abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 30 november 2016 @ 06:10:55 #251
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166993065
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 20:22 schreef Molurus het volgende:

[..]

Was... had... als dat allemaal zo degelijk was, waarom is het dan weg?
Omdat het gildesysteem is afgeschaft. Paste niet in de ideeën van de Franse overheerser. Sommige zaken hebben nog wat nagesudderd en hebben uiteindelijk in de Engelse aanval het onderspit moeten delven ten gunste van de personal assistent, vice-president, of manager en meer van dat soort belachelijke termen.
  woensdag 30 november 2016 @ 06:18:45 #252
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166993077
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 20:31 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Idem voor slaven uit een VOC-gebied.
Zie het verhaal van Cornelis Valenteijn: http://blog.kroniekvanenkhuizen.nl/slaaf-in-de-voorouders
Idem voor het gros van de Nederlanders. Die waren ook voor het grootste deel afhankelijk van hun werkgever voor inkomen en onderdak en het dealen met de notabelen. Die konden anoniem als Zwarte Piet of Zwarte Klaas hun grieven kenbaar maken bij de hogere stand.
Het leven van nu is niet meer vergelijkbaar.
pi_166993596
Ruzie over pieten: Sinterklaasje komt niet binnen

Op de Rotterdamse basisschool Onze Wereld wordt dit jaar niet aan de deur geklopt. De intocht van Sint op het schoolplein is om veiligheidsredenen afgeblazen.

Geen toeterende vrachtwagen of brandweerauto die de goedheiligman afzet op een schoolplein vol kinderen. Geen luid klinkend Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht. Basisschool Onze Wereld schrapt de intocht omdat de zwartepietdiscussie hoog oploopt onder ouders.

Bij de gemengd-christelijke school is het de gewoonte dat Sinterklaas een grootse entree maakt voor het plein, toegezongen door leerlingen én ouders en geflankeerd door pikzwarte pieten. Zo gaat het al jaren, maar vorige week maakte één ouder bezwaar tegen de donkere schmink. Reden voor schooldirectrice Tilly Terheijden om de roetpiet in te voeren.

Geen zin
Daarmee was de kous niet af. Er ontstonden twee kampen: ouders die vóór Zwarte Piet zijn en ouders die tégen zijn. ,,Sommigen waren van plan hun standpunt kenbaar te maken tijdens de intocht op het plein. De een riep met 200 medestanders te komen, de ander deed daar een schepje bovenop", zegt Terheijden. ,,Ik heb daar totaal geen zin in."

Na overleg met de politie komt Sint maandag níet meer aanrijden bij Onze Wereld en de pieten zijn niet langer zwart. Sint 'overnacht' op school en zet geen stap op het schoolplein. Vier roetpieten zullen de klassen bezoeken buiten het zicht van de ouders.

Niet alle ouders kunnen dat gewenste begrip opbrengen.,,Ik ben ontzettend teleurgesteld", zegt een moeder. ,,De spanning en de lach op het gezicht van onze kindjes, dat lopen wij nu mis."

Ze is van plan haar kind maandag uit protest zwart te schminken. Een andere moeder overweegt haar kind thuis te houden. Een derde moeder is van plan tóch bij de viering aanwezig te blijven. ,,Dat heb ik geëist: mocht er toch iets raars gebeuren dan wil ik bij mijn kinderen in de buurt zijn."

Schooldirectrice Terheijden schrikt van de reacties. ,,Dit wilde ik juist voorkomen. Ik wil geen polarisatie of onveilige situaties; ik wil een feest voor kinderen, zonder ruziënde volwassenen. En daarom vieren we sinterklaas kleinschalig, in school, met elkaar, met de leerlingen."
http://www.ad.nl/dossier-(...)iet-binnen~a70e734a/
Waar gaat het heen met Onze Wereld

Dit is wel weer een duidelijk signaal dat pieten veranderen in roetpieten om maar problemen te voorkomen, niet de oplossing is.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  woensdag 30 november 2016 @ 08:34:49 #254
61646 Copycat
I am a trigger hippie
pi_166993606
Ouders :') .
Curiosity cultured the cat
Hoge dames vangen veel wind
Whadda ya hear! Whadda ya say!
What is any ocean but a multitude of drops?
pi_166993790
Tilly Terheijden :')
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_166993975
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 23:16 schreef Montagui het volgende:

[..]

Jij wil dus de huidige aankleding van Zwarte Piet volledig op de schop gooien. De Zwarte Piet die dan overblijft wordt onherkenbaar als de Zwarte Piet die iedereen kent. Terwijl als je de interpretatie van blackface loslaat er geen reden is tot verandering.
ja, maar wel met zwart gezicht. en je kan hem nog steeds wel een pofbroek aantrekken, bijvoorbeeld. gewoon moderniseren, en duidelijk iets anders.
quote:
Maar goed, for the sake of the argument.

Als de huidige Zwarte Piet niet handhaafbaar meer is/wordt, dan kunnen we 3 kanten op.

Misschien is zo'n ontwerpwedstrijd wel wat maar de nieuwe Zwarte Piet zal dan nauwelijks als zodanig nog herkenbaar zijn. Bovendien zie ik hem graag gitzwart. Maar wie weet is er animo voor.

Of back to the roots en terug naar het boeman-achtige, misschien zoals Krampus of weet ik wat. Of de kinderen, en misschien met name liever de pedagogische elite, het daarmee eens is? Tenslotte is niet voor niets de roe en de betekenis van de zak al zo goed als verdwenen en is Zwarte Piet veranderd in een olijkerd. Maar goed, zou hier animo voor zijn?
ik denk het niet.... het zou wat anders zijn als we meer zouden weten over de echt oude nederlandse tradities. maar die bestaan al heel lang niet meer, op de waddeneilanden na. en die hebben zo hun eigen verhalen, en niet eens een sinterklaas figuur.
quote:
Of aan de andere kant gewoon helemaal het roer om, en maak er een super vrolijk feest van met allemaal felgekleurde karakters die een oude baas helpen om de kindertjes allemaal blij te maken. Een feest zonder de licht/donker, goed/kwaad etc symboliek. Waar de Sint misschien een soort van Morgan Freeman achtig karakter is. Een feest dat dan de naam 'Sinterklaas' dan wel niet meer zou mogen dragen maar waar niemand enig racisme meer in zou ervaren. Zou hier animo voor zijn?
waarom zou het geen sinterklaas mogen heten, als het flink anders word? er zijn zoveel verschillende sinterklaas tradities.
quote:
Of is er nog een andere mogelijkheid?

Zullen we bv gewoon allemaal 'normaal' gaan doen, de extremen aan beide zijden een grasveldje toewijzen zodat ze het daar voor zichzelf kunnen uitvechten, Sinterklaas en Zwarte Piet gewoon laten voor wat het is zodat deze oeroude Europese/Nederlandse heidense/geloofs traditie gevierd kan blijven worden, en bovenal die hele blackface interpretatie aan de andere kant van de oceaan laten, waar hij thuishoort.
nou nee dus.
pi_166994005
quote:
1s.gif Op woensdag 30 november 2016 05:58 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Dat ligt eraan. In de jaren '70 was het Sinterklaasfeest nog vooral voor de doelgroep 7-12 jaar, van oorsprong vooral voor jong-volwassenen, zeg 16-21. Dat het tegenwoordig publiekelijk gedegradeerd is tot een peuter en kleuterfeest is jammer. Gelukkig vermaakt de schooljeugd zich privé nog wel met surprises en gedichten en een hart, kloppend van verwachting.
Juist de schooljeugd is "ingewijd" in het mysterie van Sinterklas en kan zich daardoor uitleven als (angstaanjagende) Zwarte Piet op de jongere kinderen van de familie.
Maar dan nog, dat hele "geloven of niet" is het spel dat erbij hoort, een uitdaging. Hoelang kun je je ouders laten denken dat je gelooft, hoelang houden ouders het vol niet door de mand te vallen?
En voor de ingewijden blijft de "rechtszitting" spannend, bijvoorbeeld wat horen je collega's over jou als Sint langskomt?

