abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_167010449
Het vervolg op het volgeraakte forum van de Honeywell Evohome gebruikers.
Deel hier al je kennis, vragen et cetera betreffende het Evohome systeem.

Evohome is het systeem voor zone verwarming: in plaats van het aanzetten van de verwarming in je woning zet je het per ruimte aan. En ook op afstand te bedienen. Voor velen is hier een leuke besparing te genereren, tel uit je winst.

[ Bericht 57% gewijzigd door bertpit op 30-11-2016 21:18:05 ]
pi_167033913
Hier in huis begint inmiddels ook wel interesse te ontstaan voor een Evohome systeem, dus ik ben een beetje een planning aan het maken en ik ben benieuwd naar jullie mening over twee dingen:

De bypass: Nefit adviseert bij mijn Trendline HRC30 altijd een bypass te plaatsen in geval van zoneregeling. Het lijkt mij echter niet nodig aangezien ik met een lage temperatuur stook (vloerverwarming) en de aansturing modulerend is. Bovendien staan er twee radiatoren in het huis altijd half open dus er kan altijd wat warmte worden afgevoerd. Het is overigens een modern huis dus de radiatoren zijn aangesloten op centrale verdelers. Hoe is jullie ervaring, bypass of niet?

Voeding van de ATF600 wandplaat: Dit nieuwe model wandplaat bevat een losse trafo die je in de inbouwdoos kunt plaatsen. Gelukkig zit mijn huidige thermostaat op een inbouwdoos dus dat is geen probleem. Echter moet ik dan wel de thermostaatdraad vervangen door 230V bedrading. Zou ik ook de voeding op zolder bij de ketel kunnen plaatsen en de uitvoer via de oude thermostaatdraad naar de wandplaat kunnen voeren?
pi_167043262
quote:
Voeding van de ATF600 wandplaat: Dit nieuwe model wandplaat bevat een losse trafo die je in de inbouwdoos kunt plaatsen. Gelukkig zit mijn huidige thermostaat op een inbouwdoos dus dat is geen probleem. Echter moet ik dan wel de thermostaatdraad vervangen door 230V bedrading. Zou ik ook de voeding op zolder bij de ketel kunnen plaatsen en de uitvoer via de oude thermostaatdraad naar de wandplaat kunnen voeren?
Ik heb dit met het oude model ATF300 exact zo gedaan. Het hangt uiteraard wel van lengte en kwaliteit van de bestaande draden af. Ik heb destijds de multimeter er even op gezet en er bleef voldoende vermogen over.
Nou heeft de ATF600 wel andere specs, meen ik, dus of het daar ook werkt, durf ik niet met zekerheid te zeggen.
Anyhow, zeker het proberen waard, grote kans dat het gewoon werkt.
pi_167043764
quote:
0s.gif Op donderdag 1 december 2016 21:57 schreef Bigs het volgende:

De bypass: Nefit adviseert bij mijn Trendline HRC30 altijd een bypass te plaatsen in geval van zoneregeling. Het lijkt mij echter niet nodig aangezien ik met een lage temperatuur stook (vloerverwarming) en de aansturing modulerend is. Bovendien staan er twee radiatoren in het huis altijd half open dus er kan altijd wat warmte worden afgevoerd. Het is overigens een modern huis dus de radiatoren zijn aangesloten op centrale verdelers. Hoe is jullie ervaring, bypass of niet?

Bypass: die zou ik er altijd in plaatsen. Op het moment dat je de evohome installeert kun je alles goed afwegen en besluiten die radiatoren altijd open te zetten.

Als je echter over drie jaar ook de knoppen van de radiatoren ook een keer vervangt door thermostaatknoppen en vergeet er een bypass in te plaatsen..... Of het zijn nu al thermostaatknoppen.... Die kunnen vanzelf dicht gaan.
pi_167046404
Ok er zit wel een 3 bar veiligheidsventiel in de aanvoer dus ik zal m'n ketel niet opblazen, maar misschien als het systeem leeg gaat toch maar een shunt of bypass plaatsen voor het geval dat een van de huisgenoten per ongeluk de laatste radiator dicht draait.

Verder zit ik nu op de kleinste slaapkamer nog met 1 radiatorknop die in een dik gordijn hangt (de enige radiator in die kamer). Als ik daar een hr92 op zet gaat die denk ik nooit goed de temperatuur kunnen meten (de huidige knop voelt altijd vrij warm aan). Maar om er nu meteen weer een losse voeler of thermostaat tegen aan te gooien? :{ Misschien eerst maar eens kijken hoe dat gaat lopen.
pi_167082378
Ik heb een zoneklep die de keuken bedient, aangestuurd door een DTS92 voeler. Er hangt nu tijdelijk een radiator bij die niet op de zoneklep is aangesloten. Maar ik wil wel graag dat hij meedraait met die zone. Kan dit? Kan ik een zoneklep + radiatorknop in 1 zone configureren?
pi_167090613
Hallo Allemaal,

Ik heb mij ook op dit forum aangemeld vanwege de kennis over het Honywell Evohome systeem.

Ik heb sinds anderhalf jaar het systeem in huis. Toen nog met een oude Vaillant ketel (Die inmiddels is vervangen omdat er van alles aan kapot ging) en nu een gloednieuwe Nefit Trendline II HRC 30.

Wat ik heb aan Evohome:
1x evotouch kleurenscherm zonder WIFI.
Het geheel wordt geschakeld met en aan/uit module die bij de evotouch hoort.
4x HR92 verdeeld in:

Zone 1; ''huiskamer'': 1 radiator onder het raam aan de voorkant van het huis, 1 convectorput in de Serre, 1 radiator in de keuken (open doorgang naar de serre en woonkamer)
HR92 in de keuken en serre heb ik op volledig openen ingesteld om maximaal warm water hierheen te laten stromen.

Zone 2: Kantoor, 1 radiator onder het raam.

Het geheel is geïnstalleerd door een CV monteur. Maar zoals bekent blijft alles dan over het algemeen in fabriek instellingen staan.

Ons huis is uit de jaren 70 en standaard matig geïsoleerd. Zeker de serre die er door de vorige bewoners later is aangebouwd zorgt voor een slechte isolatie. In de winter voel je best goed de kou van de kanaalplaten op het dak komen. In de zomer wordt het bloed heet.
Oftewel, die gaat er een keer uit en dan komt er een fatsoenlijke aanbouw. Maar tot die tijd willen we het wel gewoon aangenaam warm hebben :)

Ik ben nu we een paar dagen koud weer hebben gehad druk geweest met het begrijpen van het EvoHome systeem en de ketel. Frustrerend kan ik je zeggen....

Een paar pijnpunten in de installatie:

- als het goed koud is buiten krijg ik de woonkamer niet op temperatuur. Niet omdat het niet zou kunnen maar omdat de ketel in wachtstand gaat. (pendelen heet dat?) Hij warmt het water naar de radiatoren dan niet verder op dan 40 graden. de delta t is dan ook 0 want de retour is dan ook 40 graden.
het is dus niet het probleem dat het niet kan maar dat het simpelweg niet gebeurd.

De ketel is ingesteld op een max. aanvoer van 80 graden. En een minimale pompsnelheid van 30%. Verder is die nu ingesteld op een vermogen van 25,2 KW. Maar voordat ik dat kan finetunen naar onder moet natuurlijk eerst goed verwarmt worden....

Ik heb veel gelezen en het zou kunnen dat er te veel weerstand op het systeem zit en de ketel denkt dat er door de radiatoren geen warmtevraag is? Ik ben nu aan het proberen dit te bevestigen / ontkrachten door meer radiatoren open te zetten. De radiator in de gang en in de badkamer staan nu vol open. Maar mogelijk weten de kenners hier meer.

Het stomme is dat als de ketel wel aan slaat ik gewoon een delta t heb van 10 á 15 graden die volgens mij gewoon respectabel is?

- Het aansturen van de ketel zonder dat er een zone is met warmtevraag. Alle zones ingesteld op ruim 5 graden (of meer) onder de huidige kamer temperatuur blijft af en toe het relais schakelen in de aan/uit module. Stoken om niks.... Niet slim en niet zuinig en niet goed voor de ketel neem ik aan. Dit probleem lees ik meer maar telefonisch kon Honywell mij melden dat ze niet op de hoogte zijn dat meer mensen er last van hebben. Tevens dat ik een monteur moest bellen die wel de juiste mensen kan bereiken bij Honywell.
Een monteur gaat echter niet 2 dagen hier zitten om het systeem te monitoren en fine te tunen. Dus waarom zou ik dat niet zelf kunnen?

Ik heb de evotouch terug gezet naar fabrieksinstellingen. Het heeft geholpen, ik hoor hem 's nachts niet meer aanspringen. Maar voor hoelang? Ik heb het idee dat het te maken heeft met het slimme aanleren die op een gegeven moment domme beslissingen maakt waar je geen invloed op kan hebben door middel van bijv. instelling.

Ik hoop dat de kenners met mij mee willen denken.
Bij voorbaat dank in ieder geval!
Mvg,<br />Robert
pi_167093500
Allereerst zonde dat je het Evohome systeem niet via opentherm heb aangesloten, je Nefit ketel gebruikt geen Opentherm protocol maar is wel modulerend via het EMS protocol, en hier is een converter voor:
https://www.saniglow.nl/n(...)-ems-7746901847.html

Dit kan je uiteraard altijd nog toepassen door de BDR91 van je systeem te veranderen naar een R8810.

Het lijkt erop dat de ketel zijn warmte niet goed kwijt kan op de een of andere manier, is het alleen de woonkamer?
Als je de woonkamer aanstuurt en je haalt de HR92 even van de radiator af, gaat het dan wel goed?

Heb je voldoende druk in je systeem? Bij sommige Nefit ketels heb je een beveiliging, als de installatiedruk onder een bepaalde druk komt dan gaat de ketel stoken met een max aanvoer temp van 40 graden oid.
De druk knippert dan ook in het display van de ketel bij het opstarten hiervan.

Misschien moet je de pompsnelheid wel verhogen, als er teveel weerstand in het systeem blijkt te zijn.
Je kan het sowieso even proberen.

Maar als de ketel warm water van dezelfde temperatuur weer in de retour krijgt dan gaat deze inderdaad pendelen, maar dat zou niet zo mogen zijn als er radiatoren openstaan.
Dus ergens gaat iets mis.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_167094151
Ik denk ook na om het Evo home systeem aan te schaffen de huidige Toon de deur uit te doen.
Ik heb vrij nieuwe radiatoren, maar ze zijn allemaal nog voorzien van een normale knop en geen thermostaat. In totaal heb ik 11 radiatoren in de woning. Ik wil graag 5 belangrijke zone's kunnen controleren, namelijk de woonkamer, 3 slaapkamers en de badkamer. Is het lastig om die knoppen te vervangen voor thermostaatknoppen en moet dan het hele systeem weer ontlucht worden?

Ik zit te denken om eerst het starterspakket aan te schaffen met 4 knoppen en dit later uit te breiden naar meer. Mijn ketel is een Remeha Tzerra dus ik zou via open therm moeten kunnen werken toch?
Of is het zinvoller nog te wachten en in 1x die 11 knoppen te kopen? Dan wordt het wel een uitgave in 1x. :(
pi_167094986
@JunkieXP

Bedankt voor je reactie. Ik heb nog wel de intentie om de boel via OpenTherm aan te sluiten. Maar het moment van aanschaffen van de Nefit was ongepland en daardoor al een lekkere uitgave eventjes.
Werkt dit goed dan want ik lees ook veel over mensen die terug stappen naar de aan/uit module omdat ze vooral problemen hebben met de opentherm module.

Vanochtend kreeg ik het weer niet naar de gewenste temperatuur. Ik heb dus de radiator in de badkamer helemaal open gedraaid en de minimale pompsnelheid verhoogd naar 45%. En hoppa de woonkamer was binnen 20 min van 17 naar 18,5 graden.

Ik heb nog niet geprobeerd om de HR92's ervanaf te halen. Zal ik proberen zodra het zich weer voor doet. Wat ik vanochtend wel heb gezien is dat de HR92 in de serre 85% open stond volgens de knop. Je zou toch denken dat zolang je nog anderhalve graad van de gewenste temp af zit die dingen 100% open blijven.

De druk in het systeem is 1.8 bar (koud). Dat zou toch voldoende moeten zijn? Ik zie niks knipperen wanneer hij in wachtstand staat.
Als je bij Nefit kijkt naar die melding 202 dan zeggen ze: De ketel krijgt vader dan 1x per 10 min warmtevraag via aan/uit. Maar dat zou niet mogen, de Evotouch staat ingesteld op max 6 keer per uur. Dat heb ik uiteraard gelijk al bekeken.

Ik ben benieuwd hoe het morgen ochtend gaat. Vannacht wordt weer een koude nacht met een koude dag morgen. Zijn wel mooie dagen om te zien hoe je CV zich gedraagt als je echt warmte nodig hebt.

Overigens wordt mijn kantoor altijd goed warm. Maar dat is ook een kleine ruimte met 1 radiator.
Mvg,<br />Robert
pi_167096253
@Rakett Het lijkt me dat je hele systeem niet optimaal ingeregeld is. Afgezien van je Evohome systeem heb je normaalgesproken te maken met twee belangrijke zaken:
1) Alle ketel instellingen, daar ben je al mee bezig.
2) Waterzijdige inregeling. Dit is de gelijkmatige verdeling van het warme water over alle radiatoren. Dit doe je door voetventielen op de radiator die het dichtst bij de CV zit te knijpen en de voetventielen van de verste wat verder open te zetten. Soms zit er een instelling op je thermostatische kraan, in plaats van voetventielen.

Meestal is waterzijdig inregelen niet heel belangrijk bij Evohome, omdat de knoppen zelf de hoeveelheid kraanopening regelen. Maar op het moment dat je je hele huis moet opwarmen en alles dus tegelijk openstaat is het wel degelijk belangrijk dat de verste radiator ongeveer even warm wordt als de radiator die het dichtst bij de ketel staat.

Meer info over waterzijdig inregelen tref je hier aan:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1619229
pi_167096370
quote:
0s.gif Op zondag 4 december 2016 13:58 schreef knny het volgende:
Ik denk ook na om het Evo home systeem aan te schaffen de huidige Toon de deur uit te doen.
Ik heb vrij nieuwe radiatoren, maar ze zijn allemaal nog voorzien van een normale knop en geen thermostaat. In totaal heb ik 11 radiatoren in de woning. Ik wil graag 5 belangrijke zone's kunnen controleren, namelijk de woonkamer, 3 slaapkamers en de badkamer. Is het lastig om die knoppen te vervangen voor thermostaatknoppen en moet dan het hele systeem weer ontlucht worden?

Ik zit te denken om eerst het starterspakket aan te schaffen met 4 knoppen en dit later uit te breiden naar meer. Mijn ketel is een Remeha Tzerra dus ik zou via open therm moeten kunnen werken toch?
Of is het zinvoller nog te wachten en in 1x die 11 knoppen te kopen? Dan wordt het wel een uitgave in 1x. :(
Je moet thermostatische kranen hebben. Dus systeem leegmaken, kranen vervangen, opvullen, ontluchten etc.

Als je begint met een deel op Evohome, houd er dan rekening mee dat alle cv kranen die openstaan altijd meedoen in de verwarming.
pi_167099306
quote:
0s.gif Op zondag 4 december 2016 15:27 schreef bertpit het volgende:

[..]

Je moet thermostatische kranen hebben. Dus systeem leegmaken, kranen vervangen, opvullen, ontluchten etc.

Als je begint met een deel op Evohome, houd er dan rekening mee dat alle cv kranen die openstaan altijd meedoen in de verwarming.
Ok dus als ik het goed begrijp is het beter om gelijk alles te laten vervangen met thermostaatkranen. Dan krijg ik dus 4 slimme en 7 domme thermostaatkranen. Dan hoeft het systeem maar 1x leeg
pi_167099368
@ Rakett, dan lijkt het er toch op dat het aan de pomp snelheid ligt 1.8 bar is ruim voldoende.
Ben benieuwd of het morgenochtend beter gaat, ik denk van wel.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_167099392
@knny, voordat je de kranen helemaal gaat of laat vervangen, een hoop handkranen zijn thermostatisch voorbereid, dit kan je zien als je de knop eraf haalt, dan zie je schroefdraad aan de buitekant van de kraan zitten.
Als dat het geval is hoef je alleen het binnenwerk maar te vervangen, scheelt geld en je hoeft het leidingwerk niet aan te passen.
Als je een foto plaatst van de kraan zonder knop kan ik het direct zeggen.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_167099685
quote:
2s.gif Op zondag 4 december 2016 17:55 schreef junkiexp het volgende:
@knny, voordat je de kranen helemaal gaat of laat vervangen, een hoop handkranen zijn thermostatisch voorbereid, dit kan je zien als je de knop eraf haalt, dan zie je schroefdraad aan de buitekant van de kraan zitten.
Als dat het geval is hoef je alleen het binnenwerk maar te vervangen, scheelt geld en je hoeft het leidingwerk niet aan te passen.
Als je een foto plaatst van de kraan zonder knop kan ik het direct zeggen.
Bedankt voor je bericht. Zojuist de knop even losgedraaid. Hier het resultaat.
pi_167100619
quote:
2s.gif Op zondag 4 december 2016 17:55 schreef junkiexp het volgende:
@knny, voordat je de kranen helemaal gaat of laat vervangen, een hoop handkranen zijn thermostatisch voorbereid, dit kan je zien als je de knop eraf haalt, dan zie je schroefdraad aan de buitekant van de kraan zitten.
Als dat het geval is hoef je alleen het binnenwerk maar te vervangen, scheelt geld en je hoeft het leidingwerk niet aan te passen.
Als je een foto plaatst van de kraan zonder knop kan ik het direct zeggen.
Ik overweeg dat n.a.v. mijn eerdere topic ook. Moet alleen nog even een loodgieter vinden die er zin in heeft. En dan hopen dat het slaagt met tien jaar oude kranen ;)
pi_167107477
quote:
0s.gif Op zondag 4 december 2016 18:11 schreef knny het volgende:

[..]

Bedankt voor je bericht. Zojuist de knop even losgedraaid. Hier het resultaat.
[ afbeelding ]
Zo te zin is het geen probleem, heb je een foto met vooraanzicht?
Dan graag die tas oid er ook ff af, vaak staat er wel een merklogo op en kan ik zien wat voor merk het is.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_167107504
quote:
0s.gif Op zondag 4 december 2016 18:51 schreef Bigs het volgende:

[..]

Ik overweeg dat n.a.v. mijn eerdere topic ook. Moet alleen nog even een loodgieter vinden die er zin in heeft. En dan hopen dat het slaagt met tien jaar oude kranen ;)
Over het algemeen geen probleem hoor, en een loodgieter is eigenlijk niet nodig.
Het is een kwestie van het systeem leeg laten lopen, met een bahco het hand binnenwerk eruit draaien en dan het th binnenwerk weer monteren.
Stelt niet zoveel voor.

En dan weer vullen en ontluchten uiteraard ;)
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
  zondag 4 december 2016 @ 23:22:04 #20
462712 Divinity0
Doet het zelf
pi_167108570
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 13:31 schreef Divinity0 het volgende:
Beste evohome medestanders en volgers.

Ik ben toch wel trotse eigenaar van het evohome systeem, al begint er links en recht wel iets van het trots af te nemen door onduidelijkheden. Mijn configuratie is als volgt:

Remeha calenta 40c
Evohome colour met internet module
HCE80 +antenne met 4xservomotor tbv vloerverwarming voor de woonkamer (3 lussen) en keuken (1lus)
6 HR92 tbv voor de radiatoren van de boven verdieping (3x slaapkamer en de badkamer)
De R8810 Opentherm ketelrelais.
By-pass aanwezig, plus een radiator in de bijkeuken welke een fractie openstaat.

Na een complete woning renovatie heeft deze installatie 2 jaar lang de boel verwarmd met af en toe wat slingeringen in de temperaturen, maar ivm 'andere prioriteiten' niks mee gedaan. Nu ik er wat tijd voor vrij maak en verbruiken ga vergelijken kom ik er achter dat ik relatief (geen huis/installatie is gelijk) veel gas verbruik.

Ik heb al een hele hoeveelheid van dit forum onderwerp gelezen met vele tips en trucs.
O.a heb ik regelmatig gelezen dat er wordt afgeraden om een R8810 (opentherm) ketelrelais te gebruiken. -Soms vanwege de servomotortjes die bij de vloerverwarming gebruikt worden. - anderszijds omdat de ketel niet goed zou functioneren met het opentherm protocol van honeywell.

Na dit te hebben gelezen (ook op andere sites) heb ik besloten om mijn O/T ketel relais te gaan vervangen voor een BDR91 ofwel aan/uit.

Na een ietswat stugge herstart (alle geinstalleerde zones verwijderd en opnieuw verbonden) heb ik het systeem weer in de benen, wat wil zeggen dat alles communiceert. de ketel verwarmd en de HCE80 pomp het in de vloer en de slaapkamers worden warm wanneer we dit nodig vinden.

Maar..

Het valt mij regelmatig op dat de HCE80 en de ketel niet synchroon lopen. Dus de ketel stookt en de HCE heeft de pomp af en de kleppen dicht (dus gas verstoken over de bypass voor niks) of andersom; de HCE pompt met de kleppen open terwijl de ketel in standby staat (koud water wordt de voer ingepompt)

Uiteindelijk lijkt het er wel op dat ik iets minder verbruik maar ik ben nog niet tevreden.

Hopelijk zijn er gebruikers die mij kunnen vertellen wat ik moet veranderen/doen.

-extra info
op de HCE80 zijn dus 4 servomotors geinstalleerd waarvan 3 op zone1 (woonkamer) en 1 op zone 2 (keuken)
verder heb ik de toewijzing gedaan vanuit evohome, met de installatie procedure. Met eerst de woonkamer (voeler is de evohome) verbinden, terug en nog een keer verbinden (lampje groen) en daarna de keuken (voeler DTS92) op dezelde manier.
en daarna de boven verdieping handmatig toegevoegd.
waarschijnlijk door iedereen gemist maar bij deze alsnog de vraag of iemand mij hiermee kan helpen
pi_167111156
https://www.amazon.de/gp/(...)Bhd9l08WL&ref=plSrch

Heb net een HR92 besteld via amazon.de voor 45 euro na invoeren kortingscode. Ik zie wel adapters hr92we en dit is 92HRT. Ik kon geen verschillen vinden behalve dat deze standaard 30 aansluiting heeft. Iemand enig idee wat het verschil is?
pi_167119402
quote:
0s.gif Op zondag 4 december 2016 23:22 schreef Divinity0 het volgende:

[..]

waarschijnlijk door iedereen gemist maar bij deze alsnog de vraag of iemand mij hiermee kan helpen
Ik zou beginnen met te kijken of de eco stand van je ketel aan of uit staat. Staat deze aan, dan wordt er iets sneller warm water geleverd voor douche en dergelijke. Echter slaat je ketel wel vaker aan om het op te warmen. Is dat niet zo, dan kan het liggen aan een defect onderdeel, of een instelling. En dan wordt het lastig. Wat je zou kunnen doen is telkens een component uitprogrammeren, om er achter te komen of er dan een verandering optreedt in het ketelgedrag.

Gebruik je de recom software al?
pi_167119645
quote:
0s.gif Op zondag 4 december 2016 23:22 schreef Divinity0 het volgende:

[..]

waarschijnlijk door iedereen gemist maar bij deze alsnog de vraag of iemand mij hiermee kan helpen
Schiet nog wat te binnen: Heb je wellicht een weersafhankelijk regeling?
pi_167126398
Zo vandaag heeft het hele systeem goed gewerkt. Vanochtend in één keer van 14 naar 20 graden. (ouders kwamen oppassen dus moest lekker warm zijn).

Hopelijk blijft dat zo :) Dan binnenkort maar eens kijken welke verbeteringen er nog meer door kunnen. Voor nu is het belangrijk dat het warm wordt met deze buiten temperaturen :)
Mvg,<br />Robert
pi_167131887
"Mijn Remeha Calenta lijkt prima te werken het (modulerende) Evohome WiFi systeem, ik gebruik vloerverwarming en gewone verwarning. Hoe zou ik kunnen zien/merken dat er een probleem is?"

quote:
0s.gif Op zaterdag 5 november 2016 17:54 schreef bertpit het volgende:

[..]

Dat zul je aan de kant van de CV moeten meten. Je kunt dan zien dat deze zonder warmtevraag toch aanspringt, daardoor is het verbruik te hoog. De vlamhoogte wordt niet goed geregeld en daardoor wordt het gedrag onvoorspelbaar. Wanneer je een klep gebruikt voor de vloerverwarming werkt dat ook niet goed. (wordt te snel dicht gestuurd) En de vloerverwarmingverdeled zijn ook op basis van aan/uit.
Ik was eigenlijk heel sceptisch, maar mijn nieuwsgierigheid won het ervan, dus ik heb de stap genomen en sinds een dag of 10 mijn modulerende 'Draadloze OpenTherm module - R8810A1018' vervangen door een 'Draadloze aan/uit-module - BDR91A1000'.
Ondanks dat ik niet bepaald zuinig ben omgesprongen met mijn gasgebruik, heb ik toch 0,464 per m3/graaddag gehaald. Dat was vorige maand nog 0,509 en vorig jaar, toen ik net begonnen was, 0,575.
Met andere woorden, een BDR91A1000 lijkt wel degelijk wat uit te maken met de Calenta :)
pi_167134173
quote:
0s.gif Op maandag 5 december 2016 22:24 schreef ouwe-schaterhand het volgende:
"Mijn Remeha Calenta lijkt prima te werken het (modulerende) Evohome WiFi systeem, ik gebruik vloerverwarming en gewone verwarning. Hoe zou ik kunnen zien/merken dat er een probleem is?"

[..]

Ik was eigenlijk heel sceptisch, maar mijn nieuwsgierigheid won het ervan, dus ik heb de stap genomen en sinds een dag of 10 mijn modulerende 'Draadloze OpenTherm module - R8810A1018' vervangen door een 'Draadloze aan/uit-module - BDR91A1000'.
Ondanks dat ik niet bepaald zuinig ben omgesprongen met mijn gasgebruik, heb ik toch 0,464 per m3/graaddag gehaald. Dat was vorige maand nog 0,509 en vorig jaar, toen ik net begonnen was, 0,575.
Met andere woorden, een BDR91A1000 lijkt wel degelijk wat uit te maken met de Calenta :)
Ahh, goed te horen dat het nu eens met een meting bevestigd wordt.
pi_167274761
Hallo,

Ik lees het meer maar vraag mij af of er een oorzaak of oplossing bekent is.

Wanneer alle zones (geregeld door de EvoTouch) 's avonds om 21:00 een stuk lager gezet worden blijft het systeem zeker nog een half uur warmte vragen aan de ketel. Totaal onnodig want alle relevante radiatoren staan dan dicht.

Het is net alsof de Evotouch zelf pas na een half uur in de gaten heeft dat er iets is veranderd in de temp instelling (automatisch) en dan pas de aan/uit module uit schakelt. Voor het verbruik neit handig.

Ik heb ook geen idee hoe je en of je de evotouch kan updaten (heb geen WIFI erop zitten)
Mvg,<br />Robert
pi_167275132
quote:
0s.gif Op maandag 12 december 2016 10:41 schreef Rakett het volgende:
Hallo,

Ik lees het meer maar vraag mij af of er een oorzaak of oplossing bekend is.

Wanneer alle zones (geregeld door de EvoTouch) 's avonds om 21:00 een stuk lager gezet worden blijft het systeem zeker nog een half uur warmte vragen aan de ketel. Totaal onnodig want alle relevante radiatoren staan dan dicht.

Het is net alsof de Evotouch zelf pas na een half uur in de gaten heeft dat er iets is veranderd in de temp instelling (automatisch) en dan pas de aan/uit module uit schakelt. Voor het verbruik niet handig.

Ik heb ook geen idee hoe je en of je de evotouch kan updaten (heb geen WIFI erop zitten)
Weet je zeker dat het een aan uit module is en niet een opentherm? Zie je dat de relais module (aan de ketel kant) de CV wel uitschakelt? Als dat zo is zit het in de ketel instellingen. Het kan best zijn dat je ketel de warmte nog wil afvoeren nadat hij uitgezet is. Soms kun je de pomp nadraaitijd zelf bepalen, soms niet.

Update van oudere modellen weet ik niet, zou je in de handleiding moeten opzoeken.
pi_167279299
Ik weet heel zeker dat het een aan/uit module is. Die moet nog vervangen worden voor een opentherm met converter voor de Nefit ketel. in de Evotouch is ook een aan/uit geconfigureerd.

Het punt is dus dat als de evotouch om gaat naar alle zones een stuk minder warm dat hij toch de aan/uit blijft schakelen. Tot ongeveer een half uur nadat de nieuwe instelling is ingegaan. Ik zie dat ook omdat het lamje van de aan/uit dan aan blijft gaan. Gaat die uit dat stopt de brander en blijft de pomp nog 1 minuut doorpompen. Dat napompen is zo ingesteld op de ketel.
De ketel doet dus wel wat de aan/uit module van hem verwacht.
Ook blijft het soms voorkomen dat de evotouch vaker dan 10 min schakelt waardoor de ketel in wachtstand gaat. Terwijl in de evotouch toch echt staat max 6 keer per uur schakelen.

Lees je terug in de topics over het evohome systeem dan lees je van meer mensen dat er warmtevraag blijft terwijl dat niet zou moeten. Maar ik heb nog geen echte oplossing gezien.

Bel je Honywell dan krijg je te horen dat dat niet kan en dat er iets verkeerd moet zijn ingesteld. En dat ik een installateur moet laten komen omdat hij een andere hulplijn kan bellen. Irritant want die instellingen veranderen kan ik zelf ook wel.

Als er iets verkeerd zou zijn ingesteld zou je ook niet verwachten dat hij een half uur warmte blijft vragen maar eerder de hele nacht door lijkt mij. Dat is niet zo. En is ook niet instelbaar.
Mvg,<br />Robert
pi_167283405
Is er wellicht nog een oude thermostaat aangesloten?
pi_167290416
Nee die hangt niet meer en is niet meer aangesloten. Ook dat weet ik heel zeker. En de warmte vraag komt echt van de Evohome aan/uit module. Die op zijn beurt draadloos wordt geschakeld door de Evotouch. Ik heb ook al de evotouch opnieuw gekoppeld met de aan/uit module. Signaal zeer sterk. En overdag nooit problemen in die communicatie dus waarom wel binnen een half uur nadat alle zones op laag gaan.

Het is net of de evotouch als een trage opa werkt die een half uur nodig heeft om zijn eigen acties te verwerken. Op het scherm staat wel dat alle zones op laag zijn gegaan maar alsof erachter nog een andere ''software trede'' zit die dit nog moet verwerken alleen nogal traag is.
Mvg,<br />Robert
pi_167293149
Ik weet niet hoe je systeem is opgebouwd, maar ik denk dat er ergens een defect lege batterij, of programmeerfout in zit. Ik zou beginnen met het handmatig uitzetten van het systeem op de evotouch. Alle zones moeten dan uitgaan en de cv gaat ook uit. Als dat niet helpt, programmeer je elke dag een uur voordat hij automatisch uitgaat een ander component uit, totdat je weet aan component het ligt.

Het zou ook een half lege batterij kunnen zijn op een HR92. De electronica heeft circa 3 volt nodig en niet heel veel minder dan dat. De motor die de kraan aanstuurt zal op een lager voltage nog wel werken, echter de electronica luistert erg nauw.
pi_167295630
Hmm dat zou betekenen dat componenten als de HR92 zelf warmtevraag doorgeven aan de ketelmodule. Nog nooit over nagedacht eigenlijk. Is dat zo?
pi_167296919
Volgens mij niet. Ik heb eens per ongeluk de evotouch van de stroom af gehad tijdens een vakantie. (een week lang) De evotouch kan maar kort zonder netstroom. Ik heb die week geen gas verbruikt. Het zou ook niet kloppen want je hoeft ook niet de HR92's te koppelen met de ketelmodule.

In elk geval, de batterijen zijn allemaal vervangen aan het eind van de zomer. Zodra om 21:00 alles laag wordt gezet is dit ook te zien op de HR92's. Die geven dan de lage temp aan en draaien de radiator dicht. Overigens gaat het dan om 1 zone van drie HR92's die zijn geschakeld als één zonetemperatuur met de voeler van de evotouch zelf. Dit is de woonkamer. De andere zone gaat een uur eerder al laag.

Tevens als er iets in de configuratie niet zou kloppen, dan zou je dat toch vaker moeten merken dan alleen in het half uur na het laag zetten van de zone? Na dat half uur is er (bij een normale zachte nacht) de hele nacht verder geen warmtevraag.
Mvg,<br />Robert
pi_167297243
Ik heb nu nog even één instelling geprobeerd. Namelijk dat in de parameters van de evotouch de optimalisatie uitgeschakeld staat en in de parameters van de zones ingeschakeld. Misschien dat die twee elkaar in de weg zitten. Ik ga het vanavond merken. :)
Mvg,<br />Robert
pi_167317406
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 november 2016 13:35 schreef bertpit het volgende:

[..]

Ik heb een jaren 30 woning (1933) met spouwmuur en dubbel glas. Vorig jaar heb ik spouwmuurisolatie laten aanbrengen, in de avond stoken we de woonkamer op tot 20gr maar het in de ochtend is het niet verder afgekoeld dan 18gr. We wonen aan de kust: veel wind maar iets mildere temperaturen dan de rest van het land.
Als je voornamelijk je huiskamer stookt, kan er veel warmte verloren gaan via een open deur naar de gang. Kruip ook eens over de vloer en voel of er tocht is door gaten van bijvoorbeeld de ankers waar je radiatoren mee afgehangen zijn.
Late reactie van mij, maar bedankt. Dit klinkt wel goed.

Onze spouwmuur waait wel flink door. Onder de vloer is het inderdaad ook lekker tochtig en soms vochtig, de vloer is in de winter ijskoud. Heb je een tussenwoning of een hoekhuis?
pi_167321274
quote:
0s.gif Op woensdag 14 december 2016 10:13 schreef ufopiloot het volgende:

[..]

Late reactie van mij, maar bedankt. Dit klinkt wel goed.

Onze spouwmuur waait wel flink door. Onder de vloer is het inderdaad ook lekker tochtig en soms vochtig, de vloer is in de winter ijskoud. Heb je een tussenwoning of een hoekhuis?
2 onder 1 kap
pi_167334673
Een aantal radiatoren van mij hebben een verticale aansluiting. In veel Engelse youtube filmpjes zie je HR92 die verticaal geplaatst wordt (lijkt ander type). Is deze versie wel geschikt voor verticale plaatsing, aangezien dit door vele wordt afgeraden.
pi_167340001
Mag ik even een heel kort dom vraagje stellen, ik zie geen nest topic, en een apart topic voor deze korte vraag leek me zonde.
Ik heb tussen 2 apparaten (heat link - ketel) een 24v aansluiting nodig. Daar kan ik toch gewoon prima een 230v 2,5mm stroomkabel voor gebruiken? Zeg maar, een te dikke draad bestaat toch niet?
Op vrijdag 4 november 2011 09:39 schreef Blik het volgende:
"Sinds wanneer is maart de derde maand van het jaar?"
61% van alle statistieken zijn nutteloos.
Vind je dat ik een internet verdien? Klik hier!
pi_167345625
quote:
0s.gif Op woensdag 14 december 2016 22:56 schreef knny het volgende:
Een aantal radiatoren van mij hebben een verticale aansluiting. In veel Engelse youtube filmpjes zie je HR92 die verticaal geplaatst wordt (lijkt ander type). Is deze versie wel geschikt voor verticale plaatsing, aangezien dit door vele wordt afgeraden.
In de UK zijn dat soort knoppen standaard en daar verkopen ze dus een ander model.. de HR92UK (in plaats van de HR92WE die je hier krijgt). Die is hier niet officiëel te krijgen. Bij Tado speelt hetzelfde probleem trouwens. Erg vreemd, want je komt in Nederland best wel eens van die verticale knoppen tegen tegen, zowel in oude als nieuwe huizen.
pi_167366874
quote:
0s.gif Op donderdag 15 december 2016 16:03 schreef Bigs het volgende:

[..]

In de UK zijn dat soort knoppen standaard en daar verkopen ze dus een ander model.. de HR92UK (in plaats van de HR92WE die je hier krijgt). Die is hier niet officiëel te krijgen. Bij Tado speelt hetzelfde probleem trouwens. Erg vreemd, want je komt in Nederland best wel eens van die verticale knoppen tegen tegen, zowel in oude als nieuwe huizen.
Qua techniek zijn ze volgens mij gewoon hetzelfde, alleen zit de aflezing van het schermpje verkeerd. In de UK verkopen ze de modellen met het gekantelde schermpje.
pi_167367011
quote:
0s.gif Op donderdag 15 december 2016 11:10 schreef delano.888 het volgende:
Mag ik even een heel kort dom vraagje stellen, ik zie geen nest topic, en een apart topic voor deze korte vraag leek me zonde.
Ik heb tussen 2 apparaten (heat link - ketel) een 24v aansluiting nodig. Daar kan ik toch gewoon prima een 230v 2,5mm stroomkabel voor gebruiken? Zeg maar, een te dikke draad bestaat toch niet?
Dit kun je beter even op klusidee.nl vragen. Het gaat er om hoeveel vermogen er over de kabel gaat. In principe is het zo dat hoe lager het voltage hoe dikker de kabel moet zijn (bij gelijk vermogen). Daarom zie je bij auto's met een 12 volt geluidsinstallatie en hoog vermogen van die dikke laskabels.
pi_167368195
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 december 2016 12:16 schreef bertpit het volgende:

[..]

Dit kun je beter even op klusidee.nl vragen. Het gaat er om hoeveel vermogen er over de kabel gaat. In principe is het zo dat hoe lager het voltage hoe dikker de kabel moet zijn (bij gelijk vermogen). Daarom zie je bij auto's met een 12 volt geluidsinstallatie en hoog vermogen van die dikke laskabels.
Nouja mijn vraag is dus eigenlijk gewoon of je een thermostaat ook met een te dikke draad kan aansluiten. Ik dacht dat weten mensen hier ook wel. Dan hoef ik niet speciaal dunnere draad te kopen.
Op vrijdag 4 november 2011 09:39 schreef Blik het volgende:
"Sinds wanneer is maart de derde maand van het jaar?"
61% van alle statistieken zijn nutteloos.
Vind je dat ik een internet verdien? Klik hier!
pi_167384430
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 december 2016 13:16 schreef delano.888 het volgende:

[..]

Nouja mijn vraag is dus eigenlijk gewoon of je een thermostaat ook met een te dikke draad kan aansluiten. Ik dacht dat weten mensen hier ook wel. Dan hoef ik niet speciaal dunnere draad te kopen.
Kan prima, een draad kan nooit te dik zijn, wel te dun ! Meestal wordt via de thermostaat een relais in de ketel aangestuurd, zowel thermostaat als bedrading worden nauwelijks belast.
Na m'n bancaire "meedenk" periode nu levensgenieter als ondernemer
pi_167384586
quote:
0s.gif Op maandag 5 december 2016 15:13 schreef bertpit het volgende:

[..]

Gebruik je de recom software al?
Als ik zoek op de mogelijkheden voor het gebruik van Recom software op een Calenta ketel is een USB kabel vereist. Los van de hoge aanschafprijs van deze kabel zou ik eigenlijk via UTP de verbinding willen maken aangezien er in de CV ruimte geen PC staat en ik het liefst zou monitoren op de laptop die gewoon dagelijks in gebruik is in ons thuisnetwerk
Na m'n bancaire "meedenk" periode nu levensgenieter als ondernemer
pi_167399678
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 december 2016 22:45 schreef roadrats het volgende:

[..]

Als ik zoek op de mogelijkheden voor het gebruik van Recom software op een Calenta ketel is een USB kabel vereist. Los van de hoge aanschafprijs van deze kabel zou ik eigenlijk via UTP de verbinding willen maken aangezien er in de CV ruimte geen PC staat en ik het liefst zou monitoren op de laptop die gewoon dagelijks in gebruik is in ons thuisnetwerk
Hoe je het koppelt maakt niet uit, het begint bij een FTDI kabel met een RJ10 koppelvlak. hier heb je er een:
http://www.marktplaats.nl(...)viousPage=mympSeller
pi_167440663
Hallo,

Weet iemand waar de instelling ''warmwaterregeling'' voor is in de Evotouch? Ik kan het nergens vinden.

Bedankt!
Mvg,<br />Robert
pi_167452773
Vandaag is mijn systeem volledig van slag. Badkamer was niet op tijd warm, en bij thuiskomst was het ook nog koud. Mijn ketelmodule stond rood te knipperen. Zou de kerstverlichting storen?

[ Bericht 8% gewijzigd door bertpit op 20-12-2016 10:29:56 ]
pi_167466941
Wat is het verschil tussen de EvoHome 2000 serie en de Evohome 3000 serie. Is dit alleen de ingebouwde WIFI support of is er meer "verbeterd" / "vernieuwd"?
Hoi
pi_167468058
@ roeliooHet verschil zit hem erin dat de Wifi uitvoering iets uitgebreidere en overzichtelijkere mogelijkheden heeft bij de zone-instellingen. Dus dan moet je van beide de handleiding doornemen om precies te weten wat de verschillen zijn.
https://wifithermostaten.(...)ome.html#colorvswifi

Daarnaast gaat het updaten automatisch. Hoe dat bij de non wifi apparatuur gaat weet ik niet.
pi_167517973
quote:
0s.gif Op maandag 12 december 2016 14:27 schreef Rakett het volgende:
Die moet nog vervangen worden voor een opentherm met converter voor de Nefit ketel.

Niet doen! De Opentherm naar Bosch/Nefit converter werkt slecht en je hebt geen idee of ie het doet. Hebben hier ook eerst de R8810A1018 geïnstalleerd gekregen, ketel ging 9/10 niet aan als je warmte vroeg in een ruimte, pas nadat je op de R8810A1018 (naast de ketel) op het knopje drukte kwam er een signaal bij de ketel. Na een maand laten vervangen door de aan/uit module en alle problemen verholpen.
pi_167521547
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2016 01:24 schreef AIex het volgende:

[..]

Niet doen! De Opentherm naar Bosch/Nefit converter werkt slecht en je hebt geen idee of ie het doet. Hebben hier ook eerst de R8810A1018 geïnstalleerd gekregen, ketel ging 9/10 niet aan als je warmte vroeg in een ruimte, pas nadat je op de R8810A1018 (naast de ketel) op het knopje drukte kwam er een signaal bij de ketel. Na een maand laten vervangen door de aan/uit module en alle problemen verholpen.
Merk je nog nadelen bij de aan/uit aansturing van de Nefit ketel, qua comfort ofzo? Ik stook met lage temperatuur (want vloerverwarming) dus erg veel nut heeft die OpenTherm modulatie toch niet echt, dus misschien kan ik net zo goed direct voor aan/uit gaan dan. Ik lees er namelijk wel vaker problemen mee.
pi_167526313
Ik heb sinds ~ een maand ook een Evohome systeem in huis. Bevalt merendeels goed, maar er zijn nog een paar punten die me tegenvallen.

- ik heb 'adaptief aanwarmen' ingeschakeld, maar het systeem begint nu veel te vroeg met verwarmen. Hij staat ingesteld op 'max. 1 uur' voor de geprogrammeerde tijd. Ik zou verwachten ('adaptief') dat het systeem zo laat mogelijk begint met verwarmen, zodat de temperatuur net op het juiste moment de instelwaarde bereikt. Dat gebeurt echter niet. Het systeem begint klokslag 1 uur voor de geprogrammeerde tijd te verwarmen, en schakelt na 30 minuten uit omdat de instelwaarde is bereikt. Ik heb de adaptieve start na een paar dagen maar weer uitgezet (ik werd wakker van de CV-ketel),
Is dit normaal? Of moet het systeem uiteindelijk toch gaan inleren?

- de temperatuursensor in de Evotouch is onbruikbaar onnauwkeurig bij temperaturen onder de 21°. Daarboven klopt het wel redelijk. Toch maar een externe thermostaat aanschaffen...
pi_167526599
Het voordeel van zo'n externe voeler is dat je die ook op de ideale plaats kunt hangen (juiste hoogte, uit de tocht, geen directe zon). Nadeel is dat ze best wel aan de prijs zijn voor zo'n simpel ding.
pi_167526864
yep, helemaal als je voor zowat elke zone een moet aanschaffen.
pi_167528528
quote:
0s.gif Op woensdag 14 december 2016 22:56 schreef knny het volgende:
Een aantal radiatoren van mij hebben een verticale aansluiting. In veel Engelse youtube filmpjes zie je HR92 die verticaal geplaatst wordt (lijkt ander type). Is deze versie wel geschikt voor verticale plaatsing, aangezien dit door vele wordt afgeraden.
Het kan (ik heb het hier werkend), alleen is de ingebouwde thermostaat dan onbruikbaar omdat de knop te veel wordt opgewarmd door de onderliggende buis.
pi_167553867
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2016 15:05 schreef zounds010 het volgende:
Ik heb sinds ~ een maand ook een Evohome systeem in huis. Bevalt merendeels goed, maar er zijn nog een paar punten die me tegenvallen.

- ik heb 'adaptief aanwarmen' ingeschakeld, maar het systeem begint nu veel te vroeg met verwarmen. Hij staat ingesteld op 'max. 1 uur' voor de geprogrammeerde tijd. Ik zou verwachten ('adaptief') dat het systeem zo laat mogelijk begint met verwarmen, zodat de temperatuur net op het juiste moment de instelwaarde bereikt. Dat gebeurt echter niet. Het systeem begint klokslag 1 uur voor de geprogrammeerde tijd te verwarmen, en schakelt na 30 minuten uit omdat de instelwaarde is bereikt. Ik heb de adaptieve start na een paar dagen maar weer uitgezet (ik werd wakker van de CV-ketel),
Is dit normaal? Of moet het systeem uiteindelijk toch gaan inleren?

- de temperatuursensor in de Evotouch is onbruikbaar onnauwkeurig bij temperaturen onder de 21°. Daarboven klopt het wel redelijk. Toch maar een externe thermostaat aanschaffen...
Adaptief aanwarmen moet het systeem leren, maar je zou verwachten dat dat na een maand wel zou kloppen. Tenzij er natuurlijk enorme temperatuurschommelingen zijn, dan kun je aannemen dat het niet klopt. Daar komt nog een factor bij. Werkt je CV op lage temperatuur en heb je relatief kleine radiatoren, dan duurt het lang voordat de zaak op temperatuur is.
De evotouch kun je overigens calibreren.
pi_167558647
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2016 11:08 schreef Bigs het volgende:

[..]

Merk je nog nadelen bij de aan/uit aansturing van de Nefit ketel, qua comfort ofzo? Ik stook met lage temperatuur (want vloerverwarming) dus erg veel nut heeft die OpenTherm modulatie toch niet echt, dus misschien kan ik net zo goed direct voor aan/uit gaan dan. Ik lees er namelijk wel vaker problemen mee.
Nope absoluut geen nadelen, het is lekker snel warm :).
pi_167559527
quote:
De evotouch kun je overigens calibreren.
Dat had ik gezien, maar dat is een vaste factor. Ik heb gemerkt dat bij 19º de afwijking veel groter is dan bij 21º (waarschijnlijk door de warmte die de Evotouch zelf produceert). Dat krijg ik er met calibreren niet uit.
pi_167560787
Net offerte gekregen voor het ombouwen van 11 radiatoren in mijn woning. Het zijn allemaal nog normale aan/uit radiatoren en deze worden voorzien van waterzijdige regelaars. 5x HR92 voor 3 slaapkamers, badkamer en zolder.

Het systeem wordt helemaal waterzijdig ingeregeld en radiatoren worden omgebouwd. 5 radiatoren in de woonkamer zijn nu voorzien van een verticale knop, deze worden ook meegenomen in de offerte.
Inclusief het inregelen en 6 normale thermostaatkranen die waterzijdig zijn in te regelen en het plaatsten van de HR92's( zelf aangeschaft) kom ik op een kleine ¤450,-

Is dit een beetje een nette prijs? Het gaat om een kennis van mij met eigen installatiebedrijf. Hij zei toch wel zo'n halve tot hele dag nodig te hebben om alles in te regelen enzo.
pi_167577496
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 december 2016 20:46 schreef knny het volgende:
Net offerte gekregen voor het ombouwen van 11 radiatoren in mijn woning. Het zijn allemaal nog normale aan/uit radiatoren en deze worden voorzien van waterzijdige regelaars. 5x HR92 voor 3 slaapkamers, badkamer en zolder.

Het systeem wordt helemaal waterzijdig ingeregeld en radiatoren worden omgebouwd. 5 radiatoren in de woonkamer zijn nu voorzien van een verticale knop, deze worden ook meegenomen in de offerte.
Inclusief het inregelen en 6 normale thermostaatkranen die waterzijdig zijn in te regelen en het plaatsten van de HR92's( zelf aangeschaft) kom ik op een kleine ¤450,-

Is dit een beetje een nette prijs? Het gaat om een kennis van mij met eigen installatiebedrijf. Hij zei toch wel zo'n halve tot hele dag nodig te hebben om alles in te regelen enzo.
Dat lijkt me een nette prijs.
pi_167612096
Heb net maar weer een extra THR092HRT via amazon.de gekocht met 10e korting voor ¤45,-. Kon het niet laten Voor zo'n prijs. Nu in totaal straks met 6 zones beginnen. 😀
pi_167636402
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2016 01:24 schreef AIex het volgende:

[..]

Niet doen! De Opentherm naar Bosch/Nefit converter werkt slecht en je hebt geen idee of ie het doet. Hebben hier ook eerst de R8810A1018 geïnstalleerd gekregen, ketel ging 9/10 niet aan als je warmte vroeg in een ruimte, pas nadat je op de R8810A1018 (naast de ketel) op het knopje drukte kwam er een signaal bij de ketel. Na een maand laten vervangen door de aan/uit module en alle problemen verholpen.
Bedankt! Dan zal ik daar nog eens goed over nadenken.

Ik heb nu het max aantal schakelmomenten terug gezet naar 3 i.p.v. 6. De NEFIT ketel gaat niet meer in anti-pendelmodus (waardoor geen warmte) en hij houdt de boel met 3 keer per uur ook netjes warm.

Waar ik mij wel nog ontzettend aan irriteer is dat het systeem nog zeker 2 keer warmte vraagt na dat alle zones op laag zijn gegaan. Deze klacht lees je heel erg veel op internet en ik vind het een ronduit domme fout in de evotouch.

Zijn er updates? En hoe deze te installeren?
Mvg,<br />Robert
pi_167638087
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 december 2016 12:05 schreef Rakett het volgende:

[..]

Bedankt! Dan zal ik daar nog eens goed over nadenken.

Ik heb nu het max aantal schakelmomenten terug gezet naar 3 i.p.v. 6. De NEFIT ketel gaat niet meer in anti-pendelmodus (waardoor geen warmte) en hij houdt de boel met 3 keer per uur ook netjes warm.

Waar ik mij wel nog ontzettend aan irriteer is dat het systeem nog zeker 2 keer warmte vraagt na dat alle zones op laag zijn gegaan. Deze klacht lees je heel erg veel op internet en ik vind het een ronduit domme fout in de evotouch.

Zijn er updates? En hoe deze te installeren?
Ik heb de wifi versie, deze heeft begin dit jaar een update gehad. Dat ging automatisch. De vraag hoe dat hij andere (niet wifi) versies gaat heb ik al een paar keer voorbij zien komen, het antwoord heb ik niet. Werk je nu met OT of aan/uit?

Het enige waar ik me aan erger is dat ik de pomp niet lager kan zetten. Op de minimale draaisnelheid (=20%) maakt het een behoorlijk kabaal als er slechts twee radiatoren open staan. Ik ga ook het aantal schakelmomenten terug brengen en kijk hoe dat uitpakt. Ik denk namelijk dat de kans groter is dat er dan een groter aantal radiatoren open staat, waardoor het lawaai minder wordt.
pi_167737288
Beste Evohome gebruikers

Na lang wikken en wegen toch wel erg warm gelopen voor dit product
Echter een vraag
Ik ben in het bezit van een Remaha Avanta (2008)
En ik wil het gaan proberen met de OpenTherm rf-module
Nu is het zo dat deze module geen voeding nodig heeft
Ik heb nu een iSense RF en die heeft dus een iBase RF-zender met voeding
anders werk hij niet
de vraag is dus werkt de OpenTherm rf-module bij mij

Met vriendelijke groet
Henk
pi_167750231
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 12:27 schreef minicraft het volgende:
Beste Evohome gebruikers

Na lang wikken en wegen toch wel erg warm gelopen voor dit product
Echter een vraag
Ik ben in het bezit van een Remaha Avanta (2008)
En ik wil het gaan proberen met de OpenTherm rf-module
Nu is het zo dat deze module geen voeding nodig heeft
Ik heb nu een iSense RF en die heeft dus een iBase RF-zender met voeding
anders werk hij niet
de vraag is dus werkt de OpenTherm rf-module bij mij

Met vriendelijke groet
Henk
Als de remeha avanta hetzelfde OT dialect spreekt als de remeha calenta, dan kun je beter kiezen voor aan/uit. Bij OT kun je onvoorspelbaar gedrag krijgen.

Voor mij is het überhaupt een vraag waarom je opentherm zou nemen in het geval van zone verwarming. Binnen Evohome warm je niet het gehele huis op met een centrale thermostaat, maar één of meerdere individuele ruimten die voorzien zijn van een individuele thermostaat per ruimte.
Zo kun je bijvoorbeeld om 07.00 tot 07.30 uur de badkamer aanwarmen, om 07.30 uur tot 08.00 uur de eetkamer en dan vanaf 17.30 tot 19.30 de keuken en vanaf 18.30 uur tot 22.30 uur de eetkamer en woonkamer. In dit voorbeeld zit expres enige overlap.
De vraag die ik heb is de volgende: als je met Opentherm aanstuurt om van 17.30 tot 19.30 de keuken te verwarmen en de ketel spring een uur van te voren aan (met automatisch aanwarmen), dan zal deze zodra het warm is op een lagere temperatuur willen stoken. Maar even later komt daar de woonkamer bij, deze heeft een hogere temperatuur nodig. Wat gaat Evohome nu doen?
pi_167750427
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 17:37 schreef bertpit het volgende:

[..]

Als de remeha avanta hetzelfde OT dialect spreekt als de remeha calenta, dan kun je beter kiezen voor aan/uit. Bij OT kun je onvoorspelbaar gedrag krijgen.

Voor mij is het überhaupt een vraag waarom je opentherm zou nemen in het geval van zone verwarming. Binnen Evohome warm je niet het gehele huis op met een centrale thermostaat, maar één of meerdere individuele ruimten die voorzien zijn van een individuele thermostaat per ruimte.
Zo kun je bijvoorbeeld om 07.00 tot 07.30 uur de badkamer aanwarmen, om 07.30 uur tot 08.00 uur de eetkamer en dan vanaf 17.30 tot 19.30 de keuken en vanaf 18.30 uur tot 22.30 uur de eetkamer en woonkamer. In dit voorbeeld zit expres enige overlap.
De vraag die ik heb is de volgende: als je met Opentherm aanstuurt om van 17.30 tot 19.30 de keuken te verwarmen en de ketel spring een uur van te voren aan (met automatisch aanwarmen), dan zal deze zodra het warm is op een lagere temperatuur willen stoken. Maar even later komt daar de woonkamer bij, deze heeft een hogere temperatuur nodig. Wat gaat Evohome nu doen?
Ik heb nu een jaar evohome (aan uit, daarvoor de isense met opentherm) en mijn gasverbruik is 26% omlaag.
pi_167755605
quote:
Het enige waar ik me aan erger is dat ik de pomp niet lager kan zetten. Op de minimale draaisnelheid (=20%) maakt het een behoorlijk kabaal als er slechts twee radiatoren open staan. Ik ga ook het aantal schakelmomenten terug brengen en kijk hoe dat uitpakt. Ik denk namelijk dat de kans groter is dat er dan een groter aantal radiatoren open staat, waardoor het lawaai minder wordt.
Heb je een bypass in je systeem zitten?

(ik heb ook last van lawaai in het systeem sinds ik de Evohome heb geïnstalleerd, heb nu geen bypass, ik lees her en der dat het helpt om er een in te bouwen)
pi_167786118
of 1 radiator in de hal ofzo zonder evohome kraan gebruiken, zodat hij daar zijn waterdruk/warmte kwijt kan
pi_167786819
Dat doe ik nu (1 radiator in de badkamer), maar dat gooit een hoop energie weg (badkamer + gang zijn de hele dag 22º), en de radiator is te klein waardoor hij veel herrie maakt.
pi_167787537
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 19:57 schreef zounds010 het volgende:

[..]

Heb je een bypass in je systeem zitten?

(ik heb ook last van lawaai in het systeem sinds ik de Evohome heb geïnstalleerd, heb nu geen bypass, ik lees her en der dat het helpt om er een in te bouwen)
Ik heb er een bypass in zitten. Ik denk dat het lawaai veroorzaakt wordt doordat er slechts een paar radiatoren tegelijk open staan, waar voorheen gewoon alle radiatoren open stonden. Ik heb gelezen dat dit bij een systeem met normale thermostaat knoppen ook vaak het geval is.
pi_167791133
Toen ik nieuwe radiatorkleppen in mijn systeem installeerde, verwonderde ik me er al over dat de doorlaat zo klein is (~4 mm, terwijl de aanvoerbuis 15 mm is). Da's al vragen om problemen natuurlijk.
  dinsdag 3 januari 2017 @ 17:51:29 #73
1316 PLAE@
Founded by fuckers
pi_167860207
Het systeem heeft ook mijn interesse, ik heb:

Begane grond
Gang 1R (nooit verwarmd)
Garage 1R (nooit verwarmd)
Studeerkamer 1R (regelmatig verwarmd)

1e verdieping
Woonkamer: 3 R (regelmatig verwarmd)
Gang: 1 R (nooit verwarmd)
Keuken: 1R (regelmatig verwarmd)

2e verdieping
Slaapkamer 1R (nooit verwarmd)
Slaapkamer 1R (nooit verwarmd)
Slaapkamer 1R (nooit verwarmd)
Badkamer 1R (nooit verwarmd).

Totaal 12 radiatoren met 10 potentiële zones.

Ik wil de studeer-, woon- en badkamer als aparte zone net als de keuken.
De rest vind ik handmatig eigenlijk wel prima omdat ik het vrijwel nooit verwarm.

Optie 1 (kan dit?)
4 zones en de rest handmatig houden?

Optie 2
All the way gaan en 10 zones maken met op alle 12 de radiatoren een HR92.

Wat zouden beide opties inclusief installatie ongeveer kosten is jullie ervaring/kennis?

Valt mij overigens op dat de HR92 in Duitsland een stuk goedkoper is met ¤60 (en dan lees ik hierboven ook nog over kortingen op Amazon).

Heb een paar dagen terug een offerte opgevraagd voor optie 2 maar daar nog niks over gehoord. Ik denk dat ik met optie 1 echt kan besparen en met optie 2 vooral luxe in huis haal. Het is allebei wat waard natuurlijk :)

[ Bericht 5% gewijzigd door PLAE@ op 03-01-2017 17:57:42 ]
pi_167868813
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 januari 2017 17:51 schreef PLAE@ het volgende:
Het systeem heeft ook mijn interesse, ik heb:

Begane grond
Gang 1R (nooit verwarmd)
Garage 1R (nooit verwarmd)
Studeerkamer 1R (regelmatig verwarmd)

1e verdieping
Woonkamer: 3 R (regelmatig verwarmd)
Gang: 1 R (nooit verwarmd)
Keuken: 1R (regelmatig verwarmd)

2e verdieping
Slaapkamer 1R (nooit verwarmd)
Slaapkamer 1R (nooit verwarmd)
Slaapkamer 1R (nooit verwarmd)
Badkamer 1R (nooit verwarmd).

Totaal 12 radiatoren met 10 potentiële zones.

Ik wil de studeer-, woon- en badkamer als aparte zone net als de keuken.
De rest vind ik handmatig eigenlijk wel prima omdat ik het vrijwel nooit verwarm.

Optie 1 (kan dit?)
4 zones en de rest handmatig houden?

Optie 2
All the way gaan en 10 zones maken met op alle 12 de radiatoren een HR92.

Wat zouden beide opties inclusief installatie ongeveer kosten is jullie ervaring/kennis?

Valt mij overigens op dat de HR92 in Duitsland een stuk goedkoper is met ¤60 (en dan lees ik hierboven ook nog over kortingen op Amazon).

Heb een paar dagen terug een offerte opgevraagd voor optie 2 maar daar nog niks over gehoord. Ik denk dat ik met optie 1 echt kan besparen en met optie 2 vooral luxe in huis haal. Het is allebei wat waard natuurlijk :)
Dat kan. De radiatoren die je echt nooit gebruikt kun je overslaan. Voor de rest zijn er twee redenen om eventueel de rest wel te voorzien:

1) vocht veroorzaakt schimmel op kamers waar nooit gestookt wordt, met name als de temp onder het dauwpunt komt. Met de evohome kun je ze een uurtje per dag verwarmen om het vocht er uit te stoken.
2) Ik kwam voorheen wel eens op een kamer waar al een paar weken de verwarming draaide (voor niets). Dit kun je met het systeem voorkomen.

Houd er wel rekening mee dat wanneer je een radiator (zonder HR92) open zet, deze altijd warm wordt als er een zone aanspringt. Een starterspakket kost circa 500 Euro, installeren 2 tot 4 uur.
pi_167888473
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 12:27 schreef minicraft het volgende:
Beste Evohome gebruikers

Na lang wikken en wegen toch wel erg warm gelopen voor dit product
Echter een vraag
Ik ben in het bezit van een Remaha Avanta (2008)
En ik wil het gaan proberen met de OpenTherm rf-module
Nu is het zo dat deze module geen voeding nodig heeft
Ik heb nu een iSense RF en die heeft dus een iBase RF-zender met voeding
anders werk hij niet
de vraag is dus werkt de OpenTherm rf-module bij mij

Met vriendelijke groet
Henk
Ik heb zelf al een aantal jaar evohome met de Avanta. Eerst op aan/uit, nu een tijd op opentherm. Moet zelf zeggen dat op opentherm de temperatuur constanter blijft in de ruimtes en dus meer comfort geeft. Kwa verbruik scheelt het bij mij niet zo veel, en nog geen rare situaties gehad met deze ketel op opentherm.
pi_167889170
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 12:27 schreef minicraft het volgende:
Beste Evohome gebruikers

Na lang wikken en wegen toch wel erg warm gelopen voor dit product
Echter een vraag
Ik ben in het bezit van een Remaha Avanta (2008)
En ik wil het gaan proberen met de OpenTherm rf-module
Nu is het zo dat deze module geen voeding nodig heeft
Ik heb nu een iSense RF en die heeft dus een iBase RF-zender met voeding
anders werk hij niet
de vraag is dus werkt de OpenTherm rf-module bij mij

Met vriendelijke groet
Henk
Dat is geen probleem hoor, die opentherm module van evohome wordt prima gevoed door de ketel.
En de I-sense RF heeft een eigen adapter op de ketelmodule inderdaad, ik durf eerlijk gezegd ook niet te zeggen waarom, wellicht trekt deze module wat meer stroom.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_167889321
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 januari 2017 17:51 schreef PLAE@ het volgende:
Het systeem heeft ook mijn interesse, ik heb:

Begane grond
Gang 1R (nooit verwarmd)
Garage 1R (nooit verwarmd)
Studeerkamer 1R (regelmatig verwarmd)

1e verdieping
Woonkamer: 3 R (regelmatig verwarmd)
Gang: 1 R (nooit verwarmd)
Keuken: 1R (regelmatig verwarmd)

2e verdieping
Slaapkamer 1R (nooit verwarmd)
Slaapkamer 1R (nooit verwarmd)
Slaapkamer 1R (nooit verwarmd)
Badkamer 1R (nooit verwarmd).

Totaal 12 radiatoren met 10 potentiële zones.

Ik wil de studeer-, woon- en badkamer als aparte zone net als de keuken.
De rest vind ik handmatig eigenlijk wel prima omdat ik het vrijwel nooit verwarm.

Optie 1 (kan dit?)
4 zones en de rest handmatig houden?

Optie 2
All the way gaan en 10 zones maken met op alle 12 de radiatoren een HR92.

Wat zouden beide opties inclusief installatie ongeveer kosten is jullie ervaring/kennis?

Valt mij overigens op dat de HR92 in Duitsland een stuk goedkoper is met ¤60 (en dan lees ik hierboven ook nog over kortingen op Amazon).

Heb een paar dagen terug een offerte opgevraagd voor optie 2 maar daar nog niks over gehoord. Ik denk dat ik met optie 1 echt kan besparen en met optie 2 vooral luxe in huis haal. Het is allebei wat waard natuurlijk :)
Ben je een beetje handig?

Installatie is niet zo heel spannend namelijk.
Het spannendste wat kan gebeuren is dat je een normale kraan moet vervangen voor een thermostaatkraan.
Verder kan je natuurlijk altijd beginnen met de zones die je wel veel gebruikt en dan de rest gewoon een klein beetje open zetten.

Al geeft Honeywell zelf aan dat je voor een goede werking alle radiatoren moet voorzien van knoppen, wellicht heeft dan ermee te maken dat je een andere retourtemperatuur krijgt dan verwacht omdat al die radiatoren openstaan, maar als je die consequent op dezelfde stand laat staan dan loopt dat wel los.
En Honeywell verkoopt graag zijn knoppen natuurlijk ;)

Heb je overal thermostatische kranen?
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
  donderdag 5 januari 2017 @ 09:49:15 #78
1316 PLAE@
Founded by fuckers
pi_167895993
Ik denk het wel ja, maar dat ik daar over na moet denken zegt eigenlijk al genoeg toch :D
pi_167975153
Aanstaande donderdag worden bij mij 11 radiatoren omgebouwd en ga ik werken met zes zones.
De overige kranen zijn straks allemaal voorbereid voor Evohome.

Zijn er nog tip of bepaalde dingen waar ik op moet letten met configureren van de HR92's? Ik maak gebruik van de OT module icm een Remeha Tzerra.
pi_167982869
quote:
0s.gif Op zondag 8 januari 2017 13:39 schreef knny het volgende:
Aanstaande donderdag worden bij mij 11 radiatoren omgebouwd en ga ik werken met zes zones.
De overige kranen zijn straks allemaal voorbereid voor Evohome.

Zijn er nog tip of bepaalde dingen waar ik op moet letten met configureren van de HR92's? Ik maak gebruik van de OT module icm een Remeha Tzerra.
Niet echt eigenlijk, is redelijk plug & play, als de kranen voorbereid zijn is het kinderspel qua configuratie.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_167983793
quote:
0s.gif Op zondag 8 januari 2017 13:39 schreef knny het volgende:
Aanstaande donderdag worden bij mij 11 radiatoren omgebouwd en ga ik werken met zes zones.
De overige kranen zijn straks allemaal voorbereid voor Evohome.

Zijn er nog tip of bepaalde dingen waar ik op moet letten met configureren van de HR92's? Ik maak gebruik van de OT module icm een Remeha Tzerra.
De OT module als laatste toevoegen aan het systeem was als ik me het nog goed herinner een belangrijke stap.

quote:
Waar bij een modulerende ketelrelais opgelet moet worden is het volgende.
1 als je de evotouch installeert en hij vraagt , moet de ketel aangestuurd worden bij warmte vraag, dan is dit NEE. bij aan/uit relais is dit JA

2 de modulerende ketelrelais mag pas als laatste handeling uitgevoerd worden, anders werkt dit niet,.
doe je tussentijds een keer een wijziging of aanvulling met voeler of hr92 etc.. moet het ketelrelais gereset worden en op nieuw ingeleerd.

DUS het ketelrelais moet altijd de laatste handeling blijven bij modulerend. bij aan/uit maakt dit niks uit.


[ Bericht 29% gewijzigd door gomez2010 op 08-01-2017 19:28:15 ]
pi_167999290
quote:
1s.gif Op zondag 8 januari 2017 19:23 schreef gomez2010 het volgende:

[..]

De OT module als laatste toevoegen aan het systeem was als ik me het nog goed herinner een belangrijke stap.

[..]

thnx voor de tip!
pi_168047252
quote:
Waar bij een modulerende ketelrelais opgelet moet worden is het volgende.
1 als je de evotouch installeert en hij vraagt , moet de ketel aangestuurd worden bij warmte vraag, dan is dit NEE. bij aan/uit relais is dit JA
Ik heb een OpenTherm ketelaansturing, maar ik heb bij de installatie 'JA' ingevuld bij deze vraag. Tot nu toe werkt de installatie goed.

De vraag komt mij vreemd voor. Als ik 'NEE' zou invullen, wat bepaalt dan wanneer de ketel inschakelt?
pi_168064490
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2017 09:30 schreef zounds010 het volgende:

[..]

Ik heb een OpenTherm ketelaansturing, maar ik heb bij de installatie 'JA' ingevuld bij deze vraag. Tot nu toe werkt de installatie goed.

De vraag komt mij vreemd voor. Als ik 'NEE' zou invullen, wat bepaalt dan wanneer de ketel inschakelt?
Dat bepaalt het OT protocol. En dat is geen open source en uitsluitend beschikbaar gesteld aan fabrikanten van CV apparatuur en randapparatuur.

Er zijn veel gebruikers die last hadden van onvoorspelbaar gedrag van de ketel. Daar kom je niet zo snel achter, tenzij je naast de ketel slaapt en deze springt midden in de nacht aan en gaat niet meer uit. Gebruikers zijn dus gaan meten en kwamen er achter dat er zonder warmtevraag (alle zone's stonden dicht) toch ketelactiviteit was.

