abonnement Unibet Coolblue
pi_166121702
Kerstdiner 2016! Inspiratie-, voorpret- en adviestopic



De bladeren vallen van de bomen en sommigen van jullie zullen deze week al wantjes gedragen hebben op de fiets - het is onvermijdelijk: kerstmis komt er weer aan!

En met kerstmis komt: het kerstdiner! Ho ho ho!
~:)

Dit jaarlijkse topic is bedoeld als supportgroep voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken bij het samenstellen van een menu, het beoordelen van een recept en verder leent het topic zich wonderwel voor het delen van (foto's van) uitprobeersels en het elkaar steunen bij pre-kerstdinerstress.

Ter inspiratie, de vorige topics:
Kersttopic 2015: http://forum.fok.nl/topic/2256995
Kersttopic 2014: http://forum.fok.nl/topic/2145048
Kersttopic 2013: http://forum.fok.nl/topic/2022736

Game on! :Y)
Let me see you stripped down to the bone
pi_166121824
Ik was al begonnen. :D Moet alleen nog een hoofdgerecht verzinnen. Tijd is een beetje een probleem, drukke periode voor kerstavond. Weinig tijd om veel voor te bereiden.

Amuse:
Kort gegrilde tonijn in een korstje van sesam en bacon, met een citroenmayonaise
Tartaar van tonijn met een avocado crème

Voorgerecht:
Salade met rode kool en gerookte eend en appel

Hoofdgerecht:

Dessert:
Stoofperen Charlotte

Nog opzoek naar een makkelijk en klassiek hoofdgerecht. Ik kook voor 8 personen.
  zaterdag 22 oktober 2016 @ 10:56:28 #3
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_166121865
Ik kan wel wat hulp gebruiken dit jaar. Ik heb leveraids, ik mag maar heel weinig dingen eten tijdens de kerst.

- Geen rood vlees
- Verzadigd van van te gebruiken ingredienten moet <2 gram per 100 gram zijn.
- Koolhydraatarm, wat ik aan meelspijzen eet moet volkoren zijn en zo'n 50-75 gram op het diner
- Geen alcohol
- Matig met suiker

Wat mag dan wel? Bolletje sorbetijs kan nog net, kip, kalkoen en vis mag wel gewoon en de meeste heldere soepen ook. Groente mag onbeperkt, noten en pure chocolade ook met mate, ondanks het vetgehalte, omdat je toch ook vet binnen moet krijgen en het merendeel onverzadigd is.

Normaal heb ik geen moeite een lekker kerstdinertje in elkaar te zetten, maar het is nu toch wel behoorlijk lastig.
Laffe huichelaar
pi_166121922
quote:
14s.gif Op zaterdag 22 oktober 2016 10:53 schreef Myraela het volgende:
Ik was al begonnen. :D Moet alleen nog een hoofdgerecht verzinnen. Tijd is een beetje een probleem, drukke periode voor kerstavond. Weinig tijd om veel voor te bereiden.

Amuse:
Kort gegrilde tonijn in een korstje van sesam en bacon, met een citroenmayonaise
Tartaar van tonijn met een avocado crème

Voorgerecht:
Salade met rode kool en gerookte eend en appel

Hoofdgerecht:

Dessert:
Stoofperen Charlotte

Nog opzoek naar een makkelijk en klassiek hoofdgerecht. Ik kook voor 8 personen.
Beef Wellington met een fraaie boel ossenhaas erin een idee? Is goed voor te bereiden en past qua klassiekheid wel bij de rest van je gerechten :)

En als je niet zo eigenwijs bent dat je zelf je bladerdeeg wilt maken (been there, done that) is het nog een makkie ook. :Y
Let me see you stripped down to the bone
pi_166121951
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 oktober 2016 10:56 schreef timmmmm het volgende:
Ik kan wel wat hulp gebruiken dit jaar. Ik heb leveraids, ik mag maar heel weinig dingen eten tijdens de kerst.

