abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  woensdag 19 oktober 2016 @ 06:36:37 #1
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_166051075
Asschers spoor van mislukkingen: steeds net op tijd vertrokken

Vicepremier Lodewijk Asscher wil lijsttrekker worden van de PvdA, ondanks een spoor van mislukkingen. Die hem gek genoeg niet aankleven.

Lodewijk Asscher (42) is een man met dromen en een visie. De in november overleden Duitse oud-bondskanselier Helmut Schmidt (SPD) vond dat dit soort mensen naar de dokter moet, maar vooralsnog hebben weinigen zo’n gezonde politieke loopbaan als Lodewijk Asscher.

Hij werd na zes jaar wethouderschap in Amsterdam in 2012 vicepremier en minister van Sociale Zaken. Nu geldt hij als een potentiŽle leider van zijn partij, de in de peilingen gedecimeerde PvdA. En dat terwijl hij over zijn dromen en visies in 2010 al schreef: ‘Er zijn genoeg dingen die niet goed uitpakten.’ Dit is een understatement. Na Amsterdam pakken voor Asscher ook in Den Haag wederom ‘genoeg dingen niet goed uit’.

De gepromoveerde jurist Asscher heeft een soepele politieke carriŤre. Op zijn 27ste werd hij raadslid in Amsterdam, op zijn 31ste was hij al wethouder van FinanciŽn, de belangrijkste post. Zowel in 2006 als in 2010 won hij de Amsterdamse raadsverkiezingen. De tweede keer zelfs met een campagne volledig gebouwd op zijn persoon. De PvdA was destijds impopulair, Asscher populair. Hij is een goede campaigner. De campagne leverde 15 van de 45 Amsterdamse raadszetels op. ‘Hij speecht net zo makkelijk voor een congres als op een zeepkist op een markt in Amsterdam-Zuidoost,’ zei Evelyn Lindeman eerder tegen Elsevier. Zij was vier jaar directeur FinanciŽn onder Asscher.

Blikvanger

In 2012 stapte Asscher na zes jaar wethouderschap op en werd vicepremier en minister van Sociale Zaken in het kabinet Rutte II (VVD/PvdA≠). Sindsdien probeert de in de oppositie belande Amsterdamse PvdA Asschers erfenis te redden ťn hem te lanceren als nieuwe partijleider.

Asschers agenda in Amsterdam bestond uit vier hoofdpunten: een islamitische zuil opzetten als vehikel voor moslim-emancipatie, de Wallen ‘opschonen’, bureaucratie in de jeugdzorg verminderen en het zwakke Amsterdamse basisonderwijs verbeteren.

Dat eerste mislukte faliekant. De blikvanger van de Asscher-agenda was de bouw van de enorme Westermoskee (2013) als beoogde emancipatiemachine. Waar velen voor waarschuwden, is inmiddels werkelijkheid. Het Turks-conservatieve Mili GŲrŲs uit Duitsland runt de moskee. Ook probeert de Turkse overheid via het directoraat Diyanet invloed te verwerven en zo greep te houden op Turkse Amsterdammers. Niks integratie. In televisieprogramma Collegetour noemde Asscher de bouw dit jaar ‘geen goed idee’. En over de 6 ŗ 7 miljoen euro gemeentelijke subsidie: ‘Dat had de gemeente niet moeten doen.’ Om eraan toe te voegen dat ‘er vreselijk veel mis was gegaan’.

Deze laatste zinnen zijn typisch Asscher. Als hij een plan lanceert, is hij en niemand anders verantwoordelijk. Niet zijn partij, niet het college. Asscher stond met zijn plannen in Amsterdam vaak zelfs eerst in de krant voordat de gemeenteraad werd geÔnformeerd. Maar als het misgaat, gebruikt hij vage begrippen als ‘de gemeente’ en ‘er’. Of schuift de verantwoordelijkheid naar een ander. Zo lanceerde Asscher in 2009 operatie Frankenstein, het tegengaan van bureaucratie in de jeugdzorg. Waarna hij het project weggaf aan ambtenaren die Frankenstein omdoopten in het nietszeggende Systeem in Beeld. In 2010 nam VVD’er Eric van der Burg de portefeuille over. Niemand heeft meer iets gehoord over Frankenstein.
ANP-12327277-1024x707.jpg
AMSTERDAM - Job Cohen (L) ontvangt bij zijn afscheid de Gouden ere-medaille van de stad Amsterdam, uit handen van waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher.

Getuigenissen als basis voor beleid

Als PvdA-lijsttrekker schreef Asscher voor de campagne van 2006 het boek Nieuw Amsterdam, een particulier verkiezingsprogramma. Daarin stelde hij dat de raamprostitutie op de Wallen in handen is van een klein aantal criminelen en dat een flink aantal vrouwen gedwongen achter de ramen zit. ‘Liever een toeristenattractie minder, dan medeplichtigheid aan misbruik van vrouwen.’ Zijn suggestie om de Wallen te sluiten, haalde de wereldpers. En doorbrak een taboe in de Amsterdamse PvdA, die prostitutie als vrijheid, blijheid zag. Het was PvdA-raadslid en ex-prostituee Karina Schaapman die ‘me de ogen opende voor de donkere kanten van de prostitutiebranche’, schreef Asscher.

Zonder harde cijfers – schattingen van het aandeel mensenhandel in de prostitutie lopen uiteen van 10 tot 90 procent – maar geÔnspireerd door Schaapmans getuigenis kocht Asscher vanaf 2007 panden met een prostitutievergunning. Het is een typische Asscher-methode: persoonlijke getuigenissen gebruiken als basis voor beleid.

Voor 105 miljoen euro werden ondernemers uitgekocht, de prostitutievergunning werd van het pand gehaald en er werden gesubsidieerd restaurants en ateliers in gehuisvest. Van de 482 ramen zouden er 290 moeten overblijven. Het project is volledig vastgelopen. Slechts 131 ramen zijn gesloten en het aantal ‘criminogene’ bedrijven zoals coffeeshops en massagesalons is juist toegenomen, concludeerde de Amsterdamse Rekenkamer. Uitgekochte ondernemers kochten met de opbrengst horecazaken en villa’s in Zuid-Frankrijk.

Overheid die burgers kan sturen

‘Het sluiten van prostitutieramen helpt niet tegen mensenhandel. Dan gaan de prostituees naar elders,’ concludeerde raadslid Marco de Goede (GroenLinks) destijds. Ook lokale ondernemers zijn boos. Zij hebben soms al jaren een restaurant op de Wallen en kregen plots door de gemeente gesubsidieerde concurrentie. Asscher is al drie jaar weg uit Amsterdam; de ‘opschoning’ van de Wallen sterft langzamerhand een stille dood. Het huidige college zonder de PvdA bouwt het project af.

Asscher gelooft in een sterke overheid die burgers kan sturen. Lukt dat niet, zoals bij de bouw van een islamitische zuil, dan bedenkt hij nieuw overheidsingrijpen. Hij sloot het Islamitisch College Amsterdam en werd pleitbezorger van door de staat voorgeschreven verlicht onderwijs. Als minister stelde hij zelfs dat immigranten een contract moeten tekenen waarmee ze beloven verlichte waarden te eerbiedigen. Alles bedekt onder een morele saus. Hij komt er telkens mee weg. Asscher is verbaal sterk en noemt de aanpak van de Wallen ‘een kwestie van beschaving’. Wie kan tegen ≠beschaving zijn? Tweede Kamerlid Anne ≠Mulder (VVD) concludeerde in De Telegraaf: ‘Pr-technisch doet hij het heel goed.’

FinanciŽle chaos

Asschers grootste gebrek verwoordde hij zelf in zijn maidenspeech als raadslid in 2002. ‘Juristen kunnen niet tellen,’ zei hij tegen toenmalig wethouder van FinanciŽn Geert Dales (VVD) – ook jurist. Asscher had de jaarrekening over 2001 gelezen en concludeerde: ‘Als ik zie hoe hier de gemeenterekening wordt beheerd, als dat enig beeld geeft van hoe hier de FinanciŽn beheerd worden, dan baart mij dat grote zorgen.’

Asschers conclusie klopte. Het steenrijke Amsterdam maakt al jaren een puinhoop van de boekhouding. Maar in plaats van daar als wethouder van FinanciŽn iets aan te doen, bleef het een zooitje. De in 2014 aangetreden wethouder van FinanciŽn Udo Kock (D66) was eerder permanent vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds in de Palestijnse gebieden.

De econoom concludeerde al na een paar dagen in het Amsterdamse college dat de financiŽle chaos groter was dan daar. De schuld groei≠- de onder Asscher en steeg onder opvolger Pieter Hilhorst met 700 miljoen euro door naar 5,5 miljard euro. Ook bleek de jaarrekening elk jaar anders opgemaakt, waardoor een financieel doolhof ontstond. Asschers Amsterdam maakte jaarlijks meer schulden, en boekte veronderstelde toekomstige inkomsten uit vastgoed alvast in. Het huidige stadsbestuur is meteen gaan bezuinigen om te voorkomen dat Amsterdam onder curatele van Rijk of provincie wordt geplaatst.

De Amsterdamse gemeenteraad besloot in december 2014 tot een raadsenquÍte naar de financiŽle chaos. Asscher verscheen afgelopen oktober voor de commissie. Die verweet Asscher dat hij vooral bezig was met persoonlijke passies, zoals het Wallen-project en onderwijs, terwijl hij zijn hoofdtaak financiŽn verwaarloosde. Opvolger Kock zei het zo: ‘Als bestuurders bezig zijn met andere zaken, gaan ambtenaren zich ook op die zaken richten.’ Asscher antwoordde tijdens het verhoor vaak: ‘Dat weet ik niet meer.’

De commissie wist het wel en concludeerde dat het bestuur weinig tot niets deed om de financiŽn inzichtelijk en in orde te maken. Hoofddocent Tjerk Budding van de Vrije Universiteit vond zelfs dat het rapport harder had moeten zijn. Vooral over opeenvolgende colleges waarin Asscher grotendeels verantwoordelijk was meldde hij in Het Parool: ‘Het college heeft te weinig gekeken naar de financiŽn.’
ANP-47990054-1024x683.jpg
AMSTERDAM - Vicepremier Lodewijk Asscher maakt bekend dat hij lijsttrekker van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen wil worden.

Niet alles ging fout

Asscher boekte ťťn succes. De kwaliteit van zwakke basisscholen in Amsterdam verbeterde fors door het programma Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs (KBO). Asscher liet de scores van scholen publiceren en leraren en schooldirecteuren monitoren. Wie niet presteerde, werd afgerekend. Hoogleraar onderwijsprestaties Jaap Dronkers (1945-2016) van de Maastricht University: ‘Asscher heeft een paar slechte scholen in Amsterdam weten te sluiten, wat ik erg bijzonder vind.’ Maar, voegt Dronkers toe, Asschers aanpak leidde niet tot betere resultaten dan in andere gemeenten. Hij baseert zich op een vergelijkend onderzoek van het Centraal Planbureau.

Dat concludeerde dat mede door de KBO de Cito-scores van Amsterdamse kinderen tussen 2008 en 2012 1,7 procent lager lagen dan elders. Leraren en directeuren zagen het KBO als georganiseerd wantrouwen en velen vertrokken of keerden zich ertegen.
Mislukt banenplan

Asscher zou Asscher niet zijn als hij niet ook in Den Haag plannen zou lanceren. Zijn stokpaardje: een banenplan tegen werkloosheid. 600 miljoen euro belastinggeld, met geld van bedrijven en vakbonden, zou 300.000 mensen ‘moeten raken’.

Deze zomer concludeerden CDA en D66 dat het plan is mislukt. Er is niemand aan een baan geholpen, hoogstens zijn mensen gesubsidieerd aan het werk gebleven. Asscher noemde de conclusie ‘cynisch’, maar laat wel de Algemene Rekenkamer het plan evalueren.

Ook coalitiepartner VVD en de SP zien dat onder Asschers banenplan en retoriek als ‘echte banen voor echte mensen’ weinig zit. De werkloosheid blijft met meer dan 600.000 mensen hoog, de arbeidsmarkt hervormen wil Asscher niet. VVD-Kamerlid Mulder zei eerder in De Telegraaf: ‘De beeldvorming is dat er wat gebeurt, maar als je inzoomt, dan zie je dat er niks gebeurt. Asscher levert niet.’

Wet Werk en Zekerheid te ingewikkeld

Asschers belangrijkste initiatief was de Wet Werk en Zekerheid, beter bekend als de Flexwet. Het zou werkgevers moeten aansporen meer mensen in vaste dienst te nemen en ontslag te vereenvoudigen. Dit omdat Asscher minder zpp’ers wil. Dit jaar zijn de effecten van de wet uit 2013 voor het eerst in het volle zicht gekomen.

De conclusies: werknemers nemen minder mensen in vaste dienst, het aantal zpp’ers stijgt juist, net als de bureaucratie voor hen. De Wet is zo ingewikkeld dat de enige winnaars juristen zijn. Tijdens een speciale hoorzitting met experts en ook in de Tweede Kamer werd Asscher hevig bekritiseerd. Volgens Asscher was het nog te vroeg om aan de wet te twijfelen en zijn de intenties toch goed.

Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) werd zondag bij Buitenhof gevraagd naar het verschil tussen Asscher en PvdA-leider Diederik Samsom, die strijden om het lijsttrekkerschap. Van Dam: ‘Diederik is meer praktisch gericht. (…) Lodewijk heeft meer het ideaalbeeld van de samenleving waar hij ook naar toe werkt en maatregelen bij neemt.’

