abonnement Unibet Coolblue
pi_163917390




Chronologisch:

quote:
21.30 Militairen sluiten twee bruggen over de Bosporus in Istanbul af. Auto's en bussen krijgen de opdracht om te keren.

21.50 Gevechtsvliegtuigen en militaire helikopters scheren over Ankara. Er klinken schoten.

22.02 De Turkse premier Binali Yildirim meldt dat er een militaire coup aan de gang is en dat de regering de veiligheidstroepen heeft gevraagd de orde te herstellen.

22.25 In een verklaring zegt het leger (dat wil zeggen: de coupplegers) dat het de macht heeft overgenomen om de democratie te beschermen en de mensenrechten te handhaven.

22.38 De televisiezender CNN Türk meldt dat president Erdogan veilig is. Hij was op vakantie in de badplaats Bodrum.

22.47 Opstandige militairen gijzelen de stafchef van de Turkse strijdkrachten op het militaire hoofdkwartier in Ankara.

22.58 Militairen bezetten het kantoor van de staatstelevisie TRT in Ankara. Het personeel wordt even later gedwongen een verklaring van de militairen voor te lezen: het land wordt bestuurd door een 'Vredesraad'. In het hele land geldt een uitgaansverbod.

23.16 President Erdogan roept de Turken via Facetime op de straat op te gaan om te protesteren tegen wat hij een couppoging van een klein deel van het leger noemt.

Zaterdag
Premier Erdogan spreekt via Facetime met CNN Türk.
Premier Erdogan spreekt via Facetime met CNN Türk. © GETTY
00.08 Tanks omsingelen het Turkse parlementsgebouw in Ankara.

00.37 De eerste scheuren in de strijdkrachten: de commandant van het Eerste Leger zegt dat slechts een kleine groep militairen de couppoging steunt.

00.59 Een gevechtsvliegtuig schiet een helikopter van de muitende militairen neer.

01.04 Het staatspersbureau Anadolu meldt de dood van 17 politieagenten op het hoofdkwartier van de Turkse special forces.

01.05 President Obama spreekt zijn steun uit voor de gekozen regering en roept op tot kalmte.

01.13 De Gülen-beweging van de in ballingschap levende rivaal van Erdogan, Fethullah Gülen, keurt de coup af.

01.52 Turkse premier Yildirim meldt dat situatie onder controle is.

02.20 Erdogan keert terug in Istanbul. Het vliegveld is inmiddels door zijn aanhangers bevrijd.

02.45 Muitende militairen bezetten kantoor van tv-zender CNN Türk, maar op het Taksimplein geven de eerste muiters zich al over.

03.20 Erdogan belooft het leger te zuiveren van verraders.

05.39 Erdogan moedigt zijn aanhangers aan op straat te blijven totdat de situatie is gekalmeerd.

05.42 Muitende soldaten die een van de bruggen over de Bosporus in handen hadden, komen uit hun tanks en geven zich over. Zij worden later aangevallen door aanhangers van Erdogan.

07.10 Regeringsgetrouwe militairen hebben het militaire hoofdkwartier in Ankara weer in handen, maar sommige muiters verzetten zich nog.

07.29 De stafchef van de Turkse strijdkrachten Hulusi Akar, die door de muiters was gegijzeld, wordt bevrijd.

11.20 Premier Yildirim meldt dat de coup aan 161 mensen het leven heeft gekost, onder wie 104 coupplegers. Er zijn 1440 gewonden. Veiligheidstroepen hebben ruim 2800 militairen gearresteerd.

13.35 Turkse autoriteiten hebben 2.745 rechters op non-actief gezet.

14.43 Militaire hoofdkwartier weer helemaal in handen van regeringsgetrouwe troepen.

17.15 De Griekse justitie besluit de acht militairen die waren gevlucht uit Turkije en asiel hadden aangevraagd in Griekenland, uit te leveren aan Turkije. De Turkse regering had hierom gevraagd.

