Ja, ik was een keer een week in een hotel. Er werd een lezing gehouden in een zaaltje waarvoor we door de keuken heen moesten, wat al twijfelachtig is. In het voorbijgaan zag ik pakken aardappelpuree (gewoon de pakken die je in de winkel koopt) en eten onafgedekt in warmhoudbakken. Dat was dus onbedoelde extra informatie. Bij Ikea zag dat een bak groente werd aangevuld door een nieuwe opgewarmde bak uit te storten over een bodempje in de smoezelige bijna lege toonbankbak. De opscheplepel werd niet vervangen door een schone, om de bak heen werd niet schoongemaakt. Wie daar werkt heeft volgens een sollicitatieformulier koks-hbo.quote:Op vrijdag 9 september 2016 12:25 schreef Pietverdriet het volgende: [..]
Je moest eens weten hoeveel prefab de hoereca gebruikt.
AH had vrij goede groothandel-gevulde koeken op de versafdeling. Ze waren een keer in de aanbieding 2 voor de prijs van 1. Heb de pakken verschillende malen bekeken, maar het waren gewoon dezelfde voor dezelfde prijs. Toen de aanbieding voorbij was, waren ze 2x zo duur. Heb ze voortaan laten staan. Toen ik veel later nog eens een pak nam, waren ze anders. Smaakte alsof er kokos door zat, had ook het kruimelige. Ik werd er vaag misselijk van. Tig maal de ingrediëntenlijst bekeken, maar geen kokos kunnen vinden. Het moet een van de aroma's geweest zijn. Ze heetten geen gevulde koeken meer, maar picolientjes. Onlangs waren er gevulde roomboterkoeken in de aanbieding. Meteen geprobeerd. Gevulde koeken zijn van zanddeeg en deze leken halfweg van boterkoekdeeg te zijn. Smaakte wel beter, waarschijnlijk zijn de aroma's zorgvuldiger gekozen en/of gedoseerd.quote:Op vrijdag 9 september 2016 17:32 schreef Pietverdriet het volgende: [..]
IJssalons ook, gebruiken voor een 90% schat ik allemaal poeiermixen, net als bakkers, jaja ambachtelijk, een zak mix gebruiken waar ze water aan toevoegen, gebak en allerlei broodsoorten van de groothandel. Mijn man was pissig toen we bij een groothandel waren en hij allerlei zaken herkende uit bakkerijen en rastaurants.
Dierenpark Amersfoort heeft al een hele tijd een actie voor inzamelen van afgeknipte nagels. Die worden aangeboden aan delegaties van China, Vietnam en Zuid-Afrika op de Cites-top in Johannesburg (Zuid-Afrika), eind deze maand. Nagels en haar en neushoornhoorns zijn immers van hetzelfde materiaal, hoofdzakelijk keratine. Het is een ludieke actie om erop te wijzen dat neushoornstropen nergens goed voor is qua gezondheid.quote:Op donderdag 8 september 2016 22:07 schreef golfer het volgende: Uitleg Keratine in shampoo
Shampoo-tips van een insider.
Er is een tijd geweest, dat op de verpakking vermeld werd wat de route is. Bijvoorbeeld: geteeld in Nederland, geslacht in Duitsland, uitgebeend in Oostenrijk en toen kwam het in een Nederlandse winkel. Het opmerkelijkste vond ik, dat het om biologisch vlees ging.quote:Op vrijdag 16 september 2016 23:37 schreef golfer het volgende: Leuke aflevering en ik tuin er dus ook in met die Angus-koeien. Nier dat ik ooit bij McDonalds kom, maar ik koop dus wel Angusvlees en dat schijnt dus ook al helemaal vermengd te zijn. Benieuwd hoe het dan zit met het ook door mij gekochte Wagyu-vles.
Anderzijds is het wel knap als je ziet hoe ver de technologie is gekomen. Want prefab of niet het meeste is prima te eten.quote:Op vrijdag 9 september 2016 17:32 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
IJssalons ook, gebruiken voor een 90% schat ik allemaal poeiermixen, net als bakkers, jaja ambachtelijk, een zak mix gebruiken waar ze water aan toevoegen, gebak en allerlei broodsoorten van de groothandel. Mijn man was pissig toen we bij een groothandel waren en hij allerlei zaken herkende uit bakkerijen en rastaurants.
Zelfs als de route erbij staat weet je nog niet of het nou een echte Angus was of nog maar een paar procent Angus omdat het meermaals doorgekruisd isquote:Op zaterdag 17 september 2016 00:11 schreef Teslynd het volgende:
[..]
Er is een tijd geweest, dat op de verpakking vermeld werd wat de route is. Bijvoorbeeld: geteeld in Nederland, geslacht in Duitsland, uitgebeend in Oostenrijk en toen kwam het in een Nederlandse winkel. Het opmerkelijkste vond ik, dat het om biologisch vlees ging.
Ik denk dat het wat al te informatief was. Het was snel weer weg.
Als ik aardbeienijs of mangoijs maak van aardbeien of mangos smaakt het niet alleen beter dan wat je bij een ijssalon krijgt, het smaakt echt heeeeel veel beter, het is een totaal ander product.quote:Op maandag 19 september 2016 11:24 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Anderzijds is het wel knap als je ziet hoe ver de technologie is gekomen. Want prefab of niet het meeste is prima te eten.
Ik draai ook wel eens zelf ijs, maar ik moet toch eerlijk zeggen dat ik vooral de fruitsmaken vele malen beter, sterker en lekkerder vind bij de ijsboer, die hoogstwaarschijnlijk zo'n mix of siroopachtige substantie gebruikt.quote:Op maandag 19 september 2016 16:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als ik aardbeienijs of mangoijs maak van aardbeien of mangos smaakt het niet alleen beter dan wat je bij een ijssalon krijgt, het smaakt echt heeeeel veel beter, het is een totaal ander product.
Anderzijds, als ik banket bij het gros van de bakkers koop en ik koop diepvriesbanket van Coppenrath &Wiese is dat laatste echt heel veel beter. Ik heb ook niet zo een moeite met prefab, ik heb moeite met de belazerhandel van mensen die in zekere mate claimen iets ambachtelijks te maken.
Ik haal hier in D bij de Aldi een afgebakken roombotercroissant uit de automaat, die is eigenlijk erg goed, kost een 35 cent. Ik kom bij de bakker en betaal een euro voor een croissant, die is slap, met margarine gemaakt en een kutproduct.
Er zijn prima prefabproducten en er is rotzooi.
Je doet room door je fruitijs zeker?quote:Op maandag 19 september 2016 16:40 schreef Unites het volgende:
[..]
Ik draai ook wel eens zelf ijs, maar ik moet toch eerlijk zeggen dat ik vooral de fruitsmaken vele malen beter, sterker en lekkerder vind bij de ijsboer, die hoogstwaarschijnlijk zo'n mix of siroopachtige substantie gebruikt.
Ghehehe... jaquote:Op maandag 19 september 2016 16:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je doet room door je fruitijs zeker?
Jep room onderdrukt de smaakquote:Op maandag 19 september 2016 18:03 schreef Unites het volgende:
[..]
Ghehehe... ja
Fout? Voor de smaakkwaliteit dan?
In Zwitserland schonk iemand koffieroom over m'n aardbeien. Dat vond ik niets, ook niet toen ik besefte dat het echte koffieroom was en niet de enge koffiemelk van ons. Ik hoef helemaal geen room of suiker over de aardbeien. Beide nemen de eigen smaak weg. Natuurlijk moet je dan wel echt rijpe aardbeien hebben. In augustus had AH twee soorten aardbeien die beide meestal helemaal rijp waren. Erg lekker.quote:Op maandag 19 september 2016 19:48 schreef Pietverdriet het volgende: [..]
Jep room onderdrukt de smaak
Ik koop aardbeien bij een aardbeienboer hier vlakbij, korona of lambadas.quote:Op maandag 19 september 2016 20:30 schreef Teslynd het volgende:
[..]
In Zwitserland schonk iemand koffieroom over m'n aardbeien. Dat vond ik niets, ook niet toen ik besefte dat het echte koffieroom was en niet de enge koffiemelk van ons. Ik hoef helemaal geen room of suiker over de aardbeien. Beide nemen de eigen smaak weg. Natuurlijk moet je dan wel echt rijpe aardbeien hebben. In augustus had AH twee soorten aardbeien die beide meestal helemaal rijp waren. Erg lekker.
Zelf plukken?quote:Op maandag 19 september 2016 20:37 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik koop aardbeien bij een aardbeienboer hier vlakbij, korona of lambadas.
Neuh, daar hebben ze hele hordes Roemeense vrouwen voor.quote:
Win-win-situatie voor beide partijen. Ik heb wel een paar keer zelf geplukt. Dan ga je door tot je genoeg hebt of omdat het zo ontspannen is.quote:Op maandag 19 september 2016 20:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Neuh, daar hebben ze hele hordes Roemeense vrouwen voor.
Ik lees dit stuk ook gewoon in de typische ' keuringsdienst van waarde stem'quote:Op donderdag 22 september 2016 16:59 schreef golfer het volgende:
Vanavond:
De Keuringsdienst kreeg een vraag van een aantal kampioen rugbyspelers. Het voltallige team snoept na de training uit grote potten vol met eiwitpoeder. Om nog breder te worden dan ze al zijn. Want als je spieren wilt kweken moet je aan de eiwit-shakes. Zo lijkt het. Maar wat zit er precies in die grote mysterieuze potten? De Keuringsdienst op zoek naar het verhaal achter de witte sportpoeders.
als je zo fanatiek sport dat je extra eiwit nodig hebt dan kan beetje suiker ook geen kwaadquote:Op vrijdag 23 september 2016 11:19 schreef Walter81 het volgende:
Wat was nou de conclusie ?
Dat je ook 2 glazen chocolademelk kan drinken ipv zo'n shake? (ze zeggen er niet bij dat er dan tig suikerklontjes inzitten, maar goed)
Goed onderbouwde mening.quote:
Ja sorry hoor, maar er zit haast geen nieuws in deze aflevering:quote:
Je lichaam kan niet eens zoveel eiwit opnemen is de clou, succes met je poedersquote:Op vrijdag 23 september 2016 13:54 schreef ErkendFokker het volgende:
[..]
Ja sorry hoor, maar er zit haast geen nieuws in deze aflevering:
Wei, komt van de koe. Is een bijproduct van melk.
