abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
pi_164935033
registreer om deze reclame te verbergen
bannerpizzatopic.png

Vervolg op:
CUL / [pizza] zelf pizza maken voor beginner?
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #2
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #4
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #5
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #6
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #7
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #8
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #9
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #10
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #11
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #12
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #13
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #14
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #15
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #16
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #18
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #18
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #19
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #20
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #21

Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!

Hoe?

Het belangrijkste onderdeel van een pizza is de bodem. Een pizzabodem is een soort brood, gemaakt met een gistdeeg. In deze topicstart staan een tweetal recepten voor pizzadeeg. Het geheim van een goede pizza is om de kunst onder de knie te krijgen om smaak uit je producten te halen ipv er steeds meer smaakmakers in te stoppen.
Een techniek die in dit topic vaak naar voren is gekomen is de zogenaamde 'cold fermentation'. Dat is een techniek waarbij je deeg een tijd in de koelkast zet. Dat is gebaseerd op het feit dat er in een deeg verschillende processen spelen, die ieder een eigen optimale temperatuur hebben. Om het deeg zo snel mogelijk te laten rijzen zou je het bij bv 25-30 graden kunnen laten staan. Door het echter kouder te bewaren geef je de andere processen in het deeg de kans om meer smaak los te maken uit de tarwe.
Het maken van een pizza kan je in een aantal stappen samenvatten;

Deeg maken -- deeg laten rijzen -- deeg vormen -- pizza beleggen -- pizza bakken

Hoe je die stappen uitvoert staat hier verder in deze topicstart beschreven. Kijk vooral ook naar de filmpjes!

Deeg:
SPOILER: Recept 1
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILER: Recept 2
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Saus:

Je kan op veel verschillende manieren een saus maken; hieronder staat een recept voor een saus die gekookt wordt, maar je kan het ook zo simpel houden als het pureren van goede Italiaanse tomaten en ze op smaak te brengen met wat oregano, zout en peper. Zie bv de link naar de website van Varasano voor een goede (alhoewel iets omslachtige) methode.
Mocht je wat meer haast hebben, dan smaakt bv een Heinz Tomato Frito ook erg lekker als pizzasaus. Over het algemeen kan je echter wel stellen dat er maar weinig saus op de pizza nodig is.

SPOILER: Saus
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Bakken:
SPOILER: bakken
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILER: Resultaten met Bestron Pizza ovens
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Handige links over pizza maken
Jeff Varasano's Internet best pizza recipe
Pizzamaking.com

Pizzastenen:
Pizzastein
GroeneBouwMaterialen
Jamie Oliver steen op fonq.nl
Pizzasteen met metalen schep
Pizzasteen met houten schep

Filmpje over deeg opbollen


Filmpjes over deeg vormen



Filmpje over no-knead pizzadeeg, inclusief vormen van de pizza


Filmpje over een bodem maken uit een deegbal


Eervolle vermeldingen uit eerder topics uit deze reeks

Isegrim:

pizza2.jpg

Gripper:

DSC_4540.jpg
mime_negert:

2jg3tie.jpg]afbeelding

cous2:

DSCF2278.JPG

MaximusTG:

pizza1kl.jpg

Bobbee

Pizza van volkoren deeg:
00_deeg_Volkoren_180_gram.jpg
deeg_volkoren_01.jpg
deeg_volkoren_02.jpg
deeg_volkoren_03.jpg
deeg_volkoren_04.jpg

Aal321
20130717_180735.jpg

20130717_181722.jpg

Yvess

2psg9p4.jpg]afbeelding]afbeelding

2w6ifcj.jpg]afbeelding]afbeelding

BYM

m1.jpg

m2.jpg

n2.jpg

[ Bericht 29% gewijzigd door BYM op 06-12-2016 12:16:24 ]
Attentie, dames en heren, jongens en meisjes, broeders en zusters, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, artsen en zusters, buren en collega ' s, studenten en afgestudeerden. Ik heb echt niets te zeggen. Bedankt voor je aandacht.
pi_164935052
Mijn laatste creatie van gisteravond ....
IMG_20160828_191606.jpg

Vrouwlief had ipvtomatensaus sambal erop gesmeerd en nog wat andere indonesische dingen, m'n kameraad wilde ham kaas en rucola, en moederlief wilde salama kaas en ananas ...

Allemaal waren ze stomverbaasd over de kwaliteit ervan *)

Helaas geen foto's ervan genomen :{


quote:
1s.gif Op vrijdag 19 augustus 2016 18:46 schreef computergirl het volgende:

[..]

suiker, in pizza??? :{w
Ja, volgens het eerste recept in de OP moet er ook een klein beetje suiker bij ja :P

quote:
6s.gif Op vrijdag 19 augustus 2016 23:44 schreef Friday12 het volgende:

[..]

Het is lang geleden dat ik het recept gelezen heb :P
Ik ook niet, maar weet wel dat er iets suiker bij moest :P

[ Bericht 61% gewijzigd door BYM op 29-08-2016 20:21:17 ]
Attentie, dames en heren, jongens en meisjes, broeders en zusters, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, artsen en zusters, buren en collega ' s, studenten en afgestudeerden. Ik heb echt niets te zeggen. Bedankt voor je aandacht.
  maandag 29 augustus 2016 @ 12:18:34 #3
222754 Dagoduck
Muziekliefhebber
pi_164935486
Waarom zit dit topic niet in de reeks 8)7
tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! - QotSA || Den Helder || AZ
pi_164935994
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
6s.gif Op maandag 29 augustus 2016 12:18 schreef Dagoduck het volgende:
Waarom zit dit topic niet in de reeks 8)7
Omdat topic #21 = slotje, en dit is topic #22 ? :?
Attentie, dames en heren, jongens en meisjes, broeders en zusters, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, artsen en zusters, buren en collega ' s, studenten en afgestudeerden. Ik heb echt niets te zeggen. Bedankt voor je aandacht.
  maandag 29 augustus 2016 @ 12:43:45 #5
222754 Dagoduck
Muziekliefhebber
pi_164936025
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2016 12:42 schreef BYM het volgende:

[..]

Omdat topic #21 = slotje, en dit is topic #22 ? :?
Ja, en als je dan op 'open nieuw deel' klikt op de laatste pagina komt ie normaal gesproken automatisch in de reeks: Topicreeks: [pizza] zelf pizza maken voor beginner?
tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! - QotSA || Den Helder || AZ
pi_164937104
quote:
6s.gif Op maandag 29 augustus 2016 12:43 schreef Dagoduck het volgende:

[..]

Ja, en als je dan op 'open nieuw deel' klikt op de laatste pagina komt ie normaal gesproken automatisch in de reeks: Topicreeks: [pizza] zelf pizza maken voor beginner?
Ja, en ik suf me zoek maar zie die hele knop nergens :?
Attentie, dames en heren, jongens en meisjes, broeders en zusters, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, artsen en zusters, buren en collega ' s, studenten en afgestudeerden. Ik heb echt niets te zeggen. Bedankt voor je aandacht.
pi_164937202
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2016 13:31 schreef BYM het volgende:

[..]

Ja, en ik suf me zoek maar zie die hele knop nergens :?
Of moet je de laatste zijn die het licht uitdoet en mag je alleen als laatste het licht aandoen in een nieuwe? Heb flink wat tijd zitten in editten hiervan ;( , nog niet eerder een reeks verlengd :{


ksieniks.jpg
Attentie, dames en heren, jongens en meisjes, broeders en zusters, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, artsen en zusters, buren en collega ' s, studenten en afgestudeerden. Ik heb echt niets te zeggen. Bedankt voor je aandacht.
  maandag 29 augustus 2016 @ 14:01:43 #8
222754 Dagoduck
Muziekliefhebber
pi_164937787
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2016 13:35 schreef BYM het volgende:

[..]

Of moet je de laatste zijn die het licht uitdoet en mag je alleen als laatste het licht aandoen in een nieuwe? Heb flink wat tijd zitten in editten hiervan ;( , nog niet eerder een reeks verlengd :{

[ afbeelding ]
Ik zie die knop ook niet, weet ook niet precies hoe dat zit. Hier zit ie bijvoorbeeld wel:
15d0e04dea1b4d8105f33c31875f03a8.png

Vraag anders hier even of ze hem reeksen ;)

CUL / [FB] Voor alle opmerkingen, tips en klachten!
tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! - QotSA || Den Helder || AZ
pi_164940727
Nou een beetje rommelige start van deel 22, sorry daarvoor, maar hij zit nu in de reeks :P
Attentie, dames en heren, jongens en meisjes, broeders en zusters, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, artsen en zusters, buren en collega ' s, studenten en afgestudeerden. Ik heb echt niets te zeggen. Bedankt voor je aandacht.
pi_164944744
In de vorige topicreeks is Roccbox pizzaoven kort ter sprake gekomen. Dit weekend zijn de eerste ovens geleverd. Dit filmpje geeft goed de capaciteit weer van de oven.

Ik ben om denk ik! Jammer van de levertijd van zo'n 16weken.

  maandag 29 augustus 2016 @ 20:21:43 #11
20468 BYM
Ohjáhjoh?
pi_164947602
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2016 18:41 schreef Martijn1P het volgende:
In de vorige topicreeks is Roccbox pizzaoven kort ter sprake gekomen. Dit weekend zijn de eerste ovens geleverd. Dit filmpje geeft goed de capaciteit weer van de oven.

Ik ben om denk ik! Jammer van de levertijd van zo'n 16weken.

Ziet er ook goed uit ja :Y
Attentie, dames en heren, jongens en meisjes, broeders en zusters, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, artsen en zusters, buren en collega ' s, studenten en afgestudeerden. Ik heb echt niets te zeggen. Bedankt voor je aandacht.
  dinsdag 30 augustus 2016 @ 19:57:34 #12
194233 Friday12
Gaaaaaaaaaaap!
pi_164970504
Wat is ook alweer zo'n goed pizza oventje. Ik heb hey in het vorig topic zien staan alleen kan ik het niet vinden.

Wel eentje die nog verkrijgbaar is.
  dinsdag 30 augustus 2016 @ 21:13:53 #13
20468 BYM
Ohjáhjoh?
pi_164972911
Meeste Bestron's doen het wel goed, alleen de 9016 is dus niet nieuw meer te koop, tenzij je net als ik strontmazzel hebt en er eentje nieuw in doos op MP aantreft. Je moet kijken naar de temperaturen die de oven kan halen.

Overigens staat er ook e.e.a. in de OP.
Attentie, dames en heren, jongens en meisjes, broeders en zusters, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, artsen en zusters, buren en collega ' s, studenten en afgestudeerden. Ik heb echt niets te zeggen. Bedankt voor je aandacht.
  dinsdag 30 augustus 2016 @ 21:39:08 #14
20468 BYM
Ohjáhjoh?
pi_164974157
Of deze ... http://link.marktplaats.nl/m1079661895 , een G3 Ferrari
Attentie, dames en heren, jongens en meisjes, broeders en zusters, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, artsen en zusters, buren en collega ' s, studenten en afgestudeerden. Ik heb echt niets te zeggen. Bedankt voor je aandacht.
  vrijdag 2 september 2016 @ 17:47:31 #15
194233 Friday12
Gaaaaaaaaaaap!
pi_165039494
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2016 21:13 schreef BYM het volgende:
Meeste Bestron's doen het wel goed, alleen de 9016 is dus niet nieuw meer te koop, tenzij je net als ik strontmazzel hebt en er eentje nieuw in doos op MP aantreft. Je moet kijken naar de temperaturen die de oven kan halen.

Overigens staat er ook e.e.a. in de OP.
Toch de bestron _O-

Thanks ik ga even rondkijken
  maandag 5 september 2016 @ 15:34:09 #16
20468 BYM
Ohjáhjoh?
pi_165104707
quote:
6s.gif Op vrijdag 2 september 2016 17:47 schreef Friday12 het volgende:

[..]

Toch de bestron _O-

Thanks ik ga even rondkijken
Ja nou ja ik ben geen kenner ofzo, maar liep toevallig tegen die 9016 aan en heb gelijk besloten ;)
Maar wat ik lees in de vorige topicsreeks is dat je temperatuur zo hoog mogelijk moet om een lekker dichtgeschroeie bodem te krijgen, let daarop zou ik zeggen. En houdt marktplaats in de gaten ;)
Attentie, dames en heren, jongens en meisjes, broeders en zusters, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, artsen en zusters, buren en collega ' s, studenten en afgestudeerden. Ik heb echt niets te zeggen. Bedankt voor je aandacht.
pi_165282592
Mijn oven inmiddels besteld op Amazon.it ben benieuwd (g3 Ferrari)
pi_165335403
quote:
1s.gif Op maandag 12 september 2016 22:51 schreef mytec het volgende:
Mijn oven inmiddels besteld op Amazon.it ben benieuwd (g3 Ferrari)
Mooiiii! Die worden meen ik ook 450 graden C dus moet goed komen ...
Ik heb bij mijn DL9016 inmiddels 510 graden celcius gezien, dus volgas is niet altijd de beste stand bij mij :D Voor opwarmen wel _O- >:)
Attentie, dames en heren, jongens en meisjes, broeders en zusters, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, artsen en zusters, buren en collega ' s, studenten en afgestudeerden. Ik heb echt niets te zeggen. Bedankt voor je aandacht.
pi_165337515
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2016 18:41 schreef Martijn1P het volgende:
In de vorige topicreeks is Roccbox pizzaoven kort ter sprake gekomen. Dit weekend zijn de eerste ovens geleverd. Dit filmpje geeft goed de capaciteit weer van de oven.

Ik ben om denk ik! Jammer van de levertijd van zo'n 16weken.

Voor die prijs kocht ik een Uuni 2s :@
pi_165343173
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2016 11:55 schreef BYM het volgende:
Mijn laatste creatie van gisteravond ....
[ afbeelding ]

Vrouwlief had ipvtomatensaus sambal erop gesmeerd en nog wat andere indonesische dingen, m'n kameraad wilde ham kaas en rucola, en moederlief wilde salama kaas en ananas ...

Allemaal waren ze stomverbaasd over de kwaliteit ervan *)

Ik doe ook altijd sambal door de tomaat, anders vind ik het te zoet. Heb mijn lief ook al aan de sambal gekregen :)
Frankly, my dear, I don't give a damn.
pi_165344299
quote:
0s.gif Op donderdag 15 september 2016 12:21 schreef FranticDJ het volgende:

[..]

Voor die prijs kocht ik een Uuni 2s :@
Goed om te zien dat er steeds meer aanbieders komen, zal de prijs ook drukken in de loop van de tijd..
pi_165347667
Tip voor eigenaren van een 90cm oven en meerd dan 2 personen in huis: Lidl pizzastenen.

Ze passen precies in een 90cm oven, je bakt met gemak twee flinke pizzas voor twee volwassenen en twee kinderen ruim voldoende. Extra handig is dat ze komen met een aluminium plaatje met anti-aanbaklaag. Dus geen gedoe met de pizza netjes op de steen krijgen (en toch een knapperige bodem)

Overigens is een van mijn favoriete toppings:
- Parmaham, groene asperge, parmezaanse kaas en mozzarella. En dan als de pizza bijna gaar is en ei breken in een glas en dat er netjes in het midden opgieten. Heel even garen en voila: pizza asperge met ham en ei. Als je wilt is dat eigeel dan nog 'runny' maar wel warm. Heerlijk.
Whatever...
  zondag 18 september 2016 @ 21:15:23 #23
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_165414995
quote:
0s.gif Op donderdag 15 september 2016 12:21 schreef FranticDJ het volgende:

[..]

Voor die prijs kocht ik een Uuni 2s :@
Ik snap dat je voor het prijsverschil een hoop pellets kan kopen. Maar dat vind ik wel een nadeel van de Uuni 2s.

Wat ik mooi vind van de roccbox is dat hij op gas en hout kan en dat er een steen in ligt ipv alleen metaal.
Drop you like a ill, bad habit
pi_165416703
Uuni 2s heeft ook steen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_165417136
quote:
0s.gif Op zondag 18 september 2016 21:15 schreef pmponer het volgende:

[..]

Ik snap dat je voor het prijsverschil een hoop pellets kan kopen. Maar dat vind ik wel een nadeel van de Uuni 2s.

Wat ik mooi vind van de roccbox is dat hij op gas en hout kan en dat er een steen in ligt ipv alleen metaal.
Bij een Uuni 2s ligt de pizza op een steen zoals djkoelkast zegt.
  zondag 18 september 2016 @ 22:23:16 #26
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_165417416
I stand corrected.

Ik kon het zo snel niet zien op het youtube filmpje.
Ik zag ook wel wat in de Uuni 2 maar ik durf niet goed op mijn pelletkachel hout pellets te stoken
Drop you like a ill, bad habit
pi_165433257
Roccbox is naar mijn mening de eerste oven waar echt over het design is nagedacht, en waar de oven voor voldoende 'bovenhitte' zorgt voor een napolitain pizza.
pi_165437153
quote:
0s.gif Op zondag 18 september 2016 22:23 schreef pmponer het volgende:
I stand corrected.

Ik kon het zo snel niet zien op het youtube filmpje.
Ik zag ook wel wat in de Uuni 2 maar ik durf niet goed op mijn pelletkachel hout pellets te stoken
Als je bv volledig eiken pellets hebt ofzo, waarom niet? Pellets zijn volledig geperst, komt geen lijm ofzo aan te pas.
pi_165440168
IMG_20160918_192723_zpsbyp8ntkg.jpg Mijn eerste pizza uit de G3, ik moet zeggen smaakte lang niet slecht. De pizza mag nog wel iets bruiner, echter kon hij er ook niet langer in omdat het dan ging branden. In het boekje staat trouwens eerst met tomaat de oven in en dan pas mozzarella en andere dingen er bij op doen na een aantal minuten.

Van de 4 pizza's was er helaas eentje waarvan het deeg niet goed gerezen was, dat merkte je aan het maken van de bodem maar ook aan de smaak.
  dinsdag 20 september 2016 @ 18:56:31 #30
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_165455731
quote:
0s.gif Op maandag 19 september 2016 21:02 schreef FranticDJ het volgende:

[..]

Als je bv volledig eiken pellets hebt ofzo, waarom niet? Pellets zijn volledig geperst, komt geen lijm ofzo aan te pas.
Ja ik weet eigenlijk niet wat voor pellets het zijn, plospan volgens mij. Ik koop altijd een bigbag van 600 kg en heb dus niet een "ingredientenlijst"
Drop you like a ill, bad habit
pi_165464609
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 september 2016 18:56 schreef pmponer het volgende:

[..]

Ja ik weet eigenlijk niet wat voor pellets het zijn, plospan volgens mij. Ik koop altijd een bigbag van 600 kg en heb dus niet een "ingredientenlijst"
Zou je bij je leverancier moeten op vragen. Van elk goed moet er een MSDS beschikbaar zijn.
pi_165487998
quote:
0s.gif Op zondag 18 september 2016 22:23 schreef pmponer het volgende:
I stand corrected.

Ik kon het zo snel niet zien op het youtube filmpje.
Ik zag ook wel wat in de Uuni 2 maar ik durf niet goed op mijn pelletkachel hout pellets te stoken
2 is zonder steen
2s (stone) is met steen ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  vrijdag 23 september 2016 @ 08:07:04 #33
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_165508028
ah ok, ik vind dat op gas mogelijkheid van de roccbox ook wel handig moeten zeggen.
Maar goed onze bestron doet het nog steeds na al die jaren.

Al zoek ik eigenlijk ook wel een (mobiele) oplossing die ik binnen (in de garage) kan gebruiken

[ Bericht 26% gewijzigd door pmponer op 23-09-2016 08:31:06 ]
Drop you like a ill, bad habit
  vrijdag 30 september 2016 @ 19:49:00 #34
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_165674927
zo, het modelleren ging niet zo goed
maar de smaak was prima

2gukxzq.jpg

tomaat, mozzarella, aubergine, courgette, italiaanse worst, basilicum.
Drop you like a ill, bad habit
  zaterdag 29 oktober 2016 @ 11:43:33 #35
126005 Tumble
Ik val en sta weer op
pi_166279650
Ik heb hier nog een Ferrari G3 model 10032 staan (die met de dubbele pizzasteen) Hooguit 10 x pizza mee gemaakt geheel compleet in doos Iemand interesse ?
Life never gets darker then midnight
pi_166282713
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2016 11:43 schreef Tumble het volgende:
Ik heb hier nog een Ferrari G3 model 10032 staan (die met de dubbele pizzasteen) Hooguit 10 x pizza mee gemaakt geheel compleet in doos Iemand interesse ?
Wat moet zo'n apparaat kosten? (misschien interesse ;) )
  dinsdag 1 november 2016 @ 11:31:58 #37
20468 BYM
Ohjáhjoh?
pi_166343191
Soms zijn er van die momenten dat je jezelf afvraagt ... schiet ik niet weer eens door met mn nieuwe hobby :')

7580fp.jpg

Maar goed het was een aanbieding, dus ik heb hem maar gekocht ....
Hij kan 2,2kilo bloem verwerken per keer ...
Alle losse delen zijn RVS (is de professional uitvoering)

Deze week voor het eerst gebruiken ... ben benieuwd :P
Attentie, dames en heren, jongens en meisjes, broeders en zusters, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, artsen en zusters, buren en collega ' s, studenten en afgestudeerden. Ik heb echt niets te zeggen. Bedankt voor je aandacht.
  dinsdag 1 november 2016 @ 13:48:23 #38
315338 akira02
o happy day.
pi_166345718
Ik heb nu al een paar keer pizza's gemaakt maar ik vraag me toch nog af of zout in je deeg nodig is? suiker versterkt de groei van het gist maar zout maakt de gistcellen juist weer kapot.Wat is jullie mening?

Het andere probleem dat ik nog heb is dat bij het voorbakken op de steen (1 a 3 minuten), het deeg enorm rijst en een soort bol wordt waar lucht in zit. Enig idee hoe dit te voorkomen?
sleep-eat-drink-sleep
pi_166373934
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 november 2016 13:48 schreef akira02 het volgende:
Ik heb nu al een paar keer pizza's gemaakt maar ik vraag me toch nog af of zout in je deeg nodig is? suiker versterkt de groei van het gist maar zout maakt de gistcellen juist weer kapot.Wat is jullie mening?

Het andere probleem dat ik nog heb is dat bij het voorbakken op de steen (1 a 3 minuten), het deeg enorm rijst en een soort bol wordt waar lucht in zit. Enig idee hoe dit te voorkomen?
Je kunt de tomatensaus erop doen.

Om eerlijk te zijn, ik denk niet dat voorbakken echt nodig is. Ik had een alfredo, het "nieuwe" model die begrensd is. Altijd problemen met ongelijke warmte verdeling, rijzende pizzaranden die tegen het verwarmingselement komen.

Toen die stuk ging, heb ik het uit arren moede maar eens geprobeerd in mijn gewone oven, die maar tot 250 graden kan. Maar wel ruimschoots voorverwarmen, alleen bovenwarmte, en het rek met de pizzasteen op de hoogste positie, hooguit 4 a 5 cm afstand.

Mijn pizza is nu in 4 minuten perfect klaar, en veel egaler. Dan zet ik de oven uit en laat de pizza er nog 5 min in om de bodem krokant te laten worden.
  Moderator woensdag 2 november 2016 @ 21:56:01 #40
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_166379543
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 november 2016 11:31 schreef BYM het volgende:
Soms zijn er van die momenten dat je jezelf afvraagt ... schiet ik niet weer eens door met mn nieuwe hobby :')

[ afbeelding ]

Maar goed het was een aanbieding, dus ik heb hem maar gekocht ....
Hij kan 2,2kilo bloem verwerken per keer ...
Alle losse delen zijn RVS (is de professional uitvoering)

Deze week voor het eerst gebruiken ... ben benieuwd :P
Tering, das ook direct de überbazenkingsize uitvoering :D

Maar goed, zo ben ik ook bij het idee van een KitchenAid (Artisan) gekomen... Ik zat wat pizzadeeg te draaien met de handen, beetje klagen... Is zo'n KA niet wat voor jou zegt m'n ma... Paar dagen later smijt je vijf bankies over de toonbank :+

Ik denk trouwens dat ie 2,2kg totaal kan verwerken, niet 2,2kg bloem + 1,3L water :)
lebt denn der alte Holzmichl noch?
  Moderator woensdag 2 november 2016 @ 22:10:46 #41
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_166380035
Een plaatje van een vrij recent baksel...

IMG_20161001_184946203_zps1ljhjwzb.jpg
lebt denn der alte Holzmichl noch?
  donderdag 3 november 2016 @ 11:38:04 #42
20468 BYM
Ohjáhjoh?
pi_166388073
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2016 21:56 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Tering, das ook direct de überbazenkingsize uitvoering :D

Maar goed, zo ben ik ook bij het idee van een KitchenAid (Artisan) gekomen... Ik zat wat pizzadeeg te draaien met de handen, beetje klagen... Is zo'n KA niet wat voor jou zegt m'n ma... Paar dagen later smijt je vijf bankies over de toonbank :+

Ik denk trouwens dat ie 2,2kg totaal kan verwerken, niet 2,2kg bloem + 1,3L water :)
:D

Ja is een beste machine ja >:)
Gebruiksaanwijzing zegt 2,2KG bloem. Inhoud is 6,9 liter.
Dat dat laatste best veel is merkte ik toen ik pannekoekenbeslag ging maken .... er lag een heel dun bodempje in :+ en dat was eigenlijk al te veel ... maar rondmengen ho maar :+
Maar meer dan 1KG bloem doe ik er denk ik toch niet in, kan het niet kwijt namelijk.

En voor deeg kneden gaat dat wel goed komen, ik ga hem vanavond voor het eerst gebruiken voor deeg, ben benieuwd :)

Ziet er goed uit je ham-ui pzza ... beetje onrond alleen :o
Zal zo eens wat foto's opdiepen van mijn laatste creaties ...
Attentie, dames en heren, jongens en meisjes, broeders en zusters, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, artsen en zusters, buren en collega ' s, studenten en afgestudeerden. Ik heb echt niets te zeggen. Bedankt voor je aandacht.
  Moderator donderdag 3 november 2016 @ 11:49:01 #43
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_166388220
quote:
0s.gif Op donderdag 3 november 2016 11:38 schreef BYM het volgende:

[..]

:D

Ja is een beste machine ja >:)
Gebruiksaanwijzing zegt 2,2KG bloem. Inhoud is 6,9 liter.
Dat dat laatste best veel is merkte ik toen ik pannekoekenbeslag ging maken .... er lag een heel dun bodempje in :+ en dat was eigenlijk al te veel ... maar rondmengen ho maar :+
Maar meer dan 1KG bloem doe ik er denk ik toch niet in, kan het niet kwijt namelijk.
Oh oke, zal wel dan. De Artisan gaat 4,nogwat liter in dacht ik en kan max. 1kg mixen. Voor oliebollen wordt dat hem niet dus, dat gaat per kg bloem bij mij, ruim 2kg in totaal dus.

Voor de Artisan heb je trouwens een 'flexroerder' die aan een kant een rubberen zijkant heeft die de zijkanten goed meeneemt.

quote:
En voor deeg kneden gaat dat wel goed komen, ik ga hem vanavond voor het eerst gebruiken voor deeg, ben benieuwd :)

Ziet er goed uit je ham-ui pzza ... beetje onrond alleen :o
Zal zo eens wat foto's opdiepen van mijn laatste creaties ...
Gaat vast komen, we wachten de foto's af van de resultaten ;)
Mijn pizza's zijn inderdaad nooit echt rond, is omdat ik een deegroller gebruik... Met de handen lukt mij niet :@
lebt denn der alte Holzmichl noch?
  donderdag 3 november 2016 @ 12:19:22 #44
20468 BYM
Ohjáhjoh?
pi_166388860
quote:
14s.gif Op donderdag 3 november 2016 11:49 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Oh oke, zal wel dan. De Artisan gaat 4,nogwat liter in dacht ik en kan max. 1kg mixen. Voor oliebollen wordt dat hem niet dus, dat gaat per kg bloem bij mij, ruim 2kg in totaal dus.

Voor de Artisan heb je trouwens een 'flexroerder' die aan een kant een rubberen zijkant heeft die de zijkanten goed meeneemt.

[..]

Gaat vast komen, we wachten de foto's af van de resultaten ;)
Mijn pizza's zijn inderdaad nooit echt rond, is omdat ik een deegroller gebruik... Met de handen lukt mij niet :@
Wordt morgen nieuwe foto's maken vrees ik, ik had ze alweer verwijderd :{

Overigens, ik gebruik ook deegroller, maar let erop dat ik steeds mn deeg een stukje draai na iedere rol eroverheen. Ohw en een veelgemaakte fout is dat men snel heen en weer rolt ... FOUT!
Lange halen in een keer eroverheen maken, anders krijg je kuilen in je deeg ...

Ja klopt die flexroerder kan je er bij die van mij als accesoire bijkopen, maar wacht ik nog ff mee ... dit was 6 bankjes ;)
Attentie, dames en heren, jongens en meisjes, broeders en zusters, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, artsen en zusters, buren en collega ' s, studenten en afgestudeerden. Ik heb echt niets te zeggen. Bedankt voor je aandacht.
pi_166436344
Mooie aankoop BYM! Gaaf! Heb zelf een Kenwood Kmix, maar wel met een spiraalhaak (Ebay) net zoals die op jouw foto! Bij de originele haak bleef het deeg omhoog kruipen, niet fijn!

Mbt pizza's met de hand vormen en rond krijgen is echt een kwestie van doen. Op een gegeven moment krijg je er handigheid in.
  zondag 6 november 2016 @ 02:46:12 #46
20468 BYM
Ohjáhjoh?
pi_166446163
quote:
14s.gif Op donderdag 3 november 2016 11:49 schreef derLudolf het volgende:
Gaat vast komen, we wachten de foto's af van de resultaten ;)
U vraagt wij draaien ......

Dit was mijn dubbele kaas met salami vrijdagavond.

m1.jpg

Vrouwlief d'r ui-sambal-kaas-pestorosso vd Lidl

n3.jpg

En zaterdagavond hadden we nog deeg over, wat veel langer gerezen heeft.
Was echt nog lekkerder!

Mijn donner pizza, met vlees van Leeman, van Woustraat 164 Amsterdam:

m2.jpg

En hier met ijsbergsla, rauwe ui, knoflooksaus en sambal (probeersel, smaakte op zich wel lekker)

m3.jpg

Vrouwlief dr sambal-spek-kaas-ui pizza

n1.jpg

n2.jpg

En mn kameraadje veegderand zn vleespizza met rucola. en eigenwijs moestie ff met het deeg spelen ... leluk!

v1.jpg

quote:
0s.gif Op zaterdag 5 november 2016 19:45 schreef Martijn1P het volgende:
Mooie aankoop BYM! Gaaf! Heb zelf een Kenwood Kmix, maar wel met een spiraalhaak (Ebay) net zoals die op jouw foto! Bij de originele haak bleef het deeg omhoog kruipen, niet fijn!

Mbt pizza's met de hand vormen en rond krijgen is echt een kwestie van doen. Op een gegeven moment krijg je er handigheid in.
Ja dank je, we zijn er zelf ook heel blij mee.
In notime was al het bloemmengsel omgetoverd tot een mooie bal deeg, ideaal !

Heb vanavond een handigheidje ontdekt waarmee je de deegroller (bijna) niet nodig hebt.
Zal er volgende keer een filmpje van maken en hier delen.
Attentie, dames en heren, jongens en meisjes, broeders en zusters, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, artsen en zusters, buren en collega ' s, studenten en afgestudeerden. Ik heb echt niets te zeggen. Bedankt voor je aandacht.
  maandag 7 november 2016 @ 17:12:54 #47
315338 akira02
o happy day.
pi_166479722
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2016 18:34 schreef kuifje_fok het volgende:

[..]

Je kunt de tomatensaus erop doen.

Om eerlijk te zijn, ik denk niet dat voorbakken echt nodig is. Ik had een alfredo, het "nieuwe" model die begrensd is. Altijd problemen met ongelijke warmte verdeling, rijzende pizzaranden die tegen het verwarmingselement komen.

Toen die stuk ging, heb ik het uit arren moede maar eens geprobeerd in mijn gewone oven, die maar tot 250 graden kan. Maar wel ruimschoots voorverwarmen, alleen bovenwarmte, en het rek met de pizzasteen op de hoogste positie, hooguit 4 a 5 cm afstand.

Mijn pizza is nu in 4 minuten perfect klaar, en veel egaler. Dan zet ik de oven uit en laat de pizza er nog 5 min in om de bodem krokant te laten worden.
Aha inderdaad, de saus er al op doen. Ik las ergens anders dat iemand kikkererwten erop deed. Dat 5 minuten laten staan ga ik ook eens proberen.
sleep-eat-drink-sleep
pi_166507265
Ik ga vanavond m'n eerste eigengemaakte pizza maken, nog wel met een al bestaande pizzabodem. Tomatensaus erop, daarna ham, spek, paprika en kaasvlokken. Daarna rucola erop met wat geroosterde pijnboompitten, ben benieuwd.
Children of the night. What music they make.
  vrijdag 11 november 2016 @ 22:48:45 #49
20468 BYM
Ohjáhjoh?
pi_166594242
Ik zou nog een voorbeeldje geven van hoe ik mn deeg tot pizza bodem omtover ...
Vond toevallig dit filmpje van de week en deel hem maar even met jullie ^O^



p.s. ... ik had het volume uitgezet :+

[ Bericht 8% gewijzigd door BYM op 11-11-2016 22:55:06 ]
Attentie, dames en heren, jongens en meisjes, broeders en zusters, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, artsen en zusters, buren en collega ' s, studenten en afgestudeerden. Ik heb echt niets te zeggen. Bedankt voor je aandacht.
pi_166606252
Recentelijk na een lange tijd weer eens een pizza gemaakt!

image.jpg
Was weer goed te eten!

[ Bericht 19% gewijzigd door Bonzi_Buddy op 12-11-2016 15:36:02 ]
  zaterdag 12 november 2016 @ 17:46:52 #51
20468 BYM
Ohjáhjoh?
pi_166608981
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 november 2016 15:29 schreef Bonzi_Buddy het volgende:
Recentelijk na een lange tijd weer eens een pizza gemaakt!

[ afbeelding ]
Was weer goed te eten!
Ziet er smakelijk uit!
Wij gaan ook zo weer wat maken, eet het nu een keer in de week zo onderhand :+
Attentie, dames en heren, jongens en meisjes, broeders en zusters, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, artsen en zusters, buren en collega ' s, studenten en afgestudeerden. Ik heb echt niets te zeggen. Bedankt voor je aandacht.
pi_166612353
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 november 2016 17:46 schreef BYM het volgende:

[..]

Ziet er smakelijk uit!
Wij gaan ook zo weer wat maken, eet het nu een keer in de week zo onderhand :+
Ik heb lange tijd wel twee keer per week pizza gemaakt :D Als je er eenmaal handigheid in hebt, dan is het niet moeilijk om te maken, en erg lekker, en ook nog eens behoorlijk goedkoop!
Echter krijg je wel wat weinig groentes binnen, dus te vaak is ook niet goed.

En hebben ze gesmaakt?
pi_166799668
Ik ga deze week deeg maken voor 7 personen waarbij we zo'n mini-pizza oven (Emerio Pizzarette) gebruiken. Ik gebruik altijd het recept van de PDF van MaximusTG.

Alleen worden dit kleine pizza's, en het is niet praktisch om 30 bolletjes in bakjes te stoppen.

Hoe kan ik dit het makkelijkste doen?
  maandag 21 november 2016 @ 13:37:00 #54
194233 Friday12
Gaaaaaaaaaaap!
pi_166799823
quote:
0s.gif Op maandag 21 november 2016 13:28 schreef Lamar1989 het volgende:
Ik ga deze week deeg maken voor 7 personen waarbij we zo'n mini-pizza oven (Emerio Pizzarette) gebruiken. Ik gebruik altijd het recept van de PDF van MaximusTG.

Alleen worden dit kleine pizza's, en het is niet praktisch om 30 bolletjes in bakjes te stoppen.

Hoe kan ik dit het makkelijkste doen?
Bakplaat > bolletjes insmeren met wat olie > plastic erover?
pi_166800404
Ik maak dan nooit bolletjes vooraf, gewoon in een hoge plastic maatbeker doen (of meerdere) en zo in de koelkast laten rijzen, bolletjes maken vlak voor je ze gaat gebruiken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_166800670
quote:
1s.gif Op maandag 21 november 2016 13:37 schreef Friday12 het volgende:

[..]

Bakplaat > bolletjes insmeren met wat olie > plastic erover?
Daar zat ik ook aan te denken, alleen had ik niet aan de olie gedacht!

quote:
0s.gif Op maandag 21 november 2016 14:04 schreef djkoelkast het volgende:
Ik maak dan nooit bolletjes vooraf, gewoon in een hoge plastic maatbeker doen (of meerdere) en zo in de koelkast laten rijzen, bolletjes maken vlak voor je ze gaat gebruiken.
Ik heb dat wel eens gedaan, alleen had ik het gevoel dat ik door het opbollen de luchtigheid verloor in het deeg.
pi_166800725
quote:
0s.gif Op maandag 21 november 2016 14:17 schreef Lamar1989 het volgende:

[..]

Daar zat ik ook aan te denken, alleen had ik niet aan de olie gedacht!

[..]

Ik heb dat wel eens gedaan, alleen had ik het gevoel dat ik door het opbollen de luchtigheid verloor in het deeg.
Nooit last van gehad, gewoon een half uurtje voor je begint bolletjes maken en die bolletjes door de mensen zelf laten vormen in bodempjes. Zo heb ik het al meerdere keren gedaan en altijd luchtig, knapperig en lekker.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_166821367
Ik gebruik van die platte plastic opbergboxen van de blokker/ikea. Beetje bloem erin, bollen erin en de deksel erop. Werkt prima en zijn ook prima stapelbaar.
pi_166981309
na bestuderen van dit prachtige topic
heb ik op mp een ouwe bestron alfredo 9016 gevonden en gekocht .
ik hoop dat ik em donderdag ontvang en dat ie het ook nog doet .
heb em inclusief verzending voor 25 euro aangeschaft .

voorheen bakte ik mn homemade pizza s altijd in mn smeg elektrische oven op 250 graden .
op zich best lekker .
wij zijn een beetje van de pizza hawaii shoarma met ananas en asperges .
maar dan is het problematisch om de bodem helemaal gaar te krijgen .
ik hoop dat ze in de alfredo wel gaar worden .

[ Bericht 5% gewijzigd door cullare op 29-11-2016 22:19:00 ]
pi_166984665
Welke bloem kan ik eigenlijk het beste gebruiken?
Deze?
21491_1.jpg
pi_166985659
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2016 19:38 schreef Stansfield het volgende:
Welke bloem kan ik eigenlijk het beste gebruiken?
Deze?
Nee, dat is griesmeel van harde tarwe (dubbel gemalen, dus heel fijn). Is een mooie bloem voor verse pasta.

Ga eens op zoek naar een bloem met een hoog gluten/ eiwit gehalte (11- 12%). Zeker geschikt voor het bakken in een thuisoven.
pi_167027553
de alfredo is vandaag binnen gekomen .
onder en bovenwarmte is prima .
het hele aparaat ziet er 100 % okee uit .
alleen bij opwarmen op stand 1 vliegt na 5 minuten de aardlekschakelaar op tilt .
iemand een idee hoe dit kan ??
  Moderator donderdag 1 december 2016 @ 22:04:58 #63
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167034203
quote:
0s.gif Op donderdag 1 december 2016 18:42 schreef cullare het volgende:
de alfredo is vandaag binnen gekomen .
onder en bovenwarmte is prima .
het hele aparaat ziet er 100 % okee uit .
alleen bij opwarmen op stand 1 vliegt na 5 minuten de aardlekschakelaar op tilt .
iemand een idee hoe dit kan ??
Wat zit er nog meer op die groep?
lebt denn der alte Holzmichl noch?
pi_167034898
quote:
0s.gif Op donderdag 1 december 2016 18:42 schreef cullare het volgende:
de alfredo is vandaag binnen gekomen .
onder en bovenwarmte is prima .
het hele aparaat ziet er 100 % okee uit .
alleen bij opwarmen op stand 1 vliegt na 5 minuten de aardlekschakelaar op tilt .
iemand een idee hoe dit kan ??
Dat had ik ook met mijn oude alfredo. Ik heb de thermostaat toen half gesloopt. Nu stopt ie niet meer met verhitten maar de stoppen vliegen er ook niet uit.. :P
pi_167039936
ik heb de alfredo op alle groepen getest en de aardlek klapt op alles er uit .
ik zal de alfredo zo meteen es uit elkaar halen kijken of ik wat afwijkends kan vinden .


uur later

alles weggehaald termostaat en draaiknop .
na 5 minuten weer aardlek er uit
raar !

[ Bericht 27% gewijzigd door cullare op 02-12-2016 09:08:34 ]
pi_167051868
Ik kan je niet helpen. Hier geen last van!

Morgen pizza :)!
pi_167060357
nadat ik de bedrading naar het thermostaatlampje heb verwijderd en afgedopd is ie eindelijk bedrijfsklaar .
heb er een pizza hawai op gebakken van een snel gistdeegje .
het gat waar eerst de draaiknop zat komt nu een kegel stoom uit tijdens het bakken .
voor een eerste pizza is ie goed gelukt .
maar wat een verschil met een pizza uit een smeg oven .
dit word een stuk heter en ook veel lekkerder :P .
volgende sessie maak ik er fotoos van .
pi_167061017
Ik zou de pizzagoden hier graag om advies vragen.

Sinds een paar weken heb ik een Ferrari G3 (besteld via amazon.it) die ik inmiddels een paar keer gebruikt heb met het eerste deeg uit de OP. Deeg is goed handelbaar en de onderkant wordt perfect. Ook kleurt/bruint het beleg prima. Ik heb het echter nog niet voor elkaar gekregen om de bovenkant van de korst mooi bruin te krijgen, deze blijft naar mijn idee te wit.

Ik bak de pizza's als volgt: voorverwarmen op standje 2,5, dan draai ik 'm omhoog naar 3 en zet de deksel open. Als het element weer roodgloeiend is gaat de pizza op de steen en de deksel dicht. Tijdens het bakken doe ik meestal nog 1 of 2x de deksel snel open om de stoom uit het oventje te laten.

Heeft iemand de gouden tip om de korsten mooi bruin te krijgen?
pi_167079602
Hoewel zo'n Ferrari/ Bestron een beter resultaat geeft dan een normale elektrische oven, is de bovenwarmte wel een probleem bij deze oventjes ja. Als je de klep opent gaat alle hitte verloren, dus bak je enkel nog op stralingswarmte. Deze warmte concentreert zich met name in het midden van de steen ipv aan de rand. Met enkele tweaks en technieken kun je t verbeteren:

- Niet te hoge Hydratatie (60% is prima)
- Niet te veel deeg per pizza (200gram is perfect in Bestron)
- Niet te veel toppings
- Lange rijs in de koelkast (3dagen) zorgt voor een betere korst

- Klep van het apparaat zo weinig mogelijk openen. Op de Bestron kun je aan 1 kant van de steen de hendel verwijderen, zodat je met de deksel dicht de steen kan draaien
- Door een aluminum taartvorm in de deksel te monteren weerkaatst de hitte naar de randen wat voor een beter resultaat zorgt

Vandaag de bestron 11 minuten laten verwarmen op stand 2,5. Steentemp. is dan zo'n 350graden.
Vervolgens een aluminum taartvorm op de steen gelegd (deksel dicht) en op stand3 enkele minuten laten doorwarmen. Taartvorm zorgt ervoor dat de steentemp. stabiel blijft. Bovenspiraal dient roodgloeiend te zijn en met een F1 pitstop de pizza in de oven schuiven. Gehele baktijd de deksel dicht laten. Baktijd is zo'n 2 minuten.

Zojuist een foto van de korst genomen. Bloem dit keer van de Welkoop (Soezie)

60% hydratatie
0.2% instant gist (3dagen rijs op koelkast temp = 4graden)

IMG_4125.jpg

image.jpg
pi_167097533
Nog 2 pizzastenen (voor in de OP)

Pizzasteen met metalen schep
Pizzasteen met houten schep

Hier vanavond ook weer pizza :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_167104615
10 minuten full power pizza der op 4 minutoos pizza der af .
en lekker !!!
klein handje ouwe rasp
ontbijtspekkie.champignonnetje.
en smikkelen en smullen was 100 gram ciabattadeeg .

gallery_871_195_88387.jpg

gallery_871_411_120873.jpg

laatste was ietsje minder maar niet van smaak .

gallery_871_411_11230.jpg

[ Bericht 25% gewijzigd door cullare op 05-12-2016 04:41:52 ]
  maandag 5 december 2016 @ 16:07:52 #72
20468 BYM
Ohjáhjoh?
pi_167120613
quote:
0s.gif Op zondag 4 december 2016 16:21 schreef djkoelkast het volgende:
Nog 2 pizzastenen (voor in de OP)

Pizzasteen met metalen schep
Pizzasteen met houten schep

Hier vanavond ook weer pizza :D
Ik mag hem niet wijzigen ... dus go your gang ^O^

(zou dan een van mn eigen creaties eigenlijk ook wel in de eervolle vermeldingenlijst toegevoegd willen hebben :@ , zie hieronder :P )

quote:
0s.gif Op zondag 6 november 2016 02:46 schreef BYM het volgende:

[..]

U vraagt wij draaien ......

Dit was mijn dubbele kaas met salami vrijdagavond.

[ afbeelding ]

Mijn donner pizza, met vlees van Leeman, van Woustraat 164 Amsterdam:

[ afbeelding ]

Vrouwlief dr sambal-spek-kaas-ui pizza

[ afbeelding ]

Attentie, dames en heren, jongens en meisjes, broeders en zusters, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, artsen en zusters, buren en collega ' s, studenten en afgestudeerden. Ik heb echt niets te zeggen. Bedankt voor je aandacht.
pi_167140195
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2016 11:55 schreef BYM het volgende:

[..]

Ja, volgens het eerste recept in de OP moet er ook een klein beetje suiker bij ja :P

[..]

Ik ook niet, maar weet wel dat er iets suiker bij moest :P

Suiker is vooral voor de gist, die heeft dan sneller iets te eten. Maar nodig is het zeker niet, want gist kan ook gewoon het meel gebruiken, het gaat alleen ietsje minder snel.
Je eindproduct wordt er niet zoeter op.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_167237834
Lekker Cullare :)

2 minuten in de bestron. Heel luchtige kruim :)

Full_Size_Render.jpg

Full_Size_Render_2.jpg

IMG_5031.jpg
  Moderator zaterdag 10 december 2016 @ 20:36:52 #75
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167240611
IMG_20161210_182030160_zpsitz8djja.jpg
Flammkuchen
lebt denn der alte Holzmichl noch?
pi_167261740
tumblr_oi17jt9aE81u7ry13o2_1280.jpgik heb vandaag een pizza gemaakt met een lidl ciabattabroodmix .
120 gram mix plus 75 gram water .
ook heb ik een halve gram droge gist bijgevoegd .
gekneed tot een glad deegje 3 minuten ongeveer .
toen 2 uur laten rijzen .
het was lastig om de ronde vorm aan het deeg te geven .
afgebakken na 10 minuten full power voorverwarmen van alfredo .
na twee minuten bakken werd de bodem wat donker en heb ik er een roestvrijstalen plaatje onder geschoven om de bovenkant nog een minuut te laten afbakken .
de pizza was heerlijk krokante bodem geen harde rand en helemaal gaar .
is nu de derde keer dat ik pizza maak .
en het begint te leren .


https://68.media.tumblr.c(...)LP1u7ry13o2_1280.jpg

https://68.media.tumblr.c(...)E81u7ry13o4_1280.jpg

tumblr_oi17jt9aE81u7ry13o1_1280.jpg

jammer dat die breadcrumps zo verkolen op deze temperaturen .

[ Bericht 20% gewijzigd door cullare op 11-12-2016 21:04:04 ]
  Moderator zondag 11 december 2016 @ 19:01:22 #77
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167262128
lebt denn der alte Holzmichl noch?
pi_167316675
Cullare leuk dat je er plezier in hebt. Zijn de problemen met je oven opgelost? Heb je de thermostaat verwijderd zodat de oven altijd aan staat? Omdat je geen draaiknop meer hebt..
pi_167358360
2cr4mt5.jpg

Op pizzasteen in de oven gebakken :9
  Moderator vrijdag 16 december 2016 @ 00:02:03 #80
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167361124
quote:
1s.gif Op donderdag 15 december 2016 22:57 schreef Zo-is-dat het volgende:
[ afbeelding ]

Op pizzasteen in de oven gebakken :9
Ziet er goed uit hoor ^O^
lebt denn der alte Holzmichl noch?
pi_167459093
hallo

@martijn 1p
de termostaat inclusief draaiknop en alles is inmiddles verwijderd .
en nu draaid ie goed .
de aardlek vliegt er niet meer uit .
ik heb de bovenspiraal gemod met aluschalen .
inclusief een kleine circel in het midden van de brander .
en dat geeft een gigantische verbetering wat dat betrefd .
ik heb nu gezien dat de steen zichzelf schoonbrand na deze aanpassing .
heb een opwarmtijd van 20 minuten gehanteerd en de pizza was in goed 3 minuten klaar.


pizza margarita
tumblr_oigakmjjEX1u7ry13o1_1280.jpg
in het midden is de pizza nog wat minder gegaard dan de buitenkant .
ik zit te denken om het midden van de steen vlak voor het afbakken met een gasbrandertje te verhitten .
tumblr_oigakmjjEX1u7ry13o3_1280.jpg

tumblr_oigakmjjEX1u7ry13o2_1280.jpg

[ Bericht 10% gewijzigd door cullare op 19-12-2016 22:34:56 ]
  Moderator maandag 19 december 2016 @ 23:36:41 #82
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167462305
Is dat met mozerella en Goudse kaas cullare?
lebt denn der alte Holzmichl noch?
pi_167467979
Haha top Cullare.

Pas je op dat het spiraal niet in aanraking komt met de alu schalen ;) Zie dat je verschillende schalen op elkaar hebt gemonteerd in lagen.

Moet zelf ook nog eens op zoek naar 27- 30cm alu schalen (rond), maar hier in NL niet te verkrijgen, of je moet ze in bulk bestellen, maar is ook weer zo wat haha!
pi_167476271
tis met geska gemalen magere zwitserse strooikaas met alpenkruiden
en goudse jongbelegen van aldi .
mozzerella wil ik nog eens de echte met buffelmelk van zien te bemachtigen .
die van koemelk vond ik wat te rubberachtig .

hier is de pizza in rauwe vorm .
met zelf gemaakte tomatensaus .
1 tomaat met schil en al alleen het kroontje verwijderd .
kleine halve gesnipperde ui
snufje zout
snufje zwarte peper .
1 teen knoflook .
mespuntje droge basilicum en rozemarijn .
1 scheut olijfolie
dan een minuutje staafmixeren .
dan is ie wel wat licht van kleur maar tis niet anders .
tumblr_oihoo3FIBF1u7ry13o1_1280.jpg

de aluschalen raken de spiraal niet dat is wel een aandachtspuntje nog .
en ik gebruik bij dit apparaat een stekkerdoos met aan/uit schakelaar .
want ik raak em liever niet aan als ie in werking is .
en ook wil ik geen stekker van dit apparaat rechtstreeks in het stopcontact duwen .
want met 1200 watts kan dat rare klappen geven .
ook laat ik dit apparaat niet onbeheerd in werking achter want ik heb online verschillende uitgefikte gemodde alfredoos gezien .
ook ben ik ff zo ver geweest dat ik de onderspiraal naar boven wil modden .
bij nader inzien heb ik besloten het toch niet te doen .
voorlopig .

[ Bericht 0% gewijzigd door cullare op 20-12-2016 16:36:39 ]
  dinsdag 20 december 2016 @ 20:19:22 #85
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_167482583
zou dit een goede pizza oven zijn

https://www.bol.com/nl/p/(...)oduct_specifications

bedoeld als opvolger voor mijn bestron

[ Bericht 5% gewijzigd door pmponer op 20-12-2016 20:56:24 ]
Drop you like a ill, bad habit
pi_167500757
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 december 2016 20:19 schreef pmponer het volgende:
zou dit een goede pizza oven zijn

https://www.bol.com/nl/p/(...)oduct_specifications

bedoeld als opvolger voor mijn bestron
Misschien een multifunctioneel ding, maar geen goede pizzaoven is. Ben niet zon fan van al die BBQ (pizza)ovens. Je mist hitte van boven.

Voor hetzelfde geld koop je een Unni pizza oven. Wil je ook grillen kun je jouw bbq vergelijken met een kogelbbq + pizzasteen.

Ligt er ook aan wat voor resultaat je wenst. Maar in t algemeen genomen is een bestron een prima pizza oven. Ga je voor optimaal resultaat kun je eens zoeken op Roccbox.
  woensdag 21 december 2016 @ 17:52:40 #87
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_167502456
Ja Roccbox staat ook het hoogst genoteerd maar, die is dan ook 2x zo duur.
Ik had nog een bol.com bon en ik dacht hey misschien is dit wat. Ik was echter wel bang dat hij van onder te veel hitte zal krijgen tov boven zodat je eerder een verbrande bodem hebt.

Ik laat deze dan ook maar staan.
Drop you like a ill, bad habit
pi_167855048
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 december 2016 19:25 schreef Martijn1P het volgende:
Hoewel zo'n Ferrari/ Bestron een beter resultaat geeft dan een normale elektrische oven, is de bovenwarmte wel een probleem bij deze oventjes ja. Als je de klep opent gaat alle hitte verloren, dus bak je enkel nog op stralingswarmte. Deze warmte concentreert zich met name in het midden van de steen ipv aan de rand. Met enkele tweaks en technieken kun je t verbeteren:

- Niet te hoge Hydratatie (60% is prima)
- Niet te veel deeg per pizza (200gram is perfect in Bestron)
- Niet te veel toppings
- Lange rijs in de koelkast (3dagen) zorgt voor een betere korst

- Klep van het apparaat zo weinig mogelijk openen. Op de Bestron kun je aan 1 kant van de steen de hendel verwijderen, zodat je met de deksel dicht de steen kan draaien
- Door een aluminum taartvorm in de deksel te monteren weerkaatst de hitte naar de randen wat voor een beter resultaat zorgt

Vandaag de bestron 11 minuten laten verwarmen op stand 2,5. Steentemp. is dan zo'n 350graden.
Vervolgens een aluminum taartvorm op de steen gelegd (deksel dicht) en op stand3 enkele minuten laten doorwarmen. Taartvorm zorgt ervoor dat de steentemp. stabiel blijft. Bovenspiraal dient roodgloeiend te zijn en met een F1 pitstop de pizza in de oven schuiven. Gehele baktijd de deksel dicht laten. Baktijd is zo'n 2 minuten.

Zojuist een foto van de korst genomen. Bloem dit keer van de Welkoop (Soezie)

60% hydratatie
0.2% instant gist (3dagen rijs op koelkast temp = 4graden)

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Hoi martijn

ik heb sinds kort ook een pizzaoventje (ferarri/optima) napoli

maar wat ik dus ook bij jouw lees heb ik soms ook last van

-onderkant perfect, maar een enkele keer komt de bijv de 1st of de 3de der toch minder lekker uit ivm met de korst bovenop niet bruin genoeg word

Ik vraag me af omdat ik hem pas 2 weken heb vervalt de garantie waneer ik een taartvorm erin monteer?

mvg cheese
pi_167862260
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 januari 2017 13:54 schreef Cheesetring het volgende:

[..]

Hoi martijn

ik heb sinds kort ook een pizzaoventje (ferarri/optima) napoli

maar wat ik dus ook bij jouw lees heb ik soms ook last van

-onderkant perfect, maar een enkele keer komt de bijv de 1st of de 3de der toch minder lekker uit ivm met de korst bovenop niet bruin genoeg word

Ik vraag me af omdat ik hem pas 2 weken heb vervalt de garantie waneer ik een taartvorm erin monteer?

mvg cheese
Met alleen deze mod verander je in feite niets aan je oven. Kwestie van paar schroefjes losdraaien. Vorm tussen hitte- element en deksel schuiven en schroefjes terugdraaien.

Kan wel een zoektocht zijn om deze vormen te vinden. Afgelopen zomer hadden ze bij de Xenos aluminium grill wegwerp trays van +- 40 bij 40cm. Daar heb ik deze ronde vorm uit kunnen knippen. Bij de horeca groothandel liggen ze ook niet. Online zijn er wel enkele aanbieders. Google eens op Aluminium schaal rond Ø 27cm
pi_167926105
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 januari 2017 19:20 schreef Martijn1P het volgende:

[..]

Met alleen deze mod verander je in feite niets aan je oven. Kwestie van paar schroefjes losdraaien. Vorm tussen hitte- element en deksel schuiven en schroefjes terugdraaien.

Kan wel een zoektocht zijn om deze vormen te vinden. Afgelopen zomer hadden ze bij de Xenos aluminium grill wegwerp trays van +- 40 bij 40cm. Daar heb ik deze ronde vorm uit kunnen knippen. Bij de horeca groothandel liggen ze ook niet. Online zijn er wel enkele aanbieders. Google eens op Aluminium schaal rond Ø 27cm
Hey martijn

thanks voor de uitleg
ik ben niet zo handig op dat gebied dus ik moet nog ff kijken wat ik ga doen (mijn oventje heeft 1 schroef heb er niet zoveel verstand van)

Maar je kan dus gewoon wegwerp voorwerpen gebruiken?
pi_167988072
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 januari 2017 15:31 schreef Cheesetring het volgende:

[..]

Hey martijn

thanks voor de uitleg
ik ben niet zo handig op dat gebied dus ik moet nog ff kijken wat ik ga doen (mijn oventje heeft 1 schroef heb er niet zoveel verstand van)

Maar je kan dus gewoon wegwerp voorwerpen gebruiken?
Ja, als ze bedoeld zijn voor in de oven en bestendig zijn tegen deze hitte. Sowieso altijd bij je oven blijven als deze aan is, aangezien de max hitte iets wordt opgevoerd.

Oregano, champignons, buf. moz, gerookte spek en rode ui:
http://www.seriouseats.co(...)lla-oregano-oni.html

Full_Size_Render.jpg
pi_168025595
Ik ben wel benieuwd welke bloemsoort(en) jullie gebruiken.
Ik las dat 00 bloem niet aan te raden is voor thuisgebruik, maar meer voor hele hete houtovens, is dat ook jullie ervaring?
Valt daardoor patentbloem ook af? Want ik las ook dat die dicht in de buurt komt van 00 bloem qua gluten.

Ik vraag dit omdat ik het tot nu toe niet voor elkaar heb gekregen om een fatsoenlijk deeg te maken. Dan weer te nat, dan weer te droog. Ben nog op zoek naar het beste (beginners)deegrecept.
  dinsdag 10 januari 2017 @ 11:59:18 #93
194233 Friday12
Gaaaaaaaaaaap!
pi_168025842
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2017 11:44 schreef BeeJee78 het volgende:
Ik ben wel benieuwd welke bloemsoort(en) jullie gebruiken.
Ik las dat 00 bloem niet aan te raden is voor thuisgebruik, maar meer voor hele hete houtovens, is dat ook jullie ervaring?
Valt daardoor patentbloem ook af? Want ik las ook dat die dicht in de buurt komt van 00 bloem qua gluten.

Ik vraag dit omdat ik het tot nu toe niet voor elkaar heb gekregen om een fatsoenlijk deeg te maken. Dan weer te nat, dan weer te droog. Ben nog op zoek naar het beste (beginners)deegrecept.
ik gebruik biologisch bloem vann dr oetker met recept 1 uit de op.
pi_168026537
Ik meng biologische pizzabloem en biologische speltbloem en biologisch volkoren speltmeel en een beetje biologisch griesmeel.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_168027062
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2017 12:42 schreef djkoelkast het volgende:
biologische pizzabloem
En wat versta je dan onder pizzabloem?
pi_168027098
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 januari 2017 11:59 schreef Friday12 het volgende:
ik gebruik biologisch bloem vann dr oetker met recept 1 uit de op.
Die kan ik helemaal niet vinden, of is dat hetzelfde als Koopmans?
pi_168027963
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2017 13:12 schreef BeeJee78 het volgende:

[..]

En wat versta je dan onder pizzabloem?
Bijvoorbeeld deze: http://shop.italieplein.n(...)brood-molino-grassi/
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 10 januari 2017 @ 13:58:06 #98
194233 Friday12
Gaaaaaaaaaaap!
pi_168028037
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2017 13:14 schreef BeeJee78 het volgende:

[..]

Die kan ik helemaal niet vinden, of is dat hetzelfde als Koopmans?
Ik denk dat het Koopmans is :@

Even opzoeken

Was koopmans ja.
pi_168099105
quote:
0s.gif Op zondag 8 januari 2017 21:17 schreef Martijn1P het volgende:

[..]

Ja, als ze bedoeld zijn voor in de oven en bestendig zijn tegen deze hitte. Sowieso altijd bij je oven blijven als deze aan is, aangezien de max hitte iets wordt opgevoerd.

Oregano, champignons, buf. moz, gerookte spek en rode ui:
http://www.seriouseats.co(...)lla-oregano-oni.html

[ afbeelding ]
ziet er heerlijk uit martijn

ik had laatst wat kleinere pizzaatjes gemaakt die werden wel goed in mijn oventje

maar zit nog steeds een beetje te twijfelen om maar een bakvorm erin te monteren.(heb alleen beetje 2 linker handen op dat gebied)

sommige komen er toch(de 'grotere') niet met een idiale korst eruit

Had laatst 1 over van de pizza's volgende dag in de normale oven gedaan die kwam er heelijk uit

zit misschien te twijfelen een keer de normale oven ook aan te doen en dan "afbakken" in de normale oven voor betere bovenkant van de korst
maar vind dat weer zo dubbel om te doen

quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2017 11:44 schreef BeeJee78 het volgende:
Ik ben wel benieuwd welke bloemsoort(en) jullie gebruiken.
Ik las dat 00 bloem niet aan te raden is voor thuisgebruik, maar meer voor hele hete houtovens, is dat ook jullie ervaring?
Valt daardoor patentbloem ook af? Want ik las ook dat die dicht in de buurt komt van 00 bloem qua gluten.

Ik vraag dit omdat ik het tot nu toe niet voor elkaar heb gekregen om een fatsoenlijk deeg te maken. Dan weer te nat, dan weer te droog. Ben nog op zoek naar het beste (beginners)deegrecept.
Ik doe altijd die van albert heijn tipo 00 La furtina ofzo weet niet meer precies

500 gram meel
300 lauwarm water
1 a 3 gram gist ligt aan hoeland laat rijzen
10 gram (zee) zout

altijd perfect deeg 2 a 3 uurtjes bolletjes van maken voor je gaat bakken

[ Bericht 16% gewijzigd door Cheesetring op 13-01-2017 14:13:17 ]
pi_168107975
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 januari 2017 11:01 schreef Cheesetring het volgende:

[..]

ziet er heerlijk uit martijn

ik had laatst wat kleinere pizzaatjes gemaakt die werden wel goed in mijn oventje

maar zit nog steeds een beetje te twijfelen om maar een bakvorm erin te monteren.(heb alleen beetje 2 linker handen op dat gebied)

sommige komen er toch(de 'grotere') niet met een idiale korst eruit

Had laatst 1 over van de pizza's volgende dag in de normale oven gedaan die kwam er heelijk uit

zit misschien te twijfelen een keer de normale oven ook aan te doen en dan "afbakken" in de normale oven voor betere bovenkant van de korst
maar vind dat weer zo dubbel om te doen

[..]

Ik doe altijd die van albert heijn tipo 00 La furtina ofzo weet niet meer precies

500 gram meel
300 lauwarm water
1 a 3 gram gist ligt aan hoeland laat rijzen
10 gram (zee) zout

altijd perfect deeg 2 a 3 uurtjes bolletjes van maken voor je gaat bakken
Als je twijfelt moet je het niet doen. Wat ook wilt helpen:
Ligt in toppings
190/200g deeg per pizza (vormen heeft wat oefening nodig)
Lange rijs (3dagen/ 0,2% instant gist)

Wellicht een idee om de pizza een extra minuut door te bakken op een pizzascreen/ aluminium vorm (op de steen). Zodat bodum niet te ver gaat en bovenkant nog door bakt!

Die bloem heb k ook vaker gebruikt. Is prima. Alle bloem met veel gluten/ eiwit (>12%). Zeker in een thuisoven.
pi_168153227
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 januari 2017 18:04 schreef Martijn1P het volgende:

[..]

Als je twijfelt moet je het niet doen. Wat ook wilt helpen:
Ligt in toppings
190/200g deeg per pizza (vormen heeft wat oefening nodig)
Lange rijs (3dagen/ 0,2% instant gist)

Wellicht een idee om de pizza een extra minuut door te bakken op een pizzascreen/ aluminium vorm (op de steen). Zodat bodum niet te ver gaat en bovenkant nog door bakt!

Die bloem heb k ook vaker gebruikt. Is prima. Alle bloem met veel gluten/ eiwit (>12%). Zeker in een thuisoven.
Bedankt voor de tips ik heb wel ooit een pizzascreen gekocht maar kwam er thuis achter dat die niet heter dan 220 graden mag worden dus heb hem nooit gebruikt weet dus niet of die in de oventje kan

Ik had laatst zelf 100 aan 120 per bolletjes gemaakt mini pizza maar de korst kwam er wel heerlijk uit

Gelukkig is het bolletjes vormen de laatste maanden echt improved

ik deed eerst altijd deeg in een sliert in stukken snijden en dan vouwen/vormen tot een bal
ben er achter gekomen(youtube) als je ze vanuit de sliert vormt en soort vanaf trekt ze echt perfect dicht zijn van onder

zit echt te twijfelen om een houtoven aan te schaffen of misschien zelf te bouwen(komen die twee linkerhanden goed van pas ;) )

welke verhoudingen(red. deeg) gebruik jij eigenlijk als ik vragen mag?
pi_168166314
quote:
0s.gif Op zondag 15 januari 2017 10:29 schreef Cheesetring het volgende:

[..]
welke verhoudingen(red. deeg) gebruik jij eigenlijk als ik vragen mag?
Bloem van Soezie (Welkoop). Soort bloem maakt niet veel uit als het maar harde tarwe/ veel gluten bevat (>11%). Individueel opbollen en koude rijs in de koelkast voor zo'n 3dagen. 1,5u tot 2u van te voren op kamertemp. laten komen.

Bloem 100%
Water 59%
Zout 2.2%
IDY 0.2%

Na wat experimenteren werkt dit nu voor mij, maar zijn zo veel verschillende methoden/ technieken.
pi_168326666
50g griesmeel van harde tarwe
150g speltmeel
250g tarwebloem
5g zout
250mL water
3g instant gist

Was erg lekker, eerste keer dat ik heb gewerkt met spelt.
Als je bij iedereen in de smaak wilt vallen moet je banketbakker worden.
  woensdag 25 januari 2017 @ 10:47:04 #104
145705 LovelyLady
Zeg maar LoLa
pi_168413840
Al een tijdje gebruik ik recept 1 uit de OP
Ik kreeg heerlijk luchtig deeg en het is echt een feestje als we hier pizza gaan eten.
Echter bedacht ik me gister dat ik het nu een nachtje in de koelkast wilde leggen. (laatste stap recept 1)
Ik heb verre van luchtig deeg en het lijkt nu meer op die kant en klare meuk van de supermarkt ( uitrollen en beleggen :r )

Kan ik nog die luchtigheid terug krijgen? Door bijvb te kneden en het weer uit de koelkast te halen?
Ik ben bang dat als ik het vanavond in de oven doe bij lange na niet een luchtige korst krijg.

Geen idee of het nog zal gaan rijzen eigenlijk :@
Ideetjes tips en suggesties zijn welkom. De volgende keer denk ik dat ik het gewoon zonder de koelkast weer doe.
You Live, You Love, You Learn
  woensdag 25 januari 2017 @ 12:05:11 #105
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_168415086
2,5 uur van te voren uit de koelkast halen? eventueel opnieuw opbollen
Normaal wordt het echter wel luchtig in de koelkast, heb je getest of je gist actief is?

[ Bericht 8% gewijzigd door pmponer op 25-01-2017 12:34:46 ]
Drop you like a ill, bad habit
pi_168620546
Ben bezig met mijn 1ste zelfgemaakte pizza :D *O* :Y)

Ik had uit een kerstpakket dus een pakje met daarin deegmix gist en sausmix

Deeg gekneed 20 minuten laten rijzen op de bakplaat in vorm gedrukt :+
Saus erover gesmeerd (daar zaten dus de extra ui en knof in) salami en geraspte kaas erop en de oven in.

Zelf toegevoegd water,olijfolie, salami, geraspte kaas, knoflook, ui en peper.

Bijna klaar nu :P
Ik weet niet met welke wapens de derde wereldoorlog uitgevochten zal worden, maar de vierde wereldoorlog wordt uitgevochten met stokken en stenen.
pi_168621614
Zo dan goed gelukt!!! :D *O*

Wat opviel was dat het deeg wat zoetig was en er lag wat olijfolie op (heb volgens het recept 3 eetlepels toegevoegd maar dat is dus te veel).

Verder was het een grotere pizza dan gedacht en gebruikelijk dus morgen lekker koude pizza ontbijt :Y)

Aanrader dus ik ga vaker zelf pizza maken het kost wat tijd maar het is echt lekker :) :Y)
Ik weet niet met welke wapens de derde wereldoorlog uitgevochten zal worden, maar de vierde wereldoorlog wordt uitgevochten met stokken en stenen.
pi_168638922
Dat je dan eindelijk een Roccbox wil bestellen en dat er dan het volgende staat:

quote:
We are not currently taking orders — Sign up using your email address to be notified when we begin taking orders again.
.
  maandag 13 februari 2017 @ 22:35:19 #109
20468 BYM
Ohjáhjoh?
pi_168884669
quote:
8s.gif Op vrijdag 3 februari 2017 13:20 schreef Helsinki het volgende:
Dat je dan eindelijk een Roccbox wil bestellen en dat er dan het volgende staat:

[..]

}:| ... ik voel met je mee ....
Attentie, dames en heren, jongens en meisjes, broeders en zusters, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, artsen en zusters, buren en collega ' s, studenten en afgestudeerden. Ik heb echt niets te zeggen. Bedankt voor je aandacht.
pi_168966157
Zojuist een mail gekregen.

Als je nu bestelt, heb je er een in mei. zijn nog zo'n 500st. beschikbaar nu.
  zaterdag 18 februari 2017 @ 15:26:36 #111
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_168982990
Is die roccbox niet duurder geworden ik dacht dat hij 400 was ...
helaas dat hij niet zonder cc te bestellen is.
Nou ja de bestron werkt ook nog prima

[ Bericht 42% gewijzigd door pmponer op 18-02-2017 16:19:09 ]
Drop you like a ill, bad habit
  Moderator zaterdag 18 februari 2017 @ 17:48:28 #112
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_168984956
Pizzadeeg voor morgen staat in de koelkast *O*
lebt denn der alte Holzmichl noch?
  zaterdag 18 februari 2017 @ 18:05:56 #113
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_168985282
quote:
10s.gif Op donderdag 2 februari 2017 19:23 schreef Stokken_en_stenen het volgende:
Zo dan goed gelukt!!! :D *O*

Wat opviel was dat het deeg wat zoetig was en er lag wat olijfolie op (heb volgens het recept 3 eetlepels toegevoegd maar dat is dus te veel).

Verder was het een grotere pizza dan gedacht en gebruikelijk dus morgen lekker koude pizza ontbijt :Y)

Aanrader dus ik ga vaker zelf pizza maken het kost wat tijd maar het is echt lekker :) :Y)
Ik gebruik geen olie in de pizza, olie verbrand als je hem heet bakt en dat is erg ongezond. Zeker olijfolie verbrand snel
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 18 februari 2017 @ 18:07:04 #114
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_168985307
quote:
1s.gif Op woensdag 25 januari 2017 10:47 schreef LovelyLady het volgende:
Al een tijdje gebruik ik recept 1 uit de OP
Ik kreeg heerlijk luchtig deeg en het is echt een feestje als we hier pizza gaan eten.
Echter bedacht ik me gister dat ik het nu een nachtje in de koelkast wilde leggen. (laatste stap recept 1)
Ik heb verre van luchtig deeg en het lijkt nu meer op die kant en klare meuk van de supermarkt ( uitrollen en beleggen :r )

Kan ik nog die luchtigheid terug krijgen? Door bijvb te kneden en het weer uit de koelkast te halen?
Ik ben bang dat als ik het vanavond in de oven doe bij lange na niet een luchtige korst krijg.

Geen idee of het nog zal gaan rijzen eigenlijk :@
Ideetjes tips en suggesties zijn welkom. De volgende keer denk ik dat ik het gewoon zonder de koelkast weer doe.
Luchtigheid en uitrollen gaan niet samen, als je luchtig wil, moet je strekken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_169005355
Deeg uit OP gemaakt met de zelf gemaakte saus.

Maar wat is de tip qua pizza beleggen en dan overbrengen op de bakplaat/papier. (Heb geen steen).

Of gewoon bakpapier op aanrecht en daar meteen de pizza op beleggen?
  dinsdag 28 februari 2017 @ 11:40:40 #116
10524 ASSpirine
I say goodday
pi_169196287
Onlangs nog enkele keren pizza gemaakt, en ben er zeer tevreden van. volgens mij wel te vergelijken met één die je in een pizzeria kan eten.

Ik gebruik het 1e deegrecept
Voor 5 pizza's doe ik alle ingrediënten maal 2 behalve de gist, daar gebruik ik zakjes van 11g voor.
Alles kneden zoals het hoort, een korte rijs, lucht eruit kloppen. Portioneren en dan de koelkast in voor minstens 2 dagen. Voor de smaaktontwikkeling (naar mijn gevoel) een wereld van verschil.

Saus voor de pizza maak ik ook zelf.
Enkele ajuinen en knoflook pureren, aanbakken met tomatenpuree. Passata of een blik tomaten erbij, op smaak brengen met peper, zout en suiker. Rozemarijn & laurier als extra smaakmaker toevoegen en een tijdje op een laag vuurtje laten pruttelen.

Foto's heb ik wel, moet alleen nog eens een website zoeken om deze te uploaden en hier te posten.
Het enige wat ik soms vergeet, is de grill stand in de oven aanzetten om een mooie bruine korst te krijgen. Maar verder lukt alles vrij goed.

Heb nog een extra vraagje, ben tegenwoordig ook bezig met zuurdesem brood te bakken.
Heb afgelopen zondag eens zuurdesem pannekoeken gebakken, en vond dat het een enorme toevoeging van smaak was. Nu vroeg ik me af of ik dit ook kan gebruiken voor pizza deeg. Heeft iemand hier al ervaring mee? Eventueel in combinatie met wat extra gist voor een beter rijs?
Ik delf het onderspit. Ik dolf het onderspit. Ik heb het onderspit gedolven. Ik heb Dolf ondergespoten.
Citaat Rik De Leeuw over wissel Robben "Ik zie toch TWEE benen!!!"
10C9H8O4
pi_169200699
quote:
Die ziet er wel goed uit. Maar ook wel aan de prijs.
Ik zit wel een beetje te denken aan een buitenoven in mijn nieuwe tuin. Maar zijn er ook goedkopere alternatieven?
pi_169200769
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 februari 2017 16:13 schreef Stansfield het volgende:

[..]

Die ziet er wel goed uit. Maar ook wel aan de prijs.
Ik zit wel een beetje te denken aan een buitenoven in mijn nieuwe tuin. Maar zijn er ook goedkopere alternatieven?
Uuni 2S :+
pi_169726999
Pizzatime.. Iemand hier al een Roccbox of Uuni Pro besteld?

Vandaag mijn oude aluminium vorm (reflector voor stralingswarmte) vervangen voor een nieuwe in de bestron. Met timing komt het altijd best precies, en vandaag sloeg de thermostaat af nadat de pizza een halve minuut in de oven zat. Jammer, maar de volgende keer de pizza maar 2 minuten eerder in de oven doen. Of proberen de thermostaat te verwijderen, zodat de oven altijd aan staat...

2.5 tot 3 minuten laten bakken..

Full_Size_Render.jpg

IMG_5319.jpg
  donderdag 23 maart 2017 @ 19:38:33 #121
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_169727801
Mooi geworden! Ik denk dat we zaterdag weer een pizza avondje doen.
Ik doe altijd 1 nacht in de koelkast, ik zag dat jij vaak 3 doet, ontwikkeld het deeg zich dan nog beter?

als ik geluk heb komt er hier in mei een roccbox
Drop you like a ill, bad habit
pi_169729409
quote:
0s.gif Op donderdag 23 maart 2017 19:38 schreef pmponer het volgende:
Mooi geworden! Ik denk dat we zaterdag weer een pizza avondje doen.
Ik doe altijd 1 nacht in de koelkast, ik zag dat jij vaak 3 doet, ontwikkeld het deeg zich dan nog beter?

als ik geluk heb komt er hier in mei een roccbox
Gaaf!

Ja, ontwikkeld zich nog beter in smaak! Zorgt tevens voor betere bruining van de korst. Toch wat complexer is smaak dus. Is wel altijd lastig met plannen..

0.2% instant gist, 3 dagen in de koelkast (4graden) in bulk. Individueel opbollen en 4u op kamertemp. laten rijzen.

Bovenstaande zijn met biologische buf. mozzarella van AH merk. Niet zo nat als andere merken, ben hier tevreden over :)
  donderdag 23 maart 2017 @ 20:38:34 #123
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_169729548
ah ok dus je doet rijzen in bulk, ik doe altijd meteen opbollen en per portie in de koelkast zou dat nog wat uit maken?

Ik ben erg benieuwd naar de roccbox, ik zie me deze zomer op de camping al zitten hehehehe.

quote:
0s.gif Op donderdag 23 maart 2017 20:34 schreef Martijn1P het volgende:

[..]


[ Bericht 69% gewijzigd door pmponer op 23-03-2017 20:44:30 ]
Drop you like a ill, bad habit
pi_169730697
quote:
0s.gif Op donderdag 23 maart 2017 20:38 schreef pmponer het volgende:
ah ok dus je doet rijzen in bulk, ik doe altijd meteen opbollen en per portie in de koelkast zou dat nog wat uit maken?

Ik ben erg benieuwd naar de roccbox, ik zie me deze zomer op de camping al zitten hehehehe.

[..]

Ja. Voorheen deed ik ook altijd direct opbollen en voor 3dagen koud laten rijzen in plastic containers.

Bulkrijs neemt minder plek in beslag in de koelkast en het deeg is uiteindelijk makkelijker te behandelen/ vormen vind ik. Maar als er verschillen zijn, zijn deze klein. Met beide methoden goede resultaten gehaald. Persoonlijke voorkeur denk ik.

Op facebook is ook een Roccbox users groep met veel ervaringen/ filmpjes ed. Voor een napolitan pizza is het echt een power apparaat.
  donderdag 23 maart 2017 @ 21:15:06 #125
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_169730870
Ik doe niet aan facebook ;)
Ik heb kleine plastic bakken met deksel bij de action gekocht die kan ik stapelen per bak kan ik 2 bollen kwijt, als ik ze stapel neem het even veel ruimte in beslag als 2 a 3 pakken melk. Dat werkt voor mij wel okay.

Bulkrijs zou inderdaad wat minder ruimte innemen.

Maar als ik het goed begrijp doe je bulkrijs
dan stortten en portioneren
opbollen
rijzen op kamer temp (3 a 4 uur/verdubbelen in omvang).

Ik ben erg benieuwd naar de roccbox, ik heb ook wel een tijdje getwijfeld.
Ik vond de uuni met pellets ook wel een goede alleen ik vertrouw niet echt wat er in de pellets zit (als je ze in de handel koopt) en verwacht dat je veel nodig hebt per sessie

De uuni op gas vind ik ook interessant maar gezien de prijzen ben ik dan toch voor de roccbox gegaan. Ik ben van plan om hem in de garage te gaan gebruiken maar moet dus nog tot half mei wachtten als het goed is.

[ Bericht 0% gewijzigd door pmponer op 23-03-2017 21:24:34 ]
Drop you like a ill, bad habit
pi_170112849
Gister besloten om vandaag pizza te maken, dus dit keer een 24h rijs. Dit keer eens een meer NY stijl pizza gemaakt, dus met tomaat, harde ''mozzarella'', oregano.

IMG_5337.jpg
Steen schoonbranden

IMG_5322.jpg
Hot Hot Hot

IMG_5396.jpg
Opbollen na een bulkrijs van 24h

IMG_5400.jpg
Na 4u rijs

IMG_5402.jpg

IMG_5405.jpg
  zondag 9 april 2017 @ 20:42:51 #127
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_170114662
Mooier geworden dan mijn sessie van gister, ik hoorde om 11 uur we willen vanavond wel pizza, dus dat was even pielen met gist. Hoeveel gram deeg per bol was dat?

Dat schoonbranden, wat ik heb gedaan is het ijzer los gedraaid ik draai de steen steeds om
Zo wordt de steen ook schoon als je aan het bakken bent. Ben je klaar en is het afgekoeld gewoon de steen weer keren.
Drop you like a ill, bad habit
pi_170115009
quote:
0s.gif Op zondag 9 april 2017 20:42 schreef pmponer het volgende:
Mooier geworden dan mijn sessie van gister, ik hoorde om 11 uur we willen vanavond wel pizza, dus dat was even pielen met gist. Hoeveel gram deeg per bol was dat?

Dat schoonbranden, wat ik heb gedaan is het ijzer los gedraaid ik draai de steen steeds om
Zo wordt de steen ook schoon als je aan het bakken bent. Ben je klaar en is het afgekoeld gewoon de steen weer keren.
Als het maar smaakt ;)!

Gebruik 190gr deeg/ bol! Kost wel wat ervaring om het stretchen/ vormen onder de knie te krijgen. Gewoon een kwestie van proberen. Maar max. 200gr voor in de bestron oven.

Ijzer om de steen bedoel je? Die moet ik laten zitten. Heb 1 hendel verwijderd. Met de tweede hendel kan ik de steen/ pizza draaien zonder de deksel te openen, zodat er geen warmte verloren gaat
  zondag 9 april 2017 @ 20:54:24 #129
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_170115127
ja ik bedoel dat ijzer ik schroef dat uitelkaar keer de ijzers en weer inelkaar, dan is de steen omgekeerd.

200 ok, ik zit nu op 245 ik zal dat nog verminderen volgende week bij de paaspizzaparty
Drop you like a ill, bad habit
  zaterdag 15 april 2017 @ 08:46:54 #130
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_170232197
Zo vandaag maar eens een bulk deeg maken voor maandagavond

Hoeveel gram bloem per pizza reken je nu?
Ik zit normaal op:

160 gram (droge bloem) per pizza.
Drop you like a ill, bad habit
  zaterdag 15 april 2017 @ 10:26:25 #131
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_170233149
quote:
0s.gif [b]Op zondag 15 januari 2017 17:35 schreef Martijn1P het volgende:
dit is een lokquote ;)
Drop you like a ill, bad habit
pi_170235614
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 april 2017 08:46 schreef pmponer het volgende:
Zo vandaag maar eens een bulk deeg maken voor maandagavond

Hoeveel gram bloem per pizza reken je nu?
Ik zit normaal op:

160 gram (droge bloem) per pizza.
Grappig, ben ik ook van plan..

Dit is een handige link: https://www.pizzamaking.com/preferment-calculator.html.

Ik ga meestal uit van 190 a 200 gram deeg per pizza. Werkt voor mij, maar doe wat je zelf wilt. Dat neem ik als startpunt. Calculator doet de rest.

Total Formula:
Flour (100%): 353.16 g
Water (59%): 208.36 g
Salt (2.2%): 7.77 g
IDY (0.2%): 0.71 g | | 0.23 tsp |
Total (161.4%): 570 g
Single Ball: 190 g
  zaterdag 15 april 2017 @ 12:47:34 #133
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_170235758
ah top bedankt!
ik reken het zelf wel even uit. Ik heb het niet zo op de flashplayer die benodigd is.
Drop you like a ill, bad habit
pi_170359225
Staat weer een oud model bestron (dld9016) op marktplaats voor 10E voor de liefhebbers :)
pi_170360967
quote:
0s.gif Op donderdag 20 april 2017 19:15 schreef Martijn1P het volgende:
Staat weer een oud model bestron (dld9016) op marktplaats voor 10E voor de liefhebbers :)
Ik zag het ook langskomen. Heb deze ooit gekocht om te vergelijken met mijn ferrari. Helaas vlogen de stoppen er elke keer uit van dat oude model bestron😂
  donderdag 20 april 2017 @ 22:55:08 #136
20468 BYM
Ohjáhjoh?
pi_170368924
quote:
0s.gif Op donderdag 20 april 2017 19:15 schreef Martijn1P het volgende:
Staat weer een oud model bestron (dld9016) op marktplaats voor 10E voor de liefhebbers :)
Had je een linkje, ken iemand die er ook een wil hebben. Werkt aanstekelijk _O-
Attentie, dames en heren, jongens en meisjes, broeders en zusters, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, artsen en zusters, buren en collega ' s, studenten en afgestudeerden. Ik heb echt niets te zeggen. Bedankt voor je aandacht.
pi_170375865
quote:
0s.gif Op donderdag 20 april 2017 22:55 schreef BYM het volgende:

[..]

Had je een linkje, ken iemand die er ook een wil hebben. Werkt aanstekelijk _O-
Alstublieft.

https://www.marktplaats.n(...)reviousPage=lr&pos=6
  vrijdag 21 april 2017 @ 11:49:30 #138
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_170378584
quote:
Alleen daar lijkt geen steen in te zitten maar een soort teflon plaat? :?
pi_170380288
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 april 2017 11:49 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Alleen daar lijkt geen steen in te zitten maar een soort teflon plaat? :?
Bij het apparaat wordt een bakplaat en een steen geleverd. De bakplaat ligt nu gewoon boven op de steen vermoedelijk.
  vrijdag 21 april 2017 @ 23:25:48 #140
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_170394013
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 april 2017 13:04 schreef Queenshore het volgende:

[..]

Bij het apparaat wordt een bakplaat en een steen geleverd. De bakplaat ligt nu gewoon boven op de steen vermoedelijk.
Ah ok vandaar!
pi_170734488
Ik denk dat ik al een jaar of 7 mezelf 1 of 2 keer per maand pijnig door te proberen de beste zelfgemaakte pizza ooit te maken.. Soms mag het resultaat er best zijn en soms is het niet om weg te krijgen. Dit laatste is dan vaak weer een (eigen) probeersel met net even ander deeg of net iets meer water etc etc. Ook heb ik inmiddels al veel tools geprobeerd zoals de Ferrari pizza oven, pizzastenen...bbq stenen etc.

Wat ik nog niet geprobeerd had was the pizza Steel (backing steel). Een stalen plaat die met de ideale dikte de warmte beter vasthoudt dan steen blablabla. Vooral de amerikanen op de pizza nerd fora zijn er gek op. Ik heb de Europese variant besteld en aan de gang gegaan. Lichtelijk sceptisch aangezien ik juist het idee heb dat een poreus steen direct het vocht onttrekt uit het deeg en dit juist de bijzondere structuur maakt van de pizza.

Na de steen ingewreven te hebben met olie en een uur in de oven laten 'dichten' (dat moet de eerste keer) de pizza erop gegooid. Simpel recept overigens met 00 deeg, vers gist en 24 uur rijzen in de koelkast.

Het resultaat was....wow! Ik heb veruit de beste en meest smaakvolle pizza(deeg) ooit gemaakt. Natuurlijk is dit subjectief maar ik word er erg blij van en ondanks ik het het staal nog maar 1 keer gebruikt heb ben ik enthousiast. Hieronder foto van de korst en op de achtergrond de pizza (heb helaas deze keer maar 1 foto).

aanradertje..
IMG_20170506_194241.jpg
abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')