abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
pi_167010449
registreer om deze reclame te verbergen
Het vervolg op het volgeraakte forum van de Honeywell Evohome gebruikers.
Deel hier al je kennis, vragen et cetera betreffende het Evohome systeem.

Evohome is het systeem voor zone verwarming: in plaats van het aanzetten van de verwarming in je woning zet je het per ruimte aan. En ook op afstand te bedienen. Voor velen is hier een leuke besparing te genereren, tel uit je winst.

[ Bericht 57% gewijzigd door bertpit op 30-11-2016 21:18:05 ]
pi_167033913
Hier in huis begint inmiddels ook wel interesse te ontstaan voor een Evohome systeem, dus ik ben een beetje een planning aan het maken en ik ben benieuwd naar jullie mening over twee dingen:

De bypass: Nefit adviseert bij mijn Trendline HRC30 altijd een bypass te plaatsen in geval van zoneregeling. Het lijkt mij echter niet nodig aangezien ik met een lage temperatuur stook (vloerverwarming) en de aansturing modulerend is. Bovendien staan er twee radiatoren in het huis altijd half open dus er kan altijd wat warmte worden afgevoerd. Het is overigens een modern huis dus de radiatoren zijn aangesloten op centrale verdelers. Hoe is jullie ervaring, bypass of niet?

Voeding van de ATF600 wandplaat: Dit nieuwe model wandplaat bevat een losse trafo die je in de inbouwdoos kunt plaatsen. Gelukkig zit mijn huidige thermostaat op een inbouwdoos dus dat is geen probleem. Echter moet ik dan wel de thermostaatdraad vervangen door 230V bedrading. Zou ik ook de voeding op zolder bij de ketel kunnen plaatsen en de uitvoer via de oude thermostaatdraad naar de wandplaat kunnen voeren?
pi_167043262
quote:
Voeding van de ATF600 wandplaat: Dit nieuwe model wandplaat bevat een losse trafo die je in de inbouwdoos kunt plaatsen. Gelukkig zit mijn huidige thermostaat op een inbouwdoos dus dat is geen probleem. Echter moet ik dan wel de thermostaatdraad vervangen door 230V bedrading. Zou ik ook de voeding op zolder bij de ketel kunnen plaatsen en de uitvoer via de oude thermostaatdraad naar de wandplaat kunnen voeren?
Ik heb dit met het oude model ATF300 exact zo gedaan. Het hangt uiteraard wel van lengte en kwaliteit van de bestaande draden af. Ik heb destijds de multimeter er even op gezet en er bleef voldoende vermogen over.
Nou heeft de ATF600 wel andere specs, meen ik, dus of het daar ook werkt, durf ik niet met zekerheid te zeggen.
Anyhow, zeker het proberen waard, grote kans dat het gewoon werkt.
pi_167043764
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op donderdag 1 december 2016 21:57 schreef Bigs het volgende:

De bypass: Nefit adviseert bij mijn Trendline HRC30 altijd een bypass te plaatsen in geval van zoneregeling. Het lijkt mij echter niet nodig aangezien ik met een lage temperatuur stook (vloerverwarming) en de aansturing modulerend is. Bovendien staan er twee radiatoren in het huis altijd half open dus er kan altijd wat warmte worden afgevoerd. Het is overigens een modern huis dus de radiatoren zijn aangesloten op centrale verdelers. Hoe is jullie ervaring, bypass of niet?

Bypass: die zou ik er altijd in plaatsen. Op het moment dat je de evohome installeert kun je alles goed afwegen en besluiten die radiatoren altijd open te zetten.

Als je echter over drie jaar ook de knoppen van de radiatoren ook een keer vervangt door thermostaatknoppen en vergeet er een bypass in te plaatsen..... Of het zijn nu al thermostaatknoppen.... Die kunnen vanzelf dicht gaan.
pi_167046404
Ok er zit wel een 3 bar veiligheidsventiel in de aanvoer dus ik zal m'n ketel niet opblazen, maar misschien als het systeem leeg gaat toch maar een shunt of bypass plaatsen voor het geval dat een van de huisgenoten per ongeluk de laatste radiator dicht draait.

Verder zit ik nu op de kleinste slaapkamer nog met 1 radiatorknop die in een dik gordijn hangt (de enige radiator in die kamer). Als ik daar een hr92 op zet gaat die denk ik nooit goed de temperatuur kunnen meten (de huidige knop voelt altijd vrij warm aan). Maar om er nu meteen weer een losse voeler of thermostaat tegen aan te gooien? :{ Misschien eerst maar eens kijken hoe dat gaat lopen.
pi_167082378
Ik heb een zoneklep die de keuken bedient, aangestuurd door een DTS92 voeler. Er hangt nu tijdelijk een radiator bij die niet op de zoneklep is aangesloten. Maar ik wil wel graag dat hij meedraait met die zone. Kan dit? Kan ik een zoneklep + radiatorknop in 1 zone configureren?
pi_167090613
registreer om deze reclame te verbergen
Hallo Allemaal,

Ik heb mij ook op dit forum aangemeld vanwege de kennis over het Honywell Evohome systeem.

Ik heb sinds anderhalf jaar het systeem in huis. Toen nog met een oude Vaillant ketel (Die inmiddels is vervangen omdat er van alles aan kapot ging) en nu een gloednieuwe Nefit Trendline II HRC 30.

Wat ik heb aan Evohome:
1x evotouch kleurenscherm zonder WIFI.
Het geheel wordt geschakeld met en aan/uit module die bij de evotouch hoort.
4x HR92 verdeeld in:

Zone 1; ''huiskamer'': 1 radiator onder het raam aan de voorkant van het huis, 1 convectorput in de Serre, 1 radiator in de keuken (open doorgang naar de serre en woonkamer)
HR92 in de keuken en serre heb ik op volledig openen ingesteld om maximaal warm water hierheen te laten stromen.

Zone 2: Kantoor, 1 radiator onder het raam.

Het geheel is geïnstalleerd door een CV monteur. Maar zoals bekent blijft alles dan over het algemeen in fabriek instellingen staan.

Ons huis is uit de jaren 70 en standaard matig geïsoleerd. Zeker de serre die er door de vorige bewoners later is aangebouwd zorgt voor een slechte isolatie. In de winter voel je best goed de kou van de kanaalplaten op het dak komen. In de zomer wordt het bloed heet.
Oftewel, die gaat er een keer uit en dan komt er een fatsoenlijke aanbouw. Maar tot die tijd willen we het wel gewoon aangenaam warm hebben :)

Ik ben nu we een paar dagen koud weer hebben gehad druk geweest met het begrijpen van het EvoHome systeem en de ketel. Frustrerend kan ik je zeggen....

Een paar pijnpunten in de installatie:

- als het goed koud is buiten krijg ik de woonkamer niet op temperatuur. Niet omdat het niet zou kunnen maar omdat de ketel in wachtstand gaat. (pendelen heet dat?) Hij warmt het water naar de radiatoren dan niet verder op dan 40 graden. de delta t is dan ook 0 want de retour is dan ook 40 graden.
het is dus niet het probleem dat het niet kan maar dat het simpelweg niet gebeurd.

De ketel is ingesteld op een max. aanvoer van 80 graden. En een minimale pompsnelheid van 30%. Verder is die nu ingesteld op een vermogen van 25,2 KW. Maar voordat ik dat kan finetunen naar onder moet natuurlijk eerst goed verwarmt worden....

Ik heb veel gelezen en het zou kunnen dat er te veel weerstand op het systeem zit en de ketel denkt dat er door de radiatoren geen warmtevraag is? Ik ben nu aan het proberen dit te bevestigen / ontkrachten door meer radiatoren open te zetten. De radiator in de gang en in de badkamer staan nu vol open. Maar mogelijk weten de kenners hier meer.

Het stomme is dat als de ketel wel aan slaat ik gewoon een delta t heb van 10 á 15 graden die volgens mij gewoon respectabel is?

- Het aansturen van de ketel zonder dat er een zone is met warmtevraag. Alle zones ingesteld op ruim 5 graden (of meer) onder de huidige kamer temperatuur blijft af en toe het relais schakelen in de aan/uit module. Stoken om niks.... Niet slim en niet zuinig en niet goed voor de ketel neem ik aan. Dit probleem lees ik meer maar telefonisch kon Honywell mij melden dat ze niet op de hoogte zijn dat meer mensen er last van hebben. Tevens dat ik een monteur moest bellen die wel de juiste mensen kan bereiken bij Honywell.
Een monteur gaat echter niet 2 dagen hier zitten om het systeem te monitoren en fine te tunen. Dus waarom zou ik dat niet zelf kunnen?

Ik heb de evotouch terug gezet naar fabrieksinstellingen. Het heeft geholpen, ik hoor hem 's nachts niet meer aanspringen. Maar voor hoelang? Ik heb het idee dat het te maken heeft met het slimme aanleren die op een gegeven moment domme beslissingen maakt waar je geen invloed op kan hebben door middel van bijv. instelling.

Ik hoop dat de kenners met mij mee willen denken.
Bij voorbaat dank in ieder geval!
Mvg,<br />Robert
pi_167093500
Allereerst zonde dat je het Evohome systeem niet via opentherm heb aangesloten, je Nefit ketel gebruikt geen Opentherm protocol maar is wel modulerend via het EMS protocol, en hier is een converter voor:
https://www.saniglow.nl/n(...)-ems-7746901847.html

Dit kan je uiteraard altijd nog toepassen door de BDR91 van je systeem te veranderen naar een R8810.

Het lijkt erop dat de ketel zijn warmte niet goed kwijt kan op de een of andere manier, is het alleen de woonkamer?
Als je de woonkamer aanstuurt en je haalt de HR92 even van de radiator af, gaat het dan wel goed?

Heb je voldoende druk in je systeem? Bij sommige Nefit ketels heb je een beveiliging, als de installatiedruk onder een bepaalde druk komt dan gaat de ketel stoken met een max aanvoer temp van 40 graden oid.
De druk knippert dan ook in het display van de ketel bij het opstarten hiervan.

Misschien moet je de pompsnelheid wel verhogen, als er teveel weerstand in het systeem blijkt te zijn.
Je kan het sowieso even proberen.

Maar als de ketel warm water van dezelfde temperatuur weer in de retour krijgt dan gaat deze inderdaad pendelen, maar dat zou niet zo mogen zijn als er radiatoren openstaan.
Dus ergens gaat iets mis.
pi_167094151
Ik denk ook na om het Evo home systeem aan te schaffen de huidige Toon de deur uit te doen.
Ik heb vrij nieuwe radiatoren, maar ze zijn allemaal nog voorzien van een normale knop en geen thermostaat. In totaal heb ik 11 radiatoren in de woning. Ik wil graag 5 belangrijke zone's kunnen controleren, namelijk de woonkamer, 3 slaapkamers en de badkamer. Is het lastig om die knoppen te vervangen voor thermostaatknoppen en moet dan het hele systeem weer ontlucht worden?

Ik zit te denken om eerst het starterspakket aan te schaffen met 4 knoppen en dit later uit te breiden naar meer. Mijn ketel is een Remeha Tzerra dus ik zou via open therm moeten kunnen werken toch?
Of is het zinvoller nog te wachten en in 1x die 11 knoppen te kopen? Dan wordt het wel een uitgave in 1x. :(
pi_167094986
@JunkieXP

Bedankt voor je reactie. Ik heb nog wel de intentie om de boel via OpenTherm aan te sluiten. Maar het moment van aanschaffen van de Nefit was ongepland en daardoor al een lekkere uitgave eventjes.
Werkt dit goed dan want ik lees ook veel over mensen die terug stappen naar de aan/uit module omdat ze vooral problemen hebben met de opentherm module.

Vanochtend kreeg ik het weer niet naar de gewenste temperatuur. Ik heb dus de radiator in de badkamer helemaal open gedraaid en de minimale pompsnelheid verhoogd naar 45%. En hoppa de woonkamer was binnen 20 min van 17 naar 18,5 graden.

Ik heb nog niet geprobeerd om de HR92's ervanaf te halen. Zal ik proberen zodra het zich weer voor doet. Wat ik vanochtend wel heb gezien is dat de HR92 in de serre 85% open stond volgens de knop. Je zou toch denken dat zolang je nog anderhalve graad van de gewenste temp af zit die dingen 100% open blijven.

De druk in het systeem is 1.8 bar (koud). Dat zou toch voldoende moeten zijn? Ik zie niks knipperen wanneer hij in wachtstand staat.
Als je bij Nefit kijkt naar die melding 202 dan zeggen ze: De ketel krijgt vader dan 1x per 10 min warmtevraag via aan/uit. Maar dat zou niet mogen, de Evotouch staat ingesteld op max 6 keer per uur. Dat heb ik uiteraard gelijk al bekeken.

Ik ben benieuwd hoe het morgen ochtend gaat. Vannacht wordt weer een koude nacht met een koude dag morgen. Zijn wel mooie dagen om te zien hoe je CV zich gedraagt als je echt warmte nodig hebt.

Overigens wordt mijn kantoor altijd goed warm. Maar dat is ook een kleine ruimte met 1 radiator.
Mvg,<br />Robert
pi_167096253
@Rakett Het lijkt me dat je hele systeem niet optimaal ingeregeld is. Afgezien van je Evohome systeem heb je normaalgesproken te maken met twee belangrijke zaken:
1) Alle ketel instellingen, daar ben je al mee bezig.
2) Waterzijdige inregeling. Dit is de gelijkmatige verdeling van het warme water over alle radiatoren. Dit doe je door voetventielen op de radiator die het dichtst bij de CV zit te knijpen en de voetventielen van de verste wat verder open te zetten. Soms zit er een instelling op je thermostatische kraan, in plaats van voetventielen.

Meestal is waterzijdig inregelen niet heel belangrijk bij Evohome, omdat de knoppen zelf de hoeveelheid kraanopening regelen. Maar op het moment dat je je hele huis moet opwarmen en alles dus tegelijk openstaat is het wel degelijk belangrijk dat de verste radiator ongeveer even warm wordt als de radiator die het dichtst bij de ketel staat.

Meer info over waterzijdig inregelen tref je hier aan:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1619229
pi_167096370
quote:
0s.gif Op zondag 4 december 2016 13:58 schreef knny het volgende:
Ik denk ook na om het Evo home systeem aan te schaffen de huidige Toon de deur uit te doen.
Ik heb vrij nieuwe radiatoren, maar ze zijn allemaal nog voorzien van een normale knop en geen thermostaat. In totaal heb ik 11 radiatoren in de woning. Ik wil graag 5 belangrijke zone's kunnen controleren, namelijk de woonkamer, 3 slaapkamers en de badkamer. Is het lastig om die knoppen te vervangen voor thermostaatknoppen en moet dan het hele systeem weer ontlucht worden?

Ik zit te denken om eerst het starterspakket aan te schaffen met 4 knoppen en dit later uit te breiden naar meer. Mijn ketel is een Remeha Tzerra dus ik zou via open therm moeten kunnen werken toch?
Of is het zinvoller nog te wachten en in 1x die 11 knoppen te kopen? Dan wordt het wel een uitgave in 1x. :(
Je moet thermostatische kranen hebben. Dus systeem leegmaken, kranen vervangen, opvullen, ontluchten etc.

Als je begint met een deel op Evohome, houd er dan rekening mee dat alle cv kranen die openstaan altijd meedoen in de verwarming.
pi_167099306
quote:
0s.gif Op zondag 4 december 2016 15:27 schreef bertpit het volgende:

[..]

Je moet thermostatische kranen hebben. Dus systeem leegmaken, kranen vervangen, opvullen, ontluchten etc.

Als je begint met een deel op Evohome, houd er dan rekening mee dat alle cv kranen die openstaan altijd meedoen in de verwarming.
Ok dus als ik het goed begrijp is het beter om gelijk alles te laten vervangen met thermostaatkranen. Dan krijg ik dus 4 slimme en 7 domme thermostaatkranen. Dan hoeft het systeem maar 1x leeg
pi_167099368
@ Rakett, dan lijkt het er toch op dat het aan de pomp snelheid ligt 1.8 bar is ruim voldoende.
Ben benieuwd of het morgenochtend beter gaat, ik denk van wel.
pi_167099392
@knny, voordat je de kranen helemaal gaat of laat vervangen, een hoop handkranen zijn thermostatisch voorbereid, dit kan je zien als je de knop eraf haalt, dan zie je schroefdraad aan de buitekant van de kraan zitten.
Als dat het geval is hoef je alleen het binnenwerk maar te vervangen, scheelt geld en je hoeft het leidingwerk niet aan te passen.
Als je een foto plaatst van de kraan zonder knop kan ik het direct zeggen.
pi_167099685
quote:
2s.gif Op zondag 4 december 2016 17:55 schreef junkiexp het volgende:
@knny, voordat je de kranen helemaal gaat of laat vervangen, een hoop handkranen zijn thermostatisch voorbereid, dit kan je zien als je de knop eraf haalt, dan zie je schroefdraad aan de buitekant van de kraan zitten.
Als dat het geval is hoef je alleen het binnenwerk maar te vervangen, scheelt geld en je hoeft het leidingwerk niet aan te passen.
Als je een foto plaatst van de kraan zonder knop kan ik het direct zeggen.
Bedankt voor je bericht. Zojuist de knop even losgedraaid. Hier het resultaat.
34j57bd.jpg
pi_167100619
quote:
2s.gif Op zondag 4 december 2016 17:55 schreef junkiexp het volgende:
@knny, voordat je de kranen helemaal gaat of laat vervangen, een hoop handkranen zijn thermostatisch voorbereid, dit kan je zien als je de knop eraf haalt, dan zie je schroefdraad aan de buitekant van de kraan zitten.
Als dat het geval is hoef je alleen het binnenwerk maar te vervangen, scheelt geld en je hoeft het leidingwerk niet aan te passen.
Als je een foto plaatst van de kraan zonder knop kan ik het direct zeggen.
Ik overweeg dat n.a.v. mijn eerdere topic ook. Moet alleen nog even een loodgieter vinden die er zin in heeft. En dan hopen dat het slaagt met tien jaar oude kranen ;)
pi_167107477
quote:
0s.gif Op zondag 4 december 2016 18:11 schreef knny het volgende:

[..]

Bedankt voor je bericht. Zojuist de knop even losgedraaid. Hier het resultaat.
[ afbeelding ]
Zo te zin is het geen probleem, heb je een foto met vooraanzicht?
Dan graag die tas oid er ook ff af, vaak staat er wel een merklogo op en kan ik zien wat voor merk het is.
pi_167107504
quote:
0s.gif Op zondag 4 december 2016 18:51 schreef Bigs het volgende:

[..]

Ik overweeg dat n.a.v. mijn eerdere topic ook. Moet alleen nog even een loodgieter vinden die er zin in heeft. En dan hopen dat het slaagt met tien jaar oude kranen ;)
Over het algemeen geen probleem hoor, en een loodgieter is eigenlijk niet nodig.
Het is een kwestie van het systeem leeg laten lopen, met een bahco het hand binnenwerk eruit draaien en dan het th binnenwerk weer monteren.
Stelt niet zoveel voor.

En dan weer vullen en ontluchten uiteraard ;)
  zondag 4 december 2016 @ 23:22:04 #20
462712 Divinity0
Doet het zelf
pi_167108570
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 13:31 schreef Divinity0 het volgende:
Beste evohome medestanders en volgers.

Ik ben toch wel trotse eigenaar van het evohome systeem, al begint er links en recht wel iets van het trots af te nemen door onduidelijkheden. Mijn configuratie is als volgt:

Remeha calenta 40c
Evohome colour met internet module
HCE80 +antenne met 4xservomotor tbv vloerverwarming voor de woonkamer (3 lussen) en keuken (1lus)
6 HR92 tbv voor de radiatoren van de boven verdieping (3x slaapkamer en de badkamer)
De R8810 Opentherm ketelrelais.
By-pass aanwezig, plus een radiator in de bijkeuken welke een fractie openstaat.

Na een complete woning renovatie heeft deze installatie 2 jaar lang de boel verwarmd met af en toe wat slingeringen in de temperaturen, maar ivm 'andere prioriteiten' niks mee gedaan. Nu ik er wat tijd voor vrij maak en verbruiken ga vergelijken kom ik er achter dat ik relatief (geen huis/installatie is gelijk) veel gas verbruik.

Ik heb al een hele hoeveelheid van dit forum onderwerp gelezen met vele tips en trucs.
O.a heb ik regelmatig gelezen dat er wordt afgeraden om een R8810 (opentherm) ketelrelais te gebruiken. -Soms vanwege de servomotortjes die bij de vloerverwarming gebruikt worden. - anderszijds omdat de ketel niet goed zou functioneren met het opentherm protocol van honeywell.

Na dit te hebben gelezen (ook op andere sites) heb ik besloten om mijn O/T ketel relais te gaan vervangen voor een BDR91 ofwel aan/uit.

Na een ietswat stugge herstart (alle geinstalleerde zones verwijderd en opnieuw verbonden) heb ik het systeem weer in de benen, wat wil zeggen dat alles communiceert. de ketel verwarmd en de HCE80 pomp het in de vloer en de slaapkamers worden warm wanneer we dit nodig vinden.

Maar..

Het valt mij regelmatig op dat de HCE80 en de ketel niet synchroon lopen. Dus de ketel stookt en de HCE heeft de pomp af en de kleppen dicht (dus gas verstoken over de bypass voor niks) of andersom; de HCE pompt met de kleppen open terwijl de ketel in standby staat (koud water wordt de voer ingepompt)

Uiteindelijk lijkt het er wel op dat ik iets minder verbruik maar ik ben nog niet tevreden.

Hopelijk zijn er gebruikers die mij kunnen vertellen wat ik moet veranderen/doen.

-extra info
op de HCE80 zijn dus 4 servomotors geinstalleerd waarvan 3 op zone1 (woonkamer) en 1 op zone 2 (keuken)
verder heb ik de toewijzing gedaan vanuit evohome, met de installatie procedure. Met eerst de woonkamer (voeler is de evohome) verbinden, terug en nog een keer verbinden (lampje groen) en daarna de keuken (voeler DTS92) op dezelde manier.
en daarna de boven verdieping handmatig toegevoegd.
waarschijnlijk door iedereen gemist maar bij deze alsnog de vraag of iemand mij hiermee kan helpen
pi_167111156
https://www.amazon.de/gp/(...)Bhd9l08WL&ref=plSrch

Heb net een HR92 besteld via amazon.de voor 45 euro na invoeren kortingscode. Ik zie wel adapters hr92we en dit is 92HRT. Ik kon geen verschillen vinden behalve dat deze standaard 30 aansluiting heeft. Iemand enig idee wat het verschil is?
pi_167119402
quote:
0s.gif Op zondag 4 december 2016 23:22 schreef Divinity0 het volgende:

[..]

waarschijnlijk door iedereen gemist maar bij deze alsnog de vraag of iemand mij hiermee kan helpen
Ik zou beginnen met te kijken of de eco stand van je ketel aan of uit staat. Staat deze aan, dan wordt er iets sneller warm water geleverd voor douche en dergelijke. Echter slaat je ketel wel vaker aan om het op te warmen. Is dat niet zo, dan kan het liggen aan een defect onderdeel, of een instelling. En dan wordt het lastig. Wat je zou kunnen doen is telkens een component uitprogrammeren, om er achter te komen of er dan een verandering optreedt in het ketelgedrag.

Gebruik je de recom software al?
pi_167119645
quote:
0s.gif Op zondag 4 december 2016 23:22 schreef Divinity0 het volgende:

[..]

waarschijnlijk door iedereen gemist maar bij deze alsnog de vraag of iemand mij hiermee kan helpen
Schiet nog wat te binnen: Heb je wellicht een weersafhankelijk regeling?
pi_167126398
Zo vandaag heeft het hele systeem goed gewerkt. Vanochtend in één keer van 14 naar 20 graden. (ouders kwamen oppassen dus moest lekker warm zijn).

Hopelijk blijft dat zo :) Dan binnenkort maar eens kijken welke verbeteringen er nog meer door kunnen. Voor nu is het belangrijk dat het warm wordt met deze buiten temperaturen :)
Mvg,<br />Robert
pi_167131887
"Mijn Remeha Calenta lijkt prima te werken het (modulerende) Evohome WiFi systeem, ik gebruik vloerverwarming en gewone verwarning. Hoe zou ik kunnen zien/merken dat er een probleem is?"

quote:
0s.gif Op zaterdag 5 november 2016 17:54 schreef bertpit het volgende:

[..]

Dat zul je aan de kant van de CV moeten meten. Je kunt dan zien dat deze zonder warmtevraag toch aanspringt, daardoor is het verbruik te hoog. De vlamhoogte wordt niet goed geregeld en daardoor wordt het gedrag onvoorspelbaar. Wanneer je een klep gebruikt voor de vloerverwarming werkt dat ook niet goed. (wordt te snel dicht gestuurd) En de vloerverwarmingverdeled zijn ook op basis van aan/uit.
Ik was eigenlijk heel sceptisch, maar mijn nieuwsgierigheid won het ervan, dus ik heb de stap genomen en sinds een dag of 10 mijn modulerende 'Draadloze OpenTherm module - R8810A1018' vervangen door een 'Draadloze aan/uit-module - BDR91A1000'.
Ondanks dat ik niet bepaald zuinig ben omgesprongen met mijn gasgebruik, heb ik toch 0,464 per m3/graaddag gehaald. Dat was vorige maand nog 0,509 en vorig jaar, toen ik net begonnen was, 0,575.
Met andere woorden, een BDR91A1000 lijkt wel degelijk wat uit te maken met de Calenta :)
pi_167134173
quote:
0s.gif Op maandag 5 december 2016 22:24 schreef ouwe-schaterhand het volgende:
"Mijn Remeha Calenta lijkt prima te werken het (modulerende) Evohome WiFi systeem, ik gebruik vloerverwarming en gewone verwarning. Hoe zou ik kunnen zien/merken dat er een probleem is?"

[..]

Ik was eigenlijk heel sceptisch, maar mijn nieuwsgierigheid won het ervan, dus ik heb de stap genomen en sinds een dag of 10 mijn modulerende 'Draadloze OpenTherm module - R8810A1018' vervangen door een 'Draadloze aan/uit-module - BDR91A1000'.
Ondanks dat ik niet bepaald zuinig ben omgesprongen met mijn gasgebruik, heb ik toch 0,464 per m3/graaddag gehaald. Dat was vorige maand nog 0,509 en vorig jaar, toen ik net begonnen was, 0,575.
Met andere woorden, een BDR91A1000 lijkt wel degelijk wat uit te maken met de Calenta :)
Ahh, goed te horen dat het nu eens met een meting bevestigd wordt.
pi_167274761
Hallo,

Ik lees het meer maar vraag mij af of er een oorzaak of oplossing bekent is.

Wanneer alle zones (geregeld door de EvoTouch) 's avonds om 21:00 een stuk lager gezet worden blijft het systeem zeker nog een half uur warmte vragen aan de ketel. Totaal onnodig want alle relevante radiatoren staan dan dicht.

Het is net alsof de Evotouch zelf pas na een half uur in de gaten heeft dat er iets is veranderd in de temp instelling (automatisch) en dan pas de aan/uit module uit schakelt. Voor het verbruik neit handig.

Ik heb ook geen idee hoe je en of je de evotouch kan updaten (heb geen WIFI erop zitten)
Mvg,<br />Robert
pi_167275132
quote:
0s.gif Op maandag 12 december 2016 10:41 schreef Rakett het volgende:
Hallo,

Ik lees het meer maar vraag mij af of er een oorzaak of oplossing bekend is.

Wanneer alle zones (geregeld door de EvoTouch) 's avonds om 21:00 een stuk lager gezet worden blijft het systeem zeker nog een half uur warmte vragen aan de ketel. Totaal onnodig want alle relevante radiatoren staan dan dicht.

Het is net alsof de Evotouch zelf pas na een half uur in de gaten heeft dat er iets is veranderd in de temp instelling (automatisch) en dan pas de aan/uit module uit schakelt. Voor het verbruik niet handig.

Ik heb ook geen idee hoe je en of je de evotouch kan updaten (heb geen WIFI erop zitten)
Weet je zeker dat het een aan uit module is en niet een opentherm? Zie je dat de relais module (aan de ketel kant) de CV wel uitschakelt? Als dat zo is zit het in de ketel instellingen. Het kan best zijn dat je ketel de warmte nog wil afvoeren nadat hij uitgezet is. Soms kun je de pomp nadraaitijd zelf bepalen, soms niet.

Update van oudere modellen weet ik niet, zou je in de handleiding moeten opzoeken.
pi_167279299
Ik weet heel zeker dat het een aan/uit module is. Die moet nog vervangen worden voor een opentherm met converter voor de Nefit ketel. in de Evotouch is ook een aan/uit geconfigureerd.

Het punt is dus dat als de evotouch om gaat naar alle zones een stuk minder warm dat hij toch de aan/uit blijft schakelen. Tot ongeveer een half uur nadat de nieuwe instelling is ingegaan. Ik zie dat ook omdat het lamje van de aan/uit dan aan blijft gaan. Gaat die uit dat stopt de brander en blijft de pomp nog 1 minuut doorpompen. Dat napompen is zo ingesteld op de ketel.
De ketel doet dus wel wat de aan/uit module van hem verwacht.
Ook blijft het soms voorkomen dat de evotouch vaker dan 10 min schakelt waardoor de ketel in wachtstand gaat. Terwijl in de evotouch toch echt staat max 6 keer per uur schakelen.

Lees je terug in de topics over het evohome systeem dan lees je van meer mensen dat er warmtevraag blijft terwijl dat niet zou moeten. Maar ik heb nog geen echte oplossing gezien.

Bel je Honywell dan krijg je te horen dat dat niet kan en dat er iets verkeerd moet zijn ingesteld. En dat ik een installateur moet laten komen omdat hij een andere hulplijn kan bellen. Irritant want die instellingen veranderen kan ik zelf ook wel.

Als er iets verkeerd zou zijn ingesteld zou je ook niet verwachten dat hij een half uur warmte blijft vragen maar eerder de hele nacht door lijkt mij. Dat is niet zo. En is ook niet instelbaar.
Mvg,<br />Robert
pi_167283405
Is er wellicht nog een oude thermostaat aangesloten?
pi_167290416
Nee die hangt niet meer en is niet meer aangesloten. Ook dat weet ik heel zeker. En de warmte vraag komt echt van de Evohome aan/uit module. Die op zijn beurt draadloos wordt geschakeld door de Evotouch. Ik heb ook al de evotouch opnieuw gekoppeld met de aan/uit module. Signaal zeer sterk. En overdag nooit problemen in die communicatie dus waarom wel binnen een half uur nadat alle zones op laag gaan.

Het is net of de evotouch als een trage opa werkt die een half uur nodig heeft om zijn eigen acties te verwerken. Op het scherm staat wel dat alle zones op laag zijn gegaan maar alsof erachter nog een andere ''software trede'' zit die dit nog moet verwerken alleen nogal traag is.
Mvg,<br />Robert
pi_167293149
Ik weet niet hoe je systeem is opgebouwd, maar ik denk dat er ergens een defect lege batterij, of programmeerfout in zit. Ik zou beginnen met het handmatig uitzetten van het systeem op de evotouch. Alle zones moeten dan uitgaan en de cv gaat ook uit. Als dat niet helpt, programmeer je elke dag een uur voordat hij automatisch uitgaat een ander component uit, totdat je weet aan component het ligt.

Het zou ook een half lege batterij kunnen zijn op een HR92. De electronica heeft circa 3 volt nodig en niet heel veel minder dan dat. De motor die de kraan aanstuurt zal op een lager voltage nog wel werken, echter de electronica luistert erg nauw.
pi_167295630
Hmm dat zou betekenen dat componenten als de HR92 zelf warmtevraag doorgeven aan de ketelmodule. Nog nooit over nagedacht eigenlijk. Is dat zo?
pi_167296919
Volgens mij niet. Ik heb eens per ongeluk de evotouch van de stroom af gehad tijdens een vakantie. (een week lang) De evotouch kan maar kort zonder netstroom. Ik heb die week geen gas verbruikt. Het zou ook niet kloppen want je hoeft ook niet de HR92's te koppelen met de ketelmodule.

In elk geval, de batterijen zijn allemaal vervangen aan het eind van de zomer. Zodra om 21:00 alles laag wordt gezet is dit ook te zien op de HR92's. Die geven dan de lage temp aan en draaien de radiator dicht. Overigens gaat het dan om 1 zone van drie HR92's die zijn geschakeld als één zonetemperatuur met de voeler van de evotouch zelf. Dit is de woonkamer. De andere zone gaat een uur eerder al laag.

Tevens als er iets in de configuratie niet zou kloppen, dan zou je dat toch vaker moeten merken dan alleen in het half uur na het laag zetten van de zone? Na dat half uur is er (bij een normale zachte nacht) de hele nacht verder geen warmtevraag.
Mvg,<br />Robert
pi_167297243
Ik heb nu nog even één instelling geprobeerd. Namelijk dat in de parameters van de evotouch de optimalisatie uitgeschakeld staat en in de parameters van de zones ingeschakeld. Misschien dat die twee elkaar in de weg zitten. Ik ga het vanavond merken. :)
Mvg,<br />Robert
pi_167317406
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 november 2016 13:35 schreef bertpit het volgende:

[..]

Ik heb een jaren 30 woning (1933) met spouwmuur en dubbel glas. Vorig jaar heb ik spouwmuurisolatie laten aanbrengen, in de avond stoken we de woonkamer op tot 20gr maar het in de ochtend is het niet verder afgekoeld dan 18gr. We wonen aan de kust: veel wind maar iets mildere temperaturen dan de rest van het land.
Als je voornamelijk je huiskamer stookt, kan er veel warmte verloren gaan via een open deur naar de gang. Kruip ook eens over de vloer en voel of er tocht is door gaten van bijvoorbeeld de ankers waar je radiatoren mee afgehangen zijn.
Late reactie van mij, maar bedankt. Dit klinkt wel goed.

Onze spouwmuur waait wel flink door. Onder de vloer is het inderdaad ook lekker tochtig en soms vochtig, de vloer is in de winter ijskoud. Heb je een tussenwoning of een hoekhuis?
pi_167321274
quote:
0s.gif Op woensdag 14 december 2016 10:13 schreef ufopiloot het volgende:

[..]

Late reactie van mij, maar bedankt. Dit klinkt wel goed.

Onze spouwmuur waait wel flink door. Onder de vloer is het inderdaad ook lekker tochtig en soms vochtig, de vloer is in de winter ijskoud. Heb je een tussenwoning of een hoekhuis?
2 onder 1 kap
pi_167334673
Een aantal radiatoren van mij hebben een verticale aansluiting. In veel Engelse youtube filmpjes zie je HR92 die verticaal geplaatst wordt (lijkt ander type). Is deze versie wel geschikt voor verticale plaatsing, aangezien dit door vele wordt afgeraden.
pi_167340001
Mag ik even een heel kort dom vraagje stellen, ik zie geen nest topic, en een apart topic voor deze korte vraag leek me zonde.
Ik heb tussen 2 apparaten (heat link - ketel) een 24v aansluiting nodig. Daar kan ik toch gewoon prima een 230v 2,5mm stroomkabel voor gebruiken? Zeg maar, een te dikke draad bestaat toch niet?
Op vrijdag 4 november 2011 09:39 schreef Blik het volgende:
"Sinds wanneer is maart de derde maand van het jaar?"
61% van alle statistieken zijn nutteloos.
Vind je dat ik een internet verdien? Klik hier!
pi_167345625
quote:
0s.gif Op woensdag 14 december 2016 22:56 schreef knny het volgende:
Een aantal radiatoren van mij hebben een verticale aansluiting. In veel Engelse youtube filmpjes zie je HR92 die verticaal geplaatst wordt (lijkt ander type). Is deze versie wel geschikt voor verticale plaatsing, aangezien dit door vele wordt afgeraden.
In de UK zijn dat soort knoppen standaard en daar verkopen ze dus een ander model.. de HR92UK (in plaats van de HR92WE die je hier krijgt). Die is hier niet officiëel te krijgen. Bij Tado speelt hetzelfde probleem trouwens. Erg vreemd, want je komt in Nederland best wel eens van die verticale knoppen tegen tegen, zowel in oude als nieuwe huizen.
pi_167366874
quote:
0s.gif Op donderdag 15 december 2016 16:03 schreef Bigs het volgende:

[..]

In de UK zijn dat soort knoppen standaard en daar verkopen ze dus een ander model.. de HR92UK (in plaats van de HR92WE die je hier krijgt). Die is hier niet officiëel te krijgen. Bij Tado speelt hetzelfde probleem trouwens. Erg vreemd, want je komt in Nederland best wel eens van die verticale knoppen tegen tegen, zowel in oude als nieuwe huizen.
Qua techniek zijn ze volgens mij gewoon hetzelfde, alleen zit de aflezing van het schermpje verkeerd. In de UK verkopen ze de modellen met het gekantelde schermpje.
pi_167367011
quote:
0s.gif Op donderdag 15 december 2016 11:10 schreef delano.888 het volgende:
Mag ik even een heel kort dom vraagje stellen, ik zie geen nest topic, en een apart topic voor deze korte vraag leek me zonde.
Ik heb tussen 2 apparaten (heat link - ketel) een 24v aansluiting nodig. Daar kan ik toch gewoon prima een 230v 2,5mm stroomkabel voor gebruiken? Zeg maar, een te dikke draad bestaat toch niet?
Dit kun je beter even op klusidee.nl vragen. Het gaat er om hoeveel vermogen er over de kabel gaat. In principe is het zo dat hoe lager het voltage hoe dikker de kabel moet zijn (bij gelijk vermogen). Daarom zie je bij auto's met een 12 volt geluidsinstallatie en hoog vermogen van die dikke laskabels.
pi_167368195
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 december 2016 12:16 schreef bertpit het volgende:

[..]

Dit kun je beter even op klusidee.nl vragen. Het gaat er om hoeveel vermogen er over de kabel gaat. In principe is het zo dat hoe lager het voltage hoe dikker de kabel moet zijn (bij gelijk vermogen). Daarom zie je bij auto's met een 12 volt geluidsinstallatie en hoog vermogen van die dikke laskabels.
Nouja mijn vraag is dus eigenlijk gewoon of je een thermostaat ook met een te dikke draad kan aansluiten. Ik dacht dat weten mensen hier ook wel. Dan hoef ik niet speciaal dunnere draad te kopen.
Op vrijdag 4 november 2011 09:39 schreef Blik het volgende:
"Sinds wanneer is maart de derde maand van het jaar?"
61% van alle statistieken zijn nutteloos.
Vind je dat ik een internet verdien? Klik hier!
pi_167384430
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 december 2016 13:16 schreef delano.888 het volgende:

[..]

Nouja mijn vraag is dus eigenlijk gewoon of je een thermostaat ook met een te dikke draad kan aansluiten. Ik dacht dat weten mensen hier ook wel. Dan hoef ik niet speciaal dunnere draad te kopen.
Kan prima, een draad kan nooit te dik zijn, wel te dun ! Meestal wordt via de thermostaat een relais in de ketel aangestuurd, zowel thermostaat als bedrading worden nauwelijks belast.
Na m'n bancaire "meedenk" periode nu levensgenieter als ondernemer
pi_167384586
quote:
0s.gif Op maandag 5 december 2016 15:13 schreef bertpit het volgende:

[..]

Gebruik je de recom software al?
Als ik zoek op de mogelijkheden voor het gebruik van Recom software op een Calenta ketel is een USB kabel vereist. Los van de hoge aanschafprijs van deze kabel zou ik eigenlijk via UTP de verbinding willen maken aangezien er in de CV ruimte geen PC staat en ik het liefst zou monitoren op de laptop die gewoon dagelijks in gebruik is in ons thuisnetwerk
Na m'n bancaire "meedenk" periode nu levensgenieter als ondernemer
pi_167399678
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 december 2016 22:45 schreef roadrats het volgende:

[..]

Als ik zoek op de mogelijkheden voor het gebruik van Recom software op een Calenta ketel is een USB kabel vereist. Los van de hoge aanschafprijs van deze kabel zou ik eigenlijk via UTP de verbinding willen maken aangezien er in de CV ruimte geen PC staat en ik het liefst zou monitoren op de laptop die gewoon dagelijks in gebruik is in ons thuisnetwerk
Hoe je het koppelt maakt niet uit, het begint bij een FTDI kabel met een RJ10 koppelvlak. hier heb je er een:
http://www.marktplaats.nl(...)viousPage=mympSeller
pi_167440663
Hallo,

Weet iemand waar de instelling ''warmwaterregeling'' voor is in de Evotouch? Ik kan het nergens vinden.

Bedankt!
Mvg,<br />Robert
pi_167452773
Vandaag is mijn systeem volledig van slag. Badkamer was niet op tijd warm, en bij thuiskomst was het ook nog koud. Mijn ketelmodule stond rood te knipperen. Zou de kerstverlichting storen?

[ Bericht 8% gewijzigd door bertpit op 20-12-2016 10:29:56 ]
pi_167466941
Wat is het verschil tussen de EvoHome 2000 serie en de Evohome 3000 serie. Is dit alleen de ingebouwde WIFI support of is er meer "verbeterd" / "vernieuwd"?
Exclusieve, handgemaakte tassen en meer. Nieuwsgierig? Neem een kijkje!www.madebydorine.nl . Leuk voor je vriendin....of voor jezelf ;-).
pi_167468058
@ roeliooHet verschil zit hem erin dat de Wifi uitvoering iets uitgebreidere en overzichtelijkere mogelijkheden heeft bij de zone-instellingen. Dus dan moet je van beide de handleiding doornemen om precies te weten wat de verschillen zijn.
https://wifithermostaten.(...)ome.html#colorvswifi

Daarnaast gaat het updaten automatisch. Hoe dat bij de non wifi apparatuur gaat weet ik niet.
pi_167517973
quote:
0s.gif Op maandag 12 december 2016 14:27 schreef Rakett het volgende:
Die moet nog vervangen worden voor een opentherm met converter voor de Nefit ketel.

Niet doen! De Opentherm naar Bosch/Nefit converter werkt slecht en je hebt geen idee of ie het doet. Hebben hier ook eerst de R8810A1018 geïnstalleerd gekregen, ketel ging 9/10 niet aan als je warmte vroeg in een ruimte, pas nadat je op de R8810A1018 (naast de ketel) op het knopje drukte kwam er een signaal bij de ketel. Na een maand laten vervangen door de aan/uit module en alle problemen verholpen.
pi_167521547
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2016 01:24 schreef AIex het volgende:

[..]

Niet doen! De Opentherm naar Bosch/Nefit converter werkt slecht en je hebt geen idee of ie het doet. Hebben hier ook eerst de R8810A1018 geïnstalleerd gekregen, ketel ging 9/10 niet aan als je warmte vroeg in een ruimte, pas nadat je op de R8810A1018 (naast de ketel) op het knopje drukte kwam er een signaal bij de ketel. Na een maand laten vervangen door de aan/uit module en alle problemen verholpen.
Merk je nog nadelen bij de aan/uit aansturing van de Nefit ketel, qua comfort ofzo? Ik stook met lage temperatuur (want vloerverwarming) dus erg veel nut heeft die OpenTherm modulatie toch niet echt, dus misschien kan ik net zo goed direct voor aan/uit gaan dan. Ik lees er namelijk wel vaker problemen mee.
pi_167526313
Ik heb sinds ~ een maand ook een Evohome systeem in huis. Bevalt merendeels goed, maar er zijn nog een paar punten die me tegenvallen.

- ik heb 'adaptief aanwarmen' ingeschakeld, maar het systeem begint nu veel te vroeg met verwarmen. Hij staat ingesteld op 'max. 1 uur' voor de geprogrammeerde tijd. Ik zou verwachten ('adaptief') dat het systeem zo laat mogelijk begint met verwarmen, zodat de temperatuur net op het juiste moment de instelwaarde bereikt. Dat gebeurt echter niet. Het systeem begint klokslag 1 uur voor de geprogrammeerde tijd te verwarmen, en schakelt na 30 minuten uit omdat de instelwaarde is bereikt. Ik heb de adaptieve start na een paar dagen maar weer uitgezet (ik werd wakker van de CV-ketel),
Is dit normaal? Of moet het systeem uiteindelijk toch gaan inleren?

- de temperatuursensor in de Evotouch is onbruikbaar onnauwkeurig bij temperaturen onder de 21°. Daarboven klopt het wel redelijk. Toch maar een externe thermostaat aanschaffen...
pi_167526599
Het voordeel van zo'n externe voeler is dat je die ook op de ideale plaats kunt hangen (juiste hoogte, uit de tocht, geen directe zon). Nadeel is dat ze best wel aan de prijs zijn voor zo'n simpel ding.
pi_167526864
yep, helemaal als je voor zowat elke zone een moet aanschaffen.
pi_167528528
quote:
0s.gif Op woensdag 14 december 2016 22:56 schreef knny het volgende:
Een aantal radiatoren van mij hebben een verticale aansluiting. In veel Engelse youtube filmpjes zie je HR92 die verticaal geplaatst wordt (lijkt ander type). Is deze versie wel geschikt voor verticale plaatsing, aangezien dit door vele wordt afgeraden.
Het kan (ik heb het hier werkend), alleen is de ingebouwde thermostaat dan onbruikbaar omdat de knop te veel wordt opgewarmd door de onderliggende buis.
pi_167553867
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2016 15:05 schreef zounds010 het volgende:
Ik heb sinds ~ een maand ook een Evohome systeem in huis. Bevalt merendeels goed, maar er zijn nog een paar punten die me tegenvallen.

- ik heb 'adaptief aanwarmen' ingeschakeld, maar het systeem begint nu veel te vroeg met verwarmen. Hij staat ingesteld op 'max. 1 uur' voor de geprogrammeerde tijd. Ik zou verwachten ('adaptief') dat het systeem zo laat mogelijk begint met verwarmen, zodat de temperatuur net op het juiste moment de instelwaarde bereikt. Dat gebeurt echter niet. Het systeem begint klokslag 1 uur voor de geprogrammeerde tijd te verwarmen, en schakelt na 30 minuten uit omdat de instelwaarde is bereikt. Ik heb de adaptieve start na een paar dagen maar weer uitgezet (ik werd wakker van de CV-ketel),
Is dit normaal? Of moet het systeem uiteindelijk toch gaan inleren?

- de temperatuursensor in de Evotouch is onbruikbaar onnauwkeurig bij temperaturen onder de 21°. Daarboven klopt het wel redelijk. Toch maar een externe thermostaat aanschaffen...
Adaptief aanwarmen moet het systeem leren, maar je zou verwachten dat dat na een maand wel zou kloppen. Tenzij er natuurlijk enorme temperatuurschommelingen zijn, dan kun je aannemen dat het niet klopt. Daar komt nog een factor bij. Werkt je CV op lage temperatuur en heb je relatief kleine radiatoren, dan duurt het lang voordat de zaak op temperatuur is.
De evotouch kun je overigens calibreren.
pi_167558647
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2016 11:08 schreef Bigs het volgende:

[..]

Merk je nog nadelen bij de aan/uit aansturing van de Nefit ketel, qua comfort ofzo? Ik stook met lage temperatuur (want vloerverwarming) dus erg veel nut heeft die OpenTherm modulatie toch niet echt, dus misschien kan ik net zo goed direct voor aan/uit gaan dan. Ik lees er namelijk wel vaker problemen mee.
Nope absoluut geen nadelen, het is lekker snel warm :).
pi_167559527
quote:
De evotouch kun je overigens calibreren.
Dat had ik gezien, maar dat is een vaste factor. Ik heb gemerkt dat bij 19º de afwijking veel groter is dan bij 21º (waarschijnlijk door de warmte die de Evotouch zelf produceert). Dat krijg ik er met calibreren niet uit.
pi_167560787
Net offerte gekregen voor het ombouwen van 11 radiatoren in mijn woning. Het zijn allemaal nog normale aan/uit radiatoren en deze worden voorzien van waterzijdige regelaars. 5x HR92 voor 3 slaapkamers, badkamer en zolder.

Het systeem wordt helemaal waterzijdig ingeregeld en radiatoren worden omgebouwd. 5 radiatoren in de woonkamer zijn nu voorzien van een verticale knop, deze worden ook meegenomen in de offerte.
Inclusief het inregelen en 6 normale thermostaatkranen die waterzijdig zijn in te regelen en het plaatsten van de HR92's( zelf aangeschaft) kom ik op een kleine ¤450,-

Is dit een beetje een nette prijs? Het gaat om een kennis van mij met eigen installatiebedrijf. Hij zei toch wel zo'n halve tot hele dag nodig te hebben om alles in te regelen enzo.
pi_167577496
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 december 2016 20:46 schreef knny het volgende:
Net offerte gekregen voor het ombouwen van 11 radiatoren in mijn woning. Het zijn allemaal nog normale aan/uit radiatoren en deze worden voorzien van waterzijdige regelaars. 5x HR92 voor 3 slaapkamers, badkamer en zolder.

Het systeem wordt helemaal waterzijdig ingeregeld en radiatoren worden omgebouwd. 5 radiatoren in de woonkamer zijn nu voorzien van een verticale knop, deze worden ook meegenomen in de offerte.
Inclusief het inregelen en 6 normale thermostaatkranen die waterzijdig zijn in te regelen en het plaatsten van de HR92's( zelf aangeschaft) kom ik op een kleine ¤450,-

Is dit een beetje een nette prijs? Het gaat om een kennis van mij met eigen installatiebedrijf. Hij zei toch wel zo'n halve tot hele dag nodig te hebben om alles in te regelen enzo.
Dat lijkt me een nette prijs.
pi_167612096
Heb net maar weer een extra THR092HRT via amazon.de gekocht met 10e korting voor ¤45,-. Kon het niet laten Voor zo'n prijs. Nu in totaal straks met 6 zones beginnen. 😀
pi_167636402
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2016 01:24 schreef AIex het volgende:

[..]

Niet doen! De Opentherm naar Bosch/Nefit converter werkt slecht en je hebt geen idee of ie het doet. Hebben hier ook eerst de R8810A1018 geïnstalleerd gekregen, ketel ging 9/10 niet aan als je warmte vroeg in een ruimte, pas nadat je op de R8810A1018 (naast de ketel) op het knopje drukte kwam er een signaal bij de ketel. Na een maand laten vervangen door de aan/uit module en alle problemen verholpen.
Bedankt! Dan zal ik daar nog eens goed over nadenken.

Ik heb nu het max aantal schakelmomenten terug gezet naar 3 i.p.v. 6. De NEFIT ketel gaat niet meer in anti-pendelmodus (waardoor geen warmte) en hij houdt de boel met 3 keer per uur ook netjes warm.

Waar ik mij wel nog ontzettend aan irriteer is dat het systeem nog zeker 2 keer warmte vraagt na dat alle zones op laag zijn gegaan. Deze klacht lees je heel erg veel op internet en ik vind het een ronduit domme fout in de evotouch.

Zijn er updates? En hoe deze te installeren?
Mvg,<br />Robert
pi_167638087
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 december 2016 12:05 schreef Rakett het volgende:

[..]

Bedankt! Dan zal ik daar nog eens goed over nadenken.

Ik heb nu het max aantal schakelmomenten terug gezet naar 3 i.p.v. 6. De NEFIT ketel gaat niet meer in anti-pendelmodus (waardoor geen warmte) en hij houdt de boel met 3 keer per uur ook netjes warm.

Waar ik mij wel nog ontzettend aan irriteer is dat het systeem nog zeker 2 keer warmte vraagt na dat alle zones op laag zijn gegaan. Deze klacht lees je heel erg veel op internet en ik vind het een ronduit domme fout in de evotouch.

Zijn er updates? En hoe deze te installeren?
Ik heb de wifi versie, deze heeft begin dit jaar een update gehad. Dat ging automatisch. De vraag hoe dat hij andere (niet wifi) versies gaat heb ik al een paar keer voorbij zien komen, het antwoord heb ik niet. Werk je nu met OT of aan/uit?

Het enige waar ik me aan erger is dat ik de pomp niet lager kan zetten. Op de minimale draaisnelheid (=20%) maakt het een behoorlijk kabaal als er slechts twee radiatoren open staan. Ik ga ook het aantal schakelmomenten terug brengen en kijk hoe dat uitpakt. Ik denk namelijk dat de kans groter is dat er dan een groter aantal radiatoren open staat, waardoor het lawaai minder wordt.
pi_167737288
Beste Evohome gebruikers

Na lang wikken en wegen toch wel erg warm gelopen voor dit product
Echter een vraag
Ik ben in het bezit van een Remaha Avanta (2008)
En ik wil het gaan proberen met de OpenTherm rf-module
Nu is het zo dat deze module geen voeding nodig heeft
Ik heb nu een iSense RF en die heeft dus een iBase RF-zender met voeding
anders werk hij niet
de vraag is dus werkt de OpenTherm rf-module bij mij

Met vriendelijke groet
Henk
pi_167750231
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 12:27 schreef minicraft het volgende:
Beste Evohome gebruikers

Na lang wikken en wegen toch wel erg warm gelopen voor dit product
Echter een vraag
Ik ben in het bezit van een Remaha Avanta (2008)
En ik wil het gaan proberen met de OpenTherm rf-module
Nu is het zo dat deze module geen voeding nodig heeft
Ik heb nu een iSense RF en die heeft dus een iBase RF-zender met voeding
anders werk hij niet
de vraag is dus werkt de OpenTherm rf-module bij mij

Met vriendelijke groet
Henk
Als de remeha avanta hetzelfde OT dialect spreekt als de remeha calenta, dan kun je beter kiezen voor aan/uit. Bij OT kun je onvoorspelbaar gedrag krijgen.

Voor mij is het überhaupt een vraag waarom je opentherm zou nemen in het geval van zone verwarming. Binnen Evohome warm je niet het gehele huis op met een centrale thermostaat, maar één of meerdere individuele ruimten die voorzien zijn van een individuele thermostaat per ruimte.
Zo kun je bijvoorbeeld om 07.00 tot 07.30 uur de badkamer aanwarmen, om 07.30 uur tot 08.00 uur de eetkamer en dan vanaf 17.30 tot 19.30 de keuken en vanaf 18.30 uur tot 22.30 uur de eetkamer en woonkamer. In dit voorbeeld zit expres enige overlap.
De vraag die ik heb is de volgende: als je met Opentherm aanstuurt om van 17.30 tot 19.30 de keuken te verwarmen en de ketel spring een uur van te voren aan (met automatisch aanwarmen), dan zal deze zodra het warm is op een lagere temperatuur willen stoken. Maar even later komt daar de woonkamer bij, deze heeft een hogere temperatuur nodig. Wat gaat Evohome nu doen?
pi_167750427
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 17:37 schreef bertpit het volgende:

[..]

Als de remeha avanta hetzelfde OT dialect spreekt als de remeha calenta, dan kun je beter kiezen voor aan/uit. Bij OT kun je onvoorspelbaar gedrag krijgen.

Voor mij is het überhaupt een vraag waarom je opentherm zou nemen in het geval van zone verwarming. Binnen Evohome warm je niet het gehele huis op met een centrale thermostaat, maar één of meerdere individuele ruimten die voorzien zijn van een individuele thermostaat per ruimte.
Zo kun je bijvoorbeeld om 07.00 tot 07.30 uur de badkamer aanwarmen, om 07.30 uur tot 08.00 uur de eetkamer en dan vanaf 17.30 tot 19.30 de keuken en vanaf 18.30 uur tot 22.30 uur de eetkamer en woonkamer. In dit voorbeeld zit expres enige overlap.
De vraag die ik heb is de volgende: als je met Opentherm aanstuurt om van 17.30 tot 19.30 de keuken te verwarmen en de ketel spring een uur van te voren aan (met automatisch aanwarmen), dan zal deze zodra het warm is op een lagere temperatuur willen stoken. Maar even later komt daar de woonkamer bij, deze heeft een hogere temperatuur nodig. Wat gaat Evohome nu doen?
Ik heb nu een jaar evohome (aan uit, daarvoor de isense met opentherm) en mijn gasverbruik is 26% omlaag.
pi_167755605
quote:
Het enige waar ik me aan erger is dat ik de pomp niet lager kan zetten. Op de minimale draaisnelheid (=20%) maakt het een behoorlijk kabaal als er slechts twee radiatoren open staan. Ik ga ook het aantal schakelmomenten terug brengen en kijk hoe dat uitpakt. Ik denk namelijk dat de kans groter is dat er dan een groter aantal radiatoren open staat, waardoor het lawaai minder wordt.
Heb je een bypass in je systeem zitten?

(ik heb ook last van lawaai in het systeem sinds ik de Evohome heb geïnstalleerd, heb nu geen bypass, ik lees her en der dat het helpt om er een in te bouwen)
pi_167786118
of 1 radiator in de hal ofzo zonder evohome kraan gebruiken, zodat hij daar zijn waterdruk/warmte kwijt kan
pi_167786819
Dat doe ik nu (1 radiator in de badkamer), maar dat gooit een hoop energie weg (badkamer + gang zijn de hele dag 22º), en de radiator is te klein waardoor hij veel herrie maakt.
pi_167787537
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 19:57 schreef zounds010 het volgende:

[..]

Heb je een bypass in je systeem zitten?

(ik heb ook last van lawaai in het systeem sinds ik de Evohome heb geïnstalleerd, heb nu geen bypass, ik lees her en der dat het helpt om er een in te bouwen)
Ik heb er een bypass in zitten. Ik denk dat het lawaai veroorzaakt wordt doordat er slechts een paar radiatoren tegelijk open staan, waar voorheen gewoon alle radiatoren open stonden. Ik heb gelezen dat dit bij een systeem met normale thermostaat knoppen ook vaak het geval is.
pi_167791133
Toen ik nieuwe radiatorkleppen in mijn systeem installeerde, verwonderde ik me er al over dat de doorlaat zo klein is (~4 mm, terwijl de aanvoerbuis 15 mm is). Da's al vragen om problemen natuurlijk.
  dinsdag 3 januari 2017 @ 17:51:29 #73
1316 [email protected]
Founded by fuckers
pi_167860207
Het systeem heeft ook mijn interesse, ik heb:

Begane grond
Gang 1R (nooit verwarmd)
Garage 1R (nooit verwarmd)
Studeerkamer 1R (regelmatig verwarmd)

1e verdieping
Woonkamer: 3 R (regelmatig verwarmd)
Gang: 1 R (nooit verwarmd)
Keuken: 1R (regelmatig verwarmd)

2e verdieping
Slaapkamer 1R (nooit verwarmd)
Slaapkamer 1R (nooit verwarmd)
Slaapkamer 1R (nooit verwarmd)
Badkamer 1R (nooit verwarmd).

Totaal 12 radiatoren met 10 potentiële zones.

Ik wil de studeer-, woon- en badkamer als aparte zone net als de keuken.
De rest vind ik handmatig eigenlijk wel prima omdat ik het vrijwel nooit verwarm.

Optie 1 (kan dit?)
4 zones en de rest handmatig houden?

Optie 2
All the way gaan en 10 zones maken met op alle 12 de radiatoren een HR92.

Wat zouden beide opties inclusief installatie ongeveer kosten is jullie ervaring/kennis?

Valt mij overigens op dat de HR92 in Duitsland een stuk goedkoper is met ¤60 (en dan lees ik hierboven ook nog over kortingen op Amazon).

