abonnement Unibet Coolblue
pi_168680262
Het ene speltbloem/ meel is het andere niet. Spelt rijst minder dan tarwe. 100% spelt zal altijd iets lager zijn dan tarwebrood...
pi_168688371
quote:
0s.gif Op zondag 5 februari 2017 10:13 schreef Martijn1P het volgende:
Het ene speltbloem/ meel is het andere niet. Spelt rijst minder dan tarwe. 100% spelt zal altijd iets lager zijn dan tarwebrood...
eerste rijs was wel tamelijk spectaculair. Proef het verschil niet echt btw
pi_168717968

Tarwebloem/gebuild tarwemeel


Tarwebloem/roggemeel

De bak oogst dit weekend O+ :)
pi_168718032
Ah, je bakt nog mee ^O^
pi_168718121
quote:
1s.gif Op maandag 6 februari 2017 19:59 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ah, je bakt nog mee ^O^
Helaas wel ja :P 2 weken supermarktbrood gegeten, heb toch teveel last van kruisreacties met mn sesamallergie. Dus nu mag de oven weer gaan draaien :) Binnenkort maar eens het boek van levine aanschaffen, een desemcultuur gaan starten en dan ook weer aan de desembroden ipv noknead-gist.
pi_168751282
Mag ik nog een keertje inbreken bij jullie?

Het bakken gaat hier aardig de laatste tijd. Afgelopen week de eerste keer met een voordeeg gewerkt, dat was wel heel lekker brood zeg!

Nu had ik bedacht een desemstarter te willen maken volgens de methode die op de site van Levine staat. Het enige verschil is dat ik gebruik heb gemaakt van Roggebloem ipv roggemeel.
Nu was de boel op dag 2 aardig omhoog gekomen, ik begreep dat dit de verkeerde bacteriën waren. Vervolgens dus doorgegaan naar dag 3, maar deze is niet omhoog gekomen. Wel wat kleine bubbeltjes, maar niet echt gestegen zoals zou moeten. Dus netjes dag 3 nog een keer gedaan gisteravond, vanochtend zag ik nog niet meer dan een paar bubbeltjes, dus nog niet gerezen. Hij heeft nog 12 uur voor de 24uur voorbij is, maar als hij vanavond weer niet is gestegen, wat dan? Weggooien die hap en opnieuw beginnen of wat?
pi_168751360
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2017 07:51 schreef Secricible het volgende:
Mag ik nog een keertje inbreken bij jullie?

Het bakken gaat hier aardig de laatste tijd. Afgelopen week de eerste keer met een voordeeg gewerkt, dat was wel heel lekker brood zeg!

Nu had ik bedacht een desemstarter te willen maken volgens de methode die op de site van Levine staat. Het enige verschil is dat ik gebruik heb gemaakt van Roggebloem ipv roggemeel.
Nu was de boel op dag 2 aardig omhoog gekomen, ik begreep dat dit de verkeerde bacteriën waren. Vervolgens dus doorgegaan naar dag 3, maar deze is niet omhoog gekomen. Wel wat kleine bubbeltjes, maar niet echt gestegen zoals zou moeten. Dus netjes dag 3 nog een keer gedaan gisteravond, vanochtend zag ik nog niet meer dan een paar bubbeltjes, dus nog niet gerezen. Hij heeft nog 12 uur voor de 24uur voorbij is, maar als hij vanavond weer niet is gestegen, wat dan? Weggooien die hap en opnieuw beginnen of wat?
Gewoon door gaan is t devies, soms duurt t proces wat langer.
Wat ook nog wel invloed kan hebben is hoe koud of warm het bij je in huis is nu zo in de winter
pi_168754924
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2017 07:51 schreef Secricible het volgende:
Mag ik nog een keertje inbreken bij jullie?

Het bakken gaat hier aardig de laatste tijd. Afgelopen week de eerste keer met een voordeeg gewerkt, dat was wel heel lekker brood zeg!

Nu had ik bedacht een desemstarter te willen maken volgens de methode die op de site van Levine staat. Het enige verschil is dat ik gebruik heb gemaakt van Roggebloem ipv roggemeel.
Nu was de boel op dag 2 aardig omhoog gekomen, ik begreep dat dit de verkeerde bacteriën waren. Vervolgens dus doorgegaan naar dag 3, maar deze is niet omhoog gekomen. Wel wat kleine bubbeltjes, maar niet echt gestegen zoals zou moeten. Dus netjes dag 3 nog een keer gedaan gisteravond, vanochtend zag ik nog niet meer dan een paar bubbeltjes, dus nog niet gerezen. Hij heeft nog 12 uur voor de 24uur voorbij is, maar als hij vanavond weer niet is gestegen, wat dan? Weggooien die hap en opnieuw beginnen of wat?
doorgaan!
Opstarten duurde bij mij minstens een week
pi_168758407
Dan ga ik door. Gaat me er meer om dat ze zegt dat hij na 24uur minstens moet zijn verdubbeld. En dat doet hij nu dus niet :(
Heb hem inderdaad al verplaatst van mij het raam naar een warmere plek.
pi_168761232
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2017 15:27 schreef Secricible het volgende:
Dan ga ik door. Gaat me er meer om dat ze zegt dat hij na 24uur minstens moet zijn verdubbeld. En dat doet hij nu dus niet :(
Heb hem inderdaad al verplaatst van mij het raam naar een warmere plek.
Hij hoeft nog niet verdubbeld te zijn hoor, gewoon doorgaan tot ie dat wel doet :)

En weg bij het koude raam zal zeker ook helpen!
Geduld ;)
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 10 februari 2017 @ 20:48:32 #261
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_168810467
Ik ben trouwens ook bezig met zuurdesem. 2 weken geleden ben ik ermee begonnen en heb deze gebruiksaanwijzing gebruikt. Na een week had ik 2 potten met zuurdesem wat lekker bubbelde en goed rook en volgens mijn eega naar bananenyoghurt smaakte. Als het omhoog komt, wordt het zo'n beetje het dubbele volume.

Sindsdien heb ik 'm 2x per dag gevoerd.

Afgelopen woensdag heb ik volgens die gebruiksaanwijzing een brood gemaakt. Dus 100 gram in een kom en dit gevoerd, laten rijzen, 200g water 400g bloem en 10 g zout erbij en na een half uur gekneed. Na een paar uur was het naar mijn idee wel gerezen, maar ik vind dat altijd lastig om te zien. En dus een voorzichtige 2e kneed gedaan (rekken en vouwen). Hierna in een blik gedaan en gewacht tot het lekker begon te rijzen. En dat viel wat tegen. Na een uur of 2 was het wel toegenomen, maar niet genoeg om dat blik lekker te vullen. Toen ik naar bed wilde (uur of 3 a 4 later nog niet. Dus maar gewoon laten staan. De volgende ochtend was het wel lekker opgekomen.

Maar nu vraag ik me af, gaat er iets verkeerd, doe ik iets verkeerd of zijn mijn verwachtingen gewoon te hoog?

Ik voer 'm nu trouwens 1 a 2x per dag. Ik krijg dus steeds meer want weggooien vind ik zonde. Kan het kwaad om er meer zuurdesem in te gooien?
pi_168810966
Je moet echt weggooien om goede desem te krijgen.
Ik heb een klein potje waar ik alles behalve ongeveer 15 gr weggooi, dan ongeveer 30 gr water en 30 gr meel erbij. Volgende dag herhalen. Als je niet regelmatig bakt kan je desem week in koelkast bewaren zonder voeren.
En begin gewoon met een recept om beetje idee van werken met desem te krijgen, zuurdesem heeft vele uren nodig voor eerste en tweede rijs
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 10 februari 2017 @ 21:07:45 #263
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_168811155
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 februari 2017 21:02 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Je moet echt weggooien om goede desem te krijgen.
Ik heb een klein potje waar ik alles behalve ongeveer 15 gr weggooi, dan ongeveer 30 gr water en 30 gr meel erbij. Volgende dag herhalen. Als je niet regelmatig bakt kan je desem week in koelkast bewaren zonder voeren.
En begin gewoon met een recept om beetje idee van werken met desem te krijgen, zuurdesem heeft vele uren nodig voor eerste en tweede rijs
Okee, dat had ik dus niet begrepen uit die gebruiksaanwijzing. Morgen maar even pannenkoeken bakken dan :)
pi_168811285
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 februari 2017 21:07 schreef qltel het volgende:

[..]

Okee, dat had ik dus niet begrepen uit die gebruiksaanwijzing. Morgen maar even pannenkoeken bakken dan :)
kijk gewoon eens bij Levine of Weekend bakery, dan zal je zien dat je klein beetje desem nodig hebt omdat je dag van te voren een voordeeg maakt met meestal minder dan 20'gram.
Levine heeft ook recept voor zuurdesem brownies en wafels als je echt niks wil weggooien

Andere optie voor recepten is natuurlijk https://www.ploetzblog.de, om beetje te integreren :P
Anstellgut heet het

[ Bericht 7% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 10-02-2017 21:45:13 ]
pi_168811402
Ik heb de boel toch weggegooid vandaag. Er zaten geen bubbels meer in, het rook echt heel smerig en het leek ook dunner dan voorheen met wat hardere klontjes. Ik ga het binnenkort nogmaals proberen met het recept van foodlog. Ik vertrouwde het iig niet meer...
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 10 februari 2017 @ 22:01:14 #266
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_168813190
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 februari 2017 21:11 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]
Andere optie voor recepten is natuurlijk https://www.ploetzblog.de, om beetje te integreren :P
Anstellgut heet het
heeee, die site ga ik binnenkort eens beter bekijken. Duits lees ik toch vrijwel even makkelijk dan Nederlands.. Bedankt voor de tip!
pi_168813895
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 februari 2017 22:01 schreef qltel het volgende:

[..]

heeee, die site ga ik binnenkort eens beter bekijken. Duits lees ik toch vrijwel even makkelijk dan Nederlands.. Bedankt voor de tip!
kende je die nog niet? :o :D hij is heel bekend in broodland en heeft al paar boeken gepubliceerd
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 10 februari 2017 @ 22:31:11 #268
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_168814276
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 februari 2017 22:20 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

kende je die nog niet? :o :D hij is heel bekend in broodland en heeft al paar boeken gepubliceerd
Nee, nog niet!

@Iedereen:

Kijken jullie trouwens naar het programma Brood bij Omroep Max? Ik vind het erg mooi om te zien hoe ze in het buitenland van die mooie broden maken. Op de website (maxvandaag.nl) staat het recept voor de Pane di Genzane, die ga ik denk ik maar eens proberen.
pi_168814381
Ik heb het twee keer gezien, maar vind het te veel mooie plaatjes en te weinig info.
Bij kijken had ik al idee dat het vooral reclame was voor komend boek, las vanavond dat die op 1 maart uitkomt
pi_168846324
Overnight rolls weer
:s)
pi_168880427
Ziet er goed uit Havermoutkoekje!

Ik bakte dit weekend Levines Franse landbrood. Heerlijk, as usual. Helaas werkt tinypic niet mee, dus geen foto's...
pi_168880952
quote:
1s.gif Op zondag 29 januari 2017 09:59 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Zo, derde baksel - overnight rolls
[ link | afbeelding ]
Vriezer heeft weer wat voorraad ;)
Heb je hier een recept van? Zien er lekker uit! Wij bakken altijd overnight, maar wil wel weer eens wat nieuws :)
pi_168881105
quote:
0s.gif Op maandag 13 februari 2017 20:29 schreef Roomsnoes het volgende:

[..]

Heb je hier een recept van? Zien er lekker uit! Wij bakken altijd overnight, maar wil wel weer eens wat nieuws :)
zie de OP!
Bij 'De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):'
pi_168986731
Semolina sesam zuurdesem
pi_169152104


Deze vanochtend gebakken voor bij de lunch zo dadelijk. Zijn tarwe-eenkorenbolletjes uit het tweede boek van Levine, alleen heb ik de eenkoren vervangen door spelt.

En ik ben gisteren maar weer eens begonnen met een desem opstarten. Ben benieuwd.
pi_169152673
Heb je ze al geproefd?

Ik heb laatst hele berg spelt gekocht bij de Lidl(aanbieding), vind het niks bijzonders qua smaak in ieder geval.

[ Bericht 73% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 26-02-2017 13:28:31 ]
pi_169152927
Ja, ze zijn heerlijk! Beetje compact. Ik vind spelt in een combinatie erg lekker. In het eerste boek van Levine staat ook een recept voor speltbolletjes, met een combi van speltbloem en speltmeel. Daarvan vervang ik ook altijd een van de twee door volkorenmeel. Dan vind ik ze heerlijk, maar met alleen spelt minder.
pi_169155236
Eindelijk ergens een fotoaccount aangemaakt waardoor meeposten weer makkelijker is.

Ik heb van het weekend uiteraard weer gebakken. Dit keer een zuurdesem gebakken in een plan (in de oven) en ficelle van een recept van de weekend bakery


pi_169157122
Bedoel je in een pan?
pi_169158304
quote:
1s.gif Op zondag 26 februari 2017 16:36 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Bedoel je in een pan?
ja, letter te veel oeps. :')
pi_169158480
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2017 17:23 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

ja, letter te veel oeps. :')
moest even denken of er nog een nieuwe baktechniek was bijgekomen anders. :)
Dit recept vor de ficelle?
https://www.weekendbakery.com/posts/ficelle-with-sourdough/
pi_169158555
quote:
1s.gif Op zondag 26 februari 2017 17:33 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

moest even denken of er nog een nieuwe baktechniek was bijgekomen anders. :)
Dit recept vor de ficelle?
https://www.weekendbakery.com/posts/ficelle-with-sourdough/
Ja! Het is best wat werk. En het vormen lukte mij wat minder goed, de smaak is wel goed en daar gaat het in eerste instantie om.
pi_169158778
Mijn eerste een laatste poging tot iets stokbroodachtigs mislukte finaal vanwege het natte deeg. Die van jou is in ieder geval herkenbaar :D
pi_169159063
Voor een eerste stokbrood toch prima gelukt? En de smaak is inderdaad het belangrijkste, al begin ik wel wat veeleisender te worden op uiterlijk.
pi_169430054
Pistoletjes met walnoten uit Levine1
  zaterdag 11 maart 2017 @ 12:49:26 #286
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_169431206
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 11:56 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Pistoletjes met walnoten uit Levine1
[ link | afbeelding ]
Mooi!

Ik moet ook écht weer eens bakken en m'n desem reanimeren :@
Ik had de afgelopen maanden geen zin en geen energie maar dat komt nu gelukkig weer terug! Nu is tijd echter t probleem :{ eens kijken hoe ik dat opgelost krijg. Alle mooie baksels hier geven in ieder geval een goede stimulans! *O*
pi_169455704
quote:
De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/
Oh no, link is dood. Heeft iemand de verhoudingen van deze opgeslagen?
pi_169455785
quote:
0s.gif Op zondag 12 maart 2017 10:55 schreef Trusten het volgende:

[..]

Oh no, link is dood. Heeft iemand de verhoudingen van deze opgeslagen?
site lijkt (tijdelijk) offline

* 3g fresh yeast (1 g instant yeast, a pinch)
* 300g water (1 1/5 c)
* 200g bread flour (1 1/2 c)
* 120g all-purpose flour (4/5 c)
* 72g whole wheat flour (1/2 c)
* 1 1/2 teaspoon marine salt (7 gr)
pi_169459443
quote:
1s.gif Op zondag 12 maart 2017 11:02 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

site lijkt (tijdelijk) offline

* 3g fresh yeast (1 g instant yeast, a pinch)
* 300g water (1 1/5 c)
* 200g bread flour (1 1/2 c)
* 120g all-purpose flour (4/5 c)
* 72g whole wheat flour (1/2 c)
* 1 1/2 teaspoon marine salt (7 gr)
quote:
1s.gif Op zondag 12 maart 2017 11:02 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

site lijkt (tijdelijk) offline

* 3g fresh yeast (1 g instant yeast, a pinch)
* 300g water (1 1/5 c)
* 200g bread flour (1 1/2 c)
* 120g all-purpose flour (4/5 c)
* 72g whole wheat flour (1/2 c)
* 1 1/2 teaspoon marine salt (7 gr)
Danku!
  maandag 13 maart 2017 @ 15:49:43 #290
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169484901
Ik blijf het probleem houden dat mijn korst op het witbrood niet hard wordt. Stoom of geen stoom. Brood is verder heerlijk (gebruik bloem van harde tarwe, gist, zout, water, verder niets) maar niet krokant
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_169485416
Op hogere temperatuur bakken?

Dit weekend was m'n desemstarter klaar voor gebruik, dus gisteren mee gebakken. Geen foto's van, maar was heel goed gelukt.Vandaag met de laatste sneetjes een tunamelt gemaakt. :9~ :9~

En ook nog een brood met pitten en zaden. Had niet genoeg volkoren meel meer, dus deel vervangen door spelt. Smaakt vast ook wel.

  maandag 13 maart 2017 @ 16:16:40 #292
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169485446
quote:
0s.gif Op maandag 13 maart 2017 16:15 schreef Bleie het volgende:
Op hogere temperatuur bakken?


Gisteren 250 graden met stoom
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_169485476
quote:
0s.gif Op maandag 13 maart 2017 15:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik blijf het probleem houden dat mijn korst op het witbrood niet hard wordt. Stoom of geen stoom. Brood is verder heerlijk (gebruik bloem van harde tarwe, gist, zout, water, verder niets) maar niet krokant
Ik voorheen ook nauwelijks. Sinds ik in een lodge combo cooker bak heb k dit probleem niet meer (gietijzeren pan, ideale vorm voor brood). Zal wel te maken hebben met de beperkingen van een thuisoven.
pi_169485641
Ik heb ook een simpele thuisoven, en krijg wel een knapperige korst. Brood van gisteren: 20 min met stoom op 220 graden en 20 min zonder stoom op 200. Wel op een pizzasteen, dat scheelt iets.
  maandag 13 maart 2017 @ 16:28:06 #295
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169485708
quote:
0s.gif Op maandag 13 maart 2017 16:24 schreef Bleie het volgende:
Ik heb ook een simpele thuisoven, en krijg wel een knapperige korst. Brood van gisteren: 20 min met stoom op 220 graden en 20 min zonder stoom op 200. Wel op een pizzasteen, dat scheelt iets.
eerst stoom en dan zonder bij lagere temperatuur?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_169485845
quote:
0s.gif Op maandag 13 maart 2017 16:24 schreef Bleie het volgende:
Ik heb ook een simpele thuisoven, en krijg wel een knapperige korst. Brood van gisteren: 20 min met stoom op 220 graden en 20 min zonder stoom op 200. Wel op een pizzasteen, dat scheelt iets.
hoe zorg jij voor 20 minuten stoom?
pi_169485932
Nou ja, nee, niet die hele 20 minuten stoom. Ik volg de methode van Levine: braadslede meeverwarmen met de oven en daar kokend water ingieten als ik het brood in de oven doe. Na 20 minuten haal ik de braadslede (met eventueel overgebleven water) eruit, en verlaag de temperatuur.
pi_169486045
Ik heb mijn pizzasteen-geval op bakplaat liggen (waar je koekjes op kan bakken)
Die is dus dicht en denk altijd dat bij mij dan alleen de onderkant van oven vol stoom komt bij Levine methode.
Dus daarom gebruik ik plantenspuit. Maar ook geen super knapperige korst bij gist. Profbakkers gebruiken ook toevoegingen zoals 'krokant brood poeder' (bestaat echt :+ )

https://www.broodbakshop.nl/krokant-broodpoeder-250-gram.html
http://www.zeelandia.nl/p(...)en-voor-krokantbrood
https://www.de-zuidmolen.(...)an-Label_5_4739.html

[ Bericht 19% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 13-03-2017 18:30:01 ]
pi_169486075
Ik leg mijn pizzasteen altijd op het rooster, en omdat de steen kleiner is dan het rooster, komt de stoom er wel langs. Nou moet ik wel zeggen dat ik geen fan ben van een superharde korst, dus misschien ben ik wel sneller tevreden dan jullie.
  maandag 13 maart 2017 @ 17:06:46 #300
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169486399
quote:
1s.gif Op maandag 13 maart 2017 16:45 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
. Profbakkers gebruiken ook toevoegingen zoals 'krokant brood poeder' (bestaat echt :+ )
Ik weet het
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')