abonnement Unibet Coolblue
pi_167581425
‘Veteranen-generaal’ Ted Meines overleden

24 december 2016

Luitenant-generaal buiten dienst Ted Meines is op 24 december 2016 op 95-jarige leeftijd overleden. Meines had een belangrijke rol in de totstandkoming van het Nederlandse Veteranenbeleid en was zeer geliefd onder veteranen. Voor hij in voormalig Nederlands-Indië diende, was hij actief in het verzet en hielp onder meer bij het onderbrengen van honderden joodse kinderen.

Prins Bernhard

Meines stond op zeer vriendschappelijke voet met Z.K.H. Bernard Prins der Nederlanden. Die stimuleerde hem om actief te worden in de veteranenwereld. Zo richtte Meines als voorzitter van het Veteranen Legioen Nederland in de jaren 1988/1989 de Stichting Veteranen Platform op, een koepelorganisatie van op dat moment 32 veteranenorganisaties die de belangen van alle Nederlandse veteranen vertegenwoordigden in het overleg met het ministerie van Defensie. Als voorzitter van het Veteranen Platform leverde Meines een belangrijke bijdrage aan de verdere ontwikkeling van het Nederlandse veteranenbeleid.

Wageningen

Verder vervulde Meines – samen met Prins Bernard en de toenmalige Secretaris-generaal van het ministerie van Defensie, mr. Gerard Peijnenburg- een bijzondere rol binnen de organisatie van de herdenkingsactiviteiten op 5 mei in Wageningen. Hij was de motor achter de totstandkoming van het jaarlijkse defilé. Tijdens dit defilé was Meines paradecommandant ten overstaande van de parade-inspecteur, Prins Bernhard.

Betrokken

Meines toonde zich tot op het laatst zeer betrokken bij de veteranenzaak. Op informele wijze bleef hij in veel contacten de zaak van veteranen bepleiten en woonde hij met grote regelmaat veteranenbijeenkomsten bij. Op die bijeenkomsten nam hij vaak en zeer gepassioneerd het woord, iedere toespraak steevast hartgrondig afsluitend met de woorden ‘Ik hou van jullie!’.

Tot het laatste moment zette hij zich met hart en ziel in voor ‘zijn’ veteranen. Zo pleitte hij afgelopen april in de Tweede Kamer nog vurig voor een veteranencentrum in het oude Paleis Soestdijk – mede als eerbetoon aan ‘zijn’ Prins.
Onderscheidingen

Hij was drager van diverse hoge onderscheidingen, waaronder Ridder der Orde van de Nederlandse Leeuw, Officier in de Orde van Oranje-Nassau, het Ereteken voor Verdienste in goud, het Ereteken voor Orde en Vrede, en het Mobilisatie-oorlogskruis. Verder was hij drager van de Yad Vashem medaille en ereburger van de staat Israël.

Wij wensen de familie en naasten veel sterkte. Wij zullen hem missen, maar nimmer vergeten.

Persoonlijk afscheid nemen
Nadere informatie volgt wanneer deze beschikbaar is.

Uitvaart
Nadere informatie volgt wanneer deze beschikbaar is.

Condoleance
Wilt u het condoleanceregister tekenen? Klik dan hier.

Veteranen Instituut
pi_167581652
RIP. /o

Had hem graag nog eens in het echt gezien. :{
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 24 december 2016 @ 21:33:59 #4
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_167585679
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 december 2016 18:52 schreef AchJa het volgende:
Deze man verdient een eigen topic.

RIP -O-

Ik ga 12 januari (artillerie jaardag) eentje op je drinken.
Helemaal met je eens. _O_

RIP generaal. -O-
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 24 december 2016 @ 21:38:36 #5
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_167585837
Al veel mooie woorden in het condoleanceregister.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  zondag 25 december 2016 @ 04:10:00 #6
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_167591212
Rip held.
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 25 december 2016 @ 12:57:23 #7
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_167596562
Grondlegger Nederlands veteranenbeleid Ted Meines overleden

Verzetsheld en luitenant-generaal buiten dienst Ted Meines is vandaag op 95-jarige leeftijd overleden. Behalve verzetsstrijder, Indiëganger, mede-oprichter en voorzitter van de Stichting Veteranen Platform, was hij ook ereburger van de staat Israël.