Een van de gebruikers kwam er achter dat de volgorde van instellen zoals hierboven beschreven het probleem oploste. Anderen hadden totaal geen last. En bij een deel van de gebruikers werkte uitsluitend aan/uit goed.

Ik vraag me überhaupt af hoe OT kan werken binnen Evohome. OT is gemaakt om met één thermostaat te communiceren, ik heb er negen.
pi_168064524
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2017 22:36 schreef bertpit het volgende:

[..]

Dat bepaalt het OT protocol. En dat is geen open source en uitsluitend beschikbaar gesteld aan fabrikanten van CV apparatuur en randapparatuur. Die vraag zul je dus daar moeten stellen.

Er zijn veel gebruikers die last hadden van onvoorspelbaar gedrag van de ketel. Daar kom je niet zo snel achter, tenzij je naast de ketel slaapt en deze springt midden in de nacht aan en gaat niet meer uit. Gebruikers zijn dus gaan meten en kwamen er achter dat er zonder warmtevraag (alle zone's stonden dicht) toch ketelactiviteit was.

Een van de gebruikers kwam er achter dat de volgorde van instellen zoals hierboven beschreven het probleem oploste. Anderen hadden totaal geen last. En bij een deel van de gebruikers werkte uitsluitend aan/uit goed.

Ik vraag me überhaupt af hoe OT kan werken binnen Evohome. OT is gemaakt om met één thermostaat te communiceren, ik heb er negen.
pi_168071955
bedankt voor de toelichting.
pi_168078968
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2017 22:36 schreef bertpit het volgende:

[..]

Ik vraag me überhaupt af hoe OT kan werken binnen Evohome. OT is gemaakt om met één thermostaat te communiceren, ik heb er negen.
Dat is niet zo moeilijk; het OpenTherm protocol stuurt niet meer dan een temperatuurverschil naar de ketel (setpoint-huidige temperatuur). Als het gewoon het verschil doorstuurt van de ruimte waar dat het grootst is dan lost het zichzelf op. De HR92's op kamers met minder warmtevraag kunnen half dicht worden gezet bijvoorbeeld.
pi_168110119
Hey allen,

Met veel interesse deze en vorige topics doorgelezen op zoek naar een oplossing van mijn probleem. Ben hem niet tegen gekomen maar misschien hebben jullie ideeën.

Heb eem evohome setup met 6 HR92 knoppen. Op zich werken de knoppen prima maar blijf een probleem hebben met de babykamer.

Op de babykamer blijft de gemeten temperatuur te hoog (rond 2 a 3 graden). Ik heb de offset op -3 gezet maar dat mocht niet baten. Heb een HCF82 opgehangen maar ook hiermee meette ik 15 graden met een accurate temperatuur meter ipv de 17,5 ingesteld. Op HR92 en evohome display stond 18 graden gemeten. Heb gecheckt of de HCF82 wel werkte door erin te blazen en dat deed ie.

Heb al van alles geprobeerd om t te corrigeren/compenseren. Raamfunctie staat uit, kraanslag staat op volledig, heb de zone gewijzigd, verwijdert en weer toegevoegd maar niks mag baten. Was eerst enthousiast over het evohome systeem maar dit kost me - door een bezorgde vrouw - een hoop slaap. Installatiebedrijf kwam niet verder dan een nieuwe HR92 installeren maar dat maakt ook niks uit. Ben benieuwd of jullie ideeën hebben.
pi_168117666
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 januari 2017 19:43 schreef Flapster_NL het volgende:
Hey allen,

Met veel interesse deze en vorige topics doorgelezen op zoek naar een oplossing van mijn probleem. Ben hem niet tegen gekomen maar misschien hebben jullie ideeën.

Heb eem evohome setup met 6 HR92 knoppen. Op zich werken de knoppen prima maar blijf een probleem hebben met de babykamer.

Op de babykamer blijft de gemeten temperatuur te hoog (rond 2 a 3 graden). Ik heb de offset op -3 gezet maar dat mocht niet baten. Heb een HCF82 opgehangen maar ook hiermee meette ik 15 graden met een accurate temperatuur meter ipv de 17,5 ingesteld. Op HR92 en evohome display stond 18 graden gemeten. Heb gecheckt of de HCF82 wel werkte door erin te blazen en dat deed ie.

Heb al van alles geprobeerd om t te corrigeren/compenseren. Raamfunctie staat uit, kraanslag staat op volledig, heb de zone gewijzigd, verwijdert en weer toegevoegd maar niks mag baten. Was eerst enthousiast over het evohome systeem maar dit kost me - door een bezorgde vrouw - een hoop slaap. Installatiebedrijf kwam niet verder dan een nieuwe HR92 installeren maar dat maakt ook niks uit. Ben benieuwd of jullie ideeën hebben.
En als je de ingestelde temperatuur met 3 graden verhoogt, trekt de kamer dan goed bij qua warmte?
Het is een bekend probleem wat ik vaak tegen kom, maar met een DTS92 of een T87RF is het probleem vaak prima opgelost.
Vaak is de invloed van de radiator te groot op de HR92, zeker in grotere ruimtes merk je dat goed, dan adviseer ik altijd een externe thermostaat ipv de voeler op de HR92.
HCF82 ken ik niet heel goed helaas.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_168132724
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 januari 2017 19:43 schreef Flapster_NL het volgende:
Hey allen,

Met veel interesse deze en vorige topics doorgelezen op zoek naar een oplossing van mijn probleem. Ben hem niet tegen gekomen maar misschien hebben jullie ideeën.

Heb eem evohome setup met 6 HR92 knoppen. Op zich werken de knoppen prima maar blijf een probleem hebben met de babykamer.

Op de babykamer blijft de gemeten temperatuur te hoog (rond 2 a 3 graden). Ik heb de offset op -3 gezet maar dat mocht niet baten. Heb een HCF82 opgehangen maar ook hiermee meette ik 15 graden met een accurate temperatuur meter ipv de 17,5 ingesteld. Op HR92 en evohome display stond 18 graden gemeten. Heb gecheckt of de HCF82 wel werkte door erin te blazen en dat deed ie.

Heb al van alles geprobeerd om t te corrigeren/compenseren. Raamfunctie staat uit, kraanslag staat op volledig, heb de zone gewijzigd, verwijdert en weer toegevoegd maar niks mag baten. Was eerst enthousiast over het evohome systeem maar dit kost me - door een bezorgde vrouw - een hoop slaap. Installatiebedrijf kwam niet verder dan een nieuwe HR92 installeren maar dat maakt ook niks uit. Ben benieuwd of jullie ideeën hebben.
Vervelend, eerst even voor mijn beeld: "de gemeten temperatuur blijft te hoog", bedoel je daarmee de temperatuur die bereikt wordt? Dus je stelt hem in op 18C wordt het dan 21C?
En je hebt hem al 3 graden gecorrigeerd dus zonder correctie wordt het 24C?

Als dat zo is, heb je hem dan niet verkeer om gecorrigeerd?

Even hardop nadenken

Kijk ook eens of je ketel goed staat afgesteld. Want wat ook een mogelijkheid is, is dat je een te grote radiator in de babykamer hebt hangen in combinatie met een hoge CV aanvoertemperatuur. Daarnaast een "iets overgedimensioneerde" CV ketel die nog even doorstookt om pendelen te voorkomen. Wat er dan gebeurt is dat de "te grote" radiator vol met heet water zit, de HR92 gaat dicht maar de radidator warmt de kamer nog verder door. Daar heb je bij grotere ruimtes weinig last van maar juist op een wat kleinere kamer wel. Normaal gesproken zou het systeem dit binnen enkele dagen moeten herkennen en zelf corrigeren.

Gaat de radiatorkraan wel helemaal dicht? Je kunt dat controleren door de temp op de betreffende radiator op 5C te zetten en even wachten tot de radiator koud is. Vervolgens n een andere zone warmtevraag te creeren. Wordt de radiator in de babykamer dan toch warm ondanks dat deze op 5C staat: bingo.
  zondag 15 januari 2017 @ 13:06:46 #91
13698 microkid
speaks digitalk
pi_168157301
De offset van -3 is correct volgens de handleiding. Als het te warm wordt lijkt mijn gedachte dat ofwel de aansluiting van de HR92 op de radiatorkraan niet goed is (waardoor deze niet goed dicht gaat), of dat er iets met de radiatorkraan zelf is (soms blijft het pinnetje hangen waardoor de kraan feitelijk open blijft staan. even voorzichtig met een tangetje kijken of het pinnetje wel enkele milimeters heen en weer kan).
pi_168185322
Nou ik heb afgelopen donderdag het systeem met 6 x HR92 laten ombouwen. Totaal zijn er dus 11 radiatoren omgebouwd. 1 staat iig altijd wat open voor doorstroming van het water. Als ik hem vol open zet dan blijft deze altijd warmte vragen van de ketel dat lijkt me niet echt de bedoeling toch?

We zijn er helaas ook achter gekomen dat 2 radiatoren verkeerd zijn aangesloten op aanvoer en retour. Bij het sluiten van de klep gaan de radiatoren klepperen als een boorhamer. Kijken of dit te verhalen valt als verborgen gebrek bij het kopen van het huis 1,5 jaar terug. Want zo werkt dit natuurlijk niet.

En het valt mij op na het waterzijdig in laten regelen dat ik het water veel meer hoor stromen. Zodra de klep opent hoor je het water stromen. Dit was voorheen met dommer radiatorknoppen zonder inregeling niet, is dit normaal? Volgens mij is alles ontlucht na het plaatsen van de nieuwe koppelingen en het weer vullen van de installatie.
pi_168186130
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 januari 2017 19:43 schreef Flapster_NL het volgende:

Op de babykamer blijft de gemeten temperatuur te hoog (rond 2 a 3 graden). Ik heb de offset op -3 gezet maar dat mocht niet baten. Heb een HCF82 opgehangen maar ook hiermee meette ik 15 graden met een accurate temperatuur meter ipv de 17,5 ingesteld. Op HR92 en evohome display stond 18 graden gemeten. Heb gecheckt of de HCF82 wel werkte door erin te blazen en dat deed ie.

Als de Evohome display nog steeds de verkeerde temperatuur rapporteert, is het toewijzen van de HCF82 aan de zone niet goed gegaan, lijkt me. In de instellingen kan je zien welke temperatuursensor wordt gebruikt voor elke zone.
pi_168192229
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2017 10:55 schreef knny het volgende:
Nou ik heb afgelopen donderdag het systeem met 6 x HR92 laten ombouwen. Totaal zijn er dus 11 radiatoren omgebouwd. 1 staat iig altijd wat open voor doorstroming van het water. Als ik hem vol open zet dan blijft deze altijd warmte vragen van de ketel dat lijkt me niet echt de bedoeling toch?

We zijn er helaas ook achter gekomen dat 2 radiatoren verkeerd zijn aangesloten op aanvoer en retour. Bij het sluiten van de klep gaan de radiatoren klepperen als een boorhamer. Kijken of dit te verhalen valt als verborgen gebrek bij het kopen van het huis 1,5 jaar terug. Want zo werkt dit natuurlijk niet.

En het valt mij op na het waterzijdig in laten regelen dat ik het water veel meer hoor stromen. Zodra de klep opent hoor je het water stromen. Dit was voorheen met dommer radiatorknoppen zonder inregeling niet, is dit normaal? Volgens mij is alles ontlucht na het plaatsen van de nieuwe koppelingen en het weer vullen van de installatie.
Dat lawaai komt doordat in de oude situatie er altijd meerdere kranen tegelijk open stonden. Je zult zien dat bij het aanwarmen van je totale huis er minder lawaai is. Met name bij het warm houden van je woning staan er maar een paar kranen openen duwt je pomp het water door een of twee buizen. Dat gaat gepaard met stromingsgeluiden.

Ik zie twee mogelijkheden: pompsnelheid omlaag of probeer 3 schakelmomenten in te stellen in plaats van 6 of 9 per uur. je hebt dan kans dat er meerdere kranen open staan. Daarnaast maak zeer heet water minder lawaai dan water van een graad of 55.
pi_168216979
Inmiddels bijna 2 jaar EvoHome gebruiker (hier ook af en toe wat gepost met vragen en opmerkingen). Het systeem werkt inmiddels na veel strubbelingen vrij goed. Ondanks de by-pass kwamen we destijds maar niet van rare bijgeluiden af waarvan we soms wakker lagen. De by-pass zat vermoedelijk te dicht bij de ketel. Ik heb nu 1 radiator altijd open staan, en de problemen zijn weg.

Wat ik graag kwijt wil voor mensen die een Remeha (Calenta) ketel hebben en overwegen om hun OpenTherm module te vervangen door een aan/uit: ik zou dit niet doen.

Zelf heb ik de switch 1,5 week geleden gemaakt, en het gasverbruik is vooralsnog niet omlaag en de temperatuur wordt minder stabiel gehouden (vaak niet bereikt en soms overshoots) en er is meer stromingsgeluid.

Ik kijk het nog een paar dagen aan, maar denk dat ik weer terug ga naar OpenTherm. Een tijd terug las ik al iemand met vergelijkbare ervaringen. De keiharde 'OpenTherm icm Calenta === EVIL' die hier lijkt te leven, lijkt gebaseerd op 'van horen zeggen' en elkaar napraten, maar ik kan het vooralsnog niet onderschrijven.

Doe er mee wat je wil, maar ik moest het even kwijt :)
  dinsdag 17 januari 2017 @ 17:20:01 #96
13698 microkid
speaks digitalk
pi_168223683
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 januari 2017 12:30 schreef TonD het volgende:
Wat ik graag kwijt wil voor mensen die een Remeha (Calenta) ketel hebben en overwegen om hun OpenTherm module te vervangen door een aan/uit: ik zou dit niet doen.

Zelf heb ik de switch 1,5 week geleden gemaakt, en het gasverbruik is vooralsnog niet omlaag en de temperatuur wordt minder stabiel gehouden (vaak niet bereikt en soms overshoots) en er is meer stromingsgeluid.

Ik kijk het nog een paar dagen aan, maar denk dat ik weer terug ga naar OpenTherm. Een tijd terug las ik al iemand met vergelijkbare ervaringen. De keiharde 'OpenTherm icm Calenta === EVIL' die hier lijkt te leven, lijkt gebaseerd op 'van horen zeggen' en elkaar napraten, maar ik kan het vooralsnog niet onderschrijven.

Doe er mee wat je wil, maar ik moest het even kwijt :)
Ik heb zelf ook al een paar jaar de Calenta icm EvoHome en OpenTherm en ik ondervind geen enkel probleem. Aanwarmen gaat prima, temperatuur wordt netjes gehaald, geen overshoots e.d. De gemelde problemen met deze combi herken ik niet, Wellicht zijn ze er, incidenteel, in bepaalde situaties, maar dat zal eerder uitzondering dan regel zijn.
pi_168226036
Zijn er hier mensen die een OpenTherm module kunnen gebruiken?

Ik heb inmiddels een warmtepomp en die werk alleen met aan/uit.

De module is nog geen half jaar gebruikt.
Je mag hem kopen voor 70 euro inc verzenden. De goedkoopste die ik kan vinden is https://www.cvkoopjes.nl/(...)opentherm&results=32)

Het verschil met de hele goedkope sites is dat het spul uit Polen ofzo komt en er in NL geen garantie op gegeven wordt (moet dus via de winkel waar je hem koopt, niet via Honeywell).

Via CV koopjes heb je Nederlandse garantie, en ik heb de garantie ook gratis kunnen verlengen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_168233137
Een vraagje. Ik heb nu bijna 3 jaar een evohome systeem vorige ( kleur) generatie met 7 zones, 15 HR92's en / aan-uit naar de ketel. Dit alles naar redelijke tevredenheid.

In de hoofdzone heb ik de evotouch ingesteld als temperatuuropnemer. Ik heb er drie radiatoren waarvan ik er één ( een kickspace) heb aangesloten via een HR92 die in de kelder -dus andere ruimte met lagere temperatuur -onder de radiator zit.

Nu nam ik aan dat de temperatuur daar niet van invloed is op de regeling: immers is de evotouch de temperatuuropnemer - ik verwacht dat die bepaald wat de HR92's moeten doen in de zone.

Maar het gedrag van de HR92 in de kelder duidt erop dat de temperatuur van die opnemer wel degelijk in de regeling wordt meegenomen - door de lagere temperatuur bijft die radiator langer open als de rest.

Is dit gedrag bekend, en wat kan ik er aan doen - als dit zo is - om de temperatuuropname van deze HR92 uit te zetten? ( of de Evotouch alleenheersend te maken)

Op de site van Evohome staat het voor mij onbegrijpelijk uitgelegd - ik weet ook niet of dit er iets mee heeft te maken:

Kan ook in een ruimte met een HR92 welke achter een gordijn (dus slecht geplaatst voor temperatuurmeting) is geplaatst een HCF82/DTS92 of T87RF de temperatuur laten meten?
Via het evohome bedieningspaneel is het mogelijk om een HR92 te laten regelen met de temperatuur van een HCF82,DTS92 of T87RF. De HCF82/DTS92/T87RF dient als referentie temperatuur van de zone toegewezen te worden het evohome bedieningspaneel.

hoe wijs je een referentietemperatuur toe? ( of is dit niet van toepassing)
  dinsdag 17 januari 2017 @ 22:57:13 #99
13698 microkid
speaks digitalk
pi_168234777
Feitelijk schiet je daar niets mee op: of de Evotouch nu als referentietemperatuur dient, of een HCF82 e.d. maakt niet uit, je blijft met 1 externe referentietemperatuur zitten. Het enige dat je dan feitelijk veranderd is zeggen dat de zone niet de Evotouch als referentietemperatuur moet gebruiken maar de HCF82. Omdat de HR92 in de koude kelder zit zal hij altijd een lagere temperatuur meten en dus langer openblijven. Of je moet proberen of een temperatuurcorrectie werkt. Bijv zet hem eens op +3, dan denk hij dat het 3 graden warmer is dan dat hij meet.
pi_168235501
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 januari 2017 22:57 schreef microkid het volgende:
Feitelijk schiet je daar niets mee op: of de Evotouch nu als referentietemperatuur dient, of een HCF82 e.d. maakt niet uit, je blijft met 1 externe referentietemperatuur zitten. Het enige dat je dan feitelijk veranderd is zeggen dat de zone niet de Evotouch als referentietemperatuur moet gebruiken maar de HCF82. Omdat de HR92 in de koude kelder zit zal hij altijd een lagere temperatuur meten en dus langer openblijven. Of je moet proberen of een temperatuurcorrectie werkt. Bijv zet hem eens op +3, dan denk hij dat het 3 graden warmer is dan dat hij meet.
Dank voor je antwoord. Wat ik niet blijf snappen is wat de invloed van de radiatorregelaar is: ik laat immers de Evotouch de temperatuur van de ruimte regelen. Er kan toch maar één kapitein op het schip zijn?
pi_168241117
Helaas blijft mijn Remeha Tzerra ook doorstoken lijkt het. Althans de ketel blijft doorpompen ofzo. Dit is zichtbaar door mijn minimale aantal kWh wat ik per dag verbruik. Normaal is dit rond de 92 watt en nu 150/160watt minimaal per dag.

Bij het uitzetten van de verwarming van alle zones gaat de ketel wel uit. Kan het zijn dat mijn gewone themostaatkoppelingen dan nog steeds om een soort warmte vragen? Aantal schakelingen staat op 3 per uur nu. Het is natuurlijk erg koud buiten dus het zou ook kunnen zijn dat de ketel moet blijven stoken om het overal 15 graden te kunnen krijgen. :)
Verder heb ik 4 radiatoren die altijd wat open staan om doorstroming te garanderen en deze zijn nog niet voorzien van een HR92.

Ik heb de OT module als laatst toegevoegd en installatie NEE ingevuld of de ketel moet activeren bij warmtevraag. Ik ga van de week wel wat klooien met de settings van de ketel. Heb een kabel in bestelling die via USB aan te sluiten is.
pi_168262746
Ik had vanochtend wat raars. 3 zones waren ingesteld om om 07.30 te beginnen met opwarmen.
Helaas bleef het stil. Pas om 07:50 schakelde de CV-ketel in.
Op de Evotouch ziet alles er goed uit: om 07:31 stond het temperatuursetpoint van bv. de woonkamer op 19°, met een actuele temperatuur van 15°. Om 07:30 hoor ik ook de ventielen opengaan. Alleen de ketel wordt niet aangestuurd.

Een paar weken terug had ik deze zones op een starttijd van 07:50 staan. Het lijkt erop dat dat setpoint nog ergens is blijven hangen, maar ik snap niet waar.
pi_168269196
Ik lees dat een aantal van jullie de inlaat- en uitlaat-temperaturen van de CV meten. Met wat voor soort sensoren doen jullie dat?
pi_168270429
quote:
0s.gif Op maandag 12 december 2016 10:41 schreef Rakett het volgende:
Hallo,

Ik lees het meer maar vraag mij af of er een oorzaak of oplossing bekent is.

Wanneer alle zones (geregeld door de EvoTouch) 's avonds om 21:00 een stuk lager gezet worden blijft het systeem zeker nog een half uur warmte vragen aan de ketel. Totaal onnodig want alle relevante radiatoren staan dan dicht.

Het is net alsof de Evotouch zelf pas na een half uur in de gaten heeft dat er iets is veranderd in de temp instelling (automatisch) en dan pas de aan/uit module uit schakelt. Voor het verbruik neit handig.

Ik heb ook geen idee hoe je en of je de evotouch kan updaten (heb geen WIFI erop zitten)
Ik heb hetzelfde fenomeen, tot nu toe nog niet opgelost. Wat voor soort configuratie heb je ? Misschien vinden we overeenkomsten. Ik merk ook extra schakelingen (via aan/uit relais) tot +/- half uur na het verlagen van de laatste zone (= woonkamer). Wat ik tot nu toe oa geprobeerd heb:

- HR92 in woonkamer 1 voor 1 een paar avonden deactiveren (batterijen eruit) --> hielp niet
- HR92 van ruimtes/zone veranderen --> hielp niet
- hele systeem resetten en zones opnieuw configureren (inclusief alle onderdelen loskoppelen, resetten, terug koppelen). Langzaamaan alle zones terug programmeren met tussenstappen van enkele dagen --> leek aan het begin wel te helpen, tot het te koud werd en ik klachten kreeg van de rest van het gezin dat verwarming op andere plekken aan moest :-) Met volledige opstelling is het probleem er weer. Als ik een keer kan test ik nog eens zonder de zolder, aangezien dit een van de laatste zones was die ik toevoegde. Misschien dat de DTS92 ergens voor conflicten zorgt als een "ouder" onderdeel ...

Een paar andere observaties:
- het lijkt ook te gebeuren bij andere verlagingen overdag, bv als ik alle zones op eco stand zet als ik een paar uur weg ben.
- de extra schakelingen zijn niet altijd 1 min (=min inschakeltijd instelling bij mij), maar ook wel eens langer

Mijn opstelling, totaal 6 zones en 9 HR92's

woonkamer:
3 HR92
evotouch (zonder wifi, verbonden met losse gateway)
round wireless (als temp sensor)
BDR91 aan/uit module

3 slaapkamers:
1 HR92

badkamer:
1 HR92
round wireless (als temp sensor)

zolder:
2 HR92
DTS92 (als temp sensor)
pi_168281720
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2017 12:16 schreef knny het volgende:
Helaas blijft mijn Remeha Tzerra ook doorstoken lijkt het. Althans de ketel blijft doorpompen ofzo. Dit is zichtbaar door mijn minimale aantal kWh wat ik per dag verbruik. Normaal is dit rond de 92 watt en nu 150/160watt minimaal per dag.

Bij het uitzetten van de verwarming van alle zones gaat de ketel wel uit. Kan het zijn dat mijn gewone themostaatkoppelingen dan nog steeds om een soort warmte vragen? Aantal schakelingen staat op 3 per uur nu. Het is natuurlijk erg koud buiten dus het zou ook kunnen zijn dat de ketel moet blijven stoken om het overal 15 graden te kunnen krijgen. :)
Verder heb ik 4 radiatoren die altijd wat open staan om doorstroming te garanderen en deze zijn nog niet voorzien van een HR92.

Ik heb de OT module als laatst toegevoegd en installatie NEE ingevuld of de ketel moet activeren bij warmtevraag. Ik ga van de week wel wat klooien met de settings van de ketel. Heb een kabel in bestelling die via USB aan te sluiten is.
2/3 van je gasverbuik verstook je in 4 maanden. Dus bij de huidige temperatuur gaat het harder en als je een automatische pomp hebt zal deze ook wat meer energie vragen. Normale thermostaatkranen lopen mee in je systeem maar zetten je CV niet aan of uit. dit doen de HR92's wel.

Met die kabel kun je binnenkort echt zien wat er gebeurt.
pi_168281739
quote:
0s.gif Op donderdag 19 januari 2017 15:30 schreef toniw het volgende:
Ik lees dat een aantal van jullie de inlaat- en uitlaat-temperaturen van de CV meten. Met wat voor soort sensoren doen jullie dat?
Bij mij meet de ketel dat zelf. Remeha Calenta.
pi_168281941
quote:
0s.gif Op donderdag 19 januari 2017 16:29 schreef DeeCeeGee het volgende:

[..]

Ik heb hetzelfde fenomeen, tot nu toe nog niet opgelost. Wat voor soort configuratie heb je ? Misschien vinden we overeenkomsten. Ik merk ook extra schakelingen (via aan/uit relais) tot +/- half uur na het verlagen van de laatste zone (= woonkamer). Wat ik tot nu toe oa geprobeerd heb:

- HR92 in woonkamer 1 voor 1 een paar avonden deactiveren (batterijen eruit) --> hielp niet
- HR92 van ruimtes/zone veranderen --> hielp niet
- hele systeem resetten en zones opnieuw configureren (inclusief alle onderdelen loskoppelen, resetten, terug koppelen). Langzaamaan alle zones terug programmeren met tussenstappen van enkele dagen --> leek aan het begin wel te helpen, tot het te koud werd en ik klachten kreeg van de rest van het gezin dat verwarming op andere plekken aan moest :-) Met volledige opstelling is het probleem er weer. Als ik een keer kan test ik nog eens zonder de zolder, aangezien dit een van de laatste zones was die ik toevoegde. Misschien dat de DTS92 ergens voor conflicten zorgt als een "ouder" onderdeel ...

Een paar andere observaties:
- het lijkt ook te gebeuren bij andere verlagingen overdag, bv als ik alle zones op eco stand zet als ik een paar uur weg ben.
- de extra schakelingen zijn niet altijd 1 min (=min inschakeltijd instelling bij mij), maar ook wel eens langer

Mijn opstelling, totaal 6 zones en 9 HR92's

woonkamer:
3 HR92
evotouch (zonder wifi, verbonden met losse gateway)
round wireless (als temp sensor)
BDR91 aan/uit module

3 slaapkamers:
1 HR92

badkamer:
1 HR92
round wireless (als temp sensor)

zolder:
2 HR92
DTS92 (als temp sensor)
Dat kan ook in de ketel instellingen zitten. Zoek eens in de ketel instellingen en kijk of je warm wat er voorverwarmd wordt. Soms gebeurt dat in een spiraal, soms in een klein vat. Je hebt dan iets sneller warm water, maar je gebruikt meer gas.
pi_168378822
Afgelopen weekend aan het stoeien geweest met mijn evohome setje
Maar nu draai ik weer op mijn vertrouwde I-sense
En wel om de volgende reden,

Even vertellen wat ik heb,
Ketelmodule R8810A1018 modulerend
Werkkamer 1 x HR92 warmte bron 1 radiator
Tuinkamer 1 x HR92 warmte bron 1 radiator
Woonkamer 2 x HR92 1 x DTS92 temperatuuropnemer warmte bron 2 Convectoren (Jaga)

Werkkamer en Tuinkamer doen wat ze moeten doen wel met wat pieken en dalen maar evohome
moet nog in leren

Woonkamer daar zit het probleem.
Als de DTS92 vragend is dan gaat de cv netjes aan maar als de ingestelde temperatuur bijna
bereikt is dan gaan de HR92 al een beetje knijpen lijkt mij prima maar de ene gaat naar 67% en de andere naar 24%
En die 24% is dus het probleem bij convectoren er komt dan geen warmte meer van af
Dus de ingestelde temp gaat niet gehaald worden,met als gevolg een heel warm huis

Wie weet een oplossing

Met vriendelijke groet,
Henk

[ Bericht 0% gewijzigd door minicraft op 24-01-2017 20:34:52 ]
pi_168437346
Staat de kraanslag (parameter 6) van de HR92 in de woonkamer hetzelfde ingesteld? Als die verschillend zijn, verklaart dat het verschil tussen 67% en 24% opening.
pi_168438891
quote:
0s.gif Op maandag 23 januari 2017 19:01 schreef minicraft het volgende:
Afgelopen weekend aan het stoeien geweest met mijn evohome setje
Maar nu draai ik weer op mijn vertrouwde I-sense
En wel om de volgende reden,

Even vertellen wat ik heb,
Ketelmodule R8810A1018 modulerend
Werkkamer 1 x HR92 warmte bron 1 radiator
Tuinkamer 1 x HR92 warmte bron 1 radiator
Woonkamer 2 x HR92 1 x DTS92 temperatuuropnemer warmte bron 2 Convectoren (Jaga)

Werkkamer en Tuinkamer doen wat ze moeten doen wel met wat pieken en dalen maar evohome
moet nog in leren

Woonkamer daar zit het probleem.
Als de DTS92 vragend is dan gaat de cv netjes aan maar als de ingestelde temperatuur bijna
bereikt is dan gaan de HR92 al een beetje knijpen lijkt mij prima maar de ene gaat naar 67% en de andere naar 24%
En die 24% is dus het probleem bij convectoren er komt dan geen warmte meer van af
Dus de ingestelde temp gaat niet gehaald worden,met als gevolg een heel warm huis

Wie weet een oplossing

Met vriendelijke groet,
Henk
Zit de HR92 in de convectorput? Is het mogelijk om de HR92 daar uit te halen en elders in de aanvoer te zetten? Ik heb al meerdere malen gelezen dat ondanks een externe thermostaat, de knop ook het een en ander doet. Ik vermoed dat het probleem dan is opgelost.
Het feit dat bij het bijna bereiken van de ingestelde temperatuur hij gaat knijpen zit in het OT protocol.
pi_168447392
De HR92 zit niet in een convectorput
Het zijn convectoren van het merk Jaga die gewoon boven de grond staan
En het knijpen van de HR92 dat is mij ook bekent
Maar zoals ik al zij knijpen naar 24% is te veel, de convector geeft dan geen warmte meer af
De kraanslag (parameter 6) van de HR92 in de woonkamer staan het zelfde ingesteld

Maar het weekend komt er weer aan dus we kunnen weer gaan prutsen

Met vriendelijke groet,
Henk
pi_168462189
quote:
0s.gif Op donderdag 26 januari 2017 18:27 schreef minicraft het volgende:
De HR92 zit niet in een convectorput
Het zijn convectoren van het merk Jaga die gewoon boven de grond staan
En het knijpen van de HR92 dat is mij ook bekent
Maar zoals ik al zij knijpen naar 24% is te veel, de convector geeft dan geen warmte meer af
De kraanslag (parameter 6) van de HR92 in de woonkamer staan het zelfde ingesteld

Maar het weekend komt er weer aan dus we kunnen weer gaan prutsen

Met vriendelijke groet,
Henk
Succes, check in elk geval even of de HR 92 in beide gevallen goed gemonteerd zit. Ik herinner me dat in mijn geval er één knop niet correct reageerde, dit was te wijten aan de adapter die iets te ver op de kraan gemonteerd was. Het was slechts een millimeter of zo, maar had wel effect.
pi_168474506
quote:
0s.gif Op donderdag 19 januari 2017 23:12 schreef bertpit het volgende:

[..]

Dat kan ook in de ketel instellingen zitten. Zoek eens in de ketel instellingen en kijk of je warm wat er voorverwarmd wordt. Soms gebeurt dat in een spiraal, soms in een klein vat. Je hebt dan iets sneller warm water, maar je gebruikt meer gas.
Nee, het is echt het aan/uit relais (BDR91) dat aanspringt, aangestuurd door de evotouch, terwijl alle zones al op een lage temperatuurinstelling zijn gegaan.
pi_168511772
quote:
0s.gif Op donderdag 26 januari 2017 18:27 schreef minicraft het volgende:
De HR92 zit niet in een convectorput
Het zijn convectoren van het merk Jaga die gewoon boven de grond staan
En het knijpen van de HR92 dat is mij ook bekent
Maar zoals ik al zij knijpen naar 24% is te veel, de convector geeft dan geen warmte meer af
De kraanslag (parameter 6) van de HR92 in de woonkamer staan het zelfde ingesteld

Maar het weekend komt er weer aan dus we kunnen weer gaan prutsen

Met vriendelijke groet,
Henk
Zo voor mij is het 2e test weekend tot een einde gekomen
Ben vrijdag middag begonnen het is nu zondag middag, ik kan maar 1 ding zeggen
dit gaat het niet worden
De software waar de evohome op draait kan niet met convectoren om gaan
De software heeft niet door dat convectoren zeer snel opwarmen en dan veel warmte afgeven
De software denkt dan op een bepaalt moment knijpen die handel (ok prima)
Maar er wordt dan te ver geknepen tot wel tussen de 10% en 30% (klep positie)
Ja en dan heeft een convector geen warmte afgifte meer ,met al resultaat dat de ketel heel de dag niet uit gaat
De software begrijpt niet dat het openen van de radiator kranen het probleem oplost
Dit zijn dus hele duren les uren

Met vriendelijke groet
Henk
pi_168512545
quote:
0s.gif Op zondag 29 januari 2017 12:31 schreef minicraft het volgende:

[..]

Zo voor mij is het 2e test weekend tot een einde gekomen
Ben vrijdag middag begonnen het is nu zondag middag, ik kan maar 1 ding zeggen
dit gaat het niet worden
De software waar de evohome op draait kan niet met convectoren om gaan
De software heeft niet door dat convectoren zeer snel opwarmen en dan veel warmte afgeven
De software denkt dan op een bepaalt moment knijpen die handel (ok prima)
Maar er wordt dan te ver geknepen tot wel tussen de 10% en 30% (klep positie)
Ja en dan heeft een convector geen warmte afgifte meer ,met al resultaat dat de ketel heel de dag niet uit gaat
De software begrijpt niet dat het openen van de radiator kranen het probleem oplost
Dit zijn dus hele duren les uren

Met vriendelijke groet
Henk
Hi Henk,

Natuurlijk wordt een convector erg snel warm en een vloerverwarming erg langzaam, echter voor de correcte werking van Evohome mag dat niets uitmaken. Ik denk dat er wat anders aan de hand is.

Ik zag dat je een iSense gebruikt, heb je ook een Remeha ketel? Ik heb een Remeha Calenta en langs verschillende wegen werd mij geadviseerd niet op Open Therm te stoken. Nu wordt dat in dit forum openlijk bestreden, maar in dit forum zijn ook heel wat posters overgestapt op aan/uit en de problemen zijn ermee opgelost. Het protocol (ooit ontwikkeld door Honeywell) werkt in sommige gevallen niet lekker met het dialect van Remeha en geeft een onvoorstelbaar gedrag. Ik heb daar Remeha 2 jaar geleden over gebeld, die zeggen doodleuk op de vraag of daar een iets afwijkend protocol in zit: "zou kunnen, wij testen niet alle thermostaten, dus wij kunnen daarin niet adviseren, bel Honeywell".

