abonnement Unibet Coolblue
pi_166288654
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/

Filmpje van O+ Vincent Talleu O+ :

Wat resultaten van uit het vorige topic

Minilot:



Lot_1


computergirl


monkNL


Zo-is-dat



Mocht je foto er niet in staan, sorry
pi_166288665

https://www.weekendbakery(...)yle-sourdough-bread/

[ Bericht 19% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 29-10-2016 21:05:33 ]
pi_166296209
Speltbrood met lijnzaad. Insnijden van het brood gaat me ook steeds beter af.

pi_166296610
Mooie broden weer :)

Iemand het nieuwe boek van Levine al binnen? Ziet er echt weer goed uit.
Wil als eerste de kokosbroodjes met witte chocolade en macadamia maken O+
pi_166296695
quote:
0s.gif Op zondag 30 oktober 2016 09:17 schreef Trusten het volgende:
Mooie broden weer :)

Iemand het nieuwe boek van Levine al binnen? Ziet er echt weer goed uit.
Wil als eerste de kokosbroodjes met witte chocolade en macadamia maken O+
9 november pas in verkoop, jij al wel binnen dan?
pi_166296847
quote:
1s.gif Op zondag 30 oktober 2016 09:27 schreef computergirl het volgende:

[..]

9 november pas in verkoop, jij al wel binnen dan?
Hij staat op Bol met vandaag besteld, morgen in huis. Diverse mensen hebben hem al binnen.
pi_166296904
quote:
1s.gif Op zondag 30 oktober 2016 09:41 schreef Trusten het volgende:

[..]

Hij staat op Bol met vandaag besteld, morgen in huis. Diverse mensen hebben hem al binnen.
:D shit, snel bestellen

.......
Woei! *O* 31okt in huis *O*

Voor de fans, ze doet ook signeersessies, oa bij mij in de buurt
Demo's/signeersessies
Zaterdag 19 november ben ik van 13.00 - 16.30 uur aanwezig bij kookwinkel Habitas in de Markthal in Rotterdam.

Zaterdag 26 november ben ik van 12.00 - 16.00 uur aanwezig bij kookwinkel Duikelman, Gerard Doustraat 54 in Amsterdam.

[ Bericht 10% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 30-10-2016 09:56:37 ]
pi_166297715
quote:
1s.gif Op zondag 30 oktober 2016 09:47 schreef computergirl het volgende:

[..]

:D shit, snel bestellen

.......
Woei! *O* 31okt in huis *O*

*O*

Er zit trouwens een drukfoutje in, zie FB van In de keuken van Levine
pi_166297772
Zag het op haar blog, wachten op 2e druk is altijd handiger maar hij lijkt me zo handig met (alle?) recepten in 3 versies (gist, voordeeg, zuurdesem)
pi_166297985
quote:
1s.gif Op zondag 30 oktober 2016 10:52 schreef computergirl het volgende:
Zag het op haar blog, wachten op 2e druk is altijd handiger maar hij lijkt me zo handig met (alle?) recepten in 3 versies (gist, voordeeg, zuurdesem)
Ja echt superhandig :Y . Dit is het enige foutje voor zover nu bekend dus das wel te overzien. Unieke versie ;)
pi_166298132
Hij staat bij mij op m'n verlanglijstje! :D
D'r eerste boek komt ook geregeld uit de kast hier
pi_166300135
quote:
1s.gif Op zondag 30 oktober 2016 10:52 schreef computergirl het volgende:
Zag het op haar blog, wachten op 2e druk is altijd handiger maar hij lijkt me zo handig met (alle?) recepten in 3 versies (gist, voordeeg, zuurdesem)
Oh, dat is wel heel handig ja! Ik zet hem ook op mijn verlanglijstje!
pi_166330701
quote:
0s.gif Op zondag 30 oktober 2016 09:17 schreef Trusten het volgende:
Mooie broden weer :)

Iemand het nieuwe boek van Levine al binnen? Ziet er echt weer goed uit.
Wil als eerste de kokosbroodjes met witte chocolade en macadamia maken O+
hij is binnen.
het is wel duidelijk minder basis dan haar eerste boek, en ze is helaas beetje fan van zaadjes en moutmeel.
Ergens in de kast heb ik nog eenkoorn liggen dat ik over had van recept van Plötsblog dus de broodjes daarmee ga ik nog eens maken (eenkoorn proef je niks bijzonders aan als ik me goed herinner)
Ik denk dat ik ga beginnen met tarwe-boekweit-walnotenbrood, boekweit is super lekker in combi met kaas

Edit: Appelvlaaitjes, die ga ik ook eens maken, maar meer fröbel niveau van Goiske. En kaasbroodjes met gruyere lijken me eigenlijk ook wel wat.
Kortom, ik moet hoooooognodig naar de molen want mijn meel is op

[ Bericht 3% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 31-10-2016 19:53:19 ]
pi_166339480
Ik heb hem ook binnen. Staat wel een foutje in zag ik. 1 brood en dan 3kg bloem :). Beetje overdreven.
pi_166340252
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 november 2016 00:28 schreef forelske het volgende:
Ik heb hem ook binnen. Staat wel een foutje in zag ik. 1 brood en dan 3kg bloem :). Beetje overdreven.
correctie staat op blog & facebook
pi_166349187
Broodjes met Gruyere, kreeg bij laatste paar het vormen een beetje door


[ Bericht 2% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 01-11-2016 17:59:12 ]
pi_166350234
Lekker!
pi_166350324
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 november 2016 17:52 schreef Bleie het volgende:
Lekker!
ja best wel :) de eerste gelijk warm uit de oven opgegeten
pi_166350399
:D
pi_166362517
Ik heb een recept voor harde broodjes. Nu staat er dat je deze moet maken met zuurdesem. Nu heb ik dat niet en was mijn vraag of dit probleemloos kan vervangen voor gist..
pi_166362596
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2016 08:09 schreef Phone8 het volgende:
Ik heb een recept voor harde broodjes. Nu staat er dat je deze moet maken met zuurdesem. Nu heb ik dat niet en was mijn vraag of dit probleemloos kan vervangen voor gist..
niet probleemloos. Als je alleen gist hebt en weinig ervaring met verschil tussen desem en gist zou ik nog even doorzoeken naar recept voor broodjes met gist.
pi_166362945
Oké bedankt. Ik dacht namelijk een normale hoeveelheid gist te doen en ongeveer 50/60 gram extra vocht toe te voegen. Omdat zuurdesem ook meer vocht bevat van gist. Ik ga wel ff zoeken:)
pi_166365581
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2016 08:56 schreef Phone8 het volgende:
Oké bedankt. Ik dacht namelijk een normale hoeveelheid gist te doen en ongeveer 50/60 gram extra vocht toe te voegen. Omdat zuurdesem ook meer vocht bevat van gist. Ik ga wel ff zoeken:)
desem heeft ook effect op rijstijd
pi_166386328
Oké.. bedankt voor de tips.

Wat is belangrijk om te doen als je krokant brood wilt bakken?
  vrijdag 4 november 2016 @ 10:13:42 #25
425665 TravelRose
Keep on dreaming
pi_166409013


Mijn eerste zelfgebakken brood. Een no knead bread. Alleen roeren, mixen en laten rijzen. Super krokant en hartstikke lekker. Dit weekend staat ciabatta op het programma.
pi_166409477
Ziet er goed uit TravelRose!

Als je nog geen ervaring hebt met deeg kneden zou ik trouwens niet beginnen met een ciabatta. Dat is heel vochtig deeg, dat erg lastig te vormen is. Een focaccia is dan veel makkelijker.
pi_166453904
Uit deel2 van Levine: broodjes met hazelnoten en vijgen

pi_166455649
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 november 2016 10:13 schreef TravelRose het volgende:
[ afbeelding ]

Mijn eerste zelfgebakken brood. Een no knead bread. Alleen roeren, mixen en laten rijzen. Super krokant en hartstikke lekker. Dit weekend staat ciabatta op het programma.
Wat een prachtig brood. O+
pi_166460611
Wat mooi Travelrose! :D besmet met het brood bak virus!

En computergirl leuk is deel 2 he! Ik heb hm gisteren gekregen
*O* O+ En vandaag maar meteeen recept 1 gemaakt!










En vrijdag nog focaccia gebakken:



[ Bericht 4% gewijzigd door Zo-is-dat op 06-11-2016 20:05:06 ]
pi_166460807
Welke van de drie opties had je gekozen, zo-is-dat?
Na de kaasbroodjes van dinsdag en de broodjes van vandaag staat het boekweit/walnotenbrood op de planning. Alles ervoor al in huis, maar denk pas komend weekend bakken. Ik heb behoorlijk wat voorraad in de diepvries op moment :+
pi_166461076
quote:
1s.gif Op zondag 6 november 2016 19:55 schreef computergirl het volgende:
Welke van de drie opties had je gekozen, zo-is-dat?
Na de kaasbroodjes van dinsdag en de broodjes van vandaag staat het boekweit/walnotenbrood op de planning. Alles ervoor al in huis, maar denk pas komend weekend bakken. Ik heb behoorlijk wat voorraad in de diepvries op moment :+
Desem! O+

Ik heb nog geen vervolg plan, ga hm eerst even helemaal lezen :)
pi_166470290
Gisteren 2 witte tijgerbroden gemaakt. Recept uit uit het boek meesterlijk brood. Alleen het tijgerpapje heb ik er zelf bij bedacht. Brood is lekker luchtig en krokant:)

pi_166470672
wauw Travelrose! Welk recept heb jij gebruikt?

Ik had zondagochtend weer even snel wat kleine zachte broodjes van Levine gebakken. Moet er over 2 weken een hele berg hebben dus iedere oefening is welkom, het vormen en op spanning brengen gaat me gelukkig steeds beter af, hoewel het met die kleine broodjes nog best lastig is!
  maandag 7 november 2016 @ 09:49:51 #34
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_166471050
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2016 09:51 schreef Phone8 het volgende:
Oké.. bedankt voor de tips.

Wat is belangrijk om te doen als je krokant brood wilt bakken?
Heet bakken. :Y Hoe heter je bakt, hoe harder en knapperiger de korst. :Y
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_166484047
quote:
1s.gif Op maandag 7 november 2016 09:49 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Heet bakken. :Y Hoe heter je bakt, hoe harder en knapperiger de korst. :Y
en qua deeg? Geen boter toevoegen of juist wel? If maakt dat dan niks uit?
  maandag 7 november 2016 @ 22:15:03 #36
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_166488944
quote:
1s.gif Op maandag 7 november 2016 20:08 schreef Phone8 het volgende:

[..]

en qua deeg? Geen boter toevoegen of juist wel? If maakt dat dan niks uit?
Met vetstoffen wordt juist zachter. :)
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  dinsdag 8 november 2016 @ 17:50:41 #37
425665 TravelRose
Keep on dreaming
pi_166504688
quote:
0s.gif Op maandag 7 november 2016 09:14 schreef Secricible het volgende:
wauw Travelrose! Welk recept heb jij gebruikt?

Ik had zondagochtend weer even snel wat kleine zachte broodjes van Levine gebakken. Moet er over 2 weken een hele berg hebben dus iedere oefening is welkom, het vormen en op spanning brengen gaat me gelukkig steeds beter af, hoewel het met die kleine broodjes nog best lastig is!
Het smaakte echt heerlijk! Je hebt nodig: 3 cups bloem, 1/4 tsp droge gist, 1 1/4 tsp zout en 1 1/2 cup water (deze kun je ook vervangen door kleine kopjes). En als 'materiaal' heb je een gietijzeren pan nodig (het liefst met gietijzeren deksel).

Meng alle droge ingrediënten met elkaar en voeg het koude (!!) water toe en roer door - niet kneden. Laat nu 12 tot 18 uur (!!) op kamertemperatuur rijzen. Na het rijzen strooi je wat bloem op een werkblad en stort je het deeg daar op (het deeg is best nat en bubbelig). Vouw het deeg een stuk of 2/3/4 keer dubbel, maak er een bol van en bestrooi nog eens met bloem. Eventueel nog insnijden.
Warm de oven op tot 225 graden met de pan er in. Na 30 minuten haal je de opgewarmde pan uit de oven en leg je de bol deeg op een bakpapiertje en het bakpapiertje met het deeg leg je in de pan. Meteen deksel er op (of alufolie) en 30 minuten bakken in de oven. Na 30 minuten deksel van de pan halen en nog 15 minuten bakken zonder de deksel voor de kleur en het krokante.
Even laten afkoelen, klaar!

Het was mijn eerste keer brood maken en het lukte heel goed, dus ik denk als je al ervaren bent dat dit echt een piece of cake is.
pi_166529664
Aah, ga hem even onthouden. Heb geen gietijzeren pannen op dit moment, hopelijk binnekort en dan ga ik het eens proberen!
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 9 november 2016 @ 10:31:18 #39
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_166530956
quote:
0s.gif Op woensdag 9 november 2016 09:39 schreef Secricible het volgende:
Aah, ga hem even onthouden. Heb geen gietijzeren pannen op dit moment, hopelijk binnekort en dan ga ik het eens proberen!
Lukt zeker. Zie ook het filmpje van Vincent in de OP.
Ik nam overigens altijd een pondje bloem, zoveel water als nodig was om er 1 brei van te mengen, een paar gram zout en een grammetje gist.
pi_166532127
quote:
0s.gif Op woensdag 9 november 2016 09:39 schreef Secricible het volgende:
Aah, ga hem even onthouden. Heb geen gietijzeren pannen op dit moment, hopelijk binnekort en dan ga ik het eens proberen!
Bij elkaar sparen bij de Appie? Een gietijzeren pan is sowieso heel fijn om te hebben.
pi_166535465
die van de ikea was ook prima toch?
pi_166565967
Ipv overnight rolls heb ik overworkday rolls gemaakt.
pi_166575164
Wat ziet het er allemaal heerlijk uit bij jullie.
Wilde ook dat no knead bread maken maar heb dus ook geen gietijzeren pan. Idd maar sparen bij de Appie dan :+

Hier zijn net de zachte bolletjes uit de oven


Wilde ze eigenlijk met sesamzaad maken maar daar was ik blijkbaar doorheen, dus dan maar zonder :)
Op woensdag 25 oktober 2023 21:15 schreef Nattekat het volgende:
Ben je in een pot met sarcasme gevallen als kind ofzo?
pi_166575185
quote:
0s.gif Op woensdag 9 november 2016 14:01 schreef Elleska het volgende:
die van de ikea was ook prima toch?
Heb ik jaren mee gekookt, niks mis mee ;)
Op woensdag 25 oktober 2023 21:15 schreef Nattekat het volgende:
Ben je in een pot met sarcasme gevallen als kind ofzo?
  vrijdag 11 november 2016 @ 07:48:52 #45
425665 TravelRose
Keep on dreaming
pi_166577116
Wauw mascara-klodder wat ziet dat er lekker uit!
pi_166578041
Wat een heerlijke broodjes weer! Dit weekend ook maar weer even tijd voor maken.
pi_166582576
Het liefste wil ik ook van die mooie grote broden zoals jullie maken maar mijn oven is ruk.

Had nu 11 broodjes gemaakt en dat in 3 'batches' de oven in zodat niet alles verbrand zou zijn. Toevallig waren ze nu allemaal gelukt :+

En ze waren nog lekker ook, dikke laag roomboter erop met kaas :9
Op woensdag 25 oktober 2023 21:15 schreef Nattekat het volgende:
Ben je in een pot met sarcasme gevallen als kind ofzo?
pi_166582800
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 november 2016 16:50 schreef computergirl het volgende:
Broodjes met Gruyere, kreeg bij laatste paar het vormen een beetje door
[ link | afbeelding ]
Heb je hier receptje van? Want Gruyère O+
Op woensdag 25 oktober 2023 21:15 schreef Nattekat het volgende:
Ben je in een pot met sarcasme gevallen als kind ofzo?
pi_166583238
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 november 2016 14:18 schreef mascara-klodder het volgende:

[..]

Heb je hier receptje van? Want Gruyère O+
recept staat niet online, komt uit bakboek. Maar komt eigenlijk neer op 100 gr geraspte kaas en wat olijfolie door brooddeeg mixen
pi_166583433
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 november 2016 14:41 schreef computergirl het volgende:

[..]

recept staat niet online, komt uit bakboek. Maar komt eigenlijk neer op 100 gr geraspte kaas en wat olijfolie door brooddeeg mixen
Oh zo simpel. Even noteren in receptenschriftje. Gaat dan door de de kaiserbroodjesdeeg :9
Op woensdag 25 oktober 2023 21:15 schreef Nattekat het volgende:
Ben je in een pot met sarcasme gevallen als kind ofzo?
pi_166591949
Zuurdesembollen
pi_166600376
Bak sinds enige tijd ook mijn broden in een gietijzeren pan icm een rijsmandje. Lodge combo cooker is ideaal voor brood, zie ook dit filmpje. Gaat een deeg van +- 800gr in. Heb er paar tientjes voor betaald 2e hands via amazon.de. Laat de pan altijd een uur voorverwarmen in de oven, maar is niet nodig om er bakpapier in te leggen.




pi_166601933
Ik zie geen verschil met de foto in #3, post je hier steeds hetzelfde of zijn al je broden identiek?
pi_166602207
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 november 2016 11:40 schreef computergirl het volgende:
Ik zie geen verschil met de foto in #3, post je hier steeds hetzelfde of zijn al je broden identiek?
Nee, post hier niet steeds hetzelfde. Broden zijn natuurlijk ook niet identiek. Bakte in het verleden eens in de zoveel tijd brood, sinds enkele maanden op meer regelmatige basis. Zie je bijv. ook in vorige reeks. Dit is idd hetzelfde brood als de laatste keer om voor- en eindresultaat in deze pan te laten zien.

Ben blij met deze pan, multifunctioneel. En als mensen een gietijzeren pan zoeken, om oa brood in te bakken, raad ik ze deze aan. thats all.
pi_166606277
Vandaag bij de molen in Santpoort (dankzij Computergirl) meel gehaald, morgen poging 1 *O*
pi_166606306
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 november 2016 15:30 schreef Negentiendertig het volgende:
Vandaag bij de molen in Santpoort (dankzij Computergirl) meel gehaald, morgen poging 1 *O*
^O^ Vroeg me al af of je inmiddels geweest was, wat heb je allemaal gekocht?
pi_166612775
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 november 2016 15:32 schreef computergirl het volgende:

[..]

^O^ Vroeg me al af of je inmiddels geweest was, wat heb je allemaal gekocht?
Uhm, volkorentarwemeel, iets van tarwebloem (?), lemaire(?)iets, suikernibs om suikerbrood mee te maken, en een kant-en-klare waldkorndesemmix. Had geen ideeee wat ik moest hebben, dus ik nam maar wat mee :')

Oh, en instant gist. Al heb ik vorige week ook verse gehaald in Duitsland, dus die moet eerst op.

Leuk winkeltje wel. Kneuterig de bedragen optellen op een papiertje O+
pi_166613006
Bij mij gebruikt ze een rekenmachientje :+
Lemaire meel is een favoriet van mij, zit tussen bloem en volkoren in
pi_166643259
quote:
0s.gif Op woensdag 9 november 2016 11:29 schreef Bleie het volgende:

[..]

Bij elkaar sparen bij de Appie? Een gietijzeren pan is sowieso heel fijn om te hebben.
Ben ik inderdaad mee bezig! ;)
pi_166643719
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 november 2016 09:58 schreef Martijn1P het volgende:
Lodge combo cooker
Thanks voor de tip, ga ook maar eens op zoek naar zo'n pan.
pi_166671246
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 november 2016 21:25 schreef computergirl het volgende:
Bij mij gebruikt ze een rekenmachientje :+
Lemaire meel is een favoriet van mij, zit tussen bloem en volkoren in
Haha, dat zal een stuk sneller gaan :P

Ah, duidelijk. Zal er van de week iets mee proberen te fabriceren. Heb nu een deeg voor de waldkorndesem staan, eerste rijs. Geen idee hoe ik dat ding verder moet afbakken verder, staat ook niet bij de instructies, maar denk dat ik hem (op bakpapier) in m'n Le Creuset gietijzeren pan in de oven gooi.
pi_166676925
Uhg, niks voor mij dat brood bakken :')
pi_166677265
Heb afgelopen tijd ook weer een paar broden gebakken. Sinds een maand ben ik in het bezit van een standmixer (goedkoop exemplaar van de Blokker, maar goed genoeg voor af en toe wat brood *O* )
Brood 1: Brood met honing, havervlokken en lijnzaad (recept Levine)



Brood 2: Muesli-brood met appel (recept van RutgerBakt)



Brood 1 was wel prima, maar niet heel bijzonder. Brood 2 daarentegen... :Y) Eén plak is al een heel ontbijt met al die noten en muesli, deze ga ik vaker maken :9~
Somebody that I used to know
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 15 november 2016 @ 19:54:34 #64
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_166677478
quote:
2s.gif Op dinsdag 15 november 2016 19:45 schreef Postbus100 het volgende:
Brood 2 daarentegen... :Y) Eén plak is al een heel ontbijt met al die noten en muesli, deze ga ik vaker maken :9~
Oeh, die ga ik ook maken. Ik heb pas muesli-brood van Albert Heijn gegeten en dat was al prima te doen. Dat recept ziet er goed uit.
pi_166678107
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2016 19:27 schreef Negentiendertig het volgende:
Uhg, niks voor mij dat brood bakken :')
Hoe dat zo? Gaat er iets mis? Wat precies, welke methode en verhouding gebruik je?
mag het weten
pi_166678155
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2016 19:27 schreef Negentiendertig het volgende:
Uhg, niks voor mij dat brood bakken :')
huh wat? Doe je toch vaker? Wil je erover praten? :D
pi_166678316
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2016 19:54 schreef qltel het volgende:

[..]

Oeh, die ga ik ook maken. Ik heb pas muesli-brood van Albert Heijn gegeten en dat was al prima te doen. Dat recept ziet er goed uit.
jij hebt ook al een 'ik kies bewust' vinkje :D
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 15 november 2016 @ 20:38:27 #68
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_166678419
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 november 2016 20:34 schreef computergirl het volgende:

[..]

jij hebt ook al een 'ik kies bewust' vinkje :D
Die had ik nog niet gehoord.. _O-

Maar, ik ben crew en heb dus een vinkje.. :P
pi_166678540
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2016 20:38 schreef qltel het volgende:

[..]

Die had ik nog niet gehoord.. _O-

Maar, ik ben crew en heb dus een vinkje.. :P
aaaah dat is de verklaring :D
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 15 november 2016 @ 20:53:17 #70
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_166678892
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 november 2016 20:42 schreef computergirl het volgende:

[..]

aaaah dat is de verklaring :D
Crew heeft een ID-plicht (we moeten een kopie van onze ID mailen) en daardoor zijn we sinds vandaag ineens geverifieerd gebruiker. Maar kies gerust bewust voor mij, hoor :P
pi_166679215
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 november 2016 20:24 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Hoe dat zo? Gaat er iets mis? Wat precies, welke methode en verhouding gebruik je?
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 november 2016 20:26 schreef computergirl het volgende:

[..]

huh wat? Doe je toch vaker? Wil je erover praten? :D
Nee, ik bak altijd zoetigheid: koekjes, cakes, taarten, dat soort dingen. Nog nooit een "normaal" brood gebakken.

Dit was dus (een poging tot) een waldkorndesembrood. De eerste keer een echt brood bakken, dus ik gebruike een mix van de molen waaraan alleen water toegevoegd moest worden. Prima. 310 ml water erbij (bij het bakken van bijv. cakes heb ik de ervaring dat iets meer of minder vocht weinig verschil maakt, maar ik las dat het bij brood heel nauw luistert). Na 10 minuten druppels water toevoegen aan m'n maatbeker was ik eindelijk zover om het water aan de mix toe te voegen. Na zeker 1,5 minuut flink kleden (met de hand) was het een samenhangend papje en besloot ik de kom weg te zetten voor de eerste rijs. Let wel: ik bak dus voornamelijk koekjes, en daarbij is het vaak van belang dat je niet overmixt. Afijn, volgens de verpakking van de mix moest ik het brood "behandelen" als een volkorenbrood, en Levine ("broodgodin") liet haar volkorenbrood een uur rijzen.

Na een uur was het nog net zo'n nietszeggend papje als het uur ervoor, dus heb ik de kom op de verwarming gezet (stond niet superhoog verder). Toen besloot het een beetje te rijzen. Doubled in size? Don't think so. Maar goed, het was iets.

Het plan was dus om dat brood in een pan te bakken, maar omdat ik tijdens de eerste rijs bedacht hachee te maken (en dus de gietijzeren pan nodig had), had ik geen pan meer. Dus de boel moest in een cakeblik. Maar voordat de massa het cakeblik in kon, moest ik het volgens Levine storten op m'n aanrecht en daarna vormen. De vreselijk plakkerige massa dus uitgestort, poging gedaan tot vouwen/rollen, en daarna in het ingevette cakeblik gedaan. Althans, poging tot.

Tweede rijs. In het blik. Afgedekt met een ingevet stuk plasticfolie. Dit keer het blik in de magnetron gezet (niet ingeschakeld, duh), want volgens een 1 of andere Amerikaanse kookheldin is dat een goede plek om shit te laten rijzen. Iets met tochtvrij enzo. Afijn, een half uurtje later even spieken, zie ik dat het deeg al supermooi omhoog is gekomen. Nog een half uurtje gewacht alvorens ik de boel in zou snijden met een broodmes. Het moment dat ik het mes in het deeg zette zakte de boel in en was het niks meer van de luchtige massa die het eerder was. Toch maar in de oven, eerst op hoge temperatuur gebakken, daarna iets lager gaarbakken. Het rook lekker, dus dat was tenminste iets.

Na het bakken moest volgens de broodgodin het brood meteen uit het blik. Bij een cake is dat vaak een kwestie van de vorm op z'n kop houden, maar dit brood gaf zich niet zomaar over. Na letterlijk een kwartier wrikken (een gevecht met een blik van 200 graden) en twee keukentools later (rip spatels) kreeg ik het brood eindelijk soort-van uit het blik.

Het brood is zo compact als roggebrood, en ik constateerde dat de anti-aanbaklaag van m'n in Amerika bij Williams and Sonoma gekochte blik naar de tyfus was. Rip blik.

De smaak is niet eens zo heel slecht. En het brood is gaar, dat is al heel wat natuurlijk. Maar vrij compact. Morgenochtend doe ik een paar plakjes voor ontbijt, de rest snij ik op voor croutons.

Ik geef me niet gewonnen, de bestelling voor ekte ekte rijsmandjes en een broodbakblik is inmiddels geplaatst. :7 Donderdag poging twee.

[ Bericht 0% gewijzigd door Negentiendertig op 15-11-2016 21:14:36 ]
pi_166679297
De broodgodin kneed 10 minuten met dure kneedmachine, of minstens 20 minuten met de hand.
Je hebt nu een no-knead gemaakt in te weinig tijd :D
En echte desem heeft uren de tijd nodig, gist laat je uurtje rijzen.

Edit: je hebt ook volkorenmeel dus probeer deze eens - was mijn eerste zelf gebakken brood :)
https://www.broodbakshop.nl/blog/recepten/volkorenbrood/

[ Bericht 15% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 15-11-2016 21:13:26 ]
pi_166679406
Ja, dat las ik later ook. Maar ik ga dus echt niet elke keer 20 minuten met de hand kneden :D Ik kijk nu uit naar een goede aanbieding voor een KitchenAid (die wilde ik sowieso al graag hebben).

Maar donderdag zal ik braaf 20 minuten kneden, en dan stort ik de massa gewoon zo in de oven, niet in een vorm verder.
pi_166679493
Deze moet je ook eens proberen want super makkelijk: http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/
En niet kneden :)
pi_166680010
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 november 2016 21:07 schreef computergirl het volgende:
De broodgodin kneed 10 minuten met dure kneedmachine, of minstens 20 minuten met de hand.
Je hebt nu een no-knead gemaakt in te weinig tijd :D
En echte desem heeft uren de tijd nodig, gist laat je uurtje rijzen.

Edit: je hebt ook volkorenmeel dus probeer deze eens - was mijn eerste zelf gebakken brood :)
https://www.broodbakshop.nl/blog/recepten/volkorenbrood/
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 november 2016 21:15 schreef computergirl het volgende:
Deze moet je ook eens proberen want super makkelijk: http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/
En niet kneden :)
Thanks, die eerste kwam ik idd ook tegen, die ga ik proberen als ik een nieuw blik heb. Die foolproof rolls kan ik voor donderdagochtend wel even proberen. Thanks! *O*

Met kerst ben ik/zijn we niet in Nederland, en hebben we dus geen kerststol. Kwam ik deze tegen. Ambitieus wel, maar van het weekend ga ik hem proberen.
pi_166736632
De walnoot-boekweit uit boek 2 van Levine, vers uit de oven
Die scheur langs rand van blik heb ik altijd last van
pi_166739655
Ik ben wel benieuwd wat mogelijke oorzaken kunnen zijn dat brood "scheurt". Enige wat ik kan bedenken is een te korte narijs. Klopt dit? Zijn er ook nog andere zaken die hier invloed op hebben?
pi_166739745
Te korte tweede rijs zou nu niet kunnen want ik was in slaap gevallen en had niet op tijd de oven op temperatuur :7
Ik denk dat deeg dat in contact staat met de vorm sneller een korst vormt en dat de ovenspring erna gaat scheuren op zwakste plek. Ik had het brood ook kunnen/moeten insnijden maar durfde dat vandaag niet aan want als hij echt overrezen was zou brood dan in elkaar zakken
pi_166739861
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2016 21:04 schreef Negentiendertig het volgende:

[..]


[..]

Nee, ik bak altijd zoetigheid: koekjes, cakes, taarten, dat soort dingen. Nog nooit een "normaal" brood gebakken.

Dit was dus (een poging tot) een waldkorndesembrood. De eerste keer een echt brood bakken.
Been there, done that :D Brood kost tijd. Of in kneden met de hand dan wel kneden met een keukenmachine. Ofwel gewoon niet :D Zie het filmpje van Vincent in de OP. Dat mix je tot een consistent deeg en laat je dan gewoon overnight rijzen. Om te vormen en voor de tweede rijs te laten verdubbelen. Daarna insnijden en afbakken.

