abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_176480254
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 januari 2018 18:51 schreef fietsie het volgende:

[..]

Die iedere 3 dagen weer weg is, bij het schoonmaken van het filter zodat de pomp weer doorstroomt.
Je voert teveel. Dat was al gezegd.

Daarnaast gaan je bacteriŽn niet dood als je je Filtermateriaal uitspoelt in afgeheveld aquariumwater. Ik neem aan dat je sponzen hebt. Gewoon goed uitknijpen en terugstoppen.

FilterbacteriŽn zitten in een biofilm in die spons en blijven daar ook als je de boel netjes uitspoelt.

Beter is iets als siporax. Maargoed. Ook een extern filter was je al eens aangeraden.

Weinig geld uitgeven aan je aquarium is 1. Maar zo weinig dat het altijd mis zal gaan lopen is 2. Dan heb je je geld echt weggegooid.

Ik had ooit een 1000 liter discusaquarium. Weggedaan toen ik te weinig tijd had ervoor te zorgen.
Whatever...
pi_176495040
Het is eigenlijk allemaal niet zo heel erg moeilijk. :) Je moet alleen even leren begrijpen wat zich daar nu onder de huid in dat biologisch proces allemaal afspeelt. En dat kost geen drol, het kost enkel een beetje interesse, leergierigheid, natte handen, een emmer een slangetje en wat water.

Wat betreft filter bacteriŽn zijn wij simpel in een notendop verklaard afhankelijk van 2 type bacteriŽn, anaerobe en aerobe.. Dus 1 bacterie die met heel weinig zuurstof uitkomt (Anaerobe) en 1 bacterie die veel zuurstof (Aerobe) nodig heeft om zijn werk te kunnen doen. De anaerobe maakt van Ammonia - Nitriet. De aerobe maakt van Nitriet - Nitraat.

Aan anaerobe bacteriŽn hebben we in een aquarium niet te kort, die leven in het substraat en op, zelfs in, de plantenwortels en ook in je filter. Dus er wordt zat ammonia naar nitriet omgezet. En zelfs de planten wanneer ze goed groeien nemen een deel ammonia direct op als meststof.

Ons heetste hangijzer zijn de aerobe bacteriŽn. We werken doorgaans met een gesloten systeem dat niet meer zuurstof bevat dan onder atmosferische druk in water opgenomen kan worden. Dit is in mg/l een redelijk vast gegeven afhankelijk van de watertemperatuur en de hoogte die je boven de zeespiegel leeft zitten hier minimale verschillen. De aerobe bacteriŽn zijn dus afhankelijk van zuurstof om van nitriet - nitraat te maken. In hoeveelheid gaan deze dus hand in hand met de hoeveelheid zuurstof die in het systeem aanwezig is, zonder zuurstof gaan ze gewoon dood en met weinig zuurstof gaan ze liever slapen en zullen zich dan ook minimaal voortplanten. En zoals als gezegd de hoeveelheid zuurstof in een gesloten systeem is min of meer een vast gegeven. Je kan er inpompen wat je wil, water neemt niet meer op. Dit kun je ook zien wanneer je planten overdag belletjes vormen. Ze produceren zuurstof, maar wanneer het water reeds is verzadigt wordt dit niet meer opgenomen, er vormt zich een belletje aan het blad, dat wanneer het groot genoeg is loslaat, naar de oppervlakte dwarrelt en verdwijnt in de atmosfeer.

Dus onder de streep als wij hier geen handje helpen en er alleen maar ammonia instoppen dan zitten we dus allemaal naar een nitriet fabriekje te kijken. De balans tussen aerobe en anaerobe is in dit gesloten systeempje behoorlijk oneerlijk verdeeld. Er zijn nooit genoeg aerobe bacteriŽn om het geproduceerde nitriet weg te werken. Wil je niet investeren in een open biologische filter met een druppeltoren om afdoende aerobe bacteriŽn te kweken. Dan is het wat het is en dan zul je op een andere manier een handje moeten helpen.

Waar komt die ammonia nou vandaan? Dat wordt geproduceerd met de omzetting van koolhydraten en proteÔnen. Het visvoer bestaat hieruit, alles wat wordt gegeten wordt weer uitgepoept en bevat ammonia. Voer dat niet wordt gegeten lost op in het water of valt op de bodem en gaat rotten. Planten zijn opgebouwd uit koolhydraten en proteÔnen, een blad sterft af valt op de bodem, algen groeien en gaan weer dood, en het gaat allemaal rotten. Een dooie vis of slak of garnaal, allemaal proteÔnen dat lekker gaat rotten. Dit rottingsproces produceert ammonia. BacteriŽn om er nitriet van te maken heb je mogelijk genoeg.. BacteriŽn om er nitraat van te maken heb je altijd te weinig, dit biologisch proces is dus heel erg snel verstoord met alle gevolgen van dien. Nitriet is immers giftig. En het rottingsproces is een voedingsboden voor andere ziekteverwekkende bacteriŽn etc.

Hier kun je maar 1 ding doen, mouwen opstropen, schaartje pakken, emmer pakken, slangetje erbij etc. en Hoppa! Aan de slag. Knip alle slechte bladeren van de planten en haal ze eruit. Neem een oude creditkaart en wapper hiermee boven het substraat hiermee dwarrelt een hoop zooi me omhoog dat je tegelijkertijd met de andere hand afzuigt met het slangetje. Heb je een klein bakje neem dan een dunner slangetje een stuk tuinslang gaat te snel. Schraap de algen met diezelfde creditkaart van het glas. Ga met gezond verstand, in stappen, rustig en voorzichtig te werk, gaande weg leer je.. Het moet schoon worden en niet een nog ergere zooi dan het al was. Zie het schoonmaken niet als een wekelijke last waar je zo snel mogelijk van af moet. Zie het als een zeer serieuze bezigheidstherapie, wat je beloond met een mooi gezond en schoon aquarium waar je trots op kunt zijn. ^O^ Doe dit 1 keer per week met minimaal 50% water verversen en je verricht al kleine wonderen..

Mensen van het type Pffffff.... Moet ik dat ding nu alweer schoonmaken? Die moeten dat ding uit het raam gooien en er nooit meer aan beginnen. Koop een teddybeer om mee te spelen en laat die arme levende wezentjes die vissen heten en serieuze zorg nodig hebben met rust. o|O

w/

[ Bericht 0% gewijzigd door Watuntrik op 14-01-2018 11:26:03 ]
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')