abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
  zaterdag 19 november 2016 @ 23:52:00 #76
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_166768249
registreer om deze reclame te verbergen
De Way Back Machine werkt bij mij prima...

Worstenbroodjes
Een prachtig streekproduct uit Brabant. Ik heb lang gezocht naar een goed recept en dat is met worstenbroodjes nogal een opgave. Iedereen denkt wel “het” recept te hebben. Vaak is dan echter het brooddeeg maar matig van smaak of het gehakt weer veel te heftig gekruid.

Ik heb dan ook mijn eigen recept ontwikkeld. Een goed worstenbroodje bestaat uit een zacht en smaakvol brooddeeg met een goed maar zeker niet overdreven gekruid worstje. Om een goede diepe smaak in het deeg te krijgen heb ik gekozen voor een lange rijs tijd. Voor de kruiden van het gehakt ben ik na veel experimenteren uitgekomen bij een mengsel van onder andere nootmuskaat, peper en mosterd.

Wat betreft het deeg. Er is maar een manier om brood meer smaak te geven en dat is tijd. Hoe langer een deeg de tijd heeft om te rijzen en zich te ontwikkelen hoe mooier de smaak is. Hier zijn simpelweg geen foefjes of afkortingen voor.

Dit deeg wordt dan ook altijd een of meerdere dagen van te voren gemaakt en dan bewaard in de koelkast. Dit zorgt niet alleen voor een zeer smaakvol en soepel deeg. Het geeft je ook veel flexibiliteit omdat je het op deze manier zeker 5 dagen kunt bewaren voor je het verder verwerkt.

Tot slot, lekker eten begint met je ogen en een worstenbroodje hoort mooi te glanzen. Ik vind dat je de mooiste glans krijgt met een mengsel van ei en room. Dit ei strijksel is ook perfect voor al het andere uit de oven wat moet glanzen.

worstenbroodjes

IngrediŽnten voor 15 grote of 30 kleine worstenbroodjes

Deeg

795 gram bloem
14 gram zout
60 gram suiker
225 gram lauw water
225 gram lauwe volle melk
14 gram droge gist
57 gram gesmolten boter.

Worstjes

1.5 KG gehakt
5 theelepels zout
4 theelepels peper
4 theelepels nootmuskaat.
1 eetlepel Worcester saus.
1 eetlepel mosterd.
4 middelgrote eieren.
Paneermeel

Ei strijksel.

1 ei
1 eetlepel room


werkwijze

Roer in een mengkom de bloem, suiker en de gist door elkaar.
Verwarm het water en de melk tot deze lauw is. Meng er vervolgens het zout en de boter door.
Giet nu het natte mengsel bij het droge mengsel en meng dit circa 2 minuten door elkaar met een grote lepel tot alles vermengd is.
Laat het mengsel nu 5 minuten rusten. Dit proces heet autolyse en zorgt ervoor dat het meel alle vocht volledig kan opnemen.
Stort het deeg op een met bloem bestuift werkblad en kneed het in 6 minuten tot een soepel deeg. Tijdens het kneden zal het deeg soepeler worden en minder plakkerig. Het deeg moet uiteindelijk aanvoelen als de plak rand van een geel post-it briefje als je er met je vinger op drukt. Mocht het deeg te plakkerig zijn voeg dan meer bloem toe met een afgestreken eetlepel per keer en kneed dit onder het deeg.
Leg het deeg nu in een licht ingevette kom en dek de kom af met folie. Hou er rekening mee dat het deeg zeker tot dubbel volume rijst.
Zet het deeg nu minimaal 10 a 12 uur in de ijskast en maximaal 5 dagen voor je het verder verwerkt.
Haal op de dag dat je de worstenbroodjes wilt bakken het deeg 2 uur van te voren uit de koelkast en verdeel het in bolletjes van 90 gram voor grote worstenbroodjes of 45 gram voor kleine broodjes. Dek de bolletjes af met folie of een theedoek.
Meng ondertussen het gehakt met de eieren en de kruiden. Voeg net zoveel paneermeel toe tot het een stevig mengsel is.
Verdeel het gehakt in worstjes van 90 gram voor grote worstenbroodjes en 45 gram voor kleine broodjes.
Rol het deeg ovaal uit en leg er het worstje op. Vouw nu eerst de uiteinden over het worstje heen en vouw dan de rest van het deeg over het worstje heen. Knijp met 2 vingers de naad goed dicht en rol het broodje nog over je werkblad tot het mooi rond is.
Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en dek ze af met folie en laat ze nog 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 190 graden conventioneel.
Meng een ei met een eetlepel room en bestrijk hiermee de broodjes.
Bak de worstenbroodjes in circa 25 a 3o minuten gaar en goudbruin.

Enkele tips.

Iets minder traditioneel maar wel erg lekker is de broodjes vullen met een frikandel of bijvoorbeeld een knakworst.
Serveer de broodjes eens met een lekkere relisch of piccalilly.
Worstenbroodjes laten zich erg goed invriezen. Piep ze dan voor het eten even op. Ongeveer 10 minuten op 180 graden.
  zaterdag 19 november 2016 @ 23:58:21 #77
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_166768398
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 november 2016 23:52 schreef RobinOok het volgende:
De Way Back Machine werkt bij mij prima...

Worstenbroodjes
Een prachtig streekproduct uit Brabant. Ik heb lang gezocht naar een goed recept en dat is met worstenbroodjes nogal een opgave. Iedereen denkt wel “het” recept te hebben. Vaak is dan echter het brooddeeg maar matig van smaak of het gehakt weer veel te heftig gekruid.

Ik heb dan ook mijn eigen recept ontwikkeld. Een goed worstenbroodje bestaat uit een zacht en smaakvol brooddeeg met een goed maar zeker niet overdreven gekruid worstje. Om een goede diepe smaak in het deeg te krijgen heb ik gekozen voor een lange rijs tijd. Voor de kruiden van het gehakt ben ik na veel experimenteren uitgekomen bij een mengsel van onder andere nootmuskaat, peper en mosterd.

Wat betreft het deeg. Er is maar een manier om brood meer smaak te geven en dat is tijd. Hoe langer een deeg de tijd heeft om te rijzen en zich te ontwikkelen hoe mooier de smaak is. Hier zijn simpelweg geen foefjes of afkortingen voor.

Dit deeg wordt dan ook altijd een of meerdere dagen van te voren gemaakt en dan bewaard in de koelkast. Dit zorgt niet alleen voor een zeer smaakvol en soepel deeg. Het geeft je ook veel flexibiliteit omdat je het op deze manier zeker 5 dagen kunt bewaren voor je het verder verwerkt.

Tot slot, lekker eten begint met je ogen en een worstenbroodje hoort mooi te glanzen. Ik vind dat je de mooiste glans krijgt met een mengsel van ei en room. Dit ei strijksel is ook perfect voor al het andere uit de oven wat moet glanzen.

worstenbroodjes

IngrediŽnten voor 15 grote of 30 kleine worstenbroodjes

Deeg

795 gram bloem
14 gram zout
60 gram suiker
225 gram lauw water
225 gram lauwe volle melk
14 gram droge gist
57 gram gesmolten boter.

Worstjes

1.5 KG gehakt
5 theelepels zout
4 theelepels peper
4 theelepels nootmuskaat.
1 eetlepel Worcester saus.
1 eetlepel mosterd.
4 middelgrote eieren.
Paneermeel

Ei strijksel.