Tot nu toe verandert Asscher op tijd van baan, of doet hij zijn portefeuille over voordat de consequenties van zijn beleid op weg naar de ideale samenleving zich openbaren. Zo kleeft hem weinig aan. Elsevier schreef eerder dit jaar dat het voor Asscher dan ook zaak is bijtijds weg te zijn als minister van Sociale Zaken en dat het PvdA-lijsttrekkerschap een ontsnappingsroute is. Dan kan hij als eventuele PvdA-leider weer nieuwe visies presenteren.
-----------------------------------------------------------
Een pakketje schroot met een dun laagje chroom-(6)
Mooie plannen bedenken en zich totaal niet verantwoordelijk voelen voor de uitvoering/naleving hiervan. En deze beste man moet wellicht de kar gaan trekken voor de PVDA....?!
Staat die beste man niet aan de verkeerde kant van de kar te trekken, vraag ik me af, afgaande op het artikel.
pi_166051099
hij zal vast wel iets goed doen je wordt niet zomaar Vice-Premier van Nederland
Iemand die zijn of haar emoties laat heersen over logisch redeneren heeft of een groot hart of een klein brein...
  woensdag 19 oktober 2016 @ 06:48:05 #3
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_166051116
quote:
2s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 06:43 schreef Evertjan het volgende:
hij zal vast wel iets goed doen je wordt niet zomaar Vice-Premier van Nederland
Dat kun je over D.Trump wellicht ook zeggen. Maar goed het volk krijgt de leiders/prutsrs die het verdient.
Wat wel klopt is de PR... voor de rest niet veel.
  woensdag 19 oktober 2016 @ 06:57:22 #4
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_166051141
Ben eigenlijk wel benieuwd wat de voorstanders over Assher te melden hebben. Wat valt er wel te benoemen als zijn (echte) 'merites'.

[ Bericht 0% gewijzigd door Drugshond op 19-10-2016 07:32:12 ]
pi_166051182
https://www.ftm.nl/artike(...)tuurlijk-pragmatisme

Dit is ook nog een aardig stukje over hoe wereldvreemd de man is. Of een agenda heeft waar hij niet echt eerlijk over is, dat kan ook.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_166051215
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 06:48 schreef Drugshond het volgende:

[..]

het volk krijgt de leiders/prutsrs die het verdient.
:')
Raindrops
Drop tops
  Moderator / Redactie FP woensdag 19 oktober 2016 @ 07:31:41 #7
221644 crew  timmmmm
Cremeren moet weer leuk worden
pi_166051227
Wat een hatelijk stukje, dat ze dit journalistiek durven te noemen. Vol beledigigen, persoonlijke aanvallen en subtiele steken. Heeft Asscher het met de schrijvers dochter gedaan oid?

Dit gaat nergens over, dit is een column en nog een slechte ook, geen nieuws
Kan je een beetje leuk schrijven? Waarom niet voor FOK! Mail even naar [email protected]
  woensdag 19 oktober 2016 @ 07:33:23 #8
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_166051234
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 07:31 schreef timmmmm het volgende:
Wat een hatelijk stukje, dat ze dit journalistiek durven te noemen. Vol beledigigen, persoonlijke aanvallen en subtiele steken. Heeft Asscher het met de schrijvers dochter gedaan oid?

Dit gaat nergens over, dit is een column en nog een slechte ook, geen nieuws
quote:
3s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 06:57 schreef Drugshond het volgende:
Ben eigenlijk wel benieuwd wat de voorstanders over Assher te melden hebben. Wat valt er wel te benoemen als zijn (echte) 'merites'.
Doe je best zou ik zeggen.
  Moderator / Redactie FP woensdag 19 oktober 2016 @ 07:38:31 #9
221644 crew  timmmmm
Cremeren moet weer leuk worden
pi_166051248
quote:
10s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 07:33 schreef Drugshond het volgende:

[..]


[..]

Doe je best zou ik zeggen.
Ik zou mezelf niet bepaald als voorstander van Asscher betitelen. Sterker nog, ik denk dat ik enkel DENK en de PVV walgelijkere partijen vindt dan de PvdA. Er reclame voor maken, of voor een lid ervan, kan je beter aan een ander overlaten.

Een a4-tje vol halve waarheden, ononderbouwde beschuldigingen en voorbarige conclusies als journalistiek presenteren is echter weer het andere uiterste
Kan je een beetje leuk schrijven? Waarom niet voor FOK! Mail even naar [email protected]
  woensdag 19 oktober 2016 @ 07:41:43 #10
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_166051265
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 07:38 schreef timmmmm het volgende:
Een a4-tje vol halve waarheden, ononderbouwde beschuldigingen en voorbarige conclusies als journalistiek presenteren is echter weer het andere uiterste
Kun je iets beter duiden wat er zoal niet klopt. Dan hebben we namelijk een echte kapstok.
Met losse kreten van het artikel staat mij niet aan, hebben we geen discussie.
  woensdag 19 oktober 2016 @ 07:44:35 #11
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_166051281
Ik zeg niet dat het artikel goed of fout is, maar de sneren liegen er inderdaad niet om. Is de journalistiek fout, is de feitenrelais fout of zijn beide fout (of goed). Het is namelijk wel main-stream gegaan.
  Moderator / Redactie FP woensdag 19 oktober 2016 @ 07:52:34 #12
221644 crew  timmmmm
Cremeren moet weer leuk worden
pi_166051320
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 07:41 schreef Drugshond het volgende:

[..]

Kun je iets beter duiden wat er zoal niet klopt. Dan hebben we namelijk een echte kapstok.
Met losse kreten van het artikel staat mij niet aan, hebben we geen discussie.
Bijvoorbeeld:

A) Je kan het Asscher niet kwalijk nemen dat de VVD in Amsterdam niet al zijn beleidsplannen overneemt en dingen anders doet. Het zijn partijen die andere visies hebben. Bijvoorbeeld dat plan op de Wallen. Op zich een prima plan en toen hij er nog zat ging het prima. Toen zat de vvd in het college en de pvda (zonder Asscher zelfs) in de oppositiebankjes en legden zij elders hun prioriteit waardoor de al opgekochte panden hun subsidie kwijtraakten en overgingen in louchere handen en de rest van het probleem voortwoekerde. Dat is geen falen van Asscher, die heeft het redelijk ingezet door het symbool van de prostitutie in NL op te willen schonen. Toen het misging was Asscher er al niet meer en de PvdA niet meer aan het roer.

Om maar een voorbeeld te geven, er waren meer zaken in het artikel die misgingen toen Asscher er al niet meer was en hem toch aangewreven worden.

Dan heb ik het nog niet eens over de persoonlijke aanvallen en ononderbouwde conclusies. Ze geven een voorbeeld als bovenstaande, de halve waarheid waar Asscher niet zoveel aan doen kan, en plakken er dan dingen aan vast als: 'de laatste zin is typisch Asscher' of 'het is een typische Asscher-methode'. Zonder die conclusies over Asschers persoon te onderbouwen of met zaken te komen waar inderdaad uit blijkt dat het een patroon is. En vaak is dat ene voorbeeld dus ook nog eens gebaseerd op een halve waarheid of een voorbarige conclusie. Het stuk staat vol met dit soort ongefundeerde persoonlijke aanvallen waar voor mij uit blijkt dat de schrijfster het gewoon niet zo heeft op Asscher en daarmee de journalistiek uit het raam gooit
Kan je een beetje leuk schrijven? Waarom niet voor FOK! Mail even naar [email protected]
  Moderator / Redactie FP woensdag 19 oktober 2016 @ 07:54:45 #13
221644 crew  timmmmm
Cremeren moet weer leuk worden
pi_166051325
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 07:44 schreef Drugshond het volgende:
Ik zeg niet dat het artikel goed of fout is, maar de sneren liegen er inderdaad niet om. Is de journalistiek fout, is de feitenrelais fout of zijn beide fout (of goed). Het is namelijk wel main-stream gegaan.
Het is journalistiek fout, daar de schrijver duidelijk haar mening over Asscher al klaar heeft. Ze wil ons met dit artikel niet informeren, zoals het een journalist betaamt, maar overtuigen van haar gelijk. Door die verkeerde grondslag gaat er bij de feiten ook veel fout omdat het op basis van het eigen gelijk geschreven is. Dan zijn de feiten minder belangrijk
Kan je een beetje leuk schrijven? Waarom niet voor FOK! Mail even naar [email protected]
  woensdag 19 oktober 2016 @ 07:58:31 #14
372780 99.999
Komt voor 100.000
pi_166051341
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 07:31 schreef timmmmm het volgende:
Wat een hatelijk stukje, dat ze dit journalistiek durven te noemen. Vol beledigigen, persoonlijke aanvallen en subtiele steken. Heeft Asscher het met de schrijvers dochter gedaan oid?

Dit gaat nergens over, dit is een column en nog een slechte ook, geen nieuws
Elsevier is niet voor niets zeer diep afgezakt. Hun rol is compleet uitgespeeld
Ik kan tellen
  woensdag 19 oktober 2016 @ 07:59:32 #15
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_166051346
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 07:52 schreef timmmmm het volgende:

[..]

Bijvoorbeeld:

A) Je kan het Asscher niet kwalijk nemen dat de VVD in Amsterdam niet al zijn beleidsplannen overneemt en dingen anders doet. Het zijn partijen die andere visies hebben. Bijvoorbeeld dat plan op de Wallen. Op zich een prima plan en toen hij er nog zat ging het prima. Toen zat de vvd in het college en de pvda (zonder Asscher zelfs) in de oppositiebankjes en legden zij elders hun prioriteit waardoor de al opgekochte panden hun subsidie kwijtraakten en overgingen in louchere handen en de rest van het probleem voortwoekerde. Dat is geen falen van Asscher, die heeft het redelijk ingezet door het symbool van de prostitutie in NL op te willen schonen. Toen het misging was Asscher er al niet meer en de PvdA niet meer aan het roer.

Om maar een voorbeeld te geven, er waren meer zaken in het artikel die misgingen toen Asscher er al niet meer was en hem toch aangewreven worden.

Dan heb ik het nog niet eens over de persoonlijke aanvallen en ononderbouwde conclusies. Ze geven een voorbeeld als bovenstaande, de halve waarheid waar Asscher niet zoveel aan doen kan, en plakken er dan dingen aan vast als: 'de laatste zin is typisch Asscher' of 'het is een typische Asscher-methode'. Zonder die conclusies over Asschers persoon te onderbouwen of met zaken te komen waar inderdaad uit blijkt dat het een patroon is. En vaak is dat ene voorbeeld dus ook nog eens gebaseerd op een halve waarheid of een voorbarige conclusie. Het stuk staat vol met dit soort ongefundeerde persoonlijke aanvallen waar voor mij uit blijkt dat de schrijfster het gewoon niet zo heeft op Asscher en daarmee de journalistiek uit het raam gooit
------------------------
Als hoofd van financiŽn van A'dam was hij wel de spin in het Amsterdamse web. Hij had meer sturing eraan moeten geven. Hij was letterlijk alsook figuurlijk de verdeelsleutel.
quote:
Toen het misging was Asscher er al niet meer en de PvdA niet meer aan het roer.
Dat is ook de absolute tendens van dit artikel, eerst de zaak onder schijten en als het begint te stinken zorgen dat je weg bent.
  Moderator / Redactie FP woensdag 19 oktober 2016 @ 08:01:34 #16
221644 crew  timmmmm
Cremeren moet weer leuk worden
pi_166051352
quote:
7s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 07:58 schreef 99.999 het volgende:

[..]

Elsevier is niet voor niets zeer diep afgezakt. Hun rol is compleet uitgespeeld
I wil hier als FP-ER hier op FOK! ook niet doen of ik de expert op journalistiek gebied ben hoor. Soms zitten er bij ons inhoudelijk sterke dingen tussen, maar de meeste eogen bericjten zijn puur opinie. Wij komen er echter gewoon voor uit, dit betracht wel sterke journalistiek te zijn en dan is het natuurlijk wel gewoon lachwekkend.
Kan je een beetje leuk schrijven? Waarom niet voor FOK! Mail even naar [email protected]
  woensdag 19 oktober 2016 @ 08:03:33 #17
372780 99.999
Komt voor 100.000
pi_166051365
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 08:01 schreef timmmmm het volgende:

[..]

I wil hier als FP-ER hier op FOK! ook niet doen of ik de expert op journalistiek gebied ben hoor. Soms zitten er bij ons inhoudelijk sterke dingen tussen, maar de meeste eogen bericjten zijn puur opinie. Wij komen er echter gewoon voor uit, dit betracht wel sterke journalistiek te zijn en dan is het natuurlijk wel gewoon lachwekkend.
Op zich is Elsevier natuurlijk een opinieblad, dus dat het meer om meningen dan om feiten gaat is nog niet zo gek. Maar dit is allemaal wel heel erg zuur..
Ik kan tellen
pi_166051376
Ik krijg spontaan buikkrampen van die eerste foto in de OP. Cohen met zijn geniepige lachje lijkt te denken "Het is me gelukt, ze eren me maar de sukkels zouden eens moeten weten". En Asscher die de leegheid en verdorvenheid van Cohen doorziet en denkt "wat hij kan, kan ik ook, nu is het mijn beurt".
  Moderator / Redactie FP woensdag 19 oktober 2016 @ 08:06:08 #19
221644 crew  timmmmm
Cremeren moet weer leuk worden
pi_166051377
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 07:59 schreef Drugshond het volgende:

[..]

------------------------
Als hoofd van financiŽn van A'dam was hij wel de spin in het Amsterdamse web. Hij had meer sturing eraan moeten geven. Hij was letterlijk alsook figuurlijk de verdeelsleutel.

[..]

Dat is ook de absolute tendens van dit artikel, eerst de zaak onder schijten en als het begint te stinken zorgen dat je weg bent.
Dat geldt voor bijvoorbeeld de moskee wel, maar zijn plannen voor jeugdzorg of de wallen waren helemaal niet slecht. Toen het roer omging met een andere partij aan het roer, ging er gewoon geen geld meer naartoe en dan glibbert het vrij snel de stront in. Maar je kan Asscher niet verantwoordelijk houden voor de VVD die andere keuzes maakt en het feit dat zijn plannen daarom mislopen. Dit artikel doet dat wel.

