abonnement Unibet Coolblue
pi_165971995
Wanhopige Anti-Pieten door succes Zwarte Piet

Anti-Pieten in Nederland proberen met man en macht om Nederland roet-vrij te krijgen. Men wil af van Zwarte Piet.

Onder leiding van niemand minder dan Tanja Jess, Sylvana Simons, de Eramus Universiteit. Paul de Leeuw, Angela Groothuizen en Jerry Affriyie wordt gepoogd Piet zwart te maken, alhoewel… niet letterlijk dan. Men wil af van de zwarte of bruine kleur van Zwarte Piet. Hoe vervelend het ook voor deze groep onruststokers is: hun protesten werken averechts. Zwarte Piet lijkt populairder dan ooit. 2015 is een zeer succesvol jaar voor Zwarte Piet. De Anti-Pieten zien het succes van Zwarte Piet niet zitten en doen nog een paar wanhopige pogingen Piet voor altijd te verbannen. Zonder succes. Een overzicht:

Kick Out Zwarte Piet zonder succes in Meppel
Hoe sneu moet je zijn om af te reizen naar Meppel om te demonstreren tijdens de nationale intocht, de Sintocht? Kick Out Zwarte Piet wist 4 bussen vol te proppen met ZeurPieten (pepernoten verboden) en reisde af van Rotterdam naar Meppel op zaterdag 14 november 2015. Bezoekers bleken niet onder de indruk. Dichtbij Sinterklaas kon de protestclub niet komen. De groep ging roemloos ten onder en verliet Drenthe zonder succes. Hoe hard de groep ook roept in persberichten dat deze demonstratie succesvol was. Inwoners van Meppel en Drenthe meldden ZwartePieterman dat men de club ZeurPieten onder leiding van Jerry Affriyie geen blik waardig gunde. “Negeren”, was het woord dat ZwartePieterman hoorde in Meppel.

Kick Out Zwarte Piet-protest bij Pietendorp in Enkhuizen
Bij het Nationale Pietendorp in Enkhuizen was het lekker druk het afgelopen weekend. Voor de ingang van het Zuiderzeemuseum stond een handvol ZeurPieten te demonstreren. Mensen van de actieclub Kick Out Zwarte Piet probeerden een feestje voor kinderen en hun ouders te verstoren. Ook deze keer werden de anti-Pieten volledig genegeerd. Tot groot verdriet van de perswoordvoerder van Kick Out Zwarte Piet. Die meldde dat de groep werd uitgescholden voor “apen”. Al zou dit zo zijn, is dat niet netjes. Maar is dat nou een persbericht waardig? Er kon toch ook ‘domme ezels’ geroepen worden tegen deze groep? Dat is nou eenmaal een traditionele uitspraak in Nederland. En zeg nou zelf: de meeste mensen geloven dat ze van apen afstammen. Dus is dat dan zo erg? In elk geval deed KOZP erg zielig, in de hoop nog wat media-aandacht te krijgen. Dat is gelukt: RTV NH en Spitsnieuws besteedden hier aandacht aan. Gelukkig was men dit weer snel vergeten.

Anti-Pieten gooien handdoek in de ring
De eerste anti-Piet, ook wel ZeurPiet genoemd, is de blanke blondine Sunny Bergman. Deze dame maakte vorig jaar de documentaire Zwart als Roet, waarin ze wanhopig probeert een verband te vinden tussen Zwarte Piet, racisme en slavernij. Een mislukte poging. Sunny gooit de handdoek in de ring en laat Kick Out Zwarte Piet zonder blondine achter.

Geen draagvlak politieke verandering Zwarte Piet
Ook politiek gezien zullen de anti-Pieten bot vangen. Er is geen enkel draagvlak onder politieke partijen om Zwarte Piet bij wet vast te leggen of aan te passen. Alleen de PVV wil een Zwarte Pieten-wet waarin Zwarte Piet als ‘zwart figuur’ wordt vastgelegd en beschermd. Andere partijen zijn in overgrote meerderheid geen voorstander van Zwarte Piet in de wetgeving, op welke manier dan ook.


Zwarte Piet, een archetype onder vuur.

Welkom bij de Zwarte Pietendiscussie. Bijna een traditie in ons koude kikkerlandje.
In deze reeks hebben we het over de oorsprong van onze geliefde Pieterbaas. Is het een uiting van racisme voortgekomen uit de tijd van de slavernij of is het zwart schminken van gezichten een eeuwenoud gebruik dat gekoesterd moet worden?

Het Sinterklaasfeest is onderdeel van de voor-christelijke midwinterfeesten. Het feest wordt al duizenden jaren in Europa en zelfs daarbuiten gevierd. Uiteraard zijn er uiterlijke verschillen maar er zijn verrassend veel overeenkomsten.
Er is een Sinterklaasfiguur, een oude man met lange witte haren en baard en vaak in de persoon van Sint Nicolaas. Deze wordt vergezeld door een knecht die meestal zwart geschminkt is, overal aan schoorstenen luistert of er nog stoute kinderen zijn en in het bezit is van een roe en zak.
Enkele voorbeelden:





Volgens de Anti-Pieters is Zwarte Piet een racistisch stereotype dat herinnert aan de tijd van de slavernij. Een gevisualiseerd bewijs dat Zwarte Piet een slaaf moet voorstellen is dit:

Ter ondersteuning wordt kunsthistoricus Elmer Kolfin aangehaald die in dit artikel zelf aangeeft geen onderzoek gedaan te hebben naar de figuur Zwarte Piet zelf maar wel naar de slavernij.
Geen twijfel: 'Zwarte Piet stamt af van kindslaven'

Gek genoeg zien we weinig van Arnold Jan Scheer zijn onderzoek naar het Sinterklaasfeest. Zijn film Wild Geraas is niet welkom bij de nationale media.
Wild Geraas: belangrijkste documentaire over Zwarte Piet van het jaar

De eenzijdige berichtgeving over het ontstaan van Zwarte Piet heeft vervelende gevolgen.
Ouders houden kinderen bewust thuis vanwege Zwarte Piet

Terwijl dat helemaal niet nodig is.
Zwarte Piet mag gewoon zwart zijn



Pietennieuws
Vergulde pieten leiden opnieuw tot discussie
Vergulde Piet lijdt ook tot ophef.



quote:
Daar wordt aan de deur geklopt
Daar wordt aan de deur geklopt,
hard geklopt, zacht geklopt.
Daar wordt aan de deur geklopt.
Wie zou dat zijn ?
Wees maar gerust mijn kind.
Ik ben een goede vrind.
Want al ben ik zwart als roet,
'k Meen het toch goed.


Disclaimer: Elke gelijkenis van Sinterklaas en Zwarte Piet met bestaande personen berust op louter toeval.

Bedankt Sinterklaas & Zwarte Piet!

Tot volgend jaar! :) :W nu verder met de Vuurwerk discussie...

Hier verder.
wooblabalurg
pi_165972102
quote:
14s.gif Op zaterdag 15 oktober 2016 14:06 schreef Fir3fly het volgende:

[..]

Ik zal je helpen. Racisme vereist intentie.
Jusqu'ici tout va bien...
  zaterdag 15 oktober 2016 @ 15:59:09 #3
8369 speknek
Another day another slay
pi_165972217
quote:
14s.gif Op zaterdag 15 oktober 2016 15:31 schreef Fir3fly het volgende:

[..]

Probeer het eens te onderbouwen. Gewoon, doe eens een poging.

Verder dan 'sommige mensen ervaren het als racistisch' ben je niet gekomen.
Jawel hoor, maar misschien heb je het gemist. Ik zit nu ook weer te overwegen dit topic te verlaten omdat de :') blik zich in mijn gezicht aan het graveren is.

Ik zal de punten herhalen.

1. Jezef schminken als een karikatuur van een ras is racistisch, want het maakt van de huidskleur meer dan een huidskleur. Er is een argument te maken dat uberhaupt als een ander ras schminken racistisch is, omdat het waarde hecht aan de huidskleur, maar dat is op het moment niet relevant.
2. Jezelf schminken als een karikatuur van een ras is racistisch, omdat een karikatuur een spottende toon heeft. In dit geval bespot je iets waar mensen mee geboren worden. Niet veel anders dan wanneer Sinterklaas "Downer Pieten" heeft en we allemaal een kwijlsliert uit onze mond laten komen.
3. De rode lippen, dik kroeshaar, grote ringen, zijn karikaturaal, want ze zijn uitvergrotingen van een klassiek beeld van donkere mensen uit een tijd dat ze als minderwaardig werden gezien. Er is beeldmateriaal ten over van dit gedachtegoed.
4. De combinatie van deze uitvergrote kenmerken in een overdreven potsierlijk pakje is afkomstig uit een tijd dat dit specifiek werd gebruikt om zwarten weg te zetten als grappige apen die minderwaardig en mikpunt van spot waren.
5. Zwarte piet was oorspronkelijk een knecht, totdat punt 4 bon ton werd, en is daarna steeds meer een karikatuur naar dit voorbeeld geworden.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zaterdag 15 oktober 2016 @ 16:02:02 #4
3542 Gia
User under construction
pi_165972267
Zwarte piet is niet zwart om zwarten te beledigen.
Racisme is onderscheid maken op grond van afkomst of raciale kenmerken. Dat doet zwarte piet niet. Hij maakt geen onderscheid, is niet ondergeschikt, geen slaaf. Speelt alleen een vrolijke zwarte pias.
pi_165972282
Je kan dan ook hoogstens concluderen dat er een kleine groep mensen is die -van mening- zijn dat het racistisch is. Objectief stellen dat zwarte piet racistisch is is simpelweg onmogelijk.

En daarom blijf ik terugvallen op de ideale oplossing: Iedereen bepaalt voor zichzelf hoe ze invulling geven aan het feestje. Het enige geluid dat je dan overhoudt zijn mensen die zich laten dienen door zieke bemoeizucht en die kunnen prima genegeerd worden.
Conscience do cost.
  zaterdag 15 oktober 2016 @ 16:06:34 #6
8369 speknek
Another day another slay
pi_165972310
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 oktober 2016 16:02 schreef Gia het volgende:
Zwarte piet is niet zwart om zwarten te beledigen.
Nee maar de manier waarop we onszelf zwart maken beledigt zwarten, dat is het subtiele verschil.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zaterdag 15 oktober 2016 @ 16:08:09 #7
8369 speknek
Another day another slay
pi_165972324
.

[ Bericht 99% gewijzigd door speknek op 15-10-2016 16:08:20 ]
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_165972332
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 oktober 2016 16:06 schreef speknek het volgende:

[..]

Nee maar de manier waarop we onszelf zwart maken beledigt zwarten, dat is het subtiele verschil.
Nee hoor, ik ken genoeg donkere mensen die het daar niet mee eens zijn.
  zaterdag 15 oktober 2016 @ 16:22:48 #9
8369 speknek
Another day another slay
pi_165972479
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 oktober 2016 16:08 schreef RobbieRonald het volgende:
Nee hoor, ik ken genoeg donkere mensen die het daar niet mee eens zijn.
Ok.

Ergens betwijfel ik dat je een hoop donkere mensen kent, maar het is niet zo relevant. Dat SGP vrouwen zich niet seksistisch bejegend worden wil niet zeggen dat dat niet zo is. Daarnaast hadden we een aantal jaar terug al een onderzoek uit Amsterdam dat een meerderheid van de Surinamers en Antillianen zwarte piet als beledigend zagen, en ik gok zo dat het een stuk hoger geworden is sindsdien nu mensen er veel meer overna gedacht hebben.

Maar zelfs dan. Het was ooit absoluut beledigend, en dit blijft zo, zo lang als mensen dat voelen. Pas als niemand hakenkruisen meer erg vindt, is het niet meer erg. Tot die tijd: niet mee rondlopen.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_165972588
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 oktober 2016 16:08 schreef RobbieRonald het volgende:

[..]

Nee hoor, ik ken genoeg donkere mensen die het daar niet mee eens zijn.
Jouw persoonlijke anekdote is de beste anekdote.
wooblabalurg
pi_165972623
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 oktober 2016 16:22 schreef speknek het volgende:

[..]

Ok.

Ergens betwijfel ik dat je een hoop donkere mensen kent, maar het is niet zo relevant. Dat SGP vrouwen zich niet seksistisch bejegend worden wil niet zeggen dat dat niet zo is. Daarnaast hadden we een aantal jaar terug al een onderzoek uit Amsterdam dat een meerderheid van de Surinamers en Antillianen zwarte piet als beledigend zagen, en ik gok zo dat het een stuk hoger geworden is sindsdien nu mensen er veel meer overna gedacht hebben.

Maar zelfs dan. Het was ooit absoluut beledigend, en dit blijft zo, zo lang als mensen dat voelen. Pas als niemand hakenkruisen meer erg vindt, is het niet meer erg. Tot die tijd: niet mee rondlopen.
Waarom zou je daar aan twijfelen, je kent mij toch helemaal niet? Rare opmerking.

Natuurlijk kunnen anderen zich wel beledigt voelen maar jouw stelling dat iedere "zwarte" beledigt wordt klopt gewoon niet. Als iemand zich niet beledigt voelt, is hij/zij ook niet beledigd. Je andere voorbeelden zijn dan ook niet relevant.
pi_165972652
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 oktober 2016 16:32 schreef Baconbus het volgende:

[..]

Jouw persoonlijke anekdote is de beste anekdote.
Ik kan ook wel een quote van een donker persoon zoeken als je wilt?
pi_165972671
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 oktober 2016 16:36 schreef RobbieRonald het volgende:

[..]

Ik kan ook wel een quote van een donker persoon zoeken als je wilt?
Hoeft niet zo voor mij. Wou alleen aangeven dat wat jij ervaart voor een ander andersom kan zijn.
wooblabalurg
pi_165972782
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 oktober 2016 16:37 schreef Baconbus het volgende:

[..]

Hoeft niet zo voor mij. Wou alleen aangeven dat wat jij ervaart voor een ander andersom kan zijn.
Oké. Had het idd beter met een quote kunnen aantonen.
pi_165972804
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 oktober 2016 16:22 schreef speknek het volgende:

[..]