17.33 De vier grootste partijen van Turkije veroordelen de couppoging in een gezamenlijke verklaring voorgelezen in het parlement
De SMS van Erdogan - Oproep aan de bevolking om de straat op te gaan en op te komen voor de democratie, vrede, staat en het volk:

quote:
Turk Milletinin degerli evlatlari.Bu hareket Ankarada ve Istanbulda devletin zirhli araclarini ve silahlarini gasp etmis dar bir kadronun , 70 li yillardaki gibi davranarak millete karsi bir kalkismasidir. Serefli Turk milleti demokrasine ve huzuruna sahip cik. Turk milletini sindirecegini dusunen bu dar kadronun hareketine karsi sizleri sokaga ve milletinize sahip cikmaya cagiriyorum.

Devletine milletine sahip cik

Recep Tayyip Erdogan
Zie ook:
Staatsgreep in Turkije mislukt

quote:
Coupplegers in F-16 hadden Erdogan in het vizier
Luchtmachtpiloten die meededen aan de couppoging in Turkije zijn in de gelegenheid geweest president Erdogan te doden. Toen die vrijdagavond met een regeringstoestel van zijn vakantieadres in Marmaris naar Istanbul vloog, hadden twee F-16's hem in het vizier. Waarom ze niet hebben geschoten, is een raadsel, zegt een Turkse oud-militair in een reconstructie die persbureau Reuters van de gebeurtenissen maakte.
quote:
Plannen uitgelekt

Verschillende oud-militairen in Turkije zeggen dat de poging tot staatsgreep waarschijnlijk matig was voorbereid. "Vermoedelijk zijn ze eerder in actie gekomen dan de bedoeling was, omdat de plannen voor een staatsgreep waren uitgelekt. Ze merkten dat ze in de gaten werden gehouden en dat heeft ze er waarschijnlijk toe gebracht om snel tot actie over te gaan", zei een oud-militair.

Het was de bedoeling in hoog tempo het vliegveld van Istanbul, de belangrijkste brug over de Bosporus en het parlementsgebouw in Ankara in handen te krijgen en Erdogan en Yildirim te arresteren. Onder meer doordat Erdogan erin slaagde met een oproep op tv de bevolking te mobiliseren, slaagden de coupplegers niet in die opzet.
quote:
Erdogan: doodstraf snel weer invoeren
ISTANBUL - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag gezegd dat de doodstraf na de mislukte couppoging van militairen onverwijld weer moet worden ingevoerd. Hij zei dat de regering hierover in debat gaat met oppositiepartijen.

Erdogan sprak tegen aanhangers voor zijn huis in Istanbul die om de doodstraf riepen voor de coupplegers. ,,Wij kunnen deze eis niet negeren'', zei hij.
quote:
Staatsgreep Turkije lijkt mislukt

Het leger, of een groot deel daarvan, poogde de macht te grijpen. Het keerpunt lijkt het moment waarop het volk gehoord gaf aan de oproep van president Erdogan om protesterend de straat op te gaan.
quote:
Meer dan 2700 Turkse rechters op non-actief na mislukte couppoging

2745 Turkse rechters mogen hun functie niet meer uitoefenen na de mislukte coup gisteravond en vannacht. Dat heeft de Turkse Hoge Raad voor Rechters en Procureurs (HYSK) bekendgemaakt. Ook vijf leden van deze raad zijn volgens het staatspersbureau Anadolu ontslagen.

Bij het onderzoek naar de mislukte coup arresteerden de Turkse autoriteiten ook tien kantonrechters. 140 leden van het Hof van Cassatie worden nog gezocht.

De Hoge Raad kwam bijeen om te besluiten of rechters die volgens president Erdogan aanhanger zijn van de islamitische geestelijke Gülen op hun post konden blijven. Erdogan heeft gesuggereerd dat Gülen achter de mislukte staatsgreep zat.

De twee zijn elkaars aartsvijand. Gülen woont in de Verenigde Staten in ballingschap. Hij veroordeelt de coup en zegt dat hij er niets mee te maken heeft.
quote:
Leger Turkije verklaart macht te hebben overgenomen

Het Turkse leger heeft de macht overgenomen in Turkije. Dat heeft het leger zelf zojuist bekendgemaakt. De Bosporusbrug en de Fatih Sultan Mehmetbrug in Istanbul zijn vanavond afgesloten door militairen. In Ankara zouden schoten zijn gehoord, melden ooggetuigen. Daar vliegen ook straaljagers en helikopters boven de stad.

Het leger zegt in de verklaring dat het tot een staatsgreep is overgegaan omdat de regering de democratie heeft uitgehold. Verder werd verklaard dat het land nu door een ,,vredesraad'' wordt geregeerd die de veiligheid van het volk garandeert.