Heb een paar dagen terug een offerte opgevraagd voor optie 2 maar daar nog niks over gehoord. Ik denk dat ik met optie 1 echt kan besparen en met optie 2 vooral luxe in huis haal. Het is allebei wat waard natuurlijk :)

[ Bericht 5% gewijzigd door [email protected] op 03-01-2017 17:57:42 ]
pi_167868813
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 januari 2017 17:51 schreef [email protected] het volgende:
Het systeem heeft ook mijn interesse, ik heb:

Begane grond
Gang 1R (nooit verwarmd)
Garage 1R (nooit verwarmd)
Studeerkamer 1R (regelmatig verwarmd)

1e verdieping
Woonkamer: 3 R (regelmatig verwarmd)
Gang: 1 R (nooit verwarmd)
Keuken: 1R (regelmatig verwarmd)

2e verdieping
Slaapkamer 1R (nooit verwarmd)
Slaapkamer 1R (nooit verwarmd)
Slaapkamer 1R (nooit verwarmd)
Badkamer 1R (nooit verwarmd).

Totaal 12 radiatoren met 10 potentiële zones.

Ik wil de studeer-, woon- en badkamer als aparte zone net als de keuken.
De rest vind ik handmatig eigenlijk wel prima omdat ik het vrijwel nooit verwarm.

Optie 1 (kan dit?)
4 zones en de rest handmatig houden?

Optie 2
All the way gaan en 10 zones maken met op alle 12 de radiatoren een HR92.

Wat zouden beide opties inclusief installatie ongeveer kosten is jullie ervaring/kennis?

Valt mij overigens op dat de HR92 in Duitsland een stuk goedkoper is met ¤60 (en dan lees ik hierboven ook nog over kortingen op Amazon).

Heb een paar dagen terug een offerte opgevraagd voor optie 2 maar daar nog niks over gehoord. Ik denk dat ik met optie 1 echt kan besparen en met optie 2 vooral luxe in huis haal. Het is allebei wat waard natuurlijk :)
Dat kan. De radiatoren die je echt nooit gebruikt kun je overslaan. Voor de rest zijn er twee redenen om eventueel de rest wel te voorzien:

1) vocht veroorzaakt schimmel op kamers waar nooit gestookt wordt, met name als de temp onder het dauwpunt komt. Met de evohome kun je ze een uurtje per dag verwarmen om het vocht er uit te stoken.
2) Ik kwam voorheen wel eens op een kamer waar al een paar weken de verwarming draaide (voor niets). Dit kun je met het systeem voorkomen.

Houd er wel rekening mee dat wanneer je een radiator (zonder HR92) open zet, deze altijd warm wordt als er een zone aanspringt. Een starterspakket kost circa 500 Euro, installeren 2 tot 4 uur.
pi_167888473
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 12:27 schreef minicraft het volgende:
Beste Evohome gebruikers

Na lang wikken en wegen toch wel erg warm gelopen voor dit product
Echter een vraag
Ik ben in het bezit van een Remaha Avanta (2008)
En ik wil het gaan proberen met de OpenTherm rf-module
Nu is het zo dat deze module geen voeding nodig heeft
Ik heb nu een iSense RF en die heeft dus een iBase RF-zender met voeding
anders werk hij niet
de vraag is dus werkt de OpenTherm rf-module bij mij

Met vriendelijke groet
Henk
Ik heb zelf al een aantal jaar evohome met de Avanta. Eerst op aan/uit, nu een tijd op opentherm. Moet zelf zeggen dat op opentherm de temperatuur constanter blijft in de ruimtes en dus meer comfort geeft. Kwa verbruik scheelt het bij mij niet zo veel, en nog geen rare situaties gehad met deze ketel op opentherm.
pi_167889170
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 12:27 schreef minicraft het volgende:
Beste Evohome gebruikers

Na lang wikken en wegen toch wel erg warm gelopen voor dit product
Echter een vraag
Ik ben in het bezit van een Remaha Avanta (2008)
En ik wil het gaan proberen met de OpenTherm rf-module
Nu is het zo dat deze module geen voeding nodig heeft
Ik heb nu een iSense RF en die heeft dus een iBase RF-zender met voeding
anders werk hij niet
de vraag is dus werkt de OpenTherm rf-module bij mij

Met vriendelijke groet
Henk
Dat is geen probleem hoor, die opentherm module van evohome wordt prima gevoed door de ketel.
En de I-sense RF heeft een eigen adapter op de ketelmodule inderdaad, ik durf eerlijk gezegd ook niet te zeggen waarom, wellicht trekt deze module wat meer stroom.
pi_167889321
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 januari 2017 17:51 schreef [email protected] het volgende:
Het systeem heeft ook mijn interesse, ik heb:

Begane grond
Gang 1R (nooit verwarmd)
Garage 1R (nooit verwarmd)
Studeerkamer 1R (regelmatig verwarmd)

1e verdieping
Woonkamer: 3 R (regelmatig verwarmd)
Gang: 1 R (nooit verwarmd)
Keuken: 1R (regelmatig verwarmd)

2e verdieping
Slaapkamer 1R (nooit verwarmd)
Slaapkamer 1R (nooit verwarmd)
Slaapkamer 1R (nooit verwarmd)
Badkamer 1R (nooit verwarmd).

Totaal 12 radiatoren met 10 potentiële zones.

Ik wil de studeer-, woon- en badkamer als aparte zone net als de keuken.
De rest vind ik handmatig eigenlijk wel prima omdat ik het vrijwel nooit verwarm.

Optie 1 (kan dit?)
4 zones en de rest handmatig houden?

Optie 2
All the way gaan en 10 zones maken met op alle 12 de radiatoren een HR92.

Wat zouden beide opties inclusief installatie ongeveer kosten is jullie ervaring/kennis?

Valt mij overigens op dat de HR92 in Duitsland een stuk goedkoper is met ¤60 (en dan lees ik hierboven ook nog over kortingen op Amazon).

Heb een paar dagen terug een offerte opgevraagd voor optie 2 maar daar nog niks over gehoord. Ik denk dat ik met optie 1 echt kan besparen en met optie 2 vooral luxe in huis haal. Het is allebei wat waard natuurlijk :)
Ben je een beetje handig?

Installatie is niet zo heel spannend namelijk.
Het spannendste wat kan gebeuren is dat je een normale kraan moet vervangen voor een thermostaatkraan.
Verder kan je natuurlijk altijd beginnen met de zones die je wel veel gebruikt en dan de rest gewoon een klein beetje open zetten.

Al geeft Honeywell zelf aan dat je voor een goede werking alle radiatoren moet voorzien van knoppen, wellicht heeft dan ermee te maken dat je een andere retourtemperatuur krijgt dan verwacht omdat al die radiatoren openstaan, maar als je die consequent op dezelfde stand laat staan dan loopt dat wel los.
En Honeywell verkoopt graag zijn knoppen natuurlijk ;)

Heb je overal thermostatische kranen?
pi_167895993
Ik denk het wel ja, maar dat ik daar over na moet denken zegt eigenlijk al genoeg toch :D
pi_167975153
Aanstaande donderdag worden bij mij 11 radiatoren omgebouwd en ga ik werken met zes zones.
De overige kranen zijn straks allemaal voorbereid voor Evohome.

Zijn er nog tip of bepaalde dingen waar ik op moet letten met configureren van de HR92's? Ik maak gebruik van de OT module icm een Remeha Tzerra.
pi_167982869
quote:
0s.gif Op zondag 8 januari 2017 13:39 schreef knny het volgende:
Aanstaande donderdag worden bij mij 11 radiatoren omgebouwd en ga ik werken met zes zones.
De overige kranen zijn straks allemaal voorbereid voor Evohome.

Zijn er nog tip of bepaalde dingen waar ik op moet letten met configureren van de HR92's? Ik maak gebruik van de OT module icm een Remeha Tzerra.
Niet echt eigenlijk, is redelijk plug & play, als de kranen voorbereid zijn is het kinderspel qua configuratie.
pi_167983793
quote:
0s.gif Op zondag 8 januari 2017 13:39 schreef knny het volgende:
Aanstaande donderdag worden bij mij 11 radiatoren omgebouwd en ga ik werken met zes zones.
De overige kranen zijn straks allemaal voorbereid voor Evohome.

Zijn er nog tip of bepaalde dingen waar ik op moet letten met configureren van de HR92's? Ik maak gebruik van de OT module icm een Remeha Tzerra.
De OT module als laatste toevoegen aan het systeem was als ik me het nog goed herinner een belangrijke stap.

quote:
Waar bij een modulerende ketelrelais opgelet moet worden is het volgende.
1 als je de evotouch installeert en hij vraagt , moet de ketel aangestuurd worden bij warmte vraag, dan is dit NEE. bij aan/uit relais is dit JA

2 de modulerende ketelrelais mag pas als laatste handeling uitgevoerd worden, anders werkt dit niet,.
doe je tussentijds een keer een wijziging of aanvulling met voeler of hr92 etc.. moet het ketelrelais gereset worden en op nieuw ingeleerd.

DUS het ketelrelais moet altijd de laatste handeling blijven bij modulerend. bij aan/uit maakt dit niks uit.


[ Bericht 29% gewijzigd door gomez2010 op 08-01-2017 19:28:15 ]
pi_167999290
quote:
1s.gif Op zondag 8 januari 2017 19:23 schreef gomez2010 het volgende:

[..]

De OT module als laatste toevoegen aan het systeem was als ik me het nog goed herinner een belangrijke stap.

[..]

thnx voor de tip!
pi_168047252
quote:
Waar bij een modulerende ketelrelais opgelet moet worden is het volgende.
1 als je de evotouch installeert en hij vraagt , moet de ketel aangestuurd worden bij warmte vraag, dan is dit NEE. bij aan/uit relais is dit JA
Ik heb een OpenTherm ketelaansturing, maar ik heb bij de installatie 'JA' ingevuld bij deze vraag. Tot nu toe werkt de installatie goed.

De vraag komt mij vreemd voor. Als ik 'NEE' zou invullen, wat bepaalt dan wanneer de ketel inschakelt?
pi_168064490
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2017 09:30 schreef zounds010 het volgende:

[..]

Ik heb een OpenTherm ketelaansturing, maar ik heb bij de installatie 'JA' ingevuld bij deze vraag. Tot nu toe werkt de installatie goed.

De vraag komt mij vreemd voor. Als ik 'NEE' zou invullen, wat bepaalt dan wanneer de ketel inschakelt?
Dat bepaalt het OT protocol. En dat is geen open source en uitsluitend beschikbaar gesteld aan fabrikanten van CV apparatuur en randapparatuur.

Er zijn veel gebruikers die last hadden van onvoorspelbaar gedrag van de ketel. Daar kom je niet zo snel achter, tenzij je naast de ketel slaapt en deze springt midden in de nacht aan en gaat niet meer uit. Gebruikers zijn dus gaan meten en kwamen er achter dat er zonder warmtevraag (alle zone's stonden dicht) toch ketelactiviteit was.

Een van de gebruikers kwam er achter dat de volgorde van instellen zoals hierboven beschreven het probleem oploste. Anderen hadden totaal geen last. En bij een deel van de gebruikers werkte uitsluitend aan/uit goed.

Ik vraag me überhaupt af hoe OT kan werken binnen Evohome. OT is gemaakt om met één thermostaat te communiceren, ik heb er negen.
pi_168064524
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2017 22:36 schreef bertpit het volgende:

[..]

Dat bepaalt het OT protocol. En dat is geen open source en uitsluitend beschikbaar gesteld aan fabrikanten van CV apparatuur en randapparatuur. Die vraag zul je dus daar moeten stellen.

Er zijn veel gebruikers die last hadden van onvoorspelbaar gedrag van de ketel. Daar kom je niet zo snel achter, tenzij je naast de ketel slaapt en deze springt midden in de nacht aan en gaat niet meer uit. Gebruikers zijn dus gaan meten en kwamen er achter dat er zonder warmtevraag (alle zone's stonden dicht) toch ketelactiviteit was.

Een van de gebruikers kwam er achter dat de volgorde van instellen zoals hierboven beschreven het probleem oploste. Anderen hadden totaal geen last. En bij een deel van de gebruikers werkte uitsluitend aan/uit goed.

Ik vraag me überhaupt af hoe OT kan werken binnen Evohome. OT is gemaakt om met één thermostaat te communiceren, ik heb er negen.
pi_168071955
bedankt voor de toelichting.
pi_168078968
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2017 22:36 schreef bertpit het volgende:

[..]

Ik vraag me überhaupt af hoe OT kan werken binnen Evohome. OT is gemaakt om met één thermostaat te communiceren, ik heb er negen.
Dat is niet zo moeilijk; het OpenTherm protocol stuurt niet meer dan een temperatuurverschil naar de ketel (setpoint-huidige temperatuur). Als het gewoon het verschil doorstuurt van de ruimte waar dat het grootst is dan lost het zichzelf op. De HR92's op kamers met minder warmtevraag kunnen half dicht worden gezet bijvoorbeeld.
pi_168110119
Hey allen,

Met veel interesse deze en vorige topics doorgelezen op zoek naar een oplossing van mijn probleem. Ben hem niet tegen gekomen maar misschien hebben jullie ideeën.

Heb eem evohome setup met 6 HR92 knoppen. Op zich werken de knoppen prima maar blijf een probleem hebben met de babykamer.

Op de babykamer blijft de gemeten temperatuur te hoog (rond 2 a 3 graden). Ik heb de offset op -3 gezet maar dat mocht niet baten. Heb een HCF82 opgehangen maar ook hiermee meette ik 15 graden met een accurate temperatuur meter ipv de 17,5 ingesteld. Op HR92 en evohome display stond 18 graden gemeten. Heb gecheckt of de HCF82 wel werkte door erin te blazen en dat deed ie.

Heb al van alles geprobeerd om t te corrigeren/compenseren. Raamfunctie staat uit, kraanslag staat op volledig, heb de zone gewijzigd, verwijdert en weer toegevoegd maar niks mag baten. Was eerst enthousiast over het evohome systeem maar dit kost me - door een bezorgde vrouw - een hoop slaap. Installatiebedrijf kwam niet verder dan een nieuwe HR92 installeren maar dat maakt ook niks uit. Ben benieuwd of jullie ideeën hebben.
pi_168117666
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 januari 2017 19:43 schreef Flapster_NL het volgende:
Hey allen,

Met veel interesse deze en vorige topics doorgelezen op zoek naar een oplossing van mijn probleem. Ben hem niet tegen gekomen maar misschien hebben jullie ideeën.

Heb eem evohome setup met 6 HR92 knoppen. Op zich werken de knoppen prima maar blijf een probleem hebben met de babykamer.

Op de babykamer blijft de gemeten temperatuur te hoog (rond 2 a 3 graden). Ik heb de offset op -3 gezet maar dat mocht niet baten. Heb een HCF82 opgehangen maar ook hiermee meette ik 15 graden met een accurate temperatuur meter ipv de 17,5 ingesteld. Op HR92 en evohome display stond 18 graden gemeten. Heb gecheckt of de HCF82 wel werkte door erin te blazen en dat deed ie.

Heb al van alles geprobeerd om t te corrigeren/compenseren. Raamfunctie staat uit, kraanslag staat op volledig, heb de zone gewijzigd, verwijdert en weer toegevoegd maar niks mag baten. Was eerst enthousiast over het evohome systeem maar dit kost me - door een bezorgde vrouw - een hoop slaap. Installatiebedrijf kwam niet verder dan een nieuwe HR92 installeren maar dat maakt ook niks uit. Ben benieuwd of jullie ideeën hebben.
En als je de ingestelde temperatuur met 3 graden verhoogt, trekt de kamer dan goed bij qua warmte?
Het is een bekend probleem wat ik vaak tegen kom, maar met een DTS92 of een T87RF is het probleem vaak prima opgelost.
Vaak is de invloed van de radiator te groot op de HR92, zeker in grotere ruimtes merk je dat goed, dan adviseer ik altijd een externe thermostaat ipv de voeler op de HR92.
HCF82 ken ik niet heel goed helaas.
pi_168132724
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 januari 2017 19:43 schreef Flapster_NL het volgende:
Hey allen,

Met veel interesse deze en vorige topics doorgelezen op zoek naar een oplossing van mijn probleem. Ben hem niet tegen gekomen maar misschien hebben jullie ideeën.

Heb eem evohome setup met 6 HR92 knoppen. Op zich werken de knoppen prima maar blijf een probleem hebben met de babykamer.

Op de babykamer blijft de gemeten temperatuur te hoog (rond 2 a 3 graden). Ik heb de offset op -3 gezet maar dat mocht niet baten. Heb een HCF82 opgehangen maar ook hiermee meette ik 15 graden met een accurate temperatuur meter ipv de 17,5 ingesteld. Op HR92 en evohome display stond 18 graden gemeten. Heb gecheckt of de HCF82 wel werkte door erin te blazen en dat deed ie.

Heb al van alles geprobeerd om t te corrigeren/compenseren. Raamfunctie staat uit, kraanslag staat op volledig, heb de zone gewijzigd, verwijdert en weer toegevoegd maar niks mag baten. Was eerst enthousiast over het evohome systeem maar dit kost me - door een bezorgde vrouw - een hoop slaap. Installatiebedrijf kwam niet verder dan een nieuwe HR92 installeren maar dat maakt ook niks uit. Ben benieuwd of jullie ideeën hebben.
Vervelend, eerst even voor mijn beeld: "de gemeten temperatuur blijft te hoog", bedoel je daarmee de temperatuur die bereikt wordt? Dus je stelt hem in op 18C wordt het dan 21C?
En je hebt hem al 3 graden gecorrigeerd dus zonder correctie wordt het 24C?

Als dat zo is, heb je hem dan niet verkeer om gecorrigeerd?

Even hardop nadenken

Kijk ook eens of je ketel goed staat afgesteld. Want wat ook een mogelijkheid is, is dat je een te grote radiator in de babykamer hebt hangen in combinatie met een hoge CV aanvoertemperatuur. Daarnaast een "iets overgedimensioneerde" CV ketel die nog even doorstookt om pendelen te voorkomen. Wat er dan gebeurt is dat de "te grote" radiator vol met heet water zit, de HR92 gaat dicht maar de radidator warmt de kamer nog verder door. Daar heb je bij grotere ruimtes weinig last van maar juist op een wat kleinere kamer wel. Normaal gesproken zou het systeem dit binnen enkele dagen moeten herkennen en zelf corrigeren.

Gaat de radiatorkraan wel helemaal dicht? Je kunt dat controleren door de temp op de betreffende radiator op 5C te zetten en even wachten tot de radiator koud is. Vervolgens n een andere zone warmtevraag te creeren. Wordt de radiator in de babykamer dan toch warm ondanks dat deze op 5C staat: bingo.
  zondag 15 januari 2017 @ 13:06:46 #91
13698 microkid
speaks digitalk
pi_168157301
De offset van -3 is correct volgens de handleiding. Als het te warm wordt lijkt mijn gedachte dat ofwel de aansluiting van de HR92 op de radiatorkraan niet goed is (waardoor deze niet goed dicht gaat), of dat er iets met de radiatorkraan zelf is (soms blijft het pinnetje hangen waardoor de kraan feitelijk open blijft staan. even voorzichtig met een tangetje kijken of het pinnetje wel enkele milimeters heen en weer kan).
pi_168185322
Nou ik heb afgelopen donderdag het systeem met 6 x HR92 laten ombouwen. Totaal zijn er dus 11 radiatoren omgebouwd. 1 staat iig altijd wat open voor doorstroming van het water. Als ik hem vol open zet dan blijft deze altijd warmte vragen van de ketel dat lijkt me niet echt de bedoeling toch?

We zijn er helaas ook achter gekomen dat 2 radiatoren verkeerd zijn aangesloten op aanvoer en retour. Bij het sluiten van de klep gaan de radiatoren klepperen als een boorhamer. Kijken of dit te verhalen valt als verborgen gebrek bij het kopen van het huis 1,5 jaar terug. Want zo werkt dit natuurlijk niet.

En het valt mij op na het waterzijdig in laten regelen dat ik het water veel meer hoor stromen. Zodra de klep opent hoor je het water stromen. Dit was voorheen met dommer radiatorknoppen zonder inregeling niet, is dit normaal? Volgens mij is alles ontlucht na het plaatsen van de nieuwe koppelingen en het weer vullen van de installatie.
pi_168186130
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 januari 2017 19:43 schreef Flapster_NL het volgende:

Op de babykamer blijft de gemeten temperatuur te hoog (rond 2 a 3 graden). Ik heb de offset op -3 gezet maar dat mocht niet baten. Heb een HCF82 opgehangen maar ook hiermee meette ik 15 graden met een accurate temperatuur meter ipv de 17,5 ingesteld. Op HR92 en evohome display stond 18 graden gemeten. Heb gecheckt of de HCF82 wel werkte door erin te blazen en dat deed ie.

