abonnement Unibet Coolblue
pi_166948057

Huginn en Muninn op jacht naar stoute kinderen

Zwarte Piet, een archetype onder vuur.

Welkom bij de Zwarte Pietendiscussie. Bijna een traditie in ons koude kikkerlandje.
In deze reeks hebben we het over de oorsprong van onze geliefde Pieterbaas. Is het een uiting van racisme voortgekomen uit de tijd van de slavernij of is het zwart schminken van gezichten een eeuwenoud gebruik dat gekoesterd moet worden?

Het Sinterklaasfeest is onderdeel van de voor-christelijke midwinterfeesten. Het feest wordt al duizenden jaren in Europa en zelfs daarbuiten gevierd. Uiteraard zijn er uiterlijke verschillen maar er zijn verrassend veel overeenkomsten.
Er is een Sinterklaasfiguur, een oude man met lange witte haren en baard en vaak in de persoon van Sint Nicolaas. Deze wordt vergezeld door een knecht die meestal zwart geschminkt is, overal aan schoorstenen luistert of er nog stoute kinderen zijn en in het bezit is van een roe en zak.

8} De Ultieme Fok!Pietenpoll 8}

Poll: Willen we, in Nederland, meer, of minder Zwarte Pieten?
Minder, minder!
Meer Zwarte Pieten!
Weg. Racisme schaf je niet een beetje af.
Het aantal Pieten moet constant blijven.
Zwarte Piet = liefde.
Geen mening.
Tussenstand:

Ook een poll maken? Klik hier

Argumentenoverzicht voor- en tegenstanders Zwarte Piet

Geen herhaling van discussies, zie in de spoiler een overzicht van argumenten en tegenargumenten van zowel voor- als tegenstanders, van extreem tot gematigd.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.

Het niet-rolbevestigende Sinterklaasfeest bij de familie Doorzon (door Gerrit de Jager in diverse delen van de stripserie aangekaart)


INFORMATIE OVER DE ACHTERGRONDEN VAN ZWARTE PIET EN DE DISCUSSIE:

• Volgens de Anti-Pieters is Zwarte Piet een racistisch stereotype dat herinnert aan de tijd van de slavernij. Een gevisualiseerd bewijs dat Zwarte Piet een slaaf moet voorstellen is dit:

Ter ondersteuning wordt kunsthistoricus Elmer Kolfin aangehaald die in dit artikel zelf aangeeft geen onderzoek gedaan te hebben naar de figuur Zwarte Piet zelf maar wel naar de slavernij.
Geen twijfel: 'Zwarte Piet stamt af van kindslaven'

Het Sint en Pietengilde heeft een historisch verantwoorde pagina over Zwarte Piet.

Zwarte piet-lobby draait uiteindelijk om geld:
De geest komt uit de fles: de zwarte piet-discussie is slechts een opmaat voor forse schadevergoedingen die gebaseerd zijn op het Nederlandse slavernijverleden.

Documentaire 'Wild Geraas':
De documentaire van Arnold Jan Scheer (over de WARE oorsprong van Sinterklaas en Zwarte Piet) is namelijk eindelijk af en is online te bestellen of te bekijken via Vimeo. Het lijkt erop dat Scheer geen televisiemaatschappij heeft kunnen vinden die de documentaire zou willen uitzenden maar het is in ieder geval een begin.

quote:
Aan het maken ervan is meer dan 30 jaar research voorafgegaan, waarbij in een periode van de laatste 20 jaar in bijna alle Europese landen Sint Nicolaas- en midwinterriten zijn gefilmd, maar ook daarbuiten en twee jaar lang is vervolmaakt en gemonteerd. Uit ruim honderd uur materiaal is een film ontstaan die een totaal ander licht werpt op het Sinterklaasfeest en op de kwestie Zwarte Piet. Met nieuwe inzichten van deskundigen welke nooit op de televisie werden gezien of gehoord.
De strijd om zwarte Piet woedt in Nederland al jaren. De mensen raakten geïrriteerd, de pro- en anti Pietenmensen lijken in een parallel universum te leven. Maar er is ook een positieve kant. Steeds meer mensen zijn intussen geïnteresseerd geraakt in de ouderdom van het Sinterklaasfeest en de werkelijke oorsprong van Zwarte Piet. De zoektocht naar de Sint en zijn begeleiders leidt onherroepelijk naar onze eigen oorsprong, de ontrafeling van de mythe van de mijter.
http://www.wildgeraasdefilm.nl/
https://vimeo.com/ondemand/wildgeraas/188727445
http://www.arnoldjanscheer.nl/

Diverse video's en afbeeldingen in de spoiler:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.

De alternatieve Sinterklaas van Dick Maas.

En verder!

8} oO/ <O) c_/
pi_166948081
quote:
1s.gif Op zondag 27 november 2016 23:45 schreef matthijst het volgende:

[..]

Wel volgens de antipietenclan bij ahoy :)
tja, dat moeten zij weten. van mij hoeft zwarte piet niet per se weg.
pi_166948119
De intocht was top! De sinterklaas journaal is goed en verder zoeken die idioten het maar uit.

Volgend jaar nieuwe ronde nieuwe kansen, voordeel is wel dat 80% van Nederland Sylvana uitkotst en zelfs de oude Vara-kliek dit aan het opmerken is.

Die Kick out garde heeft zichzelf wederom flink voor lul gezet bij Ahoy.
pi_166948218
quote:
1s.gif Op maandag 28 november 2016 00:08 schreef madam-april het volgende:

[..]

Nee die plaatjes als argumentatie noemen we een drogreden: 'ontduiken van de bewijslast'
leg dat eens uit. drogreden is onderhevig aan een waardeoordeel. dat jij het als ongeldig beoordeeld, betekend nog niet dat het dus zo is. is zelfs erg kinderachtig, om dat te denken.
quote:
Er is een, zeker relatief gezien, zeer korte periode geweest dat Zwarte Piet een Surinaams accent had. Maar dat is al een hele tijd geleden.
hier kunnen we dus ophouden. zwarte piet had, ook volgens jou, een surinaams accent. punt klaar. surinamers hebben doorgaans een surinaams accent, en zijn meestal neger. bedankt dat je mijn betoog onderkent. ik dacht al dat het niet meer ging gebeuren.

quote:
Hoe kom je erbij dat hij er precies zo uitziet als de neger karikaturen uit vroegere tijden?
zie de plaatjes, dus... zucht.
quote:
Een knecht was nooit een slaaf. Een knecht was niets meer of minder dan iemand die als beroep ondersteunende werkzaamheden uitvoerde voor een meerdere. Knechten waren altijd in loondienst en vaak diende hun werkzaamheden als opleiding tot het vak van hun meerdere, zij konden uiteindelijk op gelijke hoogte met hun voormalig meerdere komen. Een slaaf was iemand die in het bezit van een eigenaar was en werkzaamheden uitvoerde voor zijn eigenaar zonder daar betaalt voor te krijgen en een slaaf kon onmogelijk op gelijke hoogte komen met hun eigenaar. Een knecht heeft niks met slavernij te maken. Een knecht heeft net zoveel met slavernij te maken als een werknemer van nu met slavernij te maken heeft.
ging het verhaaltje niet, dat de sint piet had vrijgekocht, en dat piet graag bij de sint wou blijven en dus zn knecht werd? en dat is de lovy dovy verklaring. dat hij in 19de eeuse luiedjes een knecht wordt genoemt, kan een verzachting van de werkelijkheid zijn geweest. in oostenrijk is piet een duivel en loopt ie aan een ketting. dat doen knechtjes ook niet, lijkt mij.
quote:
Ik heb nog nooit een neger gezien met van nature (fel) rode lippen, jij wel?
nogmaals, zie de polaatjes. ik verzin die karikaturen niet, he. die bestaan gewoon. met fel rode lippen, ja.
quote:
Wat hebben gouden oorbellen precies met negers en dan specifiek met negerslaven te maken?
zie plaatjes. de neger karikatuur had vaak,of meestal, al dan niet gouden oorbellen, of neusbellen.

quote:
Krullend (zwart) haar is niet voorbehouden aan negers.
maar alle negers hebben het. krullend of kroes en alles ertussenin.
quote:
De kledij zie je op schilderijen voornamelijk bij schildknapen. Maar inderdaad ook bij hulpjes van rijken, dat waren echter lang niet altijd negers (die hulpjes).
maar regelmatig wel.
en dan alles bij elkaar. lijkt me duidelijk.

je kan ook evolutie ontkennen, omdat we er niet zoveel vanaf weten. maar alles wat we weten, is het toch wel duidelijk dat het klopt. zo gaat dat in de wetenschap.
  maandag 28 november 2016 @ 04:54:41 #5
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166948722
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 00:30 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

hier kunnen we dus ophouden. zwarte piet had, ook volgens jou, een surinaams accent. punt klaar. surinamers hebben doorgaans een surinaams accent, en zijn meestal neger.
Jullie vergissen je. Het is een verdraaide stem met een "buitenlands" accent dat uiteraard Spaans moest voorstellen. Alleen waren er indertijd (tijdperk Franco) weinig mensen die bekend waren met de Spaanse taal, dus werd het een mix van accenten die exotisch waren. Hetzelfde koeterwaals werd bijvoorbeeld gebruikt door "Arabische oliesjeiks" tijdens carnaval (erg populair indertijd), maar ook als men gastarbeiders (Turken, Marokkanen, Italianen, Chinezen) na wilde doen. Dat de massamigratie van Surinamers dat "fantasiebuitenlands" heeft beïnvloed, is mogelijk, maar opvallend genoeg heeft Zwarte Piet nooit Surinaamse woorden gebruikt.

quote:
ging het verhaaltje niet, dat de sint piet had vrijgekocht, en dat piet graag bij de sint wou blijven en dus zn knecht werd? en dat is de lovy dovy verklaring. dat hij in 19de eeuse luiedjes een knecht wordt genoemt, kan een verzachting van de werkelijkheid zijn geweest. in oostenrijk is piet een duivel en loopt ie aan een ketting. dat doen knechtjes ook niet,
Het is niet zo dat die hagiografische verhalen waar zijn of zo. Het idee is meer dat men ergens een heilige vandaan haalde om een heidens feest te verdoezelen. Dan werd er een hagiografie gemaakt waarin het verzonnen heiligenleven een christelijke draai moest geven aan de heidense gebruiken.
Aangezien het hele Sinterklaasverhaal draait om dood en wederopstanding werd dat knap lastig, want voor de kerk is dood dood, behalve bij Jezus.
Slaven hebben geen monopolie op ketenen. Met kettingen rammelend hoort bijvoorbeeld bij spoken en daar sluit de figuur van Zwarte Piet naadloos bij aan.
Voor zover ik weet staat die ketting symbool voor de band met het leven, met de levenden (de familie met name), met de wereld van de levenden. Pas als de ketenen zijn verbroken door de levenden, vinden de geesten rust in het hiernamaals (Helheim, het verborgen rijk).


Als je bij het Sint en Pietengilde kijkt bij Zwarte Klazen, vind je een uitleg van die ketting.

[ Bericht 5% gewijzigd door Lunatiek op 28-11-2016 05:05:27 ]
pi_166948776
Ik denk nog steeds dat de zwarte piet een bashi-bazouk moet voorstellen, een ingehuurde lijfwacht.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bashi-bazouk
Aangezien Sint Niklaas in het huidige Turkije werd geboren en rondreizen niet bepaal veilig was in die tijd, vermoed ik dat hij huurlingen gebruikte ter bescherming. Dat zullen geen officiele Bashi Bazouks zijn geweest maar misschien gebruikte de beste man wel Negroide personen met kleurige kleding. Gewoon een theorie hoor...... ;)


  maandag 28 november 2016 @ 06:13:06 #7
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166948783
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 06:05 schreef DUTCHKO het volgende:
Ik denk nog steeds dat de zwarte piet een bashi-bazouk moet voorstellen, een ingehuurde lijfwacht.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bashi-bazouk
Aangezien Sint Niklaas in het huidige Turkije werd geboren en rondreizen niet bepaal veilig was in die tijd, vermoed ik dat hij huurlingen gebruikte ter bescherming. Dat zullen geen officiele Bashi Bazouks zijn geweest maar misschien gebruikte de beste man wel Negroide personen met kleurige kleding. Gewoon een theorie hoor...... ;)
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Interessante optie, maar in tegenstelling tot de heilige Nicolaas van Myra is Sinterklaas nooit in Turkije geweest. Ook zou je moeten aantonen hoe die bashi bazouk in de Nederlandse folklore is gekomen.qqq
pi_166948801
quote:
1s.gif Op maandag 28 november 2016 06:13 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Interessante optie, maar in tegenstelling tot de heilige Nicolaas van Myra is Sinterklaas nooit in Turkije geweest. Ook zou je moeten aantonen hoe die bashi bazouk in de Nederlandse folklore is gekomen.qqq
Laat ik nu zomaar denken dat Sinterklaas afgeleid is van Sint Nicolaas, de bsichop van Myra (Turkije) en de beschermheer van kinderen, armen en reizigers.
Sinterklaas of Sint-Nicolaas is de hoofdpersoon van het gelijknamige jaarlijkse volksfeest (oorspronkelijk een kinderfeest) dat op 5 december in Nederland (en in enkele voormalige Nederlandse koloniën), en op 6 december in België wordt gevierd. Het is gebaseerd op de traditie over de bisschop van Myra, Sint-Nicolaas, die vanaf de derde eeuw n.Chr. in Klein-Azië leefde.
pi_166949122
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 00:30 schreef pokkerdepok het volgende:

hier kunnen we dus ophouden. zwarte piet had, ook volgens jou, een surinaams accent. punt klaar. surinamers hebben doorgaans een surinaams accent, en zijn meestal neger. bedankt dat je mijn betoog onderkent. ik dacht al dat het niet meer ging gebeuren.
Zie de verklaring van Lunatiek. Daarbij STEL dat ze 'Surinaams' praten én dat dat opgevat wordt als zijnde negatief stereotiep, dan is dat inmiddels al aangepast. En net als met Darkie Day, waarin 'negerliederen' slopen en weer uit gefaseerd zijn, zijn beide tradities op dat gebied weer ok. Darkie Day weer in ere dan ook Zwarte Piet weer in ere.
quote:
ging het verhaaltje niet, dat de sint piet had vrijgekocht, en dat piet graag bij de sint wou blijven en dus zn knecht werd? en dat is de lovy dovy verklaring. dat hij in 19de eeuse luiedjes een knecht wordt genoemt, kan een verzachting van de werkelijkheid zijn geweest. in oostenrijk is piet een duivel en loopt ie aan een ketting. dat doen knechtjes ook niet, lijkt mij.
De bevrijding van de Ethiopische slaaf Piter is 1 van de verhalen rondom Sint Nicolaas. Niet hét verhaal. Daarbij wordt de knecht van de Sint volgens jullie god Schenkman ook nog eens als gelijke aan de Sint afgebeeld in zijn boekje, zitten op een paard net als de Sint. In zijn boekje is nergens een slaaf te bekennen.
quote:
nogmaals, zie de polaatjes. ik verzin die karikaturen niet, he. die bestaan gewoon. met fel rode lippen, ja.
Een negerkarikatuur heeft altijd volle rode lippen. Zwarte Piet heeft rode lippen. Rood is namelijk een prachtig contrast met zwart en symboliseert ook bloed. (Maar iets zegt me dat symboliek een lastig thema voor je is).
quote:
zie plaatjes. de neger karikatuur had vaak,of meestal, al dan niet gouden oorbellen, of neusbellen.
Aangezien Zwarte Piet geen neger is en de Sint beschermheilige van zeelui en zeelui vaak gouden oorbellen droegen en Zwarte Piet via zee naar Nederland vaart zijn de oorbellen makkelijk verklaard.
quote:
maar alle negers hebben het. krullend of kroes en alles ertussenin.
Ah, het cultural appropriation argument. Alsof anderen zich niet eenzelfde haarddracht mogen aanmeten, zie bv ook de vele kroesharigen die hun haar laten ontkroezen. Daarbij hebben de meeste negers echt kroeshaar en niet krullend.
quote:
maar regelmatig wel.
en dan alles bij elkaar. lijkt me duidelijk.
Voor jou is alles duidelijk, voor mij ook. Jij hebt jouw interpretatie, ik de mijne. De jouwe is gestoeld op racisme, de mijne niet. Veel plezier met je racisme.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_166949126
quote:
1s.gif Op maandag 28 november 2016 04:54 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Jullie vergissen je. Het is een verdraaide stem met een "buitenlands" accent dat uiteraard Spaans moest voorstellen. Alleen waren er indertijd (tijdperk Franco) weinig mensen die bekend waren met de Spaanse taal, dus werd het een mix van accenten die exotisch waren. Hetzelfde koeterwaals werd bijvoorbeeld gebruikt door "Arabische oliesjeiks" tijdens carnaval (erg populair indertijd), maar ook als men gastarbeiders (Turken, Marokkanen, Italianen, Chinezen) na wilde doen. Dat de massamigratie van Surinamers dat "fantasiebuitenlands" heeft beïnvloed, is mogelijk, maar opvallend genoeg heeft Zwarte Piet nooit Surinaamse woorden gebruikt.

[..]
leuk verzonnen, maar nee. een surinaams accent is zeer herkenbaar.
en mensen kenden geen spaans?! kom op zeg...
quote:
Het is niet zo dat die hagiografische verhalen waar zijn of zo. Het idee is meer dat men ergens een heilige vandaan haalde om een heidens feest te verdoezelen. Dan werd er een hagiografie gemaakt waarin het verzonnen heiligenleven een christelijke draai moest geven aan de heidense gebruiken.
Aangezien het hele Sinterklaasverhaal draait om dood en wederopstanding werd dat knap lastig, want voor de kerk is dood dood, behalve bij Jezus.
Slaven hebben geen monopolie op ketenen. Met kettingen rammelend hoort bijvoorbeeld bij spoken en daar sluit de figuur van Zwarte Piet naadloos bij aan.
Voor zover ik weet staat die ketting symbool voor de band met het leven, met de levenden (de familie met name), met de wereld van de levenden. Pas als de ketenen zijn verbroken door de levenden, vinden de geesten rust in het hiernamaals (Helheim, het verborgen rijk).

Als je bij het Sint en Pietengilde kijkt bij Zwarte Klazen, vind je een uitleg van die ketting.
die kettingen moeten de duivel in bedwang houden, in het alpen verhaal. piet is die duivel. en de sint is uiteraard het goede.
die totaal ondergeschikte rol was dus later voor neger-piet weggelegd.

en ja, de sint is er later bijgekomen, om het feestje te verchristelijken.
en ik denk dat de christelijke versie een andere betekenis kreeg, dan het heidense feestje. we kunnen allen maar raden wat die heidense betekenis precies was, maar als je kijkt naar andere tradities, is het iets met boze geesten of boemannen, die eens per jaar op bezoek kwamen om ons te straffen voor slecht gedrag. een soort jaarlijkse afrekening. en die gingen dan na hun strafmaatregelen, gewoon weer weg.
lijkt mij logisch, dat de kerk vervolgens die figuren aan de ketting heeft gelegd, en dat je je dan voortaan moest verantwoorden aan een heilige.
en toen was die piet-figuur dus een duivel aan de ketting.
pi_166949897
quote:
0s.gif Op zondag 27 november 2016 23:35 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

ik weet niet zo goed wat ik moet met jouw boze postjes vandaag. volgens mij ben je zelf nogal gefrustreerd.
Valt wel mee. Denk eerder dat het voor jou enorm pijnlijk is. Zo veel energie, dag in dag uit maar geen enkeling die met je mee gaat.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_166949925
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 08:25 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

leuk verzonnen, maar nee. een surinaams accent is zeer herkenbaar.
en mensen kenden geen spaans?! kom op zeg...

[..]

die kettingen moeten de duivel in bedwang houden, in het alpen verhaal. piet is die duivel. en de sint is uiteraard het goede.
die totaal ondergeschikte rol was dus later voor neger-piet weggelegd.

en ja, de sint is er later bijgekomen, om het feestje te verchristelijken.
en ik denk dat de christelijke versie een andere betekenis kreeg, dan het heidense feestje. we kunnen allen maar raden wat die heidense betekenis precies was, maar als je kijkt naar andere tradities, is het iets met boze geesten of boemannen, die eens per jaar op bezoek kwamen om ons te straffen voor slecht gedrag. een soort jaarlijkse afrekening. en die gingen dan na hun strafmaatregelen, gewoon weer weg.
lijkt mij logisch, dat de kerk vervolgens die figuren aan de ketting heeft gelegd, en dat je je dan voortaan moest verantwoorden aan een heilige.
en toen was die piet-figuur dus een duivel aan de ketting.
Levenswerk. Het zwarte piet topic op Fok!.

Wat een leven _O_
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  maandag 28 november 2016 @ 09:50:46 #13
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_166949958
De Zwarte Piet-haters hebben hun langste tijd gehad. Het clubje anti-pieten wordt steeds kleiner, de media-hype is weer zo goed als over. De massale arrestaties bij de intocht een paar weken terug heeft ze ook totaal geen goed gedaan. Verder is Piet vrijwel overal in Nederland, afgezien van het Sinterklaasjournaal en een paar politiek correcte gemeentes in de Randstad, gewoon donker/zwart gebleven.

Over Sylvana zal ik maar niet meer beginnen.
  maandag 28 november 2016 @ 11:20:57 #14
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_166951469
Yep. Het is voorbij.
En wat hebben ze nu bereikt? Geertje de grootste. Mooi klaar mee
Haters everywhere but I don't really care.
  maandag 28 november 2016 @ 11:38:34 #15
3542 Gia
User under construction
pi_166951804
Hoorde gisteren nog iemand, medewerker van 'het kasteel van Sinterklaas' (Helmond) zeggen, dat hier bij raadsbesluit is vastgesteld dat Zwarte Piet gewoon Zwarte Piet blijft en dat veel omringende gemeenten het Helmondse voorbeeld overnemen, waar ze in eerste instantie hadden willen toegeven aan het vermeende racisme-gevoel van enkelen.
pi_166952014
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 09:50 schreef WheeledWarrior het volgende:
De Zwarte Piet-haters hebben hun langste tijd gehad. Het clubje anti-pieten wordt steeds kleiner, de media-hype is weer zo goed als over. De massale arrestaties bij de intocht een paar weken terug heeft ze ook totaal geen goed gedaan. Verder is Piet vrijwel overal in Nederland, afgezien van het Sinterklaasjournaal en een paar politiek correcte gemeentes in de Randstad, gewoon donker/zwart gebleven.

Over Sylvana zal ik maar niet meer beginnen.
Dat is toch ieder jaar zo? Een kleine minderheid schreeuwt moord en brand, gelooft daadwerkelijk iets te kunnen veranderen terwijl je bij de meeste intochten gewoon zwarte piet ziet.

Bij Ahoy hetzelfde verhaal. Boos schreeuwende mensen die buiten wat korte media aandacht helemaal geen aandacht kregen van de bezoekers van dit evenement. Die maakte zich meer druk om de lange rijen om uiteindelijk sinterklaas en zwarte piet te kunnen zien.
  maandag 28 november 2016 @ 12:01:09 #17
3542 Gia
User under construction
pi_166952253
Helmond:
pi_166952718
Zwarte Piet Power!
pi_166952817
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 09:47 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Valt wel mee. Denk eerder dat het voor jou enorm pijnlijk is. Zo veel energie, dag in dag uit maar geen enkeling die met je mee gaat.
word ik zooo verdrietig van... niemand begrijpt me
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 09:48 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Levenswerk. Het zwarte piet topic op Fok!.

Wat een leven _O_
ja, het lijkt al gauw een levenswerk voor iemand als jij.
pi_166952970
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 09:50 schreef WheeledWarrior het volgende:
De Zwarte Piet-haters hebben hun langste tijd gehad. Het clubje anti-pieten wordt steeds kleiner, de media-hype is weer zo goed als over. De massale arrestaties bij de intocht een paar weken terug heeft ze ook totaal geen goed gedaan. Verder is Piet vrijwel overal in Nederland, afgezien van het Sinterklaasjournaal en een paar politiek correcte gemeentes in de Randstad, gewoon donker/zwart gebleven.

Over Sylvana zal ik maar niet meer beginnen.
alle grote steden (behalve den haag geloof ik) doen voortaan aan roetpieten.
overal in nederland zijn massaal de oorbellen en rode lippenstift weggegooit.
een op de vijf nderlanders steunt verandering.
de discussie is nog nooit zo massaal geweest.

volgens mij gaat het prima zo.
pi_166953031
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 12:31 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

alle grote steden (behalve den haag geloof ik) doen voortaan aan roetpieten.
overal in nederland zijn massaal de oorbellen en rode lippenstift weggegooit.
een op de vijf nderlanders steunt verandering.
de discussie is nog nooit zo massaal geweest.

volgens mij gaat het prima zo.
Uhh nee?
  maandag 28 november 2016 @ 12:38:41 #22
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_166953089
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 12:31 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

alle grote steden (behalve den haag geloof ik) doen voortaan aan roetpieten.
overal in nederland zijn massaal de oorbellen en rode lippenstift weggegooit.
een op de vijf nderlanders steunt verandering.
de discussie is nog nooit zo massaal geweest.

volgens mij gaat het prima zo.
Dikke onzin.
  maandag 28 november 2016 @ 12:40:14 #23
399552 DUTCHKO
Globetrotter
pi_166953125
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 12:31 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

alle grote steden (behalve den haag geloof ik) doen voortaan aan roetpieten.
overal in nederland zijn massaal de oorbellen en rode lippenstift weggegooit.
een op de vijf nderlanders steunt verandering.
de discussie is nog nooit zo massaal geweest.

volgens mij gaat het prima zo.
Inderdaad. Slechts een handjevol losers bij de betoging.
Maak van die 1 op de 5 maar 1 op de miljoen. *O* *O* *O* oO/ oO/ oO/ 8} 8}
pi_166953199
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 12:01 schreef Gia het volgende:
Helmond:
[ afbeelding ]
Mijn nieuwe screensaver! <O)
pi_166953386
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 12:24 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

word ik zooo verdrietig van... niemand begrijpt me

[..]

ja, het lijkt al gauw een levenswerk voor iemand als jij.
Kan je niet gewoon gaan werken? oO/
pi_166953431
Ik heb het wel met pok te doen. Zo vol overgave een mening verkondigen die weinig bijval krijgt. Was jij eigenlijk bij Ahoy pokkerdepok?
pi_166953527
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 12:31 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

alle grote steden (behalve den haag geloof ik) doen voortaan aan roetpieten.
overal in nederland zijn massaal de oorbellen en rode lippenstift weggegooit.
een op de vijf nderlanders steunt verandering.
de discussie is nog nooit zo massaal geweest.

volgens mij gaat het prima zo.
Amsterdam en Heemstede uit mijn hoofd.
Was al ruim voor de discussie het geval, inclusief roe, plaatsing naast sinterklaas en gedrag.
17% is geen 1/5 en tevens ruim geen meerderheid
Discussie is nu juist aan het verstommen omdat de 83% er klaar mee is.

Kun je jezelf wel aanpraten. Maar zelfs bluesdude heb ik niet meer gezien hier. Of jij bent een kloontje, kan ook nog.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_166953548
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 12:24 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

word ik zooo verdrietig van... niemand begrijpt me
Klopt. Niemand snapt je inderdaad. Omdat je argumenten waardeloos blijken te zijn. Ook na 6.000 keer herhalen.
quote:
[..]

ja, het lijkt al gauw een levenswerk voor iemand als jij.
Mjah, toch maar even weer een schopje geven natuurlijk vanaf je hoge paard :')
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_166953558
Leuk, al die huis tuin en keuken analyses.
wooblabalurg
pi_166953559
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 12:55 schreef DavidTwente het volgende:
Ik heb het wel met pok te doen. Zo vol overgave een mening verkondigen die weinig bijval krijgt. Was jij eigenlijk bij Ahoy pokkerdepok?
Hij zat hier te posten de hele dag vrees ik. Al 3 maanden geen daglicht gezien.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  Moderator maandag 28 november 2016 @ 13:05:22 #31
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_166953612
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 13:01 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Amsterdam en Heemstede uit mijn hoofd.
Was al ruim voor de discussie het geval, inclusief roe, plaatsing naast sinterklaas en gedrag.
17% is geen 1/5 en tevens ruim geen meerderheid
Discussie is nu juist aan het verstommen omdat de 83% er klaar mee is.

Kun je jezelf wel aanpraten. Maar zelfs bluesdude heb ik niet meer gezien hier. Of jij bent een kloontje, kan ook nog.
als je zelfs in een stad als Rotterdam niet meer dan 200 voorvechters voor de goede zwarte zaak op kunt trommelen dan ben je in de marge bezig idd

gelukkig zijn er nog zoveel propieten die het zo graag zoveel groter maken dan het is, laatst had een of andere mafkees het zelfs likkebaardend over een op stapel burgeroorlog _O-

carry on puppets *O*

[ Bericht 0% gewijzigd door sp3c op 28-11-2016 13:10:27 ]
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_166953863
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 12:34 schreef Poepz0r het volgende:

[..]

Uhh nee?
quote:
1s.gif Op maandag 28 november 2016 12:38 schreef WheeledWarrior het volgende:

[..]

Dikke onzin.
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 12:40 schreef DUTCHKO het volgende:

[..]

Inderdaad. Slechts een handjevol losers bij de betoging.
Maak van die 1 op de 5 maar 1 op de miljoen. *O* *O* *O* oO/ oO/ oO/ 8} 8}
hier is me steeds onder mn neus gewreven dat 83% tegen verandering is.
als je even gaat rekenen, is dat ongeveer een op de vijf voor verandering.
pi_166953875
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 12:53 schreef Redbullkid het volgende:

[..]

Kan je niet gewoon gaan werken? oO/
dit is mn levenswerk. ik offer me op voor de goede zaak.
pi_166953926
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 12:55 schreef DavidTwente het volgende:
Ik heb het wel met pok te doen. Zo vol overgave een mening verkondigen die weinig bijval krijgt. Was jij eigenlijk bij Ahoy pokkerdepok?
geeft niet hoor, iemand moet de massa toch onderwijzen...
nee. de feestjes zelf moet je met rust laten.
pi_166954035
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 13:19 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

dit is mn levenswerk. ik offer me op voor de goede zaak.
De goede zaak is het negeren. Zoals het hoort in een land als Nederland.

Je weet wel. Het principe van leven en laten leven.

Niet alles wat je om je heen ziet direct proberen te koppelen aan racisme.

Maakt je leven zo veel mooier ;)
pi_166954057
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 13:01 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Amsterdam en Heemstede uit mijn hoofd.
hier een opsomming: http://www.volkskrant.nl/(...)de-intocht~a4409083/
quote:
Was al ruim voor de discussie het geval, inclusief roe, plaatsing naast sinterklaas en gedrag.
de roe en het gedrag zijn al 40 jaar weg. de oorbellen zie je nog steeds volop, en de rode lippen ook. maar het verdwijnt steeds meer, dat wel.
quote:
17% is geen 1/5 en tevens ruim geen meerderheid
Discussie is nu juist aan het verstommen omdat de 83% er klaar mee is.
het scheelt nog 3 %, en dan is het een op de vijf. van elke vijf nederlanders die je tegenkomt op straat, is er dus bijna een voor verandring. dat is ontzettend veel.
quote:
Kun je jezelf wel aanpraten. Maar zelfs bluesdude heb ik niet meer gezien hier. Of jij bent een kloontje, kan ook nog.
komt omdat je zo onaardig bent, je jaagt iedereen weg.
pi_166954089
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 13:31 schreef Redbullkid het volgende:

[..]

De goede zaak is het negeren. Zoals het hoort in een land als Nederland.

Je weet wel. Het principe van leven en laten leven.

Niet alles wat je om je heen ziet direct proberen te koppelen aan racisme.

Maakt je leven zo veel mooier ;)
Precies, geen energie in stoppen. Uiteindelijk verdwijnt ZP toch wel. Het zijn de paar laatste generaties nu, over 20-30 jaar zie je dit niet meer.
wooblabalurg
pi_166954124
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 13:02 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Klopt. Niemand snapt je inderdaad. Omdat je argumenten waardeloos blijken te zijn. Ook na 6.000 keer herhalen.

[..]
hoe bedoel je, waardeloos? welk argument? waar heb ik iets 6.000 keer herhaald?

quote:
Mjah, toch maar even weer een schopje geven natuurlijk vanaf je hoge paard :')
je krijgt terug wat je geeft, vriend. man wat ben jij arrogant.
pi_166954138
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 13:19 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

dit is mn levenswerk. ik offer me op voor de goede zaak.
Later, wanneer Zwarte Piet voorgoed verdwenen is, de herstelbetalingen betaald zijn en geschiedenis geschreven wordt, zullen pokkerdepok (en Sylvana), als volhardend strijders tegen de racistische massa, in één adem genoemd worden met mensen als Rosa Parks, MLK en Mandela.

Amandla Awethu!!
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_166954153
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 13:03 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Hij zat hier te posten de hele dag vrees ik. Al 3 maanden geen daglicht gezien.
zie je wel. gewoon beetje pesten, he. zielig mannetje ben je. meneer is nog vaker op fok dan ik.
pi_166954174
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 13:31 schreef Redbullkid het volgende:

[..]

De goede zaak is het negeren. Zoals het hoort in een land als Nederland.

Je weet wel. Het principe van leven en laten leven.

Niet alles wat je om je heen ziet direct proberen te koppelen aan racisme.

Maakt je leven zo veel mooier ;)
jouw leven wel, want jij bent blank. is jouw probleem niet, of wel...
pi_166954186
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 13:40 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

jouw leven wel, want jij bent blank. is jouw probleem niet, of wel...
Racist sense tingling.
Conscience do cost.
pi_166954196
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 13:38 schreef Montagui het volgende:

[..]

Later, wanneer Zwarte Piet voorgoed verdwenen is, de herstelbetalingen betaald zijn en geschiedenis geschreven wordt, zullen pokkerdepok (en Sylvana), als volhardend strijders tegen de racistische massa, in één adem genoemd worden met mensen als Rosa Parks, MLK en Mandela.

Amandla Awethu!!
precies. standbeelden zullen verrijzen. kransen zullen gelegd worden.
pi_166954207
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 13:40 schreef ems. het volgende:

[..]

Racist sense tingling.
ik kan er niks anders van maken. racisme, gewoon negeren. dat zegt ie in feite.
pi_166954231
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 13:42 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

ik kan er niks anders van maken. racisme, gewoon negeren. dat zegt ie in feite.
Ongetwijfeld is hij sterk tegen racisme. Alleen dan moet het wel echt racisme zijn, natuurlijk. Of hij dan blank of donker is is totaal irrelevant.
Conscience do cost.
pi_166954276
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 13:43 schreef ems. het volgende:

[..]

Ongetwijfeld is hij sterk tegen racisme. Alleen dan moet het wel echt racisme zijn, natuurlijk. Of hij dan blank of donker is is totaal irrelevant.
donkere mensen kunnen ook racistisch zijn. zelfs naar andere donkere mensen toe. en racisme is niet altijd bewust of vanuit een slechte gedachte.
pi_166954358
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 13:40 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

jouw leven wel, want jij bent blank. is jouw probleem niet, of wel...
Dat de Anti-Pieten, Sylvana Simons en andere knuppels mij een racist noemen om mijn huidskleur is mijn probleem niet?

Ik geef geen fuck, dat is heel wat anders. Ik kan me er niet druk om maken dat is het ding. Jij weet ook dat je geen Zwarte Piet bent omdat je een donkere huidskleur hebt (mag ik hopen?)

Uiteindelijk zijn bovengenoemde mogelijk nog erger dan de echte racisten.

Feit is dat vroeger de gekleurde medemens met de nek aangekeken werd. Onbekende mensen, andere cultuur, normen en waarden etc. Dit was voor velen eng en onbekend. Dus daar is tijd voor nodig. De laatste jaren is dit afgenomen. Bijna niemand keurde een donker persoon af bij een sollicitatie (op een enkeling na misschien). Nu word er weer gezorgd dat dit beetje bij beetje terug keert. Zodat de geschiedenis zich zal herhalen. Bewust of onbewust.

De "blanke" mens van nu (op enkelingen na uiteraard) zouden nooit positief staan tegenover slavenhandel.

Zwarte Piet is immers iets heel anders. Een donker persoon en ZP zijn in de ogen van de "blanke?" Nederlander 2 verschillende dingen. Tuurlijk is er wel eens een peuter die het verschil niet ziet. Maar dat verschil word meestal direct uitgelegd door de ouder in kwestie.

Ik zie het anti ZP clubje, Sylvana Simons hetzelfde als dat ik Wilders zie. Allemaal bezig met haatzaaien voor aandacht.

~:)
pi_166954418
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 13:38 schreef Montagui het volgende:

[..]

Later, wanneer Zwarte Piet voorgoed verdwenen is, de herstelbetalingen betaald zijn en geschiedenis geschreven wordt, zullen pokkerdepok (en Sylvana), als volhardend strijders tegen de racistische massa, in één adem genoemd worden met mensen als Rosa Parks, MLK en Mandela.

Amandla Awethu!!
Ik zou er niet op wachten, die herstelbetaling gaat er nooit komen. Ik verwacht eerder dat Sylvana de geschiedenisboeken in gaat als de vrouw die de tegenstellingen in Nederland op scherp heeft gezet, het debat zo heeft verziekt met haar irritante gedrag dat geen Nederlander haar verhaal wil aanhoren vanwege irritant.
60 HRC
pi_166954476
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 13:46 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

donkere mensen kunnen ook racistisch zijn. zelfs naar andere donkere mensen toe. en racisme is niet altijd bewust of vanuit een slechte gedachte.
Reden te meer dat het vermelden van zijn vermeende blankheid een beetje knudde is. En ik begrijp ook dat jij in de veronderstelling was dat wat je zei niet racistisch was.
Conscience do cost.
  maandag 28 november 2016 @ 13:59:13 #50
399552 DUTCHKO
Globetrotter
pi_166954501
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 13:18 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

[..]

Ondertussen is de anti pieten aanhang verschrompeld tot een zielige 5% . *O* *O* *O* *O*

[..]

hier is me steeds onder mn neus gewreven dat 83% tegen verandering is.
als je even gaat rekenen, is dat ongeveer een op de vijf voor verandering.
pi_166954537
quote:
1s.gif Op maandag 28 november 2016 13:55 schreef HardMetal het volgende:

[..]

Ik zou er niet op wachten, die herstelbetaling gaat er nooit komen. Ik verwacht eerder dat Sylvana de geschiedenisboeken in gaat als de vrouw die de tegenstellingen in Nederland op scherp heeft gezet, het debat zo heeft verziekt met haar irritante gedrag dat geen Nederlander haar verhaal wil aanhoren vanwege irritant.
Wel leuk voor haar dat ze in geschiedenisboeken komt.
wooblabalurg
  maandag 28 november 2016 @ 14:00:59 #52
399552 DUTCHKO
Globetrotter
pi_166954538
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 13:41 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

precies. standbeelden zullen verrijzen. kransen zullen gelegd worden.
...en pokkerdepok zal weer katoen plukken... LOL
pi_166954565
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 13:52 schreef Redbullkid het volgende:

[..]

Dat de Anti-Pieten, Sylvana Simons en andere knuppels mij een racist noemen om mijn huidskleur is mijn probleem niet?

Ik geef geen fuck, dat is heel wat anders. Ik kan me er niet druk om maken dat is het ding. Jij weet ook dat je geen Zwarte Piet bent omdat je een donkere huidskleur hebt (mag ik hopen?)

Uiteindelijk zijn bovengenoemde mogelijk nog erger dan de echte racisten.

Feit is dat vroeger de gekleurde medemens met de nek aangekeken werd. Onbekende mensen, andere cultuur, normen en waarden etc. Dit was voor velen eng en onbekend. Dus daar is tijd voor nodig. De laatste jaren is dit afgenomen. Bijna niemand keurde een donker persoon af bij een sollicitatie (op een enkeling na misschien). Nu word er weer gezorgd dat dit beetje bij beetje terug keert. Zodat de geschiedenis zich zal herhalen. Bewust of onbewust.

De "blanke" mens van nu (op enkelingen na uiteraard) zouden nooit positief staan tegenover slavenhandel.

Zwarte Piet is immers iets heel anders. Een donker persoon en ZP zijn in de ogen van de "blanke?" Nederlander 2 verschillende dingen. Tuurlijk is er wel eens een peuter die het verschil niet ziet. Maar dat verschil word meestal direct uitgelegd door de ouder in kwestie.

Ik zie het anti ZP clubje, Sylvana Simons hetzelfde als dat ik Wilders zie. Allemaal bezig met haatzaaien voor aandacht.

~:)
en hoe zie je dan dat fanatiek vasthouden aan zwarte piet, met nog duidleijk ietwat foute kenmerken? dat gaat toch ook helemaal nergens over...

je kiest wel die kant.
pi_166954588
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 14:00 schreef DUTCHKO het volgende:

[..]

...en pokkerdepok zal weer katoen plukken... LOL
Dat is toch helemaal niet efficient?
wooblabalurg
pi_166954615
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 13:58 schreef ems. het volgende:

[..]

Reden te meer dat het vermelden van zijn vermeende blankheid een beetje knudde is. En ik begrijp ook dat jij in de veronderstelling was dat wat je zei niet racistisch was.
en jij ook, wat hij zei, daar heb je totaal geen moeite mee. klachten over racisme moeten genegeerd worden.
liever val je mij dan maar weer aan, als ik hem een spiegel voorhou.
zo hypocriet.
pi_166954633
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 14:00 schreef DUTCHKO het volgende:

[..]

...en pokkerdepok zal weer katoen plukken... LOL
hoe bedoel je?
pi_166954644
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 14:04 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

en jij ook, wat hij zei, daar heb je totaal geen moeite mee. klachten over racisme moeten genegeerd worden.
Nee hoor. Maar als mensen zich niet in het vermeende racisme kunnen vinden dan zal het weleens kunnen dat ze het relativeren, inderdaad.
quote:
liever val je mij dan maar weer aan, als ik hem een spiegel voorhou.
zo hypocriet.
Zoals jij nu bij mij doet terwijl ik jou een spiegel voor houd? ;)
Conscience do cost.
pi_166954759
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 14:02 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

en hoe zie je dan dat fanatiek vasthouden aan zwarte piet, met nog duidleijk ietwat foute kenmerken? dat gaat toch ook helemaal nergens over...

je kiest wel die kant.
ZP is een karikatuur. Dat het ergens lijkt op een donker persoon van vroeger, betekend niet dat het 1 en dezelfde is.

Het grappige is eigenlijk dat de enige die vind dat het 1 en dezelfde is, de donkere mens zelf is (en aandachtsgeile mensen zoals Peter R en Tanja Jess enz.)

Ik kies de kant van leven en laten leven, of dat nou gaat over ZP, roken, geloven, drinken, homo's, tradities, culturen of wat dan ook gaat.

Op dingen die tegen de wet in gaan na uiteraard.
pi_166954825
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 14:06 schreef ems. het volgende:

[..]

Nee hoor. Maar als mensen zich niet in het vermeende racisme kunnen vinden dan zal het weleens kunnen dat ze het relativeren, inderdaad.

[..]
ja kennelijk. dat deden ze in zuid afrika vast ook veel....
quote:
Zoals jij nu bij mij doet terwijl ik jou een spiegel voor houd? ;)
ja. dus?
pi_166954866
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 14:13 schreef Redbullkid het volgende:

[..]

ZP is een karikatuur. Dat het ergens lijkt op een donker persoon van vroeger, betekend niet dat het 1 en dezelfde is.

Het grappige is eigenlijk dat de enige die vind dat het 1 en dezelfde is, de donkere mens zelf is (en aandachtsgeile mensen zoals Peter R en Tanja Jess enz.)

Ik kies de kant van leven en laten leven, of dat nou gaat over ZP, roken, geloven, drinken, homo's, tradities, culturen of wat dan ook gaat.

Op dingen die tegen de wet in gaan na uiteraard.
misschien heb je wel een gebrek aan inlevingsvermogen.
heb je dat nooit gedacht? want je ziet duidelijk niet waar zij zich druk over maken.
pi_166954896
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 14:18 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

misschien heb je wel een gebrek aan inlevingsvermogen.
heb je dat nooit gedacht? want je ziet duidelijk niet waar zij zich druk over maken.
Nou vertel het me eens dan? Waar maken zij zich druk om?
pi_166954920
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 14:16 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

ja kennelijk. dat deden ze in zuid afrika vast ook veel....
Misschien waren ze in zuid afrika ook dol op kromme vergelijkingen om hun gelijk te behalen.
quote:
ja. dus?
Dus niets. Maar (vermeend) racisme bestrijden met (vermeend) racisme gaat natuurlijk weinig opleveren :)
Conscience do cost.
  maandag 28 november 2016 @ 14:30:18 #63
242879 Onnoman
The On And Only
pi_166955078
bijna geen cadeaupapier meer te koop waarbij het figuur van zwarte piet staat
:r
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
  maandag 28 november 2016 @ 14:31:39 #64
242879 Onnoman
The On And Only
pi_166955096
dat ik trouwens in een land woon waarbij ik mij awkward voel om in het openbaar de woorden "zwarte piet" uit te spreken

in zo'n land wil ik eigenlijk niet meer wonen
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
  Trouwste user 2022 maandag 28 november 2016 @ 14:35:26 #65
7889 tong80
Spleenheup
pi_166955183
Al voor de afschaffing van de slavernij in 1863 liepen er meer vrije niet-blanken rond in Paramaribo dan we nu denken. Ook hadden ze het beter dan in onze tijd wordt verondersteld. Dat ontdekte Ellen Neslo tijdens promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht. Zij onderzocht onder meer testamenten en doop- en wijkregisters.

,,Bij de afschaffing van de slavernij in 1863 was 65 procent van de niet-blanke bevolking in de hoofdstad van Suriname al vrij'', stelde ze vast. Dat de economische situatie van de vrije niet-blanken beter was komt mede doordat er veel ambachtslieden onder deze groep waren die zich dankzij hun vakmanschap wisten te redden.

De onderzoekster dook ook in de band tussen een vrijgekochte slaaf en zijn gewezen meester. ,,Regelmatig bedankte de gewezen meester in zijn testament zijn voormalige slaaf of slavin en haar kinderen. Ook liet hij vaak financiële middelen, huisraad of zelfs zijn woning aan de vrije niet-blanken na."
De vrije niet-blanken holden het slavernijsysteem volgens Neslo uit door familieleden vrij te kopen.

http://www.ad.nl/wetensch(...)an-gedacht~a023b88c/

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_166955190
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 14:31 schreef Onnoman het volgende:
dat ik trouwens in een land woon waarbij ik mij awkward voel om in het openbaar de woorden "zwarte piet" uit te spreken

in zo'n land wil ik eigenlijk niet meer wonen
Genoeg andere landen waar ze geen idee hebben wat dat betekent. Voldoende keuze dus.
wooblabalurg
  maandag 28 november 2016 @ 14:40:01 #67
399552 DUTCHKO
Globetrotter
pi_166955257
quote:
1s.gif Op maandag 28 november 2016 14:03 schreef Baconbus het volgende:

[..]

Dat is toch helemaal niet efficient?
Dan werkt 'ie tenminste... ;)
pi_166955261
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 14:35 schreef tong80 het volgende:
Al voor de afschaffing van de slavernij in 1863 liepen er meer vrije niet-blanken rond in Paramaribo dan we nu denken. Ook hadden ze het beter dan in onze tijd wordt verondersteld. Dat ontdekte Ellen Neslo tijdens promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht. Zij onderzocht onder meer testamenten en doop- en wijkregisters.

,,Bij de afschaffing van de slavernij in 1863 was 65 procent van de niet-blanke bevolking in de hoofdstad van Suriname al vrij'', stelde ze vast. Dat de economische situatie van de vrije niet-blanken beter was komt mede doordat er veel ambachtslieden onder deze groep waren die zich dankzij hun vakmanschap wisten te redden.

De onderzoekster dook ook in de band tussen een vrijgekochte slaaf en zijn gewezen meester. ,,Regelmatig bedankte de gewezen meester in zijn testament zijn voormalige slaaf of slavin en haar kinderen. Ook liet hij vaak financiële middelen, huisraad of zelfs zijn woning aan de vrije niet-blanken na."
De vrije niet-blanken holden het slavernijsysteem volgens Neslo uit door familieleden vrij te kopen.

http://www.ad.nl/wetensch(...)an-gedacht~a023b88c/

:P
Wat waren wij blanken toch goed he? _O_
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  maandag 28 november 2016 @ 14:45:03 #69
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166955345
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 14:35 schreef tong80 het volgende:
Al voor de afschaffing van de slavernij in 1863 liepen er meer vrije niet-blanken rond in Paramaribo dan we nu denken. Ook hadden ze het beter dan in onze tijd wordt verondersteld. Dat ontdekte Ellen Neslo tijdens promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht. Zij onderzocht onder meer testamenten en doop- en wijkregisters.

,,Bij de afschaffing van de slavernij in 1863 was 65 procent van de niet-blanke bevolking in de hoofdstad van Suriname al vrij'', stelde ze vast. Dat de economische situatie van de vrije niet-blanken beter was komt mede doordat er veel ambachtslieden onder deze groep waren die zich dankzij hun vakmanschap wisten te redden.

De onderzoekster dook ook in de band tussen een vrijgekochte slaaf en zijn gewezen meester. ,,Regelmatig bedankte de gewezen meester in zijn testament zijn voormalige slaaf of slavin en haar kinderen. Ook liet hij vaak financiële middelen, huisraad of zelfs zijn woning aan de vrije niet-blanken na."
De vrije niet-blanken holden het slavernijsysteem volgens Neslo uit door familieleden vrij te kopen.

http://www.ad.nl/wetensch(...)an-gedacht~a023b88c/

:P
In de USA was op een bepaald moment het overgrote deel van de slavenhouders zwart. Als in van donkere huidskleur, niet als zwartwerker of zo. Maar daar hoor je niemand over. Stel je voor, moeten ze zelf herstelbetalingen aan zichzelf gaan uitkeren.
pi_166955433
Laat ome Henk lekker Zwarte Piet blijven spelen
pi_166955639
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 14:45 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

In de USA was op een bepaald moment het overgrote deel van de slavenhouders zwart. Als in van donkere huidskleur, niet als zwartwerker of zo. Maar daar hoor je niemand over. Stel je voor, moeten ze zelf herstelbetalingen aan zichzelf gaan uitkeren.
Snap sowieso niet dat mensen gaan klagen over hun voorouders, tegen een generatie die er niets met hun voorourders te maken heeft.

1. De huidige zeikerds hebben er niets mee te maken.
2. De huidige generatie "blanken" hebben er niets mee te maken.
3. Ook al waren er blanke mensen die het gedaan hebben, hoeven het niet persee mijn voorouders te zijn.
4. Als Nederland moet gaan betalen, dan vraag ik me af aan wie. Want wie kan letterlijk aantonen dat zij nakomelingen zijn van slaven?
5. Als Nederland moet gaan betalen zal dat ook over de rug gaan van de donkere mens, want het geld moet ergens vandaan komen
6. Deze discussie :')
  maandag 28 november 2016 @ 15:08:47 #72
399552 DUTCHKO
Globetrotter
pi_166955732
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 15:02 schreef Redbullkid het volgende:

[..]

Snap sowieso niet dat mensen gaan klagen over hun voorouders, tegen een generatie die er niets met hun voorourders te maken heeft.

1. De huidige zeikerds hebben er niets mee te maken.
2. De huidige generatie "blanken" hebben er niets mee te maken.
3. Ook al waren er blanke mensen die het gedaan hebben, hoeven het niet persee mijn voorouders te zijn.
4. Als Nederland moet gaan betalen, dan vraag ik me af aan wie. Want wie kan letterlijk aantonen dat zij nakomelingen zijn van slaven?
5. Als Nederland moet gaan betalen zal dat ook over de rug gaan van de donkere mens, want het geld moet ergens vandaan komen
6. Deze discussie :')
Ok maar dit heeft er gewoon niets meer mee te maken.

Het Zwarte Piet figuur schijnt zwaar deprimerend te werken want dat doet zo pijnlijk aan het slaven verleden denken. 8}
Ok ik zou zeggen:
  maandag 28 november 2016 @ 15:14:23 #73
242879 Onnoman
The On And Only
pi_166955835
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 15:02 schreef Redbullkid het volgende:

[..]

Snap sowieso niet dat mensen gaan klagen over hun voorouders, tegen een generatie die er niets met hun voorourders te maken heeft.

1. De huidige zeikerds hebben er niets mee te maken.
2. De huidige generatie "blanken" hebben er niets mee te maken.
3. Ook al waren er blanke mensen die het gedaan hebben, hoeven het niet persee mijn voorouders te zijn.
4. Als Nederland moet gaan betalen, dan vraag ik me af aan wie. Want wie kan letterlijk aantonen dat zij nakomelingen zijn van slaven?
5. Als Nederland moet gaan betalen zal dat ook over de rug gaan van de donkere mens, want het geld moet ergens vandaan komen
6. Deze discussie :')
Deze discussie is enkel en alleen het gevolg van een multiculturele samenleving, is gewoon een onlosmakelijk feit.
Iets waarin ik nooit heb geloofd en vooral niet op de manier waarop wij daar in Nederland invulling geven, namelijk alles van jezelf opgeven om het voor de minderheid aangenamer te maken. Een obsesieve gedachte voor hen die nooit een verwantschap hebben gehad met Nederland. Maar stug volhouden en dwangneurotisch tolleranter overkomen om het voor hen aangenamer te maken.
Vooral in een klein land als Nederland, een klein cultuurhistorisch land, wij zullen alles moeten opgeven om het voor een kleine groep aangenaam te houden.

quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 15:08 schreef DUTCHKO het volgende:

[..]

Ok maar dit heeft er gewoon niets meer mee te maken.

Het Zwarte Piet figuur schijnt zwaar deprimerend te werken want dat doet zo pijnlijk aan het slaven verleden denken. 8}
Ok ik zou zeggen:
[ afbeelding ]
het heeft er alles mee te maken prutser
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
pi_166955966
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 15:14 schreef Onnoman het volgende:

[..]

Deze discussie is enkel en alleen het gevolg van een multiculturele samenleving, is gewoon een onlosmakelijk feit.
Iets waarin ik nooit heb geloofd en vooral niet op de manier waarop wij daar in Nederland invulling geven, namelijk alles van jezelf opgeven om het voor de minderheid aangenamer te maken. Een obsesieve gedachte voor hen die nooit een verwantschap hebben gehad met Nederland. Maar stug volhouden en dwangneurotisch tolleranter overkomen om het voor hen aangenamer te maken.
Vooral in een klein land als Nederland, een klein cultuurhistorisch land, wij zullen alles moeten opgeven om het voor een kleine groep aangenaam te houden.

[..]

het heeft er alles mee te maken prutser
Ik gun anderen hun culturen, geloof, normen en waarden (tot zover dit past in onze wet).
Enige wat ik vraag is hetzelfde terug. Als dat niet gebeurd heb ik andersom ook geen tolerantie meer..
  maandag 28 november 2016 @ 15:28:06 #75
242879 Onnoman
The On And Only
pi_166956052
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 15:22 schreef Redbullkid het volgende:

[..]

Ik gun anderen hun culturen, geloof, normen en waarden (tot zover dit past in onze wet).
Enige wat ik vraag is hetzelfde terug. Als dat niet gebeurd heb ik andersom ook geen tolerantie meer..
ik ook, wanneer ik er ga wonen of op vakantie ga..
ik verwacht niet dat mensen zich voor mij zullen aanpassen
dat is ook een van de redenen waarom ik nooit naar een islamitisch land zou willen gaan, omdat veelal de normen en waarden uit dit land niet aansluiten bij die van mij
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
pi_166956165
quote:
Een paar. Woow! Ik sta versteld.. en nu? Je hebt je keuze nu. Dus waarom verder muiten? Waarom moet iedereen van ZP af volgens de antipieten?
quote:
[..]

de roe en het gedrag zijn al 40 jaar weg. de oorbellen zie je nog steeds volop, en de rode lippen ook. maar het verdwijnt steeds meer, dat wel.
Lekker laten gaan. Prima. Krijg je nog meer je zin.
quote:
[..]

het scheelt nog 3 %, en dan is het een op de vijf. van elke vijf nederlanders die je tegenkomt op straat, is er dus bijna een voor verandring. dat is ontzettend veel.
100/17= 5,88, afgerond dus 6. 16.5mln/17 = afgerond 971.000. Dat is inderdaad best veel. Maar hier tel ik ook baby's bij en alzheimerbejaarden om het positief voor je te maken. Maar dat is nog steeds een ruime meerderheid die ZP gewoon prima vindt. Wat snap je daar niet aan?
Dus :W
quote:
[..]

komt omdat je zo onaardig bent, je jaagt iedereen weg.
Ik onaardig? Valt wel mee dacht ik. Ik reageer alleen op volk zoals jij wat als kleine minderheid in de marge dictatoriaal gedrag vertoond en het desnoods met geweld wil afdwingen, bovenal met argumenten die niks waard zijn.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_166956192
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 13:37 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

hoe bedoel je, waardeloos? welk argument? waar heb ik iets 6.000 keer herhaald?
Weet je zelf niet eens. _O-
quote:
[..]

je krijgt terug wat je geeft, vriend. man wat ben jij arrogant.
Bij jou is iedereen dom als die het niet eens is met je 'goede' reden. Dus ik arrogant? Meh.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_166956228
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 13:39 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

zie je wel. gewoon beetje pesten, he. zielig mannetje ben je. meneer is nog vaker op fok dan ik.
Valt wel mee zoals je merkt. Moet alleen iedere keer 25 posts van je nalezen als ik weer een keer langskom.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  maandag 28 november 2016 @ 15:42:24 #79
242879 Onnoman
The On And Only
pi_166956286
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
  maandag 28 november 2016 @ 15:44:24 #80
242879 Onnoman
The On And Only
pi_166956324
triest dat ik nu neurotisch en principieel kijk naar zwarte piet op cadeaupapier :D
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
  maandag 28 november 2016 @ 15:47:09 #81
242879 Onnoman
The On And Only
pi_166956381
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
pi_166956491
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 14:50 schreef WhateverWhatever het volgende:
Laat ome Henk lekker Zwarte Piet blijven spelen
Zwarte Henk?
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
  maandag 28 november 2016 @ 16:16:41 #83
452947 frietenstamp
Thierry! Thierry! Thierry!
pi_166956864
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 15:54 schreef Hathor het volgende:

[..]

Zwarte Henk?
Ja precies, alias Zwarte Piet
pi_166958213
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 16:18 schreef WhateverWhatever het volgende:

[..]

Ja precies, alias Zwarte Piet
Nee, Ome Henk is Sinterklaas. Compleet met Kanariepiet, Zeurpiet en Zielepiet.

Haha, U schakelt nog. Test een DAF !
pi_166960027
quote:
1s.gif Op maandag 28 november 2016 04:54 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Jullie vergissen je. Het is een verdraaide stem met een "buitenlands" accent dat uiteraard Spaans moest voorstellen. Alleen waren er indertijd (tijdperk Franco) weinig mensen die bekend waren met de Spaanse taal, dus werd het een mix van accenten die exotisch waren. Hetzelfde koeterwaals werd bijvoorbeeld gebruikt door "Arabische oliesjeiks" tijdens carnaval (erg populair indertijd), maar ook als men gastarbeiders (Turken, Marokkanen, Italianen, Chinezen) na wilde doen. Dat de massamigratie van Surinamers dat "fantasiebuitenlands" heeft beïnvloed, is mogelijk, maar opvallend genoeg heeft Zwarte Piet nooit Surinaamse woorden gebruikt.

Je hebt helemaal gelijk. :)
pi_166965560
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 14:20 schreef Redbullkid het volgende:

[..]

Nou vertel het me eens dan? Waar maken zij zich druk om?
over racisme. en dat het algehele verleden van ontheemde negers toch wel een trauma heeft achtergelaten. wat logisch is.
pi_166965718
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 14:21 schreef ems. het volgende:

[..]

Misschien waren ze in zuid afrika ook dol op kromme vergelijkingen om hun gelijk te behalen.

[..]
ik bedoel maar. dat jij er niks mis in ziet, betekend nog niet dat er dus niks mis is.
quote:
Dus niets. Maar (vermeend) racisme bestrijden met (vermeend) racisme gaat natuurlijk weinig opleveren :)
de reactie op het racisme erger vinden dan het racisme zelf. zelfs als het maar vermeend is, is dat pas echt krom.
pi_166965889
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 22:17 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

ik bedoel maar. dat jij er niks mis in ziet, betekend nog niet dat er dus niks mis is.
Dat jij denkt dat er iets mis mee is betekent nog niet dat iedereen het zo ziet.

quote:
de reactie op het racisme erger vinden dan het racisme zelf. zelfs als het maar vermeend is, is dat pas echt krom.
Als het een racistische reactie is zeker. We moeten wel consistent blijven in ons anti-racisme natuurlijk.
Conscience do cost.
pi_166966243
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 15:35 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Een paar. Woow! Ik sta versteld.. en nu? Je hebt je keuze nu. Dus waarom verder muiten? Waarom moet iedereen van ZP af volgens de antipieten?

[..]
ik vind het racistisch, dus keuze is niet een optie. racisme is altijd slecht en moet oophouden.
quote:
Lekker laten gaan. Prima. Krijg je nog meer je zin.

[..]

100/17= 5,88, afgerond dus 6. 16.5mln/17 = afgerond 971.000. Dat is inderdaad best veel. Maar hier tel ik ook baby's bij en alzheimerbejaarden om het positief voor je te maken. Maar dat is nog steeds een ruime meerderheid die ZP gewoon prima vindt. Wat snap je daar niet aan?
Dus :W

[..]
die babies en demente bejaarden zitten natuurlijk bij de voorstanders.

maar serieus, het is 85% van de mensen die ze het hebben gevraagd. representatief onderzoek onder doorsnee van samenleving etc.
quote:
Ik onaardig? Valt wel mee dacht ik. Ik reageer alleen op volk zoals jij wat als kleine minderheid in de marge dictatoriaal gedrag vertoond en het desnoods met geweld wil afdwingen, bovenal met argumenten die niks waard zijn.
zelfs al was dat zo, so what? waarom zou ik hier niet mogen discussieren over mijn mening?

ik denk namelijk dat je er voornamelijk last van hebt, dat je geen voet aan de grond krijgt bij mij. omdat je ongelijk hebt.
pi_166966359
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 15:37 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Weet je zelf niet eens. _O-

[..]
je roept maar wat.
quote:
Bij jou is iedereen dom als die het niet eens is met je 'goede' reden. Dus ik arrogant? Meh.
niet in het algemeen, maar wel als ik iets overduidelijks laat zien, en iemand ontkent het nog steeds keihard.
pi_166966388
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 15:38 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Valt wel mee zoals je merkt. Moet alleen iedere keer 25 posts van je nalezen als ik weer een keer langskom.
hoeveel denk je dat ik moet nalezen als ik hier even kom kijken?
pi_166966473
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 22:22 schreef ems. het volgende:

[..]

Dat jij denkt dat er iets mis mee is betekent nog niet dat iedereen het zo ziet.

[..]
nee. daarom leg ik het dan even uit.
quote:
Als het een racistische reactie is zeker. We moeten wel consistent blijven in ons anti-racisme natuurlijk.
jij meet met twee maten. je protesteert alleen als de boodschap je niet zint.
pi_166968588
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 00:30 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

leg dat eens uit. drogreden is onderhevig aan een waardeoordeel. dat jij het als ongeldig beoordeeld, betekend nog niet dat het dus zo is. is zelfs erg kinderachtig, om dat te denken.

[..]

hier kunnen we dus ophouden. zwarte piet had, ook volgens jou, een surinaams accent. punt klaar. surinamers hebben doorgaans een surinaams accent, en zijn meestal neger. bedankt dat je mijn betoog onderkent. ik dacht al dat het niet meer ging gebeuren.

[..]

zie de plaatjes, dus... zucht.

[..]

ging het verhaaltje niet, dat de sint piet had vrijgekocht, en dat piet graag bij de sint wou blijven en dus zn knecht werd? en dat is de lovy dovy verklaring. dat hij in 19de eeuse luiedjes een knecht wordt genoemt, kan een verzachting van de werkelijkheid zijn geweest. in oostenrijk is piet een duivel en loopt ie aan een ketting. dat doen knechtjes ook niet, lijkt mij.

[..]

nogmaals, zie de polaatjes. ik verzin die karikaturen niet, he. die bestaan gewoon. met fel rode lippen, ja.

[..]

zie plaatjes. de neger karikatuur had vaak,of meestal, al dan niet gouden oorbellen, of neusbellen.

[..]

maar alle negers hebben het. krullend of kroes en alles ertussenin.

[..]

maar regelmatig wel.
en dan alles bij elkaar. lijkt me duidelijk.

je kan ook evolutie ontkennen, omdat we er niet zoveel vanaf weten. maar alles wat we weten, is het toch wel duidelijk dat het klopt. zo gaat dat in de wetenschap.
Een drogreden is niet onderhevig aan een waardeoordeel. De conclusie van een drogreden kan zowel juist als onjuist zijn maar dat de redenering niet voldoet aan de criteria van een deductieve redenering is objectief vast te stellen.

Voor de rest: zie de posts van Montagui en Lunatiek.
pi_166968988
quote:
1s.gif Op maandag 28 november 2016 23:36 schreef madam-april het volgende:

[..]

Een drogreden is niet onderhevig aan een waardeoordeel. De conclusie van een drogreden kan zowel juist als onjuist zijn maar dat de redenering niet voldoet aan de criteria van een deductieve redenering is objectief vast te stellen.

Voor de rest: zie de posts van Montagui en Lunatiek.
Dit is nogal veel posts teruglezen vrees ik, over welk type drogreden gaat dit?

Ik zie wel wat plaatjes... maar wat is precies de drogreden?
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_166969617
quote:
1s.gif Op maandag 28 november 2016 23:36 schreef madam-april het volgende:

[..]

Een drogreden is niet onderhevig aan een waardeoordeel. De conclusie van een drogreden kan zowel juist als onjuist zijn maar dat de redenering niet voldoet aan de criteria van een deductieve redenering is objectief vast te stellen.

Voor de rest: zie de posts van Montagui en Lunatiek.
jij stelt allen vast dat je het er niet mee eens bent.

en verder vraag je mij om met een argument te komen, en dan heb je daar verder helemaal niks op te zeggen.

duidelijk.
pi_166970955
quote:
1s.gif Op maandag 28 november 2016 23:36 schreef madam-april het volgende:

[..]

Een drogreden is niet onderhevig aan een waardeoordeel. De conclusie van een drogreden kan zowel juist als onjuist zijn maar dat de redenering niet voldoet aan de criteria van een deductieve redenering is objectief vast te stellen.

Voor de rest: zie de posts van Montagui en Lunatiek.
De drogreden wordt hier m.i. onjuist gebruikt. 'Het ontduiken van bewijslast' is het pas als iemand vindt dat het niet nodig is om bewijs te leveren, bijv. omdat iets algemeen bekend is.

Het punt hier is dat jij het niet als bewijs accepteert omdat jij geen karikatuur/ stereotype in ZP ziet. Wat zijn volgens jou de kenmerken van het stereotype van een neger?
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_166971511
quote:
1s.gif Op maandag 28 november 2016 04:54 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Jullie vergissen je. Het is een verdraaide stem met een "buitenlands" accent dat uiteraard Spaans moest voorstellen. Alleen waren er indertijd (tijdperk Franco) weinig mensen die bekend waren met de Spaanse taal, dus werd het een mix van accenten die exotisch waren. Hetzelfde koeterwaals werd bijvoorbeeld gebruikt door "Arabische oliesjeiks" tijdens carnaval (erg populair indertijd), maar ook als men gastarbeiders (Turken, Marokkanen, Italianen, Chinezen) na wilde doen. Dat de massamigratie van Surinamers dat "fantasiebuitenlands" heeft beïnvloed, is mogelijk, maar opvallend genoeg heeft Zwarte Piet nooit Surinaamse woorden gebruikt.
ZP had eerst helemaal geen 'accent', hij sprak gebroken Nederlands met grammaticale fouten. Daarbij werd de stem verdraaid om onherkenbaar te zijn voor kinderen als dat nodig was.
Het Surinaamse accent paste gewoon erg goed in het beeld en dat imiteren (vooral de 'dikke' W) vond men in die tijd buitengewoon 'grappig'.

Die Surinaamse tongval van Zwarte Piet is het probleem
quote:
Magische herinneringen aan het Sinterklaasfeest: mijn Zwarte Piet sprak trouwens nooit met een Surinaams ‘accent’, want wij wisten in Twente in de jaren ’60 helemaal niet hoe zoiets zou moeten klinken. Daar kwam dus later verandering in: met de Surinamers die zich in Nederland vestigden, kwam ook de tongval mee, en die leek ontzettend geschikt voor zwarte Piet. Fatale fout. Piet werd van een fantasiefiguur een reële verwijzing naar de werkelijkheid. Er waren Surinamers die zich aangesproken voelden en gebruikt, op een onheuse manier.


[ Bericht 0% gewijzigd door Kijkertje op 29-11-2016 02:24:17 ]
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  dinsdag 29 november 2016 @ 05:30:25 #99
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166971884
quote:
6s.gif Op dinsdag 29 november 2016 02:14 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

ZP had eerst helemaal geen 'accent', hij sprak gebroken Nederlands met grammaticale fouten. Daarbij werd de stem verdraaid om onherkenbaar te zijn voor kinderen als dat nodig was.
Het Surinaamse accent paste gewoon erg goed in het beeld en dat imiteren (vooral de 'dikke' W) vond men in die tijd buitengewoon 'grappig'.
Alleen plakte niemand het label "Surinaams" op dat accent, in elk geval niet de kinderen, want die wisten niet beter dan dan Zwarte Piet uit Spanje kwam, dus móest het wel Spaans zijn.

Om maar te zwijgen van het feit dat je als gemiddeld Nederlands kind in de '70s en daarvoor niet bepaald met Surinaams werd geconfronteerd. Laat staan dat je de "dikke W" herkende als Surinaams, als je überhaupt als 5-jarige op de hoogte was van het bestaan van Suriname, of wist dat daar vooral donkere mensen woonden :N
Ik kan me nog wel herinneren dat ik weinig zin had om naar Scheveningen te gaan ten tijde van de Vietnamese bootvluchtelingen, ik dacht dat ze daar massaal aanspoelden met hun gammele bootjes :') Zegt veel over het geografische begrip van peuters en kleuters.

En dat dat "buitenlands" gewoon voor allerlei nep-buitenlandse talen werd ingezet, niet alleen voor Zwarte Piet of alleen voor zwarten. De link "dikke w" - donkere mensen was er niet, wel "dikke w" - buitenlands.
Die "dikke w" hoor je trouwens heel duidelijk in "Koeweit", bekend van de eerder genoemde oliesjeiks, en een naam die zeer regelmatig te horen was.

Ik weet niet hoe volwassenen dat indertijd opvatten, maar omdat er voor 1975 maar weinig Surinamers in Nederland waren kan ik me niet voorstellen dat er veel waren die bewust die link legden. Vooral omdat maar weinig mensen een Spaans accent (her)kenden en dus makkelijk Koeterwaals met "dikke w" inzetten als algemeen herkenbaar buitenlands accent.

[ Bericht 0% gewijzigd door Lunatiek op 29-11-2016 05:37:00 ]
  dinsdag 29 november 2016 @ 08:01:32 #100
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166972205
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 06:21 schreef DUTCHKO het volgende:

[..]

Laat ik nu zomaar denken dat Sinterklaas afgeleid is van Sint Nicolaas, de bsichop van Myra (Turkije) en de beschermheer van kinderen, armen en reizigers.
Sinterklaas of Sint-Nicolaas is de hoofdpersoon van het gelijknamige jaarlijkse volksfeest (oorspronkelijk een kinderfeest) dat op 5 december in Nederland (en in enkele voormalige Nederlandse koloniën), en op 6 december in België wordt gevierd. Het is gebaseerd op de traditie over de bisschop van Myra, Sint-Nicolaas, die vanaf de derde eeuw n.Chr. in Klein-Azië leefde.
Sint-Nicolaas is het christelijke sausje dat over een heidens concept is gegoten. Net als Sint-Maarten, btw.
In de hele Sinterklaasviering is niks Turks terug te vinden. Sinterklaas komt uit "Spanje", niet uit Turkije of Italië.
  dinsdag 29 november 2016 @ 08:21:35 #101
3542 Gia
User under construction
pi_166972291
quote:
6s.gif Op dinsdag 29 november 2016 01:17 schreef Kijkertje het volgende:
Wat zijn volgens jou de kenmerken van het stereotype van een neger?
Betekent lijken op een neger op lijken op een slaaf.
Waarom mag iedereen na gespeeld worden, behalve negers?
Stel de tv-kantine doet een uitzending over ZP, kunnen die dan ook een aanklacht verwachten?

Zwarte Piet is de knecht van Sinterklaas. Geen slaaf. Dat dit in de oudheid anders was, betekent dat er al zaken veranderd zijn.
Maar goed, als jij al slavernij ziet in een (karikatuur van een)neger die voor een blanke baas werkt, maakt wel duidelijk waarom er zoveel werkeloosheid is onder negers.

[ Bericht 3% gewijzigd door Gia op 29-11-2016 08:27:42 ]
pi_166972296
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 22:12 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

over racisme. en dat het algehele verleden van ontheemde negers toch wel een trauma heeft achtergelaten. wat logisch is.
Die mensen hebben het geeneens meegemaakt man....

Alsof ik nu alsnog alle Duitsers aan ga zitten kijken voor WO2.

De blanke Nederlanders van nu hebben NIETS met de slavenhandel te maken. Besef dat.
  dinsdag 29 november 2016 @ 08:26:17 #103
3542 Gia
User under construction
pi_166972316
Een oudoom van me is ooit op transport naar Duitsland gezet. Ik voel me slachtoffer en eis excuses van Duitsland.
😆
pi_166972376
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 08:23 schreef Redbullkid het volgende:

[..]

Die mensen hebben het geeneens meegemaakt man....

Alsof ik nu alsnog alle Duitsers aan ga zitten kijken voor WO2.

De blanke Nederlanders van nu hebben NIETS met de slavenhandel te maken. Besef dat.
hakenkruizen zijn hier nog steeds verboden.

en als je als neger je geschiedenis leert, kan je best nog steeds boos worden. er is die mensen heel wat ellende aangedaan. deze generatie hebben dat natuurlijk niet meegemaakt, maar zullen misschien wel eens feller zijn op dingen als racisme, dan dat jij dat bent.
  dinsdag 29 november 2016 @ 08:48:28 #105
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166972460
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 08:37 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

en als je als neger je geschiedenis leert, kan je best nog steeds boos worden. er is die mensen heel wat ellende aangedaan. deze generatie hebben dat natuurlijk niet meegemaakt, maar zullen misschien wel eens feller zijn op dingen als racisme, dan dat jij dat bent.
Als ze goed hun geschiedenis leren zullen negers leren dat hun voorouders grotendeels zelf verantwoordelijk zijn voor die ellende. Maar omdat dat moeilijk te erkennen is (net zoals je bij Duitsers niet moet vragen wat hun opa in de oorlog deed), wordt er nu onterecht tegen Zwarte Piet geschopt.
pi_166972466
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 08:37 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

hakenkruizen zijn hier nog steeds verboden.

en als je als neger je geschiedenis leert, kan je best nog steeds boos worden. er is die mensen heel wat ellende aangedaan. deze generatie hebben dat natuurlijk niet meegemaakt, maar zullen misschien wel eens feller zijn op dingen als racisme, dan dat jij dat bent.
Dat snap ik wel. Maar overdreven gedrag blijft overdreven gedrag.

Wat Sylvana doet is aandacht genereren door racisme te forceren. Zelfde als die anti ZP beweging. Gaat puur om aandacht. Niks meer, niks minder.
pi_166972491
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 november 2016 08:48 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Als ze goed hun geschiedenis leren zullen negers leren dat hun voorouders grotendeels zelf verantwoordelijk zijn voor die ellende. Maar omdat dat moeilijk te erkennen is (net zoals je bij Duitsers niet moet vragen wat hun opa in de oorlog deed), wordt er nu onterecht tegen Zwarte Piet geschopt.
ik heb het over hun ellende, niet over jouw schuld.
pi_166972499
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 08:48 schreef Redbullkid het volgende:

[..]

Dat snap ik wel. Maar overdreven gedrag blijft overdreven gedrag.

Wat Sylvana doet is aandacht genereren door racisme te forceren. Zelfde als die anti ZP beweging. Gaat puur om aandacht. Niks meer, niks minder.
nee, het is veel meer. want ze hebben, ondanks jullie wegkijken, een prima punt.
pi_166972564
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 08:52 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

nee, het is veel meer. want ze hebben, ondanks jullie wegkijken, een prima punt.
Sylvana ook? Als jouw antwoord daarop "Ja" is, dan kan ik je niet meer serieus nemen.

En geloof mij als ik zeg dat ZP ze echt geen drol boeit, de aandacht daarentegen vinden ze heerlijk.

Of denk je dat Quincy het niet allemaal voor de media aandacht doet?
pi_166972656
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 08:57 schreef Redbullkid het volgende:

[..]

Sylvana ook? Als jouw antwoord daarop "Ja" is, dan kan ik je niet meer serieus nemen.

En geloof mij als ik zeg dat ZP ze echt geen drol boeit, de aandacht daarentegen vinden ze heerlijk.

Of denk je dat Quincy het niet allemaal voor de media aandacht doet?
wat die gasten doen, interesseert me niet.
ik vind sylvana alleen maar leuk omdat ze half nederland op de kast weet te krijgen. maar verder slaat het niet echt ergens op, wat ze allemaal zegt en doet.

maar de kwestie PZ bestaat ook zonder hen.
pi_166972724
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 09:06 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

wat die gasten doen, interesseert me niet.
ik vind sylvana alleen maar leuk omdat ze half nederland op de kast weet te krijgen. maar verder slaat het niet echt ergens op, wat ze allemaal zegt en doet.

maar de kwestie PZ bestaat ook zonder hen.
Je beseft dat Sylvana bijna hetzelfde is als Wilders heh? Vind je hem ook leuk omdat hij half Nederland op de kast krijgt? Of kan jij je door huidskleur niet met hem associeren omdat jij niet dezelfde huidskleur heeft of hij niet 'opkomt' voor de donkere personen in NL?

Ik vind ze beiden triest. Ze creeren beiden onnodige spanningen in onze multiculturele samenleving alleen voor aandacht.

Mocht jij Sylvana echt leuk vinden, vraag ik me af of je haar over pakweg 10 jaar nog leuk vind als er mede door haar toedoen een onderlinge haat (erger dan nu) is tussen de verschillende nationaliteiten in dit land.
  dinsdag 29 november 2016 @ 09:15:16 #112
61646 Copycat
I am a trigger hippie
pi_166972766
Al die macht die mensen Sylvana toewijzen.
Curiosity cultured the cat
Hoge dames vangen veel wind
Whadda ya hear! Whadda ya say!
What is any ocean but a multitude of drops?
pi_166972907
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 09:11 schreef Redbullkid het volgende:

[..]

Je beseft dat Sylvana bijna hetzelfde is als Wilders heh? Vind je hem ook leuk omdat hij half Nederland op de kast krijgt? Of kan jij je door huidskleur niet met hem associeren omdat jij niet dezelfde huidskleur heeft of hij niet 'opkomt' voor de donkere personen in NL?

Ik vind ze beiden triest. Ze creeren beiden onnodige spanningen in onze multiculturele samenleving alleen voor aandacht.

Mocht jij Sylvana echt leuk vinden, vraag ik me af of je haar over pakweg 10 jaar nog leuk vind als er mede door haar toedoen een onderlinge haat (erger dan nu) is tussen de verschillende nationaliteiten in dit land.
ik vind haar niet echt leuk, zeg ik net. beter lezen. ik noemde 1 ding aan haar wat ik WEL leuk vind. dat betekend dus, dat ik de rest NIET leuk vind.
beetje vermoeiend.
pi_166972934
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 09:25 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

ik vind haar niet echt leuk, zeg ik net. beter lezen. ik noemde 1 ding aan haar wat ik WEL leuk vind. dat betekend dus, dat ik de rest NIET leuk vind.
beetje vermoeiend.
Je zei "ik vind sylvana alleen maar leuk omdat ze half nederland op de kast weet te krijgen"

Op de lange termijn is dat niet echt leuk denk ik, voor geen enkele partij/nationaliteit.

Als je haar alleen maar leuk vind door "vul in" vind je haar dus leuk.

Is geen hoge wiskunde ofzo ;)
pi_166972979
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 09:27 schreef Redbullkid het volgende:

[..]

Je zei "ik vind sylvana alleen maar leuk omdat ze half nederland op de kast weet te krijgen"

Op de lange termijn is dat niet echt leuk denk ik, voor geen enkele partij/nationaliteit.

Als je haar alleen maar leuk vind door "vul in" vind je haar dus leuk.

Is geen hoge wiskunde ofzo ;)
ik zal wat beter opletten hoe ik iets formuleer, als ik met jou praat.
pi_166973067
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 08:52 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

nee, het is veel meer. want ze hebben, ondanks jullie wegkijken, een prima punt.
Neuh, ze interpreteren Zwarte Piet vanuit hun onjuiste blackface tunnelvisie. Zolang ze alleen maar die interpretatie accepteren en niet de juiste interpretatie ook maar willen aanhoren, laat staan begrip voor willen tonen, hebben ze geen enkel punt.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_166973177
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 november 2016 08:21 schreef Gia het volgende:

[..]

Betekent lijken op een neger op lijken op een slaaf.
Waarom mag iedereen na gespeeld worden, behalve negers?
Stel de tv-kantine doet een uitzending over ZP, kunnen die dan ook een aanklacht verwachten?

Zwarte Piet is de knecht van Sinterklaas. Geen slaaf. Dat dit in de oudheid anders was, betekent dat er al zaken veranderd zijn.
Maar goed, als jij al slavernij ziet in een (karikatuur van een)neger die voor een blanke baas werkt, maakt wel duidelijk waarom er zoveel werkeloosheid is onder negers.
Knecht is gewoon slaaf. Als je zegt dat het traditie is en sinterklaas al eeuwen een knecht had dan is dat slaaf. Dat was hoe je vroeger een slaaf of een dienaar noemde. Daar komt dat woord vandaan. Waarom zijn er geen blanke knechten van sinterklaas?

Het is gewoon onbeholpen met een hoop Nederlanders omdat ze zo gebrainwasht zijn dat ze niet inzien dat het gewoon discriminerend en kwetsend is naar een hoop medelanders.
Verlaat heel even wat je altijd verteld is over sinterklaas en zwarte piet en gun het een frisse blik. Ik heb er ook altijd niets achter gezocht omdat ik altijd uitging van de dingen die verteld werden. Maar als je na gaat denken over die dingen dan kloppen ze niet met de werkelijkheid.
pi_166973231
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 09:29 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

ik zal wat beter opletten hoe ik iets formuleer, als ik met jou praat.
Misschien :P. Of in elk geval mij niet beschuldigen van verkeerd lezen ;)

Mijn punt in dit verhaal is, dat het geven en nemen is. Leven en laten leven.
Jij hebt last van iets, en de ander heeft van jou weer last met iets anders.
In een multiculturele samenleving kom je altijd dingen tegen waar je niet blij mee bent, of wat je niet kan begrijpen omdat jij je er niet mee kan identificeren. Maar overal een probleem van maken is hier niet de oplossing voor.

We zullen toch met zijn allen moeten leven in dit kleine landje, dat kan in harmonie, of in oorlog. Ik kies voor harmonie, en ik hoop dat de anderen in dit land hier ook voor kiezen.

Helaas lijkt het nu eerder richting verbieden, misgunnen en boze gedachtes te gaan.

Er is niemand (op wat kneuzen na, wat je altijd hebt) die de slavernij goed praat of die daar hedendaags mee akkoord zou gaan of aan mee zou werken. Hetzelfde feit voor mensen die ZP en een donker persoon als 1 en dezelfde zien.

Choose your battles, don't try to win every battle :)
pi_166973337
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 09:43 schreef Chadi het volgende:

[..]

Knecht is gewoon slaaf. Als je zegt dat het traditie is en sinterklaas al eeuwen een knecht had dan is dat slaaf. Dat was hoe je vroeger een slaaf of een dienaar noemde. Daar komt dat woord vandaan. Waarom zijn er geen blanke knechten van sinterklaas?

Het is gewoon onbeholpen met een hoop Nederlanders omdat ze zo gebrainwasht zijn dat ze niet inzien dat het gewoon discriminerend en kwetsend is naar een hoop medelanders.
Verlaat heel even wat je altijd verteld is over sinterklaas en zwarte piet en gun het een frisse blik. Ik heb er ook altijd niets achter gezocht omdat ik altijd uitging van de dingen die verteld werden. Maar als je na gaat denken over die dingen dan kloppen ze niet met de werkelijkheid.
Wat ik heb begrepen is dat Sinterklaas slaven heeft uitgekocht en ze daarna voor hem wilden werken op vrijwillige basis.

Een knecht is in dit geval gewoon een helper. Sinterklaas zou niet echt pakjes kunnen bezorgen zonder zijn pieten, niet waar?

Je kan het ook anders zien. In het geval ZP en een donker persoon 1 en dezelfde persoon zijn. Dan is de donkere persoon in dit verhaal dus de mogelijkheid om kinderen van cadeaus te voorzien. Buiten dat ik heb geen ZP in ketens gezien, jij wel?

De reden dat ZP zwart geschminkt word is overigens niet om het op een donker persoon te laten lijken, maar zodat hij niet snel herkend word door de kinderen. Een witte Piet, blauwe piet etc. is sneller te herkennen dan een zwarte.
pi_166975257
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 09:36 schreef Montagui het volgende:

[..]

Neuh, ze interpreteren Zwarte Piet vanuit hun onjuiste blackface tunnelvisie. Zolang ze alleen maar die interpretatie accepteren en niet de juiste interpretatie ook maar willen aanhoren, laat staan begrip voor willen tonen, hebben ze geen enkel punt.
juw reactie suggereert dat ze wel degelijk een punt hebben, maar dat je gewoon ervoor kiest om net zo stug te doen als een stel mensen die je irritant stug vind doen.
pi_166975340
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 09:48 schreef Redbullkid het volgende:

[..]

Misschien :P. Of in elk geval mij niet beschuldigen van verkeerd lezen ;)

Mijn punt in dit verhaal is, dat het geven en nemen is. Leven en laten leven.
Jij hebt last van iets, en de ander heeft van jou weer last met iets anders.
In een multiculturele samenleving kom je altijd dingen tegen waar je niet blij mee bent, of wat je niet kan begrijpen omdat jij je er niet mee kan identificeren. Maar overal een probleem van maken is hier niet de oplossing voor.

We zullen toch met zijn allen moeten leven in dit kleine landje, dat kan in harmonie, of in oorlog. Ik kies voor harmonie, en ik hoop dat de anderen in dit land hier ook voor kiezen.

Helaas lijkt het nu eerder richting verbieden, misgunnen en boze gedachtes te gaan.

Er is niemand (op wat kneuzen na, wat je altijd hebt) die de slavernij goed praat of die daar hedendaags mee akkoord zou gaan of aan mee zou werken. Hetzelfde feit voor mensen die ZP en een donker persoon als 1 en dezelfde zien.

Choose your battles, don't try to win every battle :)
beetje arrogant, dat jij denkt dat je dat voor hun kan gaan bepalen, welke battles zij moeten kiezen en welke niet.
dit is een conflictje, he. het is niet meer dna logisch dat jij het niet leuk vind, als je aan een kant van dat conflict gaat staan.

misschien moet jij wel je battles kiezen en dit maar laten zitten. dan is er een probleem opgelost, en gaan we hand in hand verder.
pi_166975394
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 09:54 schreef Redbullkid het volgende:

[..]

Wat ik heb begrepen is dat Sinterklaas slaven heeft uitgekocht en ze daarna voor hem wilden werken op vrijwillige basis.

Een knecht is in dit geval gewoon een helper. Sinterklaas zou niet echt pakjes kunnen bezorgen zonder zijn pieten, niet waar?

Je kan het ook anders zien. In het geval ZP en een donker persoon 1 en dezelfde persoon zijn. Dan is de donkere persoon in dit verhaal dus de mogelijkheid om kinderen van cadeaus te voorzien. Buiten dat ik heb geen ZP in ketens gezien, jij wel?

De reden dat ZP zwart geschminkt word is overigens niet om het op een donker persoon te laten lijken, maar zodat hij niet snel herkend word door de kinderen. Een witte Piet, blauwe piet etc. is sneller te herkennen dan een zwarte.
dat is helemaal niet DE reden.
en een vrijgekochte slaaf, dus. okee. dat is dus een neger.
ben benieuwd of de andere pro-pieten hier nu een discussie met jou aangaan, want daar zijn er een aantal het helemaal niet mee eens.
pi_166975563
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 11:45 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

dat is helemaal niet DE reden.
en een vrijgekochte slaaf, dus. okee. dat is dus een neger.
ben benieuwd of de andere pro-pieten hier nu een discussie met jou aangaan, want daar zijn er een aantal het helemaal niet mee eens.
Dat is wat ik begrepen heb van Anti-Pieten he ;-), dat van de slaaf. Zelf heb ik dit nooit zo gezien.

En ja, misschien ben ik arrogant. Ik ben in staat om positief in het leven te staan en niet alles om me heen als racisme/beledigend op te vatten. Jammer dat anderen dat niet kunnen.

Vraag me sowieso af wat je in een multiculturele samenleving doet als je cultuurverschillen niet kunt accepteren en je altijd aangevallen voelt over alles.

Dan kan je imo beter op een hutje in het bos gaan wonen :).

Sinterklaas is en blijft een sprookje. Dus in plaats van de Pieten een andere kleur geven, kan je er ook voor pleiten om het verhaal iets te veranderen. Dus in het verhaal knecht vervangen met hulp (dat mag neem ik aan wel toch? ZP als hulp voor de arme oude Sint?)

Al met al, het Sinterklaasfeest is bedoeld als een positief feest, een leuk feest voor iedereen.

Hoe kan je daar in godsnaam allemaal negatieve gedachtes over hebben.

Daarnaast mocht het toch niet helemaal je ding zijn of je het toch niet zo'n leuk feest vinden, doe er dan niet aan mee en blijf er buiten.

Kijk geen Sinterklaas tv (doen ouders zonder kinderen sowieso niet), en doe 2x in het jaar je boodschappen niet op koopavond en je hebt er geen last van..
pi_166976618
(donker) mensen die anno 2016 die blanke mensen de schuld gaan geven over de slavernij van vroeger, alsof wij het gvd zelf gedaan hebben, live on, leef in het heden en zoek een baan of andere hobby stelletje droeftoetters en laat ons kinderfeestje met rust!
pi_166976830
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 11:40 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

juw reactie suggereert dat ze wel degelijk een punt hebben, maar dat je gewoon ervoor kiest om net zo stug te doen als een stel mensen die je irritant stug vind doen.
Nee, ZIJ kiezen ervoor om Zwarte Piet naar HUN opvattingen (met als achtergrond het amerikaanse blackface) te interpreteren. Wanneer je sec alleen naar Zwarte Piet kijkt via DIE blackface tunnelvisie dan kan je niet anders zien dan blanken die negers uitbeelden en via de (met name) strip iconografie ligt dan de link naar de karikatuur van een neger enigzins voor de hand. Het is verder ook niet vreemd dat zij hem op deze manier zien omdat hun cultuur historische achtergrond niet die van Nederland is, maar die van henzelf, de Surinaamse e/o Caraïbische, die daarbij ook nog beïnvloed is door de Amerikaanse.

This is not Suriname, de Caraïben of Amerika, en cultuur historische opvattingen kan je niet 1 op 1 overplaatsen naar Nederland. Onze cultuur historische achtergrond is de Europese met oeroude heidense rituelen aangepast onder invloed van 'geloof'. Sinterklaas, de Zwarte Klazen, Krampus, de Mummers, La Fete L'Ours etc etc zijn allemaal zwarte schmink tradities niet gestoeld op het afbeelden van een neger. Wij kennen het Amerikaanse blackface hier niet of nauwelijks en zeker Zwarte Piet is daar ook geen exponent van.

Vandaar dat ik al regelmatig appelleer aan het voorstellings- en inlevingsvermogen van de anti-Piet activisten en sympathisanten omdat de blackface-interpretatie stoelt op een misvatting. Een misvatting die simpel op te lossen is door even te luisteren.

Zwarte Piet is geen blackface. Ook nooit zo bedoeld. Alle uiterlijke kenmerken die men via blackface en (met name) strip-iconografie associeert met een karikatuur van een neger zijn namelijk ook volledig verklaarbaar vanuit de cultuur historische achtergronden van het archetype Zwarte Piet, welke niets met de neger-blackface te maken heeft.

Alwaar IK hier dus wél kan inzien waarom de anti-Piet activisten Zwarte Piet opvatten via blackface en iconografie als een karikatuur van een neger zien zij, of weigeren zij, in te zien waarom de pro-Pieten hem niet zo zien. Waarom de pro-Pieten Zwarte Piet gewoon zien als 'Zwarte Piet', een archetype.

En alles staat of valt met de juiste interpretatie. Indien Zwarte Piet niet als neger wordt geïnterpreteerd dan slaat dat de bodem finaal uit Zwarte Piet = racisme = neger = slaaf = herstelbetalingen. Dat zal ook de reden zijn dat men niet wil luisteren want dan moet men erkennen dat er ook een andere interpretatie mogelijk is.

Dus als we het over stug hebben, dan lijkt mij dat dat maar 1 enkele partij is, en wel de anti-Piet activisten en hun sympathisanten. Erg vervelend als telkens alles maar van 1 kant moet komen.

Zonder dat de anti-Piet activisten bereid zijn te luisteren e/o begrip willen tonen voor de pro-Piet interpretatie van Zwarte Piet lijkt het mij dat we inderdaad op het punt zijn gekomen van 'tot hier en niet verder'. (zoals de slogan luidt van KOZP)

“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_166976898
Het ironische is, is dat de donkere zeikerds onder ons zichzelf voorral discrimineren.
Omdat ze een donkere huidskleur hebben, vallen ze over alles wat er ook maar een beetje mee te maken heeft.

De truc is verder te kijken dan je huidskleur. Ik vorm mijn mening over een persoon naar aanleiding van zijn gedrag, niet van zijn huidskleur. (nou ja, als die persoon pimpelpaars is dan misschien niet ) 8)7 )

Het ding is, als je mensen blijft attenderen op je huidskleur, dus het verschil in huidskleur. Dat mensen ook niet echt de kans hebben om je niet op je huidskleur te beoordelen. Je houdt het immers zelf keer of keer in stand.

Als je bijv bij een controle van de politie gelijk roept: "Racisme! Alleen omdat ik zwart ben!!". Tja, dan zou het ook eens een backfire effect kunnen hebben..
pi_166976902
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 11:52 schreef Redbullkid het volgende:

[..]

Dat is wat ik begrepen heb van Anti-Pieten he ;-), dat van de slaaf. Zelf heb ik dit nooit zo gezien.

En ja, misschien ben ik arrogant. Ik ben in staat om positief in het leven te staan en niet alles om me heen als racisme/beledigend op te vatten. Jammer dat anderen dat niet kunnen.

Vraag me sowieso af wat je in een multiculturele samenleving doet als je cultuurverschillen niet kunt accepteren en je altijd aangevallen voelt over alles.

Dan kan je imo beter op een hutje in het bos gaan wonen :).

Sinterklaas is en blijft een sprookje. Dus in plaats van de Pieten een andere kleur geven, kan je er ook voor pleiten om het verhaal iets te veranderen. Dus in het verhaal knecht vervangen met hulp (dat mag neem ik aan wel toch? ZP als hulp voor de arme oude Sint?)

Al met al, het Sinterklaasfeest is bedoeld als een positief feest, een leuk feest voor iedereen.

Hoe kan je daar in godsnaam allemaal negatieve gedachtes over hebben.

Daarnaast mocht het toch niet helemaal je ding zijn of je het toch niet zo'n leuk feest vinden, doe er dan niet aan mee en blijf er buiten.

Kijk geen Sinterklaas tv (doen ouders zonder kinderen sowieso niet), en doe 2x in het jaar je boodschappen niet op koopavond en je hebt er geen last van..
als je niet tegen kritiek kan in een muliculti samenleving, moet jij mischien maar in en hutje op de hei gaan wonen.
je zegt multi culti, maar doet alsof het land van jou is.
  dinsdag 29 november 2016 @ 12:53:45 #128
3542 Gia
User under construction
pi_166976958
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 09:43 schreef Chadi het volgende:

[..]

Knecht is gewoon slaaf. Als je zegt dat het traditie is en sinterklaas al eeuwen een knecht had dan is dat slaaf. Dat was hoe je vroeger een slaaf of een dienaar noemde. Daar komt dat woord vandaan. Waarom zijn er geen blanke knechten van sinterklaas?

Nee, knecht is niet gelijk aan slaaf. Dan heeft mijn vader, die melkboer was, slaven in dienst gehad? Vroeger was het heel gewoon om als knecht van de melkboer of bakker te werken.

http://synoniemen.net/index.php?zoekterm=knecht
Allemaal synoniemen, en slaaf staat er ook bij. ONDER ANDERE.
Het werkwoord knechten betekent inderdaad dwangmatig voor je laten werken.
Maar het zn knecht betekent in de meeste gevallen, bediende of hulp. Dus in dienst van.

Het komt op mij echt over dat negers zich al een slaaf voelen als ze werken voor een blanke baas die hun opdraagt dingen te doen. Lijkt wel of dit in hun systeem zit. Bij sommigen dan, hè.

De mensen die hier ageren tegen Zwarte Piet vanwege een vermeende slaven achtergrond, hebben waarschijnlijk zelf geen enkele voorouder die ooit echt slaaf is geweest.

Onderstaand is zeker wel al eerder gepost hier, maar ja, wat niet....
Het verklaart wel hoe zwarte Piet, waarschijnlijk, is toegevoegd aan het sinterklaasfeest:
https://www.meertens.knaw(...)ieter-me-knecht-1850
pi_166977014
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 12:52 schreef Redbullkid het volgende:
Het ironische is, is dat de donkere zeikerds onder ons zichzelf voorral discrimineren.
Omdat ze een donkere huidskleur hebben, vallen ze over alles wat er ook maar een beetje mee te maken heeft.

De truc is verder te kijken dan je huidskleur. Ik vorm mijn mening over een persoon naar aanleiding van zijn gedrag, niet van zijn huidskleur. (nou ja, als die persoon pimpelpaars is dan misschien niet ) 8)7 )

Het ding is, als je mensen blijft attenderen op je huidskleur, dus het verschil in huidskleur. Dat mensen ook niet echt de kans hebben om je niet op je huidskleur te beoordelen. Je houdt het immers zelf keer of keer in stand.

Als je bijv bij een controle van de politie gelijk roept: "Racisme! Alleen omdat ik zwart ben!!". Tja, dan zou het ook eens een backfire effect kunnen hebben..
en dat allemaal omdat je je racistische element in je kinderfeestje wilt behouden.
pi_166977032
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 12:52 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

als je niet tegen kritiek kan in een muliculti samenleving, moet jij mischien maar in en hutje op de hei gaan wonen.
je zegt multi culti, maar doet alsof het land van jou is.
Gast, echt. Ik geef echt geen neuk. Kritiek mag er best zijn. Eisen op verandering als een minderheid is gewoon een nee. Democratische samenleving, je moet bij een dictatuur gaan wonen als je dat beter schikt.

Dit land is inderdaad van mij, en van jou en van de anderen die hier wonen.

Ik zou mijn stuk nog eens lezen ;-)
pi_166977053
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 09:43 schreef Chadi het volgende:

[..]

Knecht is gewoon slaaf. Als je zegt dat het traditie is en sinterklaas al eeuwen een knecht had dan is dat slaaf. Dat was hoe je vroeger een slaaf of een dienaar noemde. Daar komt dat woord vandaan
Haha. Nee. Knecht is gewoon een beroep. Zowel mijn overgrootvader als opa en oma hadden knechten en dat waren absoluut geen slaven.

Beetje neerbuigend over een beroep doen maakt het anti-pieten punt niet bepaald sterker.
Conscience do cost.
pi_166977077
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 12:55 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

en dat allemaal omdat je je racistische element in je kinderfeestje wilt behouden.
Nope, omdat ik er niet mee eens ben dat ZP racistisch is omdat het naar mijn mening NIETS met negers te maken heeft.

Net zoals ik het er niet mee eens zou zijn als mensen de kleine helpers van de Kerstman hetzelfde is als lilliputters.
  dinsdag 29 november 2016 @ 12:59:22 #133
272296 Jan_Lul
Ik zit hier niet voor
pi_166977123
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 08:37 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

hakenkruizen zijn hier nog steeds verboden.
Nee hoor....
pi_166977135
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 12:49 schreef Montagui het volgende:

[..]

Nee, ZIJ kiezen ervoor om Zwarte Piet naar HUN opvattingen (met als achtergrond het amerikaanse blackface) te interpreteren. Wanneer je sec alleen naar Zwarte Piet kijkt via DIE blackface tunnelvisie dan kan je niet anders zien dan blanken die negers uitbeelden en via de (met name) strip iconografie ligt dan de link naar de karikatuur van een neger enigzins voor de hand. Het is verder ook niet vreemd dat zij hem op deze manier zien omdat hun cultuur historische achtergrond niet die van Nederland is, maar die van henzelf, de Surinaamse e/o Caraïbische, die daarbij ook nog beïnvloed is door de Amerikaanse.

This is not Suriname, de Caraïben of Amerika, en cultuur historische opvattingen kan je niet 1 op 1 overplaatsen naar Nederland. Onze cultuur historische achtergrond is de Europese met oeroude heidense rituelen aangepast onder invloed van 'geloof'. Sinterklaas, de Zwarte Klazen, Krampus, de Mummers, La Fete L'Ours etc etc zijn allemaal zwarte schmink tradities niet gestoeld op het afbeelden van een neger. Wij kennen het Amerikaanse blackface hier niet of nauwelijks en zeker Zwarte Piet is daar ook geen exponent van.

Vandaar dat ik al regelmatig appelleer aan het voorstellings- en inlevingsvermogen van de anti-Piet activisten en sympathisanten omdat de blackface-interpretatie stoelt op een misvatting. Een misvatting die simpel op te lossen is door even te luisteren.

Zwarte Piet is geen blackface. Ook nooit zo bedoeld. Alle uiterlijke kenmerken die men via blackface en (met name) strip-iconografie associeert met een karikatuur van een neger zijn namelijk ook volledig verklaarbaar vanuit de cultuur historische achtergronden van het archetype Zwarte Piet, welke niets met de neger-blackface te maken heeft.

Alwaar IK hier dus wél kan inzien waarom de anti-Piet activisten Zwarte Piet opvatten via blackface en iconografie als een karikatuur van een neger zien zij, of weigeren zij, in te zien waarom de pro-Pieten hem niet zo zien. Waarom de pro-Pieten Zwarte Piet gewoon zien als 'Zwarte Piet', een archetype.

En alles staat of valt met de juiste interpretatie. Indien Zwarte Piet niet als neger wordt geïnterpreteerd dan slaat dat de bodem finaal uit Zwarte Piet = racisme = neger = slaaf = herstelbetalingen. Dat zal ook de reden zijn dat men niet wil luisteren want dan moet men erkennen dat er ook een andere interpretatie mogelijk is.

Dus als we het over stug hebben, dan lijkt mij dat dat maar 1 enkele partij is, en wel de anti-Piet activisten en hun sympathisanten. Erg vervelend als telkens alles maar van 1 kant moet komen.

Zonder dat de anti-Piet activisten bereid zijn te luisteren e/o begrip willen tonen voor de pro-Piet interpretatie van Zwarte Piet lijkt het mij dat we inderdaad op het punt zijn gekomen van 'tot hier en niet verder'. (zoals de slogan luidt van KOZP)

[ afbeelding ]
jij hebt dus een gematigde view. en je wijst voor de andere kant alleen maar naar de ergste extremisten. dat is niet eerlijk, want zo hoef jij nooit wat te veranderen.

zie je nou hoe simpel ik je hele redenatie afbreek? je gebruikt dat gewoon als excuus om niks meer te hoeven. kijk nou gewoon eens naar het issue, zonder je beschuldigd te voelen, en zonder de strijd aan te gaan met een stelletje radicalen. misschien dat we dan ergens komen. als je dat niet kan, ben je net zo'n extremist geworden als die anti pieten van je foto.
pi_166977145
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 12:59 schreef Jan_Lul het volgende:

[..]

Nee hoor....
vertel...
pi_166977198
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 12:55 schreef Redbullkid het volgende:

[..]

Gast, echt. Ik geef echt geen neuk. Kritiek mag er best zijn. Eisen op verandering als een minderheid is gewoon een nee. Democratische samenleving, je moet bij een dictatuur gaan wonen als je dat beter schikt.

Dit land is inderdaad van mij, en van jou en van de anderen die hier wonen.

Ik zou mijn stuk nog eens lezen ;-)
je moet je een beetje aanpassen, zo simpel is dat. maar dat kan je kennelijk niet. en je snapt niet dat anderen iets heel erg kunnen vinden. iets wat jij doet.
pi_166977232
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 12:59 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

jij hebt dus een gematigde view. en je wijst voor de andere kant alleen maar naar de ergste extremisten.
Dat zijn dan ook de meeste tegenstanders.
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
pi_166977252
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 12:57 schreef Redbullkid het volgende:

[..]

Nope, omdat ik er niet mee eens ben dat ZP racistisch is omdat het naar mijn mening NIETS met negers te maken heeft.

Net zoals ik het er niet mee eens zou zijn als mensen de kleine helpers van de Kerstman hetzelfde is als lilliputters.
nou, blijf maar lekker racistisch doen dan, en het ontkennen. ik vind het raar hoor. wat boeit het nou of ZP eruit ziet als een nevger, of wat anders, zodat ie er niet meer uitziet als een neger. gewoon doen, dat veranderen, en klaar. toon eens wat begrip voor de gevoelens van anderen.
pi_166977257
Wat een leuk kinderfeest.
Zolang ZP maar zwart is.
Anders word ik boos.
wooblabalurg
pi_166977267
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:04 schreef JeSuisDroppie het volgende:

[..]

Dat zijn dan ook de meeste tegenstanders.
bijna een op de vijf nederlanders.
pi_166977283
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:02 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

je moet je een beetje aanpassen, zo simpel is dat. maar dat kan je kennelijk niet. en je snapt niet dat anderen iets heel erg kunnen vinden. iets wat jij doet.
Ik moet helemaal niks. Meerderheid is voor ZP dus de minderheid moet zich aanpassen.

Volgens mij weet jij niet wat een democratie inhoudt is het wel?

Ik vind het ook heel erg dat dieren zonder verdoving de nek word doodgesneden onder de noemer van rein slachten. Maar ik ben geen type die gelijk in de media moet gaan zeiken.
  dinsdag 29 november 2016 @ 13:08:22 #142
3542 Gia
User under construction
pi_166977334
Onderstaand wat volkeren die uitgebeeld worden, op hun karakteristieke kenmerken:

Oostenrijk

Rusland

Arabier

Chinees

Touareg of zo

Mexicaan

En dan ook nog een volk wat echt onderdrukt en uitgemoord is, en die toch veelvuldig uitgebeeld worden met carnaval, de indianen:


Toch valt niemand van hen erover dat ze worden uitgebeeld.
Ze lopen er, over het algemeen, zo niet meer bij.
Nederlanders worden altijd uitgebeeld op klompen naast een molen.

Negers zijn zwart, hebben kroeshaar en dikke lippen.
Dit slaat op negers, niet op slaven.

Zwarte Piet kan best een neger zijn, een moor, maar geen slaaf.

Letterlijk bij alles waar het woord neger bij komt kijken, wordt de associatie gelegd met slavernij en dat is dikke onzin.
pi_166977360
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 12:59 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

jij hebt dus een gematigde view. en je wijst voor de andere kant alleen maar naar de ergste extremisten. dat is niet eerlijk, want zo hoef jij nooit wat te veranderen.

zie je nou hoe simpel ik je hele redenatie afbreek? je gebruikt dat gewoon als excuus om niks meer te hoeven. kijk nou gewoon eens naar het issue, zonder je beschuldigd te voelen, en zonder de strijd aan te gaan met een stelletje radicalen. misschien dat we dan ergens komen. als je dat niet kan, ben je net zo'n extremist geworden als die anti pieten van je foto.
Wat voor de radicalen geldt, geldt ook voor de gematigden.

Aan Zwarte Piet hoeft niets veranderd te worden.

Wat is dan de reden van de gematigden om hem te veranderen? Omdat zij zich inleven in de 'gekwetsten'? Gekwetsten die Zwarte Piet onjuist interpreteren. Is het misschien 'white guilt', 'white superiority', 'white innocence' e/o 'cultural appropriation'? Ben je als gematigde dan niet verkeerd bezig? Hoef je je als gematigde anti-Piet je niet te bekommeren over de gevoelens van degenen die hem niet willen veranderen, en die dat dan ook nog eens niet willen om de juiste redenen?

Ben je dan niet bezig met een soort van omgekeerd racisme?
“To destroy a people you must first sever their roots.”
  dinsdag 29 november 2016 @ 13:14:41 #144
3542 Gia
User under construction
pi_166977515
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:09 schreef Montagui het volgende:
Ben je dan niet bezig met een soort van omgekeerd racisme?
Inderdaad. De mentaliteit van 'kijk ons eens goed zijn, we komen voor een minderheid op'
Blèèèh. Walgelijk.

Een minderheid die zich ten onrechte bescheten voelt. Er wordt niet gelinkt naar de slavernij. Niet iedere neger, of iemand verkleed als neger, heeft te maken met slavernij.

Als Zwarte Piet, hedentendage, aan een ketting zou lopen, of zou moeten kruipen voor Sinterklaas, DAN zouden ze een punt hebben.
Maar Zwarte Piet is gewoon een werknemer van Sinterklaas die helpt met de bezorging van de kadootjes en snoep uitdeelt aan kinderen en kinderen aan 't lachen maakt.

Oh, wat slecht!
pi_166977702
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:14 schreef Gia het volgende:

[..]

Inderdaad. De mentaliteit van 'kijk ons eens goed zijn, we komen voor een minderheid op'
Blèèèh. Walgelijk.

Een minderheid die zich ten onrechte bescheten voelt. Er wordt niet gelinkt naar de slavernij. Niet iedere neger, of iemand verkleed als neger, heeft te maken met slavernij.

Als Zwarte Piet, hedentendage, aan een ketting zou lopen, of zou moeten kruipen voor Sinterklaas, DAN zouden ze een punt hebben.
Maar Zwarte Piet is gewoon een werknemer van Sinterklaas die helpt met de bezorging van de kadootjes en snoep uitdeelt aan kinderen en kinderen aan 't lachen maakt.

Oh, wat slecht!
Waarom zou dat slecht zijn?
wooblabalurg
  dinsdag 29 november 2016 @ 13:21:54 #146
3542 Gia
User under construction
pi_166977734
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:20 schreef Baconbus het volgende:
Waarom zou dat slecht zijn?
Dat moet je aan de antipieten vragen. Die vinden het zwarte piet spelen schijnbaar slecht.
pi_166977814
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:21 schreef Gia het volgende:

[..]

Dat moet je aan de antipieten vragen. Die vinden het zwarte piet spelen schijnbaar slecht.
Jij zegt dat ZP een werknemer is van Sinterklaas die helpt met de bezorging etc. Daarna zeg je oh wat slecht.

Waarom is dat slecht?
wooblabalurg
pi_166978145
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:06 schreef Redbullkid het volgende:

[..]

Ik moet helemaal niks. Meerderheid is voor ZP dus de minderheid moet zich aanpassen.

Volgens mij weet jij niet wat een democratie inhoudt is het wel?

Ik vind het ook heel erg dat dieren zonder verdoving de nek word doodgesneden onder de noemer van rein slachten. Maar ik ben geen type die gelijk in de media moet gaan zeiken.
ach, ritueel slachten. het advies was verbieden. de tussenweg is dat de regels zijn aangescherpt om dierenleed te voorkomen.

ZO werkt dat in nederland. poldermodel. overleg. compromis.
of wist je dat niet? want zo gaat dat al sinds de allereerste nederlandse grondwet.
heel on-nederlands, om stug je stelling in te nemen en nooit meer te verlaten.
pi_166978165
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:40 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

heel on-nederlands, om stug je stelling in te nemen en nooit meer te verlaten.
Die pijnlijke ironie.
Conscience do cost.
  dinsdag 29 november 2016 @ 13:44:58 #150
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_166978250
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:40 schreef ems. het volgende:

[..]

Die pijnlijke ironie.
Dat geldt natuurlijk alleen voor anderen :P
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_166978266
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:40 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

ach, ritueel slachten. het advies was verbieden. de tussenweg is dat de regels zijn aangescherpt om dierenleed te voorkomen.

ZO werkt dat in nederland. poldermodel. overleg. compromis.
of wist je dat niet? want zo gaat dat al sinds de allereerste nederlandse grondwet.
heel on-nederlands, om stug je stelling in te nemen en nooit meer te verlaten.
Gaat alsnog zonder verdoving vriend. Dus voor mij alsnog niet opgelost.

Democratie = meerderheid beslist.

Anti Pieten = minderheid

Conclusie jammer joh ;)
pi_166978280
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:08 schreef Gia het volgende:
Onderstaand wat volkeren die uitgebeeld worden, op hun karakteristieke kenmerken:

Oostenrijk
[ afbeelding ]
Rusland
[ afbeelding ]
Arabier
[ afbeelding ]
Chinees
[ afbeelding ]
Touareg of zo
[ afbeelding ]
Mexicaan
[ afbeelding ]
En dan ook nog een volk wat echt onderdrukt en uitgemoord is, en die toch veelvuldig uitgebeeld worden met carnaval, de indianen:
[ afbeelding ]

Toch valt niemand van hen erover dat ze worden uitgebeeld.
Ze lopen er, over het algemeen, zo niet meer bij.
Nederlanders worden altijd uitgebeeld op klompen naast een molen.

Negers zijn zwart, hebben kroeshaar en dikke lippen.
Dit slaat op negers, niet op slaven.

Zwarte Piet kan best een neger zijn, een moor, maar geen slaaf.

Letterlijk bij alles waar het woord neger bij komt kijken, wordt de associatie gelegd met slavernij en dat is dikke onzin.
die native americans vinden dat wel degelijk heel vervelend. misschien weet jij daar gewoon niks van af.
en dat arabieren karikaturen vervelend vinden, dat zou je toch ook wel moeten weten.
of de schinees als gele spleetoog. denk je dat zij dat leuk vinden? vinjd jij het leuk als een relturk het heeft over die kanker nederlandse kaaskoppen?
pi_166978295
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:44 schreef Perrin het volgende:

[..]

Dat geldt natuurlijk alleen voor anderen :P
Net als het "Nederland is een land van compromis"-argument. Wordt ook alleen uit de kast getrokken voor zaken waar men achter staat. Als een minderheid opeens iets wilt waar men tegen is dan is de democratie spontaan weer absoluut :P
Conscience do cost.
pi_166978401
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:09 schreef Montagui het volgende:

[..]

Wat voor de radicalen geldt, geldt ook voor de gematigden.

Aan Zwarte Piet hoeft niets veranderd te worden.

Wat is dan de reden van de gematigden om hem te veranderen? Omdat zij zich inleven in de 'gekwetsten'? Gekwetsten die Zwarte Piet onjuist interpreteren. Is het misschien 'white guilt', 'white superiority', 'white innocence' e/o 'cultural appropriation'? Ben je als gematigde dan niet verkeerd bezig? Hoef je je als gematigde anti-Piet je niet te bekommeren over de gevoelens van degenen die hem niet willen veranderen, en die dat dan ook nog eens niet willen om de juiste redenen?

Ben je dan niet bezig met een soort van omgekeerd racisme?
nee, jij bent bezig met ontkenning van iets was gewoon duidelijk is. ik schaam me ervoor, ja, als blanke, als nederlander, en ook gewoon als mens. en ik ben best wel gewend dat lang niet iedereen ziet wat ik zie, ik ben redelijk gevoelig voor dit soort zaken. maar hierbij is het me een raadsel dat half nderland zo stug doet. het doet me denken dat we toch misschien wel een fout volkje zijn, diep van binnen. zoals we dat ook waren in Indonesië, bijvoorbeeld. waar je nauwelijks wat over leert, op onze scholen.
  dinsdag 29 november 2016 @ 13:51:39 #155
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166978431
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:08 schreef Gia het volgende:
Onderstaand wat volkeren die uitgebeeld worden, op hun karakteristieke kenmerken:

Oostenrijk
[ afbeelding ]
Niks Oostenrijk, dat moeten Beieren voorstellen. De "Kabeljauwen".

Maar goed, dat is ook eigenlijk het punt, als je de details niet kunt zien (of niet weet te duiden), gaat alles op de grote hoop. Van Alpenbewoner tot zwartgeschmickte. Daarom zien Nederlanders een Zwarte Piet waar anderen slechts een Blackface/neger/slaaf zien en daarom zien Beieren wel het verschil tussen een Beier en andere Alpenlanders.
pi_166978443
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:50 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

nee, jij bent bezig met ontkenning van iets was gewoon duidelijk is. ik schaam me ervoor, ja, als blanke, als nederlander, en ook gewoon als mens. en ik ben best wel gewend dat lang niet iedereen ziet wat ik zie, ik ben redelijk gevoelig voor dit soort zaken. maar hierbij is het me een raadsel dat half nderland zo stug doet.
Je bedoelt dat jij wel even voor de donkere medemens bepaalt waar zij zich beledigd over dienen te voelen. Beetje hetzelfde verhaal als de mensen die stellen dat het aanstellerij is, dus.
quote:
het doet me denken dat we toch misschien wel een fout volkje zijn, diep van binnen. zoals we dat ook waren in Indonesië, bijvoorbeeld. waar je nauwelijks wat over leert, op onze scholen.
Dan ben je naar de verkeerde scholen gegaan want VOC en Indonesië waren juist een van de speerpunten bij de geschiedenislessen hier.
Conscience do cost.
pi_166978460
De witte pro-piet tokkies grijpen nu ook naar geweld om hun racistische mening kracht bij te zetten. Om te kotsen hoe zij een kinderfeest vergallen!

https://www.duic.nl/crimi(...)e-piet-demonstratie/
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_166978462
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:14 schreef Gia het volgende:

[..]

Inderdaad. De mentaliteit van 'kijk ons eens goed zijn, we komen voor een minderheid op'
Blèèèh. Walgelijk.

Een minderheid die zich ten onrechte bescheten voelt. Er wordt niet gelinkt naar de slavernij. Niet iedere neger, of iemand verkleed als neger, heeft te maken met slavernij.

Als Zwarte Piet, hedentendage, aan een ketting zou lopen, of zou moeten kruipen voor Sinterklaas, DAN zouden ze een punt hebben.
Maar Zwarte Piet is gewoon een werknemer van Sinterklaas die helpt met de bezorging van de kadootjes en snoep uitdeelt aan kinderen en kinderen aan 't lachen maakt.

Oh, wat slecht!
kennelijk is het nog steeds erg kwetsend zo. jij begrijpt dat kennelijk niet. ik denk dan; misschien moet je je dan afvragen of er niet iets mis is met jouw gevoel. maar goed..
  dinsdag 29 november 2016 @ 13:53:32 #159
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166978477
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:25 schreef Baconbus het volgende:

[..]

Jij zegt dat ZP een werknemer is van Sinterklaas die helpt met de bezorging etc. Daarna zeg je oh wat slecht.

Waarom is dat slecht?
Gia probeert zich in de anti-pieten in te leven. Wat er hier meer doen, maar wat anti-pieten blijkbaar niet kunnen. Zich inleven in mensen met een andere mening.
pi_166978484
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:51 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Niks Oostenrijk, dat moeten Beieren voorstellen. De "Kabeljauwen".

Maar goed, dat is ook eigenlijk het punt, als je de details niet kunt zien (of niet weet te duiden), gaat alles op de grote hoop. Van Alpenbewoner tot zwartgeschmickte. Daarom zien Nederlanders een Zwarte Piet waar anderen slechts een Blackface/neger/slaaf zien en daarom zien Beieren wel het verschil tussen een Beier en andere Alpenlanders.
Maar goed, dit is onze cultuur en die andere mensen snappen dat niet dus jammer dan.
wooblabalurg
  dinsdag 29 november 2016 @ 13:54:07 #161
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166978491
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:40 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

ach, ritueel slachten. het advies was verbieden. de tussenweg is dat de regels zijn aangescherpt om dierenleed te voorkomen.

ZO werkt dat in nederland. poldermodel. overleg. compromis.
of wist je dat niet? want zo gaat dat al sinds de allereerste nederlandse grondwet.
heel on-nederlands, om stug je stelling in te nemen en nooit meer te verlaten.
Stelling van Amsterdam. Nuff said.
pi_166978505
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:40 schreef ems. het volgende:

[..]

Die pijnlijke ironie.
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:44 schreef Perrin het volgende:

[..]

Dat geldt natuurlijk alleen voor anderen :P
dat geldt net zo goed voor de anti-activisten groepjes, als je dat soms bedoelt. wil je daar graag mee vergeleken worden?
pi_166978506
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:53 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Gia probeert zich in de anti-pieten in te leven. Wat er hier meer doen, maar wat anti-pieten blijkbaar niet kunnen. Zich inleven in mensen met een andere mening.
Jij denkt ook dat mensen werknemers van Sinterklaas die helpen met de bezorging etc. heel slecht vinden?
Wel geinig dat meer mensen zo denken.
wooblabalurg
pi_166978525
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:08 schreef Gia het volgende:
Onderstaand wat volkeren die uitgebeeld worden, op hun karakteristieke kenmerken:

Oostenrijk
[ afbeelding ]
Rusland
[ afbeelding ]
Arabier
[ afbeelding ]
Chinees
[ afbeelding ]
Touareg of zo
[ afbeelding ]
Mexicaan
[ afbeelding ]
En dan ook nog een volk wat echt onderdrukt en uitgemoord is, en die toch veelvuldig uitgebeeld worden met carnaval, de indianen:
[ afbeelding ]

Toch valt niemand van hen erover dat ze worden uitgebeeld.
Ze lopen er, over het algemeen, zo niet meer bij.
Nederlanders worden altijd uitgebeeld op klompen naast een molen.

Negers zijn zwart, hebben kroeshaar en dikke lippen.
Dit slaat op negers, niet op slaven.

Zwarte Piet kan best een neger zijn, een moor, maar geen slaaf.

Letterlijk bij alles waar het woord neger bij komt kijken, wordt de associatie gelegd met slavernij en dat is dikke onzin.
Jij hebt er echt geen problemen mee om je posts te doorspekken met leugens he? Of heeft je ziekte inmiddels je brein aangetast?

Native Americans strijden al jaren tegen stereotypering van hoe zij worden uitgebeeld, net als Mexicanen. Arabieren en Chinezen zijn er trouwens ook niet blij mee. Dat jij daar geen weet van hebt is een heel ander verhaal. Dus er komt weer eens een hoop domme stront uit jouw mond / vingers... Maar ach, dat zijn de FOK! users inmiddels al jaren van jou gewend...
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_166978564
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:45 schreef Redbullkid het volgende:

[..]

Gaat alsnog zonder verdoving vriend. Dus voor mij alsnog niet opgelost.

Democratie = meerderheid beslist.

Anti Pieten = minderheid

Conclusie jammer joh ;)
ben jij soms een dieren activist? eet je vlees?

en nogmaals: poldermodel. zo lossen wij de zaken op hier. of denk je dat bij werknemers-werkgevers overleg de meerderheid wint? want dan verliezen de werkgevers het altijd.
  dinsdag 29 november 2016 @ 13:58:19 #166
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166978579
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:54 schreef Baconbus het volgende:

[..]

Jij denkt ook dat mensen werknemers van Sinterklaas die helpen met de bezorging etc. heel slecht vinden?
Wel geinig dat meer mensen zo denken.
Nee, maar ik heb dan ook het voordeel dat ik kan lezen. Voor Jip en Janneke (oh foei, allebei zwarten!):

Zwarte Piet is een figuur die een oude man helpt met het leven, het bezorgen van pakjes, het uitdelen van snoep en zo voorts.
Anti-pietmensen vinden dit blijkbaar heel erg slecht. Die zijn daar namelijk tegen. Dat iemand iemand anders helpt. Want dan ben je een slaaf. Slaven zijn hartstikke fout. Boe, boe, roepen de anti-pieten.
pi_166978594
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:50 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

nee, jij bent bezig met ontkenning van iets was gewoon duidelijk is. ik schaam me ervoor, ja, als blanke, als nederlander, en ook gewoon als mens. en ik ben best wel gewend dat lang niet iedereen ziet wat ik zie, ik ben redelijk gevoelig voor dit soort zaken. maar hierbij is het me een raadsel dat half nderland zo stug doet. het doet me denken dat we toch misschien wel een fout volkje zijn, diep van binnen. zoals we dat ook waren in Indonesië, bijvoorbeeld. waar je nauwelijks wat over leert, op onze scholen.
Als je nog even mijn post #125 terugleest dan kan ik alleen maar zeggen: "I rest my case".

Als er hier iemand vergelijkbaar is met de anti-Piet activisten ben jij het wel. Wat ik in die post schreef is 1 op1 toe te passen op jouw houding.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
  dinsdag 29 november 2016 @ 13:59:33 #168
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166978604
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:57 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

ben jij soms een dieren activist? eet je vlees?

en nogmaals: poldermodel. zo lossen wij de zaken op hier. of denk je dat bij werknemers-werkgevers overleg de meerderheid wint? want dan verliezen de werkgevers het altijd.
Daarom wordt in dat soort overleggen niet hoofdelijk gestemd.
pi_166978636
quote:
18s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:53 schreef Nielsch het volgende:
De witte pro-piet tokkies grijpen nu ook naar geweld om hun racistische mening kracht bij te zetten. Om te kotsen hoe zij een kinderfeest vergallen!

https://www.duic.nl/crimi(...)e-piet-demonstratie/
Minder erg dan een poging tot moord door een anti-Pieter.

http://www.metronieuws.nl(...)ver-powned-voor-auto

Man man man, ga terug in je holletje met je random post.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_166978685
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:52 schreef ems. het volgende:

[..]

Je bedoelt dat jij wel even voor de donkere medemens bepaalt waar zij zich beledigd over dienen te voelen. Beetje hetzelfde verhaal als de mensen die stellen dat het aanstellerij is, dus.

[..]
nee dus. ik bepaal voor mezelf (als nederlander) wat ik acceptabel gedrag vind. dit dus niet.
quote:
Dan ben je naar de verkeerde scholen gegaan want VOC en Indonesië waren juist een van de speerpunten bij de geschiedenislessen hier.
vele te weinig. en zeker als het om onze wandaden gaat. het leger, de eenheden die de politionele acties uit hebben gevoerd. bijna 60 jaar lang hebben die tegengehouden dat er uberhaubt een excuus kwam. om maar eens wat te noemen. en dan hebben we het nog niet eens over de uitbuiting die al in 1600 begon.
pi_166978688
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 14:01 schreef Montagui het volgende:

[..]

Minder erg dan een poging tot moord door een anti-Pieter.

http://www.metronieuws.nl(...)ver-powned-voor-auto

Man man man, ga terug in je holletje met je random post.
Jaja zo kennen we de achterlijke pro-piet tokkie weer, als het gaat om geweld vanuit hun kant mag het niet gemeld worden :') :') :') 8)7 8)7
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_166978724
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:54 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Stelling van Amsterdam. Nuff said.
heeft er echt geen ene reet mee te maken..
pi_166978775
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:59 schreef Montagui het volgende:

[..]

Als je nog even mijn post #125 terugleest dan kan ik alleen maar zeggen: "I rest my case".

Als er hier iemand vergelijkbaar is met de anti-Piet activisten ben jij het wel. Wat ik in die post schreef is 1 op1 toe te passen op jouw houding.
welnee... van mij hoeft ZP niet te worden afgeschaft. ook denk ik niet dat hel nederland het racistisch bedoelt. en ik ga ook geen kinderfeestje verpesten.

is dit een poging om me in een hoek te zetten? zodat je geen argumenten nodig hebt om je gelijk te halen?
  dinsdag 29 november 2016 @ 14:10:18 #174
3542 Gia
User under construction
pi_166978784
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:25 schreef Baconbus het volgende:

[..]

Jij zegt dat ZP een werknemer is van Sinterklaas die helpt met de bezorging etc. Daarna zeg je oh wat slecht.

Waarom is dat slecht?
Dat was sarcasme!! Duh.
pi_166978794
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:59 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Daarom wordt in dat soort overleggen niet hoofdelijk gestemd.
precies. het is een tegen een. en zo is het hier dus ook.
pi_166978810
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:58 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Nee, maar ik heb dan ook het voordeel dat ik kan lezen. Voor Jip en Janneke (oh foei, allebei zwarten!):

Zwarte Piet is een figuur die een oude man helpt met het leven, het bezorgen van pakjes, het uitdelen van snoep en zo voorts.
Anti-pietmensen vinden dit blijkbaar heel erg slecht. Die zijn daar namelijk tegen. Dat iemand iemand anders helpt. Want dan ben je een slaaf. Slaven zijn hartstikke fout. Boe, boe, roepen de anti-pieten.
Wat opmerkelijk dat Gia en jij allebei denken dat anti-pieten tegen werknemers zijn die helpen met de bezorging.
Dit standpunt was ik, ondanks de vele meningen, nog niet tegengekomen.
En je benadrukte nog wel dat jullie je zo inleven in wat een ander denkt.
wooblabalurg
pi_166978848
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 14:10 schreef Gia het volgende:

[..]

Dat was sarcasme!! Duh.
Dus ik hoefde het ook niet aan de anti-pieten te vragen? Of nu toch wel?
Is geen probleem hoor.
wooblabalurg
pi_166978852
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:57 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

ben jij soms een dieren activist? eet je vlees?

en nogmaals: poldermodel. zo lossen wij de zaken op hier. of denk je dat bij werknemers-werkgevers overleg de meerderheid wint? want dan verliezen de werkgevers het altijd.
Werkverhoudingen en democratie binnen het land zijn 2 verschillende dingen.

Nee ik ben geen dierenactivist, en ja ik eet vlees.

Ik heb er respect voor dat andere mensen een andere visie op dingen hebben, al zijn het niet de mijne of ben ik er niet mee eens.

Maar ik ga daar niet om zitten zeuren als een klein kind. Dat is het verschil.
  dinsdag 29 november 2016 @ 14:14:06 #179
3542 Gia
User under construction
pi_166978864
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:40 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

ach, ritueel slachten. het advies was verbieden. de tussenweg is dat de regels zijn aangescherpt om dierenleed te voorkomen.

ZO werkt dat in nederland. poldermodel. overleg. compromis.
of wist je dat niet? want zo gaat dat al sinds de allereerste nederlandse grondwet.
heel on-nederlands, om stug je stelling in te nemen en nooit meer te verlaten.
Er zijn al vele aanpassingen gedaan aan ZP, de taal, de zak, de roe, de rode lippen, de oorringen.

Wat de antipieten willen is duidelijk geen compromis. ZP moet gewoon helemaal weg. Het mag een blanke knecht worden, met blond haar, blauwe ogen, lopend op klompen, gekleed in een boerenkiel.



Zoiets, dus.
  dinsdag 29 november 2016 @ 14:15:46 #180
3542 Gia
User under construction
pi_166978899
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:46 schreef pokkerdepok het volgende:
die native americans vinden dat wel degelijk heel vervelend. misschien weet jij daar gewoon niks van af.
en dat arabieren karikaturen vervelend vinden, dat zou je toch ook wel moeten weten.
of de schinees als gele spleetoog. denk je dat zij dat leuk vinden? vinjd jij het leuk als een relturk het heeft over die kanker nederlandse kaaskoppen?
Er zullen ook wel mensen in Nederland wonen met voorouders die indianen waren. Maar ik zie niet op de barricaden springen. Net zo min als de chinezen, arabieren en Oostenrijkers, de gepersifleerd worden.
pi_166978973
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:08 schreef Gia het volgende:
Onderstaand wat volkeren die uitgebeeld worden, op hun karakteristieke kenmerken:

(...)
En dan ook nog een volk wat echt onderdrukt en uitgemoord is, en die toch veelvuldig uitgebeeld worden met carnaval, de indianen:
[ afbeelding ]

Toch valt niemand van hen erover dat ze worden uitgebeeld.
Ze lopen er, over het algemeen, zo niet meer bij.
Nederlanders worden altijd uitgebeeld op klompen naast een molen.

Negers zijn zwart, hebben kroeshaar en dikke lippen.
Dit slaat op negers, niet op slaven.

Zwarte Piet kan best een neger zijn, een moor, maar geen slaaf.

Letterlijk bij alles waar het woord neger bij komt kijken, wordt de associatie gelegd met slavernij en dat is dikke onzin.
Als in de VS een jaarlijks feest zou plaatsvinden waarbij een groep indianen kralen en spiegeltjes voor 1 cowboy uitdelen zou het waarschijnlijk dezelfde reacties oproepen.

En 'echt onderdrukt', waar heb je het over, in de witte wereld zijn zwarte mensen honderden jaren onderdrukt, als tweederangs burgers behandeld, van familie gescheiden, mishandeld verkracht en vermoord. Dat is de reden waarom het door witte mensen uitbeelden van zwarte mensen gevoeliger ligt, waarom is dat moeilijk te begrijpen?

Denk aan kankergrapjes die niet op prijs worden gesteld door mensen die een dierbare aan de ziekte zijn verloren.
Jusqu'ici tout va bien...
pi_166979029
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 14:13 schreef Redbullkid het volgende:

[..]

Werkverhoudingen en democratie binnen het land zijn 2 verschillende dingen.

Nee ik ben geen dierenactivist, en ja ik eet vlees.

Ik heb er respect voor dat andere mensen een andere visie op dingen hebben, al zijn het niet de mijne of ben ik er niet mee eens.

Maar ik ga daar niet om zitten zeuren als een klein kind. Dat is het verschil.
ik heb het ook niet over democratie, ik heb het over poldermodel, overleg en compromissen sluiten.

okee, dus je kan ook issues wmet bepaalde slachting hebben zonder dat je een dierenextremist bent? goh. goed onthouden. je HOEFT geen extremist te zijn om bepaalde issues aan te snijden.

en jij vind racisme dus maar gezeur...normale mensen vinden het vervelend als er racisme in het spel is, en dan doen ze graag een aanpassing om het beter te maken.
pi_166979052
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 14:14 schreef Gia het volgende:

[..]

Er zijn al vele aanpassingen gedaan aan ZP, de taal, de zak, de roe, de rode lippen, de oorringen.

Wat de antipieten willen is duidelijk geen compromis. ZP moet gewoon helemaal weg. Het mag een blanke knecht worden, met blond haar, blauwe ogen, lopend op klompen, gekleed in een boerenkiel.

[ afbeelding ]

Zoiets, dus.
dus jij bent wel voor die aanpassingen. nou prima, ik ook. zijn we het eens.
  dinsdag 29 november 2016 @ 14:23:21 #184
3542 Gia
User under construction
pi_166979066
quote:
6s.gif Op dinsdag 29 november 2016 14:04 schreef Nielsch het volgende:

Jaja zo kennen we de achterlijke pro-piet tokkie weer, als het gaat om geweld vanuit hun kant mag het niet gemeld worden :') :') :') 8)7 8)7
Dat commentaar van die sukkeltjes die dit filmpje maakten:
"Mensen lijdt voor deze man, die niets verkeerds heeft gedaan, hij wilde alleen niet voor de camera, en toen begon pownieuws te duwen"

Ja sorry hoor, maar bontmuts duwde duidelijk die reporter de straat op.
pi_166979081
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 14:15 schreef Gia het volgende:

[..]

Er zullen ook wel mensen in Nederland wonen met voorouders die indianen waren. Maar ik zie niet op de barricaden springen. Net zo min als de chinezen, arabieren en Oostenrijkers, de gepersifleerd worden.
moet je eens in bijvoorbeeld amerika gaan kijken..
en de arabieren,niet? serieus?
pi_166979084
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:54 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

[..]

dat geldt net zo goed voor de anti-activisten groepjes
Daarom dus de pijnlijke ironie waarbij je zelf exact hetgeen doet waar je andere mee op de vingers pacht te tikken.
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 14:04 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

nee dus. ik bepaal voor mezelf (als nederlander) wat ik acceptabel gedrag vind. dit dus niet.
Nee dus. Dat doe je namelijk voor een stuk meer Nederlanders dan alleen jezelf.

quote:
vele te weinig. en zeker als het om onze wandaden gaat. het leger, de eenheden die de politionele acties uit hebben gevoerd. bijna 60 jaar lang hebben die tegengehouden dat er uberhaubt een excuus kwam. om maar eens wat te noemen. en dan hebben we het nog niet eens over de uitbuiting die al in 1600 begon.
Zijn allemaal langsgekomen. Daarom zeg ik: projecteer jouw matige school niet op heel Nederland.

Maar Indonesië is zeker ook weer iets waar Nederlanders die er niets mee te maken hebben zich collectief schuldig over moeten voelen? _O-
Conscience do cost.
  dinsdag 29 november 2016 @ 14:32:47 #187
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_166979305
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 14:24 schreef ems. het volgende:

Maar Indonesië is zeker ook weer iets waar Nederlanders die er niets mee te maken hebben zich collectief schuldig over moeten voelen? _O-
Wij Nederlanders worden zondig geboren ;(
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  dinsdag 29 november 2016 @ 14:33:11 #188
3542 Gia
User under construction
pi_166979317
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 14:19 schreef Manono het volgende:

Als in de VS een jaarlijks feest zou plaatsvinden waarbij een groep indianen kralen en spiegeltjes voor 1 cowboy uitdelen zou het waarschijnlijk dezelfde reacties oproepen.

Tja:
http://reizen-en-recreati(...)eans-mardi-gras.html

Zoek zelf nog even op Mardigras kostuums en je zult zien dat daar ook allerlei volkeren worden uitgebeeld. En er worden kralen verzameld. Stel dat indianen dit gaan linken aan hun kralenhandel en geschiedenis???

Google anders maar eens op mardi gras indian tribes.
Schijnt nogal een redelijk veel voorkomend kostuum te zijn.
Voor de kralen ontbloten de vrouwen hun borsten.

Vrouwonvriendelijk feest. Toch zie je geen onderdrukte vrouwen eisen dat dit feest verboden of aangepast wordt.

  dinsdag 29 november 2016 @ 14:35:17 #189
3542 Gia
User under construction
pi_166979366
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 14:24 schreef pokkerdepok het volgende:

moet je eens in bijvoorbeeld amerika gaan kijken..
en de arabieren,niet? serieus?
We zijn niet in Amerika.
Ik zie hier geen arabieren eisen dat ze niet uitgebeeld mogen worden met carnaval.
Wel boerka's, en ook dat slaat nergens op.

Maar met carnaval zie je werkelijk allerlei volkeren uitgebeeld.
Maar als je als neger verkleed gaat, dan ben je een racist.
pi_166979388
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 14:09 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

welnee... van mij hoeft ZP niet te worden afgeschaft. ook denk ik niet dat hel nederland het racistisch bedoelt. en ik ga ook geen kinderfeestje verpesten.

is dit een poging om me in een hoek te zetten? zodat je geen argumenten nodig hebt om je gelijk te halen?
Als je zelf ook wel weet dat Zwarte Piet geen racisme is, waarom dan die houding?
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_166979435
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 14:32 schreef Perrin het volgende:

[..]

Wij Nederlanders worden zondig geboren ;(
Ik ben een Indo en wordt juist strontziek van dat volk dat wel even voor mij gaat bepalen waar ik me allemaal druk om moet maken en beledigd om moet voelen :P
Conscience do cost.
  dinsdag 29 november 2016 @ 14:50:36 #192
3542 Gia
User under construction
pi_166979688
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 14:38 schreef ems. het volgende:

Ik ben een Indo en wordt juist strontziek van dat volk dat wel even voor mij gaat bepalen waar ik me allemaal druk om moet maken en beledigd om moet voelen :P
Nou bij deze dan toch mijn welgemeende excuses aan wat jouw volk ooit is aangedaan door Nederlanders. Ik schaam me voor de voorouders van mijn landgenoten. O~)
pi_166979830
quote:
17s.gif Op dinsdag 29 november 2016 14:50 schreef Gia het volgende:

[..]

Nou bij deze dan toch mijn welgemeende excuses aan wat jouw volk ooit is aangedaan door Nederlanders. Ik schaam me voor de voorouders van mijn landgenoten. O~)
Dit geloof ik direct.
wooblabalurg
pi_166980745
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 14:35 schreef Gia het volgende:

[..]

We zijn niet in Amerika.
Ik zie hier geen arabieren eisen dat ze niet uitgebeeld mogen worden met carnaval.
Wel boerka's, en ook dat slaat nergens op.

Maar met carnaval zie je werkelijk allerlei volkeren uitgebeeld.
Maar als je als neger verkleed gaat, dan ben je een racist.
arabische burkas, ja. en uiteraard hun oppergod.
maar ook arabische karikaturen in films hebben het flink te verduren gehad. ik herinner me nog aladin, de disney tekenfilm.
en oh, ik mag geen voorbeeld van amerika geven. dat had je even erbij moeten zeggen, lol. je hebt het dus alleen maar over nederland?
en dan nog, denk je dat de negers de enigen zijn die hier ooit tegen discriminatie hebben geprotesteerd?
pi_166980761
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 14:36 schreef Montagui het volgende:

[..]

Als je zelf ook wel weet dat Zwarte Piet geen racisme is, waarom dan die houding?
zei ik dat?
pi_166980781
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 14:38 schreef ems. het volgende:

[..]

Ik ben een Indo en wordt juist strontziek van dat volk dat wel even voor mij gaat bepalen waar ik me allemaal druk om moet maken en beledigd om moet voelen :P
wilders is ook een indo. en die mervouw van pediga die allemala foute dingen zei in urtecht, ook.

indo's zijn dus half nederlands. is wat anders dan indonesier.
pi_166980839
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 15:55 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

wilders is ook een indo. en die mervouw van pediga die allemala foute dingen zei in urtecht, ook. just saying.
Ja, sommige indo's zijn kut. Sommigen niet. Net mensen die indo's. Je punt?
quote:
17s.gif Op dinsdag 29 november 2016 14:50 schreef Gia het volgende:

[..]

Nou bij deze dan toch mijn welgemeende excuses aan wat jouw volk ooit is aangedaan door Nederlanders. Ik schaam me voor de voorouders van mijn landgenoten. O~)
Hell no. Geld ophoesten zal je! Ondanks dat ik zelf dan ook meebetaal en ik het land waar ik nu woon en leef benadeel :(
Conscience do cost.
  dinsdag 29 november 2016 @ 16:17:46 #198
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166981262
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 14:11 schreef Baconbus het volgende:

[..]

Wat opmerkelijk dat Gia en jij allebei denken dat anti-pieten tegen werknemers zijn die helpen met de bezorging.
Dat is volgens de anti-pieten een teken van slavernij, omdat de geholpen persoon een blanke ("witte") is. En dat moet volgens de anti-pieten afgeschaft worden, zo'n herinnering aan slavernij.
pi_166981277
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 12:56 schreef ems. het volgende:

[..]

Haha. Nee. Knecht is gewoon een beroep. Zowel mijn overgrootvader als opa en oma hadden knechten en dat waren absoluut geen slaven.

Beetje neerbuigend over een beroep doen maakt het anti-pieten punt niet bepaald sterker.
Knecht is ander woord voor slaaf. Ken je eigen taal!
pi_166981293
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 15:54 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

zei ik dat?
Tja, het is het 1 of het ander he. ZP = racisme is de stelling. Je kan dat niet wegnuanceren naar een beetje racisme. Iets is racistisch of iets is dat niet. Je kunt ook niet een beetje zwanger zijn.

Dus als jij achter de stelling staat dat ZP racisme is dan verwijs ik weer naar mijn post 125 en 'rest ik mijn kees'.

Als je er niet achter staat dan blijft mijn vraag over je houding staan.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
  dinsdag 29 november 2016 @ 16:24:15 #201
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166981414
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 16:18 schreef Chadi het volgende:

[..]

Knecht is ander woord voor slaaf. Ken je eigen taal!
Luister naar je eige.
Het woord knecht kan voor slaaf worden gebruikt, maar lang niet alle knechten zijn slaven (meestal niet zelfs). En niet alle slaven hoeven knechten te zijn (de meesten waren dat niet).
Er is geen reden om aan te nemen dat in het geval van Zwarte Piet de betekenis "slaaf" bedoeld wordt als het om het woord knecht gaat, want Zwarte Piet was op geen enkele manier de ondergeschikte van Sinterklaas.
pi_166981424
hier een goed stukje adriaan van dis bij DWDD, die even uitlegt wat wij nederlanders zoal op onze kerfstok hebben.

http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/356838
pi_166981437
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 15:58 schreef ems. het volgende:

[..]

Ja, sommige indo's zijn kut. Sommigen niet. Net mensen die indo's. Je punt?

dat was mijn punt.
pi_166981515
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 november 2016 16:19 schreef Montagui het volgende:

[..]

Tja, het is het 1 of het ander he. ZP = racisme is de stelling. Je kan dat niet wegnuanceren naar een beetje racisme. Iets is racistisch of iets is dat niet. Je kunt ook niet een beetje zwanger zijn.

Dus als jij achter de stelling staat dat ZP racisme is dan verwijs ik weer naar mijn post 125 en 'rest ik mijn kees'.

Als je er niet achter staat dan blijft mijn vraag over je houding staan.
jij verzint wel even regeltjes over wat ik mag vinden..?

heb het al meerdere malen uitgelegd, maar goed...

de zwarte piet di eeen neger moet voorstellen IS racistisch. zwarte piet, de taditionele figuur is ouder dan de racistische, dus die was niet racistisch. totdat hij in een neger is veranderd.

en over de voorstanders; sommmigen zijn racistisch, veel vinden het niet racistisch en die kan je dus ook niet echt racist noemen. maar ze zijn wel voor iets racistisch.

ingewikkeld, he...
pi_166981516
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 16:18 schreef Chadi het volgende:

[..]

Knecht is ander woord voor slaaf. Ken je eigen taal!
Dat is het niet. Het wordt hoogstens geassocieerd met slaven door racistische mensen die neerbuigend doen over het beroep knecht.
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 16:25 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

dat was mijn punt.
Ok. Goed punt man.
Conscience do cost.
pi_166981739
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 16:29 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

jij verzint wel even regeltjes over wat ik mag vinden..?

heb het al meerdere malen uitgelegd, maar goed...

de zwarte piet di eeen neger moet voorstellen IS racistisch. zwarte piet, de taditionele figuur is ouder dan de racistische, dus die was niet racistisch. totdat hij in een neger is veranderd.

en over de voorstanders; sommmigen zijn racistisch, veel vinden het niet racistisch en die kan je dus ook niet echt racist noemen. maar ze zijn wel voor iets racistisch.

ingewikkeld, he...
Neuh, vrij duidelijk.

Jij vind dat Zwarte Piet veranderd is in een neger en daarom racistisch opgevat kan worden. Je hebt ook eerder aangegeven dat Darkie Day in Cornwall racistische elementen ging bevatten (de negerliederen), maar dat deze traditie weer in ere hersteld kon worden doordat die liederen weer verdwenen. Wanneer is voor jou Zwarte Piet weer acceptabel?

Wat mij betreft gaan we terug naar het duistere, de boeman figuur, opdat er geen discussie meer hoeft te zijn.

Uiteindelijk zal ik wel van mening met je verschillen in dat ik in Zwarte Piet niet een neger zag, zie of ooit zal zien.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
  dinsdag 29 november 2016 @ 16:47:07 #207
3542 Gia
User under construction
pi_166981819
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 15:53 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

arabische burkas, ja. en uiteraard hun oppergod.
maar ook arabische karikaturen in films hebben het flink te verduren gehad. ik herinner me nog aladin, de disney tekenfilm.
en oh, ik mag geen voorbeeld van amerika geven. dat had je even erbij moeten zeggen, lol. je hebt het dus alleen maar over nederland?
en dan nog, denk je dat de negers de enigen zijn die hier ooit tegen discriminatie hebben geprotesteerd?
Wat heeft ZP nu weer met discriminatie te maken?
Daarbij ben ik niet degene die Amerika erbij haalde. Geef alleen een voorbeeld waar ook een volk dat het flink te verduren heeft gehad wordt uitgebeeld met karakteristieke kenmerken.
Overeenkomst met Nederland? Ook daar wordt het niet verboden. Hier namelijk ook niet.
  dinsdag 29 november 2016 @ 16:49:06 #208
3542 Gia
User under construction
pi_166981859
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 16:18 schreef Chadi het volgende:

[..]

Knecht is ander woord voor slaaf. Ken je eigen taal!
ONDERE ANDERE.

Alle andere betekenissen van knecht slaan op betaalde hulpen, bedienden, enzo.
  dinsdag 29 november 2016 @ 16:52:29 #209
3542 Gia
User under construction
pi_166981941
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 16:18 schreef Chadi het volgende:

[..]

Knecht is ander woord voor slaaf. Ken je eigen taal!
We zullen het eens omdraaien....
Synoniemen voor slaaf:
slaaf:
m. (slaven), lijfeigene; (fig.) blinde volgeling.

als trefwoord met bijbehorende synoniemen:

slaaf (zn):
horige, lijfeigene
slaaf (zn):
onderworpene
slaaf (zn):
dienaar

Blinde volgeling: Alle moslims zijn slaven van Allah en Mohammed.
Want slaaf betekent o.a. onderworpene en Islam betekent onderwerping:

https://ejbron.wordpress.(...)ent-het-woord-islam/
  Moderator dinsdag 29 november 2016 @ 18:13:50 #210
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_166983221
dit is nu wel echt de laatst over gebleven discussie die geen klote met moslims te maken heeft volgens mij he maar knap dat jullie ze er iedere keer obsessief bij weten te slepen :')

echt _O_

knap :')
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  dinsdag 29 november 2016 @ 18:20:41 #211
3542 Gia
User under construction
pi_166983327
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 18:13 schreef sp3c het volgende:
dit is nu wel echt de laatst over gebleven discussie die geen klote met moslims te maken heeft volgens mij he maar knap dat jullie ze er iedere keer obsessief bij weten te slepen :')

echt _O_

knap :')
Ik geef alleen maar aan dat het onzin is om te focussen op 1 betekenis van knecht, omdat het andersom ook kan.
Knecht staat qua betekenis verder af van het woord slaaf dan islam.

Bij de synoniemen van slaaf staat ook niet het woord knecht.

Het is dus grote onzin om knecht gelijk te stellen aan slaaf.
  Moderator dinsdag 29 november 2016 @ 18:22:01 #212
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_166983350
ja man _O-
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  dinsdag 29 november 2016 @ 18:34:40 #213
3542 Gia
User under construction
pi_166983491
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 18:22 schreef sp3c het volgende:
ja man _O-
Goeie discussie.
Zoek op: synoniem slaaf
Je vindt dan enkele synoniemen, waaronder onderworpene. Islam is onderwerping, dus islam is slavernij.
Het woord knecht staat daar niet bij.

Dat houdt net zo hard stand als kijken naar synoniemen van knecht.
Daar zijn nogal wat hits op, waaronder slaaf.
Om dan keihard te stellen dat knecht=slaaf, zoals chadi doet, grote onzin is.
  Moderator dinsdag 29 november 2016 @ 18:43:53 #214
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_166983642
als ik zoek op synoniem knecht krijg ik: als eerste hit op google

knecht:m. (-en, -s),mannelijke bediende.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen:
knecht (zn):assistent, bediende, dienaar, dienstbode, hulpje, lakei, ondergeschikteknecht (zn):gezel, kameraadknecht (zn):slaaf

quote:
Bediende — bode — dienaar — dienstbode — knecht — lakei. Alle woorden duiden iemand aan, die in dienst van een ander staat. Dienaar is eigenlijk het algemeene woord en duidt ieder aan, die dient. Bediende duidt in het algemeen iemand aan, die voor loon dient. Door dienstboden verstaat men hoofdzakelijk de bij iemand inwonende vrouwelijke personen, die voor loon huiselijke werkzaamheden verrichten. Dienaar is deftiger dan bediende of dienstbode en veronderstelt een voornamer of gewichtiger werkkring; vandaar dat het gebezigd wordt in samenstellingen als kamerdienaar, gerechtsdienaar, staatsdienaar, enz. Bode is de benaming voor de dienaren aan openbare inrichtingen, ais b.v. het stadhuis, provinciaal gouvernement, een ministerie, terwijl de dienaar, die daar bij den minister dienst doet, kamerbewaarder genoemd wordt. Bij knecht staat het denkbeeld van persoonlijke afhankelijkheid meer op den voorgrond; dit is in nog sterkere mate het geval met lakei, dat vroeger voetknecht of lijf-knecht beteekende, die de livrei of de kleeren met wapenkleuren van zijn heer droeg. In figuurlijken zin duidt knecht iemand aan, die geen vrijen zelfstandigen wil heeft, letterknecht; dienaar wordt in beleefdheidsformules, als uw dw. dienaar, gebruikt.
http://synoniemen.net/index.php?zoekterm=knecht

maar als jij het per se over moslims moet hebben dan is dat ook goed joh _O-
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_166984396
Zoals wel vaker in deze discussie is er vrij veel ruimte voor interpretatie van het begrip "knecht". Het kan zo'n beetje alles tussen "butler" en "slaaf" betekenen.

Maar goed, het lijkt me voor hier voldoende om te stellen dat het bepaald geen compliment is om "knecht" te worden genoemd.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  Moderator dinsdag 29 november 2016 @ 19:29:31 #216
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_166984465
bij sporten zijn ze er trots op maar ik kan me voorstellen dat het wat gevoelig ligt met het oog op de geschiedenis net zoals 'boy' in de VS bv das ook een normaal woord natuurlijk maar in een bepaalde context is het wat ... giftig!

gelukkig was dat knechtige er eigenlijk al een beetje af voor deze hele heisa
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_166984719
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 november 2016 16:42 schreef Montagui het volgende:

[..]

Neuh, vrij duidelijk.

Jij vind dat Zwarte Piet veranderd is in een neger en daarom racistisch opgevat kan worden. Je hebt ook eerder aangegeven dat Darkie Day in Cornwall racistische elementen ging bevatten (de negerliederen), maar dat deze traditie weer in ere hersteld kon worden doordat die liederen weer verdwenen. Wanneer is voor jou Zwarte Piet weer acceptabel?

Wat mij betreft gaan we terug naar het duistere, de boeman figuur, opdat er geen discussie meer hoeft te zijn.

Uiteindelijk zal ik wel van mening met je verschillen in dat ik in Zwarte Piet niet een neger zag, zie of ooit zal zien.
ik ben wel voor een soort roetpiet. alleen vind ik die gezichten zoals op darkie day van nu, wel okee eigenlijk. dus echt pikzwart, en oog, mond en neus bedekkend. de rest duidelijk niet bedekkend.
en verder moet dat pakje anders, en weg met de pruik, oorbellen, rode lippen. zet er maar een ontwerper op, of maak er een wedstrijd van ofzoiets; ontwerp de toekomst zwarte piet.

zo breek je officieel en resoluut met het verleden, behoudt je de echt oude traditie, en ook de leuke dingen uit de nieuwere traditie kunnen dan blijven, namelijk dat piet een aardige man is geworden, de kindervriend.

persoonlijk vind ik de piet als duivel of boeman ook wel leuker, maar sinterklaas is niet meer dan een kinderfeestje. kinderen bang maken is niet leuk.
pi_166984821
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 16:29 schreef ems. het volgende:

Ok. Goed punt man.
jij meldde dat je indo bent, en iemand anders ging zich sarcastisch verontschuldigen naar jou, voor de onderdrukking.

toen dacht ik; ik meld even dat de indo gemeenschap eigenlijk bij de onderdrukkers hoordden, of in ieder geval zo gezien werden door zowel nederlanders als de indonesiers. en dat ze vaak behoorlijk radicaal pro-nederlands waren en soms nog steeds zijn.

en voor je boos wordt; mijn vader is in djokjakarta geboren, als blanke overheersers zoon. wel vertrokken, noodgedwongen, op zn 5de. mn opa en oma zijn daar omgekomen.
pi_166984868
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 16:47 schreef Gia het volgende:

[..]

Wat heeft ZP nu weer met discriminatie te maken?
Daarbij ben ik niet degene die Amerika erbij haalde. Geef alleen een voorbeeld waar ook een volk dat het flink te verduren heeft gehad wordt uitgebeeld met karakteristieke kenmerken.
Overeenkomst met Nederland? Ook daar wordt het niet verboden. Hier namelijk ook niet.
jij postte toch dat plaatje van die indianen pakjes...
pi_166985208
Indo was vroeger een scheldwoord voor een halfbloedje.
Die hadden wettelijk gezien geen status omdat de Nederlandse wetgeving mensen indeelde in Europeanen en inlanders. Werd je door de blanke ouder (voornamelijk mannen natuurlijk) erkend, dan was je officieel een 'Europeaan' met alle rechten. Maar er werd natuurlijk 'sociaal' nog steeds wel op je neergekeken door de meeste blanken.
Werd je niet erkend dan verdween je met je moeder in de kampong en ook daar niet volledig geaccepteerd door de inlandse bevolking.
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_166985343
Overigens is heel; weinig bekend dat ca 1940 2/3 van de Nederlandse gemeenschap te Indië van gemengde afkomst was.
pi_166985421
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 19:44 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

jij meldde dat je indo bent, en iemand anders ging zich sarcastisch verontschuldigen naar jou, voor de onderdrukking.
Nogal logisch ook, want men hoeft zich helemaal niet te verontschuldigen voor iets dat ze niet gedaan hebben.
quote:
toen dacht ik; ik meld even dat de indo gemeenschap eigenlijk bij de onderdrukkers hoordden, of in ieder geval zo gezien werden door zowel nederlanders als de indonesiers. en dat ze vaak behoorlijk radicaal pro-nederlands waren en soms nog steeds zijn.
Ja, echt eindeloos interessant maar vooral relevant ook.
quote:
en voor je boos wordt; mijn vader is in djokjakarta geboren, als blanke overheersers zoon. wel vertrokken, noodgedwongen, op zn 5de. mn opa en oma zijn daar omgekomen.
Waarom zou ik boos op je worden? Ik heb toch vrij duidelijk gemaakt dat ik juist niet een persoon ben die anderen aankijkt op het verleden van hun voorouders :)
Conscience do cost.
pi_166985438
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 16:24 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Luister naar je eige.
Het woord knecht kan voor slaaf worden gebruikt, maar lang niet alle knechten zijn slaven (meestal niet zelfs). En niet alle slaven hoeven knechten te zijn (de meesten waren dat niet).
Er is geen reden om aan te nemen dat in het geval van Zwarte Piet de betekenis "slaaf" bedoeld wordt als het om het woord knecht gaat, want Zwarte Piet was op geen enkele manier de ondergeschikte van Sinterklaas.
Een knecht is/w as nooit een slaaf, een knecht is/was iemand die, in loondienst/tegen betaling, ondersteunde werkzaamheden voor een meerdere verricht. Een knecht was in veel beroepsgroepen eveneens in de leer bij zijn meerdere om uiteindelijk dezelfde status als zijn meerdere te krijgen. Bijvoorbeeld een bakkersknecht, die kon na verloop van tijd zelf bakker worden.
pi_166985725
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 19:26 schreef Molurus het volgende:
Zoals wel vaker in deze discussie is er vrij veel ruimte voor interpretatie van het begrip "knecht". Het kan zo'n beetje alles tussen "butler" en "slaaf" betekenen.

Maar goed, het lijkt me voor hier voldoende om te stellen dat het bepaald geen compliment is om "knecht" te worden genoemd.
Wat een onzin, knecht was gewoon een degelijk beroep en het had in veel gevallen ook nog eens een opleidingsfunctie.
pi_166985749
Onder de Surinamers die door hun eigenaren soms mee naar Nederland werden genomen waren wel degelijk slaven. Maar omdat in Nederland slavernij niet was toegestaan moesten deze slaven binnen een bepaalde tijd (weet niet meer precies hoe lang en geen zin om op te zoeken) vrijgekocht worden. Ze bleven natuurlijk wel totaal afhankelijk van hun meester, ook omdat ze (zeker in het begin) totaal geen benul hadden van de hier geldende wetgeving en de mogelijkheden ervan.
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_166985751
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 november 2016 20:21 schreef madam-april het volgende:

[..]

Wat een onzin, knecht was gewoon een degelijk beroep en het had in veel gevallen ook nog eens een opleidingsfunctie.
Was... had... als dat allemaal zo degelijk was, waarom is het dan weg?
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 29 november 2016 @ 20:23:57 #227
448036 Achterhoker
Hauptsache Alkohol
pi_166985782
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 20:22 schreef Molurus het volgende:

[..]

Was... had... als dat allemaal zo degelijk was, waarom is het dan weg?
Omdat er tegenwoordig allemaal fancy termen voor zijn.
Fade to Black
pi_166985794
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 20:23 schreef Achterhoker het volgende:

[..]

Omdat er tegenwoordig allemaal fancy termen voor zijn.
Zoals?
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 29 november 2016 @ 20:25:02 #229
448036 Achterhoker
Hauptsache Alkohol
pi_166985805
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 20:24 schreef Molurus het volgende:

[..]

Zoals?
Zwarte Piet.
Fade to Black
pi_166985883
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 13:50 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

nee, jij bent bezig met ontkenning van iets was gewoon duidelijk is. ik schaam me ervoor, ja, als blanke, als nederlander, en ook gewoon als mens. en ik ben best wel gewend dat lang niet iedereen ziet wat ik zie, ik ben redelijk gevoelig voor dit soort zaken. maar hierbij is het me een raadsel dat half nderland zo stug doet. het doet me denken dat we toch misschien wel een fout volkje zijn, diep van binnen. zoals we dat ook waren in Indonesië, bijvoorbeeld. waar je nauwelijks wat over leert, op onze scholen.
Trek een t-shirt met I'm sorry aan en ga je salaris overmaken naar anti-slavernij doelen, maar laat de rest van Nederland met rust met je misplaatste schuldgevoelens.
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
pi_166985901
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 12:49 schreef Montagui het volgende:

[..]

Nee, ZIJ kiezen ervoor om Zwarte Piet naar HUN opvattingen (met als achtergrond het amerikaanse blackface) te interpreteren. Wanneer je sec alleen naar Zwarte Piet kijkt via DIE blackface tunnelvisie dan kan je niet anders zien dan blanken die negers uitbeelden en via de (met name) strip iconografie ligt dan de link naar de karikatuur van een neger enigzins voor de hand. Het is verder ook niet vreemd dat zij hem op deze manier zien omdat hun cultuur historische achtergrond niet die van Nederland is, maar die van henzelf, de Surinaamse e/o Caraïbische, die daarbij ook nog beïnvloed is door de Amerikaanse.

This is not Suriname, de Caraïben of Amerika, en cultuur historische opvattingen kan je niet 1 op 1 overplaatsen naar Nederland. Onze cultuur historische achtergrond is de Europese met oeroude heidense rituelen aangepast onder invloed van 'geloof'. Sinterklaas, de Zwarte Klazen, Krampus, de Mummers, La Fete L'Ours etc etc zijn allemaal zwarte schmink tradities niet gestoeld op het afbeelden van een neger. Wij kennen het Amerikaanse blackface hier niet of nauwelijks en zeker Zwarte Piet is daar ook geen exponent van.

Vandaar dat ik al regelmatig appelleer aan het voorstellings- en inlevingsvermogen van de anti-Piet activisten en sympathisanten omdat de blackface-interpretatie stoelt op een misvatting. Een misvatting die simpel op te lossen is door even te luisteren.

Zwarte Piet is geen blackface. Ook nooit zo bedoeld. Alle uiterlijke kenmerken die men via blackface en (met name) strip-iconografie associeert met een karikatuur van een neger zijn namelijk ook volledig verklaarbaar vanuit de cultuur historische achtergronden van het archetype Zwarte Piet, welke niets met de neger-blackface te maken heeft.

Alwaar IK hier dus wél kan inzien waarom de anti-Piet activisten Zwarte Piet opvatten via blackface en iconografie als een karikatuur van een neger zien zij, of weigeren zij, in te zien waarom de pro-Pieten hem niet zo zien. Waarom de pro-Pieten Zwarte Piet gewoon zien als 'Zwarte Piet', een archetype.

En alles staat of valt met de juiste interpretatie. Indien Zwarte Piet niet als neger wordt geïnterpreteerd dan slaat dat de bodem finaal uit Zwarte Piet = racisme = neger = slaaf = herstelbetalingen. Dat zal ook de reden zijn dat men niet wil luisteren want dan moet men erkennen dat er ook een andere interpretatie mogelijk is.

Dus als we het over stug hebben, dan lijkt mij dat dat maar 1 enkele partij is, en wel de anti-Piet activisten en hun sympathisanten. Erg vervelend als telkens alles maar van 1 kant moet komen.

Zonder dat de anti-Piet activisten bereid zijn te luisteren e/o begrip willen tonen voor de pro-Piet interpretatie van Zwarte Piet lijkt het mij dat we inderdaad op het punt zijn gekomen van 'tot hier en niet verder'. (zoals de slogan luidt van KOZP)

[ afbeelding ]
_O_ geweldig geschreven!
pi_166985932
quote:
6s.gif Op dinsdag 29 november 2016 20:22 schreef Kijkertje het volgende:
Onder de Surinamers die door hun eigenaren soms mee naar Nederland werden genomen waren wel degelijk slaven. Maar omdat in Nederland slavernij niet was toegestaan moesten deze slaven binnen een bepaalde tijd (weet niet meer precies hoe lang en geen zin om op te zoeken) vrijgekocht worden. Ze bleven natuurlijk wel totaal afhankelijk van hun meester, ook omdat ze (zeker in het begin) totaal geen benul hadden van de hier geldende wetgeving en de mogelijkheden ervan.
Idem voor slaven uit een VOC-gebied.
Zie het verhaal van Cornelis Valenteijn: http://blog.kroniekvanenkhuizen.nl/slaaf-in-de-voorouders
pi_166985944
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 20:24 schreef Molurus het volgende:

[..]

Zoals?
Assistent, werknemer, etc.
  Moderator dinsdag 29 november 2016 @ 20:32:33 #234
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_166985961
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 16:24 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Luister naar je eige.
Het woord knecht kan voor slaaf worden gebruikt, maar lang niet alle knechten zijn slaven (meestal niet zelfs). En niet alle slaven hoeven knechten te zijn (de meesten waren dat niet).
Er is geen reden om aan te nemen dat in het geval van Zwarte Piet de betekenis "slaaf" bedoeld wordt als het om het woord knecht gaat, want Zwarte Piet was op geen enkele manier de ondergeschikte van Sinterklaas.
dat klopt wel natuurlijk maar in deze context is het op zijn zachtst gezegd een ongemakkelijke term

ook niet 1 die heel hard nodig is om dit feestje te vieren
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_166986216
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 november 2016 20:31 schreef madam-april het volgende:

[..]

Assistent, werknemer, etc.
Dat lijkt me een wel heel creatieve uitleg van het begrip.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 29 november 2016 @ 21:58:05 #236
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166988235
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 19:40 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

kinderen bang maken is niet leuk.
Oh, jawel. Het is niet voor niets dat Halloween zo populair is, kinderen laten zich maar al te graag bangmaken.
Misschien de allerjongsten niet, maar snappen Sinterklaas ook nog niet.
pi_166988496
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 20:43 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat lijkt me een wel heel creatieve uitleg van het begrip.
Een stalknecht noemen we nu een stalmedewerker.. En een stalmedewerker is een werknemer bij bijvoorbeeld een manege, stalhouderij, stoeterij, ed.
pi_166989220
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 16:17 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Dat is volgens de anti-pieten een teken van slavernij, omdat de geholpen persoon een blanke ("witte") is. En dat moet volgens de anti-pieten afgeschaft worden, zo'n herinnering aan slavernij.
Dit wist ik niet.
wooblabalurg
pi_166990500
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 november 2016 21:58 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Oh, jawel. Het is niet voor niets dat Halloween zo populair is, kinderen laten zich maar al te graag bangmaken.
Misschien de allerjongsten niet, maar snappen Sinterklaas ook nog niet.
als kinderen gaan snappen dat iets niet echt is (hetgene waardoor je bang wordt gemaakt, word het pas leuk. en dan snappen ze ook bijna gelijk dat sinterklaas niet bestaat. dus dat werkt niet met sinterklaas, lijkt mij.
pi_166990525
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 november 2016 20:29 schreef JeSuisDroppie het volgende:

[..]

Trek een t-shirt met I'm sorry aan en ga je salaris overmaken naar anti-slavernij doelen, maar laat de rest van Nederland met rust met je misplaatste schuldgevoelens.
dat maak ik zelf wel uit.
pi_166990539
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 20:07 schreef ems. het volgende:

[..]

Nogal logisch ook, want men hoeft zich helemaal niet te verontschuldigen voor iets dat ze niet gedaan hebben.

[..]

Ja, echt eindeloos interessant maar vooral relevant ook.

[..]

Waarom zou ik boos op je worden? Ik heb toch vrij duidelijk gemaakt dat ik juist niet een persoon ben die anderen aankijkt op het verleden van hun voorouders :)
okee, prima.
pi_166990711
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 19:40 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

ik ben wel voor een soort roetpiet. alleen vind ik die gezichten zoals op darkie day van nu, wel okee eigenlijk. dus echt pikzwart, en oog, mond en neus bedekkend. de rest duidelijk niet bedekkend.
en verder moet dat pakje anders, en weg met de pruik, oorbellen, rode lippen. zet er maar een ontwerper op, of maak er een wedstrijd van ofzoiets; ontwerp de toekomst zwarte piet.

zo breek je officieel en resoluut met het verleden, behoudt je de echt oude traditie, en ook de leuke dingen uit de nieuwere traditie kunnen dan blijven, namelijk dat piet een aardige man is geworden, de kindervriend.

persoonlijk vind ik de piet als duivel of boeman ook wel leuker, maar sinterklaas is niet meer dan een kinderfeestje. kinderen bang maken is niet leuk.
Jij wil dus de huidige aankleding van Zwarte Piet volledig op de schop gooien. De Zwarte Piet die dan overblijft wordt onherkenbaar als de Zwarte Piet die iedereen kent. Terwijl als je de interpretatie van blackface loslaat er geen reden is tot verandering.

Maar goed, for the sake of the argument.

Als de huidige Zwarte Piet niet handhaafbaar meer is/wordt, dan kunnen we 3 kanten op.

Misschien is zo'n ontwerpwedstrijd wel wat maar de nieuwe Zwarte Piet zal dan nauwelijks als zodanig nog herkenbaar zijn. Bovendien zie ik hem graag gitzwart. Maar wie weet is er animo voor.

Of back to the roots en terug naar het boeman-achtige, misschien zoals Krampus of weet ik wat. Of de kinderen, en misschien met name liever de pedagogische elite, het daarmee eens is? Tenslotte is niet voor niets de roe en de betekenis van de zak al zo goed als verdwenen en is Zwarte Piet veranderd in een olijkerd. Maar goed, zou hier animo voor zijn?

Of aan de andere kant gewoon helemaal het roer om, en maak er een super vrolijk feest van met allemaal felgekleurde karakters die een oude baas helpen om de kindertjes allemaal blij te maken. Een feest zonder de licht/donker, goed/kwaad etc symboliek. Waar de Sint misschien een soort van Morgan Freeman achtig karakter is. Een feest dat dan de naam 'Sinterklaas' dan wel niet meer zou mogen dragen maar waar niemand enig racisme meer in zou ervaren. Zou hier animo voor zijn?

Of is er nog een andere mogelijkheid?

Zullen we bv gewoon allemaal 'normaal' gaan doen, de extremen aan beide zijden een grasveldje toewijzen zodat ze het daar voor zichzelf kunnen uitvechten, Sinterklaas en Zwarte Piet gewoon laten voor wat het is zodat deze oeroude Europese/Nederlandse heidense/geloofs traditie gevierd kan blijven worden, en bovenal die hele blackface interpretatie aan de andere kant van de oceaan laten, waar hij thuishoort.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_166991700
quote:
6s.gif Op dinsdag 29 november 2016 01:17 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

De drogreden wordt hier m.i. onjuist gebruikt. 'Het ontduiken van bewijslast' is het pas als iemand vindt dat het niet nodig is om bewijs te leveren, bijv. omdat iets algemeen bekend is.

Die plaatjes zijn absoluut geen bewijs dat Zwarte Piet (een karikatuur van) een neger is. Bovendien vroeg ik hem, wat hém aan een neger doet denken als hij Zwarte Piet ziet. Hij beantwoordt die vraag niet maar post enkel een aantal plaatjes die volgens hem onomstotelijk bewijs leveren en als ik dat niet zie is er iets mis met mij. Dat is een drogredenering, twee zelfs 'ontduiken van de bewijslast en bewijs per intimidatie'

quote:
Het punt hier is dat jij het niet als bewijs accepteert omdat jij geen karikatuur/ stereotype in ZP ziet.
Het punt is dat zijn redenering niet voldoet aan de criteria van een deductieve redenering.

quote:
Wat zijn volgens jou de kenmerken van het stereotype van een neger?
Dat ligt eraan waar die neger vandaan komt
pi_166992139
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 14:33 schreef Gia het volgende:

[..]

Tja:
http://reizen-en-recreati(...)eans-mardi-gras.html

Zoek zelf nog even op Mardigras kostuums en je zult zien dat daar ook allerlei volkeren worden uitgebeeld. En er worden kralen verzameld. Stel dat indianen dit gaan linken aan hun kralenhandel en geschiedenis???

Google anders maar eens op mardi gras indian tribes.
Schijnt nogal een redelijk veel voorkomend kostuum te zijn.
Voor de kralen ontbloten de vrouwen hun borsten.

Vrouwonvriendelijk feest. Toch zie je geen onderdrukte vrouwen eisen dat dit feest verboden of aangepast wordt.

[ afbeelding ]
Mardi Gras toont geen rollenpatronen die (zouden kunnen) refereren aan onderdrukken van inheemse volken. Als dat wel zo zou zijn, is het aan bevolking er iets mee te doen. Of niet.

Sterker, voor de zgn Mardi Gras Indians symboliseert het feest de steun van native Americans aan de ontsnapping van voormalig slaven. De kostuums zijn een tribute.

"The Mardi Gras Indians named themselves after native Indians to pay them respect for their assistance in escaping the tyranny of slavery. It was often local Indians who accepted slaves into their society when they made a break for freedom. They have never forgotten this support."
http://www.mardigrasneworleans.com/mardigrasindians.html

Het is niet verboden om als blanke een neger uit te beelden. Gezien de geschiedenis kan het wel kwetsend en van gedateerd racisme getuigen, al helemaal icm een onderdanig rollenpatroon.

Een Duitser die met carnaval een kampoutfit met een gele ster draagt terwijl hij zijn vrouw een zweep laat vasthouden is ook niet verboden.


Zo heeft de Zara ooit deze items uit productie genomen:
http://ichef-1.bbci.co.uk(...)7198115_zaracomp.jpg
http://a4.files.xojane.co(...)Mjg2NDM5MjIxMTAw.jpg

Wil niemand in een slachtofferrol maneuvreren. Maar als een groeiende groep mensen aangeeft dat ze in deze Piet een racistisch beeld zien, moet je in dit geval wel een historisch bord voor je kop hebben als je niet kan snappen waarom. Het is niet eens de originele Piet!

Apart, hoe de mening van de rest van de wereld er ineens wel toe doet zodra de mening uitkomt. :+
Jusqu'ici tout va bien...
pi_166992882
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 november 2016 23:57 schreef madam-april het volgende:

[..]

Die plaatjes zijn absoluut geen bewijs dat Zwarte Piet (een karikatuur van) een neger is. Bovendien vroeg ik hem, wat hém aan een neger doet denken als hij Zwarte Piet ziet. Hij beantwoordt die vraag niet maar post enkel een aantal plaatjes die volgens hem onomstotelijk bewijs leveren en als ik dat niet zie is er iets mis met mij. Dat is een drogredenering, twee zelfs 'ontduiken van de bewijslast en bewijs per intimidatie'

[..]

Het punt is dat zijn redenering niet voldoet aan de criteria van een deductieve redenering.

[..]

Dat ligt eraan waar die neger vandaan komt
Het kenmerk van een stereotype is nu juist dat het niet één persoon voorstelt maar een hele groep mensen. De typische kenmerken van die groep worden daarbij in één beeld uitvergroot, zijn vaak negatief en komen voort uit vooroordelen.

Dus nogmaals: wat zijn de (uiterlijke) kenmerken en de gedragingen van het (negatieve) stereotype van een neger?
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  Forum Admin/Beste/Leukste FA 2022 woensdag 30 november 2016 @ 02:01:55 #246
334798 crew  Straatcommando.
Je zuster op een houtvlot
pi_166992922
quote:
6s.gif Op woensdag 30 november 2016 01:42 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Dus nogmaals: wat zijn de (uiterlijke) kenmerken en de gedragingen van het (negatieve) stereotype van een neger?
Gouden tanden, iets te oude luxe auto's en wiet?
''Tuurlijk is het een onoogelijk lelijk spuugding. Kun je d'r toch nog wel aan gehecht zijn? Je houdt toch ook van je moeder?''
pi_166992939
quote:
6s.gif Op woensdag 30 november 2016 01:42 schreef Kijkertje het volgende:
Dus nogmaals: wat zijn de (uiterlijke) kenmerken en de gedragingen van het (negatieve) stereotype van een neger?
Broek tot op de knieën, rondhangen, slecht taalgebruik, slachtoffer gedrag, overal kinderen verwekken, niet handelen met het oog op de lange termijn.

Geen van deze zaken zijn eigenschappen van Zwarte Piet.

Het is wel een leuke vraag. Ik denk dat als je dit vraagt aan willekeurige mensen dat niemand zal zeggen rode lippen, gouden oorbellen of zwarte pieten kledij.

Het negatieve imago van negers komt dan ook niet door Zwarte Piet, maar door hen zelf. Daar ligt dan ook de oplossing. Sylvana doet precies het tegenovergestelde: Ze bevestigt keihard de heersende vooroordelen in plaats van dat zij als bekende Nederlander bijdraagt aan een positiever imago, en doet daarbij zwarte mensen meer schade dan een gemiddelde zolderkamerracist.

[ Bericht 5% gewijzigd door JanKorteachternaam op 30-11-2016 02:20:26 ]
  woensdag 30 november 2016 @ 05:44:37 #248
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166993044
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 20:32 schreef sp3c het volgende:

[..]

dat klopt wel natuurlijk maar in deze context is het op zijn zachtst gezegd een ongemakkelijke term

ook niet 1 die heel hard nodig is om dit feestje te vieren
Ongemakkelijk.... dit detail met de enge en ongebruikelijke interpretatie wordt er voor anti-pieten bijgehaald om toch vooral te bewijzen dat het om een slaaf gaat. Dat Zwarte Piet elders Pieterbaas wordt genoemd, hoor je ze niet over. Ook niet over het idee dat Zwarte Piet net als iedereen dienstbaar is aan god, dat "knecht" verwant is aan "knight", een ridder, een voorvechter, een nobel iemand, wat heel goed past bij de oude vorm van Zwarte Piet.
Het stoort mij mateloos dat er een groep mensen is die werkelijk ieder detail van het Sinterklaasfeest aangrijpen om met de haren erbij gesleurde interpretaties hun gelijk willen krijgen om Nederlanders als racisten weg te zetten. Dat dit grotendeels komt omdat deze mensen ver buiten de Nederlandse cultuur staan. Geen Nederlander denkt bij knecht aan slaaf, misschien in de koloniën maar niet in Europa (het overgrote deel van de Nederlanders was nooit in de koloniën geweest, een aanzienlijk deel dat er wel was, was er niet vrijwillig), hier waren geen slaven en knechten hadden een baan met enig aanzien, vaak ook was het de oudste zoon die de vader zou opvolgen. Dat roepen om afschaffen is belachelijk, zo kun je met foutieve interpretaties, die het begrip buiten de context halen en die gespeend zijn van enig taalgevoel, alles wel afschaffen.
Dit soort discussies toont voor mij aan hoe ver sommigen afstaan van de Nederlandse cultuur, dat ze totaal niet aanvoelen hoe de gemiddelde Nederlander begrippen interpreteert. Daarmee begeef je je op een taalkundig terrein waarbij mensen wel dezelfde woorden gebruiken, maar elkaar ondanks dat niet begrijpen en langs elkaar heenpraten. Dat frustreert iedere discussie en daarom is het zo belangrijk dat de discussie gevoerd moet worden door mensen van binnenuit de cultuur, die wel dezelfde taal spreken, met dezelfde fijngevoeligheid van interpretatie (en daarom is assimilatie in de leitkultur belangrijk, zonder dat kan er geen gelijkwaardige discussie plaatsvinden).
  woensdag 30 november 2016 @ 05:58:13 #249
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166993054
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 23:09 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

als kinderen gaan snappen dat iets niet echt is (hetgene waardoor je bang wordt gemaakt, word het pas leuk. en dan snappen ze ook bijna gelijk dat sinterklaas niet bestaat. dus dat werkt niet met sinterklaas, lijkt mij.
Dat ligt eraan. In de jaren '70 was het Sinterklaasfeest nog vooral voor de doelgroep 7-12 jaar, van oorsprong vooral voor jong-volwassenen, zeg 16-21. Dat het tegenwoordig publiekelijk gedegradeerd is tot een peuter en kleuterfeest is jammer. Gelukkig vermaakt de schooljeugd zich privé nog wel met surprises en gedichten en een hart, kloppend van verwachting.
Juist de schooljeugd is "ingewijd" in het mysterie van Sinterklas en kan zich daardoor uitleven als (angstaanjagende) Zwarte Piet op de jongere kinderen van de familie.
Maar dan nog, dat hele "geloven of niet" is het spel dat erbij hoort, een uitdaging. Hoelang kun je je ouders laten denken dat je gelooft, hoelang houden ouders het vol niet door de mand te vallen?
En voor de ingewijden blijft de "rechtszitting" spannend, bijvoorbeeld wat horen je collega's over jou als Sint langskomt?

Dat idee van kinderfeest is zo beperkt, Sinterklaas is voor iedereen en volwassenen beleven er de grootste lol aan, ook zonder kinderen.
  woensdag 30 november 2016 @ 05:59:48 #250
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166993057
quote:
11s.gif Op dinsdag 29 november 2016 22:29 schreef Baconbus het volgende:

[..]

Dit wist ik niet.
Waarom denk je dat KOZP tegen roetveegpiet is? Hint: Niet omdat die zwart is.
  woensdag 30 november 2016 @ 06:10:55 #251
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166993065
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 20:22 schreef Molurus het volgende:

[..]

Was... had... als dat allemaal zo degelijk was, waarom is het dan weg?
Omdat het gildesysteem is afgeschaft. Paste niet in de ideeën van de Franse overheerser. Sommige zaken hebben nog wat nagesudderd en hebben uiteindelijk in de Engelse aanval het onderspit moeten delven ten gunste van de personal assistent, vice-president, of manager en meer van dat soort belachelijke termen.
  woensdag 30 november 2016 @ 06:18:45 #252
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166993077
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 20:31 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Idem voor slaven uit een VOC-gebied.
Zie het verhaal van Cornelis Valenteijn: http://blog.kroniekvanenkhuizen.nl/slaaf-in-de-voorouders
Idem voor het gros van de Nederlanders. Die waren ook voor het grootste deel afhankelijk van hun werkgever voor inkomen en onderdak en het dealen met de notabelen. Die konden anoniem als Zwarte Piet of Zwarte Klaas hun grieven kenbaar maken bij de hogere stand.
Het leven van nu is niet meer vergelijkbaar.
pi_166993596
Ruzie over pieten: Sinterklaasje komt niet binnen

Op de Rotterdamse basisschool Onze Wereld wordt dit jaar niet aan de deur geklopt. De intocht van Sint op het schoolplein is om veiligheidsredenen afgeblazen.

Geen toeterende vrachtwagen of brandweerauto die de goedheiligman afzet op een schoolplein vol kinderen. Geen luid klinkend Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht. Basisschool Onze Wereld schrapt de intocht omdat de zwartepietdiscussie hoog oploopt onder ouders.

Bij de gemengd-christelijke school is het de gewoonte dat Sinterklaas een grootse entree maakt voor het plein, toegezongen door leerlingen én ouders en geflankeerd door pikzwarte pieten. Zo gaat het al jaren, maar vorige week maakte één ouder bezwaar tegen de donkere schmink. Reden voor schooldirectrice Tilly Terheijden om de roetpiet in te voeren.

Geen zin
Daarmee was de kous niet af. Er ontstonden twee kampen: ouders die vóór Zwarte Piet zijn en ouders die tégen zijn. ,,Sommigen waren van plan hun standpunt kenbaar te maken tijdens de intocht op het plein. De een riep met 200 medestanders te komen, de ander deed daar een schepje bovenop", zegt Terheijden. ,,Ik heb daar totaal geen zin in."

Na overleg met de politie komt Sint maandag níet meer aanrijden bij Onze Wereld en de pieten zijn niet langer zwart. Sint 'overnacht' op school en zet geen stap op het schoolplein. Vier roetpieten zullen de klassen bezoeken buiten het zicht van de ouders.

Niet alle ouders kunnen dat gewenste begrip opbrengen.,,Ik ben ontzettend teleurgesteld", zegt een moeder. ,,De spanning en de lach op het gezicht van onze kindjes, dat lopen wij nu mis."

Ze is van plan haar kind maandag uit protest zwart te schminken. Een andere moeder overweegt haar kind thuis te houden. Een derde moeder is van plan tóch bij de viering aanwezig te blijven. ,,Dat heb ik geëist: mocht er toch iets raars gebeuren dan wil ik bij mijn kinderen in de buurt zijn."

Schooldirectrice Terheijden schrikt van de reacties. ,,Dit wilde ik juist voorkomen. Ik wil geen polarisatie of onveilige situaties; ik wil een feest voor kinderen, zonder ruziënde volwassenen. En daarom vieren we sinterklaas kleinschalig, in school, met elkaar, met de leerlingen."
http://www.ad.nl/dossier-(...)iet-binnen~a70e734a/
Waar gaat het heen met Onze Wereld

Dit is wel weer een duidelijk signaal dat pieten veranderen in roetpieten om maar problemen te voorkomen, niet de oplossing is.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  woensdag 30 november 2016 @ 08:34:49 #254
61646 Copycat
I am a trigger hippie
pi_166993606
Ouders :') .
Curiosity cultured the cat
Hoge dames vangen veel wind
Whadda ya hear! Whadda ya say!
What is any ocean but a multitude of drops?
pi_166993790
Tilly Terheijden :')
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_166993975
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 23:16 schreef Montagui het volgende:

[..]

Jij wil dus de huidige aankleding van Zwarte Piet volledig op de schop gooien. De Zwarte Piet die dan overblijft wordt onherkenbaar als de Zwarte Piet die iedereen kent. Terwijl als je de interpretatie van blackface loslaat er geen reden is tot verandering.
ja, maar wel met zwart gezicht. en je kan hem nog steeds wel een pofbroek aantrekken, bijvoorbeeld. gewoon moderniseren, en duidelijk iets anders.
quote:
Maar goed, for the sake of the argument.

Als de huidige Zwarte Piet niet handhaafbaar meer is/wordt, dan kunnen we 3 kanten op.

Misschien is zo'n ontwerpwedstrijd wel wat maar de nieuwe Zwarte Piet zal dan nauwelijks als zodanig nog herkenbaar zijn. Bovendien zie ik hem graag gitzwart. Maar wie weet is er animo voor.

Of back to the roots en terug naar het boeman-achtige, misschien zoals Krampus of weet ik wat. Of de kinderen, en misschien met name liever de pedagogische elite, het daarmee eens is? Tenslotte is niet voor niets de roe en de betekenis van de zak al zo goed als verdwenen en is Zwarte Piet veranderd in een olijkerd. Maar goed, zou hier animo voor zijn?
ik denk het niet.... het zou wat anders zijn als we meer zouden weten over de echt oude nederlandse tradities. maar die bestaan al heel lang niet meer, op de waddeneilanden na. en die hebben zo hun eigen verhalen, en niet eens een sinterklaas figuur.
quote:
Of aan de andere kant gewoon helemaal het roer om, en maak er een super vrolijk feest van met allemaal felgekleurde karakters die een oude baas helpen om de kindertjes allemaal blij te maken. Een feest zonder de licht/donker, goed/kwaad etc symboliek. Waar de Sint misschien een soort van Morgan Freeman achtig karakter is. Een feest dat dan de naam 'Sinterklaas' dan wel niet meer zou mogen dragen maar waar niemand enig racisme meer in zou ervaren. Zou hier animo voor zijn?
waarom zou het geen sinterklaas mogen heten, als het flink anders word? er zijn zoveel verschillende sinterklaas tradities.
quote:
Of is er nog een andere mogelijkheid?

Zullen we bv gewoon allemaal 'normaal' gaan doen, de extremen aan beide zijden een grasveldje toewijzen zodat ze het daar voor zichzelf kunnen uitvechten, Sinterklaas en Zwarte Piet gewoon laten voor wat het is zodat deze oeroude Europese/Nederlandse heidense/geloofs traditie gevierd kan blijven worden, en bovenal die hele blackface interpretatie aan de andere kant van de oceaan laten, waar hij thuishoort.
nou nee dus.
pi_166994005
quote:
1s.gif Op woensdag 30 november 2016 05:58 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Dat ligt eraan. In de jaren '70 was het Sinterklaasfeest nog vooral voor de doelgroep 7-12 jaar, van oorsprong vooral voor jong-volwassenen, zeg 16-21. Dat het tegenwoordig publiekelijk gedegradeerd is tot een peuter en kleuterfeest is jammer. Gelukkig vermaakt de schooljeugd zich privé nog wel met surprises en gedichten en een hart, kloppend van verwachting.
Juist de schooljeugd is "ingewijd" in het mysterie van Sinterklas en kan zich daardoor uitleven als (angstaanjagende) Zwarte Piet op de jongere kinderen van de familie.
Maar dan nog, dat hele "geloven of niet" is het spel dat erbij hoort, een uitdaging. Hoelang kun je je ouders laten denken dat je gelooft, hoelang houden ouders het vol niet door de mand te vallen?
En voor de ingewijden blijft de "rechtszitting" spannend, bijvoorbeeld wat horen je collega's over jou als Sint langskomt?

Dat idee van kinderfeest is zo beperkt, Sinterklaas is voor iedereen en volwassenen beleven er de grootste lol aan, ook zonder kinderen.
ja okee, dat zou kunnen.
  woensdag 30 november 2016 @ 09:34:43 #258
3542 Gia
User under construction
pi_166994183
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 20:22 schreef Molurus het volgende:

Was... had... als dat allemaal zo degelijk was, waarom is het dan weg?
Omdat er nog maar weinig ambulante melkboeren en bakkers zijn. Je moet je eten voortaan zelf gaan halen.
Daarbij heet alles nu anders. Een jongen die bakker wil worden, moet eerst naar de koksschool en kan dan kiezen voor het vak van bakker. Dan leert hij bakken en wordt stagiair bij een bakker. Daarna wordt hij gewoon een collega van alle bakkers in loondienst van de eigenaar van de bakkerij. Dus, klopt, het woord knecht is in die betekenis verdwenen.

Maar ook het woord klasseleraar, die wij hadden, is veranderd naar mentor en nu naar leerloopbaanbegeleider, de LLB.

En zo verandert alles. Behalve sprookjes, daar blijven de benamingen hetzelfde. Sneeuwwitje blijft Sneeuwwitje met haar uiterlijke kenmerken en Zwarte Piet blijft Zwarte Piet, met zijn uiterlijke kenmerken. Wel wordt in de moderne sprookjesboeken het geweld eruit gehaald. De wolf in Roodkapje wordt niet meer gedood. En Zwarte Piet neemt geen kindjes meer mee naar Spanje en heeft geen roe mee.

Nog effe en Melchior mag niet meer bij de kerststal gezet worden.
  woensdag 30 november 2016 @ 09:42:52 #259
3542 Gia
User under construction
pi_166994274
quote:
7s.gif Op woensdag 30 november 2016 00:20 schreef Manono het volgende:

[..]

Mardi Gras toont geen rollenpatronen die (zouden kunnen) refereren aan onderdrukken van inheemse volken. Als dat wel zo zou zijn, is het aan bevolking er iets mee te doen. Of niet.

Sterker, voor de zgn Mardi Gras Indians symboliseert het feest de steun van native Americans aan de ontsnapping van voormalig slaven. De kostuums zijn een tribute.

"The Mardi Gras Indians named themselves after native Indians to pay them respect for their assistance in escaping the tyranny of slavery. It was often local Indians who accepted slaves into their society when they made a break for freedom. They have never forgotten this support."
http://www.mardigrasneworleans.com/mardigrasindians.html

Het is niet verboden om als blanke een neger uit te beelden. Gezien de geschiedenis kan het wel kwetsend en van gedateerd racisme getuigen, al helemaal icm een onderdanig rollenpatroon.

Een Duitser die met carnaval een kampoutfit met een gele ster draagt terwijl hij zijn vrouw een zweep laat vasthouden is ook niet verboden.


Zo heeft de Zara ooit deze items uit productie genomen:
http://ichef-1.bbci.co.uk(...)7198115_zaracomp.jpg
http://a4.files.xojane.co(...)Mjg2NDM5MjIxMTAw.jpg

Wil niemand in een slachtofferrol maneuvreren. Maar als een groeiende groep mensen aangeeft dat ze in deze Piet een racistisch beeld zien, moet je in dit geval wel een historisch bord voor je kop hebben als je niet kan snappen waarom. Het is niet eens de originele Piet!

Apart, hoe de mening van de rest van de wereld er ineens wel toe doet zodra de mening uitkomt. :+
Indianen zijn uiteindelijk bevrijd, dat klopt. Maar met Mardi Gras gaat het ook om de kralen, wat linkt naar de handel van vroegere inheemse indianenstammen. Gelukkig maar dat indianen daar geen racisme in zien. Negers zouden hier, met het oog op ZP, wat van kunnen leren.

Sinterklaas kocht slaven vrij en gaf ze een baan. Ze mogen kinderen blij maken! Wat is daar erg aan?
Alleen omdat ZP in dienst is van Sinterklaas en daarmee een ondanige rol heeft, linkt het naar slavernij.

Blijft mijn vraag opnieuw: zie je elke neger in dienst van een blanke werkgever als een slaaf?
pi_166994317
quote:
1s.gif Op woensdag 30 november 2016 06:18 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Idem voor het gros van de Nederlanders. Die waren ook voor het grootste deel afhankelijk van hun werkgever voor inkomen en onderdak en het dealen met de notabelen. Die konden anoniem als Zwarte Piet of Zwarte Klaas hun grieven kenbaar maken bij de hogere stand.
Het leven van nu is niet meer vergelijkbaar.
Datd "idem" van je is nonsens.
Het onderwerp is dat slaven gevangene waren , maar in Nederland aangekomen werden ze als vrije burger beschouwd door de Nederlandse wetgeving. Zeer hypocriet verder, want op overzees grondgebied waren ze slaaf volgens die wetgevers. .
Nederlandse boeren en arbeiders hadden het ook niet makkelijk, maar die waren al vrije burgers en meestal zorgden zij zelf voor hun eigen onderdak
  woensdag 30 november 2016 @ 09:54:50 #261
3542 Gia
User under construction
pi_166994457
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 09:46 schreef Bluesdude het volgende:

Datd "idem" van je is nonsens.
Het onderwerp is dat slaven gevangene waren , maar in Nederland aangekomen werden ze als vrije burger beschouwd door de Nederlandse wetgeving. Zeer hypocriet verder, want op overzees grondgebied waren ze slaaf volgens die wetgevers. .
Nederlandse boeren en arbeiders hadden het ook niet makkelijk, maar die waren al vrije burgers en meestal zorgden zij zelf voor hun eigen onderdak
Geschiedenisboekjes staan vol met verhalen van en over negers, ook over de modernere slaven aan de hoven in Spanje. Dit wordt met Sinterklaas gewoon 'nagespeeld'.
Zoals men in Amerika op 'slagvelden' de Amerikaanse burgeroorlog naspeelt.
Moeten nabestaanden van gevallenen op de slagvelden op heel de wereld zich niet gekwetst voelen door het levend houden van herinneringen aan de oorlogen?

Het is een verhaal, deels geschiedenis, grotendeels verzonnen. En al heel lang geleden verzonnen.
Veel kenmerken zijn al verdwenen, om het minder beangstigend te maken voor kinderen.
Alleen de kleur van de schmink, nagespeeld, het kroeshaar, pruik en de kleding, nagespeeld, is in stand gehouden. De rest is al weg.
  Moderator woensdag 30 november 2016 @ 11:02:29 #262
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_166995724
quote:
1s.gif Op woensdag 30 november 2016 05:44 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Ongemakkelijk.... dit detail met de enge en ongebruikelijke interpretatie wordt er voor anti-pieten bijgehaald om toch vooral te bewijzen dat het om een slaaf gaat.
bij mijn weten was dit altijd HET argument, de domme zwarte knecht van Sinterklaas, daar hadden mensen in mijn omgeving moeite mee

het is juist dat sinterklaas is racisme en slavernij verhaal dat erbij is gesleept toen Gario en Silvana en dergelijke figuren zich er mee begonnen te bemoeien
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_166997461
En dan lees je dit verhaal:

quote:
M'n - toch behoorlijk stoere - vriendin wilde op zeker moment liever niet meer alleen naar Albert Heijn in het hart van Amsterdam, omdat ze regelmatig werd nageroepen, -gefloten en -gesist. En dat ging bepaald niet zachtzinnig, ze kreeg de meest grove beledigingen over zich heen: "hé blondie, tsk tsk tsk, zullen we lekker neuken?", "Je bent vast geil, tattas weten niet wat een vrouw zoals jij nodig heeft", "heb jij wel eens een grote bruine l*l in je k*t gehad?", "(witte) hoerrr", "kk tatta", "kaasje", "kaask*t", etc. Als ze (uiteraard) niet op hun 'avances' reageerde werd er zelfs naar haar gespuugd (al dan niet met pitten), en kwamen de dreigementen dat ze haar nog wel zouden pakken.
Dus gingen we samen boodschappen doen. Dan waren ze stiekemer, maar je hoorde ze nog steeds sissen en smakken. Er wordt voor je voeten gespuugd, terwijl je in het Arabisch wordt bespot, en uitgelachen. Ik ben er wel eens op een paar af gegaan, om te vragen wat de bedoeling was. Dan schrikken ze even, maar er staan er gelijk nog vijf om je heen, en ze hebben allemaal een mes bij zich. Hoe langer het duurt, hoe groter de groep wordt. Blanke stedelingen lopen in de regel gauw door, en doen alsof ze blind en doof zijn. Dus wat kun je doen?
Ook op het strand lopen al jaren regelmatig volledig geklede groepen islamitische jongeren te 'patrouilleren'. Ze sissen, spugen en schelden, op al die Nederlandse 'hoeren' terwijl ze zich verlustigen aan diezelfde vrouwen. Ooit waren het kleine groepjes. Die kon je met een paar forse kerels nog wel wegjagen als ze echt vervelend werden. Maar naarmate de jaren verstreken werden de groepen steeds groter en agressiever. Nederlanders bleven hierdoor steeds vaker weg, met name omdat de vrouwen zich er niet veilig/prettig meer voelden.
Kun je je voorstellen hoe woedend en machteloos je daarvan wordt? Zeker als het ook om jouw vrouw, vriendin, zus of dochter gaat? Ik beschouw mezelf als een redelijk, weldenkend, en vredelievend mens, maar het kost me steeds meer moeite om steeds maar weer alles te moeten slikken van steeds dezelfde agressieve, drammerig minderheid, die steeds respect eist maar zelf nergens respect voor opbrengt wat hen niet eigen is.
Deze zomer waren er berichten over vechtpartijen op een naaktstrand - van oudsher het rustigste, meest relaxte strand, qua publiek en sfeer - tussen badgasten en een agressieve groep moslims, die perse hun zeden en gewoonten willen opleggen aan iedereen. Ook daar was het bepaald niet de eerste keer dat de badgasten geïntimideerd en getreiterd werden door deze lieden. Dat dit niet al veel eerder tot geweld heeft geleid ligt met zekerheid aan het tolerante vredelievende publiek, niet aan de 'kansenparels' die hen continu het leven zuur maken.
http://www.ad.nl/digitaal(...)n-hun-stem~a1c7b37e/

Maar dit is allemaal normaal natuurlijk en moet je gewoon accepteren, dit is helemaal geen discriminatie natuurlijk, deze mensen hebben het al moeilijk genoeg natuurlijk, maar zwarte piet is racisme hoor, racistisch kut kinderfeest :')
  woensdag 30 november 2016 @ 12:59:09 #264
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166997958
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 09:46 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Datd "idem" van je is nonsens.
Het onderwerp is dat slaven gevangene waren , maar in Nederland aangekomen werden ze als vrije burger beschouwd door de Nederlandse wetgeving. Zeer hypocriet verder, want op overzees grondgebied waren ze slaaf volgens die wetgevers. .
Nederlandse boeren en arbeiders hadden het ook niet makkelijk, maar die waren al vrije burgers en meestal zorgden zij zelf voor hun eigen onderdak
In Nederland is het lijfeigenschap in 1795 formeel afgeschaft, informeel al eerder, maar de arme onderlaag was compleet afhankelijk van de midden- en bovenlaag. Eigen onderdak was hooguit een plaggenhut, als ze geluk hadden. Laat die arme onderlaag nu typisch de groep zijn waar het Sinterklaasfeest werd gevierd...
Je idee dat iedereen hier rijk is geworden door de slavenhandel is onjuist.
  woensdag 30 november 2016 @ 13:01:33 #265
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166998012
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 11:02 schreef sp3c het volgende:

[..]

bij mijn weten was dit altijd HET argument, de domme zwarte knecht van Sinterklaas, daar hadden mensen in mijn omgeving moeite mee
Ja, met die drie bij elkaar is het ook niet goed. Maar dat er nu tegen de slimme zwarte mantelzorger van de seniele ouwe vent wordt geprotesteerd is raar.
Als het alleen een domme knecht (geen dommeknecht) was geweest, was het een ander verhaal, alleen een zwarte knecht is wat het lange tijd is geweest, dom en zwart zonder knecht wijst op lui en dat is ook niet goed.
  woensdag 30 november 2016 @ 13:03:25 #266
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166998061
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 11:19 schreef Gia het volgende:

[..]

Het IQ is een norm van een bepaald land. Het gemiddelde van die groep wordt op 100 gesteld. Een iq norm in Marokko is dus ook 100 voor het gemiddelde van díe groep.
Nee, IQ is altijd het gemiddelde van een groep, kan ook Marokkaans en Nederlands door elkaar zijn. Probleem is dat IQ wordt gemeten met instrumenten die zijn ontworpen voor de westerse samenleving en grotendeels zijn gebaseerd op taal (vraag - antwoord, of opdracht - uitvoeren) waardoor wie taalzwak is een achterstand heeft.
pi_166998738
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 09:54 schreef Gia het volgende:

[..]

Geschiedenisboekjes staan vol met verhalen van en over negers, ook over de modernere slaven aan de hoven in Spanje. Dit wordt met Sinterklaas gewoon 'nagespeeld'.
Zoals men in Amerika op 'slagvelden' de Amerikaanse burgeroorlog naspeelt.
Moeten nabestaanden van gevallenen op de slagvelden op heel de wereld zich niet gekwetst voelen door het levend houden van herinneringen aan de oorlogen?

Het is een verhaal, deels geschiedenis, grotendeels verzonnen. En al heel lang geleden verzonnen.
Veel kenmerken zijn al verdwenen, om het minder beangstigend te maken voor kinderen.
Alleen de kleur van de schmink, nagespeeld, het kroeshaar, pruik en de kleding, nagespeeld, is in stand gehouden. De rest is al weg.
benbenieuwd wat er gebeurt als jij in amerika bij een re-enactment van de burgeroiorlog, jezelf als neger schminkt en er een gaat naspelen..... wat denk jij dat er dan gebeurt?
pi_166998798
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 12:28 schreef WhateverWhatever het volgende:
En dan lees je dit verhaal:

[..]

http://www.ad.nl/digitaal(...)n-hun-stem~a1c7b37e/

Maar dit is allemaal normaal natuurlijk en moet je gewoon accepteren, dit is helemaal geen discriminatie natuurlijk, deze mensen hebben het al moeilijk genoeg natuurlijk, maar zwarte piet is racisme hoor, racistisch kut kinderfeest :')
wat is dit nou weer voor een PVV- logica? je wijst op ander racisme, tegen een blank iemand, en DUS is ZP geen racisme? hoe pas je dat verhaaltje in elkaar?
  Moderator woensdag 30 november 2016 @ 14:16:21 #269
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_166999699
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 13:01 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Ja, met die drie bij elkaar is het ook niet goed. Maar dat er nu tegen de slimme zwarte mantelzorger van de seniele ouwe vent wordt geprotesteerd is raar.
Als het alleen een domme knecht (geen dommeknecht) was geweest, was het een ander verhaal, alleen een zwarte knecht is wat het lange tijd is geweest, dom en zwart zonder knecht wijst op lui en dat is ook niet goed.
hmja ok man

rustaaag
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_166999744
Het kabinet wringt zich weer in allerlei bochten.
quote:
’Nederlander die Sinterklaas viert, is geen racist’
Den Haag - Nederlanders die Sinterklaasfeest vieren, zijn daardoor geen racist. Dat benadrukt het kabinet in de Pietendiscussie, maar het wil tegelijkertijd dat het feest ’met de tijd meegaat’.

In antwoorden op Kamervragen over arrestaties van anti-Pietendemonstranten werd het kabinet gedwongen zwart op wit te zetten wat het van Zwarte Piet vindt. Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) zendt echter een dubbele boodschap.

„De regering erkent dat in de vertolking van Zwarte Piet negatieve stereotyperingen een rol kunnen spelen. Deze kunnen onbedoeld vooroordelen en discriminatie in de hand werken en mensen kwetsen”, schrijft de minister. „Tegelijkertijd acht de regering het van belang te benadrukken dat dit mensen die het kinderfeest altijd met veel vreugde vieren niet tot racist maakt.”

Een verbod op Zwarte Piet ziet de minister niet zitten. Hij denkt wel dat „de overheid een rol kan spelen om een respectvolle dialoog te faciliteren zodat er vanuit de maatschappij initiatieven ontstaan om Zwarte Piet een figuur te laten zijn die iedereen recht doet.” Van der Steur vervolgt: „Het Sinterklaasfeest moet een feest voor alle kinderen zijn en daarom is het kabinet er voorstander van dat het feest met de tijd meegaat.”

Het kabinet vindt het lastig om Zwarte Piet in het buitenland uit te leggen: „In het buitenland bestaan, net als in Nederland, zorgen bij sommige mensen over de stereotypering van Zwarte Piet. Het blijkt lastig, bijvoorbeeld in de VS, om de traditie van Zwarte Piet in haar huidige vorm uit te leggen.”
'zwart op wit'........ ;)

http://www.telegraaf.nl/b(...)utm_campaign=twitter

Apart is wel dat ik de brief van Van der Steur m.b.t. de vragen van Kuzu over de arrestaties bij de demonstraties al terug kan vinden, maar die met betrekking tot de standpunten nog niet.

Antwoord aan Kuzu m.b.t. de arrestaties:

https://www.tweedekamer.n(...)22642&did=2016D46418
“To destroy a people you must first sever their roots.”
  woensdag 30 november 2016 @ 14:26:47 #271
47314 Rakedje
Je bent niet alleen
pi_166999980
quote:
... Van der Steur vervolgt: „Het Sinterklaasfeest moet een feest voor alle kinderen zijn en daarom is het kabinet er voorstander van dat het feest met de tijd meegaat.” ...
Het sinterklaasfeest is altijd al een feest voor alle kinderen geweest. Sinterklaas en Zwarte Piet discrimineren niet. Nooit gedaan ook.
Gnothi Seauton
  woensdag 30 november 2016 @ 14:38:41 #272
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_167000244
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 14:26 schreef Rakedje het volgende:

[..]

Het sinterklaasfeest is altijd al een feest voor alle kinderen geweest. Sinterklaas en Zwarte Piet discrimineren niet. Nooit gedaan ook.
Niet helemaal. Het stond (en staat) open voor iedereen die eraan mee wil doen, voor wat betreft het openbare deel ervan. Sommigen willen niet (bijvoorbeeld Jehova's getuigen) maar dat is dan hun probleem.
En verder viert iedereen het binnen zijn eigen familie, en daar is over het algemeen niemand welkom van buiten de kennissenkring.

quote:
`T is een vreemdeling zeker die verdwaald is zeker
`K zal hem eens even vragen naar zijn naam
  woensdag 30 november 2016 @ 14:47:52 #273
47314 Rakedje
Je bent niet alleen
pi_167000432
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 14:38 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Niet helemaal. Het stond (en staat) open voor iedereen die eraan mee wil doen, voor wat betreft het openbare deel ervan. Sommigen willen niet (bijvoorbeeld Jehova's getuigen) maar dat is dan hun probleem.
En verder viert iedereen het binnen zijn eigen familie, en daar is over het algemeen niemand welkom van buiten de kennissenkring.

[..]

Wel dus helemaal. Sinterklaas en Zwarte Piet discrimineren niet. Wat mensen doen is aan henzelf, hun eigen keuze.
Gnothi Seauton
pi_167000692
Wat een gejank om niks
  woensdag 30 november 2016 @ 15:04:03 #275
47314 Rakedje
Je bent niet alleen
pi_167000765
Het "beginpunt":

quote:
Elk verhaal heeft een beginpunt en voor dit was dat het moment dat mijn moeder mij op een dag belde en vertelde dat een collega haar Zwarte Piet had genoemd. Zij was even naar buiten gegaan en toen ze binnekwam zei haar collega ten overstaan van aanwezige klanten: “We vroegen ons al af waar onze Zwarte Piet was en daar ben je dan.” Onthutst, gekwetst en beledigd wist ze er geen raad mee. Na dit incident begon ik in mijn gedichten referenties naar de absurditeit en racisme van Zwarte Piet te stoppen. Het was mijn manier om op onverwachte momenten mensen te laten weten dat het niet langer zo kon in Nederland.
bron: http://zwartepietisracisme.tumblr.com/

Die collega had natuurlijk helemaal geen kwade bedoelingen. Wat kwinkslagen op de werkvloer moet je tegen kunnen. Zo niet ben je een zielepiet.
Gnothi Seauton
pi_167000789
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 14:59 schreef WhateverWhatever het volgende:
Wat een gejank om niks
Precies, maar gelukkig gaan de kijkcijfers voor het sintjournaal lekker omlaag met die clowns.

De verandering van Pieten in het Sinterklaasjournaal van traditioneel zwart naar bontgeverfde tijgerpieten en clowns lijkt bij veel kijkers compleet in het verkeerde keelgat geschoten. Begon het Sinterklaasjournaal op 9 november nog met bijna 1,1 miljoen kijkers, zijn deze aantallen inmiddels meer dan gehalveerd tot ongeveer 500.000 per dag. Het gemiddelde ligt momenteel op 699.000 kijkers per dag, vanwege een sterk begin van het seizoen. Zou de trend zich doorzetten tot en met 5 december dan zal het gemiddelde rond de 610.000 kijkers uitkomen. Sinds 2007 is dat gemiddelde niet meer zo laag geweest.

di 29 nov
546.000

Dat gaat schelen in de reclame inkomsten!
Ik zou best christen en verlost willen zijn, als de christenen er maar wat verloster uit zouden zien.
(Nietzsche)
pi_167000807
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 15:04 schreef Rakedje het volgende:
Het "beginpunt":

[quote="Quincy Gario"]Elk verhaal heeft een beginpunt en voor dit was dat het moment dat mijn moeder mij op een dag belde en vertelde dat een collega haar Zwarte Piet had genoemd. Zij was even naar buiten gegaan en toen ze binnekwam zei haar collega ten overstaan van aanwezige klanten: “We vroegen ons al af waar onze Zwarte Piet was en daar ben je dan.” Onthutst, gekwetst en beledigd wist ze er geen raad mee. Na dit incident begon ik in mijn gedichten referenties naar de absurditeit en racisme van Zwarte Piet te stoppen. Het was mijn manier om op onverwachte momenten mensen te laten weten dat het niet langer zo kon in Nederland.
bron: http://zwartepietisracisme.tumblr.com/

Die collega had natuurlijk helemaal geen kwade bedoelingen. Wat kwinkslagen op de werkvloer moet je tegen kunnen. Zo niet ben je een zielepiet.
[/quote]

Veel mensen worden ook brillejood genoemd, alle brillen maar afchaffen dan?
Ik zou best christen en verlost willen zijn, als de christenen er maar wat verloster uit zouden zien.
(Nietzsche)
  woensdag 30 november 2016 @ 15:24:58 #278
47314 Rakedje
Je bent niet alleen
pi_167001127
quote:
Veel mensen worden ook brillejood genoemd, alle brillen maar afchaffen dan?
Dat zou een historische stap zijn in de epische strijd tegen het pesten van mensen met een visuele handicap.
Gnothi Seauton
  woensdag 30 november 2016 @ 16:00:07 #279
3542 Gia
User under construction
pi_167001888
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 15:04 schreef Rakedje het volgende:
Het "beginpunt":

[quote="Quincy Gario"]Elk verhaal heeft een beginpunt en voor dit was dat het moment dat mijn moeder mij op een dag belde en vertelde dat een collega haar Zwarte Piet had genoemd. Zij was even naar buiten gegaan en toen ze binnekwam zei haar collega ten overstaan van aanwezige klanten: “We vroegen ons al af waar onze Zwarte Piet was en daar ben je dan.” Onthutst, gekwetst en beledigd wist ze er geen raad mee. Na dit incident begon ik in mijn gedichten referenties naar de absurditeit en racisme van Zwarte Piet te stoppen. Het was mijn manier om op onverwachte momenten mensen te laten weten dat het niet langer zo kon in Nederland.
bron: http://zwartepietisracisme.tumblr.com/

Die collega had natuurlijk helemaal geen kwade bedoelingen. Wat kwinkslagen op de werkvloer moet je tegen kunnen. Zo niet ben je een zielepiet.
[/quote]
Eens. Is gewoon een geintje. Als je daar al niet tegen kunt.
En je zielig voelen omdat er ooit in het verleden ergens negerslaven voorkwamen, niet eens in je eigen familie, waarschijnlijk, is wel heel triest.
En dan nog, is het zo erg om vergeleken te worden met een kindervriend!
Ik ken een Ethiopisch jongetje die jarenlang vanaf het moment dat Sint in Nederland was, tot aan zijn vertrek, en zeker tijdens het bezoek aan school, een pietenpakje droeg. Hij was er trots op dat hij zoveel op Zwarte Piet leek.

Als de klagers daar nu eens een voorbeeld aan nemen, i.p.v. te vallen over kinderlijke onschuld, of een grapje van een collega.
  woensdag 30 november 2016 @ 16:02:35 #280
3542 Gia
User under construction
pi_167001932
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 15:24 schreef Rakedje het volgende:

[..]

Dat zou een historische stap zijn in de epische strijd tegen het pesten van mensen met een visuele handicap.
Rode haarverf ook maar uit de schappen, want er worden mensen met rood haar voor vuurtoren uitgemaakt. Iemand die zijn haar dan expres rood verft, steekt daar dan de draak mee en dat is heel kwetsend voor mensen met echt rood haar.
pi_167002042
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 14:17 schreef Montagui het volgende:
Het kabinet wringt zich weer in allerlei bochten.

[..]

'zwart op wit'........ ;)

http://www.telegraaf.nl/b(...)utm_campaign=twitter

Apart is wel dat ik de brief van Van der Steur m.b.t. de vragen van Kuzu over de arrestaties bij de demonstraties al terug kan vinden, maar die met betrekking tot de standpunten nog niet.

Antwoord aan Kuzu m.b.t. de arrestaties:

https://www.tweedekamer.n(...)22642&did=2016D46418
Leuk dat vd steur praat over het faciliteren van een respectvolle discussie.
Die is er al lang niet meer. Al lang deaueaud.

Iedere oplossing die aangedragen wordt, doen de antipietjes nog steeds 'herinneren aan de slavernij' en zij komen zelf ook niet met een oplossing.
Daarbij zien zij toch een aangedragen oplossing als 'een discriminerende geste van de witmens tov de slavenafstammelingen' herinner ik mij toen jeffrey affiyee vorig jaar bij bnr zat te blaten.

Ofwel zij geven geen oplossing en de pro-pieten moeten hun discriminerende bek maar houden.

Leuke respectvolle discussie.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_167002278
quote:
[..]


Eens. Is gewoon een geintje. Als je daar al niet tegen kunt.
En je zielig voelen omdat er ooit in het verleden ergens negerslaven voorkwamen, niet eens in je eigen familie, waarschijnlijk, is wel heel triest.
En dan nog, is het zo erg om vergeleken te worden met een kindervriend!
Ik ken een Ethiopisch jongetje die jarenlang vanaf het moment dat Sint in Nederland was, tot aan zijn vertrek, en zeker tijdens het bezoek aan school, een pietenpakje droeg. Hij was er trots op dat hij zoveel op Zwarte Piet leek.

Als de klagers daar nu eens een voorbeeld aan nemen, i.p.v. te vallen over kinderlijke onschuld, of een grapje van een collega.
gewoon een racistisch geintje....

ken je dat plaatje van dat kleine jongetje in een KKK pakje? vond ie vast ook leuk.
pi_167002757
Nog maar 6 dagen zeuren dan is die ouwe (racist) weer terug naar Spanje.. <O) 8} w/
pi_167003226
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 november 2016 16:19 schreef Montagui het volgende:

[..]

Tja, het is het 1 of het ander he. ZP = racisme is de stelling. Je kan dat niet wegnuanceren naar een beetje racisme. Iets is racistisch of iets is dat niet. Je kunt ook niet een beetje zwanger zijn.

Dus als jij achter de stelling staat dat ZP racisme is dan verwijs ik weer naar mijn post 125 en 'rest ik mijn kees'.

Als je er niet achter staat dan blijft mijn vraag over je houding staan.
Zwarte piet is nu eenmaal een neger. Wat wil je daaraan doen. Als een blanke acteur de klas in komt. En een karikatuur neerzet van zwarten als Piet-knecht. Is dat racisme? Ja. Maar het is een karikatuur!

Weet je waarom kinderen hier niet zo'n erg in hebben. Ik denk omdat ze zien dat er een karikatuur wordt neergezet. Het wordt betrokken in het spectrum van de humor. Het is humoristisch!

Je kunt van Pieten net zo goed Chinezen maken. En daar een karikatuur van neerzetten. Met spleetogen en "L" ipv "R" uitspraak. Dan doen jullie zwarten daar net zo hard aan mee!

[ Bericht 0% gewijzigd door Tamabralski op 30-11-2016 17:08:45 ]
pi_167003317
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 16:37 schreef WhateverWhatever het volgende:
Nog maar 6 dagen zeuren dan is die ouwe (racist) weer terug naar Spanje.. <O) 8} w/
Sylvana en de rest van de VN betaalde zieligheidsindustrie zullen door blijven gaan met zuigen. Helaas.
pi_167003619
quote:
1s.gif Op woensdag 30 november 2016 17:06 schreef Tamabralski het volgende:

[..]

Sylvana en de rest van de VN betaalde zieligheidsindustrie zullen door blijven gaan met zuigen. Helaas.
Ze doen hun best maar, hopelijk gaat de media hier minder aandacht aan geven met de tijd, mijn kinderen zullen net als ik met Zwarte Piet opgroeien, desnoods laat ik ze de optocht op DVD zien met Zwarte Pieten, gelukkig zijn de intochten lokaal ook zoals het hoort.

[ Bericht 3% gewijzigd door WhateverWhatever op 30-11-2016 17:27:45 ]
  woensdag 30 november 2016 @ 17:44:51 #287
429573 KingRadler
A real Zionist
pi_167004062
Ik kan pas rusten als elke Piet gewoon wit is.
  woensdag 30 november 2016 @ 17:50:26 #288
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_167004163
quote:
14s.gif Op woensdag 30 november 2016 15:06 schreef ietjefietje het volgende:

[..]

bron: http://zwartepietisracisme.tumblr.com/

Die collega had natuurlijk helemaal geen kwade bedoelingen. Wat kwinkslagen op de werkvloer moet je tegen kunnen. Zo niet ben je een zielepiet.
Bij dit soort verhalen hoor ik graag wat eraan vooraf is gegaan. Je gaat er niet zomaar over om een oudere vrouw "Zwarte Piet" te noemen, zelfs niet als je racist bent. Maar dàt verhaal zul je wel nooit te horen krijgen. Als het verhaal al waar is.
  woensdag 30 november 2016 @ 17:52:28 #289
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_167004201
quote:
1s.gif Op woensdag 30 november 2016 17:02 schreef Tamabralski het volgende:

[..]

Zwarte piet is nu eenmaal een neger.
Nee, dat is nu juist het punt. Zwarte Piet is een persoon met een zwartgemaakt gezicht. En die persoon kan een neger, een Aziaat of een blanke zijn, dat boeit niet, als dat gezicht maar zwart is.
  woensdag 30 november 2016 @ 17:53:01 #290
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_167004216
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 16:37 schreef WhateverWhatever het volgende:
Nog maar 6 dagen zeuren dan is die ouwe (racist) weer terug naar Spanje.. <O) 8} w/
Kunnen we gelijk door met Zwartepietendiscussie 2017 oO/ O-) *O*
pi_167004907
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 09:42 schreef Gia het volgende:

[..]

Indianen zijn uiteindelijk bevrijd, dat klopt. Maar met Mardi Gras gaat het ook om de kralen, wat linkt naar de handel van vroegere inheemse indianenstammen. Gelukkig maar dat indianen daar geen racisme in zien. Negers zouden hier, met het oog op ZP, wat van kunnen leren.

Sinterklaas kocht slaven vrij en gaf ze een baan. Ze mogen kinderen blij maken! Wat is daar erg aan?
Alleen omdat ZP in dienst is van Sinterklaas en daarmee een ondanige rol heeft, linkt het naar slavernij.

Blijft mijn vraag opnieuw: zie je elke neger in dienst van een blanke werkgever als een slaaf?
Indianen bevrijd?

De Mardi Gras Indians zijn geen indianen aka native Americans, maar (afstammelingen van) ex slaven, Afro-Americans dus.

Mardi Gras is een uit Europa afkomstige carnavalstraditie met overeenkomstige betekenis. De kralen hebben volgens de officiële verklaring niets met indianen te maken maar als, dan iig niet in een visueel neerbuigend rollenpatroon.
http://www.ibtimes.com/ma(...)y-traditions-1558852

Dat Sinterklaas slaven vrij kocht - hihi, je zei slaven - is 1 versie van de traditie. Als je deze versie volgt, zijn de Pieten nog steeds knechten van een witte Sinterklaas. Een aardige baas, maar vrij zijn ze niet en zwart waren ze vooralsnog allemaal.

Daarom, andere kleuren pieten erbij en in de lijn van jouw versie zou er aan het eind van het feest een symbolische betaling naar alle Pieten kunnen worden ingelast voor bewezen diensten. :+
Jusqu'ici tout va bien...
  woensdag 30 november 2016 @ 18:34:39 #292
3542 Gia
User under construction
pi_167005183
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 18:23 schreef Manono het volgende:

[..]

Indianen bevrijd?

De Mardi Gras Indians zijn geen indianen aka native Americans, maar (afstammelingen van) ex slaven, Afro-Americans dus.

Mardi Gras is een uit Europa afkomstige carnavalstraditie met overeenkomstige betekenis. De kralen hebben volgens de officiële verklaring niets met indianen te maken maar als, dan iig niet in een visueel neerbuigend rollenpatroon.
http://www.ibtimes.com/ma(...)y-traditions-1558852

Dat Sinterklaas slaven vrij kocht - hihi, je zei slaven - is 1 versie van de traditie. Als je deze versie volgt, zijn de Pieten nog steeds knechten van een witte Sinterklaas. Een aardige baas, maar vrij zijn ze niet en zwart waren ze vooralsnog allemaal.

Daarom, andere kleuren pieten erbij en in de lijn van jouw versie zou er aan het eind van het feest een symbolische betaling naar alle Pieten kunnen worden ingelast voor bewezen diensten. :+
Nou ja, bevrijd als in, niet meer vervolgd en vermoord. Blijft een schande wat daar heeft plaatsgevonden.

En, jij vindt het normaal dat negers Indianen nadoen en dan om kralen zeuren?
Maar blanken mogen geen Zwarte Piet spelen???

Kan een neger überhaupt in dienst zijn bij een blanke als hulpje?
Of is dat per definitie slavernij?
  woensdag 30 november 2016 @ 18:35:11 #293
47314 Rakedje
Je bent niet alleen
pi_167005194
quote:
[..]

gewoon een racistisch geintje....

Nee, geen racistisch geintje, gewoon een kwinkslag waar geen kwade bedoelingen achter zitten. Als je iets dergelijks gaat interpreteren als racistisch zit er iets goed fout tussen de oren en kan je beter psychische hulp zoeken.
Gnothi Seauton
  woensdag 30 november 2016 @ 18:36:26 #294
47314 Rakedje
Je bent niet alleen
pi_167005232
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 17:44 schreef KingRadler het volgende:
Ik kan pas rusten als elke Piet gewoon wit is.
Lullig voor je. Rust vind je in jezelf, niet buiten jezelf.

[ Bericht 0% gewijzigd door Rakedje op 30-11-2016 18:55:54 (dt fout) ]
Gnothi Seauton
pi_167005620
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 18:34 schreef Gia het volgende:

[..]

Nou ja, bevrijd als in, niet meer vervolgd en vermoord. Blijft een schande wat daar heeft plaatsgevonden.

En, jij vindt het normaal dat negers Indianen nadoen en dan om kralen zeuren?
Maar blanken mogen geen Zwarte Piet spelen???
Je leest zo selectief dat nog eens antwoorden een holle exercitie wordt joh. :+

Ga ff eten.
Jusqu'ici tout va bien...
pi_167006225
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_167007803
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 18:35 schreef Rakedje het volgende:

[..]

Nee, geen racistisch geintje, gewoon een kwinkslag waar geen kwade bedoelingen achter zitten. Als je iets dergelijks gaat interpreteren als racistisch zit er iets goed fout tussen de oren en kan je beter psychische hulp zoeken.
wel grappig, hoe sommigen dit zomaar wegwuiven, maar zich oh zo aangevallen voelen als iemand iets over hun feestje durft te zeggen.
misschien moet jij dan ook wel psychische hulp zoeken, als je boos wordt van sylvana. of is dat wat anders?
pi_167008023
quote:
6s.gif Op woensdag 30 november 2016 01:42 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Het kenmerk van een stereotype is nu juist dat het niet één persoon voorstelt maar een hele groep mensen. De typische kenmerken van die groep worden daarbij in één beeld uitvergroot, zijn vaak negatief en komen voort uit vooroordelen.

Dus nogmaals: wat zijn de (uiterlijke) kenmerken en de gedragingen van het (negatieve) stereotype van een neger?
Gouden tanden, broek op hun knieën, bandana's, iets met wiet/drugs, iets met grote hoeveelheden geld, iets met wapens, grote gouden/diamante sieraden, dure 'pimp' auto's. Kortom 'gangster-achtige kenmerken en taferelen'.
pi_167008107
’Nederlander die Sinterklaas viert, is geen racist’.

"Het kabinet vindt het lastig om Zwarte Piet in het buitenland uit te leggen: „In het buitenland bestaan, net als in Nederland, zorgen bij sommige mensen over de stereotypering van Zwarte Piet. Het blijkt lastig, bijvoorbeeld in de VS, om de traditie van Zwarte Piet in haar huidige vorm uit te leggen”, aldus minister Van der Steur.

En als een Afrikaans land een zwarte Sinterklaas zou hebben met een blanke knechtje als hulp, dan zou dat Afrikaans land het inderdaad ook moeilijk uit te leggen vinden aan de rest van de wereld.

De vraag is: Zouden blanke mensen er dan wel begrip voor hebben dat dit een traditie is van dat Afrikaanse land?
'Hij die een slaaf bezit, is zelf ook een slaaf!'
pi_167008302
quote:
1s.gif Op woensdag 30 november 2016 19:58 schreef madam-april het volgende:

[..]

Gouden tanden, broek op hun knieën, bandana's, iets met wiet/drugs, iets met grote hoeveelheden geld, iets met wapens, grote gouden/diamante sieraden, dure 'pimp' auto's. Kortom 'gangster-achtige kenmerken en taferelen'.
Leuk afgekeken, maar dat is dus niet het stereotype beeld dat gebruikt wordt in allerlei cultuuruitingen. Maar het geeft iig aan dat je het stereotype beeld wat ontstaan is in de 19e en 20e eeuw en dat als zodanig ook bekend is geworden niet (h)erkent.

Gelukkig doet de regering dat wel: Kabinet: Zwarte Piet moet veranderen
quote:
,,De regering erkent dat in de vertolking van Zwarte Piet negatieve stereotyperingen een rol kunnen spelen", schrijft Van der Steur. ,,Deze kunnen onbedoeld vooroordelen en discriminatie in de hand werken en mensen kwetsen."

“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_167008493
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 20:00 schreef Begripvol het volgende:
’Nederlander die Sinterklaas viert, is geen racist’.

"Het kabinet vindt het lastig om Zwarte Piet in het buitenland uit te leggen: „In het buitenland bestaan, net als in Nederland, zorgen bij sommige mensen over de stereotypering van Zwarte Piet. Het blijkt lastig, bijvoorbeeld in de VS, om de traditie van Zwarte Piet in haar huidige vorm uit te leggen”, aldus minister Van der Steur.

En als een Afrikaans land een zwarte Sinterklaas zou hebben met een blanke knechtje als hulp, dan zou dat Afrikaans land het inderdaad ook moeilijk uit te leggen vinden aan de rest van de wereld.

De vraag is: Zouden blanke mensen er dan wel begrip voor hebben dat dit een traditie is van dat Afrikaanse land?
Ja want wij Nederlanders hebben geleerd om gebruiken en tradities van andere culturen te respecteren.. Er worden zelfs uitzonderingen voor gemaakt in de wet (denk bijv. aan ritueel slachten)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')