abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_167791780
registreer om deze reclame te verbergen
Link naar het vorige topic: F&F / [Centraal] Cavia's met foto's deel 45 Whieep whieep!

Nuttige cavialinks:

Informatie:
- http://www.knoevel.net
- http://www.degrotecavia.nl
- http://www.caviarassen.nl

Caviafora, voor raad, advies en cavia's vinden
- http://www.caviagids.nl
- http://www.knoevel.nl/forum
- http://www.eccforum.nl
- http://www.nhdp.nl/caviaforum3

Caviashops:
- http://www.knoevelshop.nl (tip!)
- http://www.cafepress.com/cavycomic
- http://www.fretten.nl (let op, niet alles hier is geschikt voor cavia's, maar bv wel kooien en huisjes)

Caviaopvang:
- www.kuufke.com
- www.knoevel.net
- www.stichtingcavia.nl

Korte caviatips:

Huisvesting

- 1 cavia heeft een kooi van min 80x50 nodig. Twee cavia's 100x50. Per cavia kun je ongeveer 20 cm in totaal erbij meten. Altijd geldt: hoe meer ruimte, hoe beter.
- Op de bodem moet een laag bodembedekking. Niet geschikt zijn kattengrind, stro en kranten. Wel geschikt zijn o.a. zaagsel, aubiose, beukensnippers, houtkorrels en hemparade.
- Het hok moet op een tochtvrije plaats in huis staan. Niet direct tegen een verwaming aan. Liefst op een verhoging, omdat anders lles wat beweegt direct boven de diertjes gebeurt. Omdat de grootste vijand van wilde cavia's van boven komt (de roofvogel), worden cavia's erg schrikachtig hierdoor.
- De meest geschikte en meest voorkomende kooien zijn dunabakken (met doorzichtige plastic bovenkap) en traliekooien (onder plastic, boven tralies). De ondergrond van het hok mag niet uit tralies bestaan, maar uit egaal materiaal (zoals kunststof of hout), omdat tralies de pootjes kunnen beschadigen.

Inrichting

- In het hok kan een nachthuisje staan. Het ligt helemaal aan het baasje of de cavia hier schuw van blijft. Als je ze er regelmatig uithaalt wennen ze vanzelf. Omdat cavia's prooidieren zijn voelen ze zich veilig in een huisje.
- Een cavia heeft een zwaar etensbakje nodig wat niet om kan klappen.
- Een drinkflesje, liefst met een inhoud van 300 ml of groter.
- Hooi is een primaire levensbehoefte en moet altijd in het hok aanwezig zijn. Dit kan los op de bodem of bv in een hooibal.
- een knaagsteen hoort NIET in een caviakooi thuis. Deze levert verhoogde risico's op blaasproblemen op. Om aan te knagen bieden takken van wilgenbomen of fruitbomen een uitkomst.
- Speelgoed is niet nodig. Cavia's spelen niet graag, ze verwonden zich makkelijk aan klein speelgoed.

Eten en drinken

- Het hardvoer bestaat uit voer verrijkt met vitamine C. Bekende merken voor caviakorrel zijn Kasper Faunafoods, Garvo, Teurlings en Hope Farms (deze laatste is het meest verkrijgbaar in dierenwinkels en zeer geschikt). Gemengd voer is bijvoorbeeld van XtraVital, Gerty guinea pig of Evert.
- Aanvullend op het hardvoer heeft een cavia altijd hooi nodig: nooit mag dit ontbreken in de kooi. Vrijwel ieder verkrijgbaar hooi is geschikt. Er bestaat ook kruidenhooi dat gegeven kan worden. Let wel op dat als je terug wilt stappen op normaal (goedkoper) hooi, sommige cavia's te verwend zijn en er minder van eten.
- Een cavia is gek op groenvoer en dient hier iedere dag wat van te krijgen. Vitamine C rijke groentes als witlof en paprika zijn geschikt. Andere groentes (slechts een greep uit de mogelijkheden) zijn andijvie, komkommer, winterpeen, bospeen (mt loof), spinazie, tomaat, suikermais en peterselie. Goedkoper (maar minder vitamine C rijk) zijn gras en paardenbloembladeren. Koolsoorten mogen wel, maar met mate, omdat hier snel gasvorming door ontstaat.
- Snoepjes (yoghurtdrops, knaagstengels;) zijn overbodig, maar moge met mate gegeven worden.
- Cavia's drinken na hun eerste 4 weken moedermelk niets anders meer dan schoon water. Gooi hier geen vitamine C druppels in: de vitamine C vervliegt razendnsel en je houdt vies drinkwater over. Geef liever iedere dag een vitamine C tabletje, zoals Roter met citroensmaak en Kruidvat met sinaasappelsmaak (gewoon voor mensen).

Cavia's

- Mannetjes heten beren, vrouwtjes heten zeugen.
- Een cavia kan tussen de 4 (gemiddeld) en 8 (hoogbejaard) jaar oud worden
- Een normaal gewicht voor een pasgeboren cavia licht tussen de 60 en de 130 gram. Een volwassen zeug weegt gemiddeld tussen de 900 en 1500 gram, een beer tussen de 1000 en 1600 gram. Dit varieert echt enorm per cavia: het gewicht moet gewoon bij het dier passen.
- Cavia's zijn vanaf 4 weken vruchtbaar (zowel beren als zeugen). Zij zijn dan echter nog vl te jong om al in verwachting te raken. Zeugjes mogen pas gedekt worden rond de 5 maanden met een minimaal gewicht van ca. 700 gram. Ook moeten zij voor hun eerste jaar een nestje gehad hebben, in verband met het verharden van het bekken.
- Cavia's leven graag in een groep. Wie cavia's gaat aanschaffen, wordt dan ook geadviseerd altijd minimaal tw dieren aan te schaffen.
- Een goede combinatie is twee zeugen, twee beren (f allebei jong, f n oud en n jong, maar zelden tot nooit twee oude beren die niet eerder samenzaten) of een gecastreerde beer bij een zeug. Meer beren bij 1 of meer zeugen gaat vrijwel altijd fout.

Geslachten

Een duidelijke site met veel voorbeeldfoto's is http://cavyspirit.com/sexing.htm . Kijk daar als je twijfelt over het geslacht van je cavia.

Gedrag

- Cavia' staan bekend om hun vrolijke geluid, dat ook wel whiepen genoemd wordt. Een duidelijke engelstalige site waar alle geluiden en betekenissen opstaan is http://www.treenspigs.com/fun/media.html .
- Cavia’s die net gekoppeld zijn vertonen vaak dominantiegedrag. Dit lijkt op het gedrag dat een beer naar een zeug vertoond wanneer hij haar wil berijden. Dit gedrag bestaat voornamelijk uit lange, lage 'prrrrrrrrts' laten horen, wiebelen met het achterwerk en het berijden van de andere cavia('s). Dit gedrag kan, als uiting van dominantie, k bij zeugjes voorkomen.
- Zeker beertjes willen soms wel eens ruzie maken en mopperen op elkaar, vooral in het begin of als ze sterk zeugjes ruiken. Beren kun je altijd samen laten zitten totdat er bloed vloeit. Ze kunnen aardig wat verdragen, en een beetje happen is ook niet verkeerd als ze elkaar nog moeten leren kennen, maar als er wondjes ontstaan is het het teken dat dit duo niet samengaat.
- Cavia's hebben vaak 'de gekke vijf minuten', wat ook wel popcornen wordt genoemd. Hierbij rennen ze door het dolle heel rondjes door het hok, waarbij het zaagsel alle kanten op vliegt. Dit is geen gek gedrag, dit is alleen maar een teken dat ze het naar hun zin hebben.
- Cavia's eten hun eigen keutels. Dit is normaal: in de keutels blijven nuttige voedingsstoffen achter die pas bij een tweede keer opgenomen worden door het lichaam.

Wanneer naar de dierenarts?

Cavia's zijn kampioen in pijn verbergen. Vaak merk je pas dat ze ziek zijn als ze cht al behoorlijk ziek zijn. Hou afwijkend gedrag nauwlettend in de gaten! Een zieke cavia kan de volgende symptomen hebben:

- Stil in een hoekje zitten, weinig geluid maken, slecht reageren op omgeving.
- De vacht staat omhoog
- Troebele oogjes, vieze neus (verkoudheid)
- En oogje vochtig met een blauw waasje (ontsteking, makkelijk te verhelpen met een zalfje)
- De cavia valt af. Altijd belangrijk om in de gaten te houden: afvallen gebeurt NOOIT zonder reden. Tot 20 gram is het niet zorgwekkend, gaat het harder en niet meer omhoog is er vaak een diepliggender probleem.
- De cavia eet niet meer of minder.
- De cavia heeft diarree, stinkende keutels of juist helemaal geen ontlasting meer.
- De cavia piept of kreunt bij het plassen, en/of heeft een rood gekleurd plasje (blaas of nierproblemen)
- De cavia heeft vreemde bultjes of bobbels.
- De huid is droog, schilferig en/of vertoond wondjes (schurft/schimmel)
- Er zitten witte of zwarte stippen in de vacht (luis)

Bij ieder gedrag dat je niet herkent van je cavia is contact met de DA voor ten minste telefonisch overleg geen overbodige luxe.
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_167836756
quote:
4s.gif Op zaterdag 31 december 2016 17:59 schreef donald_dick het volgende:
gelukkig nieuwjaar!

[ afbeelding ]
O+
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_167837874
56AE594B-1F7A-4F91-A016-D14EA9C6174A_zpsqocv0xwg.jpg

/caviababyspam :@
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  maandag 2 januari 2017 @ 20:31:06 #4
85632 NijntjesUk
Nijntje is 'n uk..
pi_167838088
registreer om deze reclame te verbergen
O+

Hier zijn beide dames weer circa 40 gram aangekomen. *O*
Niet zo gek ook, ze bunkeren zich een slag in de rondte. _O-
pi_167838121
quote:
10s.gif Op maandag 2 januari 2017 20:24 schreef 4EverBlackEyed het volgende:
[ link | afbeelding ]

/caviababyspam :@
Moarrrr
NARF
pi_167838248
quote:
0s.gif Op maandag 2 januari 2017 20:31 schreef NijntjesUk het volgende:
O+

Hier zijn beide dames weer circa 40 gram aangekomen. *O*
Niet zo gek ook, ze bunkeren zich een slag in de rondte. _O-
Yeay!!

Welke medicatie heb jij gekregen voor de blaasonsteking?

Ik heb het idee dat het weer slechter gaat :|W

Maar toch ga ik echt de cavia's geen spa Blauw geven :{ Ik vind het wel een keer goed.
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_167838630
registreer om deze reclame te verbergen
AED42E2C-E537-4B39-94DB-5C1E2F39AC29_zpsodfbaepe.jpg

Ze leven hier op grote voet. :{
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  maandag 2 januari 2017 @ 21:11:34 #8
85632 NijntjesUk
Nijntje is 'n uk..
pi_167839831
_O-

Saar heeft Sulfatrim gekregen. Ik geef er zelf probiotica en cranberry bij.

Die van mij drinken berhaupt geen water. Ze hebben het altijd staan, maar halen hun vocht uit hun groente.
pi_167840571
Mijn sulfatrim is op :{

Ik heb nu sowieso Eurologist besteld en ik ga dan maar mogen naar de dierenarts, dan kan ik de Eurologist als een soort onderhoud blijven geven. Even kijken of dat dan bevalt.

Oh, ik heb net ontdekt dat ik nog cranberrycapsules heb.. even kijken of ze daar ook van opknapt.

Noir drinkt nu ook heel weinig ...
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  maandag 2 januari 2017 @ 21:47:41 #10
85632 NijntjesUk
Nijntje is 'n uk..
pi_167841477
Ik moest t 10 dagen geven, maar maak t flesje maar zoveel mogelijk op (is max 14 dagen houdbaar zag ik na opening).
  dinsdag 3 januari 2017 @ 00:06:47 #11
319685 Mubassie
Hallo kindertjes
pi_167847595
quote:
0s.gif Op maandag 2 januari 2017 20:43 schreef 4EverBlackEyed het volgende:
[ link | afbeelding ]

Ze leven hier op grote voet. :{
_O_

Geslacht al bekend? En wil je ze houden?
pi_167858065
15747640_667213760131912_1945263021890421395_n.jpg?oh=aa6300c994eea1cb0727ebb187eae87f&oe=58D8A4C8

Tegenwoordig haal ik hooi bij een andere boer, zitten minder takken en dergelijke in, ze zijn er dol op. Heb nu ook een adres voor goedkope winterwortelen, de afgelopen anderhalf week hebben ze met z'n allen al 40 kilo weggestampt, ze lopen hier nu chronisch met een oranje bekkie
pi_167858884
Die van mij hebben soms fasen waarin ze gek zijn op wortel. En dan ineens niet meer. Zit ik daar met twee kilo winterpeen.

Ik loop de caafs al twee dagen uit te schelden voor stinkerds, blijkt het de prullenbak te zijn waarin iets ligt te ontbinden :')
Niet dat ze naar roosjes ruiken, moet ze zo wel schoonmaken, maar toch.
NARF
pi_167859246
Nee hier vreten ze alles, laatst vroeg mijn dochter of ze de bananenschil erbij in mocht gooien, ik zeg ja hoor, ik kijk twee tellen later erin zit er een gewoon het bananenstickertje op te vreten en niet los laten.
pi_167859680
quote:
1s.gif Op dinsdag 3 januari 2017 00:06 schreef Mubassie het volgende:

[..]

_O_

Geslacht al bekend? En wil je ze houden?
Ik heb ze de eerste dag omgedraaid, maar ik kon het nog niet goed zien :@

Ze mogen hier allemaal blijven O+

Zit ik dan .. Met 7 cavia's :D
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_167859867
quote:
1s.gif Op dinsdag 3 januari 2017 17:23 schreef 4EverBlackEyed het volgende:

[..]

Ik heb ze de eerste dag omgedraaid, maar ik kon het nog niet goed zien :@

Ze mogen hier allemaal blijven O+

Zit ik dan .. Met 7 cavia's :D
En daarom wil ik geen nestjes :P
Als ik het zou doen, wil ik een nestje lunkjes of coronetjes O+
NARF
pi_167859890
quote:
0s.gif Op maandag 2 januari 2017 21:47 schreef NijntjesUk het volgende:
Ik moest t 10 dagen geven, maar maak t flesje maar zoveel mogelijk op (is max 14 dagen houdbaar zag ik na opening).
Vanavond even naar de dierenarts en dan ben ik benieuwd wat ik mee krijg. Het is geen gespecialiseerde dierenarts, dus ik ben benieuwd

Ik heb ook verse cranberry's gekocht
Ze zijn gematigd enthousiast :')
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_167864569
15301180_655761267943828_1208688157_n.jpg?oh=56fa4d165fedec88777c93ac8749db16&oe=586EB30B

Coronetjes zijn ook erg schattig
pi_167865689
Met roze snoetjes O+
NARF
  dinsdag 3 januari 2017 @ 21:27:52 #20
85632 NijntjesUk
Nijntje is 'n uk..
pi_167865970
En zo wit :D

Dat is Lexie welgeteld 2 weken geweest hier _O-

Hoezo, ze is dol op paprika? :@

15znrd4.jpg
pi_167866069
Ik heb de da ook even naar de beebs laten kijken en het zijn drie zeugjes en een beertje *O*

Noirtje heeft ook sulfatrim meegekregen en als bonus de da ondergeplast :{

Ook 10 dagen, terwijl 14 aanbevolen schijnt
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_167866090
quote:
1s.gif Op dinsdag 3 januari 2017 21:27 schreef NijntjesUk het volgende:
En zo wit :D

Dat is Lexie welgeteld 2 weken geweest hier _O-

Hoezo, ze is dol op paprika? :@

[ afbeelding ]
_O-
Net een paprika vermoord
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  dinsdag 3 januari 2017 @ 21:32:10 #23
85632 NijntjesUk
Nijntje is 'n uk..
pi_167866107
Die van mij plassen altijd op het randje van de behandeltafel (dus ook op de grond :@ ). Ik hou t lekker op 14 dagen hier.

@4EverBlackEyed, ja die worden afgeslacht hier. ;) En t steeltje is een delicatesse. :?
pi_167866678
15822570_667227993463822_866224925256431883_n.jpg?oh=c6310f5c261e7ea500c06b93411a96e7&oe=591D76DA

Dat witte is vaak iets tijdelijks, meestal lopen ze met een oranje bekkie, deze is ook gek op paardesnoepjes
pi_167867920
Die van mij houdt z'n bekkie nog netjes wit :@
NARF
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')