abonnement Unibet Coolblue
pi_169024618
quote:
0s.gif Op zondag 19 februari 2017 13:37 schreef koekoe het volgende:
Het maakt niet zoveel uit wat de echte definities zijn zolang het in de praktijk niet correct wordt gebruikt. Fascisme, nationaalsocialisme, populisme, antisemitisme e.d. zijn allemaal termen die in de praktijk worden misbruikt voor (geestelijke) onderdrukking. De termen zijn niet voldoende afgedekt of worden door de media e.d. als het ware opnieuw gedefinieerd waardoor ze een eigen leven gaan leiden. Dit geldt eigenlijk voor alle -ismen. Het zijn vage slechtgedefinieerde kapstok termen die van persoon tot persoon verschillen. Wat we nodig hebben is een betere afbakening en onderverdeling van de termen en verduidelijking en verankering van vrijheid van meningsuiting in de grondwet.
quote:
0s.gif Op maandag 20 februari 2017 01:57 schreef LelijKnap het volgende:

[..]

Ja, nee, ik kom er niet uit. Ik denk dat het inderdaad deels newspeak is en deels te maken heeft met de natuurlijke positie van taal die aan verandering/interpretatie onderhevig is. Eigenlijk zou alleen nazisme gebezigd moeten worden om het nazisme te duiden. Nationaalsocialisme is te vergiftigd geraakt.
Ik ben het wel met jullie eens dat zolang de woorden verkeerd gebruikt worden het niet zo heel veel uitmaakt wat de originele betekenis was. Uiteindelijk gaat het om wat iemand bedoeld. En betekenissen veranderen ook als iedereen het woord met een andere betekenis gat gebruiken. Betreffende nazisme is dat een afkorting van NAtionaal ZocialIsmus. In die zin is de term Nazi direct afkomstig van het nationaal socialisme. Alhoewel vele landen toch de zwakkeren in het land helpen en we die geen nazi noemen...zolang er geen massagraven gevonden worden dan natuurlijk. Betreffende het fascisme ben ik erachter dat ene Umberto Eco een stuk heeft geschreven (in 1995) over wat hij Ur-Fascism noemt. Hij probeert in dat stuk een soort van definitie te maken waaronder alle mogelijke vormen van fascisme vallen. Een soort verzamelnaam, of universale. Op de wikipedia wordt in ieder geval de fout gemaakt dat rascisme (en anti semitisme) bij het fascisme zou horen en daarbij wordt verwezen naar Ur-Fascism (en dat staat ook inn dat stuk). Het lijkt daar om een onschuldige verwarring van de 2 termen te gaan. Het sluit opzettelijke newspeak niet uit denk ik, maar het is wel iets anders dan een hele afdeling die bewust de definities van woorden aan het veranderen is zoals in het boek 1984.

Ik kan jullie in ieder geval deze aanraden: http://www.nybooks.com/articles/1995/06/22/ur-fascism/ Dat is het hele stuk. 4 pagina's ofzo.

[ Bericht 0% gewijzigd door BenmaF1 op 20-02-2017 14:51:16 (spelfouten) ]
In heaven, all the interesting people are missing.<br />~F. Nietzsche
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')