abonnementen ibood.com bol.com
pi_168930266
registreer om deze reclame te verbergen
Fokkrachtvanhetnuklein.jpg

Op dit forum verschijnen er af en toe topics van mensen die teveel nadenken en hier veel last van ondervinden. Onderstaande post had ik al in een ander topic geplaatst maar dat topic bloedde al snel dood. Aangezien het een lange reactie was waar ik veel tijd in had gestopt, vond ik het jammer dat er geen leuke discussie ontstond. Vandaar dat ik even apart een topic open. De TS uit het vorige topic was al een beetje aan het mediteren om het dwangmatige denken iets te verzachten. Mijn post ging over hoe het verstand ons vaak in de weg staat en hoe dat precies werkt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Met mediteren om het dwangmatige denken te verzachten zit je in de goede richting alleen is het eigenlijk symptoombestrijding op die manier. Er is ook nog een bepaald inzicht nodig in de werking van je verstand.

Mensen moeten zich goed beseffen dat hun verstand een INSTRUMENT is dat wij hebben "gekregen" van de evolutie. Een slang heeft zijn gif, een luipaard zijn snelheid en wij hebben ons verstand.

Verstand = instrument

Dit instrument is het meest machtige instrument dat de evolutie ooit heeft voortgebracht. Het stelde ons in staat om de wereld om ons heen te begrijpen en om taal te ontwikkelen waardoor wij beter konden samenwerken en (ingewikkelde) ideeën konden overdragen op de volgende generatie.

Het verstand heeft ons apen naar de maan gebracht, het verstand heeft allerlei geheimen van het universum ontrafeld (bijv. E=mc2). Het verstand neemt dus nogal een belangrijke rol in, in ons leven. Zonder het waren wij nog apen. Dit is erg belangrijk. Wij onderscheiden ons DOOR het verstand, maar wij zijn NIET ons verstand.

In de loop der tijd heeft zich een "gevoel van jezelf" ontwikkeld IN je verstand, in je geheugen. Informatie wordt opgeslagen in je hersenen of verstand en aan de hand daarvan vormen wij een beeld van de wereld om ons heen, maar wij vormen zo ook een beeld van ons zelf, met de nadruk op BEELD van ONSZELF.

Dit beeld van onszelf noemen wij het ego. Van het woord ego zijn meerdere interpretaties, ik bedoel hier: ego = een op het verstand gebaseerd gevoel van jezelf.

Het ego

Het verstand produceert gedachten, dat is de manier waarop het de wereld kan bevatten. Nadat wij een ego hadden ontwikkeld, leek het voor ons of de gedachten werden geproduceerd door het ego, dus door onszelf! Maar bedenk je dus goed dat jij NIET je ego bent. Het ego is een BEELD van jezelf, het is niet de laatste waarheid over wie jij bent.

Veel mensen geloven dat ze niet kunnen ophouden met denken omdat je niet zou kunnen functioneren zonder gedachten. Ik denk dus ik besta zeg maar. DIT IS ONZIN. Jij bent veel meer dan je gedachten. Je hebt je gedachten niet constant nodig bij alles wat je doet. Minstens 80% van je gedachten zijn totaal niet constructief en productief. Toch denken we de hele dag door, een verslaving.

Dit gebeurt omdat het verstand een instrument is gegeven aan ons door de evolutie om te OVERLEVEN. Inmiddels hebben wij in het westen voldaan aan onze primaire levensbehoeften. Dus wat voor overleven praten we dan over? In dit geval het overleven van ons ego, het beeld dat wij van onszelf hebben en wat in grote mate wordt beïnvloed door wat anderen van ons denken.

Dat machtige instrument het verstand is zijn doel dus voorbijgeschoten en is gedegradeerd tot het levend houden van ons zelfbeeld, niet de levende mens achter dat zelfbeeld. We denken ons soms suf over totaal nutteloze dingen.

De oplossing hiervoor is meer leven in het nu. Genieten van het moment is belangrijk, piekeren over iets wat in de toekomst misschien kan gaan gebeuren niet. Natuurlijk is het belangrijk om te plannen, maar lang obsessief nadenken over kleine dingen die geen invloed hebben op jouw overleven in de echte wereld, dat is uiteraard kansloos.

Het probleem ligt hem in onze identificatie met het ego en onze gedachten. Gedachten zijn middelen om de wereld te begrijpen. Deze worden op hun beurt weer geproduceerd door het verstand. Het verstand is dus een instrument en een gedachtengenerator, maar het is NIET wie jij bent!!

De observeerder

Jij bent de observeerder van je gedachten, DAAR ligt je ware identiteit. Datgene wat de gedachten voorbij ziet komen en ze hoort, dat is de observeerder en DAT ben jij. Zo gauw die observeerder niet observeert maar "naar de gedachte toespringt" en zich ermee identificeert, dan hou jij op de observeerder te zijn en word jij je ego.

Het ego en de observeerder zijn dus twee verschillende dingen: het ego is een op het verstand gebaseerd gevoel van jezelf, voornamelijk geïnteresseerd in het "overleven" in een wereld waar we allang overleven. Het houdt zich bezig met: is dit de juiste kleur eyeliner, is deze broek hip genoeg, gedraag ik me wel precies zoals anderen dat willen zien, enz.

De observeerder dat is je ware natuur en de observeerder hoort het verstand te gebruiken, niet andersom! De observeerder hoort helemaal niet de sprong naar de gedachte te maken en zich ermee te identificeren. De observeerder moet van een afstandje kijken naar de gedachten en hoort zich er niet mee te identificeren. Het verstand is immers een instrument.... een instrument dat gebruikt moet worden door JOU en niet andersom.

Het verstand heeft het ego voortgebracht en het is dit ego dat de macht heeft overgenomen VAN JOU! Zie het als een computervirus dat de macht heeft overgenomen van de computer. Maar hoe komen wij af van dit virus? Dat moeten we doen door te beseffen dat wij onze gedachten niet zijn. Hou op met de identificatie met je verstand! Ook al produceert het gedachten die beginnen met "ik"....

Wanneer er in jouw hoofd een gedachte voorbijkomt waarin het woordje "ik" zit, dan gaat het niet over jou, maar die "ik" is dus het ego, het op het verstand gebaseerde gevoel van jezelf. Dit is heel moeilijk te bevatten allemaal, maar vraag wanneer iemand zegt:

"Ik word zo moe van mezelf", "Ik kan niet meer leven met mezelf".....

Wie zijn dan die ik en die zelf? Wie is die ik die met zichzelf moet leven? Zijn bovenstaande zinnen misschien gedachten waarbij onze ware natuur even naar boven komt? Je echte ik, de observeerder, die samen moet zien te leven met de eeuwige kwelgeest, het ego?

We zullen de identificatie moeten doorbreken om jezelf echt te vinden. Ik snap dat ik hier in deze post niet goed duidelijk kan maken hoe het nou precies in elkaar zit... Maar misschien dat je iets herkent of dat je het wel interessant vindt. Goede boeken om te lezen zijn "De kracht van het nu" van Eckhart Tolle of "Radical Honesty" van Brad Blanton. Het eerste boek is het meest diepe maar wanneer je het gewoon niet ziet, kan het snel totaal oninteressant worden. Dan kan het tweede boek erg goed zijn omdat het meer gebruikt maakt van een praktische aanpak. Ongetwijfeld zullen er veel meer boeken zijn, maar ik raad toch iedereen aan om De kracht van het nu op z'n minst te proberen.

De Kracht van het Nu

Toen ik dat boek voor het eerst las, wist ik dat ik dat ene had gevonden waarna ik m'n hele leven zocht. Ik heb ook altijd veel gepiekerd en werd hier depressief van enz. Toch wist ik dat ik iets verkeerds deed en dat er toch een manier moest zijn om iets te doen aan dat obsessieve denken? Het was verdomme m'n eigen hoofd!! Ik heb m'n hele lichaam onder controle, maar het belangrijkste, het verstand had ik niet onder controle. Dat vond ik op z'n minst erg vreemd. Maar goed, ik had geen kader waarbinnen ik moest zoeken naar een oplossing voor dit probleem. Daarom deed ik het maar af als een hersenspinsel.

Tot dus die ene dag kwam jaren later, toen ik de Kracht van het Nu op de deurmat kreeg. Na het lezen van een aantal bladzijden wist ik dus dat het de identificatie met het verstand was, de sprong van de observeerder naar de gedachte, dat mij al die jaren in de weg had gestaan. Op dat moment zag ik dus de ware natuur van mijn ego: het is nep en bestaat alleen bij de gratie van JOUW identificatie met dat ego.

Op dat moment doorbrak ik de identificatie met mijn ego en was ik VRIJ!!! Vrij van die eeuwige kwelgeest die m'n leven af en toe een hel maakte. Op dat moment kreeg ik vijf golven van geluk door me heen, beginnend bij m'n tenen, eindigend in m'n hoofd. De ene golf was nog intenser dan de andere... Ik begon weer te denken toen ik bang werd dat ik zou klaarkomen ( :') ) aangezien ik nog nooit in m'n leven een mentaal orgasme had gehad.

Maar dat was het dus, een mentaal orgasme, vijf achter elkaar, de 1 nog intenser dan de andere, alsof m'n hele lichaam vierde dat het verlost was van die "duivel", het ego. Dat kleinzerige beperkende gedrocht dat zich als het ware "genesteld" had in m'n hersenen.

Ik ben nu degene die meestal de macht heeft, niet m'n ego, hoewel m'n ego nog steeds macht over me heeft. Ik identificeer me nog vaak genoeg met m'n gedachten. Old habits die hard. Maar down raken of lang piekeren over dingen? No way. Die macht heeft m'n ego niet meer over me. Zo gauw ik me kut voel weet ik namelijk waar dat klote gevoel vandaan komt: De identificatie met m'n ego. Het is het ego dat problemen uit het niets creëert, onder het motto van "overleven" waar dat allang niet meer nodig is.

Flow

Ik kan tegenwoordig m'n gedachten gewoon stopzetten. In het begin kun je dat 2 seconden, dan 5, dan 10 enz. Wanneer je dat doet ben je opeens gelukkig en je ziet de wereld veel voller en alles is 1 hoe vaag en zweverig dat ook mag klinken. Om even aan te geven dat dat niet zo zweverig is als het lijkt: in de sport kennen ze het begrip "flow". Dat is een staat van zijn waarbij het verstand naar de achtergrond verdwijnt en iets anders de controle overneemt. Op zo'n moment is de sporter 1 met zijn omgeving en DAAROM voelt de sporter alles perfect aan en kan het komen tot uitzonderlijke sportprestaties waar wij ons over verbazen.

Dit soort momenten van flow lijken een uitzondering te zijn, maar door bewustwording en zelfreflectie kunnen wij als mensen naar zo'n staat van zijn toe. Deze staat van flow zal de norm moeten worden in onze maatschappij i.p.v. de staat van zijn waarbij wij ons identificeren met ons verstand. Het verstand deelt de wereld onder in dingen, het fragmenteert en snijdt ons af van de rest van de wereld. Daarom is de wereld zoals ie is vandaag de dag. Wij zullen nooit echte beschaving kennen zolang wij ons identificeren met ons verstand. Wij moeten naar een andere staat van zijn, die van voorbij het verstand, die toestand van flow, waarbij de observeerder de macht overneemt van het verstand. Deze toestand alleen zal ons werkelijk het leven laten ervaren in al zijn volheid. Dan pas zullen wij weten wat echte liefde is en wat echt geluk is.

Radical Honesty

In de vorige topics kwam het boek Radical Honesty ook regelmatig naar voren. Eerlijk zijn is ook een manier om jezelf te verlichten van je ego. Dit wordt in dit boek geniaal uiteengezet. Een heerlijk bot boek met een ongelooflijk veel wijsheid geschreven. Het idee erachter is ongeveer uit te leggen op deze manier:

Veel van je energie gaat zitten in het hooghouden van een zelfbeeld, je ego. Veel mensen spiegelen zich aan anderen, aan wat de maatschappij zogenaamd van hen verwacht. Wanneer je dus probeert te voldoen aan een bepaald beeld, wat bijna altijd een beeld van perfectie is en dus niet haalbaar, zul je hier en daar moeten liegen of in ieder geval informatie moeten achterhouden.

Ook zul je serieuzer met niet belangrijke dingen omgaan. Je denkt dan nl. dat het bereiken van dat ideaalbeeld je geluk zal opbrengen. Er zal dus veel energie gaan zitten in het opbouwen en in stand houden van dat zelfbeeld. Eerlijkheid is dan juist eerder gevaarlijk. Niemand zal voldoen aan het ideaalbeeld als ze eerlijk zijn over zichzelf, gewoon puur omdat niemand perfect is. Dat ideaalbeeld bestaat alleen in Hollywood en glamourbladen en is compleet subjectief uiteraard.

Door eerlijk te zijn saboteer je je eigen ego in zijn doel om het perfecte ideaalbeeld te bereiken. Vandaar dat eerlijkheid een grote rol kan spelen in verlichting. Het is nl. een manier om veel macht van je ego te ontnemen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deel 9 alweer dus. Inmiddels zijn er al heel wat levens positief beïnvloed door de Kracht van het Nu, de wereldwijde bestseller geschreven door Eckhart Tolle. Dit zie ik in mijn persoonlijke leven gebeuren en ook hier op het forum zijn er steeds meer mensen die er baat bij hebben

Hier nog even een link naar een geweldig youtube filmpje (met dank aan DaneV). In dit filmpje wordt een beeld geschetst van een ervaring die parallellen vertoont met de stof die wordt behandeld in De Kracht vh Nu. Dit wordt allemaal heel helder uitgelegd door een wetenschapper dus misschien dat dat de "zweverigheid" van dit topic wat wegneemt voor sommige mensen:

How it feels to have a stroke


Sam Harris over de materie die besproken wordt in dit topic

Voor degenen die Sam Harris nog niet kennen, hij heeft een PhD. in de neurowetenschap en is een van de meest intelligente mensen die we op dit moment hebben op onze planeet. Deze man weet zijn betogen en argumenten zo ongelofelijk helder te verwoorden dat het werkelijk een genot is om naar hem te luisteren. Voor velen is hij een voorvechter van het atheisme, maar Harris zelf zal zich nooit op die manier beschrijven.

Hij is een man van de wetenschap, die ook doet aan subjectieve waarheidszoeking met name door meditatie. Mede hierdoor krijgt hij zoveel helderheid in zijn denken dat hij een fenomeen is in de wetenschappelijke wereld. Neem bijvoorbeeld zijn boek "The Moral Landscape" waarin hij uitlegt hoe de wetenschap wel degelijk iets kan zeggen over moraliteit.

The Moral Landscape - How science can determine human values
http://www.samharris.org/site/full_text/the-moral-landscape/

Sam Harris breathes intellectual fire into an ancient debate. Reading this thrilling, audacious book, you feel the ground shifting beneath your feet. Reason has never had a more passionate advocate.
— Ian McEwan, author of Atonement, winner of the Man Booker Prize for Amsterdam.

A lively, provocative, and timely new look at one of the deepest problems in the world of ideas. Harris makes a powerful case for a morality that is based on human flourishing and thoroughly enmeshed with science and rationality. It is a tremendously appealing vision, and one that no thinking person can afford to ignore.
— Steven Pinker, Professor of Psychology at Harvard University, author of How the Mind Works and The Blank Slate.

I was one of those who had unthinkingly bought into the hectoring myth that science can say nothing about morals. The Moral Landscape has changed all that for me. Moral philosophers, too, will find their world exhilaratingly turned upside down, as they discover a need to learn some neuroscience. As for religion, and the preposterous idea that we need God to be good, nobody wields a sharper bayonet than Sam Harris.
— Richard Dawkins, author of The Selfish Gene, The God Delusion, and The Greatest Show On Earth

Reading Sam Harris is like drinking water from a cool stream on a hot day. He has the rare ability to frame arguments that are not only stimulating, they are downright nourishing, even if you don’t always agree with him! In this new book he argues from a philosophical and a neurobiological perspective that science can and should determine morality. As was the case with Harris’ previous books, readers are bound to come away with previously firm convictions about the world challenged, and a vital new awareness about the nature and value of science and reason in our lives.
— Lawrence M. Krauss, theoretical physicist, Director of the Origins Project at Arizona State University, author of The Physics of Star Trek and Quantum Man: Richard Feynman’s Life in Science.

Mocht je ooit in een discussie geraken over de zin of onzin van verlichting en introspectie, laat dan die persoon die niet op 1 lijn zit met je de volgende filmpjes bekijken. Het zijn ook met name de atheïstische rationalisten die de materie uit dit topic onder de noemer religie of zweverigheid willen plaatsen en laat nou net Sam Harris 1 van de grote helden zijn van deze groep mensen.


De volgende lezing is zeer de moeite waard en ik raad iedereen dan ook aan deze lezing te kijken. Vanaf 23:50 wordt het echt interessant omdat het perfect raakt aan de materie uit dit topic en het commentaar van de critici op dit topic:


Links naar vorige delen

R&P / Teveel nadenken - waarom?
R&P / Teveel nadenken, waarom? Kracht van het NU topic #2
R&P / Teveel nadenken - Kracht van het nu #3
R&P / Teveel nadenken - Kracht van het Nu topic #4
R&P / Teveel nadenken - Kracht van het Nu topic #5
R&P / Teveel nadenken - Kracht van het Nu topic #6
R&P / Te veel nadenken - Kracht van het Nu topic #7
R&P / Te veel nadenken - Kracht van het Nu topic #8

Overige links

Hier ook nog een link naar een lezing van Eckhart Tolle - The flowering of Human Consciousness:
The flowering of Human Consciousness

En nog een link naar een helder geschreven artikel van een succesvolle zakenman. Iemand die zegt waar het op staat en geen zweverige termen gebruikt om de succesvolle toepassing van de Kracht van het Nu uit te leggen:
http://www.stevepavlina.com/blog/2006/05/the-power-of-now/

Recensies

Verder krijgt De Kracht van het Nu veel goede recensies van lezers:
Recensies op [url=www.bol.com]bol.com[/url]
Recensies op amazon.com

Recensies Radical Honesty:
Recensies op Amazon.com

Recensies Ontwaken in de Droom:
Recensies op [url=www.bol.com]bol.com[/url]
Recensies op amazon.com (engelse versie)

Disclaimer:
Dit topic is bedoeld om een idee te delen met anderen, dus niet om mensen meteen te overtuigen van een bepaalde denkwijze. Psychologie is een interessant en waardevol iets en mocht je de ideeën in deze reeks interessant vinden ga dan vooral zelf op onderzoek uit!
pi_168939685
Als je denkt dat je je denken bent ,ben je dan je Ego ?
pi_168945032
Centraal gezet :).
“What do I wear in bed? Why, Chanel No. 5, of course”
pi_168958860
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2017 15:24 schreef rico18 het volgende:
Als je denkt dat je je denken bent ,ben je dan je Ego ?
Dan identificeer je je met je gedachten en dénk je dat je bent wat je denkt. :)
Dat wordt inderdaad de ego-identificatie genoemd.
pi_168982536
In huis is het druk en lawaaierig ,heb me hier altijd aan gestoord omdat het me afleidde als ik in me hoofd zat.Terwijl eigenlijk het lawaai in mijn hoofd heerst.Nu draai ik het om het let op alle geluiden ,ineens een goeie therapie !
pi_169129020
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 februari 2017 15:00 schreef rico18 het volgende:
In huis is het druk en lawaaierig ,heb me hier altijd aan gestoord omdat het me afleidde als ik in me hoofd zat.Terwijl eigenlijk het lawaai in mijn hoofd heerst.Nu draai ik het om het let op alle geluiden ,ineens een goeie therapie !
Een eenvoudige omkering in richtpunt kan idd soms tot verbluffende resultaten leiden!
  zaterdag 4 maart 2017 @ 20:37:26 #7
465754 Lexa31
Love the life you live
pi_169290035
registreer om deze reclame te verbergen
Ik ben helemaal van het leven in het nu. Whatever happends happends. Ik heb geleerd dat je plannen kunt maken in je leven maar het toch vaak anders gaat. Ik ben er klaar voor om mezelf in het diepe te gooien. Alles komt uiteindelijk wel weer goed. Ik lees trouwens ook heel veel mindfulness boeken.
pi_169292479
Fijn dat het goed met je gaat ,bij mij gaat het nogal moeizaam ,ik moet meer mediteren ,vaak heb ik maar één simpele oefening.
pi_169426035
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 maart 2017 20:37 schreef Lexa31 het volgende:
Ik ben helemaal van het leven in het nu. Whatever happends happends. Ik heb geleerd dat je plannen kunt maken in je leven maar het toch vaak anders gaat. Ik ben er klaar voor om mezelf in het diepe te gooien. Alles komt uiteindelijk wel weer goed. Ik lees trouwens ook heel veel mindfulness boeken.
Leuk! :) Welke boeken heb je er zoal over gelezen als ik vragen mag?
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 maart 2017 22:01 schreef rico18 het volgende:
Fijn dat het goed met je gaat ,bij mij gaat het nogal moeizaam ,ik moet meer mediteren ,vaak heb ik maar één simpele oefening.
Je moet niks... Ik heb ook een tijd gehad dat ik het mezelf moest opleggen, dat het echt een 'moeten' was. Maar naar mijn ervaring werkt dat niet echt. Het is beter als het 'n oprechte kwestie van willen is. Willen mediteren, behoefte voelen. Maar soms is de tijd daar (nog) niet naar.

Wat is die ene simpele oefening dan trouwens?
pi_169426288
Zijn er hier ook mensen trouwens die aan vipassana doen of andere vormen van meditatie die meer gericht zijn op het komen tot spiritueel inzicht en zelfrealisatie?
Wellicht een idee om daar een apart topic over te openen, maar ik weet niet of veel fokkers zich daar mee bezig houden. :)
  zaterdag 11 maart 2017 @ 10:12:13 #11
465754 Lexa31
Love the life you live
pi_169428443
quote:
7s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 01:06 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Leuk! :) Welke boeken heb je er zoal over gelezen als ik vragen mag?

[..]

Je moet niks... Ik heb ook een tijd gehad dat ik het mezelf moest opleggen, dat het echt een 'moeten' was. Maar naar mijn ervaring werkt dat niet echt. Het is beter als het 'n oprechte kwestie van willen is. Willen mediteren, behoefte voelen. Maar soms is de tijd daar (nog) niet naar.

Wat is die ene simpele oefening dan trouwens?
Mindfulness voor dummies. Boeken van thich nhat hanh. Zorgeloos jezelf zijn. Lees op dit moment boeken over yoga, en beoefen nu ook yoga. Past echt in het drukke leven en wordt daar erg rustig van. Je leert ook echt in het moment te zijn. Zeer interessant.
pi_169476534
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 10:12 schreef Lexa31 het volgende:

[..]

Mindfulness voor dummies. Boeken van thich nhat hanh. Zorgeloos jezelf zijn. Lees op dit moment boeken over yoga, en beoefen nu ook yoga. Past echt in het drukke leven en wordt daar erg rustig van. Je leert ook echt in het moment te zijn. Zeer interessant.
Thich Nhat Hanh is ZEN-boeddhisme als ik het goed heb? Pas geleden een docu gezien over de Sangha van hem en zijn vrouw in Frankrijk. Plum village.


Leuk om te kijken! :Y

Heb nog geen boeken van hem gelezen zelf. Maar wel in het esoterische boekenwinkeltje waar ik vaak kom een hele kast vol gezien met allemaal boeken van hem.

Yoga wil ik ook nog wel eens gaan proberen. Tijdje terug een paar oefeningen van youtube geprobeerd.
pi_169491260
quote:
7s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 01:06 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

Wat is die ene simpele oefening dan trouwens?
de simpele oefeningen voor mij zijn :gewoon je hele ademhaling volgen via de longen en buik,en wat ook werkt is in gedachten nemen dat je stil moet zijn ,dus zodra ik mijn stem hoor (ben dan aan het prakkiseren) zeggen ''stil zijn '' Dus als ik dan stil ben is het denken automatisch over.Probeer maar eens een weekplanning te maken door binnen in stil te zijn ,dan komt er ineens niets.
pi_169500147
quote:
0s.gif Op maandag 13 maart 2017 19:45 schreef rico18 het volgende:

[..]

de simpele oefeningen voor mij zijn :gewoon je hele ademhaling volgen via de longen en buik,en wat ook werkt is in gedachten nemen dat je stil moet zijn ,dus zodra ik mijn stem hoor (ben dan aan het prakkiseren) zeggen ''stil zijn '' Dus als ik dan stil ben is het denken automatisch over.Probeer maar eens een weekplanning te maken door binnen in stil te zijn ,dan komt er ineens niets.
De stilte kan ook komen doordat je geest geconcentreerd is, en er daardoor vanzelf minder of geen gedachten (tijdelijk) opkomen.

Maar je kunt ook eens een ander richtpunt nemen voor je aandacht. Richt je aandacht bijvoorbeeld eens op je gehoor. Probeer eens ieder geluidje dat er voorbij komt op te merken, en zeg bij elke geluidsgewaarwording zachtjes in jezelf 'horen'.
Hetzelfde kun je doen met je gevoel ('voelen'), of met je gedachten ('denken'). De ademhaling is slechts één van de punten waarop je je kunt richten. Een beetje afwisselen kan geen kwaad.
Zelf verleg ik ook het richtpunt tijdens het mediteren regelmatig.
  dinsdag 14 maart 2017 @ 09:20:14 #15
456432 Kamina
Tenacious!
pi_169502619
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 maart 2017 00:30 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

De stilte kan ook komen doordat je geest geconcentreerd is, en er daardoor vanzelf minder of geen gedachten (tijdelijk) opkomen.

Maar je kunt ook eens een ander richtpunt nemen voor je aandacht. Richt je aandacht bijvoorbeeld eens op je gehoor. Probeer eens ieder geluidje dat er voorbij komt op te merken, en zeg bij elke geluidsgewaarwording zachtjes in jezelf 'horen'.
Hetzelfde kun je doen met je gevoel ('voelen'), of met je gedachten ('denken'). De ademhaling is slechts één van de punten waarop je je kunt richten. Een beetje afwisselen kan geen kwaad.
Zelf verleg ik ook het richtpunt tijdens het mediteren regelmatig.
Als je dat doet, train je jezelf alleen maar om gedachten te maken elke keer dat je iets hoort. ;)
pi_169505019
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 maart 2017 09:20 schreef Kamina het volgende:

[..]

Als je dat doet, train je jezelf alleen maar om gedachten te maken elke keer dat je iets hoort. ;)
In zekere zin misschien wel. Het is een soort nieuwe mentale activiteit zou je kunnen zeggen.
Maar het helpt wel om goed bij de les te blijven en je geest te scherpen.
Het is een hulpmiddel in ieder geval, geen doel op zich.
  dinsdag 14 maart 2017 @ 12:05:06 #17
456432 Kamina
Tenacious!
pi_169505219
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 maart 2017 11:53 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

het helpt wel om goed bij de les te blijven en je geest te scherpen.
Het is een hulpmiddel in ieder geval, geen doel op zich.
Dat is wel zo. :Y
pi_169505712
Uit je hoofd leven in het hier en nu ,het is gewoon een kwestie van kiezen ,wil je in je hoofd zitten of wil jij echt in het leven staan ?Dus kies gewoon dat gene waar je gelukkig van wordt het hier en nu.Alleen gemakkelijk is het niet.Al weer een hele tijd geleden ben ik gestopt met roken ,hier koos ik ook duidelijk voor ( ook een verslaving zoals de denkverslaving) door mijn motivatie lukte mij het vrij aardig om hiermee te stoppen.Nu de denkverslaving nog ,dus kwestie van motivatie en kiezen.
  woensdag 15 maart 2017 @ 20:09:52 #19
465754 Lexa31
Love the life you live
pi_169543877
Het gaat niet zozeer om dat je gedachtes hebt. Je mag gedachtes hebben maar die laat je passeren zoals wolken in de lucht, met meditatie probeer je elke keer weer terug te gaan naar je ademhaling. Ik las laatst dat onze ademhaling veranderd door het leven. Kijk eens naar een baby, deze ademt diep, je ziet het buikje op en neer gaan. Door stress en het leven begin je meer bovenin de borst te ademen, hierdoor kun je in paniek raken. We moeten terug naar het buik ademhalen, zoals het bij de geboorte was. Als ik in paniek ben of bang ben ga ik focussen op de ademhaling, ademen vanuit de buik. Het werkt echt.
  woensdag 15 maart 2017 @ 20:13:26 #20
465754 Lexa31
Love the life you live
pi_169543979
quote:
0s.gif Op maandag 13 maart 2017 01:50 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Thich Nhat Hanh is ZEN-boeddhisme als ik het goed heb? Pas geleden een docu gezien over de Sangha van hem en zijn vrouw in Frankrijk. Plum village.


Leuk om te kijken! :Y

Heb nog geen boeken van hem gelezen zelf. Maar wel in het esoterische boekenwinkeltje waar ik vaak kom een hele kast vol gezien met allemaal boeken van hem.

