abonnement Unibet Coolblue
pi_169746086
quote:
0s.gif Op donderdag 23 maart 2017 22:26 schreef De_Maistre het volgende:

[..]

Dat geweld waar je naar verwijst komt vooral uit het Oude Testament - er is een reden waarom we onderscheid maken. Verder is al het kwaad en lijden wat je bespreekt (geweld, holocaust, eerstegeboren zoontjes) besproken in het Boek van Job. Dit gaat over de vraag hoe God het lijden en het kwaad toe kan staan als hij almachtig is. Over dit vraagstuk hebben theologen zich de afgelopen 3000 jaar allang gebogen, mocht je een antwoord zoeken begin dan bij en.wikipedia.org/wiki/theodicy
Al 3000 jaar proberen theologen recht te lullen wat krom is, als het gaat om het zg "problem of evil"
Sommige redenen zijn inderdaad creatief bedacht, van vrije wil, tot vorming van de ziel etc etc. Maar in alle gevallen blijft het een aantasting van de almachtigheid van god. En dat terwijl de oplossing zo éénvoudig is.

Ook atheisten komen vaak met dit vraagstuk als argument dat god niet bestaat. Maar ook dat is onjuist, Het toont alleen aan dat god niet almachtig of al goed kan zijn. Maar zegt niets over het al dan niet bestaan ervan.

Ik ben agnostisch maar neig wel naar atheisme.
Maar als ik dan toch uitga van de hypothese dat er een schepper zou zijn lijkt me toch wel heel onwaarschijnlijk dat een zorgvuldig geselecteerd en gefilterd bundeltje verhalen (uit een oorspronkelijk veel grotere verzameling soortgelijke verhalen) bedacht in een tijd dat mensen nauwelijks buiten hun eigen dorp/stad kwamen de waarheid zou zijn. Die gedachtengang is ronduit absurd.

Ten tweede zijn de Koran en Oude testament op zichzelf al genoeg bewijs dat de schepper-god alles behalve goedaardig is. (eerder een jaloerse, bloeddorstige , psychopaat) Of men moet natuurlijk zo'n hersenkronkel hebben dat men dit psychopatengedrag als goed bestempeld. (hallo IS)

Ten derde is een jaloerse god die aanbeden wil worden, die mensen op de proef moet stellen en wraakzuchtig is alles behalve almachtig.

Dan kun je het oude testament wel aan de kant gooien of bepaalde passages verwerpen en alleen focussen op die gekke hippie (Jezus) die wel vredelievend is. Het raakt natuurlijk kant noch wal.

Vandaar ook dat de gnostici waarbij de schepper kwaadaardig (in het slechtste geval) of een incompetente prutser was (in het gunstigste geval) m.i. de meest plausible verklaring hadden.

Tenslotte zou het van de zotte zijn dat die zg almachtige god pissig is of mensen zou straffen die niet in hem/haar geloven. Als het zo vreselijk belangrijk voor dit schepsel was dat de mensenheid erin gelooft dan had hij/zij er wel voor gezorgd dat er meer overtuigend bewijs was geweest om zijn/haar bestaan aannemelijk te maken voor de mensheid, dus wederom een argument tegen de zg almachtigheid van god.

[ Bericht 0% gewijzigd door LanaMyst op 24-03-2017 15:33:32 (typo) ]
pi_169749616
Het lijkt me niet logisch dat men 3000 jaar probeert iets krom te lullen wat niet werkt. Letterlijk: tradities zijn die neigingen en gedragingen en culturele bevindingen die het wél overleven - vaak zelfs 1000+ jaar lang. Mensen zijn niet dom en zijn nooit dom geweest; als iets al 3000 jaar vast blijft houden mag je vermoeden dat er een kern van waarheid in zit, anders had het de toorn des tijdes nooit overleefd. Onwaarachtigheid is vlijtend.

Volgens de Katholieke definitie is God almachtig én goed, hij staat echter buiten het materiële Universum en is dus geen persoonsvorm binnen het materiele Universum a la een Zeus of Odin. God is de onveroorzaakte oorzaak van de oorzakelijkheid (if that makes sense ;)). God is volledig goed, want het kwaad kan niet scheppen. De schepping is dus goed.

Waar komt het kwade en het lijden dan van daan? Atheisten en agnosten lijken hierover te struikelen en zien dit als een anti-Godsbewijs. Hoezo dan? De stellingen van het Katholicisme zijn duidelijk:

1) Het kwade is het afwezigheid van het goede. Goed en kwaad staan niet gelijk aan elkaar, zoals bij de ketterij van het Gnosticisme. (Zie: Sint Augustinus).

2) Waar komt het lijden vandaan? Zie: het boek van Job. De duivel daagt God uit om Job alles te ontnemen, ondanks dat hij een "goed" mens is. Job vraagt zich af hoe hij dit verdient kan hebben, en God antwoord: "Waar was jij, toen ik de hemel en aarde schiep? Waar was jij toen ik Leviathan & Behemoth schiep?" Voor als het niet impliciet duidelijk is, is dit het antwoord wat hierop word gegeven:

2a) De mens blijft een klein wezen dat bescheidenheid zou moeten kennen. Wie ben jij om te eisen van God dat jouw lijden ontnomen wordt? Heb jij het Universum geschapen - heb jij de schepping tot stand gebracht - heb jij de hemelen en de dieren en de aarden ontworpen? Nee. Je hebt geen besef van de grootsheid van God's plan, en het is menselijke trots die doet denken dat zijn specifieke lijden hem meer rechten geeft dan de ander. Onthoud: als mens mag je uberhaupt dankbaar zijn dat er uberhaupt een schepping is, alles wat er is heb je te danken aan God, en het lijden maakt je bescheidener en dankbaarder.

2b) Lijden heeft een specifiek nut. Als je ooit je ouders verliest, of een scheiding hebt meegemaakt, of een andere vorm van hevig lijden ondergaan bent, dan weet je dat zo'n hevig oordeel je dwingt te groeien en te ontwikkelen. Vaak gaat dit ook gepaard met een groter empathie voor je medemens. Het lijden bestaat om lessen uit te ontrekken, maar ook als uitdaging: kan jij ondanks jouw specifieke leed ervoor kiezen om deugdelijk te leven? Of gebruik jij jou leiden als excuus om een slecht mens te zijn? Onnodig leed bestaat niet, maar dient altijd God's grotere plan. Jij hebt als mens altijd de vrije wil om te kiezen hoe je hiermee omgaat.

Als laatste stel je dat de Bijbel een random collectie van verhaalseltjes is. Katholieken zien de Bijbel echter als een soort van geschreven Life Coach -> het bevat universalistische verhalen waarvanuit je universele lessen kunt trekken voor het hier & nu. Juist de charme van de Bijbel is dat ze tijdloos is, het is een soort handleiding voor het menszijn. Historisch ontwikkelden zien vaak ook dat de geschiedenis zich blijft herhalen (hiervoor moet je wel enige brede historische kennis hebben om trends van 500+ jaar te herkennen), de Bijbel is daarom juist nuttig, omdat het gaat over de aard van de mens, niet over de specifieke technologische staat van dat moment.
pi_169829183
Christendom, dat is de beste en puurste geloof van allemaal.
pi_169829191
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 maart 2017 02:31 schreef vigen98 het volgende:
Christendom, dat is de beste en puurste geloof van allemaal.
Nee shintoisme is het meest puur en realistisch.
pi_169829227
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 maart 2017 02:33 schreef 6star6lord6 het volgende:

[..]

Nee shintoisme is het meest puur en realistisch.
nee
pi_169829232
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 maart 2017 02:42 schreef vigen98 het volgende:

[..]

nee
Argument?
pi_169829244
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 maart 2017 02:43 schreef 6star6lord6 het volgende:

[..]