Als de Evohome display nog steeds de verkeerde temperatuur rapporteert, is het toewijzen van de HCF82 aan de zone niet goed gegaan, lijkt me. In de instellingen kan je zien welke temperatuursensor wordt gebruikt voor elke zone.
pi_168192229
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2017 10:55 schreef knny het volgende:
Nou ik heb afgelopen donderdag het systeem met 6 x HR92 laten ombouwen. Totaal zijn er dus 11 radiatoren omgebouwd. 1 staat iig altijd wat open voor doorstroming van het water. Als ik hem vol open zet dan blijft deze altijd warmte vragen van de ketel dat lijkt me niet echt de bedoeling toch?

We zijn er helaas ook achter gekomen dat 2 radiatoren verkeerd zijn aangesloten op aanvoer en retour. Bij het sluiten van de klep gaan de radiatoren klepperen als een boorhamer. Kijken of dit te verhalen valt als verborgen gebrek bij het kopen van het huis 1,5 jaar terug. Want zo werkt dit natuurlijk niet.

En het valt mij op na het waterzijdig in laten regelen dat ik het water veel meer hoor stromen. Zodra de klep opent hoor je het water stromen. Dit was voorheen met dommer radiatorknoppen zonder inregeling niet, is dit normaal? Volgens mij is alles ontlucht na het plaatsen van de nieuwe koppelingen en het weer vullen van de installatie.
Dat lawaai komt doordat in de oude situatie er altijd meerdere kranen tegelijk open stonden. Je zult zien dat bij het aanwarmen van je totale huis er minder lawaai is. Met name bij het warm houden van je woning staan er maar een paar kranen openen duwt je pomp het water door een of twee buizen. Dat gaat gepaard met stromingsgeluiden.

Ik zie twee mogelijkheden: pompsnelheid omlaag of probeer 3 schakelmomenten in te stellen in plaats van 6 of 9 per uur. je hebt dan kans dat er meerdere kranen open staan. Daarnaast maak zeer heet water minder lawaai dan water van een graad of 55.
pi_168216979
Inmiddels bijna 2 jaar EvoHome gebruiker (hier ook af en toe wat gepost met vragen en opmerkingen). Het systeem werkt inmiddels na veel strubbelingen vrij goed. Ondanks de by-pass kwamen we destijds maar niet van rare bijgeluiden af waarvan we soms wakker lagen. De by-pass zat vermoedelijk te dicht bij de ketel. Ik heb nu 1 radiator altijd open staan, en de problemen zijn weg.

Wat ik graag kwijt wil voor mensen die een Remeha (Calenta) ketel hebben en overwegen om hun OpenTherm module te vervangen door een aan/uit: ik zou dit niet doen.

Zelf heb ik de switch 1,5 week geleden gemaakt, en het gasverbruik is vooralsnog niet omlaag en de temperatuur wordt minder stabiel gehouden (vaak niet bereikt en soms overshoots) en er is meer stromingsgeluid.

Ik kijk het nog een paar dagen aan, maar denk dat ik weer terug ga naar OpenTherm. Een tijd terug las ik al iemand met vergelijkbare ervaringen. De keiharde 'OpenTherm icm Calenta === EVIL' die hier lijkt te leven, lijkt gebaseerd op 'van horen zeggen' en elkaar napraten, maar ik kan het vooralsnog niet onderschrijven.

Doe er mee wat je wil, maar ik moest het even kwijt :)
  dinsdag 17 januari 2017 @ 17:20:01 #96
13698 microkid
speaks digitalk
pi_168223683
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 januari 2017 12:30 schreef TonD het volgende:
Wat ik graag kwijt wil voor mensen die een Remeha (Calenta) ketel hebben en overwegen om hun OpenTherm module te vervangen door een aan/uit: ik zou dit niet doen.

Zelf heb ik de switch 1,5 week geleden gemaakt, en het gasverbruik is vooralsnog niet omlaag en de temperatuur wordt minder stabiel gehouden (vaak niet bereikt en soms overshoots) en er is meer stromingsgeluid.

Ik kijk het nog een paar dagen aan, maar denk dat ik weer terug ga naar OpenTherm. Een tijd terug las ik al iemand met vergelijkbare ervaringen. De keiharde 'OpenTherm icm Calenta === EVIL' die hier lijkt te leven, lijkt gebaseerd op 'van horen zeggen' en elkaar napraten, maar ik kan het vooralsnog niet onderschrijven.

Doe er mee wat je wil, maar ik moest het even kwijt :)
Ik heb zelf ook al een paar jaar de Calenta icm EvoHome en OpenTherm en ik ondervind geen enkel probleem. Aanwarmen gaat prima, temperatuur wordt netjes gehaald, geen overshoots e.d. De gemelde problemen met deze combi herken ik niet, Wellicht zijn ze er, incidenteel, in bepaalde situaties, maar dat zal eerder uitzondering dan regel zijn.
pi_168226036
Zijn er hier mensen die een OpenTherm module kunnen gebruiken?

Ik heb inmiddels een warmtepomp en die werk alleen met aan/uit.

De module is nog geen half jaar gebruikt.
Je mag hem kopen voor 70 euro inc verzenden. De goedkoopste die ik kan vinden is https://www.cvkoopjes.nl/(...)opentherm&results=32)

Het verschil met de hele goedkope sites is dat het spul uit Polen ofzo komt en er in NL geen garantie op gegeven wordt (moet dus via de winkel waar je hem koopt, niet via Honeywell).

Via CV koopjes heb je Nederlandse garantie, en ik heb de garantie ook gratis kunnen verlengen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_168233137
Een vraagje. Ik heb nu bijna 3 jaar een evohome systeem vorige ( kleur) generatie met 7 zones, 15 HR92's en / aan-uit naar de ketel. Dit alles naar redelijke tevredenheid.

In de hoofdzone heb ik de evotouch ingesteld als temperatuuropnemer. Ik heb er drie radiatoren waarvan ik er één ( een kickspace) heb aangesloten via een HR92 die in de kelder -dus andere ruimte met lagere temperatuur -onder de radiator zit.

Nu nam ik aan dat de temperatuur daar niet van invloed is op de regeling: immers is de evotouch de temperatuuropnemer - ik verwacht dat die bepaald wat de HR92's moeten doen in de zone.

Maar het gedrag van de HR92 in de kelder duidt erop dat de temperatuur van die opnemer wel degelijk in de regeling wordt meegenomen - door de lagere temperatuur bijft die radiator langer open als de rest.

Is dit gedrag bekend, en wat kan ik er aan doen - als dit zo is - om de temperatuuropname van deze HR92 uit te zetten? ( of de Evotouch alleenheersend te maken)

Op de site van Evohome staat het voor mij onbegrijpelijk uitgelegd - ik weet ook niet of dit er iets mee heeft te maken:

Kan ook in een ruimte met een HR92 welke achter een gordijn (dus slecht geplaatst voor temperatuurmeting) is geplaatst een HCF82/DTS92 of T87RF de temperatuur laten meten?
Via het evohome bedieningspaneel is het mogelijk om een HR92 te laten regelen met de temperatuur van een HCF82,DTS92 of T87RF. De HCF82/DTS92/T87RF dient als referentie temperatuur van de zone toegewezen te worden het evohome bedieningspaneel.

hoe wijs je een referentietemperatuur toe? ( of is dit niet van toepassing)
  dinsdag 17 januari 2017 @ 22:57:13 #99
13698 microkid
speaks digitalk
pi_168234777
Feitelijk schiet je daar niets mee op: of de Evotouch nu als referentietemperatuur dient, of een HCF82 e.d. maakt niet uit, je blijft met 1 externe referentietemperatuur zitten. Het enige dat je dan feitelijk veranderd is zeggen dat de zone niet de Evotouch als referentietemperatuur moet gebruiken maar de HCF82. Omdat de HR92 in de koude kelder zit zal hij altijd een lagere temperatuur meten en dus langer openblijven. Of je moet proberen of een temperatuurcorrectie werkt. Bijv zet hem eens op +3, dan denk hij dat het 3 graden warmer is dan dat hij meet.
pi_168235501
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 januari 2017 22:57 schreef microkid het volgende:
Feitelijk schiet je daar niets mee op: of de Evotouch nu als referentietemperatuur dient, of een HCF82 e.d. maakt niet uit, je blijft met 1 externe referentietemperatuur zitten. Het enige dat je dan feitelijk veranderd is zeggen dat de zone niet de Evotouch als referentietemperatuur moet gebruiken maar de HCF82. Omdat de HR92 in de koude kelder zit zal hij altijd een lagere temperatuur meten en dus langer openblijven. Of je moet proberen of een temperatuurcorrectie werkt. Bijv zet hem eens op +3, dan denk hij dat het 3 graden warmer is dan dat hij meet.
Dank voor je antwoord. Wat ik niet blijf snappen is wat de invloed van de radiatorregelaar is: ik laat immers de Evotouch de temperatuur van de ruimte regelen. Er kan toch maar één kapitein op het schip zijn?
pi_168241117
Helaas blijft mijn Remeha Tzerra ook doorstoken lijkt het. Althans de ketel blijft doorpompen ofzo. Dit is zichtbaar door mijn minimale aantal kWh wat ik per dag verbruik. Normaal is dit rond de 92 watt en nu 150/160watt minimaal per dag.

Bij het uitzetten van de verwarming van alle zones gaat de ketel wel uit. Kan het zijn dat mijn gewone themostaatkoppelingen dan nog steeds om een soort warmte vragen? Aantal schakelingen staat op 3 per uur nu. Het is natuurlijk erg koud buiten dus het zou ook kunnen zijn dat de ketel moet blijven stoken om het overal 15 graden te kunnen krijgen. :)
Verder heb ik 4 radiatoren die altijd wat open staan om doorstroming te garanderen en deze zijn nog niet voorzien van een HR92.

Ik heb de OT module als laatst toegevoegd en installatie NEE ingevuld of de ketel moet activeren bij warmtevraag. Ik ga van de week wel wat klooien met de settings van de ketel. Heb een kabel in bestelling die via USB aan te sluiten is.
pi_168262746
Ik had vanochtend wat raars. 3 zones waren ingesteld om om 07.30 te beginnen met opwarmen.
Helaas bleef het stil. Pas om 07:50 schakelde de CV-ketel in.
Op de Evotouch ziet alles er goed uit: om 07:31 stond het temperatuursetpoint van bv. de woonkamer op 19°, met een actuele temperatuur van 15°. Om 07:30 hoor ik ook de ventielen opengaan. Alleen de ketel wordt niet aangestuurd.

Een paar weken terug had ik deze zones op een starttijd van 07:50 staan. Het lijkt erop dat dat setpoint nog ergens is blijven hangen, maar ik snap niet waar.
pi_168269196
Ik lees dat een aantal van jullie de inlaat- en uitlaat-temperaturen van de CV meten. Met wat voor soort sensoren doen jullie dat?
pi_168270429
quote:
0s.gif Op maandag 12 december 2016 10:41 schreef Rakett het volgende:
Hallo,

Ik lees het meer maar vraag mij af of er een oorzaak of oplossing bekent is.

Wanneer alle zones (geregeld door de EvoTouch) 's avonds om 21:00 een stuk lager gezet worden blijft het systeem zeker nog een half uur warmte vragen aan de ketel. Totaal onnodig want alle relevante radiatoren staan dan dicht.

Het is net alsof de Evotouch zelf pas na een half uur in de gaten heeft dat er iets is veranderd in de temp instelling (automatisch) en dan pas de aan/uit module uit schakelt. Voor het verbruik neit handig.

Ik heb ook geen idee hoe je en of je de evotouch kan updaten (heb geen WIFI erop zitten)
Ik heb hetzelfde fenomeen, tot nu toe nog niet opgelost. Wat voor soort configuratie heb je ? Misschien vinden we overeenkomsten. Ik merk ook extra schakelingen (via aan/uit relais) tot +/- half uur na het verlagen van de laatste zone (= woonkamer). Wat ik tot nu toe oa geprobeerd heb:

- HR92 in woonkamer 1 voor 1 een paar avonden deactiveren (batterijen eruit) --> hielp niet
- HR92 van ruimtes/zone veranderen --> hielp niet
- hele systeem resetten en zones opnieuw configureren (inclusief alle onderdelen loskoppelen, resetten, terug koppelen). Langzaamaan alle zones terug programmeren met tussenstappen van enkele dagen --> leek aan het begin wel te helpen, tot het te koud werd en ik klachten kreeg van de rest van het gezin dat verwarming op andere plekken aan moest :-) Met volledige opstelling is het probleem er weer. Als ik een keer kan test ik nog eens zonder de zolder, aangezien dit een van de laatste zones was die ik toevoegde. Misschien dat de DTS92 ergens voor conflicten zorgt als een "ouder" onderdeel ...

Een paar andere observaties:
- het lijkt ook te gebeuren bij andere verlagingen overdag, bv als ik alle zones op eco stand zet als ik een paar uur weg ben.
- de extra schakelingen zijn niet altijd 1 min (=min inschakeltijd instelling bij mij), maar ook wel eens langer

Mijn opstelling, totaal 6 zones en 9 HR92's

woonkamer:
3 HR92
evotouch (zonder wifi, verbonden met losse gateway)
round wireless (als temp sensor)
BDR91 aan/uit module

3 slaapkamers:
1 HR92

badkamer:
1 HR92
round wireless (als temp sensor)

zolder:
2 HR92
DTS92 (als temp sensor)
pi_168281720
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2017 12:16 schreef knny het volgende:
Helaas blijft mijn Remeha Tzerra ook doorstoken lijkt het. Althans de ketel blijft doorpompen ofzo. Dit is zichtbaar door mijn minimale aantal kWh wat ik per dag verbruik. Normaal is dit rond de 92 watt en nu 150/160watt minimaal per dag.

Bij het uitzetten van de verwarming van alle zones gaat de ketel wel uit. Kan het zijn dat mijn gewone themostaatkoppelingen dan nog steeds om een soort warmte vragen? Aantal schakelingen staat op 3 per uur nu. Het is natuurlijk erg koud buiten dus het zou ook kunnen zijn dat de ketel moet blijven stoken om het overal 15 graden te kunnen krijgen. :)
Verder heb ik 4 radiatoren die altijd wat open staan om doorstroming te garanderen en deze zijn nog niet voorzien van een HR92.

Ik heb de OT module als laatst toegevoegd en installatie NEE ingevuld of de ketel moet activeren bij warmtevraag. Ik ga van de week wel wat klooien met de settings van de ketel. Heb een kabel in bestelling die via USB aan te sluiten is.
2/3 van je gasverbuik verstook je in 4 maanden. Dus bij de huidige temperatuur gaat het harder en als je een automatische pomp hebt zal deze ook wat meer energie vragen. Normale thermostaatkranen lopen mee in je systeem maar zetten je CV niet aan of uit. dit doen de HR92's wel.

Met die kabel kun je binnenkort echt zien wat er gebeurt.
pi_168281739
quote:
0s.gif Op donderdag 19 januari 2017 15:30 schreef toniw het volgende:
Ik lees dat een aantal van jullie de inlaat- en uitlaat-temperaturen van de CV meten. Met wat voor soort sensoren doen jullie dat?
Bij mij meet de ketel dat zelf. Remeha Calenta.
pi_168281941
quote:
0s.gif Op donderdag 19 januari 2017 16:29 schreef DeeCeeGee het volgende:

[..]

Ik heb hetzelfde fenomeen, tot nu toe nog niet opgelost. Wat voor soort configuratie heb je ? Misschien vinden we overeenkomsten. Ik merk ook extra schakelingen (via aan/uit relais) tot +/- half uur na het verlagen van de laatste zone (= woonkamer). Wat ik tot nu toe oa geprobeerd heb:

- HR92 in woonkamer 1 voor 1 een paar avonden deactiveren (batterijen eruit) --> hielp niet
- HR92 van ruimtes/zone veranderen --> hielp niet
- hele systeem resetten en zones opnieuw configureren (inclusief alle onderdelen loskoppelen, resetten, terug koppelen). Langzaamaan alle zones terug programmeren met tussenstappen van enkele dagen --> leek aan het begin wel te helpen, tot het te koud werd en ik klachten kreeg van de rest van het gezin dat verwarming op andere plekken aan moest :-) Met volledige opstelling is het probleem er weer. Als ik een keer kan test ik nog eens zonder de zolder, aangezien dit een van de laatste zones was die ik toevoegde. Misschien dat de DTS92 ergens voor conflicten zorgt als een "ouder" onderdeel ...

Een paar andere observaties:
- het lijkt ook te gebeuren bij andere verlagingen overdag, bv als ik alle zones op eco stand zet als ik een paar uur weg ben.
- de extra schakelingen zijn niet altijd 1 min (=min inschakeltijd instelling bij mij), maar ook wel eens langer

Mijn opstelling, totaal 6 zones en 9 HR92's

woonkamer:
3 HR92
evotouch (zonder wifi, verbonden met losse gateway)
round wireless (als temp sensor)
BDR91 aan/uit module

3 slaapkamers:
1 HR92

badkamer:
1 HR92
round wireless (als temp sensor)

zolder:
2 HR92
DTS92 (als temp sensor)
Dat kan ook in de ketel instellingen zitten. Zoek eens in de ketel instellingen en kijk of je warm wat er voorverwarmd wordt. Soms gebeurt dat in een spiraal, soms in een klein vat. Je hebt dan iets sneller warm water, maar je gebruikt meer gas.
pi_168378822
Afgelopen weekend aan het stoeien geweest met mijn evohome setje
Maar nu draai ik weer op mijn vertrouwde I-sense
En wel om de volgende reden,

Even vertellen wat ik heb,
Ketelmodule R8810A1018 modulerend
Werkkamer 1 x HR92 warmte bron 1 radiator
Tuinkamer 1 x HR92 warmte bron 1 radiator
Woonkamer 2 x HR92 1 x DTS92 temperatuuropnemer warmte bron 2 Convectoren (Jaga)

Werkkamer en Tuinkamer doen wat ze moeten doen wel met wat pieken en dalen maar evohome
moet nog in leren

Woonkamer daar zit het probleem.
Als de DTS92 vragend is dan gaat de cv netjes aan maar als de ingestelde temperatuur bijna
bereikt is dan gaan de HR92 al een beetje knijpen lijkt mij prima maar de ene gaat naar 67% en de andere naar 24%
En die 24% is dus het probleem bij convectoren er komt dan geen warmte meer van af
Dus de ingestelde temp gaat niet gehaald worden,met als gevolg een heel warm huis

Wie weet een oplossing

Met vriendelijke groet,
Henk

[ Bericht 0% gewijzigd door minicraft op 24-01-2017 20:34:52 ]
pi_168437346
Staat de kraanslag (parameter 6) van de HR92 in de woonkamer hetzelfde ingesteld? Als die verschillend zijn, verklaart dat het verschil tussen 67% en 24% opening.
pi_168438891
quote:
0s.gif Op maandag 23 januari 2017 19:01 schreef minicraft het volgende:
Afgelopen weekend aan het stoeien geweest met mijn evohome setje
Maar nu draai ik weer op mijn vertrouwde I-sense
En wel om de volgende reden,

Even vertellen wat ik heb,
Ketelmodule R8810A1018 modulerend
Werkkamer 1 x HR92 warmte bron 1 radiator
Tuinkamer 1 x HR92 warmte bron 1 radiator
Woonkamer 2 x HR92 1 x DTS92 temperatuuropnemer warmte bron 2 Convectoren (Jaga)

Werkkamer en Tuinkamer doen wat ze moeten doen wel met wat pieken en dalen maar evohome
moet nog in leren

Woonkamer daar zit het probleem.
Als de DTS92 vragend is dan gaat de cv netjes aan maar als de ingestelde temperatuur bijna
bereikt is dan gaan de HR92 al een beetje knijpen lijkt mij prima maar de ene gaat naar 67% en de andere naar 24%
En die 24% is dus het probleem bij convectoren er komt dan geen warmte meer van af
Dus de ingestelde temp gaat niet gehaald worden,met als gevolg een heel warm huis

Wie weet een oplossing

Met vriendelijke groet,
Henk
Zit de HR92 in de convectorput? Is het mogelijk om de HR92 daar uit te halen en elders in de aanvoer te zetten? Ik heb al meerdere malen gelezen dat ondanks een externe thermostaat, de knop ook het een en ander doet. Ik vermoed dat het probleem dan is opgelost.
Het feit dat bij het bijna bereiken van de ingestelde temperatuur hij gaat knijpen zit in het OT protocol.
pi_168447392
De HR92 zit niet in een convectorput
Het zijn convectoren van het merk Jaga die gewoon boven de grond staan
En het knijpen van de HR92 dat is mij ook bekent
Maar zoals ik al zij knijpen naar 24% is te veel, de convector geeft dan geen warmte meer af
De kraanslag (parameter 6) van de HR92 in de woonkamer staan het zelfde ingesteld

Maar het weekend komt er weer aan dus we kunnen weer gaan prutsen

Met vriendelijke groet,
Henk
pi_168462189
quote:
0s.gif Op donderdag 26 januari 2017 18:27 schreef minicraft het volgende:
De HR92 zit niet in een convectorput
Het zijn convectoren van het merk Jaga die gewoon boven de grond staan
En het knijpen van de HR92 dat is mij ook bekent
Maar zoals ik al zij knijpen naar 24% is te veel, de convector geeft dan geen warmte meer af
De kraanslag (parameter 6) van de HR92 in de woonkamer staan het zelfde ingesteld

Maar het weekend komt er weer aan dus we kunnen weer gaan prutsen

Met vriendelijke groet,
Henk
Succes, check in elk geval even of de HR 92 in beide gevallen goed gemonteerd zit. Ik herinner me dat in mijn geval er één knop niet correct reageerde, dit was te wijten aan de adapter die iets te ver op de kraan gemonteerd was. Het was slechts een millimeter of zo, maar had wel effect.
pi_168474506
quote:
0s.gif Op donderdag 19 januari 2017 23:12 schreef bertpit het volgende:

[..]