De Turkse minister van Justitie stelt dat de beweging van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen achter de staatsgreep zit. Gülen gold lange tijd als bondgenoot van Erdogan, maar volgens de Turkse pers raakten ze met elkaar in onmin toen de regering plannen maakte om de particuliere scholen te sluiten.

Erdogan heeft het volk opgeroepen om de straat op te gaan en zich te uiten tegen de militaire coup. De coupplegers zullen volgens hem zwaar worden gestraft
Andere meldingen
-Reuters: Turkse militairen hebben controle genomen over de regering
-Het vliegverkeer van en naar het vliegveld Ataturk bij Istanbul is gestaakt.
-Staatstelevisiezender TRT overgenomen door militairen
-Social Media o.a. Twitter, Facebook plat gelegd in Turkije
-Onder de gegijzelden in het militaire hoofdkwartier in Ankara is de hoogste militaire leider.
-De Turkse president Erdogan is in Mongolië voor een topoverleg tussen Europese en Aziatisch leiders. Andere bronnen beweren juist dat Erdogan in Bodrun is voor vakantie
-CNN Turkije meldt dat er mensen zijn gegijzeld in het hoofdkwartier van het leger in Ankara.
-CNN: Vierde militaire coup sinds 1960
-Griekenland zet leger in verhoogde staat van paraatheid na coup Turkije
-NOS: Amerikanen mogen niet meer opstijgen vanaf vliegbasis Incirlik
-NOS: Bulgaarse militairen naar grens met Turkije
-Merkel veroordeeld de coup
-Grieken geven helikopter terug, bemanning mag voorlopig blijven
-Premier Yildirim zei dat wordt overwogen om de grondwet opnieuw aan te passen.
-NOS: Criticaster Gülen ontkent betrokkenheid bij couppoging Turkije
-Coupplegers in F-16 hadden Erdogan in het vizier



CNN TURK live
NOS liveblog

Erdogan: doodstraf snel weer invoeren

Turks corruptieschandaal

Update 20-07-2016:
Drie maanden noodtoestand Turkije
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_163917523
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 22:40 schreef Drugshond het volgende:

[..]

Mwah, ik speel niet allles negatief uit. Maar heeft Turkije een blasting export product. Niet echt. Er is echt veel meer nodig.
Je kunt het natuurlijk ook omdraaien, de afgelopen 10-14 jaar hebben vele internationale bedrijven miljarden geinvesteerd in Turkije en de Turkse economie, velen kunnen en zullen het zich niet kunnen veroorloven om zich terug te trekken uit Turkije, ondanks de crisis met Rusland heeft de Turkse economie een groeiende start gemaakt dit jaar, nu ook de relaties met Rusland en Israel verbeteren verwacht ik juist een stijging.
  donderdag 21 juli 2016 @ 22:54:45 #3
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_163917695
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 22:50 schreef Triggershot het volgende:

[..]

Je kunt het natuurlijk ook omdraaien, de afgelopen 10-14 jaar hebben vele internationale bedrijven miljarden geinvesteerd in Turkije en de Turkse economie, velen kunnen en zullen het zich niet kunnen veroorloven om zich terug te trekken uit Turkije, ondanks de crisis met Rusland heeft de Turkse economie een groeiende start gemaakt dit jaar, nu ook de relaties met Rusland en Israel verbeteren verwacht ik juist een stijging.
Ik ga je niet tegenspreken. Maar ik zie ook een boel indicatoren die de andere kant opwiijzen. Het is niet altijd zwart-wit. Voor een deel snap ik je pleidooi. Het is gewoon niet 1-2-3- onze economie.
pi_163917718
Rechters voorzichtig met verzoeken Turkije

DEN HAAG - Nederlandse rechters zijn erg voorzichtig geworden met verzoeken uit Turkije. Dat heeft te maken met de mislukte staatsgreep daar en met de aanpak van Ankara. Zo hebben sommige rechters besloten om nog geen besluit te nemen over Turkse uitleveringsverzoeken.

De Raad voor de Rechtspraak zegt donderdag begrip te hebben ,,voor de zorgen die onder rechters leven''. Over de inhoud van die zaken zegt de Raad niets. ,,Het is aan individuele rechters te beslissen over uitlevering of rechtshulp aan Turkije, en dat oordeel goed te motiveren.''