Aangezien mijn ketel ook op aan/uit al heel mooi moduleert en probeert in het HR gebied te stoken, blijft het stookgedrag wel lekker zuinig.
pi_168513827
Sorry ik kan hier niet helemaal in mee gaan
Dat er wat problemen zijn met OT of aan/uit kan ik niet tegen spreken alleen Honeywell kan dat
Maar in mijn geval is het dat de thermosstaat vragend blijft en de klep positie tussen de 10% en 30% blijft, de water temp is dan ongeveer 60 a70 graden Ketel moduleert dan
Met al gevolg heel veel branderstops,aanvoer en retour water hebben zelfde temp
De software moet dan ingrijpen en de kranen openen (zeker na een dag)
denk dat ik dit probleem ook met aan/uit zou hebben

Met vriendelijke groet
Henk
pi_168532838
quote:
0s.gif Op zondag 29 januari 2017 13:34 schreef minicraft het volgende:
Sorry ik kan hier niet helemaal in mee gaan
Dat er wat problemen zijn met OT of aan/uit kan ik niet tegen spreken alleen Honeywell kan dat
Maar in mijn geval is het dat de thermosstaat vragend blijft en de klep positie tussen de 10% en 30% blijft, de water temp is dan ongeveer 60 a70 graden Ketel moduleert dan
Met al gevolg heel veel branderstops,aanvoer en retour water hebben zelfde temp
De software moet dan ingrijpen en de kranen openen (zeker na een dag)
denk dat ik dit probleem ook met aan/uit zou hebben

Met vriendelijke groet
Henk
Maarrr... 60 graden is al erg hoog voor Jaga's. Als aanvoer en retour ongeveer dezelfde waarde hebben, krijg je allerlei problemen in de ketel, onder andere pendelen gepaard gaande met veel branderstops. Ik zou eerst de maximale temperatuur naar beneden stellen. Maar wellicht geeft je hele CV ketel meer warmte af op het minimale vermogen dan je radiatoren kunnen afgeven. Dat kan bij een goed geïsoleerd huis hoopjes problemen geven. Een iSense kan dat veel beter regelen dan de Evohome. Meer kennis specifiek over de Jaga's tref je in dit forum aan: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1619229
pi_168681357
Hallo iedereen!

Na een hoop gelezen te hebben ben ik al heel wat wijzer geworden.
Ik ben bezig met de samenstelling voor ons nieuwbouw huis. Kunnen jullie is kijken of ik het een beetje begrepen heb?😉

Beganegrond.
Zone 1 woonkamer:
3 of 4x radiator.
Aansluiten via een zoneregeling ipv losse HR92's.
Zonneregeling Y-VC8615AG1100 i.c.m. een BDR91.
Regelen met de Evohome

Zone 2 keuken:
Vloerverwarming.
Aansluiten op de HCE80 met HRA80 m.b.v. een MT4 op de verdeler
Regelen met een T87RF2025

Zone 3 bijkeuken:
Vloerverwarming.
Aansluiten op de HCE80 met HRA80 m.b.v. een MT4 op de verdeler
Regelen met een T87RF2025

Verder een radiator in de hal onder de kapstok.
Deze wou ik aansluiten met een thermokraan voor bypass.

Eerste Verdieping.
Zone 4 badkamer:
Vloerverwarming.
Aansluiten op de HCE80 met HRA80 m.b.v. een MT4 op de verdeler
Regelen met een T87RF2025
Handdoek radiator.
Aansluiten met een thermokraan voor bypass.

Zone 5 slaapkamer 1:
1 radiator.
Aansluiten en regelen met HR92

Zone 6 slaapkamer 2:
1 radiator.
Aansluiten en regelen met HR92

Zone 7 slaapkamer 3:
1 radiator.
Aansluiten en regelen met HR92

Zolderverdieping.
Zone 8 slaapkamer 4:
1 radiator.
Aansluiten en regelen met HR92

Verder in de andere zolderkamer een radiator met een thermokraan die inprincipe altijd uit zal staan (berging)

Ketel wordt waarschijnlijk een Remeha Calenta cw5 of cw6.

Al het advies is enorm welkom!
pi_168688953
Zorg voor een goede Drukverschil-overstortregelaar bijvoorbeeld met de https://products.ecc.emea(...)atdata/pg_du145.html DU145 van Honeywell
In de 22mm aanvoer en retour minimaal 6 meter van de cv vandaan
Een radiator als bypass werkt niet goed de pomp van de cv zit in de 22mm leiding
Een radiator is aangesloten met 15mm en de kraan op die radiator heeft maar een kleine doorstroming in vergelijking met de 22mm leiding
met als gevolg een hoop herrie en gefluit

Met vriendelijke groet,
Henk
pi_168690307
Ziet er prima uit, op die thermostaatkraan als bypass na zoals Henk al aangeeft. Een thermostaatkraan kan ook nog eens dicht staan op het moment dat de kachel aan slaat.

Een tip als je de zaak graag programmeren: Het is handig om eens per dag bijvoorbeeld om 23.00 uur de temperatuur een halve graad te veranderen. Met name bij de HR92 zones. Dit voorkomt dat een handmatig ingestelde temperatuur continue doorloopt.
pi_168690343
Tip voor Nefit eigenaren:
CV-ketelfabrikant Nefit heeft 11.000 installateurs aangeschreven om zo snel mogelijk de originele branders te vervangen van de types type Nefit TopLine, TopLine Compact of Nefit TopLine AquaPower (Plus).
Het gaat om exemplaren die zijn geproduceerd van 2006 tot en met 2009. Volgens Nefit is al in 2009 vastgesteld dat de originele brander niet altijd voldoende kan worden afgesloten. Daardoor kunnen onderdelen gaan smelten en bestaat er risico op brand.

Bij ongeveer 40.000 ketels is het onderdeel al vervangen, maar bij naar schatting 88.000 andere nog niet, aldus Nefit. De fabrikant wil meer haast maken met de vervangingsoperatie en roept monteurs op bij de eerstvolgende servicebeurt de brander kosteloos te vervangen voor een nieuwe.

De fabrikant wil de "terugroepactie" uiterlijk eind volgend jaar voltooid hebben.
Bron Nu.nl
  donderdag 9 februari 2017 @ 18:52:11 #122
1316 PLAE@
Founded by fuckers
pi_168784085
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 januari 2017 17:51 schreef PLAE@ het volgende:
Het systeem heeft ook mijn interesse, ik heb:

Begane grond
Gang 1R (nooit verwarmd)
Garage 1R (nooit verwarmd)
Studeerkamer 1R (regelmatig verwarmd)

1e verdieping
Woonkamer: 3 R (regelmatig verwarmd)
Gang: 1 R (nooit verwarmd)
Keuken: 1R (regelmatig verwarmd)

2e verdieping
Slaapkamer 1R (nooit verwarmd)
Slaapkamer 1R (nooit verwarmd)
Slaapkamer 1R (nooit verwarmd)
Badkamer 1R (nooit verwarmd).

Totaal 12 radiatoren met 10 potentiële zones.

Ik wil de studeer-, woon- en badkamer als aparte zone net als de keuken.
De rest vind ik handmatig eigenlijk wel prima omdat ik het vrijwel nooit verwarm.

Optie 1 (kan dit?)
4 zones en de rest handmatig houden?

Optie 2
All the way gaan en 10 zones maken met op alle 12 de radiatoren een HR92.

Wat zouden beide opties inclusief installatie ongeveer kosten is jullie ervaring/kennis?

Valt mij overigens op dat de HR92 in Duitsland een stuk goedkoper is met ¤60 (en dan lees ik hierboven ook nog over kortingen op Amazon).

Heb een paar dagen terug een offerte opgevraagd voor optie 2 maar daar nog niks over gehoord. Ik denk dat ik met optie 1 echt kan besparen en met optie 2 vooral luxe in huis haal. Het is allebei wat waard natuurlijk :)


Ik vind het nogal pittig. Zou mij ongeveer ¤700 kosten aan materiaal toch? En hun dus waarschijnlijk ¤550 ofzo. Ze mogen er best wat aan verdienen maar het ging over een halve dag werk :{ . Laat ik er ¤100 af halen voor offerte + bestellen materiaal + plannen en je hebt nog een uurloon van ¤150 ofzo.
pi_168786823
Ik denk dat hij de duurdere Wifi variant levert, die zou ik ook nemen. Dat scheelt circa 150 Euro. De oudere heeft een los wifi kastje en is goedkoper.

starterpakket wifi = 535
2 extra HR92 = 150
3 X kraan = 45
bypass = 100
totaal 830 Euro materiaal.

Het installeren van drie kranen betekent meestal heel de installatie leegmaken kranen monteren, bypass monteren en afstellen het systeem vullen, ontluchten en testen. Dat wordt doorwerken voor deze man.

Het zal wellicht ergens ietwat goedkoper kunnen, maar als dit een goede betrouwbare lokale vakman is, die ook je CV repareert als deze op kerstavond defect raakt, heeft het ook waarde om hem zoiets te gunnen.

Het hangt er ook vanaf wat je zelf kunt en hoe handig/technisch je bent. Zelf betaal ik graag een paar procent meer voor een goede vakman die iets doet wat ik zelf niet kan of wil doen.
  donderdag 9 februari 2017 @ 21:45:19 #124
1316 PLAE@
Founded by fuckers
pi_168789177
Thanks, dit is een groot installatiebedrijf. Ik hoef ook niet te schrapen ofzo. Kwaliteit mag iets kosten en tuurlijk mogen ze winst maken. Heb alleen de indruk dat zij goedkoper in zullen kopen, wat de marge nog een stukje groter maakt.
pi_168790924
quote:
0s.gif Op donderdag 9 februari 2017 21:45 schreef PLAE@ het volgende:
Thanks, dit is een groot installatiebedrijf. Ik hoef ook niet te schrapen ofzo. Kwaliteit mag iets kosten en tuurlijk mogen ze winst maken. Heb alleen de indruk dat zij goedkoper in zullen kopen, wat de marge nog een stukje groter maakt.
Ik heb even gerekend waar ik het voor inkoop en ze hebben best een goede marge met de arbeid erbij.


Ik kom op een internetprijs uit van 720 euro uit.
Die bypass kost maar iets van 15 euro, stelt niets voor.

Ik kom dan op 10 uur arbeid uit wat er over blijft als ze 55 euro per uur rekenen.
Gun iedereen zijn werk maar zou het zelf kopen en alleen de 3 kranen en de bypas laten plaatsen.
De rest kan je allemaal makkelijk zelf, stelt niets voor.

Die kranen en bypass plaatsen is max 2 uur werkt inc. vullen en aftappen.

Evohome installeren is een kwestie van de knoppen op de kranen draaien, 2 draadjes aansluiten op het ketelrelais.
Dan rest je alleen nog het instelwerk, en dat is erg eenvoudig.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_168796440
Jongens wat een rekenwerk.

De gemiddelde installateur betaald ook hiervoor ¤ 725,00 incl. de BTW. (Nieuwe wifi variant)
Hierbij zit dan wel een goeie bypass van Honeywell zelf de DU 145. Zit op inkoop op ¤ 53,00 incl. de BTW.

Op deze prijs zit dan dus ook nog geen winstmarge en zou de installateur dus zo weg moeten geven.

En de uren van de beste man dienen ook betaald te worden eveneens als zijn bestelbus.

De prijs die gerekend wordt is gewoon heel redelijk.

Bertpit weet waarschijnlijk het beste he de markt steekt.
pi_168884345
Bedankt voor het advies op mijn vorige post! Ik zal zorgen voor een echte bypass in de installatie.

Wel zit ik nog met het volgende:
Zoals eerder vermeld ben ik van plan om drie groepen vloerverwarming aan te leggen. Op de begane grond in de keuken en bijkeuken en op de eerste verdieping in de badkamer. Hiervoor zal ik dus met twee verdelers moeten werken. Om nu voor beide verdelers een eigen hce80 aan te schaffen is wel erg prijzig. Hebben jullie daar nog een goed idee voor? Ik dacht zelf aan een verdeler met de hce80 voor de begane grond, en een zoneregelaar voor de badkamer. Alleen hoe kan ik de pomp van de verdeler op de verdieping dan aan/uit zetten? Of is het misschien een optie om een verdeler zonder pomp te nemen voor deze kleine groep en het laten rondpompen door de cv-ketel? Deze bevind zich boven de badkamer.
pi_168890502
quote:
1s.gif Op maandag 13 februari 2017 22:24 schreef Topone01 het volgende:
Bedankt voor het advies op mijn vorige post! Ik zal zorgen voor een echte bypass in de installatie.

Wel zit ik nog met het volgende:
Zoals eerder vermeld ben ik van plan om drie groepen vloerverwarming aan te leggen. Op de begane grond in de keuken en bijkeuken en op de eerste verdieping in de badkamer. Hiervoor zal ik dus met twee verdelers moeten werken. Om nu voor beide verdelers een eigen hce80 aan te schaffen is wel erg prijzig. Hebben jullie daar nog een goed idee voor? Ik dacht zelf aan een verdeler met de hce80 voor de begane grond, en een zoneregelaar voor de badkamer. Alleen hoe kan ik de pomp van de verdeler op de verdieping dan aan/uit zetten? Of is het misschien een optie om een verdeler zonder pomp te nemen voor deze kleine groep en het laten rondpompen door de cv-ketel? Deze bevind zich boven de badkamer.
Goeie vraag. Er zijn ook kleine pompen die weinig energie gebruiken. Eventueel te combineren met een pompschakelaar (verkrijgbaar bij tercalshop.nl).
Ik weet niet of je zonder pomp wel voldoende doorstroming krijgt in het segment. Er zijn ook posters die niet eens een klep hebben gemonteerd maar alleen een HR92. Zoek daar eens op. Een klep betekent dat je je ketel aanstuurt op aan/uit. Dat is wel belangrijk. OT stuurt de klep dicht en blijft daarna nog doorstoken.
pi_168933003


[ Bericht 100% gewijzigd door DeeCeeGee op 16-02-2017 22:08:30 ]
pi_168933023
Heeft iemand van jullie al ervaring met de recent uitgebrachte evohome security onderdelen, evt in combinatie met het evohome verwarmingssysteem ?
  vrijdag 17 februari 2017 @ 12:23:43 #131
1316 PLAE@
Founded by fuckers
pi_168958494
De prijs is ¤50 gezakt in de nieuwe offerte bij mij. Eens even bedenken of ik het doe.
pi_169260447
Een nieuw probleem: vanmorgen is er geen enkel ingesteld programma begonnen.

Iemand enig idee waar dat aan kan liggen?
pi_169263813
Is het al opgelost?
Ik zou eerst bekijken of de communicatie nog in orde is. Dat kan op je kastje bij de instellingen. Ook kun je instellen dat bij communicatieverlies automatisch de verbinding opnieuw wordt opgebouwd. Is er iets gewijzigd aan de CV kant? Beb je bijvoorbeeld een stalen kast geplaatst of iest dergelijks?
pi_169265363
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 14:39 schreef bertpit het volgende:
Is het al opgelost?
Ik zou eerst bekijken of de communicatie nog in orde is. Dat kan op je kastje bij de instellingen. Ook kun je instellen dat bij communicatieverlies automatisch de verbinding opnieuw wordt opgebouwd. Is er iets gewijzigd aan de CV kant? Beb je bijvoorbeeld een stalen kast geplaatst of iest dergelijks?
Ik ben nu aan het werk, ga straks meteen kijken. Het gekke is dat op het kastje juist ook de "lage" temperaturen waren ingesteld.

Overigens is er helemaal niets veranderd in huis.
pi_169298100
Ik heb een vraag aan alle evohome gebruikers met een woonkamer met minimaal 2 radiatoren
Of convectoren.
Kunnen jullie mij eens vertellen wat het klep gedrag is van de HR92 tijdens het opwarmen
Ik bedoel dus lopen ze gelijkmatig open en dicht of willekeurig
En gaan ze tijdens het opwarmen ook wel eens weer een stukje verder open als het lang duurt om de gevraagde temperatuur te bereiken.
En hoeveel graden moet het warmer zijn dan de gevraagde temperatuur om de HR92 volledig dicht te laten lopen.
Mijn ingestelde temp op de Central Controller is 20 graden maar bij 20.5 lopen de HR92 nog steeds niet dicht.

Met vriendelijke groet,
Henk

[ Bericht 19% gewijzigd door minicraft op 05-03-2017 09:19:53 ]
pi_169310867
Dus je temperatuur op de bediening is ingesteld op 20 en het wordt 20.5 en de HR92 gaan nog steeds niet dicht? Dan zou ik eerst een kijken met welke temperatuur je CV het water opwarmt. Het zou kunnen dat dat met een te hoge temperatuur is ter opzichte van de isolatie van je woning. Je krijgt dan overshoot.

Als je een redelijk geïsoleerde woning hebt en je cv warmt tot bijvoorbeeld 80 graden dan kan dat te hoog zijn, zet hem terug naar 60 graden of nog lager. Is ook goed voor je verbruik.
pi_169311713
Water temp staat op 70 graden moet voor convectoren ook niet minder worden
Huis is uit 1935

Maar wat maakt het uit of je met 60 of 70 graden water aan het stoken bent
of van mijn part met 50
20.5 is 20.5 de vraag is wanneer stuurt de Central Controller de beide HR92 dicht

heb je verder nog info over de andere vragen ?

Met vriendelijke groet,
Henk
pi_169327916
Ik heb geen ervaring met convectoren. In principe is de centrale unit niet erg nauwkeurig qua temperatuur. Wel kun je deze kalibreren. Als je vindt dat het te warm wordt, kalibreer dan de temperatuur op de centrale unit naar boven.

Daarnaast is het een overweging om een round te installeren zeker in combinatie met een convector. De HR92 moet natuurlijk dicht gaan als de temp is bereikt. Het je OT dan zou deze ook gedeeltelijk open kunnen blijven. Zoek eens op overshoot. er staat info op de vorige fora delen.

Wat de watertemperatuur uitmaakt, is dat bij een hoge watertemperatuur er meer kans is op overshoot. Zeker als wat overcapaciteit in de radiatoren hebt.
pi_169333989
berpit even een vraag aan jou

mag ik jouw vragen waar jou cv installatie uit bestaat
Wat heb jij allemaal van evohome geinstalleerd

Met vriendelijke groet,
Henk
pi_169348945
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 maart 2017 16:06 schreef okzbow het volgende:

[..]

Ik ben nu aan het werk, ga straks meteen kijken. Het gekke is dat op het kastje juist ook de "lage" temperaturen waren ingesteld.

Overigens is er helemaal niets veranderd in huis.
De volgende dag werkte alles weer zonder problemen, gek. Het lijkt op een datum issue, het weekendprogramma werd al op vrijdag gevolgd.
pi_169362557
Ik zie veel mensen met problemen dat de ketel blijft draaien / pendelen e.d. . Een van de oorzaken kan zijn dat de HR92 een beetje open gaat, maar niet voldoende om het warme water door de radiator te laten stromen. Op die manier warmt het niet op en blijft de ketel draaien. Dit kan ook gebeuren als de temperatuur op het setpoint ligt (of misschien zelfs 0.5c erboven bij een dalende temperatuur - weet ik niet zeker).

Als je kijkt naar je radiatorkraan zie je een pin. Standaard is het verschil, oftewel de mate waarin de HR92 de pin laat terugkomen, tussen dicht (positie 0) en open (positie 100) 1.5mm, oftewel 1 rondje. Met 'full stroke' is het verschil 3mm, 2 rondjes. Probleem wat ik had is dat
- Die HR92 bij het aanbrengen de pin helemaal dicht duwt. Met vrij grote kracht overigens - hij duwt hem voorbij het punt waarop je echt al weerstand voelt als je zelf met een tangetje duwt tegen die pin.
- Vervolgens gaat water pas stromen als hij de pin +-0.6mm terug laat komen (positie 40). Tot die positie is bereikt zit de kraan feitelijk dicht.
- Wanneer de temperatuur niet fors onder het setpoint ligt gaat de HR92 echter niet naar die positie, maar blijft steken op bijvoorbeeld positie 17.
- Dan stroomt het water dus niet. Full stroke lost dat ook niet op, bij full stroke moet de positie minimaal naar 20.

Superirritant. Je kan de kraan de schuld geven, dat daar teveel speling in zit (dat doet Honeywell natuurlijk ook), je kan stellen dat Evohome na verloop van tijd moet leren dat de kamer niet opwarmt onder een bepaalde positie (in tegenstelling tot wat Honeywell beweert dat doet ie dat dus niet.. niet betrouwbaar in ieder geval). Maar IMO moet die adapter waar je de HR92 op klikt stelbaar zijn en/of je moet een minimale positie kunnen instellen in het menu van de HR92. Die kranen zijn allemaal anders en veranderen ook gedurende de levensduur. Een normale knop zet je dan van standje 2 naar 2.5, probleem opgelost. Maar met deze dure kranen valt er niets te stellen.

Ik heb de mazzel dat de pin van mijn kraan een diameter heeft van 2mm, de diameter van de pin in de adapter van de HR92 is 3mm. Wat ik heb gedaan is dunne ringetjes (Conrad heeft ze vanaf 0.1mm) met een binnendiameter (het gat) van 2.2mm om de pin van mijn radiatorkraan schuiven, daarmee bepaal ik tot waar die HR92 de pin in kan drukken. Zo zorg ik dat er _net_ geen water meer stroomt als de HR92 die pin dicht heeft geduwd (de pin van de HR92 komt dan tegen de ringetjes aan). Gaat de HR92 een beetje open (vanaf positie 5-10 ofzo) gaat het water stromen.

Triest dat Honeywell hier geen goede oplossing voor biedt, ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben met dit probleem. Maargoed, ik hoop dat iemand wat heeft aan deze workaround.
pi_169362767
Dat lijkt me inderdaad niet goed. Wat voor merk kranen heb je? Want blijkbaar zijn de adapters voor die kranen niet goed.
Zelf heb ik Danfoss kranen, de bijgeleverde adapter had ik bij één kraan te ver naar achteren gemonteerd, waardoor het door jou geschetste probleem ontstond.
pi_169362853
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 11:56 schreef okzbow het volgende:

[..]

De volgende dag werkte alles weer zonder problemen, gek. Het lijkt op een datum issue, het weekendprogramma werd al op vrijdag gevolgd.
Bij ons thuis wordt nog wel eens het "speciale dag" programma ingeschakeld, als iemand eerder thuis is. Hij schakelt dan het weekend programma in. Als je dat niet in de gaten hebt loopt dat de volgende dag ook door, met als gevolg een koud huis om 07.00 uur.
pi_169363355
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 22:42 schreef bertpit het volgende:
Dat lijkt me inderdaad niet goed. Wat voor merk kranen heb je? Want blijkbaar zijn de adapters voor die kranen niet goed.
Zelf heb ik Danfoss kranen, de bijgeleverde adapter had ik bij één kraan te ver naar achteren gemonteerd, waardoor het door jou geschetste probleem ontstond.
Ik heb 'comap sar' kranen. Wat bedoel je met te ver naar achteren gemonteerd.. Te strak aangedraaid ? Ik heb ze ook wel wat losser gehad, maar dat werkt bij mij niet goed - dan zit die hele HR92 los. Nog wat geprutst met gastape ertussen om dat te fixen.. maar ik werd daar chagrijniger van dan van die ringetjes :)

Als je die adapter opendraait kan dat op een gegeven moment niet verder omdat er 2 plasticjes tegen elkaar komen. Zo zit er ook een soort 'ribbel' aan de binnenkant van die adapter waar een plasticje tegenaan komt zodat hij op een gegeven moment niet verder dicht kan. Als dat punt is bereikt zit de pin echter al te ver ingeduwd om vervolgens bij een lage positie (bv 17) water te laten stromen. Bij een van de adapters kan hij hem zelfs voorbij die ribbel duwen, die adapter is niet goed en heeft teveel speling oid.

Goed, ik vind die adapter maar een gaar ding. Die ribbel is niet degelijk, en hij moet verstelbaar zijn zodat je afhankelijk van de kraan die je hebt zelf kan 'stellen' tot waar de HR92 de pin van de kraan kan dichtduwen.
pi_169506085
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 23:04 schreef K1wi het volgende:
comap sar'
Ik ken Comap Sar kranen niet. Maar bij de HR92 worden standaard een paar soorten verloopstukjes meegeleverd van de meest verkochte kranen. Dit om de HR92 perfect te laten passen op diverse merken kranen.

Voor mijn kraan (de Danfoss) is er ook een verloopstuk. Die schuif je er op, als een ring om een vinger. Duw je het te ver naar achteren, dan kan de kraan nooit helemaal open. Het is dus zaak om het juiste verloopstuk op de correcte wijze te monteren.
pi_170475728
Ik heb nogal wat stromingsgeluid in mijn systeem. Dit is gekomen nadat ik de oude kranen heb vervangen door thermostatische kranen voor de Evohome.

Bij koud weer stookt de CV op een hogere temperatuur en is er minder stromingsgeluid. Wordt het warmer, dan komen de geluiden weer terug, doordat de aanvoertemperatuur lager is.

De opbouw van mijn CV is als volgt: ik heb drie segmenten voor, midden en achter, die onafhankelijk van elkaar kunnen verwarmen). Als alles tegelijk openstaat is er niets aan de hand.

Maar wordt er een zone apart verwarmd dan zijn de stromingsgeluiden zo hoog dat dit erg stoort. Toen ik 6 jaar geleden mijn CV verving heb ik deze een maatje groter genomen, dit begint nu tegen te werken. De pompsnelheid kan ik niet omlaag brengen deze draait op 20%. Er zit een Avdo in. Maar mijn vraag is, moet er wellicht een Avdo per segment in? (voor achter midden)
pi_170703783
quote:
0s.gif Op donderdag 1 december 2016 21:57 schreef Bigs het volgende:
Hier in huis begint inmiddels ook wel interesse te ontstaan voor een Evohome systeem, dus ik ben een beetje een planning aan het maken en ik ben benieuwd naar jullie mening over twee dingen:

De bypass: Nefit adviseert bij mijn Trendline HRC30 altijd een bypass te plaatsen in geval van zoneregeling. Het lijkt mij echter niet nodig aangezien ik met een lage temperatuur stook (vloerverwarming) en de aansturing modulerend is. Bovendien staan er twee radiatoren in het huis altijd half open dus er kan altijd wat warmte worden afgevoerd. Het is overigens een modern huis dus de radiatoren zijn aangesloten op centrale verdelers. Hoe is jullie ervaring, bypass of niet?

Voeding van de ATF600 wandplaat: Dit nieuwe model wandplaat bevat een losse trafo die je in de inbouwdoos kunt plaatsen. Gelukkig zit mijn huidige thermostaat op een inbouwdoos dus dat is geen probleem. Echter moet ik dan wel de thermostaatdraad vervangen door 230V bedrading. Zou ik ook de voeding op zolder bij de ketel kunnen plaatsen en de uitvoer via de oude thermostaatdraad naar de wandplaat kunnen voeren?
Ik heb zojuist de ATF600 wandmontageplaat in de woonkamer gekoppeld aan de bestaande thermostaatdraden waar eerst een Honeywell Chronotherm IV hing.
In de inbouwdoos op zolder bij de ketel heb ik de DC 5V naar 230v converter geplaatst. Thermostaatdraden er in en extra 230V stroomdraad gekoppeld.
Werkt perfect.
pi_170704121
Hoezo zijn er eigenlijk al 10 over deze, maar niks over Nest, is er geen Nest liefde hier? :P
Op vrijdag 4 november 2011 09:39 schreef Blik het volgende:
"Sinds wanneer is maart de derde maand van het jaar?"
61% van alle statistieken zijn nutteloos.
Vind je dat ik een internet verdien? Klik hier!
pi_170714282
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 mei 2017 13:53 schreef delano.888 het volgende:
Hoezo zijn er eigenlijk al 10 over deze, maar niks over Nest, is er geen Nest liefde hier? :P
Nest is zo Amerikaans. In Europa gebruik je beter Evohome of Tado.

Bovendien is Google Nest zo aan het verwaarlozen dat het nog maar de vraag is of dat bedrijf nog lang blijft bestaan.
pi_170714633
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 mei 2017 21:44 schreef Bigs het volgende:

[..]

Nest is zo Amerikaans. In Europa gebruik je beter Evohome of Tado.

Bovendien is Google Nest zo aan het verwaarlozen dat het nog maar de vraag is of dat bedrijf nog lang blijft bestaan.
Maar een Nest is zoveel mooier (imo), en word tegenwoordig ook door Essent geleverd enz, maar geen enkel topic.
Anyway ik ben erg blij met mijn Nest V3. Voor 200 euro inclusief installatie krijg je (imo) wel waar voor je geld.
Op vrijdag 4 november 2011 09:39 schreef Blik het volgende:
"Sinds wanneer is maart de derde maand van het jaar?"
61% van alle statistieken zijn nutteloos.
Vind je dat ik een internet verdien? Klik hier!
pi_170796734
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 mei 2017 22:01 schreef delano.888 het volgende:

[..]

Maar een Nest is zoveel mooier (imo), en word tegenwoordig ook door Essent geleverd enz, maar geen enkel topic.
Anyway ik ben erg blij met mijn Nest V3. Voor 200 euro inclusief installatie krijg je (imo) wel waar voor je geld.
Nest zet alle radiatoren die open staan aan of uit, dat concept bestaat al tientallen jaren. Het onderscheid zit hem in de zelf lerende aanpassing aan de gebruiker. Maar, het hele huis wordt aangezet door de centrale thermostaat. Ook ruimtes die je op dat moment niet gebruikt worden verwarmd.

Evohome stuurt per ruimte of per radiator en kan per ruimte de radiator aan laten gaan of niet. De radiator van de badkamer bijvoorbeeld staat slecht één of twee uur per dag aan. Je hoeft dat zelf niet meer te regelen. Tel uit je winst en comfort.

Uiteraard kun je via een app per ruimte de zaak op afstand in of uitschakelen, temperaturen regelen etc. Daarnaast kun je het koppelen aan ITTT, om bijvoorbeeld automatisch als iedereen weg is alles uit te zetten of als er iemand een bepaald postcodegebied in komt, aan te zetten.

Omdat dit een nieuw concept is, is er veel info uitgewisseld en dat heeft geleid tot veel discussie, vragen, antwoorden en oplossingen
pi_170798140
Helemaal mee eens. Maar dat is niet altijd slecht. Ik heb mijn badkamer knop gewoon op 10% staan en dat mag hij altijd staan. Nest is wel gewoon opentherm enz dus besparen doe ik alsnog wel.
Op vrijdag 4 november 2011 09:39 schreef Blik het volgende:
"Sinds wanneer is maart de derde maand van het jaar?"
61% van alle statistieken zijn nutteloos.
Vind je dat ik een internet verdien? Klik hier!
pi_171522970
Beste mensen,

Ik heb al weer een paar jaar een Evohome systeem en na een tijdje actief geweest te zijn in dit forum is de aandacht wat verslapt. Ook omdat ik het verversingstempo van Honeywell voor wat betreft nieuwe versies niet kan (en wil... ¤¤¤) bijbenen. Maar nu wend ik mij toch weer even tot deze bron van kennis, want dankzij mijn advies heeft een vriend ook Evohome laten installeren, maar dat gaat niet helemaal vlekkeloos. Hij heeft iig de laatste versie van de controller.

De eerste vraag is gelijk aan de eerste vraag van dit topic (maar die zie ik nergens beantwoord worden): hij heeft een zone waarin een radiator geregeld wordt door een HR92 en twee andere met een zoneklep. Dat leek een goeie oplossing, maar nu lijkt het erop dat dit niet samen in 1 zone kan. Althans: zijn installateur (ofwel: de slimme jongen van de administratie) weet niet hoe het moet en zegt dat Honeywell zegt dat het niet kan. Ik weet zeker dat het wel kon (bijv. met een multi-room zone), maar ik kan het nu zo 1-2-3 niet vinden. Wie weet het wel?

De tweede vraag hoort hier een beetje bij: ik heb zelf ook een oplossing waarbij twee radiatoren gekoppeld zijn, maar daar is destijds gekozen voor een HR80 als aansturing. Dat was voor de hand liggend omdat die ook als temperatuurvoeler moet optreden. Bij de situatie hierboven zou de zoneklep vervangen kunnen worden door een HR92, maar... ik lees hier verontrustende verhalen als zou de HR92 autonoom handelen. Dwz: zijn eigen temperatuurvoeler een rol laten spelen in de regeling. En dat is absoluut niet de bedoeling, want die HR92 komt dan in een hele andere ruimte te hangen. Ook hier is de vraag: is er iemand die echt weet hoe dit zit?

Tot slot - het is vragen naar de bekende weg, maar toch - we leven nog steeds in de situatie dat de centrale controllers die geen ingebouwde WiFi hebben niet te updaten zijn he...? Of is er inmiddels ergens een update beschikbaar?

Antwoorden worden zeer gewaardeerd :-)

*P*
pi_171547913
Evohome kan 12 zones na-regelen per zone kan je kiezen voor HR92 of Klep (BDR91) of vloerverwarming een combi is niet mogelijk. Dit was bij de vorige versie ook al zo.
Bij een zone met een zoneklep, plaats je in principe een extra ruimte voeler bij hiervoor kan je het beste de T87RF gebruiken.
De EvoWifi heeft een Update gekregen voor de overige modellen zijn geen update beschikbaar.
pi_171655145
@Ploink70
Zie dit draadje: http://www.automatedhome.(...)92-s-vs-HR80-s/page2
Hierin wordt ook verwezen naar een training: http://youlearn.honeywelluk.com
Succes
pi_171665245
Hier tref je alle info aan van de zone klep. https://products.ecc.emea(...)1p-0941nl01r1004.pdf
Deze is specifiek ontworpen om zone's aan of uit te schakelen. De logica om meerdere kleppen in één zone tegelijk te schakelen gaat dan ook aan mij voorbij. Maar misschien zijn de kleppen met een kabel te koppelen zodat ze gelijktijdig kunnen schakelen.

Combi met een HR92 gaat niet. O ja, kleppen werken het best met een aan / uit systeem.
pi_171953485
Hmmm op de een of andere manier werkt het notificeren van het forum niet of niet lekker, sorry dat ik niet eerder op de hulp heb gereageerd.

Dank voor de antwoorden in ieder geval. Ik weet niet of het historisch helemaal klopt, want bij mij was er destijds wel degelijk een keuze, maar nu (en waarschijnlijk dus al even) niet meer.

Overigens de vraag "waarom zou je dit willen": dat is vrij simpel en volgens mij staat dat ook in mijn toelichting. Denk een wat langere kamer met aan de kopse kanten radiatoren. Aan de ene kant zit er een en daar kan je een knop kwijt. Aan de andere kant zitten twee radiatoren in serie. In plaats van een knop zit daar een klep in de leiding zodat ze beide tegelijk aan (en uit) gaan.

