Wij hadden een lekker lang weekend in een huisje in Schoorl, en zijn vrijdagavond bij
Merlet wezen eten. Ze hebben 1*
Wat was dat lekker zeg
Je zou misschien wat kunnen twijfelen aan de inrichting, die is wat aan de oubollige kant met een niet al te lichte zaal achteraf in het hotel, oude stoelen met afbladderende goudverf, en lillijke kunst aan de muren. Maar we komen om te eten en dat is belangrijker dan entourage!
Ik heb wel wat foto's gemaakt, maar met mn telefoon en zonder flits dus dat voegt niet veel toe. Beschrijvingen des te meer!
Na onze keuze voor alles wat ze hadden (6 gangen, + beiden wijnarrangement halve glaasjes) kregen we al meteen de reactie: "Ha jullie zijn fanatiekelingen, leuk! We gaan ons best doen voor jullie
"
We begonnen met wat brood, zout en olie en een fles water op tafel. Eerste 2 amuses volgden snel:
een hoorntje van krokant pompoen, gevuld met eendenlever. Heel lekker, maar dat hoorntje wordt sinds FG het bedacht heeft inmiddels overal wel geserveerd....
Daarnaast een balletje tartaar van kreeftenvlees. Ook zeer smakelijk.
Er volgde nog een amuse, oester, met wat komkommer nat, sorbet van wasabi en nog wat frisse dingetjes. Ik ben eigenlijk geen oester fan, maar zo was ie wel lekker.
Eerste gang:
carpaccio van coquilles, ben eigenlijk een beetje vergeten wat er verder bij zat want t was een heel licht maar ook iets vlak gerecht. Coquille is gegrilld eigenlijk veel lekkerder, rauw smaakt het gewoon net naar niks.
Om al dat lichte spul wat tegenwicht te bieden, kwam de ober met een rasp en een groot blok van iets zwarts. Truffel? nee, het was een blok met geperste kapotte kaviaar. Niet compleet ronde kaviaar wordt vaak weggegooid, maar de sjef had dus van dat "afval" een bonk geperst, deze gerookt en gedroogd op de BBQ, en zo heb je een natuurlijk zoute smaakmaker.
Wel een smakelijke wijn erbij, een Spatburgunder van Weingut Kopp
Wel grappig om hier even te melden, de sommelier is een super enthousiaste jonge vent die als een circus speaker de wijn aankondigt. Misschien niet ieders ding, en na 3 wijnen weet je het ook wel, maar ik vond het wel leuk gebracht. En naarmate we gedurende de avond verder kennismaakten werd het ook af en toe een echt gesprek, en niet alleen maar een one-man-show
Na de wat vlakke eerste gang bleek dat het gelukkig alleen maar een aanloopje was. Wat volgde waren 4 gangen die allemaal op zichzelf een hoofdgerecht konden zijn. Wow wow, allemaal zo goed!
Tweede gang:
Langoustine, met vadouvan, pompoencrème. Zo ongelooflijk krachtig en lekker, ik stond op het punt om het nogmaals uit te vragen. Maar ik was ook benieuwd naar gang 3!
Wijn erbij: vergeten. Een riesling meen ik me nog te herinneren.
Derde gang:
Stukje Tarbotfilet met crème van sjalot, gesmolten eendenlever, op een bedje heeeeeeel lekkere sucade. Daaroverheen wat wintertruffel geraspt, en er zat een jus bij van gebrande ui (smaakte dus als uiensoep)
Ook al zo enorm lekker, met name de sjalottencreme en de sucade waren
to die forErbij: een Australische Chardonnay, ben de naam even kwijt (een lijstje met de gedronken wijnen moet ik nog krijgen, heb ze gemaild)
Vier:
Er kwamen regelmatig al stammetjes hout langs, waar dan elke keer een heerlijke BBQ geur uit dreef. Wij kregen ook zo'n stammetje op tafel, af en toe een klein sliertje rook eruit.
Dat bleef zo een minuut of 5 staan, toen kwamen de borden met een bedje van aardpeer, pastinaak krokantjes en aan tafel een umami jus eroverheen geschonken. Het stammetje ging open en daar lagen twee flinke stukken zwezerik in die er bovenop gingen. Onderin het stammetje lagen wat kooltjes, gloeiende denneappel. Daaroverheen nog wat wintertruffel.
Ja alweer truffel, dit is echt een stevig winters menu, en het sneeuwde ook inmiddels weer buiten dus wij zaten heerlijk te genieten.
Erbij: een stevige Hongaarse rooie, Bikavér (stierenbloed)
Vijf:
het eigenlijke hoofdgerecht. Normaal is dat dan het summum van de avond, maar gang 2 t/m 5 waren eigenlijk al 1 voortdurend culinair orgasme
Reerug, een prachtig recht en rood balkje vlees, een bonbon van eendenlever bekleed met sauce royale met het reebloed en chocola. En diverse wintergroenten erbij.
Wijn hierbij was een iets koele Zuid Afrikaanse Pinotage. Ook alweer zo lekker.
Toe nog koffie thee en friandises van een enorme kar met chocolaatjes, allebei een lekkere whisky, en nog wat meer koffie omdat de sommelier en ik onze gezamenlijke barista hobby ontdekten. Dus we kregen nog wat speciale en heel exclusieve Nespresso dingen op tafel, waarbij ik elke keer mocht raden of het nou nespresso of een koffie uit de "gewone" machine was.
Veel fout gegokt, wat eigenlijk gewoon een enorm compliment voor Nespresso is!
Uiteindelijk zeer voldaan van al dat acclimatiseren tegen een uur of 1 als een van de laatste naar buiten gerold. Dit was echt lekker!
ik had vooraf wel gelezen dat ze eigenlijk meer dan 1 ster verdienen, maar kan me daar wel in vinden. Dit ontsteeg het 1-ster niveau wel, zowel in kwaliteit en smaak als in verzorging en hoe je interactie met de bediening is.
Eten: 8, neigend naar een 9
Prijs / Kwaliteit: 7 (t was bijna 350 ¤ incl tip, en we hadden halve glazen wijn. Dat prijspeil past alweer meer bij 2** dan bij 1*...
Entourage: 7, de brasserie aan de voorkant van de zaak is eigenlijk mooier ingericht dan de sterrenzaal achterin het hotel.