Dat kan ook in de ketel instellingen zitten. Zoek eens in de ketel instellingen en kijk of je warm wat er voorverwarmd wordt. Soms gebeurt dat in een spiraal, soms in een klein vat. Je hebt dan iets sneller warm water, maar je gebruikt meer gas.
Nee, het is echt het aan/uit relais (BDR91) dat aanspringt, aangestuurd door de evotouch, terwijl alle zones al op een lage temperatuurinstelling zijn gegaan.
pi_168511772
quote:
0s.gif Op donderdag 26 januari 2017 18:27 schreef minicraft het volgende:
De HR92 zit niet in een convectorput
Het zijn convectoren van het merk Jaga die gewoon boven de grond staan
En het knijpen van de HR92 dat is mij ook bekent
Maar zoals ik al zij knijpen naar 24% is te veel, de convector geeft dan geen warmte meer af
De kraanslag (parameter 6) van de HR92 in de woonkamer staan het zelfde ingesteld

Maar het weekend komt er weer aan dus we kunnen weer gaan prutsen

Met vriendelijke groet,
Henk
Zo voor mij is het 2e test weekend tot een einde gekomen
Ben vrijdag middag begonnen het is nu zondag middag, ik kan maar 1 ding zeggen
dit gaat het niet worden
De software waar de evohome op draait kan niet met convectoren om gaan
De software heeft niet door dat convectoren zeer snel opwarmen en dan veel warmte afgeven
De software denkt dan op een bepaalt moment knijpen die handel (ok prima)
Maar er wordt dan te ver geknepen tot wel tussen de 10% en 30% (klep positie)
Ja en dan heeft een convector geen warmte afgifte meer ,met al resultaat dat de ketel heel de dag niet uit gaat
De software begrijpt niet dat het openen van de radiator kranen het probleem oplost
Dit zijn dus hele duren les uren

Met vriendelijke groet
Henk
pi_168512545
quote:
0s.gif Op zondag 29 januari 2017 12:31 schreef minicraft het volgende:

[..]

Zo voor mij is het 2e test weekend tot een einde gekomen
Ben vrijdag middag begonnen het is nu zondag middag, ik kan maar 1 ding zeggen
dit gaat het niet worden
De software waar de evohome op draait kan niet met convectoren om gaan
De software heeft niet door dat convectoren zeer snel opwarmen en dan veel warmte afgeven
De software denkt dan op een bepaalt moment knijpen die handel (ok prima)
Maar er wordt dan te ver geknepen tot wel tussen de 10% en 30% (klep positie)
Ja en dan heeft een convector geen warmte afgifte meer ,met al resultaat dat de ketel heel de dag niet uit gaat
De software begrijpt niet dat het openen van de radiator kranen het probleem oplost
Dit zijn dus hele duren les uren

Met vriendelijke groet
Henk
Hi Henk,

Natuurlijk wordt een convector erg snel warm en een vloerverwarming erg langzaam, echter voor de correcte werking van Evohome mag dat niets uitmaken. Ik denk dat er wat anders aan de hand is.

Ik zag dat je een iSense gebruikt, heb je ook een Remeha ketel? Ik heb een Remeha Calenta en langs verschillende wegen werd mij geadviseerd niet op Open Therm te stoken. Nu wordt dat in dit forum openlijk bestreden, maar in dit forum zijn ook heel wat posters overgestapt op aan/uit en de problemen zijn ermee opgelost. Het protocol (ooit ontwikkeld door Honeywell) werkt in sommige gevallen niet lekker met het dialect van Remeha en geeft een onvoorstelbaar gedrag. Ik heb daar Remeha 2 jaar geleden over gebeld, die zeggen doodleuk op de vraag of daar een iets afwijkend protocol in zit: "zou kunnen, wij testen niet alle thermostaten, dus wij kunnen daarin niet adviseren, bel Honeywell".

Aangezien mijn ketel ook op aan/uit al heel mooi moduleert en probeert in het HR gebied te stoken, blijft het stookgedrag wel lekker zuinig.
pi_168513827
Sorry ik kan hier niet helemaal in mee gaan
Dat er wat problemen zijn met OT of aan/uit kan ik niet tegen spreken alleen Honeywell kan dat
Maar in mijn geval is het dat de thermosstaat vragend blijft en de klep positie tussen de 10% en 30% blijft, de water temp is dan ongeveer 60 a70 graden Ketel moduleert dan
Met al gevolg heel veel branderstops,aanvoer en retour water hebben zelfde temp
De software moet dan ingrijpen en de kranen openen (zeker na een dag)
denk dat ik dit probleem ook met aan/uit zou hebben

Met vriendelijke groet
Henk
pi_168532838
quote:
0s.gif Op zondag 29 januari 2017 13:34 schreef minicraft het volgende:
Sorry ik kan hier niet helemaal in mee gaan
Dat er wat problemen zijn met OT of aan/uit kan ik niet tegen spreken alleen Honeywell kan dat
Maar in mijn geval is het dat de thermosstaat vragend blijft en de klep positie tussen de 10% en 30% blijft, de water temp is dan ongeveer 60 a70 graden Ketel moduleert dan
Met al gevolg heel veel branderstops,aanvoer en retour water hebben zelfde temp
De software moet dan ingrijpen en de kranen openen (zeker na een dag)
denk dat ik dit probleem ook met aan/uit zou hebben

Met vriendelijke groet
Henk
Maarrr... 60 graden is al erg hoog voor Jaga's. Als aanvoer en retour ongeveer dezelfde waarde hebben, krijg je allerlei problemen in de ketel, onder andere pendelen gepaard gaande met veel branderstops. Ik zou eerst de maximale temperatuur naar beneden stellen. Maar wellicht geeft je hele CV ketel meer warmte af op het minimale vermogen dan je radiatoren kunnen afgeven. Dat kan bij een goed geïsoleerd huis hoopjes problemen geven. Een iSense kan dat veel beter regelen dan de Evohome. Meer kennis specifiek over de Jaga's tref je in dit forum aan: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1619229
pi_168681357
Hallo iedereen!

Na een hoop gelezen te hebben ben ik al heel wat wijzer geworden.
Ik ben bezig met de samenstelling voor ons nieuwbouw huis. Kunnen jullie is kijken of ik het een beetje begrepen heb?😉

Beganegrond.
Zone 1 woonkamer:
3 of 4x radiator.
Aansluiten via een zoneregeling ipv losse HR92's.
Zonneregeling Y-VC8615AG1100 i.c.m. een BDR91.
Regelen met de Evohome

Zone 2 keuken:
Vloerverwarming.
Aansluiten op de HCE80 met HRA80 m.b.v. een MT4 op de verdeler
Regelen met een T87RF2025

Zone 3 bijkeuken:
Vloerverwarming.
Aansluiten op de HCE80 met HRA80 m.b.v. een MT4 op de verdeler
Regelen met een T87RF2025

Verder een radiator in de hal onder de kapstok.
Deze wou ik aansluiten met een thermokraan voor bypass.

Eerste Verdieping.
Zone 4 badkamer:
Vloerverwarming.
Aansluiten op de HCE80 met HRA80 m.b.v. een MT4 op de verdeler
Regelen met een T87RF2025
Handdoek radiator.
Aansluiten met een thermokraan voor bypass.

Zone 5 slaapkamer 1:
1 radiator.
Aansluiten en regelen met HR92

Zone 6 slaapkamer 2:
1 radiator.
Aansluiten en regelen met HR92

Zone 7 slaapkamer 3:
1 radiator.
Aansluiten en regelen met HR92

Zolderverdieping.
Zone 8 slaapkamer 4:
1 radiator.
Aansluiten en regelen met HR92

Verder in de andere zolderkamer een radiator met een thermokraan die inprincipe altijd uit zal staan (berging)

Ketel wordt waarschijnlijk een Remeha Calenta cw5 of cw6.

Al het advies is enorm welkom!
pi_168688953
Zorg voor een goede Drukverschil-overstortregelaar bijvoorbeeld met de https://products.ecc.emea(...)atdata/pg_du145.html DU145 van Honeywell
In de 22mm aanvoer en retour minimaal 6 meter van de cv vandaan
Een radiator als bypass werkt niet goed de pomp van de cv zit in de 22mm leiding
Een radiator is aangesloten met 15mm en de kraan op die radiator heeft maar een kleine doorstroming in vergelijking met de 22mm leiding
met als gevolg een hoop herrie en gefluit

Met vriendelijke groet,
Henk
pi_168690307
Ziet er prima uit, op die thermostaatkraan als bypass na zoals Henk al aangeeft. Een thermostaatkraan kan ook nog eens dicht staan op het moment dat de kachel aan slaat.

Een tip als je de zaak graag programmeren: Het is handig om eens per dag bijvoorbeeld om 23.00 uur de temperatuur een halve graad te veranderen. Met name bij de HR92 zones. Dit voorkomt dat een handmatig ingestelde temperatuur continue doorloopt.
pi_168690343
Tip voor Nefit eigenaren:
CV-ketelfabrikant Nefit heeft 11.000 installateurs aangeschreven om zo snel mogelijk de originele branders te vervangen van de types type Nefit TopLine, TopLine Compact of Nefit TopLine AquaPower (Plus).
Het gaat om exemplaren die zijn geproduceerd van 2006 tot en met 2009. Volgens Nefit is al in 2009 vastgesteld dat de originele brander niet altijd voldoende kan worden afgesloten. Daardoor kunnen onderdelen gaan smelten en bestaat er risico op brand.

Bij ongeveer 40.000 ketels is het onderdeel al vervangen, maar bij naar schatting 88.000 andere nog niet, aldus Nefit. De fabrikant wil meer haast maken met de vervangingsoperatie en roept monteurs op bij de eerstvolgende servicebeurt de brander kosteloos te vervangen voor een nieuwe.

De fabrikant wil de "terugroepactie" uiterlijk eind volgend jaar voltooid hebben.
Bron Nu.nl
pi_168784085
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 januari 2017 17:51 schreef [email protected] het volgende:
Het systeem heeft ook mijn interesse, ik heb:

Begane grond
Gang 1R (nooit verwarmd)
Garage 1R (nooit verwarmd)
Studeerkamer 1R (regelmatig verwarmd)

1e verdieping
Woonkamer: 3 R (regelmatig verwarmd)
Gang: 1 R (nooit verwarmd)
Keuken: 1R (regelmatig verwarmd)

2e verdieping
Slaapkamer 1R (nooit verwarmd)
Slaapkamer 1R (nooit verwarmd)
Slaapkamer 1R (nooit verwarmd)
Badkamer 1R (nooit verwarmd).

Totaal 12 radiatoren met 10 potentiële zones.

Ik wil de studeer-, woon- en badkamer als aparte zone net als de keuken.
De rest vind ik handmatig eigenlijk wel prima omdat ik het vrijwel nooit verwarm.

Optie 1 (kan dit?)
4 zones en de rest handmatig houden?

Optie 2
All the way gaan en 10 zones maken met op alle 12 de radiatoren een HR92.

Wat zouden beide opties inclusief installatie ongeveer kosten is jullie ervaring/kennis?

Valt mij overigens op dat de HR92 in Duitsland een stuk goedkoper is met ¤60 (en dan lees ik hierboven ook nog over kortingen op Amazon).

Heb een paar dagen terug een offerte opgevraagd voor optie 2 maar daar nog niks over gehoord. Ik denk dat ik met optie 1 echt kan besparen en met optie 2 vooral luxe in huis haal. Het is allebei wat waard natuurlijk :)
evohome.png

Ik vind het nogal pittig. Zou mij ongeveer ¤700 kosten aan materiaal toch? En hun dus waarschijnlijk ¤550 ofzo. Ze mogen er best wat aan verdienen maar het ging over een halve dag werk :{ . Laat ik er ¤100 af halen voor offerte + bestellen materiaal + plannen en je hebt nog een uurloon van ¤150 ofzo.
pi_168786823
Ik denk dat hij de duurdere Wifi variant levert, die zou ik ook nemen. Dat scheelt circa 150 Euro. De oudere heeft een los wifi kastje en is goedkoper.

starterpakket wifi = 535
2 extra HR92 = 150
3 X kraan = 45
bypass = 100
totaal 830 Euro materiaal.

Het installeren van drie kranen betekent meestal heel de installatie leegmaken kranen monteren, bypass monteren en afstellen het systeem vullen, ontluchten en testen. Dat wordt doorwerken voor deze man.

Het zal wellicht ergens ietwat goedkoper kunnen, maar als dit een goede betrouwbare lokale vakman is, die ook je CV repareert als deze op kerstavond defect raakt, heeft het ook waarde om hem zoiets te gunnen.

Het hangt er ook vanaf wat je zelf kunt en hoe handig/technisch je bent. Zelf betaal ik graag een paar procent meer voor een goede vakman die iets doet wat ik zelf niet kan of wil doen.
pi_168789177
Thanks, dit is een groot installatiebedrijf. Ik hoef ook niet te schrapen ofzo. Kwaliteit mag iets kosten en tuurlijk mogen ze winst maken. Heb alleen de indruk dat zij goedkoper in zullen kopen, wat de marge nog een stukje groter maakt.
pi_168790924
quote:
0s.gif Op donderdag 9 februari 2017 21:45 schreef [email protected] het volgende:
Thanks, dit is een groot installatiebedrijf. Ik hoef ook niet te schrapen ofzo. Kwaliteit mag iets kosten en tuurlijk mogen ze winst maken. Heb alleen de indruk dat zij goedkoper in zullen kopen, wat de marge nog een stukje groter maakt.
Ik heb even gerekend waar ik het voor inkoop en ze hebben best een goede marge met de arbeid erbij.


Ik kom op een internetprijs uit van 720 euro uit.
Die bypass kost maar iets van 15 euro, stelt niets voor.

Ik kom dan op 10 uur arbeid uit wat er over blijft als ze 55 euro per uur rekenen.
Gun iedereen zijn werk maar zou het zelf kopen en alleen de 3 kranen en de bypas laten plaatsen.
De rest kan je allemaal makkelijk zelf, stelt niets voor.

Die kranen en bypass plaatsen is max 2 uur werkt inc. vullen en aftappen.

Evohome installeren is een kwestie van de knoppen op de kranen draaien, 2 draadjes aansluiten op het ketelrelais.
Dan rest je alleen nog het instelwerk, en dat is erg eenvoudig.
pi_168796440
Jongens wat een rekenwerk.

De gemiddelde installateur betaald ook hiervoor ¤ 725,00 incl. de BTW. (Nieuwe wifi variant)
Hierbij zit dan wel een goeie bypass van Honeywell zelf de DU 145. Zit op inkoop op ¤ 53,00 incl. de BTW.

Op deze prijs zit dan dus ook nog geen winstmarge en zou de installateur dus zo weg moeten geven.

En de uren van de beste man dienen ook betaald te worden eveneens als zijn bestelbus.

De prijs die gerekend wordt is gewoon heel redelijk.

Bertpit weet waarschijnlijk het beste he de markt steekt.
pi_168884345
Bedankt voor het advies op mijn vorige post! Ik zal zorgen voor een echte bypass in de installatie.

Wel zit ik nog met het volgende:
Zoals eerder vermeld ben ik van plan om drie groepen vloerverwarming aan te leggen. Op de begane grond in de keuken en bijkeuken en op de eerste verdieping in de badkamer. Hiervoor zal ik dus met twee verdelers moeten werken. Om nu voor beide verdelers een eigen hce80 aan te schaffen is wel erg prijzig. Hebben jullie daar nog een goed idee voor? Ik dacht zelf aan een verdeler met de hce80 voor de begane grond, en een zoneregelaar voor de badkamer. Alleen hoe kan ik de pomp van de verdeler op de verdieping dan aan/uit zetten? Of is het misschien een optie om een verdeler zonder pomp te nemen voor deze kleine groep en het laten rondpompen door de cv-ketel? Deze bevind zich boven de badkamer.
pi_168890502
quote:
1s.gif Op maandag 13 februari 2017 22:24 schreef Topone01 het volgende:
Bedankt voor het advies op mijn vorige post! Ik zal zorgen voor een echte bypass in de installatie.

Wel zit ik nog met het volgende:
Zoals eerder vermeld ben ik van plan om drie groepen vloerverwarming aan te leggen. Op de begane grond in de keuken en bijkeuken en op de eerste verdieping in de badkamer. Hiervoor zal ik dus met twee verdelers moeten werken. Om nu voor beide verdelers een eigen hce80 aan te schaffen is wel erg prijzig. Hebben jullie daar nog een goed idee voor? Ik dacht zelf aan een verdeler met de hce80 voor de begane grond, en een zoneregelaar voor de badkamer. Alleen hoe kan ik de pomp van de verdeler op de verdieping dan aan/uit zetten? Of is het misschien een optie om een verdeler zonder pomp te nemen voor deze kleine groep en het laten rondpompen door de cv-ketel? Deze bevind zich boven de badkamer.
Goeie vraag. Er zijn ook kleine pompen die weinig energie gebruiken. Eventueel te combineren met een pompschakelaar (verkrijgbaar bij tercalshop.nl).
Ik weet niet of je zonder pomp wel voldoende doorstroming krijgt in het segment. Er zijn ook posters die niet eens een klep hebben gemonteerd maar alleen een HR92. Zoek daar eens op. Een klep betekent dat je je ketel aanstuurt op aan/uit. Dat is wel belangrijk. OT stuurt de klep dicht en blijft daarna nog doorstoken.
pi_168933003


[ Bericht 100% gewijzigd door DeeCeeGee op 16-02-2017 22:08:30 ]
pi_168933023
Heeft iemand van jullie al ervaring met de recent uitgebrachte evohome security onderdelen, evt in combinatie met het evohome verwarmingssysteem ?
pi_168958494
De prijs is ¤50 gezakt in de nieuwe offerte bij mij. Eens even bedenken of ik het doe.
pi_169260447
Een nieuw probleem: vanmorgen is er geen enkel ingesteld programma begonnen.