Maar zelfs dan. Het was ooit absoluut beledigend, en dit blijft zo, zo lang als mensen dat voelen. Pas als niemand hakenkruisen meer erg vindt, is het niet meer erg. Tot die tijd: niet mee rondlopen.
Ik vind het erg dat er nog steeds mensen zijn die vrijwillig korfballen. Wanneer gaan ze nu stoppen? ;(
Conscience do cost.
  zaterdag 15 oktober 2016 @ 16:52:59 #16
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_165972879
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 oktober 2016 15:59 schreef speknek het volgende:

[..]

Jawel hoor, maar misschien heb je het gemist. Ik zit nu ook weer te overwegen dit topic te verlaten omdat de :') blik zich in mijn gezicht aan het graveren is.

Ik zal de punten herhalen.

1. Jezef schminken als een karikatuur van een ras is racistisch
Het is geen karikatuur meer.

quote:
2. Jezelf schminken als een karikatuur van een ras is racistisch
Het is geen karikatuur meer.
quote:
3. De rode lippen, dik kroeshaar, grote ringen, zijn karikaturaal, want ze zijn uitvergrotingen van een klassiek beeld van donkere mensen uit een tijd dat ze als minderwaardig werden gezien. Er is beeldmateriaal ten over van dit gedachtegoed.
Voel je hem al aankomen?

Je gaat er vanuit dat iedereen die zich als zwarte piet verkleedt dat doet omdat zwarte piet gebaseerd is op een karikatuur. Dat is natuurlijk onzin, en daarnaast heb je zelf ook al aangegeven dat de originele oorsprong niet relevant is. Zwarte piet als cultureel fenomeen is volkomen los van de origine komen te staan.

Net zoals het hakenkruis voor de jaren 30 een onschuldig symbool was.

Dus probeer het nog eens.
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
  zaterdag 15 oktober 2016 @ 16:53:18 #17
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_165972886
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 oktober 2016 16:06 schreef speknek het volgende:

[..]

Nee maar de manier waarop we onszelf zwart maken beledigt zwarten, dat is het subtiele verschil.
Alle zwarten?
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
pi_165972903
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 oktober 2016 16:32 schreef Baconbus het volgende:

[..]

Jouw persoonlijke anekdote is de beste anekdote.
Ik ken er ook wel een paar die het er niet mee eens zijn, zouden de mensen hier eens allemaal hun ervaringen kunnen posten?
  zaterdag 15 oktober 2016 @ 16:55:53 #19
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_165972916
Daarnaast is 'ik voel me beledigd' nooit een geldig argument.
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
pi_165973000
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 oktober 2016 16:54 schreef john2406 het volgende:

[..]

Ik ken er ook wel een paar die het er niet mee eens zijn, zouden de mensen hier eens allemaal hun ervaringen kunnen posten?
Ik ben benieuwd.
wooblabalurg
pi_165973005
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 oktober 2016 16:54 schreef john2406 het volgende:

[..]

Ik ken er ook wel een paar die het er niet mee eens zijn, zouden de mensen hier eens allemaal hun ervaringen kunnen posten?
Niemand hier beweert dat alle donkere mensen zich niet beledigd voelen.
pi_165973030
quote:
17s.gif Op zaterdag 15 oktober 2016 17:02 schreef Baconbus het volgende:

[..]

Ik ben benieuwd.
Wel maar 1 reactie per persoon he, niet dat je nou denk ik reageer een paar keer meer erop.
Zo werkt mij berekening dan niet!

Voel me trouwens ook gediscrimineerd als dit soort zeg dat ik geen goeie nasi kan bakken.
pi_165973047
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 oktober 2016 17:04 schreef john2406 het volgende:

[..]

Wel maar 1 reactie per persoon he, niet dat je nou denk ik reageer een paar keer meer erop.
Zo werkt mij berekening dan niet!

Voel me trouwens ook gediscrimineerd als dit soort zeg dat ik geen goeie nasi kan bakken.
Je gaat nu jezelf blackface schminken en je verkleden als karikatuur vergelijken met kritiek op jouw nasi?
wooblabalurg
pi_165973073
quote:
5s.gif Op zaterdag 15 oktober 2016 17:05 schreef Baconbus het volgende:

[..]

Je gaat nu jezelf blackface schminken en je verkleden als karikatuur vergelijken met kritiek op jouw nasi?
Mijn gezicht schikt er niet voor, dus waarom, als ik in de stront spring spring jij dan ook?
pi_165973081
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 oktober 2016 17:06 schreef john2406 het volgende:

[..]

Mijn gezicht schikt er niet voor, dus waarom, als ik in de stront spring spring jij dan ook?
Volgens mij ben je met je gezicht op je toetsenbord gevallen.
wooblabalurg
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')