Dat idee van kinderfeest is zo beperkt, Sinterklaas is voor iedereen en volwassenen beleven er de grootste lol aan, ook zonder kinderen.
ja okee, dat zou kunnen.
  woensdag 30 november 2016 @ 09:34:43 #258
3542 Gia
User under construction
pi_166994183
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 20:22 schreef Molurus het volgende:

Was... had... als dat allemaal zo degelijk was, waarom is het dan weg?
Omdat er nog maar weinig ambulante melkboeren en bakkers zijn. Je moet je eten voortaan zelf gaan halen.
Daarbij heet alles nu anders. Een jongen die bakker wil worden, moet eerst naar de koksschool en kan dan kiezen voor het vak van bakker. Dan leert hij bakken en wordt stagiair bij een bakker. Daarna wordt hij gewoon een collega van alle bakkers in loondienst van de eigenaar van de bakkerij. Dus, klopt, het woord knecht is in die betekenis verdwenen.

Maar ook het woord klasseleraar, die wij hadden, is veranderd naar mentor en nu naar leerloopbaanbegeleider, de LLB.

En zo verandert alles. Behalve sprookjes, daar blijven de benamingen hetzelfde. Sneeuwwitje blijft Sneeuwwitje met haar uiterlijke kenmerken en Zwarte Piet blijft Zwarte Piet, met zijn uiterlijke kenmerken. Wel wordt in de moderne sprookjesboeken het geweld eruit gehaald. De wolf in Roodkapje wordt niet meer gedood. En Zwarte Piet neemt geen kindjes meer mee naar Spanje en heeft geen roe mee.

Nog effe en Melchior mag niet meer bij de kerststal gezet worden.
  woensdag 30 november 2016 @ 09:42:52 #259
3542 Gia
User under construction
pi_166994274
quote:
7s.gif Op woensdag 30 november 2016 00:20 schreef Manono het volgende:

[..]

Mardi Gras toont geen rollenpatronen die (zouden kunnen) refereren aan onderdrukken van inheemse volken. Als dat wel zo zou zijn, is het aan bevolking er iets mee te doen. Of niet.

Sterker, voor de zgn Mardi Gras Indians symboliseert het feest de steun van native Americans aan de ontsnapping van voormalig slaven. De kostuums zijn een tribute.

"The Mardi Gras Indians named themselves after native Indians to pay them respect for their assistance in escaping the tyranny of slavery. It was often local Indians who accepted slaves into their society when they made a break for freedom. They have never forgotten this support."
http://www.mardigrasneworleans.com/mardigrasindians.html

Het is niet verboden om als blanke een neger uit te beelden. Gezien de geschiedenis kan het wel kwetsend en van gedateerd racisme getuigen, al helemaal icm een onderdanig rollenpatroon.

Een Duitser die met carnaval een kampoutfit met een gele ster draagt terwijl hij zijn vrouw een zweep laat vasthouden is ook niet verboden.


Zo heeft de Zara ooit deze items uit productie genomen:
http://ichef-1.bbci.co.uk(...)7198115_zaracomp.jpg
http://a4.files.xojane.co(...)Mjg2NDM5MjIxMTAw.jpg

Wil niemand in een slachtofferrol maneuvreren. Maar als een groeiende groep mensen aangeeft dat ze in deze Piet een racistisch beeld zien, moet je in dit geval wel een historisch bord voor je kop hebben als je niet kan snappen waarom. Het is niet eens de originele Piet!

Apart, hoe de mening van de rest van de wereld er ineens wel toe doet zodra de mening uitkomt. :+
Indianen zijn uiteindelijk bevrijd, dat klopt. Maar met Mardi Gras gaat het ook om de kralen, wat linkt naar de handel van vroegere inheemse indianenstammen. Gelukkig maar dat indianen daar geen racisme in zien. Negers zouden hier, met het oog op ZP, wat van kunnen leren.

Sinterklaas kocht slaven vrij en gaf ze een baan. Ze mogen kinderen blij maken! Wat is daar erg aan?
Alleen omdat ZP in dienst is van Sinterklaas en daarmee een ondanige rol heeft, linkt het naar slavernij.

