FOK!forum / Travel / Kiev - de vergeten stad
Starman89zondag 15 januari 2017 @ 16:26
Omdat er nog geen (recente) topics zijn over Kiev, hierbij mijn reiservaring van afgelopen zomer.

Al enige tijd stond Kiev bij mij op het verlanglijstje.
Omdat er amper iemand naartoe gaat, omdat hetgeen wat ik voorbij zie komen van Kiev schitterend is, en er naar het schijnt mooie deernes rondwandelen (wat ik na deze trip zeker kan bevestigen :Y :7 )

Toen afgelopen zomer bleek dat ik drie weken vrij had tussen twee banen in, heb ik daarom gelijk geboekt. Ik maakte er een reis van die startte in Garmisch-Partenkirchen (oude huisgenoot opzoeken), vloog door naar Kiev, en eindigde in Athene.

Kiev stak hier met vlag en wimpel bovenuit!
Voorafgaand aan mijn reis twijfelde ik nog enigszins over de veiligheid in Kiev (reisadvies: Geel, volgens MinBUZ), maar hier bleek echter niks van waar.

Wat is er zo bijzonder aan Kiev?

Laat ik beginnen met het op je hart drukken dat Kiev een erg veilige en ontspannen stad is. Ik heb amper politie gezien op straat. Ook in de metro kon ik weinig zakkenrollers ontdekken, en hield iedereen zich bezig met z'n eigen zaken. 's Avonds op straat hingen er amper mensen rond. Wel zag ik erg veel zwervers op straat, maar ook die gedroegen zich netjes.

Kiev is ook een erg groene stad. Overal zie je stadsparken, met koffietentjes in alle soorten en maten

Cu0Q6PyXYAAlTeC.jpg

Deze bijvoorbeeld

Ook heb je in meerdere stadsparken plekken waar alle oudjes van Kiev de strijd met elkaar aangaan op een schaakbord.

Naast het vele groen in de stad, is er ook genoeg te zien aan orthodoxe kerken.
kiev.jpg

Overal kan je voor een prikkie in, waarna je op je gemak overal kan rondkijken.

Dan het nachtleven van Kiev:
Het bijzondere aan Kiev is dat je veel 'underground' uitgaansgelegenheden heb. Berlijn blijft hier waarschijnlijk altijd heer en meester in, maar ook in Kiev kan je je hart ophalen aan de diversiteit aan uitgaansgelegenheden.

Zo is 'art club' Closer lekker underground.
Maar ook 'normale' kroegen hebben zo hun geheimen.
Met dan aan mijn couchsurf host, ontdekte ik een 'geheime' ruimte in The Alchemist Bar.

SPOILER
Als je naar de toiletten loopt, zie je een boekenkast staan.
Schuif daar wat boeken van opzij, en je vind een codeslot.
Bij het invoeren van de juiste code, kom je in een 'geheime' ruimte van The Alchemist, met eigen bar, en live muziek :7
Ook zijn er kroegen, die je van de buitenkant niet opmerkt als kroeg.
Hier bel je aan, waarna de portier voor je opendoet.

Verder is er een erg leuke strandclub, een illegale bar aan het water op een industrieterrein, en genoeg shotjes barren (Banka bar is erg leuk, en vol met locals)

Is er dan niets wat je herinnert aan de oorlog met Rusland?
Die is er zeer zeker wel. Overal op straat vind je de Oekra´ense vlag terug.
Billboards bedrukt met soldaten en brandweermannen benadrukken de Oekra´ense onafhankelijkheid.

Tanks, beschilderd met de nationale kleuren van Oekra´ene sieren een plein nabij het oorlogsmuseum:
rodina-mat-motherland.jpg

Ook de locals hebben een sterk (!!!) uitgesproken mening over dit conflict, met redelijk radicale opvattingen. En je zal er verschillende 'vluchtelingen' vinden uit het Krim gebied, die hebben moeten vluchten voor de oorlog. Bijzondere, en trieste verhalen.