Yoga wil ik ook nog wel eens gaan proberen. Tijdje terug een paar oefeningen van youtube geprobeerd.
Ja klopt! Hij verteld en spreekt ook zo mooi, hij neemt echt de tijd en het is alsof hij zijn woorden proeft. Aanrader om van hem te leren.
pi_169544535
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 maart 2017 12:34 schreef rico18 het volgende:
Uit je hoofd leven in het hier en nu ,het is gewoon een kwestie van kiezen ,wil je in je hoofd zitten of wil jij echt in het leven staan ?Dus kies gewoon dat gene waar je gelukkig van wordt het hier en nu.Alleen gemakkelijk is het niet.Al weer een hele tijd geleden ben ik gestopt met roken ,hier koos ik ook duidelijk voor ( ook een verslaving zoals de denkverslaving) door mijn motivatie lukte mij het vrij aardig om hiermee te stoppen.Nu de denkverslaving nog ,dus kwestie van motivatie en kiezen.
quote:
0s.gif Op woensdag 15 maart 2017 20:09 schreef Lexa31 het volgende:
Het gaat niet zozeer om dat je gedachtes hebt. Je mag gedachtes hebben maar die laat je passeren zoals wolken in de lucht, met meditatie probeer je elke keer weer terug te gaan naar je ademhaling. Ik las laatst dat onze ademhaling veranderd door het leven. Kijk eens naar een baby, deze ademt diep, je ziet het buikje op en neer gaan. Door stress en het leven begin je meer bovenin de borst te ademen, hierdoor kun je in paniek raken. We moeten terug naar het buik ademhalen, zoals het bij de geboorte was. Als ik in paniek ben of bang ben ga ik focussen op de ademhaling, ademen vanuit de buik. Het werkt echt.
Leer een onderscheid maken tussen functioneel denken en mechanisch denken.

Wanneer je denkt met bewuste aandacht bij het denkproces, en voor nuttige doeleinden, dan is denken uitermate nuttig en niets mis mee
Denk je puur vanuit je mechanismen, zoals in de vorm van piekeren en op de automatische associaties (dat type denken waardoor het nooit stil in je kop is) dan is dat iets dat je kunt missen als kiespijn.
  vrijdag 17 maart 2017 @ 11:02:57 #22
416020 K44S
The bearded man
pi_169587430
Wat jullie mening over NLP/Headspace?
The bearded man: “So many good tunes, I didn't have time to shave!”
  vrijdag 17 maart 2017 @ 19:02:01 #23
465754 Lexa31
Love the life you live
pi_169596611
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 maart 2017 11:02 schreef K44S het volgende:
Wat jullie mening over NLP/Headspace?
Nog niet van gehoord! Wat is het?
pi_169602009
Geen ervaring met NLP. Maar headspace is gewoon prima toch? Gewoon een mindfulnessprogramnma lijkt me.
  vrijdag 17 maart 2017 @ 23:59:35 #25
456432 Kamina
Tenacious!
pi_169602475
NLP werkt, maar vind het niet echt van toepassing in deze context.

Headspace is een vermakelijk stukje gecommercialiseerde spiritualiteit.
  zaterdag 18 maart 2017 @ 08:54:02 #27
416020 K44S
The bearded man
pi_169604243
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 maart 2017 19:02 schreef Lexa31 het volgende:

[..]

Nog niet van gehoord! Wat is het?
NLP of Headspace?

NLP: Neuro Linguistic Programming.

Headspace: wat Kamina zegt.
The bearded man: “So many good tunes, I didn't have time to shave!”
pi_169604822
Even een lastige vraag ,ben nogal in de war geraakt.Wat is nu precies de definitie van In het hier en nu leven wat Eckhart Tolle bedoelt.? Algemeen gezien weet ik het wel het is ervaren wat er op dit moment gebeurt.Mis ik misschien details ?Hoe zit het met het volgende:

Bijv. nuttige opkomende gedachten tijdens werk of wandelen
Aan een leuke oude vakantie denken (=verleden)
weekplanning maken (=toekomst)
Een brief schrijven die over het verleden gaat.

In hoeverre horen denken en gedachtes bij het leven in het hier en nu volgens Tolle ?
voor mij een belangrijke vraag omdat ik teveel in mijn hoofd leef en ik de raad van Tolle wil opvolgen.
  zaterdag 18 maart 2017 @ 12:05:25 #29
456432 Kamina
Tenacious!
pi_169606043
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 10:12 schreef rico18 het volgende:
Even een lastige vraag ,ben nogal in de war geraakt.Wat is nu precies de definitie van In het hier en nu leven wat Eckhart Tolle bedoelt.? Algemeen gezien weet ik het wel het is ervaren wat er op dit moment gebeurt.Mis ik misschien details ?Hoe zit het met het volgende:

Bijv. nuttige opkomende gedachten tijdens werk of wandelen
Aan een leuke oude vakantie denken (=verleden)
weekplanning maken (=toekomst)
Een brief schrijven die over het verleden gaat.

In hoeverre horen denken en gedachtes bij het leven in het hier en nu volgens Tolle ?
voor mij een belangrijke vraag omdat ik teveel in mijn hoofd leef en ik de raad van Tolle wil opvolgen.
Tolle zegt in feite: hakuna matata.
pi_169608845
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 10:12 schreef rico18 het volgende:
Even een lastige vraag ,ben nogal in de war geraakt.Wat is nu precies de definitie van In het hier en nu leven wat Eckhart Tolle bedoelt.? Algemeen gezien weet ik het wel het is ervaren wat er op dit moment gebeurt.Mis ik misschien details ?Hoe zit het met het volgende:

Bijv. nuttige opkomende gedachten tijdens werk of wandelen
Aan een leuke oude vakantie denken (=verleden)
weekplanning maken (=toekomst)
Een brief schrijven die over het verleden gaat.

In hoeverre horen denken en gedachtes bij het leven in het hier en nu volgens Tolle ?
voor mij een belangrijke vraag omdat ik teveel in mijn hoofd leef en ik de raad van Tolle wil opvolgen.
In het hier en nu leven (aandacht, gewaarzijn) is heel erg makkelijk. Op het moment dat jij dit leest hoef je alleen maar je aandacht te richten op NU, wat nu is, en je bent er. ;)
De moeilijkheid zit er meer in het je telkens weer te herinneren. Als er een gedachte opkomt, en je bent in de 'niet-zo-bewuste-modus' ga je er al snel in mee zonder het in de gaten te hebt, en raak je tijdelijk gehypnotiseerd door een gedachte. Dat is mechanisch, net zoals alle dieren blind hun instinct volgen.

Met meditatie kun je leren observeren hoe dat gebeurt. Ik heb dat gebeuren al honderden keren bij mezelf gezien van binnen, en daardoor weet ik nu hoe dat gebeurt en kan ik erover vertellen.

Dat is het mechanische denken; iets komt op, je bent je er nauwelijks van bewust (mechanisch), dus je gaat er blind in mee en dan ben je er tijdelijk door gehypnotiseerd (dagdromen).

Als je met aandacht in het huidige moment bent kun je daar waakzaam op zijn. Je kan dan nog steeds gewoon denken, maar je doet dit met bewuste aandacht. Het verschil tussen bewust, met aandacht voor het denken, denken, is dat je zo minder snel blind geïdentificeerd met je gedachtes meegaat.

Het probleem met denken is niet het denken op zich, maar het jezelf blind met je gedachtes identificeren: je ziet ze niet als gewoon maar opkomende gedachten, maar je laat je erdoor hypnotiseren en ze worden tijdelijk de werkelijkheid voor je. Ze kunnen alleen geen werkelijkheid zijn,want ze zijn tegenstrijdig als wat en veranderen voortdurend in totaal tegengestelde dingen. Dus wat je voor werkelijkheid aanneemt in je hoofd, is eigenlijk een dikke vette illusie (mind trip).

Ze worden gestuurd door je gevoel, dat ook voortdurend wisselend is. Het is een instabiel, steeds veranderlijk systeem. Het ene moment voel je zus en zo, en heb je gedachten die op dat gevoel zijn gestoeld, een half uur later ander gevoel en andere gedachten: wát is dan waarheid? Geen van beiden waarschijnlijk....

Het is een geconditioneerd systeem dat telkens in zichzelf ronddoolt en z'n eigen 'werkelijkheid' bevestigt, en zo in stand houdt.

Dat wil allemaal echter niet zeggen dat er niet ook nagedacht kan worden, en dat nuttig kan zijn. Weet alleen als je denkt, dat je denkt. Dat jij niet je gedachten bent, maar de denker van je gedachten.

Het gaat niet zozeer om de gedachten op zich. Het gaat er meer om dat er een verschuiving van aandacht gaat plaatsvinden. Dat je je er van bewust wordt dat het denkmechanisme niet is wat jij bent. Dat gedachtes AAN jou verschijnen. En stel jezelf daarbij de vraag: aan wie verschijnen die gedachtes? Wie ben je als jij je gedachtes niet bent? Waar verschijnen de gedachten aan?

Als er veel gedachtes zijn, ga er dan ook niet mee in gevecht. Ga niet de strijd ermee aan, maar zie het gewoon gebeuren. Identificeer je er niet meer. Just sit back and watch the show... Hoe meer je er tegenin gaat, van hoe meer energie het wordt voorzien. Het groeit dan alleen maar. Maar ga kijken als een toeschouwer die er buiten staat, neem een beetje afstand ervan dus, en je zult zien dat het vanzelf rustiger wordt....
pi_169609609
Bedankt meneertje flapdrol ,dus als je aan het dagdromen bent ( mechanisch) leef je niet in het hier en nu ?Meestal komen de gedachtes toch vanzelf ( mechanisch) bijv een oude vakantie waar je dan over gaat dromen.Bewust ervoor kiezen om over een oude vakantie te gaan dromen zou dan hier en nu zijn ,maar meestal werkt dat zo niet
pi_169619454
Léven doe je altijd in het hier en nu. Je hebt er alleen niet altijd je aandacht bij :) Je kunt buiten aan het wandelen zijn, maar als je in een gedachte zit (waarbij je ook beelden voor je ziet) krijg je soms even helemaal niets meer mee van je omgeving. Een gedachte hypnotiseert je geest. Al je aandacht wordt er door op gezogen. Het doel van 'in het hier en nu leven' is om je aandacht bewuster in te zetten op wat is i.p.v. op wat je geest allemaal bedenkt.
In plaats van je aandacht op te laten slokken door automatisch denken (associaties die tot de volgende en volgende en volgende gedachte), ben je je bewust. Het kan helpen jezelf een mantra aan te leren. Zeg bijvoorbeeld in jezelf 'wees gewaar' en je bent meteen gewaar. Of 'Ik ben bewust', 'Ik ben enkel waarnemer'. Doe dat een tijdje en je gaat het jezelf steeds vaker herinneren. En gaandeweg ga je je minder met je gedachten identificeren en gaat er ruimte komen voor de waarnemer die je eigenlijk bent. Dat is je werkelijke zelf. Maar goed, niet op de zaken vooruit lopen en denken 'oh, werkelijke zelf, interessant!' en daar vervolgens weer een begrip in je hoofd van maken ;) oefenen maar eens een tijdje met zo'n mantra...
pi_169619592
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 16:27 schreef rico18 het volgende:
Bedankt meneertje flapdrol ,dus als je aan het dagdromen bent ( mechanisch) leef je niet in het hier en nu ?Meestal komen de gedachtes toch vanzelf ( mechanisch) bijv een oude vakantie waar je dan over gaat dromen.Bewust ervoor kiezen om over een oude vakantie te gaan dromen zou dan hier en nu zijn ,maar meestal werkt dat zo niet
maar je zult zien dat gedachten heel vaak spontaan verdwijnen als je je er bewust van wordt. Je kunt dan alsnog, als je je bewust wordt van je denken, ervoor kiezen om even bij een bepaalde gedachte te blijven, omdat die gedachte leuk is, of iets toevoegt op dat moment. Of gewoon lekker laten gaan als die verdwijnt door je gewaarwording... Weet dat het allemaal gaat om vrijheid van geest bereiken. Maak er geen nieuwe dwangmatigheid van. Relax. Speel ermee. Geniet van de lucht in je hoofd die ontstaat. Ga niet steeds jezelf bekritiseren om gedachten. Maak er een speels proces van en leg jezelf niks op; dat komt namelijk allemaal uit datzelfde geconditioneerde denken waarvan je je wilt bevrijden!

[ Bericht 0% gewijzigd door Meneertje_flapdrol op 19-03-2017 00:02:49 ]
pi_169620081

Mooi interview. Over uit het hoofd komen, en in the void/flow raken...

[ Bericht 3% gewijzigd door Meneertje_flapdrol op 19-03-2017 00:35:08 ]
pi_169622029
Als je gedachten met je op de loop gaan kunnen er ook hele nuttige dingen tevoorschijn komen .Bijv je ligt nog in bed en buiten fluiten de vogeltjes.Op dat moment NU zijn het de vogeltjes die buiten fluiten terwijl je zelf dan in je hoofd zit.
pi_169646215
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 23:51 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:
Léven doe je altijd in het hier en nu. Je hebt er alleen niet altijd je aandacht bij :) Je kunt buiten aan het wandelen zijn, maar als je in een gedachte zit (waarbij je ook beelden voor je ziet) krijg je soms even helemaal niets meer mee van je omgeving. Een gedachte hypnotiseert je geest. Al je aandacht wordt er door op gezogen. Het doel van 'in het hier en nu leven' is om je aandacht bewuster in te zetten op wat is i.p.v. op wat je geest allemaal bedenkt.
In plaats van je aandacht op te laten slokken door automatisch denken (associaties die tot de volgende en volgende en volgende gedachte), ben je je bewust. Het kan helpen jezelf een mantra aan te leren. Zeg bijvoorbeeld in jezelf 'wees gewaar' en je bent meteen gewaar. Of 'Ik ben bewust', 'Ik ben enkel waarnemer'. Doe dat een tijdje en je gaat het jezelf steeds vaker herinneren. En gaandeweg ga je je minder met je gedachten identificeren en gaat er ruimte komen voor de waarnemer die je eigenlijk bent. Dat is je werkelijke zelf. Maar goed, niet op de zaken vooruit lopen en denken 'oh, werkelijke zelf, interessant!' en daar vervolgens weer een begrip in je hoofd van maken ;) oefenen maar eens een tijdje met zo'n mantra...
Hoe zit het met als ik bewust met aandacht een kruiswoordpuzzel maak of een boodschappen lijstje maak terwijl om je heen van alles gebeurd , leef ik dan ook met aandacht in het nu ?
pi_169691936
quote:
0s.gif Op maandag 20 maart 2017 09:58 schreef rico18 het volgende:

[..]

Hoe zit het met als ik bewust met aandacht een kruiswoordpuzzel maak of een boodschappen lijstje maak terwijl om je heen van alles gebeurd , leef ik dan ook met aandacht in het nu ?
Ja, absoluut. Daarom voelt dat ook oké, en doen veel mensen het graag.
pi_169693642
Thanks!! het volgende wat ik gevonden heb komt ook overeen met wat jij schreef :

quote:
De woorden ‘afdwalen’ en ‘concentreren’, staan lijnrecht tegenover elkaar. ‘Afdwalen’ heeft de connotatie van vrijheid, terwijl ‘concentreren’ juist een gevoel van beperking oproept. Bij afdwalen denk je aan een schaap dat de kudde verlaat omdat het ergens extra sappig gras heeft gezien, terwijl je bij concentratie denkt aan huiswerk maken.

Maar bekijk je deze woorden op mentaal niveau, dan zie je het verband: je bent minder vrij als je afdwaalt dan als je je concentreert. Want bij afdwalen word je de slaaf van je gedachten, terwijl jij zelf de baas bent als je je focus ergens op richt.
hier het hele artikel een mooie : http://getupmagazine.nl/leven-in-het-nu/

Ben nu meer aan het focussen op wat ik aan het doen ben dus echt mindfulness,toch komen er nog vaak gedachten of je gaat denken.Ondanks het mooie artikel van wat ik plaatste heb ik het gevoel nu dat ik niet mag denken dat ik de vrijheid kwijt ben.Anderzijds is het wel beter om je te blijven focussen op wat je aan het doen bent,zodat je wat gedaan krijgt

Ik zal je een voorbeeld geven ,ik ben aan het koken en er komt een gedachten op die belangrijk zijn hij gaat niet over het koken daar kan ik dan in mee gaan .Doe ik dat niet dan heb ik daar geen vrijheid in gehad.Vaak ga je er in mee gaat automatisch omdat het een belangrijk punt is het lijkt op bewust denken.

Er wordt ook gezegd dat je de gedachten moet parkeren voor een gelegen tijdstip.Maar meestal doe je dat niet omdat je bang bent dat gedachtepunt te vergeten.Je zou dat punt dan op een briefje kunnen schrijven.Veel denkwerk over de dag heen komen bij mij zoals jij schreef door het mechanisch denken (automatisch) maar ik ben van mening dat er ook momenten zijn dat ik bewust denk.

Wanneer ben je nu bewust aan het denken dus niet automatisch ? ik stel de vraag omdat gedachten gewoon komen ze komen automatisch je gaat er in mee omdat ze vaak belangrijk zijn dit gebeurd automatisch dit lijkt ook wel of je het bewust doet .Dus wanneer doe je het bewust dat denken ? misschien als je 's avonds een denk uurtje inlast ?Als ik in bed lig dan denk ik ook vaak omdat er onderwerpen zijn waar ik me mee bezighoud weet niet of dit een bewuste bezigheid is

Gisteren heb ik mindfulness gewerkt ,ik kreeg eindelijk wat gedaan ,ik ging ook sneller werken zodat misschien minder snel in de denkstand zou springen .Maar het gevoel was gedwongen en gespannen ,bang dat er gedachtes komen.Ben benieuwd wat jullie allemaal er van vinden.
pi_169878169
Ik dacht, ik laat het effe aan anderen om te reageren, maar erg veel animo lijkt er niet te zijn voor dit onderwerp hier. Wel jammer.

Dat onderscheid tussen bewust/functioneel denken en automatisch/mechanisch zit 'm erin dat je er bewust je aandacht bij hebt. Dat je bewust-zijn op het moment van denken hélder is. Dat je tijdens het denken jezelf waarneemt bij wat je doet of denkt.
Vaak is dat waarnemen er niet bij; het gaat dan allemaal op de automatische piloot. Er is wel denken, maar de waarnemer in jou die het denken waarneemt is afwezig. En waarom is die afwezig? Omdat alle aandacht gefixeerd wordt op een object dat langskomt in de geest. Dat sluit de rest buiten; het hypnotiseert je tijdelijk.

Waar het om gaat is: openheid! Bewuste aandacht op het hier en nu houdt de geest open voor wat er zich aandient. Het blijft als het ware op een afstandje: het ziet, maar blijft aanwezig in de openheid.
Onbewuste aandacht (of mechanisch/automatische-piloot-denken) blijft niet in de openheid maar wordt volledig opgeslokt door het object in de geest (gedachten in dit geval).

Volgens mij is het belangrijkste wat je hierin moet zien te gaan leren is dat je niet je gedachten bent, maar dat je de waarnemer van je gedachten bent. Dat perspectief moet een beetje gaan verschuiven. Dan komt het bevrijd raken van je gemaal in gedachten vanzelf...
pi_169898537
Rico Rico Rico ... waar ben je helemaal mee bezig jong? _O-
Wel goed dat je zo je best doet, je bent echt een held. ^O^

Gedachten (en gevoelens) komen niet op wanneer je ze uitnodigt, die zich als kleine goede kinderen bij je melden en dan netjes in een rechte lijn terug stappen. Gedachten zijn als een klas baldadige kinderen die hun stemmen voor hun beurt verheffen. Dat is het leven. Het gaat om dat je gelijkmoedigheid 'leert' te midden van die chaos. Leren is een proces, verwacht niet teveel van jezelf in een keer, veroordeel je gedachten niet. Het gaat niet alleen om gedachten, maar kijk ook naar je reactie daarop. Ben je ze aan het veroordelen, je ertegen aan het verzetten? Merk dan dat als eerst op (dus je reactie).

Maar je moet ook kijken wat jouw aandeel is in die chaos en drukte aan gedachten: Ben je constant je verstand aan het bombarderen met informatie uit de TV, PC, smartphone, krant, boeken, studie, muziek, vrienden die je oren van je hoofd kletsen, etc.. en gun je het geen rust** waarin het die informatie kan verwerken dan moet je er niet van opkijken als je verstand tijdens bezigheden (of zelfs meditatie of bij het slapen gaan) nog aan het doordenderen is.

** Met 'rust' bedoel ik niet zozeer meditatie, maar bijv. gewoon liggen op je bed, zitten op de bank, wandelen buiten, zonder dat je ergens anders mee bezig bent en je gedachten de vrije loop laat, de indrukken van de dag laat bezinken en verwerkt. Dat zijn mooie momenten voor je verstand om informatie echt te verwerken, zodat je tijdens het koken meer (hoeft niet geheel) bezig kan zijn met het koken (om een voorbeeld te noemen).

Ik zeg niet dat dit het is, maar kijk maar of je er iets in herkent en wat aan hebt.

[ Bericht 1% gewijzigd door Tevik op 31-03-2017 16:53:41 ]
pi_169898585
quote:
0s.gif Op donderdag 30 maart 2017 02:36 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:
Ik dacht, ik laat het effe aan anderen om te reageren, maar erg veel animo lijkt er niet te zijn voor dit onderwerp hier. Wel jammer.
We zijn allemaal verlicht geraakt na 14 delen en zijn tot het besef gekomen dat in 'stilte' alle antwoorden liggen. :P
pi_169907528
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 maart 2017 00:24 schreef Tevik het volgende:

[..]

We zijn allemaal verlicht geraakt na 14 delen en zijn tot het besef gekomen dat in 'stilte' alle antwoorden liggen. :P
Dat zal het zijn. :D
^O^
pi_169935038
quote:
Volgens mij is het belangrijkste wat je hierin moet zien te gaan leren is dat je niet je gedachten bent, maar dat je de waarnemer van je gedachten bent. Dat perspectief moet een beetje gaan verschuiven. Dan komt het bevrijd raken van je gemaal in gedachten vanzelf...
Ja dit is het hele punt ,Begrijp alleen het observeren van je gedachten niet helemaal ,snap wel dat het alleen werkt als je echt bewust bent.

Stel ik ben afgedwaald geweest met een bepaalde gedachten (in dit voorbeeld komen de gedachtes over dit onderwerp dagelijks veel voor) ik ben weer bewust en weet dat die vervelende gedachten er weer was ,ook heb ik deze gedachten vaker geobserveerd

.Als ik nu weer ga observeren dan confronteer ik me weer met die gedachten .Dan is het in mijn geval beter om mijn aandacht te richten op het NU dus met mijn bezigheden .begrijp je me ? :)

Heb een beetje het idee dat het in mijn situatie niet van toepassing is om te observeren , omdat het telkens over het zelfde gaat.Als het niet duidelijk is maak ik wel een nieuw voorbeeldje.

Tevik, ben gelukkig wat kalmer geworden hi ,van de één op de andere dag kun je echt niet helemaal perfect mindfulness zijn.Ik was mezelf ook constant aan het controleren of ik het goed deed ,zo blijf je dus helemaal afwezig en ik werd er knetter gek van. :P :P

Het gaat ook alleen maar om totaal nutteloze gedachtes ,hebben ook niets met het leven te maken.Ze gaan wel vaak over mijn interesses , het zijn pure oordeel-gedachtes , in mijn geval gaat het ook over muziek ,je gaat dan alles uitpluizen tot dat je niet dieper kunt gaan met het gevolg het gepieker.Het zijn eigenlijk gewoon tics die dwangmatig gebeuren.
  zondag 2 april 2017 @ 00:08:07 #45
456432 Kamina
Tenacious!
pi_169937622
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 april 2017 22:07 schreef rico18 het volgende:

[..]

Ja dit is het hele punt ,Begrijp alleen het observeren van je gedachten niet helemaal ,snap wel dat het alleen werkt als je echt bewust bent.

Stel ik ben afgedwaald geweest met een bepaalde gedachten (in dit voorbeeld komen de gedachtes over dit onderwerp dagelijks veel voor) ik ben weer bewust en weet dat die vervelende gedachten er weer was ,ook heb ik deze gedachten vaker geobserveerd

.Als ik nu weer ga observeren dan confronteer ik me weer met die gedachten .Dan is het in mijn geval beter om mijn aandacht te richten op het NU dus met mijn bezigheden .begrijp je me ? :)

Heb een beetje het idee dat het in mijn situatie niet van toepassing is om te observeren , omdat het telkens over het zelfde gaat.Als het niet duidelijk is maak ik wel een nieuw voorbeeldje.

Tevik, ben gelukkig wat kalmer geworden hi ,van de één op de andere dag kun je echt niet helemaal perfect mindfulness zijn.Ik was mezelf ook constant aan het controleren of ik het goed deed ,zo blijf je dus helemaal afwezig en ik werd er knetter gek van. :P :P

Het gaat ook alleen maar om totaal nutteloze gedachtes ,hebben ook niets met het leven te maken.Ze gaan wel vaak over mijn interesses , het zijn pure oordeel-gedachtes , in mijn geval gaat het ook over muziek ,je gaat dan alles uitpluizen tot dat je niet dieper kunt gaan met het gevolg het gepieker.Het zijn eigenlijk gewoon tics die dwangmatig gebeuren.
Even tussendoor: is jouw toetsenbord kapot?
pi_169938334
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 april 2017 22:07 schreef rico18 het volgende:

[..]

Ja dit is het hele punt ,Begrijp alleen het observeren van je gedachten niet helemaal ,snap wel dat het alleen werkt als je echt bewust bent.

Stel ik ben afgedwaald geweest met een bepaalde gedachten (in dit voorbeeld komen de gedachtes over dit onderwerp dagelijks veel voor) ik ben weer bewust en weet dat die vervelende gedachten er weer was ,ook heb ik deze gedachten vaker geobserveerd

.Als ik nu weer ga observeren dan confronteer ik me weer met die gedachten .Dan is het in mijn geval beter om mijn aandacht te richten op het NU dus met mijn bezigheden .begrijp je me ? :)

Heb een beetje het idee dat het in mijn situatie niet van toepassing is om te observeren , omdat het telkens over het zelfde gaat.Als het niet duidelijk is maak ik wel een nieuw voorbeeldje.

Tevik, ben gelukkig wat kalmer geworden hi ,van de één op de andere dag kun je echt niet helemaal perfect mindfulness zijn.Ik was mezelf ook constant aan het controleren of ik het goed deed ,zo blijf je dus helemaal afwezig en ik werd er knetter gek van. :P :P

Het gaat ook alleen maar om totaal nutteloze gedachtes ,hebben ook niets met het leven te maken.Ze gaan wel vaak over mijn interesses , het zijn pure oordeel-gedachtes , in mijn geval gaat het ook over muziek ,je gaat dan alles uitpluizen tot dat je niet dieper kunt gaan met het gevolg het gepieker.Het zijn eigenlijk gewoon tics die dwangmatig gebeuren.
Ik heb niet alles gelezen, maar je drijfveren zeggen iets over jezelf en in principe ben je niet nutteloos. Ten slotte ben je het medium van je eigen gedachtegoed.

Hoe heb je vetgedrukte opgelost?
Burn it to the ground.
Hokjesdenken is de patat met mayo van de cognitieve haute cuisine.
Iemand kapot maken is heel makkelijk. iemand weer helen...dat is pas een uitdaging!
pi_169940525
quote:
Even tussendoor: is jouw toetsenbord kapot?
nee heb dit extra gedaan zodat het makkelijker te lezen is.

quote:
Hoe heb je vetgedrukte opgelost?
Ik wilde het te goed doen (mindfulness) ging op alles flink doordenken ,dus de theorieën over mindfulness.Ik ben er minder tot niet meer over gaan denken.Dus losgelaten.Maar wel in mijn achterhoofd de basis van mindfulness.En vooral me zelf niet veroordelen als ik toch afdwaal.
Of met andere woorden mezelf niet meer te druk gemaakt.

[ Bericht 4% gewijzigd door rico18 op 02-04-2017 09:28:27 ]
pi_169944906
quote:
0s.gif Op zondag 2 april 2017 09:20 schreef rico18 het volgende:

[..]

nee heb dit extra gedaan zodat het makkelijker te lezen is.

[..]

Ik wilde het te goed doen (mindfulness) ging op alles flink doordenken ,dus de theorieën over mindfulness.Ik ben er minder tot niet meer over gaan denken.Dus losgelaten.Maar wel in mijn achterhoofd de basis van mindfulness.En vooral me zelf niet veroordelen als ik toch afdwaal.
Of met andere woorden mezelf niet meer te druk gemaakt.
Maar hoe kun je iets loslaten als het jou niet loslaat? Als het zeg maar een soort drang is?
Burn it to the ground.
Hokjesdenken is de patat met mayo van de cognitieve haute cuisine.
Iemand kapot maken is heel makkelijk. iemand weer helen...dat is pas een uitdaging!
pi_169945501
quote:
0s.gif Op zondag 2 april 2017 09:20 schreef rico18 het volgende:

[..]

nee heb dit extra gedaan zodat het makkelijker te lezen is.

[..]

Ik wilde het te goed doen (mindfulness) ging op alles flink doordenken ,dus de theorieën over mindfulness.Ik ben er minder tot niet meer over gaan denken.Dus losgelaten.Maar wel in mijn achterhoofd de basis van mindfulness.En vooral me zelf niet veroordelen als ik toch afdwaal.
Of met andere woorden mezelf niet meer te druk gemaakt.
Is een bekende valkuil hoor!
pi_169948650
quote:
Maar hoe kun je iets loslaten als het jou niet loslaat? Als het zeg maar een soort drang is?
Op bepaalde momenten als je bewust bent ,en je merkt dit werkt zo niet heb je gewoon de regie in handen.Voor mij was het kappen.Ik zat de hele dag te googelen over mindfulness tijdens mijn werkzaamheden zat ik aan mindfulness te denken.Mindfulness wil ik rustig opbouwen ,en wil me nu eerst gaan richten op spirituele-verlichting .Met hoofdzakelijk als doel mijn denken niet te serieus nemen.
  zondag 2 april 2017 @ 17:43:08 #51
456432 Kamina
Tenacious!
pi_169951680
quote:
0s.gif Op zondag 2 april 2017 09:20 schreef rico18 het volgende:

[..]

nee heb dit extra gedaan zodat het makkelijker te lezen is.
Het maakt het pas echt makkelijker als je eerst de komma, dan de spatie zou zetten. Hetzelfde voor punten en andere leestekens.