1 ei
1 eetlepel room


werkwijze

Roer in een mengkom de bloem, suiker en de gist door elkaar.
Verwarm het water en de melk tot deze lauw is. Meng er vervolgens het zout en de boter door.
Giet nu het natte mengsel bij het droge mengsel en meng dit circa 2 minuten door elkaar met een grote lepel tot alles vermengd is.
Laat het mengsel nu 5 minuten rusten. Dit proces heet autolyse en zorgt ervoor dat het meel alle vocht volledig kan opnemen.
Stort het deeg op een met bloem bestuift werkblad en kneed het in 6 minuten tot een soepel deeg. Tijdens het kneden zal het deeg soepeler worden en minder plakkerig. Het deeg moet uiteindelijk aanvoelen als de plak rand van een geel post-it briefje als je er met je vinger op drukt. Mocht het deeg te plakkerig zijn voeg dan meer bloem toe met een afgestreken eetlepel per keer en kneed dit onder het deeg.
Leg het deeg nu in een licht ingevette kom en dek de kom af met folie. Hou er rekening mee dat het deeg zeker tot dubbel volume rijst.
Zet het deeg nu minimaal 10 a 12 uur in de ijskast en maximaal 5 dagen voor je het verder verwerkt.
Haal op de dag dat je de worstenbroodjes wilt bakken het deeg 2 uur van te voren uit de koelkast en verdeel het in bolletjes van 90 gram voor grote worstenbroodjes of 45 gram voor kleine broodjes. Dek de bolletjes af met folie of een theedoek.
Meng ondertussen het gehakt met de eieren en de kruiden. Voeg net zoveel paneermeel toe tot het een stevig mengsel is.
Verdeel het gehakt in worstjes van 90 gram voor grote worstenbroodjes en 45 gram voor kleine broodjes.
Rol het deeg ovaal uit en leg er het worstje op. Vouw nu eerst de uiteinden over het worstje heen en vouw dan de rest van het deeg over het worstje heen. Knijp met 2 vingers de naad goed dicht en rol het broodje nog over je werkblad tot het mooi rond is.
Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en dek ze af met folie en laat ze nog 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 190 graden conventioneel.
Meng een ei met een eetlepel room en bestrijk hiermee de broodjes.
Bak de worstenbroodjes in circa 25 a 3o minuten gaar en goudbruin.

Enkele tips.

Iets minder traditioneel maar wel erg lekker is de broodjes vullen met een frikandel of bijvoorbeeld een knakworst.
Serveer de broodjes eens met een lekkere relisch of piccalilly.
Worstenbroodjes laten zich erg goed invriezen. Piep ze dan voor het eten even op. Ongeveer 10 minuten op 180 graden.
Wurrum lukt jou dat wel :o Dank ^O^
  zondag 20 november 2016 @ 00:06:11 #78
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_166768644
Tsja. Omdat ik erop vertrouw dat het nog terug te halen is. Vrijwel alles is terug te halen.
  zondag 20 november 2016 @ 00:27:09 #79
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_166769181
registreer om deze reclame te verbergen
Net lukte het mij niet via jouw link, maar zal het ook eens meer gaan proberen dan.
  zondag 20 november 2016 @ 08:54:06 #80
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_166772102
Bij mij doet die link het ook gewoon.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_166772441
Worstenbroodjes, nice :)

Ik houd ervan. Ongezond maar heul lekker. Mijn zwak voor worstenbroodjes heb ik overgehouden aan een oud-werkgever in Brabant...
Whatever...
pi_166773556
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zondag 20 november 2016 09:57 schreef Spanky78 het volgende:
Worstenbroodjes, nice :)

Ik houd ervan. Ongezond maar heul lekker. Mijn zwak voor worstenbroodjes heb ik overgehouden aan een oud-werkgever in Brabant...
15 jaar terug at ik ze minstens 2x per week ;-) nu al jaren niet meer gehad!
  zondag 20 november 2016 @ 11:45:58 #83
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_166773641
Ik bak ze regelmatig ( ander recept dus, vandaar dat ik dit recept eens wil proberen) en doe ze dan in de diepvries. Altijd makkelijk en lekker voor tussendoor.
2x per week halen wij hier niet, meer 1x in de 2 weken ofzo.
pi_166789859
quote:
0s.gif Op zondag 20 november 2016 11:39 schreef mytec het volgende:

[..]

15 jaar terug at ik ze minstens 2x per week ;-) nu al jaren niet meer gehad!
Nja, aten ze niet elke week. Maar bij bijzondere gelegenheden trakteerde de baas op worstenbroodjes bij de koffie 's middags.
Whatever...
pi_166793272
Dank Piet, het etentje van vanavond was meer dan geslaagd doordat jij me op ideeŽn had gebracht eerder deze week :*

Zal morgen wel wat foto's posten.
kloddert maar een eind weg....
EEN KAMEEL KIJKT NOOIT ACHTEROM.
  maandag 21 november 2016 @ 11:47:54 #86
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_166797567
quote:
0s.gif Op zondag 20 november 2016 23:56 schreef mascara-klodder het volgende:
Dank Piet, het etentje van vanavond was meer dan geslaagd doordat jij me op ideeŽn had gebracht eerder deze week :*

Zal morgen wel wat foto's posten.
O+
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_166802253
quote:
1s.gif Op maandag 21 november 2016 11:47 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

O+
Laptop speciaal voor jou aangezet.
kloddert maar een eind weg....
EEN KAMEEL KIJKT NOOIT ACHTEROM.
pi_166802549
15181547_1750253971964833_2919147599015190021_n.jpg?oh=c91b43c94505ade52cf1ca30a1a609ae&oe=58D45CE4
pompoenpuree,aardappelpuree, spruitjes met spekjes en rode kool
15078679_1750253981964832_7810060179606091095_n.jpg?oh=504f0b69ac6ef730970ed197b3e68a05&oe=58C02D07
beenhammetje en een varkensrollade

15056472_1750253988631498_3548843049122465914_n.jpg?oh=fc1081a1c2e483a6bbf518970f5e6518&oe=588968D0
stoofpeertjes in port en zelfgemaakte appelcompote

15179170_1750254008631496_4933834991296594623_n.jpg?oh=ba6d5b27c020173ed5b6bbd911ff441c&oe=58BFE40F
bananen-chocoladetaart met ijs en slagroom als toetje
kloddert maar een eind weg....
EEN KAMEEL KIJKT NOOIT ACHTEROM.
pi_166805080
Netjes hoor mascaraklodder.

Vanavond wordt het ťťn grote restjesdag *O*
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  maandag 21 november 2016 @ 18:10:39 #90
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_166805417
Hier ook restjesdag, wat stukken gans, gebakken plakken serviettenknoedel, rode kool.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_166811369
quote:
1s.gif Op maandag 21 november 2016 18:10 schreef Pietverdriet het volgende:
..gebakken plakken serviettenknoedel...
Wat is dat?
  maandag 21 november 2016 @ 22:24:05 #92
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_166813682
quote:
5s.gif Op maandag 21 november 2016 21:24 schreef soapie het volgende:

[..]

Wat is dat?
Je neemt oude broodjes, die hard en droog zijn geworden, en die snij je aan stukken, gehakte peterselie en wat majoraan. Je warmt melk op met zout, peper, nootmuskaat, rauw ei erdoor ( niet laten koken)
Deze melk doe je bij de broodjes en je schept het om zodat het geheel gaat wellen en een dik deeg wordt. Hiermee vorm je een worst van ca 3-4 cm dik en die rol je in plasticfolie, goed strak inrollen, vroeger deed men het in een servet maar folie is gemakkelijker. Hier rol je alufolie om het meer stevigheid te geven en dit doe je in kokend water. Zet het vuur heel lag, zodat het water niet meer kookt maar er tegenaan zit en gaar het ca 20-30 minuten afhankelijk van de dikte van je rol.
Variatie is ipv broodjes beierse brezeln te gebruiken.
Het is een oud arme mensen gerecht om wat te maken van oud geworden brood, maar zoals zo vaak bij arme mensen eten is eigenlijk erg lekker.

Na het koken de plakken
serviettenknoedel.jpg
De plakken gebakken in wat boter of ganzenvet
serviettenknoedel.jpg

Gemaakt van bretzeln

Brezenknoedel1.JPG
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 22 november 2016 @ 06:56:14 #93
421960 Sotchi2014
Is echt een vrouw
pi_166818499
Piet, heb jij dť gouden tip om eieren te pellen?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Op maandag 17 oktober 2016 17:20 schreef Danny het volgende:
Sotchi2014 is echt onmisbaar voor FOK!
  dinsdag 22 november 2016 @ 08:21:03 #94
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_166818901
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2016 06:56 schreef Sotchi2014 het volgende:
heb jij dť gouden tip om eieren te pellen?
Wachten tot ze 4 weken oud zijn.
pi_166818919
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 november 2016 08:21 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Wachten tot ze 4 weken oud zijn.
dan valt de schaal er van rottigheid zelf vanaf ofzo?
  dinsdag 22 november 2016 @ 08:44:08 #96
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_166819173
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2016 06:56 schreef Sotchi2014 het volgende:
Piet, heb jij dť gouden tip om eieren te pellen?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik herken dit eigenlijk niet. Ik maak een gaatje in de bolle kant van het ei (dus niet de punt) en kook ze, hard of zacht, al wat verlangt wordt, en sla het koppie open en lepel het uit, of, als ze hardgekookt zijn, laat ze afkoelen en pel ze dan.
Heb je eigen kippen? Ik kan me voorstellen dat als je ei net gelegd is je dit soort ellende hebt, toen wij nog eieren van mijn schoonouders hun kippen hadden waren ze lastiger te pellen, zeker als ze een paar uur oud waren. Laat ze een dag of twee staan dan.
Verder eieren niet in de koelkast bewaren
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 22 november 2016 @ 09:03:40 #97
421960 Sotchi2014
Is echt een vrouw
pi_166819380
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 november 2016 08:44 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik herken dit eigenlijk niet. Ik maak een gaatje in de bolle kant van het ei (dus niet de punt) en kook ze, hard of zacht, al wat verlangt wordt, en sla het koppie open en lepel het uit, of, als ze hardgekookt zijn, laat ze afkoelen en pel ze dan.
Heb je eigen kippen? Ik kan me voorstellen dat als je ei net gelegd is je dit soort ellende hebt, toen wij nog eieren van mijn schoonouders hun kippen hadden waren ze lastiger te pellen, zeker als ze een paar uur oud waren. Laat ze een dag of twee staan dan.
Verder eieren niet in de koelkast bewaren
Bedankt, nee het zijn gewoon supermarkteieren. Witte scharreleieren van de jumbo of ah, meestal. Ik bewaar ze wel altijd in de koelkast, dus daar zal ik ze eens uit laten.

Wat is de beste temperatuur? Kamertemperatuur (het is hier lekker warm in huis) of kelder/schuurtemperatuur?
Op maandag 17 oktober 2016 17:20 schreef Danny het volgende:
Sotchi2014 is echt onmisbaar voor FOK!
  dinsdag 22 november 2016 @ 09:04:15 #98
421960 Sotchi2014
Is echt een vrouw
pi_166819386
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 november 2016 08:21 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Wachten tot ze 4 weken oud zijn.
Krijgen ze de kans niet voor bij mij, ik gebruik ťrg veel eieren.
Op maandag 17 oktober 2016 17:20 schreef Danny het volgende:
Sotchi2014 is echt onmisbaar voor FOK!
  dinsdag 22 november 2016 @ 09:07:23 #99
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_166819425
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2016 09:03 schreef Sotchi2014 het volgende:

[..]

Bedankt, nee het zijn gewoon supermarkteieren. Witte scharreleieren van de jumbo of ah, meestal. Ik bewaar ze wel altijd in de koelkast, dus daar zal ik ze eens uit laten.

Wat is de beste temperatuur? Kamertemperatuur (het is hier lekker warm in huis) of kelder/schuurtemperatuur?
Heb gewoon een doosje op het aanrecht staan in de keuken.
Wat doe je trouwens met je gekookte eieren? Pel je een zacht gekookt ei helemaal om het dan op brood te doen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 22 november 2016 @ 09:24:36 #100
421960 Sotchi2014
Is echt een vrouw
pi_166819640
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 november 2016 09:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb gewoon een doosje op het aanrecht staan in de keuken.
Wat doe je trouwens met je gekookte eieren? Pel je een zacht gekookt ei helemaal om het dan op brood te doen?
Hardgekookt, en ik eet ze gewoon zo. Pellen en opeten (plakjes of halfjes)

Maar vaak eindig ik dus met zulke kneusjes, of erger (plaatje van google)
pickled-eggs-recipe.jpg
Op maandag 17 oktober 2016 17:20 schreef Danny het volgende:
Sotchi2014 is echt onmisbaar voor FOK!
abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')