Maar goed, we gaan even studeren op een andere oplossing. Waarschijnlijk ombouwen naar 3x een HR92.

*P*
pi_171986627
Ik heb ook wel eens met de gedachte gespeeld om die HR92 "knotsen" in de woonkamer weg te werken in een andere ruimte, maar weet het gevolg niet. Deze zijn ook gekoppeld.

Ik ben wel benieuwd hoe dat bij jou gaat werken.
pi_172020789
Misschien ten overvloede maar de situatie is als volgt:

Ik ben van plan om begin volgend jaar met de uitbouw van een keuken te starten en hierbij de gehele benedenverdieping te voorzien van vloerverwarming en de huidige radiatoren te verwijderen.

Omdat ik in de woonkamer ook een houtkachel heb en door een andere ruimteindeling ben ik geïnteresseerd in een Honeywell Evohome systeem waarbij de vloerverwarming aangestuurd wordt door middel van een HCE80.

Bij het zitgedeelte staat de kachel en komt het evotouch Wifi bedieningspaneel te hangen (is dit ook meteen een "voeler" die ik aan een zone kan koppelen?) Als de kachel aan is, gaat dat deel van de vloerverwarming dus niet aan?

De keuken zal dan een tweede zone worden, Als het erg koud is buiten dan stookt de kachel dit deel niet warm genoeg, hierbij heb ik volgens mij een aparte Round Wireless nodig om de temperatuur op die zone in te stellen en de vloerverwarming apart aan te kunnen zetten.

Voor de slaapkamers boven wil ik knoppen (HR92) op de radiatoren plaatsen om per ruimte de temperatuur te kunnen regelen.

Ben ik dan met de volgende kitlist compleet (ik heb een Nefit TrendLine HRC 30 CW5 ketel):
- Evotouch Wifi bedieningspaneel (woonkamer)
- Muurhouder
- Vloerverwarmingsregelaar (HCE80)
- Antenne voor HCE80 (HRA80)
- 2x/3x (afhankelijk van aantal aansluitingen op de verdeler) MT4-230-NC Servomotor
- Round Wireless (keuken)
- ketelmodule Opentherm (R8810A1018)
- 4x radiatorregelaar (HR92)

Ben ik nog iets vergeten of zijn er zaken die extra aandacht vereisen?
pi_172040550
Heeft iemand ook ervaring met die raamcontacten die je op de HR92 kraan aan moet sluiten?.

Die zijn met dit systeem in mijn geval onmisbaar. Anders gaat de ketel vol branden om de kamers die gelucht worden te verwarmen (wat dus niet lukt)

Ik zie voor de evohome verwarming alleen maar die (veel te dure) kabeltjes staan. Maar dat is toch belachelijk!
Met zo'n peperduur systeem verwacht je toch draadloze contacten.

Het veel goedkopere Max! systeem heeft deze wel, maar die stuurt de ketel niet aan dus zou ik een minder efficiente weersafhankelijke regeling moeten gebruiken.

Evohome beveiliging heeft wel een raamcontact:https://www.installatieva(...)fp4tQCFe4V0wodlRgO_w

Maar voor zover ik zie is die niet geschikt voor het verwarming systeem?????

Of werkt dat toch wel?
pi_172485060
quote:
0s.gif Op donderdag 29 juni 2017 12:18 schreef Adventurer666 het volgende:
Heeft iemand ook ervaring met die raamcontacten die je op de HR92 kraan aan moet sluiten?.

Die zijn met dit systeem in mijn geval onmisbaar. Anders gaat de ketel vol branden om de kamers die gelucht worden te verwarmen (wat dus niet lukt)

Ik zie voor de evohome verwarming alleen maar die (veel te dure) kabeltjes staan. Maar dat is toch belachelijk!
Met zo'n peperduur systeem verwacht je toch draadloze contacten.

Het veel goedkopere Max! systeem heeft deze wel, maar die stuurt de ketel niet aan dus zou ik een minder efficiente weersafhankelijke regeling moeten gebruiken.

Evohome beveiliging heeft wel een raamcontact:https://www.installatieva(...)fp4tQCFe4V0wodlRgO_w

Maar voor zover ik zie is die niet geschikt voor het verwarming systeem?????

Of werkt dat toch wel?
Standaard zit er deur/raam open beveiliging in. Alles wat je bedraad kan doen draagt bij aan de eenvoud van het systeem. Je hoeft maar één zone te installeren en dat is je voordeel.
pi_172485407
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juni 2017 16:51 schreef japjapie het volgende:
Misschien ten overvloede maar de situatie is als volgt:

Ik ben van plan om begin volgend jaar met de uitbouw van een keuken te starten en hierbij de gehele benedenverdieping te voorzien van vloerverwarming en de huidige radiatoren te verwijderen.

Omdat ik in de woonkamer ook een houtkachel heb en door een andere ruimteindeling ben ik geïnteresseerd in een Honeywell Evohome systeem waarbij de vloerverwarming aangestuurd wordt door middel van een HCE80.

Bij het zitgedeelte staat de kachel en komt het evotouch Wifi bedieningspaneel te hangen (is dit ook meteen een "voeler" die ik aan een zone kan koppelen?) Als de kachel aan is, gaat dat deel van de vloerverwarming dus niet aan?

De keuken zal dan een tweede zone worden, Als het erg koud is buiten dan stookt de kachel dit deel niet warm genoeg, hierbij heb ik volgens mij een aparte Round Wireless nodig om de temperatuur op die zone in te stellen en de vloerverwarming apart aan te kunnen zetten.

Voor de slaapkamers boven wil ik knoppen (HR92) op de radiatoren plaatsen om per ruimte de temperatuur te kunnen regelen.

Ben ik dan met de volgende kitlist compleet (ik heb een Nefit TrendLine HRC 30 CW5 ketel):
- Evotouch Wifi bedieningspaneel (woonkamer)
- Muurhouder
- Vloerverwarmingsregelaar (HCE80)
- Antenne voor HCE80 (HRA80)
- 2x/3x (afhankelijk van aantal aansluitingen op de verdeler) MT4-230-NC Servomotor
- Round Wireless (keuken)
- ketelmodule Opentherm (R8810A1018)
- 4x radiatorregelaar (HR92)

Ben ik nog iets vergeten of zijn er zaken die extra aandacht vereisen?
Kitlist zou kunnen kloppen, alleen werkt vloerverwarming niet met opentherm, maar met aan/uit. Hoewel opentherm door velen als een soort holy grail gezien wordt, zou het in het geval van vloerverwarming uitsluitend tegen je werken. Een moderne ketel met moduleert (vlam kan hoog en laag) op basis van de ingaande en uitgaande watertemperatuur en is daardoor al erg zuinig.

Wat gebeurt er als je het toch op OT basis doe is ongeveer het volgende: Open therm berekent bijvoorbeeld dat de ruimte 40 minuten gestookt moet worden op 70 graden. Echter in plaats van 70 graden word 50 graden gehanteerd omdat dat efficienter is (condensatie in het HR temperatuur deel) dit moet dan iets langer, zeg 55 minuten in plaats van de eerder berekende 40 minuten. Echter Honeywell stuurt toch gewoon na 40 minuten de klep dicht en je CV staat 15 minuten voor niets te stoken.

Let er ook op dat je vloer nog warm blijft als je je kachel aan doet. Dat zou wel een zweten kunnen worden:) ;)
pi_173645893
Ben een tijdje niet langsgeweest dus wellicht al ergens gemeld maar... weet iemand wat er aan de hand is geweest bij waakzaamwonen.nl? Zijn ze failliet gegaan of gewoon gestopt?
pi_173935782
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 maart 2017 22:35 schreef K1wi het volgende:
Ik zie veel mensen met problemen dat de ketel blijft draaien / pendelen e.d. . Een van de oorzaken kan zijn dat de HR92 een beetje open gaat, maar niet voldoende om het warme water door de radiator te laten stromen. Op die manier warmt het niet op en blijft de ketel draaien. Dit kan ook gebeuren als de temperatuur op het setpoint ligt (of misschien zelfs 0.5c erboven bij een dalende temperatuur - weet ik niet zeker).

Als je kijkt naar je radiatorkraan zie je een pin. Standaard is het verschil, oftewel de mate waarin de HR92 de pin laat terugkomen, tussen dicht (positie 0) en open (positie 100) 1.5mm, oftewel 1 rondje. Met 'full stroke' is het verschil 3mm, 2 rondjes. Probleem wat ik had is dat
- Die HR92 bij het aanbrengen de pin helemaal dicht duwt. Met vrij grote kracht overigens - hij duwt hem voorbij het punt waarop je echt al weerstand voelt als je zelf met een tangetje duwt tegen die pin.
- Vervolgens gaat water pas stromen als hij de pin +-0.6mm terug laat komen (positie 40). Tot die positie is bereikt zit de kraan feitelijk dicht.
- Wanneer de temperatuur niet fors onder het setpoint ligt gaat de HR92 echter niet naar die positie, maar blijft steken op bijvoorbeeld positie 17.
- Dan stroomt het water dus niet. Full stroke lost dat ook niet op, bij full stroke moet de positie minimaal naar 20.

Superirritant. Je kan de kraan de schuld geven, dat daar teveel speling in zit (dat doet Honeywell natuurlijk ook), je kan stellen dat Evohome na verloop van tijd moet leren dat de kamer niet opwarmt onder een bepaalde positie (in tegenstelling tot wat Honeywell beweert dat doet ie dat dus niet.. niet betrouwbaar in ieder geval). Maar IMO moet die adapter waar je de HR92 op klikt stelbaar zijn en/of je moet een minimale positie kunnen instellen in het menu van de HR92. Die kranen zijn allemaal anders en veranderen ook gedurende de levensduur. Een normale knop zet je dan van standje 2 naar 2.5, probleem opgelost. Maar met deze dure kranen valt er niets te stellen.

Ik heb de mazzel dat de pin van mijn kraan een diameter heeft van 2mm, de diameter van de pin in de adapter van de HR92 is 3mm. Wat ik heb gedaan is dunne ringetjes (Conrad heeft ze vanaf 0.1mm) met een binnendiameter (het gat) van 2.2mm om de pin van mijn radiatorkraan schuiven, daarmee bepaal ik tot waar die HR92 de pin in kan drukken. Zo zorg ik dat er _net_ geen water meer stroomt als de HR92 die pin dicht heeft geduwd (de pin van de HR92 komt dan tegen de ringetjes aan). Gaat de HR92 een beetje open (vanaf positie 5-10 ofzo) gaat het water stromen.

Triest dat Honeywell hier geen goede oplossing voor biedt, ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben met dit probleem. Maargoed, ik hoop dat iemand wat heeft aan deze workaround.
pi_173941979
Wat had je precies besteld bij de Conrad? Gewoon m2.5 sluitringen? er zijn zoveel ringen en dingen.

Ik heb namelijk hetzelfde probleem. De Danfoss laat zelfs bij 40% klepaansturing nog geen water door. Super vervelend, de Evotherm vraagt warmte, de kranen gaan niet open en de ketel gaat hierdoor op storing.
pi_174113628
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 september 2017 09:08 schreef 450SL het volgende:
Wat had je precies besteld bij de Conrad? Gewoon m2.5 sluitringen? er zijn zoveel ringen en dingen.

Ik heb namelijk hetzelfde probleem. De Danfoss laat zelfs bij 40% klepaansturing nog geen water door. Super vervelend, de Evotherm vraagt warmte, de kranen gaan niet open en de ketel gaat hierdoor op storing.
Ik heb ook Danfoss kranen, werkt prima. Waar je even naar moet kijken is of je de adapter wel goed hebt gemonteerd. Dit kun je gemakkelijk fout doen en het lijkt me dat er maar één soort adapter is. Deze moet goed naar achteren geschoven worden op de kraan, anders werkt het niet. (spreek uit eigen ervaring)

Klik de HR92 los. draai het tandwiel deeltje er af en je ziet de adapter. Schroef deze los, buig hem goed open en hou hem open met bv en schroevendraaierkop er tussen en duw de adapter zo ver mogelijk naar achteren. Nu schroef je hem vast.
  zondag 1 oktober 2017 @ 15:08:52 #167
1316 PLAE@
Founded by fuckers
pi_174115028
Heb het systeem sinds een paar dagen. Superblij mee! Raakte wel vlak na het installeren de verbinding kwijt met 3/4 zones doordat ik de remote al van de stroom had gehaald. Maar de batterijen waren blijkbaar nog erg leeg :? Duurde bij sommige zones 4 uur voordat hij ze terug had gevonden.
Nu even goed de handleiding lezen over dat automatisch leren. Heb al mooie schema's ingesteld.

Oja en ik heb een bypass waar de veer nu op stand 3 staat. Maar ik heb werkelijk waar geen idee wanneer ik dit strakker of losser zou moeten doen.
pi_174117387
quote:
14s.gif Op zondag 1 oktober 2017 15:08 schreef PLAE@ het volgende:
Heb het systeem sinds een paar dagen. Superblij mee! Raakte wel vlak na het installeren de verbinding kwijt met 3/4 zones doordat ik de remote al van de stroom had gehaald. Maar de batterijen waren blijkbaar nog erg leeg :? Duurde bij sommige zones 4 uur voordat hij ze terug had gevonden.
Nu even goed de handleiding lezen over dat automatisch leren. Heb al mooie schema's ingesteld.

Oja en ik heb een bypass waar de veer nu op stand 3 staat. Maar ik heb werkelijk waar geen idee wanneer ik dit strakker of losser zou moeten doen.
Die batterijduur van het centrale kastje is hooguit enkele minuten, vreemd genoeg. Ik denk dat dat een software fout is.

Qua veer van de bypass: geen idee. Je zou het eens kunnen proberen door alles dicht te zetten. en een knop lost te halen en op 21 gr te zetten. Vermoedelijk heeft je CV dan te veel vermogen en kan die zijn warmte niet kwijt. Dan moet de bypass aanspringen.
  zondag 1 oktober 2017 @ 17:58:02 #169
1316 PLAE@
Founded by fuckers
pi_174118920
Ah ja.
Mij werd verteld dat na de eerste dag laden het los moest kunnen voor een x-periode. Maar dat is ijdele hoop dus. Al zal ik in de praktijk toch alles doen met de app op de tel haha.
pi_174299040
Beste mensen,

Ik heb sinds een paar weken evohome wifi OT met 4 zones thuis draaien inc met een remeha tzerra 39c plus.
In de woonkamer gebruik ik de evohome als ruimte sensor alle andere zones hebben een T87RF als sensor.
wat mij opvalt is dat evohome geen ruimte temp en ruimte setpoint door geeft aan de ketel als ik kijk in recom, altijd beide op 20 graden.
Is dit iemand al eens opgevallen?

Dank,

Dennis
pi_174328354
Ik heb momenteel een EvoHome colour, met de aparte internet-gateway verbonden met de router dus ik kan de app gebruiken.
Welk verschil is er als ik de nieuwe EvoHome Wi-Fi zou kopen? Krijgt die wel nog firmware updates? Mijn Evohome colour heeft als laatste versie iets uit 2014.

vs
op zoek naar iemand die handig is met proxies voor een kleine opdracht
pi_174329032
Eventjes mijn eigen vraag beantwoorden: https://wifithermostaten.(...)ome.html#colorvswifi
Valt er bij Honeywell korting te krijgen als je je oud model inruilt voor een nieuw?
op zoek naar iemand die handig is met proxies voor een kleine opdracht
pi_174331376
quote:
0s.gif Op maandag 9 oktober 2017 13:03 schreef d3nn1sc het volgende:
Beste mensen,

Ik heb sinds een paar weken evohome wifi OT met 4 zones thuis draaien inc met een remeha tzerra 39c plus.
In de woonkamer gebruik ik de evohome als ruimte sensor alle andere zones hebben een T87RF als sensor.
wat mij opvalt is dat evohome geen ruimte temp en ruimte setpoint door geeft aan de ketel als ik kijk in recom, altijd beide op 20 graden.
Is dit iemand al eens opgevallen?

Dank,

Dennis
Dat is een goeie vraag. In een situatie met één centrale thermostaat, wordt door opentherm berekend hoe hoog de aanvoertemperatuur moet zijn om de ruimte te verwarmen en hoe lang dat moet duren. Vervolgens wordt de aanvoertemperatuur verlaagd en de tijd verlengd omdat dat zuiniger is.
Heb je meerdere thermostaten, zoals bij Evohome, dan werkt dat principe niet meer. Volgens geruchten die op deze fora te lezen zijn, werkt OT op Evohome niet en is het alleen maar een soort commercieel verhaal. OT verkoop namelijk beter.

Het fijne ervan zul je echter nooit weten, omdat het OT protocol niet vrijgegeven is.

[ Bericht 6% gewijzigd door bertpit op 10-10-2017 19:51:25 ]
pi_174333198
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 oktober 2017 19:32 schreef bertpit het volgende:

[..]

Dat is een goeie vraag. In een situatie met één centrale thermostaat, wordt door opentherm berekend hoe hoog de aanvoertemperatuur moet zijn om de ruimte te verwarmen en hoe lang dat moet duren. Vervolgens wordt de aanvoertemperatuur verlaagd en de tijd verlengd omdat dat zuiniger is.
Heb je meerdere thermostaten, zoals bij Evohome, dan werkt dat principe niet meer. Volgens geruchten die op deze fora te lezen zijn, werkt OT op Evohome niet en is het alleen maar een soort commercieel verhaal. OT verkoop namelijk beter.

Het fijne ervan zul je echter nooit weten, omdat het OT protocol niet vrijgegeven is.
Pfff ok, dan gaat Honeywell wel heel ver om dat commerciële verhaal in stand te houden.
Ik heb dit namelijk gemeld bij Honeywell en zij zeggen dat dit een hardware fout is en dat ik de ketel module moet omruilen voor een ander exemplaar....
pi_174354431
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 oktober 2017 20:28 schreef d3nn1sc het volgende:

[..]

Pfff ok, dan gaat Honeywell wel heel ver om dat commerciële verhaal in stand te houden.
Ik heb dit namelijk gemeld bij Honeywell en zij zeggen dat dit een hardware fout is en dat ik de ketel module moet omruilen voor een ander exemplaar....
Ik heb zelf de Remeha Calenta. Daarvan werd bij warmteservice gezegd dat deze alleen de eigen OT implementatie begrijpt en niet die van Honeywell. Ik heb dus de aan/uit gekocht en dat werkt prima.

Remeha ketels zijn zo zuinig dat je het verschil met OT niet merkt. Sterker nog mijn verbruik is aanzienlijk gedaald na de installatie van Evohome.
pi_174362273
quote:
0s.gif Op woensdag 11 oktober 2017 18:11 schreef bertpit het volgende:

[..]

Ik heb zelf de Remeha Calenta. Daarvan werd bij warmteservice gezegd dat deze alleen de eigen OT implementatie begrijpt en niet die van Honeywell. Ik heb dus de aan/uit gekocht en dat werkt prima.

Remeha ketels zijn zo zuinig dat je het verschil met OT niet merkt. Sterker nog mijn verbruik is aanzienlijk gedaald na de installatie van Evohome.
Word met de aan/uit module wel de ruimte temperatuur en ruimte setpoint doorgegeven?
pi_174448471
quote:
0s.gif Op woensdag 11 oktober 2017 22:31 schreef d3nn1sc het volgende:

[..]

Word met de aan/uit module wel de ruimte temperatuur en ruimte setpoint doorgegeven?
Ik heb het programma even opgestart, Nee dat zie ik niet terug in Recom, de waarde staat op open. Wel de regeltemp, intern setpoint cv setpoint, ventilator, pomp en nog een aantal waarden.
pi_174614884
Even een vraagje - ben ik nu gek of is de consumentenservice van Honeywell / Evohome dat.
Probleem: één van mijn Hr92's regelt niet; de verwarming blijft open / aan staan.

Mijn diagnose is dat de pin in het opzetstuk ( het onderdeel wat je op de radiatorkraan zet, wit met een zwarte draairing , en in de draairing een metalen pin) los zit, waardoor de pin van de Danfoss thermostaatkraan niet kan worden ingedrukt ( uitgezet)

Ik had de pin vastgelijmd, maar deze laat weer los. Toen heb ik de service van Honeywell gemaild die de volgende antwoorden gaf:

Deze pin moet eigenlijk los zijn.
De pin moet in staat zijn om vrij te bewegen.
U had geen lijm moeten gebruiken.
Kijkend naar de foto's zien we dat er niets is gebroken.
De adapter voor de Danfoss radiator klep lijkt goed te zijn geplaatst.
Zo zou het mogelijk zijn om de klep basisplaat van de HR92 goed op de adapter te passen.
Kan de pin van de Danfoss radiatorklep vrij worden ingedrukt en drukt de pin als hij vrijgegeven wordt er van zelf weer uit?
Zo niet, dan vermoeden we dat de radiatorklep zelf het probleem veroorzaakt en moet worden vervangen. (Beste te vervangen met Honeywell radiator klep, dus geen adapter nodig en u kunt de standaard ventiel basisplaat gebruiken.)

Vraag: hoe zit dit nu. Ben ik nu gek of is Honeywell dat. Ik heb 14 Hr92's, en geen van hen heeft een bewegende pin, is althans mijn overtuiging. Want hoe kan ik een pin van een radiatorklep indrukken met een bewegende pin van Honeywell?
pi_174678842
quote:
0s.gif Op maandag 23 oktober 2017 21:48 schreef zegel het volgende:
Even een vraagje - ben ik nu gek of is de consumentenservice van Honeywell / Evohome dat.
Probleem: één van mijn Hr92's regelt niet; de verwarming blijft open / aan staan.

Mijn diagnose is dat de pin in het opzetstuk ( het onderdeel wat je op de radiatorkraan zet, wit met een zwarte draairing , en in de draairing een metalen pin) los zit, waardoor de pin van de Danfoss thermostaatkraan niet kan worden ingedrukt ( uitgezet)

Ik had de pin vastgelijmd, maar deze laat weer los. Toen heb ik de service van Honeywell gemaild die de volgende antwoorden gaf:

Deze pin moet eigenlijk los zijn.
De pin moet in staat zijn om vrij te bewegen.
U had geen lijm moeten gebruiken.
Kijkend naar de foto's zien we dat er niets is gebroken.
De adapter voor de Danfoss radiator klep lijkt goed te zijn geplaatst.
Zo zou het mogelijk zijn om de klep basisplaat van de HR92 goed op de adapter te passen.
Kan de pin van de Danfoss radiatorklep vrij worden ingedrukt en drukt de pin als hij vrijgegeven wordt er van zelf weer uit?
Zo niet, dan vermoeden we dat de radiatorklep zelf het probleem veroorzaakt en moet worden vervangen. (Beste te vervangen met Honeywell radiator klep, dus geen adapter nodig en u kunt de standaard ventiel basisplaat gebruiken.)

Vraag: hoe zit dit nu. Ben ik nu gek of is Honeywell dat. Ik heb 14 Hr92's, en geen van hen heeft een bewegende pin, is althans mijn overtuiging. Want hoe kan ik een pin van een radiatorklep indrukken met een bewegende pin van Honeywell?
De pin van de HR92 zit vast aan het zwarte tandwiel. Als het tandwiel draait, zorgt de schroefdraad dat de pin de kraan opent of sluit.

Overigens snap ik de redenering van Honeywell wel: kan de pin van de kraan niet worden ingedrukt, dan gaat de HR92 stuk. Aan de andere kant kan natuurlijk de pin van de HR92 ook defect zijn.

Maar dit soort (garantie?) problemen kun je toch gewoon met je leverancier oplossen?
pi_174762662
De pin kan er gewoon uitgehaald worden zit dus los
Honeywell heeft in dit geval gelijk
  donderdag 2 november 2017 @ 20:28:26 #181
235989 greavy
Kritische VIRM-hater
pi_174831647
Goedenavond!

Ik heb gister de sleutels van mijn huisje gekregen (koop), maar dit werkt nog via de "ouderwetse" manier. Thermostaatkraan op de kachel open en dicht draaien. Niet iets wat ik wil, en heb destijds al eens voor Honeywell Evohome gekeken.

Ik zou dan voor de HR92 met de Evotouch bedieningspaneel willen gaan. Is dit een goed idee?

Ik heb géén eigen ketel. Het appartement heeft blokverwarming vanaf het ketelhok in de bergingruimte.
pi_174891081
quote:
0s.gif Op donderdag 2 november 2017 20:28 schreef greavy het volgende:
Goedenavond!

Ik heb gister de sleutels van mijn huisje gekregen (koop), maar dit werkt nog via de "ouderwetse" manier. Thermostaatkraan op de kachel open en dicht draaien. Niet iets wat ik wil, en heb destijds al eens voor Honeywell Evohome gekeken.

Ik zou dan voor de HR92 met de Evotouch bedieningspaneel willen gaan. Is dit een goed idee?

Ik heb géén eigen ketel. Het appartement heeft blokverwarming vanaf het ketelhok in de bergingruimte.
Ik heb geen verstand van stadsverwarming, maar hier staat meer info:

https://www.kijkvoelbelee(...)voor-stadsverwarming
pi_174892957
quote:
0s.gif Op donderdag 2 november 2017 20:28 schreef greavy het volgende:
Goedenavond!

Ik heb gister de sleutels van mijn huisje gekregen (koop), maar dit werkt nog via de "ouderwetse" manier. Thermostaatkraan op de kachel open en dicht draaien. Niet iets wat ik wil, en heb destijds al eens voor Honeywell Evohome gekeken.

Ik zou dan voor de HR92 met de Evotouch bedieningspaneel willen gaan. Is dit een goed idee?

Ik heb géén eigen ketel. Het appartement heeft blokverwarming vanaf het ketelhok in de bergingruimte.
Ja dit is perfect voor jou.
Je hebt zo te horen geen centrale thermostaat en je hebt alleen bediening op de radiatoren.
Dan kan je HR92 knoppen monteren en een Evohome scherm, ketelmodule heb je dan ook niet nodig.

Let er wel op dat als je nu geen thermostaatkranen hebt je deze moet laten plaatsen, en vaak (zeker bij oudere huizen) heb je geen mogelijkheid om de leidingen in je huis drukloos te maken, dan moet dus het hele blok leeg en daar wordt de VVE niet zo vrolijk van.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
  dinsdag 7 november 2017 @ 21:18:24 #184
235989 greavy
Kritische VIRM-hater
pi_174930934
quote:
2s.gif Op zondag 5 november 2017 21:36 schreef junkiexp het volgende:

[..]

Ja dit is perfect voor jou.
Je hebt zo te horen geen centrale thermostaat en je hebt alleen bediening op de radiatoren.
Dan kan je HR92 knoppen monteren en een Evohome scherm, ketelmodule heb je dan ook niet nodig.

Let er wel op dat als je nu geen thermostaatkranen hebt je deze moet laten plaatsen, en vaak (zeker bij oudere huizen) heb je geen mogelijkheid om de leidingen in je huis drukloos te maken, dan moet dus het hele blok leeg en daar wordt de VVE niet zo vrolijk van.
Thanks. Heb nu ouderwetse thermostaatkraan zoals dit:

Dan hoeft de leiding toch niet drukloos?

Leidingen drukloos maken is vast niet het meest ideale, dus denk niet dat dat een optie is.
pi_174931118
Vraagje. Is het mogelijk om lokale bediening uit te schakelen? Dus dat een HR92 alleen van afstand te bedienen is?
pi_174933584
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 november 2017 21:18 schreef greavy het volgende:

[..]

Thanks. Heb nu ouderwetse thermostaatkraan zoals dit:
[ afbeelding ]
Dan hoeft de leiding toch niet drukloos?

Leidingen drukloos maken is vast niet het meest ideale, dus denk niet dat dat een optie is.
Volgens mij zit er een adapter voor Heimeier kranen bij de HR92. Dus die kun je zo monteren.
pi_174933629
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 november 2017 21:24 schreef Knuppel1983 het volgende:
Vraagje. Is het mogelijk om lokale bediening uit te schakelen? Dus dat een HR92 alleen van afstand te bedienen is?
De logica en communicatie zit in de centrale bediening. Dus dat kan niet.
pi_174968625
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 november 2017 21:24 schreef Knuppel1983 het volgende:
Vraagje. Is het mogelijk om lokale bediening uit te schakelen? Dus dat een HR92 alleen van afstand te bedienen is?
Ik ben dat ergens tegengekomen in de geavanceerde opties van de sturing. Een paar seconden op instellingen drukken, en dan ergens in de instellingen van de zone geloof ik.
pi_174968795
Sinds onze Evohome installatie van afgelopen weekend worstel ik nog steeds met het niet kloppen van de temperatuur in de bureau van m'n vrouw (radiator en HR92 in de hoek van de ruimte). De verwarming slaat te vroeg af, de ruimte is nog helemaal niet opgewarmd.
Ik lees dat je ook nog een draadloze kamerthermostaat kan koppelen aan de Evohome zone. Ik denk dat het mijn enige optie is om een meer acurate meting te krijgen van de kamertemperatuur.
Maar wat me niet helemaal duidelijk is: volgt de HR92 dan slaafs de kamerthermostaat, of volgt die nog z'n eigen meting. Ik wil uiteraard als de kamerthermostaat bepaalt dat het te koud is en teken geeft aan de ketel om te stoken, dat op hetzelfde moment ook de HR92 opendraait, en vice versa...

btw: welk model heb ik dan nodig om te koppelen aan een modulerende evohome setup? Ik vind toch wel wat verschillende modellen...
Y87C2004 Round Connected Modulation
Y87RF2008 Round Wireless Modulation
T87M2018 Round Modulation
T87C2055 Round Modulation Plus
T87RF2059 Evohome Draadloze thermostaat (niet zeker of dit een modulerend model is)
of ... ?
pi_175000740
quote:
0s.gif Op donderdag 9 november 2017 21:08 schreef Freeco het volgende:

[..]

Ik ben dat ergens tegengekomen in de geavanceerde opties van de sturing. Een paar seconden op instellingen drukken, en dan ergens in de instellingen van de zone geloof ik.
Dat zou wellicht kunnen, ik had het anders opgevat: Lokale bediening zie ik als thuis en op afstand via een app. Maar hij bedoelt wellicht met lokaal de HR92. Als dat zo is, zou hij even in de gebruiksaanwijzing kunnen kijken.

Wat altijd een goede tip is, is om meerdere schakelmomenten in te bouwen met een iets afwijkende temperatuur. Bijvoorbeeld om 23,45 schakel je van 5,5 naar 5 graden. Dan weet je zeker dat deze zone na een handmatige schakeling niet uren voor niets blijft branden.
pi_175002086
quote:
0s.gif Op donderdag 9 november 2017 21:15 schreef Freeco het volgende:
Sinds onze Evohome installatie van afgelopen weekend worstel ik nog steeds met het niet kloppen van de temperatuur in de bureau van m'n vrouw (radiator en HR92 in de hoek van de ruimte). De verwarming slaat te vroeg af, de ruimte is nog helemaal niet opgewarmd.
Ik lees dat je ook nog een draadloze kamerthermostaat kan koppelen aan de Evohome zone. Ik denk dat het mijn enige optie is om een meer acurate meting te krijgen van de kamertemperatuur.
Maar wat me niet helemaal duidelijk is: volgt de HR92 dan slaafs de kamerthermostaat, of volgt die nog z'n eigen meting. Ik wil uiteraard als de kamerthermostaat bepaalt dat het te koud is en teken geeft aan de ketel om te stoken, dat op hetzelfde moment ook de HR92 opendraait, en vice versa...

btw: welk model heb ik dan nodig om te koppelen aan een modulerende evohome setup? Ik vind toch wel wat verschillende modellen...
Y87C2004 Round Connected Modulation
Y87RF2008 Round Wireless Modulation
T87M2018 Round Modulation
T87C2055 Round Modulation Plus
T87RF2059 Evohome Draadloze thermostaat (niet zeker of dit een modulerend model is)
of ... ?
Je moet even een paar dingen scheiden: je ketel moduleert en wordt aangestuurd via aan/uit of via opentherm. Moduleren gaat op basis van de water retourtemperatuur. Bij opentherm wordt de aanvoertemperatuur verlaagd en de tijd verlengd, zodat er soms nog iets zuiniger kan worden gestookt.

Wordt je ketel opentherm aangestuurd, dan hangt er een Wireless Modulation module 8810A1018 aan de ketel.
Wordt je ketel aan/uit aangestuurd, dan is het een een Wireless On/Off module BDR91A1000. Je hebt dus al een aansturing aan de ketel hangen. Het is eigenlijk niets eens belangrijk om te weten welke je hebt.

De round wireless communiceert alleen de gevraagde en gemeten temperatuur. Er is dus niet specifiek een type voor opentherm of aan/uit, want dat zit in je centrale aansturing. Je moet voor een Evohome situatie de round wireless T87RF2025 selecteren. Ik heb er twee en deze hebben een grote "woman acceptance factor" ;).

De verwarring tussen alle types ontstaat doordat er inmiddels een heleboel combipaketten zijn, met aansturingskastje voor de CV die bijvoorbeeld geschikt zijn voor een situatie zonder Evohome.

Nog even een ander puntje: houd er rekening mee dat een CV kachel een minimale capaciteit heeft. Vaak kan hij deze minimale capaciteit niet kwijt op één of twee radiatoren. Gevolg: de CV installatie gaat pendelen en stopt ermee. Je zult meer radiatoren open moeten zetten om dit te voorkomen.
Met name in zeer goed geïsoleerde woningen, woningen met een te grote CV, kan dit een probleem zijn.
pi_175038364
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 november 2017 17:12 schreef bertpit het volgende:
Je moet even een paar dingen scheiden: je ketel moduleert en wordt aangestuurd via aan/uit of via opentherm. Moduleren gaat op basis van de water retourtemperatuur. Bij opentherm wordt de aanvoertemperatuur verlaagd en de tijd verlengd, zodat er soms nog iets zuiniger kan worden gestookt.

Wordt je ketel opentherm aangestuurd, dan hangt er een Wireless Modulation module 8810A1018 aan de ketel.
Wordt je ketel aan/uit aangestuurd, dan is het een een Wireless On/Off module BDR91A1000. Je hebt dus al een aansturing aan de ketel hangen. Het is eigenlijk niets eens belangrijk om te weten welke je hebt.

De round wireless communiceert alleen de gevraagde en gemeten temperatuur. Er is dus niet specifiek een type voor opentherm of aan/uit, want dat zit in je centrale aansturing. Je moet voor een Evohome situatie de round wireless T87RF2025 selecteren. Ik heb er twee en deze hebben een grote "woman acceptance factor" ;).