Tot slot:
Kiev is zo goed als niet toeristisch. Hierdoor is het serviceniveau naar toeristen ook zo goed als niet-bestaand :+ Een enkeling kan zich erg bot naar je gedragen, maar de meesten proberen je met handen en voeten te helpen, en ik durf te beweren dat de inwoners van Kiev zich vele malen vriendelijker gedragen, dan de gemiddelde Tsjech of Hongaar :Y

Echt een aanrader voor een city trip! Had ik al gezegd dat Kiev spotgoedkoop is? :D

Vliegen vanaf Schiphol = rond de 230 euro retour (Ukraine International)
Vliegen vanaf Keulen = rond de 150 euro retour
Aiciuzondag 15 januari 2017 @ 16:50
Staat zeker op mijn verlanglijst.
Woestijnvoszondag 15 januari 2017 @ 16:57
Zou ik zo veel mogelijk vermijden, met al de nazi's die er nu rondlopen.
SjaakKlapkaakzondag 15 januari 2017 @ 17:10
Kiev is dope. Een hoop te zien en zelfs als Nederlandse zwerver kun je er leven als koning.
Fred_Bzondag 15 januari 2017 @ 17:11
In mei is het ESF in Kiev. Misschien dat het met de promotie-momenten daar omheen een wat populairdere stad wordt onder Europese toeristen.
Beverwijkermaandag 16 januari 2017 @ 00:19
Blijf ik even volgen! Interessante stad.
wielrennerdtmaandag 16 januari 2017 @ 08:01
Ik ben er in november voor een weekend geweest. zeker een leuke stad met een leuke sfeer. Maar of ik er ook langer dan een weekend kan vermaken betwijfel ik.
Lean_Machinemaandag 16 januari 2017 @ 11:47
Leuk verslag, staat inderdaad ook nog op mijn lijstje! ^O^
opgebaardemaandag 16 januari 2017 @ 12:00
Ik vond het een erg leuke stad en een tocht naar Pripyat is zo gemaakt.

Wij stapte paar jaar geleden de metro in, met een pak papier. Ik probeerde te betalen voor 2 tickets met een briefje van 100 Grivna (nog geen 4 euro) want we hadden gelezen dat het erg goedkoop was. Kregen een nee-schuddende dame, die ons het correcte briefe aanwees. Metrokaartje... 8 cent per stuk....
Starman89maandag 16 januari 2017 @ 20:36
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2017 08:01 schreef wielrennerdt het volgende:
Ik ben er in november voor een weekend geweest. zeker een leuke stad met een leuke sfeer. Maar of ik er ook langer dan een weekend kan vermaken betwijfel ik.
Ik zou het eerder omdraaien; een weekend is echt te kort voor Kiev.

De stad is groots (maar dankzij de metro prima te bereizen), met meer dan genoeg bezienswaardigheden. Mocht je je vervelen, dan kan je altijd nog op straat een glaasje Kvas (soort broodfrisdrank; klinkt vies; is best prima te drinken) kopen, waarna de verkoper je extragratis tips geeft over de stad in zeer gebrekkig Engels O+
ozzietukkermaandag 16 januari 2017 @ 21:00
Kiev is best wel ontwikkeld. Naast het metronetwerk kom je ook overal met de (mini) of trolley bussen welke er rondrijden.

Een simcardje met een paar UAH erop kost niet veel en op die manier kan je via google maps simpelweg erachter komen met welke bus je er komt.
Een taxi kan ook altijd, maar eentje op de straat aanhouden is geen goed idee, boeken vanuit de plek waar je bent is het devies, vanuit je hotel laat het de hotelmedewerker doen en vraag de prijs, want dat kan men direct voor je bepalen.

Want de taal kan wel een probleem zijn, in 2013 sprak ik enkel Engels, tegenwoordig ook steenkolen Russisch en daarmee kom je wat verder, in ieder geval is er wat herkenning van plaatsnamen of borden. Engels wordt door de (geschoolde) jongere bevolking wel gesproken maar het is zeker buiten Kiev niet optimaal.

Kiev is trouwens wel populair onder de toeristen uit Turkije en Dubai, de mannen gaan een leuk weekendje op stap. De Europese toerist blijft wat meer weg, zeker degene die een citytrip willen, want op eerste gezicht is het blijft het wel een grauwe stad, maar in de zomer is het ook aan het water wel goed toeven.

Code geel voor Kiev, en Oekra´ne snap ik wel overigens, misschien voor een gemiddelde toerist niet zichtbaar, maar ik zie situaties waarbij zeker spanningen zijn door de aanhoudende gevechten, misschien nog wat meer in Odessa, en het is niet altijd en overal even veilig, er zijn ook wat andere dan overheidsinvloeden...
wielrennerdtmaandag 16 januari 2017 @ 21:03
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2017 20:36 schreef Starman89 het volgende:

[..]

Ik zou het eerder omdraaien; een weekend is echt te kort voor Kiev.

De stad is groots (maar dankzij de metro prima te bereizen), met meer dan genoeg bezienswaardigheden. Mocht je je vervelen, dan kan je altijd nog op straat een glaasje Kvas (soort broodfrisdrank; klinkt vies; is best prima te drinken) kopen, waarna de verkoper je extragratis tips geeft over de stad in zeer gebrekkig Engels O+
Zou kunnen. Ik zou er zelf niet zo snel naar toe gaan namelijk, maar omdat m'n vader er werkt voor een aantal maanden ben ik langs geweest. Aangezien hij ook niet zo veel tijd over heeft om de stad te verkennen kan het best kloppen dat er nog veel meer te doen is dan ik nu gedaan heb.
En het nachtleven: ik denk niet dat ik ergens binnenkom als minderjarige. Dus ook dat heb ik niet mee kunnen maken.

Overigens vond ik de metro wel leuk. Ben van de ene buitenwijk naar de andere buitenwijk gegaan. Was leuk om te zien inderdaad.

Overigens vond ik het engels juist heel slecht. Niemand sprak Engels. En ook russisch (wat m'n vader gebrekkig spreekt), begrepen sommige zelfs ook niet!
ozzietukkermaandag 16 januari 2017 @ 21:08
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2017 21:03 schreef wielrennerdt het volgende:
Overigens vond ik het engels juist heel slecht. Niemand sprak Engels. En ook russisch (wat m'n vader gebrekkig spreekt), begrepen sommige zelfs ook niet!
Engels bij de oudere of minder geschoolde is zeker minder. De oudere persoon kan zeer zeker Russisch spreken, maar men wil het niet altijd. (Het is te vergelijken met Duits en Nederlands qua gelijkwaardigheid).
miro86maandag 16 januari 2017 @ 22:00
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2017 21:08 schreef ozzietukker het volgende:

[..]

Engels bij de oudere of minder geschoolde is zeker minder. De oudere persoon kan zeer zeker Russisch spreken, maar men wil het niet altijd. (Het is te vergelijken met Duits en Nederlands qua gelijkwaardigheid).
Als in Kiev iemand beweert geen Russisch te verstaan, dan doen ze expres moeilijk. Misschien is het Russisch van zn vader te gebrekkig?
Ik zou eerder een vergelijking maken met Limburgs en Nederlands...
wielrennerdtdonderdag 19 januari 2017 @ 17:08
Door dit topic heb ik wel weer zin om terug te gaan naar Kiev. Binnenkort maar proberen.
Ewelinazaterdag 21 januari 2017 @ 00:36
Kiev O+

