abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_178434046
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Speelden wenkbrauwen een rol in de menselijke evolutie?

Mensen kunnen met hun wenkbrauwen allerlei subtiele emoties uitdrukken, en mogelijk heeft dat een belangrijke rol gespeeld in de evolutie van de mens. Een nieuwe studie stelt dat de expressieve wenkbrauwen van Homo sapiens een uitgesproken voordeel boden op de starre, onbeweeglijke wenkbrauwbogen van de voorouders van de mens, en dat ze de moderne mens toegelaten hebben makkelijker sociale contacten te leggen. Daardoor kon Homo sapiens beter samenwerken, terugvallen op bredere netwerken en grotere groepen vormen, wat maakte dat inteelt minder voorkwam.

Luc De Roy
16:05
https://www.vrt.be/vrtnws(...)e-menselijke-evolut/
  dinsdag 10 april 2018 @ 21:20:14 #102
7380 Treinhomo
Bring me Edelweiss
pi_178435228
Mike Pence and ISIS are both homophobic,
but Mike doesn't throw gay men off the roof
so he is better
this isn't that hard, people !
pi_178442477
10-04-2018

Zet de vondst van n klein vingerkootje de theorie over de moderne mens op zijn kop?
Vondst versterkt kritiek op ‘Out of Africa’-model

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 REUTERS - Het vingerkootje dat werd teruggevonden.

Wetenschap Wetenschappers hebben in de woestijn van Saoedi-Arabi een vingerkootje gevonden dat volgens hen toebehoorde aan een homo sapiens, de moderne mens. Het kootje van 85.000 jaar oud zou het eerste en oudste fossiel ooit zijn van een moderne mens op het Arabische schiereiland, en aantonen dat de mens veel vroeger uit Afrika is getrokken dan tot nu toe werd aangenomen.

Het kootje van niet meer dan 3 centimeter lang werd gevonden in de archeologische site van Al-Wusta in wat vandaag de Nefud-woestijn is. Maar 85.000 jaar geleden was de plaats waarschijnlijk een groen gebied vol meren, rivieren en vooral een plaats vol leven, met dank aan aanhoudende moessonregens. Op de plek vonden wetenschappers naast het vingerkootje ook fossielen van meer dan 800 dieren, waaronder gazelles en nijlpaarden. De theorie luidt dat die dieren Afrika op een gegeven moment hebben verlaten, waarna de homo sapiens - toen nog een jager-verzamelaar - hen gevolgd is.

De moderne mens ontstond zo’n 300.000 jaar geleden in Afrika. Lang werd onder veel wetenschappers aangenomen dat die homo sapiens pas zo’n 60.000 jaar geleden in een enkele golf uit het continent is vertrokken. Volgens die ‘Out of Africa’-theorie zou hij zich daarna geleidelijk aan over de rest van de wereld hebben verspreid en andere vroege mensensoorten, zoals de Neanderthaler, hebben verdrongen.

Maar de vondst van het vingerkootje, het oudste dat ooit is gevonden buiten Afrika en de oostelijke kust van de Middellandse Zee, versterkt de aanzwellende kritiek op dat model. De ontdekking, gepubliceerd in het vakblad Nature Ecology and Evolution, toont volgens hoofdauteur Huw Groucutt van de universiteit van Oxford aan dat “de vroege uittocht van de homo sapiens ruimtelijk veel verspreider is gebeurd dan tot nu toe gedacht”.

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 REUTERS - De Al-Wusta site in Saoedi-Arabi.

Geleidelijke verspreiding

In plaats van n snelle migratiegolf, zou de moderne mens zich dus veel geleidelijker hebben verspreid, en bovendien veel vroeger dan gedacht. Op de Al-Wusta site vonden de wetenschappers ook 380 stenen werktuigen. Ze vermoeden dat er 20 tot 40 vroege mensen geleefd hebben. Wat er uiteindelijk met hen is gebeurd, is niet duidelijk. Zijn ze gestorven, of verder weggetrokken richting Azi?

Maar hoewel de wetenschappers claimen dat het vingerkootje afkomstig is van een homo sapiens, komt er meteen kritiek op het model. Volgens professor Rolf Quam van het Binghamton University Department of Anthropology in New York valt niet uit te sluiten dat het fossiel toebehoorde aan een andere soort, die misschien gelijkaardige vingers had.

Quam meldde eerder dit jaar al de ontdekking van het oudste fossiel van de moderne mens buiten Afrika. In de Misliya-grot in Isral vond hij een kaakbeen van 177.000 tot 194.000 jaar oud. Ook Quam zei toen bewijs te hebben dat “de moderne mens veel vroeger uit Afrika emigreerde dan tot nu toe aangenomen”, al gaan andere wetenschappers er van uit dat die migratie richting het bosrijke gebied net naast Afrika mogelijk slechts van korte duur was.

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 REUTERS - De Al-Wusta site in Saoedi-Arabi.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_178442590
registreer om deze reclame te verbergen
10-04-2018

Gigantisch zeereptiel ontdekt in Groot-Brittanni

Het prehistorische beest moet zo’n 26 meter(!) lang zijn geweest.

En daarmee is het de grootste ichthyosaurus die tot op heden is ontdekt. Sterker nog: dit 205 miljoen jaar oude beest is n van de grootste dieren die ons bekend zijn en is slechts iets kleiner dan de blauwe vinvis: de grootste nog levende diersoort op aarde.

Somerset
De resten van de gigantische ichthyosaurus werden in 2016 op het strand van Lilstock, in het graafschap Somerset – in het zuidwestelijke deel van Groot-Brittanni – ontdekt. Onderzoeker Paul de la Salle vermoedde al snel dat het om de resten van een ichthyosaurus kon gaan en nam contact op met enkele collega’s die de resten verder bestudeerden en dateerden. De studie wijst uit dat het inderdaad om een ichthyosaurus gaat die zo’n 205 miljoen jaar geleden leefde. Bovendien konden de onderzoekers vaststellen dat n van de botten onderdeel uitmaakte van de onderkaak van een ichthyosaurus. En afgaand op de omvang van dat bot moest het zeereptiel wel gigantisch zijn geweest: zijn lichaamslengte wordt geschat op zo’n 26 meter.

167230_web.jpg?zoom=1.9599999666213987&resize=728%2C274&ssl=1
De botfragmenten die in Somerset zijn ontdekt, vormen samen een bot dat in de onderkaak van de ichthyosaurus thuishoorde. Afbeelding: Dean Lomax / The University of Manchester.

Vorige recordhouder
De onderzoekers besloten de resten van deze flinke ichthyosaurus te vergelijken met die van de vorige recordhouder: een 21 meter lang exemplaar dat in een museum in Canada ligt opgeslagen. Deze ichthyosaurus behoort tot de soort Shonisaurus sikanniensis en bleek nogal wat overeenkomsten te vertonen met het exemplaar dat in Somerset is aangetroffen. Het suggereert dat de Britse ichthyosaurus tot dezelfde klade – de Shastasauridae – behoort.

1920_shonisauruslifeandskeletalreconstructioncnobumichitamuraampscotthartman.jpg?zoom=1.9599999666213987&resize=728%2C353&ssl=1
Een reconstructie van een Shonisaurus. Afbeelding: Nobumichi Tamura & Scott Hartman.

De ontdekking van deze enorme ichthyosaurus werpt ook een nieuw licht op grote botten die lang geleden voor de kust van Gloucestershire zijn ontdekt. Recent werd gesteld dat de meer dan 200 miljoen jaar oude botten afkomstig zijn van op het land levende reptielen die een dinosaurusachtige omvang hadden aangenomen. Maar bij nader onderzoek denken De La Salle en collega’s nu dat ook deze resten afkomstig zijn van gigantische ichthyosaurussen. En van de botten lijkt namelijk verdacht veel op het stukje kaak dat in Somerset is aangetroffen. Als dat het geval is, kunnen de Gloucestershire-resten wel eens toebehoren aan een ng grotere ichthyosaurus dan nu in Somerset is ontdekt.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 16 april 2018 @ 13:19:50 #105
38496 Perrin
Sapere aude
pi_178551678
merlin_136706406_cb36d32c-466f-4743-b2e4-90bbc7af41f5-superJumbo.jpg

quote:
Trillions Upon Trillions of Viruses Fall From the Sky Each Day

High in the Sierra Nevada mountains of Spain, an international team of researchers set out four buckets to gather a shower of viruses falling from the sky.

Scientists have surmised there is a stream of viruses circling the planet, above the planet’s weather systems but below the level of airline travel. Very little is known about this realm, and that’s why the number of deposited viruses stunned the team in Spain. Each day, they calculated, some 800 million viruses cascade onto every square meter of the planet.

Most of the globe-trotting viruses are swept into the air by sea spray, and lesser numbers arrive in dust storms.

“Unimpeded by friction with the surface of the Earth, you can travel great distances, and so intercontinental travel is quite easy” for viruses, said Curtis Suttle, a marine virologist at the University of British Columbia. “It wouldn’t be unusual to find things swept up in Africa being deposited in North America.”

The study by Dr. Suttle and his colleagues, published earlier this year in the International Society of Microbial Ecology Journal, was the first to count the number of viruses falling onto the planet. The research, though, is not designed to study influenza or other illnesses, but to get a better sense of the “virosphere,” the world of viruses on the planet.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')