abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 13 april 2018 @ 21:07:11 #76
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_178497360
Niet meer aanwezig in dit forum.
  zondag 22 april 2018 @ 20:44:22 #77
442280 Prisha
Moonshine!
pi_178681804
quote:
10s.gif Op vrijdag 13 april 2018 21:07 schreef Molurus het volgende:
[ afbeelding ]
_O- _O-
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_178737608
_O-
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_178737675
25-04-2018

Sneeuw op Rosetta's komeet?

Naar deze beelden van komeet 67P/C-G kun je blijven kijken!

De beelden werden eerder deze week op Twitter gegooid door Landru79. De twittergebruiker maakte het gifje door foto’s die ruimtesonde Rosetta in 2016 van komeet 67P/C-G maakte, achter elkaar te zetten. Het resultaat is geweldig!


Op de voorgrond zien we het oppervlak van Rosetta. Maar wat vooral opvalt, is natuurlijk de ‘sneeuw’ die op komeet 67P/C-G lijkt te vallen.

Natuurlijk is het geen echte sneeuw, zo laat Mark McCaughrean – werkzaam bij de Europese ruimtevaartorganisatie – weten. “Mijn eerste gok is dat het door de zon verlicht stof is dat zich vrij dicht bij het ruimtevaartuig bevindt en terwijl het (ruimtevaartuig, red.) zich door het stof beweegt, ontstaat de illusie dat er kilometers ver weg, op de achtergrond, sneeuw valt op komeet 67P. Heel cool wel.”

Maar hoe zit het dan met de ‘sneeuw’ die achter de klif lijkt te verdwijnen? Ook dat is slechts een illusie: het zijn talloze sterren die op de achtergrond staan! De beelden hieronder laten dat heel fraai zien. Het gifje is hier enigszins aangepast, zodat je ziet dat niet de sterren op de achtergrond, maar de komeet zelf in beweging is.

Ruimtesonde Rosetta werd in 2004 gelanceerd en arriveerde in 2014 bij komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Een paar maanden later bonjourde de ruimtesonde een lander naar de komeet. Maar dat ging helaas niet helemaal goed; de lander stuiterde over het oppervlak en belandde in de schaduw van een klif, waar deze onvoldoende zonne-energie kon opwekken. De lander was dan ook maar kort actief. Rosetta bleef komeet 67P ondertussen bestuderen en was er van dichtbij getuige van hoe de komeet – naarmate deze de zon naderde – steeds actiever werd. De missie leverde een schat aan informatie op. In september 2016 kwam Rosetta’s missie ten einde toen de lander opdracht kreeg om zichzelf op komeet 67P te parkeren.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 25 april 2018 @ 19:54:27 #80
442280 Prisha
Moonshine!
pi_178739609
quote:
0s.gif Op woensdag 25 april 2018 18:41 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
25-04-2018

Sneeuw op Rosetta's komeet?

Naar deze beelden van komeet 67P/C-G kun je blijven kijken!

De beelden werden eerder deze week op Twitter gegooid door Landru79. De twittergebruiker maakte het gifje door foto’s die ruimtesonde Rosetta in 2016 van komeet 67P/C-G maakte, achter elkaar te zetten. Het resultaat is geweldig!

(scientias.nl)
dit is wel zo gaaf _O_
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_178739956
_O_
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 15 mei 2018 @ 10:11:47 #82
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_179171118
Spammen mag vast niet hier, maar misschien mag spam van Matt Taylor weer wel :p

Hi all,
Sorry for the spam - but i still couldnt think of a better way to do this.

Some of you may know that i am doing a sponsored 150 mile + bicycle ride in June for the following charities:

- Childline, a charity supporting support to children and young people with respect to bullying, child abuse etc.
- Nordoff Robbins, a charity involved in music therapy
- Teenage Cancer Trust, a support group for young cancer patients from 13-24.

I may be doing part of the ride in a stormtrooper helmet, and also some very snazzy unicorn/t-rex leggings (pictures at a later date).

I would appreciate any support you can give me, so take a look here, and help me smash my sponsorship target :

https://race-nation.com/sponsor/e/172534/

many thanks for your attention and also many thanks to those of you who have already sponsored me, much appreciated!
xxx
Matt
PS - feel free to circulate this message wider

------------------------------------------------------------------------
'Born to lose, live to win.’
'all those moments ... will be lost in time... like tears in rain'

Matt Taylor
Rosetta Mission
Scientific Support Office,
Directorate of Science, Room: Ca128
pi_179371693
23-05-2018

Jets van Rosetta-komeet ontstaan door onregelmatig oppervlak


Foto (links) en computermodel (rechts) van gas- en stoffonteinen in het Hapi-gebied op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. (ESA/Rosetta/MPS)

De prominente 'jets' (fonteinen) van gas en stof die rond zonsopkomst zichtbaar zijn aan het oppervlak van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko ontstaan door de onregelmatige vorm en het ruwe oppervlak van de komeet. Dat blijkt uit gedetailleerd onderzoek en computersimulaties die deze week gepubliceerd zijn in Nature Astronomy.

Komeet 67P is in detail van nabij bestudeerd door de Europese ruimtesonde Rosetta. Op de foto's van Rosetta is te zien dat er regelmatig afzonderlijke jets van gas- en stofdeeltjes ontstaan wanneer een bepaald deel van de komeet als gevolg van de rotatie voor het eerst door de zon wordt beschenen.

Dat er rond zonsopkomst extra activiteit optreedt is niet zo verwonderlijk: het ijs op het koude komeetoppervlak begint dan in hoog tempo te sublimeren - het gaat direct van de vaste fase over in de gasfase. Waarom dat niet veel homogener en gelijkmatiger gebeurt, was echter niet duidelijk.

Uit de analyse van talloze Rosetta-fotos blijkt nu dat de vreemde vorm van de komeet en het zeer onregelmatige oppervlak daar verantwoordelijk voor is. Ook 'vers' ijs, dat bloot is komen te liggen na kleine 'aardsverschuivingen' aan het stoffige oppervlak, kan soms plotseling beginnen te verdampen.

Met gedetailleerde computersimulaties zijn planeetonderzoekers er in geslaagd om de waargenomen activiteit van het Hapi-gebied (in het smalle deel van de haltervormige komeetkern) goed te reproduceren. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179961275
21-06-2018

Alle beelden en gegevens van Europese kometenmissie zijn nu voor iedereen toegankelijk


De allerlaatste close-up van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De opname is gemaakt vlak voordat ruimtesonde Rosetta uitviel. (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA)

Alle hoge-resolutiebeelden en de onderliggende data van de Rosetta-missie naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko zijn beschikbaar gemaakt door het Europese ruimteagentschap ESA. Het beeldmateriaal is nu compleet tot en met de laatste beelden die Rosetta heeft gemaakt tijdens haar afdaling naar het komeetoppervlak.

Het totale aantal beelden dat voor iedereen toegankelijk is ligt dicht bij de 100.000. Ze kunnen worden bekeken via de Archive Image Browser. De meetgegevens van alle wetenschappelijke instrumenten van de ruimtesonde zijn te vinden in het Planetary Science Archive. Daar zijn overigens ook de gegevens van andere ESA-ruimtemissies in het zonnestelsel opgeslagen.

Ruimtesonde Rosetta kwam op 6 augustus 2014 aan bij komeet ’67P’ en heeft daar tot 30 september 2016 omheen gecirkeld. Drie maanden na aankomst stootte zij een kleine landingsmodule (Philae) af, die na diens landing gedurende enkele dagen metingen heeft gedaan. (EE)

(allesoversterrenkunde.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_180252055
03-07-2018

Moleculaire zuurstof in atmosfeer komeet 67P niet afkomstig van oppervlak


Komeet 67P/Chruyumov-Gerasimenko, gefotografeerd door de Europese ruimtesonde Rosetta. (ESA)

Wetenschappers hebben ontdekt dat de moleculaire zuurstof rond een komeet niet op zijn oppervlak wordt geproduceerd, maar wellicht uit zijn inwendige afkomstig is. Dat wordt afgeleid uit gegevens die in de periode 2014-2016 zijn verzameld door de Europese ruimtesonde Rosetta, toen deze om de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko cirkelde (Nature Communications, 3 juli).

Wanneer een komeet dicht genoeg in de buurt van de zon komt, kan het ijs op zijn oppervlak gaan sublimeren – van vaste stof overgaan in gas. Er ontstaat dan een ijle atmosfeer die coma wordt genoemd.

Uit gegevens die met instrumenten van Rosetta zijn verkregen blijkt dat de coma van komeet 67P niet alleen water, koolstofmonoxide en koolstofdioxide bevatte, maar ook moleculair zuurstof. Dit laatste gas was nog nooit eerder waargenomen bij een komeet.

Aanvankelijk gingen Rosetta-wetenschappers ervan uit dat de zuurstof waarschijnlijk afkomstig was uit het vaste deel van de komeet – de kern. Dat zou dan betekenen dat de komeet dit gas al tijdens zijn vorming, 4,6 miljard jaar geleden, had meegekregen.

Een groep wetenschappers van buitenaf kwam echter met de suggestie dat moleculaire zuurstof ook kon ontstaan bij reacties tussen ionen (elektrisch geladen moleculen) op het oppervlak van de komeet. Een nieuwe analyse heeft nu echter laten zien dat dit mechanisme niet voldoende moleculaire zuurstof oplevert om de waargenomen hoeveelheid te verklaren.

De Rosetta-wetenschappers blijven dan ook bij hun oorspronkelijke conclusie: de moleculaire zuurstof in de komeet is hoogstwaarschijnlijk zo oud als het zonnestelsel. Dat is overigens ook in overeenstemming met recente theorieën die aangeven dat moleculaire zuurstof zich kan vormen in de donkere wolken van gas en stof waaruit sterren en planeten ontstaan. (EE

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_183779531
13-12-2018

Ruimtesonde Rosetta zag boogschok ontstaan bij komeet 67P

Het is voor het eerst dat een ruimtesonde een boogschok in het zonnestelsel heeft zien ontstaan.

Rosetta cirkelde van 2014 tot 2016 rond komeet 67P/ Churyumov-Gerasimenko en zocht onder meer naar een boogschok die eerder bijvoorbeeld ook nabij komeet Halley is gespot. Zonder resultaat. Tenminste: dat dachten we.

Toch wel
“We zochten naar een klassieke boogschok in het gebied waar we deze verwachtten: ver van de kern van de komeet,” aldus onderzoeker Herbert Gunell. “Maar we konden deze niet vinden, dus kwamen we tot de conclusie dat Rosetta er niet in geslaagd was om de boogschok te detecteren. Maar nu lijkt het erop dat de ruimtesonde wel een boogschok heeft gezien, maar dat deze nog in de kinderschoenen stond. Een nieuwe analyse van de data wijst uit dat we de boogschok uiteindelijk zo’n vijftig keer dichter bij de kern van de komeet zagen dan we in het geval van 67P verwacht hadden. Ook bewoog deze anders dan verwacht en daarom hebben we het in eerste instantie gemist.”

Over de boogschok
In ons zonnestelsel speelt de zonnewind een enorme rol. Deze constante stroom van geladen deeltjes haast zich bij de zon vandaan. De supersonische zonnewind vliegt langs objecten die deze onderweg tegenkomt – zoals planeten, maar ook kleinere hemellichamen zoals kometen – maar stuit kort daarvoor op een soort harde grens die ook wel wordt aangeduid als een boogschok. Het verschijnsel is volgens onderzoekers een beetje te vergelijken met de golf die voor de boeg van een schip ontstaat terwijl het zich een weg door het water baant.
Gedetecteerd
Terugkijkend op de missie moet ESA nu concluderen dat Rosetta zelfs meerdere keren dwars door die boogschok is heen gevlogen. Rosetta detecteerde de boogschok in maart 2015 en februari 2016, oftewel kort voor en kort nadat de afstand tussen 67P en de zon het kleinst was. “De boogschok in wording die we in de data uit 2015 zagen, moet later terwijl de komeet de zon naderde en actiever werd, geëvolueerd zijn tot een volledig ontwikkelde boogschok, maar dat zagen we niet in de data terug, omdat de ruimtesonde in die periode te dicht bij 67P stond om de ‘volwassen’ boogschok waar te nemen,” legt onderzoeker Charlotte Goetz uit. “Toen Rosetta de boogschok in 2016 weer spotte, verwijderde de komeet zich van de zon en zag de boogschok (die toen weer zwakker werd, red.) er net zo uit als in 2015.”

Het zijn unieke observaties. Nog nooit hebben onderzoekers in het zonnestelsel een boogschok in wording gespot.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_184793142
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_185658787
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_185662861
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_194436947
Vandaag 6 jaar geleden.

6 August 2014, ESA's Rosetta komt aan bij #Comet67P/Churyumov-Gerasimenko.

<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_194437033
quote:
0s.gif Op donderdag 6 augustus 2020 23:16 schreef -CRASH- het volgende:
Vandaag 6 jaar geleden.
Wacht even. Dit is niet echt toch? Toch? Dit is toch pas net 2 jaar terug of iets? Niet?
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
pi_194437039
WTF dit is echt al 6 jaar terug?!?!?!

#waarblijftdetijd :'(
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
pi_194437171
quote:
11s.gif Op donderdag 6 augustus 2020 23:22 schreef vosss het volgende:

[..]

Wacht even. Dit is niet echt toch? Toch? Dit is toch pas net 2 jaar terug of iets? Niet?
Ik had ook dat gevoel dat het nog niet zolang geleden was.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_194438691
Leuk om deze materie eens te lezen.
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog maandag 10 augustus 2020 @ 09:51:38 #95
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_194485452
dit was echt een briljant project
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_205823273
On this day: 2 September 2016,
the Rosetta Mission's lander #Philae was found on the surface of #Comet67P! The OSIRIS narrow-angle camera took these images as the orbiter came within 2.7 km of the surface and clearly show the main body of the lander, along with two of its three legs.
More 👉
https://www.esa.int/.../Space_Science/Rosetta/Philae_found

<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')