abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_168257345
registreer om deze reclame te verbergen
j2IkpjC.png
'Life is pain, highness. Anyone who says differently is selling something.'
pi_168261031
Om spiritualiteit echter van z'n hocuspocus mystificaties af te helpen kunnen we het Westen echter nog wel eens erg hard nodig hebben in ieder geval. ;)

Hier wat food for thoughts:

http://www.noetischwetens(...)bewustzijn-Roef.html

:)
  Moderator donderdag 19 januari 2017 @ 09:32:11 #53
34614 crew  jogy
Hersenflatulent
pi_168262457
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2017 17:27 schreef Villas__Rubin het volgende:

[..]

Huh? :P
Moet je ff met de muis over mijn vorige post of de quote eens goed lezen, Geheime teksten ftw 8-).
Iedereen is de hoofdrolspeler van zijn eigen comedie.
'Goatboy is hurt by your indifference'
Vrijheid
Dean Radin presenteert: "Science and the taboo of psi"
pi_168263033
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2017 17:00 schreef Villas__Rubin het volgende:
Ik heb me redelijk goed verdiept in Islam en Christendom. Nu de laatste maanden houd ik mij meer met Boeddhisme bezig. Verbaast me wel echt wat een gigantische rijkdom er in het Boeddhisme aan spirituele kennis is over het bewustzijn en psychologie. Zijn echt duizenden boeken over geschreven daarover de afgelopen 2500 jaar. Mooie ervan is ook dat het een religie is die eigenlijk nooit gestopt is met ontwikkelen. Het is gewoon door al die yogi's door de eeuwen verfijnd en verder verfijnd. Heel bijzonder.
Dan steken het Christendom en de Islam echt heel, heel, heel magertjes af hoor. Wat een armoede is dat dan zeg. Eigenlijk vind je in de abrahamistische religies eigenlijk gewoon helemaal niets over de bewustzijn, psychologie, dimensies van bewustzijn, hoe je tot verlichting kan komen etc. Het draait daar ook helemaal niet om.
Bij boeddhisme gaat het echt om komen tot kennis, vinden van waarheid, bevrijding, hoe je vrij kunt komen van de ketenen van het ego etc.
Bij abrahamitische religie eigenlijk het tegenovergestelde. Blind geloven. Bang zijn dat je naar de hel gaat als je het niet goed doet. Dat is niet bevrijding maar juist gevangen raken in een systeem van overtuigingen. Islam=letterlijk onderwerping zelfs. Compleet het tegenovergestelde van bevrijding, waar het om gaat in het boeddhisme.
in salafi/sunni islam, welke het alleenrecht op islam claimt, is de aandacht aan deze onderwerpen minder. maar in bijv. sufisme (grootste stroming) en ismailisme (staatsdoctrine van fatimidisch kalifaat) zijn dit toch wel elementaire zaken.
Now I'm Hi, Pt. 3
pi_168263147
onder invloed van hellenisme, zoroastrisme en hinduisme, dat dan weer wel :D
Now I'm Hi, Pt. 3
pi_168275539
Het is niet onbegrijpbaar dat veel mensen niet weten wat spiritualiteit precies is. Voor hen is het hocus pocus en ongrijpbaar. Voor de ware beoefenaar is spiritualiteit steeds meer tastbaar en zit er zelfs een soort van logica achter. Veel mensen moeten nog op het niveau komen dat zij meer zelfbesef krijgen, en dat is niet op de 1 of andere dag ineens in jouw hoofd. Dit vereist maanden zo niet jaren trainen. Spiritualiteit is krachtiger dan andere krachten. De meeste aspecten van spiritualiteit is wetenschappelijk bewezen. De onbewezen stukken zijn delen van het geest en lichaam die de wetenschap nog niet ontdekt hebben. Genezingswijzen zoals accupuntuur zijn nu pas daadwerkelijk geaccepteerd door de dagelijkse wetenschap. Er zal een tijd komen dat spiritualiteit in de schoolboeken terecht komt. Personen die hier nog niet begrijpen wat spiritualiteit is zullen het langzaam gaan ervaren, zo niet de tweede generatie dat erna komt. Mediteren behoord een vaste bezigheid te zijn dat in de pauzes uitgevoerd dient te worden. Dankzij spiritualiteit zullen er betere mensen op de wereld zijn die veel om anderen geven en het gevaar op de wereld verminderen. Samen hebben wij ook kracht nodig om ervoor te zorgen dat de aarde niet opgewarmd wordt en dat dieren gered zullen worden, en dat kan alleen met een spiritualiteit waar iedereen achter staat. Hopelijk komt deze tijd zeer snel.

buddha-laffing-done.jpg
Op donderdag 29 mei 2014 14:02 schreef SadPanda het volgende:
Er is een keuze, dat ze kiezen voor Assad staat alleen 100% vast.
pi_168275649
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 januari 2017 19:50 schreef ems. het volgende:

[..]

Oh dat zeker. Zolang het mensen betreft die wat zij denken dat spiritualiteit is niet opdringen is er niets aan de hand. Echter reken ik geloof etc. ook tot spiritualiteit en dat is helaas niet zelden vrij opdringerig en heeft wat mij betreft een negatieve invloed op de wereld.

Verder ben ik dus niet overtuigd dat mediterende mensen 'goed' zijn voor de wereld. Mediteren is in mijn ogen niet veel meer dan een hobby, en hoewel het natuurlijk fijn is voor mensen om wat afleiding te hebben lijken sommige mensen in de overtuiging dat meditatie een soort letterlijke wereldverbeteraar is. En zoals gezegd: Wat mij betreft staat mediteren gelijk aan het effect dat sommige mensen ondervinden van naar muziek luisteren, sporten en of videospelletjes spelen. Niet meer, niet minder.
Lees aub ťťn van mijn vorige posts, mediteren heeft niets te maken met muziek luisteren sporten of videospelletjes, maar juist het vinden van je innerlijke zelf. Deze innerlijke zelf is zeer belangrijk, want anders kun je geen mentaal gezonde leven leiden. De geest is namelijk het onderbewustzijn dat jou in leven houdt. Er zijn veel boeken die je kunt lezen om met spiritualiteit te beginnen en jou naar een hogere denkniveau te brengen. Het is mentaal en fysiek zeer gezond en het is met aanvullende wetenschap zeer leerzaam. Het zijn de ervaringen van monnikken die dagelijks aan meditatie hebben gedaan.

buddha-laffing-done.jpg
Op donderdag 29 mei 2014 14:02 schreef SadPanda het volgende:
Er is een keuze, dat ze kiezen voor Assad staat alleen 100% vast.
  donderdag 19 januari 2017 @ 21:44:38 #58
444256 Villas__Rubin
Kwaadaardige dictator
pi_168278892
Laughing-Buddha-Incense-Burner-BQ.jpg
"A leader must be a terror to the few who are evil in order to protect the lives and well-being of the many who are good"
pi_168293142
quote:
0s.gif Op donderdag 19 januari 2017 20:13 schreef firefly3 het volgende:

[..]

Lees aub ťťn van mijn vorige posts, mediteren heeft niets te maken met muziek luisteren sporten of videospelletjes, maar juist het vinden van je innerlijke zelf.
Die heb ik al gevonden. Dus misschien is het alleen handig voor de mensen die dat niet op eigen kracht hebben kunnen vinden.
quote:
Deze innerlijke zelf is zeer belangrijk, want anders kun je geen mentaal gezonde leven leiden.
Bevestiging dat ik het al gevonden heb, dus :P
quote:
De geest is namelijk het onderbewustzijn dat jou in leven houdt.
Ik heb nog steeds geen enkel bewijs voor het bestaan van een geest gezien. Je doelt gewoon op je bewustzijn toch?
quote:
Er zijn veel boeken die je kunt lezen om met spiritualiteit te beginnen en jou naar een hogere denkniveau te brengen.
Er zijn ook veel boeken te vinden die uitleggen waarom het onzinnig is om dat te doen.
quote:
Het is mentaal en fysiek zeer gezond en het is met aanvullende wetenschap zeer leerzaam. Het zijn de ervaringen van monnikken die dagelijks aan meditatie hebben gedaan.
Tsja, ik hoor ook goede verhalen van junks over heroÔne maar desalniettemin maak ik geen weekendplannen.
quote:
Buddha is ook al zo'n overrated figuur.
Quod licet Iovi, non licet bovi
pi_168323529
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 januari 2017 16:56 schreef ems. het volgende:

[..]

Ik ben per definitie niet om te praten door gekke plaatjes met teksten erop :P
Het is wel waar wat er staat.

quote:
Ik ben helaas niet overtuigd van de vermeende 'kracht' die het zou hebben.

Ik zeer zeker. Vroeger was ik er ook van overtuigd dat het "zweverig" zou zijn en dat het in het hoekje paranormaal viel. Onzin, en dergelijke. Totdat ik het eens ging proberen omdat het mijn aandacht trok. Het gaf bijzondere rust. Ook kan je je zelfbeeld extreem verbeteren ermee door positieve gedachten meditaties.

quote:
Ik geloof sowieso niet in de geest dus dat is snel beslist. Verder kom ik zelf uit het oosten maar dat heeft geen invloed gehad op mijn mediteer-lust.
Dat kan, ik heb het precies andersom. Ik ben westers en dacht dat ze allemaal achterlijken waren in het oosten. Totdat ik het zelf ondervonden had, de voordelen. Gebruik van psychedelica heeft deze kijk van mij erop nog eens extra empowered. Daar zie je pas echt wat er gebeurt in je onderbewustzijn. Met meditatie kom je een eind, met psychedelica zie je het letterlijk. Daarmee heb ik ook gezien wat ze "Nirvana" noemen in het boeddhisme. Als je op dat bewustzijnsniveau komt, herken je het di-rect. Goddelijk is zacht uitgedrukt.

quote:
[..]

Ik had het juist andersom. Vroeger vond ik dit soort dingen heel spannend en dacht ik dat er een kern van waarheid in zat. Toen ik wat ouder en volwassener werd zag ik dat het vooral een flinke dosis suggestie was en dat alle (vermeende) voordelen die je uit meditatie haalt net zo goed uit bijvoorbeeld een potje sport kan halen.
Sporten, met name hardlopen of vechtsporten, zijn dan ook een vorm van meditatie. Concentratie of in trance komen van iets == meditatief.

quote:
Prima als mensen het doen verder. Ik speel persoonlijk graag videospelletjes en val daar net zo min mensen mee lastig. Maar doen alsof het een of ander wondermiddel is waarmee je de wereld kan verbeteren vind ik sterk overdreven en eigenlijk gewoon niet waar, dus.

[..]

Gelukkig ben ik zonder enkele vorm van meditatie al compleet niet gewelddadig. Misschien zouden meer mensen videospelletjes moeten spelen voor de wereldvrede? 8-)
Prima toch, als jij je er goed bij voelt, moet je vooral blijven doen wat je doet ^O^
The Dark One
pi_168346299
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 januari 2017 14:58 schreef ems. het volgende:

Die heb ik al gevonden. Dus misschien is het alleen handig voor de mensen die dat niet op eigen kracht hebben kunnen vinden.

Zonder het licht gezien te hebben kun je niet je innerlijke zelf gevonden hebben. Het gaat veel dieper dan je rustig voelen. Het is zeg maar alsof je voor het eerst een 3D film ziet, zo moet het aanvoelen. Dus ik denk dat je de innerlijke buitenschil hebt gevonden. Oftewel de ego.
quote:
Bevestiging dat ik het al gevonden heb, dus :P
Pas als je de weg van spiritualiteit neemt (zie bovenstaande) kun je in contact komen met je innerlijke zelf, het licht en je gedachtegevoel. Jezelf omarmen, voelen en je hart laten doorstromen.
quote:
Ik heb nog steeds geen enkel bewijs voor het bestaan van een geest gezien. Je doelt gewoon op je bewustzijn toch?