Wordt poeder van gemaakt en een smaakstof aan toegevoegd.
En verkocht als huismerk en als A-merk voor een hogere prijs.
Wat is hier nou voor uitzendwaarde aan.
Sowieso, is die zin aan het eind absoluut onjuist, 2 glazen chocolademelk bevat niet heel veel eiwitten, wel veel suiker.
Je kan beter dan je shake aanlengen met chocolademelk, dan heb je 2x zo veel eiwit.
Vertel dat dan in die uitzending, ipv een beetje verbaasd naar wei zitten kijken.quote:Op vrijdag 23 september 2016 15:25 schreef Joezi het volgende:
[..]
Je lichaam kan niet eens zoveel eiwit opnemen is de clou, succes met je poeders
Je kan ook gewone melk drinken natuurlijkquote:Op vrijdag 23 september 2016 11:19 schreef Walter81 het volgende:
Wat was nou de conclusie ?
Dat je ook 2 glazen chocolademelk kan drinken ipv zo'n shake? (ze zeggen er niet bij dat er dan tig suikerklontjes inzitten, maar goed)
Ik denk dat mensen het concept van een hamburger ook niet helemaal snappen. Dat is een ronde schijf gehakt, gehakt is manier van verwerken van waarbij je de structuur breekt zodat je het niet uren hoeft te sudderen en het toch niet taai is. Daarvoor neem je dan een stuk van de voorpoot zodat het lekker vet is en de hamburger smeuiig en smaakvol wordt. Bij vlees in lappen komt het veel preciezer, want dan moet je vlees hebben dat al mals is, en aangezien het vet het meest smaakvol is, goed gemarmerd is. Bij gehakt maakt dat niet uit want dan komt dat vet vanzelf in elke hap, dus daar hoef je dan geen koe voor te nemen die goed is in marmering. .quote:Op zaterdag 24 september 2016 16:51 schreef Pietverdriet het volgende:
Net de aflevering over Angus gekeken, begrijp nu waarom ik die steaks nooit als echt bijzonder waarnam. Het is niets bijzonders. Vet in het vlees is belangrijk, goed afhangen is belangrijk.
Ze hadden een paar jaar geleden al moeten stoppen, nu schrapen ze echt onderin het vat.quote:Op zaterdag 24 september 2016 17:22 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik denk dat mensen het concept van een hamburger ook niet helemaal snappen. Dat is een ronde schijf gehakt, gehakt is manier van verwerken van waarbij je de structuur breekt zodat je het niet uren hoeft te sudderen en het toch niet taai is. Daarvoor neem je dan een stuk van de voorpoot zodat het lekker vet is en de hamburger smeuiig en smaakvol wordt. Bij vlees in lappen komt het veel preciezer, want dan moet je vlees hebben dat al mals is, en aangezien het vet het meest smaakvol is, goed gemarmerd is. Bij gehakt maakt dat niet uit want dan komt dat vet vanzelf in elke hap, dus daar hoef je dan geen koe voor te nemen die goed is in marmering. .
Maar de keuringsdienst trapt wel vaker open deuren in die je al lang zelf had kunnen proeven of zien. Ik wist al dat gewone wodka nergens naar smaakt en het dus niet uitmaakt of je dure koopt, ik wist dat al dat er een laagje op citroenen zit wat je er vanaf moet halen als je de schil gebruikt, en dat eiwitten in gewone voeding zitten wist ik ook al heel lang. Dat maakt het geen oninteressant programma, maar als je gewoon proeft, kijkt wat je in handen hebt en nadenkt is niet elke aflevering een enorme eye-opener.
Dat laagje krijg je er dus nooit helemaal af en het is nog zo giftig als de pest ook. Beter gebruik je ongewaxte citroenen als je de schil nodig hebt.quote:Op zaterdag 24 september 2016 17:22 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
ik wist dat al dat er een laagje op citroenen zit wat je er vanaf moet halen als je de schil gebruikt
Je kan 1,5kg eiwit per kg lichaamsgewicht nemen geloof ik. Das nog best veel hoorquote:Op vrijdag 23 september 2016 15:25 schreef Joezi het volgende:
[..]
Je lichaam kan niet eens zoveel eiwit opnemen is de clou, succes met je poeders
1,5 kilogram per 1 kilogramquote:Op maandag 26 september 2016 14:21 schreef ErkendFokker het volgende:
[..]
Je kan 1,5kg eiwit per kg lichaamsgewicht nemen geloof ik. Das nog best veel hoor
Doet me denken aan een medestudente die ooit berekende 15 kilo suiker in een kilo water op te kunnen lossenquote:
Was ie zijn binas vergetenquote:Op maandag 26 september 2016 14:35 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Doet me denken aan een medestudente die ooit berekende 15 kilo suiker in een kilo water op te kunnen lossen
quote:Op maandag 26 september 2016 14:21 schreef ErkendFokker het volgende:
[..]
Je kan 1,5kg eiwit per kg lichaamsgewicht nemen geloof ik. Das nog best veel hoor
Daar heb ik interesse in. Ik doe namelijk schijfjes citroen in mijn water.quote:Op zaterdag 24 september 2016 20:34 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Dat laagje krijg je er dus nooit helemaal af en het is nog zo giftig als de pest ook. Beter gebruik je ongewaxte citroenen als je de schil nodig hebt.
Pesticiden kun je niet van je citroenen "afwassen", die zitten er helemaal doorheen.quote:Op maandag 26 september 2016 16:52 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Daar heb ik interesse in. Ik doe namelijk schijfjes citroen in mijn water.
Hoe moet je dat wassen. Ik doe dat nu met water maar dat is meer voor de vorm en de pesticiden.
Dit is onzinquote:Op vrijdag 23 september 2016 15:25 schreef Joezi het volgende:
[..]
Je lichaam kan niet eens zoveel eiwit opnemen is de clou, succes met je poeders
Ah deze man brengt de echte feiten, eindelijk duidelijkheid, dank voor alles. Topic kan dicht.quote:
Geen dankquote:Op maandag 26 september 2016 17:26 schreef Joezi het volgende:
[..]
Ah deze man brengt de echte feiten, eindelijk duidelijkheid, dank voor alles. Topic kan dicht.
Voor de fanatieke sporter factcheck ik een max van 1,7 grammers wat nut kan hebben, dan is er nog discussie op lichaamsgewicht of lichaamsgewicht - vetpercentage.quote:Op maandag 26 september 2016 15:05 schreef ErkendFokker het volgende:
[..]
Nee bedoelde natuurlijk 1,5gram maar het is makkelijker om niet op de inhoud in te gaan maar op een typefout
Als je het aan de kook brengt zou dat best eens kunnen lukken.quote:Op maandag 26 september 2016 14:35 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Doet me denken aan een medestudente die ooit berekende 15 kilo suiker in een kilo water op te kunnen lossen
Dan blijf je nog hangen op 5 kg/l, maar het ging over kamertemperatuur in dit gevalquote:Op maandag 26 september 2016 18:15 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je het aan de kook brengt zou dat best eens kunnen lukken.
Dat besefte ik me laatst ook. Ik kijk het programma al jaren trouw, maar voor mij is de reden dat ik kijk niet per se meer dat ik iets nieuws te weten wil komen. Vaak is het open deuren intrappen: de tonijn wordt gekleurd, keratine doet vrijwel niks voor je haar en Angus is gewoon een koe. De bottom-line van het programma is vooral ofwel de markt doet vreemde dingen met producten om meer geld te kunnen verdienen, ofwel de markt verkoopt achterlijke leugens om ons die producten te verkopen. De kinderlijke toon die in de telefoongesprekken wordt gehanteerd vond ik eerst vervelend worden, maar het is de goede manier om uit de door de markt verziekte consumentengeest te stappen en tegen de poort van de ivoren toren van nare bedrijven te bonken.quote:Op zaterdag 24 september 2016 17:22 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Maar de keuringsdienst trapt wel vaker open deuren in die je al lang zelf had kunnen proeven of zien.
Sjalotjes zijn net als angus, nooit gesnapt waarom mensen daar zo moeilijk over doen.quote:Op dinsdag 27 september 2016 19:14 schreef golfer het volgende:
A.s. donderdag:
Kook je culinair, dan is een ui te ordinair. Sjalotten moet je hebben. Verfijnd en vol aroma. Maar wat is een sjalot precies? Daar blijkt grote ruzie over te zijn. De sjalot uit Bretagne is de enige echte sjalot, zeggen ze in Frankrijk. Nederland teelt namaak. Uien vermomd als sjalot, aldus de Fransen. De Keuringsdienst doet verslag van de sjalottenstrijd en gaat langs bij boze Fransozen en slimme zaadknutselaars.
Is toch gewoon een soort ui? Ik proef zelden verschil tussen de soorten behalve dat rode ui zoeter smaakt.quote:Op dinsdag 27 september 2016 20:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Sjalotjes zijn net als angus, nooit gesnapt waarom mensen daar zo moeilijk over doen.
Heb je dit ook even aan de redactie van het programma doorgegeven?quote:Op vrijdag 30 september 2016 00:23 schreef djkoelkast het volgende:
Wat een waardeloos gefilmde aflevering weer. Constant onscherp, of eerst inzoomen, dan scherpstellen. Vaak niet scherp wat scherp moet zijn, ongelooflijk schokkerig beeld.
Als je niet kunt filmen doe het dan niet. Huur echte cameramensen in met echte camera's. Dit is allemaal supergoedkoop met spiegelreflexcamera's gemaakt. Daar kun je leuke dingen mee, maar dit werkt niet, het ziet er niet uit.
Ik heb alleen de laatste 5 minuten gezien... Maar als je die Franse laat bloeien en het zaad wint krijg je idd hetzelfde product.quote:Op donderdag 29 september 2016 21:39 schreef golfer het volgende:
Verschil zit hem in de plant- en oogstmethode. Een Franse sjalot is een bolproduct, een Nederlandse sjalot is een zaadproduct. Franse worden handmatig gepoot en geoogst, Nederlandse machinaal.
Verder zijn ze qua smaak vrijwel identiek.
Die kunnen het hier toch lezen Het is al een paar seizoenen mis en dit was weer een heel erg slechte aflevering.quote:Op vrijdag 30 september 2016 00:25 schreef golfer het volgende:
[..]
Heb je dit ook even aan de redactie van het programma doorgegeven?
Mijn knoflookjes zijn à la France: handmatig bolletjes gepoot en geoogst. De supermarkt meldt nooit welke soort je daar koopt, dus origineel of kruising is niet bekend.quote:Op donderdag 29 september 2016 21:39 schreef golfer het volgende:
Verschil zit hem in de plant- en oogstmethode. Een Franse sjalot is een bolproduct, een Nederlandse sjalot is een zaadproduct. Franse worden handmatig gepoot en geoogst, Nederlandse machinaal.
Verder zijn ze qua smaak vrijwel identiek.
Dan werkt je broer bij Henri van de Bilt zeker?quote:Op donderdag 6 oktober 2016 15:10 schreef fotostarter het volgende:
Ze zijn deze week komen filmen bij mijn broer.
Wanneer het uitgezonden gaat worden is niet bekend.
Het ging over Streaky Bacon zei hij. Dus dan weten we dat vast
Veganisten mogen misschien nog net ademenquote:Op donderdag 6 oktober 2016 21:40 schreef golfer het volgende:
Veganist mogen dus eigenlijk geen kaarsen gemaakt van stearine branden.
Gewoon dierenvet is het.quote:Op donderdag 6 oktober 2016 21:52 schreef Pietverdriet het volgende:
Talg als materiaal voor kaarsen is al millennia oud
Jepquote:Op donderdag 6 oktober 2016 18:05 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Dan werkt je broer bij Henri van de Bilt zeker?
Dat is niets anders plakjes dan uitgebakken spek
Nee, ik ben er es op een excursie geweestquote:
Ok, in Beuningen of destijds nog in Weurt? Er is in de tussentijd een hoop veranderd daar. Mooi bedrijf welquote:Op zaterdag 8 oktober 2016 09:05 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Nee, ik ben er es op een excursie geweest
Beuningen volgens mij, is al een tijdje terug. Volgens mij was het een gloednieuwe fabriek. De vorige was uitgebrand.quote:Op zaterdag 8 oktober 2016 09:06 schreef fotostarter het volgende:
[..]
Ok, in Beuningen of destijds nog in Weurt? Er is in de tussentijd een hoop veranderd daar. Mooi bedrijf wel
Jep Beuningen. Het oude gebouw was al 2 x afgebrand, en weer opgebouwd.quote:Op zaterdag 8 oktober 2016 09:10 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Beuningen volgens mij, is al een tijdje terug. Volgens mij was het een gloednieuwe fabriek. De vorige was uitgebrand.
Niet per se uitgebakken; het is gewoon buikspek, that's allquote:Op donderdag 6 oktober 2016 18:05 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Dan werkt je broer bij Henri van de Bilt zeker?
Dat is niets anders plakjes dan uitgebakken spek
Ik volgde het vak 'vleeskunde' als vrij keuzevakquote:Op zaterdag 8 oktober 2016 09:13 schreef fotostarter het volgende:
[..]
Jep Beuningen. Het oude gebouw was al 2 x afgebrand, en weer opgebouwd.
Maar vanwaar die excursie? Zit je in de vleesbranche, of gewoon voor de fun?
quote:Op zaterdag 8 oktober 2016 12:06 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Niet per se uitgebakken; het is gewoon buikspek, that's all
Dat Henri dat zo noemt is wat anders, streaky bacon is gewoon buikspekquote:Op zaterdag 8 oktober 2016 14:03 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Streaky Bacon is lekker krokant gebakken mager ontbijtspek.
http://www.henrivandebilt.nl/nl/streaky-bacon-52.html
Hebben ze het daar al niet eens over gehad? Dat het chocoladebruine bruinbrood met moutcaramel gekleurd is, en niet veel vezels bevat?quote:Op donderdag 13 oktober 2016 15:36 schreef golfer het volgende:
Vanavond:
De Keuringsdienst duikt in brood. Niet in witte, maar in bruine boterhammen. Volkoren om precies te zijn. Donker en gezond. Maar wat is volkoren? En wat is bruin dan precies? Wat blijkt, het ene bruine brood is het andere niet. Broodnodig om eindelijk eens helder te krijgen wat er wel en niet in onze boterhammen zit.
diverse consumentenprogramma's volgens mij al keer keer of tien, maar ze moeten zendtijd vullen en heel veel mensen weten het nog steeds nietquote:Op donderdag 13 oktober 2016 17:36 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hebben ze het daar al niet eens over gehad? Dat het chocoladebruine bruinbrood met moutcaramel gekleurd is, en niet veel vezels bevat?
Ja, zie collegas die op de gezonde toer zijn nog steeds hun becel op dit soort brood smerenquote:Op donderdag 13 oktober 2016 17:40 schreef computergirl het volgende:
[..]
diverse consumentenprogramma's volgens mij al keer keer of tien, maar ze moeten zendtijd vullen en heel veel mensen weten het nog steeds niet
Ze hebben laatst in zo'n programma ook weer die larie lopen ophangen dat alles in vloeibare bakproducten bakken beter is dan in vaste vetten, dat verzadigd vet slecht is en die hele cholesterolkolder.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 17:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, zie collegas die op de gezonde toer zijn nog steeds hun becel op dit soort brood smeren
Volkoren brood (fijn/grof) is toch niet chocoladebruin?quote:Op donderdag 13 oktober 2016 17:36 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hebben ze het daar al niet eens over gehad? Dat het chocoladebruine bruinbrood met moutcaramel gekleurd is, en niet veel vezels bevat?
De invloed van unilever is grootquote:Op donderdag 13 oktober 2016 18:20 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ze hebben laatst in zo'n programma ook weer die larie lopen ophangen dat alles in vloeibare bakproducten bakken beter is dan in vaste vetten, dat verzadigd vet slecht is en die hele cholesterolkolder.
Leek me ook al een herhaling, bijna exact hetzelfde als bij het oorspronkelijke team.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 17:36 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hebben ze het daar al niet eens over gehad? Dat het chocoladebruine bruinbrood met moutcaramel gekleurd is, en niet veel vezels bevat?
Die bakker probeerde het nog een paar keer uit te leggen maar zij kwam niet verder dan "wel verwarrend voor een gewoon persoon"quote:Op donderdag 13 oktober 2016 21:06 schreef Tim_Schuhmacher het volgende:
En ook vervelend dat ze 'volkoren brood is gezonder dan wit brood' heel gemakkelijk omdraaien naar 'wit brood is ongezond' om hun punt te benadrukken.
Ja, verschrikkelijk is het. Volgens mij sponsorden ze ook die cholesterolprikken in de supermarkt.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 18:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De invloed van unilever is groot
Onder hun kloten cq muts wil ik ze schoppen voor zulke onzinquote:Op donderdag 13 oktober 2016 21:06 schreef Tim_Schuhmacher het volgende:
En ook vervelend dat ze 'volkoren brood is gezonder dan wit brood' heel gemakkelijk omdraaien naar 'wit brood is ongezond' om hun punt te benadrukken.
Complete idioot dus.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 22:14 schreef Pietverdriet het volgende:
Thomas Allinson, de grote pleitbezorger van het zogenaamde gezonder zijn van volkoren was ook een groot tegenstander van vaccinatie tegen de pokken btw
Ligt volgens mij aan het graan wat je gebruikt. Afaik moet een volkorenbrood gewoon van gemalen graan zijn zonder extra bloem van andere malingen. Je maalt 100 kilo tarwe tot meel en bakt daar brood meequote:Op donderdag 13 oktober 2016 22:14 schreef derLudolf het volgende:
Uit hoeveel procent bloem zal echt volkorenmeel bestaan? Bloem maakt daar ook deel vanuit natuurlijk.
En vegetarier, tegenstander van alcohol, tabak, koffie en thee, tegen het gebruik van medicijnenquote:
Ik merk wel dat mijn lichaam zo gewend is aan een ruime hoeveelheid vezels dagelijks (ik eet en bak zowat alles volkoren en zo weinig mogelijk bewerkt) dat als ik op vakantie eens een dag of 2 moet uit eten dat mijn darmen daar niet heel blij van worden (mijn vrouw ervaart hetzelfde trouwens)quote:Op donderdag 13 oktober 2016 22:20 schreef Pietverdriet het volgende:
En ja, volkoren brood bevat meer vezels wat goed is voor de stoelgang.
Klopt. Op een gegeven moment had Sophie een brood te pakken en vroeg ze 'dit is dus eigenlijk voor 90% een witbrood?'quote:Op donderdag 13 oktober 2016 22:18 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ligt volgens mij aan het graan wat je gebruikt. Afaik moet een volkorenbrood gewoon van gemalen graan zijn zonder extra bloem van andere malingen. Je maalt 100 kilo tarwe tot meel en bakt daar brood mee
De vraag is natuurlijk belachelijk, een brood dat 0% witbrood is volgens deze redenatie heeft nul voedingswaarde, is alleen maar zemelen.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 22:25 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Klopt. Op een gegeven moment had Sophie een brood te pakken en vroeg ze 'dit is dus eigenlijk voor 90% een witbrood?'
Stel 100kg tarwe geeft 45kg bloem, dan is een volkorenbrood ook voor 45% witbrood
Eet je verder geen groente, fruit etc? Voedingsvezels zitten natuurlijk niet alleen in brood. Verder ben ik het met je eens dat in de vakantielanden in zuid europa het brood niet bepaald geweldig is. Ik vind het schuimbrood in NL al kut met perenquote:Op donderdag 13 oktober 2016 22:25 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik merk wel dat mijn lichaam zo gewend is aan een ruime hoeveelheid vezels dagelijks (ik eet en bak zowat alles volkoren en zo weinig mogelijk bewerkt) dat als ik op vakantie eens een dag of 2 moet uit eten dat mijn darmen daar niet heel blij van worden (mijn vrouw ervaart hetzelfde trouwens)
Dus kook ik op vakantie tegenwoordig de meeste dagen zelf.
Ik wou zeggen, wij aten als kind in Frankrijk altijd een paar pruimen per dag als tegenhanger van al dat stokbrood, dan rende je wel naar wc hoorquote:Op donderdag 13 oktober 2016 22:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Eet je verder geen groente, fruit etc? Voedingsvezels zitten natuurlijk niet alleen in brood. Verder ben ik het met je eens dat in de vakantielanden in zuid europa het brood niet bepaald geweldig is. Ik vind het schuimbrood in NL al kut met peren
Ik heb dit ook. Met zo'n beetje alles wat prefab is. Wij maken vrijwel alles zelf normaal gesproken. Ik denk echt dat er een verschil is in hoe dat verteert. Jammer dat er weinig onderzoek naar lijkt te zijn gedaan.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 22:25 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik merk wel dat mijn lichaam zo gewend is aan een ruime hoeveelheid vezels dagelijks (ik eet en bak zowat alles volkoren en zo weinig mogelijk bewerkt) dat als ik op vakantie eens een dag of 2 moet uit eten dat mijn darmen daar niet heel blij van worden (mijn vrouw ervaart hetzelfde trouwens)
Dus kook ik op vakantie tegenwoordig de meeste dagen zelf.
Alisson is een volkoren dat gemaakt is met weinig gist, veel water, volkoren tarwemeel en geen vet. Persoonlijk vind ik het niet echt een geweldig. Heb liever een brood met een hoog rogge aandeel en met desemsquote:Op vrijdag 14 oktober 2016 03:13 schreef praadje het volgende:
Ik heb met een schuin ook gekeken maar begreep ik nu goed dat Alisson een van de weinige echte volkorenbroden zijn?
En welke zou jij dan aanraden? Het liefst zo donker mogelijk met veel pitten en zaden.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 08:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Alisson is een volkoren dat gemaakt is met weinig gist, veel water, volkoren tarwemeel en geen vet. Persoonlijk vind ik het niet echt een geweldig. Heb liever een brood met een hoog rogge aandeel en met desems
Hmm ja dat is ook weer waar. Zal wel eens een rondje langs de bakker doen.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 09:06 schreef Isegrim het volgende:
'Zo donker mogelijk' -> ook nep hè? Hele donkere broden zijn kunstmatig gekleurd. Een echt volkorenbrood is helemaal niet zo donker.
Als je in Rotjeknor woont, ga bij LHO zijn en Isegrim haar bakkerij langs. Voor de rest weet ik natuurlijk niet wat jouw bakker er van bakt.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 08:59 schreef praadje het volgende:
[..]
En welke zou jij dan aanraden? Het liefst zo donker mogelijk met veel pitten en zaden.
Ik heb het niet over alleen brood, maar ga maar eens uit eten, dan moet je echt zoeken naar een vezeltje. En dan maakt het niet veel uit waar in Europa je zit. Ja, of ik ga naar de verkeerde plaatsenquote:Op donderdag 13 oktober 2016 22:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Eet je verder geen groente, fruit etc? Voedingsvezels zitten natuurlijk niet alleen in brood. Verder ben ik het met je eens dat in de vakantielanden in zuid europa het brood niet bepaald geweldig is. Ik vind het schuimbrood in NL al kut met peren
Dan zit je in Duitsland wel goed, daar vind je amper brood zonder roggequote:Op vrijdag 14 oktober 2016 08:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Alisson is een volkoren dat gemaakt is met weinig gist, veel water, volkoren tarwemeel en geen vet. Persoonlijk vind ik het niet echt een geweldig. Heb liever een brood met een hoog rogge aandeel en met desems
Beetje ver vanuit Belgie anders was ik er allang geweestquote:Op vrijdag 14 oktober 2016 09:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je in Rotjeknor woont, ga bij LHO zijn en Isegrim haar bakkerij langs. Voor de rest weet ik natuurlijk niet wat jouw bakker er van bakt.
Hoe zit het dan bij Waldkorn en vergelijkbare varianten? Helemaal geen volkoren?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 09:06 schreef Isegrim het volgende:
'Zo donker mogelijk' -> ook nep hè? Hele donkere broden zijn kunstmatig gekleurd. Een echt volkorenbrood is helemaal niet zo donker.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Waldkornquote:Op vrijdag 14 oktober 2016 09:59 schreef showtimer het volgende:
[..]
Hoe zit het dan bij Waldkorn en vergelijkbare varianten? Helemaal geen volkoren?
Snap ik, maar waar bevindt zich dat dan in de klassieke scheiding volkoren-tarwe/bruin-wit?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:02 schreef computergirl het volgende:
[..]
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Waldkorn
Het eerste ingrediënt is tarwebloem. Nuff said...quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:12 schreef showtimer het volgende:
[..]
Snap ik, maar waar bevindt zich dat dan in de klassieke scheiding volkoren-tarwe/bruin-wit?
Een bakker!!quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 09:49 schreef Isegrim het volgende:
Roggebrood versturen we ook per post eventueel. Geen idee wat dat kost, naar België.
Weet ik veel! Ik heb echt geen idee wat 'ze' tegenwoordig allemaal doen. Wij bakken gewoon brood. Meel, water, zout desem, that's it. Ons brood stinkt niet. Sterker nog, mensen melden regelmatig dat ze door de straat liepen en de geur volgden en bij onze winkel uitkwamen.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:17 schreef Tyr80 het volgende:
[..]
Een bakker!!
Ik heb een vraag als dat mag: waarom stinkt al het bruin brood tegenwoordig? En wit brood niet. Zo'n muffe lucht komt er dan uit, ook bij brood van de bakker hier. Die speciale broden van de AH roken een jaar of 5 geleden nog goed, maar nu ook niet meer.
Waar vind ik bruin brood dat niet muf ruikt?
Ok...kun je me wel vertellen hoe ik aan jouw brood kom dan..? Keertje proberen dan maar...quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:19 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Weet ik veel! Ik heb echt geen idee wat 'ze' tegenwoordig allemaal doen. Wij bakken gewoon brood. Meel, water, zout desem, that's it. Ons brood stinkt niet. Sterker nog, mensen melden regelmatig dat ze door de straat liepen en de geur volgden en bij onze winkel uitkwamen.
En gildekorn, ken je dat ook?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:13 schreef Isegrim het volgende:
'Waldkorn' is gewoon een concept. Als je bakker bent, kun je concepten kopen. Je betaalt voor het mogen gebruiken van die naam en je krijgt dan gewoon premix aangeleverd. Alle zooi zit er al in. Er staat zelfs op zo'n zak hoeveel water en hoeveel zout erbij moet, hoe lang je het moet kneden en op welke wijze je het moet bakken.
Wij zijn een keer op de Bakkersvak geweest. Man, man, man, wat een droefenis...
Naam wel eens gehoord, zal soortgelijk concept zijn. Klinkt natuurlijk reuze-ambachtelijk met dat 'gilde' erin.quote:
Ik wil hier geen reclametopic van maken, maar zie mijn post history.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:24 schreef Tyr80 het volgende:
[..]
Ok...kun je me wel vertellen hoe ik aan jouw brood kom dan..? Keertje proberen dan maar...
Ik zou elk brood met meer dan pakweg vijf of zes ingrediënten lekker laten liggen.quote:tarwemeel, water, gist, tarwegluten, sesamzaad, roggevlokken, lijnzaad, zonnebloempitten, gist, tarwebloem, havervlokken, roggebloem, maisgries (geëxtrudeerd), bakkerszout, tarwegries, roggemoutmeel, tarwemoutvlokken, plantaardige olie, gierst, gerstemoutmeel, dextrose, zuurdesempoeder, gistextract, enzymen, gerstemoutextract, enzym, tarwemoutmeel, gist (geïnactiveerd), Emulgator(E482), Meelverbeteraar(E300)
quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:24 schreef Tyr80 het volgende:
Ok...kun je me wel vertellen hoe ik aan jouw brood kom dan..? Keertje proberen dan maar...
Duwtje naar een topicreeks over het bakken van echt brood is toch geen reclame plug?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:39 schreef Isegrim het volgende:
Ik wil hier geen reclametopic van maken, maar zie mijn post history.
Dank, PM was ook prima hoor Ben benieuwd!quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:48 schreef Isegrim het volgende:
Als iemand anders het doet, vind ik het best.
Ingrediënten lezen.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 09:59 schreef showtimer het volgende:
[..]
Hoe zit het dan bij Waldkorn en vergelijkbare varianten? Helemaal geen volkoren?
Dat betekent dat er een héél klein deel volkoren in zit, want het staat op volgorde. Als je weet dat water iets meer dan de helft van het bloemgewicht is (meestal 500 meel, 300 water) dan kun je wel nagaan dat er niet meer dan een paar korrels volkorenmeel in zit.quote:Ingrediënten zijn: tarwebloem, water, haver, soja, tarwegluten, roggebloem, gerstemeel, lijnzaad, volkoren tarwemeel, zonnebloemzaad, gist, zout, mout, sesamzaad, sojabloem, natriumstearoyl-2-lactylaat en broodverbeteraar (ascorbinezuur)
Echt niet?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:56 schreef djkoelkast het volgende:
natriumstearoyl-2-lactylaat is o.a. een zuur uit stearinezuur, je weet wel, van die kaarsen gemaakt uit varkensvet Ik heb het nog nooit in mijn brood gestopt.
Ik heb de aflevering niet gezien, maar in bruinbrood zit geen bloem maar alleen meel?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:56 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ingrediënten lezen.
(Tarwe)bloem is altijd wit
(Tarwe)meel is meestal deels volkoren
Volkorenmeel is volkoren
[..]
Dat betekent dat er een héél klein deel volkoren in zit, want het staat op volgorde. Als je weet dat water iets meer dan de helft van het bloemgewicht is (meestal 500 meel, 300 water) dan kun je wel nagaan dat er niet meer dan een paar korrels volkorenmeel in zit.
natriumstearoyl-2-lactylaat is o.a. een zuur uit stearinezuur, je weet wel, van die kaarsen gemaakt uit varkensvet Ik heb het nog nooit in mijn brood gestopt.
En wtf is geïnactiveerde gist? Gist dat niet meer werkt? Waarom moet het er dan in?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:43 schreef Isegrim het volgende:
Oh ja, 'zuurdesempoeder', a.k.a. 'dikke vette bullshit'.
Vier op een rij.
Ik heb de aflevering ook nog niet gezien, maar veel echt donker brood is witbrood, bruingekleurd, meestal met gebrande mout. Dat is algemeen bekend.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 10:59 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Ik heb de aflevering niet gezien, maar in bruinbrood zit geen bloem maar alleen meel?
Ahh wat lief, ik hou het in gedachtenquote:Op vrijdag 14 oktober 2016 09:49 schreef Isegrim het volgende:
Roggebrood versturen we ook per post eventueel. Geen idee wat dat kost, naar België.
Geïnactiveerde gist is gewoon gistextract van biologische oorsprong, ofwel ook smaakversterker Geen idee waarom ze het er dan beiden ingooien, misschien doet geïnactiveerde gist het beter op het etiket..quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 11:00 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
En wtf is geïnactiveerde gist? Gist dat niet meer werkt? Waarom moet het er dan in?
En gistextract is een smaakversterker, in brood, really? Zijn we zo dom geworden?
Ik snap het niet meer, net zoals al die mensen die gewoon spullen in hun mandje stoppen in winkels zonder maar te kijken (of zich af te vragen) wat er in zit.
Vind maar eens mayonaise zonder aroma's en conserveermiddel. Kun je bijna niet vinden, dan moet je al bio gaan (zelf maken is nog veel lekkerder natuurlijk en helemaal niet zo moeilijk).
In Duitsland heb je zo een tube prima mayonaise zonder aroma's en conserveermiddel voor 80 cent. Rare wereld.
quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 08:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Alisson is een volkoren dat gemaakt is met weinig gist, veel water, volkoren tarwemeel en geen vet. Persoonlijk vind ik het niet echt een geweldig. Heb liever een brood met een hoog rogge aandeel en met desems
Maar Allison is toch best donker brood?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 09:06 schreef Isegrim het volgende:
'Zo donker mogelijk' -> ook nep hè? Hele donkere broden zijn kunstmatig gekleurd. Een echt volkorenbrood is helemaal niet zo donker.
Gistextract is niet hetzelfde als smaakversterker (die we kennen als E621), maar het is wel een smaakversterker (die ook van nature een deel glutamaat bevat, maar niet zo geconcentreerd als ve-tsin).quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 13:10 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Geïnactiveerde gist is gewoon gistextract van biologische oorsprong, ofwel ook smaakversterker Geen idee waarom ze het er dan beiden ingooien, misschien doet geïnactiveerde gist het beter op het etiket..
Zie je het verschil tussen volkoren en bruin gekleurd?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 13:24 schreef FANN het volgende:
[..]
[..]
Maar Allison is toch best donker brood?
Is dat gewoon één van de uitzonderingen dan?
[ afbeelding ]
Ik hoop het want dat is het enige volkorenbrood dat ik nog wel te hachelen vind als ik op
de supermarkt ben aangewezen
En AH heeft heel lekker brood, maar daar kom ik niet zo vaak en van te veel wit brood
raak ik verstopt
Gistextract wordt gebruikt als smaakversterker en is dus onderdeel van de smaakversterkers, dat zeg ik, niet dat smaakversterker per definitie gistextract is Maargoed, er zit ook gist in je brood, die ook geïnactiveerd is na het bakken, dus ik zou me nou niet zo'n zorgen maken over geïnactiveerde gist Los van dat het inderdaad vrij weinig toevoegt in dit geval ja.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 13:38 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Gistextract is niet hetzelfde als smaakversterker (die we kennen als E621), maar het is wel een smaakversterker (die ook van nature een deel glutamaat bevat, maar niet zo geconcentreerd als ve-tsin).
Dus dan is geïnactiveerde gist ook "een" smaakversterker, dat wist ik nog niet.
Ik vind het nog steeds eng dat men "proceshulpstoffen" niet hoeft te noemen op etiketten, er kan dus nog veel meer in dat brood zitten (of in je meel) als het maar een "proceshulpstof" is.
Daarom zo veel mogelijk kleinschalig inkopen doen (bij kleinschalige zelfstandigen), dan heb je het minste kans op zooi. Al zijn er zat mensen die bang zijn voor beestjes in hun eten dan. "liever landbouwgif dan een worm in mijn appel". Geef mij die worm maar
En als je je zorgen maakt over glutamaat kan je beter ook geen oude kaas of gerijpte salami op je brood doen, gedroogde ham of garneren met rijpe tomaat. Deze, en heel veel andere levensmiddelen staan stijf van de glutamaten die zijn ontstaan tijdens het rijpen.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 13:47 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Gistextract wordt gebruikt als smaakversterker en is dus onderdeel van de smaakversterkers, dat zeg ik, niet dat smaakversterker per definitie gistextract is Maargoed, er zit ook gist in je brood, die ook geïnactiveerd is na het bakken, dus ik zou me nou niet zo'n zorgen maken over geïnactiveerde gist Los van dat het inderdaad vrij weinig toevoegt in dit geval ja.
Exact. Een wereld zonder glutamaat, brrrr.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 13:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En als je je zorgen maakt over glutamaat kan je beter ook geen oude kaas of gerijpte salami op je brood doen, gedroogde ham of garneren met rijpe tomaat. Deze, en heel veel andere levensmiddelen staan stijf van de glutamaten die zijn ontstaan tijdens het rijpen.
Lijkt me trouwens technisch onmogelijk, ze ontstaan bij het afbreken van eiwittenquote:Op vrijdag 14 oktober 2016 13:56 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Exact. Een wereld zonder glutamaat, brrrr.
In het geval van mandarijntjes uit blik zou dan op het etiket staan "zoutzuur en kaliloog". Dat klinkt eng en van beide zou ik niet aanraden een eetlepel 1 molair te nemen. Maar flikker je het bij elkaar houdt je kaliumchloride over, een soort keukenzout. (Die groene busjes van jozo bevat 80% KCl en 20% NaCl ofzo)quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 13:38 schreef djkoelkast het volgende:
Ik vind het nog steeds eng dat men "proceshulpstoffen" niet hoeft te noemen op etiketten
Mja, de zoutzuur en natronloog gaan niet het blik in. Als je processtoffen zou moeten declareren, dan alleen als ze het blik ingaan. Moet je anders het water waar ze in gewassen zijn ook declareren?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 14:01 schreef derLudolf het volgende:
[..]
In het geval van mandarijntjes uit blik zou dan op het etiket staan "zoutzuur en kaliloog". Dat klinkt eng en van beide zou ik niet aanraden een eetlepel 1 molair te nemen. Maar flikker je het bij elkaar houdt je kaliumchloride over, een soort keukenzout. (Die groene busjes van jozo bevat 80% KCl en 20% NaCl ofzo)
eh... die is niet goed?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 13:41 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zie je het verschil tussen volkoren en bruin gekleurd?
[ afbeelding ]
Chocoladebruin gekleurd. Ik zeg niet dat hij niet goed is, ik zeg dat er gecarameliseerde mout in zit als kleurstof.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 14:59 schreef FANN het volgende:
[..]
eh... die is niet goed?
en er staat nog wel bij ''Kenmerk: Ambachtelijk, Verantwoord''
http://webshop.lunchtafel(...)-brood/hollands-grof
i know...quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 16:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Chocoladebruin gekleurd. Ik zeg niet dat hij niet goed is, ik zeg dat er gecarameliseerde mout in zit als kleurstof.
Nee, maar wel het vet of losmiddel waar de broodpan mee ingespoten wordt of de hulpstoffen in het meel die dus ook in het eindproduct terechtkomen.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 14:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Mja, de zoutzuur en natronloog gaan niet het blik in. Als je processtoffen zou moeten declareren, dan alleen als ze het blik ingaan. Moet je anders het water waar ze in gewassen zijn ook declareren?
Eens, sowieso zou ik graag bij bakkers zien wat er in het brood zit.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 19:40 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Nee, maar wel het vet of losmiddel waar de broodpan mee ingespoten wordt of de hulpstoffen in het meel die dus ook in het eindproduct terechtkomen.
De bakker om de hoek heeft het online staan. Dit is hun standaard "witbrood"quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 20:18 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Eens, sowieso zou ik graag bij bakkers zien wat er in het brood zit.
Je begrijpt dat ik daar nooit iets koop.quote:Ingrediënten: TARWEBLOEM, Water, gist, bakkerszout, plantaardig vet (palm), veldbonenmeel, dextrose, wei-eiwit (concentraat) (MELK), emulgator(E482, E481, E471), glucosestroop, gehard plataardige vet (palm), plantaardige olie (raapzaad), aroma (MELK), MELKEIWIT.
Ze gebruiken ook vloeibare gist.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 20:39 schreef Isegrim het volgende:
M.a.w.: hij gebruikt premixen. Er is er 1 met een eigen desemtank die 2 broden zelf maakt, de rest is volgens mij ook rommel.
Ik snap dat niet zo goed. Wat is daar nog leuk aan? Dan ben je geen bakker.
Als je wel heel hard werkt en het juiste personeel aanneemt hou je tijd over om je ding te doen. O wacht.....quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 20:54 schreef Isegrim het volgende:
Ik kan me niet zo goed voorstellen dat je daar nou heel gelukkig van wordt. Het zal financieel wel aantrekkelijker zijn. Wij hebben een vrij bescheiden inkomen vanuit ons bakkerijtje. Maar we kunnen wel volledig ons eigen ding doen. Het scheelt misschien dat wij geen expansiedrang hebben en liever geen personeel willen.
quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 18:14 schreef Isegrim het volgende:
Het woord 'ambachtelijk' zegt werkelijk helemaal niets. Ik kocht vandaag nog 'ambachtelijke' kipkerriesalade bij de Lidl.
Vloeibare gist? Wat moet ik me daarbij voorstellen?quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 20:45 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ze gebruiken ook vloeibare gist.
Bijna alle bakkers in de wijde omgeving gebruiken broodnamen die ik ook tegenkom bij broodgrondstoffengroothandels, dus ook van die premixen.
Maar men is ook helemaal idolaat van de "vers gebakken broodjes" van Lidl. Ik vind het daar stinken naar aroma's sinds ze het hier in de buurt hebben. Er hangt een lijst met ingrediënten (niet eens van alles trouwens) en ik heb nog nooit iemand die zien lezen (ik heb ze zelf wel gelezen, genoeg reden om er nooit 1 broodje te kopen).
Ik ken mensen die zijn helemaal gek op bovenstaande premixbakker. Ik hoef het niet. Maar hier in de buurt is bijna niks te krijgen. Dan moet ik bestellen, bijvoorbeeld via Willem & Drees.
Heel veel brood van de supermarkt ruikt harstikke muf en smaakt nergens naarquote:Op vrijdag 14 oktober 2016 20:45 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ze gebruiken ook vloeibare gist.
Bijna alle bakkers in de wijde omgeving gebruiken broodnamen die ik ook tegenkom bij broodgrondstoffengroothandels, dus ook van die premixen.
Maar men is ook helemaal idolaat van de "vers gebakken broodjes" van Lidl. Ik vind het daar stinken naar aroma's sinds ze het hier in de buurt hebben. Er hangt een lijst met ingrediënten (niet eens van alles trouwens) en ik heb nog nooit iemand die zien lezen (ik heb ze zelf wel gelezen, genoeg reden om er nooit 1 broodje te kopen).
Ik ken mensen die zijn helemaal gek op bovenstaande premixbakker. Ik hoef het niet. Maar hier in de buurt is bijna niks te krijgen. Dan moet ik bestellen, bijvoorbeeld via Willem & Drees.
Grote kans op boteraroma en andere aroma'squote:Op zaterdag 15 oktober 2016 12:31 schreef FANN het volgende:
[..]
Heel veel brood van de supermarkt ruikt harstikke muf en smaakt nergens naar
croissantjes van de Jumbo zijn wél weer lekker, maar misschien zit daar ook wel zooi in
Ik weet ook niet hoe, maar ik heb ze eens gebeld voor gist voor oliebollen (ik vind er met verse gist toch een iets betere geur aan zitten dan met instantgist, weet ook niet hoe dat zit, wellicht toch met de hoeveelheid te maken of met het indrogen), toen meldden ze dat de gist daar in een tank zit en vloeibaar is en dat ze het niet los (kunnen) verkopen.quote:Op zaterdag 15 oktober 2016 12:26 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Vloeibare gist? Wat moet ik me daarbij voorstellen?
Bestaat er ook al boteraroma?quote:Op zaterdag 15 oktober 2016 14:58 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Grote kans op boteraroma en andere aroma's
Voor alles zijn aroma's. Meestal gebruiken ze melkvet + boteraroma want dat smaakt veel meer naar boter dan boter (en zal wel goedkoper zijn).quote:Op zaterdag 15 oktober 2016 15:19 schreef FANN het volgende:
[..]
Bestaat er ook al boteraroma?
e wordn vrkocht als roombotercroissantjes
Nee, het is echt vloeibare gist die ze aangeleverd krijgen per truckload. Ze maken daar niks zelf eigenlijk.quote:Op zaterdag 15 oktober 2016 15:20 schreef Isegrim het volgende:
Ons desem zit ook vloeibaar in emmers en dat verkopen we ook los. Ik zie geen probleem eigenlijk.
Maar kennelijk gebruiken ze een poolish ofzo. Dat is dan wel weer okee.
Er staan ingrediënten op.quote:Op zaterdag 15 oktober 2016 15:19 schreef FANN het volgende:
[..]
Bestaat er ook al boteraroma?
ze worden verkocht als roombotercroissantjes
Nee staan geen ingrediënten op, ze liggen in zo'n bak, 4 voor 1 euroquote:Op zaterdag 15 oktober 2016 15:21 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Er staan ingrediënten op.
Ja, er bestaat boteraroma. Geloof dat het wordt gemaakt van een restproduct van de olieverwerkende industrie.
Ik vind alles waar aroma in zit vaak veel en veel te sterk naar dat aroma smaken (of ruiken!)quote:Op zaterdag 15 oktober 2016 15:21 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Er staan ingrediënten op.
Ja, er bestaat boteraroma. Geloof dat het wordt gemaakt van een restproduct van de olieverwerkende industrie.
Die met ham en kaas zijn meestal voorverpakt. Zit ongeveer hetzelfde in.quote:Op zaterdag 15 oktober 2016 15:24 schreef FANN het volgende:
[..]
Nee staan geen ingrediënten op, ze liggen in zo'n bak, 4 voor 1 euro
ah......... die gore ham die daar tussen zit, ik snap niet dat mensen dat kunnen etenquote:Op zaterdag 15 oktober 2016 15:32 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Die met ham en kaas zijn meestal voorverpakt. Zit ongeveer hetzelfde in.
Getumblede plakham! Tja, goedkoop hè.quote:Op zaterdag 15 oktober 2016 15:36 schreef FANN het volgende:
[..]
ah......... die gore ham die daar tussen zit, ik snap niet dat mensen dat kunnen eten
Ik heb wel eens bij Dirk v.d. Broek, daar verkopen ze ze ook, per ongeluk een ham kaas
tussen mijn kaascroissantjes gevonden, die moet je ook zelf uit een bak plukken, dus er zal
er wel eentje in de verkeerde bak terecht zijn gekomen, maar toen heb ik dat ding even
ontleed,
gadverdamme
Mmh, dan zal het wel gewoon gist + water + voedingsstoffen zijn Gewoon een gistpapje dus. Is ook al actief, dus je kan er meteen mee aan de gang.quote:Op zaterdag 15 oktober 2016 15:21 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Nee, het is echt vloeibare gist die ze aangeleverd krijgen per truckload. Ze maken daar niks zelf eigenlijk.
Zoiets verwacht ik eerder. Ze maken ook gigantisch veel brood, hebben meerdere filialen (en ik snap het niet want het is echt niet lekker).quote:Op zaterdag 15 oktober 2016 15:58 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Mmh, dan zal het wel gewoon gist + water + voedingsstoffen zijn Gewoon een gistpapje dus. Is ook al actief, dus je kan er meteen mee aan de gang.
en dat je dus niet kan kakken als je daar te vaak te veel van eetquote:Op zaterdag 15 oktober 2016 18:35 schreef Pietverdriet het volgende:
Enige bezwaar tegen witbrood is dat het minder voedingsvezels bevat.
Echt welke malloot dat heeft verzonnenquote:Op zaterdag 15 oktober 2016 18:35 schreef Pietverdriet het volgende:
Mensen die volkoren pasta eten hou ik voor niet goed snik.
Kan ook heerlijk genieten van het
Een slimmerik die begrijpt dat je zoiets aan gezondheidsfreaks kunt slijten.quote:Op zaterdag 15 oktober 2016 20:59 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Echt welke malloot dat heeft verzonnen
Dus zuid europa kan niet kakken?quote:Op zaterdag 15 oktober 2016 18:37 schreef FANN het volgende:
[..]
en dat je dus niet kan kakken als je daar te vaak te veel van eet
Daar hebben ze olijfolie voorquote:Op zaterdag 15 oktober 2016 21:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dus zuid europa kan niet kakken?
Wat is er mis met volkoren pasta?quote:Op zaterdag 15 oktober 2016 18:35 schreef Pietverdriet het volgende:
Er is ook niets mis met goed witbrood vind ik, lekkere duitse broodjes, baguettes, chiabata, bretzeln etc.
Mensen die volkoren pasta eten hou ik voor niet goed snik.
Kan ook heerlijk genieten van het zware duitse zuurdesembrood, op basis van roggemeel.
Enige bezwaar tegen witbrood is dat het minder voedingsvezels bevat.
Ik kan me daar zo gruwelijk aan storen. Een industrieel product als ambachtelijk verkopen, het is gewoon contradictio in terminis. Net zoals dat overal tegenwoordig 'vers' op staat. Marketeers doen er alles aan om het zo mooi mogelijk te presenteren en de gemiddelde consument trapt er nog in ook.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 18:14 schreef Isegrim het volgende:
Het woord 'ambachtelijk' zegt werkelijk helemaal niets. Ik kocht vandaag nog 'ambachtelijke' kipkerriesalade bij de Lidl.
Het smaakt gewoon nergens naar.quote:Op zaterdag 15 oktober 2016 23:41 schreef zoem het volgende:
Nu ben ik ook wel benieuwd naar wat er mis is met volkoren pasta?
het smaakt juist wel ergens naar, itt de neutrale smaak van gewone pasta. ik denk dat dat voor sommigen een probleem isquote:
Hetzelfde wat er mis is met volkoren croissants, volkoren stokbrood etcquote:Op zaterdag 15 oktober 2016 22:52 schreef blessed19 het volgende:
[..]
Wat is er mis met volkoren pasta?
quote:Op zaterdag 15 oktober 2016 21:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dus zuid europa kan niet kakken?
Of het een persoonlijk probeempje of wat Ludolf zegtquote:
Ik denk dat consumenten heel vaak denken dat dat volkoren is. En dat die suggestie ook wel gewekt wordt.quote:Op zondag 16 oktober 2016 10:45 schreef Postbus100 het volgende:
Gelukkig, de zaanse snijder volkoren kan ermee door (afgezien van de dextrose).
Ingrediënten: volkoren TARWEMEEL, water, bakkersgist, TARWEGLUTEN, moutmeel (GERST, TARWE), gejodeerd zout, dextrose.
Heb gisteren de aflevering gekeken. Voor mij grotendeels bekend, maar blijkbaar toch nieuw voor veel mensen als ik Twitter bekijk. Goed dat ze het even ontleden. Wel jammer dat ze witbrood en bruinbrood zo verdoemen. Terecht dat ze meergranen aanpakken, maar ze deden net alsof dat volkoren zou zijn. Raar uitgangspunt. Geen wonder dat je dan verontwaardigd bent over de uitkomst.
Nou, vertel knul. Wat is daar mis mee?quote:Op zondag 16 oktober 2016 08:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hetzelfde wat er mis is met volkoren croissants, volkoren stokbrood etc
niet lekker...quote:Op zondag 16 oktober 2016 11:32 schreef blessed19 het volgende:
[..]
Nou, vertel knul. Wat is daar mis mee?
Dat staat buiten kijf!quote:Op zondag 16 oktober 2016 12:17 schreef FANN het volgende:
[..]
niet lekker...
maar lekker is ook maar een kwestie van smaak.
Wat Piet lekker vindt hoef jij niet lekker te vinden
Als het uit volkoren tarwemeel wordt gemaakt...quote:Op zondag 16 oktober 2016 10:55 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Ik denk dat consumenten heel vaak denken dat dat volkoren is. En dat die suggestie ook wel gewekt wordt.
Men denkt dat meergranen hetzelfde als volkoren is, maar dat is natuurlijk niet zo. Kan net zo goed allemaal bloem zijn, maar dan van meerdere granen. En dat is ook meestal zoquote:Op zondag 16 oktober 2016 13:40 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als het uit volkoren tarwemeel wordt gemaakt...
noemen het ragout, en in Bologna eet men het zonder tomatenquote:Op donderdag 20 oktober 2016 12:56 schreef Chewie het volgende:
Onze bolognese heet toch geen bolognese in Italie
Heb ik van Top Gear geleerd
Met haar kleine meisjes stemmetje en hoofdbewegingenquote:Op donderdag 20 oktober 2016 13:41 schreef Chewie het volgende:
Ja maar dat is net zoals hamka's niks met ham en kaas te maken hebben en bacon chips ook geen bacon bevat.
Dit lijkt me wederom een weinig interessante aflevering, en die gespeelde onnozelheid van die Marijn is ook steeds vervelender.
"maar dat is toch heel verwarrend voor de gewone consument"quote:Op donderdag 20 oktober 2016 13:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Met haar kleine meisjes stemmetje en hoofdbewegingen
Feit blijft dat de meeste mensen nooit lezen wat er in hun eten zit.quote:Op donderdag 20 oktober 2016 13:45 schreef Chewie het volgende:
[..]
"maar dat is toch heel verwarrend voor de gewone consument"
Nee doos niet voor de consument die in staat is om te lezen.
Dat zal maar het staat er wel gewoon en dan is het nogal bespottelijk dat ze gewoon door blijft gaan met haar onnozele opmerkingen, zeker als het haar ook nog eens zeer duidelijk uitgelegd word (ik als gewone consument snapte het ook).quote:Op donderdag 20 oktober 2016 14:23 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Feit blijft dat de meeste mensen nooit lezen wat er in hun eten zit.
Ja het was ook duidelijkquote:Op donderdag 20 oktober 2016 14:27 schreef Chewie het volgende:
[..]
Dat zal maar het staat er wel gewoon en dan is het nogal bespottelijk dat ze gewoon door blijft gaan met haar onnozele opmerkingen, zeker als het haar ook nog eens zeer duidelijk uitgelegd word (ik als gewone consument snapte het ook).
Ja die mag wel weer terug, alhoewel ik zijn eigen programma's ook graag keek.quote:Op donderdag 20 oktober 2016 14:36 schreef djkoelkast het volgende:
Ik verlang terug naar Wouter "als ik veel eieren heb gebruik ik veel eieren, als ik er weinig heb gebruik ik weinig" Klootwijk.
De tijd dat ze echt wat wisten te onthullen is wel voorbijquote:Op donderdag 20 oktober 2016 13:45 schreef Chewie het volgende:
[..]
"maar dat is toch heel verwarrend voor de gewone consument"
Nee doos niet voor de consument die in staat is om te lezen.
Dat is hun eigen schuldquote:Op donderdag 20 oktober 2016 14:23 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Feit blijft dat de meeste mensen nooit lezen wat er in hun eten zit.
Dat is helemaal waar. En men weet ook niks. Oh, hier zit een E-nummer in.quote:
Ken mensen met universitaire opleidingen die zo denken.quote:Op donderdag 20 oktober 2016 17:02 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Dat is helemaal waar. En men weet ook niks. Oh, hier zit een E-nummer in.
Oh wacht, in deze niet (en dan zijn al die stoffen gewoon uitgespeld) dus dit is beter.
Eigenlijk een totaal omgekeerde wereld dus. Mensen zouden gerust moeten zijn als er een E-nummer in zit, aangezien het goedgekeurd is en blabla, maar mensen zijn juist bang van E-nummers. En inderdaad, als het wél uitgespeld staat vindt men het opeens niet eng. Rare wereldquote:Op donderdag 20 oktober 2016 17:02 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Dat is helemaal waar. En men weet ook niks. Oh, hier zit een E-nummer in.
Oh wacht, in deze niet (en dan zijn al die stoffen gewoon uitgespeld) dus dit is beter.
Daar ben ik het helemaal mee eens.quote:
Er zijn echter E-nummers die in de jaren '60 gewoon goed zijn gekeurd, maar die nu nooit meer toegelaten zouden worden. Zoiets moet gewoon jaarlijks getoetst worden, dan is er niks aan de hand.quote:Op donderdag 20 oktober 2016 17:14 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Eigenlijk een totaal omgekeerde wereld dus. Mensen zouden gerust moeten zijn als er een E-nummer in zit, aangezien het goedgekeurd is en blabla, maar mensen zijn juist bang van E-nummers. En inderdaad, als het wél uitgespeld staat vindt men het opeens niet eng. Rare wereld
Zelfde mensen die bang zijn voor het feit dat over diwaterstofoxide in zit enzo
Zoals? En liever conserveermiddel dan bv botuline toxinequote:Op donderdag 20 oktober 2016 18:50 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Er zijn echter E-nummers die in de jaren '60 gewoon goed zijn gekeurd, maar die nu nooit meer toegelaten zouden worden. Zoiets moet gewoon jaarlijks getoetst worden, dan is er niks aan de hand.
Veel toevoegingen zijn trouwens totaal onnodig als we niet alles maar superlang willen bewaren.
Doet mij denken dat ik daar geweest ben maar het idd niet op de kaart zag staan of op heb .quote:Op donderdag 20 oktober 2016 12:19 schreef golfer het volgende:
Vanavond:
Wie kent de smaak niet van de groene zakken chips. Bolognese. Maar je hebt natuurlijk ook pasta Bolognese. Wat hebben de beroemde pastasaus en de chips eigenlijk met elkaar te maken? Bolognesesaussmaak staat er bij de ingrediënten van chips. De Keuringsdienst zoekt naar de herkomst van de chipssmaak en komt terecht in Italie waar een heuse Academie zich buigt over wat zich wel en niet Bolognese zou mogen noemen.
Een aantal kleurstoffen en zoetstoffen zouden er anno nu niet meer door komen.quote:Op donderdag 20 oktober 2016 19:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zoals? En liever conserveermiddel dan bv botuline toxine
Zoals?quote:Op donderdag 20 oktober 2016 19:38 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Een aantal kleurstoffen en zoetstoffen zouden er anno nu niet meer door komen.
Als je in Italië Bolognese op een kaart ziet staan zit je in een toeristenval.quote:Op donderdag 20 oktober 2016 19:27 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Doet mij denken dat ik daar geweest ben maar het idd niet op de kaart zag staan of op heb .
ja, maar chinees eten heet in china ook eten.quote:Op donderdag 20 oktober 2016 20:41 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Als je in Italië Bolognese op een kaart ziet staan zit je in een toeristenval.
Dit is Pasta al Ragu ... Meest bekend vanuit de streek van Bologna. Vandaar in het buitenland: Bolognese ...
indeed, zonde dat onze eet cultuur zo verpest is met al die rotzooi in de supermarkt.quote:Op donderdag 20 oktober 2016 23:35 schreef golfer het volgende:
Zin om a.s. zondag maar weer eens een echte ragu Bolognese te maken.
Alleen raar dat er in het recept witte wijn staat, terwijl die man er duidelijk rode bij deed.quote:Op donderdag 20 oktober 2016 23:35 schreef golfer het volgende:
Zin om a.s. zondag maar weer eens een echte ragu Bolognese te maken.
http://keuringsdienstvanw(...)-ragu-alla-bolognese
1 kopje vloeistof (halfje witte wijn en halfje melk) lijkt mij ook veel te weinig voor drie uur sudderen. Dat kookt droog in een uurtje en daarna brand het aan.quote:Op vrijdag 21 oktober 2016 08:28 schreef rene90 het volgende:
[..]
Alleen raar dat er in het recept witte wijn staat, terwijl die man er duidelijk rode bij deed.
Vandaar "een beetje" bouillon.quote:Op vrijdag 21 oktober 2016 08:37 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
1 kopje vloeistof (halfje witte wijn en halfje melk) lijkt mij ook veel te weinig voor drie uur sudderen. Dat kookt droog in een uurtje en daarna brand het aan.
Dat lijkt mij ook, dat is een vrij ruim begripquote:
Toch is het het "officiele" recept zoals hier:quote:Op vrijdag 21 oktober 2016 08:28 schreef rene90 het volgende:
[..]
Alleen raar dat er in het recept witte wijn staat, terwijl die man er duidelijk rode bij deed.
AH heeft nu ook glutenvrij brood en het ziet eruit als echt brood met sneden die niet in dorre kruimels uit elkaar vallen. Het is er in wit, met zaden en met vruchten. De witte is hagelwit en zoetig, hoofdzakelijk zetmeel. Heeft geen beet en vult totaal niet. De andere twee hebben een zweem van bruin brood, dat is te danken aan de zaden en de caramel. De middelste is wel eetbaar, maar is vooral beleg met zetmeel. Het vruchtenbrood heb ik niet geprobeerd, want dat gedroogde fruit erdoor geeft een extra overdosis aan suikers.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 13:41 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zie je het verschil tussen volkoren en bruin gekleurd?
[ afbeelding ]
Als de keuken naar boter ruikt, dan heb je boteraroma. Als je het de volgende dag nog steeds ruikt, dan weet je dat je hardnekkige boteraroma in je keuken hebt hangen.quote:Op zaterdag 15 oktober 2016 15:19 schreef FANN het volgende:
[..]
Bestaat er ook al boteraroma?
ze worden verkocht als roombotercroissantjes
Ja, die "vanille" is onprettig. Kwam jarenlang door de omgeving van een koekjesfabriek en af en toe schoot de vanilline uit en hingen er extra walmen.quote:Op zaterdag 15 oktober 2016 15:25 schreef djkoelkast het volgende: [..]
Ik vind alles waar aroma in zit vaak veel en veel te sterk naar dat aroma smaken (of ruiken!)
Zoals van die koffiebroodjes bij de lidl, zeer sterk vanillevla-aroma (maar lijkt niet op vanille)
Van die wafels die mensen op braderieën bakken, dat is een soort wafelaroma, echt niet te doen, blijft een week in mijn neus zitten
Oliebollenaroma in de olie die ze gebruiken om oliebollen in te bakken (ik bak in arachideolie zonder aroma's en je ruikt dat echt niet hoor, bak ze altijd gewoon binnen)
Poffertjesaroma (poffertjes maak ik van spelt en boekweit en met gist, niks geen aroma en bakpoeder, die stinken ook niet zo zoals bij de poffertjeskraam).
Als er aroma op een product staat laat ik het sowieso liggen. Dan maak ik het zelf wel.
Gisteren gemaakt, maar dan volgens dit recept:quote:Op donderdag 20 oktober 2016 23:35 schreef golfer het volgende:
Zin om a.s. zondag maar weer eens een echte ragu Bolognese te maken.
Dit. De meest vieze sambal die er is ongeveer.quote:Op donderdag 27 oktober 2016 17:37 schreef CrashO het volgende:
Sambal oeloek en pittig in 1 zin . Behalve zout en zout met zout heeft dat spul amper smaak.
De zwangerschap legt haar geen windeierenquote:Op donderdag 27 oktober 2016 20:42 schreef TUFKAL het volgende:
de Jopen van Marijn liegen er ook niet om vanavond.
Heb het idee dat ze constant zwanger isquote:Op donderdag 27 oktober 2016 20:42 schreef Littlerabbit het volgende:
[..]
De zwangerschap legt haar geen windeieren
Ik ookquote:Op donderdag 27 oktober 2016 20:43 schreef TUFKAL het volgende:
[..]
Heb het idee dat ze constant zwanger is
Wellicht voor een item over paar seizoen over condooms en meerquote:Op donderdag 27 oktober 2016 20:43 schreef TUFKAL het volgende:
[..]
Heb het idee dat ze constant zwanger is
Tering, ben gelukkig niet de enige die dat dachtquote:Op donderdag 27 oktober 2016 20:42 schreef TUFKAL het volgende:
de Jopen van Marijn liegen er ook niet om vanavond.
"na jaren van testen en zeven kinderen verder kan ik zeggen..."quote:Op donderdag 27 oktober 2016 20:44 schreef Littlerabbit het volgende:
[..]
Wellicht voor een item over paar seizoen over condooms en meer
Elke gezonde, oplettende, kerel had dat al lang gezienquote:Op donderdag 27 oktober 2016 20:44 schreef yosander het volgende:
[..]
Tering, ben gelukkig niet de enige die dat dacht
Klopt. Zit met een half oog te kijken, maar dit trok wel de aandachtquote:Op donderdag 27 oktober 2016 20:45 schreef TUFKAL het volgende:
[..]
Elke gezonde, oplettende, kerel had dat al lang gezien
Nu 1, tweede is op komst.quote:Op donderdag 27 oktober 2016 22:21 schreef dexamfetamine het volgende:
Lekkere tieten idd. Ze heeft best een goed lichaam voor iemand die 2 (3) kinderen heeft.
quote:Op donderdag 27 oktober 2016 22:21 schreef dexamfetamine het volgende:
Lekkere tieten idd. Ze heeft best een goed lichaam voor iemand die 2 (3) kinderen heeft.
Viel mij idd ook al op.quote:Op donderdag 27 oktober 2016 20:42 schreef TUFKAL het volgende:
de Jopen van Marijn liegen er ook niet om vanavond.
In Marijn?quote:Op vrijdag 28 oktober 2016 12:09 schreef djkoelkast het volgende:
En ze kappen maar overal weer conserveermiddel in alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Bah.
Ja ja...quote:
ik kwam hier ook even om te kijken hoe het met de sambal ging want ik had het programma gemisquote:Op zaterdag 29 oktober 2016 10:34 schreef Curiosity het volgende:
Oké, genoeg nu over de tieten van Marijn. Jezus zeg, zijn jullie niks gewend ofzo?
Nou niet altijd zo huilie huilie hoor, volgens mij gebruikt elke fabrikant gewoon azijnzuur om de pH een beetje omlaag te brengen, daar kan je glazen per dag van drinkenquote:Op vrijdag 28 oktober 2016 12:09 schreef djkoelkast het volgende:
En ze kappen maar overal weer conserveermiddel in alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Bah.
Ik heb het over kaliumsorbaat, niet over azijnzuur.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 11:09 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Nou niet altijd zo huilie huilie hoor, volgens mij gebruikt elke fabrikant gewoon azijnzuur om de pH een beetje omlaag te brengen, daar kan je glazen per dag van drinken
Ah, ik had even random 5 sambals opgezocht en daar zat louter azijnzuur inquote:Op zaterdag 29 oktober 2016 11:19 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik heb het over kaliumsorbaat, niet over azijnzuur.
In de sambal die ik heb zit geen 'azijnzuur' (wel biologisch natuurazijn) èn geen kaliumsorbaat.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 12:09 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Ah, ik had even random 5 sambals opgezocht en daar zat louter azijnzuur in
Maargoed, kaliumsorbaat mag je echt veel van hebben, daar kom je heel moeilijk aan als je gewoon normaal eet.
Daar gaat het niet om, het is een additief dat totaal niet nodig is, waarom zou je niet gewoon een kleiner potje sambal halen wat gewoon in de koelkast bewaard kan worden. Dan heeft het geen 18 maanden houdbaarheid nee, maar dat moet je eigenlijk ook helemaal niet willen.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 12:17 schreef Pietverdriet het volgende:
Enummers zijn vreselijk eng natuurlijk
Koop dan sambal bij de biowinkelquote:Op zaterdag 29 oktober 2016 12:38 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
In de sambal die ik heb zit geen 'azijnzuur' (wel biologisch natuurazijn) èn geen kaliumsorbaat.
[..]
Daar gaat het niet om, het is een additief dat totaal niet nodig is, waarom zou je niet gewoon een kleiner potje sambal halen wat gewoon in de koelkast bewaard kan worden. Dan heeft het geen 18 maanden houdbaarheid nee, maar dat moet je eigenlijk ook helemaal niet willen.
Kaliumsorbaat wordt door de een als onschuldig gezien, door de ander als puur gif. Als de waarheid in het midden ligt dan is het voor mij voldoende reden om geen producten met kaliumsorbaat te kopen.
Ik koop mijn sambal ook in de biowinkel.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 15:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Koop dan sambal bij de biowinkel
Je had het eerder over kleurstoffen en zoetstoffen die niet meer goedgekeurd zouden worden, toen ik je vroeg welke kwam je niet met een antwoord.
De waarheid is dat bederf veel ongezonder is dan conserveermiddelen.
Waarom zouden aspertaam en tartazine niet worden goedgekeurd?quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 16:00 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik koop mijn sambal ook in de biowinkel.
Aspartaam zou nu nooit worden goedgekeurd. Tartrazine is een voorbeeld van een kleurstof die nu niet zou worden toegelaten.
Bedorven sambal heb je niet zo snel, het gaat hooguit schimmelen als je het te lang laat staan. Kan ook vrij weinig kwaad trouwens.
quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 10:34 schreef Curiosity het volgende:
Oké, genoeg nu over de tieten van Marijn. Jezus zeg, zijn jullie niks gewend ofzo?
Zulke voorgevels noem je smaballen.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 10:36 schreef FANN het volgende:
[..]
ik kwam hier ook even om te kijken hoe het met de sambal ging want ik had het programma gemis
maar ik les alleenmaar tetten tetten en nog eens tetten
Ja, laat de jouwe eens zien ter vergelijking met die van Marijn?quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 10:36 schreef FANN het volgende:
ik kwam hier ook even om te kijken hoe het met de sambal ging want ik had het programma gemis
maar ik les alleenmaar tetten tetten en nog eens tetten
daar maak ik geen vrienden mee hoorquote:Op zaterdag 29 oktober 2016 18:17 schreef golfer het volgende:
[..]
Ja, laat de jouwe eens zien ter vergelijking met die van Marijn?
Ik vermoed van niet nee. Een boel eenzame jongetjes hier hoor.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 10:34 schreef Curiosity het volgende:
Oké, genoeg nu over de tieten van Marijn. Jezus zeg, zijn jullie niks gewend ofzo?
Wetenschap is alles natuurlijk.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 18:09 schreef McNulty het volgende:
Aspartaam is al meerdere keren veilig bevonden in wetenschappelijke studies. Het "voelt" goed om tegen bepaalde stoffen te zijn, maar zeker bij aspartaam ontbreekt een wetenschappelijke grondslag.
Het weegt wel zwaarder dan je onderbuikgevoelens.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 19:11 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Wetenschap is alles natuurlijk.
Bij voedingswetenschap vraag ik me dat weleens af.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 19:13 schreef McNulty het volgende:
[..]
Het weegt wel zwaarder dan je onderbuikgevoelens.
+1quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 19:15 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Bij voedingswetenschap vraag ik me dat weleens af.
Klopt. Daarom laat ik het weerleggen van wetenschappelijke onderzoeken liever over aan mensen die zelf een wetenschappelijk basis hebben en de literatuur bijhouden.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 19:15 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Bij voedingswetenschap vraag ik me dat weleens af.
Maar dat wil niet zeggen dat jij het automatisch bij het rechte eind hebt.quote:
Een wetenschappelijke basis is een onafhankelijjke basis, die vind je bijna niet meer als het om voeding gaat. Ook niet bij de EU.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 19:29 schreef McNulty het volgende:
[..]
Klopt. Daarom laat ik het weerleggen van wetenschappelijke onderzoeken liever over aan mensen die zelf een wetenschappelijk basis hebben en de literatuur bijhouden.
Ik heb het over hoog opgeleide individuen met een opleiding met verwante opleidingen, die beter een mening kunnen vormen vanwege hun kennis die verder gaat dan oppervlakkigheden zoals synthetisch=slecht. Deze kunnen gewoon onafhankelijk zijn.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 19:37 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Een wetenschappelijke basis is een onafhankelijjke basis, die vind je bijna niet meer als het om voeding gaat. Ook niet bij de EU.
Ik kan zelf ook wel een onderzoek lezen en tot op zekere hoogte beoordelen wat het nou eigenlijk zegt, maar als de onderzoeksopzet niet onafhankelijk is wordt dat lastig. Studies naar bestaande onderzoeken zijn ook lastig, als je niet weet welke onderzoeken er waarom niet worden meegenomen.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 19:44 schreef McNulty het volgende:
[..]
Ik heb het over hoog opgeleide individuen met een opleiding met verwante opleidingen, die beter een mening kunnen vormen vanwege hun kennis die verder gaat dan oppervlakkigheden zoals synthetisch=slecht. Deze kunnen gewoon onafhankelijk zijn.
Wetenschap poogt het komen tot zo objectief mogelijke kennis.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 19:11 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Wetenschap is alles natuurlijk.
Nou dan toch liever azijnzuur; natuurazijn kan allemaal meuk in zitten wat niet gedeclareerd wordt op het etiket.quote:Op zaterdag 29 oktober 2016 12:38 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
In de sambal die ik heb zit geen 'azijnzuur' (wel biologisch natuurazijn) èn geen kaliumsorbaat.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |