Aardappelen bewaren:
Aardappelen bewaren doe je het beste op een droge, donkere en koele plaats. Liever niet in de koelkast, omdat door de kou de zetmeel wordt omgezet in suikers. Hierdoor gaat de smaak van de aardappel achteruit. De meest ideale temperatuur om de aardappelen te bewaren is tussen de 4 en 10 graden. Dat is vooral in de zomer lastig met warm weer. Probeer een zo koel mogelijk plekje te vinden of koop een aangepaste hoeveelheid voor een paar dagen.
Aardappelen bewaren in een plastic zak,
Aardappelen worden vaak verkocht in een plastic zak. Zodra je de aardappelen thuis hebt, verwijder dan de plastic zak. Door het plastic kunnen de aardappelen niet ‘ademen’. Aardappelen bewaren gaat prima in een krat, mand of een juten of papieren zak. Bewaar ze in ieder geval op een donkere plaats.
Vocht;
Aardappelen kunnen niet tegen vocht, want dan rotten ze weg. Berg ze droog op en schud je aardappelen een keertje voorzichtig om. Tenzij je steeds voor een paar dagen op voorraad hebt, dan hoeft het omschudden natuurlijk niet. Behandel de aardappels voorzichtig om beurse plekken te voorkomen.
Uitschieten of uitlopers..
Uitlopers of spruiten ontstaan doordat de aardappel te lang en/of te warm is bewaard. Wanneer je een paar appelen tussen je aardappelen bewaart, stel je het uitlopen uit. Het uitlopen van de aardappels gebeurt vooral in het voorjaar. Dit proces is bedoeld om nieuwe aardappeltjes te vormen. Je kunt de aardappelen met uitlopers nog wel eten, maar snijd de plekken ruim weg.
Groene aardappelen(?).
Aardappelen krijgen hun groene kleur wanneer ze te lang in het licht liggen. Controleer in de supermarkt bij aanschaf van je aardappelen of ze er groenig uitzien. Zo ja, dan kun je beter voor een andere zak gaan. In alle aardappelen zit een stofje ‘solanine’ wat giftig is. Solanine behoort tot de alkaloiden en licht bevordert de groei van alkaloiden. De meningen over het wel of niet eten van groene aardappelen verschillen, maar voor de zekerheid raden we je aan groene aardappelen niet te eten of deze heel ruim te schillen. Hetzelfde geldt voor de uitlopers en ogen, snijd het ruim weg. Wil je meer weten over aardappelen en solanine, lees dan dit artikel.
Bron;
http://slimhuishouden.nl/aardappelen-bewaren/