abonnement Unibet Coolblue
pi_168978596
De Sociale Verzekeringsbank moest (SVB) als tussenkantoor de zorgverleners van zo’n 150.000 patiënten uitbetalen. Het pgb nieuwe stijl werd een van de grootste fiasco’s van het huidige kabinet van VVD en PvdA.
De nieuwe vorm van uitbetaling liep begin 2015 helemaal vast. Onder tienduizenden patiënten en hun verzorgers ontstond grote onrust. Hulpverleners kregen maandenlang geen geld. Voor patiënten was onduidelijk wat ze moesten doen om hun budget te behouden.

Van Rijn besloot toen allerlei voorwaarden los te laten voordat er betaald kon worden. Als gevolg daarvan keerde de SVB sinds 2015 totaal bijna 5 miljard aan persoonsgebonden budgetten uit, grotendeels ongecontroleerd. Het betekent dat in veel gevallen niet geverifieerd is of uitbetalingen rechtmatig waren. Pas sinds november 2016 worden declaraties weer gecontroleerd zoals wettelijk voorgeschreven.
https://www.nrc.nl/nieuws(...)tie-6748780-a1546550

Het was alsof we met een helikopter boven Nederland vlogen en de bankbiljetten over het land strooiden”, zegt een betrokken politicus.

Door problemen in de uitvoering van de nieuwe wet waardoor tienduizenden patienten niet uitbetaald krijgen, reageert Van Rijn door stap voor stap alle controle op te geven.

Eerst schrapt VWS de eis dat er voor de betaling van een declaratie een onderliggend zorgcontract moet zijn. „De enige check die de SVB uitvoert is of de melder een budgethouder is en of het uit te keren bedrag enigszins redelijk is”, noteert een topambtenaar. Twee weken later laat het ministerie de eis vallen dat de declaratie gaat over zorg aan iemand met een budget. Elke declaratie onder de 10.000 euro wordt nu blind uitbetaald.

De SVB vraagt een topambtenaar van VWS wat ze moeten doen met declaraties met Bulgaarse en Roemeense rekeningnummers, waar geen zorgcontract van is, en waarvan niet bekend is om welke patiënt het gaat. Betalen, reageert de ambtenaar. En over zulke individuele gevallen meldt hij: „Wat mij betreft hoef je ze niet meer voor te leggen.”

Zelfs aantoonbaar onjuiste declaraties worden op bevel van het ministerie uitbetaald. Dat gebeurt bij zorgverlener Kitty Beelen uit Deurne. Zij is directeur van Zorgdorp Deurne, waar dementerende ouderen met een pgb wonen, en is op Twitter een van de meest uitgesproken critici. Oppositieleden in de Kamer gebruiken haar kritiek om Van Rijn aan te vallen. Beelen eist publiekelijk de spoedige betaling van 73.333,88 euro aan achterstallige declaraties en ook een voorschot van 100.000 euro.

De SVB heeft uitgezocht dat Beelen nog maar recht heeft op 9.000 euro. De rest is al betaald of betreft ongeldige declaraties: de patiënten zijn niet bekend, één ervan is zelfs overleden, of hun budget is al op. De SVB waarschuwt dat er waarschijnlijk niet kan worden teruggevorderd: de zorgondernemer heeft grote financiële problemen. Maar een topambtenaar sommeert de Raad van Bestuur van de SVB om Beelen alles te betalen wat ze eist.
https://www.nrc.nl/nieuws(...)ijn-6749715-a1546546

Als ik dit zo lees, heb ik ook vraagtekens bij de topambtenaar die sommeert dat maar uitbetaald moet worden.
pi_168978620
Een grote clusterfuck, maar dat was al vanaf het begin bekend. Keer op keer op keer falen politici.
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
pi_168978641
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 februari 2017 10:43 schreef JeSuisDroppie het volgende:
Een grote clusterfuck, maar dat was al vanaf het begin bekend. Keer op keer op keer falen politici.
Nergens ter wereld bestaat zo'n systeem, nergens zouden ze het in hun hoofd halen, maar wij moeten weer eens de naieve goeddoener uithangen.
pi_168978645
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 februari 2017 10:44 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Nergens ter wereld bestaat zo'n systeem, maar wij moeten weer eens de naieve goeddoener uithangen.
Wie zijn paradepaardje was dit ook alweer ?
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
pi_168978680
Het pgb werd in 1996 ingevoerd. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) groeide het gebruik elk jaar met een kwart. Inmiddels zijn er volgens VWS ongeveer 130.000 pgb-gebruikers. Dat kunnen ouderen, gehandicapten en chronisch zieken zijn, maar ook kinderen met bijvoorbeeld autisme of andere psychische problemen. De regeling kost ongeveer 2,3 miljard per jaar. De kosten stijgen elk jaar harder dan de rekenmeesters van het ministerie van Volksgezondheid voorspellen.

Insiders grappen dat je in Nederland inmiddels voor zweetvoeten al een pgb kunt krijgen. Ook het SCP constateerde dit voorjaar in een rapport dat de toegang tot het pgb gemakkelijker is dan bijvoorbeeld in landen als Duitsland of Groot-Brittannië. Bovendien zijn de budgetten per cliënt hier groter.

De regeling was ooit bedoeld om patiënten beter te kunnen bedienen die ontevreden waren over de kwaliteit van zorg die ze kregen van logge zorginstellingen. Nu blijkt dat de pgb's vaak worden aangevraagd door mensen die nooit eerder zorg hebben ontvangen van een instelling en daar verder ook geen belangstelling voor hebben. Anders gezegd: Zorg die voorheen gratis werd geleverd door bijvoorbeeld familie, vrienden of buren, wordt nu vergoed via het pgb. Een geheel nieuwe doelgroep snoept nu een groot deel van het pgb-budget op. Het SCP schat dat de helft van de veel voorkomende aanvragen voor huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en verpleging afkomstig is van deze nieuwe groep gebruikers.

De regeling is bovendien fraudegevoelig en heeft een nieuwe bureaucratie opgeleverd. Volgens de zorgverzekeraars is 30 procent van het personeel van zorgkantoren bezig met het uitvoeren van de pgb-regeling. Ook bestaat er inmiddels een keur aan bemiddelingsbureaus die, betaald, cliënten door de aanvraagprocedures voor een pgb loodsen.

De pgb-regelingen vallen onder de AWBZ, de volksverzekering die de kosten betaalt van de zorg voor ouderen, gehandicapten en chronisch zieken. De kosten van de AWBZ stijgen snel. Inmiddels staat de teller op 24 miljard per jaar. Ter vergelijking: Het ministerie van Defensie mag dit jaar volgens de begroting 8,46 miljard uitgeven. Elke volwassen Nederlander betaalt ongeveer vierduizend euro per jaar aan premies voor de AWBZ. Via de belasting komt daar nog eens een paar duizend euro bij. Het kabinet staat voor de uitdaging om de kosten voor de AWBZ te beteugelen.
http://www.volkskrant.nl/(...)-ten-onder~a2440510/

[ Bericht 7% gewijzigd door Loekie1 op 18-02-2017 10:56:10 ]
pi_168978774
quote:
Wie zijn paradepaardje was dit ook alweer ?
Het was de VVD die ermee begon, maar ook de VVD die het al eerste weer wilde inperken.

[i]Op basis van de resultaten van dit experiment gaat staatssecretaris Erica Terpstra (VVD) in 1995 naar de Tweede Kamer met haar beleidsbrief Persoonsgebonden budget, zorg in portefeuille.

(...)
Opvallend is het dat het dezelfde VVD is die het persoonsgebonden budget in 1996 invoerde, die sterk neigt tot het afschaffen daarvan. [/i]
http://www.canonsociaalwerk.eu/nl_wmo/details.php?cps=10
pi_168999034
Het resultaat van (s)links socialisme en neoliberale privatisering en marktwerking: verspilling en corruptie.
  zondag 19 februari 2017 @ 13:39:25 #8
303802 nogeenoudebekende
The future is shit...
pi_168999659
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 februari 2017 10:44 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Nergens ter wereld bestaat zo'n systeem, nergens zouden ze het in hun hoofd halen, maar wij moeten weer eens de naieve goeddoener uithangen.
Dit is gewoon een legaal systeem om geld te onttrekken uit publieke middelen. In de rest van de wereld zijn ze gewoon minder subtiel mbt corruptie en nepotisme.
And so is the past
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')