De verwarring tussen alle types ontstaat doordat er inmiddels een heleboel combipaketten zijn, met aansturingskastje voor de CV die bijvoorbeeld geschikt zijn voor een situatie zonder Evohome.
OK, vrij duidelijk. Ik geraakte wat in verwarring doordat ik heel wat verschillende modellen vond. Een pakket met extra R8810 (of BDR91) had ik niet nodig, dat was al duidelijk. Ik moet enkel een round wireless.

quote:
0s.gif Op zaterdag 11 november 2017 17:12 schreef bertpit het volgende:
Nog even een ander puntje: houd er rekening mee dat een CV kachel een minimale capaciteit heeft. Vaak kan hij deze minimale capaciteit niet kwijt op één of twee radiatoren. Gevolg: de CV installatie gaat pendelen en stopt ermee. Je zult meer radiatoren open moeten zetten om dit te voorkomen.
Met name in zeer goed geïsoleerde woningen, woningen met een te grote CV, kan dit een probleem zijn.
Het probleem zit 'm niet bij de ketel. Die geeft warmte zolang er vraag naar is. Het is gewoon dat de HR92 te vroeg denkt dat de ruimte opgewarmd is en al dichtdraait.
Vb: maandag en vrijdag werk ik doorgaans thuis, dus ik heb een programma dat de verwarming in m'n bureau op 21°C zet van 8:30 tot 16:00. Mijn bureau is 4x5m, heeft z'n eigen zone, en heeft 1 radiator met een HR92. Rond 8:40 dacht de HR92 dat het al 22°C was, dus de kraan ging dicht. Mijn PC staat op zo'n 3m van de radiator, en op mijn werkplek was het maar 17,5°C. Nu, anderhalf uur later, is het er nog steeds maar 18,4°C terwijl de HR92 nog steeds koppig denkt dat het 22,5°C is en z'n kraan dus dicht houdt.
Hier is het hercalibreren van de HR92 niet aan de orde denk ik. Als ik niet thuis werk, heb ik een programma om mijn bureau op 18°C te houden, en dan is de ruimte ook werkelijk 18°C.
Ik denk dus dat ik een round wireless wat dichter bij mijn werkplek moet hangen. Maar een belangrijke vraag daarmee: gaat de HR92 luisteren naar de round wireless als die zegt dat er moet gestookt worden, of gaat de HR92 z'n eigen meting volgen en de kraan dichthouden? Ik zou verwachten dat de round wireless dan de baas wordt, maar ja... is dat ook zo? :) Zoals je zelf al aangeeft, het is toch belangrijk dat de ketel z'n warmte voldoende kwijtgeraakt.
pi_175061871
Goede morgen,

Ook ik maak gebruik van het evo home systeem en merk regelmatig dat de ketel aanslaat terwijl er geen warmte vraag is / kan zijn.
Nu las ik in deel 1 dat dit probleem vaker voorkomt en ik ben benieuwd of hier al een oplossing voor is gevonden.

Alvast dank voor de reacties!
pi_175067073
Zelf heb ik bij alle hr92 ‘s. Een apparte round wireless die de ruimtetemperatuur meet en die zegt wat er moet gebeuren.
De hr92 is gewoon een slaafje van de round. Hr92 meet en bepaalt niks meer, moet alleen open en dicht gaan.
Z
Zo heb ik hier 12 zones met 11 round’s eraan . En dit werkt prima
pi_175073081
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 november 2017 15:12 schreef simonmo het volgende:
Zelf heb ik bij alle hr92 ‘s. Een apparte round wireless die de ruimtetemperatuur meet en die zegt wat er moet gebeuren.
De hr92 is gewoon een slaafje van de round. Hr92 meet en bepaalt niks meer, moet alleen open en dicht gaan.
Z
Zo heb ik hier 12 zones met 11 round’s eraan . En dit werkt prima
Dat is een duur grapje. Honeywell zal zich in zijn handjes wrijven.
pi_175074532
Hobby mag geld kosten . En gebruik nu nog maar 1000m3 gas op jaarbasis . En daar doe ik het voor.
pi_175088957
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 november 2017 10:22 schreef lzondervan het volgende:
Goede morgen,

Ook ik maak gebruik van het evo home systeem en merk regelmatig dat de ketel aanslaat terwijl er geen warmte vraag is / kan zijn.
Nu las ik in deel 1 dat dit probleem vaker voorkomt en ik ben benieuwd of hier al een oplossing voor is gevonden.

Alvast dank voor de reacties!
De vraag is, waar komt het vandaan. Als het uit ecohome komt, is mijn ervaring dat er ergens een batterij vervangen moet worden. Zo tegen leeg van een van de HR92's heb ik het ook al eens gehad dat de ketel aansloeg. Ik heb toen in mijn nachtkostuum de warme leiding gevolgd en kwam bij de boosdoener uit.

Evengoed kan het uit de ketel komen. Bijvoorbeeld een eco of convenience instelling om water de hele dag op temp te houden zodat waneer je gaat douchen het water 10 seconden eerder op temp is.
pi_175089069
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 november 2017 20:43 schreef simonmo het volgende:
Hobby mag geld kosten . En gebruik nu nog maar 1000m3 gas op jaarbasis . En daar doe ik het voor.
Das een goedkope hobby :). Ik ben ik de afgelopen 5 jaar van circa 2600m3 gas naar circa 1150M2 gegaan. Eerst een HR ketel, daarna Evohome en spouwmuur isolatie.

Geen spijt van, de gasprijs blijft de komende jaren stijgen om de gasaansluiting van woningen steeds onaantrekkelijker te maken.

[ Bericht 0% gewijzigd door bertpit op 15-11-2017 23:35:42 ]
pi_175093775
Hallo,

Ik heb sinds vandaag mijn Evohome WiFi systeem aan het werk. Ik heb 10 zones. 4 zones met de hr92 en 6 zones met de hr80. Aangezien ik in de woonkamer 2 radiatoren heb staan heb ik deze beide voorzien van een hr80 en de Evotouch (dat is het schermpje geloof ik) als temperatuursensor als ik nu de temperatuur verhoog van 1 van de radiatoren dan zie ik geen verhoging op de evotouch en de andere hr80 wordt ook niet aangepast. Is dit normaal of heb ik iets verkeerd ingesteld?

Mvg Koen
pi_175097035
Nog een zaak die ik net merk. De woonkamer staat ingesteld op 19 graden, maar stopt op 20,5 op de andere zones op de andere zones is het mij nog niet opgevallen. Is dit een gekend probleem? De 20,5 graden kloppen wel op de thermometer dus is dit niet echt een calibratie probleem denk ik of zit ik hier mis?

Mvg Koen
pi_175102011
quote:
0s.gif Op woensdag 15 november 2017 18:55 schreef strykerke het volgende:
Hallo,

Ik heb sinds vandaag mijn Evohome WiFi systeem aan het werk. Ik heb 10 zones. 4 zones met de hr92 en 6 zones met de hr80. Aangezien ik in de woonkamer 2 radiatoren heb staan heb ik deze beide voorzien van een hr80 en de Evotouch (dat is het schermpje geloof ik) als temperatuursensor als ik nu de temperatuur verhoog van 1 van de radiatoren dan zie ik geen verhoging op de evotouch en de andere hr80 wordt ook niet aangepast. Is dit normaal of heb ik iets verkeerd ingesteld?

Mvg Koen
Ik heb twee HR92 in een zone waarbij een "round" zorgt voor de communicatie, en ik heb een zone waarin twee HR92's direct aan de evotouch zitten. In beide gevallen zie ik op de evotouch de temperatuurinstelling als ik aan één knop van de zone heb gedraaid. Ook zie ik het op de app.
pi_175102143
quote:
0s.gif Op woensdag 15 november 2017 20:49 schreef strykerke het volgende:
Nog een zaak die ik net merk. De woonkamer staat ingesteld op 19 graden, maar stopt op 20,5 op de andere zones op de andere zones is het mij nog niet opgevallen. Is dit een gekend probleem? De 20,5 graden kloppen wel op de thermometer dus is dit niet echt een calibratie probleem denk ik of zit ik hier mis?

Mvg Koen
Het systeem heeft een inleerperiode van een aantal dagen nodig. Wacht dat even af, is het niet opgelost, dan kun je de unit kalibreren.

In veel gevallen staat de keteltemperatuur ook veel te hoog, waardoor je zogenaamde overshoot krijgt. Omlaag stellen naar bijvoorbeeld 60gr help dan vaak. Gaat het vriezen, dan kun je weer een wat hogere temperatuur instellen. Dit is ook goed voor je stook rendement.
pi_175102315
Hallo,

Speciaal voor dit topic geregistreerd op FOK (oude registratie uit mijn jeugdjaren werkte niet meer, leuk om hier weer terug te zijn :-) ).

Anyway, weet iemand wat het verschil is tussen de HR92 & HR92RT. De laatste is te koop in Duitsland (waar ik vaker wat haal) en is veel goedkoper dan de NL versie, ik weet alleen niet of er een verschil is tussen beiden.
pi_175105833
quote:
0s.gif Op woensdag 15 november 2017 23:45 schreef bertpit het volgende:

[..]

Ik heb twee HR92 in een zone waarbij een "round" zorgt voor de communicatie, en ik heb een zone waarin twee HR92's direct aan de evotouch zitten. In beide gevallen zie ik op de evotouch de temperatuurinstelling als ik aan één knop van de zone heb gedraaid. Ook zie ik het op de app.
Ik heb nog eens liggen te testen. Als ik op 1 hr80 de temperatuur hoger zet in de woonkamer dan wordt deze warm op de evotouch veranderd er niets ook op de andere hr80 is er geen verandering. Pas ik de andere hr80 in dezelfde zone aan op dezelfde temperatuur als de andere hr80 veranderd de gevraagde temperatuur wel op de evotouch. Pas ik de temperatuur aan op de evotouch dan wordt de temperatuur wel aangepast op de beide hr80 in deze zone. Zou dit een verkeerde instelling zijn of is dit gewoon het communicatie verschil tussen hr80 en hr92?
pi_175115335
Ik heb de hr80 ook eens vervangen door de hr92 in de woonkamer. Identiek hetzelfde. Dus als je op 1 hr de temperatuur opdrijft geeft ie het door naar de evotouch maar de evotouch geeft het niet door naar de andere hr in dezelfde zone.
pi_175123102
quote:
0s.gif Op donderdag 16 november 2017 18:16 schreef strykerke het volgende:
Ik heb de hr80 ook eens vervangen door de hr92 in de woonkamer. Identiek hetzelfde. Dus als je op 1 hr de temperatuur opdrijft geeft ie het door naar de evotouch maar de evotouch geeft het niet door naar de andere hr in dezelfde zone.
Dat laatst weet ik niet, ik zie alleen dat de temp in de zone gewijzigd is, op een blauwe balk in de display.
pi_175186117
Momenteel moet ik bij het gebruik van de app steeds mijn mail en wachtwoord invoeren. Ik dacht dat dat bij de laatste update verbeterd was, maar het is weer net als begin van het jaar. Wel heb ik een update van OSX gehad. Zou het daar aan liggen?
pi_175201977
quote:
0s.gif Op maandag 13 november 2017 10:09 schreef Freeco het volgende:
Ik denk dus dat ik een round wireless wat dichter bij mijn werkplek moet hangen. Maar een belangrijke vraag daarmee: gaat de HR92 luisteren naar de round wireless als die zegt dat er moet gestookt worden, of gaat de HR92 z'n eigen meting volgen en de kraan dichthouden? Ik zou verwachten dat de round wireless dan de baas wordt, maar ja... is dat ook zo? :) Zoals je zelf al aangeeft, het is toch belangrijk dat de ketel z'n warmte voldoende kwijtgeraakt.
ik wou gewoon nog effe meegeven dat ik sinds vrijdag nog een round wireless in de zone van m'n bureau heb bijgevoegd, en sindsdien is er er veel aangenamer warm tov enkel de HR92 op de radiator.
pi_175280377
quote:
0s.gif Op maandag 20 november 2017 19:46 schreef Freeco het volgende:

[..]

ik wou gewoon nog effe meegeven dat ik sinds vrijdag nog een round wireless in de zone van m'n bureau heb bijgevoegd, en sindsdien is er er veel aangenamer warm tov enkel de HR92 op de radiator.
Dat is mooi. De meting is nauwkeuriger, zeker als de HR92 in de warmtestroom van de radiator hangt.
pi_175335312
quote:
0s.gif Op woensdag 15 november 2017 23:45 schreef bertpit het volgende:

[..]

Ik heb twee HR92 in een zone waarbij een "round" zorgt voor de communicatie, en ik heb een zone waarin twee HR92's direct aan de evotouch zitten. In beide gevallen zie ik op de evotouch de temperatuurinstelling als ik aan één knop van de zone heb gedraaid. Ook zie ik het op de app.
Hierover toch een paar vragen:

- kies ik voor OF een centrale thermostaat (EvoHome/Round) OF voor individuele koppeling?
- in het geval van directe koppeling van twee knoppen aan de Evohome binnen één zone: als ik dus aan één van de twee radiatoren draai stuur ik hier de gehele zone mee? Dus de andere radiator zou dan mee moeten gaan?

Ik heb een vrij grote woonkamer waarbij de radiatoren in het zitgedeelte hangen, het EvoHome bedieningspaneel is aan de muur opgehangen aan de andere kant van de woonkamer, bij doorgang naar keuken. Ik zou eigenlijk zowel de twee HR92's als het bedieningspaneel willen laten fungeren als thermostaat voor één zone maar weet niet of het kan. Volgens mij moet ik kiezen tussen een centrale thermostaat (bedieningspaneel) OF voor individuele koppeling van de HR92's?

[ Bericht 18% gewijzigd door Joseba op 27-11-2017 12:17:11 ]
pi_175336635
quote:
0s.gif Op maandag 27 november 2017 11:34 schreef Joseba het volgende:

[..]

Hierover toch een paar vragen:

- kies ik voor OF een centrale thermostaat (EvoHome/Round) OF voor individuele koppeling?
- in het geval van directe koppeling van twee knoppen aan de Evohome binnen één zone: als ik dus aan één van de twee radiatoren draai stuur ik hier de gehele zone mee? Dus de andere radiator zou dan mee moeten gaan?

Ik heb een vrij grote woonkamer waarbij de radiatoren in het zitgedeelte hangen, het EvoHome bedieningspaneel is aan de muur opgehangen aan de andere kant van de woonkamer, bij doorgang naar keuken. Ik zou eigenlijk zowel de twee HR92's als het bedieningspaneel willen laten fungeren als thermostaat voor één zone maar weet niet of het kan. Volgens mij moet ik kiezen tussen een centrale thermostaat (bedieningspaneel) OF voor individuele koppeling van de HR92's?
Als je een zone hebt van twee radiatoren en je zet de temperatuur van de zone omhoog (via round of bedienpaneel, dan gaan de twee radiatoren verwarmen. Draai je aan de HR92 dan gaat die radiator aan en de andere in de zone.

Wat je wil met de twee radiatoren en het beddenpaneel aan de andere kant van de kamer kan wel, alleen is het niet verstandig om een te grote afstand te hebben tussen de radiatoren en de thermostaat die de temperatuur meet. Als je radiatoren aan de ene kant van de kamer hebt hangen en het bedienpaneel (die als thermostaat werkt) aan de andere kant, is de kans dat je een te hoge temperatuur in de zitkamer krijgt.

Het duurt namelijk even voordat die warmte zich verspreid heeft. Je kunt dan beter een extra thermostaat in het zitgedeelte hangen die de twee HR92's aanstuurt.

[ Bericht 0% gewijzigd door bertpit op 29-11-2017 12:51:47 ]
pi_175337149
Dank voor dit antwoord. Je geeft aan dat het dus wel kan.... waar stel ik het in en hoe? Heb nu in het menu bij de instelling van de zone alleen gevonden dat ik een keuze moeten maken tussen "remote devices" of een centrale thermostaat. Hoe krijg ik het bedieningspaneel als derde thermostaat in die zone ingesteld? Als het me dan niet bevalt dan kan ik altijd nog terugstellen.
pi_175348313
quote:
0s.gif Op maandag 27 november 2017 13:24 schreef Joseba het volgende:
Dank voor dit antwoord. Je geeft aan dat het dus wel kan.... waar stel ik het in en hoe? Heb nu in het menu bij de instelling van de zone alleen gevonden dat ik een keuze moeten maken tussen "remote devices" of een centrale thermostaat. Hoe krijg ik het bedieningspaneel als derde thermostaat in die zone ingesteld? Als het me dan niet bevalt dan kan ik altijd nog terugstellen.
Lees de handleiding of kijk op youtube, daar staat het goed uitgelegd. Voor mij is het twee jaar geleden dat ik het heb ingesteld.
pi_175361762
Het systeem draait hier nu al bijna 2 weken naar bijna volle tevredenheid. Er valt mij op dat in mijn slaapkamer ‘s morgens fijn de gevraagde temperatuur gehaald wordt. Door de dag komt de temperatuur soms 2 tot 3 graden onder de gevraagde temperatuur zonder dat de her systeem het er op de gevraagde temperatuur houd. Verder is het mij al opgevallen dat als ik de temperatuur verander via de hr of via de app dat de evotouch het terug veranderd naar de vorige temperatuur. Als ik het een 2de keer verander via hr of app dan veranderd de evotouch de temperatuur niet meer naar de vorige gevraagde temperatuur. Ik heb hier ook de adaptieve start op staan maar deze werkt niet op elke ruimte. Bepaalt het systeem zelf ruimte per ruimte of dit nodig is of niet? Heeft er iemand ook deze problemen of niet en wat kan ik hieraan doen dat alles 200% loopt?
pi_175363247
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 november 2017 14:39 schreef strykerke het volgende:
Het systeem draait hier nu al bijna 2 weken naar bijna volle tevredenheid. Er valt mij op dat in mijn slaapkamer ‘s morgens fijn de gevraagde temperatuur gehaald wordt. Door de dag komt de temperatuur soms 2 tot 3 graden onder de gevraagde temperatuur zonder dat de her systeem het er op de gevraagde temperatuur houd. Verder is het mij al opgevallen dat als ik de temperatuur verander via de hr of via de app dat de evotouch het terug veranderd naar de vorige temperatuur. Als ik het een 2de keer verander via hr of app dan veranderd de evotouch de temperatuur niet meer naar de vorige gevraagde temperatuur. Ik heb hier ook de adaptieve start op staan maar deze werkt niet op elke ruimte. Bepaalt het systeem zelf ruimte per ruimte of dit nodig is of niet? Heeft er iemand ook deze problemen of niet en wat kan ik hieraan doen dat alles 200% loopt?
Het is mij niet duidelijk wat je bedoelt. Kun je aangeven hoe je systeem is opgebouwd, welke componenten je hebt en wat er niet goed gaat?
Wat ik alvast wel kan zeggen over het terugveranderen: als je bijvoorbeeld om 11.00 uur de temperatuur handmatig tijdelijk verandert op de knop, app of evotouch, en in het schema wordt deze om 11.30 ook veranderd, dan gaat de temperatuur van het schema voor.

Als je adaptieve start hebt ingeschakeld, moet de ruimte op het juiste moment warm zijn. Hier is enige inleertijd voor nodig. Dus schakel je het vandaag in, werkt het niet direct morgen al. Daarnaast gaat zo'n systeem "nat" bij grote temperatuurverschillen. Dus gaat het morgen ineens 10 graden vriezen, dan is het alsnog te koud.
pi_175364168
Mijn systeem heeft 4zones met hr92 en 6zones met hr80. In 1 van de zones met een hr92 (onze slaapkamer) vraag ik ‘s morgens 17graden dat doet de Evohome goed. Door de dag als we niet thuis zijn staat deze zone op 15 graden maar ik merk op dat de temperatuur er zakt tot 12 á 13 graden en dan wordt er in deze zone nog altijd niet bijgewarmd.
pi_175372124
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 november 2017 16:42 schreef strykerke het volgende:
Mijn systeem heeft 4zones met hr92 en 6zones met hr80. In 1 van de zones met een hr92 (onze slaapkamer) vraag ik ‘s morgens 17graden dat doet de Evohome goed. Door de dag als we niet thuis zijn staat deze zone op 15 graden maar ik merk op dat de temperatuur er zakt tot 12 á 13 graden en dan wordt er in deze zone nog altijd niet bijgewarmd.
Waarmee meet je de temperatuur en wat geeft de HR92 op dat moment aan?
pi_175376864
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 november 2017 22:39 schreef bertpit het volgende:

[..]

Waarmee meet je de temperatuur en wat geeft de HR92 op dat moment aan?
Ik heb de temperatuur gemeten met een thermometer en op het display van de evotouch gaf hij dezelfde waarde aan na calibratie. Maw de warmtegraad is 15 graden, in de slaapkamer zakt het tot 13 graden zonder dat de ruimte begint te verwarmen. Als je 15 graden wilt hebben en op de evotouch staat ook 15 graden en huidige temp 13 dan zou de circulatiepomp toch moeten draaien.
pi_175380536
quote:
1s.gif Op woensdag 29 november 2017 09:51 schreef strykerke het volgende:

[..]

Ik heb de temperatuur gemeten met een thermometer en op het display van de evotouch gaf hij dezelfde waarde aan na calibratie. Maw de warmtegraad is 15 graden, in de slaapkamer zakt het tot 13 graden zonder dat de ruimte begint te verwarmen. Als je 15 graden wilt hebben en op de evotouch staat ook 15 graden en huidige temp 13 dan zou de circulatiepomp toch moeten draaien.
De HR92 meet de temperatuur. Al die 14,5 graden aangeeft, springt de ketel aan. In werkelijkheid kan de temperatuur in de kamer afwijken. Als kalibreren niet helpt, en je wil het goed krijgen, overweeg dan een round te plaatsen. De round is veel nauwkeuriger in zijn meting omdat deze niet in de warmtestroom van de radiator zit.
pi_175483567
quote:
0s.gif Op maandag 27 november 2017 21:08 schreef bertpit het volgende:

[..]

Lees de handleiding of kijk op youtube, daar staat het goed uitgelegd. Voor mij is het twee jaar geleden dat ik het heb ingesteld.
Het is volgens mij toch een keuze tussen OF de HR92's of de EvoHome Touch, niet alledrie als sensor.

Een ander dingetje: mijn EvoHome heeft een eigen willetje en springt soms automatisch in de ecostand. In het programma verwarm ik woonkamer en keuken tot 's avonds 22 uur op 20 graden. Ik voel soms gewoon dat het afkoelt (bijvoorbeeld rond 21 uur), als ik dan op de EvoTouch kijk zie ik de gevraagde temp terug naar 12 graden en staan er groene eurotekens in die twee zones. Andere mensen hier ervaring mee?
pi_175486054
quote:
0s.gif Op maandag 4 december 2017 08:46 schreef Joseba het volgende:

[..]

Het is volgens mij toch een keuze tussen OF de HR92's of de EvoHome Touch, niet alledrie als sensor.

Een ander dingetje: mijn EvoHome heeft een eigen willetje en springt soms automatisch in de ecostand. In het programma verwarm ik woonkamer en keuken tot 's avonds 22 uur op 20 graden. Ik voel soms gewoon dat het afkoelt (bijvoorbeeld rond 21 uur), als ik dan op de EvoTouch kijk zie ik de gevraagde temp terug naar 12 graden en staan er groene eurotekens in die twee zones. Andere mensen hier ervaring mee?
Die groene euro tekens betekenen optimale stop. Dat houd in dat de Evohome berekent hoe snel je ruimte afkoelt, en berekend dan dat op uw programma eindtijd de ruimte max 0,5 graden afwijkt. Druk maar een op je evotouch op menu, daarna optimalisatie, dan zie je adaptieve start en optimale stop staan. Het ? Geeft je uitleg. Daar kan je deze zaken ook uitschakelen of inschakelen.
pi_175522933
Ik heb voorzover ik weet namelijk wel een adaptieve start ingeschakeld maar de optimale stop niet. Ga ik checken, dank!!
pi_175577024
goede middag,
ik begreep dat er een update was, hier al iemand binnen gehad?
quote:
All

We have decided to skip the intermediate update and combine into a more major update. By doing this we can make best use of the deployment roll out window and get out to you quicker.

Our Beta tester & F&F testers would have received this over weekend, and by tomorrow (takes a few days, the push servers do in blocks based on verification and retries)

If final testing goes well - you should have this well in time for Christmas.

WiFi 02.00.17.00 and Application 02.00.17.03
- Hot water boost function (if you have Stored HW)
- Icon change on Hot water
- Wi-Fi channels 12/13 fix
- Ghost zone fix (for the few users that still had it)
- Heat demand per zone is indicated (inside settings)
- Electric zone support
- Outside weather display
- Plus other maintenance and security improvements
pi_175596409
Ik wil het Evohome systeem gaan aanschaffen voor de zoneregeling van mijn cv. Ik heb een aantal ruimtes die met radiatoren worden verwarmd, en een aantal d.m.v. vloerverwarming. Alle 6 vloerverwarmingsgroepen zijn aangesloten op één verdeler. Ik wil de radiatoren gaan uitrusten met HR92 knoppen en de vloerverwarming gaan sturen met een hce80. Mijn ketel is een Intergas Kombi Kompakt HReco uit 2015. Deze is voorzien van een RF module. De Intergas site zegt hierover: "Rechtstreeks communicatie met draadloze kamerthermostaten van Honeywell (T87 RF1003 Round RF/ DTS92 / CMS927)".

Ik heb de volgende vragen:
- Raden jullie voor de ketelsturing een Opentherm of Aan/Uit uitvoering aan? De Honeywell systeem configurator raadt een Opentherm aansturing aan. Maar ik lees op dit forum over problemen met Opentherm icm vloerverwarming gestuurd door een zoneklep. Als ik de aansturing doe met een hce80, zijn er dan ook problemen te verwachten met een Opentherm regeling?
- Omdat de ketel al voorzien is van een RF module, heb ik dan nog een ketelmodule van Honeywell nodig? (bijvoorbeeld de R8810A1018)
- Ik moet een aantal extra thermostatische ventielen bijkopen. In de bestaande installatie heb ik ventielen van Danfoss (RA) en Heimeier. Ik lees dat er met de HR92 knoppen soms problemen zijn bij het instellen van een kleine openstand. Wat voor nieuwe ventielen combineren het beste met de HR92 knoppen?

[ Bericht 12% gewijzigd door galanthus op 09-12-2017 13:06:41 ]
pi_175599048
Ik heb me ingeschreven voor een kickstarter project genaamd Novo te vinden op

https://www.kickstarter.c(...)rtest-radiator-valve

Aangezien hier een hoop evohome gebruikers zitten ben ik benieuwd of jullie voor/nadelen zien ten opzichte wat ze aanbieden.

Het systeem lijkt me in grote lijnen overeen te komen met wat evohome doet tegen een veel schappelijkere prijs.
pi_175601147
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 december 2017 12:50 schreef galanthus het volgende:
Ik wil het Evohome systeem gaan aanschaffen voor de zoneregeling van mijn cv. Ik heb een aantal ruimtes die met radiatoren worden verwarmd, en een aantal d.m.v. vloerverwarming. Alle 6 vloerverwarmingsgroepen zijn aangesloten op één verdeler. Ik wil de radiatoren gaan uitrusten met HR92 knoppen en de vloerverwarming gaan sturen met een hce80. Mijn ketel is een Intergas Kombi Kompakt HReco uit 2015. Deze is voorzien van een RF module. De Intergas site zegt hierover: "Rechtstreeks communicatie met draadloze kamerthermostaten van Honeywell (T87 RF1003 Round RF/ DTS92 / CMS927)".

Ik heb de volgende vragen:
- Raden jullie voor de ketelsturing een Opentherm of Aan/Uit uitvoering aan? De Honeywell systeem configurator raadt een Opentherm aansturing aan. Maar ik lees op dit forum over problemen met Opentherm icm vloerverwarming gestuurd door een zoneklep. Als ik de aansturing doe met een hce80, zijn er dan ook problemen te verwachten met een Opentherm regeling?
- Omdat de ketel al voorzien is van een RF module, heb ik dan nog een ketelmodule van Honeywell nodig? (bijvoorbeeld de R8810A1018)
- Ik moet een aantal extra thermostatische ventielen bijkopen. In de bestaande installatie heb ik ventielen van Danfoss (RA) en Heimeier. Ik lees dat er met de HR92 knoppen soms problemen zijn bij het instellen van een kleine openstand. Wat voor nieuwe ventielen combineren het beste met de HR92 knoppen?
Ik heb zelf het evohome systeem met 2x een HCE80, alleen vloerverwarming en heb een Intergas ketel Kombi Kompakt HRE uit 2017.
Ik had in eerste instantie een aan/uit ketelrelais en ben sinds een aantal weken overgestapt op een open therm module R8810A1018. Met de opentherm module werkt het beter. Met de aan/uit module merkte ik regelmatig dat er wel een zone werd aangestuurd maar de ketel niet werd aangestuurd. Andersom gebeurde het ook, de ketel werd aangestuurd maar er werd geen zone aangestuurd. Het leek regelmatig niet synchroon te lopen.
De ketel heeft wel een RF module maar ondersteunt niet de evotouch is mij verteld.
pi_175645332
quote:
1s.gif Op zaterdag 9 december 2017 17:17 schreef JosP het volgende:

[..]

Ik heb zelf het evohome systeem met 2x een HCE80, alleen vloerverwarming en heb een Intergas ketel Kombi Kompakt HRE uit 2017.
Ik had in eerste instantie een aan/uit ketelrelais en ben sinds een aantal weken overgestapt op een open therm module R8810A1018. Met de opentherm module werkt het beter. Met de aan/uit module merkte ik regelmatig dat er wel een zone werd aangestuurd maar de ketel niet werd aangestuurd. Andersom gebeurde het ook, de ketel werd aangestuurd maar er werd geen zone aangestuurd. Het leek regelmatig niet synchroon te lopen.
De ketel heeft wel een RF module maar ondersteunt niet de evotouch is mij verteld.
Laat je hierover even goed voorlichten door iemand met kennis van zaken. Toen ik twee jaar geleden de Evohome heb samengesteld was de HCE80 uitsluitend beschikbaar in een aan/uit module.

Laat je alle segmenten open staan dan is er geen probleem om deze met Opentherm aan te sturen. In alle andere gevallen is er ook geen probleem alleen verstook je meer gas. Ik het Opentherm protocol zit geen klepsturing. Als je wel gebruik maakt van zone's, dan zal evohome af en toe een zone open of dicht zetten. Het Opentherm protocol heeft geen klepsturing. Dit resulteert er in dat de CV nog water verwarmt als de zone al dicht gestuurd is door Evohome. Mocht een andere zone open staan, niets aan de hand, dan gaat het warme water daar naar toe. Of door je bypass.

Wat hierboven gezegd wordt over het onwillekeurig aan en uit gaan van de CV heeft ook niets te maken met opentherm of aan/uit, maar met de communicatie tussen de HR92 of andere draadloze units en de RF module aan de ketel. Er kunnen allerlei omstandigheden zijn waardoor dit wordt veroorzaakt, meestal door slechte batterijen, maar ook bijvoorbeeld het plaatsen van een stalen wasrek voor de ketelmodule kan een oorzaak zijn.
pi_175656599
Wat je zegt klopt, de HCE80 kan alleen een aan/uit relais aansturen. Op het moment dat ik de HCE 80’s de ketel aan liet sturen via het aan/uit relais werkte het prima. Je merkte ook dat eerst de zone werd aangestuurd en daarna pas de ketel werd aangestuurd. Zodra ik het aan/uit relais liet sturen door de evotouch ging het mis. Het ketelrelais hangt verder dan 50 cm van de ketel en verder staat er niets van metaal in de buurt. Ook met de evotouch dichtbij het ketelrelais gaf het geen goed resultaat. Zoals gezegd ging het met de sturing vanaf de HCE80’s wel goed. Ik heb alleen thermische motoren op de vloerverwarmingsverdeler, geen radiatoren dus ook geen HR 92’s of iets dergelijks. Ik heb wel een zone in de berging geknepen open staan zonder themische motor, dit om te voorkomen dat de ketel zijn warme water niet kwijt kan cq. Over de bypass rondpompt zodra alle andere zones dicht staan. Feit is wel dat ik nu de ruimtes een stuk sneller warm heb en dit op een lagere aanvoertemperatuur. Zeg maar waar dat aan ligt, bij mij telt het resultaat en ik ben blij met de open therm module.
pi_175665628
quote:
0s.gif Op maandag 11 december 2017 21:07 schreef JosP het volgende:
Wat je zegt klopt, de HCE80 kan alleen een aan/uit relais aansturen. Op het moment dat ik de HCE 80’s de ketel aan liet sturen via het aan/uit relais werkte het prima. Je merkte ook dat eerst de zone werd aangestuurd en daarna pas de ketel werd aangestuurd. Zodra ik het aan/uit relais liet sturen door de evotouch ging het mis. Het ketelrelais hangt verder dan 50 cm van de ketel en verder staat er niets van metaal in de buurt. Ook met de evotouch dichtbij het ketelrelais gaf het geen goed resultaat. Zoals gezegd ging het met de sturing vanaf de HCE80’s wel goed. Ik heb alleen thermische motoren op de vloerverwarmingsverdeler, geen radiatoren dus ook geen HR 92’s of iets dergelijks. Ik heb wel een zone in de berging geknepen open staan zonder themische motor, dit om te voorkomen dat de ketel zijn warme water niet kwijt kan cq. Over de bypass rondpompt zodra alle andere zones dicht staan. Feit is wel dat ik nu de ruimtes een stuk sneller warm heb en dit op een lagere aanvoertemperatuur. Zeg maar waar dat aan ligt, bij mij telt het resultaat en ik ben blij met de open therm module.
Het resultaat telt en waar het aan ligt of gelegen heeft is lastig te zeggen. Dat laatste vind ik een nadeel van het hele Evohome systeem. Door het ontbreken van een soort management informatie kun je bij problemen niet of moeilijk vaststellen wat de oorzaak is.

In jouw specifieke geval met de overflow die je gecreëerd hebt is Opentherm geen nadeel, want de eventueel overgebleven warmte wordt afgevoerd.
pi_175670578
Ben bezig om een huis te bouwen en wil graag zoneregeling aanschaffen.
Heb 9 zones die ik apart wil regelen, allemaal vloerverwarming.

Hierbij de onderdelen die Honeywell berekend heeft voor de bovenstaande setup:
- ATP951M3118 evohome connected pakket, opentherm ketelsturing x1
- HRA80 antenne t.b.v. vloerverwarmingsregelaar x1
- T87RF2025 draadloze digitale ruimtethermostaat x9
- HCE80-NL draadloze zone-/vloerverwarmingsregelaar x1

Heb de volgende vragen:
- Ik maak me erg zorgen over de communicatie. Volgens mij maakt het Evo bedieningspaneel verbinding naar de ketelsturing via RF signaal. De ketel hangt boven op 2de verdieping en het bedieningspaneel zal in de woonkamer komen te hangen. Vraag me af of het signaal sterk genoeg is om door zoveel staal en beton heen te gaan. Is er een manier om dit te testen? (raspberry pi e.d) Voordat ik een systeem van 1400 euro aan ga schaffen? Of kan ik de ketel aansturing ook (bedraad) verplaatsen naar beneden?

- In de opsomming staat 9x digitale ruimtethermostaten, dit lijkt me een beetje overkill bij vloerverwarming. Kunnen dit geen gewoon "domme" vloer voelers zijn die alleen temperatuur teruggeven aan het systeem? Het regelen van de temperatuur per zone doe ik wel via de app of via het evo bedieningspaneel in woonkamer.

