abonnement Unibet Coolblue
pi_165896699
Wanhopige Anti-Pieten door succes Zwarte Piet

Anti-Pieten in Nederland proberen met man en macht om Nederland roet-vrij te krijgen. Men wil af van Zwarte Piet.

Onder leiding van niemand minder dan Tanja Jess, Sylvana Simons, de Eramus Universiteit. Paul de Leeuw, Angela Groothuizen en Jerry Affriyie wordt gepoogd Piet zwart te maken, alhoewel… niet letterlijk dan. Men wil af van de zwarte of bruine kleur van Zwarte Piet. Hoe vervelend het ook voor deze groep onruststokers is: hun protesten werken averechts. Zwarte Piet lijkt populairder dan ooit. 2015 is een zeer succesvol jaar voor Zwarte Piet. De Anti-Pieten zien het succes van Zwarte Piet niet zitten en doen nog een paar wanhopige pogingen Piet voor altijd te verbannen. Zonder succes. Een overzicht:

Kick Out Zwarte Piet zonder succes in Meppel
Hoe sneu moet je zijn om af te reizen naar Meppel om te demonstreren tijdens de nationale intocht, de Sintocht? Kick Out Zwarte Piet wist 4 bussen vol te proppen met ZeurPieten (pepernoten verboden) en reisde af van Rotterdam naar Meppel op zaterdag 14 november 2015. Bezoekers bleken niet onder de indruk. Dichtbij Sinterklaas kon de protestclub niet komen. De groep ging roemloos ten onder en verliet Drenthe zonder succes. Hoe hard de groep ook roept in persberichten dat deze demonstratie succesvol was. Inwoners van Meppel en Drenthe meldden ZwartePieterman dat men de club ZeurPieten onder leiding van Jerry Affriyie geen blik waardig gunde. “Negeren”, was het woord dat ZwartePieterman hoorde in Meppel.

Kick Out Zwarte Piet-protest bij Pietendorp in Enkhuizen
Bij het Nationale Pietendorp in Enkhuizen was het lekker druk het afgelopen weekend. Voor de ingang van het Zuiderzeemuseum stond een handvol ZeurPieten te demonstreren. Mensen van de actieclub Kick Out Zwarte Piet probeerden een feestje voor kinderen en hun ouders te verstoren. Ook deze keer werden de anti-Pieten volledig genegeerd. Tot groot verdriet van de perswoordvoerder van Kick Out Zwarte Piet. Die meldde dat de groep werd uitgescholden voor “apen”. Al zou dit zo zijn, is dat niet netjes. Maar is dat nou een persbericht waardig? Er kon toch ook ‘domme ezels’ geroepen worden tegen deze groep? Dat is nou eenmaal een traditionele uitspraak in Nederland. En zeg nou zelf: de meeste mensen geloven dat ze van apen afstammen. Dus is dat dan zo erg? In elk geval deed KOZP erg zielig, in de hoop nog wat media-aandacht te krijgen. Dat is gelukt: RTV NH en Spitsnieuws besteedden hier aandacht aan. Gelukkig was men dit weer snel vergeten.

Anti-Pieten gooien handdoek in de ring
De eerste anti-Piet, ook wel ZeurPiet genoemd, is de blanke blondine Sunny Bergman. Deze dame maakte vorig jaar de documentaire Zwart als Roet, waarin ze wanhopig probeert een verband te vinden tussen Zwarte Piet, racisme en slavernij. Een mislukte poging. Sunny gooit de handdoek in de ring en laat Kick Out Zwarte Piet zonder blondine achter.

Geen draagvlak politieke verandering Zwarte Piet
Ook politiek gezien zullen de anti-Pieten bot vangen. Er is geen enkel draagvlak onder politieke partijen om Zwarte Piet bij wet vast te leggen of aan te passen. Alleen de PVV wil een Zwarte Pieten-wet waarin Zwarte Piet als ‘zwart figuur’ wordt vastgelegd en beschermd. Andere partijen zijn in overgrote meerderheid geen voorstander van Zwarte Piet in de wetgeving, op welke manier dan ook.


Zwarte Piet, een archetype onder vuur.

Welkom bij de Zwarte Pietendiscussie. Bijna een traditie in ons koude kikkerlandje.
In deze reeks hebben we het over de oorsprong van onze geliefde Pieterbaas. Is het een uiting van racisme voortgekomen uit de tijd van de slavernij of is het zwart schminken van gezichten een eeuwenoud gebruik dat gekoesterd moet worden?

Het Sinterklaasfeest is onderdeel van de voor-christelijke midwinterfeesten. Het feest wordt al duizenden jaren in Europa en zelfs daarbuiten gevierd. Uiteraard zijn er uiterlijke verschillen maar er zijn verrassend veel overeenkomsten.
Er is een Sinterklaasfiguur, een oude man met lange witte haren en baard en vaak in de persoon van Sint Nicolaas. Deze wordt vergezeld door een knecht die meestal zwart geschminkt is, overal aan schoorstenen luistert of er nog stoute kinderen zijn en in het bezit is van een roe en zak.
Enkele voorbeelden:





Volgens de Anti-Pieters is Zwarte Piet een racistisch stereotype dat herinnert aan de tijd van de slavernij. Een gevisualiseerd bewijs dat Zwarte Piet een slaaf moet voorstellen is dit:

Ter ondersteuning wordt kunsthistoricus Elmer Kolfin aangehaald die in dit artikel zelf aangeeft geen onderzoek gedaan te hebben naar de figuur Zwarte Piet zelf maar wel naar de slavernij.
Geen twijfel: 'Zwarte Piet stamt af van kindslaven'

Gek genoeg zien we weinig van Arnold Jan Scheer zijn onderzoek naar het Sinterklaasfeest. Zijn film Wild Geraas is niet welkom bij de nationale media.
Wild Geraas: belangrijkste documentaire over Zwarte Piet van het jaar

De eenzijdige berichtgeving over het ontstaan van Zwarte Piet heeft vervelende gevolgen.
Ouders houden kinderen bewust thuis vanwege Zwarte Piet

Terwijl dat helemaal niet nodig is.
Zwarte Piet mag gewoon zwart zijn



Pietennieuws
Vergulde pieten leiden opnieuw tot discussie
Vergulde Piet lijdt ook tot ophef.



quote:
Daar wordt aan de deur geklopt
Daar wordt aan de deur geklopt,
hard geklopt, zacht geklopt.
Daar wordt aan de deur geklopt.
Wie zou dat zijn ?
Wees maar gerust mijn kind.
Ik ben een goede vrind.
Want al ben ik zwart als roet,
'k Meen het toch goed.


Disclaimer: Elke gelijkenis van Sinterklaas en Zwarte Piet met bestaande personen berust op louter toeval.

Bedankt Sinterklaas & Zwarte Piet!

Tot volgend jaar! :) :W nu verder met de Vuurwerk discussie...

Hier verder.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165896709
quote:
9s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:19 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Daar was al mee begonnen dus maar toen vonden pro Pieten het weer nodig de gekleurde Pieten tot de grond toe af te branden met hun boze toontjes. -O-
Dat ziet er toch ook niet uit die gekleurde Pieten, dat is pas akward!
Piet moet gewoon zwart zijn, zo zwart als roet.

regenboogpiet.jpg
pi_165896727
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:20 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Het is PowNed, alsof ik dat serieus neem.

Het is gewoon grappig.
Daar is dus echt niets grappigs aan.
Dat ook mensen van die afkomst fucked up vooroordelen aannemen maakt die vooroordelen niet ineens leuk. Laat juist zien hoe zwaar dat soort vooroordelen in kunnen werken.
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 17:24:29 #4
39333 Zelva
Fortunate observer of time
pi_165896739
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:16 schreef erodome het volgende:

[..]

Echt heel erg naief dit, sterker nog ongeloofwaardig.
Een ad hominem erin gooien is geen steekhoudend argument.

quote:
Ken de geschiedenis van piet zoals we hem nu hebben en je weet gewoon dat het van een donker persoon afkomt.
'Je weet gewoon' is geen steekhoudend argument.

quote:
Zp is een karikatuur van een donker mens en dat is gewoonweg een feit.
Iets gewoonweg een feit noemen, maakt het geen feit en is geen steekhoudend argument.

quote:
Dat hede ten dage dat karikatuur niet meer negatief is doet daar niets vanaf.
Blijven herhalen dat het een karikatuur is, maakt het geen karikatuur en is geen steekhoudend argument.

quote:
Dat ontkennen maakt de discussie alleen maar lastiger. Praat liever over of het wel kwalijk is dat er tegenwoordig een positief karikatuur wordt gebruikt. Dan kom je namelijk met echte argumenten ipv domme leugens.
Weet je was pas echt een discussie lastig, nee, onmogelijk maakt? Iemand die vanuit een bekrompen wereldje maar continue dezelfde mening blijft spuien, maar dat niet kan en/of wil onderbouwen. Want argumenten heb je niet, nul komma nul.
pi_165896752
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:24 schreef erodome het volgende:

[..]

Daar is dus echt niets grappigs aan.
Dat ook mensen van die afkomst fucked up vooroordelen aannemen maakt die vooroordelen niet ineens leuk. Laat juist zien hoe zwaar dat soort vooroordelen in kunnen werken.
Nee, dat laat juist zien dat mensen met een donkere huidskleur ook zoiets hebben van maak je niet zo druk, no spang brada en laten we de kindertjes gewoon blij maken!
pi_165896758
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:22 schreef WhateverWhatever het volgende:

[..]

Dat ziet er toch ook niet uit die gekleurde Pieten, dat is pas akward!
Piet moet gewoon zwart zijn, zo zwart als roet.

[ afbeelding ]
Dat is gewoon een kwestie van smaak. Ik vind het dan weer smakeloos dat je je zwart schminkt als je weet dat er een negatieve historie achter schuilgaat.
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_165896760
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:24 schreef Zelva het volgende:

[..]

Een ad homimen erin gooien is geen steekhoudend argument.

[..]

'Je weet gewoon' is geen steekhoudend argument.

[..]

Iets gewoonweg een feit noemen, maakt het geen feit en is geen steekhoudend argument.

[..]

Blijven herhalen dat het een karikatuur is, maakt het geen karikatuur en is geen steekhoudend argument.

[..]

Weet je was pas echt een discussie lastig, nee, onmogelijk maakt? Iemand die vanuit een bekrompen wereldje maar continue dezelfde mening blijft spuien, maar dat niet kan en/of wil onderbouwen. Want argumenten heb je niet, nul komma nul.
Sorry hoor, maar verdiep je in de geschiedenis van het piet figuur zoals het nu gevoerd wordt en het is gewoon een feit.
Echt helemaal niemand die zich er serieus in heeft verdiept die anders zegt (wel dat het nu niet meer kwalijk is!).
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
pi_165896803
quote:
18s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:25 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Dat is gewoon een kwestie van smaak. Ik vind het dan weer smakeloos dat je je zwart schminkt als je weet dat er een negatieve historie achter schuilgaat.
Zwart als ROET als roet wit was geweest waren de Pieten WIT, waren dan een groep blanken actie gaan voeren? Ik denk het niet.
pi_165896820
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:24 schreef erodome het volgende:

[..]

Daar is dus echt niets grappigs aan.
Dat ook mensen van die afkomst fucked up vooroordelen aannemen maakt die vooroordelen niet ineens leuk. Laat juist zien hoe zwaar dat soort vooroordelen in kunnen werken.
Ach, overdrijven is ook een vak.

De man is notabene zelf zwart.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165896826
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:29 schreef WhateverWhatever het volgende:

[..]

Zwart als ROET als roet wit was geweest waren de Pieten WIT, waren dan een groep blanken actie gaan voeren? Ik denk het niet.
Aha, dus omdat we - nogal racistisch - zingen "ook al is hij zwart als roet, hij meent het toch goed" moeten we dit aspect in stand houden?

Ik zie niet waarom we dat liedje niet gewoon in de prullenbak zouden mikken.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165896842
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:31 schreef Molurus het volgende:

[..]

Aha, dus omdat we - nogal racistisch - zingen "ook al is hij zwart als roet, hij meent het toch goed" moeten we dit aspect in stand houden?
Kijk dat mag van mij best geschrapt worden, genoeg andere liedjes.

Maar de man heet ZWARTE Piet, niet gele Piet of rode Piet.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 17:32:47 #12
39333 Zelva
Fortunate observer of time
pi_165896847
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:26 schreef erodome het volgende:

[..]

Sorry hoor, maar verdiep je in de geschiedenis van het piet figuur zoals het nu gevoerd wordt en het is gewoon een feit.
Ontduiken en omkeren van de bewijslast is geen steekhoudend argument.

quote:
Echt helemaal niemand die zich er serieus in heeft verdiept die anders zegt (wel dat het nu niet meer kwalijk is!).
Ook deze ad hominem is geen steekhoudend argument.
pi_165896851
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:32 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Kijk dat mag van mij best geschrapt worden, genoeg andere liedjes.

Maar de man heet ZWARTE Piet, niet gele Piet of rode Piet.
Als we hem nou gewoon Piet noemen? Probleem opgelost.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165896857
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:26 schreef erodome het volgende:

[..]

Sorry hoor, maar verdiep je in de geschiedenis van het piet figuur zoals het nu gevoerd wordt en het is gewoon een feit.
Echt helemaal niemand die zich er serieus in heeft verdiept die anders zegt (wel dat het nu niet meer kwalijk is!).
Waar komt ZP precies vandaan dan, dat hele blackface verhaal klopt niet, dat weet je?
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165896859
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:29 schreef WhateverWhatever het volgende:

[..]

Zwart als ROET als roet wit was geweest waren de Pieten WIT, waren dan een groep blanken actie gaan voeren? Ik denk het niet.
Zulke domme liedjes worden dan ook tegenwoordig niet meer geschreven
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 17:33:36 #16
39333 Zelva
Fortunate observer of time
pi_165896863
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:33 schreef Molurus het volgende:

[..]

Als we hem nou gewoon Piet noemen? Probleem opgelost.
Welk probleem?
pi_165896870
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:33 schreef Zelva het volgende:

[..]

Welk probleem?
Zie TT.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165896872
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:33 schreef Molurus het volgende:

[..]

Als we hem nou gewoon Piet noemen? Probleem opgelost.
Zo wordt hij ook bij het Sinterklaasjournaal genoemd. Wegwijspiet ,Hoofdpiet, nooit 'zwart' ervoor.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165896887
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:34 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Zo wordt hij ook bij het Sinterklaasjournaal genoemd. Wegwijspiet ,Hoofdpiet, nooit 'zwart' ervoor.
^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165896894
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:34 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Zo wordt hij ook bij het Sinterklaasjournaal genoemd. Wegwijspiet ,Hoofdpiet, nooit 'zwart' ervoor.
Niks mis mee en het boeit kinderen al helemaal niet
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_165896895
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:35 schreef Molurus het volgende:

[..]

^O^
Daarom zeg ik, in der loop der jaren is het aangepast en nu is het prima.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 17:36:08 #22
39333 Zelva
Fortunate observer of time
pi_165896900
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:34 schreef Molurus het volgende:

[..]

Zie TT.
Heel veel mensen hebben bij iets wel pijnlijke associaties. Dat maakt het niet tot een maatschappelijk probleem, ook niet als je heel hard gaat schreeuwen.
pi_165896901
quote:
14s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:35 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Niks mis mee en het boeit kinderen al helemaal niet
Toch zijn ze echt zwart, niet geel of rood.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165896902
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:36 schreef Zelva het volgende:

[..]

Heel veel mensen hebben bij iets wel pijnlijke associaties. Dat maakt het niet tot een maatschappelijk probleem.
Amen.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165896907
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:36 schreef Zelva het volgende:

[..]

Heel veel mensen hebben bij iets wel pijnlijke associaties. Dat maakt het niet tot een maatschappelijk probleem.
Als het geen essentieel onderdeel is, en dat is het in dit geval niet, kun je er wel rekening mee houden.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165896911
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:36 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Toch zijn ze echt zwart, niet geel of rood.
We zijn dan ook nog steeds in discussie over de kleur van Piet :Y
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_165896923
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:36 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Toch zijn ze echt zwart, niet geel of rood.
Je weet dat het fictieve personages betreft, toch? :P
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165896926
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:36 schreef Molurus het volgende:

[..]

Als het geen essentieel onderdeel is, en dat is het in dit geval niet
Dat kun jij niet voor de rest van Nederland bepalen lijkt me.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165896939
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:37 schreef Molurus het volgende:

[..]

Je weet dat het fictieve personages betreft, toch? :P
Nee, wat vertel je me nou. :P
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 17:39:14 #30
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_165896940
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:38 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Dat kun jij niet voor de rest van Nederland bepalen lijkt me.
Molurus is stiekem Mark Rutte, wist je dat niet?
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_165896956
quote:
10s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:37 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

We zijn dan ook nog steeds in discussie over de kleur van Piet :Y
Ja en ik vind het prima zo.

ZP is geen 'neger', maar een fictief personage.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165896972
quote:
11s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:39 schreef Perrin het volgende:

[..]

Molurus is stiekem Mark Rutte, wist je dat niet?
Zit onze Premier ook op FOK!? :D

Wilders wel als ik sommige berichten lees. :P
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165896974
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:38 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Dat kun jij niet voor de rest van Nederland bepalen lijkt me.
Dat kan ik zeker wel.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165896978
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:40 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Ja en ik vind het prima zo.

ZP is geen 'neger', maar een fictief personage.
ZP is gebaseerd op een karikatuur van een neger.
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_165896982
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:40 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat kan ik zeker wel.
Nee, gewoon nee. Hoe arrogant ben je dan? :')

Waarom doet jouw mening er meer toe dan 'de rest'?
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165896992
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:41 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Nee, gewoon nee. Hoe arrogant ben je dan? :')

Waarom doet jouw mening er meer toe dan 'de rest'?
Iemand die dat essentieel noemt lijkt mij ondubbelzinnig een racist. :P
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165896998
quote:
6s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:41 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

ZP is gebaseerd op een karikatuur van een neger.
Ik zij net al tegen iemand anders dat er vele verhalen zijn over de afkomst van ZP.

Kort gezegd, het is te lang geleden we zullen het nooit zeker weten.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 17:43:41 #38
138876 Andromache
PJ/De KastAlter Bridge-fan
pi_165897016
Heerlijk, het is nog maar oktober. Wanneer begint het matten? ^O^
== houdt van sterke anekdotes voor op feesten en partijen ==
--- Ga van dat gas af! - Laat Groningen niet zakken ---
Don't give up Andro: https://www.youtube.com/watch?v=VjEq-r2agqc O+
*O* ESF-gekkie: justice for Elvana en justice for Keiino :'( *O*
pi_165897025
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:42 schreef Molurus het volgende:

[..]

Iemand die dat essentieel noemt lijkt mij ondubbelzinnig een racist. :P
Iemand die het prima vindt dat ZP zwart is en denkt dat dat van belang is bij intochten is een racist?

Wel veel racisten bij al die intochten.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 17:44:57 #40
3542 Gia
User under construction
pi_165897037
Sorry, ben effe weg geweest, dus nog even een reaktie uit het vorige topic:
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:16 schreef erodome het volgende:

Zp is een karikatuur van een donker mens en dat is gewoonweg een feit. Dat hede ten dage dat karikatuur niet meer negatief is doet daar niets vanaf.

ZP is afgebeeld als de zwarte negerslaafjes die de rijke Spanjaarden vroeger hadden.
Daarvoor bestond ZP niet eens als zodanig en werd zeker niet Piet genoemd.
De naam Piet is een vernederlandsing van de naam Pedro, Spaans...

Ergo, als je ZP op een bepaald moment het uiterlijk gaat geven van een zwarte bediende, dan kun je ook in een later stadium het uiterlijk geven van een schoorsteenveger, ook zwart, maar dan van roet. Het verhaal is niet statisch, kan aan de tijd aangepast worden.
Zoveel mensen hebben geen schoorsteen meer, dus is het logisch als er ook Pieten zijn die niet zwart zijn.

Stellen dat ZP een karikatuur is van een neger is gewoon niet waar. Oorspronkelijk niet, ooit wel, maar nu niet meer. Al 70 jaar niet meer.
pi_165897042
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:43 schreef Andromache het volgende:
Heerlijk, het is nog maar oktober. Wanneer begint het matten? ^O^
Niet, mensen die om dit soort shit gaan vechten zijn echt bijzonder achterlijk.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165897043
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:42 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Ik zij net al tegen iemand anders dat er vele verhalen zijn over de afkomst van ZP.

Kort gezegd, het is te lang geleden we zullen het nooit zeker weten.
Dat weten we wel zeker.
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_165897053
quote:
6s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:45 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Dat weten we wel zeker.
Nou prima, geef maar een bron dan ga ik dat lezen.

Ik weet wel zeker dat je die niet kan geven.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165897073
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:44 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Iemand die het prima vindt dat ZP zwart is en denkt dat dat van belang is bij intochten is een racist?

Wel veel racisten bij al die intochten.
Jij denkt dat die allemaal vinden dat het essentieel is dat Piet zwart is? Kom nou.

Bovendien zullen die mensen nog steeds een goede reden moeten hebben om dat te vinden. Die heb ik nog niet gehoord, ook niet van jou.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165897090
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:46 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Nou prima, geef maar een bron dan ga ik dat lezen.

Ik weet wel zeker dat je die niet kan geven.
Bronnen worden er al 31 deeltjes gegeven :')
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 17:48:44 #46
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_165897101
Vinden de mensen die Zwarte Piet racistisch vinden, onderstaand ook racistisch?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_165897103
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:47 schreef Molurus het volgende:

[..]

Jij denkt dat die allemaal vinden dat het essentieel is dat Piet zwart is? Kom nou.

Bovendien zullen die mensen nog steeds een goede reden moeten hebben om dat te vinden. Die heb ik nog niet gehoord, ook niet van jou.
Bij intochten wel ja, Sinterklaasjournaal is ook best leidend hierin.

Wat je thuis doet om het te vieren zal mij een zorg wezen.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165897112
quote:
9s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:48 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Bronnen worden er al 31 deeltjes gegeven :')
Ik vraag het aan jou.

Het is gwn gelul, er is geen sluitende verklaring waar Zwarte Piet vandaan komt.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165897132
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:49 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Bij intochten wel ja, Sinterklaasjournaal is ook best leidend hierin.

Wat je thuis doet om het te vieren zal mij een zorg wezen.
Maar wat is dan die goede reden om te vinden dat het essentieel is dat Piet zwart is?

"Het is traditie" zie ik zeker niet als goede reden ieg.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 17:52:23 #50
3542 Gia
User under construction
pi_165897136
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:33 schreef BoneThugss het volgende:

Waar komt ZP precies vandaan dan, dat hele blackface verhaal klopt niet, dat weet je?
Nog maar een keer het verhaal van Sint Nicolaas:

http://www.heiligen.net/heiligen/12/06/12-06-0350-nicolaas.php

Zoals je kunt lezen geloofden de mensen op enig moment dat Sinterklaas uit Spanje kwam. Omdat men aan de Spaanse hoven negerslaafjes in dienst had, werd die ook aan Sinterklaas toegeschreven. Voor die tijd had Sinterklaas helemaal geen personeel, los van wat secretarissen.

Na de oorlog waren de bevrijders met een kleurtje niet zo blij met Zwarte Piet in zijn rol als Spaans negerslaafje en is het verhaal aangepast naar de schoorsteenveger.
Dat is alweer bijna 70 jaar geleden.

Toch blijven er mensen volharden in het verhaal van de slaaf. Soort van zelfkastijding of zo.
Of ze willen bewezen hebben dat ZP een negerslaaf moet voorstellen, want dan hebben ze een reden om em te kunnen verbieden. Als ze meegaan in het verhaal van de schoorsteenveger, wat echt elk kind gelooft, dan kunnen ze niet meer klagen over hun slavenverleden en dat is zo saai.
pi_165897143
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:50 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Ik vraag het aan jou.

Het is gwn gelul, er is geen sluitende verklaring waar Zwarte Piet vandaan komt.
http://www.meertens.knaw.(...)-dossier-zwarte-piet

Veel leesplezier!
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_165897155
quote:
Ik ga het lezen, bedankt.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165897171
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:52 schreef Gia het volgende:

[..]

Dit is interessant, dankje!

Ik heb wel eens gelezen dat Sinterklaas eigenlijk uit Turkije kwam.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165897174
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:54 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Dit is interessant, dankje!

Ik heb wel eens gelezen dat Sinterklaas eigenlijk uit Turkije kwam.
Klopt. En pieten had ie niet, laat staan zwarte.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165897194
Sorry hoor maar als dit al in de eerste zinnen staat.

'Volgens de overlevering'

'Historisch gesproken is er over hem nagenoeg niets bekend. Des te meer weten de legendes over hem te vertellen.'
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 17:57:17 #56
3542 Gia
User under construction
pi_165897210
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:49 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Bij intochten wel ja, Sinterklaasjournaal is ook best leidend hierin.

Wat je thuis doet om het te vieren zal mij een zorg wezen.
Ik vind het prima dat Piet bij de officiële intocht meer kleuren heeft, waaronder zwart en bruin. Dan kan iedereen het thuis vieren zoals ze zelf willen.
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 17:57:38 #57
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_165897213
Wat betreft raciale stereotypen in de Efteling :P
Monsieur Cannibale krijgt regenboogkleuren

Maar is elke kolderieke stereotypering van mensen van andere rassen meteen laakbaar racisme? Mag je eigenlijk alleen de draak steken met of ludieke afbeeldingen maken van personen van je eigen ras?
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_165897225
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:54 schreef Molurus het volgende:

[..]

Klopt. En pieten had ie niet, laat staan zwarte.
Dit staan in iemand zijn 'bron'.

'Nicolaas moet geboren zijn rond 280 in de Griekse stad Patras''.

Zie je nou wel, we weten het gewoon niet, te lang geleden.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 17:59:16 #59
3542 Gia
User under construction
pi_165897245
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:57 schreef Nielsch het volgende:

[..]

Oh ik dacht dat die racistische pro-pieten met hun doodsbedreigingen die nodig hebben, maar blijkbaar heb ik er een nodig voor mijn mening. Jaja, zo kennen we de bange blankmens weer; iedereen met een andere mening is ziek.
Had het niet over je mening, maar over je bezetenheid.
pi_165897254
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:58 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Dit staan in iemand zijn 'bron'.

Nicolaas moet geboren zijn rond 280 in de Griekse stad Patras.

Zie je nou wel, we weten het gewoon niet, te lang geleden.
Er is behoorlijk wat over hem bekend hoor.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nicolaas_van_Myra
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 18:02:27 #61
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_165897293
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:57 schreef Perrin het volgende:
Wat betreft raciale stereotypen in de Efteling :P
Monsieur Cannibale krijgt regenboogkleuren

Maar is elke kolderieke stereotypering van mensen van andere rassen meteen laakbaar racisme? Mag je eigenlijk alleen de draak steken met of ludieke afbeeldingen maken van personen van je eigen ras?
Anyone? Waar ligt de grens van raciale stereotypen?
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 18:04:37 #62
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_165897322
Sinterklaas zou eigenlijk de bruine moeten zijn.
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 18:12:53 #63
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165897440
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:56 schreef BoneThugss het volgende:
Sorry hoor maar als dit al in de eerste zinnen staat.

'Volgens de overlevering'

'Historisch gesproken is er over hem nagenoeg niets bekend. Des te meer weten de legendes over hem te vertellen.'
Misschien is het je niet opgevallen, maar
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
... de geschiedenis van Sinterklaas moet je dus zoeken in de cultuurgeschiedenis. Er zijn verschillende boeken over geschreven.
pi_165897534
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:12 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Oké, dankjewel voor de info. Maar dan zou je dus kunnen zeggen dat er geen 'officieel' verhaal is?

Tuurlijk, het is nu niet meer dan een sprookjesfiguur die wordt gespeeld door mensen die daar een vergoeding voor krijgen of vrijwilligers.

Dan kan je dus ook concluderen dat een sprookjesfiguur niet beledigd kan zijn, niet?
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165897542
Ik snap wel dat ze er zo tegen zijn. Het zet een beetje een onrealistische standaard voor de donkere mens, een donker iemand die wel gewoon werkt.
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 18:20:40 #66
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165897550
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:52 schreef Molurus het volgende:

[..]

Maar wat is dan die goede reden om te vinden dat het essentieel is dat Piet zwart is?

"Het is traditie" zie ik zeker niet als goede reden ieg.
Twee redenen:
1. Onherkenbaarheid doordat schaduwen van gezichtstrekken wegvallen. Schaduwen zijn zwart, daarom werkt dit niet bij een andere kleur.
2. Symboliek die bij het Sinterklaasfeest en soortgelijke feesten hoort: zwart staat voor de dood en vruchtbaarheid (en de samenhang van die twee).
pi_165897563
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:52 schreef Molurus het volgende:

[..]

Maar wat is dan die goede reden om te vinden dat het essentieel is dat Piet zwart is?

"Het is traditie" zie ik zeker niet als goede reden ieg.
Folklore is niet onderhandelbaar. Dat het traditie is, is dé reden om Zwarte Piet zwart te maken, inclusief gouden oorbellen.
pi_165897594
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:19 schreef TheJanitor het volgende:
Ik snap wel dat ze er zo tegen zijn. Het zet een beetje een onrealistische standaard voor de donkere mens, een donker iemand die wel gewoon werkt.
Je maakt nu een grapje en ik moest best even lachen maar dit is serieus een standpunt. :P

Had ik een keer een topic over gemaakt. :P

''In juli 2014 kwam de rechtbank Amsterdam tot de conclusie dat de intocht van Sint en Zwarte Piet inbreuk maakt op het privéleven van zwarte mensen. ,,Met name de rol van knecht en het uiterlijk en gedrag van Zwarte Piet leiden immers tot het beeld dat zwarte mensen ondergeschikt en dom zijn".

KLB / 'Onderzoeken'
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 18:26:17 #69
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165897610
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:18 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Oké, dankjewel voor de info. Maar dan zou je dus kunnen zeggen dat erg geen 'officieel' verhaal is?
Er is geen biografie van Sinterklaas (of zwarte piet), maar wel "verhalen" over het ontstaan van de Piet en Sint zoals wij die nu kennen - wetenschappelijke werken met verschillende hypothesen en antwoorden die moeten worden aangepast als er nieuwe vondsten of zienswijzen zijn.

quote:
Dan kan je dus ook concluderen dat een sprookjesfiguur niet beledigd kan zijn, niet?
Het is dan ook niet Sinterklaas die beledigd is... ;)
pi_165897633
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:18 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Oké, dankjewel voor de info. Maar dan zou je dus kunnen zeggen dat erg geen 'officieel' verhaal is?

Tuurlijk, het is nu niet meer dan een sprookjesfiguur die wordt gespeeld door mensen die daar een vergoeding voor krijgen of vrijwilligers.

Dan kan je dus ook concluderen dat een sprookjesfiguur niet beledigd kan zijn, niet?
Er is gewoon geen 'enig en waar' verhaal, er zijn verschillende overleveringen.

Ik ben meer een volger van de heidense oervariant, maar ik beweer nergens de waarheid in pacht te hebben.

Omdat niemand weet hoe het precies zit KAN je gewoonweg niet claimen dat Zwarte Piet racisme IS. Dat is gewoon 1 van de interpretaties.

Meen je dat wel dan bewijs maar dat die interpretatie de enige juiste is.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_165897637
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:26 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Er is geen biografie van Sinterklaas (of zwarte piet), maar wel "verhalen" over het ontstaan van de Piet en Sint zoals wij die nu kennen - wetenschappelijke werken met verschillende hypothesen en antwoorden die moeten worden aangepast als er nieuwe vondsten of zienswijzen zijn.

Dankje, maar ik hoor verschillende verhalen, is Sinterklaas nou een Griek of een Turk. :P

[..]

Het is dan ook niet Sinterklaas die beledigd is... ;)
Begrijp ik, maar Piet is ook een sprookjesfiguur. :P
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165897639
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:19 schreef TheJanitor het volgende:
Ik snap wel dat ze er zo tegen zijn. Het zet een beetje een onrealistische standaard voor de donkere mens, een donker iemand die wel gewoon werkt.
Deze gaat jou een ban opleveren vrees ik.

In werkelijkheid heeft het met een ander kenmerk te maken van niet-ontwikkelde culturen: eeuwig slachtoffer gedrag. Daar is alles op terug te leiden.

De meningen van gekleurde mensen mbt. Zwarte Piet zijn volgens mij in drie groepen te verdelen:
1. Ze hebben er niets op tegen. Gelukkig is dat de overgrote meerderheid. Alle hardwerkende leuke gekleurde mensen horen bij deze groep.
2. Ze denken geld los te kunnen maken; herstelbetalingen voor de slavernij. Quincy Gario hoort bij die groep.
3. Ze willen zich profileren als de nieuwe Martin Luther King. Sylvana Simons hoort bij die groep. Maar ook de heren van Denk.

De meningen van 'witte' mensen mbt. Zwarte Piet zijn volgens mij ook in drie groepen te verdelen:
1. Ze hebben er niets op tegen. De overgrote meerderheid
2. Ze willen de Nederlandse cultuur kapot maken. GroenLinksers, fanatieke cultuur-marxisten.
3. Ze willen zich profileren als de nieuwe Rosa Luxemburg. Deze groep is klein, er zijn niet zo veel autochtone Zwarte Piet haters die zich daarmee willen profileren. Wel veel onbekende wannabee's zoals antifa-tuig.

De grote grap is dat het allemaal niets met racisme te maken heeft.
pi_165897663
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:20 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Twee redenen:
1. Onherkenbaarheid doordat schaduwen van gezichtstrekken wegvallen. Schaduwen zijn zwart, daarom werkt dit niet bij een andere kleur.
Zoals eerder aangegeven: voor kinderen < 6 jaar geen issue, en voor ouder werkt het alsnog niet.

quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:20 schreef Lunatiek het volgende:

2. Symboliek die bij het Sinterklaasfeest en soortgelijke feesten hoort: zwart staat voor de dood en vruchtbaarheid (en de samenhang van die twee).
Juist ja... zwarte piet moet voor de dood en voor vruchtbaarheid staan? Dat vind je essentieel? Kom op zeg.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165897665
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:28 schreef Montagui het volgende:

[..]

Er is gewoon geen 'enig en waar' verhaal, er zijn verschillende overleveringen.

Ik ben meer een volger van de heidense oervariant, maar ik beweer nergens de waarheid in pacht te hebben.

Omdat niemand weet hoe het precies zit KAN je gewoonweg niet claimen dat Zwarte Piet racisme IS. Dat is gewoon 1 van de interpretaties.

Meen je dat wel dan bewijs maar dat die interpretatie de enige juiste is.
Ja, dit.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165897666
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:22 schreef JanKorteachternaam het volgende:

[..]

Folklore is niet onderhandelbaar. Dat het traditie is, is dé reden om Zwarte Piet zwart te maken, inclusief gouden oorbellen.
Dat noem ik zonder probleem bullshit. ;)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165897675
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:31 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat noem ik zonder probleem bullshit. ;)
Dan begrijp jij niets van cultuur.
pi_165897679
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:28 schreef JanKorteachternaam het volgende:

[..]

Deze gaat jou een ban opleveren vrees ik.

In werkelijkheid heeft het met een ander kenmerk te maken van niet-ontwikkelde culturen: eeuwig slachtoffer gedrag. Daar is alles op terug te leiden.

De meningen van gekleurde mensen mbt. Zwarte Piet zijn volgens mij in drie groepen te verdelen:
1. Ze hebben er niets op tegen. Gelukkig is dat de overgrote meerderheid. Alle hardwerkende leuke gekleurde mensen horen bij deze groep.
2. Ze denken geld los te kunnen maken; herstelbetalingen voor de slavernij. Quincy Gario hoort bij die groep.
3. Ze willen zich profileren als de nieuwe Martin Luther King. Sylvana Simons hoort bij die groep. Maar ook de heren van Denk.

De meningen van 'witte' mensen mbt. Zwarte Piet zijn volgens mij ook in drie groepen te verdelen:
1. Ze hebben er niets op tegen. De overgrote meerderheid
2. Ze willen de Nederlandse cultuur kapot maken. GroenLinksers, fanatieke cultuur-marxisten.
3. Ze willen zich profileren als de nieuwe Rosa Luxemburg. Deze groep is klein, er zijn niet zo veel autochtone Zwarte Piet haters die zich daarmee willen profileren. Wel veel onbekende wannabee's zoals antifa-tuig.

De grote grap is dat het allemaal niets met racisme te maken heeft.
Dat zou wel intens triest zijn.
pi_165897682
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:31 schreef JanKorteachternaam het volgende:

[..]

Dan begrijp jij niets van cultuur.
Cultuur is gewoon een vorm van dogma. Waar niet a priori iets mis mee is, maar wel in dit geval.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165897686
quote:
9s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:31 schreef TheJanitor het volgende:

[..]

Dat zou wel intens triest zijn.
Denk het niet hoor.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165897687
quote:
9s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:31 schreef TheJanitor het volgende:

[..]

Dat zou wel intens triest zijn.
Dat vind ik ook. Maar ze zijn wel eens voor minder uitgedeeld.
pi_165897690
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:32 schreef Molurus het volgende:

[..]

Cultuur is gewoon een vorm van dogma. Waar niet a priori iets mis mee is, maar wel in dit geval.
Cultuur is iets dat is zoals het is en dat ons bindt.
pi_165897694
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:32 schreef Molurus het volgende:

[..]

Cultuur is gewoon een vorm van dogma. Waar niet a priori iets mis mee is, maar wel in dit geval.
Iemand die zich zwart schminkt op een feestdag, het is wat.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165897708
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:32 schreef JanKorteachternaam het volgende:

[..]

Cultuur is iets dat is zoals het is en dat ons bindt.
Dat verbindt ons helemaal niet. Dat dit topic in deel 31 zit bewijst het tegenovergestelde, het verdeelt ons.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165897717
Wat nogal hypocriet is, is dat mensen die groepen dat het toch geen probleem moet zijn om Zwarte Piet niet meer zwart te maken, vrijwel altijd ook vinden dat moslims hun hoofddoekjes moeten mogen dragen. Hypocriet.
pi_165897720
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:33 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Iemand die zich zwart schminkt op een feestdag, het is wat.
Iemand die dat bagatellisereert en tegelijk volhoudt dat dit belangrijk is. Het is zeker wat.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165897727
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:33 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat verbindt ons helemaal niet. Dat dit topic in deel 31 zit bewijst het tegenovergestelde, het verdeelt ons.
Dat deze discussie ons verdeelt laat pijnlijk zien dat onze samenleving heel zwak is geworden. De prijs van 50 jaar multiculturele samenleving.
pi_165897729
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:34 schreef JanKorteachternaam het volgende:
Wat nogal hypocriet is, is dat mensen die groepen dat het toch geen probleem moet zijn om Zwarte Piet niet meer zwart te maken, vrijwel altijd ook vinden dat moslims hun hoofddoekjes moeten mogen dragen. Hypocriet.
Gast, begin nou niet weer over moslims, ik word daar zo moe van.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165897732
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:34 schreef JanKorteachternaam het volgende:

[..]

Dat deze discussie ons verdeelt laat pijnlijk zien dat onze samenleving heel zwak is geworden. De prijs van 50 jaar multiculturele samenleving.
Jij denkt zeker dat ik een neger ben?
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165897734
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:35 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Gast, begin nou niet weer over moslims, ik word daar zo moe van.
Ik voel mij gekwetst door hoofddoekjes. Daar moeten ze ook mee ophouden. Als we toch bezig zijn..
pi_165897737
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:35 schreef Molurus het volgende:

[..]

