Ok...kun je me wel vertellen hoe ik aan jouw brood kom dan..? Keertje proberen dan maar...quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:19 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Weet ik veel! Ik heb echt geen idee wat 'ze' tegenwoordig allemaal doen. Wij bakken gewoon brood. Meel, water, zout desem, that's it. Ons brood stinkt niet. Sterker nog, mensen melden regelmatig dat ze door de straat liepen en de geur volgden en bij onze winkel uitkwamen.
En gildekorn, ken je dat ook?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:13 schreef Isegrim het volgende:
'Waldkorn' is gewoon een concept. Als je bakker bent, kun je concepten kopen. Je betaalt voor het mogen gebruiken van die naam en je krijgt dan gewoon premix aangeleverd. Alle zooi zit er al in. Er staat zelfs op zo'n zak hoeveel water en hoeveel zout erbij moet, hoe lang je het moet kneden en op welke wijze je het moet bakken.
Wij zijn een keer op de Bakkersvak geweest. Man, man, man, wat een droefenis...
Naam wel eens gehoord, zal soortgelijk concept zijn. Klinkt natuurlijk reuze-ambachtelijk met dat 'gilde' erin.quote:
Ik wil hier geen reclametopic van maken, maar zie mijn post history.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:24 schreef Tyr80 het volgende:
[..]
Ok...kun je me wel vertellen hoe ik aan jouw brood kom dan..? Keertje proberen dan maar...
Ik zou elk brood met meer dan pakweg vijf of zes ingrediënten lekker laten liggen.quote:tarwemeel, water, gist, tarwegluten, sesamzaad, roggevlokken, lijnzaad, zonnebloempitten, gist, tarwebloem, havervlokken, roggebloem, maisgries (geëxtrudeerd), bakkerszout, tarwegries, roggemoutmeel, tarwemoutvlokken, plantaardige olie, gierst, gerstemoutmeel, dextrose, zuurdesempoeder, gistextract, enzymen, gerstemoutextract, enzym, tarwemoutmeel, gist (geïnactiveerd), Emulgator(E482), Meelverbeteraar(E300)
quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:24 schreef Tyr80 het volgende:
Ok...kun je me wel vertellen hoe ik aan jouw brood kom dan..? Keertje proberen dan maar...
Duwtje naar een topicreeks over het bakken van echt brood is toch geen reclame plug?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:39 schreef Isegrim het volgende:
Ik wil hier geen reclametopic van maken, maar zie mijn post history.
Dank, PM was ook prima hoor Ben benieuwd!quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:48 schreef Isegrim het volgende:
Als iemand anders het doet, vind ik het best.
Ingrediënten lezen.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 09:59 schreef showtimer het volgende:
[..]
Hoe zit het dan bij Waldkorn en vergelijkbare varianten? Helemaal geen volkoren?
Dat betekent dat er een héél klein deel volkoren in zit, want het staat op volgorde. Als je weet dat water iets meer dan de helft van het bloemgewicht is (meestal 500 meel, 300 water) dan kun je wel nagaan dat er niet meer dan een paar korrels volkorenmeel in zit.quote:Ingrediënten zijn: tarwebloem, water, haver, soja, tarwegluten, roggebloem, gerstemeel, lijnzaad, volkoren tarwemeel, zonnebloemzaad, gist, zout, mout, sesamzaad, sojabloem, natriumstearoyl-2-lactylaat en broodverbeteraar (ascorbinezuur)
Echt niet?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:56 schreef djkoelkast het volgende:
natriumstearoyl-2-lactylaat is o.a. een zuur uit stearinezuur, je weet wel, van die kaarsen gemaakt uit varkensvet Ik heb het nog nooit in mijn brood gestopt.
Ik heb de aflevering niet gezien, maar in bruinbrood zit geen bloem maar alleen meel?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:56 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ingrediënten lezen.
(Tarwe)bloem is altijd wit
(Tarwe)meel is meestal deels volkoren
Volkorenmeel is volkoren
[..]
Dat betekent dat er een héél klein deel volkoren in zit, want het staat op volgorde. Als je weet dat water iets meer dan de helft van het bloemgewicht is (meestal 500 meel, 300 water) dan kun je wel nagaan dat er niet meer dan een paar korrels volkorenmeel in zit.
natriumstearoyl-2-lactylaat is o.a. een zuur uit stearinezuur, je weet wel, van die kaarsen gemaakt uit varkensvet Ik heb het nog nooit in mijn brood gestopt.
En wtf is geïnactiveerde gist? Gist dat niet meer werkt? Waarom moet het er dan in?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:43 schreef Isegrim het volgende:
Oh ja, 'zuurdesempoeder', a.k.a. 'dikke vette bullshit'.
Vier op een rij.
Ik heb de aflevering ook nog niet gezien, maar veel echt donker brood is witbrood, bruingekleurd, meestal met gebrande mout. Dat is algemeen bekend.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:59 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Ik heb de aflevering niet gezien, maar in bruinbrood zit geen bloem maar alleen meel?
Ahh wat lief, ik hou het in gedachtenquote:Op vrijdag 14 oktober 2016 09:49 schreef Isegrim het volgende:
Roggebrood versturen we ook per post eventueel. Geen idee wat dat kost, naar België.
Geïnactiveerde gist is gewoon gistextract van biologische oorsprong, ofwel ook smaakversterker Geen idee waarom ze het er dan beiden ingooien, misschien doet geïnactiveerde gist het beter op het etiket..quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 11:00 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
En wtf is geïnactiveerde gist? Gist dat niet meer werkt? Waarom moet het er dan in?
En gistextract is een smaakversterker, in brood, really? Zijn we zo dom geworden?
Ik snap het niet meer, net zoals al die mensen die gewoon spullen in hun mandje stoppen in winkels zonder maar te kijken (of zich af te vragen) wat er in zit.
Vind maar eens mayonaise zonder aroma's en conserveermiddel. Kun je bijna niet vinden, dan moet je al bio gaan (zelf maken is nog veel lekkerder natuurlijk en helemaal niet zo moeilijk).
In Duitsland heb je zo een tube prima mayonaise zonder aroma's en conserveermiddel voor 80 cent. Rare wereld.
quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 08:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Alisson is een volkoren dat gemaakt is met weinig gist, veel water, volkoren tarwemeel en geen vet. Persoonlijk vind ik het niet echt een geweldig. Heb liever een brood met een hoog rogge aandeel en met desems
Maar Allison is toch best donker brood?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 09:06 schreef Isegrim het volgende:
'Zo donker mogelijk' -> ook nep hè? Hele donkere broden zijn kunstmatig gekleurd. Een echt volkorenbrood is helemaal niet zo donker.
Gistextract is niet hetzelfde als smaakversterker (die we kennen als E621), maar het is wel een smaakversterker (die ook van nature een deel glutamaat bevat, maar niet zo geconcentreerd als ve-tsin).quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 13:10 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Geïnactiveerde gist is gewoon gistextract van biologische oorsprong, ofwel ook smaakversterker Geen idee waarom ze het er dan beiden ingooien, misschien doet geïnactiveerde gist het beter op het etiket..
Zie je het verschil tussen volkoren en bruin gekleurd?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 13:24 schreef FANN het volgende:
[..]
[..]
Maar Allison is toch best donker brood?
Is dat gewoon één van de uitzonderingen dan?
[ afbeelding ]
Ik hoop het want dat is het enige volkorenbrood dat ik nog wel te hachelen vind als ik op
de supermarkt ben aangewezen
En AH heeft heel lekker brood, maar daar kom ik niet zo vaak en van te veel wit brood
raak ik verstopt
Gistextract wordt gebruikt als smaakversterker en is dus onderdeel van de smaakversterkers, dat zeg ik, niet dat smaakversterker per definitie gistextract is Maargoed, er zit ook gist in je brood, die ook geïnactiveerd is na het bakken, dus ik zou me nou niet zo'n zorgen maken over geïnactiveerde gist Los van dat het inderdaad vrij weinig toevoegt in dit geval ja.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 13:38 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Gistextract is niet hetzelfde als smaakversterker (die we kennen als E621), maar het is wel een smaakversterker (die ook van nature een deel glutamaat bevat, maar niet zo geconcentreerd als ve-tsin).
Dus dan is geïnactiveerde gist ook "een" smaakversterker, dat wist ik nog niet.
Ik vind het nog steeds eng dat men "proceshulpstoffen" niet hoeft te noemen op etiketten, er kan dus nog veel meer in dat brood zitten (of in je meel) als het maar een "proceshulpstof" is.
Daarom zo veel mogelijk kleinschalig inkopen doen (bij kleinschalige zelfstandigen), dan heb je het minste kans op zooi. Al zijn er zat mensen die bang zijn voor beestjes in hun eten dan. "liever landbouwgif dan een worm in mijn appel". Geef mij die worm maar
En als je je zorgen maakt over glutamaat kan je beter ook geen oude kaas of gerijpte salami op je brood doen, gedroogde ham of garneren met rijpe tomaat. Deze, en heel veel andere levensmiddelen staan stijf van de glutamaten die zijn ontstaan tijdens het rijpen.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 13:47 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Gistextract wordt gebruikt als smaakversterker en is dus onderdeel van de smaakversterkers, dat zeg ik, niet dat smaakversterker per definitie gistextract is Maargoed, er zit ook gist in je brood, die ook geïnactiveerd is na het bakken, dus ik zou me nou niet zo'n zorgen maken over geïnactiveerde gist Los van dat het inderdaad vrij weinig toevoegt in dit geval ja.
Exact. Een wereld zonder glutamaat, brrrr.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 13:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En als je je zorgen maakt over glutamaat kan je beter ook geen oude kaas of gerijpte salami op je brood doen, gedroogde ham of garneren met rijpe tomaat. Deze, en heel veel andere levensmiddelen staan stijf van de glutamaten die zijn ontstaan tijdens het rijpen.
Lijkt me trouwens technisch onmogelijk, ze ontstaan bij het afbreken van eiwittenquote:Op vrijdag 14 oktober 2016 13:56 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Exact. Een wereld zonder glutamaat, brrrr.
In het geval van mandarijntjes uit blik zou dan op het etiket staan "zoutzuur en kaliloog". Dat klinkt eng en van beide zou ik niet aanraden een eetlepel 1 molair te nemen. Maar flikker je het bij elkaar houdt je kaliumchloride over, een soort keukenzout. (Die groene busjes van jozo bevat 80% KCl en 20% NaCl ofzo)quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 13:38 schreef djkoelkast het volgende:
Ik vind het nog steeds eng dat men "proceshulpstoffen" niet hoeft te noemen op etiketten
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |