abonnement Unibet Coolblue
pi_166909283

Huginn en Muninn op jacht naar stoute kinderen

Zwarte Piet, een archetype onder vuur.

Welkom bij de Zwarte Pietendiscussie. Bijna een traditie in ons koude kikkerlandje.
In deze reeks hebben we het over de oorsprong van onze geliefde Pieterbaas. Is het een uiting van racisme voortgekomen uit de tijd van de slavernij of is het zwart schminken van gezichten een eeuwenoud gebruik dat gekoesterd moet worden?

Het Sinterklaasfeest is onderdeel van de voor-christelijke midwinterfeesten. Het feest wordt al duizenden jaren in Europa en zelfs daarbuiten gevierd. Uiteraard zijn er uiterlijke verschillen maar er zijn verrassend veel overeenkomsten.
Er is een Sinterklaasfiguur, een oude man met lange witte haren en baard en vaak in de persoon van Sint Nicolaas. Deze wordt vergezeld door een knecht die meestal zwart geschminkt is, overal aan schoorstenen luistert of er nog stoute kinderen zijn en in het bezit is van een roe en zak.

8} De Ultieme Fok!Pietenpoll 8}

Poll: Willen we, in Nederland, meer, of minder Zwarte Pieten?
Minder, minder!
Meer Zwarte Pieten!
Weg. Racisme schaf je niet een beetje af.
Het aantal Pieten moet constant blijven.
Zwarte Piet = liefde.
Geen mening.
Tussenstand:

Ook een poll maken? Klik hier

Argumentenoverzicht voor- en tegenstanders Zwarte Piet

Geen herhaling van discussies, zie in de spoiler een overzicht van argumenten en tegenargumenten van zowel voor- als tegenstanders, van extreem tot gematigd.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.

Het niet-rolbevestigende Sinterklaasfeest bij de familie Doorzon (door Gerrit de Jager in diverse delen van de stripserie aangekaart)


INFORMATIE OVER DE ACHTERGRONDEN VAN ZWARTE PIET EN DE DISCUSSIE:

• Volgens de Anti-Pieters is Zwarte Piet een racistisch stereotype dat herinnert aan de tijd van de slavernij. Een gevisualiseerd bewijs dat Zwarte Piet een slaaf moet voorstellen is dit:

Ter ondersteuning wordt kunsthistoricus Elmer Kolfin aangehaald die in dit artikel zelf aangeeft geen onderzoek gedaan te hebben naar de figuur Zwarte Piet zelf maar wel naar de slavernij.
Geen twijfel: 'Zwarte Piet stamt af van kindslaven'

Het Sint en Pietengilde heeft een historisch verantwoorde pagina over Zwarte Piet.

Zwarte piet-lobby draait uiteindelijk om geld:
De geest komt uit de fles: de zwarte piet-discussie is slechts een opmaat voor forse schadevergoedingen die gebaseerd zijn op het Nederlandse slavernijverleden.

Documentaire 'Wild Geraas':
De documentaire van Arnold Jan Scheer (over de WARE oorsprong van Sinterklaas en Zwarte Piet) is namelijk eindelijk af en is online te bestellen of te bekijken via Vimeo. Het lijkt erop dat Scheer geen televisiemaatschappij heeft kunnen vinden die de documentaire zou willen uitzenden maar het is in ieder geval een begin.

quote:
Aan het maken ervan is meer dan 30 jaar research voorafgegaan, waarbij in een periode van de laatste 20 jaar in bijna alle Europese landen Sint Nicolaas- en midwinterriten zijn gefilmd, maar ook daarbuiten en twee jaar lang is vervolmaakt en gemonteerd. Uit ruim honderd uur materiaal is een film ontstaan die een totaal ander licht werpt op het Sinterklaasfeest en op de kwestie Zwarte Piet. Met nieuwe inzichten van deskundigen welke nooit op de televisie werden gezien of gehoord.
De strijd om zwarte Piet woedt in Nederland al jaren. De mensen raakten geïrriteerd, de pro- en anti Pietenmensen lijken in een parallel universum te leven. Maar er is ook een positieve kant. Steeds meer mensen zijn intussen geïnteresseerd geraakt in de ouderdom van het Sinterklaasfeest en de werkelijke oorsprong van Zwarte Piet. De zoektocht naar de Sint en zijn begeleiders leidt onherroepelijk naar onze eigen oorsprong, de ontrafeling van de mythe van de mijter.
http://www.wildgeraasdefilm.nl/
https://vimeo.com/ondemand/wildgeraas/188727445
http://www.arnoldjanscheer.nl/

Diverse video's en afbeeldingen in de spoiler:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.

De alternatieve Sinterklaas van Dick Maas.

En verder!

8} oO/ <O) c_/
pi_166909294
quote:
10s.gif Op zaterdag 26 november 2016 13:08 schreef gelly het volgende:

[..]

Ja..... ?
Die roetvoegen lijken me dan een beetje misplaatst. Maak er dan gelijk een Arische Piet van. Dat is tenslotte wat de Pietenhaters uiteindelijk willen.
pi_166909299
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 november 2016 13:02 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

wat een onzin. er zijn vele wegen om verder te gaan.

pikzwart zou ik best mee kunnen leven, en met veel plezier verdedigen naar buitenlanders toe. maar dan moet er ook werkelijk geen enkele andere hint meer zijn van een neger-gebaseerd uiterlijk. anders is het dus niet te verdedigen.

maar de roetpiet is ook prima. dat was al 40 jaar geleden de weg waarop we beland waren, het klopt met de liedjes, en met wat andere tradities, die in noord frankrijk bijvoorbeeld.
maar ook dan moeten die pagepakjes, lippen, oorbellen en kroeshaar weg, voorzover dat nog niet zo is. en ook weg met bruine pieten die op spanjaarden moeten lijken.

of we maken er een geheel ander figuur van. ga eens bij krampus kijken, die lijkt voor geen meter op een zwarte piet, en is een van de meest authentieke tradities die er zijn.

dus ja... kies maar.
Ik prefereer git/aarde/zwart.

Hoe hij er verder uitziet maakt me geen bal uit, al zou Zwarte Piet qua metafoor een zwart blokje zijn.

Flink gechargeerd, omdat ik hem ook liever zie als de 'boeman', maar puur voor het punt van zijn zwart zijn.

Punt is dat Zwarte Piet ook geen neger is, of daarop zou moeten lijken. Daarom ben ik óók voor de huidige vorm van Zwarte Piet. Blijkbaar kunnen de anti-Piet activisten dat niet accepteren omdat zij met hun bekrompen voorstellings- en inlevingsvermogen alleen maar zwarte schmink met blackface kunnen associëren. Hun claim doet onrecht aan alle Sinterklaasvierders.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_166909315
Voorspelling: Volgend jaar eisen de pietenhaters dat er ook hoofddoekpietjes meedoen.
pi_166909328
Bijzonder racistisch dat er geen hoofddoekpietjes zijn.
pi_166909333
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 november 2016 13:02 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Waar heb ik het over de burgemeester gehad?
Als je het niet over de burgemeester hebt dan moet je ook niet met de wet aan komen zetten, want dan heb je daar geen snars van begrepen.

quote:
En waar heeft de politie de wet overtreden?
Bij zo'n beetje elke ZP-demonstratie waar ze hebben ingegrepen.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_166909343
En waar zijn de Boerkapietjes :?
pi_166909346
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 november 2016 13:10 schreef Braindead2000 het volgende:

[..]

Die roetvoegen lijken me dan een beetje misplaatst. Maak er dan gelijk een Arische Piet van. Dat is tenslotte wat de Pietenhaters uiteindelijk willen.
Je lijkt het beter te weten dan henzelf.
  zaterdag 26 november 2016 @ 13:14:24 #9
435727 BadderHaring
Ik sla je op je bek
pi_166909357
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 november 2016 13:08 schreef Gia het volgende:

[..]

Wij hebben een gitzwarte herder en een gitzwarte kat. Ohoh.
Zolang ze geen "Piet" of "Roetmop" heten, is dat geen probleem.

quote:
0s.gif Op zaterdag 26 november 2016 13:08 schreef Tango5Romeo het volgende:

[..]

Neenee, je vergist je. :)

Het is altijd zo geweest en jij kunt geen argumenten aandragen waarom het anders zou moeten. :)
Daar heb je het mis. Mijn argument is dat het de discussie niet waard is, omdat de kleur irrelevant is. Daarmee vervalt jouw argument, tenzij je aan kunt geven waarom de kleur essentieel zou zijn.

Zoals eerder aangegeven, de anti-Pieten terreur grijpt dit aan om een anti-racisme statement te maken en om de zieligerd uit te hangen. Je moet ze die argumenten gewoon afnemen. Dan is de discussie over en heb je ook niet de radicalisering aan beide kanten, zoals nu plaatsvindt. Het is het niet waard, pick your battles.

Het is typisch het Nederland van nu om op dit soort baby-thema's de confrontatie op te zoeken, in plaats van het oude poldermodel toe te passen. Daardoor krijg je meer polarisatie, waardoor aan beide kanten van de discussie de extremen toenemen. Gevolg: nog meer discussie en hardere confrontaties.

En ja, er zal een punt komen waarop het wel over essentiele zaken van onze cultuur gaat. Sterker nog, die momenten zijn er al regelmatig. En dan roer ik me ook absoluut. Maar niet op dit onderwerp, hier ga ik niet op de bres voor onze cultuur.
pi_166909359
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 november 2016 13:12 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Als je het niet over de burgemeester hebt dan moet je ook niet met de wet aan komen zetten, want dan heb je daar geen snars van begrepen.
Jij snapt er geen snars van. Anders was je niet van onderwerp verschoven, ik heb het woord burgemeester niet eens gebruikt in mijn eerdere post.

quote:
Bij zo'n beetje elke ZP-demonstratie waar ze hebben ingegrepen.
Voorbeelden, mannetje.
  zaterdag 26 november 2016 @ 13:15:21 #11
435727 BadderHaring
Ik sla je op je bek
pi_166909374
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 november 2016 13:13 schreef Braindead2000 het volgende:
En waar zijn de Boerkapietjes :?
Goedlachse moslims die cadeautjes weggeven? Mallerd! :{w
pi_166909413
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 november 2016 13:15 schreef BadderHaring het volgende:

[..]

Goedlachse moslims die cadeautjes weggeven? Mallerd! :{w
Diversiteit mijn jongen. We willen niemand beledigen. Daarom pleit ik ook voor de invoering van transgenderpietjes.
pi_166909417
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 november 2016 13:14 schreef BadderHaring het volgende:

[..]

Zolang ze geen "Piet" of "Roetmop" heten, is dat geen probleem.

[..]

Daar heb je het mis. Mijn argument is dat het de discussie niet waard is, omdat de kleur irrelevant is. Daarmee vervalt jouw argument, tenzij je aan kunt geven waarom de kleur essentieel zou zijn.

Zoals eerder aangegeven, de anti-Pieten terreur grijpt dit aan om een anti-racisme statement te maken en om de zieligerd uit te hangen. Je moet ze die argumenten gewoon afnemen. Dan is de discussie over en heb je ook niet de radicalisering aan beide kanten, zoals nu plaatsvindt. Het is het niet waard, pick your battles.

Het is typisch het Nederland van nu om op dit soort baby-thema's de confrontatie op te zoeken, in plaats van het oude poldermodel toe te passen. Daardoor krijg je meer polarisatie, waardoor aan beide kanten van de discussie de extremen toenemen. Gevolg: nog meer discussie en hardere confrontaties.

En ja, er zal een punt komen waarop het wel over essentiele zaken van onze cultuur gaat. Sterker nog, die momenten zijn er al regelmatig. En dan roer ik me ook absoluut. Maar niet op dit onderwerp, hier ga ik niet op de bres voor onze cultuur.
M.b.t. de kleur is dit misschien een interessante docu

http://www.wildgeraasdefilm.nl/
“To destroy a people you must first sever their roots.”
  zaterdag 26 november 2016 @ 13:20:28 #14
435727 BadderHaring
Ik sla je op je bek
pi_166909442
quote:
14s.gif Op zaterdag 26 november 2016 13:18 schreef Braindead2000 het volgende:

[..]

Diversiteit mijn jongen. We willen niemand beledigen. Daarom pleit ik ook voor de invoering van transgenderpietjes.
Misschien is dat wel Sylvana's probleem.
pi_166909456
En met kerst een transseksuele zwarte gehandicapte Kerstman. *O*
pi_166909478
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 november 2016 13:14 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Jij snapt er geen snars van. Anders was je niet van onderwerp verschoven, ik heb het woord burgemeester niet eens gebruikt in mijn eerdere post.
Dat zal, maar de burgemeester is de enige die beperkingen aan de vrijheid van demonstratie mag opleggen, en uitsluitend vanwege de openbare orde en die moet zorgen dat elke politie-optreden in zijn gemeente dat ingrijpt op de demonstratievrijheid dat uitsluitend doet omdat de openbare orde daartoe noopt.

Dus als jij niet snapt wat de burgemeester ermee te maken heeft dan heb je niets van de wet begrepen en moet je daar je mond over houden.

quote:
Voorbeelden, mannetje.
Die mag je zelf opzoeken, jurisprudentie genoeg, ook vaak genoeg langsgekomen hier. Ik ga geen moeite doen om parels voor de zwijnen te vinden.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zaterdag 26 november 2016 @ 13:24:42 #17
435727 BadderHaring
Ik sla je op je bek
pi_166909513
Het punt is dat door de 'standvastigheid' van de aanhangers van Zwarte Piet, elke transformatie door de antiracisme-lobby nu zal worden aangegrepen als overwinning. Dat zal breed worden uitgemolken en weer meer momentum creëren om ook andere onzinnige zaken in de media een podium te geven.

Dit soort strijd win je niet op deze manier. Zeker niet met Pauw en vrienden die het media-landschap bepalen. Juist met al deze aandacht voor de verkeerde discussie, ga je uiteindelijk ook de discussies waar het WEL om draait verliezen.
pi_166909525
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 november 2016 13:21 schreef Braindead2000 het volgende:
En met kerst een transseksuele zwarte gehandicapte Kerstman. *O*
En dan noemen we hem voortaan Mr. Hankey, the Christmas Poo! ^O^

“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_166909530
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 november 2016 13:14 schreef BadderHaring het volgende:

Daar heb je het mis. Mijn argument is dat het de discussie niet waard is, omdat de kleur irrelevant is.

Mening, Subjectief. Geen reden om te veranderen.
"This engine produces a maximum power of 240 PS (237 bhp - 177 kW) at 5300 rpm and a maximum torque of 330 Nm (221 lb.ft) at 2000-5600 rpm."
Torque is useless without rpm. :)
  zaterdag 26 november 2016 @ 13:26:13 #20
435727 BadderHaring
Ik sla je op je bek
pi_166909545
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 november 2016 13:25 schreef Tango5Romeo het volgende:

[..]

Mening, Subjectief. Geen reden om te veranderen.
Als subjectiviteit er niet toe doet in een discussie, waarom voer je dan een discussie?
pi_166909554
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 november 2016 13:26 schreef BadderHaring het volgende:

[..]

Als subjectiviteit er niet toe doet in een discussie, waarom voer je dan een discussie?
Voor mij is er geen discussie. Zwarte Piet hoeft voor mij niet te veranderen.
"This engine produces a maximum power of 240 PS (237 bhp - 177 kW) at 5300 rpm and a maximum torque of 330 Nm (221 lb.ft) at 2000-5600 rpm."
Torque is useless without rpm. :)
pi_166909565
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 november 2016 13:22 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Dat zal, maar de burgemeester is de enige die beperkingen aan de vrijheid van demonstratie mag opleggen, en uitsluitend vanwege de openbare orde en die moet zorgen dat elke politie-optreden in zijn gemeente dat ingrijpt op de demonstratievrijheid dat uitsluitend doet omdat de openbare orde daartoe noopt.

Dus als jij niet snapt wat de burgemeester ermee te maken heeft dan heb je niets van de wet begrepen en moet je daar je mond over houden.
Met 200 man demonstreren tijdens een plaatselijke intocht. Daarvoor mag je gewoon een noodverordening instellen.

quote:
Die mag je zelf opzoeken, jurisprudentie genoeg, ook vaak genoeg langsgekomen hier. Ik ga geen moeite doen om parels voor de zwijnen te vinden.
Jij stelt dat de politie de wet overtreden heeft bij bijna elke ZP-demonstratie waar ze ingegrepen hebben.

En dan moet ik dat bewijzen.

Ik moet jouw stelling bewijzen?

Jij bent samen met Monolith het hooghartigst van het hele fokforum.

[ Bericht 0% gewijzigd door luxerobots op 26-11-2016 13:32:29 ]
  zaterdag 26 november 2016 @ 13:27:43 #23
435727 BadderHaring
Ik sla je op je bek
pi_166909566
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 november 2016 13:26 schreef Tango5Romeo het volgende:

[..]

Voor mij is er geen discussie. Zwarte Piet hoeft voor mij niet te veranderen.
Toch voer je een discussie. Weliswaar zonder in te gaan op argumenten van een ander, maar dat zal wel gewoon jouw methode zijn....
pi_166909592
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 november 2016 13:27 schreef BadderHaring het volgende:

[..]

Toch voer je een discussie.
Nee, hoor. Ik wees alleen jou terecht. Voor mij is er geen discussie. :)

Ik ben ingegaan op je argumenten. Mening. Subjectief.
"This engine produces a maximum power of 240 PS (237 bhp - 177 kW) at 5300 rpm and a maximum torque of 330 Nm (221 lb.ft) at 2000-5600 rpm."
Torque is useless without rpm. :)
  zaterdag 26 november 2016 @ 13:29:32 #25
435727 BadderHaring
Ik sla je op je bek
pi_166909601
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 november 2016 13:28 schreef Tango5Romeo het volgende:

[..]

Nee, hoor. Ik wees alleen jou terecht. Voor mij is er geen discussie. :)
Prima, fijne dag verder!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')