Luitenant-generaal b.d. Ted Meines tijdens toespraak (augustus 2015).

Meines op veteranendag van de Koninklijke Marine (juli 2016).


Tijdens interview met Defensiekrant (mei 2016).

Luitenant-generaal Meines, geboren op 25 september 1921, sloot zich nog tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bij de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Hij vertrok in augustus 1948 als oorlogsvrijwilliger naar Indië. Begonnen als soldaat, klom hij in de loop der jaren op in de militaire rangen. Op 1 mei 1975 werd hij bevorderd tot generaal-majoor en benoemd tot kwartiermeester-generaal. In 1976 ging hij met functioneel leeftijdsontslag.

In september 2014 werd Meines door Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp officieel bevorderd tot luitenant-generaal voor zijn grote verdiensten voor de krijgsmacht in het algemeen en de veteranen in Nederland in het bijzonder. Meines was voor zijn inzet al sinds 1994 luitenant-generaal titulair.

Inzet voor veteranen
De opperofficier van de Koninklijke Landmacht was al sinds 1950 betrokken bij het wel en wee van Nederlandse veteranen. Hij richtte het Veteranen Legioen Nederland op en was er voorzitter van. In 1988 stond hij aan de basis van de Stichting Veteranen Platform, de koepelorganisatie met 55 aangesloten verenigingen. Een jaar later werd hij de eerste voorzitter van het Veteranen Platform, dat een groot deel van de veteranen in Nederland vertegenwoordigt.

Als voorzitter wist hij toenmalig minister Ter Beek ervan te overtuigen dat er een actief veteranenbeleid moest komen. Erkenning en waardering vanuit de samenleving kregen langzaam maar zeker vorm en mondden uit in de Nederlandse Veteranendag sinds 2005 en in 2012 in de Veteranenwet.

Het Veteranen Platform stelde in 1998 bij zijn vertrek als voorzitter de Ted Meinesprijs in, een oorkonde en een bedrag, die tot doel heeft een individuele veteraan of een veteranenorganisatie in het zonnetje te zetten. Wat minister Jeanine Hennis-Plasschaert betreft een terechte titel voor deze onderscheiding. “Generaal Meines stond pal voor onze veteranen. Hij is de grondlegger van het huidige veteranenbeleid, dat zorgt voor erkenning en waardering. We zullen hem heel erg missen.”

Vanaf 1988 was Meines ook verbonden aan het defilé op 5 mei in Wageningen. Na zijn pensioen werd hij directeur van de Nederlandse Hartstichting.

Onderscheidingen
Meines was Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Officier in de orde van Oranje-Nassau met de zwaarden, ontving het Ereteken voor Orde en Vrede, het Mobilisatie Oorlogskruis en was drager van het Ereteken voor Verdienste in goud.

Interview
De Defensiekrant interviewde luitenant-generaal Meines eind mei 2016. In het artikel met video ‘Vader der veteranen strijdt verder’ sprak Meines over zijn carrière en drijfveren.

Uitvaart op internet
Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven de uitvaart van luitenant-generaal b.d. Meines te volgen, zendt Defensie dit afscheid uit via
youtube.com/defensie.

Op internet is een condoleanceregister geopend.

(Defensie)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 25 december 2016 @ 13:00:44 #8
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_167596630
De Uitvaart

“Be yourself, be good and tell it”

Om u de gelegenheid te geven afscheid te nemen, wordt er een openbaar rouwbeklag gehouden. Het rouwbeklag vindt plaats op 3 januari 2017 van 14.30 tot 19.30 uur op de Legerplaats bij Oldebroek (ook wel het Artillerie Schietkamp, “de Knobbel” genoemd), Eperweg 141 in ’t Harde. Omstreeks 14.00 uur wordt generaal Meines met militair ceremonieel overgebracht naar het Wachtmeester Kruijthof Paviljoen. Delegaties van veteranenorganisaties en militairen in werkelijke dienst vormen het erecouloir. Neemt u alstublieft uw Veteranenpas en uw legitimatiebewijs mee.

Parkeergelegenheid wordt met matrixborden op de belangrijke toegangswegen aangegeven. Voor treinreizigers is er een pendeldienst beschikbaar die u van NS Station ‘t Harde naar het Wachtmeester Kruijthof Paviljoen brengt.

De uitvaartplechtigheid vindt in besloten kring plaats. U heeft de mogelijkheid de plechtigheid per livestream te volgen. De livestream wordt verzorgd door het Veteranen Platform en de Koepel van Veteranen Ontmoetings Centra.

U kunt de livestream zowel in één van de Veteranen Ontmoetingscentra of thuis via uw computer volgen. De livestream wordt financieel mogelijk gemaakt door het vfonds en het Ministerie van Defensie.

Houdt u deze site, www.gedenken.nl , in de gaten voor meer informatie hierover (datum, tijdstip en streaminformatie, etc).

Het Veteranen Platform en het Veteraneninstituut verzorgen namens alle veteranen bloemen.
Mocht u zelf bloemen willen bestellen, neemt u dan contact op met het Team Bijzondere Uitvaarten op nummer 055-5274277.

Ted Meines Fonds
Na een leven in het teken van vrede en vrijheid is onze ‘Generaal van de Veteranen’ overleden. Hij was als markante, inspirerende persoonlijkheid voor velen hét gezicht van de Nederlandse Veteranen en de zorg en erkenning die zij verdienen. Die inspiratie en bevlogenheid zal voortleven in het door vfonds opgerichte Ted Meines Fonds. De bijdragen aan dit fonds komen ten goede aan een grote wens van hem: het realiseren van een Nationale Veteranenbegraafplaats, gelegen direct naast het Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen. Kijk voor meer informatie op www.tedmeinesfonds.nl

(Gedenken)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 27 december 2016 @ 12:43:10 #9
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_167637123
quote:
Veteranenhoeder Meines begraven met militaire eer

’T HARDE - Hoewel hij al ruim vier decennia met pensioen was, krijgt generaal Ted Meines volgende week dinsdag een begrafenis met militaire eer. De afgelopen zaterdag op 95-jarige leeftijd overleden militair wordt gezien als de beschermheer van Nederlandse veteranen.

Meines was enorm populair onder deze groep. Minister Hennis (Defensie) zegt hem heel erg te zullen missen. „Generaal Meines stond pal voor onze veteranen. Hij is de grondlegger van het huidige veteranenbeleid, dat zorgt voor erkenning en waardering.”

De uitvaart van Meines zal in besloten kring plaats hebben. Tegelijkertijd is er voor al zijn – zoals hij hen zelf noemde – kameraden de mogelijkheid erbij te zijn via een livestream. Deze zal ook te zien zijn in verschillende Veteranen Ontmoetings Centra.

De generaal b.d., die zijn hele loopbaan bij de Koninklijke Landmacht diende, wordt opgebaard op een plek die hem na aan het hart ligt: de legerplaats bij Oldebroek, ook bekend als schietkamp De Knobbel. Vanaf hier zal hij met militair ceremonieel worden overgebracht naar zijn laatste rustplaats.

Bij leven kreeg Ted Meines al veel erkenning voor het goede werk dat hij deed. Zo leverde zijn inzet als verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog hem een Yad Vashem-onderscheiding van de staat Israël op. In 2013 werd hij in brons vereeuwigd. Deze buste staat als eerbetoon in het Veteraneninstituut te Doorn.

Meines was in de jaren vijftig pionier door organisaties voor veteranen op te richten. Hij zette zich tot het eind van zijn leven in voor hun erkenning. Hij deed dit met steun van prominente vrienden zoals oud-minister Wim van Eekelen (Defensie) en prins Bernhard.

Als blijvende herinnering is na zijn overlijden het Ted Meines-fonds in het leven geroepen.
(Telegraaf)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 30 december 2016 @ 14:57:10 #10
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_167743189
Een interview bij generaal Meines thuis
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 3 januari 2017 @ 18:20:03 #11
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_167860778
quote:
'Ted Meines hield van zijn veteranen'

"Ik kan niet anders eindigen dan: ik houd van jullie." Het zijn de slotwoorden van een toespraak uit 2015 van wijlen luitenant-generaal Ted Meines. In het Gelderse Oldebroek was vanmiddag het militaire afscheid van de 'vader der veteranen', zoals hij werd genoemd.

De verzetsheld overleed eind december op 95-jarige leeftijd. Met een erehaag gevormd door militairen en veteranen, saluutschoten en een dodenwacht kreeg Meines een laatste eerbetoon van zijn geliefde mannen.
(NOS)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 4 januari 2017 @ 14:20:05 #12
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_167877616
Het afscheid.

Het youtubekanaal voor de uitvaart. 5 januari vanaf 1330 uur.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  woensdag 4 januari 2017 @ 14:26:51 #13
13456 AchJa
Shut up!!!
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 4 januari 2017 @ 14:29:04 #14
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_167877762
Een laatste groet aan luitenant-generaal Meines (video)
Nieuwsbericht | 03-01-2017 | 18:32

Een moment van weemoed en vooral ook dankbaarheid als de rouwstoet van de onlangs overleden luitenant-generaal buiten dienst Ted Meines stapvoets langsrijdt. Nabestaanden, actieve militairen en veteranen hebben deze dinsdagmiddag zo hun herinneringen aan de man die niet alleen een verzetsheld was, maar ook aan de wieg stond van het Nederlandse veteranenbeleid.



Eer bewijzen
Militairen en oudgedienden uit het hele land waren speciaal naar de Legerplaats bij Oldebroek (’t Harde) gereisd om tijdens een openbaar rouwbeklag afscheid te nemen van Meines, die 24 december op 95-jarige leeftijd is overleden.

"Hij was een echte troepenman, diepgelovig en met een enorme drive", zegt Cees de Veer, die in zijn tijd als Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht nauw met de 'veteranenoudste' samenwerkte. "De generaal was aardig en charmant, maar ook een echte doordouwer. Hij ging tot het gaatje voor zijn mannen."



Waardig afscheid
Actief dienende militairen en meer dan 150 veteranen vormden een erehaag langs de route van de rouwstoet. De kist van generaal Meines stond op een omgebouwd affuit van een 25-ponder kanon. "Het was een waardig afscheid", zegt Sonja Meines, dochter van de luitenant- generaal. "Ik ben blij dat veteranen de kans hebben gekregen om afscheid te nemen. Mijn vader hield van ‘zijn’ mannen."

Kameraad
"De generaal heeft veel voor ons betekend", vertelt Riemer Lap, oudgediende van de Bosnië-missie. "Hij heeft ervoor gezorgd dat veteranen een stuk zorg en erkenning kregen."



Meines liet zelden of nooit verstek gaan bij officiële gebeurtenissen. "Ted was er altijd", zegt Gerard Hendriks, president van veteranenclub Royal Canadian Legion. "Het was een inspirerende man. Als hij een toespraak gaf, was de zaal muisstil. Ik herinner hem als een kameraad voor alle veteranen."

(Defensie)

De bijbehorende video staat in de bovenstaande post van AchJa.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_167900422
Wat een held!
Rust in vrede.
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 5 januari 2017 @ 18:42:43 #16
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_167907036
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')