Ben er 6,5 jaar geleden geweest, prachtige stad. O+ wil graag nog terug!
Budapestenaarzaterdag 21 januari 2017 @ 09:32
Kiev. Ook op mijn lijstje. Net als Lviv trouwens.
Voszjezondag 29 januari 2017 @ 19:41
Zeker een leuke stad, Kiev. ^O^
UIO_AMSzondag 29 januari 2017 @ 20:59
Leuk verslag!
MaJowoensdag 1 februari 2017 @ 23:47
Ik ben er 3 jaar geleden geweest, vlak voordat de vlam in de pan sloeg. Fantastische stad O+

En het Oekra´ne topic wordt gewoon nog gepost hoor ;) TRV / Oekra´ne Deel 7
Starman89woensdag 15 maart 2017 @ 22:58
Vanaf oktober 2017 vliegt Ryanair vanaf Eindhoven ook op Kiev en Lviv :D

Lviv staat hoog op het verlanglijstje ivm de vele positieve verhalen van de Oekra´ners. Iemand hier ervaringen?
ITradewoensdag 15 maart 2017 @ 23:47
quote:
1s.gif Op woensdag 15 maart 2017 22:58 schreef Starman89 het volgende:
Vanaf oktober 2017 vliegt Ryanair vanaf Eindhoven ook op Kiev en Lviv :D

Lviv staat hoog op het verlanglijstje ivm de vele positieve verhalen van de Oekra´ners. Iemand hier ervaringen?
Lviv is zÚÚr zeker een aanrader, beetje te vergelijken met praag (maar dan met weinig echte touristen, wel veel locale touristen). Veel leuke cafe's en restaurantjes.

Dat er vanaf Nederland gevlogen wordt met Ryanair is wel beter! Ook vanaf Lviv ja?
Ewelinadonderdag 16 maart 2017 @ 17:26
quote:
1s.gif Op woensdag 15 maart 2017 22:58 schreef Starman89 het volgende:
Vanaf oktober 2017 vliegt Ryanair vanaf Eindhoven ook op Kiev en Lviv :D

Lviv staat hoog op het verlanglijstje ivm de vele positieve verhalen van de Oekra´ners. Iemand hier ervaringen?
Yes!!! *O*
Starman89zaterdag 18 maart 2017 @ 18:09
quote:
6s.gif Op maandag 16 januari 2017 21:00 schreef ozzietukker het volgende:
Een taxi kan ook altijd, maar eentje op de straat aanhouden is geen goed idee, boeken vanuit de plek waar je bent is het devies, vanuit je hotel laat het de hotelmedewerker doen en vraag de prijs, want dat kan men direct voor je bepalen.

Uber is ook in Kiev beschikbaar. Werkt top :)
MCHzaterdag 18 maart 2017 @ 21:39
quote:
1s.gif Op woensdag 15 maart 2017 22:58 schreef Starman89 het volgende:
Vanaf oktober 2017 vliegt Ryanair vanaf Eindhoven ook op Kiev en Lviv :D
Heel vet nieuws :D
liesje1979zaterdag 18 maart 2017 @ 22:23
quote:
1s.gif Op woensdag 15 maart 2017 22:58 schreef Starman89 het volgende:
Vanaf oktober 2017 vliegt Ryanair vanaf Eindhoven ook op Kiev en Lviv :D

Lviv staat hoog op het verlanglijstje ivm de vele positieve verhalen van de Oekra´ners. Iemand hier ervaringen?
Tof! En ook nog eens op hele gunstige vluchttijden voor mensen die niet in de omgeving van Eindhoven wonen zo te zien. Kiev in ieder geval. :D
Hallojozondag 19 maart 2017 @ 00:17
quote:
1s.gif Op woensdag 15 maart 2017 22:58 schreef Starman89 het volgende:
Vanaf oktober 2017 vliegt Ryanair vanaf Eindhoven ook op Kiev en Lviv :D

Lviv staat hoog op het verlanglijstje ivm de vele positieve verhalen van de Oekra´ners. Iemand hier ervaringen?
Dit is wel goed nieuws ja. Binnenkort maar eens die kant op ^O^
MCHzondag 19 maart 2017 @ 00:29
quote:
0s.gif Op zondag 19 maart 2017 00:17 schreef Hallojo het volgende:

[..]