- Geen rood vlees
- Verzadigd van van te gebruiken ingredienten moet <2 gram per 100 gram zijn.
- Koolhydraatarm, wat ik aan meelspijzen eet moet volkoren zijn en zo'n 50-75 gram op het diner
- Geen alcohol
- Matig met suiker

Wat mag dan wel? Bolletje sorbetijs kan nog net, kip, kalkoen en vis mag wel gewoon en de meeste heldere soepen ook. Groente mag onbeperkt, noten en pure chocolade ook met mate, ondanks het vetgehalte, omdat je toch ook vet binnen moet krijgen en het merendeel onverzadigd is.

Normaal heb ik geen moeite een lekker kerstdinertje in elkaar te zetten, maar het is nu toch wel behoorlijk lastig.
Als kip en kalkoen kan, kan eend ook! *)

Ik maakte twee jaar geleden met groooooooot succes dit ontzettend lekkere eendrecept als hoofdgerecht:
http://ladyandpups.com/20(...)g-roasted-beer-duck/

Foto van receptblog:


Voor hoeveel mensen kook je?
Let me see you stripped down to the bone
pi_166121958
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 oktober 2016 11:00 schreef minilot het volgende:

[..]

Beef Wellington met een fraaie boel ossenhaas erin een idee? Is goed voor te bereiden en past qua klassiekheid wel bij de rest van je gerechten :)

En als je niet zo eigenwijs bent dat je zelf je bladerdeeg wilt maken (been there, done that) is het nog een makkie ook. :Y
Ja, klopt. Was twee jaar terug ook een enorm succes, maar zou toch liever iets op tafel zetten dat ik nog niet heb gemaakt. Maar misschien moet ik gewoon niet zo moeilijk doen.
  zaterdag 22 oktober 2016 @ 11:04:06 #7
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_166121961
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 oktober 2016 11:03 schreef minilot het volgende:

[..]

Als kip en kalkoen kan, kan eend ook! :)

Ik maakte twee jaar geleden met groooooooot succes dit ontzettend lekkere eendrecept als hoofdgerecht:
http://www.foodblogs.com/(...)dy-and-pups-an-angry
Eend is bij mijn weten rood vlees :?

Ik heb in ieder geval in de veronderstelling geleefd dat het niet mag, feestje in mijn hoofd als ik het mis had
Laffe huichelaar
  zaterdag 22 oktober 2016 @ 11:04:52 #8
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_166121972
quote:
14s.gif Op zaterdag 22 oktober 2016 11:03 schreef Myraela het volgende:

[..]

Ja, klopt. Was twee jaar terug ook een enorm succes, maar zou toch liever iets op tafel zetten dat ik nog niet heb gemaakt. Maar misschien moet ik gewoon niet zo moeilijk doen.
Zalm in zoutkorst? Bijna even indrukwekkend als het snijmoment van de beef, het moment wanneer je de korst opentikt en ook makkelijk van te voren te maken, zonder veel werk
Laffe huichelaar
pi_166121988
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 oktober 2016 11:04 schreef timmmmm het volgende:

[..]

Zalm in zoutkorst? Bijna even indrukwekkend als het snijmoment van de beef, het moment wanneer je de korst opentikt
Ohja, familie is dus geen fan van vis. :D De tonijn als amuse is dan ook een experiment. Maar het hoofdgerecht is teveel van het goede.
pi_166122042
quote:
14s.gif Op zaterdag 22 oktober 2016 11:03 schreef Myraela het volgende:

[..]

Ja, klopt. Was twee jaar terug ook een enorm succes
Oh! :D Vergeten, sorry! Ja, dan snap ik dat je geen zin hebt om dat nog een keer te doen. :Y
Is een simpele ham een idee? Voedt acht man tegelijk en kost nauwelijks handelingen ter voorbereiding.

Ik heb deze wel eens gemaakt:
http://pickyin.blogspot.n(...)-with-chili-jam.html

Chili-jam is er erg lekker bij, maar kun je ook al een paar weken eerder maken. :Y
Let me see you stripped down to the bone
pi_166122056
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 oktober 2016 11:04 schreef timmmmm het volgende:

[..]

Eend is bij mijn weten rood vlees :?
Oh verhip, je hebt gelijk! Dan maar eens iets leuks met kip verzinnen :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_166122364
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 oktober 2016 11:09 schreef minilot het volgende:

[..]

Oh! :D Vergeten, sorry! Ja, dan snap ik dat je geen zin hebt om dat nog een keer te doen. :Y
Is een simpele ham een idee? Voedt acht man tegelijk en kost nauwelijks handelingen ter voorbereiding.

Ik heb deze wel eens gemaakt:
http://pickyin.blogspot.n(...)-with-chili-jam.html

Chili-jam is er erg lekker bij, maar kun je ook al een paar weken eerder maken. :Y
Dat lijkt me ook erg lekker! Maar moet eerlijk zeggen dat ik nu toch weer naar de Beef Wellington neig. Dat was zo'n groot succes. Mijn familie zou in een restaurant ook altijd iets van een biefstuk kiezen, dan is dit natuurlijk wel erg lekker.
pi_166122409
We zijn in NL dit jaar, dus met kerst niet echt koken, maar dat haal ik wel in voor ons tweeen of met vrienden in de dagen erna O+

Dus ik inspiratiedinges gewoon mee!
Ja doei.
pi_166122479
Mijn vader een kerstdiner cadeau gedaan, het moet 2 jaar geleden overtreffen, dus een beste opgave.

Dit jaar hebben ze zelfs een hotel geboekt zodat er ook gedronken kan worden :D :D

Ik zit te denken aan een reeenrug, omdat mijn vader daar al zo lang als ik me kan herinneren over grapt.
Sterkheidsbaas van alles.
pi_166122528
quote:
2s.gif Op zaterdag 22 oktober 2016 11:39 schreef Lonaa het volgende:
Ik zit te denken aan een reeenrug, omdat mijn vader daar al zo lang als ik me kan herinneren over grapt.
Met kastanjes! :9
Let me see you stripped down to the bone
pi_166122540
quote:
Oh dat klinkt best heel erg awesome :D :D
Sterkheidsbaas van alles.
pi_166123202
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 oktober 2016 10:56 schreef timmmmm het volgende:
Ik kan wel wat hulp gebruiken dit jaar. Ik heb leveraids, ik mag maar heel weinig dingen eten tijdens de kerst.

- Geen rood vlees
- Verzadigd van van te gebruiken ingredienten moet <2 gram per 100 gram zijn.
- Koolhydraatarm, wat ik aan meelspijzen eet moet volkoren zijn en zo'n 50-75 gram op het diner
- Geen alcohol
- Matig met suiker

Wat mag dan wel? Bolletje sorbetijs kan nog net, kip, kalkoen en vis mag wel gewoon en de meeste heldere soepen ook. Groente mag onbeperkt, noten en pure chocolade ook met mate, ondanks het vetgehalte, omdat je toch ook vet binnen moet krijgen en het merendeel onverzadigd is.

Normaal heb ik geen moeite een lekker kerstdinertje in elkaar te zetten, maar het is nu toch wel behoorlijk lastig.
Kalkoen?

En hoera voor het kerstdinertopic! Ik weet nog nauwelijks wat onze plannen zijn, ieg kerstavond met mijn familie, en dan zal ik wel een gang maken, maar nog geen idee hoe en wat. Rest van de kerstdagen zijn nog onbekend.
  zaterdag 22 oktober 2016 @ 15:46:57 #18
425665 TravelRose
Keep on dreaming
pi_166126798
Hij is er weer!

Wij moeten (oké, aangeboden) op tweede kerstdag het diner verzorgen. Het enige dat er absoluut niet in mag zitten zijn schaaldieren, voor de rest is alles goed.

Tot nu toe neem ik de volgende opties in overweging:
- brie in filodeeg met cranberry's en geroosterde amandelen (amuse, anders is het wel erg zwaar)
- pompoensoep met gepofte knoflook en Parmezaanse kaas
- zalmcarpaccio (of tonijncarpaccio) met zeewiersalade en zoetzure bietjes
- misschien beef wellington of een hele gevulde kip (in ieder geval met geroosterde groene asperges en geglaceerde worteltjes)
- een spoom van citroenijs, limoncello en cava
- banoffee pie of Key Lime Pie (maar dat is meer omdat we in de Keys zijn geweest)

Het enige probleem is dat niets echt bij elkaar past heb ik het idee. Wat zou ik kunnen weglaten of toevoegen om het toch een soort van geheel te maken.
pi_166126935
Ik mag dit jaar koken voor en een beetje met mijn familie. Mijn oudste neef (12) vindt het leuk om mee te helpen en van de anderen krijg ik vast ook hulp als ik dat vraag.
Maar eigenlijk vind ik het ook prima als ik alles doe :)

Ik zit met een aantal moeilijke eters (geen vlees, behalve ossehaas of kip), wel sommige soorten vis. O ja, en carpaccio mag (lees: moet) er dan wel weer in zitten. We zijn met 10 personen, waarvan vier kinderen, waarvan maar 1 normale eter. Bij de volwassenen heb ik twee moeilijke eters.

Tot nu toe heb ik
Amuse: makreelmousse met dille
Soep: Pastinaaksoep met salieboter
Carpaccio met basilicummayonaise
(wat eerst, soep of carpaccio?)
Ik wil, voor het feestelijke een alcoholvrije spoom maken
Hoofdgerecht, dat is een lastige. Ik dacht aan beef wellington en/of kip kiev. Het laatste is vrij toegankelijk ook voor kinderen en gemakkelijk te bereiden. Ik kan ze de dag ervoor helemaal bereiden zodat ze op de dag zelf alleen nog in de oven moeten.
kaasplankje (dat is voor mijn vriend en mij, wat de rest doet, maakt me niet uit, maar wij willen een kaasplankje :P)
en een grand dessert met kleine hapjes

De amuse, soep en carpaccio zijn vrij gemakkelijk van tevoren al te bereiden. Idem voor de kip kiev. Beef wellington ook, toch? Alleen dan nog dus dingen afwerken op de dag zelf.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_166130356
Ja wij mogen ook dit jaar *O* met dank aan vriendlief ben ik mooi 2 jaar achter elkaar de sjaak. Vorig jaar was mn schoonmoeder ziek en heb ik haar keuken bewaakt terwijl er anderen een poging deden tot koken :7
Vorig jaar heb ik voor 1e kerstdag voorgerecht (pompoensoep) en een deel van de hoofdgerechten gedaan. O.a. het knolselderijgebraad wat erg in de smaak viel (deze)
SPOILER: plaatje bij het praatje
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dit jaar 1e kerstdag dus voor 8 volwassenen waarvan opa&oma kleine eters zijn en pas op het laatste moment weten of ze komen ivm gezondheid.
Het idee voor nu is een soepje vooraf met zelfgemaakt brood, een aantal hoofdgerecht met bijgerecht-dingen en een tof dessert.

Dan hebben we nog 2e kerstdag met mijn volledige familie, 50+ mensen. Normaal is het allemaal 'neem wat lekkers mee', vorig jaar had ik een quiche uitgekozen waar 500 gram sjalotten in moesten. Dat doe ik niet nog een keer :'( :P. Dus daar mag ik ook nog wat voor verzinnen.

Dieettechnische uitdagingen: geen sesam ivm allergie, een aantal die geen vis lusten en bietjes zijn ook een no-go.
Kooktechnische uitdaging: ik ben net gestopt met vegetarisch eten na 11 jaar en heb geen idee hoe ik fatsoenlijk vlees klaarmaak. _O- Dus dit kan nog leuk worden.
  zaterdag 22 oktober 2016 @ 21:49:17 #21
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_166134855
quote:
14s.gif Op zaterdag 22 oktober 2016 10:53 schreef Myraela het volgende:
Ik was al begonnen. :D Moet alleen nog een hoofdgerecht verzinnen. Tijd is een beetje een probleem, drukke periode voor kerstavond. Weinig tijd om veel voor te bereiden.

Amuse:
Kort gegrilde tonijn in een korstje van sesam en bacon, met een citroenmayonaise
Tartaar van tonijn met een avocado crème

Voorgerecht:
Salade met rode kool en gerookte eend en appel

Hoofdgerecht:

Dessert:
Stoofperen Charlotte

Nog opzoek naar een makkelijk en klassiek hoofdgerecht. Ik kook voor 8 personen.
Oooh, die amuse! :9~ Van die gegrilde tonijn zou ik me al helemaal vol kunnen eten.

Hoe maak je die avocadocrème? Deze is errug lekker en past er iig erg goed bij, is (met kleine aanpassingen) mijn standaard avocadocrème/-puree geworden.

Goed dat dit topic er is trouwens, ik ga eens vragen of ik dit jaar wel in de keuken mag staan van de familie.

Ugh. Eerste voorstel: allemaal een gang maken. :{
pi_166166221
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 oktober 2016 15:46 schreef TravelRose het volgende:


Tot nu toe neem ik de volgende opties in overweging:
- brie in filodeeg met cranberry's en geroosterde amandelen (amuse, anders is het wel erg zwaar)
Dat klinkt erg lekker! Heb je daar ook een recept van?

Ik ga in elk geval kerstavond koken voor een deel van mijn schoonfamilie. Er zitten een paar niet zo avontuurlijke eters bij, en ik wil het mezelf niet te moeilijk maken aangezien ik in andermans keuken kook, dus ik hou het simpel.
freedom is just another word for nothing left to lose
  maandag 24 oktober 2016 @ 09:50:59 #23
146413 MutedFaith
Netwerkverdeelkastje
pi_166166510
Kerstavond kook ik waarschijnlijk alleen voor mezelf en mijn vrouw. Niet te veel of zwaar, misschien een leuk stukje vlees met saus/groente/brood ofzo.

1e kerstdag met de schoonfamilie zal ik wel 1 of 2 gangen mogen maken. Ik zet in op t hoofdgerecht. Mocht t dat niet worden, dan overweeg ik om als nagerecht een soort van "Anna's mess" te maken. Chocolade bol gevuld met *dingen* die je kapot moet gooien op je bord.

2e kerstdag komt mijn familie eten, maar daar zitten moeilijke eters tussen. Mijn broertje gaf al aan ook wel eens iets te willen maken, dus waarschijnlijk verdelen we t diner onder ons 2en. Afgesproken om volgende week al eens te gaan puzzelen hoe we zo veel mogelijk rekening kunnen houden met ieders wensen en voorkeuren.
[b]Op dinsdag 30 mei 2006 15:15 schreef veldmuis het volgende:[/b]
Zelfs voor een newbie kom je niet intelligent over.
pi_166166616
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 oktober 2016 15:57 schreef miss_sly het volgende:
(wat eerst, soep of carpaccio?)
Ik zou eerst de carpaccio doen, en dan de soep. Dan ga je van koud naar warm. :)
Sterkheidsbaas van alles.
pi_166166650
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 oktober 2016 15:46 schreef TravelRose het volgende:
Hij is er weer!

Wij moeten (oké, aangeboden) op tweede kerstdag het diner verzorgen. Het enige dat er absoluut niet in mag zitten zijn schaaldieren, voor de rest is alles goed.

Tot nu toe neem ik de volgende opties in overweging:
- brie in filodeeg met cranberry's en geroosterde amandelen (amuse, anders is het wel erg zwaar)
- pompoensoep met gepofte knoflook en Parmezaanse kaas
- zalmcarpaccio (of tonijncarpaccio) met zeewiersalade en zoetzure bietjes
- misschien beef wellington of een hele gevulde kip (in ieder geval met geroosterde groene asperges en geglaceerde worteltjes)
- een spoom van citroenijs, limoncello en cava
- banoffee pie of Key Lime Pie (maar dat is meer omdat we in de Keys zijn geweest)

Het enige probleem is dat niets echt bij elkaar past heb ik het idee. Wat zou ik kunnen weglaten of toevoegen om het toch een soort van geheel te maken.
Klinkt lekker hoor!
wb bij elkaar passen vind ik persoonlijk de amuse en de soep 'de vreemde eend in de bijt', vrij zware ingredienten , terwijl de rest allemaal vrij 'fris' is. (behalve dan de banoffe pie :P )
Sterkheidsbaas van alles.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')