abonnement Unibet Coolblue
pi_163896858




Chronologisch:

quote:
21.30 Militairen sluiten twee bruggen over de Bosporus in Istanbul af. Auto's en bussen krijgen de opdracht om te keren.

21.50 Gevechtsvliegtuigen en militaire helikopters scheren over Ankara. Er klinken schoten.

22.02 De Turkse premier Binali Yildirim meldt dat er een militaire coup aan de gang is en dat de regering de veiligheidstroepen heeft gevraagd de orde te herstellen.

22.25 In een verklaring zegt het leger (dat wil zeggen: de coupplegers) dat het de macht heeft overgenomen om de democratie te beschermen en de mensenrechten te handhaven.

22.38 De televisiezender CNN Türk meldt dat president Erdogan veilig is. Hij was op vakantie in de badplaats Bodrum.

22.47 Opstandige militairen gijzelen de stafchef van de Turkse strijdkrachten op het militaire hoofdkwartier in Ankara.

22.58 Militairen bezetten het kantoor van de staatstelevisie TRT in Ankara. Het personeel wordt even later gedwongen een verklaring van de militairen voor te lezen: het land wordt bestuurd door een 'Vredesraad'. In het hele land geldt een uitgaansverbod.

23.16 President Erdogan roept de Turken via Facetime op de straat op te gaan om te protesteren tegen wat hij een couppoging van een klein deel van het leger noemt.

Zaterdag
Premier Erdogan spreekt via Facetime met CNN Türk.
Premier Erdogan spreekt via Facetime met CNN Türk. İ GETTY
00.08 Tanks omsingelen het Turkse parlementsgebouw in Ankara.

00.37 De eerste scheuren in de strijdkrachten: de commandant van het Eerste Leger zegt dat slechts een kleine groep militairen de couppoging steunt.

00.59 Een gevechtsvliegtuig schiet een helikopter van de muitende militairen neer.

01.04 Het staatspersbureau Anadolu meldt de dood van 17 politieagenten op het hoofdkwartier van de Turkse special forces.

01.05 President Obama spreekt zijn steun uit voor de gekozen regering en roept op tot kalmte.

01.13 De Gülen-beweging van de in ballingschap levende rivaal van Erdogan, Fethullah Gülen, keurt de coup af.

01.52 Turkse premier Yildirim meldt dat situatie onder controle is.

02.20 Erdogan keert terug in Istanbul. Het vliegveld is inmiddels door zijn aanhangers bevrijd.

02.45 Muitende militairen bezetten kantoor van tv-zender CNN Türk, maar op het Taksimplein geven de eerste muiters zich al over.

03.20 Erdogan belooft het leger te zuiveren van verraders.

05.39 Erdogan moedigt zijn aanhangers aan op straat te blijven totdat de situatie is gekalmeerd.

05.42 Muitende soldaten die een van de bruggen over de Bosporus in handen hadden, komen uit hun tanks en geven zich over. Zij worden later aangevallen door aanhangers van Erdogan.

07.10 Regeringsgetrouwe militairen hebben het militaire hoofdkwartier in Ankara weer in handen, maar sommige muiters verzetten zich nog.

07.29 De stafchef van de Turkse strijdkrachten Hulusi Akar, die door de muiters was gegijzeld, wordt bevrijd.

11.20 Premier Yildirim meldt dat de coup aan 161 mensen het leven heeft gekost, onder wie 104 coupplegers. Er zijn 1440 gewonden. Veiligheidstroepen hebben ruim 2800 militairen gearresteerd.

13.35 Turkse autoriteiten hebben 2.745 rechters op non-actief gezet.

14.43 Militaire hoofdkwartier weer helemaal in handen van regeringsgetrouwe troepen.

17.15 De Griekse justitie besluit de acht militairen die waren gevlucht uit Turkije en asiel hadden aangevraagd in Griekenland, uit te leveren aan Turkije. De Turkse regering had hierom gevraagd.

17.33 De vier grootste partijen van Turkije veroordelen de couppoging in een gezamenlijke verklaring voorgelezen in het parlement
De SMS van Erdogan - Oproep aan de bevolking om de straat op te gaan en op te komen voor de democratie, vrede, staat en het volk:

quote:
Turk Milletinin degerli evlatlari.Bu hareket Ankarada ve Istanbulda devletin zirhli araclarini ve silahlarini gasp etmis dar bir kadronun , 70 li yillardaki gibi davranarak millete karsi bir kalkismasidir. Serefli Turk milleti demokrasine ve huzuruna sahip cik. Turk milletini sindirecegini dusunen bu dar kadronun hareketine karsi sizleri sokaga ve milletinize sahip cikmaya cagiriyorum.

Devletine milletine sahip cik

Recep Tayyip Erdogan
Zie ook:
Staatsgreep in Turkije mislukt

quote:
Coupplegers in F-16 hadden Erdogan in het vizier
Luchtmachtpiloten die meededen aan de couppoging in Turkije zijn in de gelegenheid geweest president Erdogan te doden. Toen die vrijdagavond met een regeringstoestel van zijn vakantieadres in Marmaris naar Istanbul vloog, hadden twee F-16's hem in het vizier. Waarom ze niet hebben geschoten, is een raadsel, zegt een Turkse oud-militair in een reconstructie die persbureau Reuters van de gebeurtenissen maakte.
quote:
Plannen uitgelekt

Verschillende oud-militairen in Turkije zeggen dat de poging tot staatsgreep waarschijnlijk matig was voorbereid. "Vermoedelijk zijn ze eerder in actie gekomen dan de bedoeling was, omdat de plannen voor een staatsgreep waren uitgelekt. Ze merkten dat ze in de gaten werden gehouden en dat heeft ze er waarschijnlijk toe gebracht om snel tot actie over te gaan", zei een oud-militair.

Het was de bedoeling in hoog tempo het vliegveld van Istanbul, de belangrijkste brug over de Bosporus en het parlementsgebouw in Ankara in handen te krijgen en Erdogan en Yildirim te arresteren. Onder meer doordat Erdogan erin slaagde met een oproep op tv de bevolking te mobiliseren, slaagden de coupplegers niet in die opzet.
quote:
Erdogan: doodstraf snel weer invoeren
ISTANBUL - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag gezegd dat de doodstraf na de mislukte couppoging van militairen onverwijld weer moet worden ingevoerd. Hij zei dat de regering hierover in debat gaat met oppositiepartijen.

Erdogan sprak tegen aanhangers voor zijn huis in Istanbul die om de doodstraf riepen voor de coupplegers. ,,Wij kunnen deze eis niet negeren'', zei hij.
quote:
Staatsgreep Turkije lijkt mislukt

Het leger, of een groot deel daarvan, poogde de macht te grijpen. Het keerpunt lijkt het moment waarop het volk gehoord gaf aan de oproep van president Erdogan om protesterend de straat op te gaan.
quote:
Meer dan 2700 Turkse rechters op non-actief na mislukte couppoging

2745 Turkse rechters mogen hun functie niet meer uitoefenen na de mislukte coup gisteravond en vannacht. Dat heeft de Turkse Hoge Raad voor Rechters en Procureurs (HYSK) bekendgemaakt. Ook vijf leden van deze raad zijn volgens het staatspersbureau Anadolu ontslagen.

Bij het onderzoek naar de mislukte coup arresteerden de Turkse autoriteiten ook tien kantonrechters. 140 leden van het Hof van Cassatie worden nog gezocht.

De Hoge Raad kwam bijeen om te besluiten of rechters die volgens president Erdogan aanhanger zijn van de islamitische geestelijke Gülen op hun post konden blijven. Erdogan heeft gesuggereerd dat Gülen achter de mislukte staatsgreep zat.

De twee zijn elkaars aartsvijand. Gülen woont in de Verenigde Staten in ballingschap. Hij veroordeelt de coup en zegt dat hij er niets mee te maken heeft.
quote:
Leger Turkije verklaart macht te hebben overgenomen

Het Turkse leger heeft de macht overgenomen in Turkije. Dat heeft het leger zelf zojuist bekendgemaakt. De Bosporusbrug en de Fatih Sultan Mehmetbrug in Istanbul zijn vanavond afgesloten door militairen. In Ankara zouden schoten zijn gehoord, melden ooggetuigen. Daar vliegen ook straaljagers en helikopters boven de stad.

Het leger zegt in de verklaring dat het tot een staatsgreep is overgegaan omdat de regering de democratie heeft uitgehold. Verder werd verklaard dat het land nu door een ,,vredesraad'' wordt geregeerd die de veiligheid van het volk garandeert.

De Turkse minister van Justitie stelt dat de beweging van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen achter de staatsgreep zit. Gülen gold lange tijd als bondgenoot van Erdogan, maar volgens de Turkse pers raakten ze met elkaar in onmin toen de regering plannen maakte om de particuliere scholen te sluiten.

Erdogan heeft het volk opgeroepen om de straat op te gaan en zich te uiten tegen de militaire coup. De coupplegers zullen volgens hem zwaar worden gestraft
Andere meldingen
-Reuters: Turkse militairen hebben controle genomen over de regering
-Het vliegverkeer van en naar het vliegveld Ataturk bij Istanbul is gestaakt.
-Staatstelevisiezender TRT overgenomen door militairen
-Social Media o.a. Twitter, Facebook plat gelegd in Turkije
-Onder de gegijzelden in het militaire hoofdkwartier in Ankara is de hoogste militaire leider.
-De Turkse president Erdogan is in Mongolië voor een topoverleg tussen Europese en Aziatisch leiders. Andere bronnen beweren juist dat Erdogan in Bodrun is voor vakantie
-CNN Turkije meldt dat er mensen zijn gegijzeld in het hoofdkwartier van het leger in Ankara.
-CNN: Vierde militaire coup sinds 1960
-Griekenland zet leger in verhoogde staat van paraatheid na coup Turkije
-NOS: Amerikanen mogen niet meer opstijgen vanaf vliegbasis Incirlik
-NOS: Bulgaarse militairen naar grens met Turkije
-Merkel veroordeeld de coup
-Grieken geven helikopter terug, bemanning mag voorlopig blijven
-Premier Yildirim zei dat wordt overwogen om de grondwet opnieuw aan te passen.
-NOS: Criticaster Gülen ontkent betrokkenheid bij couppoging Turkije
-Coupplegers in F-16 hadden Erdogan in het vizier



CNN TURK live
NOS liveblog

Erdogan: doodstraf snel weer invoeren

Turks corruptieschandaal

Update 20-07-2016:
Drie maanden noodtoestand Turkije
  donderdag 21 juli 2016 @ 01:04:48 #2
6484 ExTec
<subtitle here>
pi_163896875
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 01:01 schreef TeenWolf het volgende:

[..]

Zo spuit 11 dit. Alsof je niet iemand graag mag mogen in het land van je ouders.
Het heeft wat weg van: ik zit in het buitenland, ik heb het daar beter dan ik het waarschijnlijk ooit zou hebben in Nederland, ik kom er wel 1 maand per jaar,

Maar ondertussen stem ik via de post wel op Wilders, want hij is een sterke leider en het lijkt me wel een goed idee dat hij gaat regeren :)
&lt;signature here&gt;.
  donderdag 21 juli 2016 @ 01:08:19 #3
30873 Vallon
Life is unpredictable
pi_163896918
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juli 2016 23:23 schreef Confetti het volgende:
Ik snap de ophef over de noodtoestand eigenlijk niet. Frankrijk leeft straks ook langer dan een jaar onder de noodtoestand. En dat voor maar een paar terreuraanslagen.

In Turkije is er gepoogd de democratisch gekozen regering met geweld weg te jagen en zijn er bijna 300 mensen gestorven. Dit was onvermijdelijk, de veiligheidsdiensten hebben nu wat meer wettelijke ruimte nodig om de daders op te sporen.
Idd ook zeer discutabel en verwerpelijk dat ze in Frankrijk de grondwet oprekken en er ipv 3 maanden ineens 6 maanden van maken.... ondertussen zit de kleine Napoleon jonge studenten te stimuleren om vrjjwilliger te worden bij de reserve politie... ik kan een link met de HiItler-Jugend niet wegdenken.

Dat nog los van het feit dat de lone-wolf in Nice vooralsnog niks nada niets te maken had met een terreur organisatie, laat staan dat het ging om een bekeerde IS cq. Moslim.. Alle zg bewijzen zijn gefabriceerd op basis van etnische profilering... het is een besmettelijk nieuwe ziekte dat plotklaps kunnen radicaliseren.
"On bended knee is no way to be free" Peter R 1954-2021 (İZapata)
Hegel: "De waarheid is subjectief"
Covid19: "Doctors can’t cure stupid, but at least they can sedate it."
  donderdag 21 juli 2016 @ 01:11:04 #4
27257 qwerty_x
Tudo jóia !!
pi_163896948
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 01:01 schreef TeenWolf het volgende:

[..]