Je onderbewustzijn is je geest. Ik heb het hier niet over casper het spookje, maar over wat er in je gebeurd. Misschien zelfs niet in de hersenen, maar daar kom je pas achter als je aan spiritualiteit doet.
quote:
Er zijn ook veel boeken te vinden die uitleggen waarom het onzinnig is om dat te doen.

Deze boeken zijn een zelfexcuus voor mensen die het niet aandurven of geen energie willen gebruiken om tot hunzelf te komen. Een hogere niveau van denken is bewezen effectief te zijn en veroorzaakt te zijn door je eigen ontwaking. Het is bewezen op alle gebieden, zoals sport en kunst. Gehele ontwaking is je zuivere ziel, onaangetast en glashelder.
quote:
Tsja, ik hoor ook goede verhalen van junks over heroÔne maar desalniettemin maak ik geen weekendplannen.

Ik beveel het je aan om stap voor stap naar spiritualiteit te gaan en je pad zo uit te stippelen dat je steviger in je schoenen gaat staan.
quote:
Buddha is ook al zo'n overrated figuur.
SL11769-2laughingbuddha.JPG
Op donderdag 29 mei 2014 14:02 schreef SadPanda het volgende:
Er is een keuze, dat ze kiezen voor Assad staat alleen 100% vast.
pi_168346392
quote:
Bedankt voor het delen van de Buddha. Hieronder een blijk van mijn waardering. Je hebt een heldere en schone ziel.

3975acecb566a4b1958577277494d8cb.jpg
Op donderdag 29 mei 2014 14:02 schreef SadPanda het volgende:
Er is een keuze, dat ze kiezen voor Assad staat alleen 100% vast.
  zondag 22 januari 2017 @ 18:36:01 #63
444256 Villas__Rubin
Kwaadaardige dictator
pi_168349344
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 januari 2017 14:58 schreef ems. het volgende:
Buddha is ook al zo'n overrated figuur.
Grappig is wel dat in zijn leer eigenlijk centraal staat dat er geen zelf of 'geest' bestaat. :P

In jouw opinie zou die dus eigenlijk heel realistisch zijn daarin.
"A leader must be a terror to the few who are evil in order to protect the lives and well-being of the many who are good"
  zondag 22 januari 2017 @ 18:40:11 #64
444256 Villas__Rubin
Kwaadaardige dictator
pi_168349482
quote:
0s.gif Op zondag 22 januari 2017 17:04 schreef firefly3 het volgende:

[..]

Bedankt voor het delen van de Buddha. Hieronder een blijk van mijn waardering. Je hebt een heldere en schone ziel.

[ afbeelding ]
Dank u dank u! _O_
"A leader must be a terror to the few who are evil in order to protect the lives and well-being of the many who are good"
pi_168353893
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2017 17:29 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Dat kan, ik heb het precies andersom. Ik ben westers en dacht dat ze allemaal achterlijken waren in het oosten. Totdat ik het zelf ondervonden had, de voordelen. Gebruik van psychedelica heeft deze kijk van mij erop nog eens extra empowered. Daar zie je pas echt wat er gebeurt in je onderbewustzijn. Met meditatie kom je een eind, met psychedelica zie je het letterlijk. Daarmee heb ik ook gezien wat ze "Nirvana" noemen in het boeddhisme. Als je op dat bewustzijnsniveau komt, herken je het di-rect. Goddelijk is zacht uitgedrukt.
Ook psychedelica hebben geen enkele invloed op mijn (gebrek aan) spiritualiteit gehad helaas. :P Maar inderdaad, zoveel mensen zoveel wensen. Het punt dat ik wilde maken is alleen dat ik vaak het idee heb dat men heel erg interessant doet over meditatie terwijl praktisch hetzelfde effect bereikt kan worden met een legio aan andere middelen. En dat je ook met een totaal gebrek aan spiritueel leven alsnog gelukkig kan zijn, dus :)
quote:
0s.gif Op zondag 22 januari 2017 18:36 schreef Villas__Rubin het volgende:

[..]

Grappig is wel dat in zijn leer eigenlijk centraal staat dat er geen zelf of 'geest' bestaat. :P

In jouw opinie zou die dus eigenlijk heel realistisch zijn daarin.

Er zijn wel meer realistische mensen die ik overrated acht :P Ik vind het alleen vreemd dat iemand die weinig echt bijzonders wordt gedaan zoveel aanzien heeft. Hetzelfde vind ik bijvoorbeeld van toepassing op een Jezus.
Quod licet Iovi, non licet bovi
pi_168354424
Boeddha heeft een schat aan kennis achtergelaten. Hij is de eerste bekende mens die tot zelfrealisatie (verlichting) is gekomen en een uitgebreide weg heeft nagelaten om daar zelf toe te komen. En nog wel op verschillende manieren, voor verschillende type mensen, ook. Werkt de ene weg niet doordat je zo en zo in elkaar zit, werkt de andere wellicht beter voor je. Een boeddhisme voor intellectuele denktypes, een boeddhisme voor praktische mensen die niet te veel denken, een boeddhisme voor de meer hartstochtelijke mensen (hinayana boeddhisme, mahayana boeddhisme en vayrajana boeddhisme). Best wel een stevig nalatenschap. Wel eens gezien hoe huge de Pali Canon is?
pi_168365082
quote:
0s.gif Op zondag 22 januari 2017 21:09 schreef ems. het volgende:

[..]

Ook psychedelica hebben geen enkele invloed op mijn (gebrek aan) spiritualiteit gehad helaas. :P Maar inderdaad, zoveel mensen zoveel wensen. Het punt dat ik wilde maken is alleen dat ik vaak het idee heb dat men heel erg interessant doet over meditatie terwijl praktisch hetzelfde effect bereikt kan worden met een legio aan andere middelen. En dat je ook met een totaal gebrek aan spiritueel leven alsnog gelukkig kan zijn, dus :)

[..]

Er zijn wel meer realistische mensen die ik overrated acht :P Ik vind het alleen vreemd dat iemand die weinig echt bijzonders wordt gedaan zoveel aanzien heeft. Hetzelfde vind ik bijvoorbeeld van toepassing op een Jezus.
Je denkt dat je ver bent, maar wanneer je ervoor open staat gaat er een wereld voor je open. Sommige mensen komen helaas nooit verder in hun psychische staat. Denk je dat je door sport verlichting kunt krijgen? Die positieve gevoelens van sport is een eenvoudig stofje dat je door beweging opwekt en heeft totaal niets te maken met een hogere bewustzijn. Daarom denk ik dat je ook niet echt gelukkig bent zoals buddha dat verteld. Ik wil je meegeven dat het pad voor je open staat om een beter persoon te worden en je ziel te reinigen in de diepste betekenis van het woord. Schaam je niet voor de reacties van anderen. Respecteer het niveau waar je op zit maar stap over na de volgende tree. Niet alleen je lichaam vraagt erom maar ook je geest. Gezondheid is belangrijk en verwaarloos jezelf niet. Denk positief terwijl je jouw pad bewandelt.

Laughing-Buddha-with-hat.jpg
Op donderdag 29 mei 2014 14:02 schreef SadPanda het volgende:
Er is een keuze, dat ze kiezen voor Assad staat alleen 100% vast.
pi_168688632
Boeddhisme heeft zeker veel te bieden, net als de oudere HindoeÔsme maar ook het Christendom heeft genoeg te bieden, het Christendom heeft ook een mystiek element. In grote lijnen komen de religies overeen met elkaar; er is een doel (verlichting, voor eeuwig gelukkig), er is hemel en hel, er zijn demonen en engelen. Waarom dan kiezen voor iets van een ver land ipv wat er in het eigen land meer aanwezig is, kun je ook je westerse medemens beter begrijpen aangezien onze samenleving veel is gevormd door het Christelijke denken. Het is toch een universeel iets, of ligt het puur aan de PR en romantische ideeŽn over het andere geloof. Het lijkt namelijk een beetje alsof je een buitenlands geestelijk schild gebruikt omdat de meeste mensen dan stoppen met discussiŽren omdat ze simpelweg niet precies weten waar het over gaat en jij dan gelooft dat je iets hebt gewonnen of dat jouw waarheid wordt bevestigd.
pi_168688760
quote:
0s.gif Op zondag 5 februari 2017 16:42 schreef User8472 het volgende:
Boeddhisme heeft zeker veel te bieden, net als de oudere HindoeÔsme maar ook het Christendom heeft genoeg te bieden, het Christendom heeft ook een mystiek element. In grote lijnen komen de religies overeen met elkaar; er is een doel (verlichting, voor eeuwig gelukkig), er is hemel en hel, er zijn demonen en engelen. Waarom dan kiezen voor iets van een ver land ipv wat er in het eigen land meer aanwezig is, kun je ook je westerse medemens beter begrijpen aangezien onze samenleving veel is gevormd door het Christelijke denken. Het is toch een universeel iets, of ligt het puur aan de PR en romantische ideeŽn over het andere geloof. Het lijkt namelijk een beetje alsof je een buitenlands geestelijk schild gebruikt omdat de meeste mensen dan stoppen met discussiŽren omdat ze simpelweg niet precies weten waar het over gaat en jij dan gelooft dat je iets hebt gewonnen of dat jouw waarheid wordt bevestigd.
het christelijk denken dat de westerse beschaving heeft beÔnvloed heeft weinig tot niets van doen met de mystieke traditie die in die religie bestaat
Now I'm Hi, Pt. 3
pi_168689296
quote:
1s.gif Op zondag 5 februari 2017 16:49 schreef Drug het volgende:

[..]

het christelijk denken dat de westerse beschaving heeft beÔnvloed heeft weinig tot niets van doen met de mystieke traditie die in die religie bestaat
Bedoel je dat een mystieke traditie per definitie occult is en daarom verborgen voor het grote publiek en dat inspiratie hieruit dus niet van invloed is geweest op de westerse samenleving? Ik bedoelde wat ik postte vooral als het idee dat er 'specialistische' gelovigen waren/zijn door de eeuwen heen, die worstelden met allerlei vragen en het uiteindelijke resultaat werd dan geleverd aan 'de massa' dus niet-specialisten die vooral tijd besteedde aan het aardse.
  zondag 5 februari 2017 @ 18:24:13 #71
444256 Villas__Rubin
Kwaadaardige dictator
pi_168690593
quote:
0s.gif Op zondag 5 februari 2017 16:42 schreef User8472 het volgende:
Boeddhisme heeft zeker veel te bieden, net als de oudere HindoeÔsme maar ook het Christendom heeft genoeg te bieden, het Christendom heeft ook een mystiek element. In grote lijnen komen de religies overeen met elkaar; er is een doel (verlichting, voor eeuwig gelukkig), er is hemel en hel, er zijn demonen en engelen. Waarom dan kiezen voor iets van een ver land ipv wat er in het eigen land meer aanwezig is, kun je ook je westerse medemens beter begrijpen aangezien onze samenleving veel is gevormd door het Christelijke denken. Het is toch een universeel iets, of ligt het puur aan de PR en romantische ideeŽn over het andere geloof. Het lijkt namelijk een beetje alsof je een buitenlands geestelijk schild gebruikt omdat de meeste mensen dan stoppen met discussiŽren omdat ze simpelweg niet precies weten waar het over gaat en jij dan gelooft dat je iets hebt gewonnen of dat jouw waarheid wordt bevestigd.
In mijn ogen is er echt een supergroot verschil tussen de religies die we hier hebben (drieluik abrahamisme, zoals dat zo leuk wordt genoemd) en het boeddhisme. HinduÔsme ken ik niet zo goed verder, dus daar kan ik niet echt over oordelen. Al weet ik wel een beetje waar de baghavad gita over gaat.

Bij abrahamisme gaat het gewoon echt om geloven: er is een God, en er is zijn schepping. God is almachtig en dient aanbeden te worden, en je dient te geloven. En hierna ga je beoordeeld worden. Even heel kort en simpel gezegd.


Dat alles brengt een bepaalde cultuur met zich mee.

Boeddhisme is heel anders. Daar staat geen profeet aan het roer waaraan een engel verscheen die met commando's kwam, maar iemand (een gewoon mens) die zichzelf de vraag heeft gesteld: wat is de oorsprong van het lijden en wat is de manier om het lijden te beŽindigen. Daar draait in feite het hele boeddhisme in de kern om. Dat is fundamenteel anders dan de zonde, boete, schuld-fundamenten van in het abrahamisme...


Tuurlijk zijn er wel wat gelijkenissen. Maar de aard is wel heel anders imo.
"A leader must be a terror to the few who are evil in order to protect the lives and well-being of the many who are good"
pi_168691696
quote:
0s.gif Op zondag 5 februari 2017 18:24 schreef Villas__Rubin het volgende:

[..]

In mijn ogen is er echt een supergroot verschil tussen de religies die we hier hebben (drieluik abrahamisme, zoals dat zo leuk wordt genoemd) en het boeddhisme. HinduÔsme ken ik niet zo goed verder, dus daar kan ik niet echt over oordelen. Al weet ik wel een beetje waar de baghavad gita over gaat.

Bij abrahamisme gaat het gewoon echt om geloven: er is een God, en er is zijn schepping. God is almachtig en dient aanbeden te worden, en je dient te geloven. En hierna ga je beoordeeld worden. Even heel kort en simpel gezegd.

Dat alles brengt een bepaalde cultuur met zich mee.

Boeddhisme is heel anders. Daar staat geen profeet aan het roer waaraan een engel verscheen die met commando's kwam, maar iemand (een gewoon mens) die zichzelf de vraag heeft gesteld: wat is de oorsprong van het lijden en wat is de manier om het lijden te beŽindigen. Daar draait in feite het hele boeddhisme in de kern om. Dat is fundamenteel anders dan de zonde, boete, schuld-fundamenten van in het abrahamisme...

Tuurlijk zijn er wel wat gelijkenissen. Maar de aard is wel heel anders imo.
Ok, inhoudelijk andere wegen, maar toch hebben beiden hetzelfde; hemel en hel, eeuwig geluk, demonen en engelen, er is negativiteit en een manier om die negativiteit te beŽindigen.

Boeddha was een hindoe prins die zijn paleis verliet om verlichting te bereiken volgens hindoeisme (er was immers geen boeddhisme), hij kreeg onderricht bij diverse hindoe leraren en bewees dat hij hen voorbij was gestreefd maar hij had nog steeds issues. Daarom ging hij verder en vond verlichting, maar zijn leer verschilde toen significant van het hindoeisme dat het een eigen religie werd, alhoewel het net zo goed als stroming van het hindoeisme kan worden beschouwd.

Boeddhisme is dus voortgekomen uit hindoeisme en het is onduidelijk waardoor hindoeisme is ontstaan anders dan dat het een samenvoeging was van vele religies, doctrines en sektes, zonder 1 grondlegger wat wel een groot verschil is en wat zegt over teamwork wellicht. Het kan zijn dat een engel of god mensen heeft toegesproken en dat dat later hindoeisme werd, het kan net zo goed vanuit de mens zelf zijn voortgekomen, het is iets wat open is voor eigen interpretatie.
  zondag 5 februari 2017 @ 19:40:25 #73
444256 Villas__Rubin
Kwaadaardige dictator
pi_168692980
quote:
0s.gif Op zondag 5 februari 2017 19:02 schreef User8472 het volgende:
Ok, inhoudelijk andere wegen, maar toch hebben beiden hetzelfde; hemel en hel, eeuwig geluk, demonen en engelen, er is negativiteit en een manier om die negativiteit te beŽindigen.