Dit is wel goed nieuws ja. Binnenkort maar eens die kant op ^O^
Misschien samen met Liesje? :Y
Hallojozondag 19 maart 2017 @ 00:42
quote:
1s.gif Op zondag 19 maart 2017 00:29 schreef MCH het volgende:

[..]

Misschien samen met Liesje? :Y
Wie weet. Liesje is een lief meisje.
liesje1979zondag 19 maart 2017 @ 00:44
quote:
0s.gif Op zondag 19 maart 2017 00:42 schreef Hallojo het volgende:

[..]

Wie weet. Liesje is een lief meisje.
;) :D
Aiciuzondag 19 maart 2017 @ 00:49
quote:
14s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 22:23 schreef liesje1979 het volgende:

[..]

Tof! En ook nog eens op hele gunstige vluchttijden voor mensen die niet in de omgeving van Eindhoven wonen zo te zien. Kiev in ieder geval. :D
Wat zijn de vliegtijden dan?
liesje1979zondag 19 maart 2017 @ 00:56
quote:
1s.gif Op zondag 19 maart 2017 00:49 schreef Aiciu het volgende:

[..]

Wat zijn de vliegtijden dan?
Ik heb het al weer weggeklikt maar uit mijn hoofd Kiev 3x per week, di, do en za.vanaf Eindhoven rond een uur of 1430, terug rond 1800 ofzo. Tickets tussen de 82 en 98 euro, maar kan misschien nog wel goedkoper, ik heb maar een pr date gekeken.
Lviv vliegen ze 2x per week op, op woensdag en zondag, heen iets later dan Kiev, terug iets eerder Tickets ongeveer zelfde prijzen als Kiev.
Tijden kunnen iets afwijken, geen zin om nu weer op te zoeken. :+
Aiciuzondag 19 maart 2017 @ 01:09
quote:
14s.gif Op zondag 19 maart 2017 00:56 schreef liesje1979 het volgende:

[..]

Ik heb het al weer weggeklikt maar uit mijn hoofd Kiev 3x per week, di, do en za.vanaf Eindhoven rond een uur of 1430, terug rond 1800 ofzo. Tickets tussen de 82 en 98 euro, maar kan misschien nog wel goedkoper, ik heb maar een pr date gekeken.
Lviv vliegen ze 2x per week op, op woensdag en zondag, heen iets later dan Kiev, terug iets eerder Tickets ongeveer zelfde prijzen als Kiev.
Tijden kunnen iets afwijken, geen zin om nu weer op te zoeken. :+
Dat valt mee! Vanaf Schiphol zit je al gauw op 200 voor Kiev, dus dat is de moeite wel om via Eindhoven te gaan.
liesje1979zondag 19 maart 2017 @ 01:25
quote:
1s.gif Op zondag 19 maart 2017 01:09 schreef Aiciu het volgende:

[..]

Dat valt mee! Vanaf Schiphol zit je al gauw op 200 voor Kiev, dus dat is de moeite wel om via Eindhoven te gaan.
Dat loont dan zeker,O p een retourtje dus 100 euro. Maar je moet nog wel in Eindhoven komen, en dat is et van die actie treinkaartjes ongeveer 30-40 retour,, of goedkoper,, als je in de buurt woont. Maar dan scheelt het dus nog steeds 60-70 euro :)
MCHzondag 19 maart 2017 @ 01:44
quote:
0s.gif Op zondag 19 maart 2017 01:25 schreef liesje1979 het volgende:

[..]