Als CDA nog 50 zetels krijgt, gaan ze het leenstelsel wellicht afschaffen, zoals ze nu uitdragen als plan. Kan je dan concluderen dat Bussemaker een puinhoop achterlaat omdat de opvolger toevallig iets anders wil? Lijkt mij niet fair, maar dit artikel doet hetzelfde
Kan je een beetje leuk schrijven? Waarom niet voor FOK! Mail even naar [email protected]
  woensdag 19 oktober 2016 @ 08:07:25 #20
372780 99.999
Komt voor 100.000
pi_166051387
Wel mooi dat de auteur correspondent in Brussel is en dat zijn enige stukken die over de Nederlandse politiek gaan stukken zijn om de PvdA af te branden. Zal vroeger wel veel gepest zijn :P.
Ik kan tellen
  Moderator / Redactie FP woensdag 19 oktober 2016 @ 08:07:28 #21
221644 crew  timmmmm
Cremeren moet weer leuk worden
pi_166051388
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 08:03 schreef 99.999 het volgende:

[..]

Op zich is Elsevier natuurlijk een opinieblad, dus dat het meer om meningen dan om feiten gaat is nog niet zo gek. Maar dit is allemaal wel heel erg zuur..
Van Elsevier verwacht je wel beter. Niet in je eigen tunnel geschreven. Ik heb het de laatste jaren niet zo gevolgd (doe ik vooral rond verkiezingstijd) maar het is dus eerder regel an uitzondering tegenwoordig?
Kan je een beetje leuk schrijven? Waarom niet voor FOK! Mail even naar [email protected]
  woensdag 19 oktober 2016 @ 08:08:01 #22
372780 99.999
Komt voor 100.000
pi_166051391
quote:
9s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 08:05 schreef Braindead2000 het volgende:
Ik krijg spontaan buikkrampen van die eerste foto in de OP. Cohen met zijn geniepige lachje lijkt te denken "Het is me gelukt, ze eren me maar de sukkels zouden eens moeten weten". En Asscher die de leegheid en verdorvenheid van Cohen doorziet en denkt "wat hij kan, kan ik ook, nu is het mijn beurt".
Je antisemitisme komt opborrelen?
Ik kan tellen
  woensdag 19 oktober 2016 @ 08:08:43 #23
372780 99.999
Komt voor 100.000
pi_166051395
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 08:07 schreef timmmmm het volgende:

[..]

Van Elsevier verwacht je wel beter. Niet in je eigen tunnel geschreven. Ik heb het de laatste jaren niet zo gevolgd (doe ik vooral rond verkiezingstijd) maar het is dus eerder regel an uitzondering tegenwoordig?
Naar mijn idee zitten ze al jaren in die tunnel :P.
Ik kan tellen
  Moderator / Redactie FP woensdag 19 oktober 2016 @ 08:09:52 #24
221644 crew  timmmmm
Cremeren moet weer leuk worden
pi_166051398
quote:
9s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 08:05 schreef Braindead2000 het volgende:
Ik krijg spontaan buikkrampen van die eerste foto in de OP. Cohen met zijn geniepige lachje lijkt te denken "Het is me gelukt, ze eren me maar de sukkels zouden eens moeten weten". En Asscher die de leegheid en verdorvenheid van Cohen doorziet en denkt "wat hij kan, kan ik ook, nu is het mijn beurt".
Cohen deed het helemaal niet slecht als burgemeester hoor
Kan je een beetje leuk schrijven? Waarom niet voor FOK! Mail even naar [email protected]
pi_166051415
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 08:09 schreef timmmmm het volgende:

[..]

Cohen deed het helemaal niet slecht als burgemeester hoor
Wanneer doet en burgemeester het wel goed en wanneer niet? Als buitenstaander is dat toch onmogelijk te beoordelen?
pi_166051477
:')

Ook ik sta ver van de PvdA maar dergelijk artikel kan je over elke politicus wel schrijven.
Kwalitatief hoogstaande flauwekul voor de intelligente onbenul.
pi_166051488
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 08:23 schreef TUFKAL het volgende:
:')

Ook ik sta ver van de PvdA maar dergelijk artikel kan je over elke politicus wel schrijven.
Behalve over Henk Kamp. Die maakt nooit een fout
pi_166051496
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 08:24 schreef Arjan1113 het volgende:

[..]

Behalve over Henk Kamp. Die maakt nooit een fout
Daar heb je gelijk in.
Kwalitatief hoogstaande flauwekul voor de intelligente onbenul.
  woensdag 19 oktober 2016 @ 08:27:05 #29
372780 99.999
Komt voor 100.000
pi_166051511
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 08:09 schreef timmmmm het volgende:

[..]

Cohen deed het helemaal niet slecht als burgemeester hoor
Nee, hij is PvdA'er, dus hij doet het volgens de auteur van het stuk slecht. Net zoals Van der Laan het nu slecht doet volgens meneer Wiersma.
Ik kan tellen
pi_166051517
Nou laten we het eens omdraaien. Welke zaken mag Nederland Asscher dankbaar voor zijn? Wie biedt?
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
  woensdag 19 oktober 2016 @ 08:29:26 #31
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_166051522
quote:
2s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 06:43 schreef Evertjan het volgende:
hij zal vast wel iets goed doen je wordt niet zomaar Vice-Premier van Nederland
Dat is precies wat er wel gebeurt. Niet de beste persoon maar een lid van de partij wordt naar voren geschoven. In Nederland is bijna niemand lid van een politieke partij. Het is zelfs niet eens in het land der blinden..... Het is veel erger.
a man convinced against his will is of the same opinion still
pi_166051533
quote:
2s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 06:43 schreef Evertjan het volgende:
hij zal vast wel iets goed doen je wordt niet zomaar Vice-Premier van Nederland
Noem eens wat. Er moet toch wel Ūets te noemen zijn dat hij tot een succes heeft gemaakt?
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
  Moderator / Redactie FP woensdag 19 oktober 2016 @ 08:33:32 #33
221644 crew  timmmmm
Cremeren moet weer leuk worden
pi_166051548
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 08:13 schreef Braindead2000 het volgende:

[..]

Wanneer doet en burgemeester het wel goed en wanneer niet? Als buitenstaander is dat toch onmogelijk te beoordelen?
Harde cijfers liegen niet.

Cohen wordt schromelijk onderschat altijd. Denk je aan Cohen, dan denk je aan theedrinken. Dat hij daarmee de criminaliteit verlaagd heeft, daar denkt men niet aan. Om maar eem voorbeeld te geven. Ook toerisme en handel is toegenomen onder Cohen.

Nou heeft ie natuurlijk ook dingen fout gedaan, maar ik vind het onterecht hoe die man altijd verguisd wordt
Kan je een beetje leuk schrijven? Waarom niet voor FOK! Mail even naar [email protected]
  woensdag 19 oktober 2016 @ 08:34:20 #34
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_166051558
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 08:30 schreef Perrin het volgende:

[..]

Noem eens wat. Er moet toch wel Ūets te noemen zijn dat hij tot een succes heeft gemaakt?
Het schijnt dat bij van een witte boterham een bruine drol kan maken.
a man convinced against his will is of the same opinion still
  Moderator / Redactie FP woensdag 19 oktober 2016 @ 08:34:35 #35
221644 crew  timmmmm
Cremeren moet weer leuk worden
pi_166051560
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 08:28 schreef Perrin het volgende:
Nou laten we het eens omdraaien. Welke zaken mag Nederland Asscher dankbaar voor zijn? Wie biedt?
Voor evenveel zaken als zijn naaste concurrent denk ik.
Kan je een beetje leuk schrijven? Waarom niet voor FOK! Mail even naar [email protected]
  woensdag 19 oktober 2016 @ 08:43:50 #36
372780 99.999
Komt voor 100.000
pi_166051627
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 08:30 schreef Perrin het volgende:

[..]

Noem eens wat. Er moet toch wel Ūets te noemen zijn dat hij tot een succes heeft gemaakt?
Hij heeft voor de PvdA zeer lastig beleid gevoerd in een lastige periode met een lastige regeringspartner. Dat dit kabinet niet voortijdig is gestrand mag je hem mede voor danken (of vervloeken :P).
Ik kan tellen
pi_166051650
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 08:28 schreef Perrin het volgende:
Nou laten we het eens omdraaien. Welke zaken mag Nederland Asscher dankbaar voor zijn? Wie biedt?
Hij gaat de PVDA een record verlies opleveren als hij lijsttrekker wordt. Daar mogen we hem toch wel dankbaar voor zijn. Misschien is hij bij de leden populair maar de driekwart van de kiezers die weggelopen is zit echt niet te wachten op een man als Asscher. Ze zijn juist weggelopen door mensen als hij.
  woensdag 19 oktober 2016 @ 08:46:04 #38
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_166051651
quote:
2s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 08:43 schreef 99.999 het volgende:

[..]

Hij heeft voor de PvdA zeer lastig beleid gevoerd in een lastige periode met een lastige regeringspartner. Dat dit kabinet niet voortijdig is gestrand mag je hem mede voor danken (of vervloeken :P).
Dat is geen voorbeeld natuurlijk. Kom een met concreet beleid.
a man convinced against his will is of the same opinion still
  Moderator / Redactie FP woensdag 19 oktober 2016 @ 08:53:49 #39
221644 crew  timmmmm
Cremeren moet weer leuk worden
pi_166051719
quote:
2s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 08:43 schreef 99.999 het volgende:

[..]

Hij heeft voor de PvdA zeer lastig beleid gevoerd in een lastige periode met een lastige regeringspartner. Dat dit kabinet niet voortijdig is gestrand mag je hem mede voor danken (of vervloeken :P).
Zijn grootste wapenfeit is dus voor de PvdA lastig beleid voeren? Lees: beleid voeren wat op veel puntem haaks staat op wat de kiezer van de PvdA wil, om maar aan het regeren te zijn?
Kan je een beetje leuk schrijven? Waarom niet voor FOK! Mail even naar [email protected]
  woensdag 19 oktober 2016 @ 09:07:11 #40
372780 99.999
Komt voor 100.000
pi_166051830
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 08:53 schreef timmmmm het volgende:

[..]

Zijn grootste wapenfeit is dus voor de PvdA lastig beleid voeren? Lees: beleid voeren wat op veel puntem haaks staat op wat de kiezer van de PvdA wil, om maar aan het regeren te zijn?
Inhoudelijk heb ik hem verder niet zo gevolgd maar volgens mij is het wel van belang dat het land bestuurd wordt.

Daarnaast schieten me nu nog de extra middelen voor voorschoolse en vroegschoolse educatie te binnen. Dat is erg belangrijk om achterstanden vroeg in te lopen en in de toekomst te voorkomen.
Ik kan tellen
  woensdag 19 oktober 2016 @ 09:17:57 #41
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_166051953
Als ik Asscher zie moet ik altijd meteen aan de VVD denken. Associeer die man totaal niet met PvdA.
pi_166051960
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 08:53 schreef timmmmm het volgende:

[..]

Zijn grootste wapenfeit is dus voor de PvdA lastig beleid voeren? Lees: beleid voeren wat op veel puntem haaks staat op wat de kiezer van de PvdA wil, om maar aan het regeren te zijn?
De tijd dat de kiezer er voor de partij is en de partij er niet voor de keizer is is voorbij. Vandaar dat we inmiddels ook iets van 15 politieke partijen hebben.
  woensdag 19 oktober 2016 @ 09:23:07 #43
372780 99.999
Komt voor 100.000
pi_166052006
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 09:18 schreef Braindead2000 het volgende:

[..]

De tijd dat de kiezer er voor de partij is en de partij er niet voor de keizer is is voorbij. Vandaar dat we inmiddels ook iets van 15 politieke partijen hebben.
De aantallen partijen zijn ook in historisch perspectief niet zo gek hoor.
Er zal in het politieke midden overigens wel een consolidatieslag plaats gaan vinden gok ik.
Ik kan tellen
pi_166052643
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 09:23 schreef 99.999 het volgende:

[..]

De aantallen partijen zijn ook in historisch perspectief niet zo gek hoor.
Er zal in het politieke midden overigens wel een consolidatieslag plaats gaan vinden gok ik.
1 Gekozen bij de verkiezingen van 29 november 1972
1.1 PvdA (43 zetels)
1.2 KVP (27 zetels)
1.3 VVD (22 zetels)
1.4 ARP (14 zetels)
1.5 PPR (7 zetels)
1.6 CHU (7 zetels)
1.7 CPN (7 zetels)
1.8 D'66 (6 zetels)
1.9 DS'70 (6 zetels)
1.10 SGP (3 zetels)
1.11 Boerenpartij (3 zetels)
1.12 GPV (2 zetels)
1.13 PSP (2 zetels)
1.14 RKPN (1 zetel)

1 Samenstelling van de kamer sinds 12 september 2012
1.1 VVD (41 zetels)
1.2 PvdA (38 zetels)
1.3 PVV (15 zetels)
1.4 SP (15 zetels)
1.5 CDA (13 zetels)
1.6 D66 (12 zetels)
1.7 ChristenUnie (5 zetels)
1.8 GroenLinks (4 zetels)
1.9 SGP (3 zetels)
1.10 Partij voor de Dieren (2 zetels)
1.11 50Plus (2 zetels)

Laat ik de partijverlaters voor het gemak even weg.
  woensdag 19 oktober 2016 @ 10:25:37 #45
452713 Gutmensch
Sociaal-liberaal
pi_166052674
Tsja, Elsevier zal ook eens schrijven dat de PvdA wel iets goed doet :')

Maar dat kutblad is deze psychiatrische patiŽnt vast dankbaar voor de gratis reclame.
[i]In verscheidenheid verenigd[/i]
pi_166053368
Gestopt met lezen. Heb een hekel aan artikelen waarin een ander onderstreept wat ik belangrijk moet vinden.
  woensdag 19 oktober 2016 @ 11:28:03 #47
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_166053615
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 09:17 schreef WheeledWarrior het volgende:
Als ik Asscher zie moet ik altijd meteen aan de VVD denken. Associeer die man totaal niet met PvdA.
Dat is een misverstand. Lees maar eens wat hij in 2010 zei over Schiphol en de trucs van het kapitaal.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  woensdag 19 oktober 2016 @ 11:31:46 #48
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_166053678
Dat gezegd hebbende, hier gaat de PvdA het terecht lastig mee krijgen

Cs4q4BzWYAAWfem.jpg

CszfeulW8AAa2dZ.jpg

Het deel van de bevolking dat niet is bewerkt door RTL met tokkies die zgn. niet op prijsprikkels reageren en andere karikaturen.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  woensdag 19 oktober 2016 @ 11:34:46 #49
372780 99.999
Komt voor 100.000
pi_166053723
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 11:31 schreef Klopkoek het volgende:
Dat gezegd hebbende, hier gaat de PvdA het terecht lastig mee krijgen

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Het deel van de bevolking dat niet is bewerkt door RTL met tokkies die zgn. niet op prijsprikkels reageren en andere karikaturen.
Gelukkig voor de PvdA is de SP nog een stuk zwakker. Zal dus wel meevallen.
Ik kan tellen
pi_166053753
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 11:31 schreef Klopkoek het volgende:
Dat gezegd hebbende, hier gaat de PvdA het terecht lastig mee krijgen

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Het deel van de bevolking dat niet is bewerkt door RTL met tokkies die zgn. niet op prijsprikkels reageren en andere karikaturen.
*proest* Die onderste grafiek ook echt, wie daar in trapt heeft rekenen op de basisschool al niet kunnen volgen. _O-
  woensdag 19 oktober 2016 @ 11:38:38 #51
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_166053794
quote:
10s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 11:36 schreef Kaas- het volgende:

[..]

