abonnement Unibet Coolblue
pi_166573866

Huginn en Muninn op jacht naar stoute kinderen

Zwarte Piet, een archetype onder vuur.

Welkom bij de Zwarte Pietendiscussie. Bijna een traditie in ons koude kikkerlandje.
In deze reeks hebben we het over de oorsprong van onze geliefde Pieterbaas. Is het een uiting van racisme voortgekomen uit de tijd van de slavernij of is het zwart schminken van gezichten een eeuwenoud gebruik dat gekoesterd moet worden?

Het Sinterklaasfeest is onderdeel van de voor-christelijke midwinterfeesten. Het feest wordt al duizenden jaren in Europa en zelfs daarbuiten gevierd. Uiteraard zijn er uiterlijke verschillen maar er zijn verrassend veel overeenkomsten.
Er is een Sinterklaasfiguur, een oude man met lange witte haren en baard en vaak in de persoon van Sint Nicolaas. Deze wordt vergezeld door een knecht die meestal zwart geschminkt is, overal aan schoorstenen luistert of er nog stoute kinderen zijn en in het bezit is van een roe en zak.
Enkele voorbeelden:






Volgens de Anti-Pieters is Zwarte Piet een racistisch stereotype dat herinnert aan de tijd van de slavernij. Een gevisualiseerd bewijs dat Zwarte Piet een slaaf moet voorstellen is dit:

Ter ondersteuning wordt kunsthistoricus Elmer Kolfin aangehaald die in dit artikel zelf aangeeft geen onderzoek gedaan te hebben naar de figuur Zwarte Piet zelf maar wel naar de slavernij.
Geen twijfel: 'Zwarte Piet stamt af van kindslaven'

Het Sint en Pietengilde heeft een historisch verantwoorde pagina over Zwarte Piet.

Gek genoeg zien we weinig van Arnold Jan Scheer zijn onderzoek naar het Sinterklaasfeest. Zijn film Wild Geraas is niet welkom bij de nationale media.

Wild Geraas: belangrijkste documentaire over Zwarte Piet van het jaarooit

De eenzijdige berichtgeving over het ontstaan van Zwarte Piet heeft vervelende gevolgen.
Ouders houden kinderen bewust thuis vanwege Zwarte Piet. Er zijn ook kinderen die graag Zwarte Piet willen spelen maar dat niet meer durven...

...vanwege dit soort idioten. -O-


pi_166573873
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2016 21:38 schreef Montagui het volgende:

[..]

Je lolt maar, want een stuk verder in hetzelfde artikel staat:

[..]

je leest wel heel erg selectief...

quote:
Ze zeggen dus dat ze uit het land van de ‘Moren’ komen. De Kerstman is een ‘Turk’ en degene die zijn koffer of kist draagt, Knecht Ruprecht, was diens slaaf: een zwartgebrande ‘neger’. Van de Kerstman wordt verder nog gezegd dat hij een ‘tüskschen Bund’ (tulband) draagt en Knecht Ruprecht laat daarbij ‘ein drolligt Minelied in Knüttelversen’ (een grappig liefdeslied in kreupelverzen) horen.
\
grappig he, dat ook de sint uit turkije komt...

een directe link is nog niet gevonden nee. maar het verhaaltje wordt zo wel degelijk steeds duidelijker.
pi_166573885
De beste naar mijn mening uit het vorige deel.

quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2016 17:51 schreef Montagui het volgende:
Maassluis bereid zich voor. Niet aangemelde demonstraties worden niet getolereerd!

[..]

http://nos.nl/artikel/214(...)cht-sinterklaas.html

Vette streep door de rekening van anti-Piet activisten, want zij gaan uit van:

[..]

pi_166573956
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2016 21:44 schreef Montagui het volgende:

[..]

Blackface zijn altijd zwart geschminkte blanken
Maar zwart geschminkte blanken zijn niet altijd Blackface
dat maakt voor een niet nederlandse neger niks uit. we zouden beter moeten weten, wij kennen die blackface geschiedenis toch ook... en we deden aan slavenhandel vroeger. genoeg redenen om enige bescheidenheid en medenleven te betrachten.
pi_166573970
quote:
1s.gif Op donderdag 10 november 2016 21:37 schreef madam-april het volgende:

[..]

Zwarte Piet heeft helemaal niks met Blackface te maken.. Dat is al 1000000x bewezen.
Er zijn wel degelijk overeenkomsten
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 oktober 2016 11:35 schreef hoink581 het volgende:

[..]

Hoewel ik het met je eens ben dat 'Blackface' inderdaad niet op een lijn staat met het fenomeen Zwarte Piet ben ik het niet eens dat de aanmerkingen op Zwarte Piet onterecht zouden zijn puur en alleen omdat Nederland niet dezelfde zeer gespannen rassengeschiedenis kent zoals de VS.

De overeenkomst tussen 'Blackface' en Zwarte Piet is de set van uiterlijke kenmerken die afkomstig zijn van dezelfde Westerse karikatuur. Dat is echter niet genoeg om beide tradities op een lijn te zetten. 'Blackface' is een traditie die ontstaan is om zwarte burgers te weren uit het theatermetier en tegelijkertijd raciale stereotypen te propageren. De oorsprong van Piet als 'zwarte helper' ligt zoals Lunatiek steeds aangeeft in (waarschijnlijk) Germaanse symboliek, vergelijkbaar met Kerst.

Echter zijn beiden deze hun (voor-)christelijke kenmerken grotendeels verloren. Zwarte Piet is geen zwarte duivel zoals Krampus. In de 19e eeuw is de koloniale karikatuur van de Afrikaan in gebruik geraakt. Dit beeld legitimeerde alle acties van Westerse mogendheden in Afrika. De karikatuur met de donkere (vaak zwarte) huid in combinatie met de rode lippen en het kroeshaar is tot in de tweede helft van de 20ste eeuw beeldbepalend geweest en dus ook onze houding t.o.v. donkere mensen bepaald.

Het is bijna geschiedvervalsing om te claimen dat de huidige vorm van Zwarte Piet geen overblijfsel is uit datzelfde discours. In de afgelopen decennia is eerst Zwarte Piet slimmer voorgesteld en bij de influx van Surinamers begon Zwarte Piet een Surinaams accent aan te nemen. Een stap die niet te verklaren valt als Zwarte Piet geen donker persoon zou moeten voorstellen.

De reactie tegen dit protest was zo hevig omdat men de laatste jaren men die link in de perceptie van de blanke bevolking was verdwenen. Maar dat het in de perceptie van de meerderheid niet meer bestond, betekent niet dat de historische beladenheid van de karikatuur niet meer zou bestaan en daarom maar getolereerd moet worden. Die beladenheid bestaat nog steeds voor een minderheid en lijkt ook niet helemaal te zijn verdwenen gezien de reacties op het anti-pieten protest.

In een goed werkende democratie wordt de minderheid beschermt voor de meerderheid. Men moet dus niet buigen voor de wil van de minderheid maar men hoort er voor open te staan en bereid te zijn om compromissen te sluiten. In het geval van Zwarte Piet zou dit maar een kleine compromis zijn.

Zoals Etto aangaf is identity politics overgekomen vanuit de Verenigde Staten via de sociale media. Dit doet niets af aan de legitimiteit van kritiek op een reliek uit een Westers koloniaal verleden. Zwarte Piet heeft namelijk duidelijk gemaakt dat er op vele andere gebieden namelijk ook latente spanningen bestaan binnen de multiculturele samenleving op het gebied van identiteit en inclusiviteit.
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_166574002
quote:
1s.gif Op donderdag 10 november 2016 22:04 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Je weet het mooi te draaien naar je eigen waarheid, met dat je door blijft gaan terwijl de waarheid boven tafel is. Je lijkt wel op een religieuze mafklapper, van die jehova's die ongevraagd, tegeb beter weten in, hun ding willen verkondigen.
je hebt geen idee hoe debiel je overkomt, door in een discussie te gaan roepen dat je gewoon gelijk hebt en dat iedereen dus zn mond moet houden.

sorry, maar het is de enige gepaste reactie.

LOL
pi_166574017
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2016 23:14 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

dat maakt voor een niet nederlandse neger niks uit. we zouden beter moeten weten, wij kennen die blackface geschiedenis toch ook... en we deden aan slavenhandel vroeger. genoeg redenen om enige bescheidenheid en medenleven te betrachten.
Hadden ze dat voor deze ook medeleven, dacht dat ze nog een trap na kregen ook!

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kompel#/media/File:SFA001009537.jpg
pi_166574033
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2016 23:00 schreef john2406 het volgende:

[..]

Dat ze zich dan daartoe verlagen die mensen?
Ik zou het niet doen als het toch slaven waren!
Dan zou ik er niet mee afgemaakt willen zijn!
.....wat?
pi_166574116
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2016 23:02 schreef sp3c het volgende:
niemand die zwarte piet speelt doet dat met de intentie om een neger na te doen, ik snap dat mensen het erin kunnen zien of zelfs willen zien en daar zou je wat aan kunnen proberen te doen maar het is toch echt wat anders

itt blackface wat je per definitie doet/deed om negers belachelijk te maken
maar je doet vrijwel hetzelfde. ik snap best dat nederlanders dat niet racistisch meer bedoelen, anno 2016. (op een deel na, dan...maar dat is verwaarloosbaar)
maar je doet het wel.
pi_166574193
quote:
1s.gif Op donderdag 10 november 2016 23:03 schreef JeSuisDroppie het volgende:

[..]

Niemand zegt 'ik ga een neger spelen' iedereen zegt ik ga zwarte piet spelen.
ik doe zwarte piet! t is geen neger!
*zet zwartekroeshaar pruik op, grote gouden oorbellen, rode lippen, geheel zwart tgelaat en handen, page pakje aan; eindresultaat is de eeuwenouden karikatuur van een neger...*

ja hoor...
pi_166574233
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2016 23:16 schreef john2406 het volgende:

[..]

Hadden ze dat voor deze ook medeleven, dacht dat ze nog een trap na kregen ook!

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kompel#/media/File:SFA001009537.jpg
dat was wel een drama, ja..
  Moderator donderdag 10 november 2016 @ 23:25:58 #13
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_166574322
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2016 23:20 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

maar je doet vrijwel hetzelfde. ik snap best dat nederlanders dat niet racistisch meer bedoelen, anno 2016. (op een deel na, dan...maar dat is verwaarloosbaar)
maar je doet het wel.
ik geloof niet dat het ooit racistisch bedoeld is

ik snap op zich het probleem wel tot op zekere hoogte maar zwarte piet is geen racisme, en al helemaal geen blackface nooit geweest ook ... das gewoon een slecht argument
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_166574332
quote:
2s.gif Op donderdag 10 november 2016 23:14 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Er zijn wel degelijk overeenkomsten

[..]

Dat is zijn mening/visie, dat maakt het nog geen waarheid..
pi_166574357
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2016 23:23 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

dat was wel een drama, ja..
Juist en dat waren slaven in mijn ogen, ze moesten wel wouden ze te eten hebben, nou hoeven ze helemaal niet meer en krijgen toch te eten!
Zat gegeten gaan ze nog even een kinderfeestje vergallen kom op zeg?
pi_166574498
quote:
1s.gif Op donderdag 10 november 2016 23:26 schreef madam-april het volgende:

[..]

Dat is zijn mening/visie, dat maakt het nog geen waarheid..
Ok dan hoef ik verder ook niet op jouw mening/ visie in te gaan
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_166574575
quote:
14s.gif Op donderdag 10 november 2016 23:30 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Ok dan hoef ik verder ook niet op jouw mening/ visie in te gaan
:')
Ja, of we kunnen gewoon verder gaan discussieren met behulp van feiten.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_166574724
quote:
14s.gif Op donderdag 10 november 2016 23:30 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Ok dan hoef ik verder ook niet op jouw mening/ visie in te gaan
Prima aan de mening van iemand die een Fok!post als bewijs aandraagt hecht ik sowieso niet al te veel waarde..
pi_166574762
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2016 23:32 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

:')
Ja, of we kunnen gewoon verder gaan discussieren met behulp van feiten.
Precies :)
pi_166574896
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2016 23:25 schreef sp3c het volgende:

[..]

ik geloof niet dat het ooit racistisch bedoeld is
Gewoon racistisch als in "lachen om negers", wat in die tijd gebruikelijk was.
quote:
ik snap op zich het probleem wel tot op zekere hoogte maar zwarte piet is geen racisme, en al helemaal geen blackface nooit geweest ook ... das gewoon een slecht argument
Het is gewoon feitelijk aan te tonen dat Zwarte Piet van uiterlijk is veranderd van een Moor naar een negerkarikatuur, een Black Face. Een figuur dat in die tijd normaal was.Ik snap ook niet waarom je dat zou willen ontkennen, wat maakt het ook uit. Volgens mij is er niemand die roept dat alles ouders racisten zijn omdat ze Sinterklaas vieren, enkel de wens om het uiterlijk aan te passen zodat die associatie verdwijnt.
pi_166574933
quote:
1s.gif Op donderdag 10 november 2016 23:36 schreef madam-april het volgende:

[..]

Prima aan de mening van iemand die een Fok!post als bewijs aandraagt hecht ik sowieso niet al te veel waarde..
Lees het stuk in Trouw dan of is dat ook maar een mening? Vooral dat stukje over de karikaturen van zwarte mensen (ik mag blijkbaar de quotes niet plaatsen). Lees boeken en artikelen, kijk docu's en ga niet alleen af op visies/ meningen die volgens jou 10000000 x aantonen dat er geen enkel verband is tussen Zwarte Piet en blackface en die je blijkbaar wel als 'feiten' accepteert.
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_166575008
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2016 21:18 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

eh, wat? die volg ik niet..
Lees maar ff terug dan. Je was aan het raaskallen.
pi_166575124
quote:
6s.gif Op donderdag 10 november 2016 23:44 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Lees het stuk in Trouw dan of is dat ook maar een mening? Vooral dat stukje over de karikaturen van zwarte mensen (ik mag blijkbaar de quotes niet plaatsen). Lees boeken en artikelen, kijk docu's en ga niet alleen af op visies/ meningen die volgens jou 10000000 x aantonen dat er geen enkel verband is tussen Zwarte Piet en blackface en die je blijkbaar wel als 'feiten' accepteert.
Ja dat is ook maar een mening.. Het is een OPINIEstuk..

Ik lees heel veel boeken en artikelen en wetenschappelijke onderzoeken. Ik baseer mijn mening juist op de feiten en niet op gesuggereerde verbanden en overeenkomsten die niet feitelijk bewezen zijn.
pi_166575352
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2016 23:15 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

je hebt geen idee hoe debiel je overkomt, door in een discussie te gaan roepen dat je gewoon gelijk hebt en dat iedereen dus zn mond moet houden.

sorry, maar het is de enige gepaste reactie.

LOL
Ach gossie, je wordt ergens op gewezen in een discussie en je begint gelijk te schelden. Niet eens met mij? Debiel!

Nog een overeenkomst met religekkies.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_166575391
quote:
0s.gif Op donderdag 10 november 2016 23:22 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

ik doe zwarte piet! t is geen neger!
*zet zwartekroeshaar pruik op, grote gouden oorbellen, rode lippen, geheel zwart tgelaat en handen, page pakje aan; eindresultaat is de eeuwenouden karikatuur van een neger...*

ja hoor...
Gast, die rode lippen en oorbellen zijn verleden tijd. Al een paar jaar.
Je slaat door. Merk je dat zelf niet?
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')