Zo spuit 11 dit. Alsof je niet iemand graag mag mogen in het land van je ouders.

Je mag uiteraard van alles, het is alleen een beetje vreemd (om niet te zeggen achterlijk):
je zo geobsedeerd bezighouden met een land dat je alleen kent van vakantie, waar je als een totale vreemdeling wordt gezien en dat op geen enkele wijze lijkt op het land waar je geboren en getogen bent.
zonnig Brasil
  donderdag 21 juli 2016 @ 01:14:02 #5
6484 ExTec
<subtitle here>
pi_163896988
quote:
14s.gif Op donderdag 21 juli 2016 01:08 schreef Vallon het volgende:

. ondertussen zit de kleine Napoleon jonge studenten te stimuleren om vrjjwilliger te worden bij de reserve politie... ik kan een link met de HiItler-Jugend niet wegdenken.
Dat is dat anti-autoritaire wat NL'ers eigen is.

Op de rest van deze planeet is er weinig mis met je aansluiten bij politie of leger.

Voor de rest heb je natuurlijk wel een punt, maar voorlopig is de kleine napoleon nog steeds niet bezig met 50.000 man in justitie of onderwijs ontslaan, en meer macht naar zich toetrekken, is de Franse Assemblée niet afgevuld met ja knikker die alles goed vinden etc, dus valt het allemaal wel mee.
&lt;signature here&gt;.
pi_163897040
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 01:13 schreef Infection het volgende:

[..]

Waarom woon je eigenlijk in Nederland? Ga lekker in dat fascistische staatje genaamd Turkije wonen als je het hier zo 'slecht' vindt. Oh wacht, lekker profiteren natuurlijk, achterlijke hypocriet. :')
Omdat hij hier woont en dat vindt, bovendien ben jij niks om uit te maken waar hij woont. Gewoon een 0 ben je met je meninkje.
  donderdag 21 juli 2016 @ 01:19:51 #7
27257 qwerty_x
Tudo jóia !!
pi_163897047
Het is hier pas kwart over 8, dus ik kan nog wel even.
zonnig Brasil
  donderdag 21 juli 2016 @ 01:19:55 #8
166093 nattermann
Waereldsjtad Gelaen
pi_163897049
Gezellig topic
Tics van je petten.
pi_163897067
Maar goed, de vraag is of Erdokhan de VS gaat aanwijzen als de bedoelde buitenlandse macht of dat hij te laf is en het op een land als Armenie of en dat is iets waarschijnlijker Israel gooit.
  Forum Admin/Beste/Leukste FA 2022 donderdag 21 juli 2016 @ 01:28:17 #10
334798 crew  Straatcommando.
Je zuster op een houtvlot
pi_163897147
quote:
1s.gif Op donderdag 21 juli 2016 01:27 schreef zarGon het volgende:

[..]

Ik drink geen alcohol. En ben ook niet zo van de terrasjes.

homo
''Tuurlijk is het een onoogelijk lelijk spuugding. Kun je d'r toch nog wel aan gehecht zijn? Je houdt toch ook van je moeder?''
  donderdag 21 juli 2016 @ 01:29:47 #11
30873 Vallon
Life is unpredictable
pi_163897163
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 01:14 schreef ExTec het volgende:
[..]
Dat is dat anti-autoritaire wat NL'ers eigen is.
Op de rest van deze planeet is er weinig mis met je aansluiten bij politie of leger.

Voor de rest heb je natuurlijk wel een punt, maar voorlopig is de kleine napoleon nog steeds niet bezig met 50.000 man in justitie of onderwijs ontslaan, en meer macht naar zich toetrekken, is de Franse Assemblée niet afgevuld met ja knikker die alles goed vinden etc, dus valt het allemaal wel mee.
Wat ik het enge vind, is dat er bewust een sfeer wordt geschapen van angst, verderf en legitimiteit. In La France lopen ze gedwee achter het beleid aan, er is nauwelijks verzet tegen maatregelen van staatswege. Niemand wil/kan het risico worden dat zij gelieerd (gaan) worden aan terrorisme. Ipv de oorzaak aan te pakken (ongelijkheid) wordt het symptoom bestreden,

Feitelijk hetzelfde wat Erdogan doet. Het voelt/doet goed om bij de goeden te zitten terwijl dat inhoudelijk op z'n minst een vraag is. Er is (reeds) en sfeer dat je tegen de staat bent wanneer je (imho, zeer) legitieme vragen stelt.
Wanneer Erdogan cq. Turkije een islamitische staat wil, moet dat niet verpakt worden in een democratisch excuus.

De jongeren/onwetenden worden gelokt met een goede daad dat ze strijden tegen het terrorisme waarbij ik verder van mening ben dat (ze) dit - onheil- over zichzelf is afgeroepen.
En passant meldt de Napoleon ook nog's dat ie (zonder toestemming) bezig is met operaties in Libië. Dat gaat aan de zuidkant nog veel gedonder geven.

Idem imho in Turkije. Onwelkome organisaties worden weggezet als terroristen zonder enige reflectie noch wettige grondslag. Wat Erdogan doet is feitelijk terrorisme: "demoralisering van de bevolking om een politiek doel te bereiken."

[ Bericht 1% gewijzigd door Vallon op 21-07-2016 01:34:24 (link: terrorisme) ]
"On bended knee is no way to be free" Peter R 1954-2021 (İZapata)
Hegel: "De waarheid is subjectief"
Covid19: "Doctors can’t cure stupid, but at least they can sedate it."
  donderdag 21 juli 2016 @ 01:31:17 #12
27257 qwerty_x
Tudo jóia !!
pi_163897175
quote:
1s.gif Op donderdag 21 juli 2016 01:27 schreef zarGon het volgende:

[..]

Ik zou wel een biertje met jou drinken ergens op een terras (..)

Ik drink geen alcohol. En ben ook niet zo van de terrasjes.

(..)
Dus wat je eigenlijk voorstelt is een virtueel glas water in een nog virtuelere woonkamer ?
Jij weet de dames wel te prikkelen.
zonnig Brasil
  donderdag 21 juli 2016 @ 01:33:42 #13
6484 ExTec
<subtitle here>
pi_163897206
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 01:29 schreef Vallon het volgende:

Niemand wil/kan het risico worden dat zij gelieerd (gaan) worden aan terrorisme.
Ik geloof niet dat er in FR zo'n zwart-wit sfeertje is als onder bush, waar je het er mee eens bent, of meteen een terroristen knuffelaar bent.
&lt;signature here&gt;.
pi_163897229
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 01:21 schreef WammesWaggel het volgende:
Maar goed, de vraag is of Erdokhan de VS gaat aanwijzen als de bedoelde buitenlandse macht of dat hij te laf is en het op een land als Armenie of en dat is iets waarschijnlijker Israel gooit.
Hij heeft ze al min of meer aangewezen, maar de vraag is of hij dat nu ook echt gaat uitspreken. Ik hoop van wel :D
pi_163897291
Maar het nieuws dat aangekondigd zou worden.... dat is de noodtoestand dus?
pi_163897313
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 01:39 schreef Peunage het volgende:
Maar het nieuws dat aangekondigd zou worden.... dat is de noodtoestand dus?
Lijkt er wel op, ja.
pi_163897372
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 01:25 schreef Atak het volgende:

[..]

WammesWaggel, door en door zuur zoals altijd. _O-
Als ik kon spellen zou ik voor duh Vollukskrant gaan schrijven :Y
pi_163897486
Op Marktplaats nog altijd geen shirtjes of andere fanware te vinden wbt Erdogan, Pokemon daartegen... :7 :7
pi_163897727
Volgens economisten is de Turkse economie aan de rand van de afgrond. Binnen paar weken gaat het feestje beginnen. Dat weet Erdogan ook. Daarom neemt hij nu extreme maatregelen.
  donderdag 21 juli 2016 @ 02:21:21 #21
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_163897734
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 02:20 schreef Atak het volgende:
Volgens economisten is de Turkse economie op de rand van de afgrond. Binnen paar weken gaat het feestje beginnen. Dat weet Erdogan ook. Daarom neemt hij nu extreme maatregelen.
als ie maar oprot dan

dan zal t wel goed komen met de turken
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  donderdag 21 juli 2016 @ 02:21:21 #22
30873 Vallon
Life is unpredictable
pi_163897735
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 01:33 schreef ExTec het volgende:

[..]

Ik geloof niet dat er in FR zo'n zwart-wit sfeertje is als onder bush, waar je het er mee eens bent, of meteen een terroristen knuffelaar bent.
Nee het ligt anders.... je kan niet tegen veiligheid zijn, dus alles wat dat (door passiviteit) in gevaar kan brengen moet je ten ene male zien te voorkomen. Dus kan je alleen maar akkoord gaan met de maatregelen... zelfs als die compleet in strijd zijn met alle beginselen van je open samenleving. Ik vind het al vrij bizar worden dat je aanwezigheid, laat staan je mening; onderwerp kan worden van wantrouwen.

Het zou vele malen zinniger zijn, duidelijk te gaan maken wat de werkelijk oorzaak is (waarom) dat mensen bereid zijn anderen af te (willen) slachten. Mja, dat is te vaag en voor harteloze mensen niet te begrijpen.

Zelf (na)denken is bedreigend dus doet men maar wat de "leiding" wenst..... kan je wanneer het fout blijkt altijd nog zeggen dat jij hem niet begreep, slechts orders opvolgde en dus geen schuld treft. Bij winst, had je natuurlijk zogenaamd gelijk dat je het steunde en komt je alleen maar lof toe. Kortom als volgzaam individu hoef je jezelf nooit een echt verwijt te maken.
Zelfs Erdogan hanteert het excuus dat hij slechts doet wat de - door hem aangewezen - meerderheid wenst.
"On bended knee is no way to be free" Peter R 1954-2021 (İZapata)
Hegel: "De waarheid is subjectief"
Covid19: "Doctors can’t cure stupid, but at least they can sedate it."
pi_163897766
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 02:21 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

als ie maar oprot dan

dan zal t wel goed komen met de turken
Hij zal wel substantieel veel kiezers kwijtraken als de Erdogan-volgers geen brood meer op tafel hebben.

De volgers van Erdogan zijn net honden. Ze zijn loyaal zolang je ze brood geeft.

Daarom komt Erdogan ook overal mee weg. Zolang hij brood aan de honden geeft zullen ze voor hem stemmen. Als de economie in elkaar stort zal dat Erdogan wel beïnvloeden.
pi_163897797
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juli 2016 02:24 schreef Atak het volgende:

[..]

Hij zal wel substantieel veel kiezers kwijtraken als de Erdogan-volgers geen brood meer op tafel hebben.

De volgers van Erdogan zijn net honden. Ze zijn loyaal zolang je ze brood geeft.

Daarom komt Erdogan ook overal mee weg. Zolang hij brood aan de honden geeft zullen ze voor hem stemmen. Als de economie in elkaar stort zal dat Erdogan wel beïnvloeden.
Gelukkig heeft Erbo nog ettelijke miljarden veilig gesteld om te verdelen onder zijn 'ontevreden' volk *O* :+

[ Bericht 0% gewijzigd door Peace99 op 21-07-2016 02:36:33 ]
pi_163898197
Wel, als het op de ene manier niet lukt... Erdo heeft z'n super-presidentschap nu toch bereikt.
Artikel uit maart 2015:
quote:
Erdoğan plan for super-presidency puts Turkey's democracy at stake

Turkey’s strongman leader, Recep Tayyip Erdoğan, is facing unexpectedly spirited, across-the-board resistance to his plan to create a Putin-style super-presidency, a move that opposition parties warn could spell an end to parliamentary democracy and result in a virtual dictatorship.

Erdoğan, the founding leader of the neo-Islamist Justice and Development party (AKP), has ruled Turkey in increasingly authoritarian fashion since becoming prime minister in 2003. Barred under party rules from seeking a fourth term, he switched to the presidency last August and has been manoeuvring to increase his executive powers ever since.

....

It was a surprise, therefore, when the sharpest recent criticism of Erdoğan’s attempted power-grab emanated from a senior colleague and fellow founding AKP member, the deputy prime minister Bülent Arinç. In an exceptionally blunt public outburst, he told Erdoğan, in effect, to stop sticking his nose into the government’s Kurdish policy and mind his own business.

“His statements like ‘I did not like that’ or ‘I’m not happy about that’ are emotional and are his own views,” said Arinç, the official cabinet spokesman. “The [Kurdish] peace process is being carried out by the government and the government is responsible.”

....
https://www.theguardian.c(...)s-democracy-at-stake

Is Bülent Arinç al weggezuiverd?

[ Bericht 1% gewijzigd door crystal_meth op 21-07-2016 05:25:45 ]
Ich glaube, dass es manchmal nicht genügend Steine gibt und
Ich bin mir sicher, dass auch schöne Augen weinen
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')