En vegetarier, tegenstander van alcohol, tabak, koffie en thee, tegen het gebruik van medicijnenquote:
Ik merk wel dat mijn lichaam zo gewend is aan een ruime hoeveelheid vezels dagelijks (ik eet en bak zowat alles volkoren en zo weinig mogelijk bewerkt) dat als ik op vakantie eens een dag of 2 moet uit eten dat mijn darmen daar niet heel blij van worden (mijn vrouw ervaart hetzelfde trouwens)quote:Op donderdag 13 oktober 2016 22:20 schreef Pietverdriet het volgende:
En ja, volkoren brood bevat meer vezels wat goed is voor de stoelgang.
Klopt. Op een gegeven moment had Sophie een brood te pakken en vroeg ze 'dit is dus eigenlijk voor 90% een witbrood?'quote:Op donderdag 13 oktober 2016 22:18 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ligt volgens mij aan het graan wat je gebruikt. Afaik moet een volkorenbrood gewoon van gemalen graan zijn zonder extra bloem van andere malingen. Je maalt 100 kilo tarwe tot meel en bakt daar brood mee
De vraag is natuurlijk belachelijk, een brood dat 0% witbrood is volgens deze redenatie heeft nul voedingswaarde, is alleen maar zemelen.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 22:25 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Klopt. Op een gegeven moment had Sophie een brood te pakken en vroeg ze 'dit is dus eigenlijk voor 90% een witbrood?'
Stel 100kg tarwe geeft 45kg bloem, dan is een volkorenbrood ook voor 45% witbrood
Eet je verder geen groente, fruit etc? Voedingsvezels zitten natuurlijk niet alleen in brood. Verder ben ik het met je eens dat in de vakantielanden in zuid europa het brood niet bepaald geweldig is. Ik vind het schuimbrood in NL al kut met perenquote:Op donderdag 13 oktober 2016 22:25 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik merk wel dat mijn lichaam zo gewend is aan een ruime hoeveelheid vezels dagelijks (ik eet en bak zowat alles volkoren en zo weinig mogelijk bewerkt) dat als ik op vakantie eens een dag of 2 moet uit eten dat mijn darmen daar niet heel blij van worden (mijn vrouw ervaart hetzelfde trouwens)
Dus kook ik op vakantie tegenwoordig de meeste dagen zelf.
Ik wou zeggen, wij aten als kind in Frankrijk altijd een paar pruimen per dag als tegenhanger van al dat stokbrood, dan rende je wel naar wc hoorquote:Op donderdag 13 oktober 2016 22:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Eet je verder geen groente, fruit etc? Voedingsvezels zitten natuurlijk niet alleen in brood. Verder ben ik het met je eens dat in de vakantielanden in zuid europa het brood niet bepaald geweldig is. Ik vind het schuimbrood in NL al kut met peren
Ik heb dit ook. Met zo'n beetje alles wat prefab is. Wij maken vrijwel alles zelf normaal gesproken. Ik denk echt dat er een verschil is in hoe dat verteert. Jammer dat er weinig onderzoek naar lijkt te zijn gedaan.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 22:25 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik merk wel dat mijn lichaam zo gewend is aan een ruime hoeveelheid vezels dagelijks (ik eet en bak zowat alles volkoren en zo weinig mogelijk bewerkt) dat als ik op vakantie eens een dag of 2 moet uit eten dat mijn darmen daar niet heel blij van worden (mijn vrouw ervaart hetzelfde trouwens)
Dus kook ik op vakantie tegenwoordig de meeste dagen zelf.
Alisson is een volkoren dat gemaakt is met weinig gist, veel water, volkoren tarwemeel en geen vet. Persoonlijk vind ik het niet echt een geweldig. Heb liever een brood met een hoog rogge aandeel en met desemsquote:Op vrijdag 14 oktober 2016 03:13 schreef praadje het volgende:
Ik heb met een schuin ook gekeken maar begreep ik nu goed dat Alisson een van de weinige echte volkorenbroden zijn?
En welke zou jij dan aanraden? Het liefst zo donker mogelijk met veel pitten en zaden.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 08:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Alisson is een volkoren dat gemaakt is met weinig gist, veel water, volkoren tarwemeel en geen vet. Persoonlijk vind ik het niet echt een geweldig. Heb liever een brood met een hoog rogge aandeel en met desems
Hmm ja dat is ook weer waar. Zal wel eens een rondje langs de bakker doen.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 09:06 schreef Isegrim het volgende:
'Zo donker mogelijk' -> ook nep hè? Hele donkere broden zijn kunstmatig gekleurd. Een echt volkorenbrood is helemaal niet zo donker.
Als je in Rotjeknor woont, ga bij LHO zijn en Isegrim haar bakkerij langs. Voor de rest weet ik natuurlijk niet wat jouw bakker er van bakt.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 08:59 schreef praadje het volgende:
[..]
En welke zou jij dan aanraden? Het liefst zo donker mogelijk met veel pitten en zaden.
Ik heb het niet over alleen brood, maar ga maar eens uit eten, dan moet je echt zoeken naar een vezeltje. En dan maakt het niet veel uit waar in Europa je zit. Ja, of ik ga naar de verkeerde plaatsenquote:Op donderdag 13 oktober 2016 22:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Eet je verder geen groente, fruit etc? Voedingsvezels zitten natuurlijk niet alleen in brood. Verder ben ik het met je eens dat in de vakantielanden in zuid europa het brood niet bepaald geweldig is. Ik vind het schuimbrood in NL al kut met peren
Dan zit je in Duitsland wel goed, daar vind je amper brood zonder roggequote:Op vrijdag 14 oktober 2016 08:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Alisson is een volkoren dat gemaakt is met weinig gist, veel water, volkoren tarwemeel en geen vet. Persoonlijk vind ik het niet echt een geweldig. Heb liever een brood met een hoog rogge aandeel en met desems
Beetje ver vanuit Belgie anders was ik er allang geweestquote:Op vrijdag 14 oktober 2016 09:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je in Rotjeknor woont, ga bij LHO zijn en Isegrim haar bakkerij langs. Voor de rest weet ik natuurlijk niet wat jouw bakker er van bakt.
Hoe zit het dan bij Waldkorn en vergelijkbare varianten? Helemaal geen volkoren?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 09:06 schreef Isegrim het volgende:
'Zo donker mogelijk' -> ook nep hè? Hele donkere broden zijn kunstmatig gekleurd. Een echt volkorenbrood is helemaal niet zo donker.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Waldkornquote:Op vrijdag 14 oktober 2016 09:59 schreef showtimer het volgende:
[..]
Hoe zit het dan bij Waldkorn en vergelijkbare varianten? Helemaal geen volkoren?
Snap ik, maar waar bevindt zich dat dan in de klassieke scheiding volkoren-tarwe/bruin-wit?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:02 schreef computergirl het volgende:
[..]
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Waldkorn
Het eerste ingrediënt is tarwebloem. Nuff said...quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:12 schreef showtimer het volgende:
[..]
Snap ik, maar waar bevindt zich dat dan in de klassieke scheiding volkoren-tarwe/bruin-wit?
Een bakker!!quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 09:49 schreef Isegrim het volgende:
Roggebrood versturen we ook per post eventueel. Geen idee wat dat kost, naar België.
Weet ik veel! Ik heb echt geen idee wat 'ze' tegenwoordig allemaal doen. Wij bakken gewoon brood. Meel, water, zout desem, that's it. Ons brood stinkt niet. Sterker nog, mensen melden regelmatig dat ze door de straat liepen en de geur volgden en bij onze winkel uitkwamen.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:17 schreef Tyr80 het volgende:
[..]
Een bakker!!
Ik heb een vraag als dat mag: waarom stinkt al het bruin brood tegenwoordig? En wit brood niet. Zo'n muffe lucht komt er dan uit, ook bij brood van de bakker hier. Die speciale broden van de AH roken een jaar of 5 geleden nog goed, maar nu ook niet meer.
Waar vind ik bruin brood dat niet muf ruikt?
Ok...kun je me wel vertellen hoe ik aan jouw brood kom dan..? Keertje proberen dan maar...quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:19 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Weet ik veel! Ik heb echt geen idee wat 'ze' tegenwoordig allemaal doen. Wij bakken gewoon brood. Meel, water, zout desem, that's it. Ons brood stinkt niet. Sterker nog, mensen melden regelmatig dat ze door de straat liepen en de geur volgden en bij onze winkel uitkwamen.
En gildekorn, ken je dat ook?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:13 schreef Isegrim het volgende:
'Waldkorn' is gewoon een concept. Als je bakker bent, kun je concepten kopen. Je betaalt voor het mogen gebruiken van die naam en je krijgt dan gewoon premix aangeleverd. Alle zooi zit er al in. Er staat zelfs op zo'n zak hoeveel water en hoeveel zout erbij moet, hoe lang je het moet kneden en op welke wijze je het moet bakken.
Wij zijn een keer op de Bakkersvak geweest. Man, man, man, wat een droefenis...
Naam wel eens gehoord, zal soortgelijk concept zijn. Klinkt natuurlijk reuze-ambachtelijk met dat 'gilde' erin.quote:
Ik wil hier geen reclametopic van maken, maar zie mijn post history.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:24 schreef Tyr80 het volgende:
[..]
Ok...kun je me wel vertellen hoe ik aan jouw brood kom dan..? Keertje proberen dan maar...
Ik zou elk brood met meer dan pakweg vijf of zes ingrediënten lekker laten liggen.quote:tarwemeel, water, gist, tarwegluten, sesamzaad, roggevlokken, lijnzaad, zonnebloempitten, gist, tarwebloem, havervlokken, roggebloem, maisgries (geëxtrudeerd), bakkerszout, tarwegries, roggemoutmeel, tarwemoutvlokken, plantaardige olie, gierst, gerstemoutmeel, dextrose, zuurdesempoeder, gistextract, enzymen, gerstemoutextract, enzym, tarwemoutmeel, gist (geïnactiveerd), Emulgator(E482), Meelverbeteraar(E300)
quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:24 schreef Tyr80 het volgende:
Ok...kun je me wel vertellen hoe ik aan jouw brood kom dan..? Keertje proberen dan maar...
Duwtje naar een topicreeks over het bakken van echt brood is toch geen reclame plug?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:39 schreef Isegrim het volgende:
Ik wil hier geen reclametopic van maken, maar zie mijn post history.
Dank, PM was ook prima hoor Ben benieuwd!quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:48 schreef Isegrim het volgende:
Als iemand anders het doet, vind ik het best.
Ingrediënten lezen.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 09:59 schreef showtimer het volgende:
[..]
Hoe zit het dan bij Waldkorn en vergelijkbare varianten? Helemaal geen volkoren?
Dat betekent dat er een héél klein deel volkoren in zit, want het staat op volgorde. Als je weet dat water iets meer dan de helft van het bloemgewicht is (meestal 500 meel, 300 water) dan kun je wel nagaan dat er niet meer dan een paar korrels volkorenmeel in zit.quote:Ingrediënten zijn: tarwebloem, water, haver, soja, tarwegluten, roggebloem, gerstemeel, lijnzaad, volkoren tarwemeel, zonnebloemzaad, gist, zout, mout, sesamzaad, sojabloem, natriumstearoyl-2-lactylaat en broodverbeteraar (ascorbinezuur)
Echt niet?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:56 schreef djkoelkast het volgende:
natriumstearoyl-2-lactylaat is o.a. een zuur uit stearinezuur, je weet wel, van die kaarsen gemaakt uit varkensvet Ik heb het nog nooit in mijn brood gestopt.
Ik heb de aflevering niet gezien, maar in bruinbrood zit geen bloem maar alleen meel?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:56 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ingrediënten lezen.
(Tarwe)bloem is altijd wit
(Tarwe)meel is meestal deels volkoren
Volkorenmeel is volkoren
[..]
Dat betekent dat er een héél klein deel volkoren in zit, want het staat op volgorde. Als je weet dat water iets meer dan de helft van het bloemgewicht is (meestal 500 meel, 300 water) dan kun je wel nagaan dat er niet meer dan een paar korrels volkorenmeel in zit.
natriumstearoyl-2-lactylaat is o.a. een zuur uit stearinezuur, je weet wel, van die kaarsen gemaakt uit varkensvet Ik heb het nog nooit in mijn brood gestopt.
En wtf is geïnactiveerde gist? Gist dat niet meer werkt? Waarom moet het er dan in?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:43 schreef Isegrim het volgende:
Oh ja, 'zuurdesempoeder', a.k.a. 'dikke vette bullshit'.
Vier op een rij.
Ik heb de aflevering ook nog niet gezien, maar veel echt donker brood is witbrood, bruingekleurd, meestal met gebrande mout. Dat is algemeen bekend.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:59 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Ik heb de aflevering niet gezien, maar in bruinbrood zit geen bloem maar alleen meel?
Ahh wat lief, ik hou het in gedachtenquote:Op vrijdag 14 oktober 2016 09:49 schreef Isegrim het volgende:
Roggebrood versturen we ook per post eventueel. Geen idee wat dat kost, naar België.
Geïnactiveerde gist is gewoon gistextract van biologische oorsprong, ofwel ook smaakversterker Geen idee waarom ze het er dan beiden ingooien, misschien doet geïnactiveerde gist het beter op het etiket..quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 11:00 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
En wtf is geïnactiveerde gist? Gist dat niet meer werkt? Waarom moet het er dan in?
En gistextract is een smaakversterker, in brood, really? Zijn we zo dom geworden?
Ik snap het niet meer, net zoals al die mensen die gewoon spullen in hun mandje stoppen in winkels zonder maar te kijken (of zich af te vragen) wat er in zit.
Vind maar eens mayonaise zonder aroma's en conserveermiddel. Kun je bijna niet vinden, dan moet je al bio gaan (zelf maken is nog veel lekkerder natuurlijk en helemaal niet zo moeilijk).
