Ben je er nog steeds tevreden over? En waar heb je deze besteld?quote:Op zaterdag 6 mei 2017 22:17 schreef kloink het volgende:
Ik denk dat ik al een jaar of 7 mezelf 1 of 2 keer per maand pijnig door te proberen de beste zelfgemaakte pizza ooit te maken.. Soms mag het resultaat er best zijn en soms is het niet om weg te krijgen. Dit laatste is dan vaak weer een (eigen) probeersel met net even ander deeg of net iets meer water etc etc. Ook heb ik inmiddels al veel tools geprobeerd zoals de Ferrari pizza oven, pizzastenen...bbq stenen etc.
Wat ik nog niet geprobeerd had was the pizza Steel (backing steel). Een stalen plaat die met de ideale dikte de warmte beter vasthoudt dan steen blablabla. Vooral de amerikanen op de pizza nerd fora zijn er gek op. Ik heb de Europese variant besteld en aan de gang gegaan. Lichtelijk sceptisch aangezien ik juist het idee heb dat een poreus steen direct het vocht onttrekt uit het deeg en dit juist de bijzondere structuur maakt van de pizza.
Na de steen ingewreven te hebben met olie en een uur in de oven laten 'dichten' (dat moet de eerste keer) de pizza erop gegooid. Simpel recept overigens met 00 deeg, vers gist en 24 uur rijzen in de koelkast.
Het resultaat was....wow! Ik heb veruit de beste en meest smaakvolle pizza(deeg) ooit gemaakt. Natuurlijk is dit subjectief maar ik word er erg blij van en ondanks ik het het staal nog maar 1 keer gebruikt heb ben ik enthousiast. Hieronder foto van de korst en op de achtergrond de pizza (heb helaas deze keer maar 1 foto).
aanradertje..
[ afbeelding ]
In mijn standaardoven doe ik het altijd zo: lang voorverwarmen op de heetste stand, bodem maken, alleen saus er op, in de oven, een minuut of 5-7. Dan er uit en op een rooster af laten koelen (ondertussen kun je als je 2 pizza's gaat maken je 2e deegbal gaan vormen en er saus op doen)quote:Op zondag 10 juni 2018 09:54 schreef Mike-The-Situation het volgende:
Lang verhaal kort. Het eerste wat iedereen mij nu gaat zeggen is: "Koop pizzasteen" of "koop pizzaoven". Dit is dus dan ook het punt waar ik nu beland ben. Wat ga ik doen? Gaat een pizzasteen zorgen voor eindelijk een lekkere krokante bodem? Of moet ik kappen met prutsen en bijv. meteen de Roccbox kopen? (Al vond ik de pizza's wel erg ongelijkmatig gaar in de filmpjes).
En de saus is dan ook lekker? Wordt die niet te droog op die manier?quote:Op zondag 10 juni 2018 10:26 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
In mijn standaardoven doe ik het altijd zo: lang voorverwarmen op de heetste stand, bodem maken, alleen saus er op, in de oven, een minuut of 5-7. Dan er uit en op een rooster af laten koelen (ondertussen kun je als je 2 pizza's gaat maken je 2e deegbal gaan vormen en er saus op doen)
Pas daarna kaas en andere dingen er op en afbakken, op die manier wordt in een oven met relatief weinig vermogen de bodem niet zo zompig. Doe je alles in 1x dan gaat het geheid mis en is het midden niet echt gaar.
Ik zoek inderdaad wel een echt krokante bodem, liefst een dunne bodem. Wat ik nu sinds kort doe is het mengsel van water, suiker en gist in mijn kom doe alvorens er de bloem met zout en olijfolie aan toe te voegen, op die manier blijf ik bloem toevoegen totdat ik tevreden ben met de plakkerigheid. Wellicht is dat niet zo verstandig?quote:Op zondag 10 juni 2018 10:49 schreef Martijn1P het volgende:
Waar ben je naar op zoek? Echt krokante bodem die je bijv. ook hebt bij de meeste diepvriespizzas? Een pizzasteen is een relatief goedkope aanschaf en zorgt voor een aanzienlijk beter resultaat. De steen neemt ook vocht op uit het deeg, dus win win. In het algemeen; niet te veel water gebruiken in je deegrecept en lang afbakken (>8min) op een relatief lage temp. (Rond de 250). Tweede foto wat ik op vorige pagina poste (plaatpizza) heeft een krokante bodem en is afgebakken op zon 230 a 250 graden in ca. 13 a 15 minuten.