Het grote verschil denk ik is dat Boeddhisme veel meer een praktische leerweg is, met een heel duidelijk doel. Het is een weg iets van het zelf ervaren (ipv ergens in geloven/ op vertrouwen), het zelf doen. Abrahamitische geloofsreligie gaat uit van geloven en een soort magische, onzichtbare interventie.

En tuurlijk komt het een altijd voort uit het ander. Zeker met religies gaat dat zo.

Boeddha was iig een aardig anti-autoritair figuur die er grote nadruk op legde zelf te ontdekken wat waar is. 'geloof mij niet, ontdek zelf wat waar is'. Dat is toch andere koek dan 'geloof dit of anders...!!!!'
"A leader must be a terror to the few who are evil in order to protect the lives and well-being of the many who are good"
pi_168735902
quote:
0s.gif Op zondag 5 februari 2017 18:24 schreef Villas__Rubin het volgende:

[..]

In mijn ogen is er echt een supergroot verschil tussen de religies die we hier hebben (drieluik abrahamisme, zoals dat zo leuk wordt genoemd) en het boeddhisme. HinduÔsme ken ik niet zo goed verder, dus daar kan ik niet echt over oordelen. Al weet ik wel een beetje waar de baghavad gita over gaat.

Bij abrahamisme gaat het gewoon echt om geloven: er is een God, en er is zijn schepping. God is almachtig en dient aanbeden te worden, en je dient te geloven. En hierna ga je beoordeeld worden. Even heel kort en simpel gezegd.

Dat alles brengt een bepaalde cultuur met zich mee.

Boeddhisme is heel anders. Daar staat geen profeet aan het roer waaraan een engel verscheen die met commando's kwam, maar iemand (een gewoon mens) die zichzelf de vraag heeft gesteld: wat is de oorsprong van het lijden en wat is de manier om het lijden te beŽindigen. Daar draait in feite het hele boeddhisme in de kern om. Dat is fundamenteel anders dan de zonde, boete, schuld-fundamenten van in het abrahamisme...

Tuurlijk zijn er wel wat gelijkenissen. Maar de aard is wel heel anders imo.
mooi beschreven, de geselecteerde tekst maakt duidelijk wat er mis is in het Boeddhisme.
Ieder mens kan op deze wijze zelfstandig door eigen geestelijk streven tot geestelijke volwasdom komen.
Maar ook in het Boeddhisme zie je het traditionele 'volg mij, ik weet', de leider en schapen die volgen, doen wat onderwezen word.
En dat natuurlijk om het begeerde te bereiken, daarom moet je niet begeren :P
De waarheid in iemands hoofd is vaak onbuigzamer dan het sterkste staal.
  dinsdag 7 februari 2017 @ 18:26:36 #75
444256 Villas__Rubin
Kwaadaardige dictator
pi_168738608
quote:
7s.gif Op dinsdag 7 februari 2017 16:06 schreef bedachtzaam het volgende:

[..]

mooi beschreven, de geselecteerde tekst maakt duidelijk wat er mis is in het Boeddhisme.
Ieder mens kan op deze wijze zelfstandig door eigen geestelijk streven tot geestelijke volwasdom komen.
Maar ook in het Boeddhisme zie je het traditionele 'volg mij, ik weet', de leider en schapen die volgen, doen wat onderwezen word.
En dat natuurlijk om het begeerde te bereiken, daarom moet je niet begeren :P
Dat is wel waar natuurlijk. Maar goed, volgens mij is een pad met richtlijnen en een uitleg hoe het allemaal moet, wel handig bij zo'n streven. Als je het allemaal zelf op eigen houtje moet uitvinden ben je sws het wiel opnieuw aan het uitvinden, en het staat natuurlijk erg open voor zelf-misleiding. Een pad volgen kan denk ik best handig zijn. Dat je een kader hebt en zo.
"A leader must be a terror to the few who are evil in order to protect the lives and well-being of the many who are good"
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')