Iemand enig idee waar dat aan kan liggen?
pi_169263813
Is het al opgelost?
Ik zou eerst bekijken of de communicatie nog in orde is. Dat kan op je kastje bij de instellingen. Ook kun je instellen dat bij communicatieverlies automatisch de verbinding opnieuw wordt opgebouwd. Is er iets gewijzigd aan de CV kant? Beb je bijvoorbeeld een stalen kast geplaatst of iest dergelijks?
pi_169265363
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 14:39 schreef bertpit het volgende:
Is het al opgelost?
Ik zou eerst bekijken of de communicatie nog in orde is. Dat kan op je kastje bij de instellingen. Ook kun je instellen dat bij communicatieverlies automatisch de verbinding opnieuw wordt opgebouwd. Is er iets gewijzigd aan de CV kant? Beb je bijvoorbeeld een stalen kast geplaatst of iest dergelijks?
Ik ben nu aan het werk, ga straks meteen kijken. Het gekke is dat op het kastje juist ook de "lage" temperaturen waren ingesteld.

Overigens is er helemaal niets veranderd in huis.
pi_169298100
Ik heb een vraag aan alle evohome gebruikers met een woonkamer met minimaal 2 radiatoren
Of convectoren.
Kunnen jullie mij eens vertellen wat het klep gedrag is van de HR92 tijdens het opwarmen
Ik bedoel dus lopen ze gelijkmatig open en dicht of willekeurig
En gaan ze tijdens het opwarmen ook wel eens weer een stukje verder open als het lang duurt om de gevraagde temperatuur te bereiken.
En hoeveel graden moet het warmer zijn dan de gevraagde temperatuur om de HR92 volledig dicht te laten lopen.
Mijn ingestelde temp op de Central Controller is 20 graden maar bij 20.5 lopen de HR92 nog steeds niet dicht.

Met vriendelijke groet,
Henk

[ Bericht 19% gewijzigd door minicraft op 05-03-2017 09:19:53 ]
pi_169310867
Dus je temperatuur op de bediening is ingesteld op 20 en het wordt 20.5 en de HR92 gaan nog steeds niet dicht? Dan zou ik eerst een kijken met welke temperatuur je CV het water opwarmt. Het zou kunnen dat dat met een te hoge temperatuur is ter opzichte van de isolatie van je woning. Je krijgt dan overshoot.

Als je een redelijk geïsoleerde woning hebt en je cv warmt tot bijvoorbeeld 80 graden dan kan dat te hoog zijn, zet hem terug naar 60 graden of nog lager. Is ook goed voor je verbruik.
pi_169311713
Water temp staat op 70 graden moet voor convectoren ook niet minder worden
Huis is uit 1935

Maar wat maakt het uit of je met 60 of 70 graden water aan het stoken bent
of van mijn part met 50
20.5 is 20.5 de vraag is wanneer stuurt de Central Controller de beide HR92 dicht

heb je verder nog info over de andere vragen ?

Met vriendelijke groet,
Henk
pi_169327916
Ik heb geen ervaring met convectoren. In principe is de centrale unit niet erg nauwkeurig qua temperatuur. Wel kun je deze kalibreren. Als je vindt dat het te warm wordt, kalibreer dan de temperatuur op de centrale unit naar boven.

Daarnaast is het een overweging om een round te installeren zeker in combinatie met een convector. De HR92 moet natuurlijk dicht gaan als de temp is bereikt. Het je OT dan zou deze ook gedeeltelijk open kunnen blijven. Zoek eens op overshoot. er staat info op de vorige fora delen.

Wat de watertemperatuur uitmaakt, is dat bij een hoge watertemperatuur er meer kans is op overshoot. Zeker als wat overcapaciteit in de radiatoren hebt.
pi_169333989
berpit even een vraag aan jou

mag ik jouw vragen waar jou cv installatie uit bestaat
Wat heb jij allemaal van evohome geinstalleerd

Met vriendelijke groet,
Henk
pi_169348945
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 16:06 schreef okzbow het volgende:

[..]

Ik ben nu aan het werk, ga straks meteen kijken. Het gekke is dat op het kastje juist ook de "lage" temperaturen waren ingesteld.

Overigens is er helemaal niets veranderd in huis.
De volgende dag werkte alles weer zonder problemen, gek. Het lijkt op een datum issue, het weekendprogramma werd al op vrijdag gevolgd.
pi_169362557
Ik zie veel mensen met problemen dat de ketel blijft draaien / pendelen e.d. . Een van de oorzaken kan zijn dat de HR92 een beetje open gaat, maar niet voldoende om het warme water door de radiator te laten stromen. Op die manier warmt het niet op en blijft de ketel draaien. Dit kan ook gebeuren als de temperatuur op het setpoint ligt (of misschien zelfs 0.5c erboven bij een dalende temperatuur - weet ik niet zeker).

Als je kijkt naar je radiatorkraan zie je een pin. Standaard is het verschil, oftewel de mate waarin de HR92 de pin laat terugkomen, tussen dicht (positie 0) en open (positie 100) 1.5mm, oftewel 1 rondje. Met 'full stroke' is het verschil 3mm, 2 rondjes. Probleem wat ik had is dat
- Die HR92 bij het aanbrengen de pin helemaal dicht duwt. Met vrij grote kracht overigens - hij duwt hem voorbij het punt waarop je echt al weerstand voelt als je zelf met een tangetje duwt tegen die pin.
- Vervolgens gaat water pas stromen als hij de pin +-0.6mm terug laat komen (positie 40). Tot die positie is bereikt zit de kraan feitelijk dicht.
- Wanneer de temperatuur niet fors onder het setpoint ligt gaat de HR92 echter niet naar die positie, maar blijft steken op bijvoorbeeld positie 17.
- Dan stroomt het water dus niet. Full stroke lost dat ook niet op, bij full stroke moet de positie minimaal naar 20.

Superirritant. Je kan de kraan de schuld geven, dat daar teveel speling in zit (dat doet Honeywell natuurlijk ook), je kan stellen dat Evohome na verloop van tijd moet leren dat de kamer niet opwarmt onder een bepaalde positie (in tegenstelling tot wat Honeywell beweert dat doet ie dat dus niet.. niet betrouwbaar in ieder geval). Maar IMO moet die adapter waar je de HR92 op klikt stelbaar zijn en/of je moet een minimale positie kunnen instellen in het menu van de HR92. Die kranen zijn allemaal anders en veranderen ook gedurende de levensduur. Een normale knop zet je dan van standje 2 naar 2.5, probleem opgelost. Maar met deze dure kranen valt er niets te stellen.

Ik heb de mazzel dat de pin van mijn kraan een diameter heeft van 2mm, de diameter van de pin in de adapter van de HR92 is 3mm. Wat ik heb gedaan is dunne ringetjes (Conrad heeft ze vanaf 0.1mm) met een binnendiameter (het gat) van 2.2mm om de pin van mijn radiatorkraan schuiven, daarmee bepaal ik tot waar die HR92 de pin in kan drukken. Zo zorg ik dat er _net_ geen water meer stroomt als de HR92 die pin dicht heeft geduwd (de pin van de HR92 komt dan tegen de ringetjes aan). Gaat de HR92 een beetje open (vanaf positie 5-10 ofzo) gaat het water stromen.

Triest dat Honeywell hier geen goede oplossing voor biedt, ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben met dit probleem. Maargoed, ik hoop dat iemand wat heeft aan deze workaround.
pi_169362767
Dat lijkt me inderdaad niet goed. Wat voor merk kranen heb je? Want blijkbaar zijn de adapters voor die kranen niet goed.
Zelf heb ik Danfoss kranen, de bijgeleverde adapter had ik bij één kraan te ver naar achteren gemonteerd, waardoor het door jou geschetste probleem ontstond.
pi_169362853
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 11:56 schreef okzbow het volgende:

[..]

De volgende dag werkte alles weer zonder problemen, gek. Het lijkt op een datum issue, het weekendprogramma werd al op vrijdag gevolgd.
Bij ons thuis wordt nog wel eens het "speciale dag" programma ingeschakeld, als iemand eerder thuis is. Hij schakelt dan het weekend programma in. Als je dat niet in de gaten hebt loopt dat de volgende dag ook door, met als gevolg een koud huis om 07.00 uur.
pi_169363355
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 22:42 schreef bertpit het volgende:
Dat lijkt me inderdaad niet goed. Wat voor merk kranen heb je? Want blijkbaar zijn de adapters voor die kranen niet goed.
Zelf heb ik Danfoss kranen, de bijgeleverde adapter had ik bij één kraan te ver naar achteren gemonteerd, waardoor het door jou geschetste probleem ontstond.
Ik heb 'comap sar' kranen. Wat bedoel je met te ver naar achteren gemonteerd.. Te strak aangedraaid ? Ik heb ze ook wel wat losser gehad, maar dat werkt bij mij niet goed - dan zit die hele HR92 los. Nog wat geprutst met gastape ertussen om dat te fixen.. maar ik werd daar chagrijniger van dan van die ringetjes :)

Als je die adapter opendraait kan dat op een gegeven moment niet verder omdat er 2 plasticjes tegen elkaar komen. Zo zit er ook een soort 'ribbel' aan de binnenkant van die adapter waar een plasticje tegenaan komt zodat hij op een gegeven moment niet verder dicht kan. Als dat punt is bereikt zit de pin echter al te ver ingeduwd om vervolgens bij een lage positie (bv 17) water te laten stromen. Bij een van de adapters kan hij hem zelfs voorbij die ribbel duwen, die adapter is niet goed en heeft teveel speling oid.

Goed, ik vind die adapter maar een gaar ding. Die ribbel is niet degelijk, en hij moet verstelbaar zijn zodat je afhankelijk van de kraan die je hebt zelf kan 'stellen' tot waar de HR92 de pin van de kraan kan dichtduwen.
pi_169506085
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 23:04 schreef K1wi het volgende:
comap sar'
Ik ken Comap Sar kranen niet. Maar bij de HR92 worden standaard een paar soorten verloopstukjes meegeleverd van de meest verkochte kranen. Dit om de HR92 perfect te laten passen op diverse merken kranen.

Voor mijn kraan (de Danfoss) is er ook een verloopstuk. Die schuif je er op, als een ring om een vinger. Duw je het te ver naar achteren, dan kan de kraan nooit helemaal open. Het is dus zaak om het juiste verloopstuk op de correcte wijze te monteren.
pi_170475728
Ik heb nogal wat stromingsgeluid in mijn systeem. Dit is gekomen nadat ik de oude kranen heb vervangen door thermostatische kranen voor de Evohome.

Bij koud weer stookt de CV op een hogere temperatuur en is er minder stromingsgeluid. Wordt het warmer, dan komen de geluiden weer terug, doordat de aanvoertemperatuur lager is.

De opbouw van mijn CV is als volgt: ik heb drie segmenten voor, midden en achter, die onafhankelijk van elkaar kunnen verwarmen). Als alles tegelijk openstaat is er niets aan de hand.

Maar wordt er een zone apart verwarmd dan zijn de stromingsgeluiden zo hoog dat dit erg stoort. Toen ik 6 jaar geleden mijn CV verving heb ik deze een maatje groter genomen, dit begint nu tegen te werken. De pompsnelheid kan ik niet omlaag brengen deze draait op 20%. Er zit een Avdo in. Maar mijn vraag is, moet er wellicht een Avdo per segment in? (voor achter midden)
pi_170703783
quote:
0s.gif Op donderdag 1 december 2016 21:57 schreef Bigs het volgende:
Hier in huis begint inmiddels ook wel interesse te ontstaan voor een Evohome systeem, dus ik ben een beetje een planning aan het maken en ik ben benieuwd naar jullie mening over twee dingen:

De bypass: Nefit adviseert bij mijn Trendline HRC30 altijd een bypass te plaatsen in geval van zoneregeling. Het lijkt mij echter niet nodig aangezien ik met een lage temperatuur stook (vloerverwarming) en de aansturing modulerend is. Bovendien staan er twee radiatoren in het huis altijd half open dus er kan altijd wat warmte worden afgevoerd. Het is overigens een modern huis dus de radiatoren zijn aangesloten op centrale verdelers. Hoe is jullie ervaring, bypass of niet?

Voeding van de ATF600 wandplaat: Dit nieuwe model wandplaat bevat een losse trafo die je in de inbouwdoos kunt plaatsen. Gelukkig zit mijn huidige thermostaat op een inbouwdoos dus dat is geen probleem. Echter moet ik dan wel de thermostaatdraad vervangen door 230V bedrading. Zou ik ook de voeding op zolder bij de ketel kunnen plaatsen en de uitvoer via de oude thermostaatdraad naar de wandplaat kunnen voeren?
Ik heb zojuist de ATF600 wandmontageplaat in de woonkamer gekoppeld aan de bestaande thermostaatdraden waar eerst een Honeywell Chronotherm IV hing.
In de inbouwdoos op zolder bij de ketel heb ik de DC 5V naar 230v converter geplaatst. Thermostaatdraden er in en extra 230V stroomdraad gekoppeld.
Werkt perfect.
pi_170704121
Hoezo zijn er eigenlijk al 10 over deze, maar niks over Nest, is er geen Nest liefde hier? :P
Op vrijdag 4 november 2011 09:39 schreef Blik het volgende:
"Sinds wanneer is maart de derde maand van het jaar?"
61% van alle statistieken zijn nutteloos.
Vind je dat ik een internet verdien? Klik hier!
pi_170714282
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 mei 2017 13:53 schreef delano.888 het volgende:
Hoezo zijn er eigenlijk al 10 over deze, maar niks over Nest, is er geen Nest liefde hier? :P
Nest is zo Amerikaans. In Europa gebruik je beter Evohome of Tado.

Bovendien is Google Nest zo aan het verwaarlozen dat het nog maar de vraag is of dat bedrijf nog lang blijft bestaan.
pi_170714633
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 mei 2017 21:44 schreef Bigs het volgende:

[..]

Nest is zo Amerikaans. In Europa gebruik je beter Evohome of Tado.

Bovendien is Google Nest zo aan het verwaarlozen dat het nog maar de vraag is of dat bedrijf nog lang blijft bestaan.
Maar een Nest is zoveel mooier (imo), en word tegenwoordig ook door Essent geleverd enz, maar geen enkel topic.
Anyway ik ben erg blij met mijn Nest V3. Voor 200 euro inclusief installatie krijg je (imo) wel waar voor je geld.
Op vrijdag 4 november 2011 09:39 schreef Blik het volgende:
"Sinds wanneer is maart de derde maand van het jaar?"
61% van alle statistieken zijn nutteloos.
Vind je dat ik een internet verdien? Klik hier!
pi_170796734
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 mei 2017 22:01 schreef delano.888 het volgende:

[..]

Maar een Nest is zoveel mooier (imo), en word tegenwoordig ook door Essent geleverd enz, maar geen enkel topic.
Anyway ik ben erg blij met mijn Nest V3. Voor 200 euro inclusief installatie krijg je (imo) wel waar voor je geld.
Nest zet alle radiatoren die open staan aan of uit, dat concept bestaat al tientallen jaren. Het onderscheid zit hem in de zelf lerende aanpassing aan de gebruiker. Maar, het hele huis wordt aangezet door de centrale thermostaat. Ook ruimtes die je op dat moment niet gebruikt worden verwarmd.

Evohome stuurt per ruimte of per radiator en kan per ruimte de radiator aan laten gaan of niet. De radiator van de badkamer bijvoorbeeld staat slecht één of twee uur per dag aan. Je hoeft dat zelf niet meer te regelen. Tel uit je winst en comfort.

Uiteraard kun je via een app per ruimte de zaak op afstand in of uitschakelen, temperaturen regelen etc. Daarnaast kun je het koppelen aan ITTT, om bijvoorbeeld automatisch als iedereen weg is alles uit te zetten of als er iemand een bepaald postcodegebied in komt, aan te zetten.

Omdat dit een nieuw concept is, is er veel info uitgewisseld en dat heeft geleid tot veel discussie, vragen, antwoorden en oplossingen
pi_170798140
Helemaal mee eens. Maar dat is niet altijd slecht. Ik heb mijn badkamer knop gewoon op 10% staan en dat mag hij altijd staan. Nest is wel gewoon opentherm enz dus besparen doe ik alsnog wel.
Op vrijdag 4 november 2011 09:39 schreef Blik het volgende:
"Sinds wanneer is maart de derde maand van het jaar?"
61% van alle statistieken zijn nutteloos.
Vind je dat ik een internet verdien? Klik hier!
pi_171522970
Beste mensen,

Ik heb al weer een paar jaar een Evohome systeem en na een tijdje actief geweest te zijn in dit forum is de aandacht wat verslapt. Ook omdat ik het verversingstempo van Honeywell voor wat betreft nieuwe versies niet kan (en wil... ¤¤¤) bijbenen. Maar nu wend ik mij toch weer even tot deze bron van kennis, want dankzij mijn advies heeft een vriend ook Evohome laten installeren, maar dat gaat niet helemaal vlekkeloos. Hij heeft iig de laatste versie van de controller.

De eerste vraag is gelijk aan de eerste vraag van dit topic (maar die zie ik nergens beantwoord worden): hij heeft een zone waarin een radiator geregeld wordt door een HR92 en twee andere met een zoneklep. Dat leek een goeie oplossing, maar nu lijkt het erop dat dit niet samen in 1 zone kan. Althans: zijn installateur (ofwel: de slimme jongen van de administratie) weet niet hoe het moet en zegt dat Honeywell zegt dat het niet kan. Ik weet zeker dat het wel kon (bijv. met een multi-room zone), maar ik kan het nu zo 1-2-3 niet vinden. Wie weet het wel?

De tweede vraag hoort hier een beetje bij: ik heb zelf ook een oplossing waarbij twee radiatoren gekoppeld zijn, maar daar is destijds gekozen voor een HR80 als aansturing. Dat was voor de hand liggend omdat die ook als temperatuurvoeler moet optreden. Bij de situatie hierboven zou de zoneklep vervangen kunnen worden door een HR92, maar... ik lees hier verontrustende verhalen als zou de HR92 autonoom handelen. Dwz: zijn eigen temperatuurvoeler een rol laten spelen in de regeling. En dat is absoluut niet de bedoeling, want die HR92 komt dan in een hele andere ruimte te hangen. Ook hier is de vraag: is er iemand die echt weet hoe dit zit?

Tot slot - het is vragen naar de bekende weg, maar toch - we leven nog steeds in de situatie dat de centrale controllers die geen ingebouwde WiFi hebben niet te updaten zijn he...? Of is er inmiddels ergens een update beschikbaar?

Antwoorden worden zeer gewaardeerd :-)

*P*
pi_171547913
Evohome kan 12 zones na-regelen per zone kan je kiezen voor HR92 of Klep (BDR91) of vloerverwarming een combi is niet mogelijk. Dit was bij de vorige versie ook al zo.
Bij een zone met een zoneklep, plaats je in principe een extra ruimte voeler bij hiervoor kan je het beste de T87RF gebruiken.
De EvoWifi heeft een Update gekregen voor de overige modellen zijn geen update beschikbaar.
pi_171655145
@Ploink70
Zie dit draadje: http://www.automatedhome.(...)92-s-vs-HR80-s/page2
Hierin wordt ook verwezen naar een training: http://youlearn.honeywelluk.com
Succes
pi_171665245
Hier tref je alle info aan van de zone klep. https://products.ecc.emea(...)1p-0941nl01r1004.pdf
Deze is specifiek ontworpen om zone's aan of uit te schakelen. De logica om meerdere kleppen in één zone tegelijk te schakelen gaat dan ook aan mij voorbij. Maar misschien zijn de kleppen met een kabel te koppelen zodat ze gelijktijdig kunnen schakelen.

Combi met een HR92 gaat niet. O ja, kleppen werken het best met een aan / uit systeem.
pi_171953485
Hmmm op de een of andere manier werkt het notificeren van het forum niet of niet lekker, sorry dat ik niet eerder op de hulp heb gereageerd.

Dank voor de antwoorden in ieder geval. Ik weet niet of het historisch helemaal klopt, want bij mij was er destijds wel degelijk een keuze, maar nu (en waarschijnlijk dus al even) niet meer.

Overigens de vraag "waarom zou je dit willen": dat is vrij simpel en volgens mij staat dat ook in mijn toelichting. Denk een wat langere kamer met aan de kopse kanten radiatoren. Aan de ene kant zit er een en daar kan je een knop kwijt. Aan de andere kant zitten twee radiatoren in serie. In plaats van een knop zit daar een klep in de leiding zodat ze beide tegelijk aan (en uit) gaan.

Maar goed, we gaan even studeren op een andere oplossing. Waarschijnlijk ombouwen naar 3x een HR92.

*P*
pi_171986627
Ik heb ook wel eens met de gedachte gespeeld om die HR92 "knotsen" in de woonkamer weg te werken in een andere ruimte, maar weet het gevolg niet. Deze zijn ook gekoppeld.

Ik ben wel benieuwd hoe dat bij jou gaat werken.
pi_172020789
Misschien ten overvloede maar de situatie is als volgt:

Ik ben van plan om begin volgend jaar met de uitbouw van een keuken te starten en hierbij de gehele benedenverdieping te voorzien van vloerverwarming en de huidige radiatoren te verwijderen.

Omdat ik in de woonkamer ook een houtkachel heb en door een andere ruimteindeling ben ik geïnteresseerd in een Honeywell Evohome systeem waarbij de vloerverwarming aangestuurd wordt door middel van een HCE80.

Bij het zitgedeelte staat de kachel en komt het evotouch Wifi bedieningspaneel te hangen (is dit ook meteen een "voeler" die ik aan een zone kan koppelen?) Als de kachel aan is, gaat dat deel van de vloerverwarming dus niet aan?

De keuken zal dan een tweede zone worden, Als het erg koud is buiten dan stookt de kachel dit deel niet warm genoeg, hierbij heb ik volgens mij een aparte Round Wireless nodig om de temperatuur op die zone in te stellen en de vloerverwarming apart aan te kunnen zetten.

Voor de slaapkamers boven wil ik knoppen (HR92) op de radiatoren plaatsen om per ruimte de temperatuur te kunnen regelen.

Ben ik dan met de volgende kitlist compleet (ik heb een Nefit TrendLine HRC 30 CW5 ketel):
- Evotouch Wifi bedieningspaneel (woonkamer)
- Muurhouder
- Vloerverwarmingsregelaar (HCE80)
- Antenne voor HCE80 (HRA80)
- 2x/3x (afhankelijk van aantal aansluitingen op de verdeler) MT4-230-NC Servomotor
- Round Wireless (keuken)
- ketelmodule Opentherm (R8810A1018)
- 4x radiatorregelaar (HR92)

Ben ik nog iets vergeten of zijn er zaken die extra aandacht vereisen?
pi_172040550
Heeft iemand ook ervaring met die raamcontacten die je op de HR92 kraan aan moet sluiten?.

Die zijn met dit systeem in mijn geval onmisbaar. Anders gaat de ketel vol branden om de kamers die gelucht worden te verwarmen (wat dus niet lukt)

Ik zie voor de evohome verwarming alleen maar die (veel te dure) kabeltjes staan. Maar dat is toch belachelijk!
Met zo'n peperduur systeem verwacht je toch draadloze contacten.

Het veel goedkopere Max! systeem heeft deze wel, maar die stuurt de ketel niet aan dus zou ik een minder efficiente weersafhankelijke regeling moeten gebruiken.

Evohome beveiliging heeft wel een raamcontact:https://www.installatieva(...)fp4tQCFe4V0wodlRgO_w

Maar voor zover ik zie is die niet geschikt voor het verwarming systeem?????

Of werkt dat toch wel?
pi_172485060
quote:
0s.gif Op donderdag 29 juni 2017 12:18 schreef Adventurer666 het volgende:
Heeft iemand ook ervaring met die raamcontacten die je op de HR92 kraan aan moet sluiten?.

Die zijn met dit systeem in mijn geval onmisbaar. Anders gaat de ketel vol branden om de kamers die gelucht worden te verwarmen (wat dus niet lukt)

Ik zie voor de evohome verwarming alleen maar die (veel te dure) kabeltjes staan. Maar dat is toch belachelijk!
Met zo'n peperduur systeem verwacht je toch draadloze contacten.

Het veel goedkopere Max! systeem heeft deze wel, maar die stuurt de ketel niet aan dus zou ik een minder efficiente weersafhankelijke regeling moeten gebruiken.

Evohome beveiliging heeft wel een raamcontact:https://www.installatieva(...)fp4tQCFe4V0wodlRgO_w

Maar voor zover ik zie is die niet geschikt voor het verwarming systeem?????

Of werkt dat toch wel?
Standaard zit er deur/raam open beveiliging in. Alles wat je bedraad kan doen draagt bij aan de eenvoud van het systeem. Je hoeft maar één zone te installeren en dat is je voordeel.
pi_172485407
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juni 2017 16:51 schreef japjapie het volgende:
Misschien ten overvloede maar de situatie is als volgt:

Ik ben van plan om begin volgend jaar met de uitbouw van een keuken te starten en hierbij de gehele benedenverdieping te voorzien van vloerverwarming en de huidige radiatoren te verwijderen.

Omdat ik in de woonkamer ook een houtkachel heb en door een andere ruimteindeling ben ik geïnteresseerd in een Honeywell Evohome systeem waarbij de vloerverwarming aangestuurd wordt door middel van een HCE80.

Bij het zitgedeelte staat de kachel en komt het evotouch Wifi bedieningspaneel te hangen (is dit ook meteen een "voeler" die ik aan een zone kan koppelen?) Als de kachel aan is, gaat dat deel van de vloerverwarming dus niet aan?

De keuken zal dan een tweede zone worden, Als het erg koud is buiten dan stookt de kachel dit deel niet warm genoeg, hierbij heb ik volgens mij een aparte Round Wireless nodig om de temperatuur op die zone in te stellen en de vloerverwarming apart aan te kunnen zetten.

Voor de slaapkamers boven wil ik knoppen (HR92) op de radiatoren plaatsen om per ruimte de temperatuur te kunnen regelen.

Ben ik dan met de volgende kitlist compleet (ik heb een Nefit TrendLine HRC 30 CW5 ketel):
- Evotouch Wifi bedieningspaneel (woonkamer)
- Muurhouder
- Vloerverwarmingsregelaar (HCE80)
- Antenne voor HCE80 (HRA80)
- 2x/3x (afhankelijk van aantal aansluitingen op de verdeler) MT4-230-NC Servomotor
- Round Wireless (keuken)
- ketelmodule Opentherm (R8810A1018)
- 4x radiatorregelaar (HR92)

Ben ik nog iets vergeten of zijn er zaken die extra aandacht vereisen?
Kitlist zou kunnen kloppen, alleen werkt vloerverwarming niet met opentherm, maar met aan/uit. Hoewel opentherm door velen als een soort holy grail gezien wordt, zou het in het geval van vloerverwarming uitsluitend tegen je werken. Een moderne ketel met moduleert (vlam kan hoog en laag) op basis van de ingaande en uitgaande watertemperatuur en is daardoor al erg zuinig.

Wat gebeurt er als je het toch op OT basis doe is ongeveer het volgende: Open therm berekent bijvoorbeeld dat de ruimte 40 minuten gestookt moet worden op 70 graden. Echter in plaats van 70 graden word 50 graden gehanteerd omdat dat efficienter is (condensatie in het HR temperatuur deel) dit moet dan iets langer, zeg 55 minuten in plaats van de eerder berekende 40 minuten. Echter Honeywell stuurt toch gewoon na 40 minuten de klep dicht en je CV staat 15 minuten voor niets te stoken.

Let er ook op dat je vloer nog warm blijft als je je kachel aan doet. Dat zou wel een zweten kunnen worden:) ;)
pi_173645893
Ben een tijdje niet langsgeweest dus wellicht al ergens gemeld maar... weet iemand wat er aan de hand is geweest bij waakzaamwonen.nl? Zijn ze failliet gegaan of gewoon gestopt?
pi_173935782
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 22:35 schreef K1wi het volgende:
Ik zie veel mensen met problemen dat de ketel blijft draaien / pendelen e.d. . Een van de oorzaken kan zijn dat de HR92 een beetje open gaat, maar niet voldoende om het warme water door de radiator te laten stromen. Op die manier warmt het niet op en blijft de ketel draaien. Dit kan ook gebeuren als de temperatuur op het setpoint ligt (of misschien zelfs 0.5c erboven bij een dalende temperatuur - weet ik niet zeker).

Als je kijkt naar je radiatorkraan zie je een pin. Standaard is het verschil, oftewel de mate waarin de HR92 de pin laat terugkomen, tussen dicht (positie 0) en open (positie 100) 1.5mm, oftewel 1 rondje. Met 'full stroke' is het verschil 3mm, 2 rondjes. Probleem wat ik had is dat
- Die HR92 bij het aanbrengen de pin helemaal dicht duwt. Met vrij grote kracht overigens - hij duwt hem voorbij het punt waarop je echt al weerstand voelt als je zelf met een tangetje duwt tegen die pin.
- Vervolgens gaat water pas stromen als hij de pin +-0.6mm terug laat komen (positie 40). Tot die positie is bereikt zit de kraan feitelijk dicht.
- Wanneer de temperatuur niet fors onder het setpoint ligt gaat de HR92 echter niet naar die positie, maar blijft steken op bijvoorbeeld positie 17.
- Dan stroomt het water dus niet. Full stroke lost dat ook niet op, bij full stroke moet de positie minimaal naar 20.

Superirritant. Je kan de kraan de schuld geven, dat daar teveel speling in zit (dat doet Honeywell natuurlijk ook), je kan stellen dat Evohome na verloop van tijd moet leren dat de kamer niet opwarmt onder een bepaalde positie (in tegenstelling tot wat Honeywell beweert dat doet ie dat dus niet.. niet betrouwbaar in ieder geval). Maar IMO moet die adapter waar je de HR92 op klikt stelbaar zijn en/of je moet een minimale positie kunnen instellen in het menu van de HR92. Die kranen zijn allemaal anders en veranderen ook gedurende de levensduur. Een normale knop zet je dan van standje 2 naar 2.5, probleem opgelost. Maar met deze dure kranen valt er niets te stellen.

Ik heb de mazzel dat de pin van mijn kraan een diameter heeft van 2mm, de diameter van de pin in de adapter van de HR92 is 3mm. Wat ik heb gedaan is dunne ringetjes (Conrad heeft ze vanaf 0.1mm) met een binnendiameter (het gat) van 2.2mm om de pin van mijn radiatorkraan schuiven, daarmee bepaal ik tot waar die HR92 de pin in kan drukken. Zo zorg ik dat er _net_ geen water meer stroomt als de HR92 die pin dicht heeft geduwd (de pin van de HR92 komt dan tegen de ringetjes aan). Gaat de HR92 een beetje open (vanaf positie 5-10 ofzo) gaat het water stromen.

Triest dat Honeywell hier geen goede oplossing voor biedt, ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben met dit probleem. Maargoed, ik hoop dat iemand wat heeft aan deze workaround.
pi_173941979
Wat had je precies besteld bij de Conrad? Gewoon m2.5 sluitringen? er zijn zoveel ringen en dingen.

Ik heb namelijk hetzelfde probleem. De Danfoss laat zelfs bij 40% klepaansturing nog geen water door. Super vervelend, de Evotherm vraagt warmte, de kranen gaan niet open en de ketel gaat hierdoor op storing.
pi_174113628
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 september 2017 09:08 schreef 450SL het volgende:
Wat had je precies besteld bij de Conrad? Gewoon m2.5 sluitringen? er zijn zoveel ringen en dingen.

Ik heb namelijk hetzelfde probleem. De Danfoss laat zelfs bij 40% klepaansturing nog geen water door. Super vervelend, de Evotherm vraagt warmte, de kranen gaan niet open en de ketel gaat hierdoor op storing.
Ik heb ook Danfoss kranen, werkt prima. Waar je even naar moet kijken is of je de adapter wel goed hebt gemonteerd. Dit kun je gemakkelijk fout doen en het lijkt me dat er maar één soort adapter is. Deze moet goed naar achteren geschoven worden op de kraan, anders werkt het niet. (spreek uit eigen ervaring)

Klik de HR92 los. draai het tandwiel deeltje er af en je ziet de adapter. Schroef deze los, buig hem goed open en hou hem open met bv en schroevendraaierkop er tussen en duw de adapter zo ver mogelijk naar achteren. Nu schroef je hem vast.
  zondag 1 oktober 2017 @ 15:08:52 #167
1316 [email protected]
Founded by fuckers
pi_174115028
Heb het systeem sinds een paar dagen. Superblij mee! Raakte wel vlak na het installeren de verbinding kwijt met 3/4 zones doordat ik de remote al van de stroom had gehaald. Maar de batterijen waren blijkbaar nog erg leeg :? Duurde bij sommige zones 4 uur voordat hij ze terug had gevonden.
Nu even goed de handleiding lezen over dat automatisch leren. Heb al mooie schema's ingesteld.

Oja en ik heb een bypass waar de veer nu op stand 3 staat. Maar ik heb werkelijk waar geen idee wanneer ik dit strakker of losser zou moeten doen.
pi_174117387
quote:
14s.gif Op zondag 1 oktober 2017 15:08 schreef [email protected] het volgende:
Heb het systeem sinds een paar dagen. Superblij mee! Raakte wel vlak na het installeren de verbinding kwijt met 3/4 zones doordat ik de remote al van de stroom had gehaald. Maar de batterijen waren blijkbaar nog erg leeg :? Duurde bij sommige zones 4 uur voordat hij ze terug had gevonden.
Nu even goed de handleiding lezen over dat automatisch leren. Heb al mooie schema's ingesteld.

Oja en ik heb een bypass waar de veer nu op stand 3 staat. Maar ik heb werkelijk waar geen idee wanneer ik dit strakker of losser zou moeten doen.
Die batterijduur van het centrale kastje is hooguit enkele minuten, vreemd genoeg. Ik denk dat dat een software fout is.

Qua veer van de bypass: geen idee. Je zou het eens kunnen proberen door alles dicht te zetten. en een knop lost te halen en op 21 gr te zetten. Vermoedelijk heeft je CV dan te veel vermogen en kan die zijn warmte niet kwijt. Dan moet de bypass aanspringen.
  zondag 1 oktober 2017 @ 17:58:02 #169
1316 [email protected]
Founded by fuckers
pi_174118920
Ah ja.
Mij werd verteld dat na de eerste dag laden het los moest kunnen voor een x-periode. Maar dat is ijdele hoop dus. Al zal ik in de praktijk toch alles doen met de app op de tel haha.
pi_174299040
Beste mensen,

Ik heb sinds een paar weken evohome wifi OT met 4 zones thuis draaien inc met een remeha tzerra 39c plus.
In de woonkamer gebruik ik de evohome als ruimte sensor alle andere zones hebben een T87RF als sensor.
wat mij opvalt is dat evohome geen ruimte temp en ruimte setpoint door geeft aan de ketel als ik kijk in recom, altijd beide op 20 graden.
Is dit iemand al eens opgevallen?

Dank,

Dennis
pi_174328354
Ik heb momenteel een EvoHome colour, met de aparte internet-gateway verbonden met de router dus ik kan de app gebruiken.
Welk verschil is er als ik de nieuwe EvoHome Wi-Fi zou kopen? Krijgt die wel nog firmware updates? Mijn Evohome colour heeft als laatste versie iets uit 2014.
siQytDw.png
vs
Vc4LAhv.png
op zoek naar iemand die handig is met proxies voor een kleine opdracht
pi_174329032
Eventjes mijn eigen vraag beantwoorden: https://wifithermostaten.(...)ome.html#colorvswifi
Valt er bij Honeywell korting te krijgen als je je oud model inruilt voor een nieuw?
op zoek naar iemand die handig is met proxies voor een kleine opdracht
pi_174331376
quote:
0s.gif Op maandag 9 oktober 2017 13:03 schreef d3nn1sc het volgende:
Beste mensen,

Ik heb sinds een paar weken evohome wifi OT met 4 zones thuis draaien inc met een remeha tzerra 39c plus.
In de woonkamer gebruik ik de evohome als ruimte sensor alle andere zones hebben een T87RF als sensor.
wat mij opvalt is dat evohome geen ruimte temp en ruimte setpoint door geeft aan de ketel als ik kijk in recom, altijd beide op 20 graden.
Is dit iemand al eens opgevallen?

Dank,

Dennis
Dat is een goeie vraag. In een situatie met één centrale thermostaat, wordt door opentherm berekend hoe hoog de aanvoertemperatuur moet zijn om de ruimte te verwarmen en hoe lang dat moet duren. Vervolgens wordt de aanvoertemperatuur verlaagd en de tijd verlengd omdat dat zuiniger is.
Heb je meerdere thermostaten, zoals bij Evohome, dan werkt dat principe niet meer. Volgens geruchten die op deze fora te lezen zijn, werkt OT op Evohome niet en is het alleen maar een soort commercieel verhaal. OT verkoop namelijk beter.

Het fijne ervan zul je echter nooit weten, omdat het OT protocol niet vrijgegeven is.

[ Bericht 6% gewijzigd door bertpit op 10-10-2017 19:51:25 ]
pi_174333198
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 oktober 2017 19:32 schreef bertpit het volgende:

[..]

Dat is een goeie vraag. In een situatie met één centrale thermostaat, wordt door opentherm berekend hoe hoog de aanvoertemperatuur moet zijn om de ruimte te verwarmen en hoe lang dat moet duren. Vervolgens wordt de aanvoertemperatuur verlaagd en de tijd verlengd omdat dat zuiniger is.
Heb je meerdere thermostaten, zoals bij Evohome, dan werkt dat principe niet meer. Volgens geruchten die op deze fora te lezen zijn, werkt OT op Evohome niet en is het alleen maar een soort commercieel verhaal. OT verkoop namelijk beter.

Het fijne ervan zul je echter nooit weten, omdat het OT protocol niet vrijgegeven is.
Pfff ok, dan gaat Honeywell wel heel ver om dat commerciële verhaal in stand te houden.
Ik heb dit namelijk gemeld bij Honeywell en zij zeggen dat dit een hardware fout is en dat ik de ketel module moet omruilen voor een ander exemplaar....
pi_174354431
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 oktober 2017 20:28 schreef d3nn1sc het volgende:

[..]

Pfff ok, dan gaat Honeywell wel heel ver om dat commerciële verhaal in stand te houden.
Ik heb dit namelijk gemeld bij Honeywell en zij zeggen dat dit een hardware fout is en dat ik de ketel module moet omruilen voor een ander exemplaar....
Ik heb zelf de Remeha Calenta. Daarvan werd bij warmteservice gezegd dat deze alleen de eigen OT implementatie begrijpt en niet die van Honeywell. Ik heb dus de aan/uit gekocht en dat werkt prima.

Remeha ketels zijn zo zuinig dat je het verschil met OT niet merkt. Sterker nog mijn verbruik is aanzienlijk gedaald na de installatie van Evohome.
pi_174362273
quote:
0s.gif Op woensdag 11 oktober 2017 18:11 schreef bertpit het volgende:

[..]

Ik heb zelf de Remeha Calenta. Daarvan werd bij warmteservice gezegd dat deze alleen de eigen OT implementatie begrijpt en niet die van Honeywell. Ik heb dus de aan/uit gekocht en dat werkt prima.

Remeha ketels zijn zo zuinig dat je het verschil met OT niet merkt. Sterker nog mijn verbruik is aanzienlijk gedaald na de installatie van Evohome.
Word met de aan/uit module wel de ruimte temperatuur en ruimte setpoint doorgegeven?
pi_174448471
quote:
0s.gif Op woensdag 11 oktober 2017 22:31 schreef d3nn1sc het volgende:

[..]

Word met de aan/uit module wel de ruimte temperatuur en ruimte setpoint doorgegeven?
Ik heb het programma even opgestart, Nee dat zie ik niet terug in Recom, de waarde staat op open. Wel de regeltemp, intern setpoint cv setpoint, ventilator, pomp en nog een aantal waarden.
abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')