Argument?
wordt eens christen dan weet je het wel ;)
  dinsdag 28 maart 2017 @ 07:59:39 #233
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_169829821
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 maart 2017 18:56 schreef De_Maistre het volgende:

Volgens de Katholieke definitie is God almachtig én goed, hij staat echter buiten het materiële Universum en is dus geen persoonsvorm binnen het materiele Universum a la een Zeus of Odin.
Ook Odin staat buiten het (ons) materiële universum, als je gelooft in Asgard (de wereld van de goden) en Midgard (de wereld van de mens).
Verder vertoont God zich in het OT wel degelijk aan de mens, dus binnen ons materiële universum, dus dat verschil is niet zo groot.
Maar dat terzijde.
  dinsdag 28 maart 2017 @ 08:08:03 #234
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_169829875
quote:
0s.gif Op donderdag 9 maart 2017 11:12 schreef Sigaartje het volgende:

Dat denk ik niet. Waarschijnlijk heb je het over Bhagwan-bewegingen etc.
Tegenwoordig is er iets anders aan de hand. Mens denken individueel na over spiritualiteit. Er is een emancipatiegolf bezig. Mensen laten zich niet zo veel meer voorschrijven. Ik vind dat een zeer goede zaak. Wat er uit komt, dat maakt niet uit. Als je maar nadenkt.
Als je kijkt naar allerlei workshops en cursussen voor zelfontplooiing en het ontdekken van je innerlijke kind of familieopstellingen, of tarotgedoe en zulks, dus eigenlijk stappen naar zelfstandig denken zonder iets als een kerkelijk verband, zie je dat dat ook veel minder is geworden met als omslagpunt ongeveer 2007/2008. Eerst het vreten dan de moraal in tijden van crisis.
  dinsdag 28 maart 2017 @ 08:13:02 #235
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_169829916
quote:
0s.gif Op donderdag 9 maart 2017 20:15 schreef k3vil het volgende:
Het ware geloof.
Daarmee wordt dus bedoeld de ware religie.

Er is geen ware religie omdat religie in de tijd is ontstaan in opvolging van werken en verhalen van profeten. De profeten begrijpen is hetzelfde inzicht verkrijgen als deze profeten en dan is voor die persoon defacto religie een misinterpretatie
Religie is een paar duizend jaar ouder dan dan profeten. En zelfs rond EN-LIL was religie al oud.
  dinsdag 28 maart 2017 @ 08:53:55 #236
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_169830277
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 maart 2017 15:31 schreef LanaMyst het volgende:

[..]

Dan kun je het oude testament wel aan de kant gooien of bepaalde passages verwerpen en alleen focussen op die gekke hippie (Jezus) die wel vredelievend is.
Waaruit blijkt dat die hippie vredelievend was? Ik haal dat niet uit die verzameling verhalen.
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 maart 2017 02:31 schreef vigen98 het volgende:
Christendom, dat is de beste en puurste geloof van allemaal.
Leg uit....

(ben christen geweest overigens....)
  dinsdag 28 maart 2017 @ 08:56:20 #237
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_169830297
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 maart 2017 07:59 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Ook Odin staat buiten het (ons) materiële universum, als je gelooft in Asgard (de wereld van de goden) en Midgard (de wereld van de mens).
Verder vertoont God zich in het OT wel degelijk aan de mens, dus binnen ons materiële universum, dus dat verschil is niet zo groot.
Maar dat terzijde.
Verder heeft God (heel menselijke) emoties, moet hij af en toe naar de aarde om zaken te checken en lust hij graag pannenkoeken. (Genesis) :9
pi_169830303
wat is spiritualiteit?
  dinsdag 28 maart 2017 @ 08:57:27 #239
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_169830310
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 maart 2017 08:56 schreef Drug het volgende:
wat is spiritualiteit?
Wiet roken en naar Bach luisteren.
pi_169830330
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 maart 2017 08:57 schreef hoatzin het volgende:

[..]

Wiet roken en naar Bach luisteren.
bach? meh
  dinsdag 28 maart 2017 @ 11:54:47 #241
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_169833019
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 maart 2017 08:59 schreef Drug het volgende:

[..]

bach? meh
Ok, maar dan ook geen spiritualiteit he?
pi_169833726
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 maart 2017 11:54 schreef hoatzin het volgende:

[..]

Ok, maar dan ook geen spiritualiteit he?
wel wiet, dus ik kn ermee leven

zet ik intussen wel wat debussy op
  dinsdag 28 maart 2017 @ 12:42:35 #243
130830 hoatzin
begint, eer ge bezint...
pi_169833896
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 maart 2017 12:31 schreef Drug het volgende:

[..]

wel wiet, dus ik kn ermee leven

zet ik intussen wel wat debussy op
Debussy is prima! ^O^
pi_169834310
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 maart 2017 02:33 schreef 6star6lord6 het volgende:

[..]

Nee shintoisme is het meest puur en realistisch.
Nee Grutte-Pierisme. Die heeft immers een zwaard. Daarom zeg ik 's avonds ook altijd mijn Buter,Brea en Griene Tsiis op :Y
-
pi_170033790
Als je de geschiedenis van het geloof gaat bekijken voor het christendom of voor de koran dan begin je iets meer te begrijpen waar het geloof nou vandaan komt. De oude Egyptenaren, Grieken, Chinezen(Tao), Japanners (Zen) Aztecs, Maya en meerdere beschavingen allemaal uitkomen op Verlichting of spirituele ontwaking en het bereiken van hoger bewustzijn. Ik geloof ook dat Boeddha, Jezus, Mohammed, Mozes profeten waren die verlicht waren. Je ziet ook dat er heel veel vergelijkingen zijn met het verhaal van ezus, Boeddha, de egyptische god Horus of Krishna. Op dit moment heb je natuurlijk christendom(Gnosticisme) Islam (Soefisme) of bij de de joodse religie Kabbalisme die juist de spirituele kant meer belichten. De stroming Soefisme bijvoorbeeld in de Islam vind ik erg mooi want die aanbidden elke profeet en elk geloof.

Een aantal redenen waarom ik tot die conclusie ben gekomen.

De aura's rondom de profeten.
Jesus:
https://www.google.nl/sea(...)imgrc=SN1pv6tt1U9eQM:
Boeddha
https://www.google.nl/sea(...)=buddha+ancient+art&*&imgrc=6ufig2y_KjdP7M:
Oude egypte
https://www.google.nl/sea(...)ient+egypt+gods+art&*&imgrc=xiLXAamw1QZslM:
Wat ook erg interessant is hoe cultuur veranderd in het geloof, vroeger was het bijvoorbeeld geen enkel probleem om profeet Mohammed af te beelden waarop je ook weer dezelfde ''aura'' te zien krijgt.
https://www.google.nl/sea(...)rt+prophet+mohammed&*&imgrc=lCz0o5yn2Nkl8M:

Ook is er veel bewijs gevonden dat bijvoorbeeld het goedje Manna in de bijbel oorspronkelijk magische paddenstoelen waren. Ook is er bekend dat er veel geestverruimende middelen werden gebruikt door de oude grieken, oude Egyptenaren met bijvoorbeeld blauwe lotus en natuurlijk de Aztecs en de Maya's met paddenstoelen en bijvoorbeeld in het boeddhisme Soma . Het klinkt op zich aardig logisch als je de verhalen van engelen, demonen en god hoort.

Hier bijvoorbeeld oude kunst van Jezus met de paddo's:
https://www.google.nl/sea(...)h&q=jesus+mushrooms&*
pi_170035402
quote:
0s.gif Op donderdag 6 april 2017 00:48 schreef Propps het volgende:
Als je de geschiedenis van het geloof gaat bekijken voor het christendom of voor de koran dan begin je iets meer te begrijpen waar het geloof nou vandaan komt. De oude Egyptenaren, Grieken, Chinezen(Tao), Japanners (Zen) Aztecs, Maya en meerdere beschavingen allemaal uitkomen op Verlichting of spirituele ontwaking en het bereiken van hoger bewustzijn. Ik geloof ook dat Boeddha, Jezus, Mohammed, Mozes profeten waren die verlicht waren. Je ziet ook dat er heel veel vergelijkingen zijn met het verhaal van ezus, Boeddha, de egyptische god Horus of Krishna. Op dit moment heb je natuurlijk christendom(Gnosticisme) Islam (Soefisme) of bij de de joodse religie Kabbalisme die juist de spirituele kant meer belichten. De stroming Soefisme bijvoorbeeld in de Islam vind ik erg mooi want die aanbidden elke profeet en elk geloof.

Een aantal redenen waarom ik tot die conclusie ben gekomen.

De aura's rondom de profeten.
Jesus:
https://www.google.nl/sea(...)imgrc=SN1pv6tt1U9eQM:
Boeddha
https://www.google.nl/sea(...)=buddha+ancient+art&*&imgrc=6ufig2y_KjdP7M:
Oude egypte
https://www.google.nl/sea(...)ient+egypt+gods+art&*&imgrc=xiLXAamw1QZslM:
Wat ook erg interessant is hoe cultuur veranderd in het geloof, vroeger was het bijvoorbeeld geen enkel probleem om profeet Mohammed af te beelden waarop je ook weer dezelfde ''aura'' te zien krijgt.
https://www.google.nl/sea(...)rt+prophet+mohammed&*&imgrc=lCz0o5yn2Nkl8M:

Ook is er veel bewijs gevonden dat bijvoorbeeld het goedje Manna in de bijbel oorspronkelijk magische paddenstoelen waren. Ook is er bekend dat er veel geestverruimende middelen werden gebruikt door de oude grieken, oude Egyptenaren met bijvoorbeeld blauwe lotus en natuurlijk de Aztecs en de Maya's met paddenstoelen en bijvoorbeeld in het boeddhisme Soma . Het klinkt op zich aardig logisch als je de verhalen van engelen, demonen en god hoort.

Hier bijvoorbeeld oude kunst van Jezus met de paddo's:
https://www.google.nl/sea(...)h&q=jesus+mushrooms&*
Dit zou wel eens een andere oorsprong kunnen hebben.
https://en.wikipedia.org/wiki/Aureola#Development
In het Mazdaïsme staat licht ( vuur ) voor het ware/goede. Dit symbool wordt door Achnaton overgenomen ( via de Amarna brieven met het Medenrijk ) in de vorm van de zon. Net zo met het boedhisme wat dit ook uit het Mazdaïsme heeft. De link naar het christendom is dan gauw gevonden. Dit aureool is in oorsprong de zonneschijf ( symbool van leven en verlichting ).
pi_170056951
quote:
0s.gif Op donderdag 6 april 2017 09:10 schreef ATON het volgende:

[..]

Dit zou wel eens een andere oorsprong kunnen hebben.
https://en.wikipedia.org/wiki/Aureola#Development
In het Mazdaïsme staat licht ( vuur ) voor het ware/goede. Dit symbool wordt door Achnaton overgenomen ( via de Amarna brieven met het Medenrijk ) in de vorm van de zon. Net zo met het boedhisme wat dit ook uit het Mazdaïsme heeft. De link naar het christendom is dan gauw gevonden. Dit aureool is in oorsprong de zonneschijf ( symbool van leven en verlichting ).
Thanks ik ga is verder kijken. De oorsprong had ik nog niet gevonden. Heb je goede vertalingen gevonden van de Amarna brieven? Je bedoeld dus dat dit aureool symbool aangaf dat mensen spiritueel ontwaakt waren?
pi_170057742
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 april 2017 01:38 schreef Propps het volgende:
Thanks ik ga is verder kijken. De oorsprong had ik nog niet gevonden. Heb je goede vertalingen gevonden van de Amarna brieven?
https://en.wikipedia.org/wiki/Amarna_letters
quote:
Je bedoeld dus dat dit aureool symbool aangaf dat mensen spiritueel ontwaakt waren?
Neen, eerder " in God's bescherming ".
pi_172958966
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 maart 2017 15:31 schreef LanaMyst het volgende:

[..]

Al 3000 jaar proberen theologen recht te lullen wat krom is, als het gaat om het zg "problem of evil"
Sommige redenen zijn inderdaad creatief bedacht, van vrije wil, tot vorming van de ziel etc etc. Maar in alle gevallen blijft het een aantasting van de almachtigheid van god. En dat terwijl de oplossing zo éénvoudig is.

Ook atheisten komen vaak met dit vraagstuk als argument dat god niet bestaat. Maar ook dat is onjuist, Het toont alleen aan dat god niet almachtig of al goed kan zijn. Maar zegt niets over het al dan niet bestaan ervan.

Ik ben agnostisch maar neig wel naar atheisme.
Maar als ik dan toch uitga van de hypothese dat er een schepper zou zijn lijkt me toch wel heel onwaarschijnlijk dat een zorgvuldig geselecteerd en gefilterd bundeltje verhalen (uit een oorspronkelijk veel grotere verzameling soortgelijke verhalen) bedacht in een tijd dat mensen nauwelijks buiten hun eigen dorp/stad kwamen de waarheid zou zijn. Die gedachtengang is ronduit absurd.

Ten tweede zijn de Koran en Oude testament op zichzelf al genoeg bewijs dat de schepper-god alles behalve goedaardig is. (eerder een jaloerse, bloeddorstige , psychopaat) Of men moet natuurlijk zo'n hersenkronkel hebben dat men dit psychopatengedrag als goed bestempeld. (hallo IS)

Ten derde is een jaloerse god die aanbeden wil worden, die mensen op de proef moet stellen en wraakzuchtig is alles behalve almachtig.

Dan kun je het oude testament wel aan de kant gooien of bepaalde passages verwerpen en alleen focussen op die gekke hippie (Jezus) die wel vredelievend is. Het raakt natuurlijk kant noch wal.

Vandaar ook dat de gnostici waarbij de schepper kwaadaardig (in het slechtste geval) of een incompetente prutser was (in het gunstigste geval) m.i. de meest plausible verklaring hadden.

Tenslotte zou het van de zotte zijn dat die zg almachtige god pissig is of mensen zou straffen die niet in hem/haar geloven. Als het zo vreselijk belangrijk voor dit schepsel was dat de mensenheid erin gelooft dan had hij/zij er wel voor gezorgd dat er meer overtuigend bewijs was geweest om zijn/haar bestaan aannemelijk te maken voor de mensheid, dus wederom een argument tegen de zg almachtigheid van god.
Prima dat je een mening hebt. Maar graag wil ik je verzoeken deze de volgende keer met wat meer respect te schrijven voor je deze deelt.
n
  maandag 7 augustus 2017 @ 09:42:53 #250
37248 BertV
Handgemaakt
pi_172964483
quote:
1s.gif Op zondag 6 augustus 2017 22:31 schreef KomVissen het volgende:

[..]

Prima dat je een mening hebt. Maar graag wil ik je verzoeken deze de volgende keer met wat meer respect te schrijven voor je deze deelt.
Ik denk dat er al veel te veel "verzocht wordt tot respect" als het gaat om georganiseerde geloven.

Respect voor mensen die niet geloven is er alleen maar in het westen, waar de meeste christenen een light-versie van de bijbel aanhangen. Ik denk zelfs dat het lastiger is in bijv. de VS.

Ik kwam zondag nog de dominee van mijn ouders tegen in de Jumbo. _O-

[ Bericht 2% gewijzigd door BertV op 07-08-2017 09:49:18 ]
Huisarts Van Waalwijk Van Doorn en/of voorouders net boven Neder-Rijn? Doe een DNA-test.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')