abonnement Unibet Coolblue
  Moderator vrijdag 8 juni 2018 @ 23:56:23 #201
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_179684645
Ik twijfel nog een beetje, ik denk dat ik nu eerst voor een nieuwe espressomachine ga, deze is al 5 jaar oud en was een basismodel, ik wil iets geavanceerders. Dan kan ik nog wel 1-2 jaar wachten om te zien wat de pizzaovenmarkt doet, interessant als het straks 150 euro goedkoper kan ofzo. Ja of niet ;)

Onlangs een Napolitaanse pizza uit een houtoven gehad bij een restaurant. Heel erg lekker, maar ik ben ik bang toch meer fan van de volkorenpizza's zoals ik die in Duitsland at. Van mij hoeft de korst niet zo luchtig en mag er een heel pak meer kaas op :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_179704994
Nou ik begin zo ongeveer toch wel gestoord te worden denk ik.

Inmiddels is het zo'n 5 jaar geleden dat ik ben begonnen met zelf pizza's te maken. Altijd gewerkt met een standaard elektrische oven met bovenop gaspitjes maar electrisch verwarmd. Ik begon met normale bloem, water, droge gist, suiker, zout en olijfolie en heb geleerd hoe ik deeg moet maken. Van een grote homp, verkeerd gekneed deeg naar nu op gevoel de juiste verhoudingen en vrijwel altijd een mooi aanvoelende, elastische deegbal.

Mijn eerste pogingen waren soms te nat qua saus, soms te vol qua kaas en soms met eigeel aan de rand en soms zonder. Er zat wel een stijgende lijn in leek het. De rode draad is echter dat mijn bodem nooit maar dan ook nooit consequent krokant is en voor mijn gevoel heb ik echt alles al geprobeerd. Ik heb de metalen plaat die in de oven zit omgedraaid in een poging een warm oppervlak te creeren, de oven op volle toeren laten draaien, het deeg enorm laten rijzen, uitkneden en weer laten rijzen om zoveel mogelijk lucht te hebben, ik heb pizza in de BBQ proberen te maken, ik ben uiteindelijk besloten om over te stappen op tipo 00 bloem (hierdoor werd de bodem in ieder geval veel smakelijker!). En nu gisteren heb ik de ultieme poging ondernomen.

Tipo 00 deeg, prachtige bol gemaakt, laten rijzen, uitgekneed, weer een uur laten rijzen, de oven aangezet op maximaal, in de oven gedaan en goed in de gaten gehouden maar het resultaat was een prachtig ogende pizza, een mooi gerezen deeg met veel lucht erin, maar een ongebakken onderkant. GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

Lang verhaal kort. Het eerste wat iedereen mij nu gaat zeggen is: "Koop pizzasteen" of "koop pizzaoven". Dit is dus dan ook het punt waar ik nu beland ben. Wat ga ik doen? Gaat een pizzasteen zorgen voor eindelijk een lekkere krokante bodem? Of moet ik kappen met prutsen en bijv. meteen de Roccbox kopen? (Al vond ik de pizza's wel erg ongelijkmatig gaar in de filmpjes).
'Correct me if i'm wrong, for I'll be quite thankful for the lesson learned.' - Author unknown, 1987
pi_179705254
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 mei 2017 22:17 schreef kloink het volgende:
Ik denk dat ik al een jaar of 7 mezelf 1 of 2 keer per maand pijnig door te proberen de beste zelfgemaakte pizza ooit te maken.. Soms mag het resultaat er best zijn en soms is het niet om weg te krijgen. Dit laatste is dan vaak weer een (eigen) probeersel met net even ander deeg of net iets meer water etc etc. Ook heb ik inmiddels al veel tools geprobeerd zoals de Ferrari pizza oven, pizzastenen...bbq stenen etc.

Wat ik nog niet geprobeerd had was the pizza Steel (backing steel). Een stalen plaat die met de ideale dikte de warmte beter vasthoudt dan steen blablabla. Vooral de amerikanen op de pizza nerd fora zijn er gek op. Ik heb de Europese variant besteld en aan de gang gegaan. Lichtelijk sceptisch aangezien ik juist het idee heb dat een poreus steen direct het vocht onttrekt uit het deeg en dit juist de bijzondere structuur maakt van de pizza.

Na de steen ingewreven te hebben met olie en een uur in de oven laten 'dichten' (dat moet de eerste keer) de pizza erop gegooid. Simpel recept overigens met 00 deeg, vers gist en 24 uur rijzen in de koelkast.

Het resultaat was....wow! Ik heb veruit de beste en meest smaakvolle pizza(deeg) ooit gemaakt. Natuurlijk is dit subjectief maar ik word er erg blij van en ondanks ik het het staal nog maar 1 keer gebruikt heb ben ik enthousiast. Hieronder foto van de korst en op de achtergrond de pizza (heb helaas deze keer maar 1 foto).

aanradertje..
[ afbeelding ]
Ben je er nog steeds tevreden over? En waar heb je deze besteld?
'Correct me if i'm wrong, for I'll be quite thankful for the lesson learned.' - Author unknown, 1987
  Moderator zondag 10 juni 2018 @ 10:26:43 #204
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_179705371
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 09:54 schreef Mike-The-Situation het volgende:

Lang verhaal kort. Het eerste wat iedereen mij nu gaat zeggen is: "Koop pizzasteen" of "koop pizzaoven". Dit is dus dan ook het punt waar ik nu beland ben. Wat ga ik doen? Gaat een pizzasteen zorgen voor eindelijk een lekkere krokante bodem? Of moet ik kappen met prutsen en bijv. meteen de Roccbox kopen? (Al vond ik de pizza's wel erg ongelijkmatig gaar in de filmpjes).
In mijn standaardoven doe ik het altijd zo: lang voorverwarmen op de heetste stand, bodem maken, alleen saus er op, in de oven, een minuut of 5-7. Dan er uit en op een rooster af laten koelen (ondertussen kun je als je 2 pizza's gaat maken je 2e deegbal gaan vormen en er saus op doen)
Pas daarna kaas en andere dingen er op en afbakken, op die manier wordt in een oven met relatief weinig vermogen de bodem niet zo zompig. Doe je alles in 1x dan gaat het geheid mis en is het midden niet echt gaar.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_179705396
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 10:26 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

In mijn standaardoven doe ik het altijd zo: lang voorverwarmen op de heetste stand, bodem maken, alleen saus er op, in de oven, een minuut of 5-7. Dan er uit en op een rooster af laten koelen (ondertussen kun je als je 2 pizza's gaat maken je 2e deegbal gaan vormen en er saus op doen)
Pas daarna kaas en andere dingen er op en afbakken, op die manier wordt in een oven met relatief weinig vermogen de bodem niet zo zompig. Doe je alles in 1x dan gaat het geheid mis en is het midden niet echt gaar.
En de saus is dan ook lekker? Wordt die niet te droog op die manier?

Gebruik je btw nog iets als een steen of iets?
'Correct me if i'm wrong, for I'll be quite thankful for the lesson learned.' - Author unknown, 1987
pi_179705565
Waar ben je naar op zoek? Echt krokante bodem die je bijv. ook hebt bij de meeste diepvriespizzas? Een pizzasteen is een relatief goedkope aanschaf en zorgt voor een aanzienlijk beter resultaat. De steen neemt ook vocht op uit het deeg, dus win win. In het algemeen; niet te veel water gebruiken in je deegrecept en lang afbakken (>8min) op een relatief lage temp. (Rond de 250). Tweede foto wat ik op vorige pagina poste (plaatpizza) heeft een krokante bodem en is afgebakken op zon 230 a 250 graden in ca. 13 a 15 minuten.
pi_179707514
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 10:49 schreef Martijn1P het volgende:
Waar ben je naar op zoek? Echt krokante bodem die je bijv. ook hebt bij de meeste diepvriespizzas? Een pizzasteen is een relatief goedkope aanschaf en zorgt voor een aanzienlijk beter resultaat. De steen neemt ook vocht op uit het deeg, dus win win. In het algemeen; niet te veel water gebruiken in je deegrecept en lang afbakken (>8min) op een relatief lage temp. (Rond de 250). Tweede foto wat ik op vorige pagina poste (plaatpizza) heeft een krokante bodem en is afgebakken op zon 230 a 250 graden in ca. 13 a 15 minuten.
Ik zoek inderdaad wel een echt krokante bodem, liefst een dunne bodem. Wat ik nu sinds kort doe is het mengsel van water, suiker en gist in mijn kom doe alvorens er de bloem met zout en olijfolie aan toe te voegen, op die manier blijf ik bloem toevoegen totdat ik tevreden ben met de plakkerigheid. Wellicht is dat niet zo verstandig?

Trouwens even een vraag aan jou gericht, hoe plakkerig is jouw deeg altijd? Mijn ervaring is dat mijn deeg of te plakkerig is en dat ik er dus meer bloem bij wil doen wat ten koste gaat van de elasticiteit, of dat het goed aanvoelt maar alsnog niet super elastisch is. Ik laat het meestal max een uur of 6 rijzen btw. Mogelijk is dat dus te weinig.
'Correct me if i'm wrong, for I'll be quite thankful for the lesson learned.' - Author unknown, 1987
  Moderator zondag 10 juni 2018 @ 18:24:12 #208
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_179712129
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 10:29 schreef Mike-The-Situation het volgende:

[..]

En de saus is dan ook lekker? Wordt die niet te droog op die manier?

Gebruik je btw nog iets als een steen of iets?
Nee saus is perfect. Die maak ik altijd in een hele grote pan en dan in porties van 2 pizza's invriezen.

En ja, een steen, op het rooster, 1 onder het midden.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_180407394
[img][url]

[ Bericht 86% gewijzigd door cullare op 11-07-2018 22:27:52 ]
pi_180411703


[ Bericht 100% gewijzigd door cullare op 11-07-2018 22:38:17 ]
pi_180474473
hallo

diy outdoor 2600 watts pizzaoven .
voor indoor een bestron wil je outdoor ook iets .
gemaakt uit afgedankte 2000 watts bbq en een 600 watts tafelgrill .
de dome is gemaakt van een ouwe ijzeren bureaulade .
de steen is van action .

voor de rest heb ik veel aluschalen voor reflexi en isolatie gebruikt .

het deeg van de pizza weizenmehl typo 00 10 % eiwit

hydratatie 60 %

zout 5 %

droge gist 0,2 %


48 uur bulkrijs

4 uurtjes bolrijs


steentemperatuur was 420 en boventemperatuur +500 graden celcius .
baktijd was 2 minuten ongeveer .
















de smaak was overdonderend gevaarlijk lekker .

[ Bericht 39% gewijzigd door cullare op 14-07-2018 21:05:56 ]
  zaterdag 14 juli 2018 @ 20:48:44 #212
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_180475409
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 09:54 schreef Mike-The-Situation het volgende:
Nou ik begin zo ongeveer toch wel gestoord te worden denk ik.

Inmiddels is het zo'n 5 jaar geleden dat ik ben begonnen met zelf pizza's te maken. Altijd gewerkt met een standaard elektrische oven met bovenop gaspitjes maar electrisch verwarmd. Ik begon met normale bloem, water, droge gist, suiker, zout en olijfolie en heb geleerd hoe ik deeg moet maken. Van een grote homp, verkeerd gekneed deeg naar nu op gevoel de juiste verhoudingen en vrijwel altijd een mooi aanvoelende, elastische deegbal.

Mijn eerste pogingen waren soms te nat qua saus, soms te vol qua kaas en soms met eigeel aan de rand en soms zonder. Er zat wel een stijgende lijn in leek het. De rode draad is echter dat mijn bodem nooit maar dan ook nooit consequent krokant is en voor mijn gevoel heb ik echt alles al geprobeerd. Ik heb de metalen plaat die in de oven zit omgedraaid in een poging een warm oppervlak te creeren, de oven op volle toeren laten draaien, het deeg enorm laten rijzen, uitkneden en weer laten rijzen om zoveel mogelijk lucht te hebben, ik heb pizza in de BBQ proberen te maken, ik ben uiteindelijk besloten om over te stappen op tipo 00 bloem (hierdoor werd de bodem in ieder geval veel smakelijker!). En nu gisteren heb ik de ultieme poging ondernomen.

Tipo 00 deeg, prachtige bol gemaakt, laten rijzen, uitgekneed, weer een uur laten rijzen, de oven aangezet op maximaal, in de oven gedaan en goed in de gaten gehouden maar het resultaat was een prachtig ogende pizza, een mooi gerezen deeg met veel lucht erin, maar een ongebakken onderkant. GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

Lang verhaal kort. Het eerste wat iedereen mij nu gaat zeggen is: "Koop pizzasteen" of "koop pizzaoven". Dit is dus dan ook het punt waar ik nu beland ben. Wat ga ik doen? Gaat een pizzasteen zorgen voor eindelijk een lekkere krokante bodem? Of moet ik kappen met prutsen en bijv. meteen de Roccbox kopen? (Al vond ik de pizza's wel erg ongelijkmatig gaar in de filmpjes).
Hoe heet stook je je oven?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 15 juli 2018 @ 19:22:33 #213
474314 MissGiraffe
NOOIT sarcastisch!
pi_180498441
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juni 2018 19:04 schreef pmponer het volgende:
Jazeker, ik denk de beste pizza aanschaf die ik heb gedaan. Maar inderdaad erg prijzig.
Ik dacht dat Unni ook komt met een oven met gasbrander.

Ik zal zo even een foto uploaden van gister. Mijn eerste echte italiaanse pizza.

was ook de eerste pizza van de avond, en erg lekker

[ afbeelding ]
tering wat ziet dit er lekker uit!!
HEy FOKKERZZZZZ! Denken we wel om .............?!????????????????
  zondag 15 juli 2018 @ 19:44:54 #214
194233 Friday12
Originele kloon
pi_180498989
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 juli 2018 19:53 schreef cullare het volgende:
hallo

diy outdoor 2600 watts pizzaoven .
voor indoor een bestron wil je outdoor ook iets .
gemaakt uit afgedankte 2000 watts bbq en een 600 watts tafelgrill .
de dome is gemaakt van een ouwe ijzeren bureaulade .
de steen is van action .

voor de rest heb ik veel aluschalen voor reflexi en isolatie gebruikt .

het deeg van de pizza weizenmehl typo 00 10 % eiwit

hydratatie 60 %

zout 5 %

droge gist 0,2 %


48 uur bulkrijs

4 uurtjes bolrijs


steentemperatuur was 420 en boventemperatuur +500 graden celcius .
baktijd was 2 minuten ongeveer .


[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]


[ afbeelding ]


de smaak was overdonderend gevaarlijk lekker .

plaatjes werken niet
pi_180500315
quote:
0s.gif Op zondag 10 juni 2018 13:16 schreef Mike-The-Situation het volgende:

[..]

Ik zoek inderdaad wel een echt krokante bodem, liefst een dunne bodem. Wat ik nu sinds kort doe is het mengsel van water, suiker en gist in mijn kom doe alvorens er de bloem met zout en olijfolie aan toe te voegen, op die manier blijf ik bloem toevoegen totdat ik tevreden ben met de plakkerigheid. Wellicht is dat niet zo verstandig?

Trouwens even een vraag aan jou gericht, hoe plakkerig is jouw deeg altijd? Mijn ervaring is dat mijn deeg of te plakkerig is en dat ik er dus meer bloem bij wil doen wat ten koste gaat van de elasticiteit, of dat het goed aanvoelt maar alsnog niet super elastisch is. Ik laat het meestal max een uur of 6 rijzen btw. Mogelijk is dat dus te weinig.
Bij mij werkt een steen erg goed.

Zo heet mogelijk voorverwarmen en dan je pizza's erop. Ik maak de pizza op een aluminium plaatje trouwens, dienschuif ik dan op de steen.

De bodem wordt echt veel beter. Niet zo goed als een oven die naar 400 graden kan. Maar de pizza's zijn nu echt prima.

Ik verwarm de oven op de hoogste temperatuur voor, dan zet ik de convectiegrill aan op max. Pizza's erin.. en na een minuut op tien heb ik aardige pizza's. Krijg nu ook van die mooie blazen in het deeg.

Kortom: koop een goede Pizzasteen. Als het niet bevalt ben je slechts een paar tientjes armer.

Overigens zag ik op iBood afgelopen week een G3 Pizzaoven in de aanbieding ...

En ja, activeer de gist voordat je er zout bij doet. Anders heb je kans op te weinig rijs.
Whatever...
  dinsdag 31 juli 2018 @ 22:21:56 #216
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_180863402
Oh leuk.
Ik wil deze week ergens zelf pizza maken voor het eerst. Terug vind pizza dan maar.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_181781353
Zo af en toe bak ik zelf een (koemelkvrije) pizza. Meestal maak ik de bodem met een mix, maar vandaag heb ik voor het eerst geprobeerd een bodem te maken met tipo 00. Was nog niet echt een succes, mijn deeg was veel te droog. Het basisrecept in de OP bevat dan ook veel meer vocht. Die probeer ik de volgende keer (ik had eerder aan dit topic moeten denken).
pi_182182100
Hoi,

Allereerst: zijn er mensen bekend met een pizzaplaat van staal? Ik zit er namelijk aan te denken deze te kopen: https://bagestaalet.dk/pages/butik.

Deze bevat ook een webwinkel in Nederland (https://pizzasteel.nl/pages/shop), maar deze bevat niet de nieuwe 30x30, welke als enige in mijn knusse oven past. Het is echter niet bijster goedkoop, maar ik durf geen stalen plaat bij een staalfabrikant te bestellen, omdat ik te weinig verstand heb van voedselveiligheid en geen enkel fabrikant mij een garantie heeft kunnen bieden door eveneens een gebrek aan kennis hieromtrent.

Als mensen meer weten hierover, hoor ik het graag!

Ook viel mij op dat in nagenoeg alle recepten om Bread Flour vragen. Ik heb het dan over recepten van Amerikaanse pizzamakers, vaak Italiaans, maar in Nederland is dit bloem naar mijn weten niet verkrijgbaar, of moeilijk vindbaar. Heb tot nu telkens Italiaans '00'-bloem gebruikt, maar weet dus niet of dit een goed alternatief is. Ik heb in ieder geval zelden tarwebloem/all-purpose flour gebruikt zien worden.

Kan iemand me hierbij helpen?

Thanks!
  vrijdag 28 september 2018 @ 11:22:26 #219
194233 Friday12
Originele kloon
pi_182182201
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 september 2018 11:15 schreef AceOblivion het volgende:
Hoi,

Allereerst: zijn er mensen bekend met een pizzaplaat van staal? Ik zit er namelijk aan te denken deze te kopen: https://bagestaalet.dk/pages/butik.

Deze bevat ook een webwinkel in Nederland (https://pizzasteel.nl/pages/shop), maar deze bevat niet de nieuwe 30x30, welke als enige in mijn knusse oven past. Het is echter niet bijster goedkoop, maar ik durf geen stalen plaat bij een staalfabrikant te bestellen, omdat ik te weinig verstand heb van voedselveiligheid en geen enkel fabrikant mij een garantie heeft kunnen bieden door eveneens een gebrek aan kennis hieromtrent.

Als mensen meer weten hierover, hoor ik het graag!

Ook viel mij op dat in nagenoeg alle recepten om Bread Flour vragen. Ik heb het dan over recepten van Amerikaanse pizzamakers, vaak Italiaans, maar in Nederland is dit bloem naar mijn weten niet verkrijgbaar, of moeilijk vindbaar. Heb tot nu telkens Italiaans '00'-bloem gebruikt, maar weet dus niet of dit een goed alternatief is. Ik heb in ieder geval zelden tarwebloem/all-purpose flour gebruikt zien worden.

Kan iemand me hierbij helpen?

Thanks!
Kan je dan niet gewoon een pizzasteen 30x30 kopen?
pi_182182249
quote:
6s.gif Op vrijdag 28 september 2018 11:22 schreef Friday12 het volgende:

[..]

Kan je dan niet gewoon een pizzasteen 30x30 kopen?
Het schijnt dus dat staalplaten aanzienlijk beter zouden moeten werken dan pizzastenen. Dus als ik dan toch geld uitgeef, geef ik het liever aan het betere uit.
pi_182183103
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 september 2018 11:24 schreef AceOblivion het volgende:

[..]

Het schijnt dus dat staalplaten aanzienlijk beter zouden moeten werken dan pizzastenen. Dus als ik dan toch geld uitgeef, geef ik het liever aan het betere uit.
Het idee van een steen is juist dat de vocht die uit de pizzabodem ontsnapt weer verdampt en de bodem daarmee helpt garen. Een steen heeft dus een dubbele functie.
'Correct me if i'm wrong, for I'll be quite thankful for the lesson learned.' - Author unknown, 1987
pi_182183260
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 september 2018 12:03 schreef Mike-The-Situation het volgende:

[..]

Het idee van een steen is juist dat de vocht die uit de pizzabodem ontsnapt weer verdampt en de bodem daarmee helpt garen. Een steen heeft dus een dubbele functie.
En het idee van een stalen plaat is dat het een veel betere geleiding van warmte heeft, waardoor er sneller en meer warmte de bodem in gaat, resulterend in een snellere baktijd.
pi_182183375
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 september 2018 12:10 schreef AceOblivion het volgende:

[..]

En het idee van een stalen plaat is dat het een veel betere geleiding van warmte heeft, waardoor er sneller en meer warmte de bodem in gaat, resulterend in een snellere baktijd.
Een pizza in een voorverwarmde oven met pizzasteen heeft slechts een paar minuten nodig...
'Correct me if i'm wrong, for I'll be quite thankful for the lesson learned.' - Author unknown, 1987
pi_182183574
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 september 2018 12:16 schreef Mike-The-Situation het volgende:

[..]

Een pizza in een voorverwarmde oven met pizzasteen heeft slechts een paar minuten nodig...
Velen zijn lyrisch over de pizzasteel welke de laatste jaren erg in opkomst is onder de thuisbakkers. En de meeste gebruikers zijn voormalige pizzasteen gebruikers.

Ben zelf ook nog op zoek naar een pizzasteel, zat van de week nog to googlen naar ijzerhandelaren.
pi_182183649
Kijk anders even hiernaar (is een van de vele testen) https://www.chowhound.com(...)e-for-cooking-pizza/

Mocht je een chille (voordelige) site vinden om een stalen plaat te bestellen, laat het me aub weten, Bonzi!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')