Blijft mijn vraag opnieuw: zie je elke neger in dienst van een blanke werkgever als een slaaf?
pi_166994317
quote:
1s.gif Op woensdag 30 november 2016 06:18 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Idem voor het gros van de Nederlanders. Die waren ook voor het grootste deel afhankelijk van hun werkgever voor inkomen en onderdak en het dealen met de notabelen. Die konden anoniem als Zwarte Piet of Zwarte Klaas hun grieven kenbaar maken bij de hogere stand.
Het leven van nu is niet meer vergelijkbaar.
Datd "idem" van je is nonsens.
Het onderwerp is dat slaven gevangene waren , maar in Nederland aangekomen werden ze als vrije burger beschouwd door de Nederlandse wetgeving. Zeer hypocriet verder, want op overzees grondgebied waren ze slaaf volgens die wetgevers. .
Nederlandse boeren en arbeiders hadden het ook niet makkelijk, maar die waren al vrije burgers en meestal zorgden zij zelf voor hun eigen onderdak
  woensdag 30 november 2016 @ 09:54:50 #261
3542 Gia
User under construction
pi_166994457
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 09:46 schreef Bluesdude het volgende:

Datd "idem" van je is nonsens.
Het onderwerp is dat slaven gevangene waren , maar in Nederland aangekomen werden ze als vrije burger beschouwd door de Nederlandse wetgeving. Zeer hypocriet verder, want op overzees grondgebied waren ze slaaf volgens die wetgevers. .
Nederlandse boeren en arbeiders hadden het ook niet makkelijk, maar die waren al vrije burgers en meestal zorgden zij zelf voor hun eigen onderdak
Geschiedenisboekjes staan vol met verhalen van en over negers, ook over de modernere slaven aan de hoven in Spanje. Dit wordt met Sinterklaas gewoon 'nagespeeld'.
Zoals men in Amerika op 'slagvelden' de Amerikaanse burgeroorlog naspeelt.
Moeten nabestaanden van gevallenen op de slagvelden op heel de wereld zich niet gekwetst voelen door het levend houden van herinneringen aan de oorlogen?

Het is een verhaal, deels geschiedenis, grotendeels verzonnen. En al heel lang geleden verzonnen.
Veel kenmerken zijn al verdwenen, om het minder beangstigend te maken voor kinderen.
Alleen de kleur van de schmink, nagespeeld, het kroeshaar, pruik en de kleding, nagespeeld, is in stand gehouden. De rest is al weg.
  Moderator woensdag 30 november 2016 @ 11:02:29 #262
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_166995724
quote:
1s.gif Op woensdag 30 november 2016 05:44 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Ongemakkelijk.... dit detail met de enge en ongebruikelijke interpretatie wordt er voor anti-pieten bijgehaald om toch vooral te bewijzen dat het om een slaaf gaat.
bij mijn weten was dit altijd HET argument, de domme zwarte knecht van Sinterklaas, daar hadden mensen in mijn omgeving moeite mee

het is juist dat sinterklaas is racisme en slavernij verhaal dat erbij is gesleept toen Gario en Silvana en dergelijke figuren zich er mee begonnen te bemoeien
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_166997461
En dan lees je dit verhaal:

quote:
M'n - toch behoorlijk stoere - vriendin wilde op zeker moment liever niet meer alleen naar Albert Heijn in het hart van Amsterdam, omdat ze regelmatig werd nageroepen, -gefloten en -gesist. En dat ging bepaald niet zachtzinnig, ze kreeg de meest grove beledigingen over zich heen: "hé blondie, tsk tsk tsk, zullen we lekker neuken?", "Je bent vast geil, tattas weten niet wat een vrouw zoals jij nodig heeft", "heb jij wel eens een grote bruine l*l in je k*t gehad?", "(witte) hoerrr", "kk tatta", "kaasje", "kaask*t", etc. Als ze (uiteraard) niet op hun 'avances' reageerde werd er zelfs naar haar gespuugd (al dan niet met pitten), en kwamen de dreigementen dat ze haar nog wel zouden pakken.
Dus gingen we samen boodschappen doen. Dan waren ze stiekemer, maar je hoorde ze nog steeds sissen en smakken. Er wordt voor je voeten gespuugd, terwijl je in het Arabisch wordt bespot, en uitgelachen. Ik ben er wel eens op een paar af gegaan, om te vragen wat de bedoeling was. Dan schrikken ze even, maar er staan er gelijk nog vijf om je heen, en ze hebben allemaal een mes bij zich. Hoe langer het duurt, hoe groter de groep wordt. Blanke stedelingen lopen in de regel gauw door, en doen alsof ze blind en doof zijn. Dus wat kun je doen?
Ook op het strand lopen al jaren regelmatig volledig geklede groepen islamitische jongeren te 'patrouilleren'. Ze sissen, spugen en schelden, op al die Nederlandse 'hoeren' terwijl ze zich verlustigen aan diezelfde vrouwen. Ooit waren het kleine groepjes. Die kon je met een paar forse kerels nog wel wegjagen als ze echt vervelend werden. Maar naarmate de jaren verstreken werden de groepen steeds groter en agressiever. Nederlanders bleven hierdoor steeds vaker weg, met name omdat de vrouwen zich er niet veilig/prettig meer voelden.
Kun je je voorstellen hoe woedend en machteloos je daarvan wordt? Zeker als het ook om jouw vrouw, vriendin, zus of dochter gaat? Ik beschouw mezelf als een redelijk, weldenkend, en vredelievend mens, maar het kost me steeds meer moeite om steeds maar weer alles te moeten slikken van steeds dezelfde agressieve, drammerig minderheid, die steeds respect eist maar zelf nergens respect voor opbrengt wat hen niet eigen is.
Deze zomer waren er berichten over vechtpartijen op een naaktstrand - van oudsher het rustigste, meest relaxte strand, qua publiek en sfeer - tussen badgasten en een agressieve groep moslims, die perse hun zeden en gewoonten willen opleggen aan iedereen. Ook daar was het bepaald niet de eerste keer dat de badgasten geïntimideerd en getreiterd werden door deze lieden. Dat dit niet al veel eerder tot geweld heeft geleid ligt met zekerheid aan het tolerante vredelievende publiek, niet aan de 'kansenparels' die hen continu het leven zuur maken.
http://www.ad.nl/digitaal(...)n-hun-stem~a1c7b37e/

Maar dit is allemaal normaal natuurlijk en moet je gewoon accepteren, dit is helemaal geen discriminatie natuurlijk, deze mensen hebben het al moeilijk genoeg natuurlijk, maar zwarte piet is racisme hoor, racistisch kut kinderfeest :')
  woensdag 30 november 2016 @ 12:59:09 #264
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166997958
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 09:46 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Datd "idem" van je is nonsens.
Het onderwerp is dat slaven gevangene waren , maar in Nederland aangekomen werden ze als vrije burger beschouwd door de Nederlandse wetgeving. Zeer hypocriet verder, want op overzees grondgebied waren ze slaaf volgens die wetgevers. .
Nederlandse boeren en arbeiders hadden het ook niet makkelijk, maar die waren al vrije burgers en meestal zorgden zij zelf voor hun eigen onderdak
In Nederland is het lijfeigenschap in 1795 formeel afgeschaft, informeel al eerder, maar de arme onderlaag was compleet afhankelijk van de midden- en bovenlaag. Eigen onderdak was hooguit een plaggenhut, als ze geluk hadden. Laat die arme onderlaag nu typisch de groep zijn waar het Sinterklaasfeest werd gevierd...
Je idee dat iedereen hier rijk is geworden door de slavenhandel is onjuist.
  woensdag 30 november 2016 @ 13:01:33 #265
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166998012
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 11:02 schreef sp3c het volgende:

[..]

bij mijn weten was dit altijd HET argument, de domme zwarte knecht van Sinterklaas, daar hadden mensen in mijn omgeving moeite mee
Ja, met die drie bij elkaar is het ook niet goed. Maar dat er nu tegen de slimme zwarte mantelzorger van de seniele ouwe vent wordt geprotesteerd is raar.
Als het alleen een domme knecht (geen dommeknecht) was geweest, was het een ander verhaal, alleen een zwarte knecht is wat het lange tijd is geweest, dom en zwart zonder knecht wijst op lui en dat is ook niet goed.
  woensdag 30 november 2016 @ 13:03:25 #266
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166998061
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 11:19 schreef Gia het volgende:

[..]

Het IQ is een norm van een bepaald land. Het gemiddelde van die groep wordt op 100 gesteld. Een iq norm in Marokko is dus ook 100 voor het gemiddelde van díe groep.
Nee, IQ is altijd het gemiddelde van een groep, kan ook Marokkaans en Nederlands door elkaar zijn. Probleem is dat IQ wordt gemeten met instrumenten die zijn ontworpen voor de westerse samenleving en grotendeels zijn gebaseerd op taal (vraag - antwoord, of opdracht - uitvoeren) waardoor wie taalzwak is een achterstand heeft.
pi_166998738
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 09:54 schreef Gia het volgende:

[..]

Geschiedenisboekjes staan vol met verhalen van en over negers, ook over de modernere slaven aan de hoven in Spanje. Dit wordt met Sinterklaas gewoon 'nagespeeld'.
Zoals men in Amerika op 'slagvelden' de Amerikaanse burgeroorlog naspeelt.
Moeten nabestaanden van gevallenen op de slagvelden op heel de wereld zich niet gekwetst voelen door het levend houden van herinneringen aan de oorlogen?

Het is een verhaal, deels geschiedenis, grotendeels verzonnen. En al heel lang geleden verzonnen.
Veel kenmerken zijn al verdwenen, om het minder beangstigend te maken voor kinderen.
Alleen de kleur van de schmink, nagespeeld, het kroeshaar, pruik en de kleding, nagespeeld, is in stand gehouden. De rest is al weg.
benbenieuwd wat er gebeurt als jij in amerika bij een re-enactment van de burgeroiorlog, jezelf als neger schminkt en er een gaat naspelen..... wat denk jij dat er dan gebeurt?
pi_166998798
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 12:28 schreef WhateverWhatever het volgende:
En dan lees je dit verhaal:

[..]

http://www.ad.nl/digitaal(...)n-hun-stem~a1c7b37e/

Maar dit is allemaal normaal natuurlijk en moet je gewoon accepteren, dit is helemaal geen discriminatie natuurlijk, deze mensen hebben het al moeilijk genoeg natuurlijk, maar zwarte piet is racisme hoor, racistisch kut kinderfeest :')
wat is dit nou weer voor een PVV- logica? je wijst op ander racisme, tegen een blank iemand, en DUS is ZP geen racisme? hoe pas je dat verhaaltje in elkaar?
  Moderator woensdag 30 november 2016 @ 14:16:21 #269
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_166999699
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 13:01 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Ja, met die drie bij elkaar is het ook niet goed. Maar dat er nu tegen de slimme zwarte mantelzorger van de seniele ouwe vent wordt geprotesteerd is raar.
Als het alleen een domme knecht (geen dommeknecht) was geweest, was het een ander verhaal, alleen een zwarte knecht is wat het lange tijd is geweest, dom en zwart zonder knecht wijst op lui en dat is ook niet goed.
hmja ok man

rustaaag
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_166999744
Het kabinet wringt zich weer in allerlei bochten.
quote:
’Nederlander die Sinterklaas viert, is geen racist’
Den Haag - Nederlanders die Sinterklaasfeest vieren, zijn daardoor geen racist. Dat benadrukt het kabinet in de Pietendiscussie, maar het wil tegelijkertijd dat het feest ’met de tijd meegaat’.

In antwoorden op Kamervragen over arrestaties van anti-Pietendemonstranten werd het kabinet gedwongen zwart op wit te zetten wat het van Zwarte Piet vindt. Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) zendt echter een dubbele boodschap.

„De regering erkent dat in de vertolking van Zwarte Piet negatieve stereotyperingen een rol kunnen spelen. Deze kunnen onbedoeld vooroordelen en discriminatie in de hand werken en mensen kwetsen”, schrijft de minister. „Tegelijkertijd acht de regering het van belang te benadrukken dat dit mensen die het kinderfeest altijd met veel vreugde vieren niet tot racist maakt.”

Een verbod op Zwarte Piet ziet de minister niet zitten. Hij denkt wel dat „de overheid een rol kan spelen om een respectvolle dialoog te faciliteren zodat er vanuit de maatschappij initiatieven ontstaan om Zwarte Piet een figuur te laten zijn die iedereen recht doet.” Van der Steur vervolgt: „Het Sinterklaasfeest moet een feest voor alle kinderen zijn en daarom is het kabinet er voorstander van dat het feest met de tijd meegaat.”

Het kabinet vindt het lastig om Zwarte Piet in het buitenland uit te leggen: „In het buitenland bestaan, net als in Nederland, zorgen bij sommige mensen over de stereotypering van Zwarte Piet. Het blijkt lastig, bijvoorbeeld in de VS, om de traditie van Zwarte Piet in haar huidige vorm uit te leggen.”
'zwart op wit'........ ;)

http://www.telegraaf.nl/b(...)utm_campaign=twitter

Apart is wel dat ik de brief van Van der Steur m.b.t. de vragen van Kuzu over de arrestaties bij de demonstraties al terug kan vinden, maar die met betrekking tot de standpunten nog niet.

Antwoord aan Kuzu m.b.t. de arrestaties:

https://www.tweedekamer.n(...)22642&did=2016D46418
“To destroy a people you must first sever their roots.”
  woensdag 30 november 2016 @ 14:26:47 #271
47314 Rakedje
Je bent niet alleen
pi_166999980
quote:
... Van der Steur vervolgt: „Het Sinterklaasfeest moet een feest voor alle kinderen zijn en daarom is het kabinet er voorstander van dat het feest met de tijd meegaat.” ...
Het sinterklaasfeest is altijd al een feest voor alle kinderen geweest. Sinterklaas en Zwarte Piet discrimineren niet. Nooit gedaan ook.
Gnothi Seauton
  woensdag 30 november 2016 @ 14:38:41 #272
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_167000244
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 14:26 schreef Rakedje het volgende:

[..]

Het sinterklaasfeest is altijd al een feest voor alle kinderen geweest. Sinterklaas en Zwarte Piet discrimineren niet. Nooit gedaan ook.
Niet helemaal. Het stond (en staat) open voor iedereen die eraan mee wil doen, voor wat betreft het openbare deel ervan. Sommigen willen niet (bijvoorbeeld Jehova's getuigen) maar dat is dan hun probleem.
En verder viert iedereen het binnen zijn eigen familie, en daar is over het algemeen niemand welkom van buiten de kennissenkring.

quote:
`T is een vreemdeling zeker die verdwaald is zeker
`K zal hem eens even vragen naar zijn naam
  woensdag 30 november 2016 @ 14:47:52 #273
47314 Rakedje
Je bent niet alleen
pi_167000432
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 14:38 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Niet helemaal. Het stond (en staat) open voor iedereen die eraan mee wil doen, voor wat betreft het openbare deel ervan. Sommigen willen niet (bijvoorbeeld Jehova's getuigen) maar dat is dan hun probleem.
En verder viert iedereen het binnen zijn eigen familie, en daar is over het algemeen niemand welkom van buiten de kennissenkring.

[..]

Wel dus helemaal. Sinterklaas en Zwarte Piet discrimineren niet. Wat mensen doen is aan henzelf, hun eigen keuze.
Gnothi Seauton
pi_167000692
Wat een gejank om niks
  woensdag 30 november 2016 @ 15:04:03 #275
47314 Rakedje
Je bent niet alleen
pi_167000765
Het "beginpunt":

quote:
Elk verhaal heeft een beginpunt en voor dit was dat het moment dat mijn moeder mij op een dag belde en vertelde dat een collega haar Zwarte Piet had genoemd. Zij was even naar buiten gegaan en toen ze binnekwam zei haar collega ten overstaan van aanwezige klanten: “We vroegen ons al af waar onze Zwarte Piet was en daar ben je dan.” Onthutst, gekwetst en beledigd wist ze er geen raad mee. Na dit incident begon ik in mijn gedichten referenties naar de absurditeit en racisme van Zwarte Piet te stoppen. Het was mijn manier om op onverwachte momenten mensen te laten weten dat het niet langer zo kon in Nederland.
bron: http://zwartepietisracisme.tumblr.com/

Die collega had natuurlijk helemaal geen kwade bedoelingen. Wat kwinkslagen op de werkvloer moet je tegen kunnen. Zo niet ben je een zielepiet.
Gnothi Seauton
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')