abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
  zaterdag 21 januari 2017 @ 10:35:06 #226
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_168317157
Die boeken van Levine, welke zouden jullie het meest aanraden?
Drop you like a ill, bad habit
pi_168317441
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2017 10:35 schreef pmponer het volgende:
Die boeken van Levine, welke zouden jullie het meest aanraden?
eerst als je niet ervaren bent, de tweede als je al regelmatig bakt
  zaterdag 21 januari 2017 @ 11:40:50 #228
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_168318202
hmm ik bak wel af en toe en ken de bakkersformule.
weet hoe ik deeg moet kneden en opbollen

ik ken echter niet alle verschillen in meel en wat dat met de hydratatie doet.
Zo ken ik bijvoorbeeld niet het verschil tussen patent bloem en tarwe bloem (volgens mij is dat er niet)


Moet er maar eens door die boeken heen bladeren dan

zo het eerste afbakken

affwhe.jpg

[ Bericht 37% gewijzigd door pmponer op 21-01-2017 13:35:51 ]
Drop you like a ill, bad habit
pi_168320630
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2017 11:40 schreef pmponer het volgende:

Zo ken ik bijvoorbeeld niet het verschil tussen patent bloem en tarwe bloem (volgens mij is dat er niet)


[ afbeelding ]
Tarwebloem is een graansoort, met alleen de tarwekern (anders was het meel) en kan van grof tot fijn worden vermalen.

Patentbloem is een malingsgraad van de molen (vrij fijn, met weinig gluten en relatief veel eiwit, dus geschikt voor koekjes, maar minder geschikt voor brood), is meestal van tarwebloem, maar hoeft dus niet per se.

Dat is tenminste wat ik er altijd van heb begrepen.
Somebody that I used to know
pi_168320673
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 14:42 schreef Bleie het volgende:
Het nieuwe boek van Levine lag - niet helemaal toevallig - onder de kerstboom voor me. Vandaag stokbrood gebakken voor bij fondue vanavond en pistoletjes voor bij de lunch. Die waren errug lekker.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
ggrrrrrrr, pistoletjes totaal misluktt (desem versie). Kreeg er sowieso niet 12 in de oven en had weer eens een tijdsprobleem
pi_168320832
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 14:50 schreef Bleie het volgende:
Met dank aan duidelijke uitleg over vouwen en insnijden van Levine. Die vrouw is echt briljant.
Haar kracht is mijns inziens de consistente systematiek die zij toepast. Haar recepten volgen altijd hetzelfde stramien waardoor je na drie keer al snapt waar je precies mee bezig bent en of het volgens plan verloopt. Andere recepten zijn geen nieuwe hocuspocus, maar varianten op hetzelfde thema. Of je nu zoet of hartig bakt, met meer of minder vocht, met of zonder ei/melk, met of zonder vulling, met veel of weinig water, alles is te volgen en geeft je grip op het bakproces. Dat maakt zij zo duidelijk inzichtelijk. Inderdaad, ze is briljant.
Somebody that I used to know
pi_168321968
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 januari 2017 14:28 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

ggrrrrrrr, pistoletjes totaal misluktt (desem versie). Kreeg er sowieso niet 12 in de oven en had weer eens een tijdsprobleem
Oh, wat balen! Wat is er misgegaan?
pi_168321987
Ik wil trouwens wel weer eens een desem opstarten, maar het probleem zit bij mij altijd in het in leven houden. Ik bak helemaal niet zo vaak, dus bewaar het dan in de koelkast, maar dan gaat het na een tijdje toch dood. Iemand hier tips?
  zaterdag 21 januari 2017 @ 15:47:56 #234
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_168322141
zo, klaar voor vandaag

11awf95.jpg

Rozemarijn, tomaatjes (ook zongedroogd), mozzerella, olijf
Drop you like a ill, bad habit
pi_168322170
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2017 15:38 schreef Bleie het volgende:

[..]

Oh, wat balen! Wat is er misgegaan?
wat niet _O-
Eerste rijs ging wel goed, maar vormen lukte niet vanwege enorm plakkerig deeg en voor tweede rijs en bakken had ik net niet genoeg tijd omdat ik weg moest.
Half uurtje tweede rijs gedaan, 20 minuten bakken (redelijk volgens recpt) maar toen warenze nog bizar bleek. Met jas al aan besloten om oven uit te doen en ze in de oven te laten maar het zijn pannenkoeken. Wel smakelijk op zich, net eentje opgeknaagd
pi_168322324
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 januari 2017 15:49 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

wat niet _O-
Eerste rijs ging wel goed, maar vormen lukte niet vanwege enorm plakkerig deeg en voor tweede rijs en bakken had ik net niet genoeg tijd omdat ik weg moest.
Half uurtje tweede rijs gedaan, 20 minuten bakken (redelijk volgens recpt) maar toen warenze nog bizar bleek. Met jas al aan besloten om oven uit te doen en ze in de oven te laten maar het zijn pannenkoeken. Wel smakelijk op zich, net eentje opgeknaagd
Oh jee. Dan had je ze misschien voor de tweede rijs nog beter in de koelkast kunnen zetten tot je weer terug was. Bij mij was het deeg trouwens niet enorm plakkerig. Toch wat meer meel de volgende keer?
pi_168322397
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2017 15:58 schreef Bleie het volgende:

[..]

