abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 11 februari 2017 @ 16:02:11 #1
138510 Federer-fan
Heet eigenlijk Haainado
pi_168826921
quote:
Waarom hoger opgeleiden modieuze kuddedieren zijn

Wie naar de universiteit gaat, loopt het risico daar tot conformist te worden opgeleid. Hoger opgeleiden vallen niet graag uit de boot. Lager opgeleiden worden minder geleid door wat je geacht wordt te vinden.

Bij de referenda over de Europese Unie in 2005 en 2016 stemden hoger opgeleiden veel vaker vóór de Europese Grondwet en vóór het Associatieverdrag met Oekraïne. Partijen die veel gesteund worden door hoog opgeleiden, zoals GroenLinks en D66, zijn het meest in de weer met door mensen veroorzaakte klimaatverandering.

Hoger opgeleiden noemen zichzelf vaker ‘duurzaam’ – liever nog: sustainable – en melden zelfs in hun accounts op sociale media dat ze zich betrokken voelen bij climate change.

Hoger opgeleiden zijn doorgaans ook ruimhartiger over immigratie. Het opnemen van ‘vluchtelingen’ en het toelaten van buitenlandse arbeiders wordt gezien als morele plicht, als noodzaak, als onafwendbaar dan wel als onderdeel van de vooruitgang. Er zijn nogal wat hoog opgeleiden die denken dat ‘diversiteit’ als zodanig iets is om na te streven. Dat zetten ze dan ook weer in hun Twitter-profiel: diversity.

Academici zouden toch juist een zoekende natuur moeten hebben?
Ik ervaar zelf regelmatig, in debatten en zo, dat er onder hoger opgeleiden en de politici die hen bij uitstek vertegenwoordigen, een sterke neiging tot conformisme bestaat. Dat is in zoverre verrassend, omdat je zou veronderstellen dat mensen met een academische achtergrond of een baan in de wetenschap bij uitstek een onderzoekende natuur zouden hebben. Maar helaas.

Maar al te vaak kom ik een filosoof tegen die er prat op gaat dat zijn hele gang in het universiteitsgebouw unisono zowel achter de diagnose als de oplossing van het klimaatagentschap IPCC over de klimaatverandering staat. Je vraagt je af of in een klimaat waar zoveel behoefte aan eenvormigheid is, de wetenschap nog wel kan gedijen.

Zou het kunnen zijn dat een hogere opleiding juist bijdraagt aan het ondermijnen van de onderzoekende natuur van de beoefenaars van de wetenschap? En bijten universiteiten en hogescholen zo niet in eigen staart?

Bij verkiezingen weegt kloof tussen laag- en hoogopgeleiden door
Dat is allemaal ook van het hoogste belang, ook omdat we nu weer voor verkiezingen staan, waarin de kloof tussen hoger opgeleiden en lager opgeleiden nogal doorweegt. Er zijn meer van die kloven, maar verkiezingsonderzoekers vinden dat de opleidingskloof toch de grootste invloed heeft.

Dat was ook zo bij het Britse referendum van vorig jaar zomer, over de Brexit. Daarvan is vastgesteld dat het opleidingsniveau de allerbelangrijkste kloof genereerde tussen voor- en tegenstanders. Hoger opgeleiden wilden in de EU blijven, lager opgeleiden wilden er uit. Er zijn meer lager en modaal opgeleiden komen stemmen en nu gaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie uit.

Een van de belangrijkste campagneleiders voor het vertrek van Groot-Brittannië, Dominic Cummings, heeft zijn ervaringen en observaties na die succesvolle campagne op papier gezet. Hij zegt onder meer dat hoger opgeleiden vaker kiezen voor de opvattingen in de sociale groep waartoe ze willen behoren. Bruut geformuleerd: hoger opgeleiden zijn modieus na-kletsende kuddedieren.

Rationele discussie met hoger opgeleiden heeft geen zin
Cummings, een ervaren campaigner, zegt dat een rationele discussie over politiek onderwerpen vooral onder hoger opgeleiden nauwelijks zin heeft, omdat ze hun standpunt al hebben laten bepalen door hun sociale groep. ‘In het algemeen zijn de beter opgeleiden meer geneigd om irrationele politieke opvattingen te hebben en meer geneigd tot politieke hysterie dan de slechter opgeleiden die verder afstaan van de macht. Als het om politieke meningen gaat, worden hoger opgeleiden meer gedreven door wat in de mode is, door groepsmentaliteit en groepsdenken.’

Lager opgeleiden kijken meer hoe een politiek probleem hen raakt, zegt Cummings. ‘Lager opgeleiden worden bij hun zoektocht naar de waarheid maar al te vaak geholpen door het feit dat ze niet gehinderd worden door een teveel aan opleiding.’

‘We houden ons allemaal voor de gek,’ zegt Cummings, ‘maar hoger opgeleiden denken bij uitstek dat zij zich niet voor de gek laten houden. Ze sluiten zich aan bij het in hun sociale groep populaire standpunt en houden zich vervolgens voor de gek dat ze via intelligent redeneren tot dat standpunt zijn gekomen.’

De behoefte om aan de moreel juiste kant te staan
Achter al die hoogopgeleide standpunten zit vooral de behoefte om aan de moreel juiste kant te staan: vooral niet fout en graag goed te willen zijn. Mede vanuit de voortdurende angst om in de wereld van hoogopgeleiden en macht uit de boot te vallen.

En ja, zo is de Europese Unie al gauw goed, omdat de Europese Unie gepresenteerd wordt als een reactie op Adolf Hitler en de Holocaust en als een waarborg tegen een herhaling daarvan. Zo is het vanuit hoog opgeleide groepsdruk ook logischer om voor ‘diversiteit’ te zijn, omdat Hitler daar juist tegen was. En klimaatverandering? Dat is bij uitstek een moreel gedreven thema, helemaal verweven met schuld en boete.

Bij dergelijke ‘morele’ benaderingen van politieke thema’s valt ook nog te zeggen dat hoger opgeleiden zelden de prijs betalen voor hun politiek correcte standpunten. Zij hebben er geen last van dat de lonen van bouwvakkers worden gedrukt door Poolse bouwakkers, integendeel. Asielzoekers worden zelden ondergebracht in wijken van hoog opgeleiden. Hoog opgeleiden hebben ook meer mogelijkheden om klimaatvriendelijke windmolens uit hun achtertuin te weren.

Het is geen vrolijk makende analyse, dat hoger opgeleiden als het om politieke en maatschappelijke thema’s gaat relatief vaak conformistische kuddedieren zijn. Het gaat natuurlijk ook vaak om sociale stijgers, die zich hun sociale stijging niet graag laten afnemen door een fout bevonden opvatting aan te hangen.

Hoger opgeleiden denken wel twee keer na. Niet om tot een beter inzicht of beter gefundeerde opvatting te komen. Nee: om te voorkomen een onwelgevallige opvatting te hebben.
Bron

Wederom een pareltje gevonden welke ik jullie niet wil onthouden. Redelijk lang stuk, maar je leest er lekker doorheen. :)

Je bemerkt dat steeds meer hoger opgeleiden zich afzetten van hun sociale/werkomgeving en de PVV gaan stemmen, ook al rust er in die sociale kringen er nog een groot taboe op om hiervoor uit te komen.

Maar toch vind ik het wel verrassend dat een groep welke zich zo verheven voelt vanwege hun opleidingsstatus tegenover de rest van Nederland niet kritisch kan nadenken en hun mening baseren op hun kennissen en sociale kring. Het is een taboe wat in mijn ogen vooral in stand word gehouden door de oudere generatie, vaak genoeg lees je verhalen over professoren aan universiteiten die neutraal zouden moeten zijn maar continue hun politieke mening als waarheid bestempelen en andersdenkenden verketteren.

Dezelfde trend zie je al tijden op FOK, waar een groep users zich verheven voelt vergeleken met andersdenkenden, deze users gebruiken continue dezelfde argumenten om hun mening te verkondingen en zijn blind/doof voor kritiek of argumenten die deze meningen onderuit halen. Daarna word er altijd overgegaan op persoonlijke aanvallen, komen de "spelfouten/grammatica" opmerkingen of het opleidingsniveau aan bod om de discussie te stoppen.

Zoals al zo vaak gezegd, Nederland en veel van haar inwoners zijn gegijzeld door hun eigen politiek correcte idealen welke rationeel nadenken onmogelijk maakt.

[Kan een mod dit topic reeksen?]
[b]Op dinsdag 28 februari 2012 10:19 schreef TheGeneral:[/b]Eindelijk eens wat zinnige posts van Federer-fan O+ .
[b]Op maandag 24 mei 2010 16:33 schreef tarantism:[/b]dit is het slechtste topic dat ik ooit heb gezien
  zaterdag 11 februari 2017 @ 16:03:03 #2
138510 Federer-fan
Heet eigenlijk Haainado
pi_168826936
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 februari 2017 15:23 schreef Loekie1 het volgende:
“For the most part we do not first see, and then define, we define first and then see. In the great blooming, buzzing confusion of the outer world we pick out what our culture has already defined for us, and we tend to perceive that which we have picked out in the form stereotyped for us by our culture.”
http://www.goodreads.com/author/quotes/74615.Walter_Lippmann
Is het toeval dat je hem citeert na de post waarin ik hem citeer? (Where all men think alike, no one thinks very much.")
[b]Op dinsdag 28 februari 2012 10:19 schreef TheGeneral:[/b]Eindelijk eens wat zinnige posts van Federer-fan O+ .
[b]Op maandag 24 mei 2010 16:33 schreef tarantism:[/b]dit is het slechtste topic dat ik ooit heb gezien
pi_168827270
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 februari 2017 16:03 schreef Federer-fan het volgende:

[..]

Is het toeval dat je hem citeert na de post waarin ik hem citeer? (Where all men think alike, no one thinks very much.")
Nee, ik zocht het citaat op en vond nog een passend citaat.
  zaterdag 11 februari 2017 @ 16:59:51 #4
138510 Federer-fan
Heet eigenlijk Haainado
pi_168827861
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 februari 2017 16:22 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Nee, ik zocht het citaat op en vond nog een passend citaat.
Jammer.

Wel fijn dat dit al de vierde post is in het topic en er nog geen persoonlijke aanvallen zijn geweest. *O*
[b]Op dinsdag 28 februari 2012 10:19 schreef TheGeneral:[/b]Eindelijk eens wat zinnige posts van Federer-fan O+ .
[b]Op maandag 24 mei 2010 16:33 schreef tarantism:[/b]dit is het slechtste topic dat ik ooit heb gezien
pi_168836402
Ik vind het stuk weinig overtuigend. En als lager-opgeleiden massaal voor een brexit stemden, waarom is dat niet conformeren in sociaal gedrag?
pi_168845681
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 februari 2017 21:48 schreef skrn het volgende:
Ik vind het stuk weinig overtuigend. En als lager-opgeleiden massaal voor een brexit stemden, waarom is dat niet conformeren in sociaal gedrag?
De vraag is waar meer diversiteit in meningen te vinden is.
pi_168845796
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2017 09:31 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

De vraag is waar meer diversiteit in meningen te vinden is.
Wat heb je aan een diversiteit van meningen als een groot gedeelte van die meningen een onderbuik gevoel zijn en dus niet te voorzien zijn van deugdelijke argumenten die de mening ook kunnen onderbouwen?
  zondag 12 februari 2017 @ 10:09:15 #8
262 Re
Kiss & Swallow
pi_168846068
het is inderdaad wel zo dat het voetvolk meestal wordt misbruikt om een revolutie te initiëren. Maak de elite af en grijp de macht, meestal leidend tot dictatoriaal fascistisch regime... maar ach het volk is zo divers
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_168846085
quote:
1s.gif Op zondag 12 februari 2017 09:43 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Wat heb je aan een diversiteit van meningen als een groot gedeelte van die meningen een onderbuik gevoel zijn en dus niet te voorzien zijn van deugdelijke argumenten die de mening ook kunnen onderbouwen?
Die deugdelijke argumenten daar ontbreekt het juist aan bij de bovenlaag.
pi_168846089
quote:
3s.gif Op zondag 12 februari 2017 10:09 schreef Re het volgende:
het is inderdaad wel zo dat het voetvolk meestal wordt misbruikt om een revolutie te initiëren. Maak de elite af en grijp de macht, meestal leidend tot dictatoriaal fascistisch regime... maar ach het volk is zo divers
Ik ben halverwege het boek de nieuwe Tsaar over Poetin.

De burgemeester van Leningrad/ St. Petersburg was een goed voorbeeld ervan ja :)
Hell To The Liars
pi_168846145
In de bovenlaag spelen machtspelletjes, met een bepaalde mening krijg je een bepaalde baan of juist niet etc., dat soort machtspelletjes spelen niet bij 'het volk'. Daarom is die mening veel zuiverder.
Het gaat helemaal mis als de macht ook straffen instelt op een bepaalde mening onder het volk, zoals je nu in Turkije ziet.
  zondag 12 februari 2017 @ 10:16:19 #12
445329 detaris
Bonenteller en rekenmeester
pi_168846173
Een stukje van Syp Wynia in Elsevier klakkeloos overnemen omdat het in het eigen straatje past. :')
  zondag 12 februari 2017 @ 11:35:07 #13
138510 Federer-fan
Heet eigenlijk Haainado
pi_168847558
quote:
1s.gif Op zondag 12 februari 2017 09:43 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Wat heb je aan een diversiteit van meningen als een groot gedeelte van die meningen een onderbuik gevoel zijn en dus niet te voorzien zijn van deugdelijke argumenten die de mening ook kunnen onderbouwen?
Ben ik het wel mee eens. Maar ik vind ook vaak dat hoogopgeleiden hun standpunten niet echt onderbouwen. Als je het hebt over de klimaatverandering en je zegt dat je betwijfelt of de mens daarop echt zon grote invloed heeft, dan komen ze vaak niet verder dan in de lach schieten en zeggen 'Nou, daar zijn wetenschappers het toch wel over eens.'
[b]Op dinsdag 28 februari 2012 10:19 schreef TheGeneral:[/b]Eindelijk eens wat zinnige posts van Federer-fan O+ .
[b]Op maandag 24 mei 2010 16:33 schreef tarantism:[/b]dit is het slechtste topic dat ik ooit heb gezien
  zondag 12 februari 2017 @ 11:40:02 #14
138510 Federer-fan
Heet eigenlijk Haainado
pi_168847636
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2017 10:10 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Die deugdelijke argumenten daar ontbreekt het juist aan bij de bovenlaag.
Dat vind ik ook. En daar zouden ze het van moeten hebben; dan kun je er nog wat van leren. Maar vaak is het een aaneenschakeling van drogredeneringen, vooral van persoonlijke aanvallen, autoriteitsargumenten en stromannen.
[b]Op dinsdag 28 februari 2012 10:19 schreef TheGeneral:[/b]Eindelijk eens wat zinnige posts van Federer-fan O+ .
[b]Op maandag 24 mei 2010 16:33 schreef tarantism:[/b]dit is het slechtste topic dat ik ooit heb gezien
pi_168847900
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2017 11:35 schreef Federer-fan het volgende:

[..]

Ben ik het wel mee eens. Maar ik vind ook vaak dat hoogopgeleiden hun standpunten niet echt onderbouwen. Als je het hebt over de klimaatverandering en je zegt dat je betwijfelt of de mens daarop echt zon grote invloed heeft, dan komen ze vaak niet verder dan in de lach schieten en zeggen 'Nou, daar zijn wetenschappers het toch wel over eens.'
Ja precies! waarom zou een oncoloog ook meer weten dan jij en ik over het klimaat? Waarschijnlijk zelfs minder, want als ze lezen, dan lezen ze over hun specialisme!
Ik zou best christen en verlost willen zijn, als de christenen er maar wat verloster uit zouden zien.
(Nietzsche)
pi_168847931
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2017 11:40 schreef Federer-fan het volgende:

[..]

Dat vind ik ook. En daar zouden ze het van moeten hebben; dan kun je er nog wat van leren. Maar vaak is het een aaneenschakeling van drogredeneringen, vooral van persoonlijke aanvallen, autoriteitsargumenten en stromannen.
Hoogopgeleiden die gaan stemmen, stemmen gewoon op de partij die de meeste belastingaftrek belooft.
Ik zou best christen en verlost willen zijn, als de christenen er maar wat verloster uit zouden zien.
(Nietzsche)
  zondag 12 februari 2017 @ 11:54:21 #17
138510 Federer-fan
Heet eigenlijk Haainado
pi_168847932
quote:
14s.gif Op zondag 12 februari 2017 11:52 schreef ietjefietje het volgende:

[..]

Ja precies! waarom zou een oncoloog ook meer weten dan jij en ik over het klimaat? Waarschijnlijk zelfs minder, want als ze lezen, dan lezen ze over hun specialisme!
Dat vind ik ook geen probleem, maar ik vind dat mensen met een hoge opleiding wel vaak schermen met het feit dat ze een hoge opleiding hebben, en dat ze mensen met een andere mening diskwalificeren omdat die laagopgeleid zijn.
[b]Op dinsdag 28 februari 2012 10:19 schreef TheGeneral:[/b]Eindelijk eens wat zinnige posts van Federer-fan O+ .
[b]Op maandag 24 mei 2010 16:33 schreef tarantism:[/b]dit is het slechtste topic dat ik ooit heb gezien
  zondag 12 februari 2017 @ 11:55:01 #18
138510 Federer-fan
Heet eigenlijk Haainado
pi_168847949
quote:
14s.gif Op zondag 12 februari 2017 11:54 schreef ietjefietje het volgende:

[..]

Hoogopgeleiden die gaan stemmen, stemmen gewoon op de partij die de meeste belastingaftrek belooft.
Ja, dat zou goed kunnen. Maar ik kan vooral zo slecht tegen die pretenties.
[b]Op dinsdag 28 februari 2012 10:19 schreef TheGeneral:[/b]Eindelijk eens wat zinnige posts van Federer-fan O+ .
[b]Op maandag 24 mei 2010 16:33 schreef tarantism:[/b]dit is het slechtste topic dat ik ooit heb gezien
pi_168848081
quote:
14s.gif Op zondag 12 februari 2017 11:52 schreef ietjefietje het volgende:

[..]

Ja precies! waarom zou een oncoloog ook meer weten dan jij en ik over het klimaat? Waarschijnlijk zelfs minder, want als ze lezen, dan lezen ze over hun specialisme!
Het woord oncoloog telt 8 letters, dus iemand met een dergelijke titel heeft acht punten in zijn vakgebied gehaald. Dat telt dus zeker mee.
pi_168850920
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2017 11:35 schreef Federer-fan het volgende:

[..]

Ben ik het wel mee eens. Maar ik vind ook vaak dat hoogopgeleiden hun standpunten niet echt onderbouwen. Als je het hebt over de klimaatverandering en je zegt dat je betwijfelt of de mens daarop echt zon grote invloed heeft, dan komen ze vaak niet verder dan in de lach schieten en zeggen 'Nou, daar zijn wetenschappers het toch wel over eens.'
Klimaatverandering is een feit hoe snel het gaat en hoeveel invloed we hebben als mens zijn de discussie punten. Maar waarom zouden we over die discussie punten wetenschappers die daar hun hele leven aan besteden niet geloven. Wat voor negatieve invloed heeft het op de wereld als we duurzamer zouden gaan leven wat in principe de oplossing van die wetenschappers is?
  zondag 12 februari 2017 @ 15:47:01 #21
138510 Federer-fan
Heet eigenlijk Haainado
pi_168853898
quote:
1s.gif Op zondag 12 februari 2017 14:04 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Klimaatverandering is een feit hoe snel het gaat en hoeveel invloed we hebben als mens zijn de discussie punten. Maar waarom zouden we over die discussie punten wetenschappers die daar hun hele leven aan besteden niet geloven.
Omdat er ook een politiek element in zit.
quote:
Wat voor negatieve invloed heeft het op de wereld als we duurzamer zouden gaan leven wat in principe de oplossing van die wetenschappers is?
Dat weet ik niet, maar het gaat wat mij betreft om de vraag of er een door de mens veroorzaakte klimaatverandering is, niet om de vraag of het uitgaan van een mogelijk onjuiste aanname positieve gevolgen kan hebben.
[b]Op dinsdag 28 februari 2012 10:19 schreef TheGeneral:[/b]Eindelijk eens wat zinnige posts van Federer-fan O+ .
[b]Op maandag 24 mei 2010 16:33 schreef tarantism:[/b]dit is het slechtste topic dat ik ooit heb gezien
  zondag 12 februari 2017 @ 20:47:06 #22
138510 Federer-fan
Heet eigenlijk Haainado
pi_168861481
Hier nog een interessant artikel over dit onderwerp, waarin wordt verwezen naar het artikel waarover dit topic gaat.
[b]Op dinsdag 28 februari 2012 10:19 schreef TheGeneral:[/b]Eindelijk eens wat zinnige posts van Federer-fan O+ .
[b]Op maandag 24 mei 2010 16:33 schreef tarantism:[/b]dit is het slechtste topic dat ik ooit heb gezien
pi_168861852
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2017 20:47 schreef Federer-fan het volgende:
Hier nog een interessant artikel over dit onderwerp, waarin wordt verwezen naar het artikel waarover dit topic gaat.
Hoewel ik vind dat het artikel wel een hele brede invalshoek heeft, is het wel een stuk concreter als het gewauwel van elsevier.
  zondag 12 februari 2017 @ 23:36:35 #24
463917 Buurtzwaan
Houdt van de polder
pi_168866585
quote:
1s.gif Op zondag 12 februari 2017 09:43 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Wat heb je aan een diversiteit van meningen als een groot gedeelte van die meningen een onderbuik gevoel zijn en dus niet te voorzien zijn van deugdelijke argumenten die de mening ook kunnen onderbouwen?
  maandag 13 februari 2017 @ 21:23:38 #25
138510 Federer-fan
Heet eigenlijk Haainado
pi_168882568
quote:
2s.gif Op zondag 12 februari 2017 20:55 schreef skrn het volgende:

[..]

Hoewel ik vind dat het artikel wel een hele brede invalshoek heeft, is het wel een stuk concreter als het gewauwel van elsevier.
Ja, mee eens. Hij onderbouwt veel meer wat hij zegt. Dat stuk van Syp Wynia is vooral een soort lange column.
[b]Op dinsdag 28 februari 2012 10:19 schreef TheGeneral:[/b]Eindelijk eens wat zinnige posts van Federer-fan O+ .
[b]Op maandag 24 mei 2010 16:33 schreef tarantism:[/b]dit is het slechtste topic dat ik ooit heb gezien
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')