Zie het als een oefening voor je concentratievermogen om op details als deze te letten. ;)

Of doe het voor mij, dat mag ook. O-)
pi_169954208
idd nu zie ik het ook nooit stil bijgestaan bedankt voor de tip! :Y
pi_169962656
quote:
0s.gif Op zondag 2 april 2017 16:04 schreef rico18 het volgende:

[..]

Op bepaalde momenten als je bewust bent ,en je merkt dit werkt zo niet heb je gewoon de regie in handen.Voor mij was het kappen.Ik zat de hele dag te googelen over mindfulness tijdens mijn werkzaamheden zat ik aan mindfulness te denken.Mindfulness wil ik rustig opbouwen ,en wil me nu eerst gaan richten op spirituele-verlichting .Met hoofdzakelijk als doel mijn denken niet te serieus nemen.
lol, ik moest lachen om 'te veel mindfulness, ik ga me wel eerst richten op spirituele verlichting' :D

De logische volgorde is toch wel om eerst werken meer mindful teworden. ;) Maar zie dat, zoals iemand anders ook al hier zei, als een proces. Met vallen en opstaan..
Mindfulness is eigenlijk zeer eenvoudig, mindful zijn ook. Ieder moment beschikbaar. Kwestie van aandacht richten, en steeds weer jezelf eraan te herinneren. Das eigenlijk alles. Maar dat jezelf eraan herinneren is nog het lastigste.

Spirituele verlichting moet je je denk ik nu helemaal niet mee bezig houden. Staat die 18 in je naam voor je leeftijd? Dan ben je er ook nog veel te jong voor denk ik. Geniet eerst nog maar van het leven en ontwikkel een sterke gezonde persoonlijkheid. *O*
pi_169968827
quote:
wil me nu eerst gaan richten op spirituele-verlichting
Je moet het niet te letterlijk opvatten, wat ik hier precies mee wil zeggen is dat ik er aan wil werken dat ik mijn gedachten niet zo serieus moet nemen want ik ga telkens finaal mee in de gedachtestromen. Wat me dan telkens uit het NU houdt. Dat is alles. Nee 18 vond ik gewoon een leuk getal , leeftijd is maar een getal. :)
pi_170002995
Wat hebben mensen al ervaren doormiddel van mediteren? Ik ben zelf een tijdje bezig sinds dat ik een aantal keer psychedelica heb gedaan wat hetzelfde effect en doel als mediteren. Ik heb al sinds een aantal maanden druk tussen mij ogen, tijdens het mediteren kan ik dit ook beïnvloeden door meer zuurstof erheen te sturen, hebben mensen hier al ervaringen mee gehad? Wat voor mij altijd goed helpt en juist denk ik als je niet bekend bent met mediteren waardoor het erg moeilijk is om je aandacht erbij te houden, de techniek van Wim Hoff. Het geeft snel resultaat en een snelle ontspanning, ook ervaar je in een aantal minuten dingen wat je nog nooit ervaren hebt. . Het mooie ervan is ook dat hij de eerste persoon die wetenschappelijk heeft bewezen dat mensen in staat zijn om hun eigen immuunsysteem te beïnvloeden.
pi_170031654
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 april 2017 19:52 schreef Propps het volgende:
Wat hebben mensen al ervaren doormiddel van mediteren? Ik ben zelf een tijdje bezig sinds dat ik een aantal keer psychedelica heb gedaan wat hetzelfde effect en doel als mediteren. Ik heb al sinds een aantal maanden druk tussen mij ogen, tijdens het mediteren kan ik dit ook beïnvloeden door meer zuurstof erheen te sturen, hebben mensen hier al ervaringen mee gehad?
Ja, dat heb ik ook!! Op willekeurige momenten overigens.. Ook als ik in bed lig heb ik het vaak. Dan voel ik ineens een druk tussen m'n ogen (op de plek waar het '3e oog' zou zitten). Soms is het zelfs branderig, alsof er een soort zuigende energie zit. Heel apart. Ik kan het ook, net als jij zegt door aandacht erop te richten, het versterken of meer concentreren.
Vaak gebeurt het ook tijdens het mediteren. Eigenlijk als ik mijn aandacht erop richt, kan ik het ook wel vrij snel voelen.
Geen idee wat dat precies is, maar wellicht heeft het iets met het '3e oog'te maken, of het geestelijk lichaam. Tenminste, dat heeft iemand mij wel eens gezegd..

Overigens bij mij is dit slechts één aspect van een serie aan fysieke symptomen. Heb ook regelmatig steken rond de hartstreek, waar ik maandenlang echt bang door ben geweest. Maar ik mankeer gelukkig niets aan mijn hart is gebleken. Ook regelmatig voel ik bepaalde tintelingen overal en nergens opduiken, steken door m'n hoofd, arm, trllingen in de benen, noem het allemaal maar op haha! en soms ook heel heftig en een beetje naar.

Ik heb dat allemaal uitgezocht ook, en ik kom keer op keer uit op dat het symptomen zouden zijn van ontwakende kundalini-energie. Daar heb ik ook een boekje over gehaald. Heb daarin ook gelezen dat dit op allerlei manieren kan ontwaken, waaronder meditatie, psychedelica, bevallingen, verkeerd vallen, of gewoon spontaan 'zonder reden'. Gelukkig heb ik niet de hele heftige geestelijke verschijnselen die ermee gepaard gaan. Maar die zou ik ook al ook gehad kunnen hebben een paar jaar geleden, maar het destijds niet als zodanig herkend hebben vanuit onwetendheid.

Weet natuurlijk niet of wat jij hebt ook meteen daaraan gerelateerd is. Misschien is het 'gewoon' energie en worden bepaalde energiecentra bij je geopend. Meditatie doet hoe dan ook iets met dat systeem...
pi_170031803
Ik heb trouwens die oefeningen van Wim Hof ook een poosje gedaan. O+ Helpt goed om te doen voor je gaat mediteren. Zit je gelijk er diep in. :D
pi_170033413
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 22:38 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Ja, dat heb ik ook!! Op willekeurige momenten overigens.. Ook als ik in bed lig heb ik het vaak. Dan voel ik ineens een druk tussen m'n ogen (op de plek waar het '3e oog' zou zitten). Soms is het zelfs branderig, alsof er een soort zuigende energie zit. Heel apart. Ik kan het ook, net als jij zegt door aandacht erop te richten, het versterken of meer concentreren.
Vaak gebeurt het ook tijdens het mediteren. Eigenlijk als ik mijn aandacht erop richt, kan ik het ook wel vrij snel voelen.
Geen idee wat dat precies is, maar wellicht heeft het iets met het '3e oog'te maken, of het geestelijk lichaam. Tenminste, dat heeft iemand mij wel eens gezegd..

Overigens bij mij is dit slechts één aspect van een serie aan fysieke symptomen. Heb ook regelmatig steken rond de hartstreek, waar ik maandenlang echt bang door ben geweest. Maar ik mankeer gelukkig niets aan mijn hart is gebleken. Ook regelmatig voel ik bepaalde tintelingen overal en nergens opduiken, steken door m'n hoofd, arm, trllingen in de benen, noem het allemaal maar op haha! en soms ook heel heftig en een beetje naar.

Ik heb dat allemaal uitgezocht ook, en ik kom keer op keer uit op dat het symptomen zouden zijn van ontwakende kundalini-energie. Daar heb ik ook een boekje over gehaald. Heb daarin ook gelezen dat dit op allerlei manieren kan ontwaken, waaronder meditatie, psychedelica, bevallingen, verkeerd vallen, of gewoon spontaan 'zonder reden'. Gelukkig heb ik niet de hele heftige geestelijke verschijnselen die ermee gepaard gaan. Maar die zou ik ook al ook gehad kunnen hebben een paar jaar geleden, maar het destijds niet als zodanig herkend hebben vanuit onwetendheid.

Weet natuurlijk niet of wat jij hebt ook meteen daaraan gerelateerd is. Misschien is het 'gewoon' energie en worden bepaalde energiecentra bij je geopend. Meditatie doet hoe dan ook iets met dat systeem...
Ik heb nog geen steken bij mijn hart gevoelt. Er lijkt ook een soort switch omgezet te zijn waardoor ik veel beter mijn lichaam en mijn geest kan waarnemen. Ik heb een aantal maanden geleden inderdaad een soort (denk ik) kundalini probleem gehad, ik ben uiteindelijk op de term satori uitgekomen waarop het meeste leek qua beschrijving. Het leek net of ik constant informatie aan het downloaden was, de normale ego was stil geworden maar was wel heel de tijd aan het nadenken over geschiedenis, filosofie, biologie, astronomie. Het was wel een enge periode kreeg regelmatig last van zweetaanvallen en dan dan weer ijskoud. Slapen ging gewoon niet meer omdat ik echt automatisch ging ''downloaden''zelf een joint had geen effect meer erg apart, heb zelfs daarna een soort toeval gehad. Ben daarna even gestopt met lezen, spirituele dingen opzoeken of documentaires kijken ook was ik gestopt met mediteren. Gelukkig was ik binnen een paar dagen weer de oude. Wel toevallig dat we ongeveer hetzelfde hebben. Ik moet ook zeggen 2 jaar geleden was ik een man die dacht alles te weten, er is niks en als je dood gaat ga je dood tot nu waarop ik antwoord we don't know shit.
Ik heb ook veel Alan Watts geluisterd, voor de liefhebbers ;)
pi_170033472
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 22:43 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:
Ik heb trouwens die oefeningen van Wim Hof ook een poosje gedaan. O+ Helpt goed om te doen voor je gaat mediteren. Zit je gelijk er diep in. :D
Is inderdaad erg makkelijk om erin te komen. De techniek van Stanislav Grof werkt ook goed het heet holotropisch ademen. Welke middelen heb je geprobeerd die goed voor je werkte?
  donderdag 6 april 2017 @ 08:15:21 #60
456432 Kamina
Tenacious!
pi_170035052
Wat jullie omschrijven, klinkt meer als symptomen van een psychose. Misschien eens proberen van drugs af te blijven? Als dat lukt, tenminste.
pi_170056604
quote:
1s.gif Op donderdag 6 april 2017 08:15 schreef Kamina het volgende:
Wat jullie omschrijven, klinkt meer als symptomen van een psychose. Misschien eens proberen van drugs af te blijven? Als dat lukt, tenminste.
vooral dat 'als dat lukt tenminste' vind ik een domme, passief-agressieve sneer. :? Jammer.

In mijn geval is er in ieder geval helemaal geen sprake van drugsgebruik. Laat staan een psychose. Met een psychose is wel even iets iets meer gemoeid.
Slaat compleet nergens op deze opmerking. Je wilt duidelijk graag een bepaalde persoonlijke afkeur kwijt.
  vrijdag 7 april 2017 @ 01:13:38 #62
456432 Kamina
Tenacious!
pi_170056852
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 april 2017 00:39 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

vooral dat 'als dat lukt tenminste' vind ik een domme, passief-agressieve sneer. :? Jammer.

In mijn geval is er in ieder geval helemaal geen sprake van drugsgebruik. Laat staan een psychose. Met een psychose is wel even iets iets meer gemoeid.
Slaat compleet nergens op deze opmerking. Je wilt duidelijk graag een bepaalde persoonlijke afkeur kwijt.
Zo bedoel ik het niet. Drugs zijn verslavend en kunnen tot problemen leiden. Gezien het soort drugs dat hier genoemd wordt, is het iets om voor te waken.
pi_170067549
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 april 2017 01:13 schreef Kamina het volgende:

[..]

Zo bedoel ik het niet. Drugs zijn verslavend en kunnen tot problemen leiden. Gezien het soort drugs dat hier genoemd wordt, is het iets om voor te waken.
Oké. ;)

Loskomende kundalini-energie brengt ook bepaalde risico's met zich mee, waaronder psychosen. Drugs hebben ook dat risico in zich uiteraard.

Psychose is in het licht van ontwaken ergens ook best een interessant verschijnsel. Niet zelden gaan psychoses gepaard met spirituele ervaringen. Psychose is imo wat er gebeurt als zoiets mis gaat.
En soms wordt ontwaken wellicht wel ten onrechte aangezien voor psychose.
Zelf heb ik gelukkig geen ervaring met psychotische toestanden.
  vrijdag 7 april 2017 @ 18:35:27 #64
456432 Kamina
Tenacious!
pi_170069364
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 april 2017 17:10 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Oké. ;)

Loskomende kundalini-energie brengt ook bepaalde risico's met zich mee, waaronder psychosen. Drugs hebben ook dat risico in zich uiteraard.
Dat lijkt me meer een onderwerp voor TRU.

quote:
Psychose is in het licht van ontwaken ergens ook best een interessant verschijnsel. Niet zelden gaan psychoses gepaard met spirituele ervaringen. Psychose is imo wat er gebeurt als zoiets mis gaat.
En soms wordt ontwaken wellicht wel ten onrechte aangezien voor psychose.
Zelf heb ik gelukkig geen ervaring met psychotische toestanden.
En soms wordt psychose wellicht wel ten onrechte aangezien voor ontwaken.
pi_170069577
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 april 2017 18:35 schreef Kamina het volgende:

[..]

Dat lijkt me meer een onderwerp voor TRU.
Hokjesgeest. ;)

Maar nee, zou niet zo goed weten waarom. Zo'n onderwerp post je daar als je er onzeker over bent en anderen wilt vragen of het wel echt is, of zo.

2e opmerking mee eens. Dat is ook absoluut zo.
  vrijdag 7 april 2017 @ 18:48:21 #66
456432 Kamina
Tenacious!
pi_170069651
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 april 2017 18:44 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Hokjesgeest. ;)

Maar nee, zou niet zo goed weten waarom. Zo'n onderwerp post je daar als je er onzeker over bent en anderen wilt vragen of het wel echt is, of zo.

2e opmerking mee eens. Dat is ook absoluut zo.
Het is gewoon gepast gebruik maken van subfora. Hier spreken we over psychologie en psychiatrie, niet over kundalini's, aura's en zogenaamd geneeskrachtige kristallen. Je gaat immers ook niet naar de groenteboer voor een half tijgerwit gensneden.
pi_170070790
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 april 2017 18:48 schreef Kamina het volgende:

[..]

Het is gewoon gepast gebruik maken van subfora. Hier spreken we over psychologie en psychiatrie, niet over kundalini's, aura's en zogenaamd geneeskrachtige kristallen. Je gaat immers ook niet naar de groenteboer voor een half tijgerwit gensneden.
Ach, ruimte voor afwijkingen maakt het juist leuk is mijn ervaring.

Valt me op dat jij nogal een control freak lijkt te zijn. Je zat laatst ook over iets anders zo te zeuren.
  vrijdag 7 april 2017 @ 19:49:42 #68
456432 Kamina
Tenacious!
pi_170071109
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 april 2017 19:35 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Ach, ruimte voor afwijkingen maakt het juist leuk is mijn ervaring.

Valt me op dat jij nogal een control freak lijkt te zijn. Je zat laatst ook over iets anders zo te zeuren.
Wellicht.

Het past me niet om off topic te gaan, puur omdat het in mijn straatje past, en daarmee mezelf boven de norm te plaatsen. Zeker in dit topic is dat pure ironie.
pi_170077823
quote:
1s.gif Op vrijdag 7 april 2017 19:49 schreef Kamina het volgende:

[..]

Wellicht.

Het past me niet om off topic te gaan, puur omdat het in mijn straatje past, en daarmee mezelf boven de norm te plaatsen. Zeker in dit topic is dat pure ironie.
Wellicht heb je ook wel een punt. Maar weet wel dat Kundalini gewoon de levensenergie van je zijn is. En dat dit kan worden geactiveerd door middel van meditatie. (mindfulness, of wat dan ook). Je kunt er mee te maken krijgen. En dan is het niet verkeerd als je er al vast wat vanaf weet.

Het is nou ook weer niet zo dat het er helemaal niets mee te maken heeft zeg maar.
  vrijdag 7 april 2017 @ 23:46:15 #70
401520 SebbeSwensje
Sebbe+Swensje=SebbeSwensje
pi_170077973
Doubt is a lier.
Dit snap ik ook niet.
pi_170078175
quote:
1s.gif Op vrijdag 7 april 2017 23:46 schreef SebbeSwensje het volgende:
Doubt is a lier.
Het is het ego in gevecht met zijn verlangens en gekoesterde waarden.
  zaterdag 8 april 2017 @ 01:40:20 #72
401520 SebbeSwensje
Sebbe+Swensje=SebbeSwensje
pi_170079704
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 april 2017 23:56 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Het is het ego in gevecht met zijn verlangens en gekoesterde waarden.
Een gevecht waarin geen winnaar bestaat.
Dit snap ik ook niet.
pi_170086403
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 april 2017 01:13 schreef Kamina het volgende:

[..]

Zo bedoel ik het niet. Drugs zijn verslavend en kunnen tot problemen leiden. Gezien het soort drugs dat hier genoemd wordt, is het iets om voor te waken.
Alles teveel kan tot problemen leiden. Als je gaat bekijken zijn de 2 legale middelen het meest schadelijke voor de persoon roken en alcohol, cannabis en psychedelica is niet giftig voor je lichaam, natuurlijk kan alles geestelijk verslavend zijn. Desondanks kan bepaalde middelen positief werken voor je ligt eraan hoe je gebruikt. Nu we het hebben over de kracht van nu geeft Gabor Mate het mooi aan een verslavingsexpert. als mensen slechte gedachte hebben zoeken ze afleiding. Dit kan doormiddel van drugs zijn maar ook bijvoorbeeld tv kijken, je telefoon pakken of bijvoorbeeld abnormaal veel werken of noem het maar op.
pi_170097139
Everything can be taken from the now to here.
pi_170165543
Wat een probleem is het toch dat oordelen, hierdoor blijf je in je hoofd en aan het piekeren.Heb een aantal dingen losgelaten met het oordelen ,ik werd ineens zielsgelukkig.Als je oordeelt over iets is mooier dan het ander dan komt dat negatief over op het andere alsof dat andere niet mooi is.Niet oordelen is non-duaal zijn. Maar in hoeverre ? Als een kind een steen door het raam gooit kom ik met een oordeel.
  woensdag 12 april 2017 @ 19:19:46 #76
456432 Kamina
Tenacious!
pi_170172891
quote:
1s.gif Op zaterdag 8 april 2017 15:20 schreef Propps het volgende:

[..]

Alles teveel kan tot problemen leiden. Als je gaat bekijken zijn de 2 legale middelen het meest schadelijke voor de persoon roken en alcohol, cannabis en psychedelica is niet giftig voor je lichaam, natuurlijk kan alles geestelijk verslavend zijn. Desondanks kan bepaalde middelen positief werken voor je ligt eraan hoe je gebruikt. Nu we het hebben over de kracht van nu geeft Gabor Mate het mooi aan een verslavingsexpert. als mensen slechte gedachte hebben zoeken ze afleiding. Dit kan doormiddel van drugs zijn maar ook bijvoorbeeld tv kijken, je telefoon pakken of bijvoorbeeld abnormaal veel werken of noem het maar op.
Hoe dan ook, het heeft weinig met mindfulness te maken. Zogenaamde chemische verlichting wijst eerder op mindlessness.

If you can't join them, beat them to death with a load of chemicals.
pi_170173247
quote:
0s.gif Op woensdag 12 april 2017 19:19 schreef Kamina het volgende:

[..]

Hoe dan ook, het heeft weinig met mindfulness te maken. Zogenaamde chemische verlichting wijst eerder op mindlessness.

If you can't join them, beat them to death with a load of chemicals.
Waar heb je vandaan dat het chemisch is? DMT, Psilocybine, Mescaline, LSA en cannabis zijn allemaal stoffen die in de natuur voorkomen. Plus hebben we allemaal receptoren die er perfect op aansluiten....Het geeft ook dezelfde resultaten in hersenscans in vergelijking met iemand die mediteert, vaak noemen het mensen ook een snelcursus mindfullness. Maar het hoeft ook niks voor je te zijn maar er kunnen ook meerdere wegen zijn naar Rome :)
  woensdag 12 april 2017 @ 19:37:23 #78
456432 Kamina
Tenacious!
pi_170173470
quote:
12s.gif Op woensdag 12 april 2017 19:31 schreef Propps het volgende:

[..]

Waar heb je vandaan dat het chemisch is? DMT, Psilocybine, Mescaline, LSA en cannabis zijn allemaal stoffen die in de natuur voorkomen. Plus hebben we allemaal receptoren die er perfect op aansluiten....Het geeft ook dezelfde resultaten in hersenscans in vergelijking met iemand die mediteert, vaak noemen het mensen ook een snelcursus mindfullness. Maar het hoeft ook niks voor je te zijn maar er kunnen ook meerdere wegen zijn naar Rome :)
Alle stoffen zijn chemisch, ongeacht waar ze vandaan komen.

Snelweg of cheatcode; je kan de taxi nemen om een marathon af te leggen, maar daar win je niets mee. Het is niet voor niets dat vele religies en goeroe's drugsgebruik ontmoedigen.
pi_170184235
quote:
3s.gif Op woensdag 12 april 2017 19:37 schreef Kamina het volgende:

[..]

Alle stoffen zijn chemisch, ongeacht waar ze vandaan komen.

Snelweg of cheatcode; je kan de taxi nemen om een marathon af te leggen, maar daar win je niets mee. Het is niet voor niets dat vele religies en goeroe's drugsgebruik ontmoedigen.
dat klopt dat alle stoffen chemisch zijn, wat ik bedoelde te vertellen is dat het in ieder geval geen toxiciteit heeft op het lichaam het is in ieder geval onmogelijk om er een overdosis van te krijgen en er zitten voor de rest geen fysieke nadelen aan. Daar ben ik het niet helemaal eens met je dat je er niks mee wint. Sommige mensen zouden nooit het begrijpen wat mindfullness is of het geduld er voor hebben. Ik zie psychedelica meer als een opening om te beginnen met mediteren bijvoorbeeld. Het geeft je in ieder geval een erg goede basis om te begrijpen wat mindfullness is en alles wat er bij komt.vaak kom je ook onderbewuste problemen of trauma's waar mensen niet bij kunnen, dit kan natuurlijk erg handig zijn bij mensen die zo depressief zijn bijvoorbeeld die geen uitweg meer zien. Het klopt niet dat er nooit sprake is geweest van middelengebruik in de religie's sinds kort is cannabis koosjer tijdens de heilige Pesach-feest in het jodendom. . Er zijn erg veel aanknopingspunten dat het goedje ''Manna'' in de bijbel paddo's waren, ook in het boeddhisme ''Soma'' bijvoorbeeld, dit is niet met zekerheid te zeggen. Oude tekeningen en kunst van Jesus zijn ook te vinden in bijvoorbeeld kerken in Spanje http://frontiers-of-anthr(...)oom-mythology-1.html
Wij leven nu in een tijd waar deze middelen als drugs worden gezien, maar denk je nou echt dat ze er 1000 jaar geleden er ook zo over dachten terwijl je met deze middelen ''god'' kan ervaren. Middelen worden al 1000 jaren gebruikt om een hoger bewustzijn te bereiken of spirituele verlichting.
pi_170184345
Psychedelische middelen werden in vroegere tijd absoluut gebruikt om tot 'het hogere' te komen inderdaad. Nog steeds overigens.
Valt mij overigens op dat vooral jonge mensen vaak enorm de neiging hebben het spirituele daarmee te verbinden. Dat zal wel te maken hebben met dat je vooral op jongere leeftijd er vaak mee experimenteert. En dan krijg je plots ineens zo'n ervaring waarvan je niet had gedacht dat het mogelijk was..
Wat dat betreft ben ik ook wel van mening dat zulke ervaringen een zeker nut kunnen dienen. Ze kunnen deuren van het bewustzijn openen die je eerder niet voor mogelijk hield. Eenmaal dat een keer ervaren, vergeet je dat nooit en weet je ook meteen voor eens en voor altijd dat je dagelijkse bewustzijn dus absoluut niet alles is. Dat er meer mogelijk is. En dan kan er dus een besef zijn ontstaan dat er zoiets als een verlichte staat bestaat. Dat kan weer aanmoedigen/hoop geven dat die staat wellicht permanent te realiseren is. In ieder geval dat het ergens diep van binnen in je zit, en het te bereiken is. Zonder die ervaring zou je het niet geweten hebben, of pas veel en veel later. Ervaring is heel belangrijk om ergens van overtuigd te worden. Door ervaring kunnen zienswijzen aan diggelen worden geslagen en oude denkwijzen smelten als sneeuw voor de zon.
Dus waarde heeft het mijns inziens absoluut.

Alleen er is inderdaad wel een reden dat goeroe's en religieuze stromingen het gebruik van zulke middelen ontmoedigen. Er zitten bepaalde ernstige risico's aan. Het heeft ook een duistere, serieus gevaarlijke kant. En dan is er ook nog eens de context waarbinnen het gebruik van zulke middelen vaak plaats vindt. Het is niet voor de grote, roekeloze massa dat uit is op een beetje spectaculair vermaak. Het is ook niet goed voor iedereen. Voor sommige mensen is het beter als die 'doors of perception' lekker veilig op de rem blijven.

Daarbij is zo'n ervaring natuurlijk tijdelijk. Kortom, het kan het een en ander laten zien. Je openen voor mogelijkheden die je niet voor mogelijk had gehouden. Maar je kunt er niet van verwachten dat het je problemen oplost. Je er permanent van verlicht zult raken etc.
pi_170185718
Elke stof dat een biologisch effect heeft, kan bijwerkingen geven.
pi_170194104
quote:
0s.gif Op donderdag 13 april 2017 01:31 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:
Psychedelische middelen werden in vroegere tijd absoluut gebruikt om tot 'het hogere' te komen inderdaad. Nog steeds overigens.
Valt mij overigens op dat vooral jonge mensen vaak enorm de neiging hebben het spirituele daarmee te verbinden. Dat zal wel te maken hebben met dat je vooral op jongere leeftijd er vaak mee experimenteert. En dan krijg je plots ineens zo'n ervaring waarvan je niet had gedacht dat het mogelijk was..
Wat dat betreft ben ik ook wel van mening dat zulke ervaringen een zeker nut kunnen dienen. Ze kunnen deuren van het bewustzijn openen die je eerder niet voor mogelijk hield. Eenmaal dat een keer ervaren, vergeet je dat nooit en weet je ook meteen voor eens en voor altijd dat je dagelijkse bewustzijn dus absoluut niet alles is. Dat er meer mogelijk is. En dan kan er dus een besef zijn ontstaan dat er zoiets als een verlichte staat bestaat. Dat kan weer aanmoedigen/hoop geven dat die staat wellicht permanent te realiseren is. In ieder geval dat het ergens diep van binnen in je zit, en het te bereiken is. Zonder die ervaring zou je het niet geweten hebben, of pas veel en veel later. Ervaring is heel belangrijk om ergens van overtuigd te worden. Door ervaring kunnen zienswijzen aan diggelen worden geslagen en oude denkwijzen smelten als sneeuw voor de zon.
Dus waarde heeft het mijns inziens absoluut.

Alleen er is inderdaad wel een reden dat goeroe's en religieuze stromingen het gebruik van zulke middelen ontmoedigen. Er zitten bepaalde ernstige risico's aan. Het heeft ook een duistere, serieus gevaarlijke kant. En dan is er ook nog eens de context waarbinnen het gebruik van zulke middelen vaak plaats vindt. Het is niet voor de grote, roekeloze massa dat uit is op een beetje spectaculair vermaak. Het is ook niet goed voor iedereen. Voor sommige mensen is het beter als die 'doors of perception' lekker veilig op de rem blijven.

Daarbij is zo'n ervaring natuurlijk tijdelijk. Kortom, het kan het een en ander laten zien. Je openen voor mogelijkheden die je niet voor mogelijk had gehouden. Maar je kunt er niet van verwachten dat het je problemen oplost. Je er permanent van verlicht zult raken etc.
Het is inderdaad geen oplossing voor je problemen het geeft je alleen de sleutel in hoe je problemen kan oplossen of verder te komen in je bewustzijn. De duistere gevaarlijke kant is er zeker als je zomaar iets gaat doen, maar als je let op set en setting en een persoon die er ervaring mee heeft die je kan begeleiden in moeilijke momenten kan er weinig mis gaan, een bad trip is ook niks anders dan een leer moment waarop je ego hier tegen vecht.
Er zijn een aantal onderzoekers die geloven dat psychedelica juist de basis voor het geloof is geweest. Als je alle verhalen gaat bekijken over duivels, hemels, demonen of engelen vermoed ik ook dat het een grote kans is dat dit zo is geweest. Alleen is de interpretatie tegenwoordig heel anders en heel letterlijk.
  vrijdag 14 april 2017 @ 00:19:25 #83
456432 Kamina
Tenacious!
pi_170206215
quote:
1s.gif Op donderdag 13 april 2017 17:43 schreef Propps het volgende:

[..]

Het is inderdaad geen oplossing voor je problemen het geeft je alleen de sleutel in hoe je problemen kan oplossen of verder te komen in je bewustzijn. De duistere gevaarlijke kant is er zeker als je zomaar iets gaat doen, maar als je let op set en setting en een persoon die er ervaring mee heeft die je kan begeleiden in moeilijke momenten kan er weinig mis gaan, een bad trip is ook niks anders dan een leer moment waarop je ego hier tegen vecht.
Er zijn een aantal onderzoekers die geloven dat psychedelica juist de basis voor het geloof is geweest. Als je alle verhalen gaat bekijken over duivels, hemels, demonen of engelen vermoed ik ook dat het een grote kans is dat dit zo is geweest. Alleen is de interpretatie tegenwoordig heel anders en heel letterlijk.
Dat, of mentale stoornissen. Of meditatie.

Doe mij maar het laatste.
pi_170215101
quote:
1s.gif Op donderdag 13 april 2017 09:12 schreef Kamina het volgende:
Elke stof dat een biologisch effect heeft, kan bijwerkingen geven.
Bijwerkingen ook echt.

Heb zo ineens een wilde gedachtegang: stel nu eens dat dát hét grote verschil is tussen religies zoals boeddhisme en de religies zoals we die hier kennen: de ene komt grofweg voort uit meditatie, de andere grofweg voort uit psychedslische trips en psychoses.
ergens zou het wel wat verklaren ;)
  vrijdag 14 april 2017 @ 16:46:29 #85
456432 Kamina
Tenacious!
pi_170217353
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 april 2017 14:52 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Bijwerkingen ook echt.

Heb zo ineens een wilde gedachtegang: stel nu eens dat dát hét grote verschil is tussen religies zoals boeddhisme en de religies zoals we die hier kennen: de ene komt grofweg voort uit meditatie, de andere grofweg voort uit psychedslische trips en psychoses.
ergens zou het wel wat verklaren ;)
Zo heet dat nou eenmaal. Don't shoot the messenger.
pi_170221732
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 april 2017 14:52 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Bijwerkingen ook echt.

Heb zo ineens een wilde gedachtegang: stel nu eens dat dát hét grote verschil is tussen religies zoals boeddhisme en de religies zoals we die hier kennen: de ene komt grofweg voort uit meditatie, de andere grofweg voort uit psychedslische trips en psychoses.
ergens zou het wel wat verklaren ;)
Dat geloof ik dus ook.
In het boeddhisme is het inderdaad ook bekend dat er paddestoelen werden gebruikt. Waarschijnlijk is dit ook een reden waarom koeien heilig zijn, de ontlasting van de koe zorgt ervoor dat er paddestoelen ontstaan met de nodige werking.
Ook gnosticisme (christendom) kabbalisme (jodendom) en soeffisme(islam) doen allemaal een vorm van meditatie of technieken om in trance te raken. Bij soeffisme is de dans dat ze heel de tijd rondjes draaien een vorm van in trance raken. Ook een vorm van vasten komt voor in de religies als een staat om een hoger bewustzijn te bereiken.
In het verleden zie je dit ook terug komen bij de oude grieken (plato heeft hier mooie beschrijvingen van) het oude egypte en ga zo maar door.
  vrijdag 14 april 2017 @ 20:24:28 #87
456432 Kamina
Tenacious!
pi_170222385
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 april 2017 20:02 schreef Propps het volgende:

[..]

Dat geloof ik dus ook.
In het boeddhisme is het inderdaad ook bekend dat er paddestoelen werden gebruikt. Waarschijnlijk is dit ook een reden waarom koeien heilig zijn, de ontlasting van de koe zorgt ervoor dat er paddestoelen ontstaan met de nodige werking.
Je bedoelt hindoeisme, dat koeien als heilig acht vanwege vrouwelijkheid en vruchtbaarheid van het land door mest.
pi_170222627
quote:
3s.gif Op vrijdag 14 april 2017 20:24 schreef Kamina het volgende:

[..]

Je bedoelt hindoeisme, dat koeien als heilig acht vanwege vrouwelijkheid en vruchtbaarheid van het land door mest.
Juist ja mijn excuses ;) er zijn verschillende theorien over, desondanks gebruikte ze is het verleden paddestoelen. https://www.google.nl/sea(...)BygB&biw=360&bih=560
  vrijdag 14 april 2017 @ 20:36:07 #89
456432 Kamina
Tenacious!
pi_170222731
Dat zou best kunnen, maar naar mijn weten is het geen onderdeel van de doctrine.

Hoe dan ook, al deze praat over drugs en religie is ver off-topic.
pi_170227054
quote:
12s.gif Op vrijdag 14 april 2017 16:46 schreef Kamina het volgende:
Zo heet dat nou eenmaal. Don't shoot the messenger.
Het is maar vanuit welke levensparadgima je het benadert denk ik.
Vanuit een ander levensparadigma zou je het als heilige praatpaaltjes der natuur kunnen beschouwen die een lijn naar God vormen :P Ik noem maar wat... Jij kijkt in deze er dan heel klinisch en koud naar, en ziet het dan als bijwerkingen.
Wat dat betreft is het allemaal zeer relatief hoe je er naar kijkt.

Je hebt gelijk dat dit behoorlijk offtopic is. Al kun je het ook zien als een zijweggetje, of een associatieve verdieping... Hoe dan ook: het was voor dit onderwerp redelijk dood en saai hier, en nu niet meer. We komen heus wel weer ontopic. Zodra er weer iemand reageert op dit topic met vragen over meditatie/nu/MF, hebben we het zo weer over meditatie/nu/mindfulness. ^O^

[ Bericht 0% gewijzigd door Meneertje_flapdrol op 16-04-2017 01:54:38 ]
pi_170231734
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 april 2017 20:36 schreef Kamina het volgende:
Dat zou best kunnen, maar naar mijn weten is het geen onderdeel van de doctrine.

Hoe dan ook, al deze praat over drugs en religie is ver off-topic.
Zo ver ligt het niet van elkaar http://edition.cnn.com/20(...)pression-meditation/
http://reset.me/story/meditation-psychedelics-can-go-hand-hand/
pi_170250447
quote:
Heel interessant artikel! Thanks.

Kamina, heb jij zelf ervaring met psychedelics/mystieke ervaringen trouwens?
  zondag 16 april 2017 @ 00:57:37 #93
456432 Kamina
Tenacious!
pi_170251927
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 april 2017 23:28 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Heel interessant artikel! Thanks.

Kamina, heb jij zelf ervaring met psychedelics/mystieke ervaringen trouwens?
Geen psychedelics, wel ervaringen.
pi_170252118
quote:
1s.gif Op zondag 16 april 2017 00:57 schreef Kamina het volgende:

[..]

Geen psychedelics, wel ervaringen.
Ervaringen die voelen en denken ontstegen?
  zondag 16 april 2017 @ 04:25:13 #95
456432 Kamina
Tenacious!
pi_170253311
quote:
5s.gif Op zondag 16 april 2017 01:17 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Ervaringen die voelen en denken ontstegen?
Denken wel, voelen gelukkig niet. :)
  zondag 16 april 2017 @ 20:14:20 #96
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_170267901
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 april 2017 20:02 schreef Propps het volgende:

[..]

Dat geloof ik dus ook.
In het boeddhisme is het inderdaad ook bekend dat er paddestoelen werden gebruikt. Waarschijnlijk is dit ook een reden waarom koeien heilig zijn, de ontlasting van de koe zorgt ervoor dat er paddestoelen ontstaan met de nodige werking.
Ook gnosticisme (christendom) kabbalisme (jodendom) en soeffisme(islam) doen allemaal een vorm van meditatie of technieken om in trance te raken. Bij soeffisme is de dans dat ze heel de tijd rondjes draaien een vorm van in trance raken. Ook een vorm van vasten komt voor in de religies als een staat om een hoger bewustzijn te bereiken.
In het verleden zie je dit ook terug komen bij de oude grieken (plato heeft hier mooie beschrijvingen van) het oude egypte en ga zo maar door.
Gezien bij de klaagmuur idd. Slamdancende joden, mensen die rondjes draaien en mantra's zingen.
pi_170323354
quote:
1s.gif Op zondag 16 april 2017 04:25 schreef Kamina het volgende:

[..]

Denken wel, voelen gelukkig niet. :)
Hoezo 'gelukkig niet' ?
  woensdag 19 april 2017 @ 09:22:51 #98
456432 Kamina
Tenacious!
pi_170324761
quote:
0s.gif Op woensdag 19 april 2017 02:18 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:

[..]

Hoezo 'gelukkig niet' ?
Omdat voelen mooi is.
pi_170325074
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 april 2017 01:13 schreef Kamina het volgende:

[..]

Zo bedoel ik het niet. Drugs zijn verslavend en kunnen tot problemen leiden. Gezien het soort drugs dat hier genoemd wordt, is het iets om voor te waken.
Psychedelica zijn niet verslavend, slechts enkelen.
quote:
0s.gif Op woensdag 12 april 2017 19:19 schreef Kamina het volgende:

[..]

Hoe dan ook, het heeft weinig met mindfulness te maken. Zogenaamde chemische verlichting wijst eerder op mindlessness.

If you can't join them, beat them to death with a load of chemicals.
Het is geen chemische verlichting, het middel is de tooling je doet het zelf. Het is niet het middel wat de verlichting geeft, het middel wijst je de weg. Dat is een groot verschil.

Het is alleen niet voor iedereen weggelegd, het is nogal een forcerende mehode in deze materie. Ik heb zelf wel een aantal keer enlightenment ervaren op middelen. Het is zoals je elders zei; een shortcut idd.
The Dark One
pi_170326252
quote:
0s.gif Op woensdag 19 april 2017 09:43 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Psychedelica zijn niet verslavend, slechts enkelen.

[..]

Het is geen chemische verlichting, het middel is de tooling je doet het zelf. Het is niet het middel wat de verlichting geeft, het middel wijst je de weg. Dat is een groot verschil.

Het is alleen niet voor iedereen weggelegd, het is nogal een forcerende mehode in deze materie. Ik heb zelf wel een aantal keer enlightenment ervaren op middelen. Het is zoals je elders zei; een shortcut idd.
Hoezo kunnen psychedelica niet verslavend zijn?
Als jij die beleving prachtig vind kan dat toch ook verslavend werken?

Net zoals World of Warcraft een verslaving kan zijn om je eigen wereld te ontvluchten kunnen psychedelica dat toch zijn?
a great future doesn't require a great past
pi_170327036
quote:
1s.gif Op woensdag 19 april 2017 10:55 schreef Droopie het volgende:

[..]

Hoezo kunnen psychedelica niet verslavend zijn?
Als jij die beleving prachtig vind kan dat toch ook verslavend werken?

Net zoals World of Warcraft een verslaving kan zijn om je eigen wereld te ontvluchten kunnen psychedelica dat toch zijn?
Psychedelica zijn niet verslavend omdat het meestal nogal een dreun is voor je psyche die je moet verwerken, een verslaving is kenmerkend dat je steeds meer wilt en steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect en dat je "niet zonder kan". Psychedelica hebben ten eerste een zware tolerantie waardoor twee keer kort achter elkaar nemen gewoonweg niet werkt (dit geldt voor veel psychedelische middelen). En je hebt dus een periode nodig hebt om een goede trip te verwerken waarin je geen zin hebt om het nog een keer te doen. En als je wel snel achter elkaar tript zonder vorige trips te verwerken, kan dit zich flink tegen je keren (in de trip) waardoor je ook dit automatisch snel afleert. Een geestelijke afhankelijkheid van een bepaald middel kan altijd ontstaan, maar het is zeer zeldzaam op tripmiddelen.

De enige psychedelica waarvan ik weet dat ze verslavend zijn, zijn Ketamine en z'n halfzusje Methoxetamine (MXE).

Verder, ontvlucht je juist niet je eigen wereld, integendeel, je krijgt je eigen wereld zeer sterk uitvergroot te zien en word vaak met je neus op de feiten gedrukt. Met name ook de minder goede kanten van jezelf worden onder een vergrootglas gelegd, vandaar dat psychedelica (in mijn optiek) vrij leerzaam zijn.

Ze zijn ook lichamelijk onschadelijk als je het hebt over LSD en Paddo's. Geestelijke impact kan zowel zeer zwaar als bevrijdend zijn. Het heeft heel veel raakvlakken met de strekking van dit topic.

Sterker nog, de psychedelische middelen hebben vaker laten zien de kracht te hebben om verslavingen te bestrijden, en daarvoor wordt het nu onderzocht.

[ Bericht 3% gewijzigd door EggsTC op 19-04-2017 11:48:19 ]
The Dark One
pi_170327138
Ik zal het topic niet kapen :P
Anders wordt dit een verslavingsdiscussie.

We gaan hier R&P / Alles over afkicken van een drugs en/of alcoholverslaving verder.

[ Bericht 31% gewijzigd door Droopie op 19-04-2017 12:28:18 ]
a great future doesn't require a great past
  woensdag 19 april 2017 @ 12:31:45 #103
456432 Kamina
Tenacious!
pi_170328121
quote:
0s.gif Op woensdag 19 april 2017 09:43 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Psychedelica zijn niet verslavend, slechts enkelen.

[..]

Het is geen chemische verlichting, het middel is de tooling je doet het zelf. Het is niet het middel wat de verlichting geeft, het middel wijst je de weg. Dat is een groot verschil.

Het is alleen niet voor iedereen weggelegd, het is nogal een forcerende mehode in deze materie. Ik heb zelf wel een aantal keer enlightenment ervaren op middelen. Het is zoals je elders zei; een shortcut idd.
Aangezien je hetzelfde zegt als ik, maar in andere woorden, bedankt voor de bevestiging.
pi_170328291
quote:
14s.gif Op woensdag 19 april 2017 12:31 schreef Kamina het volgende:

[..]

Aangezien je hetzelfde zegt als ik, maar in andere woorden, bedankt voor de bevestiging.
Ik interpreteer jouw "chemische mindless verlichting" als : "het middel geeft je een gevoel van verlichting". En dat is het dus niet.

Maar ik kan ernaast zitten met mijn interpretatie natuurlijk ! :)
The Dark One
  woensdag 19 april 2017 @ 13:00:00 #105
456432 Kamina
Tenacious!
pi_170328553
quote:
7s.gif Op woensdag 19 april 2017 12:42 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Ik interpreteer jouw "chemische mindless verlichting" als : "het middel geeft je een gevoel van verlichting". En dat is het dus niet.

Maar ik kan ernaast zitten met mijn interpretatie natuurlijk ! :)
Je zit precies goed. ^O^
pi_170328709
quote:
1s.gif Op woensdag 19 april 2017 13:00 schreef Kamina het volgende:

[..]

Je zit precies goed. ^O^
Mooi mooi, maar dan zei ik dus niet precies hetzelfde.
The Dark One
  woensdag 19 april 2017 @ 13:19:48 #107
456432 Kamina
Tenacious!
pi_170328909
quote:
14s.gif Op woensdag 19 april 2017 13:08 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Mooi mooi, maar dan zei ik dus niet precies hetzelfde.
Je gebruikte andere woorden inderdaad.
pi_170328967
quote:
0s.gif Op woensdag 19 april 2017 13:19 schreef Kamina het volgende:

[..]

Je gebruikte andere woorden inderdaad.
Dat ook, maar we bedoelen ook wat anders :)

Want ik zeg juist dat het middel er niet voor zorgt dat je de enlightenment krijgt waar jij zegt dat dat wel zo is zoals je hierboven bevestigt.
The Dark One
  woensdag 19 april 2017 @ 13:40:08 #109
456432 Kamina
Tenacious!
pi_170329290
quote:
14s.gif Op woensdag 19 april 2017 13:23 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Dat ook, maar we bedoelen ook wat anders :)

Want ik zeg juist dat het middel er niet voor zorgt dat je de enlightenment krijgt waar jij zegt dat dat wel zo is zoals je hierboven bevestigt.
Nee hoor, ik zeg geen enlightenment, maar 'chemische enlightenment', wat verre van hetzelfde is. Zoals een cheatcode invoeren om direct naar het credits-scherm te gaan, ipv alle levels en cutscenes doorstaan van een videogame.

Lastig te begrijpen, zeker als je nooit verder bent gekomen dan het invoeren van je game-genie.
pi_170329519
quote:
0s.gif Op woensdag 19 april 2017 13:40 schreef Kamina het volgende:

[..]

Nee hoor, ik zeg geen enlightenment, maar 'chemische enlightenment', wat verre van hetzelfde is. Zoals een cheatcode invoeren om direct naar het credits-scherm te gaan, ipv alle levels en cutscenes doorstaan van een videogame.

Lastig te begrijpen, zeker als je nooit verder bent gekomen dan het invoeren van je game-genie.
Je zegt net een stukje terug in het topic dat je niet met beiden ervaring hebt? Dus hoe kan je dan uberhaupt stellen dat het niet hetzelfde is.

Anyway, de enlightenment is hetzelfde want het heeft niets met drugs te maken. Drugs is de tooling. Het versterkt je bewustzijn in grote mate.

Als je even de metafoor neemt van de timmerman zoals in de OP van dit topic, is de psychedelica de hamer. Jij moet nog wel zelf de spijker erin slaan. En of de hamer nou boeken zijn welke je gelezen hebt of een middel wat je tot je genomen heeft doet niets af aan dat de uitkomst gelijk is.

Zo kan je ook zeggen "echte mannen rammen de spijker met hun blote handen erin".

Het middel wijst jou de weg.

Jij maakt de vergelijking met de GameGenie. Als je die metafoor gebruikt kun je beter zeggen; de videogame wordt 10 keer zo snel afgespeeld. Dat is dan een betere vergelijking dan "direct naar het credits-scherm te gaan". :)

Als je geen ervaring hebt met beide kanten, kan je ook moeilijk een stelling claimen, laat staan hem verdedigen. ^O^
The Dark One
  woensdag 19 april 2017 @ 21:19:41 #111
456432 Kamina
Tenacious!
pi_170340304
quote:
14s.gif Op woensdag 19 april 2017 13:51 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Je zegt net een stukje terug in het topic dat je niet met beiden ervaring hebt? Dus hoe kan je dan uberhaupt stellen dat het niet hetzelfde is.
Alhoewel ik geen psylocybin oid heb gebruikt, weet ik wel uit ervaring dat middelen op vele wijzen het bewustzijn kunnen veranderen. En dat als het effect voorbij is, je weer terug bij af bent.

quote:
Anyway, de enlightenment is hetzelfde want het heeft niets met drugs te maken. Drugs is de tooling. Het versterkt je bewustzijn in grote mate.

Als je even de metafoor neemt van de timmerman zoals in de OP van dit topic, is de psychedelica de hamer. Jij moet nog wel zelf de spijker erin slaan. En of de hamer nou boeken zijn welke je gelezen hebt of een middel wat je tot je genomen heeft doet niets af aan dat de uitkomst gelijk is.

Zo kan je ook zeggen "echte mannen rammen de spijker met hun blote handen erin".

Het middel wijst jou de weg.
Deze metafoor klopt beter als je de drug als de ingehuurde timmerman beschouwt. Ofwel, je bent dan zelf geen timmerman, maar ja, de spijker is op de kop geslagen.

quote:
Jij maakt de vergelijking met de GameGenie. Als je die metafoor gebruikt kun je beter zeggen; de videogame wordt 10 keer zo snel afgespeeld. Dat is dan een betere vergelijking dan "direct naar het credits-scherm te gaan". :)
Je hebt alleen zelf geen spel gespeeld, maar alles overgeslagen met een cheat.

quote:
Als je geen ervaring hebt met beide kanten, kan je ook moeilijk een stelling claimen, laat staan hem verdedigen. ^O^
Zie boven.
pi_170341056
quote:
0s.gif Op woensdag 19 april 2017 21:19 schreef Kamina het volgende:

[..]

Alhoewel ik geen psylocybin oid heb gebruikt, weet ik wel uit ervaring dat middelen op vele wijzen het bewustzijn kunnen veranderen. En dat als het effect voorbij is, je weer terug bij af bent.

Nee, bij mij duurde het nog dagen nadat het middel was uitgewerkt.

quote:
Deze metafoor klopt beter als je de drug als de ingehuurde timmerman beschouwt. Ofwel, je bent dan zelf geen timmerman, maar ja, de spijker is op de kop geslagen.
Hier kan ik nog redelijk inkomen ja. Maar nadat je meegekeken hebt hoe de ingehuurde timmerman dat doet, doe je het de keer erop zelf. :) .
The Dark One
  donderdag 20 april 2017 @ 11:01:06 #113
456432 Kamina
Tenacious!
pi_170349952
quote:
0s.gif Op woensdag 19 april 2017 21:42 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Nee, bij mij duurde het nog dagen nadat het middel was uitgewerkt.

[..]

Hier kan ik nog redelijk inkomen ja. Maar nadat je meegekeken hebt hoe de ingehuurde timmerman dat doet, doe je het de keer erop zelf. :) .
Misschien met een eenvoudig voorbeeld als een spijker, ja.
pi_170350507
quote:
1s.gif Op donderdag 20 april 2017 11:01 schreef Kamina het volgende:

[..]

Misschien met een eenvoudig voorbeeld als een spijker, ja.
Klopt, either way kom je tot de staat waar je wilt zijn. Hoe je er komt maakt op dat moment niet zoveel uit, want het is alles wat er toe doet.
The Dark One
  donderdag 20 april 2017 @ 11:59:53 #115
456432 Kamina
Tenacious!
pi_170351005
quote:
0s.gif Op donderdag 20 april 2017 11:32 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Klopt, either way kom je tot de staat waar je wilt zijn. Hoe je er komt maakt op dat moment niet zoveel uit, want het is alles wat er toe doet.
Ah, nu snap ik waarom je pro-drugs bent; jij denkt dat het gaat om een eindbestemming.
pi_170351060
quote:
0s.gif Op donderdag 20 april 2017 11:59 schreef Kamina het volgende:

[..]

Ah, nu snap ik waarom je pro-drugs bent; jij denkt dat het gaat om een eindbestemming.
Ik weet niet of je het een eindbestemming kan noemen, het is juist de dynamiek die je in gaat ipv het statisch (maatschappelijk bedachte) leven. Ik ben niet pro-drugs, drugs is een breed spectrum en ik ben tegen het meeste in dat spectrum. In bepaalde "drugs" zie ik wel voordelen inderdaad.

Verder maakt het ook niet zoveel uit hoe je het noemt, ik heb door bepaalde middelen een glimps gezien van die staat en weet daarmee voor mezelf dat boeddhistische geschriften het bij het juiste eind hebben en daarmee extreem waardevol voor mij zijn. Dat sluit een hoop uit, daarmee sta ik niet meer op een kruispunt met 30 borden, maar weet ik welk pad ik moet nemen om mijn geest te ontwikkelen, en dát is wat telt.

[ Bericht 4% gewijzigd door EggsTC op 20-04-2017 23:22:10 ]
The Dark One
pi_170352515
quote:
0s.gif Op donderdag 20 april 2017 11:59 schreef Kamina het volgende:

[..]

Ah, nu snap ik waarom je pro-drugs bent; jij denkt dat het gaat om een eindbestemming.
Ik denk dat sommige mensen dit nodig hebben om er mee te starten. Bepaalde mensen zitten zo opgesloten in hun eigen gedachtes dat ze hier niet zomaar uit komen, daarvoor kunnen deze middelen een uitkomst bieden.
Je beeld over drugs is ook niet echt objectief, ik heb bijvoorbeeld bepaalde trauma's verwerkt tijdens een ayahuasca sessie die ik anders nooit geweten had omdat dit in mijn kinderjaren afspeelde.
Wat heb je zelf al bereikt met mediteren? Sommige mensen mediteren heel hun leven en hebben nog niet de kans gehad om Nirvana of verlichting te bereiken.
Dit is een interessant stukje over drugs en ook hoe het positief kan werken voor latere hersenaandoeningen bijvoorbeeld.
pi_170447105
Ik heb wel eens begrepen dat de stof DMT een belangrijke rol zou spelen bij het sterven, en dit zelfs waarschijnlijk dé stof is die een bijna-dood-ervaring mogelijk maakt (vanuit de pijnappelklier; zetel der Ziel volgens vele mystici). Ik heb 2 keer zo een ervaring gehad, en dit is voor mij dan ook de aanzet geweest naar het spirituele en het innerlijke streven naar verlichting (of: zelfrealisatie). Door ook die ervaring met dat Bewustzijn te hebben meegemaakt, is bij mij ook het zaadje gepland omdat het heeft laten zien dat het veel meer is dan wat we dagelijks als een versluierde en geïdentificeerde toestand meemaken als ons dagelijkse ik-bewustzijn.
Ik heb nog geen ervaring met DMT als externe stof, dus vergelijken kan ik het niet. Maar als ik de beschrijvingen zo lees en er filmpjes van zie denk ik eigenlijk dat het dat precies is! Ik wil het ook eens een keer gaan proberen en verwacht eigenlijk wel herkenning te zullen vinden daarin. Ben er ook daarom niet echt bang voor.

Wel is en blijft zoiets tijdelijk. Waar het écht om gaat - dat weet ik heel zeker - is dat je met het dagelijks leven in al haar facetten moet zien te leren dealen. Hier is het waar het allemaal moet gebeuren, hier en nu! Er is geen ontsnappen aan.
Maar dergelijke middelen kunnen dat bewustzijn een keer opengooien. En dan heb je 'de andere kant' gezien (die andere kant is in feite gewoon een diepere laag van jeZelf: de laag van de Ziel - wat in feite een soort innerlijk lichaam is). 's Nachts, wanneer we dromen, gaan we in feite ook een soort uit die dagelijkse matrix, worden we vrij van de beperkingen en betreden we puur het domein van de geest. Wat dat betreft ligt het in feite al allemaal totaal open. Alleen we kijken er bepaalde op manieren naar, geven er zo bepaalde betekenissen aan ('dagelijks leven=echt', 'dromen=nep' en dat geeft het een bepaalde waarde. Maar eigenlijk is die vrijheid er altijd al.

[ Bericht 0% gewijzigd door Meneertje_flapdrol op 24-04-2017 02:34:41 ]
pi_170457580
quote:
0s.gif Op maandag 24 april 2017 02:29 schreef Meneertje_flapdrol het volgende:
Ik heb wel eens begrepen dat de stof DMT een belangrijke rol zou spelen bij het sterven, en dit zelfs waarschijnlijk dé stof is die een bijna-dood-ervaring mogelijk maakt (vanuit de pijnappelklier; zetel der Ziel volgens vele mystici). Ik heb 2 keer zo een ervaring gehad, en dit is voor mij dan ook de aanzet geweest naar het spirituele en het innerlijke streven naar verlichting (of: zelfrealisatie). Door ook die ervaring met dat Bewustzijn te hebben meegemaakt, is bij mij ook het zaadje gepland omdat het heeft laten zien dat het veel meer is dan wat we dagelijks als een versluierde en geïdentificeerde toestand meemaken als ons dagelijkse ik-bewustzijn.
Ik heb nog geen ervaring met DMT als externe stof, dus vergelijken kan ik het niet. Maar als ik de beschrijvingen zo lees en er filmpjes van zie denk ik eigenlijk dat het dat precies is! Ik wil het ook eens een keer gaan proberen en verwacht eigenlijk wel herkenning te zullen vinden daarin. Ben er ook daarom niet echt bang voor.

Wel is en blijft zoiets tijdelijk. Waar het écht om gaat - dat weet ik heel zeker - is dat je met het dagelijks leven in al haar facetten moet zien te leren dealen. Hier is het waar het allemaal moet gebeuren, hier en nu! Er is geen ontsnappen aan.
Maar dergelijke middelen kunnen dat bewustzijn een keer opengooien. En dan heb je 'de andere kant' gezien (die andere kant is in feite gewoon een diepere laag van jeZelf: de laag van de Ziel - wat in feite een soort innerlijk lichaam is). 's Nachts, wanneer we dromen, gaan we in feite ook een soort uit die dagelijkse matrix, worden we vrij van de beperkingen en betreden we puur het domein van de geest. Wat dat betreft ligt het in feite al allemaal totaal open. Alleen we kijken er bepaalde op manieren naar, geven er zo bepaalde betekenissen aan ('dagelijks leven=echt', 'dromen=nep' en dat geeft het een bepaalde waarde. Maar eigenlijk is die vrijheid er altijd al.
Het is inderdaad een theorie van Rick Straussman die onderzoek naar DMT heeft gedaan in de jaren 90. Die gaf als theorie dat er DMT vrijkomt tijdens geboorte, bijna dood ervaringen en dood gaan maar dit is nog niet bewezen. Ze denken dat dit vrijkomt in de pijnappelklier waar natuurlijk al veel over te vinden is in de geschiedenis. Bij muizen hebben ze wel aangetoond dat DMT in de pijnappelklier zit.

Nu kan je ook afvragen is het dagelijkse leven echt? Wij en de wereld zijn opgebouwd uit moleculen en atomen waar 99,9999 % ruimte tussen zit. Een mooie ver gelijkenis heb ik ooit gehoord dat je heel de mensheid in een suikerklontje kan stoppen. Iedereen heeft een innerlijke ervaring en geen ervaring van buiten, licht wat binnen komt bij je is niet normaal licht maar fotonen, de stoel waar je nu op zit is eigenlijk geen stoel maar atomen die heel snel vibreren.
Wij zijn eigenlijk niks anders dan drugs, chemische reacties in je hersenen waarop bij bepaalde momenten bijvoorbeeld dopamine, adrenaline, serotonine etc vrijkomen.

Het ligt er ook aan hoe je van binnen inderdaad voelt of wat je in je verleden allemaal hebt meegemaakt dat is de manier hoe je naar de wereld kijkt. Mensen die verslaafd zijn en depressief bijvoorbeeld zien de wereld waziger en minder kleuren dan iemand die tevreden is.

Mag ik vragen wat voor 2 ervaringen je gehad heb waardoor je dacht dat DMT vrijkwam?
abonnementen ibood.com bol.com
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')