Jij denkt zeker dat ik een neger ben?
Het interesseert mij niet wie of wat jij bent.
pi_165897744
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:36 schreef JanKorteachternaam het volgende:

[..]

Het interesseert mij niet wie of wat jij bent.
Ok, dan noem ik jouw uitspraak ook zonder probleem onzin.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165897758
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:34 schreef Molurus het volgende:

[..]

Iemand die dat bagatellisereert en tegelijk volhoudt dat dit belangrijk is. Het is zeker wat.
Ik bagatelliseer helemaal niks. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die zich gediscrimineerd voelen.

Maar dat heeft iedereen wel eens in een maatschappij als die van 'ons'.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165897773
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:35 schreef JanKorteachternaam het volgende:

[..]

Ik voel mij gekwetst door hoofddoekjes.
Ja, geloof ik direct. Maar doe dat in andere topics, pls. :P

Ik ken je standpunten wat dat betreft.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 18:45:18 #94
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165897851
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:30 schreef Molurus het volgende:


Juist ja... zwarte piet moet voor de dood en voor vruchtbaarheid staan? Dat vind je essentieel? Kom op zeg.
Ja, dood en vruchtbaarheid zijn de kern van dat hele Sinterklaasfeest, daarom is het net als al die andere symboliek van dood en vruchtbaarheid in dat feest. Zo'n beetje alles wat traditie is met Sinterklaas hangt met dood en vruchtbaarheid samen.
Haal dat weg en dat hele feest slaat nergens meer op.
Anders gezegd: wat vier jij met Sinterklaas?
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 18:46:09 #95
3542 Gia
User under construction
pi_165897860
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:19 schreef TheJanitor het volgende:
Ik snap wel dat ze er zo tegen zijn. Het zet een beetje een onrealistische standaard voor de donkere mens, een donker iemand die wel gewoon werkt.
Nee, het klopt gewoon niet. Zwarte pieten zijn in dienst bij Sinterklaas. In dienst = ondergeschikt. Toch? En dat wil men duidelijk niet, ondergeschikt zijn aan een blanke. Dus daarom mag zwarte piet niet meer zwart zijn, volgens sommigen.
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 18:53:00 #96
3542 Gia
User under construction
pi_165897943
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:45 schreef Lunatiek het volgende:

Anders gezegd: wat vier jij met Sinterklaas?
De verjaardag van Sint Nicolaas, zoals die volgens de legenden was, op 6 december. Omdat Sint Nicolaas, heul vroeger, een kindervriend was (in de juiste betekenis van het woord, ja ik weet dat het een katholieke bisschop was), vieren we zijn verjaardag door kinderen cadeautjes te geven. Aangezien Sinterklaas al heel oud is, hij heeft immers schimmel tussen zijn benen, heeft hij zwarte negerslaven, oh nee, italiaanse schoorsteenvegers, of toch wat duivelse hulpjes om hem te helpen de pakjes af te leveren bij de lieve kindertjes. De stoute kindjes worden in de zak gedouwd en op transport naar Spanje gezet.

Wat zou Sinterklaas doen met die stoute kindjes?
Ik denk dat die zwart geverfd worden en moeten leren om piet te worden. Soort van haltstraf voor het volgende jaar. Dat zal ze leren!
pi_165897998
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:46 schreef Gia het volgende:

[..]

Nee, het klopt gewoon niet. Zwarte pieten zijn in dienst bij Sinterklaas. In dienst = ondergeschikt. Toch? En dat wil men duidelijk niet, ondergeschikt zijn aan een blanke. Dus daarom mag zwarte piet niet meer zwart zijn, volgens sommigen.
Dan is een blanke leidinggevende die de leiding heeft over een groep medewerkers waaronder één of meer zwarten ook racisme. Of op z'n minst iets dat pijnlijke herinneringen oproept aan de slavernij en dat moeten we toch niet willen met z'n allen.
pi_165898008
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:53 schreef Gia het volgende:

Wat zou Sinterklaas doen met die stoute kindjes?
Ik denk dat die zwart geverfd worden en moeten leren om piet te worden. Soort van haltstraf voor het volgende jaar. Dat zal ze leren!
Zoveel Pieten als die heeft, die zal die tevreden moeten houden anders draaien die hem zo het nekje om!
pi_165898027
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:46 schreef Gia het volgende:

[..]

Nee, het klopt gewoon niet. Zwarte pieten zijn in dienst bij Sinterklaas. In dienst = ondergeschikt.
Nee, jouw verhaal klopt niet.

Ik ben 'manager' in de zorg, is mijn personeel dan ondergeschikt aan mij omdat ik toevallig de 'baas' ben?

Die hele zak is al jaren weg en de roe ook.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165898035
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:59 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Nee, jouw verhaal klopt niet.

Ik ben 'manager' in de zorg is mijn personeel ondergeschikt aan mij omdat ik toevallig de 'baas' ben?

Die hele zak is al jaren weg en de roe ook.
Heb je ook gekleurde werknemers in jouw team?
pi_165898068
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:00 schreef JanKorteachternaam het volgende:

[..]

Heb je ook gekleurde werknemers in jouw team?
Ja, eentje.

De beste man komt uit Angola, heeft jaren in Duitsland gewoond.

Viert gewoon Sinterklaas met Zwarte Piet.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165898079
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:02 schreef john2406 het volgende:

[..]

Schaam je kerel!
Moest beetje lachen. :D
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165898091
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:03 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Moest beetje lachen. :D
Uiteraard dan zou ik ook lachen al staat mij het huilen nader als het lachen nou!
pi_165898119
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:28 schreef JanKorteachternaam het volgende:

[..]

De meningen van 'witte' mensen mbt. Zwarte Piet zijn volgens mij ook in drie groepen te verdelen:
1. Ze hebben er niets op tegen. De overgrote meerderheid
2. Ze willen de Nederlandse cultuur kapot maken. GroenLinksers, fanatieke cultuur-marxisten.
3. Ze willen zich profileren als de nieuwe Rosa Luxemburg. Deze groep is klein, er zijn niet zo veel autochtone Zwarte Piet haters die zich daarmee willen profileren. Wel veel onbekende wannabee's zoals antifa-tuig.
Mag ik als 'witte mens' even constateren dat jij er geen bal van begrijpt.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165898156
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:06 schreef Molurus het volgende:

[..]

Mag ik als 'witte mens' even constateren dat jij er geen bal van begrijpt.
Ja hoor, dat is het mooie van Nederland, je mag zelfs als totale mongool roepen dat er problemen zijn met ZP omdat het volgens jou als blanke man racisme is en denken dat je namens heel Nederland spreekt !
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
pi_165898177
quote:
10s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:08 schreef JeSuisDroppie het volgende:

[..]

Ja hoor, dat is het mooie van Nederland, je mag zelfs als totale mongool roepen dat er problemen zijn met ZP omdat het volgens jou als blanke man racisme is en denken dat je namens heel Nederland spreekt !
Aha. En jij denkt dat dat mijn standpunt is? Dan begrijp jij er eveneens niet veel van.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165898189
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:07 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

_O-

Ja, het gaat toch nergens meer over. :D

Die Quinsy Gario wou zelfs geld voor zijn T-Shirts hebben. :D
Het kan nog veel gekker..

Ik hoorde van de week op radio 1 een uitzending van een of ander cultuur-marxistisch programma met als onderwerp de slavernij. Volgens mij een aflevering van Bureau Buitenland. Daar werd zelfs een rechtstreeks verband gelegd tussen de three-strikes-out wetgeving in Amerika en de slavernij, want vooral zwarten zouden hierdoor levenslang in de gevangenis komen waar ze moeten werken en zo zijn de verhoudingen net zoals ze waren tijdens de slavernij 8)7 8)7 8)7

En vervolgens werd ook nog de mogelijkheid geopperd dat de gebroken gezinnen met grote aantallen kinderen van zwarte moeders ook een gevolg zijn van de slavernij 8)7

Als je eenmaal dit soort verbanden begint te leggen, ja dan kan je Zwarte Piet ook overal wel aan linken.
pi_165898240
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:10 schreef JanKorteachternaam het volgende:

[..]

Het kan nog veel gekker..

Ik hoorde van de week op radio 1 een uitzending van een of ander cultuur-marxistisch programma met als onderwerp de slavernij. Volgens mij een aflevering van Bureau Buitenland. Daar werd zelfs een rechtstreeks verband gelegd tussen de three-strikes-out wetgeving in Amerika en de slavernij, want vooral zwarten zouden hierdoor levenslang in de gevangenis komen waar ze moeten werken en zo zijn de verhoudingen net zoals ze waren tijdens de slavernij.

Wat. :')

Hou toch is op over die slavernij mensen, echt waar. :r

Slachtofferrol much?

Bedoel die lui, niet jou. :P
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165898245
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:10 schreef Molurus het volgende:

[..]

Aha. En jij denkt dat dat mijn standpunt is? Dan begrijp jij er eveneens niet veel van.
Nou kerel vertel, na zoveel draaikonten horen we graag hoe je de moral high ground wil nemen door even plechtig te verklaren dat je als een eckte eckte Gutmensch van mening bent dat ZP best aangepast kan worden en de rest niet zo moet zeiken.

Nog meer gebraak en gebral wat je hier wilt deponeren of ben je wel klaar zo?
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
pi_165898259
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:14 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Wat. :')

Hou toch is op over die slavernij mensen, echt waar. :r

Slachtofferrol much?
200 jaar geleden.
En toch elk jaar zo'n zwaar gesubsidiëerd Keti Kutti festival. En een aanval op onze cultuur in de vorm van deze onzin-discussie over een folkoristisch kinderfeest.
In plaats daarvan kunnen we beter de holodomor herdenken, om maar iets te noemen dat amper erkenning krijgt, veel meer impact heeft op vandaag en waarvan nog wel slachtoffers in leven zijn.
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 19:16:41 #111
3542 Gia
User under construction
pi_165898267
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:00 schreef JanKorteachternaam het volgende:

[..]

Heb je ook gekleurde werknemers in jouw team?
groene en paarse en roze
pi_165898284
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:16 schreef Gia het volgende:

[..]

groene en paarse en roze
In alle soorten en maten.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165898315
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:16 schreef Gia het volgende:

[..]

groene en paarse en roze
Oompa Loompa's ?
Drop drop drop drop drop drop drop!!!! DROP!!! drop drop drop drop !!
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 19:21:37 #114
3542 Gia
User under construction
pi_165898352
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:19 schreef JeSuisDroppie het volgende:

[..]

Oompa Loompa's ?
"Violet! You're turning violet, Violet."
pi_165898369
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:16 schreef JanKorteachternaam het volgende:

[..]

200 jaar geleden.
En toch elk jaar zo'n zwaar gesubsidiëerd Keti Kutti festival. En een aanval op onze cultuur in de vorm van deze onzin-discussie over een folkoristisch kinderfeest.
In plaats daarvan kunnen we beter de holodomor herdenken, om maar iets te noemen dat amper erkenning krijgt, veel meer impact heeft op vandaag en waarvan nog wel slachtoffers in leven zijn.
Ik ken dat hele festival niet.

Maar 225 van de 265 gemeenten viert gewoon Sinterklaas met ZP, desnoods schaffen we die dikke rode lippen af. Dan kan ZP gewoon door de schoorsteen komen, CV-ketel wordt wat lastig. :P
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165898411
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:22 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Ik ken dat hele festival niet.

Maar 225 van de 265 gemeenten viert gewoon Sinterklaas met ZP, desnoods schaffen we die dikke rode lippen af. Dan kan ZP gewoon door de schoorsteen komen, CV-ketel wordt wat lastig. :P
Ik vrees dat deze onzin toch grotere gevolgen heeft dan je denkt. Het valt mij op dat er geen enkele Zwarte Piet meer is te zien op verpakkingen van Sinterklaas-produkten in winkels.

Als ik geen werk zou hebben, dan zou ik een webshop beginnen met producten waar Zwarte Piet in vol ornaat op staat (en Negerzoenen) kunt kopen.
pi_165898555
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:24 schreef JanKorteachternaam het volgende:

[..]

Ik vrees dat deze onzin toch grotere gevolgen heeft dan je denkt. Het valt mij op dat er geen enkele Zwarte Piet meer is te zien op verpakkingen van Sinterklaas-produkten in winkels.

Als ik geen werk zou hebben, dan zou ik een webshop beginnen met producten waar Zwarte Piet in vol ornaat op staat (en Negerzoenen) kunt kopen.
Haha. :D

Tja, ik snap supermarkten wel met dit gezeik, die zijn bang om klanten kwijt te raken. Niet dat het mij verder iets boeit ofzo. Die supermarkten voeren gewoon beleid van hogerhand uit.

Noem het 'JankortePiet. _O_
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165898586
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:30 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Tja, ik snap supermarkten wel met dit gezeik, die zijn bang om klanten kwijt te raken. Niet dat het mij verder iets boeit ofzo. Die supermarkten voeren gewoon beleid van hogerhand uit.
Ik denk dat een supermarkt die het lef heeft om Zwarte Piet nadrukkelijk wel op producten en in de winkel te tonen, inclusief de authentieke details zoals gouden oorbellen, op enorm veel sympathie onder het Nederlandse volk kunnen rekenen. Daarnaast levert het veel gratis reclame op. De keerzijde is dat ze geteisterd gaan worden door linkse aksievoerders. Door voet bij stuk te houden, zullen de acties grimmiger worden (verfbommen bijvoorbeeld), waardoor het Nederlandse volk partij gaat kiezen voor de supermarkt. Zelfs Nederlanders die tegen Zwarte Piet zijn zouden dan wel eens kunnen draaien.
pi_165898695
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:32 schreef JanKorteachternaam het volgende:

[..]

Ik denk dat een supermarkt die het lef heeft om Zwarte Piet nadrukkelijk wel op producten en in de winkel te tonen, inclusief de authentieke details zoals gouden oorbellen, op enorm veel sympathie onder het Nederlandse volk kunnen rekenen. Daarnaast levert het veel gratis reclame op. De keerzijde is dat ze geteisterd gaan worden door linkse aksievoerders. Door voet bij stuk te houden, zullen de acties grimmiger worden (verfbommen bijvoorbeeld), waardoor het Nederlandse volk partij gaat kiezen voor de supermarkt. Zelfs Nederlanders die tegen Zwarte Piet zijn zouden dan wel eens kunnen draaien.
Dat zou kunnen, ik denk dat een supermarkt er ook niet zo toe doet. Het is een beetje een 'hype', zulke dingen draaien 'ze' vaak heel snel terug.

En ik ga geen supermarkten boycotten vanwege hun beleid, ik doe daar mijn boodschappen en de rest interesseert mij niet. Dat diezelfde supermarkten verlies maken met deze 'situatie', lijkt mij wel duidelijk indd.

[ Bericht 0% gewijzigd door BoneThugss op 11-10-2016 19:45:15 ]
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165898885
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:32 schreef JanKorteachternaam het volgende:

[..]

Ik denk dat een supermarkt die het lef heeft om Zwarte Piet nadrukkelijk wel op producten en in de winkel te tonen, inclusief de authentieke details zoals gouden oorbellen, op enorm veel sympathie onder het Nederlandse volk kunnen rekenen. Daarnaast levert het veel gratis reclame op. De keerzijde is dat ze geteisterd gaan worden door linkse aksievoerders. Door voet bij stuk te houden, zullen de acties grimmiger worden (verfbommen bijvoorbeeld), waardoor het Nederlandse volk partij gaat kiezen voor de supermarkt. Zelfs Nederlanders die tegen Zwarte Piet zijn zouden dan wel eens kunnen draaien.
Ik denk dat de meeste Nederlanders geen reet interesseert. Die gaan gewoon shoppen bij de dichtstbijzijnde of goedkoopste supermarkt.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_165898954
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:49 schreef KoosVogels het volgende:

[..]

Ik denk dat de meeste Nederlanders geen reet interesseert. Die gaan gewoon shoppen bij de dichtstbijzijnde of goedkoopste supermarkt.
Ja, denk ik ook.

Het is gewoon een beetje vervelend dat een zeer kleine etnische groep dingen gaan lopen eisen.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165898996
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:54 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Ja, denk ik ook.

Het is gewoon een beetje vervelend dat een zeer kleine etnische groep dingen gaan lopen eisen.
Ja, dat is hier wonen is een ding, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze ergens iets van gaan vinden.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_165899035
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:56 schreef KoosVogels het volgende:

[..]

Ja, dat is hier wonen is een ding, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze ergens iets van gaan vinden.
Ooh, iedereen mag van mij vinden wat hij/zij wil.

Het is echter te belachelijk voor woorden en 'argumenten' heb ik ook nog niet gehoord.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 20:00:15 #124
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165899053
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:53 schreef Gia het volgende:

[..]

De verjaardag van Sint Nicolaas, zoals die volgens de legenden was, op 6 december. Omdat Sint Nicolaas, heul vroeger, een kindervriend was (in de juiste betekenis van het woord, ja ik weet dat het een katholieke bisschop was), vieren we zijn verjaardag door kinderen cadeautjes te geven.
Nee, de Sint Nikolaas uit Myra is niet jarig op 6 december. Dat is de dag waarop hij DOOD ging - volgens de legenden. Waarom vieren we de dood van een kindervriend?
Kinderen zijn het natuurlijke product van een vruchtbaar huwelijk - Sinterklaas is de "goedheiligman" - een verbasterd woord dat oorspronkelijk "goed huwelijksman" (huwelijksmakelaar) betekende. De speculaaspop wordt ook wel "vrijer" genoemd. Kinderen zijn bij uitstek een teken van vruchtbaarheid.
pi_165899067
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:59 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Ooh, iedereen mag van vinden wat hij/zij wil.

Het is echter te belachelijk voor woorden en 'argumenten' heb ik ook nog niet gehoord.
Dan moet je je wat meer in de materie verdiepen. De Kinderombudsman heeft een aantal weken geleden nog wat argumenten gegeven. Dat moest ze wel bekopen met bedreigingen, maar het zij zo.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_165899077
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:54 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Het is gewoon een beetje vervelend dat een zeer kleine etnische groep dingen gaan lopen eisen.
Hoe kom jij eigenlijk tot de conclusie dat het een etnische groep is die dingen gaat lopen eisen?

Wees eens iets duidelijker. Welke etnische groep? Wat wordt er precies geeist?
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165899094
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:00 schreef KoosVogels het volgende:

[..]

Dan moet je je wat meer in de materie verdiepen. De Kinderombudsman heeft een aantal weken geleden nog wat argumenten gegeven. Dat moest ze wel bekopen met bedreigingen, maar het zij zo.
Die 'Kinderombudsman' kwam met dit vodje van een rapport aanzetten.

Het is trouwens een vrouw en ze is nogal achterlijk.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  Forum Admin/Beste/Leukste FA 2022 dinsdag 11 oktober 2016 @ 20:03:06 #128
334798 crew  Straatcommando.
Je zuster op een houtvlot
pi_165899119
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:00 schreef KoosVogels het volgende:

[..]

Dan moet je je wat meer in de materie verdiepen. De Kinderombudsman heeft een aantal weken geleden nog wat argumenten gegeven. Dat moest ze wel bekopen met bedreigingen, maar het zij zo.
Ja dat was een mooi voorbeeld van hoe diep de discussie, voor zover je daar nog over kan spreken, gezonken is.
''Tuurlijk is het een onoogelijk lelijk spuugding. Kun je d'r toch nog wel aan gehecht zijn? Je houdt toch ook van je moeder?''
pi_165899130
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:02 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Die 'Kinderombudsman' kwam met dit vodje van een rapport aanzetten.

Het is trouwens een vrouw en ze is nogal achterlijk.
Dus je weerwoord is dat de Kinderombudsman achterlijk en een vrouw is en dat ze een 'vodje' heeft opgesteld?
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_165899133
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:01 schreef Molurus het volgende:

[..]

Wees eens iets duidelijker. Welke etnische groep? Wat wordt er precies geeist?
Echt. :')
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165899152
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:03 schreef KoosVogels het volgende:

[..]

Dus je weerwoord is dat de Kinderombudsman achterlijk en een vrouw is en dat ze een 'vodje' heeft opgesteld?
Neuh, jij kwam met dat 'argument' aanzetten.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165899154
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:03 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Echt. :')
Ja, echt. Ik vind het idee dat de weerstand tegen ZP zou komen van 'een kleine etnische groep' tamelijk lachwekkend.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165899178
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:04 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ja, echt. Ik vind het idee dat de weerstand tegen ZP zou komen van 'een kleine etnische groep' tamelijk lachwekkend.
Ja, daarom is ook 86 van 'de bevolking' voor ZP in de huidige vorm. :')
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  Forum Admin/Beste/Leukste FA 2022 dinsdag 11 oktober 2016 @ 20:05:39 #134
334798 crew  Straatcommando.
Je zuster op een houtvlot
pi_165899181
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:04 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ja, echt. Ik vind het idee dat de weerstand tegen ZP zou komen van 'een kleine etnische groep' tamelijk lachwekkend.
Nou, het is nogal een schreeuwerige kleine groep ja. Waarvan er in ieder geval een paar ook uit zijn op herstelbetalingen. Dat heeft weinig meer te maken met racisme maar de grote boze blankman te dwarsbomen.
''Tuurlijk is het een onoogelijk lelijk spuugding. Kun je d'r toch nog wel aan gehecht zijn? Je houdt toch ook van je moeder?''
pi_165899196
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:05 schreef Straatcommando. het volgende:

[..]

Nou, het is nogal een schreeuwerige kleine groep ja.
Mijn punt is: het is geen etnische groep.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165899197
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:05 schreef Straatcommando. het volgende:

[..]

Nou, het is nogal een schreeuwerige kleine groep ja.
Dat hij dat liever niet hoort, daar kan ik ook niks aan doen hoor.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165899207
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:06 schreef Molurus het volgende:

[..]

Mijn punt is: het is geen etnische groep.
Dat is het dus wel.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165899215
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:07 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Dat is het dus wel.
Volgens mij begrijp jij niet wat dat woord betekent, of je bent niet al te snugger.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165899250
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:07 schreef Molurus het volgende:

[..]
of je bent niet al te snugger.
Ga niet bijdehand lopen doen en geef gwn eens antwoord op mijn vraag.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165899284
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:05 schreef Straatcommando. het volgende:

[..]

Nou, het is nogal een schreeuwerige kleine groep ja. Waarvan er in ieder geval een paar ook uit zijn op herstelbetalingen. Dat heeft weinig meer te maken met racisme maar de grote boze blankman te dwarsbomen.
Door tegenstanders weg te zetten als onderdeel van een etnische groep bewijs je juist impliciet dat ze een punt hebben.
  Forum Admin/Beste/Leukste FA 2022 dinsdag 11 oktober 2016 @ 20:11:10 #141
334798 crew  Straatcommando.
Je zuster op een houtvlot
pi_165899301
quote:
7s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:10 schreef Xa1pt het volgende:

[..]

Door tegenstanders weg te zetten als onderdeel van een etnische groep bewijs je juist impliciet dat ze een punt hebben.
Dat doe ik dan ook niet. Mijn punt is wel dat het een klein groepje schreeuwerts is.

Hun mening mogen ze ventileren en die moet gehoord worden, maar een minderheid de meerderheid laten dicteren lijkt me niet de bedoeling. Dat schept een precedent. Verder ben ik van mening dat deze discussie deel is van een groter probleem en wel dat sommige mensen het gevoel hebben dat de Nederlandse cultuur stukje bij beetje verdwijnt.
''Tuurlijk is het een onoogelijk lelijk spuugding. Kun je d'r toch nog wel aan gehecht zijn? Je houdt toch ook van je moeder?''
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 20:12:20 #142
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165899318
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 18:53 schreef Gia het volgenende

Wat zou Sinterklaas doen met die stoute kindjes?
Ik denk dat die zwart geverfd worden en moeten leren om piet te worden. Soort van haltstraf voor het volgende jaar. Dat zal ze leren!
Het is waarschijnlijker dat ze over het water worden meegenomen naar "de andere wereld", het rijk van de dood, waarover in zoveel andere Nederlandse (en Europese) volksverhalen wordt gesproken.
Voor de Kelten was Spanje het land van de dood. Verschillende vormen van Zwarte Piet suggereren dat de kinderen werden opgegeten. Piet is een naam die ook aan de Dood wordt gegeven (Pietje de Dood in Vlaanderen). Heeft ook niks met Pedro te maken, zoals Klaas en Joost is het een archetypische naam (zeurpiet, pietlut, verpieteren, een hele piet, pietje precies - piet zijn wij allemaal wel eens of ooit).
pi_165899358
quote:
7s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:10 schreef Xa1pt het volgende:

[..]

Door tegenstanders weg te zetten als onderdeel van een etnische groep bewijs je juist impliciet dat ze een punt hebben.
Dit slaat echt nergens op.

Het is gwn een bepaalde groep die dit soort dingen de wereld in brengt.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165899375
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:14 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Dit slaat echt nergens op.

Het is gwn een bepaalde groep die dit soort dingen de wereld in brengt.
Een groep met een kleurtje, toch?
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 20:15:35 #145
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165899385
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:06 schreef Molurus het volgende:

[..]

Mijn punt is: het is geen etnische groep.
Dat klopt. Het enige gemeenachappelijke dat ik in de groep kan ontdekken is een politieke agenda.
  Beste debater 2022 dinsdag 11 oktober 2016 @ 20:16:16 #146
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_165899402
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:15 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Dat klopt. Het enige gemeenachappelijke dat ik in de groep kan ontdekken is een politieke agenda.
Uhm beide groepen hebben die... voor de mensen ertussen in zal het worst wezen, die hele zwarte piet.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_165899406
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 19:32 schreef JanKorteachternaam het volgende:

[..]

Ik denk dat een supermarkt die het lef heeft om Zwarte Piet nadrukkelijk wel op producten en in de winkel te tonen, inclusief de authentieke details zoals gouden oorbellen, op enorm veel sympathie onder het Nederlandse volk kunnen rekenen. Daarnaast levert het veel gratis reclame op. De keerzijde is dat ze geteisterd gaan worden door linkse aksievoerders. Door voet bij stuk te houden, zullen de acties grimmiger worden (verfbommen bijvoorbeeld), waardoor het Nederlandse volk partij gaat kiezen voor de supermarkt. Zelfs Nederlanders die tegen Zwarte Piet zijn zouden dan wel eens kunnen draaien.
Dat die supermarkten/merken dat al vele en vele jaren niet meer doen, we daarvoor terug moeten naar de jaren '60 doet er natuurlijk niet toe.

Gewoon weer lekker terug in de tijd, gewoon omdat de grote Pro Pieters zo om zp geven dat ze geen enkel idee hebben hoe het voordeze discussie ging, hoe piet voorgesteld werd.

Echt jij bent een klasse vb van een mens die 1 van de redenen is waardoor Piet onder vuur ligt, Pro Pieters wantrouwig aangekeken worden. Alhoewel vele Pro Pieters echt wel redelijk zijn ben jij wel degelijk een racist die nu zp misbruikt om een punt te maken.
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
pi_165899409
quote:
9s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:14 schreef Xa1pt het volgende:

[..]

Een groep met een kleurtje, toch?
Nee.

Waarom in godsnaam met een 'kleurtje'?

Dat heb ik zelf ook. Bij gebrek aan 'argumenten' mij persoonlijk aanvallen, haha.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  Beste debater 2022 dinsdag 11 oktober 2016 @ 20:17:00 #149
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_165899423
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:16 schreef erodome het volgende:

[..]

Dat die supermarkten/merken dat al vele en vele jaren niet meer doen, we daarvoor terug moeten naar de jaren '60 doet er natuurlijk niet toe.

Gewoon weer lekker terug in de tijd, gewoon omdat de grote Pro Pieters zo om zp geven dat ze geen enkel idee hebben hoe het voordeze discussie ging, hoe piet voorgesteld werd.

Echt jij bent een klasse vb van een mens die 1 van de redenen is waardoor Piet onder vuur ligt, Pro Pieters wantrouwig aangekeken worden. Alhoewel vele Pro Pieters echt wel redelijk zijn ben jij wel degelijk een racist die nu zp misbruikt om een punt te maken.
dit
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 20:19:05 #150
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165899459
quote:
9s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:14 schreef Xa1pt het volgende:

[..]

Een groep met een kleurtje, toch?
Etniciteit heeft op dat niveau weinig met kleur te maken, onder de mensen met een donkere huid bestaat een veelvoud aan etniciteiten. Er zitten niet alleen zwarten in die groep, btw.
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 20:22:23 #151
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165899555
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:16 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Uhm beide groepen hebben die... voor de mensen ertussen in zal het worst wezen, die hele zwarte piet.
Dat was het punt niet, het ging erom of de anti-groep een gezamenlijke etniciteit had.

Verder is het niet Piet Worst maar Hans Worst.
  Beste debater 2022 dinsdag 11 oktober 2016 @ 20:23:46 #152
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_165899594
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:22 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Dat was het punt niet, het ging erom of de anti-groep een gezamenlijke etniciteit had.

Verder is het niet Piet Worst maar Hans Worst.
ja leuk
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_165899640
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:23 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

ja leuk
eey etto, wats jou mening eigenlijk?
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  Beste debater 2022 dinsdag 11 oktober 2016 @ 20:26:58 #154
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_165899681
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:25 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

eey etto, wats jou mening eigenlijk?
Zwarte Piet? Een non-issue. Heeft met slavernij m.i. niets te maken, en eveneens niets met 'Hollandsche' tradities... een commercieel gebeuren met wat oud-culturele trekjes.

Dat men in Amerika zich opwindt over blackface kan ik me voorstellen; daar is eeuwenlang sprake geweest van geïnstitutionaliseerd racisme en ridiculisering. Die associatie kan men m.i. niet maken m.b.t. Nederland.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_165899823
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:16 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Nee.

Waarom in godsnaam met een 'kleurtje'?

Dat heb ik zelf ook. Bij gebrek aan 'argumenten' mij persoonlijk aanvallen, haha.
Wat is dan die etnische groep waar je op doelt?

Of is anti-Piet een nationaliteit?
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_165899835
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:31 schreef JanKorteachternaam het volgende:

[..]

Ik ben de grootste anti-racist van FOK!. Ik ben het racisme in Nederland spuugzat.

- Black archievement week op de NPO -> Aandacht voor mensen in de media uitsluitend op grond van huidskleur
- Black lives matter -> Als je een club "White lives matter" noemt, dan wordt de club binnen de korste keren verboden.
- Racistisch protest -> Schiet een politieagent een neger dood, dan staan groepen te demonstreren en te rellen, ongeacht de aanleiding. Wordt een blanke neergeschoten, dan hoor je niemand.

De lijst is oneindig.
Alleen al als je een bordje #All lives matter maakt.
Zwitser, woont vaak in Amsterdam, rijdt RaR en i8, is arts, woest aantrekkelijk en geeft modellen.
pi_165899850
quote:
Rustig man. :D
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165900137
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 16:28 schreef erodome het volgende:

[..]

Gewoonweg niet waar. Hangt echt heel erg veel af van de uitvoering. Neem de "roetpiet". Dat hoeft niet te gaan om neutrale huidskleur met wat vegen, kan ook gaan over dikke, vette roet met een paar iets lichtere vegen erin waarin de normale huidskleur van dat mens doorschemert. Dat hoeft dus echt niet herkenbaar te zijn.
Bij de "kleurpiet" is dat allemaal al helemaal niet aan de orde, paars, roze, groen, blauw, geel, zwart, wit, het is allemaal "onherkenbaar".

En vergeet aub niet vanuit het kinderoog te kijken. Die kleintjes geloven al dat de juf een bepaald figuur is als ze alleen maar wat sproeten op haar wang zet en verder niets veranderd.
Sterker nog, best wel veel kleintjes herkennen de kleuterjuf niet eens als ze buiten de schoolcontext wordt getoond.
Hoe kinderen kijken naar gespeelde fantasie figuren is echt anders dan hoe volwassenen het zien.

Ik weet het niet.

quote:
Leuk dat jij het creepy vindt, maar in bv curacao werkt het al jaren als een tierelier. Verreweg de meeste kinderen zijn juist dol op al die verschillende kleurtjes (inc zwart), vinden dat juist heel erg leuk omdat het de fantasie nog meer prikkelt.
Dat geeft aan dat het op dat Curaçao werkt, als jouw perceptie klopt, maar dat garandeert niet dat het hier goed zou werken.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_165900269
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:39 schreef JanKorteachternaam het volgende:
k hoef de radio maar aan te zetten, en ik hoor de door mij mede betaalde presentatoren vertellen hoe racistisch wij zouden zijn
Niets persoonlijks, jij stelt je nu een beetje aan. Ja, jij betaalt misschien 1/100000000ste van hun salaris. Niet elke presentator hoeft het me je eens te zijn. Meningen verschillen en wij hebben gekozen voor een pluriform bestel. Wat heb jij liever? Dat elke presentator zijn mening voor zich houdt?

Los hiervan, Nederlanders zijn weinig racistisch in vergelijking met sommige andere volkeren (USA) maar ook hier komt racisme voor. Bij verschillende 'rassen'.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_165900270
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:42 schreef erodome het volgende:

[..]

In jouw geval ja, je zal mij die kaart niet zomaar zien trekken.
Mister White genocide, mister er waren geen verkrachtingen voor de multiculturele samenleving, mister 'negertjes' zijn gewoon genetisch achtergesteld. Om maar een paar meningen van jou te ventileren.
Je verwoordt het weer vol sensatie. "White genocide" wordt er zonder aanleiding meer even aan vast geplakt, klinkt wel lekker. Die verkrachtingen blijken gewoon uit de berichten, en is geen racisme. Het woord "negertjes" heb ik nooit gebruikt in de discussies over IQ, ik heb gewoon zakelijk geformuleerd de door onderzoek te constateren feiten genoemd. Ook niet echt racistisch te noemen.
pi_165900283
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:48 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Niets persoonlijks, jij stelt je nu een beetje aan. Ja, jij betaalt misschien 1/100000000ste van hun salaris. Niet elke presentator hoeft het me je eens te zijn. Meningen verschillen en wij hebben gekozen voor een pluriform bestel. Wat heb jij liever? Dat elke presentator zijn mening voor zich houdt?
Racisme is hoe dan ook fout. En mensen in het zonnetje zetten in de media omdat ze zwart zijn is racisme.
pi_165900325
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:41 schreef KoosVogels het volgende:
Black Lives Matter is volgens non-existent in Nederland.
Ja, dat is een USA-only beweging. Met goede redenen.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  Beste debater 2022 dinsdag 11 oktober 2016 @ 20:52:06 #163
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_165900349
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:50 schreef JanKorteachternaam het volgende:

[..]

Jij ook. Kap met die onzinnige beschuldigingen en blijf ontopic.
Ik ben on-topic, en Erodome ook. Het ligt aan types als jij met je groezelige pseudowetenschappelijke rotzooi die pro-Zwarte Pieten in een kwaad daglicht zetten. Omdat het je wel degelijk allemaal, MAAR DAN OOK ECHT ALLEMAAL, om ras te doen is. Sinterklaas is bijzaak die je fijn in kunt zetten voor de verspreiding van je racisme.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_165900620
’Racismekaart te snel gespeeld’

De ’racismekaart’ wordt in Nederland veel te snel gespeeld. Dat vindt een ruime meerderheid van de Nederlanders, blijkt uit onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond.

Op de vraag ’Nederlanders van allochtone afkomst spelen te snel de racismekaart als ze kritiek krijgen’ antwoordde 82% met ’eens’. Met de decembermaand in zicht, vrezen veel Nederlanders dat de discussie over Zwarte Piet opnieuw zal oplaaien.
Daarnaast vindt bijna tweederde (63%) van de Nederlanders ’etnisch profileren’ door de politie terecht. Hierbij worden op basis van een risico-profiel - ingegeven door misdaadcijfers - mogelijke verdachten vaker dan gemiddeld aangehouden.

De Hond deed het onderzoek in opdracht van de publieke omroep WNL, voor het tv-programma Opiniemakers.
http://www.telegraaf.nl/b(...)nel_gespeeld___.html
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_165900659
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:52 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Ik ben on-topic, en Erodome ook. Het ligt aan types als jij met je groezelige pseudowetenschappelijke rotzooi die pro-Zwarte Pieten in een kwaad daglicht zetten. Omdat het je wel degelijk allemaal, MAAR DAN OOK ECHT ALLEMAAL, om ras te doen is. Sinterklaas is bijzaak die je fijn in kunt zetten voor de verspreiding van je racisme.
Je hebt boter op je hoofd.
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:49 schreef JanKorteachternaam het volgende:

[..]

Racisme is hoe dan ook fout. En mensen in het zonnetje zetten in de media omdat ze zwart zijn is racisme.
Wanneer spreek jij je uit tegen het racisme van de NPO? En dan mij een racist noemen.

Ik ben niet mild over Afrika en Afrikanen. Als je goed hebt gelezen, dan weet je dat dit niet is op grond van het feit ze daar donker gekleurd zijn maar om hun vreselijke cultuur. Net zoals ik van Oost-Europa hou niet omdat ze daar wit zijn maar om hun cultuur. Niets racistisch aan.
pi_165900754
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 21:01 schreef voetbalmanager2 het volgende:
’Racismekaart te snel gespeeld’

De ’racismekaart’ wordt in Nederland veel te snel gespeeld. Dat vindt een ruime meerderheid van de Nederlanders, blijkt uit onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond.

Op de vraag ’Nederlanders van allochtone afkomst spelen te snel de racismekaart als ze kritiek krijgen’ antwoordde 82% met ’eens’. Met de decembermaand in zicht, vrezen veel Nederlanders dat de discussie over Zwarte Piet opnieuw zal oplaaien.
Daarnaast vindt bijna tweederde (63%) van de Nederlanders ’etnisch profileren’ door de politie terecht. Hierbij worden op basis van een risico-profiel - ingegeven door misdaadcijfers - mogelijke verdachten vaker dan gemiddeld aangehouden.

De Hond deed het onderzoek in opdracht van de publieke omroep WNL, voor het tv-programma Opiniemakers.
http://www.telegraaf.nl/b(...)nel_gespeeld___.html

Dat verbaast mij niets. De racismekaart wordt vaak gebruikt om verantwoordelijkheid voor het eigen falen af te schuiven op anderen. Maar in het geval van Zwarte Piet gaat het nog verder: De racismekaart wordt gebruikt als middel om de Nederlandse cultuur verder af te breken en zelfs schadevergoedingen te kunnen eisen voor slavernij.

Overigens ziet Koos Spee het ook heel scherp: https://www.autobahn.eu/1987/koos-spee-etnisch-profileren-is-oke/
Maar Koos Spee zal wel een racist zijn.
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 21:27:26 #167
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165901341
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 21:01 schreef voetbalmanager2 het volgende:
’Racismekaart te snel gespeeld’

Met de decembermaand in zicht, vrezen veel Nederlanders dat de discussie over Zwarte Piet opnieuw zal oplaaien.
_O- Daar zitten ze dan vet naast - de discussie is nooit opgehouden :')
pi_165901402
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 20:06 schreef Molurus het volgende:

[..]

Mijn punt is: het is geen etnische groep.
Het is inderdaad maar een deel van een bepaald etnische groep. Maar dit deel van die etnische groep gebruikt zijn etniciteit wel als argument/bewijs/onderbouwing van zijn standpunt. Het is dus onmogelijk om deze discussie los te zien van de etniciteit van deze groep.
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 21:36:05 #169
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165901587
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 21:29 schreef madam-april het volgende:

[..]

Het is inderdaad maar een deel van een bepaald etnische groep. Maar dit deel van die etnische groep gebruikt zijn etniciteit wel als argument/bewijs/onderbouwing van zijn standpunt. Het is dus onmogelijk om deze discussie los te zien van de etniciteit van deze groep.
Welke etnische groep heb je het over?
pi_165901627
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 21:36 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Welke etnische groep heb je het over?
Man man man
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  dinsdag 11 oktober 2016 @ 21:48:07 #171
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165901870
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 21:37 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Man man man
Als je naar Quincy Gario kijkt en naar Sunny Bergman, zie ik geen enkele overeenkomst in etniciteit. Ook Jeffrey Afriyie heeft een andere etniciteit dan Quincy of Sunny.
Nogmaals: welke etniciteit bedoel je?
pi_165904876
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 21:48 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Als je naar Quincy Gario kijkt en naar Sunny Bergman, zie ik geen enkele overeenkomst in etniciteit. Ook Jeffrey Afriyie heeft een andere etniciteit dan Quincy of Sunny.
Nogmaals: welke etniciteit bedoel je?
Iedere groep heeft zijn eigen argumenten.
Gekleurde anti-zwartepiet-mensen willen herstelbetalingen afdwingen, blanke anti-zwartepiet-mensen willen de Nederlandse cultuur kapot maken en een deel van de anti-zwartepieters wil zich gewoon profileren. Sunny Bergman is er zo een. Wil zich profileren als taboedoorbrekend documentaire maakster; landverrader van het ergste soort.
pi_165905091
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 21:48 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Als je naar Quincy Gario kijkt en naar Sunny Bergman, zie ik geen enkele overeenkomst in etniciteit. Ook Jeffrey Afriyie heeft een andere etniciteit dan Quincy of Sunny.
Nogmaals: welke etniciteit bedoel je?
De 'ik ben zwart en mijn voorouders waren slaven en dus ben ik slachtoffer van de slavernij en dient iedereen rekening met mij te houden' etniciteit.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 04:50:11 #174
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165905751
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 00:47 schreef madam-april het volgende:

[..]

De 'ik ben zwart en mijn voorouders waren slaven en dus ben ik slachtoffer van de slavernij en dient iedereen rekening met mij te houden' etniciteit.
Dat is niet wat onder etniciteit wordt verstaan in het Nederlands. Dat is gewoon een actiegroep. Noem het dan ook actiegroep of lobbyclub of iets in die richting, dat houdt de discussie helder - die is toch al vaag omdat het begrip racisme (dat nauw samenhangt met etniciteiten) onder druk staat en lang niet meer altijd wordt gebruikt voor wat het is.
pi_165905791
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 00:25 schreef JanKorteachternaam het volgende:

[..]

Iedere groep heeft zijn eigen argumenten.
Gekleurde anti-zwartepiet-mensen willen herstelbetalingen afdwingen, blanke anti-zwartepiet-mensen willen de Nederlandse cultuur kapot maken en een deel van de anti-zwartepieters wil zich gewoon profileren. Sunny Bergman is er zo een. Wil zich profileren als taboedoorbrekend documentaire maakster; landverrader van het ergste soort.
Als je iemand landverrader gaat noemen om een andere mening ben je gewoon racist. Klaar.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 08:56:06 #176
3542 Gia
User under construction
pi_165906504
Racisme is toch dat je iemand met bepaalde kenmerken ondergeschikt maakt aan iemand die die kenmerken niet heeft.

Hoe wordt Zwarte Piet ondergeschikt gemaakt aan wie of wat dan ook?
Hij is medewerker van Sinterklaas, maar maakt hem dat ondergeschikt?
Er werken toch wel meer zwarten voor een blanke baas, of niet?

Dus, wat is er nu eigenlijk racistisch (in de juiste betekenis van het woord) aan Zwarte Piet?
pi_165906658
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 05:26 schreef Donnis het volgende:

[..]

Als je iemand landverrader gaat noemen om een andere mening ben je gewoon racist. Klaar.
Dan waren veel Nederlanders tijdens de WO2 ook racisten. Weten we dat ook weer _O-
pi_165906728
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 09:14 schreef JanKorteachternaam het volgende:

[..]

Dan waren veel Nederlanders tijdens de WO2 ook racisten. Weten we dat ook weer _O-
Haha godwin gooien in een zwarte piet discussie
pi_165906826
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 09:23 schreef Donnis het volgende:

[..]

Haha godwin gooien in een zwarte piet discussie
Zonder enige reden mensen beschuldigen van racisme :')
pi_165906938
quote:
Zwart als ROET als roet wit was geweest waren de Pieten WIT, waren dan een groep blanken actie gaan voeren? Ik denk het niet.
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:31 schreef Molurus het volgende:

[..]

Aha, dus omdat we - nogal racistisch - zingen "ook al is hij zwart als roet, hij meent het toch goed" moeten we dit aspect in stand houden?

Ik zie niet waarom we dat liedje niet gewoon in de prullenbak zouden mikken.
quote:
9s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:33 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Zulke domme liedjes worden dan ook tegenwoordig niet meer geschreven
Wie heeft het hier nou over een liedje, roet heeft toch de kleur zwart ? Oh! hij zei: zo zwart als roet de racist! roet is toch zwart?

Zo wit als melk, oh hij zei zo wit als melk de racist! Zal vast een PVV`er zijn :')

Als je al het woord zwart zegt of ergens mee associeert ben je gelijk een racist, met de kleur wit is het ineens geen probleem, raar gedoe.

[ Bericht 1% gewijzigd door WhateverWhatever op 12-10-2016 09:57:27 ]
pi_165907219
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 09:35 schreef JanKorteachternaam het volgende:

[..]

Zonder enige reden mensen beschuldigen van racisme :')
Landverrader is een nare term die verraadt wat jouw instelling is. Mensen moeten zich aanpassen aan de norm in Nederland en anders horen ze er niet bij. Je sluit dus mensen uit die niet jouw nationalistische gevoelens aanhangen. Racist dus en ik heb wel degelijk een reden.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 10:01:36 #182
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_165907240
quote:
14s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 10:00 schreef Donnis het volgende:

[..]

Landverrader is een nare term die verraadt wat jouw instelling is. Mensen moeten zich aanpassen aan de norm in Nederland en anders horen ze er niet bij. Je sluit dus mensen uit die niet jouw nationalistische gevoelens aanhangen. Racist dus en ik heb wel degelijk een reden.
Nationalisme is niet hetzelfde als racisme..
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_165907342
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 10:01 schreef Perrin het volgende:

[..]

Nationalisme is niet hetzelfde als racisme..
Dat is het wel als dat nationalisme een racistische karikatuur verdedigt. Het is ook zo fucking obvious dat zwarte piet gebaseerd is op slaven. Echt vermoeiend als je dat niet inziet. :') getuigt van een ongekende wereldvreemdheid.

De discussie heb je trouwens toch al verloren nadat de zwarte piet supporters massaal racistische uitlatingen gingen spuien. Het valt niet langer meer te ontkennen dat juist de racisten het niet willen aanpassen.

Waar hebben we het ook over, een kleurtje aanpassen is al te veel moeite terwijl je daardoor mensen minder gaat kwetsen.
pi_165907557
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 10:08 schreef Donnis het volgende:

[..]

Dat is het wel als dat nationalisme een racistische karikatuur verdedigt. Het is ook zo fucking obvious dat zwarte piet gebaseerd is op slaven. Echt vermoeiend als je dat niet inziet. :') getuigt van een ongekende wereldvreemdheid.

Een zwart geschminkt folklorefiguur met rood gestifte lippen, pofmouwen en een witte kraag vergelijken met de grote mensenwereld getuigt mijnsinziens juist van een ongekende wereldvreemdheid.

Ik zie toch duidelijk het verschil tussen het rondstrooien van snoepgoed of gegeseld worden door mannen met een witte puntmuts op vanwege iemands donkere kleur. Dat laatste valt onder de noemer racisme, het uitdelen van snoepgoed aan kinderen niet.
pi_165907626
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 10:18 schreef Elzies het volgende:

[..]

Een zwart geschminkt folklorefiguur met rood gestifte lippen, pofmouwen en een witte kraag vergelijken met de grote mensenwereld getuigt mijnsinziens juist van een ongekende wereldvreemdheid.

Ik zie toch duidelijk het verschil tussen het rondstrooien van snoepgoed of gegeseld worden door mannen met een witte puntmuts op vanwege iemands donkere kleur. Dat laatste valt onder de noemer racisme, het uitdelen van snoepgoed aan kinderen niet.
Gast het is gebaseerd op slavernij, je weet wel die we vervoerden in onze VOC-schepen. Het is bedacht in een tijd dat we geen fuck gaven om hun rechten en ze als minderwaardig zagen. Een leger aan domme kneuzen die de witte man te hulp schiet. Ga toch eens met je tijd mee en zie in dat het niet meer kan. Over de jaren is het aangepast waardoor het minder ernstig is geworden, maar de oorsprong ligt in de slavernij en je bent blind als je dat niet ziet.
pi_165907633
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 10:08 schreef Donnis het volgende:

[..]

Dat is het wel als dat nationalisme een racistische karikatuur verdedigt. Het is ook zo fucking obvious dat zwarte piet gebaseerd is op slaven. Echt vermoeiend als je dat niet inziet. :') getuigt van een ongekende wereldvreemdheid.

De discussie heb je trouwens toch al verloren nadat de zwarte piet supporters massaal racistische uitlatingen gingen spuien. Het valt niet langer meer te ontkennen dat juist de racisten het niet willen aanpassen.

Waar hebben we het ook over, een kleurtje aanpassen is al te veel moeite terwijl je daardoor mensen minder gaat kwetsen.
"fucking obvious" .... nog zo'n betweter die meent de wijsheid in pacht te hebben. :')

Er zijn veel meer interpretaties dan de zo door jou en de andere anti-Piet sympathisanten gewenste racistische interpretatie.

Daarbij is het uiterlijk van Zwarte Piet vanuit historische bronnen gezien nog veel eerder gebaseerd op die van een Moor dan op die van een slaaf.

Dat hij afgeleid zou zijn van een slaaf is juist nergens met een bron terug te vinden. Het enige verhaal dat met slavernij te maken heeft is juist de bevrijding van de Ethiopische zwarte slaaf Piter. Dus zo je wil vier je dan eerder het feest van de bevrijding van de slavernij! Wie kan daar nou op tegen zijn?
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_165907691
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 10:23 schreef Montagui het volgende:

[..]

"fucking obvious" .... nog zo'n betweter die meent de wijsheid in pacht te hebben. :')

Er zijn veel meer interpretaties dan de zo door jou en de andere anti-Piet sympathisanten gewenste racistische interpretatie.

Daarbij is het uiterlijk van Zwarte Piet vanuit historische bronnen gezien nog veel eerder gebaseerd op die van een Moor dan op die van een slaaf.

Dat hij afgeleid zou zijn van een slaaf is juist nergens met een bron terug te vinden. Het enige verhaal dat met slavernij te maken heeft is juist de bevrijding van de Ethiopische zwarte slaaf Piter. Dus zo je wil vier je dan eerder het feest van de bevrijding van de slavernij! Wie kan daar nou op tegen zijn?
Ja inderdaad, hij is natuurlijk zwart omdat hij door de schoorsteen komt ook. Gtfo met je kleuterargumenten. Het is 100% duidelijk dat het zijn oorsprong vindt in een racistische karikatuur van zwarte slaven.
pi_165907720
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 09:35 schreef JanKorteachternaam het volgende:

[..]

Zonder enige reden mensen beschuldigen van racisme :')
Daar is bij jou reden genoeg voor.
pi_165907755
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 10:28 schreef Donnis het volgende:

[..]

Ja inderdaad, hij is natuurlijk zwart omdat hij door de schoorsteen komt ook. Gtfo met je kleuterargumenten. Het is 100% duidelijk dat het zijn oorsprong vindt in een racistische karikatuur van zwarte slaven.
Bron?
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_165907784
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 10:28 schreef Donnis het volgende:

[..]

Ja inderdaad, hij is natuurlijk zwart omdat hij door de schoorsteen komt ook. Gtfo met je kleuterargumenten. Het is 100% duidelijk dat het zijn oorsprong vindt in een racistische karikatuur van zwarte slaven.
Hoe weet je dat zo zeker? Wie zegt dat?
De overlevering van de folklore is de schoorsteen.

Voor de rest is het jou beperkte intrieste brein die daar weer racisme in ziet.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_165907938
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 10:23 schreef Donnis het volgende:

[..]

Gast het is gebaseerd op slavernij, je weet wel die we vervoerden in onze VOC-schepen. Het is bedacht in een tijd dat we geen fuck gaven om hun rechten en ze als minderwaardig zagen. Een leger aan domme kneuzen die de witte man te hulp schiet. Ga toch eens met je tijd mee en zie in dat het niet meer kan. Over de jaren is het aangepast waardoor het minder ernstig is geworden, maar de oorsprong ligt in de slavernij en je bent blind als je dat niet ziet.
Zwarte Piet als fantasiefiguur is gebaseerd op de bevolkingsgroep de Moren die toen in Spanje en omstreken verbleven. Zwarte Piet heeft helemaal geen associatie met onze VOC schepen die Afrikaanse slaven vervoerden.

Daarbij is de moderne slavernij nog gewoon actueel en geen uitvloeisel van enkel blanken. Men zou zich beter daarop kunnen focussen dan blijven afgeven op een zwart geschminkte folklorefiguur. Het is een kinderfeest notabene.

Ik vind deze discussie eigenlijk een uitvloeisel van onze verwencultuur. Er zijn echt wel dringende zaken in de wereld dan het uiterlijk van Zwarte Piet.
pi_165907951
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 10:33 schreef Montagui het volgende:

[..]

Bron?
Precies, bron?
pi_165908021
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 10:33 schreef Montagui het volgende:

[..]

Bron?
Wel natuurlijk. Ik baseer me graag op feiten.

http://www.volkskrant.nl/(...)kindslaven~a3531694/

En elke gerenommeerde historicus is het hier mee eens.
pi_165908053
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 10:44 schreef Elzies het volgende:

[..]

Zwarte Piet als fantasiefiguur is gebaseerd op de bevolkingsgroep de Moren die toen in Spanje en omstreken verbleven. Zwarte Piet heeft helemaal geen associatie met onze VOC schepen die Afrikaanse slaven vervoerden.

Daarbij is de moderne slavernij nog gewoon actueel en geen uitvloeisel van enkel blanken. Men zou zich beter daarop kunnen focussen dan blijven afgeven op een zwart geschminkte folklorefiguur. Het is een kinderfeest notabene.

Ik vind deze discussie eigenlijk een uitvloeisel van onze verwencultuur. Er zijn echt wel dringende zaken in de wereld dan het uiterlijk van Zwarte Piet.
Lekker makkelijk weer. De dienstregeling van NS verbeteren? Fuck it, er worden kinderen verkracht in burgeroorlogen dus er zijn echt wel dringerendere zaken!

Complete drogreden dus weer van je.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 10:52:48 #195
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165908077
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 10:28 schreef Donnis het volgende:Het is 100% duidelijk dat het zijn oorsprong vindt in een racistische karikatuur van zwarte slaven.
Er zijn al 30 topics vol met bewijzen die het tegendeel aantonen. Dat racistische of het slavenverleden is nog niet een keer aangetoond.
Ga je huiswerk doen en lees de topics voor je reageert met een dooddoener.
pi_165908112
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 10:51 schreef Donnis het volgende:

[..]

Lekker makkelijk weer. De dienstregeling van NS verbeteren? Fuck it, er worden kinderen verkracht in burgeroorlogen dus er zijn echt wel dringerendere zaken!

Complete drogreden dus weer van je.
Afgeven op slavernij terwijl een land als Nigeria bekend staat om zijn vrouwenhandel richting Europa. Maar ja, het zijn geen witte mensen waarop je kunt afgeven. Dus geven we af op Zwarte Piet. Zoveel makkelijker.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 10:55:19 #197
3542 Gia
User under construction
pi_165908119
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 10:08 schreef Donnis het volgende:

Dat is het wel als dat nationalisme een racistische karikatuur verdedigt. Het is ook zo fucking obvious dat zwarte piet gebaseerd is op slaven. Echt vermoeiend als je dat niet inziet. :') getuigt van een ongekende wereldvreemdheid.

Slaven zien er zo niet uit. Zwarte Piet is gebaseerd op een karikatuur van een neger. De karikatuur is al eerder door iemand anders verzonnen en door de bedenker van Zwarte Piet overgenomen. Toen er commentaar op kwam is het verhaal aangepast van slaaf van Sinterklaas naar schoorsteenveger, met nog steeds wel dezelfde kleding.

Trouwens, de kleding van zwarte Piet lijkt erg veel op die van de Zwitserse garde, die de Paus beschermen. Paus.....bisschop......medewerker....

De oorringen waren al gesneuveld voor de officiele zwarte piet, de rode lippen idem dito.
Blijft over de kleding van de zwitsere garde en de kleur van een persoon van het negroïde ras.
pi_165908193
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 10:52 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Er zijn al 30 topics vol met bewijzen die het tegendeel aantonen. Dat racistische of het slavenverleden is nog niet een keer aangetoond.
Ga je huiswerk doen en lees de topics voor je reageert met een dooddoener.
30 topics vol wanhopige pogingen om het tegendeel aan te tonen inderdaad.
pi_165908234
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 10:55 schreef Gia het volgende:

[..]

Slaven zien er zo niet uit. Zwarte Piet is gebaseerd op een karikatuur van een neger. De karikatuur is al eerder door iemand anders verzonnen en door de bedenker van Zwarte Piet overgenomen. Toen er commentaar op kwam is het verhaal aangepast van slaaf van Sinterklaas naar schoorsteenveger, met nog steeds wel dezelfde kleding.

Trouwens, de kleding van zwarte Piet lijkt erg veel op die van de Zwitserse garde, die de Paus beschermen. Paus.....bisschop......medewerker....
[ afbeelding ]
De oorringen waren al gesneuveld voor de officiele zwarte piet, de rode lippen idem dito.
Blijft over de kleding van de zwitsere garde en de kleur van een persoon van het negroïde ras.
Bedankt dat je me gelijk geeft dan. Het heeft inderdaad zijn oorsprong in een neger en dus slavernijverleden. Ook heeft het negatieve invloed op donkere kindjes die gepest worden door ze zwarte piet te noemen. Genoeg reden om het aan te passen.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 11:02:47 #200
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165908236
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 10:49 schreef Donnis het volgende:

[..]

Wel natuurlijk. Ik baseer me graag op feiten.

http://www.volkskrant.nl/(...)kindslaven~a3531694/

En elke gerenommeerde historicus is het hier mee eens.
Een kunsthistoricus met slaverijspecialisatie :')

Wat je nodig hebt is een antropoloog met een specialisatie folklore!
pi_165908239
Bedankt Donnis voor je verhelderende bijdrage! *O* We zijn er uit. Had nou al in het eerst topic hier gepost dan hadden we nu niet in de 31e gezeten... 8}
pi_165908265
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 10:49 schreef Donnis het volgende:

[..]

Wel natuurlijk. Ik baseer me graag op feiten.

http://www.volkskrant.nl/(...)kindslaven~a3531694/
Dat is geen bron. Dat is de interpretatie van een kunsthistoricus die redeneert vanuit de optiek van de slavernij.

Nota bene in de op:
quote:
Ter ondersteuning wordt kunsthistoricus Elmer Kolfin aangehaald die in dit artikel zelf aangeeft geen onderzoek gedaan te hebben naar de figuur Zwarte Piet zelf maar wel naar de slavernij.
quote:
En elke gerenommeerde historicus is het hier mee eens.
bron?
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_165908394
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 11:04 schreef Montagui het volgende:

[..]

Dat is geen bron. Dat is de interpretatie van een kunsthistoricus die redeneert vanuit de optiek van de slavernij.

Nota bene in de op:

[..]


[..]

bron?
Jij bent echt zo'n typisch figuur die ik vol kan blijven gooien met argumenten en je zal toch niet te overtuigen zijn. Cognitieve dissonantie zoals ik al eerder zei. Anyway, een andere historicus:

quote:
Zit in die onwetendheid met de slavernijgeschiedenis het antwoord op de vraag waarom Amerikanen van hun stoel vallen van ongeloof als zij horen van Zwarte Piet als knecht van een witte heilige en dat de meerderheid van de Nederlanders daar de schouders over ophaalt? Van Stipriaan en Hondius geloven van wel.

Volgens Hondius hebben Nederlanders lange tijd geen antenne gehad voor de karikaturen die van gekleurden in onze cultuur rondgaan. Een studie van een van haar studenten liet zien hoe tot diep in de twintigste eeuw zwarte mensen in kinderboeken als kabouters met verwrongen gezichten werden afgebeeld. "Kijk nu eens naar de omslag van 'Oki en Doki bij de negers' uit 1968. In dat jaar werd Martin Luther King doodgeschoten en wij zitten dan nog met beledigende karikaturen."

Jan Schenkman
Van Stipriaan zegt ook dat Nederlanders zichzelf niet racistisch vinden. "Het voor ons gevoel zo traditionele sinterklaasfeest kán dus ook geen racistische elementen bevatten." Daarom wijst hij op de bedenker van het moderne sinterklaasfeest, kinderboekenschrijver Jan Schenkman, die in 1850 het boekje 'Sint Nicolaas en zijn knecht' (herdrukt tot 1907) uitbracht. Daarin kwam de schrijver met nieuwe elementen zoals de stoomboot, het rijden over daken met zijn paard en het afgeven van cadeautjes via de schoorsteen. Ook presenteerde Schenkman als eerste de knecht als een zwarte Afrikaans uitziende jongen, waaruit later Zwarte Piet is ontstaan.

"Het is geen toeval dat dit boekje verscheen terwijl in Nederland het debat over de afschaffing van de slavernij hevig tierde", zegt Van Stipriaan. "Ik denk dat Schenkman als lid van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen voorstander was van afschaffing, maar ook van het bijbrengen van beschaving. In dat debat werd vaak gesteld dat Nederland het gevaar liep dat in Suriname grote opstanden zouden ontstaan. Het lijkt erop dat Schenkman met zijn wijze goede Sint en zwarte knecht aansloot bij het beeld dat de wilde man getemd moest worden en ook na de afschaffing van de slavernij zijn plaats moest kennen.

De Zwarte Piet van Schenkman heeft volgens Van Stipriaan niets te maken met de inderdaad al honderden jaren oude gebruiken met demonen en duistere krachten. In Duitstalige gebieden komen zwerverachtige en monsterlijke creaturen voor rond een sintachtige figuur. Rituelen waarbij mensen zich met roet insmeren komen al duizenden jaren voor. "Maar nooit was het een Afrikaans uitziende man met kroeshaar, dikke lippen en brede neus. Dat gebeurde alleen in Nederland, vanaf 1850."
pi_165908715
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 11:13 schreef Donnis het volgende:

[..]

Jij bent echt zo'n typisch figuur die ik vol kan blijven gooien met argumenten en je zal toch niet te overtuigen zijn. Cognitieve dissonantie zoals ik al eerder zei. Anyway, een andere historicus:

[..]

Accepteer nou gewoon dat het een onschuldig kinderfeest is, 1x in het jaar, 2 weken, zonder de nadruk op racisme of slavernij, het heeft hier totaal niks mee te maken, geen kind associeert dit met slavernij of racisme maar met een leuk feest, spanning en cadeau`s, het zijn de droeftoetters zoals jij die dit feest willen verpesten voor de kinderen.

Heb jij zelf kinderen trouwens?

[ Bericht 1% gewijzigd door WhateverWhatever op 12-10-2016 11:43:03 ]
  woensdag 12 oktober 2016 @ 11:36:36 #205
3542 Gia
User under construction
pi_165908746
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 11:02 schreef Donnis het volgende:

[..]

Bedankt dat je me gelijk geeft dan. Het heeft inderdaad zijn oorsprong in een neger en dus slavernijverleden. Ook heeft het negatieve invloed op donkere kindjes die gepest worden door ze zwarte piet te noemen. Genoeg reden om het aan te passen.
Nee, niet de oorsprong, maar die betekenis is er ooit aan gegeven, omdat het verhaal ging dat de Sint uit Spanje kwam en in Spanje hadden ze van die mooi aangeklede negerjongetjes in de bediening bij de rijke adel. Dus, kreeg de Sint ook zo'n mooi aangeklede bedienden aangemeten.

Sint Nicolaas had geen slaven. De kleding is erbij verzonnen. Mooi, kleurrijk.
Maar het heeft totaal niks met slavernij te maken.

Waarschijnlijk is de kleding van de Pauselijke garde ook gebaseerd op de kleding van de negerslaafjes aan de Spaanse hoven van die tijd. Maar daar hoor je niemand over.
Ik ga ervan uit dat de Paus ook wel donkere gardisten heeft, die lijken dan toch wel veel op Zwarte Piet, vind jezelf niet?
pi_165908880
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 11:34 schreef WhateverWhatever het volgende:

[..]

Accepteer nou gewoon een onschuldig kinderfeest 1x in het jaar zonder de nadruk op racisme of slavernij, het heeft hier totaal niks mee te maken, geen kind associeert dit met slavernij of racisme maar met een leuk feest, spanning en cadeau`s, het zijn de droeftoeters zoals jij die dit feest willen verpesten voor de kinderen.

Heb jij zelf kinderen trouwens?
Dit is toch geen argument joh, verschuilen achter kinderen. Voor kinderen boeit het ook helemaal niks of ze paars zijn. Verzin er een regenboog verhaal bij in sinterklaas journaal en ze slikken het als zoete koek. Het zijn volwassenenen die krampachtig vasthouden aan een gebruik dat niet meer past in deze tijd. Ik denk dat je kinderen die Sinterklaas net ontgroeid zijn ook prima kan uitleggen dat het kwetsend is voor bepaalde groepen en het daarom aangepast is. Het moet een feest voor iedereen zijn.

Ik heb geen kinderen maar ik zou het niet leuk vinden als ik een getint kind zou hebben dat 'zwarte piet' genoemd wordt. Iets wat gebeurt op basisscholen. Daarmee is het al een stuk minder onschuldig dan jij doet voorkomen.

En als het dan perse zwarte Piet moet zijn, verander het in zwarte Piet die ook duidelijk roetvegen hebben zodat je geloofwaardig het verhaal van de schoorsteen kan ophangen. Er moet gewoon iets aan veranderd worden want zoals nu is, kán niet.
pi_165908920
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 11:13 schreef Donnis het volgende:

[..]

Jij bent echt zo'n typisch figuur die ik vol kan blijven gooien met argumenten en je zal toch niet te overtuigen zijn. Cognitieve dissonantie zoals ik al eerder zei.
Dat is geredeneerd vanuit jouw optiek. Vanuit mijn optiek kan ik hetzelfde van jou zeggen. Tja.
quote:
Anyway, een andere historicus:

[..]

Schenkman is niet de god van Zwarte Piet. Zwarte Piet kent al diverse verschijningsvormen die veel ouder zijn dan het bedenksel en de interpretatie van Schenkman.

1 passage in dat laatste stuk wil ik even aanhalen:
quote:
"Ik denk dat Schenkman als lid van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen voorstander was van afschaffing, maar ook van het bijbrengen van beschaving. In dat debat werd vaak gesteld dat Nederland het gevaar liep dat in Suriname grote opstanden zouden ontstaan. Het lijkt erop dat Schenkman met zijn wijze goede Sint en zwarte knecht aansloot bij het beeld dat de wilde man getemd moest worden en ook na de afschaffing van de slavernij zijn plaats moest kennen.
Niemand weet wat Schenkman dacht toen hij 'zijn' Zwarte Piet creëerde. Zo wie zo voerde hij Zwarte Piet al helemaal niet op als slaaf maar als knecht. De illustrator van het boekje beeldt Zwarte Piet ook zittend op een paard af en zelfs hoger op een dak dan de Sint. Qua symboliek misschien ook wel tekenend?

Misschien bedoelde Schenkman wel een Moor? Geen idee, maar ook daarvoor kan je diverse historische argumenten aanhalen.

Nogmaals, jij pretendeert de wijsheid in pacht te hebben, ik pretendeer dat niet. Ik geef alleen aan dat er verschillende interpretaties en ontstaansgeschiedenissen zijn van Zwarte Piet dat geen enkele interpretatie kan claimen de enige ware te zijn. Dus interpreteer Zwarte Piet zoals je zelf wil maar laat ieders interpretatie in zijn waarde.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
  woensdag 12 oktober 2016 @ 11:48:12 #208
3542 Gia
User under construction
pi_165908966
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 11:34 schreef WhateverWhatever het volgende:
Accepteer nou gewoon een onschuldig kinderfeest 1x in het jaar zonder de nadruk op racisme of slavernij, het heeft hier totaal niks mee te maken, geen kind associeert dit met slavernij of racisme maar met een leuk feest, spanning en cadeau`s, het zijn de droeftoetters zoals jij die dit feest willen verpesten voor de kinderen.

Heb jij zelf kinderen trouwens?
Er zijn mensen die echt heel fel tegen een zwarte en bruine piet zijn en er zijn mensen die per se zwarte Piet zo zwart mogelijk willen hebben. Er is toch ook een tussenvorm mogelijk! Die ook nog heel goed te verkopen is naar de kinderen toe:
Zwarte pieten en bruine pieten, die al jaren door schoorstenen zijn gekropen dat die kleur er niet meer af gaat. Blanke pieten met roetvegen, die pas in dienst zijn van de Sint en nu door de enkele schoorstenen kruipen die er nog zijn. En tot slot gekleurde pieten, die het kleurtje kregen door de regenboog (enkele jaren geleden). Dus, dan wel de kleuren van de regenboog, hè.

Dus, dan komt Sint aan in Nederland, op 12 november, in Maassluis en is er voor alle kindjes wel een favoriete Piet bij. Verenigingen, gezinnen, scholen, kunnen dan zelf beslissen welke pieten bij hen komen. Probleem opgelost.

Krijgen de pieten allemaal namen als Zwarte piet, gele piet, pimpelpiet, en verzin maar verder.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 11:51:04 #209
3542 Gia
User under construction
pi_165909028
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 11:45 schreef Montagui het volgende:

Zo wie zo
Say what? o|O

Maar discussieer maar door. Ben te bed. *uche uche*
pi_165909100
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 11:44 schreef Donnis het volgende:

[..]

Dit is toch geen argument joh, verschuilen achter kinderen. Voor kinderen boeit het ook helemaal niks of ze paars zijn. Verzin er een regenboog verhaal bij in sinterklaas journaal en ze slikken het als zoete koek. Het zijn volwassenenen die krampachtig vasthouden aan een gebruik dat niet meer past in deze tijd. Ik denk dat je kinderen die Sinterklaas net ontgroeid zijn ook prima kan uitleggen dat het kwetsend is voor bepaalde groepen en het daarom aangepast is. Het moet een feest voor iedereen zijn.

Ik heb geen kinderen maar ik zou het niet leuk vinden als ik een getint kind zou hebben dat 'zwarte piet' genoemd wordt. Iets wat gebeurt op basisscholen. Daarmee is het al een stuk minder onschuldig dan jij doet voorkomen.

En als het dan perse zwarte Piet moet zijn, verander het in zwarte Piet die ook duidelijk roetvegen hebben zodat je geloofwaardig het verhaal van de schoorsteen kan ophangen. Er moet gewoon iets aan veranderd worden want zoals nu is, kán niet.
Oh jawel hoor, mijn zoontje van 5 vind gekleurde pieten maar raar, alsof je gekleurd wordt als je door een schoorsteen gaat en door een regenboog gevaren? Beetje slechte LSD geweest.. Dat maak je hem echt niet meer wijs.
Prima een piet met roetvegen en zonder rode lippen, ben ik helemaal voor!
pi_165909408
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 09:43 schreef WhateverWhatever het volgende:

[..]

Wie heeft het hier nou over een liedje, roet heeft toch de kleur zwart ? Oh! hij zei: zo zwart als roet de racist! roet is toch zwart?
Kennelijk heb jij even wat taaluitleg nodig, prima hoor.

"ook al is hij zwart als roet, hij meent het toch goed" suggereert een paradox, een tegenstelling. Je zou eigenlijk verwachten dat ie slecht is omdat ie zwart is. Dat is wat er staat.

En dat is echt ronduit racistisch.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165909434
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:09 schreef Molurus het volgende:

[..]

Kennelijk heb jij even wat taaluitleg nodig, prima hoor.

"ook al is hij zwart als roet, hij meent het toch goed" suggereert een paradox, een tegenstelling. Je zou eigenlijk verwachten dat ie slecht is omdat ie zwart is. Dat is wat er staat.
Nee, nogmaals, ik refereer helemaal niet aan een liedje, ik zeg alleen roet heeft als kleur zwart. :?
pi_165909451
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:10 schreef WhateverWhatever het volgende:

[..]

Nee, nogmaals, ik refereer helemaal niet aan een liedje, ik zeg alleen roet heeft als kleur zwart. :?
Accepteer nou dat het een onschuldig kinderfeest is ;(
wooblabalurg
pi_165909461
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:10 schreef WhateverWhatever het volgende:

[..]

Nee, nogmaals, ik refereer helemaal niet aan een liedje, ik zeg alleen roet heeft als kleur zwart. :?
Ja, dat is de moderne uitleg daarvan die het behapbaar zou moeten maken: "zwart van roet". :')

Dat vond ik als kind al idioot.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 12:12:49 #215
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_165909469
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:12 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ja, dat is de moderne uitleg daarvan die het behapbaar zou moeten maken: "zwart van roet". :')

Dat vond ik als kind al idioot.
Kinderen zijn dan ook vuile racisten.
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
pi_165909480
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:12 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ja, dat is de moderne uitleg daarvan die het behapbaar zou moeten maken: "zwart van roet". :')

Dat vond ik als kind al idioot.
Ja dat heb ik met wit en melk, man man man
pi_165909484
quote:
6s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:12 schreef Fir3fly het volgende:

[..]

Kinderen zijn dan ook vuile racisten.
En dit
pi_165909569
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:13 schreef WhateverWhatever het volgende:

[..]

Ja dat heb ik met wit en melk, man man man
Je zegt toch ook niet dat een persoon melkwit is?

Melkwitte tanden, ok. Melkwitte mensen is bullshit.

Op dezelfde manier lijkt de kleur van roet niet op de kleur van pieten.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165909642
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:12 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ja, dat is de moderne uitleg daarvan die het behapbaar zou moeten maken: "zwart van roet". :')

Dat vond ik als kind al idioot.
dat ligt dan wellicht gewoon aan jou.. zwart van roet is een prima uitleg en kan prima.
pi_165909803
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:19 schreef Molurus het volgende:

[..]

Je zegt toch ook niet dat een persoon melkwit is?

Melkwitte tanden, ok. Melkwitte mensen is bullshit.

Op dezelfde manier lijkt de kleur van roet niet op de kleur van pieten.
Oh nee, ik zie deze mensen genoeg op het strand hoor in de zomer, vooral Engelsen.
En roet is toch zwart? Wat is het probleem
pi_165909841
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:23 schreef mschol het volgende:

[..]

dat ligt dan wellicht gewoon aan jou.. zwart van roet is een prima uitleg en kan prima.
Nee, dan ben je een racist als je dat zegt!
pi_165909892
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:33 schreef WhateverWhatever het volgende:

[..]

Oh nee, ik zie deze mensen genoeg op het strand hoor in de zomer, vooral Engelsen.
En roet is toch zwart? Wat is het probleem
Er werd eerder als argument aangedragen dat een aanpassing van zwarte piet niet zou stroken met de liedjes. Dan zeg ik: pas die liedjes dan aan, ze zijn toch racistisch. (Wat ik jou ook niet hoor betwisten trouwens. Je doet vooral je best om het niet over dat liedje te hebben.)

En dat iets zwart is betekent nog niet dat het de kleur van roet heeft. :P Zwart is niet 1 kleur. Een kind kan zien dat de kleur van pieten niets met roet te maken heeft, net zoals de huidskleur van blanken niets met melk te maken heeft.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165909931
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:35 schreef WhateverWhatever het volgende:

[..]

Nee, dan ben je een racist als je dat zegt!
hoe dan? :D
pi_165909957
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:39 schreef Molurus het volgende:

[..]

Er werd eerder als argument aangedragen dat een aanpassing van zwarte piet niet zou stroken met de liedjes. Dan zeg ik: pas die liedjes dan aan, ze zijn toch racistisch. (Wat ik jou ook niet hoor betwisten trouwens. Je doet vooral je best om het niet over dat liedje te hebben.)

En dat iets zwart is betekent nog niet dat het de kleur van roet heeft. :P Zwart is niet 1 kleur. Een kind kan zien dat de kleur van pieten niets met roet te maken heeft.
Weet je wat, laat maar..
pi_165909973
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:42 schreef mschol het volgende:

[..]

hoe dan? :D
Vraag dat maar aan Molurus
pi_165909996
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:43 schreef WhateverWhatever het volgende:

[..]

Weet je wat, laat maar..
Het is beter dat je je mond houdt voor je jezelf nog verder klem lult ja. :P
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 12:47:00 #227
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_165910015
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:39 schreef Molurus het volgende:

[..]

Een kind kan zien dat de kleur van pieten niets met roet te maken heeft, net zoals de huidskleur van blanken niets met melk te maken heeft.
Net zoals een kind kan zien dat zwarte piet met slavernij te maken heeft, natuurlijk.
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
pi_165910024
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:39 schreef Molurus het volgende:

[..]

En dat iets zwart is betekent nog niet dat het de kleur van roet heeft. :P Zwart is niet 1 kleur. Een kind kan zien dat de kleur van pieten niets met roet te maken heeft.
zwart = zwart
iets anders is geen zwart

een kind zal niet stilstaan bij het feit dat helemaal dekkende laag zwart niet geheel realistisch is voor roet, dat doen alleen een kleinzielige volwassenen
pi_165910028
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:45 schreef Molurus het volgende:

[..]

Het is beter dat je je mond houdt voor je jezelf nog verder klem lult ja. :P
:|W :O
pi_165910068
quote:
6s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:47 schreef Fir3fly het volgende:

[..]

Net zoals een kind kan zien dat zwarte piet met slavernij te maken heeft, natuurlijk.
Kinderen missen de kennis van geschiedenis om daar iets over te zeggen. Maar een beetje intelligent kind begrijpt wel de zinsnede "ook al is hij zwart als roet hij meent het toch goed".

Zullen z'n gekleurde klasgenoten leuk vinden als ze het daarover hebben.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 12:52:52 #231
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165910096
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:19 schreef Molurus het volgende:

[..]

Op dezelfde manier lijkt de kleur van roet niet op de kleur van pieten negers.
Fixed.

Dus gewoon roetzwarte pieten, zoals vroeger normaal was, die totaal niet op negers lijken
pi_165910110
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:52 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Fixed.

Dus gewoon roetzwarte pieten, zoals vroeger normaal was, die totaal niet op negers lijken
Zoals vroeger normaal was? Wanneer was dat dan?

Wanneer is de kleur van roet vervangen door de kleur van negers?
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 12:53:49 #233
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_165910114
Die zijn toch niet zwart als roet, die klasgenoten? Eerder lichtbruin tot donkerbruin.

En echt zwarte mensen zijn geen alledaagse verschijning, daarom wordt het kind in het liedje gerustgesteld. Ziet er in eerste instantie natuurlijk best spannend uit.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 12:54:08 #234
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_165910122
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:51 schreef Molurus het volgende:

[..]

Kinderen missen de kennis van geschiedenis om daar iets over te zeggen.


Topic kan wel op slot nu, dunkt me.
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
pi_165910143
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:53 schreef Perrin het volgende:

Die zijn toch niet zwart als roet, die klasgenoten? Eerder lichtbruin tot donkerbruin.
Het is een denigrerende verwijzing naar huidskleur, net als 'zwartjoekel'.

quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:53 schreef Perrin het volgende:

En echt zwarte mensen zijn geen alledaagse verschijning, daarom wordt het kind in het liedje gerustgesteld. Ziet er in eerste instantie natuurlijk best spannend uit.
Waarom zou dat kind gerustgesteld moeten worden?

Dat liedje suggereert dat dat nodig is, en kinderen pikken dat op.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165910153
quote:
14s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:54 schreef Fir3fly het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Topic kan wel op slot nu, dunkt me.
Het zijn niet de kinderen die deze discussie voeren, dus nee... topic kan niet op slot.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 12:55:58 #237
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_165910157
Kinderen vinden vanzelf alles wat duidelijk afwijkt van wat ze gewend zijn spannend.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 12:56:24 #238
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_165910166
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:55 schreef Molurus het volgende:

[..]

Het zijn niet de kinderen die deze discussie voeren
Dat niveau heeft het wel :D.

Maar goed, het gaat om een kinderfeest toch? Of niet?
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
pi_165910185
quote:
6s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:56 schreef Fir3fly het volgende:

[..]

Dat niveau heeft het wel :D.

Maar goed, het gaat om een kinderfeest toch? Of niet?
Dat ben ik dan weer wel met je eens. Maar dat maakt de perceptie van volwassenen (en ook kinderen trouwens) niet irrelevant.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165910198
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:55 schreef Perrin het volgende:
Kinderen vinden vanzelf alles wat duidelijk afwijkt van wat ze gewend zijn spannend.
Ach ja. Dus als er in de klas een Afrikaanse jongen bijkomt moet de rest van de klas eerst even gerustgesteld worden. Dat zien ze tenslotte niet vaak. :o
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 13:01:10 #241
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_165910254
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:58 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ach ja. Dus als er in de klas een Afrikaanse jongen bijkomt moet de rest van de klas eerst even gerustgesteld worden. Dat zien ze tenslotte niet vaak. :o
Negers zien kinderen inmiddels wel vaker. De eerste keer dat je een zwart geschminkte man ziet kan behoorlijk spannend zijn. Mijn zoontje van 4 is bijv nogal bang voor volwassenen in dierenpakken :@
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_165910293
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 13:01 schreef Perrin het volgende:

[..]

Negers zien kinderen inmiddels wel vaker. De eerste keer dat je een zwart geschminkte man ziet kan behoorlijk spannend zijn. Mijn zoontje van 4 is bijv nogal bang voor volwassenen in dierenpakken :@
En ik weet zeker dat hij dat nog steeds eng zou vinden als jij degene bent die dat pak draagt, zonder schmink.

Maar da's natuurlijk niet waar dat liedje naar verwijst. Dat liedje suggereert direct, aan dat kind, dat hij bang zou moeten zijn voor zwarte mensen.

"Nee, het is geen ziekte.. het is niet besmettelijk... die persoon is zo geboren". Dat is toch geen boodschap die je een kind wilt meegeven?
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_165910344
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 13:03 schreef Molurus het volgende:

[..]

En ik weet zeker dat hij dat nog steeds eng zou vinden als jij degene bent die dat pak draagt, zonder schmink.

Maar da's natuurlijk niet waar dat liedje naar verwijst. Dat liedje suggereert direct, aan dat kind, dat hij bang zou moeten zijn voor zwarte mensen.

"Nee, het is geen ziekte.. het is niet besmettelijk... die persoon is zo geboren". Dat is toch geen boodschap die je een kind wilt meegeven?
Je blijft het maar over `dat` liedje hebben he, wie heeft het hier over `dat`liedje? Begin eens met pagina 1 in dit topic.

[ Bericht 0% gewijzigd door WhateverWhatever op 12-10-2016 13:13:21 ]
  woensdag 12 oktober 2016 @ 13:06:46 #244
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_165910357
Ik vind wel dat je het erg negatief interpreteert dat liedje. Je zou het ook positief kunnen opvatten, dat Zwarte Piet in eerste instantie intimiderend kan zijn, maar heus een toffe peer is.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 13:54:35 #245
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165911154
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:53 schreef Molurus het volgende:

[..]

Zoals vroeger normaal was? Wanneer was dat dan?

Wanneer is de kleur van roet vervangen door de kleur van negers?
Vanaf dat ZP op TV moest. Bij ons in de familie werden pieten gewoon nog gezwart met roet van een kurk die in een kaarsvlam werd gehouden (1970s).
pi_165911677
--
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:24 schreef Zelva het volgende:

[..]

Een ad hominem erin gooien is geen steekhoudend argument.

[..]

'Je weet gewoon' is geen steekhoudend argument.

[..]

Iets gewoonweg een feit noemen, maakt het geen feit en is geen steekhoudend argument.

[..]

Blijven herhalen dat het een karikatuur is, maakt het geen karikatuur en is geen steekhoudend argument.

[..]

Weet je was pas echt een discussie lastig, nee, onmogelijk maakt? Iemand die vanuit een bekrompen wereldje maar continue dezelfde mening blijft spuien, maar dat niet kan en/of wil onderbouwen. Want argumenten heb je niet, nul komma nul.
Right. Benieuwd naar de steekhoudende verklaring voor een traditionele "fantasiefiguur" die zogezegd zonder enige historische aanleiding :') als 2 druppels water lijkt op een negroïde of moorse huisslaaf. Anders dus dan het Nederlandse VOC/WIC verleden.

Ja we zoeken gewoon naar de waarheid, geschiedvervalsing zou ook niet patriottisch zijn.

Er is genoeg onderbouwd, geschreven, uitgebeeld. Al jarenlang in deze reeks, door de rechter, de kinderombudsvrouw, wetenschappers, de internationale gemeenschap. Over bekrompen wereldjes gesproken.

Dat er voor jou geen enkel valide argument bij zat zegt idd iets over jou, aan een dood paard valt niet te trekken. ZP is niets anders dan emotie, van voor- en tegenstanders. Als je uitsluitsel in drievoud verwacht voordat je je openstelt ben je zelf ook niet echt aan het discussiëren. Sommigen kunnen wel gedachten veranderen nav emotioneel onderbouwde argumenten van een ander.

Iedereen heeft idd negatieve ervaringen en zodra die een hele bevolkingsgroep aangaan kan je gerust spreken van een maatschappelijk probleem. Daarbij is ongelijke behandeling op basis van huidskleur bij de wet verboden. Tenzij het voor iedereen duidelijk is dat het een fantasiefiguur betreft, makkelijker als hij een oranje pruik draagt.

Dat het niet steeds met de fluwelen handschoen werd aangereikt is jammer, naar vriendelijk of positief wordt blijkbaar niet altijd geluisterd.

Maar verschans je gerust in je ivoren toren en ga op de sleutel zitten joh.

[ Bericht 0% gewijzigd door Manono op 12-10-2016 17:18:42 ]
Jusqu'ici tout va bien...
pi_165911823
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 11:53 schreef WhateverWhatever het volgende:

[..]

Oh jawel hoor, mijn zoontje van 5 vind gekleurde pieten maar raar, alsof je gekleurd wordt als je door een schoorsteen gaat en door een regenboog gevaren? Beetje slechte LSD geweest.. Dat maak je hem echt niet meer wijs.
Prima een piet met roetvegen en zonder rode lippen, ben ik helemaal voor!
Mooi, hebben we onze compromis toch nog te pakken :)
pi_165911916
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 11:53 schreef WhateverWhatever het volgende:

[..]

Oh jawel hoor, mijn zoontje van 5 vind gekleurde pieten maar raar, alsof je gekleurd wordt als je door een schoorsteen gaat en door een regenboog gevaren? Beetje slechte LSD geweest.. Dat maak je hem echt niet meer wijs.
Prima een piet met roetvegen en zonder rode lippen, ben ik helemaal voor!
Alleen jammer dat de discussie dan nog niet gestopt is. Want dan is er nog steeds een 'piet' figuur en dat doet de jankpieten nog steeds denken aan ZP.

Alle herinneringen moesten weg..
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_165911941
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 11:53 schreef WhateverWhatever het volgende:

[..]

Oh jawel hoor, mijn zoontje van 5 vind gekleurde pieten maar raar, alsof je gekleurd wordt als je door een schoorsteen gaat en door een regenboog gevaren? Beetje slechte LSD geweest.. Dat maak je hem echt niet meer wijs.
Prima een piet met roetvegen en zonder rode lippen, ben ik helemaal voor!
Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat jouw zoontje dat raar vindt omdat jij dat raar vindt
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_165911988
quote:
6s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 14:31 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat jouw zoontje dat raar vindt omdat jij dat raar vindt
Nee hoor, tot mijn verbazing kwam hij hier zelf mee en ik kon hem hierin geen ongelijk geven!
pi_165912055
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 11:13 schreef Donnis het volgende:

[..]

Jij bent echt zo'n typisch figuur die ik vol kan blijven gooien met argumenten en je zal toch niet te overtuigen zijn. Cognitieve dissonantie zoals ik al eerder zei. Anyway, een andere historicus:

[..]

Na dik 150 jaar wordt het ook wel weer eens tijd voor een modernisering van sinterklaas. Niet meer met zo'n aftandse stoomboot komen, maar met een hippe Tesla of de Thalys of zo.
En anders maar terug naar de oorspronkelijke traditie en dan moet het gedaan zijn met die nieuwlichterij.
in a crowd you lose humanity
pi_165912081
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 14:33 schreef WhateverWhatever het volgende:

[..]

Nee hoor, tot mijn verbazing kwam hij hier zelf mee en ik kon hem hierin geen ongelijk geven!
En dat Piet door de schoorsteen komt vindt hij zeker helemaal niet raar? :?
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_165912147
quote:
6s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 14:31 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat jouw zoontje dat raar vindt omdat jij dat raar vindt
Precies. Een overtuigde ouder weet zijn/haar principes over te brengen.

Net of je kinderen ook de hele nacht laat opblijven als ze geen zin hebben om naar bed te gaan.
Jusqu'ici tout va bien...
pi_165912249
quote:
6s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 14:37 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

En dat Piet door de schoorsteen komt vindt hij zeker helemaal niet raar? :?
Nee, dat is hem zo aangeleerd door alle liedjes, films, kleurplaten etc..
pi_165912265
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 14:45 schreef WhateverWhatever het volgende:

[..]

Nee, dat is hem zo aangeleerd door alle liedjes, films, kleurplaten etc..
En door jou :Y
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_165912292
quote:
14s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 14:46 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

En door jou :Y
Klopt, is door mijn ouders ook zo geleerd.
Nee dit:
regenboogpiet.jpg
Ziet er geloofwaardig uit
pi_165912336
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 14:47 schreef WhateverWhatever het volgende:

[..]

Klopt, is door mijn ouders ook zo geleerd.
Nee dit:
[ afbeelding ]
Ziet er geloofwaardig uit
Voor een kind van 5 is dat net zo geloofwaardig. Alleen jij zit vastgeroest in je idee dat Piet zwart moet zijn. Een soort dogma dus.
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_165912380
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 14:45 schreef WhateverWhatever het volgende:

[..]

Nee, dat is hem zo aangeleerd door alle liedjes, films, kleurplaten etc..
Met alle respect, hoe leer je je kind dan ooit iets buiten de commercie om? Dit komt tamelijk stuurloos over.
Jusqu'ici tout va bien...
pi_165912384
quote:
6s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 14:50 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Voor een kind van 5 is dat net zo geloofwaardig. Alleen jij zit vastgeroest in je idee dat Piet zwart moet zijn. Een soort dogma dus.
Nee hoor, kinderen zijn slimmer dan je denkt, Zwarte Piet moet gewoon zwart bruin ehm donker gekleurd zijn van het roet, net zoals ik Zwarte Piet heb meegemaakt vroeger
pi_165912422
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 14:52 schreef WhateverWhatever het volgende:

[..]

Nee hoor, kinderen zijn slimmer dan je denkt, Zwarte Piet moet gewoon zwart bruin ehm donker gekleurd zijn van het roet, net zoals ik Zwarte Piet heb meegemaakt vroeger
Niet op zo'n jonge leeftijd. Kinderen worden niet geboren met een een onbedwingbare hang naar de kleur zwart bij de knecht van Sinterklaas. Dat wordt hem door volwassenen wijsgemaakt.
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_165912438
quote:
13s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 14:54 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Niet op zo'n jonge leeftijd. Kinderen worden niet geboren met een een onbedwingbare hang naar de kleur zwart bij de knecht van Sinterklaas. Dat wordt hem door volwassenen wijsgemaakt.
Oh, je zei zwart, racist!
  woensdag 12 oktober 2016 @ 14:55:59 #262
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_165912452
quote:
13s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 14:54 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Niet op zo'n jonge leeftijd. Kinderen worden niet geboren met een een onbedwingbare hang naar de kleur zwart bij de knecht van Sinterklaas. Dat wordt hem door volwassenen wijsgemaakt.
Maar ze weten natuurlijk feilloos alle ins en outs van het slavernijverleden.
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
pi_165912476
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 14:55 schreef WhateverWhatever het volgende:

[..]

Oh, je zei zwart, racist!
Ik heb een beetje te doen met je zoon nu. Wat een intens domme opmerking :')
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_165912564
quote:
13s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 14:54 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Niet op zo'n jonge leeftijd. Kinderen worden niet geboren met een een onbedwingbare hang naar de kleur zwart bij de knecht van Sinterklaas. Dat wordt hem door volwassenen wijsgemaakt.
in 5 jaar kunnen ze een hoop oppikken, en niet perse door volwassene iets worden wijsgemaakt..
pi_165912600
quote:
9s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 14:57 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Ik heb een beetje te doen met je zoon nu. Wat een intens domme opmerking :')
Ik met jouw kind(eren)
pi_165913434
quote:
6s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 14:55 schreef Fir3fly het volgende:

[..]

Maar ze weten natuurlijk feilloos alle ins en outs van het slavernijverleden.
Daar kunnen we waarschijnlijk allemaal nog wat over opsteken? Maar hoe wereldvreemd is het om evt invloed op onze geschiedenis en tradities domweg te ontkennen en af te wijzen. Het ligt voor de hand dat de vraag om erkenning dan ook harder wordt aangezet.
Jusqu'ici tout va bien...
  woensdag 12 oktober 2016 @ 15:45:37 #267
128155 Fir3fly
Goodnight everybody!
pi_165913489
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 15:43 schreef Manono het volgende:

[..]

Daar kunnen we waarschijnlijk allemaal nog wat over opsteken? Maar hoe wereldvreemd is het om evt invloed op onze geschiedenis en tradities domweg te ontkennen en af te wijzen. Het ligt voor de hand dat de vraag om erkenning dan ook harder wordt aangezet.
Ok.
And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
  woensdag 12 oktober 2016 @ 16:53:33 #268
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165914687
Wat is dat toch met die kinderen? Sinterklaas is ook, zéker ook een feest van volwassenen. En niet alleen voor volwassenen met kinderen.
Doe anders een kindersinterklaas zonder angstaanjagend gedoe en zonder seksuele toespelingen en een sinterklaas voor volwassenen met alles erop en eraan. Doen ze op de Wadden ook.
pi_165915276
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 16:53 schreef Lunatiek het volgende:
Wat is dat toch met die kinderen? Sinterklaas is ook, zéker ook een feest van volwassenen. En niet alleen voor volwassenen met kinderen.
Doe anders een kindersinterklaas zonder angstaanjagend gedoe en zonder seksuele toespelingen en een sinterklaas voor volwassenen met alles erop en eraan. Doen ze op de Wadden ook.
Met een knipoog ja, of geloof jij nog dat Sinterklaas met de boot uit Spanje komt? :)

En wat bedoel je hier mee?

quote:
zonder seksuele toespelingen
  Beste debater 2022 woensdag 12 oktober 2016 @ 18:01:00 #270
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_165916090
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 11:36 schreef Gia het volgende:

[..]

Nee, niet de oorsprong, maar die betekenis is er ooit aan gegeven, omdat het verhaal ging dat de Sint uit Spanje kwam en in Spanje hadden ze van die mooi aangeklede negerjongetjes in de bediening bij de rijke adel. Dus, kreeg de Sint ook zo'n mooi aangeklede bedienden aangemeten.

Sint Nicolaas had geen slaven. De kleding is erbij verzonnen. Mooi, kleurrijk.
Maar het heeft totaal niks met slavernij te maken.

Waarschijnlijk is de kleding van de Pauselijke garde ook gebaseerd op de kleding van de negerslaafjes aan de Spaanse hoven van die tijd. Maar daar hoor je niemand over.
Ik ga ervan uit dat de Paus ook wel donkere gardisten heeft, die lijken dan toch wel veel op Zwarte Piet, vind jezelf niet?
Nee, de Pauselijke Garde hanteert het uniform van de 16e eeuwse Zwitserse huurling.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
pi_165916211
Ik wacht nog steeds op een bron dat kinderen het verschil tussen een zwarte of een gele piet niet zien.

Verder vind ik de discussie er niet beter op worden als 'we' elkaars kinderen gaan vergelijken.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 18:08:47 #272
3542 Gia
User under construction
pi_165916257
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:09 schreef Molurus het volgende:

[..]

Kennelijk heb jij even wat taaluitleg nodig, prima hoor.

"ook al is hij zwart als roet, hij meent het toch goed" suggereert een paradox, een tegenstelling. Je zou eigenlijk verwachten dat ie slecht is omdat ie zwart is. Dat is wat er staat.

En dat is echt ronduit racistisch.
Ken je de ridderfilms van vroeger? Daar had je een witte ridder op een wit paard en een zwarte ridder op een zwart paard. En wie was dan de goeie en wie de slechterik?

Slechterikken worden altijd als zwart afgebeeld. Heeft totaal niks te maken met de huidskleur van negers.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 18:10:07 #273
3542 Gia
User under construction
pi_165916287
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 12:19 schreef Molurus het volgende:

[..]

Je zegt toch ook niet dat een persoon melkwit is?

Melkwitte tanden, ok. Melkwitte mensen is bullshit.

Op dezelfde manier lijkt de kleur van roet niet op de kleur van pieten.
De huid van sneeuwwitje was volgens het sprookje roomwit en haar haren zwart als ebbenhout.
pi_165916299
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 18:08 schreef Gia het volgende:

[..]

Slechterikken worden altijd als zwart afgebeeld.


:P
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165916300
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 18:08 schreef Gia het volgende:

[..]

Ken je de ridderfilms van vroeger? Daar had je een witte ridder op een wit paard en een zwarte ridder op een zwart paard. En wie was dan de goeie en wie de slechterik?
Het is uiterst speculatief dat dat met negers en 'blanke' mensen te maken heeft. :)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  woensdag 12 oktober 2016 @ 18:19:13 #276
3542 Gia
User under construction
pi_165916447
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 18:01 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]

Nee, de Pauselijke Garde hanteert het uniform van de 16e eeuwse Zwitserse huurling.
Dan hebben de rijke spanjaarden wellicht die pakjes ook hun negerbediendes aangetrokken.
Anyway, het is redelijk standaard werkkleding in de 16de eeuw. Laten we het daar maar op houden.
quote:
6s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 14:31 schreef Kijkertje het volgende:
Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat jouw zoontje dat raar vindt omdat jij dat raar vindt
Zoals sommige negerkindjes thuis leren dat zwarte piet racisme is.

Het is maar hoe je er zelf mee om gaat. Er zijn ook gitzwarte jongetjes die 3 weken lang als zwarte piet verkleed naar school gaan. En de hele klas vindt dat geweldig.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 18:23:27 #277
3542 Gia
User under construction
pi_165916514
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 18:10 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

:P
Ja, okay, in horrorfilms juist wit! Maar daar kijken kinderen nog niet naar. Tenminste, als het goed is.
Ik ken iemand die vroeger op een kinderfeestje de film 'it' heeft gezien. Heeft nu nog een hekel aan clowns.

Anyway, voor kinderen is wit goed en zwart slecht. En dat staat los van de huidskleur.
En ik weet dat superieurvoelende blanken de eerste zwarten die ze zagen, zagen als minderwaardig, slecht, eng. Het waren wilden.
Helemaal fout die denkwijze en gelukkig is dat allemaal niet meer van toepassing, maar nog steeds is in kinderfilms de zwarte ridder de slechterik.

Misschien een tip voor Quinsy en Sylvana, om die films te gaan verbieden op tv. Dan hebben ze meteen wat te doen, overdag. Programmeringen napluizen.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 18:27:46 #278
3542 Gia
User under construction
pi_165916585
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 18:10 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Het is uiterst speculatief dat dat met negers en 'blanke' mensen te maken heeft. :)
Ik zeg dan ook dat dit totaal los staat van iemands huidskleur. Maar dat stukje laat jij weg in je quote.

Als kinderen nog nooit een negertje hebben gezien en er komt er ineens één in de klas, en dan ook nog echt gitzwart, zoals het jongetje dat ik ken, dan gaan kinderen voelen of ie afgeeft. Kun je dat kinderen kwalijk nemen? De ouders van dit jongetje hebben dit heel goed opgepakt en hebben hierover gesproken met de kindjes van zijn klas.

Hé, uitleg geven.....ja, dat kan ook.

Maar goed. Zijn pietepakje zal inmiddels wel weer klaar liggen. Als hij dit nu nog doet. Hij is geloof ik al 8. Kan zich er te groot voor voelen.
pi_165916741
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 18:23 schreef Gia het volgende:

[..]

Ja, okay, in horrorfilms juist wit! Maar daar kijken kinderen nog niet naar. Tenminste, als het goed is.
Ik ken iemand die vroeger op een kinderfeestje de film 'it' heeft gezien. Heeft nu nog een hekel aan clowns.

Anyway, voor kinderen is wit goed en zwart slecht. En dat staat los van de huidskleur.
En ik weet dat superieurvoelende blanken de eerste zwarten die ze zagen, zagen als minderwaardig, slecht, eng. Het waren wilden.
Helemaal fout die denkwijze en gelukkig is dat allemaal niet meer van toepassing, maar nog steeds is in kinderfilms de zwarte ridder de slechterik.

Misschien een tip voor Quinsy en Sylvana, om die films te gaan verbieden op tv. Dan hebben ze meteen wat te doen, overdag. Programmeringen napluizen.
Ik zou echt niet weten waarom kinderen zwarte personen als de 'slechterik' zouden zien.

Het is eerder dat de 'bad guy' lelijk is, in alle Disney films is de bad guy lelijk. :P
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 18:40:16 #280
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_165916775
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 18:38 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Ik zou echt niet weten waarom kinderen zwarte personen als de 'slechterik' zouden zien.

Het is eerder dat de 'bad guy' lelijk is, in alle Disney films is de bad guy lelijk. :P
Ook lullig voor ons lelijke mensen, wij kunnen er ook niks aan doen dat we lelijk zijn ;(
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 18:42:33 #281
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165916818
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 17:21 schreef WhateverWhatever het volgende:

[..]

Met een knipoog ja, of geloof jij nog dat Sinterklaas met de boot uit Spanje komt? :)
Geen knipoog, maar serieus als de kerstmis.

Op ritueel/spiritueel niveau wel, ja. Spanje als overdrachtelijk begrip, de "andere wereld", het (ei)land van doden, goden, geesten.

quote:
En wat bedoel je hier mee?
Dat alle symboliek van het Sinterklaasfeest weer wordt erkend in de seksuele (vruchtbaarheids) symboliek. Van mijter tot schoen, van vrijer tot rondspattend zaad, tot de daad met de roe. En dus ook de bijbehorende kleurensymboliek.

Wie niet weet waarom die mijter, de schoen, het strooigoed, de speculaas- en taaitaaipoppen, de roe en de ZWARTE piet verknoopt zijn met het Sinterklaasfeest: waarom gebruik je die symbolen als je niet weet waarom, of wat ze betekenen?
pi_165916848
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 18:40 schreef Perrin het volgende:

[..]

Ook lullig voor ons lelijke mensen, wij kunnen er ook niks aan doen dat we lelijk zijn ;(
Ach van mijn rotkop heb ik weinig last.

Ik hoef er niet tegen aan te kijken. _O-
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 18:55:24 #283
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165917073
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 18:10 schreef Gia het volgende:

[..]

De huid van sneeuwwitje was volgens het sprookje roomwit en haar haren zwart als ebbenhout.
Niks roomwit. Wit als sneeuw. Vandaar haar naam. Met bloedrode lipjes. En ik meen dat ze ravenzwart haar had, de raaf is als weinig anderw vogels verbonden met de Dood (de Walkuren werden ook als raven gezien).

In de "blanke wereld" die geen contact had met andere kleuren staat zwart voor de dood. Iemand die #000000 zwart is, is dood. Matzwart dan wel, want daarin maakten de Grieken een verschil: negro is glimmens zwart, de kleur van Nubiërs. Matzwart is de kleur van de dood en alles dat slecht is.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 18:57:32 #284
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165917108
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 18:44 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Ach van mijn rotkop heb ik weinig last.

Ik hoef er niet tegen aan te kijken. _O-
Het is maar goed dat jij geen Zwarte Piet hoeft te spelen dan :)
  woensdag 12 oktober 2016 @ 19:00:48 #285
3542 Gia
User under construction
pi_165917166
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 18:55 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Niks roomwit. Wit als sneeuw. Vandaar haar naam. Met bloedrode lipjes. En ik meen dat ze ravenzwart haar had, de raaf is als weinig anderw vogels verbonden met de Dood (de Walkuren werden ook als raven gezien).

In de "blanke wereld" die geen contact had met andere kleuren staat zwart voor de dood. Iemand die #000000 zwart is, is dood. Matzwart dan wel, want daarin maakten de Grieken een verschil: negro is glimmens zwart, de kleur van Nubiërs. Matzwart is de kleur van de dood en alles dat slecht is.
Maar goed, sneeuwwitje was wit. Raven zijn zwart en zwart is slecht.
Maar een zwarte huid niet, want die glimt, als de eigenaar daarvan zich in enige mate inspant.

Zwarte Piet heeft een baan en is dus glimmend zwart, of glimmend bruin.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 19:02:17 #286
3542 Gia
User under construction
pi_165917201
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 18:57 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Het is maar goed dat jij geen Zwarte Piet hoeft te spelen dan :)
Ik heb dat ooit gedaan op een kinderdagverblijf bij de opleiding die ik toen volgde. Samen met een vriendin, met alleen wat zwarte vegen en niet eens een officieel pietenpak. De kindjes hadden niks in de gaten. Was wel leuk, overigens.

Zwarte piet spelen is echt heel dankbaar werk.
pi_165917223
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 18:57 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Het is maar goed dat jij geen Zwarte Piet hoeft te spelen dan :)
Dat is de enige periode in het jaar dat ik dat kan verbergen. :D

Lekker ZP spelen voor mijn neefje. _O_

Overigens ben ik een echte Adonis.

Met de vriendelijke Gr.
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
  woensdag 12 oktober 2016 @ 19:08:42 #288
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165917290
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 19:04 schreef BoneThugss het volgende:

[..]

Dat is de enige periode in het jaar dat ik dat kan verbergen. :D

Lekker ZP spelen voor mijn neefje. _O_

Overigens ben ik een echte Adonis.
Een Adonis met een rotkop _O- En die neefjes hebben nu nog nachtmerries van Zwarte Piet? (Met flinke roe :@ ?)
pi_165917345
quote:
12s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 19:08 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Een Adonis met een rotkop _O- En die neefjes hebben nu nog nachtmerries van Zwarte Piet? (Met flinke roe :@ ?)
Leuk geweest nu. :(

Ik mag er best wezen, ik ben een uniek sneeuwvlokje. :(
maandag 28 december 2020 20:34 schreef JustinK het volgende: De wereld heeft meer tong80's nodig.
pi_165918040
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 18:19 schreef Gia het volgende:

Zoals sommige negerkindjes thuis leren dat zwarte piet racisme is.

Ja gek he? Andersom komt nooit voor. Bijv. dat het zoontje van whatever uit zichzelf ontdekt dat Piet racistisch is en negerkindjes ontdekken dat regenbootpieten raar zijn. Maar het zoontje van whatever is echt helemaal zelf tot de ontdekking gekomen dat het raar is als Piet niet zwart is. _O-
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_165919335
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 04:50 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Dat is niet wat onder etniciteit wordt verstaan in het Nederlands. Dat is gewoon een actiegroep. Noem het dan ook actiegroep of lobbyclub of iets in die richting, dat houdt de discussie helder - die is toch al vaag omdat het begrip racisme (dat nauw samenhangt met etniciteiten) onder druk staat en lang niet meer altijd wordt gebruikt voor wat het is.
De definitie van etniciteit in Nederland is inderdaad nogal 'kort door de bocht'. Zeker in vergelijking met andere landen.
pi_165945949
quote:
6s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:45 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Dat weten we wel zeker.
Neen.

Dit is de voornaamste bron waar je steeds naar verwijst: John Helsloot van het Meertens Instituut. Hier is de beste man. Kijk even mee:

https://vimeo.com/57411887

"Wat zou die zwarte knecht hebben KUNNEN verklaren?" "Ze hebben gekeken naar de portretkunst uit de 17e/18e eeuw." *laat wat knechtjes in portretten zien*
Komt tot de volgende conclusie gebaseerd op portretten: "Het is wel AANNEMELIJK dat Zwarte Piet in die traditie staat van een zwart knechtje." "Het zou dan toch zomaar KUNNEN dat dat van invloed is geweest."
Over de publicatie van Heinrich Hoffmann's boekje "Struwwelpeter": "Met enig duwen ZOU je KUNNEN denken: het zou die Schenkman op een idee gebracht KUNNEN hebben."
En vervolgens geeft hij toe dat ie helaas niet genoeg bronnen tot zijn beschikking heeft om daar zeker van te zijn...

Zo zeker klinkt dat niet.

[ Bericht 100% gewijzigd door Pipsqueakje op 14-10-2016 01:53:54 (newbie geklooi) ]
pi_165946322
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 01:16 schreef Pipsqueakje het volgende:

[..]

Neen.

Dit is de voornaamste bron waar je steeds naar verwijst: John Helsloot van het Meertens Instituut. Hier is de beste man. Kijk even mee:

https://vimeo.com/57411887

"Wat zou die zwarte knecht hebben KUNNEN verklaren?" "Ze hebben gekeken naar de portretkunst uit de 17e/18e eeuw." *laat wat knechtjes in portretten zien*
Komt tot de volgende conclusie gebaseerd op portretten: "Het is wel AANNEMELIJK dat Zwarte Piet in die traditie staat van een zwart knechtje." "Het zou dan toch zomaar KUNNEN dat dat van invloed is geweest."
Over de publicatie van Heinrich Hoffmann's boekje "Struwwelpeter": "Met enig duwen ZOU je KUNNEN denken: het zou die Schenkman op een idee gebracht KUNNEN hebben."
En vervolgens geeft hij toe dat ie helaas niet genoeg bronnen tot zijn beschikking heeft om daar zeker van te zijn...

Zo zeker klinkt dat niet.
Ik zei dan ook niet dat we zeker weten wat de afkomst van Zwarte Piet is, maar dat Zwarte Piet gebaseerd is op de karikatuur van een neger:

quote:
6s.gif Op dinsdag 11 oktober 2016 17:41 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

ZP is gebaseerd op een karikatuur van een neger.
Dat er een verband is tussen Zwarte Piet en slaven en karikaturen van zwarte mensen zegt hij hier:
quote:
Culturele afasie
Hoewel we officieel niet precies weten op wie het personage van Zwarte Piet geïnspireerd is, zijn de uiterlijke overeenkomsten tussen Zwarte Piet en de slaven zoals we die in ons koloniale verleden kenden, onmiskenbaar. In die zin is het dan ook begrijpelijk dat de verschijning van Zwarte Piet aan slaven doet denken. Toch wil Nederland daar niet aan, zo concludeert Helsloot in het bijzonder interessante paper ‘Zwarte Piet and Cultural Aphasia in the Netherlands‘. Op de één of andere manier kunnen wij dat verband tussen slaven en Zwarte Piet – welke argumenten er ook worden aangedragen – maar niet zien. Helsloot spreekt van ‘culturele afasie’. “Een informatiecampagne gebaseerd op bestaand en nieuw onderzoek en ondersteund door veel beeldmateriaal, bedoeld om mensen bewust te maken van de culturele afasie en deze tegen te gaan en ervoor te zorgen dat ze overeenkomsten tussen Zwarte Piet en karikaturen van zwarte mensen gaan inzien, lijkt op zijn plaats.”
Schuilt er achter de vrolijke Zwarte Piet een groot verdriet?

[ Bericht 1% gewijzigd door Kijkertje op 14-10-2016 04:11:42 ]
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  vrijdag 14 oktober 2016 @ 06:19:05 #294
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165946397
quote:
14s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 03:53 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Ik zei dan ook niet dat we zeker weten wat de afkomst van Zwarte Piet is, maar dat Zwarte Piet gebaseerd is op de karikatuur van een neger:

[..]

Als we de afkomst niet (zeker) weten kan er ook geen (zekere) uitspraak worden gedaan over waarop het gebaseerd is, slimpie.
  vrijdag 14 oktober 2016 @ 06:24:53 #295
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165946401
Culturele afasie - is dat een waanbeeld van sjw?

quote:
Hoewel we officieel niet precies weten op wie het personage van Peer geïnspireerd is, zijn de uiterlijke overeenkomsten tussen peren en de appels zoals we die in ons koloniale verleden kenden, onmiskenbaar. In die zin is het dan ook begrijpelijk dat de verschijning van peren aan appels doet denken. Toch wil Nederland daar niet aan, zo concludeert Helsloot in het bijzonder interessante paper ‘Pears and Cultural Aphasia in the Netherlands‘. Op de één of andere manier kunnen wij dat verband tussen appels en peren – welke argumenten er ook worden aangedragen – maar niet zien. Helsloot spreekt van ‘culturele afasie’. “Een informatiecampagne gebaseerd op bestaand en nieuw onderzoek en ondersteund door veel beeldmateriaal, bedoeld om mensen bewust te maken van de culturele afasie en deze tegen te gaan en ervoor te zorgen dat ze overeenkomsten tussen peren en karikaturen van groene vruchten gaan inzien, lijkt op zijn plaats.”
  vrijdag 14 oktober 2016 @ 06:47:05 #296
56749 BlaZ
Torpitudo peius est quam mors.
pi_165946448
quote:
14s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 03:53 schreef Kijkertje het volgende:

[..]

Ik zei dan ook niet dat we zeker weten wat de afkomst van Zwarte Piet is, maar dat Zwarte Piet gebaseerd is op de karikatuur van een neger:

[..]

Dat er een verband is tussen Zwarte Piet en slaven en karikaturen van zwarte mensen zegt hij hier:

Schuilt er achter de vrolijke Zwarte Piet een groot verdriet?
Normale slaven droegen dit soort uniformen überhaupt niet, die droegen gewoon de goedkoopst mogelijke kleding die beschikbaar was.

Het dragen van dure uniformen was voorbehouden aan een erg kleine groep negerpages. Aangezien deze pages in hogere kringen verkeerden is het niet meer dan logisch dat zij regelmatig op schilderijen afgebeeld werden. Deze pages als representatief voor een negerslaaf bezien is echter onzinnig, het gaat het om namelijk om een zeer kleine groep slaven.

Als het de bedoeling was geweest om specifiek een negerslaaf af te beelden had men een zwarte piet witte vodden gegeven.

Het lijkt me prima mogelijk dat negerpages de inspiratie vormden voor sinterklaas en zwarte piet, het zwarte pieten pak is echter duidelijk eind 16e eeuws, Het doublet met sluitstuk en het sterke kleurcontrast is erg typisch voor deze periode.

Ik kan eigenlijk maar weinig afbeeldingen vinden van pages met een gelijkende kledingstijl.

Ceterum censeo Turciam delendam esse.
  vrijdag 14 oktober 2016 @ 07:14:58 #297
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_165946511
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 06:47 schreef BlaZ het volgende:

[..]

Het lijkt me prima mogelijk dat negerpages de inspiratie vormden voor sinterklaas en zwarte piet, het zwarte pieten pak is echter duidelijk eind 16e eeuws, Het doublet met sluitstuk en het sterke kleurcontrast is erg typisch voor deze periode.

[ afbeelding ]
Er zijn meer bonte kostuums, waarvan de dragers veel meer met Zwarte Piet gemeen hebben dan alleen "niet blank" (de slaven en negerpages hebben een bruine huid, geen roetzwarte).

Harlekijn: bonte kleding, roe/slapstick, zwart gezicht, deugniet, grappig, acrobatisch, ondergeschikte, etc etc.

Dat doublet zie ik echter niet als "typisch piet".
pi_165946535
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 19:02 schreef Gia het volgende:

[..]

Ik heb dat ooit gedaan op een kinderdagverblijf bij de opleiding die ik toen volgde. Samen met een vriendin, met alleen wat zwarte vegen en niet eens een officieel pietenpak. De kindjes hadden niks in de gaten.
Hoe durf jij de traditie te veranderen!!!!!! Je buigt voor de zeurpieten en verpest zo het kinderfeest!
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_165946591
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 15:05 schreef WhateverWhatever het volgende:

[..]

Ik met jouw kind(eren)
dagboek van een tokkie

"Papa, wat heb je vandaag gedaan op je werk?"

WhateverWhatever: "Papa heeft vandaag een brief geschreven aan de kinderombudsman. Daarin heeft papa gezet dat zij een domme tyfushoer is die dood moet!"

"Waarom dan papa?"

WhateverWhatever: "Omdat die mevrouw heeft gezegd waar papa heeeeeeel erg boos om is geworden!"

"Wat dan papa?"

WhateverWhatever: "Nou, papa wil zich elk jaar graag zwart schminken, maar die tyfushoer heeft gezegd dat dat misschien niet zo'n goed idee is"

"En daarom moet ze dood papa?"

WhateverWhatever: "Zo is dat mijn zoon!"
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
  vrijdag 14 oktober 2016 @ 07:57:04 #300
56749 BlaZ
Torpitudo peius est quam mors.
pi_165946671
quote:
17s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 07:14 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Er zijn meer bonte kostuums, waarvan de dragers veel meer met Zwarte Piet gemeen hebben dan alleen "niet blank" (de slaven en negerpages hebben een bruine huid, geen roetzwarte).
[ afbeelding ]
Harlekijn: bonte kleding, roe/slapstick, zwart gezicht, deugniet, grappig, acrobatisch, ondergeschikte, etc etc.

Dat doublet zie ik echter niet als "typisch piet".
Ook dat harlekijn kostuum komt uit de 16e eeuw. Dit zou ook prima een inspiratie voor zwarte piet geweest kunnen zijn.

In Italie is er ook een San Nicolo traditie met een soort bosduivels.

Het lijkt me niet meer dan een brede waaier van invloeden die geamalgameerd zijn tot de huidige traditie.
Ceterum censeo Turciam delendam esse.
pi_165947339
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 oktober 2016 07:39 schreef Nielsch het volgende:

[..]

dagboek van een tokkie

"Papa, wat heb je vandaag gedaan op je werk?"

WhateverWhatever: "Papa heeft vandaag een brief geschreven aan de kinderombudsman. Daarin heeft papa gezet dat zij een domme tyfushoer is die dood moet!"

"Waarom dan papa?"

WhateverWhatever: "Omdat die mevrouw heeft gezegd waar papa heeeeeeel erg boos om is geworden!"

"Wat dan papa?"

WhateverWhatever: "Nou, papa wil zich elk jaar graag zwart schminken, maar die tyfushoer heeft gezegd dat dat misschien niet zo'n goed idee is"

"En daarom moet ze dood papa?"

WhateverWhatever: "Zo is dat mijn zoon!"
Haha, mooi man!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')