FOK!forum / Culinesse à gogo / Messen slijpen
TazDevlmaandag 21 november 2016 @ 13:51
Zit een beetje te kijken naar een set slijpstenen om mijn keukenmessen te slijpen. Heb voor klein onderhoud een aanzet staal maar dit is niet bedoeld voor het grove werk.

Heb 2 kleine steentjes (1200 en 3000grit) maar die zijn niet echt heel handig voor grote messen.

Zit al ff op http://www.knivesandtools.nl/nl/ct/messen-slijpen.htm te zoeken maar kolere wat een geld...

Wat voor tips hebben jullie?
Jordy-Bmaandag 21 november 2016 @ 14:00
Ik gebruik twee waterstenen. Een grove dubbelzijdige en een fijne.

Daar moet je een keer tegenaan lopen op de markt, bijvoorbeeld. Ik vind ¤70 een beetje belachelijk voor een steen. Zeker als het gebruikte mes dat niet eens gekost heeft. :D

Een aanzetstaal is alleen voor het rechtleggen van de braam, maar slijpt doorgaans niet (Er wordt geen materiaal verwijderd)
anndbmaandag 21 november 2016 @ 14:05
Ik heb zelf onlangs dit setje gekocht:
http://www.knivesandtools(...)ijpstaaf-svsh004.htm

Alleen dat vergt toch nog wel wat oefening om ze er echt scherp mee te krijgen. Heb ze laatste keer toch nog maar laten slijpen dat is eigenlijk nog gewoon het snelste/beste denk ik tenzij je zelf handig bent inderdaad met flink wat oefening om ze zelf echt scherp te krijgen met een wetsteen.
Jordy-Bmaandag 21 november 2016 @ 14:11
Vergeet niet dat heel veel messen van een snijvlak met een relatief grote hoek worden voorzien, en dan is het ook echt best wel veel werk om dat echt vlijmscherp te maken.
Farenjimaandag 21 november 2016 @ 14:12
Mijn tip is om je messen gewoon naar de slijper te brengen. Ik heb een setje slijpstenen van Eden, met 4 oplopende fijnheden (of hoe je dat ook noemt) en heb hier mijn koksmes een paar keer best aardig mee kunnen slijpen. Maar ik heb de eerste keer wel wat krasjes op het mes gemaakt. En het was helemaal niks vergeleken met hoe fokking vlijmscherp de professionele slijper het kon slijpen. Zo lukt het mij echt nooit zelf. En dat voor een paar euro. Daarvoor ga ik niet zelf meer kutten.
Catch22-maandag 21 november 2016 @ 15:00
Ik heb voor mijn vriendin onlangs een minosharp met 3 keramische stenen in drie grofheden gekocht en die werkt top
TazDevlmaandag 21 november 2016 @ 19:53
Zal eens kijken, iemand een tip voor slijpen in regio zoetermeer/den haag?
TazDevlmaandag 21 november 2016 @ 19:56
quote:
0s.gif Op maandag 21 november 2016 15:00 schreef Catch22- het volgende:
Ik heb voor mijn vriendin onlangs een minosharp met 3 keramische stenen in drie grofheden gekocht en die werkt top
Zo'n minosharp achtig ding heb ik net weg geflikkerd. Naja net, heb zoiets gehad en vond het kudt
anndbmaandag 21 november 2016 @ 21:49
quote:
0s.gif Op maandag 21 november 2016 14:12 schreef Farenji het volgende:
Mijn tip is om je messen gewoon naar de slijper te brengen. Ik heb een setje slijpstenen van Eden, met 4 oplopende fijnheden (of hoe je dat ook noemt) en heb hier mijn koksmes een paar keer best aardig mee kunnen slijpen. Maar ik heb de eerste keer wel wat krasjes op het mes gemaakt. En het was helemaal niks vergeleken met hoe fokking vlijmscherp de professionele slijper het kon slijpen. Zo lukt het mij echt nooit zelf. En dat voor een paar euro. Daarvoor ga ik niet zelf meer kutten.
Deze ervaring heb ik dus ook. Ik heb wat geprobeerd met die wetstenen en wat youtube filmpjes maar zo scherp als van de slijper zelf werden ze zeker niet en dat zal ook zeker aan mijn ervaring er mee liggen. Ik betaal 15 euro voor al mijn messen samen (paar euro per mes) en met een aanzetstaal blijven ze eigenlijk toch goed scherp.
Catch22-maandag 21 november 2016 @ 22:09
quote:
0s.gif Op maandag 21 november 2016 19:56 schreef TazDevl het volgende:

[..]

Zo'n minosharp achtig ding heb ik net weg geflikkerd. Naja net, heb zoiets gehad en vond het kudt
Een goedkope dan? Ben er zelf tevreden over en lees goede reviews
Spanky78maandag 21 november 2016 @ 22:19
Ik strop mijn Japanse mes. Hierdoor blijft het ding vlijmscherp. En een slijpstaaf, maar die is eigenlijk niet nodig ivm het stroppen.
derLudolfdinsdag 22 november 2016 @ 00:11
quote:
0s.gif Op maandag 21 november 2016 19:53 schreef TazDevl het volgende:
Zal eens kijken, iemand een tip voor slijpen in regio zoetermeer/den haag?
Een goede kookwinkel heeft meestal wel een slijpservice, die sturen ze dan op.

Ik heb zelf zo'n setje 180-600 en 1000/3000 stenen van Eden (nu blijkbaar Skerper) bij Knives and Tools vandaan. Waarom hele dure stenen?
Bramitodinsdag 22 november 2016 @ 10:25
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 november 2016 00:11 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Een goede kookwinkel heeft meestal wel een slijpservice, die sturen ze dan op.

Ik heb zelf zo'n setje 180-600 en 1000/3000 stenen van Eden (nu blijkbaar Skerper) bij Knives and Tools vandaan. Waarom hele dure stenen?
Het is echt veel makkelijker om je messen scherp te krijgen op Naniwa Chosera stenen dan op Eden stenen. Daarom dure stenen.
Pietverdrietdinsdag 22 november 2016 @ 11:19
quote:
0s.gif Op maandag 21 november 2016 22:19 schreef Spanky78 het volgende:
Ik strop mijn Japanse mes. Hierdoor blijft het ding vlijmscherp. En een slijpstaaf, maar die is eigenlijk niet nodig ivm het stroppen.
Stroppen?
Spanky78dinsdag 22 november 2016 @ 11:21
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 november 2016 11:19 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Stroppen?
https://jeffpeachey.com/2012/09/18/how-to-strop-a-knife/

Werkt erg prettig, houdt messen heel vel langer scherp. Scheermes-scherp :)
Pietverdrietdinsdag 22 november 2016 @ 11:26
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2016 11:21 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

https://jeffpeachey.com/2012/09/18/how-to-strop-a-knife/

Werkt erg prettig, houdt messen heel vel langer scherp. Scheermes-scherp :)
Ah, okay, dank, goed idee.
Spanky78dinsdag 22 november 2016 @ 11:30
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 november 2016 11:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ah, okay, dank, goed idee.
Zeker voor heel harde messen werkt het heel prettig. Je moet wel even oefenen cq. de juist hoek gebruiken. Stroppen deed men vroeger met scheermessen bijvoorbeeld. Een stuk leer met wat diamantpasta, je richt zowel de snede als dat je een heel klein beetje slijpt.
TazDevlmaandag 16 januari 2017 @ 08:14
Na lang wikken en wegen heb ik een Lansky deluxe kit gekocht, wil nu alleen de Lansky Clamp er nog bij bestellen.
LitmanenAFCAdinsdag 17 januari 2017 @ 17:38
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2017 08:14 schreef TazDevl het volgende:
Na lang wikken en wegen heb ik een Lansky deluxe kit gekocht, wil nu alleen de Lansky Clamp er nog bij bestellen.
Zonde van je geld. Je kan ze echt beter laten slijpen.
TazDevldinsdag 17 januari 2017 @ 18:52
Heb naar laten slijpen gekeken maar ook dat gaat wel centen kosten
THEFXRwoensdag 1 februari 2017 @ 20:11
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 januari 2017 18:52 schreef TazDevl het volgende:
Heb naar laten slijpen gekeken maar ook dat gaat wel centen kosten
ja, die mensen werken niet gratis.
https://www.hollandseslij(...)=47a879cbc828bf2ac1f
TazDevldonderdag 2 februari 2017 @ 10:36
Helemaal mee eens, vind ook de prijzen van HSS niet eens zo rot.

Maar goed op basis van andere prijzen besloten dat zelf slijpen op de lange termijn goedkoper is.

Met de lansky set inmiddels een oud slagers hakmes geslepen op 20graden. Ik merk wel dat dit niet de hoek was die er in zat en dat het daarom best even werk is.

Denk wel dat ik deze er nog wel bij wil:
https://www.knivesandtool(...)ren-strop-hstrop.htm
Bramitodonderdag 2 februari 2017 @ 11:16
quote:
0s.gif Op donderdag 2 februari 2017 10:36 schreef TazDevl het volgende:
Helemaal mee eens, vind ook de prijzen van HSS niet eens zo rot.

Maar goed op basis van andere prijzen besloten dat zelf slijpen op de lange termijn goedkoper is.

Met de lansky set inmiddels een oud slagers hakmes geslepen op 20graden. Ik merk wel dat dit niet de hoek was die er in zat en dat het daarom best even werk is.

Denk wel dat ik deze er nog wel bij wil:
https://www.knivesandtool(...)ren-strop-hstrop.htm
Waarom slijp je een hakmes op 20 graden?
TazDevldonderdag 2 februari 2017 @ 17:52
eh... goede vraag! zie net dat ie eerder 27 ofzo moet mag zijn
Pietverdrietdonderdag 2 februari 2017 @ 18:26
Vanmiddag weer een paar messen met de hand geslepen, eerst op aluminiumoxide kunststeen, fijn op een Coticulesteen
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Coticule
Kalebatzvrijdag 3 februari 2017 @ 23:32
https://www.knivesandtool(...)rt-messenslijper.htm

Ik heb zelf deze. Als mijn messen niet meer lekker door een tomaatje glijden pak ik hem er even bij. Doet prima wat ie moet doen.
Toch wil ik mijn messen wel eens professioneel laten slijpen.
THEFXRzaterdag 4 februari 2017 @ 12:54
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 februari 2017 23:32 schreef Kalebatz het volgende:
https://www.knivesandtool(...)rt-messenslijper.htm

Ik heb zelf deze. Als mijn messen niet meer lekker door een tomaatje glijden pak ik hem er even bij. Doet prima wat ie moet doen.
Toch wil ik mijn messen wel eens professioneel laten slijpen.
dat is echt niks, die schaaft veel van je mes weg, in een vaste hoek, die dingen staan voor 7 euro op ebay btw.
zelf heb ik een keramische slijpstaaf, met 2 stuks kan je zelf deze maken
lansky-lcd5d-slijpsysteem-keramisch-pocket-d1.jpg
Zolderkamerzaterdag 4 februari 2017 @ 12:57
Opsturen naar de https://www.slijperij.nl
Of inleveren bij 1 van de inleverpunten
Farenjizaterdag 4 februari 2017 @ 14:19
Zojuist mijn koksmes laten slijpen op de oogstmarkt op het noordplein in Rotterdam, bij de scherpslijper. Aardige vent en niet duur, 4,50 per mes. Hij slijpt inderdaad vlijmscherp!
Zolderkamerzaterdag 4 februari 2017 @ 14:45
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2017 14:19 schreef Farenji het volgende:
Zojuist mijn koksmes laten slijpen op de oogstmarkt op het noordplein in Rotterdam, bij de scherpslijper. Aardige vent en niet duur, 4,50 per mes. Hij slijpt inderdaad vlijmscherp!
Ik koop zelf altijd zo'n koffer voor 5 tot 7 euro :@
(liggen vaak bij de maxx)

2zsKPSP.jpg

Die slijp ik zelf dan nog 1 a 2 keer, en dan haal ik weer een nieuwe koffer :X
THEFXRzaterdag 4 februari 2017 @ 17:09
quote:
14s.gif Op zaterdag 4 februari 2017 14:45 schreef Zolderkamer het volgende:

[..]

Ik koop zelf altijd zo'n koffer voor 5 tot 7 euro :@
(liggen vaak bij de maxx)

[ afbeelding ]

Die slijp ik zelf dan nog 1 a 2 keer, en dan haal ik weer een nieuwe koffer :X
dat gelooft niemand _O- _O- _O- _O-
Zolderkamerzaterdag 4 februari 2017 @ 17:13
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2017 17:09 schreef THEFXR het volgende:

[..]

dat gelooft niemand _O- _O- _O- _O-
Prima.. dan niet..

Als je fries kan verstaan, dit is de eigenaar van de maxx winkeltjes:
rond 1:24

Ze hadden ook de gestopte c1000 opgekocht... voor een prikkie kaas etc te koop
http://www.maxxwinkel.nl
http://www.kooistra.com

Maxxwinkels zijn vaak tijdelijk.. afhankelijk van de voorraad en als opvulling van leegstand zeg maar..

Dit is een vergelijkbare winkel:
http://www.mixx.nl/

[ Bericht 3% gewijzigd door Zolderkamer op 04-02-2017 17:24:22 ]
Gary_Oakdinsdag 7 februari 2017 @ 06:57
quote:
0s.gif Op maandag 21 november 2016 14:00 schreef Jordy-B het volgende:
Ik gebruik twee waterstenen. Een grove dubbelzijdige en een fijne.

Daar moet je een keer tegenaan lopen op de markt, bijvoorbeeld. Ik vind ¤70 een beetje belachelijk voor een steen. Zeker als het gebruikte mes dat niet eens gekost heeft. :D

Een aanzetstaal is alleen voor het rechtleggen van de braam, maar slijpt doorgaans niet (Er wordt geen materiaal verwijderd)
Heb eentje met diamantpoeder, dus die slijpt het wel (diamant is harder dan staal). Twee keer erlangs en het is weer scherp. :P
Farenjidinsdag 7 februari 2017 @ 10:02
quote:
99s.gif Op dinsdag 7 februari 2017 06:57 schreef Gary_Oak het volgende:

[..]

Heb eentje met diamantpoeder, dus die slijpt het wel (diamant is harder dan staal). Twee keer erlangs en het is weer scherp. :P
Niet echt hoor. Diamantpoeder is wel hard maar ook veel te grof, daar krijg je nooit een glad gepolijst snijgedeelte mee, en dat is wat een mes echt scherp maakt.
THEFXRdinsdag 7 februari 2017 @ 12:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2017 10:02 schreef Farenji het volgende:

[..]

Niet echt hoor. Diamantpoeder is wel hard maar ook veel te grof, daar krijg je nooit een glad gepolijst snijgedeelte mee, en dat is wat een mes echt scherp maakt.
daarom een keramische slijpstaaf