Nee saus is perfect. Die maak ik altijd in een hele grote pan en dan in porties van 2 pizza's invriezen.quote:Op zondag 10 juni 2018 10:29 schreef Mike-The-Situation het volgende:
[..]
En de saus is dan ook lekker? Wordt die niet te droog op die manier?
Gebruik je btw nog iets als een steen of iets?
Hoe heet stook je je oven?quote:Op zondag 10 juni 2018 09:54 schreef Mike-The-Situation het volgende:
Nou ik begin zo ongeveer toch wel gestoord te worden denk ik.
Inmiddels is het zo'n 5 jaar geleden dat ik ben begonnen met zelf pizza's te maken. Altijd gewerkt met een standaard elektrische oven met bovenop gaspitjes maar electrisch verwarmd. Ik begon met normale bloem, water, droge gist, suiker, zout en olijfolie en heb geleerd hoe ik deeg moet maken. Van een grote homp, verkeerd gekneed deeg naar nu op gevoel de juiste verhoudingen en vrijwel altijd een mooi aanvoelende, elastische deegbal.
Mijn eerste pogingen waren soms te nat qua saus, soms te vol qua kaas en soms met eigeel aan de rand en soms zonder. Er zat wel een stijgende lijn in leek het. De rode draad is echter dat mijn bodem nooit maar dan ook nooit consequent krokant is en voor mijn gevoel heb ik echt alles al geprobeerd. Ik heb de metalen plaat die in de oven zit omgedraaid in een poging een warm oppervlak te creeren, de oven op volle toeren laten draaien, het deeg enorm laten rijzen, uitkneden en weer laten rijzen om zoveel mogelijk lucht te hebben, ik heb pizza in de BBQ proberen te maken, ik ben uiteindelijk besloten om over te stappen op tipo 00 bloem (hierdoor werd de bodem in ieder geval veel smakelijker!). En nu gisteren heb ik de ultieme poging ondernomen.
Tipo 00 deeg, prachtige bol gemaakt, laten rijzen, uitgekneed, weer een uur laten rijzen, de oven aangezet op maximaal, in de oven gedaan en goed in de gaten gehouden maar het resultaat was een prachtig ogende pizza, een mooi gerezen deeg met veel lucht erin, maar een ongebakken onderkant. GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR
Lang verhaal kort. Het eerste wat iedereen mij nu gaat zeggen is: "Koop pizzasteen" of "koop pizzaoven". Dit is dus dan ook het punt waar ik nu beland ben. Wat ga ik doen? Gaat een pizzasteen zorgen voor eindelijk een lekkere krokante bodem? Of moet ik kappen met prutsen en bijv. meteen de Roccbox kopen? (Al vond ik de pizza's wel erg ongelijkmatig gaar in de filmpjes).
tering wat ziet dit er lekker uit!!quote:Op dinsdag 5 juni 2018 19:04 schreef pmponer het volgende:
Jazeker, ik denk de beste pizza aanschaf die ik heb gedaan. Maar inderdaad erg prijzig.
Ik dacht dat Unni ook komt met een oven met gasbrander.
Ik zal zo even een foto uploaden van gister. Mijn eerste echte italiaanse pizza.
was ook de eerste pizza van de avond, en erg lekker
[ afbeelding ]
plaatjes werken nietquote:Op zaterdag 14 juli 2018 19:53 schreef cullare het volgende:
hallo
diy outdoor 2600 watts pizzaoven .
voor indoor een bestron wil je outdoor ook iets .
gemaakt uit afgedankte 2000 watts bbq en een 600 watts tafelgrill .
de dome is gemaakt van een ouwe ijzeren bureaulade .
de steen is van action .
voor de rest heb ik veel aluschalen voor reflexi en isolatie gebruikt .
het deeg van de pizza weizenmehl typo 00 10 % eiwit
hydratatie 60 %
zout 5 %
droge gist 0,2 %
48 uur bulkrijs
4 uurtjes bolrijs
steentemperatuur was 420 en boventemperatuur +500 graden celcius .
baktijd was 2 minuten ongeveer .
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
de smaak was overdonderend gevaarlijk lekker .
Bij mij werkt een steen erg goed.quote:Op zondag 10 juni 2018 13:16 schreef Mike-The-Situation het volgende:
[..]
Ik zoek inderdaad wel een echt krokante bodem, liefst een dunne bodem. Wat ik nu sinds kort doe is het mengsel van water, suiker en gist in mijn kom doe alvorens er de bloem met zout en olijfolie aan toe te voegen, op die manier blijf ik bloem toevoegen totdat ik tevreden ben met de plakkerigheid. Wellicht is dat niet zo verstandig?
Trouwens even een vraag aan jou gericht, hoe plakkerig is jouw deeg altijd? Mijn ervaring is dat mijn deeg of te plakkerig is en dat ik er dus meer bloem bij wil doen wat ten koste gaat van de elasticiteit, of dat het goed aanvoelt maar alsnog niet super elastisch is. Ik laat het meestal max een uur of 6 rijzen btw. Mogelijk is dat dus te weinig.
Kan je dan niet gewoon een pizzasteen 30x30 kopen?quote:Op vrijdag 28 september 2018 11:15 schreef AceOblivion het volgende:
Hoi,
Allereerst: zijn er mensen bekend met een pizzaplaat van staal? Ik zit er namelijk aan te denken deze te kopen: https://bagestaalet.dk/pages/butik.
Deze bevat ook een webwinkel in Nederland (https://pizzasteel.nl/pages/shop), maar deze bevat niet de nieuwe 30x30, welke als enige in mijn knusse oven past. Het is echter niet bijster goedkoop, maar ik durf geen stalen plaat bij een staalfabrikant te bestellen, omdat ik te weinig verstand heb van voedselveiligheid en geen enkel fabrikant mij een garantie heeft kunnen bieden door eveneens een gebrek aan kennis hieromtrent.
Als mensen meer weten hierover, hoor ik het graag!
Ook viel mij op dat in nagenoeg alle recepten om Bread Flour vragen. Ik heb het dan over recepten van Amerikaanse pizzamakers, vaak Italiaans, maar in Nederland is dit bloem naar mijn weten niet verkrijgbaar, of moeilijk vindbaar. Heb tot nu telkens Italiaans '00'-bloem gebruikt, maar weet dus niet of dit een goed alternatief is. Ik heb in ieder geval zelden tarwebloem/all-purpose flour gebruikt zien worden.
Kan iemand me hierbij helpen?
Thanks!
Het schijnt dus dat staalplaten aanzienlijk beter zouden moeten werken dan pizzastenen. Dus als ik dan toch geld uitgeef, geef ik het liever aan het betere uit.quote:Op vrijdag 28 september 2018 11:22 schreef Friday12 het volgende:
[..]
Kan je dan niet gewoon een pizzasteen 30x30 kopen?
Het idee van een steen is juist dat de vocht die uit de pizzabodem ontsnapt weer verdampt en de bodem daarmee helpt garen. Een steen heeft dus een dubbele functie.quote:Op vrijdag 28 september 2018 11:24 schreef AceOblivion het volgende:
[..]
Het schijnt dus dat staalplaten aanzienlijk beter zouden moeten werken dan pizzastenen. Dus als ik dan toch geld uitgeef, geef ik het liever aan het betere uit.
En het idee van een stalen plaat is dat het een veel betere geleiding van warmte heeft, waardoor er sneller en meer warmte de bodem in gaat, resulterend in een snellere baktijd.quote:Op vrijdag 28 september 2018 12:03 schreef Mike-The-Situation het volgende:
[..]
Het idee van een steen is juist dat de vocht die uit de pizzabodem ontsnapt weer verdampt en de bodem daarmee helpt garen. Een steen heeft dus een dubbele functie.
Een pizza in een voorverwarmde oven met pizzasteen heeft slechts een paar minuten nodig...quote:Op vrijdag 28 september 2018 12:10 schreef AceOblivion het volgende:
[..]
En het idee van een stalen plaat is dat het een veel betere geleiding van warmte heeft, waardoor er sneller en meer warmte de bodem in gaat, resulterend in een snellere baktijd.
Velen zijn lyrisch over de pizzasteel welke de laatste jaren erg in opkomst is onder de thuisbakkers. En de meeste gebruikers zijn voormalige pizzasteen gebruikers.quote:Op vrijdag 28 september 2018 12:16 schreef Mike-The-Situation het volgende:
[..]
Een pizza in een voorverwarmde oven met pizzasteen heeft slechts een paar minuten nodig...
Goeie review!quote:Op vrijdag 28 september 2018 12:34 schreef AceOblivion het volgende:
Kijk anders even hiernaar (is een van de vele testen) https://www.chowhound.com(...)e-for-cooking-pizza/
Mocht je een chille (voordelige) site vinden om een stalen plaat te bestellen, laat het me aub weten, Bonzi!
Mocht ik een goeie leverancier vinden dan laat ik het weten!quote:Super informative topic, thanks Scott!
Just in case anyone in Europe looks for a steel plate, A36 (or S235J2 as an EU equivalent) is not very popular here. I found that S235JR / ST37 (1015 US equivalent) is rather easy to find.
There are sellers in Germany that send to a few EU countries: http://www.ebay.co.uk/itm/261066160811?rmvSB=true
Or if you're in Germany there's also a 400x400x12mm (roughly 16x16x1/2") version for 35EUR
The only difference between that steel and A36 is the nitrogen content (which is 0.012% anyway), so that's almost identical steel.
Van het type staal had ik nog geen benul.quote:Op vrijdag 28 september 2018 12:58 schreef Bonzi_Buddy het volgende:
[..]
Goeie review!
Ken je dit topic op deze site toevallig?
https://www.pizzamaking.com/forum/index.php?topic=31267.0
Daar wordt A36 staal aangeprezen, maar dat is lastig verkrijgbaar in europa. Echter zag ik deze post in dat topic.
[..]
Mocht ik een goeie leverancier vinden dan laat ik het weten!
Tevreden over de ferarri hierquote:Op dinsdag 16 oktober 2018 20:58 schreef Stansfield het volgende:
Ik zit er toch aan te denken een kleine pizza oven te kopen.
Wat is dan de beste optie?
Ik zie wat verschillende op internet staan voor ongeveer hetzelfde geld.
Een Bestron voor ongeveer 95 euro of een G3 ferrari voor ook hetzelfde bedrag.
Iemand tips voor de beste compacte pizza oven voor max 100 euro?
Heb je dat tweede recept dan? Als ik de link open, krijg ik een foutmelding.quote:Op zondag 28 oktober 2018 19:45 schreef Tree het volgende:
Ik zou de steen sowieso zo dicht mogelijk bij de grill leggen en zo voorverwarmen. Tijdens het bakken de grill aanlaten (evt. ovendeur op een kier laten door iets van pollepel ertussen te doen).
Zo krijgt je pizza ook een mooie gekleurde korst!
Edit: ik zou volgende keer ook eens het tweede recept proberen, die geeft volgens mij wat betere resultaten voor de normale oven
De vrienden van Tweakers hebben hem op een andere plek opgeslagen gelukkigquote:Op zondag 28 oktober 2018 21:41 schreef vinnypassy het volgende:
[..]
Heb je dat tweede recept dan? Als ik de link open, krijg ik een foutmelding.
Waarom zou je de ovendeur open laten, wat heeft dat voor effect?
quote:Op dinsdag 16 oktober 2018 20:58 schreef Stansfield het volgende:
Ik zit er toch aan te denken een kleine pizza oven te kopen.
Wat is dan de beste optie?
Ik zie wat verschillende op internet staan voor ongeveer hetzelfde geld.
Een Bestron voor ongeveer 95 euro of een G3 ferrari voor ook hetzelfde bedrag.
Iemand tips voor de beste compacte pizza oven voor max 100 euro?
quote:Op dinsdag 23 oktober 2018 11:27 schreef rhubarb het volgende:
Mocht iemand interesse hebben, ik doe m'n G3 Ferrari in de verkoop. Keer of 3 gebruikt, werkt prima. PM me bij interesse.
Via PM ook contact gehad hoor. Maar niet helemaal uitgekomen en hij kon hem makkelijk verkopen. Dus kijk rustig even verder.quote:Op maandag 29 oktober 2018 08:07 schreef itchycoo het volgende:
[..]
[..]
[ afbeelding ]
Ik heb zelf overigens ook sinds 1,5 week de G3 Ferrari. Twee keer gebruikt en twee keer erg tevreden over het resultaat.
Overigens was er na de vorige keer toch nog iets aan de pizzasteen blijven plakken blijkbaar, want gisteren tijdens het opwarmen had ik ineens een klein vlammetje op mijn pizzasteen branden. Gelukkig was ik er direct bij en kon ik het binnen enkele seconden uitblazen.
Ah oke. Het was bijna te toevalligquote:Op maandag 29 oktober 2018 15:35 schreef Stansfield het volgende:
[..]
Via PM ook contact gehad hoor. Maar niet helemaal uitgekomen en hij kon hem makkelijk verkopen. Dus kijk rustig even verder.
Dat ding is topquote:Op zondag 4 november 2018 21:22 schreef LovelyLady het volgende:
Geen idee of het wat is maar ibood heeft deze pizzaoven in de aanbieding.
[ afbeelding ]
Die heb ik sinds kort en is echt ideaal. Makkelijk in gebruik en makkelijk op te bergen.quote:Op zondag 4 november 2018 21:22 schreef LovelyLady het volgende:
Geen idee of het wat is maar ibood heeft deze pizzaoven in de aanbieding.
[ afbeelding ]
Ja, gemist dus!quote:Op zondag 4 november 2018 21:22 schreef LovelyLady het volgende:
Geen idee of het wat is maar ibood heeft deze pizzaoven in de aanbieding.
[ afbeelding ]
quote:Op zondag 28 oktober 2018 22:47 schreef Tree het volgende:
[..]
De vrienden van Tweakers hebben hem op een andere plek opgeslagen gelukkig
Ovendeur op een kier laten zorgt ervoor dat het grillelement altijd aan blijft staan, omdat je dan met de temperatuursensor aan het sjoemelen bent
Vroeg ik onlangs ook om :-)quote:Op donderdag 8 november 2018 20:59 schreef Piger het volgende:
Linkje bij tweede recept voor deeg werkt niet. Heeft iemand deze nog ergens?
Meestal heeft de turk dit wel liggen. En anders eens bij de groothandel kijken!quote:Op zaterdag 15 december 2018 15:05 schreef Faux. het volgende:
Ik probeer het recept van Spontini (link: http://www.pizzeriaspontini.it/content/recipe.pdf, video:
Waar kan je in Nederland van die plakken droge mozzarella vinden? Ik vind niks op ah.nl
Yes! Ga ik doen. Thanksquote:Op donderdag 20 december 2018 22:37 schreef Tree het volgende:
[..]
Meestal heeft de turk dit wel liggen. En anders eens bij de groothandel kijken!
Oh die zag ik trouwens ook, volgens mij was dat van galbani, bij de ah.quote:Op zaterdag 22 december 2018 09:35 schreef Queenshore het volgende:
Ik weet zeker dat ik laatst wat reclame langs zag komen over zo'n drogere bol mozzarella, speciaal voor "niet te natte" pizza's. Ben alleen het merk kwijt. Misschien smaakt het sowieso wel nergens naar.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |