abonnement Unibet Coolblue
pi_166620622
Hoink zei een tijdje terug:
quote:
Hoewel ik het met je eens ben dat 'Blackface' inderdaad niet op een lijn staat met het fenomeen Zwarte Piet ben ik het niet eens dat de aanmerkingen op Zwarte Piet onterecht zouden zijn puur en alleen omdat Nederland niet dezelfde zeer gespannen rassengeschiedenis kent zoals de VS.

De overeenkomst tussen 'Blackface' en Zwarte Piet is de set van uiterlijke kenmerken die afkomstig zijn van dezelfde Westerse karikatuur. Dat is echter niet genoeg om beide tradities op een lijn te zetten. 'Blackface' is een traditie die ontstaan is om zwarte burgers te weren uit het theatermetier en tegelijkertijd raciale stereotypen te propageren. De oorsprong van Piet als 'zwarte helper' ligt zoals Lunatiek steeds aangeeft in (waarschijnlijk) Germaanse symboliek, vergelijkbaar met Kerst.

Echter zijn beiden deze hun (voor-)christelijke kenmerken grotendeels verloren. Zwarte Piet is geen zwarte duivel zoals Krampus. In de 19e eeuw is de koloniale karikatuur van de Afrikaan in gebruik geraakt. Dit beeld legitimeerde alle acties van Westerse mogendheden in Afrika. De karikatuur met de donkere (vaak zwarte) huid in combinatie met de rode lippen en het kroeshaar is tot in de tweede helft van de 20ste eeuw beeldbepalend geweest en dus ook onze houding t.o.v. donkere mensen bepaald.

Het is bijna geschiedvervalsing om te claimen dat de huidige vorm van Zwarte Piet geen overblijfsel is uit datzelfde discours. In de afgelopen decennia is eerst Zwarte Piet slimmer voorgesteld en bij de influx van Surinamers begon Zwarte Piet een Surinaams accent aan te nemen. Een stap die niet te verklaren valt als Zwarte Piet geen donker persoon zou moeten voorstellen.

De reactie tegen dit protest was zo hevig omdat men de laatste jaren men die link in de perceptie van de blanke bevolking was verdwenen. Maar dat het in de perceptie van de meerderheid niet meer bestond, betekent niet dat de historische beladenheid van de karikatuur niet meer zou bestaan en daarom maar getolereerd moet worden. Die beladenheid bestaat nog steeds voor een minderheid en lijkt ook niet helemaal te zijn verdwenen gezien de reacties op het anti-pieten protest.

In een goed werkende democratie wordt de minderheid beschermt voor de meerderheid. Men moet dus niet buigen voor de wil van de minderheid maar men hoort er voor open te staan en bereid te zijn om compromissen te sluiten. In het geval van Zwarte Piet zou dit maar een kleine compromis zijn.

Zoals Etto aangaf is identity politics overgekomen vanuit de Verenigde Staten via de sociale media. Dit doet niets af aan de legitimiteit van kritiek op een reliek uit een Westers koloniaal verleden. Zwarte Piet heeft namelijk duidelijk gemaakt dat er op vele andere gebieden namelijk ook latente spanningen bestaan binnen de multiculturele samenleving op het gebied van identiteit en inclusiviteit.
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
pi_166620628
Anti pieten zijn de nieuwe tokkies _O_
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
  zondag 13 november 2016 @ 09:58:55 #3
61646 Copycat
I am a trigger hippie
pi_166620637
Goeden zin!
Curiosity cultured the cat
Hoge dames vangen veel wind
Whadda ya hear! Whadda ya say!
What is any ocean but a multitude of drops?
pi_166620657
quote:
17s.gif Op zondag 13 november 2016 09:58 schreef Copycat het volgende:
Goeden zin!
Mooien TT ja
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
pi_166620690
quote:
0s.gif Op zondag 13 november 2016 09:58 schreef JeSuisDroppie het volgende:
Anti pieten zijn de nieuwe tokkies _O_
Dat vind ik een zware belediging voor de Tokkies.
pi_166620698
quote:
0s.gif Op zondag 13 november 2016 10:04 schreef Braindead2000 het volgende:

[..]

Dat vind ik een zware belediging voor de Tokkies.
Tokkies gebruiken minder geweld, dat is waar.
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
pi_166620755
He, een gekke vraag he, maar als zwarte Piet racistisch is, is een witte kerstman of sinterklaas of zelfs Jezus dan ook niet racistisch?
Twiddel
pi_166620767
quote:
1s.gif Op zondag 13 november 2016 10:04 schreef JeSuisDroppie het volgende:

[..]

Tokkies gebruiken minder geweld, dat is waar.
Anti-pieten zijn echt het laagste van het laagste. Ik heb een hekel aan islam maar geen haar op mijn hoofd denkt eraan om te gaan protesteren bij een islamitische kindercreche en die kinderen daar angst aan te jagen. Anti-pieten vinden dat volkomen normaal.
pi_166620773
quote:
99s.gif Op zondag 13 november 2016 10:10 schreef summer2bird het volgende:
He, een gekke vraag he, maar als zwarte Piet racistisch is, is een witte kerstman of sinterklaas of zelfs Jezus dan ook niet racistisch?
Iedereen is racistisch. Racist zijn is namelijk hip, net zoals mensen voor fascist, neo nazi of racist uitmaken.

One big happy family :D
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
  zondag 13 november 2016 @ 10:32:03 #10
8369 speknek
Another day another slay
pi_166620988
quote:
1s.gif Op zondag 13 november 2016 01:53 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Zwarte mensen werden toen niet als minderwaardig beschouwd. De meeste mensen in Nederland hadden nog nooit een neger beschouwd. Ze waren toen nog niet zo lang geleden zelf minderwaardig geweest, of waren dat nog.
quote:
1s.gif Op zondag 13 november 2016 07:03 schreef Lunatiek het volgende:

Die geschiedvervalsing stoort me in de discussie nog het meest, vooral omdat het bij hard roepen blijft en er nooit, zoals anderen ook hebben opgemerkt, goed onderbouwde bewijzen zijn.
:').

Nobele wilden ja dat klinkt als diep respect. Oh nee.


quote:
One of the first modern public human exhibitions was P.T. Barnum's exhibition of Joice Heth on February 25, 1835[3] and, subsequently, the Siamese twins Chang and Eng Bunker. These exhibitions were common in freak shows.

...

The displays often emphasized the cultural differences between Europeans of Western civilization and non-European peoples or other Europeans with a lifestyle deemed primitive. Some of them placed indigenous Africans in a continuum somewhere between the great apes and the White man. Ethnological expositions have since been criticized and ascertained as highly degrading and racist.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Human_zoo

quote:
De enorme mensenspektakels zorgden echter niet voor verbroedering of een beter inzicht in andere culturen. Zij voedden juist het idee dat er een hiërarchie in rassen bestond en dat kolonialisme aan te bevelen was. Zij stimuleerden het blanke superioriteitsgevoel. Vele tientallen miljoenen bezoekers kregen voor het eerst in hun leven een zeer gekleurde kijk op anders gekleurde en geklede mensen. Zelden leidde dit tot respect. Meestal werden de clichés en stereotypen juist benadrukt.
http://www.nemokennislink(...)-mens-tentoongesteld

en ook
quote:
Er is misschien nog een andere afbeelding die Schenkman meer direct geïnspireerd heeft. In de jaren 1830-1840 ontstaat in Amerika in het variété een nieuw genre, dat van de ‘black minstrels’: witten die zich als zwarten uitmonsterden en een muzikaal programma brachten (Toll 1974, Cockrell 1993). Al in diezelfde tijd doen zij, met veel succes, Engeland aan (Pickering 1986:74-75, Blair 1996:5-6). Dat zij ook in Nederland te zien waren (al is niet duidelijk wanneer), blijkt uit een fictieve dialoog over de kermis in Schenkmans posthume publicatie Humoristische voorlezingen in proza en poëzy (1863:210-211; vgl. Schenkman z.j.:134). Een van de sprekers zegt over hen: ‘’t Waren zwart gemaakte kerels, ’t Was bedrog en schelmerij!’. Daarop zegt zijn tegenspreker:

‘Dat een blank gelaat zich zwart maakt,
Staat mijns inziens ieder vrij.
Hoeveel hooggeplaatste lieden,
Toonen, bij hun zwarte zielen,
In de Kerk en in den Staat,
Omgekeerd, een blank gelaat.’

De laatste twee zinnen zijn interessant omdat ze vrijwel overeenkomen met de titel van een verhaal dat in 1850 verscheen in het orthodox-christelijke, door Jan de Liefde uitge geven jeugdtijdschrift Timotheus: ‘De zwarte ziel en de blanke huid’. Dit kan toevallig zijn – het spelen met dit contrast was een vaker voorkomend thema, maar er ook op duiden dat Schenkman dit verhaal gelezen heeft en dat de titel in zijn hoofd is blijven hangen.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_166621047
Nee he, niet weer....
quote:
De PVV komt binnenkort met een 'Zwarte Pieten-wet'. Die moet overheden als gemeenten die iets doen met bijvoorbeeld de intocht van Sinterklaas verplichten ervoor te zorgen dat Zwarte Piet dan ook echt zwart is.
http://www.nu.nl/politiek(...)arte-pieten-wet.html
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_166621066
quote:
0s.gif Op zondag 13 november 2016 01:25 schreef User8472 het volgende:
"Are you taking a piss?" Geweldig.


Oud, maar nog steeds grappig:


Maar Sintvierders kwetsen niet met opzet, ze hebben echt niet door dat ze fout bezig zijn en ergens is het aandoenlijk hoe naief ze zijn en hoe ze iets recht kunnen praten wat hartstikke krom is. Het zal echt lang duren voor men het zelf inziet. Het is niet anders, de meerderheid gelooft er al in sinds kind, dat kun je niet even uitwissen, ze zijn allemaal onschuldig en daarom alleen al is het niet goed om te demonstreren maar moet het anders aangepakt worden, over een hele lange tijd.
Haha geweldig,
zo wordt het idd gezien in het buitenland en terecht.

Mijn inziens zal het ook nog wel even duren voordat de meerderheid ervanaf wil helaas.
Geeft het een paar generaties : ) wel jammer dat mensen niet kunnen nadenken, maar de nieuwe generatie het altijd weer moet opknappen.
pi_166621101
quote:
0s.gif Op zondag 13 november 2016 09:58 schreef JeSuisDroppie het volgende:
Anti pieten zijn de nieuwe tokkies _O_
De DENK stemmende Tokkie-Piet. :)
pi_166621136
quote:
0s.gif Op zondag 13 november 2016 10:32 schreef speknek het volgende:

[..]

[..]

:').

Nobele wilden ja dat klinkt als diep respect. Oh nee.

[..]

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Human_zoo

[..]

http://www.nemokennislink(...)-mens-tentoongesteld

en ook

[..]

Termen als 'misschien' en 'toevallig' pleiten nou niet echt als 'bewijs' van een link dat Schenkman Zwarte Piet als neger(slaaf) zou hebben opgevoerd.

Wel een interessant stukje proza.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_166621137
quote:
Treurig. Gaan we dan inspecteurs krijgen die pieten uit de optocht halen om te kijken of ze ook achter de oren goed zwart geschminkt zijn? :')
pi_166621159
quote:
Met kleurcode?

Wat is het toch een dieptrieste vertoning, die club.
pi_166621191
quote:
:'( Wat een ellende weer. Een eckte wet voor zwarte Piet.
  zondag 13 november 2016 @ 10:50:47 #18
15221 Falco
Afleidingsmanoeuvre
pi_166621202
Partij van de vrijheid...

Waarom mogen de Pieten niet meer zelf bepalen hoe ze geschminkt mogen worden. Wat een kansloze kutclub is het ook.
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=yIl_jGh-LWE" target="_blank" rel="nofollow">Afleidingsmanoeuvre</a>
pi_166621215
Uit het artikel:

quote:
Wilders zei dat hij ''zo boos'' kan worden over de discussie om Zwarte Piet aan te passen. De wet is bedoeld om ''onze cultuur te beschermen'' en de discussie over Zwarte Piet en racisme is ''te belachelijk voor woorden'', aldus Wilders.

''Het is een kinderfeest. Dit heeft niets met racisme te maken.'' Ik hoop dat er een meerderheid voor is, dan kunnen we die traditie tenminste behouden.''
Inderdaad. Het is een kinderfeest. Blijf er met je populistische poten vanaf.
pi_166621226
Wat is er met de OP gebeurd?
pi_166621246
quote:
0s.gif Op zondag 13 november 2016 10:51 schreef Arth_NL het volgende:
Uit het artikel:

[..]

Inderdaad. Het is een kinderfeest. Blijf er met je populistische poten vanaf.
Het woord kinderfeest is zo een beetje de godwin geworden van de Zwarte Piet discussie.
pi_166621248
quote:
0s.gif Op zondag 13 november 2016 10:45 schreef Montagui het volgende:

[..]

Termen als 'misschien' en 'toevallig' pleiten nou niet echt als 'bewijs' van een link dat Schenkman Zwarte Piet als neger(slaaf) zou hebben opgevoerd.

Wel een interessant stukje proza.
Ja joh er is idd helemaaaaaal geen connectie

  zondag 13 november 2016 @ 10:56:11 #23
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_166621265
quote:
7s.gif Op zondag 13 november 2016 10:54 schreef Tem het volgende:

[..]

Het woord kinderfeest is zo een beetje de godwin geworden van de Zwarte Piet discussie.
Net als 'het is maar een kleine aanpassing wat is het probleem?'
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
pi_166621290
quote:
14s.gif Op zondag 13 november 2016 10:56 schreef Fir3fly het volgende:

[..]

Net als 'het is maar een kleine aanpassing wat is het probleem?'
True, het is geen kleine aanpassing en ik geloof ook dat het een probleem is voor veel mensen. Als iedereen een beetje begrip heeft voor elkaar kom je er volgens mij uiteindelijk wel uit.

Tot nu toe wil het alleen nog niet echt lukken :')
  zondag 13 november 2016 @ 11:02:27 #25
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_166621328
quote:
7s.gif Op zondag 13 november 2016 10:58 schreef Tem het volgende:

[..]

True, het is geen kleine aanpassing en ik geloof ook dat het een probleem is voor veel mensen. Als iedereen een beetje begrip heeft voor elkaar kom je er volgens mij uiteindelijk wel uit.

Tot nu toe wil het alleen nog niet echt lukken :')
Oh jawel hoor. Elke discussie hier komt uiteindelijk uit op 'iedereen mag het zelf weten'. Dus het blijft zoals het is. Zwarte Piet blijft zwart en er komen hier en daar wat kleuren en varianten bij als men dat wil.

In de echte wereld maakt men het zichzelf niet zo moeilijk als in de internetbubbel.
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')