Sinds het neerslaan van de coup is de Turkse regering bezig met een zuivering van de overheid. Militairen, politiemensen, rechters, officieren van justitie, ambtenaren en leraren zijn opgepakt of ontslagen.

http://www.telegraaf.nl/b(...)oeken_Turkije__.html
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."
pi_163917727
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 22:40 schreef Aloulu het volgende:
Hoe je het ook bekijkt: er is geprobeerd middels een coupe en bombardement op het parlement (!!) weldegelijk een verkozen volksvertegenwoordiger uit zijn paleis te krijgen. Als je er even twee tellen over nadenkt heel extreem. Stel je voor dat Hollande dat gebeurd en in Parijs het parlement door officieren wordt gebombardeerd. Nu moeten we maar geloven dat die Gulen erachter zit maar overal lees ik wel dat zijn clubje weldegelijk een "staat binnen een staat" is. Het grote nadeel is dat Erdogan al zo autoritair als de pleuris is en dus zelf alles gaat opvullen. Anderzijds zal het in Turkije nooit een "ideale" democratie worden. En nogmaals; als de coupe (deels) was geslaagd had Turkije nu een tweede Syrie geworden met een massale burgeroorlog tussen een leger en voor en tegenstanders.
Daar is heel veel aan voorafgegaan hey. Turkse kranten die de mond werd gesnoerd, diverse commerciële radio- en televisiezenders verloren hun uitzendlicentie, critici die zonder aanklacht de bak in werden gesmeten, overheidsfunctionarissen die corruptiezaken onderzochten zijn vervolgd en vastgezet louter omdat ze hun werk deden, repressief gedrag tegen maatschappelijke organisaties / rechterlijke macht / leger en ondernemers. Ergens is wat geknapt bij een bepaalde groep soldaten die zich jarenlang stil hield omdat ze anders het risico liepen op gerechtelijke vervolging / verlies van broodwinning omdat ze kritiek hebben op een Sultan en zijn AK-parti. Daarom is het juist goed als mensen kritiek mogen leveren tegen overheid, anders krijg je alleen maar misstanden in de toekomst door woede die mensen nooit hebben mogen uiten. Het was een schreeuw/protest om aandacht.

Een onafhankelijk rechtssysteem, functionerende maatschappelijke organisaties en media vormen het tegenwicht wanneer de staat haar boekje te buiten gaat. De huidige intimidatie is een duidelijke boodschap dat iedereen die de agenda van de regerende partij dwarsboomt doelwit wordt van laster, sancties en valse beschuldigingen. Dat zie je zelfs bij Nederturken die Turken met een andere mening bedreigen of zelfs in enkele gevallen mishandelen. Alles om angst in te boezemen zodat andere geluiden niet naar buiten worden gebracht. Dat soort Turken worden als verraders gezien. Geen gezonde situatie. Kritiek is gezond. Dat houdt mensen / landen scherp.

Erdogan schijnt te denken dat een verkiezingsoverwinning hem de volle mandaat geeft. Maar die overwinning geeft hen niet het recht om de grondwet te negeren of meningsverschillen te onderdrukken. De AKP-leiders schilderen nu iedere democratische kritiek op hen af als een aanval op de staat. Door elk kritisch geluid als vijandig - of erger, als verraad - te bestempelen, leiden ze het land naar totalitarisme.

Edit: ik ben verder met je eens dat de coup niet de manier is, maar in het huidige Turkije lijkt weinig klimaat te zijn om een soort oppositie te voeren. Dat klimaat is weggevaagd.

[ Bericht 1% gewijzigd door George_Zina op 21-07-2016 23:06:55 ]
pi_163918005
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 22:55 schreef George_Zina het volgende:
critici die zonder aanklacht de bak in werden gesmeten,
bijvoorbeeld?
pi_163918032
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 22:55 schreef George_Zina het volgende:
Daar is heel veel aan voorafgegaan hey. Turkse kranten die de mond werd gesnoerd, diverse commerciële radio- en televisiezenders verloren hun uitzendlicentie, critici die zonder aanklacht de bak in werden gesmeten, overheidsfunctionarissen die corruptiezaken onderzochten zijn vervolgd en vastgezet louter omdat ze hun werk deden, repressief gedrag tegen maatschappelijke organisaties / rechterlijke macht / leger en ondernemers. Ergens is wat geknapt bij een bepaalde groep soldaten die zich jarenlang stil hield omdat anders het risico liepen op gerechtelijke vervolging / verlies van broodwinning omdat ze kritiek hebt op een Sultan en zijn AK-parti. Daarom is het juist goed als mensen kritiek mogen leveren tegen overheid, anders krijg je alleen maar misstanden in de toekomst door woede die mensen nooit hebben mogen uiten. Het was een schreeuw/protest om aandacht.
Hier ben ik van op de hoogte. Neemt niet weg dat het Turkse leger als instituut en rol tot voor kort helemaal niet de "hoeder van democratische waarden" is gebleken. Dat hoef ik jou ook niet uit te leggen denk ik? Dat Erdogan autoritair als de pleuris is staat vast. Middels de democratie zijn macht consolideren en verder uitbreiden. Had Chavez ook een handje van in Venezuela. Morsi probeerde het ook. Maar dat pleit dat leger niet opeens vrij noch maakt het ze "helden die strijden voor vrije pers, respect voor mensenrechten" etc.

quote:
De AKP-leiders schilderen nu iedere democratische kritiek op hen af als een aanval op de staat. Door elk kritisch geluid als vijandig - of erger, als verraad - te bestempelen, leiden ze het land naar totalitarisme.
Daar lijkt het wel op. Die weg ligt nu open. Blijkbaar kan het niet anders in deze regio. Daar weleens aan gedacht? Een keuze tussen twee kwaden (leger of erdogan). Denk nog steeds dat als die officieren een (deels) geslaagde coupe hadden uitgevoerd Turkije nu helemaal naar de tering was en een tweede Syrie zou dreigen te worden (niet het sektarische maar het pro vs anti-government gevecht met wapens uitvechten). Dan is hoe het nu verloopt minder slecht naar mijn mening.
Op woensdag 26 oktober 2022 07:33 schreef Lospedrosa:
“Kan gebeuren in een live uitzending dat je je een beetje laat meeslepen er bleert dat je kinderen maar moet verbranden.”
pi_163918064
PieterOmtzigt twitterde op donderdag 21-07-2016 om 23:04:58 (2): Turkije neemt inderdaad deel aan gesprek tussen EU en kandidaat-lidstaten over toetreding zondag. Koenders verzet zich er niet tegen. reageer retweet
Dus de onderhandelingen mbt de toetreding van Turkije gaan gewoon door.
I´m back.
pi_163918161
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 23:05 schreef Aloulu het volgende:

[..]

Hier ben ik van op de hoogte. Neemt niet weg dat het Turkse leger als instituut en rol tot voor kort helemaal niet de "hoeder van democratische waarden" is gebleken. Dat hoef ik jou ook niet uit te leggen denk ik? Dat Erdogan autoritair als de pleuris is staat vast. Middels de democratie zijn macht consolideren en verder uitbreiden. Had Chavez ook een handje van in Venezuela. Morsi probeerde het ook. Maar dat pleit dat leger niet opeens vrij noch maakt het ze "helden die strijden voor vrije pers, respect voor mensenrechten" etc.

[..]

Daar lijkt het wel op. Die weg ligt nu open. Blijkbaar kan het niet anders in deze regio. Daar weleens aan gedacht? Een keuze tussen twee kwaden (leger of erdogan). Denk nog steeds dat als die officieren een (deels) geslaagde coupe hadden uitgevoerd Turkije nu helemaal naar de tering was en een tweede Syrie zou dreigen te worden (niet het sektarische maar het pro vs anti-government gevecht met wapens uitvechten). Dan is hoe het nu verloopt minder slecht naar mijn mening.
Hoezo zou het als een tweede Syrie zijn geworden. Die claim zie ik vaker, maar niks wijst daarop.
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
pi_163918201
quote:
1s.gif Op donderdag 21 juli 2016 23:10 schreef 0ne_of_the_few het volgende:

[..]

Hoezo zou het als een tweede Syrie zijn geworden. Die claim zie ik vaker, maar niks wijst daarop.
Vrij veel wijst er juist op als je het mij vraagt.
pi_163918267
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 23:06 schreef Ryan3 het volgende:
PieterOmtzigt twitterde op donderdag 21-07-2016 om 23:04:58 (2): Turkije neemt inderdaad deel aan gesprek tussen EU en kandidaat-lidstaten over toetreding zondag. Koenders verzet zich er niet tegen. reageer retweet
Dus de onderhandelingen mbt de toetreding van Turkije gaan gewoon door.
Reken maar dat de huidige situatie flink besproken wordt.
Wees blij dat er communicatie is.
Make my day!
  donderdag 21 juli 2016 @ 23:15:03 #12
1234 HiZ
Istanbullu
pi_163918310
Alles wijst daarop. Waar iedereen in Turkije bang voor is, is een burgeroorlog. En gelet op de extreme polarisatie in de samenleving is er niks raars aan die vrees.
  donderdag 21 juli 2016 @ 23:15:50 #13
1234 HiZ
Istanbullu
pi_163918328
quote:
1s.gif Op donderdag 21 juli 2016 23:13 schreef agter het volgende:

[..]

Reken maar dat de huidige situatie flink besproken wordt.
Wees blij dat er communicatie is.
vind ik ook. Alleen als het echt niet meer kan is praten beter.
pi_163918343
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 23:15 schreef HiZ het volgende:
Alles wijst daarop. Waar iedereen in Turkije bang voor is, is een burgeroorlog. En gelet op de extreme polarisatie in de samenleving is er niks raars aan die vrees.
Inderdaad, je ziet zelfs de CHP en MHP haar toon matigen als het gaat om Erdogan en vice versa natuurlijk

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 21-07-2016 23:16:36 ]
pi_163918362
quote:
1s.gif Op donderdag 21 juli 2016 23:10 schreef 0ne_of_the_few het volgende:
Hoezo zou het als een tweede Syrie zijn geworden. Die claim zie ik vaker, maar niks wijst daarop.
Leger is bleek al snel verdeeld. In Syrie was dat ook het geval, zie vele deserteurs en ontstane Vrije Syrische Leger. Erdogan en de AKP hebben vanaf 15 (?) jaar geleden alle verkiezingen gewonnen en vaak met afstand. Duidt op grote populariteit en achterban. Ongekend. Een handjevol officieren en verdeeld leger wat grote groepen pro-regering demonstranten gaat neerschieten of intimideren....waar loopt dat op uit?

Uit alle peilingen schijnt te blijken dat de grote meerderheid van de Turken al lang niet meer wilde dat het leger zich met de democratie zou bemoeien en/of met geweld ingrijpen. Dus geen grote support voor een coupe.

Zelfs oppositiepartijen zijn tegen de coupe.

Je moet wel een heel sterk en eensgezind leger hebben kan je deze feiten negeren en toch een coupe afdwingen......anders krijg je zeker een Syrie scenario waar ook het leger door bijv. onderlinge verdeeldheid niet in staat was demonstraties neer te slaan en aan de kant van demonstranten men zich als reactie ook ging bewapenen.
Op woensdag 26 oktober 2022 07:33 schreef Lospedrosa:
“Kan gebeuren in een live uitzending dat je je een beetje laat meeslepen er bleert dat je kinderen maar moet verbranden.”
pi_163918385
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 23:15 schreef HiZ het volgende:
Alles wijst daarop. Waar iedereen in Turkije bang voor is, is een burgeroorlog. En gelet op de extreme polarisatie in de samenleving is er niks raars aan die vrees.
Polarisatie is zeker daar maar ik weet niet of dat zal manifesteren tot een burgeroorlog omdat het leger dat niet zal toestaan.
pi_163918406
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 23:11 schreef Triggershot het volgende:

[..]

Vrij veel wijst er juist op als je het mij vraagt.
Wat dan?
In Syrie had je bijvoorbeeld een homogene groep dat eerst gezamenlijk in het leger zat in Irak en zo een vuist kon maken. Een dergelijke groep is er niet in Turkije.
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
pi_163918420
quote:
1s.gif Op donderdag 21 juli 2016 23:13 schreef agter het volgende:

[..]

Reken maar dat de huidige situatie flink besproken wordt.
Wees blij dat er communicatie is.
Ik zie er eerder in, wat er ook gebeurt in Turkije, die onderhandelingen gaan gewoon door, want het ligt in de doelstelling van de EU om uit te breiden. Met Turkije o.a.
Ik zie ook dat er stevig wordt gewerkt aan een acceptatie van de nieuwe status quo in Turkije.
Wat ik ook zie is wrs toch dat dit de bevolking van de EU weer nog een stukje sceptischer maakt tav die EU. Die bevolking denkt niet in geopolitieke vraagstukken namelijk.
I´m back.
pi_163918479
Erdogan moet vrede sluiten met de seculaire Kemalisten maar dan moet hij wel zijn islamitische buitenlandbeleid opgeven. Het ziet er naar uit dat Erdogan niet bereid is om dit te doen.
pi_163918511
Als je overal tegen aanschopt: Koerden, media, leger en meer zaken dan maak je vijanden. Als ik iemand zijn vrouw ga slaan dan kan ik op wachten dat haar man mij met geweld wil aanpakken. Ik blijf van mening dat Erdogan hier fout heeft gehandeld op de nodige vlakken. Ik zal niet al te uitgebreid op in gaan maar volgens mij begon het met die verkiezingsuitslag die hem niet beviel: toen de Pro-Koerdische HDP de kiesdrempel van 10% haalde. Hij haalde daardoor zijn meerderheid niet en kon gedag zeggen tegen bepaalde ambities zoals het wijzigen van de Grondwet. Kort daarna brak weer geweld uit tussen de PKK en Turkije. En schreef Erdogan nieuwe verkiezingen uit en haalde hij wel die meerderheid. Toeval??????? Nah!!!! Uiteindelijk heeft zich door al die misstanden een kruitvat ontwikkeld, puur door foute handelen van AK-parti (zij zijn schuldig want hadden jarenlang haast absolute macht in Turkije), en hebben niet goed gehandeld. Dan is het makkelijk om te schreeuwen over kruitvaten en mogelijke burgeroorlogen. Tuurlijk geef ik toe dat Turkije niet bepaald goed ligt naast die Arabische teringbende Irak en Syrië. Dat maakt het complex, maar AK-parti heeft naar mijn mening grotendeels zelf gezorgd voor de mogelijkheid op een burgeroorlog.
pi_163918532
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 23:21 schreef Atak het volgende:
Erdogan moet vrede sluiten met de seculaire Kemalisten maar dan moet hij wel zijn islamitische buitenlandbeleid opgeven. Het ziet er naar uit dat Erdogan niet bereid is om dit te doen.
Hij hoeft niets door de verkiezingsuitslagen; hij kan zelfs alleen regeren. Als de verkiezingsuitslag gelijk zou zijn dan wordt de winnende partij gedwongen samen te regeren, en zodoende water bij de halalwijn te doen. Helaas is dat niet het geval. En dus kan hij alleen zijn gang gaan.
Op woensdag 26 oktober 2022 07:33 schreef Lospedrosa:
“Kan gebeuren in een live uitzending dat je je een beetje laat meeslepen er bleert dat je kinderen maar moet verbranden.”
pi_163918546
Serieuze vraag hoor. Als Erdogan zo veel steun geniet dat hij kan dwepen met de wil van het volk. Waarom zou dat volk ineens uit elkaar vallen en onderling elkaar aanvallen?

Of is de meerderheid maar miniem en pikt de andere ruim 40% het dan niet meer?

Dan is wat hij nu doet ook heel gevaarlijk.
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
pi_163918550
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 23:15 schreef HiZ het volgende:
Waar iedereen in Turkije bang voor is, is een burgeroorlog. En gelet op de extreme polarisatie in de samenleving is er niks raars aan die vrees.
pi_163918591
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 23:22 schreef Aloulu het volgende:

[..]

Hij hoeft niets door de verkiezingsuitslagen; hij kan zelfs alleen regeren. Als de verkiezingsuitslag gelijk zou zijn dan wordt de winnende partij gedwongen samen te regeren, en zodoende water bij de halalwijn te doen. Helaas is dat niet het geval. En dus kan hij alleen zijn gang gaan.
Als hij dit doet dan kunnen buitenlandse spelers de andere 50% die niet op Erdogan heeft gestemd tegen hem gebruiken.
pi_163918600
Loopt die polarisatie ook geografisch door Turkije?
Make my day!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')