abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Moderator zaterdag 31 december 2016 @ 18:45:59 #76
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167793034
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 december 2016 18:37 schreef Piger het volgende:

[..]

Dat is toch weissbier? Geen weizener (zoals paulaner/erdinger).

Vind die ook maar weinig smaak hebben
Zit daar verschil in :@ Drink zelf geen bier dus niet heel veel verstand van. Wat is het verschil?

Het was in elk geval een tarwebier met nog gist onderin de fles :)
Erdinger had ik ook nog wel staan :')

Oliebollen waren wel lekker gelukkig :)
lebt denn der alte Holzmichl noch?
pi_167793378
Beslag staat nu te rijzen. Ik laat het maar rijzen zonder de krenten enzo er in. Dan kan ik later belissen hoeveel oliebollen mt en hoeveel zonder ik maak.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_167794834
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 december 2016 18:45 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Zit daar verschil in :@ Drink zelf geen bier dus niet heel veel verstand van. Wat is het verschil?

Het was in elk geval een tarwebier met nog gist onderin de fles :)
Erdinger had ik ook nog wel staan :')

Oliebollen waren wel lekker gelukkig :)
Geen verschil, weissbier en weizen is hetzelfde als het Duits is.
Witbier, dat is wel iets anders (dat is meestal met koriander en/of citrusschillen).

Hier zijn de bollen echt vet goed gelukt :D Heb verse gist gebruikt, vind ik toch het prettigste (hebben ze hier bij de Dekamarkt).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_167802847
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 12:19 schreef djkoelkast het volgende:
Want het is alleen waar als er een interessant klinkende wetenschappelijke bewijslast bij wordt geplaatst. Het is algemeen bekend dat onverzadigde vetten bij langdurige verhitting slechte stoffen aanmaken. Arachideolie en rijstolie zijn beter tegen hitte bestand dan zonnebloemolie en soja(sla)olie. Daar is niets hips aan.
Het gaat niet zo zeer over 'interessant klinkende wetenschappelijke bewijslast', het verhaal over transvetten en oxidatie strookt gewoon niet met mijn, vrij elementaire, scheikundige kennis. Daarom vraag ik om extra uitleg bij de claims die je post. En dat hoeven echt geen hoogstaande wetenschappelijke bronnen te zijn, leg gewoon eens uit waar die transvetten en oxidatie vandaan zou komen. Lijkt mij een legitieme vraag gezien je boude beweringen.

quote:
[..] Als het om smaak gaat dan juist arachideolie gebruiken. Het kost je misschien 6 in plaats van 3 euro om je pan te vullen, maar het wordt er wel veel lekkerder op.
Dat lijkt mij een kwestie van persoonlijke voorkeur.
pi_167802869
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 15:03 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Dat kan, dan kun je best rijstolie gebruiken, heel neutraal van smaak en kan ook heel goed tegen hoge temperaturen. Zonnebloemolie heeft een veel lager rookpunt.
Dat strookt niet met de informatie die ik op Wikipedia daarover kan vinden:
https://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point#Oxidative_stability

Rookpunt geraffineerde arachideolie: 232 graden Celsius
Rookpunt geraffineerde zonnebloemolie: 227 graden Celsius

Ontloopt elkaar dus nauwelijks.

[ Bericht 1% gewijzigd door Kowloon op 01-01-2017 04:25:33 ]
  Moderator zondag 1 januari 2017 @ 17:03:24 #81
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167810130
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 20:01 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Geen verschil, weissbier en weizen is hetzelfde als het Duits is.
Witbier, dat is wel iets anders (dat is meestal met koriander en/of citrusschillen).

Hier zijn de bollen echt vet goed gelukt :D Heb verse gist gebruikt, vind ik toch het prettigste (hebben ze hier bij de Dekamarkt).
Ja ik haal ook altijd verse gist, dus geen idee of het anders gaat met instant gist :P

Was ook weer erg tevreden. Dit jaar 13g ipv 20g zout gebruikt, is ook goed bevallen.
lebt denn der alte Holzmichl noch?
pi_167811820
registreer om deze reclame te verbergen
Zijn hier nog mensen die Airbollen hebben gemaakt, dus uit de airfryer?
.
pi_167812053
quote:
1s.gif Op zondag 1 januari 2017 17:03 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Ja ik haal ook altijd verse gist, dus geen idee of het anders gaat met instant gist :P

Was ook weer erg tevreden. Dit jaar 13g ipv 20g zout gebruikt, is ook goed bevallen.
Ik doe 5,5g zout op 500g meel (maar ik gebruik ongeraffineerd zout met alg, dus zeg maar 1% van je meelaandeel is voor normale zout aan te houden).

Instantgist ruikt anders vind ik, het zou verder weinig uit moeten maken als ik Paul Hollywood mag geloven.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zondag 1 januari 2017 @ 18:50:10 #84
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167812236
quote:
1s.gif Op zondag 1 januari 2017 18:32 schreef Fer het volgende:
Zijn hier nog mensen die Airbollen hebben gemaakt, dus uit de airfryer?
Als je wilt afvallen moet je gewoon minder vreten en nier zoiets ridicuuls als een airfryer gebruiken :r :') Het zijn oliebollen.
lebt denn der alte Holzmichl noch?
pi_167813369
Kan ook helemaal niet, oliebollenbeslag in een airfryer en je krijgt een soort pannenkoek of broodachtig spul. Of je moet halffabrikaten nemen, maar dan zijn ze alsnog eerst gefrituurd geweest.
Ik vind het sowieso iets raars, een heteluchtoventje in de vorm van een frituurpan :') Van vet op zich word je niet eens dik.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zondag 1 januari 2017 @ 19:51:12 #86
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167813782
quote:
0s.gif Op zondag 1 januari 2017 19:35 schreef djkoelkast het volgende:
Kan ook helemaal niet, oliebollenbeslag in een airfryer en je krijgt een soort pannenkoek of broodachtig spul. Of je moet halffabrikaten nemen, maar dan zijn ze alsnog eerst gefrituurd geweest.
Ik vind het sowieso iets raars, een heteluchtoventje in de vorm van een frituurpan :') Van vet op zich word je niet eens dik.
Zag een keer een (mis)baksel uit zo'n ding. Dacht eerst dat ik een slechte krentenbol was _O- Niet te vreten.
lebt denn der alte Holzmichl noch?
pi_167815549
Ik doe het meer tegen vetstank in huis en verversen van olie. Sommige dingen kan hij heel goed, andere dingen waardeloos. Probleem is dat volgens de reviews iedereen alles geweldig vind er in, maar de realiteit is anders.

Ik gebruik hem voornamelijk voor verse patat, in een run de hele portie voor en afbakken. Maar ik twijfelde om die airbollen te proberen, geloof er ook niet zo in, di dingen horen te zwemmen.
.
pi_167818682
quote:
1s.gif Op zondag 1 januari 2017 20:48 schreef Fer het volgende:
Ik doe het meer tegen vetstank in huis en verversen van olie. Sommige dingen kan hij heel goed, andere dingen waardeloos. Probleem is dat volgens de reviews iedereen alles geweldig vind er in, maar de realiteit is anders.

Ik gebruik hem voornamelijk voor verse patat, in een run de hele portie voor en afbakken. Maar ik twijfelde om die airbollen te proberen, geloof er ook niet zo in, di dingen horen te zwemmen.
Als je vet stinkt had je het al moeten vervangen. Hier stinkt het nooit en ik bak in ossewit en palmolie (patat & snacks)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zaterdag 30 december 2017 @ 22:26:59 #89
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_176168518
Schopje :9

Morgen weer aan de gang
lebt denn der alte Holzmichl noch?
pi_176172798
Ik heb laatst een experiment gedaan: minder gist, deeg overnacht laten rijzen in de koelkast. Zeer geslaagd. Ik heb daarnet beslag gemaakt voor gewone-en krentenbollen. Verse gist deze keer en 2 verschillende soorten bier (Skuumkoppe in de gewone bollen, Rochefort 10 in de krentenbollen). Ook 3 verschillende graansoorten (spelt, einkorn, tarwe). Het worden weer bijzondere en bijzonder lekkere bollen dit jaar ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 31 december 2017 @ 12:23:59 #91
347224 SiennaForrest
Dat bepaal ik zelf wel uit!
pi_176186729
Leuk de oliebollenzelfbakkerstopic is weer in gebruik! *O* Hier staat het deeg te rijzen. Gaat goed en ruikt goed. Jammer dat het zo gaat regenen en zo grijs is buiten. Ik hoop dat het vannacht droog is. :{
''Ware rust is niet afwezigheid van beweging, het is evenwicht in de bewegingen.'
  zondag 31 december 2017 @ 12:25:17 #92
347224 SiennaForrest
Dat bepaal ik zelf wel uit!
pi_176186779
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 december 2017 23:48 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb laatst een experiment gedaan: minder gist, deeg overnacht laten rijzen in de koelkast. Zeer geslaagd. Ik heb daarnet beslag gemaakt voor gewone-en krentenbollen. Verse gist deze keer en 2 verschillende soorten bier (Skuumkoppe in de gewone bollen, Rochefort 10 in de krentenbollen). Ook 3 verschillende graansoorten (spelt, einkorn, tarwe). Het worden weer bijzondere en bijzonder lekkere bollen dit jaar ;)
Klinkt goed, leuk dat jij elk jaar weer blijft schaven en schaven! :) ^O^
''Ware rust is niet afwezigheid van beweging, het is evenwicht in de bewegingen.'
  zondag 31 december 2017 @ 13:30:40 #93
347224 SiennaForrest
Dat bepaal ik zelf wel uit!
pi_176189105
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 december 2017 22:26 schreef derLudolf het volgende:
Schopje :9

Morgen weer aan de gang
En is het een beetje gelukt dan? Zijn ze te kauwen? :D Bij mij is alle gerezen, gereisd, of hoe je het ook schrijft. Ik ga nu aan het bakken! :P *O*
''Ware rust is niet afwezigheid van beweging, het is evenwicht in de bewegingen.'
pi_176189148
Hier ook begonnen _O_
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
  Moderator zondag 31 december 2017 @ 13:35:47 #95
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_176189296
quote:
0s.gif Op zondag 31 december 2017 13:30 schreef SiennaForrest het volgende:

[..]

En is het een beetje gelukt dan? Zijn ze te kauwen? :D Bij mij is alle gerezen, gereisd, of hoe je het ook schrijft. Ik ga nu aan het bakken! :P *O*
Gaat prima. Had wel iets zouter gemogen naar mijn mening (m'n zout voelde wat klammig. Recept zei 20g zout, das teveel, nu 17g gedaan, deel daarvan is natuurlijk vocht)

Ik heb van 3kg bloem meel gemaakt. Steeds 1kg in een emmer, heb nu 2,5kg emmer verwerkt.
lebt denn der alte Holzmichl noch?
  zondag 31 december 2017 @ 13:41:48 #96
347224 SiennaForrest
Dat bepaal ik zelf wel uit!
pi_176189558
quote:
1s.gif Op zondag 31 december 2017 13:35 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Gaat prima. Had wel iets zouter gemogen naar mijn mening (m'n zout voelde wat klammig. Recept zei 20g zout, das teveel, nu 17g gedaan, deel daarvan is natuurlijk vocht)

Ik heb van 3kg bloem meel gemaakt. Steeds 1kg in een emmer, heb nu 2,5kg emmer verwerkt.
Oh ok, ik ben juist wat omhoog gegaan met het zout, vorig jaar te vlak. Zo proeven, ben benieuwd! hanig om zo in batches te werken, flinke hoeveelheid. Succes! :)
''Ware rust is niet afwezigheid van beweging, het is evenwicht in de bewegingen.'
pi_176189840
quote:
0s.gif Op zondag 31 december 2017 12:25 schreef SiennaForrest het volgende:

[..]

Klinkt goed, leuk dat jij elk jaar weer blijft schaven en schaven! :) ^O^
Ik heb deze keer wel 1x proefgebakken een maand geleden om te zien of dit overnacht rijzen zou werken, dat werkt (voorheen was het 2x 30 minuten in een warme omgeving).
En ik bak gewoon binnen zoals elk jaar, met nieuwe arachideolie, dan stinkt het echt niet. Ik begin meestal bakken tijdens de Top 2000 a gogo, maar denk dit jaar ietsje eerder, we willen nog wat oliebollen naar iemand toebrengen ;)

Mijn recept heeft 1% zout ten opzichte van het meel. Ik maak sowieso alleen kleine batches van 500g meel, dus 5g zout.
We hadden dit jaar best veel "valappelen" in de tuin, appels die te vroeg van de boom vielen door storm, die zitten in de krentenbollen, samen met krenten, rozijnen, sultana's, sinaasappelschil en citroenschil.
De krenten/rozijnen heb ik laten wellen in een mix van whisky, doppelkorn en obstwasser. Op de appels heb ik way ceylonkaneel gestrooid voor ik ze in het deeg verwerkte.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 31 december 2017 @ 14:52:10 #98
22851 Erosjuhhh
Blijven dromen schatjuh
pi_176192036
Ga dit jaar voor de tweede keer ever zelf bakken..vorig jaar ook gedaan maar was in tijdnood. :')

Ik gebruik een pak van de koopmans..kan ik het deeg na het rijzen nog een paar uur laten staan? Vind verse oliebollen het lekkerst en bak liever 3/4x twee oliebollen in plaats van meteen 8 bollen.
Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren
pi_176193103
quote:
0s.gif Op zondag 31 december 2017 14:52 schreef Erosjuhhh het volgende:
Ga dit jaar voor de tweede keer ever zelf bakken..vorig jaar ook gedaan maar was in tijdnood. :')

Ik gebruik een pak van de koopmans..kan ik het deeg na het rijzen nog een paar uur laten staan? Vind verse oliebollen het lekkerst en bak liever 3/4x twee oliebollen in plaats van meteen 8 bollen.
Eerst de helft van de mix maken en daarna de tweede helft ?
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
pi_176193217
quote:
0s.gif Op zondag 31 december 2017 14:52 schreef Erosjuhhh het volgende:
Ga dit jaar voor de tweede keer ever zelf bakken..vorig jaar ook gedaan maar was in tijdnood. :')

Ik gebruik een pak van de koopmans..kan ik het deeg na het rijzen nog een paar uur laten staan? Vind verse oliebollen het lekkerst en bak liever 3/4x twee oliebollen in plaats van meteen 8 bollen.
Beslag gewoon in de koelkast zetten, dan rijst het niet meer zo hard. Als je dan de pan weer gaat opwarmen haal je het er uit.
Tenzij je koopmansmix met rijsmiddel (ipv gist) hebt, dat moet je allemaal direct gebruiken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')