Dat loont dan zeker,O p een retourtje dus 100 euro. Maar je moet nog wel in Eindhoven komen, en dat is et van die actie treinkaartjes ongeveer 30-40 retour,, of goedkoper,, als je in de buurt woont. Maar dan scheelt het dus nog steeds 60-70 euro :)
Nee 14 euro maar dat vind jij weer teveel moeite
liesje1979zondag 19 maart 2017 @ 01:50
quote:
1s.gif Op zondag 19 maart 2017 01:44 schreef MCH het volgende:

[..]

Nee 14 euro maar dat vind jij weer teveel moeite
Hap hap hap.
MCHzondag 19 maart 2017 @ 01:51
quote:
9s.gif Op zondag 19 maart 2017 01:50 schreef liesje1979 het volgende:

[..]

Hap hap hap.
:D :*
Aiciuzondag 19 maart 2017 @ 14:38
quote:
0s.gif Op zondag 19 maart 2017 01:25 schreef liesje1979 het volgende:

[..]

Dat loont dan zeker,O p een retourtje dus 100 euro. Maar je moet nog wel in Eindhoven komen, en dat is et van die actie treinkaartjes ongeveer 30-40 retour,, of goedkoper,, als je in de buurt woont. Maar dan scheelt het dus nog steeds 60-70 euro :)
Ik heb zo'n dalabonnement, ben te laks om op te zeggen, dus dat scheelt voor zo'n reis wel behoorlijk.
akira02woensdag 22 maart 2017 @ 20:28
quote:
14s.gif Op zaterdag 18 maart 2017 22:23 schreef liesje1979 het volgende:

[..]

Tof! En ook nog eens op hele gunstige vluchttijden voor mensen die niet in de omgeving van Eindhoven wonen zo te zien. Kiev in ieder geval. :D
Ik kom er elk jaar, al 10 jaar (mijn vrouw komt uit de omgeving van Lviv). Het is best wel een leuke stad. Beetje lastig om in het engels te communiceren maar heel mooi kwa architectuur en belachelijk goedkoop door de inflatie. Op zich niet onveilig als je heel goed oppast. Het is een ervaring op zich en een hele andere wereld dan andere steden in het oosten zoals Warschau. Als je je zou vervelen kan je nog met de trein naar Odessa gaan of Wit-Rusland (visa nodig) of Kiev natuurlijk > maar een paar uur met de snelle Hyundai trein die overdag gaat of de nachttrein
liesje1979woensdag 22 maart 2017 @ 20:34
quote:
0s.gif Op woensdag 22 maart 2017 20:28 schreef akira02 het volgende:

[..]

Ik kom er elk jaar, al 10 jaar (mijn vrouw komt uit de omgeving van Lviv). Het is best wel een leuke stad. Beetje lastig om in het engels te communiceren maar heel mooi kwa architectuur en belachelijk goedkoop door de inflatie. Op zich niet onveilig als je heel goed oppast. Het is een ervaring op zich en een hele andere wereld dan andere steden in het oosten zoals Warschau. Als je je zou vervelen kan je nog met de trein naar Odessa gaan of Wit-Rusland (visa nodig) of Kiev natuurlijk > maar een paar uur met de snelle Hyundai trein die overdag gaat of de nachttrein
Over welke stad gaat deze post precies? :@ En op zich niet onveilig als je heel goed oppast, klinkt niet heel erg bemoedigend. Wat zijn de mogelijk gevaren?
akira02woensdag 22 maart 2017 @ 21:04
quote:
11s.gif Op woensdag 22 maart 2017 20:34 schreef liesje1979 het volgende:

[..]

Over welke stad gaat deze post precies? :@ En op zich niet onveilig als je heel goed oppast, klinkt niet heel erg bemoedigend. Wat zijn de mogelijk gevaren?
Over Lviv. Louche figuren 's avonds laat en pickpockets > zigeuners, maar ook niet in alle delen van de stad. Niets schokkends eigenlijk. Het is niet onveilliger dan pakweg Brussel. De taalbarriere kan irritant zijn maar voor de rest is het wel ok. Geen spoorr van de gevreesde neo-nazi's trouwens.