Als je het hebt over een slap nietszeggend papje denk ik dat de verhouding meel/water verkeerd was en er naar verhouding teveel water in zit. Dat is een must voor ciabatta bijv, maar niet voor normaal busbrood. Hoe ging je tweede poging gisteren? Zelf zweer ik bij niet kneden, enkel mixen.

En dat terwijl ik de concurrent van de Kitchen Artisan heb.. Een Kenwood Patissier. Dat ding gebruik ik vor koekjes, cake, taarten, slagroom, pannekoekenbeslag, Franse/Italiaanse merengue. En er zit wel een deeghaak bij maar ik mix op een van de laagste standen bloem of meel met water, gist en zout. Net zolang tot er zich een bol rondom de deeghaak heeft gevormd die los komt van de kom.
mag het weten
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 18 november 2016 @ 18:54:40 #80
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_166739959
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 november 2016 18:38 schreef computergirl het volgende:
Ik denk dat deeg dat in contact staat met de vorm sneller een korst vormt en dat de ovenspring erna gaat scheuren op zwakste plek.
Bij mij is dat juist andersom. Wat in de vorm zit is altijd heel dun en wit terwijl wat boven de vorm uitsteekt al korst heeft. Nu gebruik ik wel zware dikke stalen blikken en wellicht kan de oven daarin ook nog uitmaken. Ik bak altijd 25 minuten in het blik en dan nog zo'n 15 a 20 minuten zonder blik.
pi_166739990
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 november 2016 18:54 schreef qltel het volgende:

[..]

Bij mij is dat juist andersom. Wat in de vorm zit is altijd heel dun en wit terwijl wat boven de vorm uitsteekt al korst heeft.
ja kan ook idd
pi_166741659
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 november 2016 18:47 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

.. Een Kenwood Patissier. Dat ding gebruik ik vor koekjes, cake, taarten, slagroom, pannekoekenbeslag, Franse/Italiaanse merengue. En er zit wel een deeghaak bij maar ik mix op een van de laagste standen bloem of meel met water, gist en zout. Net zolang tot er zich een bol rondom de deeghaak heeft gevormd die los komt van de kom.
Hier de Kmix, maar wel met een andere deeghaak. Belachelijk dat ze deze niet als standaard meeleveren:

pi_166742019
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 november 2016 20:06 schreef Martijn1P het volgende:

[..]

Hier de Kmix, maar wel met een andere deeghaak. Belachelijk dat ze deze niet als standaard meeleveren:

Wat is belachelijk? De deeghaak van de Kmix en dat je liever die van de Patissier had? Of de deeghaak van de patissier is belachelijk en ik zou die van de Kmix moeten hebben? :D
mag het weten
pi_166742238
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 november 2016 20:21 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Wat is belachelijk? De deeghaak van de Kmix en dat je liever die van de Patissier had? Of de deeghaak van de patissier is belachelijk en ik zou die van de Kmix moeten hebben? :D
dat de Kmix niet standaard met een goede spiraalhaak wordt geleverd denk ik, en de patissier ook niet
pi_166742492
Haha, wat computergirl zegt!
pi_166757257
Het insnijden gaat steeds beter! Gebruik voortaan een DIY lame (scheermesjes van de Hema op een koffiestokje) haha! Aan beiden uiteinden wil het regelmatig 'scheuren'. Volgende keren is naar verschillende technieken van vormen kijken of het daar aan ligt..

pi_166757272
Bak jij nou kleine broodjes of is dit optisch bedrog?
pi_166758105
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 november 2016 15:41 schreef computergirl het volgende:
Bak jij nou kleine broodjes of is dit optisch bedrog?
830gr deeg
pi_166758280
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 november 2016 18:47 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Been there, done that :D Brood kost tijd. Of in kneden met de hand dan wel kneden met een keukenmachine. Ofwel gewoon niet :D Zie het filmpje van Vincent in de OP. Dat mix je tot een consistent deeg en laat je dan gewoon overnight rijzen. Om te vormen en voor de tweede rijs te laten verdubbelen. Daarna insnijden en afbakken.

Als je het hebt over een slap nietszeggend papje denk ik dat de verhouding meel/water verkeerd was en er naar verhouding teveel water in zit. Dat is een must voor ciabatta bijv, maar niet voor normaal busbrood. Hoe ging je tweede poging gisteren? Zelf zweer ik bij niet kneden, enkel mixen.

En dat terwijl ik de concurrent van de Kitchen Artisan heb.. Een Kenwood Patissier. Dat ding gebruik ik vor koekjes, cake, taarten, slagroom, pannekoekenbeslag, Franse/Italiaanse merengue. En er zit wel een deeghaak bij maar ik mix op een van de laagste standen bloem of meel met water, gist en zout. Net zolang tot er zich een bol rondom de deeghaak heeft gevormd die los komt van de kom.
Poging twee was een stuk geslaagder. Netjes (ruim) 20 minuten met de hand staan kneden, en na die 20 minuten was het geen papperige bende meer, maar een fatsoenlijk deeg.

De hoeveelheid water die ik toevoegde bij poging 1 was goed, 310 ml (stond op het pak). Donderdag weer gedaan, en dat was uiteindelijkd us prima.
pi_166758318
Goed zo 1930 ^O^
pi_166758564
:7

Het rees (?) alleen niet zo lekker als dat ik had gedacht dat het zou doen. Zou dat kunnen komen doordat er geen gist in zat, maar alleen desem?

Morgen probeer ik die hele simpele no-knead/no-shape broodjes, heel benieuwd :9
pi_166758723
Je hebt al je eigen zuurdesem cultuur opgestart? Dat deed ik pas na maanden met gist bakken :D
Bakken met desem duurt veel langer want heeft gemiddeld drie keer zoveel tijd nodig om te rijzen.
Zijn vaak ook wat nattere degen (relatief iets meer vocht) wat bij mij al snel tot pannenkoek gedrag leidt.
pi_166762939


Knoflookbroodjes gebakken voor bij het eten. Heerlijk!
pi_166774787
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 november 2016 18:38 schreef computergirl het volgende:
Te korte tweede rijs zou nu niet kunnen want ik was in slaap gevallen en had niet op tijd de oven op temperatuur :7
Ik denk dat deeg dat in contact staat met de vorm sneller een korst vormt en dat de ovenspring erna gaat scheuren op zwakste plek. Ik had het brood ook kunnen/moeten insnijden maar durfde dat vandaag niet aan want als hij echt overrezen was zou brood dan in elkaar zakken
mmm, misschien breng je het deeg te veel op spanning tijdens het vormen? Maar dat is iets waar ik ook nog vraagtekens bij heb en nog t nodige moet oefenen.
pi_166775046
quote:
0s.gif Op zondag 20 november 2016 12:59 schreef Martijn1P het volgende:

[..]

mmm, misschien breng je het deeg te veel op spanning tijdens het vormen? Maar dat is iets waar ik ook nog vraagtekens bij heb en nog t nodige moet oefenen.
nee dat zeker niet, het was lastig deeg en heb het alleen beetje opgerold
pi_166776893
quote:
1s.gif Op zondag 20 november 2016 13:10 schreef computergirl het volgende:

[..]

nee dat zeker niet, het was lastig deeg en heb het alleen beetje opgerold
Oke, probeer alleen met je mee te denken. Ben benieuwd wat mogelijke oorzaken kunnen zijn. Heb zo nu en dan ook last dat het brood scheurt, ook al is het ingesneden. Maar het zal ongetwijfeld smaken..

Kruim: Speltmeel/ bloem (48/52 procent)
pi_166778318
quote:
1s.gif Op zaterdag 19 november 2016 17:21 schreef computergirl het volgende:
Je hebt al je eigen zuurdesem cultuur opgestart? Dat deed ik pas na maanden met gist bakken :D
Bakken met desem duurt veel langer want heeft gemiddeld drie keer zoveel tijd nodig om te rijzen.
Zijn vaak ook wat nattere degen (relatief iets meer vocht) wat bij mij al snel tot pannenkoek gedrag leidt.
Oh nee joh, dit was een kant-en-klare mix van de molen :P
pi_166778877
quote:
0s.gif Op zondag 20 november 2016 15:08 schreef Negentiendertig het volgende:

[..]

Oh nee joh, dit was een kant-en-klare mix van de molen :P
oh maar dan is het gedroogde desem, volgens mij is het dan ook niet zo raar dat er weinig leven in zat. Ik mix liever zelf.
Hoe waren de no-knead?

[ Bericht 0% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 20-11-2016 15:31:06 ]
pi_166779570
quote:
1s.gif Op zondag 20 november 2016 15:23 schreef computergirl het volgende:

[..]

oh maar dan is het gedroogde desem, volgens mij is het dan ook niet zo raar dat er weinig leven in zat. Ik mix liever zelf.
Hoe waren de no-knead?
Ik denk ik ook, nu ik dit geprobeerd heb.

De no-kneads waren echt heerlijk! het is dat we beiden doordeweeks elke dag vroeg weg zijn, anders had ik ze elke dag gebakken :9

Ben nu aan het kijken naar een volgend projectje, wellicht iets met een poolish.
pi_166779639
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 november 2016 20:30 schreef computergirl het volgende:

[..]

dat de Kmix niet standaard met een goede spiraalhaak wordt geleverd denk ik, en de patissier ook niet
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 november 2016 20:40 schreef Martijn1P het volgende:
Haha, wat computergirl zegt!
Oh, naja zoals ik al zeg: die deeghaak gebruik ik enkel om het snel te mixen. Eenmaal gemixt ga ik echt geen minuten lang mijn Kenwood laten draaien. No-knead ftw. Heel vaak gebruik ik de Patissier er ook niet voor. Pollepel en willekeurig welke kom volstaat :)

quote:
0s.gif Op zaterdag 19 november 2016 16:53 schreef Negentiendertig het volgende:

[..]

Poging twee was een stuk geslaagder. Netjes (ruim) 20 minuten met de hand staan kneden, en na die 20 minuten was het geen papperige bende meer, maar een fatsoenlijk deeg.

De hoeveelheid water die ik toevoegde bij poging 1 was goed, 310 ml (stond op het pak). Donderdag weer gedaan, en dat was uiteindelijkd us prima.
Oké, fijn dat met take twee het wel goed ging ^O^
mag het weten
pi_166779778
quote:
0s.gif Op zondag 20 november 2016 15:47 schreef Negentiendertig het volgende:


Ben nu aan het kijken naar een volgend projectje, wellicht iets met een poolish.
die volkoren :Y is goed om mee te oefenen
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 21 november 2016 @ 08:07:25 #102
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_166794836
Goedemorgen!

Ik heb me ook gewaagd aan het appel-muesli-volkorenbrood. Het resultaat was prima.



Ik heb het wel wat anders gedaan dan het recept voorschreef. Aangezien ik brooddeeg niet kneed na de eerste rijs (schijnt slecht te zijn voor de gluten) heb ik de toevoegingen (rozijnen, muesli e.d.) net voor het einde van het kneden er doorheen gedaan.
Daarbij heb ik cashewnoten gebruikt in plaats van hazelnoten. Dit omdat ik die nog had liggen en hazelnoten niet. Ook heb ik maar een klein deel bruine basterd gebruikt en voor de rest dextrose, met dezelfde reden, de basterdsuiker was ver op.. :)
Het smaakt uitstekend, dit brood vind ik echt een aanrader. Ik heb wel een paar verbeterpunten voor mezelf, minder water want het deeg plakt enorm doordat er teveel vocht in zit door het sap dat uit de appels komt. En ik denk dat het nog lekkerder is als de noten niet zo klein zijn, nu merk je er weinig van dat ze erin zitten. En er mag voor mij ook wel meer appel in, maar dat ligt natuurlijk ook aan de maat van de appels.
pi_166804480
quote:
0s.gif Op maandag 21 november 2016 08:07 schreef qltel het volgende:
Goedemorgen!

Ik heb me ook gewaagd aan het appel-muesli-volkorenbrood. Het resultaat was prima.

[ afbeelding ]

Ik heb het wel wat anders gedaan dan het recept voorschreef. Aangezien ik brooddeeg niet kneed na de eerste rijs (schijnt slecht te zijn voor de gluten) heb ik de toevoegingen (rozijnen, muesli e.d.) net voor het einde van het kneden er doorheen gedaan.
Daarbij heb ik cashewnoten gebruikt in plaats van hazelnoten. Dit omdat ik die nog had liggen en hazelnoten niet. Ook heb ik maar een klein deel bruine basterd gebruikt en voor de rest dextrose, met dezelfde reden, de basterdsuiker was ver op.. :)
Het smaakt uitstekend, dit brood vind ik echt een aanrader. Ik heb wel een paar verbeterpunten voor mezelf, minder water want het deeg plakt enorm doordat er teveel vocht in zit door het sap dat uit de appels komt. En ik denk dat het nog lekkerder is als de noten niet zo klein zijn, nu merk je er weinig van dat ze erin zitten. En er mag voor mij ook wel meer appel in, maar dat ligt natuurlijk ook aan de maat van de appels.
Cool! Ik heb ook al een tweede versie gemaakt. Zelfde recept, ietsje meer water, en een weegschaal die iets beter afweegt (batterijen zijn bijna leeg waardoor hij niet meer zo precies weegt). Resultaat is goed, smaak is ietsje anders, niet slechter of beter, maar anders. Hij is lekker he?! :9~

Je kan inderdaad een hoop dingen wijzigen. Ik vind de geroosterde (!) hazelnoten een smaakvolle toevoeging, maar cashewnoten zullen ook op hun eigen manier het brood een extra touch geven. De appel vind ik klein gesneden het lekkerste, maar zou ik misschien zelfs nog wel gedroogd er doorheen willen doen. Maar verder: topbrood! Ben blij dat je het met me eens bent :)
Somebody that I used to know
pi_166804569
quote:
0s.gif Op maandag 21 november 2016 08:07 schreef qltel het volgende:
Goedemorgen!

Ik heb me ook gewaagd aan het appel-muesli-volkorenbrood. Het resultaat was prima.

[ afbeelding ]

Ik heb het wel wat anders gedaan dan het recept voorschreef. Aangezien ik brooddeeg niet kneed na de eerste rijs (schijnt slecht te zijn voor de gluten) heb ik de toevoegingen (rozijnen, muesli e.d.) net voor het einde van het kneden er doorheen gedaan.
.
raar recept dan qtel, vulling gaat bij alle recepten die ik ken (voornamelijk levine) tijdens het kneden er door tijdens laatste minuten
pi_166804609
quote:
1s.gif Op maandag 21 november 2016 17:20 schreef computergirl het volgende:

[..]

raar recept dan qtel, vulling gaat bij alle recepten die ik ken (voornamelijk levine) tijdens het kneden er door tijdens laatste minuten
Bedoel je tussen de eerste en de tweede rijs?
Somebody that I used to know
pi_166804667
quote:
2s.gif Op maandag 21 november 2016 17:22 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Bedoel je tussen de eerste en de tweede rijs?
nee voor de eerste rijs....zoals hier
https://uitdekeukenvanard(...)h-currant-bread.html
pi_166804892
quote:
1s.gif Op zondag 20 november 2016 15:55 schreef computergirl het volgende:

[..]

die volkoren :Y is goed om mee te oefenen
Morgen even naar de Sligro om een nieuw blik te kopen (en zo'n deegschraper) tijdens de eerste rijs *O*

Dat appelbrood ziet er ook heerlijk uit. Waar vind ik een recept?

Edit: gevonden!
pi_166805094
quote:
1s.gif Op maandag 21 november 2016 17:25 schreef computergirl het volgende:

[..]

nee voor de eerste rijs....zoals hier
https://uitdekeukenvanard(...)h-currant-bread.html
Goh, je hebt gelijk. Ik ken vooral deze instructie (filmpje) en was in de veronderstelling dat het toevoegen van vulling nà de eerste rijs gebeurde, maar ze doet dat voor de eerste rijs :o

https://uitdekeukenvanard(...)rststol-filmpje.html
Somebody that I used to know
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 21 november 2016 @ 18:09:54 #109
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_166805398
quote:
1s.gif Op maandag 21 november 2016 17:20 schreef computergirl het volgende:

[..]

raar recept dan qtel, vulling gaat bij alle recepten die ik ken (voornamelijk levine) tijdens het kneden er door tijdens laatste minuten
Klopt, dat leek me ook logisch en heb ik dus zo ook gedaan. Ik gooi dat soort dingen altijd de laatste minuut erin, want met mijn planeetmenger zit het er zo doorheen. De appel alleen wat eerder, want dan wordt het mooi klein en zit het er overal doorheen.
quote:
2s.gif Op maandag 21 november 2016 17:16 schreef Postbus100 het volgende:

[..]
Je kan inderdaad een hoop dingen wijzigen. Ik vind de geroosterde (!) hazelnoten een smaakvolle toevoeging, maar cashewnoten zullen ook op hun eigen manier het brood een extra touch geven. De appel vind ik klein gesneden het lekkerste, maar zou ik misschien zelfs nog wel gedroogd er doorheen willen doen. Maar verder: topbrood! Ben blij dat je het met me eens bent :)
Hij is zeker lekker. En dit vind ik ook het leuke van zelf brood maken, je kunt natuurlijk de recepten gewoon blindelings volgen, maar dingen proberen vind ik veel leuker. Zo ben ik ook op m'n walnootbroodrecept gekomen (ik had walnoot over die op moest). Hm, mueslibrood met walnoot is misschien ook wel lekker. En daar heb ik nog heel wat van liggen.
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 21 november 2016 @ 18:11:03 #110
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_166805428
quote:
2s.gif Op maandag 21 november 2016 17:52 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Goh, je hebt gelijk. Ik ken vooral deze instructie (filmpje) en was in de veronderstelling dat het toevoegen van vulling nà de eerste rijs gebeurde, maar ze doet dat voor de eerste rijs :o

https://uitdekeukenvanard(...)rststol-filmpje.html
Als je de vulling er doorheen doet na de eerste rijs dan kneed je de gluten weer stuk. Dan had je de eerste rijs net zo goed over kunnen slaan. Mij is altijd geleerd: zo weinig mogelijk ermee doen tussen eerste en tweede rijs.
pi_166805675
quote:
0s.gif Op maandag 21 november 2016 18:11 schreef qltel het volgende:

[..]

Als je de vulling er doorheen doet na de eerste rijs dan kneed je de gluten weer stuk. Dan had je de eerste rijs net zo goed over kunnen slaan. Mij is altijd geleerd: zo weinig mogelijk ermee doen tussen eerste en tweede rijs.
Dat wist ik, maar ik was in de veronderstelling dat Levine de vulling er wel pas na de eerste rijs doorheen kneedde. Vond het al wel gek, maar ja, als Levine het doet... Maar Levine doet dat dus helemaal niet! Ik las verkeerd. Weer wat geleerd :) (nu moet ik het brood nog een derde keer maken O-) )
Somebody that I used to know
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 21 november 2016 @ 18:29:26 #112
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_166805771
quote:
2s.gif Op maandag 21 november 2016 18:23 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

(nu moet ik het brood nog een derde keer maken O-) )
Vervelend hé.. :)

Ik denk dat ik er ook nog een keer muesli-bollen mee ga maken. Sowieso is het al bijna op, mijn gezin vind het te lekker, geloof ik.
pi_166805821
Deze dus blijkbaar.
Als je geen Rofco hebt is het ook vrij overdreven om voor het kneden al de oven op 200 op te laten warmen
http://www.rutgerbakt.nl/recept-volkoren-appel-mueslibrood/
pi_166806204
quote:
10s.gif Op maandag 21 november 2016 18:31 schreef computergirl het volgende:
Deze dus blijkbaar.
Als je geen Rofco hebt is het ook vrij overdreven om voor het kneden al de oven op 200 op te laten warmen
http://www.rutgerbakt.nl/recept-volkoren-appel-mueslibrood/
Behalve dat je de oven nodig hebt voor de hazelnoten ;)
Somebody that I used to know
pi_166806242
quote:
2s.gif Op maandag 21 november 2016 18:48 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Behalve dat je de oven nodig hebt voor de hazelnoten ;)
5 minuten _O-
pi_166806588
quote:
1s.gif Op maandag 21 november 2016 18:50 schreef computergirl het volgende:

[..]

5 minuten _O-
Maakt niet uit, het roosteren van de hazelnoten heeft echt wel toegevoegde waarde!
Somebody that I used to know
pi_166806699
Je kunt ze toch ook even in een droge koekenpan roosteren?
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 21 november 2016 @ 19:25:11 #118
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_166807200
quote:
0s.gif Op maandag 21 november 2016 19:04 schreef Negentiendertig het volgende:
Je kunt ze toch ook even in een droge koekenpan roosteren?
Dat heb ik inderdaad ook gedaan..
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 21 november 2016 @ 19:28:43 #119
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_166807298
quote:
0s.gif Op maandag 21 november 2016 17:39 schreef Negentiendertig het volgende:

[..]

Morgen even naar de Sligro om een nieuw blik te kopen (en zo'n deegschraper) tijdens de eerste rijs *O*
Ik heb net deze deegschrapers gekocht. Ik weet dat veel thuisbakkers graag die dingen met zo'n steel gebruiken maar ik zweer bij gewone plaatjes. Ik heb nog een set die het nog wel doen, maar langzaamaan beginnen ze toch minder te worden en voor deze prijs kan ik wel proberen of ze goed zijn.
pi_166808270
Ik heb ooit eens deze gekocht tijdens aanbiedingsactie maar die gebruik ik nog meeste
https://www.eetpaleowinkel.nl/product/gir-scraper/
pi_166808607
Deegschraper met steel? Nee, ik wil ook gewoon zo'n "plaatje", vind ik het fijnst werken. Bedankt voor de link, maar heb ze morgen nodig ;) sowieso wel benieuwd wat de Sligro (en Makro en Hanos) heeft liggen aan bakspul, ben benieuwd.
pi_166808761
quote:
0s.gif Op maandag 21 november 2016 20:10 schreef Negentiendertig het volgende:
Deegschraper met steel? Nee, ik wil ook gewoon zo'n "plaatje", vind ik het fijnst werken. Bedankt voor de link, maar heb ze morgen nodig ;) sowieso wel benieuwd wat de Sligro (en Makro en Hanos) heeft liggen aan bakspul, ben benieuwd.
duikelman is ook ruim voorzien btw
pi_166809364
quote:
1s.gif Op maandag 21 november 2016 20:15 schreef computergirl het volgende:

[..]

duikelman is ook ruim voorzien btw
:9~

Waarom had ik nooit van die winkel gehoord? Ga ik woensdag langs, kom er praktisch langs op weg naar de sportschool :')
pi_166809602
quote:
0s.gif Op maandag 21 november 2016 20:31 schreef Negentiendertig het volgende:

[..]

:9~

Waarom had ik nooit van die winkel gehoord? Ga ik woensdag langs, kom er praktisch langs op weg naar de sportschool :')
Albert cuyp, hoek Ferdinant Bol. wel echt heel krap en je moet sluip door kruip door langs de stellingen maar ik vind het heerlijk om te snuffelen. Zat rijsmandjes en schrapers voor 25 cent
Bakspullen staan beetje achteraan, je zie de siliconen bakvormen vanzelf - daar in de buurt
pi_166809690
quote:
1s.gif Op maandag 21 november 2016 20:37 schreef computergirl het volgende:

[..]

Albert cuyp, hoek Ferdinant Bol. wel echt heel krap en je moet sluip door kruip door langs de stellingen maar ik vind het heerlijk om te snuffelen. Zat rijsmandjes en schrapers voor 25 cent
Bakspullen staan beetje achteraan, je zie de siliconen bakvormen vanzelf daar in de buurt
Zag 't ja, dan kan ik net zo goed daar heen ipv die groothandels af. Had online rijsmandjes besteld maar die komen ook maar niet. Dus first thing morgen naar Duikelman *O*

Moet ook weer naar Santpoort, lemairemeel weggegeven :')

Maar nu eerst m'n waldkorn van vorige week donderdag opsnijden en in de oven gooien voor croutons.
pi_166890617








Een tabatière gebakken met nigella- en sesamzaadjes O+ O+ Hele leuke vorm om te maken en te bakken!
pi_166891316
Levine 2, toch?
Brood ziet er prima uit. Ben benieuwd wat je van nigella zaad vind, ik vind ze zelf best overheersend
pi_166892073
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 november 2016 14:15 schreef computergirl het volgende:
Levine 2, toch?
Brood ziet er prima uit. Ben benieuwd wat je van nigella zaad vind, ik vind ze zelf best overheersend
Ja meer brood uit eigen oven, super leuke recepten, ga er nog veeeeel meer uit maken (as we speak staan er twee vijgen anijszaad broden in de oven)

Ik vind nigellazaad erg lekker dus dat komt goed!
pi_166892385
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 november 2016 14:53 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Ik vind nigellazaad erg lekker dus dat komt goed!
Waarom denk ik hier vieze dingen bij? :@
dag
pi_166894913
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 november 2016 14:53 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Ja meer brood uit eigen oven, super leuke recepten, ga er nog veeeeel meer uit maken (as we speak staan er twee vijgen anijszaad broden in de oven)

Ik vind nigellazaad erg lekker dus dat komt goed!
heb jij eigenlijk een keukenmachine of kneed je alles met de hand?
pi_166896073
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 november 2016 17:54 schreef computergirl het volgende:

[..]

heb jij eigenlijk een keukenmachine of kneed je alles met de hand?
Ik laat mijn kitchenaid t spierballen werk doen :+
pi_166896082
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 november 2016 19:20 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Ik laat mijn kitchenaid t spierballen werk doen :+
met speciale deeghaak? Ik ben beetje aan zoeken of ik handwerk ga inruilen voor apparaat
pi_166896221
Ik gebruik de gewone deeghaak en ben zeer tevreden eigenlijk :)

Vooral voor flink natte degen heeft t veel voordelen, geen enkele verleiding teveel bloem erbij te doen bijvoorbeeld

Ik gebruik hm best vaak, natuurljk ook voor patisserie

Er zijn nieuwe modellen nu, mogelijk kan je de "oude" nog voor wat minder krijgen op het moment.
pi_166910599
Omdat mijn levain er toch nog geen zin in heeft even naar signeersessie van Levine geweest bij Duikelman

Aan de overkant staan zat Kitchenaids en andere (kneed)machines maar niemand daar had zin om mij iets te verkopen >:)
pi_166918618
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 november 2016 19:28 schreef Zo-is-dat het volgende:
Ik gebruik de gewone deeghaak en ben zeer tevreden eigenlijk :)

Vooral voor flink natte degen heeft t veel voordelen, geen enkele verleiding teveel bloem erbij te doen bijvoorbeeld

Ik gebruik hm best vaak, natuurljk ook voor patisserie

Er zijn nieuwe modellen nu, mogelijk kan je de "oude" nog voor wat minder krijgen op het moment.
Artisan voor 499 bij diverse webshops op moment
pi_166926301
Licht bruin desem
pi_166934550
quote:
1s.gif Op zondag 27 november 2016 09:37 schreef computergirl het volgende:
Licht bruin desem
[ link | afbeelding ]
Mooi! Lekker ook?

Ik moet even bekennen dat ik zeer waarschijnlijk net mijn beide degen heb verprutst ;(

Elke keer weer, eens in de zoveel tijd trap ik er weer in: even de oven aan zetten zodat ie opwarmt tot rijskast temperatuur (het is hier vrij koud in huis) en dan vergeten hm op tijd uit te zetten... Haal ik tenminste de komende 10x wel eerst het deeg uit de oven |:(

Het was best een beetje te warm geworden, doe toch nog maar een poging tot vormen, tweede rijs en bakken, we zullen zien -O-
pi_166934728
Hoe koud is het bij je dan? Bij mij maximaal 19 als de verwarming aanstaat en dan heb ik met gist gewoon binnen het uur een goede eerste rijs

Schijnt dat eerste rijs niet zo erg is om te verprutsen, dan 2e alleen korter
pi_166935648
Mooi Computergirl!

Zo-is-dat: hopelijk komt het nog goed. Zo zonde, brood verprutsen.

Ik heb ook het mueslibrood van Rutger gebakken, maar zonder noten, want dat vind ik niet lekker. Is heerlijk geworden.
pi_166940285
Deeg 1 valt mee! :D


pi_166940365
Voor mijn doen zou dat een toppertje zijn :D
pi_166940474
quote:
1s.gif Op zondag 27 november 2016 20:01 schreef computergirl het volgende:
Voor mijn doen zou dat een toppertje zijn :D
Dit!
pi_166941934
Ze zijn een beetje plat gebleven ipv mooi rond, beetje te slap geweest doordat t zo warm was om goed op spanning te brengen :@ maar verder valt t alles mee ja. Had verwacht dat m'n desem hier iets minder van gediend zou zijn

Deeg 2 zijn afbakbroodjes, die zijn niet zo fotogeniek want nogal bleekscheetjes zo onafgebakken




[ Bericht 6% gewijzigd door Zo-is-dat op 27-11-2016 21:00:07 ]
pi_167057557
Kaiserbroodjes uit Levine1
  vrijdag 2 december 2016 @ 21:16:20 #145
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_167057770
_O_ :9 O+
Mooi zeg! Zien er heerlijk uit!
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_167057923
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 december 2016 21:16 schreef Molo het volgende:
_O_ :9 O+
Mooi zeg! Zien er heerlijk uit!
ja he, zeldzaam mooi :D *trots*
pi_167066468
Prachtig!
pi_167082185
Minder mooi maar ook heel lekker

https://uitdekeukenvanard(...)en-havervlokken.html
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 5 december 2016 @ 14:36:41 #149
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_167118519
Gisteren hebben we vanwege <O) gegourmet en daar hoort natuurlijk brood bij..

  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 6 december 2016 @ 21:49:47 #150
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_167155115
I.p.v. müslibrood müslibollen gemaakt.
pi_167178555


Mn misvormdbaksel.

En ik heb een pizzabaksteen/broodbak steen gekregen O+ werkt best tof.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')