In Duitsland heb je zo een tube prima mayonaise zonder aroma's en conserveermiddel voor 80 cent. Rare wereld.
quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 08:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Alisson is een volkoren dat gemaakt is met weinig gist, veel water, volkoren tarwemeel en geen vet. Persoonlijk vind ik het niet echt een geweldig. Heb liever een brood met een hoog rogge aandeel en met desems
Maar Allison is toch best donker brood?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 09:06 schreef Isegrim het volgende:
'Zo donker mogelijk' -> ook nep hè? Hele donkere broden zijn kunstmatig gekleurd. Een echt volkorenbrood is helemaal niet zo donker.
Gistextract is niet hetzelfde als smaakversterker (die we kennen als E621), maar het is wel een smaakversterker (die ook van nature een deel glutamaat bevat, maar niet zo geconcentreerd als ve-tsin).quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 13:10 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Geïnactiveerde gist is gewoon gistextract van biologische oorsprong, ofwel ook smaakversterker Geen idee waarom ze het er dan beiden ingooien, misschien doet geïnactiveerde gist het beter op het etiket..
Zie je het verschil tussen volkoren en bruin gekleurd?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 13:24 schreef FANN het volgende:
[..]
[..]
Maar Allison is toch best donker brood?
Is dat gewoon één van de uitzonderingen dan?
[ afbeelding ]
Ik hoop het want dat is het enige volkorenbrood dat ik nog wel te hachelen vind als ik op
de supermarkt ben aangewezen
En AH heeft heel lekker brood, maar daar kom ik niet zo vaak en van te veel wit brood
raak ik verstopt
Gistextract wordt gebruikt als smaakversterker en is dus onderdeel van de smaakversterkers, dat zeg ik, niet dat smaakversterker per definitie gistextract is Maargoed, er zit ook gist in je brood, die ook geïnactiveerd is na het bakken, dus ik zou me nou niet zo'n zorgen maken over geïnactiveerde gist Los van dat het inderdaad vrij weinig toevoegt in dit geval ja.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 13:38 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Gistextract is niet hetzelfde als smaakversterker (die we kennen als E621), maar het is wel een smaakversterker (die ook van nature een deel glutamaat bevat, maar niet zo geconcentreerd als ve-tsin).
Dus dan is geïnactiveerde gist ook "een" smaakversterker, dat wist ik nog niet.
Ik vind het nog steeds eng dat men "proceshulpstoffen" niet hoeft te noemen op etiketten, er kan dus nog veel meer in dat brood zitten (of in je meel) als het maar een "proceshulpstof" is.
Daarom zo veel mogelijk kleinschalig inkopen doen (bij kleinschalige zelfstandigen), dan heb je het minste kans op zooi. Al zijn er zat mensen die bang zijn voor beestjes in hun eten dan. "liever landbouwgif dan een worm in mijn appel". Geef mij die worm maar
En als je je zorgen maakt over glutamaat kan je beter ook geen oude kaas of gerijpte salami op je brood doen, gedroogde ham of garneren met rijpe tomaat. Deze, en heel veel andere levensmiddelen staan stijf van de glutamaten die zijn ontstaan tijdens het rijpen.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 13:47 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Gistextract wordt gebruikt als smaakversterker en is dus onderdeel van de smaakversterkers, dat zeg ik, niet dat smaakversterker per definitie gistextract is Maargoed, er zit ook gist in je brood, die ook geïnactiveerd is na het bakken, dus ik zou me nou niet zo'n zorgen maken over geïnactiveerde gist Los van dat het inderdaad vrij weinig toevoegt in dit geval ja.
Exact. Een wereld zonder glutamaat, brrrr.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 13:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En als je je zorgen maakt over glutamaat kan je beter ook geen oude kaas of gerijpte salami op je brood doen, gedroogde ham of garneren met rijpe tomaat. Deze, en heel veel andere levensmiddelen staan stijf van de glutamaten die zijn ontstaan tijdens het rijpen.
Lijkt me trouwens technisch onmogelijk, ze ontstaan bij het afbreken van eiwittenquote:Op vrijdag 14 oktober 2016 13:56 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Exact. Een wereld zonder glutamaat, brrrr.
In het geval van mandarijntjes uit blik zou dan op het etiket staan "zoutzuur en kaliloog". Dat klinkt eng en van beide zou ik niet aanraden een eetlepel 1 molair te nemen. Maar flikker je het bij elkaar houdt je kaliumchloride over, een soort keukenzout. (Die groene busjes van jozo bevat 80% KCl en 20% NaCl ofzo)quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 13:38 schreef djkoelkast het volgende:
Ik vind het nog steeds eng dat men "proceshulpstoffen" niet hoeft te noemen op etiketten
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |