma's.
  dinsdag 7 maart 2017 @ 15:27:02 #95
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_169352643
a.s. Donderdag:
Een voorgerecht van rauw en flinterdun gesneden ossenhaas, zo kennen we carpaccio. Nu is het uit ItaliŽ overgewaaid naar het Nederlandse supermarktschap, handig verpakt met parmezaanse kaas en pijnboompitten. Maar wat is er over van het oorspronkelijke recept?
Poef.....gone! ©golfer
pi_169354255
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 15:27 schreef golfer het volgende:
a.s. Donderdag:
Een voorgerecht van rauw en flinterdun gesneden ossenhaas, zo kennen we carpaccio. Nu is het uit ItaliŽ overgewaaid naar het Nederlandse supermarktschap, handig verpakt met parmezaanse kaas en pijnboompitten. Maar wat is er over van het oorspronkelijke recept?
Nog nooit gehad, ook geen behoefte aan :P
Op woensdag 20 april 2011 23:38 schreef luckass het volgende:
bazen zijn alleen vindbaar voor de chicks.
pi_169355923
Je kan overal carpaccio van maken. volgens mij betekend dat gewoon dun gesneden toch?

Ik vind het wel lekker. Niet die voorverpakte kneut uit de winkel
  dinsdag 7 maart 2017 @ 18:58:37 #98
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_169356185
Carpaccio is oorspronkelijk een gerecht van dungesneden rauwe runderlende (contrefilet, maar zonder vet randje, en ontdaan van alle kleine ongerechtigheden), met een dressing van zelfgemaakte mayonaise (verhouding: 2 eierdooiers, 200 gr. neutrale olijfolie of zonnebloemolie, sap van een halve citroen of twee eetlepels witte azijn, zout en peper), worcestersaus, citroensap, melk, zout en witte peper.
Tegenwoordig zijn er vele varianten, met ingrediŽnten als rauwe tonijn, zalm en kalfsbiefstuk.
Poef.....gone! ©golfer
  dinsdag 7 maart 2017 @ 18:59:40 #99
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169356214
quote:
3s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 18:58 schreef golfer het volgende:
Carpaccio is oorspronkelijk een gerecht van dungesneden rauwe runderlende (contrefilet, maar zonder vet randje, en ontdaan van alle kleine ongerechtigheden), met een dressing van zelfgemaakte mayonaise (verhouding: 2 eierdooiers, 200 gr. neutrale olijfolie of zonnebloemolie, sap van een halve citroen of twee eetlepels witte azijn, zout en peper), worcestersaus, citroensap, melk, zout en witte peper.
Tegenwoordig zijn er vele varianten, met ingrediŽnten als rauwe tonijn, zalm en kalfsbiefstuk.
Met dank aan wikipedia
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 7 maart 2017 @ 19:00:33 #100
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_169356236
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 18:59 schreef Pietverdriet het volgende:

Met dank aan wikipedia
Klopt.
De afkomst van de naam staat daar ook:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vittore_Carpaccio
Poef.....gone! ©golfer
abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')