abonnement Unibet Coolblue
pi_174426576
quote:
0s.gif Op zondag 15 oktober 2017 07:22 schreef Broodjekipkorn het volgende:
Ik heb eigenlijk een vraagje over een recept uit de Bakbijbel. Gisteren heb ik macarons gemaakt en dat ging eigenlijk heel goed, maar nu de vulling nog.

Zie ik in dat boek staan 'macarons met karamel zeezout vulling'. Dus ik aan de slag volgens recept met water en suiker. Na een poosje de slagroom met de vanille er doorheen bij de karamel gevoegd. Tot zover ging het eigenlijk goed, maar daarna staat er dat ik de karamel moet laten afkoelen tot kamertemperatuur en vervolgens ik de mixer bij de geklopte boter met zeezout moet voegen. Prima, maar voor ik het weet is mijn karamel 1 grote bonk en kan ik er niets meer mee.

Om het kook proces van de karamel te staken, moet ik het in een bak met koud water zetten, dus dat heb ik gedaan. Had ik dat beter niet kunnen doen?

Mijn karamel wordt helaas keihard. Heb het weer lichtelijk verwarmd, maar dan is er nog steeds niets mee te kloppen vanwege de erg stevige, dikke stroop.
Ik vermoed dat je de karamel te heet hebt laten worden. Hoe stevig karamel uithardt bij afkoelen is sterk afhankelijk van de hoogste temperatuur die het had. Staat daar niks over in je recept?
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 15 oktober 2017 @ 08:01:57 #152
74065 Burdie
Cogito ergo Fok!
pi_174426588
quote:
0s.gif Op zondag 15 oktober 2017 07:22 schreef Broodjekipkorn het volgende:
Ik heb eigenlijk een vraagje over een recept uit de Bakbijbel. Gisteren heb ik macarons gemaakt en dat ging eigenlijk heel goed, maar nu de vulling nog.

Zie ik in dat boek staan 'macarons met karamel zeezout vulling'. Dus ik aan de slag volgens recept met water en suiker. Na een poosje de slagroom met de vanille er doorheen bij de karamel gevoegd. Tot zover ging het eigenlijk goed, maar daarna staat er dat ik de karamel moet laten afkoelen tot kamertemperatuur en vervolgens ik de mixer bij de geklopte boter met zeezout moet voegen. Prima, maar voor ik het weet is mijn karamel 1 grote bonk en kan ik er niets meer mee.

Om het kook proces van de karamel te staken, moet ik het in een bak met koud water zetten, dus dat heb ik gedaan. Had ik dat beter niet kunnen doen?

Mijn karamel wordt helaas keihard. Heb het weer lichtelijk verwarmd, maar dan is er nog steeds niets mee te kloppen vanwege de erg stevige, dikke stroop.
Welke hoeveelheden heb je gebruikt? Ik doe het altijd zo:
Suiker net onder water zetten; wachten tot het karamelliseert; klont boter er bij; als een gek roeren tot het mengsel egaal wordt; slagroom erbij; laten afkoelen.
KuikenGuppy
pi_174426589
quote:
1s.gif Op zondag 15 oktober 2017 07:56 schreef minilot het volgende:

[..]

Ik vermoed dat je de karamel te heet hebt laten worden. Hoe stevig karamel uithardt bij afkoelen is sterk afhankelijk van de hoogste temperatuur die het had. Staat daar niks over in je recept?
Dat ik er bij 180 graden de slagroom bij moet doen, die ik vervolgens nog op het vuur door moet roeren tot het is opgelost. Daarna moet het van het vuur, afkoelen tot kamertemperatuur en dan eigenlijk bij de boter en zout in de mixer.

Is het wellicht ook fout geweest om de pan direct van het vuur in het water te zetten (dat stond in zijn algemene recept voor het maken van karamel, vandaar dat ik dat had gedaan).
That dude there. I need his prosthetic leg.
pi_174426599
quote:
1s.gif Op zondag 15 oktober 2017 08:01 schreef Burdie het volgende:

[..]

Welke hoeveelheden heb je gebruikt? Ik doe het altijd zo:
Suiker net onder water zetten; wachten tot het karamelliseert; klont boter er bij; als een gek roeren tot het mengsel egaal wordt; slagroom erbij; laten afkoelen.
Even dubbelpost, dat is wat makkelijker op telefoon. Sorry!

Hm ja, volgens recept. Dat is 175 gram suiker, 50 ml water. Dat eerst karameliseren en vervolgens moet de warme room (135ml slagroom) erbij en dan zou het eigenlijk daarna in de mixer moeten met (als ik me miet vergis) ongeveer 125 gram boter).

Edit: ik twijfel over hoeveel boter, heb het recept nu even niet bij de hand.
That dude there. I need his prosthetic leg.
pi_174426665
quote:
1s.gif Op zondag 15 oktober 2017 08:01 schreef Broodjekipkorn het volgende:

[..]

Dat ik er bij 180 graden de slagroom bij moet doen, die ik vervolgens nog op het vuur door moet roeren tot het is opgelost. Daarna moet het van het vuur, afkoelen tot kamertemperatuur en dan eigenlijk bij de boter en zout in de mixer.

Is het wellicht ook fout geweest om de pan direct van het vuur in het water te zetten (dat stond in zijn algemene recept voor het maken van karamel, vandaar dat ik dat had gedaan).
180 graden zit rond de allerhoogste suikertemperatuur voor verbranden, geen wonder dat het keihard werd bij afkoelen!

Voor een zachte, gladde vulling lijkt me suiker verhitten tot 130 graden veel logischer, maar goed, ik weet natuurlijk niet wat het exacte recept is..
Let me see you stripped down to the bone
pi_174426713
quote:
1s.gif Op zondag 15 oktober 2017 08:19 schreef minilot het volgende:

[..]

180 graden zit rond de allerhoogste suikertemperatuur voor verbranden, geen wonder dat het keihard werd bij afkoelen!

Voor een zachte, gladde vulling lijkt me suiker verhitten tot 130 graden veel logischer, maar goed, ik weet natuurlijk niet wat het exacte recept is..
Nou, ik hoop dat je gelijk hebt haha. Ik wil het vanmiddag nog een keer proberen eigenlijk, maar bij 130 graden was gisteren mijn suiker nog niet gekleurd (wel allemaal al soort van kristalbelletjes erop).
That dude there. I need his prosthetic leg.
pi_174426858
quote:
0s.gif Op zondag 15 oktober 2017 07:22 schreef Broodjekipkorn het volgende:
Ik heb eigenlijk een vraagje over een recept uit de Bakbijbel. Gisteren heb ik macarons gemaakt en dat ging eigenlijk heel goed, maar nu de vulling nog.

Zie ik in dat boek staan 'macarons met karamel zeezout vulling'. Dus ik aan de slag volgens recept met water en suiker. Na een poosje de slagroom met de vanille er doorheen bij de karamel gevoegd. Tot zover ging het eigenlijk goed, maar daarna staat er dat ik de karamel moet laten afkoelen tot kamertemperatuur en vervolgens ik de mixer bij de geklopte boter met zeezout moet voegen. Prima, maar voor ik het weet is mijn karamel 1 grote bonk en kan ik er niets meer mee.

Om het kook proces van de karamel te staken, moet ik het in een bak met koud water zetten, dus dat heb ik gedaan. Had ik dat beter niet kunnen doen?

Mijn karamel wordt helaas keihard. Heb het weer lichtelijk verwarmd, maar dan is er nog steeds niets mee te kloppen vanwege de erg stevige, dikke stroop.
welke pagina is het van de bakbijbel? Zal ik eens kijken
pi_174426973
quote:
1s.gif Op zondag 15 oktober 2017 09:00 schreef Goitske het volgende:

[..]

welke pagina is het van de bakbijbel? Zal ik eens kijken
386, en de losse karamel how-to staat op 70. Ik zie al wel dat ik zelf de 180 heb zitten verzinnen, want op p. 70 staat 170 graden. Dat is al 1 fout. 🤣
That dude there. I need his prosthetic leg.
pi_174427028
quote:
1s.gif Op zondag 15 oktober 2017 09:13 schreef Broodjekipkorn het volgende:

[..]

386, en de losse karamel how-to staat op 70. Ik zie al wel dat ik zelf de 180 heb zitten verzinnen, want op p. 70 staat 170 graden. Dat is al 1 fout. 🤣
haha goed lezen is al de eerste stap _O- ik ken het wn maar denken wat doe ik fout
pi_174427050
quote:
1s.gif Op zondag 15 oktober 2017 09:21 schreef Goitske het volgende:

[..]

haha goed lezen is al de eerste stap _O- ik ken het wn maar denken wat doe ik fout
Ja klopt hahah :P, maar is dat ook echt waardoor het dan keihard is geworden? Elders zie ik dat wanneer er room bij zit, de karamel niet hard meer zou moeten worden.
That dude there. I need his prosthetic leg.
pi_174427265
quote:
1s.gif Op zondag 15 oktober 2017 09:23 schreef Broodjekipkorn het volgende:

[..]

Ja klopt hahah :P, maar is dat ook echt waardoor het dan keihard is geworden? Elders zie ik dat wanneer er room bij zit, de karamel niet hard meer zou moeten worden.
ligt denk ik aan de hoeveelheid room. Ik maak ook wel caramel mbv gecondenseerde melk, vind ik zelf makkelijker
pi_174427293
quote:
1s.gif Op zondag 15 oktober 2017 09:47 schreef Goitske het volgende:

[..]

ligt denk ik aan de hoeveelheid room. Ik maak ook wel caramel mbv gecondenseerde melk, vind ik zelf makkelijker
In plaats van de room bedoel je? Daarmee ben ik niet bekend. Mocht het na vandaag nog niet lukken, wil ik dat ook wel eens proberen.

Update: een ander recept van internet geprobeerd. Heel goed gelukt, maar nu is hij eigenlijk te dun.. :')

[ Bericht 13% gewijzigd door Broodjekipkorn op 15-10-2017 16:11:12 ]
That dude there. I need his prosthetic leg.
pi_174434551
quote:
1s.gif Op zondag 15 oktober 2017 09:49 schreef Broodjekipkorn het volgende:

[..]

In plaats van de room bedoel je? Daarmee ben ik niet bekend. Mocht het na vandaag nog niet lukken, wil ik dat ook wel eens proberen.

Update: een ander recept van internet geprobeerd. Heel goed gelukt, maar nu is hij eigenlijk te dun.. :')
ja ipv room
Haha kliederen met caramel

Ik ben met die hhb technische opdracht bezig vind er geen bal aan _O- is echt wel technisch hoor maar ligt mij helemaal niet. Hou niet van dat geklieder
  zondag 15 oktober 2017 @ 17:57:17 #164
74065 Burdie
Cogito ergo Fok!
pi_174435158
Gecondenseerde melk is toch niet ipv room? Je moet het gesloten blikje een paar uur in kokend water zetten, dan krijg je dulce de leche, wat je als karamel kunt gebruiken.
KuikenGuppy
pi_174435222
quote:
1s.gif Op zondag 15 oktober 2017 17:57 schreef Burdie het volgende:
Gecondenseerde melk is toch niet ipv room? Je moet het gesloten blikje een paar uur in kokend water zetten, dan krijg je dulce de leche, wat je als karamel kunt gebruiken.
je kunt het ook in een pannetje doen met stroop en suiker erbij ;) krijg je een caramel
  zondag 15 oktober 2017 @ 18:02:38 #166
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_174435239
quote:
1s.gif Op zondag 15 oktober 2017 09:23 schreef Broodjekipkorn het volgende:

[..]

Ja klopt hahah :P, maar is dat ook echt waardoor het dan keihard is geworden? Elders zie ik dat wanneer er room bij zit, de karamel niet hard meer zou moeten worden.
Je hebt het mengsel verwarmd tot een hogere temperatuur dan had gemoeten? Ja, dat kan goed zijn waarom je karamel te hard werd bij afkoelen.
The love you take is equal to the love you make.
  zondag 15 oktober 2017 @ 19:04:10 #167
74065 Burdie
Cogito ergo Fok!
pi_174436395
quote:
1s.gif Op zondag 15 oktober 2017 18:01 schreef Goitske het volgende:

[..]

je kunt het ook in een pannetje doen met stroop en suiker erbij ;) krijg je een caramel
Dat wist ik niet :)
KuikenGuppy
  zondag 15 oktober 2017 @ 19:51:23 #168
380389 madeliefff
soms ook madeboosss
pi_174437272
quote:
1s.gif Op zondag 15 oktober 2017 18:01 schreef Goitske het volgende:

[..]

je kunt het ook in een pannetje doen met stroop en suiker erbij ;) krijg je een caramel
ik doe altijd gwn water met suiker ( karamel dat hard word na afkoelen) dat is sneller klaar. Of met slagroom er nog bij als het zacht moet worden.
Of wat voor karamel bedoel jij precies?

Trouwens die vloeibare karamel die je vaak op softijs krijg word dat hard als t afkoelt? Zonee welk recept is dat dan ?
1-Op vrijdag 22 mei 2015 19:53 schreef Working_Class_Hero het volgende:
Niet weten dat Madeliefff KLB godin is en dus alles kan, zelfs jou doen verdwijnen.
2-Ik ben een Rivella...
  zondag 15 oktober 2017 @ 20:00:02 #169
380389 madeliefff
soms ook madeboosss
pi_174437427
quote:
1s.gif Op zondag 15 oktober 2017 09:23 schreef Broodjekipkorn het volgende:

[..]

Ja klopt hahah :P, maar is dat ook echt waardoor het dan keihard is geworden? Elders zie ik dat wanneer er room bij zit, de karamel niet hard meer zou moeten worden.
bedoel je met keihard dat t net als een antiflu snoepje of een napoleon zuurtje hard is en je je tand eraan kunt breken of bedoel je dat t slechts niet meer vloeibaar is maar karamel fudge ( zie google) word
1-Op vrijdag 22 mei 2015 19:53 schreef Working_Class_Hero het volgende:
Niet weten dat Madeliefff KLB godin is en dus alles kan, zelfs jou doen verdwijnen.
2-Ik ben een Rivella...
pi_174438150
Mijn esterhazy ik vond het een stomme taart en het glazuur liep blijkbaar nog heel iets dus was mooi strak en toen ik de foto maakte niet meer....


En voor mijn man een mini zonder rum

  zondag 15 oktober 2017 @ 20:46:10 #171
74065 Burdie
Cogito ergo Fok!
pi_174438430
quote:
1s.gif Op zondag 15 oktober 2017 19:51 schreef madeliefff het volgende:
Trouwens die vloeibare karamel die je vaak op softijs krijg word dat hard als t afkoelt? Zonee welk recept is dat dan ?
Nee. Dat is gewoon karamelsaus (suiker, water, koken, wachten, evt boter erbij, slagroom erbij).
Als je daar nou een boel van maakt, en er wat zeezout door doet, kun je er ook allerlei lekkers in dippen als karamelfondue :9. Heb ik een tijdje terug op een vriendinnenavondje gedaan, was heel geslaagd!
KuikenGuppy
pi_174438567
Eerlijk gezegd vind ik caramel van zo'n blikje gecondenseerde melk niet lekker, maar wellicht ligt het aan het merk.
Eerst denken, dan typen
pi_174439321
quote:
1s.gif Op zondag 15 oktober 2017 20:00 schreef madeliefff het volgende:

[..]

bedoel je met keihard dat t net als een antiflu snoepje of een napoleon zuurtje hard is en je je tand eraan kunt breken of bedoel je dat t slechts niet meer vloeibaar is maar karamel fudge ( zie google) word
Het was te gebruiken als wapen, mocht je het willen. :')

Het is in ieder geval nog wel gelukt met de versie die ik vanmiddag heb gemaakt. De karamel is in de koelkast wat steviger geworden, waardoor het eigenlijk een mooie pasta is voor op je brood bijvoorbeeld. Prima om dus tussen de macarons te doen. Ik ben dik tevreden!
That dude there. I need his prosthetic leg.
  zondag 15 oktober 2017 @ 21:21:31 #174
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_174439365
quote:
0s.gif Op zondag 15 oktober 2017 20:51 schreef Piger het volgende:
Eerlijk gezegd vind ik caramel van zo'n blikje gecondenseerde melk niet lekker, maar wellicht ligt het aan het merk.
Ik ben er ook niet echt kapot van.
The love you take is equal to the love you make.
pi_174444941
quote:
1s.gif Op zondag 15 oktober 2017 17:57 schreef Burdie het volgende:
Gecondenseerde melk is toch niet ipv room? Je moet het gesloten blikje een paar uur in kokend water zetten, dan krijg je dulce de leche, wat je als karamel kunt gebruiken.
ik heb een recept met boter, suiker en gecondenseerde melk voor caramel (voor shortbread) :Y) :9
J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')