Hopelijk zijn mijn zorgen en vragen duidelijk :)
pi_175683559
"Of kan ik de ketel aansturing ook (bedraad) verplaatsen naar beneden?"

Dat kan. De RF unit wordt aangesloten op de klemmen waarop de thermostaat zit. Hoe lang die draad is maakt niets uit, dus de RF unit kun je hangen waar je wilt.
pi_175684068
"- In de opsomming staat 9x digitale ruimtethermostaten, dit lijkt me een beetje overkill bij vloerverwarming. Kunnen dit geen gewoon "domme" vloer voelers zijn die alleen temperatuur teruggeven aan het systeem? Het regelen van de temperatuur per zone doe ik wel via de app of via het evo bedieningspaneel in woonkamer."

Evohome bestaat uit standaard componenten. Voor zover mij bekend, zijn er geen domme vloer voelers. Dus de vraag is welke domme vloervoeler zou je dan willen gebruiken en hoe koppel je die voeler aan Evohome.

In deze fase is het ook verstandig om je te laten informeren over de vv verdeler. Er zijn goede lage temperatuur verdelers (LTV), die een voordeel bieden ten opzichte van de ouderwetse. Hoe dat precies zit weet ik niet, wel weet ik dat veel installateurs datgene gebruiken wat ze 25 jaar terug ook installeerden. En er is veel veranderd sindsdien.

Lees ook even een paar posts hierboven over Opentherm vs aan/uit. Opentherm klinkt sexy maar zal waarschijnlijk minder efficiënt zijn.
pi_175743171
Beste forumleden,

Ik ben ook in de markt voor een systeem voor Evohome. De reden hiervoor is dat ik één ruimte in huis heb die ik niet goed kan verwarmen. Onze huidige thermostaat (Remeha Isense) die de CV-ketel aanstuurt (Remeha Calenta CW4) heeft de woonkamer waar de thermostaat hangt zo snel warm, dat de werkkamer waar vloerverwarming in zit niet warm wordt. De overige ruimtes (3 slaapkamers, bijkeuken, hal, wc en badkamer) worden wel warm, maar de werkkamer dus niet.

Het Evohome systeem lijkt dit probleem op de kunnen lossen. Ik heb al veel gelezen over dit systeem, maar één ding is mij nog niet duidelijk. Ik weet niet wat ik nu moet aanschaffen voor mijn werkkamer met vloerverwarming. De situatie is als volgt.

We hebben een grote woonkamer en keuken (1 zone) waar in totaal 4 radiatoren in geplaatst zijn. Het is mijn idee om voor deze ruimte een draadloze Round thermostaat aan wil schaffen om te voorkomen dat ik 4 HR92 knoppen moet aanschaffen. Kan ik de gewone radiatorknoppen op deze radiatoren laten zitten?

Verder moeten er 3 slaapkamers verwarmd worden waar per kamer 1 radiator in hangt. Daar zou ik graag 3 HR92 radiatorknoppen voor willen aanschaffen.

Voor de badkamer (die grenst aan de woonkamer), de hal en de bijkeuken wil ik de huidige radiatorknoppen laten zitten. Die hoef ik niet per zone te regelen en mogen wat mij betreft 'meelopen' met de rest. Dat is mogelijk toch?

Dan rest nog de werkkamer/speelkamer. Dat is een ruimte van ongeveer 22 m2 waar alleen vloerverwarming in zit, dus geen radiator. De verdeler bevindt zich in de ruimte achter een luikje. Ik heb in een topic gelezen dat ik op de aanvoerleiding (voor de huidige knop die de watertemperatuur regelt) een HR92 knop zou kunnen installeren. Dit zou behoorlijk in de prijs schelen ten opzichte van de vloerverwarmingssystemen die Evohome aanbiedt. Ik zou ook het bedieningspaneel van de Evohome in deze ruimte willen ophangen.

Als ik dit zo inschat, zou ik genoeg hebben aan deze pakketten

- https://wifithermostaten.(...)rpakket-aan-uit.html
- https://wifithermostaten.nl/round-wireless.html

Klopt dit of mis ik nog iets?

Als jullie andere (goedkopere) oplossingen weten voor mijn probleem (de koude werkkamer) is dat natuurlijk ook welkom. We zijn tevreden over de verwarming van de andere ruimtes, dus daar hoeven we niet per se een Evohome systeem voor.

Ik hoor graag. Alvast bedankt!
  vrijdag 15 december 2017 @ 22:17:34 #234
473676 milestone3012
Geïnteresseerd
pi_175752398
Bete Forum leden,

Ik ben hier nieuw met een vraag over mijn evohome systeem icm Remeha Avanta 28c met OpenTherm.

Ik heb 7 zones. Waarvan 1 zone met drie radiatoren. Dus in totaal 9 Hr92 knoppen. Badkamer heeft een gewone thermostaatknop. Ik heb ook een bypass.

Het werkt prima, zones komen mooi op gevraagde temperatuur alles reageert goed en geen noemenswaardige overshoots.

Wat ik zie als er warmtevraag is en de temperatuur is op zijn ingestelde waarde (van een zone) de ketel heel vaak werkcode 5 (antipendel) en werkcode 8 (regelstop) aan neemt. De pomp blijft dan draaien. Ik zou verwachten dat de ketel, als de brander uit gaat, in werkcode 6 (pomp draait na) zou gaan.

Honeywell vind het normaal en verwijst me naar Remeha en viceversa.

Is er iemand op het forum die dit ook heeft. Is het erg. En zo ja is er een oplossing voor.

Alvast dank voor reacties. Grt Frank
pi_175762490
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 december 2017 15:53 schreef BeVe het volgende:
Beste forumleden,

Ik ben ook in de markt voor een systeem voor Evohome. De reden hiervoor is dat ik één ruimte in huis heb die ik niet goed kan verwarmen. Onze huidige thermostaat (Remeha Isense) die de CV-ketel aanstuurt (Remeha Calenta CW4) heeft de woonkamer waar de thermostaat hangt zo snel warm, dat de werkkamer waar vloerverwarming in zit niet warm wordt. De overige ruimtes (3 slaapkamers, bijkeuken, hal, wc en badkamer) worden wel warm, maar de werkkamer dus niet.

Het Evohome systeem lijkt dit probleem op de kunnen lossen. Ik heb al veel gelezen over dit systeem, maar één ding is mij nog niet duidelijk. Ik weet niet wat ik nu moet aanschaffen voor mijn werkkamer met vloerverwarming. De situatie is als volgt.

We hebben een grote woonkamer en keuken (1 zone) waar in totaal 4 radiatoren in geplaatst zijn. Het is mijn idee om voor deze ruimte een draadloze Round thermostaat aan wil schaffen om te voorkomen dat ik 4 HR92 knoppen moet aanschaffen. Kan ik de gewone radiatorknoppen op deze radiatoren laten zitten?

Verder moeten er 3 slaapkamers verwarmd worden waar per kamer 1 radiator in hangt. Daar zou ik graag 3 HR92 radiatorknoppen voor willen aanschaffen.

Voor de badkamer (die grenst aan de woonkamer), de hal en de bijkeuken wil ik de huidige radiatorknoppen laten zitten. Die hoef ik niet per zone te regelen en mogen wat mij betreft 'meelopen' met de rest. Dat is mogelijk toch?

Dan rest nog de werkkamer/speelkamer. Dat is een ruimte van ongeveer 22 m2 waar alleen vloerverwarming in zit, dus geen radiator. De verdeler bevindt zich in de ruimte achter een luikje. Ik heb in een topic gelezen dat ik op de aanvoerleiding (voor de huidige knop die de watertemperatuur regelt) een HR92 knop zou kunnen installeren. Dit zou behoorlijk in de prijs schelen ten opzichte van de vloerverwarmingssystemen die Evohome aanbiedt. Ik zou ook het bedieningspaneel van de Evohome in deze ruimte willen ophangen.

Als ik dit zo inschat, zou ik genoeg hebben aan deze pakketten

- https://wifithermostaten.(...)rpakket-aan-uit.html
- https://wifithermostaten.nl/round-wireless.html

Klopt dit of mis ik nog iets?

Als jullie andere (goedkopere) oplossingen weten voor mijn probleem (de koude werkkamer) is dat natuurlijk ook welkom. We zijn tevreden over de verwarming van de andere ruimtes, dus daar hoeven we niet per se een Evohome systeem voor.

Ik hoor graag. Alvast bedankt!
Ik zou eens beginnen met de werkkamer. Zet alle radiatoren dicht en schakel de CV aan op basis van de (te lage) woonkamer temperatuur. Check of je werkkamer nu wel warm wordt. Als dat niet zo is, kun je je een hoop moeite besparen, want dan is je vloerverwarming niet geschikt voor het tijdelijk verwarmen. Waarschijnlijk moet die verwarming altijd aan staan om het aangenaam te houden.

Wordt je werkkamer wel warm als al het andere dicht staat, dan betekent het dat je gehele systeem niet goed waterzijdig is ingeregeld. Je zou kunnen overwegen om dat eerst te doen. Evohome maakt het waterzijdig inregelen voor een groot deel overbodig doordat het vraaggestuurd is, maar dan moet je het wel overal inzetten en niet half.

Voor je woonkamer adviseer ik dus wel om HR92 knoppen te nemen. Anders staat je woonkamer altijd aan en dat veroorzaakt nu juist het probleem. Of je moet gaan knijpen en wat "aanmodderen", maar dan blijf je achter de feiten aanlopen.

Ofwel doe het goed of doe het niet.
pi_175762785
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 december 2017 22:17 schreef milestone3012 het volgende:
Bete Forum leden,

Ik ben hier nieuw met een vraag over mijn evohome systeem icm Remeha Avanta 28c met OpenTherm.

Ik heb 7 zones. Waarvan 1 zone met drie radiatoren. Dus in totaal 9 Hr92 knoppen. Badkamer heeft een gewone thermostaatknop. Ik heb ook een bypass.

Het werkt prima, zones komen mooi op gevraagde temperatuur alles reageert goed en geen noemenswaardige overshoots.

Wat ik zie als er warmtevraag is en de temperatuur is op zijn ingestelde waarde (van een zone) de ketel heel vaak werkcode 5 (antipendel) en werkcode 8 (regelstop) aan neemt. De pomp blijft dan draaien. Ik zou verwachten dat de ketel, als de brander uit gaat, in werkcode 6 (pomp draait na) zou gaan.

Honeywell vind het normaal en verwijst me naar Remeha en viceversa.

Is er iemand op het forum die dit ook heeft. Is het erg. En zo ja is er een oplossing voor.

Alvast dank voor reacties. Grt Frank
Hallo Frank, je zou die vraag eens op het forum van klusidee kunnen stellen. Daar zitten specialisten op het gebied van CV. Ik vermoed dat je ketel te groot is om de soms geringe warmtevraag aan te kunnen. Ofwel voorheen sprong "het hele huis " aan en nu soms een klein radiatortje. Je ketel stookt met een minimaal vermogen dat dan te groot is voor dat kleine radiatortje en gaat pendelen.

Wat je zou kunnen proberen is het minimaal vermogen van je ketel naar beneden te schroeven.
pi_175783356
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 december 2017 15:10 schreef bertpit het volgende:

[..]

Ik zou eens beginnen met de werkkamer. Zet alle radiatoren dicht en schakel de CV aan op basis van de (te lage) woonkamer temperatuur. Check of je werkkamer nu wel warm wordt. Als dat niet zo is, kun je je een hoop moeite besparen, want dan is je vloerverwarming niet geschikt voor het tijdelijk verwarmen. Waarschijnlijk moet die verwarming altijd aan staan om het aangenaam te houden.

Wordt je werkkamer wel warm als al het andere dicht staat, dan betekent het dat je gehele systeem niet goed waterzijdig is ingeregeld. Je zou kunnen overwegen om dat eerst te doen. Evohome maakt het waterzijdig inregelen voor een groot deel overbodig doordat het vraaggestuurd is, maar dan moet je het wel overal inzetten en niet half.

Voor je woonkamer adviseer ik dus wel om HR92 knoppen te nemen. Anders staat je woonkamer altijd aan en dat veroorzaakt nu juist het probleem. Of je moet gaan knijpen en wat "aanmodderen", maar dan blijf je achter de feiten aanlopen.

Ofwel doe het goed of doe het niet.
Bedankt Bert voor je reactie. Ik heb laatst al eens de radiatoren in de woonkamer dichtgedraaid en toen werd de werkkamer wel behaaglijk warm. Het probleem is echt dat de woonkamer te snel warm wordt en de CV niet lang genoeg stookt om de werkkamer warm te krijgen. Ik heb al geprobeerd om alleen de radiator die het dichtst bij de thermostaat staat te knijpen, maar dat hielp niet voldoende.

Zou het eventueel ook een (goedkopere) oplossing zijn om een draadloze thermostaat te kopen voor de werkkamer, zodat de CV pas uitschakelt als de werkkamer op temperatuur is? Ik zou dan op de radiatoren in de woonkamer thermostaatknoppen kunnen doen, zodat die ook op temperatuur komt.

Ik hoor het graag.
pi_175784850
quote:
0s.gif Op maandag 11 december 2017 14:20 schreef bertpit het volgende:

[..]

Laat je hierover even goed voorlichten door iemand met kennis van zaken. Toen ik twee jaar geleden de Evohome heb samengesteld was de HCE80 uitsluitend beschikbaar in een aan/uit module.

Laat je alle segmenten open staan dan is er geen probleem om deze met Opentherm aan te sturen. In alle andere gevallen is er ook geen probleem alleen verstook je meer gas. Ik het Opentherm protocol zit geen klepsturing. Als je wel gebruik maakt van zone's, dan zal evohome af en toe een zone open of dicht zetten. Het Opentherm protocol heeft geen klepsturing. Dit resulteert er in dat de CV nog water verwarmt als de zone al dicht gestuurd is door Evohome. Mocht een andere zone open staan, niets aan de hand, dan gaat het warme water daar naar toe. Of door je bypass.

Wat hierboven gezegd wordt over het onwillekeurig aan en uit gaan van de CV heeft ook niets te maken met opentherm of aan/uit, maar met de communicatie tussen de HR92 of andere draadloze units en de RF module aan de ketel. Er kunnen allerlei omstandigheden zijn waardoor dit wordt veroorzaakt, meestal door slechte batterijen, maar ook bijvoorbeeld het plaatsen van een stalen wasrek voor de ketelmodule kan een oorzaak zijn.
Naar aanleiding van je opmerking om mij hierover goed voor te laten lichten heb ik de Honeywell consumentenservice mijn situatie voorgelegd. Honeywell bevestigt dat het technisch wel mogelijk is om mijn ketel modulerend aan te sturen icm vloerverwarming, maar dat het in de praktijk toch net iets anders uit kan pakken. Ze adviseren mij om, voor een optimaal comfort, te kiezen voor een aan/uit systeem.
pi_175834879
Beste medegebruikers van EvoHome,

Sinds ongeveer een jaar heb ik de EvoHome thuis in gebruik, bijna volledig naar tevredenheid. Er is één vervelend probleem dat ik maar niet opgelost krijg en dat is raar gedrag van de ketel.

De EvoHome stuurt een Nefit Proline HRC 24 CW4 (geïnstalleerd in 2016) aan. Deze ketel is voorzien van OpenTherm dus op zich is de communicatie tussen EvoHome en ketel prima.

Echter: in de winter, wanneer deze ketel de CV verwarmt, start deze vrijwel altijd opnieuw op zodra er na het gebruik van warm tapwater de kraan dicht wordt gedraaid. In het display wordt dan "OU" weergegeven. Dit probleem speelde niet toen de EvoHome nog niet geïnstalleerd was.

Is iemand bekend met dit probleem en is er een oplossing voor?
pi_175861217
Sinds enkele dagen heb ik ook een Evohome systeem in mijn huis. Nu merk ik dat de huiskamer zone te pas en te onpas terugschakelt naar 5 graden, terwijl in het programma andere temperaturen genoemd worden. Iemand iets vergelijkbaars meegemaakt? En hoe zou dat op te lossen zijn?
pi_175862741
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 december 2017 12:20 schreef Rangemaster het volgende:
Beste medegebruikers van EvoHome,

Sinds ongeveer een jaar heb ik de EvoHome thuis in gebruik, bijna volledig naar tevredenheid. Er is één vervelend probleem dat ik maar niet opgelost krijg en dat is raar gedrag van de ketel.

De EvoHome stuurt een Nefit Proline HRC 24 CW4 (geïnstalleerd in 2016) aan. Deze ketel is voorzien van OpenTherm dus op zich is de communicatie tussen EvoHome en ketel prima.

Echter: in de winter, wanneer deze ketel de CV verwarmt, start deze vrijwel altijd opnieuw op zodra er na het gebruik van warm tapwater de kraan dicht wordt gedraaid. In het display wordt dan "OU" weergegeven. Dit probleem speelde niet toen de EvoHome nog niet geïnstalleerd was.

Is iemand bekend met dit probleem en is er een oplossing voor?
Dit lijkt me een communicatieprobleem tussen evohome en de ketel. Hoe het OT protocol er uitziet weet ik niet maar er gaat iets fout in de sturing lijkt me. Blijkbaar zet hij de ketel uit. Het is overigens code 0U, met een nul. Op het Forum van Klusidee zitten veel kenners van CV ketels. wellicht dat je daar een antwoord op je vraag kunt krijgen.
pi_175862764
quote:
0s.gif Op woensdag 20 december 2017 11:22 schreef vanzea12 het volgende:
Sinds enkele dagen heb ik ook een Evohome systeem in mijn huis. Nu merk ik dat de huiskamer zone te pas en te onpas terugschakelt naar 5 graden, terwijl in het programma andere temperaturen genoemd worden. Iemand iets vergelijkbaars meegemaakt? En hoe zou dat op te lossen zijn?
Wat voor competenten heb je? Dus de knoppen, voelers, et cetera. Heb je het zelf geprogrammeerd? Heb je een app?

[ Bericht 0% gewijzigd door bertpit op 21-12-2017 22:05:30 ]
pi_175890016
quote:
0s.gif Op woensdag 20 december 2017 11:22 schreef vanzea12 het volgende:
Sinds enkele dagen heb ik ook een Evohome systeem in mijn huis. Nu merk ik dat de huiskamer zone te pas en te onpas terugschakelt naar 5 graden, terwijl in het programma andere temperaturen genoemd worden. Iemand iets vergelijkbaars meegemaakt? En hoe zou dat op te lossen zijn?
Dit lijkt op de raam open funktie, als de HR92 een snelle temperatuurdaling ziet dan schakelt deze uit.
Dit kun je instellen op de HR92 zelf, aan of uit of meer of minder gevoelig
pi_175890165
Heb me vandaag geregistreerd, wil iedereen bedanken, heb (bijna) alles eerst doorgelezen en daarna het systeem aangeschaft en getweaked, het lijkt goed te werken , maar pas 3 dagen nu :-)

Ik heb een ATAG Blauwe Engel 2 via de aan-uit module, 4 HR92 knoppen.
Voorheen gebruikte ik de BRAIN thermostaat van ATAG.
Het enige verschil is dat mijn warm water een stuk warmer is?!
Ik vermoed dat in de BRAIN een Eco instelling actief was, op de tower programmeren kan ik dit niet vinden, weet iemand de parameter hiervan?

En prettige feestdagen iedereen!
pi_175892672
Even een wat algemenere vraag onder hopelijk wat kenners en ervaringsdeskundigen hier. Wij hebben een woning gekocht in een voormalig ambachtsschool. Deze wordt getransformeerd naar in totaal 9 (tussen)woningen. Nu zijn zowel beneden als boven de plafonds 4 meter hoog. Wij denken er over om de gehele woning te voorzien van vloerverwarming (als hoofdverwarming). Wij willen een woonbeton vloer, dit geleid de warmte natuurlijk goed. De woning wordt zeer goed geïsoleerd.

Nu is de vraag: is het inderdaad verstandig ook ook boven op de slaapkamers vloerverwarming als hoofdverwarming te nemen? In de praktijk zal de verwarming hier minimaal aan staan. Radiatoren vinden wij niet mooi en deze laten wij liever achterwege. Het idee is dan ook om alle kamers aan te sluiten op het Honeywell Evohome systeem.

Hoor graag jullie mening/tips.
pi_175905714
quote:
0s.gif Op donderdag 21 december 2017 12:49 schreef Herman2604 het volgende:
Heb me vandaag geregistreerd, wil iedereen bedanken, heb (bijna) alles eerst doorgelezen en daarna het systeem aangeschaft en getweaked, het lijkt goed te werken , maar pas 3 dagen nu :-)

Ik heb een ATAG Blauwe Engel 2 via de aan-uit module, 4 HR92 knoppen.
Voorheen gebruikte ik de BRAIN thermostaat van ATAG.
Het enige verschil is dat mijn warm water een stuk warmer is?!
Ik vermoed dat in de BRAIN een Eco instelling actief was, op de tower programmeren kan ik dit niet vinden, weet iemand de parameter hiervan?

En prettige feestdagen iedereen!
Pagina 6
http://www.atagverwarming(...)20engelii%20s-hr.pdf
pi_175906032
quote:
0s.gif Op donderdag 21 december 2017 14:38 schreef DeGrote het volgende:
Even een wat algemenere vraag onder hopelijk wat kenners en ervaringsdeskundigen hier. Wij hebben een woning gekocht in een voormalig ambachtsschool. Deze wordt getransformeerd naar in totaal 9 (tussen)woningen. Nu zijn zowel beneden als boven de plafonds 4 meter hoog. Wij denken er over om de gehele woning te voorzien van vloerverwarming (als hoofdverwarming). Wij willen een woonbeton vloer, dit geleid de warmte natuurlijk goed. De woning wordt zeer goed geïsoleerd.

Nu is de vraag: is het inderdaad verstandig ook ook boven op de slaapkamers vloerverwarming als hoofdverwarming te nemen? In de praktijk zal de verwarming hier minimaal aan staan. Radiatoren vinden wij niet mooi en deze laten wij liever achterwege. Het idee is dan ook om alle kamers aan te sluiten op het Honeywell Evohome systeem.

Hoor graag jullie mening/tips.
Ik heb er wel een mening over, maar geen advies of tips. Naar mijn mening moet je bij nieuwbouw of verbouw er zoveel mogelijk rekening mee houden dat je "lage temperatuur verwarming" installeert. Dit is namelijk de eenvoudigste weg naar een woning zonder gasaansluiting. Vloerverwarming is dan de meest logische keuze, naast natuurlijk een uitstekende isolatie en warmteterugwinning.
pi_175937521
quote:
0s.gif Op donderdag 21 december 2017 14:38 schreef DeGrote het volgende:

Nu is de vraag: is het inderdaad verstandig ook ook boven op de slaapkamers vloerverwarming als hoofdverwarming te nemen? In de praktijk zal de verwarming hier minimaal aan staan. Radiatoren vinden wij niet mooi en deze laten wij liever achterwege. Het idee is dan ook om alle kamers aan te sluiten op het Honeywell Evohome systeem.

Hoor graag jullie mening/tips.
Tja, ook wij zijn geen specialisten en slechts ervarings- "deskundigen" . Hebben een boerderijtje waar we alle ruimtes op de begane grond hebben voorzien van vloerverwarming, elke ruimte heeft z'n eigen lussen. In de open woon kamer/woonkeuken hebben we zelfs 2 zones, het keukengedeelte en het zit gedeelte. Ervaringen sinds 4 jaar met dit systeem zijn prima. Geen ontsierende radiatoren, lage keteltemperatuur en natuurlijk de luxe van elke ruimte apart regelbaar. Badkamer alleen 's-ochtends even op tijd aan, keuken/eettafel overdag maar 's-avonds uit en zitgedeelte juist 's-avonds weer iets warmer. Kantoorruimtes naar behoefte, kortom, als je de mogelijkheid hebt zoveel mogelijk ruimtes apart en middels vloerlussen regelbaar maken. In totaal hebben wij 12 aparte lussen !
Na m'n bancaire "meedenk" periode nu levensgenieter als ondernemer
pi_176059140
Voor een studentenwoning zoek ik een systeem waarbij er per kamer verwarmd kan worden. Daarnaast is het belangrijk dat de temperatuur van de kamer 3x per dag gereset wordt naar 16 graden zodat de student de verwarming zelf nooit uit hoeft te zetten als hij weg gaat.

Naar mijn idee is dit mogelijk met Honeywell. Klopt dat? Zo ja, heeft iemand een tip waar en welke versie ik het beste kan kopen? Ik wil zo goedkoop mogelijk uit zijn. Zelf ga ik het niet installeren overigens, het lijkt me dat een willekeurige CV-installateur het systeem wel geïnstalleerd krijgt, nietwaar?
pi_176062201
quote:
0s.gif Op woensdag 27 december 2017 23:19 schreef Beatific het volgende:
Voor een studentenwoning zoek ik een systeem waarbij er per kamer verwarmd kan worden. Daarnaast is het belangrijk dat de temperatuur van de kamer 3x per dag gereset wordt naar 16 graden zodat de student de verwarming zelf nooit uit hoeft te zetten als hij weg gaat.

Naar mijn idee is dit mogelijk met Honeywell. Klopt dat? Zo ja, heeft iemand een tip waar en welke versie ik het beste kan kopen? Ik wil zo goedkoop mogelijk uit zijn. Zelf ga ik het niet installeren overigens, het lijkt me dat een willekeurige CV-installateur het systeem wel geïnstalleerd krijgt, nietwaar?
Als je goedkoop wil, dan kom je vaak in een ouder model terecht. De nieuwe modellen geven een handmatig gewijzigde temperatuur op een HR92 knop, weer op de display van de evotouch. De oudere doen dat niet en de evotouch merkt een gewijzigde temperatuur niet op.

Stel dat je als basis temperatuur 16gr hebt en je wil hem drie keer resetten per dag, dan is het verstandig om voor de reset telkens een halve graad af te wijken. Dus bijvoorbeeld 12.00 uur 16gr, 18.00 uur 15,5gr en 23.00 uur weer 16gr. Zo weet je zeker dat er gereset wordt.
pi_176233880
Hoi ik zit met het volgende probleem :
in de woonkamer heb ik een pelletkachel staan die ik met het evohome systeem en een BDR91 aan / uit schakelaar bedien -- dit werkt eigenlijk wel erg goed.
Nu wil ik voor een aantal andere ruimtes zoals badkamer en slaapkamer dit systeem gebruiken om mijn CV ketel - Remeha Calente aan te sturen met radiatorknoppen HR 92 en een R8810 bridge voor de ketel.

Heeft iemand hier ervaring mee en zijn er suggesties hoe ik de instellingen moet doen. ?

De helpdesk van Evohome vertelt mij dat het eigenlijk niet kan ?? maar dat als ik de pelletkachel als zoneklep instel en de CV ketel op de R8810 module dan zou het wel maar zeker niet optimaal werken.
Alvast bedankt voor nuttige suggesties
pi_176250797
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 januari 2018 12:16 schreef peter1856 het volgende:
Hoi ik zit met het volgende probleem :
in de woonkamer heb ik een pelletkachel staan die ik met het evohome systeem en een BDR91 aan / uit schakelaar bedien -- dit werkt eigenlijk wel erg goed.
Nu wil ik voor een aantal andere ruimtes zoals badkamer en slaapkamer dit systeem gebruiken om mijn CV ketel - Remeha Calente aan te sturen met radiatorknoppen HR 92 en een R8810 bridge voor de ketel.

Heeft iemand hier ervaring mee en zijn er suggesties hoe ik de instellingen moet doen. ?

De helpdesk van Evohome vertelt mij dat het eigenlijk niet kan ?? maar dat als ik de pelletkachel als zoneklep instel en de CV ketel op de R8810 module dan zou het wel maar zeker niet optimaal werken.
Alvast bedankt voor nuttige suggesties
Het is mij niet helemaal duidelijk welke functie de pelletkachel heeft en wat je met de evohome bedient. Geeft de pelletkachel warm water?

Mijn broer heeft een systeem waarin in basis een pelletkachel het hele huis centraal voorziet van warmte. Er zit ook een buffervat in zit en een zonneboiler. Er is ook een CV ketel opgenomen voor het geval dat bij lage buitentemperatuur de vraag te hoog wordt.

Alles wordt geregeld met Evohome. Dat kan dus wel.
Toen hij het enkele jaren geleden liet aanleggen was het erg moeilijk om een installateur te vinden die het zag zitten.

Aan de kant van de Calenta moet je kijken of die geschikt is voor naverwarming. Dan kan er dus verwarmd water worden aangeboden vanuit het buffervat in één systeem met je CV.
pi_176253105
Hoi bedankt voor je antwoord:
De pelletkachel staat in de woonkamer en geeft alleen warmte zoals bijv. een houtkachel maar geen warmwater of zo. Er is geen buffervat.
De evohome meet de temperatuur in de woonkamer en schakelt de pelletkachel aan en uit bij warmtevraag.

voor badkamer en andere ruimtes wil ik de CV gebruiken ( omdat de warmte van de kachel niet zover komt) Deze CV wil ik ook schakelen met de evohome maar dan door radiatorknoppen HR 92.
groetjes
pi_176258073
Goeie middag,

Ik heb de Honeywell Evohome Wifi (aan/uit).

Situatie in mijn huis is als volgt:
Beneden verdieping vloerverwarming en boven radiators.

Nu wil ik boven in 2 ruimtes de radiatorknoppen gaan gebruiken.

Ik heb alles al lopende.
Op het moment is het zo dat als de thermostaat beneden ziet dat er gestookt moet worden dat dan alles gaat lopen waar warmte vraag is (onder verdieping en bovenverdieping).
Ik heb begrepen dat als de beneden verdieping op temperatuur is dat er door middel van de HR92 radiatorknoppen de radiators blijven verwarmd worden tot dat de gewenste temp is bereikt en als er weer vraag is worden verwarmd.
Dit ook anders om boven geen warmte vraag en beneden wel dat dan alleen benden wordt gestookt.

Nu wil ik de radiatorknoppen koppelen met de thermostaat en monteren op desbetreffende radiatoren.
Helaas lukt het me niet op de radiatorknoppen te koppelen met de thermostaat.

Heeft iemand tips? Advies?
pi_176258468
quote:
0s.gif Op woensdag 3 januari 2018 14:02 schreef JD2018 het volgende:
Goeie middag,

Ik heb de Honeywell Evohome Wifi (aan/uit).

Situatie in mijn huis is als volgt:
Beneden verdieping vloerverwarming en boven radiators.

Nu wil ik boven in 2 ruimtes de radiatorknoppen gaan gebruiken.

Ik heb alles al lopende.
Op het moment is het zo dat als de thermostaat beneden ziet dat er gestookt moet worden dat dan alles gaat lopen waar warmte vraag is (onder verdieping en bovenverdieping).
Ik heb begrepen dat als de beneden verdieping op temperatuur is dat er door middel van de HR92 radiatorknoppen de radiators blijven verwarmd worden tot dat de gewenste temp is bereikt en als er weer vraag is worden verwarmd.
Dit ook anders om boven geen warmte vraag en beneden wel dat dan alleen benden wordt gestookt.

Nu wil ik de radiatorknoppen koppelen met de thermostaat en monteren op desbetreffende radiatoren.
Helaas lukt het me niet op de radiatorknoppen te koppelen met de thermostaat.

Heeft iemand tips? Advies?
Hallo JD,
Youtube is your friend.

Kijk eens naar deze filmpjes en ik denk dat je er dan wel uitkomt. Mocht dat niet zo zijn, dan kun je het beste hier terugkomen met een vraag en dan precies aangeven uit welke componenten je configuratie bestaat. Succes.

https://www.youtube.com/r(...)vohome+hr92+koppelen
pi_176258763
quote:
0s.gif Op woensdag 3 januari 2018 10:01 schreef peter1856 het volgende:
Hoi bedankt voor je antwoord:
De pelletkachel staat in de woonkamer en geeft alleen warmte zoals bijv. een houtkachel maar geen warmwater of zo. Er is geen buffervat.
De evohome meet de temperatuur in de woonkamer en schakelt de pelletkachel aan en uit bij warmtevraag.

voor badkamer en andere ruimtes wil ik de CV gebruiken ( omdat de warmte van de kachel niet zover komt) Deze CV wil ik ook schakelen met de evohome maar dan door radiatorknoppen HR 92.
groetjes
AH duidelijk. Nooit geweten dat Evohome ook een pelletkachel kan aansturen, weer wat geleerd. Wordt dat ook gewoon met een aan/uit ketelmodule gedaan (BDR91)? Volgens mij kun je meerdere ketelmodules aansturen, zelf heb ik er een bij de CV en een bij een klep van een vloerverwarming. In principe wordt die klep aangestuurd door een ketelmodule als de round een seintje geeft dat het te koud is.
Als je klep vervangt door pelletkachel, heb je jouw situatie. Wellicht dat je hem in het Evohome systeem moet opnemen als vloerverwarming/klep. en dan kun je de andere module aan je CV hangen.

PS ben overigens wel benieuwd wat voor pelletkachel je hebt, zou je dat willen doorgeven? Ben me ook aan het oriënteren maar had nog niet aan de combinatie met Evohome gedacht.
pi_176259009
quote:
0s.gif Op woensdag 3 januari 2018 14:17 schreef bertpit het volgende:

[..]

Hallo JD,
Youtube is your friend.

Kijk eens naar deze filmpjes en ik denk dat je er dan wel uitkomt. Mocht dat niet zo zijn, dan kun je het beste hier terugkomen met een vraag en dan precies aangeven uit welke componenten je configuratie bestaat. Succes.

https://www.youtube.com/r(...)vohome+hr92+koppelen
Het eerste wat ik heb gedaan heb is het volgende (zie youtube filmpje)
Hier na heb ik inderdaad het filmpje gevolgd HR92 toewijzen aan nieuwe zone.
Maar meneer kan meteen een nieuwe zone aanmaken (zonenaam toevoegen), bij mij stelt de thermostaat de vraag wilt u ........ verwijderen... als ik dan op het rode kruisje druk kan ik niet verder, druk op op het groene vinkje kan ik wel verder en de zonenaam aanmaken en verder.
Eenmaal klaar is Woonkamer verwijderd en de twee nieuwe ruimtes (voor boven) zijn toegevoegd.

Het geen wat ik heb en heb aangesloten.
De Honeywell BDR91 Module Aan/Uit - BDR91A1000 en de Thermosaat Honeywell Evohome Wiffi.

In afwachting op u antwoord,

Mvg
  woensdag 3 januari 2018 @ 16:17:09 #258
473091 Strooizand
Klaar voor gebruik
pi_176261597
quote:
0s.gif Op woensdag 3 januari 2018 00:33 schreef bertpit het volgende:

[..]

Het is mij niet helemaal duidelijk welke functie de pelletkachel heeft en wat je met de evohome bedient. Geeft de pelletkachel warm water?

Mijn broer heeft een systeem waarin in basis een pelletkachel het hele huis centraal voorziet van warmte. Er zit ook een buffervat in zit en een zonneboiler. Er is ook een CV ketel opgenomen voor het geval dat bij lage buitentemperatuur de vraag te hoog wordt.

Alles wordt geregeld met Evohome. Dat kan dus wel.
Toen hij het enkele jaren geleden liet aanleggen was het erg moeilijk om een installateur te vinden die het zag zitten.

Aan de kant van de Calenta moet je kijken of die geschikt is voor naverwarming. Dan kan er dus verwarmd water worden aangeboden vanuit het buffervat in één systeem met je CV.
Sorry ik houd het kort
  woensdag 3 januari 2018 @ 16:18:13 #259
473091 Strooizand
Klaar voor gebruik
pi_176261609
quote:
0s.gif Op woensdag 3 januari 2018 00:33 schreef bertpit het volgende:

[..]

Het is mij niet helemaal duidelijk welke functie de pelletkachel heeft en wat je met de evohome bedient. Geeft de pelletkachel warm water?

Mijn broer heeft een systeem waarin in basis een pelletkachel het hele huis centraal voorziet van warmte. Er zit ook een buffervat in zit en een zonneboiler. Er is ook een CV ketel opgenomen voor het geval dat bij lage buitentemperatuur de vraag te hoog wordt.

Alles wordt geregeld met Evohome. Dat kan dus wel.
Toen hij het enkele jaren geleden liet aanleggen was het erg moeilijk om een installateur te vinden die het zag zitten.

Aan de kant van de Calenta moet je kijken of die geschikt is voor naverwarming. Dan kan er dus verwarmd water worden aangeboden vanuit het buffervat in één systeem met je CV.
De heer Bertpit heeft alleen een palletkachel en geen buffervat systeem, indien zijn zone vragend gezet wordt gaat zowel de palletkachel als de cv aan.
Sorry ik houd het kort
pi_176267762
quote:
0s.gif Op woensdag 3 januari 2018 14:37 schreef JD2018 het volgende:

[..]

Het eerste wat ik heb gedaan heb is het volgende (zie youtube filmpje)
Hier na heb ik inderdaad het filmpje gevolgd HR92 toewijzen aan nieuwe zone.
Maar meneer kan meteen een nieuwe zone aanmaken (zonenaam toevoegen), bij mij stelt de thermostaat de vraag wilt u ........ verwijderen... als ik dan op het rode kruisje druk kan ik niet verder, druk op op het groene vinkje kan ik wel verder en de zonenaam aanmaken en verder.
Eenmaal klaar is Woonkamer verwijderd en de twee nieuwe ruimtes (voor boven) zijn toegevoegd.

Het geen wat ik heb en heb aangesloten.
De Honeywell BDR91 Module Aan/Uit - BDR91A1000 en de Thermosaat Honeywell Evohome Wiffi.

In afwachting op u antwoord,

Mvg
Ik zou beginnen met de handleiding te lezen. Ik heb mijn eigen systeem twee jaar geleden geprogrammeerd en zou er helemaal in moeten duiken, net als jij. Wellicht dat hier iemand is die je zo kan helpen.
pi_176267904
quote:
0s.gif Op woensdag 3 januari 2018 16:18 schreef Strooizand het volgende:

[..]

De heer Bertpit heeft alleen een palletkachel en geen buffervat systeem, indien zijn zone vragend gezet wordt gaat zowel de palletkachel als de cv aan.
Met een aan/uit regeling kun je meerdere ketels aansturen.
pi_176269063
hoi bertpit mijn pelletkachel is een Dielle en je schakelt hem met een aan / uit schakelaar
schijnbaar kan je meer pelletkachels op deze manier schakelen

op het moment is het de vraag of je met evohome zowel de cv met een R8810 kan aansturen met HR 92 radiator knoppen. maar ook de pelletkachel kan aansturen met een Bdr 91 zonder dat deze beide schakelaars zich onderling storen.
pi_176283225
Je zult je pelletkachel net zo moeten schakelen als een zoneklep in een stadsverwarming. De vraag is inderdaad of dat gecombineerd kan worden met een CV die ook geschakeld moet worden.
  zondag 7 januari 2018 @ 08:44:54 #264
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_176339953
Iemand ervaring met Tado :?

https://www.tado.com/nl/producten/slimme-radiatorknop

Concurrentie dus en dat is altijd ^O^
pi_176340519
quote:
0s.gif Op donderdag 4 januari 2018 16:07 schreef bertpit het volgende:
Je zult je pelletkachel net zo moeten schakelen als een zoneklep in een stadsverwarming. De vraag is inderdaad of dat gecombineerd kan worden met een CV die ook geschakeld moet worden.
De hamvraag; waarom wil je de woonkamer perse met de Evohome schakelen, en hang je niet gewoon een extra thermostaat op. Of je werkt met arduino icm een temp sensor o.i.d.?

Ik ben het eens met Bertpit. De Evohome is gebaseerd op een centrale verwarmingsunit, zodra de zone opengaat, zal de ketel aanslaan.
pi_176369030
Ik ben mezelf aan het oriënteren om een Evohome systeem te gaan aanschaffen, alleen heb ik een Remeha Calenta 40C hangen.

Ik begrijp uit het hele verhaal dat ik dan het beste een aan/uit gestuurde module van de Evohome kan aanschaffen. Ik heb hiervoor navraag gedaan bij de vakman, maar die zegt dat opentherm versie geen probleem is. Ik lees op internet alleen maar andere dingen. Wat is nu wijs?

Nu wil ik ook graag de wand module gaan gebruiken voor het plaatsen van de thermostat.. Nu heb ik op de plaats van de oude thermostaat (eTwist) alleen 2 aansluitdraden lopen vanaf de ketel. De stroomadapter van de thermostaat wil ik gaan plaatsen bij de ketel. Kan ik de draden gebruiken van de oude thermostaat om de Evohome thermostaat te voeden vanaf de stroomadapter? Of toch ff 2 nieuwe draden trekken.

Aangezien ik ook nieuwe thermostaatventielen moet aanschaffen, is het dan verstandig om gelijk ventielen te pakken waarmee je ook waterzijdig je cv kan inregelen (Eclipse van Heimeier of de Danfoss uitvoering ervan).

Of is waterzijdig inregelen niet zo interessant meer, gezien de thermostaatkranen mogelijk helemaal dicht lopen en er toch geen water door je cv gaat.

[ Bericht 19% gewijzigd door laserjet op 08-01-2018 16:46:03 ]
pi_176370470
Ik heb het wel gedaan, voor het prijsverschil hoef je het niet te laten. Heimeier v-exact geloof ik.

Maar idd, ik zou niet weten hoe ik een radiator moet inregelen terwijl de hoeveelheid open radiatoren constant wisselt. Waar regel je dan op in?
pi_176374878
Hi allemaal,

Na een aantal delen gelezen te hebben sta ik op het punt om het systeem aan te schaffen.

Onze situatie;

2 onder 1 kap, woonkamer van ongeveer 65 m2 en een serre. Huis is uit jaren 70 en minder geisoleerd. Beneden op dit moment over de helft vloerverwarming met 2 groepen en 1 grote radiator onder het raam. Op korte termijn in de keuken een extra radiator, de opstelling nu is echt te krap.

1e verdieping 1 slaapkamer die in gebruik is en een badkamer, deze ruimtes willen we als zone verwarmen.

Op zolder 2 slaapkamers van de kinderen die we ook als zone willen verwarmen.

Aanleiding was dat de nieuwe kamers op zolder maar niet warm werden. Oude ketel dus een remeha tzerra laten plaatsen. Nu hebben we het probleem dat het op zolder niet meer goed gecontroleerd warm wordt wanneer het beneden al warm is en er dus boven niet meer gestookt wordt... Andere thermostaat mocht ook niet helpen uiteraard. Kortom van alles geprobeerd.

We zijn verhuisd naar een leukere woning, helemaal blij maar van dit gedonder met verwarmen krijgen we echt een puntsik.

Is dit een goede setup om aan te schaffen;

Aan/uit rf bdr91a100
Wi-Fi pakket opentherm atp954m3020
Atf voeding module voor wandmontage atf600
2 wegklep y vc8615ag1100 22 mm klem

En ik zie dat op Amazon.de de spullen een stukje goedkoper zijn, kan je dit probleemloos aanschaffen ?

Dank alvast !
dus
pi_176380005
quote:
0s.gif Op maandag 8 januari 2018 21:00 schreef rogier12345 het volgende:
Hi allemaal,

Na een aantal delen gelezen te hebben sta ik op het punt om het systeem aan te schaffen.

Onze situatie;

2 onder 1 kap, woonkamer van ongeveer 65 m2 en een serre. Huis is uit jaren 70 en minder geisoleerd. Beneden op dit moment over de helft vloerverwarming met 2 groepen en 1 grote radiator onder het raam. Op korte termijn in de keuken een extra radiator, de opstelling nu is echt te krap.

1e verdieping 1 slaapkamer die in gebruik is en een badkamer, deze ruimtes willen we als zone verwarmen.

Op zolder 2 slaapkamers van de kinderen die we ook als zone willen verwarmen.

Aanleiding was dat de nieuwe kamers op zolder maar niet warm werden. Oude ketel dus een remeha tzerra laten plaatsen. Nu hebben we het probleem dat het op zolder niet meer goed gecontroleerd warm wordt wanneer het beneden al warm is en er dus boven niet meer gestookt wordt... Andere thermostaat mocht ook niet helpen uiteraard. Kortom van alles geprobeerd.

We zijn verhuisd naar een leukere woning, helemaal blij maar van dit gedonder met verwarmen krijgen we echt een puntsik.

Is dit een goede setup om aan te schaffen;

Aan/uit rf bdr91a100
Wi-Fi pakket opentherm atp954m3020
Atf voeding module voor wandmontage atf600
2 wegklep y vc8615ag1100 22 mm klem

En ik zie dat op Amazon.de de spullen een stukje goedkoper zijn, kan je dit probleemloos aanschaffen ?

Dank alvast !
Welkom hier. Ik ben erg te spreken over de prestaties van het systeem en de onbalans die je nu ervaart wordt inderdaad opgelost. Het is overigens ook op te lossen door waterzijdig inregelen.
Dat is een heel gedoe en het gemak van Evohome is vele malen groter dan het oplossen van de onbalans alleen.
Wel moet je even opletten met de zoneklep voor de vloerverwarming. Deze moet aan/uit worden gestuurd en heeft dus een aan/uit RF module nodig. dat is de bdr91. Ook voor je ketel heb je deze nodig en die zit in het Wifi aan/uit pakket. Als je ook je huiskamer wilt zoneren bijvoorbeeld voor en achter dan kun je een extra thermostaat kopen bijvoorbeeld de round, of genoegen nemen met het instellen op de thermostaaknop.
Waar je het besteld is afhankelijk van hoeveel waarde je hecht aan dichtbij/service versus prijs.
Succes!

Hieronder nog wat extra info:
In de evotouch worden alle warmtevragen vanuit de zones verzameld waarbij de maximalewaarde wordt gebruikt voor de ketelsturing.De ketelsturing kan aan/uit sturing of OpenTherm uitgevoerd worden; bij aan/uit sturing wordtde ketel aan- of uitgeschakeld, via OpenTherm wordt de gewenste aanvoerwatertemperatuur naar de ketel gestuurd.Een zoneklep binnen een evohome configuratie kan uitsluitend open/dicht aangestuurd worden.Wanneer er warmtevraag is in deze zone zal het regelgedrag hetzelfde zijn als een aan/uitthermostaat.Het combineren van één of meerdere zonekleppen en een OpenTherm ketelsturing kan totgevolg hebben dat de zonekleppen dicht staan terwijl de ketel op een constanteaanvoerwatertemperatuur regelt.Uit bovenstaande beschrijving volgt dat bij het toepassen van één of meer zonekleppen voor deregeling van één of meer zones het aanbevolen is om ook voor de ketelsturing een aan/uitsturing toe te passen.
pi_176380131
quote:
0s.gif Op maandag 8 januari 2018 16:39 schreef laserjet het volgende:
Ik ben mezelf aan het oriënteren om een Evohome systeem te gaan aanschaffen, alleen heb ik een Remeha Calenta 40C hangen.

Ik begrijp uit het hele verhaal dat ik dan het beste een aan/uit gestuurde module van de Evohome kan aanschaffen. Ik heb hiervoor navraag gedaan bij de vakman, maar die zegt dat opentherm versie geen probleem is. Ik lees op internet alleen maar andere dingen. Wat is nu wijs?

Nu wil ik ook graag de wand module gaan gebruiken voor het plaatsen van de thermostat.. Nu heb ik op de plaats van de oude thermostaat (eTwist) alleen 2 aansluitdraden lopen vanaf de ketel. De stroomadapter van de thermostaat wil ik gaan plaatsen bij de ketel. Kan ik de draden gebruiken van de oude thermostaat om de Evohome thermostaat te voeden vanaf de stroomadapter? Of toch ff 2 nieuwe draden trekken.

Aangezien ik ook nieuwe thermostaatventielen moet aanschaffen, is het dan verstandig om gelijk ventielen te pakken waarmee je ook waterzijdig je cv kan inregelen (Eclipse van Heimeier of de Danfoss uitvoering ervan).

Of is waterzijdig inregelen niet zo interessant meer, gezien de thermostaatkranen mogelijk helemaal dicht lopen en er toch geen water door je cv gaat.


[ Bericht 20% gewijzigd door bertpit op 09-01-2018 00:48:34 ]
pi_176380203


[ Bericht 100% gewijzigd door bertpit op 09-01-2018 00:49:17 ]
pi_176380233
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 00:39 schreef bertpit het volgende:

[..]

Mij werd twee jaar geleden verzekerd dat OT niet goed zou werken met de Calenta. Aangezien ik ook klepsturing had, lag de keuze voor aan/uit voor de hand. Maar ik lees hier naast slechte ook goede resultaten met de Calenta, dus zou ik het gewoon proberen. Ik vermoed dat je een rustigere flow krijgt in je systeem dan bij aan/uit.
Bij mij geeft het systeem behoorlijk wat ruis, doordat alle flow vaak slechts over een paar radiatoren wordt verdeeld. Ook las ik onlangs dat er een opentherm RF module is die als jaren werd gebruikt voordat Evohome bestond. Hoewel die module hetzelfde typenummer heeft als de huidige in het Evohome systeem, werkt die (circa 10 jaar) oude dus niet met Evohome. Het zou mij niet verbazen, dat dat de aanleiding voor een aantal OT problemen is geweest.

Waterzijdig inregelen heeft bij Evohome minder zin, omdat het systeem de juiste zone's open zet. Wel is het zo dat wanneer je je hele huis ineens opwarmt bijvoorbeeld na een vakantie in de winter je systeem beter werkt als het waterzijdig is ingeregeld. Maar het is een hoop gedoe voor die ene keer :).
pi_176385471
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 00:28 schreef bertpit het volgende:

[..]

Welkom hier. Ik ben erg te spreken over de prestaties van het systeem en de onbalans die je nu ervaart wordt inderdaad opgelost. Het is overigens ook op te lossen door waterzijdig inregelen.
Dat is een heel gedoe en het gemak van Evohome is vele malen groter dan het oplossen van de onbalans alleen.
Wel moet je even opletten met de zoneklep voor de vloerverwarming. Deze moet aan/uit worden gestuurd en heeft dus een aan/uit RF module nodig. dat is de bdr91. Ook voor je ketel heb je deze nodig en die zit in het Wifi aan/uit pakket. Als je ook je huiskamer wilt zoneren bijvoorbeeld voor en achter dan kun je een extra thermostaat kopen bijvoorbeeld de round, of genoegen nemen met het instellen op de thermostaaknop.
Waar je het besteld is afhankelijk van hoeveel waarde je hecht aan dichtbij/service versus prijs.
Succes!

Hieronder nog wat extra info:
In de evotouch worden alle warmtevragen vanuit de zones verzameld waarbij de maximalewaarde wordt gebruikt voor de ketelsturing.De ketelsturing kan aan/uit sturing of OpenTherm uitgevoerd worden; bij aan/uit sturing wordtde ketel aan- of uitgeschakeld, via OpenTherm wordt de gewenste aanvoerwatertemperatuur naar de ketel gestuurd.Een zoneklep binnen een evohome configuratie kan uitsluitend open/dicht aangestuurd worden.Wanneer er warmtevraag is in deze zone zal het regelgedrag hetzelfde zijn als een aan/uitthermostaat.Het combineren van één of meerdere zonekleppen en een OpenTherm ketelsturing kan totgevolg hebben dat de zonekleppen dicht staan terwijl de ketel op een constanteaanvoerwatertemperatuur regelt.Uit bovenstaande beschrijving volgt dat bij het toepassen van één of meer zonekleppen voor deregeling van één of meer zones het aanbevolen is om ook voor de ketelsturing een aan/uitsturing toe te passen.
Dankjewel voor je toelichting ! Waterzijdig inregelen hebben we geprobeerd, er zijn een aantal radiatoren zonder voetventielen. Anyway, ik wil sowieso het comfort ervaren van het systeem ;-)

Het zoneren van de woonkamer kan altijd ook nog achteraf met een extra thermostaat neem ik aan, voor nu zouden we al dolblij zijn wanneer de gehele woonkamer en bovenverdieping op de gewenste temperatuur komt :)

Ik begrijp het laatste gedeelte over het verschil opentherm en aan/uit nog niet helemaal. Met de zoneklep wordt de module bedoeld voor de vloerverwarming toch? Dus wanneer je vloerverwarming hebt, moet je een aan/uit pakket kiezen met ontvanger en geen opentherm?

Nogmaals dank !!
dus
pi_176385932
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 12:43 schreef rogier12345 het volgende:

[..]

Dankjewel voor je toelichting ! Waterzijdig inregelen hebben we geprobeerd, er zijn een aantal radiatoren zonder voetventielen. Anyway, ik wil sowieso het comfort ervaren van het systeem ;-)

Het zoneren van de woonkamer kan altijd ook nog achteraf met een extra thermostaat neem ik aan, voor nu zouden we al dolblij zijn wanneer de gehele woonkamer en bovenverdieping op de gewenste temperatuur komt :)

Ik begrijp het laatste gedeelte over het verschil opentherm en aan/uit nog niet helemaal. Met de zoneklep wordt de module bedoeld voor de vloerverwarming toch? Dus wanneer je vloerverwarming hebt, moet je een aan/uit pakket kiezen met ontvanger en geen opentherm?

Nogmaals dank !!
Je kunt achteraf zoneren.
Qua OT of aan/uit moet je weten dat in het OT protocol geen kleppen kunnen worden gestuurd. Dat zit gewoon niet in het protocol.
Wat er eigenlijk gebeurt is dat de thermostaat berekent dat er een uur lang op 70 graden verwarmd moet worden om de ruimte een graad te verhogen. OT maakt daar bijvoorbeeld anderhalf uur van op 50 graden (is iets efficiënter). Maar na een uur gaat de klep dicht en je ketel staat een half uur voor niets te werken (zeer inefficiënt).
Nu heb je het geluk dat je een Calenta 40C hebt. Deze zeer efficiënte ketel moduleert zelf de temperatuur van het water op basis van de retourtemperatuur, lekker zuinig dus.

Zou je je vloerverwarming weinig gebruiken, en altijd een andere zone open hebben staan, dan zou je OT kunnen gebruiken. Let ook op dat je een afdo bypass installeert. Hetkan namelijk voorkomen dat je ketel een aansturing krijgt en alles dicht staat, dan kan de bypass in werking treden.
pi_176386461
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 13:04 schreef bertpit het volgende:
eert. Hetk
Ik heb een Tzerra, geen Calenta. Maar dat maakt denk ik weinig uit?

Daarnaast zijn er 2 radiatoren die ALTIJD openstaan (toilet en hal) dus een bypass is volgens mij niet nodig?

Vloerverwarming zal beneden veel gebruikt worden overigens.
dus
pi_176407350
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 13:31 schreef rogier12345 het volgende:

[..]

Ik heb een Tzerra, geen Calenta. Maar dat maakt denk ik weinig uit?

Daarnaast zijn er 2 radiatoren die ALTIJD openstaan (toilet en hal) dus een bypass is volgens mij niet nodig?

Vloerverwarming zal beneden veel gebruikt worden overigens.
Prima ketel toch? heeft een iets hogere minimum capaciteit, waardoor hij bij een geringe warmtevraag misschien iets eerder gaat pendelen. Zolang er een radiator openstaat is er geen bypass nodig.
pi_176483463
Ik heb me zonet een evohome systeem aangekocht met HR92 radiatorknoppen. Ik zit echter met een "hardware" probleem:
de radiatorafsluiter (waar de HR92 dus opgedraaid met worden) zit eigenlijk te diep in de radiator waardoor de HR92 niet door de opening van het afdekplaat van de radiator geraakt.

Onderaan enkele foto's om de situatie en mijn vraag te verduidelijken.

Nu vraag ik me af hoe ik dat kan oplossen. Het gat van de afdekplaat groter maken is niet echt een optie want gaat er niet bepaald netjes uitzien. Hoe krijg ik dit opgelost? Ik heb me al pleuris gezocht achter opzetstukken of verlengstukken voor die afsluiter, maar ik lijk niets te vinden. Hulp!

Met huidige honeywell radiatorknop (die dus wel net door de opening past):



Afdekplaat verwijderd:



Radiatorknop verwijderd:



Afdekplaat er even terug op, maar zonder radiatorknop: hier zie je hoe ver de afsluiter nog achter de afdekplaat zit. De HR krijg ik er onmogelijk op.

pi_176486421
De eerste oplossing geef je zelf al. De tweede is kijken of je de aanvoerleiding elders kan onderbreken, daar de HR92 plaatsen en de meting door een extra "round" te laten doen. Eerste optie is eenvoudiger denk ik.
pi_176498460
Bedankt voor de suggesties.
Het gevaar bij groter maken van het gat in de afdekplaat is dat de HR92 deels IN de radiator zal zitten en de temperatuur dus niet meer betrouwbaar zal aanvoelen (vermoed ik). Daar zou ik dan ook een externe voeler zoals een extra "round" voor nodig hebben (maar dat is zo'n gedoe :-) ).

Ik zou het h-blok onderaan ook kunnen vervangen door een thermostatisch h-blok en daar de HR92 op aansluiten, maar dan hangt die vlak tegen de grond en met kinderen jonger dan 3 is dat een recipy for disaster.

Ik zoek ondertussen verder naar alternatieven, andere suggesties nog steeds welkom!
pi_176499698
quote:
0s.gif Op zondag 14 januari 2018 14:15 schreef Wouter_M het volgende:
Bedankt voor de suggesties.
Het gevaar bij groter maken van het gat in de afdekplaat is dat de HR92 deels IN de radiator zal zitten en de temperatuur dus niet meer betrouwbaar zal aanvoelen (vermoed ik). Daar zou ik dan ook een externe voeler zoals een extra "round" voor nodig hebben (maar dat is zo'n gedoe :-) ).

Ik zou het h-blok onderaan ook kunnen vervangen door een thermostatisch h-blok en daar de HR92 op aansluiten, maar dan hangt die vlak tegen de grond en met kinderen jonger dan 3 is dat een recipy for disaster.

Ik zoek ondertussen verder naar alternatieven, andere suggesties nog steeds welkom!
Is dat een verticale radiator?
Dat gat groter maken wordt inderdaad geen succes, je krijgt het niet mooi afgewerkt en inderdaad geen nauwkerig meting.
Ik zou toch voor een TH onderblok gaan.

Je weet dat een vandaalbescherming is voor de HR92?



Artikelnummer Honeywell AVS90.
Thank me later ;)
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_176508628
Ik gebruik sinds een half jaar evohome met twee HCE80 regelaars met volle tevredenheid. Sinds kort de twee pompen op het geïntegreerde relais aangesloten, echter lees ik in de historie dat er wellicht geen beveiliging op dit relais is geprogrammeerd (1 keer per 24 uur aan tegenvastlopen). De HC20 heeft dit wel. Weten jullie meer? Wel lastig dat ik de pomp dan in de zomer weer moet afkoppelen en op een tijdschakelaar moet zetten tegen vastlopen. Hoe lossen jullie dit op bij de HCE80? Ik heb een wilo yonos para pomp.
pi_176513556


[ Bericht 100% gewijzigd door ST-eetje op 15-01-2018 08:36:21 ]
pi_176514057
quote:
0s.gif Op woensdag 10 januari 2018 10:34 schreef bertpit het volgende:

[..]

Prima ketel toch? heeft een iets hogere minimum capaciteit, waardoor hij bij een geringe warmtevraag misschien iets eerder gaat pendelen. Zolang er een radiator openstaat is er geen bypass nodig.
Inmiddels de Evohome geinstalleerd en het is inderdaad ontzettend comfortabel !

Een ding wat ik mij afvroeg en ik kon het zo snel niet vinden; die HR92 knoppen op de thermostaat kranen maken geluid bij opendraaien, ook 's nachts als er vraag is om de temperatuur te verhogen.

Kan je dit bijvoorbeeld 's nachts voorkomen door middel van een instelling? Ik slaap nogal licht helaas...

Begrijp dat je natuurlijk de verwarming op de slaapkamer uit kan doen maar ik slaap niet alleen :)

Bedankt alvast !
dus
pi_176515434
quote:
2s.gif Op zondag 14 januari 2018 15:17 schreef junkiexp het volgende:

[..]

Is dat een verticale radiator?
Dat gat groter maken wordt inderdaad geen succes, je krijgt het niet mooi afgewerkt en inderdaad geen nauwkerig meting.
Ik zou toch voor een TH onderblok gaan.

Je weet dat een vandaalbescherming is voor de HR92?


Artikelnummer Honeywell AVS90.
Thank me later ;)
Het is inderdaad een verticale. Ik wist niet van het bestaan van van deze vandaalbescherming, bedankt hiervoor. Dat maakt een TH onderblok inderdaad weer een te overwegen optie.
pi_176527167
Ik heb vandaag Honeywell gebeld en er zit geen pompbeveiliging op het pomprelais in de HCE80.
Dat betekent dat ik in de zomer OF 10 minuten per weer de temperatuur naar 30 graden moet zetten voor 10 minuten zodat de pomp gaat draaien OF dat ik de pomp van het relais moet halen en op een tijdschakelaar (per week 10 minuten aan). Hoe doen jullie dit met de HCE80? Lopen jullie pompen niet vast op de HCE80?
pi_176533501
quote:
0s.gif Op maandag 15 januari 2018 09:35 schreef rogier12345 het volgende:

[..]

Inmiddels de Evohome geinstalleerd en het is inderdaad ontzettend comfortabel !

Een ding wat ik mij afvroeg en ik kon het zo snel niet vinden; die HR92 knoppen op de thermostaat kranen maken geluid bij opendraaien, ook 's nachts als er vraag is om de temperatuur te verhogen.

Kan je dit bijvoorbeeld 's nachts voorkomen door middel van een instelling? Ik slaap nogal licht helaas...

Begrijp dat je natuurlijk de verwarming op de slaapkamer uit kan doen maar ik slaap niet alleen :)

Bedankt alvast !
Nee dat gaat niet lukken, de enige oplossing is dan om de kraan elders te monteren en een thermostaat in de slaapkamer te hangen (bijvoorbeeld een round).

Een elektrische deken is goedkoper :)
pi_176533657
quote:
0s.gif Op zondag 14 januari 2018 21:53 schreef Sneak1979 het volgende:
Ik gebruik sinds een half jaar evohome met twee HCE80 regelaars met volle tevredenheid. Sinds kort de twee pompen op het geïntegreerde relais aangesloten, echter lees ik in de historie dat er wellicht geen beveiliging op dit relais is geprogrammeerd (1 keer per 24 uur aan tegenvastlopen). De HC20 heeft dit wel. Weten jullie meer? Wel lastig dat ik de pomp dan in de zomer weer moet afkoppelen en op een tijdschakelaar moet zetten tegen vastlopen. Hoe lossen jullie dit op bij de HCE80? Ik heb een wilo yonos para pomp.
Zou het opgelost zijn als je de verwarming even laat aangaan bijvoorbeeld door een keer per week (of per dag) een temperatuur van 35 graden gedurende 10 minuten in te programmeren in de evohome? Geen echt charmante oplossing maar....
pi_176548451
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 december 2017 16:17 schreef greenbee het volgende:
goede middag,
ik begreep dat er een update was, hier al iemand binnen gehad?

[..]

Ik heb deze update vandaag binnen gekregen. Weinig schokkende aanpassingen. Ver weg bij het systeemoverzicht zie je nu in % uitgedrukt de warmtevraag per zone.
pi_176562885
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 19:03 schreef AJS1 het volgende:

[..]

Ik heb deze update vandaag binnen gekregen. Weinig schokkende aanpassingen. Ver weg bij het systeemoverzicht zie je nu in % uitgedrukt de warmtevraag per zone.
Nu je het zegt, ik heb hem ook, was me nog niet opgevallen. Wat betekent dat % warmtevraag, enig idee?
pi_176566588
quote:
0s.gif Op maandag 15 januari 2018 20:18 schreef Sneak1979 het volgende:
Ik heb vandaag Honeywell gebeld en er zit geen pompbeveiliging op het pomprelais in de HCE80.
Dat betekent dat ik in de zomer OF 10 minuten per weer de temperatuur naar 30 graden moet zetten voor 10 minuten zodat de pomp gaat draaien OF dat ik de pomp van het relais moet halen en op een tijdschakelaar (per week 10 minuten aan). Hoe doen jullie dit met de HCE80? Lopen jullie pompen niet vast op de HCE80?
Waarom monteer je geen pompschakelaar tussen de stekker van je VV unit?
Deze heb ik goede ervaring mee bijvoorbeeld:

Gewoon de sensor op de aanvoer en als deze warm wordt dan krijgt de pomp stroom, anders niet.
Laat de pomp 1x per 24 uur draaien.

Bespaart ook nog eens een hoop energie overigens.

Als je een toerengeregelde pomp hebt is de besparing uiteraard een stuk minder.
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_176570815
quote:
0s.gif Op woensdag 17 januari 2018 12:00 schreef bertpit het volgende:

[..]

Nu je het zegt, ik heb hem ook, was me nog niet opgevallen. Wat betekent dat % warmtevraag, enig idee?
Volgens info op een engels forum wordt de kleppositie van de HR92 hier getoond als een percentage. Echter als ik op de HR92 bij optie 10 kijk naar de kleppositie zie ik veel hogere waardes dan op de Evotouch getoond worden. Dus hoe het precies zit, weet ik ook (nog) niet.
pi_176583393
quote:
2s.gif Op woensdag 17 januari 2018 14:49 schreef junkiexp het volgende:

[..]

Waarom monteer je geen pompschakelaar tussen de stekker van je VV unit?
Deze heb ik goede ervaring mee bijvoorbeeld:

Gewoon de sensor op de aanvoer en als deze warm wordt dan krijgt de pomp stroom, anders niet.
Laat de pomp 1x per 24 uur draaien.

Bespaart ook nog eens een hoop energie overigens.

Als je een toerengeregelde pomp hebt is de besparing uiteraard een stuk minder.
Dank voor jullie hulp! Pompschakelaar zit in de Hce80 en werkt prima dus zonde om dat dan te dubbelen. Probleem is de beveiliging. Heb honeywell gebeld: geen pompbeveiliging, echt heel dom als dat niet op een geintegreerd pomprelais zit.

Hun advies : 1 keer per week in zomer hce80 spanningsloos maken. Bij opstarten gaan groepen en pomp even open allemaal. Ik kan een digitale weekschakelaar er tussen zetten

Ik ga nu voor twee analoge schakelaars (betrouwbaarder) en die laat ik 30 min per dag aan gaan in de zomer. Ik koppel de pompen af van het relais en zet ze hierop

1 keer per week 30 graden stoken voor 10 minuten boven en beneden vind ik
Zonde van het gas

Nog meer tips?
pi_176646531
Deze avond zag ik toevallig dat mij evotouch aan het updaten was. Ik zei nu op het homescherm ook de buitentemperatuur staan (dit zal ie wel van het internet downloaden want ik heb geen buitenvoeler). Dat is het enige wat mij opviel. Zijn er nog andere zaken die geüpdatet zijn?
pi_176647068
quote:
0s.gif Op zondag 14 januari 2018 14:15 schreef Wouter_M het volgende:
Ik zoek ondertussen verder naar alternatieven, andere suggesties nog steeds welkom!
Is de HR91 geen oplossing (dit is een HR92 zonder display)?
Maten in mm 89,4 x 52 x 52
pi_176656527
quote:
0s.gif Op zondag 21 januari 2018 00:29 schreef strykerke het volgende:
Deze avond zag ik toevallig dat mij evotouch aan het updaten was. Ik zei nu op het homescherm ook de buitentemperatuur staan (dit zal ie wel van het internet downloaden want ik heb geen buitenvoeler). Dat is het enige wat mij opviel. Zijn er nog andere zaken die geüpdatet zijn?
In het menu instellingen(long press) kun je nu zien welke zone's er open staan en met welk percentage. Buitentemperatuur is mij nog niet opgevallen.
pi_176657817
quote:
0s.gif Op zondag 21 januari 2018 16:48 schreef bertpit het volgende:

[..]

In het menu instellingen(long press) kun je nu zien welke zone's er open staan en met welk percentage. Buitentemperatuur is mij nog niet opgevallen.
Links boven op het scherm langs die 2 vierkantjes staat: buiten + de temperatuur.
pi_176665561
quote:
1s.gif Op zondag 21 januari 2018 17:56 schreef strykerke het volgende:

[..]

Links boven op het scherm langs die 2 vierkantjes staat: buiten + de temperatuur.
Vreemd. Ik heb ook geen temperatuur naast de vierkantjes staan. Blijkbaar zijn er verschillende (hardware) versies. Deze verschillen werden ook op een engels forum gemeld.
pi_176669699
Maakt iemand hier gebruik van de Honeywell plugin voor Vera domotica?
pi_176670620
quote:
0s.gif Op maandag 22 januari 2018 10:48 schreef Knuppel1983 het volgende:
Maakt iemand hier gebruik van de Honeywell plugin voor Vera domotica?
Ik niet maar ik heb wel interesse om wat zaken uit te lezen. Wat gebruik jij daarvoor?
pi_176670750
quote:
0s.gif Op maandag 22 januari 2018 11:38 schreef bertpit het volgende:

[..]

Ik niet maar ik heb wel interesse om wat zaken uit te lezen. Wat gebruik jij daarvoor?
Vera domotica i.c.m. deze plugin.

Ben nu bezig met het bouwen van een wand tablet. Android i.c.m. Tasker en KLWP. Steile leercurve maar mogelijkheden zijn eindeloos. :)
Kan de temperatuur van alle zones uitlezen en instellen. De plugin gebruikt hiervoor de web-API.


pi_176719493
quote:
0s.gif Op zondag 21 januari 2018 16:48 schreef bertpit het volgende:

[..]

In het menu instellingen(long press) kun je nu zien welke zone's er open staan en met welk percentage. Buitentemperatuur is mij nog niet opgevallen.
Ik heb ook de update van Honeywell Evohome binnen. Als ik kijk in het menu welke zones er open staan zie ik enkel de woonkamer die vragend staat. Alle andere zones staan continu op 0%. Kijk ik op de HCE80 dan zie ik wel degelijk dat er ook andere zones open gestuurd staan. Heb jij hetzelfde beeld Bert of is er iemand anders die dit opgevallen is?
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')