*proest* Die onderste grafiek ook echt, wie daar in trapt heeft rekenen op de basisschool al niet kunnen volgen. _O-
Men praat altijd over procenten, zonder de absolute getallen te zien.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  woensdag 19 oktober 2016 @ 11:39:59 #52
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_166053820
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 11:34 schreef 99.999 het volgende:

[..]

Gelukkig voor de PvdA is de SP nog een stuk zwakker. Zal dus wel meevallen.
Gelukkig voor de PvdA is het pesten en afknijpen van de lagere middenklasse inderdaad een hobby van velen.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
pi_166053859
Lage inkomens moeten er gewoon minimaal 100k per jaar op vooruit gaan, aldus de SP. Dat is pas eerlijk!
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_166054200
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 11:38 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Men praat altijd over procenten, zonder de absolute getallen te zien.
Terechte klacht.
"We do not measure a culture by its output of undisguised trivialities, but by what it claims as significant"
Neil Postman - Amusing Ourselves to Death
pi_166054201
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 11:38 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Men praat altijd over procenten, zonder de absolute getallen te zien.
Het is ook terecht om over procenten te praten. Dit broddelwerkje slaat echt he-le-maal nergens op en is enkel bedoeld om laagopgeleiden die niet kunnen rekenen en niet werken (toch de doelgroep) voor de gek te houden.
pi_166054214
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 11:58 schreef Kaas- het volgende:

[..]

Het is ook terecht om over procenten te praten. Dit broddelwerkje slaat echt he-le-maal nergens op en is enkel bedoeld om laagopgeleiden die niet kunnen rekenen en niet werken (toch de doelgroep) voor de gek te houden.
Waarom?
"We do not measure a culture by its output of undisguised trivialities, but by what it claims as significant"
Neil Postman - Amusing Ourselves to Death
pi_166054286
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 11:59 schreef keste010 het volgende:

[..]

Waarom?
Omdat zelfs wanneer je als Den Uyl on steroids de inkomens van paupers met tientallen procenten zou laten stijgen, Klopkoek met dit SP-grafiekje nog steeds zou kunnen claimen dat het allemaal "oneerlijk!!11!!" is aangezien het in absolute termen dan minder indrukwekkend lijkt dan wat de hogere inkomens erop vooruit gaan. Het is misleiding en ze komen ermee weg, omdat ze weten dat hun achterban niet al te vlug is.
pi_166054404
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 12:02 schreef Kaas- het volgende:

[..]

Omdat zelfs wanneer je als Den Uyl on steroids de inkomens van paupers met tientallen procenten zou laten stijgen, Klopkoek met dit SP-grafiekje nog steeds zou kunnen claimen dat het allemaal "oneerlijk!!11!!" is aangezien het in absolute termen dan minder indrukwekkend lijkt dan wat de hogere inkomens erop vooruit gaan. Het is misleiding en ze komen ermee weg, omdat ze weten dat hun achterban niet al te vlug is.
Dat beantwoordt de vraag niet. De vraag is waarom relatieve inkomensverdelingen of -groei belangrijker zouden zijn dan de absolute getallen.
"We do not measure a culture by its output of undisguised trivialities, but by what it claims as significant"
Neil Postman - Amusing Ourselves to Death
  woensdag 19 oktober 2016 @ 12:14:40 #59
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_166054524
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 12:02 schreef Kaas- het volgende:

[..]

Omdat zelfs wanneer je als Den Uyl on steroids de inkomens van paupers met tientallen procenten zou laten stijgen, Klopkoek met dit SP-grafiekje nog steeds zou kunnen claimen dat het allemaal "oneerlijk!!11!!" is aangezien het in absolute termen dan minder indrukwekkend lijkt dan wat de hogere inkomens erop vooruit gaan. Het is misleiding en ze komen ermee weg, omdat ze weten dat hun achterban niet al te vlug is.
Je moet m.i. ook naar allebei kijken. Nu kijkt men exclusief naar procenten, en grappig genoeg is dat niet in elk land het geval.

Door dat exclusieve kijken naar procenten lijkt het minder 'erg' wanneer de middeninkomens driekwart procent minder erop vooruit gaan dan de op 'ECB steroÔden' topinkomens (die daar weer mooie Rutte reclamefilmpjes en neuromarketeers van kunnen kopen, haha).

Het abstraheert en dempt de verschillen, en daar zit wel degelijk een politiek motief achter. Het CBS en CPB sowieso sterk gepolitiseerd tegenwoordig. Tinbergen zou zich in zijn graf omdraaien.

Maar goed, dit zijn de officiŽle door CPB bevestigde cijfers (waar trouwens een hoop op af valt af te dingen, in het bijzonder het wel erg rare 'CPI mandje' waar ze maar krampachtig aan vast houden en conflicteert met hun eigen gegevens over uitgavenpatronen)

Cs-YgziW8AURWBS.jpg
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
pi_166054590
Dus de SP is niet blij dat ook de lage inkomens erop vooruit zijn gegaan, maar gaat lopen klagen dat anderen in absolute zin meer hebben gekregen?

Best een trieste houding.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_166054605
Wat beschouwt de SP trouwens als een 'hoger inkomen'?
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_166054748
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 12:17 schreef KoosVogels het volgende:
Dus de SP is niet blij dat ook de lage inkomens erop vooruit zijn gegaan, maar gaat lopen klagen dat anderen in absolute zin meer hebben gekregen?

Best een trieste houding.
De doelgroep van de SP bestaat uit mensen die graag het handje ophouden, dus die mentaliteit viel te verwachten.
pi_166055041
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 12:24 schreef Kaas- het volgende:

[..]

De doelgroep van de SP bestaat uit mensen die graag het handje ophouden, dus die mentaliteit viel te verwachten.
De SP is blijkbaar pas tevreden als mensen die meer verdienen erop achteruit gaan.

Fijne club.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
  woensdag 19 oktober 2016 @ 13:02:11 #64
372780 99.999
Komt voor 100.000
pi_166055636
quote:
10s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 11:36 schreef Kaas- het volgende:

[..]

*proest* Die onderste grafiek ook echt, wie daar in trapt heeft rekenen op de basisschool al niet kunnen volgen. _O-
De SP-aanhang hier slikt het in elk geval als zoete koek.
Ik kan tellen
  woensdag 19 oktober 2016 @ 13:03:53 #65
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_166055684
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 12:17 schreef KoosVogels het volgende:
Dus de SP is niet blij dat ook de lage inkomens erop vooruit zijn gegaan, maar gaat lopen klagen dat anderen in absolute zin meer hebben gekregen?

Best een trieste houding.
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 12:24 schreef Kaas- het volgende:

[..]

De doelgroep van de SP bestaat uit mensen die graag het handje ophouden, dus die mentaliteit viel te verwachten.
Ten eerste halen jullie het grafiekje van de SP en GroenLinks (bewust) door elkaar. Het SP grafiekje verwijst naar het McKinsey rapport en laat een achteruitgang zien voor de laagste 80% inkomens en de laagste 20% in het bijzonder. Het is inderdaad nog helemaal de vraag of deze inkomensgroepen erop vooruit zijn gegaan, zoals het CBS/CPB beweert, want McKinsey staat daarin niet alleen (zowel diverse onderzoeksinstituten als supranationale overheidsbureaus zoals IMF, als private bedrijven zoals de UBS bank). Het CBS en CPB stellen ook nog wel eens feiten bij - jaren later - en daardoor weten we nu dat de laagste inkomens wel degelijk tussen 1980 en 2010 met 30% erop achteruit zijn gegaan. …ťn-derde van hun inkomen is 'gewoon' afgepakt.

Dit op zichzelf haalt de insinuatie richting SP onderuit, maar daar stopt het niet bij;

Tweede punt: je gebruikt hier (bewust?) het wordt 'krijgen', en niet binnen rechtse kringen het populaire woord 'verdienen'. Dat zou namelijk het perspectief ernstig veranderen, zťlfs voor de aan het werk gezette uitkeringsontvangers. Door ditmaal echter de nadruk te leggen op 'krijgen' wordt dit heikele thema slim vermeden. Want dan is het nog niet gezegd of de groep met toegang tot de 'Greenspan put' en 'ECB helikopters' er fantastisch naar voren zullen springen.

Derde en laatste punt: het zou zo maar kunnen dat het nadeel van groeiende ongelijkheid niet enkel en alleen jaloezie beslaat. Ja, het vergroot ook de jaloezie en omgekeerd ook het feitenvrij neerkijken en beschimpen van de onderklasse, wat in het laatste geval als een self-fullfilling prophecy werkt (de overkoepelende variabele is hier 'interpersonal trust'). Het heeft ook vele andere voor- en nadelen - zie Wilkinson en het WRR rapport voor een inleiding - en het zal je verbazen dat de SP daar genuanceerder en feitelijker in staat dan menigeen denkt. Je hoeft er ook niet eens een SPer voor te zijn. Ik verwijs even naar charlatan Obama (iemand die jij wel goed vindt, maar ik een charlatan):

quote:
Barack Obama

As Abraham Lincoln said, “while we do not propose any war upon capital, we do wish to allow the humblest man an equal chance to get rich with everybody else.” That’s the problem with increased inequality—it diminishes upward mobility. It makes the top and bottom rungs of the ladder “stickier”—harder to move up and harder to lose your place at the top.

Economists have listed many causes for the rise of inequality: technology, education, globalisation, declining unions and a falling minimum wage. There is something to all of these and we’ve made real progress on all these fronts. But I believe that changes in culture and values have also played a major role. In the past, differences in pay between corporate executives and their workers were constrained by a greater degree of social interaction between employees at all levels—at church, at their children’s schools, in civic organisations. That’s why CEOs took home about 20- to 30-times as much as their average worker. The reduction or elimination of this constraining factor is one reason why today’s CEO is now paid over 250-times more.

Economies are more successful when we close the gap between rich and poor and growth is broadly based. This is not just a moral argument. Research shows that growth is more fragile and recessions more frequent in countries with greater inequality. Concentrated wealth at the top means less of the broad-based consumer spending that drives market economies.
http://www.economist.com/(...)ed-business-economic

20161008_FBC757.png

Ironisch genoeg bewijst de doorsnee reactie op Fok! exact ťťn van de schadelijke effecten van ongelijkheid, apartheid en segregatie. Waarbij verwijten vaak ook nog eens conflicteren (bijv. prijsbewustzijn vs de vrijheid om het niet te kopen), of het verwijt 'niet met geld kunnen om gaan' er ťťn is van pot verwijt te ketel. Alhoewel in sommige landen zoals Hong Kong deze dynamiek nog veel erger is, terwijl de discussies en conservatieve reflexen 'gewoon' volgens dezelfde lijnen lopen ('ze zijn dom', 'in Afrika is het erger' enz.).
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
pi_166055742
Nou en.

Moet je als armoedzaaier maar zien dat je meer verdient.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
  woensdag 19 oktober 2016 @ 13:12:47 #67
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_166055930
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 13:06 schreef KoosVogels het volgende:
Nou en.

Moet je als armoedzaaier maar zien dat je meer verdient.
Het door elkaar halen van de SP en GroenLinks grafiek onderstreept het gelijk van deze stelling:

quote:
Income Inequality and Distrust Foster Academic Dishonesty
http://www.psychologicals(...)emic-dishonesty.html
http://www.theatlantic.co(...)ng-in-school/256444/

Net zoals het voortdurend (feitenvrij) ontmenselijken van personen andermaal bewijst dat het niet enkel een kwestie van jaloezie is.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
pi_166056023
quote:
14s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 13:02 schreef 99.999 het volgende:

[..]

De SP-aanhang hier slikt het in elk geval als zoete koek.
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 12:38 schreef KoosVogels het volgende:

[..]

De SP is blijkbaar pas tevreden als mensen die meer verdienen erop achteruit gaan.

Fijne club.
Correct.
  woensdag 19 oktober 2016 @ 13:21:05 #69
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_166056134
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 13:16 schreef Kaas- het volgende:

[..]

[..]

Correct.
Wijs maar aan waar de SP -5% voor de topinkomens heeft staan. Niet dat dit gezien de recente geschiedenis een absurd idee zou zijn overigens.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
pi_166056194
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 13:21 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Wijs maar aan waar de SP -5% voor de topinkomens heeft staan. Niet dat dit gezien de recente geschiedenis een absurd idee zou zijn overigens.
Extreemlinks moet eens wat meer op zichzelf focussen en wat minder op anderen. Vanuit een uitkering boos worden op dat anderen er meer op vooruit gaan is toch onvoorstelbaar, wanneer het zo voor de hand liggend is hoe je het eigen inkomen dan kan verhogen.

Alleen moet je dat dan zelf doen in plaats van af te wachten dat de overheid het voor je doet en dat wil de SP'er niet. Misselijke mentaliteit. Laagste groep mag blij zijn dat ze niet in de min staan.
  woensdag 19 oktober 2016 @ 13:27:48 #71
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_166056278
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 13:23 schreef Kaas- het volgende:

[..]

Extreemlinks moet eens wat meer op zichzelf focussen en wat minder op anderen. Vanuit een uitkering boos worden op dat anderen er meer op vooruit gaan is toch onvoorstelbaar, wanneer het zo voor de hand liggend is hoe je het eigen inkomen dan kan verhogen.

Alleen moet je dat dan zelf doen in plaats van af te wachten dat de overheid het voor je doet en dat wil de SP'er niet. Misselijke mentaliteit. Laagste groep mag blij zijn dat ze niet in de min staan.
Ik zal deze feitenvrije tirade op een vraag maar noteren als 'geen antwoord'.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
pi_166056348
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 13:21 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Wijs maar aan waar de SP -5% voor de topinkomens heeft staan. Niet dat dit gezien de recente geschiedenis een absurd idee zou zijn overigens.
Aangezien je boos wordt dat hogere inkomens er in absolute zin meer op vooruit gaan, lijkt dat wel jouw houding. Want zelfs al gaan beide inkomensgroepen er 2 procent op vooruit, dan nog krijgen de hogere inkomens in absolute zin meer. Dus je pleit ofwel voor het verhogen van de inkomens van de allerarmsten met tientallen procent, of je wil dat de 'welgestelden' er op achteruit gaan.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_166056375
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 13:27 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Ik zal deze feitenvrije tirade op een vraag maar noteren als 'geen antwoord'.
Het is enkel een goedbedoelde oproep aan jou en je vrienden om de handschoen op te pakken en eens wat van het eigen leven te maken.
  woensdag 19 oktober 2016 @ 13:40:30 #74
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_166056541
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 08:06 schreef timmmmm het volgende:

[..]

Dat geldt voor bijvoorbeeld de moskee wel, maar zijn plannen voor jeugdzorg of de wallen waren helemaal niet slecht. Toen het roer omging met een andere partij aan het roer, ging er gewoon geen geld meer naartoe en dan glibbert het vrij snel de stront in. Maar je kan Asscher niet verantwoordelijk houden voor de VVD die andere keuzes maakt en het feit dat zijn plannen daarom mislopen. Dit artikel doet dat wel.

Als CDA nog 50 zetels krijgt, gaan ze het leenstelsel wellicht afschaffen, zoals ze nu uitdragen als plan. Kan je dan concluderen dat Bussemaker een puinhoop achterlaat omdat de opvolger toevallig iets anders wil? Lijkt mij niet fair, maar dit artikel doet hetzelfde
En waarom is het slecht als de VVD de kraan dicht gooit ?
Qua budget ging A'dam er stelselmatig jaar-op-jaar er dik erover heen (zelfs daarvoor in de Cohen periode). En toen was het leed feitelijk al geschied. Daarvoor had Assher meer dan voldoende tijd gehad om e.e.a. op een normaal niveau te kunnen krijgen (of met een beter gesmeed plan), zonder overbodige verkwisting van gemeenschapsgeld om mensen met een flinke zak geld + nodige extra's uit te kopen..
  woensdag 19 oktober 2016 @ 13:46:38 #75
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_166056636
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 13:31 schreef Kaas- het volgende:

[..]

Het is enkel een goedbedoelde oproep aan jou en je vrienden om de handschoen op te pakken en eens wat van het eigen leven te maken.
Sociale mobiliteit in Nederland anno 2011:

newcahrts.png
ImageVaultHandler.aspx
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
pi_166056721
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 13:23 schreef Kaas- het volgende:

[..]

Extreemlinks moet eens wat meer op zichzelf focussen en wat minder op anderen. Vanuit een uitkering boos worden op dat anderen er meer op vooruit gaan is toch onvoorstelbaar, wanneer het zo voor de hand liggend is hoe je het eigen inkomen dan kan verhogen.

Alleen moet je dat dan zelf doen in plaats van af te wachten dat de overheid het voor je doet en dat wil de SP'er niet. Misselijke mentaliteit. Laagste groep mag blij zijn dat ze niet in de min staan.
Tuurlijk joh, want 'extreemlinks' (wat je daar ook mee moge bedoelen) bestaat alleen uit mensen die van hun carriere niks gemaakt hebben en hun hand omhoog houden. Juist in hoge academische kringen wordt het gevaar van ongelijkheid beklemtoond he..

Ik heb overigens nog steeds niet van je gehoord waarom de relatieve inkomenscijfers belangrijker zouden zijn dan de absolute..
"We do not measure a culture by its output of undisguised trivialities, but by what it claims as significant"
Neil Postman - Amusing Ourselves to Death
pi_166056736
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 13:51 schreef keste010 het volgende:

Ik heb overigens nog steeds niet van je gehoord waarom de relatieve inkomenscijfers belangrijker zouden zijn dan de absolute..
Arme mensen zijn al blij met een extra tientje, rijke mensen niet.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_166056743
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 13:30 schreef KoosVogels het volgende:

[..]

Aangezien je boos wordt dat hogere inkomens er in absolute zin meer op vooruit gaan, lijkt dat wel jouw houding. Want zelfs al gaan beide inkomensgroepen er 2 procent op vooruit, dan nog krijgen de hogere inkomens in absolute zin meer. Dus je pleit ofwel voor het verhogen van de inkomens van de allerarmsten met tientallen procent, of je wil dat de 'welgestelden' er op achteruit gaan.
Waar is de optie dat beide groepen er in absolute zin evenveel op vooruitgaan?
"We do not measure a culture by its output of undisguised trivialities, but by what it claims as significant"
Neil Postman - Amusing Ourselves to Death
pi_166056770
quote:
9s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 13:52 schreef Perrin het volgende:

[..]

Arme mensen zijn al blij met een extra tientje, rijke mensen niet.
Dat is dan hun probleem, geen reden om in relatieve zin voor evenwichtige inkomensgroei te gaan..
"We do not measure a culture by its output of undisguised trivialities, but by what it claims as significant"
Neil Postman - Amusing Ourselves to Death
pi_166056784
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 13:52 schreef keste010 het volgende:

[..]

Waar is de optie dat beide groepen er in absolute zin evenveel op vooruitgaan?
Waarom niet simpelweg blij zijn met het feit dat je er op vooruit gaat? Mijn inkomen stijgt in absolute zin ook minder dan dat van de 'hoogste inkomens'. So what?
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_166056836
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 13:54 schreef KoosVogels het volgende:

[..]

Waarom niet simpelweg blij zijn met het feit dat je er op vooruit gaat? Mijn inkomen stijgt in absolute zin ook minder dan dat van de 'hoogste inkomens'. So what?
Vanwege de politieke en sociale gevaren van toenemende ongelijkheid. Maar ik ga er maar even van uit dat je die niet zo belangrijk vindt..
"We do not measure a culture by its output of undisguised trivialities, but by what it claims as significant"
Neil Postman - Amusing Ourselves to Death
pi_166056937
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 13:57 schreef keste010 het volgende:

[..]

Vanwege de politieke en sociale gevaren van toenemende ongelijkheid. Maar ik ga er maar even van uit dat je die niet zo belangrijk vindt..
De ongelijkheid neemt in Nederland nog altijd geen problematische vormen aan. Het is op geen enkele manier te vergelijken met, bijvoorbeeld, de Verenigde Staten. De inkomensverschillen zijn de afgelopen 15 jaar zelfs kleiner geworden, aldus de Wereldbank.

Of ben je pas tevreden als iedereen hetzelfde inkomen heeft?
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
  woensdag 19 oktober 2016 @ 14:13:33 #83
205706 john2406
gratis is en te koop
pi_166057096
Dat zou ook helemaal niet vergeleken mogen worden daar ik anders alles zou willen terug vorderen wat mij ouders hebben bijgedragen of hun ouders.
Die hadden dan net zo goed niks kunnen bijdragen in de VS!
  woensdag 19 oktober 2016 @ 14:25:31 #84
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
  woensdag 19 oktober 2016 @ 14:26:58 #85
205706 john2406
gratis is en te koop
pi_166057311
Kan of zou die eindelijk het gevecht kunnen aangaan met de windmolens?

http://www.wandadijkstra.(...)10/11/DQWindmill.jpg
  woensdag 19 oktober 2016 @ 14:29:39 #86
372780 99.999
Komt voor 100.000
pi_166057357
quote:
2s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 14:25 schreef Drugshond het volgende:
Zeg dames waaien jullie niet heel erg erg ver van het padje af.
Ach als jij al begint over de combi jood en spoor...
Ik kan tellen
  woensdag 19 oktober 2016 @ 14:36:15 #87
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_166057617
quote:
9s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 13:52 schreef Perrin het volgende:

[..]

Arme mensen zijn al blij met een extra tientje, rijke mensen niet.
Even herhalen.
pi_166057630
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 14:04 schreef KoosVogels het volgende:

[..]

De ongelijkheid neemt in Nederland nog altijd geen problematische vormen aan. Het is op geen enkele manier te vergelijken met, bijvoorbeeld, de Verenigde Staten. De inkomensverschillen zijn de afgelopen 15 jaar zelfs kleiner geworden, aldus de Wereldbank.

Of ben je pas tevreden als iedereen hetzelfde inkomen heeft?
Allereerst is de GINI-coefficiŽnt bij het bespreken van hedendaagse ongelijkheid geen geschikt middel meer. De GINI geeft niet weer waar de ongelijkheid zich afspeelt en is daardoor enigzins immuun voor verschuivingen bij de hoogste en laagste inkomens. Zie bijv. het paper van Tony Atkinson

Ten tweede gaat het niet alleen om inkomensongelijkheid, maar vermogensongelijkheid. We kunnen wel de hele Piketty-discussie overdoen, dat heeft niet zo heel veel zin, maar het kijken naar inkomenscijfers alleen is in ieder geval niet voldoende om een goede inschatting van de gevaren van de (met name politieke) gevaren van toenemende ongelijkheid te maken.

Ten derde ging het hier om de genoemde grafieken. Als daaruit blijkt dat in absolute zin de hoogste inkomens er meer op vooruit gaan dan de laagste inkomens leidt dat dus wel degelijk tot inkomensongelijkheid. Je laatste vraag is daarmee irrelevant.
"We do not measure a culture by its output of undisguised trivialities, but by what it claims as significant"
Neil Postman - Amusing Ourselves to Death
  woensdag 19 oktober 2016 @ 14:44:35 #90
205706 john2406
gratis is en te koop
pi_166057644
quote:
1s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 14:43 schreef Tamabralski het volgende:

[..]

Even herhalen.
De vraag is wie brengt het tientje eerder in het systeem terug de rijke of de arme?
  Moderator woensdag 19 oktober 2016 @ 15:13:34 #91
75043 crew  Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_166058184
Zullen we weer ontopic gaan?

Over inkomensongelijkheid kan wel een ander topic komen
http://twitter.com/RogerV83
Winnaar van de Fok-POL Hans van Mierlo-trofee 2013 en de Andre Krouwel-trofee 2013.
  Moderator woensdag 19 oktober 2016 @ 15:15:47 #92
75043 crew  Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_166058221
Overigens snap ik ook niet waar die bewondering voor Asscher vandaan komt. Ik vind hem veel geblaat weinig wol. Zeker dat arbeidsmarktbeleid van hem is volstrekt waardeloos. En sinds zijn jankverhaal over "de robots komen eraan!" neem ik die man al helemaal niet meer serieus.

Maar hij is ook een voorbeeld hoe eenvoudig sommige mensen beinvloedbaar zijn.
http://twitter.com/RogerV83
Winnaar van de Fok-POL Hans van Mierlo-trofee 2013 en de Andre Krouwel-trofee 2013.
pi_166058337
Zijn wapenfeiten zijn onbetwistbaar erg magertjes idd.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_166058394
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 15:15 schreef Hexagon het volgende:
Overigens snap ik ook niet waar die bewondering voor Asscher vandaan komt. Ik vind hem veel geblaat weinig wol. Zeker dat arbeidsmarktbeleid van hem is volstrekt waardeloos. En sinds zijn jankverhaal over "de robots komen eraan!" neem ik die man al helemaal niet meer serieus.

Maar hij is ook een voorbeeld hoe eenvoudig sommige mensen beinvloedbaar zijn.
Ach, dat zeg jij. We moeten nou ook niet doen alsof jullie voorman Pechtold een zwaargewicht is.

De reden dat veel mensen vertrouwen hebben in Asscher, is omdat hij standvastig oogt en leiderschapskwaliteiten bezit (of althans, dat beeld roept hij op).

Als we lijsttrekkers af gaan rekenen op hun prestaties, dan zijn we snel klaar, daar het gros nog niets substantieels heeft gedaan.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_166058553
Pechtold is dan ook nog geen minister geweest. (edit: technisch gezien een jaartje trouwens, in 2005, zie ik)
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
  Moderator woensdag 19 oktober 2016 @ 15:57:38 #96
75043 crew  Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_166059286
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 15:25 schreef KoosVogels het volgende:

[..]

Ach, dat zeg jij. We moeten nou ook niet doen alsof jullie voorman Pechtold een zwaargewicht is.

De reden dat veel mensen vertrouwen hebben in Asscher, is omdat hij standvastig oogt en leiderschapskwaliteiten bezit (of althans, dat beeld roept hij op).

Als we lijsttrekkers af gaan rekenen op hun prestaties, dan zijn we snel klaar, daar het gros nog niets substantieels heeft gedaan.
Over Pechtold wordt ook niet gedaan of hij een talentvol topbestuurder is.

En verder gaat het over Asscher en ik vind die man gewoon 3x niks. Hij voert aantoonbaar schadelijk beleid
https://fd.nl/economie-po(...)er-dikke-onvoldoende

En hij weigert ook nog eens kritiek ter harte te nemen. In plaats daarvan gaat hij dan wild om zich heen slaan.
http://sargasso.nl/bedrij(...)ten-asscher-woedend/

http://www.bnr.nl/nieuws/(...)nval-op-middenklasse

En zijn bangmakerij voor automatisering is helemaal in en in triest
https://fd.nl/economie-po(...)or-robots-is-onnodig

Ik heb liever bestuurders die wel luisteren en ook bereid zijn hun fouten te herstellen, in plaats van bestuurders die blind ideologisch hun beleid doordrammen met alle gevolgen van dien. Sowieso is zelfreflectie een deugd die er niet in lijkt te zitten.

[ Bericht 3% gewijzigd door Hexagon op 19-10-2016 16:26:39 ]
http://twitter.com/RogerV83
Winnaar van de Fok-POL Hans van Mierlo-trofee 2013 en de Andre Krouwel-trofee 2013.
  woensdag 19 oktober 2016 @ 16:04:30 #97
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_166059479
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 15:57 schreef Hexagon het volgende:

[..]
in plaats van bestuurders die blind ideologisch hun beleid doordrammen met alle gevolgen van dien.
Dat zijn er maar weinig in dit kabinet. Figuren zoals Van Rhijn uitgezonderd, die het beleid van andere blinden diende uit te voeren. Had en heeft een rottaak die man.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
pi_166059704
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 15:57 schreef Hexagon het volgende:

[..]

En zijn bangmakerij voor automatisering is helemaal in en in triest
https://fd.nl/economie-po(...)or-robots-is-onnodig
Technocratisch gewauwel. Over de gehele linie levert automatisering mogelijk (resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst) banen op, maar dat gaat ten koste van andere banen. …chte banen die worden ingevuld door ťchte mensen, voor wie het lang niet altijd reŽel is zich om te laten scholen. Bij die groep komen de lasten te liggen, en de lusten gaan naar de grote bedrijven die, terwijl ze steeds minder mensen in dienst hebben, vrijwel geen belasting betalen. Dat is wel degelijk een maatschappelijk probleem.

Niet zonder meer de waarheid, wel interessant:
https://decorrespondent.n(...)ne/11456610-c0fd241b
https://decorrespondent.n(...)rken/115335-ad6c6f0b
  Moderator woensdag 19 oktober 2016 @ 16:43:41 #99
75043 crew  Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_166060541
quote:
7s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:11 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Technocratisch gewauwel. Over de gehele linie levert automatisering mogelijk (resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst) banen op, maar dat gaat ten koste van andere banen. …chte banen die worden ingevuld door ťchte mensen, voor wie het lang niet altijd reŽel is zich om te laten scholen. Bij die groep komen de lasten te liggen, en de lusten gaan naar de grote bedrijven die, terwijl ze steeds minder mensen in dienst hebben, vrijwel geen belasting betalen. Dat is wel degelijk een maatschappelijk probleem.

Niet zonder meer de waarheid, wel interessant:
https://decorrespondent.n(...)ne/11456610-c0fd241b
https://decorrespondent.n(...)rken/115335-ad6c6f0b
Oh er zullen banen verdwijnen. Maar als Asscher zich daarover zorgen moet hij iets gaan doen in plaats van mensen bang maken met wat populistische uitspraken. Zo met je rug naar de toekomst staan levert ook niets op.
http://twitter.com/RogerV83
Winnaar van de Fok-POL Hans van Mierlo-trofee 2013 en de Andre Krouwel-trofee 2013.
  Moderator woensdag 19 oktober 2016 @ 16:44:23 #100
75043 crew  Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_166060562
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:04 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Dat zijn er maar weinig in dit kabinet. Figuren zoals Van Rhijn uitgezonderd, die het beleid van andere blinden diende uit te voeren. Had en heeft een rottaak die man.
Maar ben jij dan enthousiast over de wet werk en zekerheid?
http://twitter.com/RogerV83
Winnaar van de Fok-POL Hans van Mierlo-trofee 2013 en de Andre Krouwel-trofee 2013.
pi_166060595
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:43 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Oh er zullen banen verdwijnen. Maar als Asscher zich daarover zorgen moet hij iets gaan doen in plaats van mensen bang maken met wat populistische uitspraken. Zo met je rug naar de toekomst staan levert ook niets op.
Asscher moet naar oplossingen kijken. Maar voor veel mensen is 'angst voor robotisering' wel degelijk reŽel, in tegenstelling tot wat de kop van het FT-artikel suggereert. In het artikel zelf wordt die kop ook weinig genuanceerd, het blijft een redelijk abstract verhaal.
  woensdag 19 oktober 2016 @ 17:49:09 #102
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_166061959
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 16:44 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Maar ben jij dan enthousiast over de wet werk en zekerheid?
De eerste die daar enthousiast over is (nou ja, behalve Asscher zelf dan) die moet ik nog tegenkomen. Aan zowel werkgevers- als werknemerszijde.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
  woensdag 19 oktober 2016 @ 22:55:56 #103
205706 john2406
gratis is en te koop
pi_166071898
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 13:06 schreef KoosVogels het volgende:
Nou en.

Moet je als armoedzaaier maar zien dat je meer verdient.
Verdienen of krijgen voor gedane arbeid?
  woensdag 19 oktober 2016 @ 22:56:48 #104
205706 john2406
gratis is en te koop
pi_166071913
Als een ieder krijgt wat die verdient hebben ze nog iets te krijgen wat mij betreft!

Achter 1 iemand zijn ware gezicht ben ik al achter gekomen, wel fijn dat men zich zo in de kijker zet!
Het leven is hard he jongeman!
Dan zit er ja helemaal niet veel verschil in een coalitie of een oppositie, dan is het ja immers 1 pot nat!

[ Bericht 33% gewijzigd door john2406 op 19-10-2016 23:46:26 ]
pi_166191567
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 07:31 schreef timmmmm het volgende:
Wat een hatelijk stukje, dat ze dit journalistiek durven te noemen. Vol beledigigen, persoonlijke aanvallen en subtiele steken. Heeft Asscher het met de schrijvers dochter gedaan oid?

Dit gaat nergens over, dit is een column en nog een slechte ook, geen nieuws
Timmetje Timmetje Timmetje,
De realiteit kan jou niet bekoren.
Maat goed dat jij niet in Turkije of zo'n ander verstikkend land woont want daar wordt de werkelijkheid met teksten uit een steentijd religieus sprookje verkracht. Ascher is een berekenend persoon die een spoor van chaos achter zich laat. Weg met die geloofssprookjes en ook met hem. Doorspoelen die handel!!
  Moderator / Redactie FP dinsdag 25 oktober 2016 @ 13:35:36 #106
221644 crew  timmmmm
Cremeren moet weer leuk worden
pi_166191991
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 oktober 2016 13:18 schreef visbox het volgende:

[..]

Timmetje Timmetje Timmetje,
De realiteit kan jou niet bekoren.
Maat goed dat jij niet in Turkije of zo'n ander verstikkend land woont want daar wordt de werkelijkheid met teksten uit een steentijd religieus sprookje verkracht. Ascher is een berekenend persoon die een spoor van chaos achter zich laat. Weg met die geloofssprookjes en ook met hem. Doorspoelen die handel!!
Uhh oke
Kan je een beetje leuk schrijven? Waarom niet voor FOK! Mail even naar [email protected]
pi_166192841
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 oktober 2016 13:18 schreef visbox het volgende:

[..]

Timmetje Timmetje Timmetje,
De realiteit kan jou niet bekoren.
Maat goed dat jij niet in Turkije of zo'n ander verstikkend land woont want daar wordt de werkelijkheid met teksten uit een steentijd religieus sprookje verkracht. Ascher is een berekenend persoon die een spoor van chaos achter zich laat. Weg met die geloofssprookjes en ook met hem. Doorspoelen die handel!!
Welkom op dit forum. Ik ben ervan overtuigd dat jouw posts hier van onschatbare waarde zullen blijken.
  donderdag 27 oktober 2016 @ 23:10:43 #108
138876 Andromache
don't give up Andro
pi_166252475
Als Asscher daadwerkelijk lijsttrekker wordt, is er van de PvdA een sociale werkplaats geworden. Hij kan niks.

De enige redenen dat hij in aanmerking komt, is omdat hij redelijk jong is, uit centrum van het universum :') Amsterdam komt, en tamelijk knap is. De Wwz is een grote faal, de banenplannen hebben weinig significant succes gehad, hij heeft een grote blunder gemaakt door af te geven op flexibele arbeid terwijl zijneigen overheid daar een decennium lang op gedreven heeft (Belastingdienst, RVO, DUO en vast nog meer). Samsom doet tenminste nog zijn best om op basis van cijfers te redeneren en iets van inhoud mee te brengen.

[ Bericht 1% gewijzigd door Andromache op 27-10-2016 23:27:06 ]
== houdt van sterke anekdotes voor op feesten en partijen ==
>>>> Ga van dat gas af! - Laat Groningen niet zakken <<<<
Don't give up: https://www.youtube.com/watch?v=VjEq-r2agqc O+
  donderdag 27 oktober 2016 @ 23:19:26 #109
205706 john2406
gratis is en te koop
pi_166252772
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2016 23:10 schreef Andromache het volgende:
Samsom doet tenminste nog zijn best om op basis van cijfers te redeneren en iets van inhoud mee te brengen.
Als dat zijn best is dan wil ik zijn slechts helemaal niet kennen.
pi_166322355
quote:
0s.gif Op woensdag 19 oktober 2016 17:49 schreef Janneke141 het volgende:

De eerste die daar enthousiast over is (nou ja, behalve Asscher zelf dan) die moet ik nog tegenkomen. Aan zowel werkgevers- als werknemerszijde.
Kom ik dus op deze vraag: Waarom wordt Asscher binnen de PvdA dan nog zo hoog ingeschat en ingezet. Wat is de achterliggende gedachte, even los van het gegeven dat er wel betere alternatieven binnen die partij zullen zijn.
Hij die geld verliest, verliest veel. Hij die een vriend verliest, verliest veel meer. Hij die het vertrouwen verliest, verliest alles
  maandag 31 oktober 2016 @ 13:02:15 #111
138876 Andromache
don't give up Andro
pi_166324722
Schone rode schijn en er netjes over kunnen spreken. Ons land wordt bestuurd op basis van algemeenheden. Zegt deze gedesillusioneerde rijksambtenaar.
== houdt van sterke anekdotes voor op feesten en partijen ==
>>>> Ga van dat gas af! - Laat Groningen niet zakken <<<<
Don't give up: https://www.youtube.com/watch?v=VjEq-r2agqc O+
  maandag 31 oktober 2016 @ 14:12:40 #112
205706 john2406
gratis is en te koop
pi_166325823
Ik zou haast denken dat het niks uitmaakt de partij instelling, dat er iets anders is wat aan de touwtjes aan het trekken is?
  zaterdag 31 december 2016 @ 08:43:34 #113
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_167774748
’Asschers aanpak voedt populisme’

3Barabara_Baarsma__20_v.JPG
De economische cijfers voor Nederland zijn prachtig, beaamt econoom Barbara Baarsma. „Ik ga het feestje niet verpesten.” Maar dat neemt de onvrede in de samenleving niet weg. Ze pleit voor fiks lagere lasten op arbeid en de aanpak van zorg en pensioenen die nu een flinke hap uit het besteedbaar inkomen nemen. …n de arbeidsmarkt moet op de schop. Want daar heeft minister Asscher gefaald. „Hij was gewaarschuwd.”

Nederlanders moeten wendbaar en weerbaar worden, betoogt Barbara Baarsma, directeur Kennisontwikkeling bij Rabobank en hoogleraar economie. De technologische veranderingen gaan zo snel dat iedereen zijn best moet doen om bij te blijven. Econoom Baarsma maakt zich zorgen over oudere werklozen, maar vooral om jongeren die een verkeerde opleiding volgen. „We leiden nu mensen op, terwijl we weten dat er geen baan is die bij die opleiding past.”

Het Centraal Planbureau ziet aantrekkende economische groei en snel dalende werkloosheid. Ziet u het ook zo rooskleurig in?

„Ik ga het feestje niet bederven. Alleen, die economische barometer lijkt er niet zoveel meer toe te doen. Er is veel onvrede in de maatschappij.”

Hoe is die te verklaren?

„Het kabinet heeft goede dingen gedaan, zoals de verhoging van de AOW-leeftijd, het afbuigen van de stijging van de zorgkosten, een begin gemaakt met de hervorming van de woningmarkt. Dat heeft geholpen om het groeivermogen van de economie te bevorderen, maar dat kon de onvrede niet voorkomen. Eťn van de oorzaken is dat het besteedbaar inkomen veel minder gestegen is. Dus die mensen denken: in mijn portemonnee zie ik geen economische groei. Dat komt onder meer doordat we zoveel verplichte arrangementen hebben, zorg, sociale premies, pensioen, waardoor je maar een klein deel van je inkomen vrij kunt besteden.”

Tussen bruto en netto zit een groot verschil.

„Ja, daar zit een fors gat. Er is een belastingherziening nodig om de lasten op arbeid te verlagen. Maar ook als de zorgpremies of de pensioenpremies stijgen, voel je je armer. Het andere verhaal is dat mensen last hebben van baanonzekerheid. Steeds meer mensen hebben een tijdelijk contract. Steeds meer ouderen zijn langdurig werkloos.”

Die verplichte arrangementen willen we toch zelf? Want iedereen wil toch een goed pensioen en goede zorg?

„Ja, dat is waar. Maar we hebben er wel een eenheidsworst van gemaakt. De wereld verandert. Bijvoorbeeld bij de pensioenen is er behoefte en ruimte om meer flexibiliteit en individueel maatwerk in te bouwen. Waarom kunnen we niet iets minder opbouwen in het spitsuur van je leven als je een dure hypotheek hebt, kosten voor crŤche of studie van de kinderen? En dan later wat meer.”

En de zorg?

„Mensen realiseren zich niet hoe verschrikkelijk belangrijk het is dat we de zorg betaalbaar houden. Iemand met een modaal inkomen besteedt ongeveer een kwart aan zorgkosten. Als we niets doen, zou dat zomaar tot 40% op kunnen lopen. Het zou dus echt niet goed zijn als we het eigen risico afschaffen. Dat eigen risico helpt bij de beheersing van de zorgkosten.”

Volgens FNV en SP kan de zorg veel goedkoper, als de zorgverzekeraars worden vervangen door een Zorgfonds.

„Die stelling zou ik graag onderbouwd zien. Ik geloof dat niet. Je hebt dan geen prikkels meer om het efficiŽnter te doen. Bovendien is een nieuwe stelselherziening an sich al zů verschrikkelijk duur dat je eventuele uitvoeringswinsten van de eerste zoveel jaar teniet doet.”

Is de onzekerheid die u schetst niet veel breder dan alleen over de arbeidsmarkt?

„Die onzekerheid is heel breed. Het gaat over de vraag: herken ik mijn wijk nog? Het gaat ook over grote thema’s als identiteit en immigratie. Maar economisch bezien gaat het zeker over de arbeidsmarkt. Vroeger had je vertrouwen dat je een bepaalde loopbaan zou hebben. Die vaste loopbanen zijn er niet meer.”

Dit was toppioriteit van minister Asscher. Hij heeft er een sociaal akkoord over gesloten. Is dat dan mislukt?

„Op dit punt wel ja. Er zaten ook goede elementen in het sociaal akkoord en in de Wet Werk en Zekerheid, zoals het verkorten van de WW.”

En Asschers aanpak van het grote verschil tussen vaste banen en flexwerk?

„Volgens die Wet Werk en Zekerheid mag je iemand maar twee jaar tijdelijk in dienst nemen. In feite is dit een voedingsbodem voor populisme. Het is een gewaagde uitspraak, dat snap ik heus wel. Je erkent het probleem, maar gebruikt een instrument dat zou passen in de oude economie maar niet in de nieuwe, geglobaliseerde economie. En je belooft dat het gaat werken. Dan moet je niet verbaasd zijn als mensen teleurgesteld of boos zijn.”

Wat is de denkfout?

„Het is een oud instrument. Wij kunnen de arbeidsmarkt niet onze wil opleggen. Je kķnt globalisering en de bijbehorende flexibilisering niet tegenhouden. Je moet juist proberen om het in goede banen te leiden. Mijn voorstel is: laten we het vaste contract afschaffen en overgaan tot een contract van vijf jaar. Voor u, voor mij, voor iedereen. Dan heeft de werknemer vanaf dag ťťn een prikkel om aan te blijven tonen dat die genoeg toegevoegde waarde heeft. En de werkgever zal zijn stinkende best doen om goede werknemers te behouden.”

Werkgevers zullen toch altijd weer meer flex willen?

„Dit plan doet iets aan onderscheid tussen vast en tijdelijk. Daarnaast moet er iets gebeuren voor mensen met een te grote afstand tot de arbeidsmarkt. Voor hen moet er een verzekering tegen kennisveroudering komen. Als mensen echt niet met hun huidige kennis en talenten een baan kunnen krijgen dan kunnen ze een opleiding gaan doen. En als laatste in die drietrap hebben we teveel risico’s op het bordje van de werkgever gelegd, zoals loondoorbetaling bij ziekte van werknemers. Door dat deels terug te draaien hebben werkgevers minder behoefte aan flex.”

Nog even terug naar uw uitspraak: de Wet Werk en Zekerheid is een voedingsbodem voor populisme.

„Dat is maakbaarheidsbeleid.”

Asscher kon vooraf weten dat het niet zou werken?

„Hij was gewaarschuwd. Door het CPB, door Ūedereen.”

En een vijfjaarscontract en een verzekering tegen kennisveroudering is geen maakbaarheidsbeleid?

„Nee. Met het vijfjaarscontract geef je mensen een prikkel om te gaan investeren in hun aantrekkelijkheid op de arbeidsmarkt. Dat is wat je mensen gunt: weerbaarheid, wendbaarheid. Wat gebeurt er nu? Een leven lang leren? Nee, helaas důen we het niet.”

Oudere werknemers in krimpende sectoren raken tussen wal en schip. Is dat het belangrijkste agendapunt van een volgend kabinet?

„Ja ook. Daar is die verzekering tegen kennisveroudering voor. Maar weet u wat ook heel tragisch is? Dat wij nu jonge mensen opleiden voor banen die er straks of zelfs nu al niet meer zijn. Op het mbo zitten tienduizenden leerlingen in economisch-administratieve opleidingen en de kans dat zij een baan krijgen die bij hun opleiding past, is niet zo groot. Het aanbod van onderwijs past zich gewoon niet aan bij de toekomstige vraag op de arbeidsmarkt.”

Er is debat over de vraag of technologische vooruitgang banen kost of oplevert. Hoe dat ook uitpakt, het arbeidsmarktprobleem lost zich niet vanzelf op?

„Weet u wat een heel mooie uitspraak is? Van Darwin. Hij zei: het is niet de sterkste van de soort die overleeft, het is ook niet de slimste, maar degene die zich het beste kan aanpassen. Ons onderwijs zou al die leerlingen juist dŠt moeten leren.”

Wat moet er nog gebeuren aan de huizenmarkt?

„Een volgend kabinet moet op alle fronten versnellen. Het meest dringend is het middensegment op de huurmarkt, dat nu gemangeld wordt tussen fiscale subsidiŽring voor koopwoningen en het gereguleerde segment aan de onderkant.”

Sommige mensen krijgen geen hypotheek, maar zijn in de vrije huursector veel meer kwijt dan wanneer ze wťl een huis konden kopen.

„Klopt. Dat werkt door op de arbeidsmarkt. Je zal maar in een prachtige sociale huurwoning zitten in de Jordaan. En je krijgt een baan in Zwolle. Dan neem je misschien die baan niet, omdat je je plek op de Amsterdamse woningmarkt niet wilt opgeven voor een dure woning in de vrije huursector, terwijl je in Zwolle productiever zou zijn. De woningmarkt moet een flexibele arbeidsmarkt niet tegenwerken. Dat betekent dat je de fiscale subsidiŽring voor koop en de regulering voor de onderkant kritisch moet bekijken.”

Wat zijn de vooruitzichten voor de langere termijn?

„Op de middellange termijn zal de groei substantieel lager zijn.”

De welvaartsgroei uit het verleden komt niet terug?

„Nee. Maar ik ga niet zuur zitten doen over de 2% groei die het CPB nu verwacht. Ook al zit daar inhaalgroei in. Het is net als wanneer je keihard gewerkt hebt, dan kun je extra genieten van een vakantie. Dat is wat we nu doen.”
pi_167780155
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 08:43 schreef Drugshond het volgende:
’Asschers aanpak voedt populisme’

[ afbeelding ]
De economische cijfers voor Nederland zijn prachtig, beaamt econoom Barbara Baarsma. „Ik ga het feestje niet verpesten.” Maar dat neemt de onvrede in de samenleving niet weg. Ze pleit voor fiks lagere lasten op arbeid en de aanpak van zorg en pensioenen die nu een flinke hap uit het besteedbaar inkomen nemen. …n de arbeidsmarkt moet op de schop. Want daar heeft minister Asscher gefaald. „Hij was gewaarschuwd.”

Nederlanders moeten wendbaar en weerbaar worden, betoogt Barbara Baarsma, directeur Kennisontwikkeling bij Rabobank en hoogleraar economie. De technologische veranderingen gaan zo snel dat iedereen zijn best moet doen om bij te blijven. Econoom Baarsma maakt zich zorgen over oudere werklozen, maar vooral om jongeren die een verkeerde opleiding volgen. „We leiden nu mensen op, terwijl we weten dat er geen baan is die bij die opleiding past.”

Het Centraal Planbureau ziet aantrekkende economische groei en snel dalende werkloosheid. Ziet u het ook zo rooskleurig in?

„Ik ga het feestje niet bederven. Alleen, die economische barometer lijkt er niet zoveel meer toe te doen. Er is veel onvrede in de maatschappij.”

Hoe is die te verklaren?

„Het kabinet heeft goede dingen gedaan, zoals de verhoging van de AOW-leeftijd, het afbuigen van de stijging van de zorgkosten, een begin gemaakt met de hervorming van de woningmarkt. Dat heeft geholpen om het groeivermogen van de economie te bevorderen, maar dat kon de onvrede niet voorkomen. Eťn van de oorzaken is dat het besteedbaar inkomen veel minder gestegen is. Dus die mensen denken: in mijn portemonnee zie ik geen economische groei. Dat komt onder meer doordat we zoveel verplichte arrangementen hebben, zorg, sociale premies, pensioen, waardoor je maar een klein deel van je inkomen vrij kunt besteden.”

Tussen bruto en netto zit een groot verschil.

„Ja, daar zit een fors gat. Er is een belastingherziening nodig om de lasten op arbeid te verlagen. Maar ook als de zorgpremies of de pensioenpremies stijgen, voel je je armer. Het andere verhaal is dat mensen last hebben van baanonzekerheid. Steeds meer mensen hebben een tijdelijk contract. Steeds meer ouderen zijn langdurig werkloos.”

Die verplichte arrangementen willen we toch zelf? Want iedereen wil toch een goed pensioen en goede zorg?

„Ja, dat is waar. Maar we hebben er wel een eenheidsworst van gemaakt. De wereld verandert. Bijvoorbeeld bij de pensioenen is er behoefte en ruimte om meer flexibiliteit en individueel maatwerk in te bouwen. Waarom kunnen we niet iets minder opbouwen in het spitsuur van je leven als je een dure hypotheek hebt, kosten voor crŤche of studie van de kinderen? En dan later wat meer.”

En de zorg?

„Mensen realiseren zich niet hoe verschrikkelijk belangrijk het is dat we de zorg betaalbaar houden. Iemand met een modaal inkomen besteedt ongeveer een kwart aan zorgkosten. Als we niets doen, zou dat zomaar tot 40% op kunnen lopen. Het zou dus echt niet goed zijn als we het eigen risico afschaffen. Dat eigen risico helpt bij de beheersing van de zorgkosten.”

Volgens FNV en SP kan de zorg veel goedkoper, als de zorgverzekeraars worden vervangen door een Zorgfonds.

„Die stelling zou ik graag onderbouwd zien. Ik geloof dat niet. Je hebt dan geen prikkels meer om het efficiŽnter te doen. Bovendien is een nieuwe stelselherziening an sich al zů verschrikkelijk duur dat je eventuele uitvoeringswinsten van de eerste zoveel jaar teniet doet.”

Is de onzekerheid die u schetst niet veel breder dan alleen over de arbeidsmarkt?

„Die onzekerheid is heel breed. Het gaat over de vraag: herken ik mijn wijk nog? Het gaat ook over grote thema’s als identiteit en immigratie. Maar economisch bezien gaat het zeker over de arbeidsmarkt. Vroeger had je vertrouwen dat je een bepaalde loopbaan zou hebben. Die vaste loopbanen zijn er niet meer.”

Dit was toppioriteit van minister Asscher. Hij heeft er een sociaal akkoord over gesloten. Is dat dan mislukt?

„Op dit punt wel ja. Er zaten ook goede elementen in het sociaal akkoord en in de Wet Werk en Zekerheid, zoals het verkorten van de WW.”

En Asschers aanpak van het grote verschil tussen vaste banen en flexwerk?

„Volgens die Wet Werk en Zekerheid mag je iemand maar twee jaar tijdelijk in dienst nemen. In feite is dit een voedingsbodem voor populisme. Het is een gewaagde uitspraak, dat snap ik heus wel. Je erkent het probleem, maar gebruikt een instrument dat zou passen in de oude economie maar niet in de nieuwe, geglobaliseerde economie. En je belooft dat het gaat werken. Dan moet je niet verbaasd zijn als mensen teleurgesteld of boos zijn.”

Wat is de denkfout?

„Het is een oud instrument. Wij kunnen de arbeidsmarkt niet onze wil opleggen. Je kķnt globalisering en de bijbehorende flexibilisering niet tegenhouden. Je moet juist proberen om het in goede banen te leiden. Mijn voorstel is: laten we het vaste contract afschaffen en overgaan tot een contract van vijf jaar. Voor u, voor mij, voor iedereen. Dan heeft de werknemer vanaf dag ťťn een prikkel om aan te blijven tonen dat die genoeg toegevoegde waarde heeft. En de werkgever zal zijn stinkende best doen om goede werknemers te behouden.”

Werkgevers zullen toch altijd weer meer flex willen?

„Dit plan doet iets aan onderscheid tussen vast en tijdelijk. Daarnaast moet er iets gebeuren voor mensen met een te grote afstand tot de arbeidsmarkt. Voor hen moet er een verzekering tegen kennisveroudering komen. Als mensen echt niet met hun huidige kennis en talenten een baan kunnen krijgen dan kunnen ze een opleiding gaan doen. En als laatste in die drietrap hebben we teveel risico’s op het bordje van de werkgever gelegd, zoals loondoorbetaling bij ziekte van werknemers. Door dat deels terug te draaien hebben werkgevers minder behoefte aan flex.”

Nog even terug naar uw uitspraak: de Wet Werk en Zekerheid is een voedingsbodem voor populisme.

„Dat is maakbaarheidsbeleid.”

Asscher kon vooraf weten dat het niet zou werken?

„Hij was gewaarschuwd. Door het CPB, door Ūedereen.”

En een vijfjaarscontract en een verzekering tegen kennisveroudering is geen maakbaarheidsbeleid?

„Nee. Met het vijfjaarscontract geef je mensen een prikkel om te gaan investeren in hun aantrekkelijkheid op de arbeidsmarkt. Dat is wat je mensen gunt: weerbaarheid, wendbaarheid. Wat gebeurt er nu? Een leven lang leren? Nee, helaas důen we het niet.”

Oudere werknemers in krimpende sectoren raken tussen wal en schip. Is dat het belangrijkste agendapunt van een volgend kabinet?

„Ja ook. Daar is die verzekering tegen kennisveroudering voor. Maar weet u wat ook heel tragisch is? Dat wij nu jonge mensen opleiden voor banen die er straks of zelfs nu al niet meer zijn. Op het mbo zitten tienduizenden leerlingen in economisch-administratieve opleidingen en de kans dat zij een baan krijgen die bij hun opleiding past, is niet zo groot. Het aanbod van onderwijs past zich gewoon niet aan bij de toekomstige vraag op de arbeidsmarkt.”

Er is debat over de vraag of technologische vooruitgang banen kost of oplevert. Hoe dat ook uitpakt, het arbeidsmarktprobleem lost zich niet vanzelf op?

„Weet u wat een heel mooie uitspraak is? Van Darwin. Hij zei: het is niet de sterkste van de soort die overleeft, het is ook niet de slimste, maar degene die zich het beste kan aanpassen. Ons onderwijs zou al die leerlingen juist dŠt moeten leren.”

Wat moet er nog gebeuren aan de huizenmarkt?

„Een volgend kabinet moet op alle fronten versnellen. Het meest dringend is het middensegment op de huurmarkt, dat nu gemangeld wordt tussen fiscale subsidiŽring voor koopwoningen en het gereguleerde segment aan de onderkant.”

Sommige mensen krijgen geen hypotheek, maar zijn in de vrije huursector veel meer kwijt dan wanneer ze wťl een huis konden kopen.

„Klopt. Dat werkt door op de arbeidsmarkt. Je zal maar in een prachtige sociale huurwoning zitten in de Jordaan. En je krijgt een baan in Zwolle. Dan neem je misschien die baan niet, omdat je je plek op de Amsterdamse woningmarkt niet wilt opgeven voor een dure woning in de vrije huursector, terwijl je in Zwolle productiever zou zijn. De woningmarkt moet een flexibele arbeidsmarkt niet tegenwerken. Dat betekent dat je de fiscale subsidiŽring voor koop en de regulering voor de onderkant kritisch moet bekijken.”

Wat zijn de vooruitzichten voor de langere termijn?

„Op de middellange termijn zal de groei substantieel lager zijn.”

De welvaartsgroei uit het verleden komt niet terug?

„Nee. Maar ik ga niet zuur zitten doen over de 2% groei die het CPB nu verwacht. Ook al zit daar inhaalgroei in. Het is net als wanneer je keihard gewerkt hebt, dan kun je extra genieten van een vakantie. Dat is wat we nu doen.”
De Telegraaf is de campagne al begonnen.
  zaterdag 31 december 2016 @ 12:38:30 #115
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_167780528
quote:
6s.gif Op zaterdag 31 december 2016 12:38 schreef Drugshond het volgende:

[..]

Noem zijn Order of Merit maar eens op. Het zal angstig stil worden.
Oh, dat ben ik met je eens hoor. Maar ik zie niet in waarom de voorstellen van Baarsma de flexibilisering van de arbeidsmarkt wel beter zouden reguleren. Dat is ook niet gek, want het is gewoon een heel lastig vraagstuk.

En het afschaffen van vaste arbeidscontracten vind ik een politieke keuze, daar moet zij zich verre van houden als econome.

Het laatste deel over de huizenmarkt heeft natuurlijk niets met Asscher te maken, maar met Blok en zijn VVD die (met stilzwijgende steun van de PvdA) welbewust de sociale huursector de nek om aan het draaien is.
pi_167783116
Asscher is een verschrikking, onvoorstelbaar dat men bij de PvdA denkt dat hij het goed gaat doen. Samson is irritant, maar wel oprecht. Asscher is irritant en ook nog eens achterbaks en achter de ellebogen. Mensen priken daar doorheen en de PvdA gaat naar een dieptepunt.
  zaterdag 31 december 2016 @ 14:06:25 #118
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_167783134
quote:
7s.gif Op zaterdag 31 december 2016 12:49 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Oh, dat ben ik met je eens hoor. Maar ik zie niet in waarom de voorstellen van Baarsma de flexibilisering van de arbeidsmarkt wel beter zouden reguleren. Dat is ook niet gek, want het is gewoon een heel lastig vraagstuk.

En het afschaffen van vaste arbeidscontracten vind ik een politieke keuze, daar moet zij zich verre van houden als econome.

Het laatste deel over de huizenmarkt heeft natuurlijk niets met Asscher te maken, maar met Blok en zijn VVD die (met stilzwijgende steun van de PvdA) welbewust de sociale huursector de nek om aan het draaien is.
Waarom moet zij zich daar verre van houden? Het is haar professie om daar iets van te vinden. Een onbenul als Asscher zou dankjewel moeten zeggen.
a man convinced against his will is of the same opinion still
pi_167783345
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 december 2016 14:06 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Waarom moet zij zich daar verre van houden? Het is haar professie om daar iets van te vinden. Een onbenul als Asscher zou dankjewel moeten zeggen.
Als wetenschapper moet je die zaken gescheiden houden. Prima dat je een politieke mening verkondigt, maar geef dat duidelijk aan. Bas Jacobs doet dat bijvoorbeeld heel goed.
  zaterdag 31 december 2016 @ 14:39:39 #120
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_167784381
quote:
7s.gif Op zaterdag 31 december 2016 14:12 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Als wetenschapper moet je die zaken gescheiden houden. Prima dat je een politieke mening verkondigt, maar geef dat duidelijk aan. Bas Jacobs doet dat bijvoorbeeld heel goed.
Het is geen politieke mening maar een onderbouwde oplossing voor een schrijnend probleem. Politiek is niet doen wat logisch is maar waar draagvlak voor is.
a man convinced against his will is of the same opinion still
pi_167784660
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 december 2016 14:06 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Waarom moet zij zich daar verre van houden? Het is haar professie om daar iets van te vinden. Een onbenul als Asscher zou dankjewel moeten zeggen.
Moeten we nu opeens wel naar wetenschappers luisteren?
  zaterdag 31 december 2016 @ 14:54:39 #122
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_167784912
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 december 2016 14:47 schreef Kaas- het volgende:

[..]

Moeten we nu opeens wel naar wetenschappers luisteren?
Als ze iets wetenschappelijks te melden hebben wel. :*
a man convinced against his will is of the same opinion still
pi_167784919
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 december 2016 14:47 schreef Kaas- het volgende:

[..]

Moeten we nu opeens wel naar wetenschappers luisteren?
+1
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zaterdag 31 december 2016 @ 14:57:22 #124
205706 john2406
gratis is en te koop
pi_167785030
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 december 2016 14:47 schreef Kaas- het volgende:

[..]

Moeten we nu opeens wel naar wetenschappers luisteren?
Zolang er niet ik vindt, word gebruikt neem ik er misschien iets van aan.
Iedere ... mag ja iets vinden!
pi_167785186
quote:
17s.gif Op zaterdag 31 december 2016 14:54 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Als ze iets wetenschappelijks te melden hebben wel. :*
Vandaar jouw visie op klimaat. Of wacht.
pi_167785220
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 14:57 schreef john2406 het volgende:

[..]

Zolang er niet ik vindt, word gebruikt neem ik er misschien iets van aan.
Iedere ... mag ja iets vinden!
Ik ga vanavond laat pas aan de drugs, maar jij begint nu al?
  zaterdag 31 december 2016 @ 15:03:26 #127
205706 john2406
gratis is en te koop
pi_167785242
quote:
6s.gif Op zaterdag 31 december 2016 15:02 schreef Kaas- het volgende:

[..]

Ik ga vanavond laat pas aan de drugs, maar jij begint nu al?
Jij doet maar veel plezier ermee!
  zaterdag 31 december 2016 @ 15:15:49 #128
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_167785657
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 december 2016 15:01 schreef Kaas- het volgende:

[..]

Vandaar jouw visie op klimaat. Of wacht.
Dat is geen wetenschap. Dat is politiek. Wetenschap hoort nooit een uitgemaakte zaak te zijn.
a man convinced against his will is of the same opinion still
pi_167787407
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 december 2016 15:15 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Dat is geen wetenschap. Dat is politiek. Wetenschap hoort nooit een uitgemaakte zaak te zijn.
Aha.
pi_167787566
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 december 2016 15:15 schreef Paper_Tiger het volgende:
Wetenschap hoort nooit een uitgemaakte zaak te zijn.
Dat is een "aparte" kijk op de zaak.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zaterdag 31 december 2016 @ 16:05:41 #131
205706 john2406
gratis is en te koop
pi_167787613
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 16:04 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Dat is een "aparte" kijk op de zaak.
Zie ik niet zo, dan kan die al naar gelang, naar behoeven ingevuld worden, zo zie ik het!
  zaterdag 31 december 2016 @ 16:06:39 #132
205706 john2406
gratis is en te koop
pi_167787640
Ik zie in de toekomst, als het komt, wel een paar pareltjes voor mij!
  zaterdag 31 december 2016 @ 16:54:47 #133
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_167789472
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 16:04 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Dat is een "aparte" kijk op de zaak.
Cartoon-bij-Trotteldom.jpg
a man convinced against his will is of the same opinion still
pi_167789804
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 december 2016 16:54 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Ik bedoel natuurlijk wetenschap. Geen klimaatpolitiek.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zaterdag 31 december 2016 @ 18:14:07 #135
372780 99.999
Komt voor 100.000
pi_167791973
quote:
1s.gif Op zaterdag 31 december 2016 16:54 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Typisch wel dat je met zo'n plaatje aankomt waarvan je weet dat er weinig van klopt. Maar dat je wel van feitenvrij leuteren houdt is eigenlijk geen nieuws :P
Ik kan tellen
  maandag 16 januari 2017 @ 19:40:24 #136
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_168203135
quote:
Van de Telegraaf? Zou ik ook blij mee zijn van die krant als ik links was dan weet je zeker dat je op de geode weg bent.
In the beginning there was nothing, which exploded.
  maandag 16 januari 2017 @ 23:31:31 #138
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_168210197
quote:
0s.gif Op maandag 16 januari 2017 20:34 schreef Tijger_nootje het volgende:

[..]

Van de Telegraaf? Zou ik ook blij mee zijn van die krant als ik links was dan weet je zeker dat je op de geode weg bent.
Uitgebracht door ondernemers. Dan maakt het niet uit of een krant link- en/of rechts is.
pi_168210660
quote:
16s.gif Op maandag 16 januari 2017 23:31 schreef Drugshond het volgende:

[..]

Uitgebracht door ondernemers. Dan maakt het niet uit of een krant link- en/of rechts is.
Oh...sinds wanneer is een voldoende van ondernemers een positieve zaak voor een Minister van SOCIALE zaken?
In the beginning there was nothing, which exploded.
pi_168212998
De media noemen de PVDA nu ineens een linkse partij ? Hoor ik dat nu goed ? Ze hebben net 3 jaar extreem rechts belijd van de VVD uitgevoerd LOL Het ene rechtse plan naar het andere rechtse plan werd dood leuk door de PVDA er door geloodst :)
En nu ineens zijn ze weer links ????
Mijn Nederlands is bagger dat is bij mij bekend !!!!
  dinsdag 17 januari 2017 @ 14:25:52 #141
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_168219579
Asscher is iig met de ontwikkeling van mensen bezig. De rest van de wereld staat niet stil.

Van de rechtse partijen kan dat niet worden gezegd. Die doen nog steeds alsof intelligentie en fysieke capaciteiten een statisch gegeven zijn.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  dinsdag 17 januari 2017 @ 17:37:07 #142
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_168224104
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 januari 2017 14:25 schreef Klopkoek het volgende:
Asscher is iig met de ontwikkeling van mensen bezig. De rest van de wereld staat niet stil.

Van de rechtse partijen kan dat niet worden gezegd. Die doen nog steeds alsof intelligentie en fysieke capaciteiten een statisch gegeven zijn.
Daar is Asscher helemaal niet mee bezig. Hoe kom je erbij?
a man convinced against his will is of the same opinion still
  vrijdag 10 maart 2017 @ 08:10:40 #143
38496 Perrin
Sapere aude
pi_169406169
Een mislukte campagne kan hij inmiddels als wapenfeit aan zijn faallijst toevoegen.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
  donderdag 16 maart 2017 @ 22:30:49 #144
408238 Gabrunal_2013
this is my home
pi_169580379
Toch nog bijna in de dubbele cijfers qua zetels.
  vrijdag 17 maart 2017 @ 06:50:00 #145
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_169585010
quote:
15s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 08:10 schreef Perrin het volgende:
Een mislukte campagne kan hij inmiddels als wapenfeit aan zijn faallijst toevoegen.
Het mooie is dat de man, ook nu, iedere vorm van zelfreflectie ontbeert.
a man convinced against his will is of the same opinion still
  vrijdag 17 maart 2017 @ 07:29:20 #146
72545 Megumi
Go Rin No Sho
pi_169585155
quote:
15s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 08:10 schreef Perrin het volgende:
Een mislukte campagne kan hij inmiddels als wapenfeit aan zijn faallijst toevoegen.
Volgens mij moet je meer naar campagne leider Hans Spekman kijken.
Wordt als iemand die voortdurend dood is. De ware volgeling van bushidű sterft elke ochtend en avond opnieuw. En wordt niet gehinderd door angst voor de dood. Yamamoto Tsunetomo's hagakure.
  vrijdag 17 maart 2017 @ 07:36:53 #147
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_169585194
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 maart 2017 07:29 schreef Megumi het volgende:

[..]

Volgens mij moet je meer naar campagne leider Hans Spekman kijken.
Lekker makkelijk. Asscher stond het verhaal te verkondigen. Niet Spekman.
a man convinced against his will is of the same opinion still
  vrijdag 17 maart 2017 @ 07:50:06 #148
72545 Megumi
Go Rin No Sho
pi_169585248
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 maart 2017 07:36 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Lekker makkelijk. Asscher stond het verhaal te verkondigen. Niet Spekman.
Het is denk ik makkelijk om maar een persoon de schuld te geven. Terwijl er vaak meerdere personen verantwoordelijk zijn voor een verkiezing campagne. Of denk jij dat Asscher zelf zijn speeches en dergelijke bedacht heeft.
Wordt als iemand die voortdurend dood is. De ware volgeling van bushidű sterft elke ochtend en avond opnieuw. En wordt niet gehinderd door angst voor de dood. Yamamoto Tsunetomo's hagakure.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')