Oh jee. Dan had je ze misschien voor de tweede rijs nog beter in de koelkast kunnen zetten tot je weer terug was. Bij mij was het deeg trouwens niet enorm plakkerig. Toch wat meer meel de volgende keer?
tja wel over getwijfeld, maar koelkast methode heb ik in verleden ook al eens geprobeerd met weinig succes. Dan moeten ze zo lang weer op temp komen dat ze uiteindelijk ook weer overrezen (?) zijn. Ik had het wel kunnen halen als ik de autolyse had overgeslagen. Maar ja, ze zagen er bij jou zo lekker uit :(
Meh.
Nu gewoon bruin brood aan maken, want ik moet toch iets te eten hebben volgende week :D

Edit:
26838127-7B46-40C4-8B63-793CD3011096_zpsjq8qapsk.jpg

[ Bericht 13% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 21-01-2017 19:09:18 ]
pi_168336746
Lekkere broden hierboven..

Gisteravond ook een deeg opgestart en gevormd in een rijsmandje. Tweede rijs in de koelkast, zodat ik vandaag (zonder al te veel moeite) een brood kan bakken. Deegtemp. was 6 graden toen het de koelkast uit kwam. Staat nu toch al zo'n twee uur buiten de koelkast te rijzen. Wel bewust wat minder gist gebruikt om het proces beter te kunnen controleren.

Dus een beetje op gevoel dit keer. Planning loopt toch wat in de soep deze ochtend haha.
pi_168351740
In verhouding iets meer bloem dan speltmeel. 66% water. Handje lijnzaad, honing, olijfolie, zout en theelepel instant gist. Rijs in de koelkast lijkt het kruim ook wat 'opener' te maken.

Full_Size_Render_3.jpg

Full_Size_Render_2.jpg
pi_168352079
Ziet er prima uit
  zondag 22 januari 2017 @ 20:33:15 #241
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_168352660
quote:
0s.gif Op zondag 22 januari 2017 20:00 schreef Martijn1P het volgende:
In verhouding iets meer bloem dan speltmeel. 66% water. Handje lijnzaad, honing, olijfolie, zout en theelepel instant gist. Rijs in de koelkast lijkt het kruim ook wat 'opener' te maken.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Mooie barst!! *O*
pi_168472618
Zo, zuurdesem bollen volgens recept van weekendbakery. Ik heb Camp Rmy meel gebruikt van de Zuidmolen.
Bleekjes, maar dat was mijn vorige baksel met dit meel ook al.
D01FA3D9-CBD1-4BBF-A70A-7F18E26CAA7F_zps8h4lfj2g.jpg
pi_168488798
Gelukkig weer geslaagde vulling voor de diepvries
Notenbrood uit Levine2
0A1FB5B7-3131-4A71-8908-79FC4EABAC64_zps64x8xqa8.jpg
pi_168501563
Mooi!

Ik heb vandaag een focaccia gebakken, maar ben vergeten een foto te maken, en nu is het op. Was erg lekker.
pi_168508579
Zo, derde baksel - overnight rolls
DD9E4338-7F73-42AF-B7B9-5D363A3C548E_zpsky7ch4ao.jpg
Vriezer heeft weer wat voorraad ;)
pi_168664635
Zaterdag=bakdag
Zuurdesem volgens recept van weekendbakery https://www.weekendbakery(...)yle-sourdough-bread/
546018F0-9D59-4B6D-A890-AC5C8089AB27_zpsghaesbde.jpg

[ Bericht 16% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 04-02-2017 16:44:33 ]
pi_168667549
Jij draait productie ;) Mooie broden!
pi_168679894
Nog een brood gebakken, meer als experiment omdat ik bij Lidl speltbloem en volkoren speltmeel gekocht heb (biologisch meel in aanbieding)
Dit brood is dus 100% spelt
FE8386CF-06E5-4A33-B6D6-07E213DCE65B_zps0acc9xm5.jpg
pi_168679921
quote:
1s.gif Op zondag 5 februari 2017 09:19 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Nog een brood gebakken, meer als experiment omdat ik bij Lidl speltbloem en volkoren speltmeel gekocht heb (biologisch meel in aanbieding)
Dit brood is dus 100% spelt
[ link | afbeelding ]
Oeh! Da's best goed gelukt. Is spelt lastiger dan tarwemeel?
pi_168679990
quote:
0s.gif Op zondag 5 februari 2017 09:24 schreef qltel het volgende:

[..]

Oeh! Da's best goed gelukt. Is spelt lastiger dan tarwemeel?
ik vond het wel meevallen eigenlijk!
Dit recept had ik:
https://uitdekeukenvanard(...)od-met-lijnzaad.html
Er was alleen totaal geen ovenspring terwijl ik hem iets eerder de oven in gegooid heb dan voorgeschreven. Mijn eindresultaat lijkt dan ook niet erg op plaatje van Levine, maar best te eten.
abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')