abonnement Unibet Coolblue
pi_163090197


Vandaag even wat anders dan actioncamera’s. Vandaag een review(tje) van iets heel anders.
Namelijk een mechanisch (gaming) toetsenbord. In deze review ga ik het hebben met jullie over de Motospeed Inflictor CK104 die ook gek genoeg bekend staat als de K84 op de officiële site

Mechanische toetsenborden zijn in NL vrij prijzig. Voor mij dus een reden om eens in ons favoriete shopping land te kijken voor een goed chinees alternatief. Ik heb eerder randapparatuur uit china gehaald die gespecialiseerd was op de gaming markt en dat beviel me eigenlijk prima.
Veel waar voor weinig geld.

Ik heb tijdens het schrijven van deze review tevens een gaming muis onderweg.
Ik ben zelf totaal geen gepassioneerde gamer, maar vind het wel leuk.
Neem dit dus in gedachte tijdens het lezen/bekijken van deze review :) !


Het toetsenbord komt van Gearbest. Daar was hij op moment van bestellen het goedkoopst.
De Motospeed Inflictor CK104 kost nu zelfs maar $45,99(=+- 40 euro*!)

Voor mij echt de grootste reden om eens een mechanisch toetsenbord te kopen.
En af te stappen van de budget modellen van Logitech. In Nederland betaal je voor een mechanisch toetsenbord al gauw 80 euro. (Het dubbele dus!). Dan heb je ook nog een toetsenbord die vrij basic is. Geen RGB led verlichting etc.

Het keyboard komt in een zwarte vrij simpel ontworpen kartonnen doos met daarop een gele sticker met het modelnummer en wat specificaties.

* Er dient wel rekening gehouden te worden met het feit dat het product de grens van 22 euro overschrijdt en daarmee in aanmerking (kan) komen voor extra belasting (21% van productwaarde(incl. verzendkosten) + 13 euro administratiekosten als het via PostNL gaat.)






Allereerst wat foto’s van het toetsenbord (foto’s zijn aanklikbaar voor origineel)





























De 1100 gram uit het plaatje van de specificaties is het gewicht van de doos + toetsenbord.
Naast het toetsenbord worden een Chinese warranty card en een handleiding mee gegeven. Deze is wat houterig opgesteld als je het mij vraagt. Maar je komt er uiteindelijk wel uit welke toetsencombinaties je moet gebruiken om bijvoorbeeld van effect/kleur te wisselen.

Daarbij is de FN toets eigenlijk altijd leidend. Deze gebruik je voor alle acties.
Hieronder een screenshot uit de handleiding waar alles nog eens opgesomd wordt:



Toetsenbord ansich is 850 gram en komt met een vrij stugge kabel. Deze is ongeveer 1.5 meter.
De kabel is helaas niet beschermd met een ‘gevlochten’ ommanteling. Iets wat je toch vaak ziet bij gaming spullen om slijtage aan de kabel zelf tegen te gaan.

De kabel is daarnaast direct aan het toetsenbord gesloten. Bij andere modellen van motospeed zie ik ook modellen die doormiddel van een losse kabel te zijn connecten door mini-usb. Voordeel daarvan is dat je dus de kabel zelf een eigen lengte kan geven en eventueel kan vervangen mocht hij onverhoopt toch kapot gaan. Met normaal gebruik slijt je volgends mij de kabel eigenlijk nooit. Tenminste.. Ik niet :P..

Het toetsenbord zelf is vrij compact. De toetsen zitten dichtbij elkaar.
Dit is iets wat je moet liggen, al mijn andere toetsenborden zijn qua indeling ook vrij compact.
Zelf heb ik nu een cheap logitech draadloos setje die wat breder om de toetsen is gebouwd. Daar zitten dan fysieke knopjes om bijvoorbeeld de mediatoetsen te kunnen bedienen. In het geval van de Ck104 moet je dus de FN toets gebruiken met bijvoorbeeld F5.

Het toetsenbord krijgt mede door de aluminium backplate een luxe en solide look.
Afwerking is verder netjes en het toetsenbord wordt gekenmerkt door het ‘floating’ design van de toetsen. Deze zweven boven het toetsenbord. De Motospeed CK104 maakt daarnaast gebruik van doorzichtige (clear) switches. Hierdoor komen de RGB led effecten nog mooier uit.

Onder het toetsenbord zitten voetjes om het toetsenbord in een hoek te zetten.
Verder zijn ze voorzien van rubber als anti-slip.

Over switches en soorten ga ik in paragraaf Prestaties wat dieper in!.

Ik heb de alloy/silver versie qua aluminium. Hij komt ook in versies met rode backplate en een versie met witte toetsen op een licht roze backplate.





Nu komen we bij het kopje prestaties. Voordat ik hierover in ga wil ik wat basis info meegeven over mechanische toetsenborden. Ik ben zelf totaal geen pro gamer, maar speel zelf af en toe een potje Call of Duty of andere shooter. Ik heb mijzelf wat ingelezen over mechanische toetsenborden en de variatie in switches.

Waarom nou een Mechanisch toetsenbord? Is voor velen de vraag.

Een mechanisch toetsenbord heeft als voordeel dat er gebruik wordt gemaakt van switches i.p.v. een rubberen mat die de aansturing doet.

Switches zijn de ‘schakeltjes’ die onder je keycaps(de plastic ‘dopjes’) zitten.
Een voordeel van deze switches is dat ze dus per toets beschikbaar zijn. Elke toets wordt dus uniek geregistreerd.



Een rubberen mat zoals je hierboven ziet is wellicht een wat oude techniek. Echter zijn er nog steeds vergelijkbare systemen die gebruikt worden in de budget toetsenborden markt. Bij een rubberen mat is er de kans dat deze toetsen niet gelijktijdig kan registeren. Dit fenomeen heet ghosting.
Hierbij kun je bijvoorbeeld niet gelijktijdig de A W S D en de F of iets dergelijks indrukken omdat de toetsen in de zelfde schakeling zitten van de rubberen mat.

Benieuwd of jou huidige toetsenbord last van ghosting heeft? Bekijk het met de webapp die Microsoft beschikbaar heeft gesteld op de website:

https://www.microsoft.com(...)ostingexplained.mspx

Hier staat het verder ook nog duidelijker uitgelegd dan dat ik het heb gedaan.

De meest bekende leverancier van switches is Cherry. Zij leveren verschillende modellen switches. Die onderscheid maken in kleuren. Elke kleur heeft zijn eigen kenmerken.

Zo zijn de Cherry MX Blue switches erg bekend door de manier waarop zij klikken.
Druk je de toets in dan zal deze een luid klik geluid als feedback teruggeven.


het mechanisme van een blauwe switch.

Dit is met name een erg prettige ervaring wanneer men veel typ werkt doet. Het klikken van elke toets die je indrukt geeft je een voldaan gevoel :P. Uiteraard is het een persoonlijke smaak en zal niet iedereen dit waarderen. Daarom zijn er ook mechanische switches die vrij geruisloos zijn en geen clicky feedback terug geven. Bijvoorbeeld de brown variant. Ook heb je bijvoorbeeld black, Red en clear switches.

De verschillende versies hebben naast onderscheid in het ‘clicky geluid’ ook verschil in de mate van ‘kracht’ dat je moet gebruiken om ze in te drukken. Zo kost het je 50g om een blue switch in te drukken en 80g bij de green. Ook is er verschil in de mate van feedback (tactile) die je terugkrijgt.
Bij bijvoorbeeld de blue switch moet je echt over een bepaald punt heen om de toets in te drukken,
terwijl je bij een linear geen (echte) feedback krijgt maar de toets gewoon indrukt.

Afijn, voor veel typen is een blue switch dus aan te raden. Deze hoef je met niet al te veel kracht in te drukken en zodra hij over het actuation punt komt registreert hij het al als een aanslag.
Hierdoor zou je dus in theorie sneller kunnen typen omdat de toets niet helemaal hoeft te worden ingedrukt tot aan de PCB.

Echte fanatieke gamers kiezen normaliter al gauw voor MX Red of MX Black switches omdat deze geen click geluid maken en geen feedback teruggeven. Daarnaast is de red erg licht met indrukken.
Ondanks dat heeft motospeed er voor gekozen om in haar CK104 toetsenbord blue switches te plaatsen.

Deze zullen wellicht niet het best voor gamedoeleinden zijn, maar slecht is het zeker niet.
Je ziet het ook in de duurdere toetsenbordmodellen van bijvoorbeeld Razor wel eens.
De Blue switches kunnen gezien worden als een goede hybrid voor de niet al te professionele gamer die ook nog eens wat artikelen schrijft. Ideaal dus voor de gemiddelde student :P!

Nogmaals, uiteindelijk komt het dus allemaal aan op persoonlijke voorkeur.

Tijdens het schrijven van de review van dit toetsenbord ging ik er vanuit dat de Motospeed CK104 uitgerust waren met Cherry switches.

Echter ben ik na wat uitvoerig onderzoek erop gestuit dat er geen Cherry MX blue switches maar Outemu Blue switches in dit toetsenbord zit. Het is wel te verwachten als je naar de prijs kijkt dat er wat goedkopere switches in zitten. Al stappen de duurdere merken in Europa ook steeds vaker over op goedkopere switches dan die van Cherry. Uiteraard om de productiekosten zo laag mogelijk te houden. Een voorbeeld is bijvoorbeeld Razor die momenteel gebruik maakt van kailh switches.

De Outemu switches zijn eigenlijk vrij vergelijkbaar met de Cherry MX blue switches, al zouden ze wel wat zwaarder zijn om in te drukken. Volgens veel specificaties in verschillende shops en websites zou het zowel voor de Cherry MX blue als voor de Outemu Blue 50g kracht zijn om de toets in te drukken.

Echter ben ik na wat research op de officiële website van Outemu gekomen.
Hierop staan een hoop specificaties van de Outemu Blue switch (clear). Hij is op vergelijkbare wijze getest als de dure merken dat doen. Altijd leuk om de grafiekjes daarvan te vergelijken!
Mocht je dat nou ook interessant vinden dan wil ik je verwijzen naar de officiële website

De Outemu Blue Switches(Clear) geven wat mij betreft een goede response zonder al te veel kracht te hoeven zetten. Volgends vergelijkingen op internet zijn ze qua click nog wat luider dan de Cherry MX blue switches.
De toetsenbalk heeft gelukkig geen wiebelend effect, maar drukt netjes over het gehele vlak gelijk in.
Dat zie je bij goedkopere toetsenborden vaak anders. Dit komt ook mede door de stevige double shot keycaps die er zijn gebruikt.

Met deze techniek wordt er in feite 2 delen plastic gebruikt. 1 is de kern waarom het andere stuk plastic wordt gegoten. Het legt beter uit aan de hand van een voorbeeld foto’s.


Doorsnede van een keycap. Goed te zien dat het uit 2 delen bestaat


Kern van een doubleshot keycap


Plastic om de kern heen gesmolten

Voordeel is dat de toetsen dus langer goed blijven qua tekens die erop staan.
Bij gedrukte of gegraveerde letters zul je snel zien dat ze naar een poosje zullen slijten. Met name bij gamers zul je dan de W A S D letters missen.



Bron van de foto’s is Ripster. Hij heeft een hoop andere foto’s en uitleg over doubleshot hier staan:
http://imgur.com/a/OhRd4


Dan komen we aan op een punt wat toch ook voor mij een puntje was om het toetsenbord uit eindelijk te kopen. De RGB led verlichting achter de toetsen. Met een hoop effecten/kleuren en andere poespas is het toetsenbord te verlichten. De verschillende soorten effecten en belichtingen heb ik in mijn video zichtbaar gemaakt. Dus bekijk die ook zeker even!

Maar hieronder enkele foto’s van de LED backlight:


regenboog effect

laagste stand helderheid





Hoogste stand helderheid

Alle instelbare kleuren. Let op dat ze op de foto wat fade out lijken.
In het echt zie je bijvoorbeeld goed verschil tussen licht en donker blauw!


Groen

Licht blauw

Roze

Wit

Rood

Blauw

Regenboog

D O W N S T A R , nouja.. na wat puzzelen dan ;)..

De LED verlichting kan uiteraard ook uitgeschakeld worden. Maar geeft wat mij betreft een mooi effect. Ik ben zelf niet zo van de kermiseffecten en regenboog kleuren maar een constante kleur op bijvoorbeeld groen of wit geeft toch een heel mooi effect!

Verder is het handig dat je uit verschillende vooraf ingestelde profielen kan kiezen.
Deze zijn geoptimaliseerd voor bepaalde doelgroepen games. Zo is er bijvoorbeeld met de FN+1 toets te kiezen voor een FPS (First Person Shooter) te kiezen. Hierbij lichten alleen de W A S D knoppen op en de pijltjes toetsen. Hierdoor kun meer gefocust op je game blijven en toch nog de goede knoppen indrukken op het toetsenbord omdat alleen deze oplichten.

Ook is het mogelijk om eigen profielen te maken. Hierbij heb je keuze om de unieke toetsen te voorzien van één van de 7 kleuren die beschikbaar is. (Rood/Groen/Blauw/Licht blauw/Roze/Wit/Geel). Zo kun je dus voor je eigen games een profiel maken die alleen de knoppen zichtbaar maakt die gebruikt worden in desbetreffende game.

Alles is te bedienen zonder extra software te hoeven downloaden. Wat mij betreft een voordeel.
Ik blijf altijd wat huiverig voor chinese software ;).



Pluspunten:
+ Prijs (+- 40 Euro)
+ RGB LED
+ Outemu Blue switches
+ Double shot Keycaps
+ Compact design
+ Nette afwerking

Nadelen:
- Geen afkoppelbaar snoer
- Snoer niet voorzien van gevlochten ommanteling
- Handleiding niet even duidelijk

Zo zie je maar weer dat achter een voor velen vaak gebruikt item als een toetsenbord, nog een hoop techniek komt kijken!



Dank voor het lezen/bekijken van de review, mochten jullie het waarderen..
Dan is een like op de video in Youtube van harte welkom!

Mochten jullie fouten tegen komen in de review, PM mij dan even!
Downstar

[ Bericht 0% gewijzigd door rene90 op 20-06-2016 08:35:21 ]
  vrijdag 17 juni 2016 @ 19:09:46 #2
327191 RobertNL
For your gear.
pi_163093782
Toffe review :)
MisterTao.com / Buyincoins - recommender: RobertNL
Reviews/mindfarts: http://gearbullet.tweakblogs.net/
pi_163116641
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juni 2016 19:09 schreef RobertNL het volgende:
Toffe review :)
Thanks :)!
pi_163178097
quote:
0s.gifOp vrijdag 17 juni 2016 16:40 schreef Downstar het volgende:

Ik heb tijdens het schrijven van deze review tevens een gaming muis onderweg.

Benieuwd naar welke gamingmuis je in bestelling hebt en wat die doet qua review :-)
pi_163184472
quote:
0s.gif Op maandag 20 juni 2016 23:07 schreef j0p3Y het volgende:

[..]

Benieuwd naar welke gamingmuis je in bestelling hebt en wat die doet qua review :-)
James Donkey 007.

Naam is echt belachelijk voor woorden, maargoed.
Het is een free sample, dus die sla ik niet af :P..

Staat veel op youtube al over ;)

Ding heb ik inmiddels al wel thuis. Maar moet hem eerst ff een paar weken testen voor ik er een goed oordeel over kan geven.
pi_163195229
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juni 2016 12:17 schreef Downstar het volgende:

[..]

James Donkey 007.

Naam is echt belachelijk voor woorden, maargoed.
Het is een free sample, dus die sla ik niet af :P..

Staat veel op youtube al over ;)

Ding heb ik inmiddels al wel thuis. Maar moet hem eerst ff een paar weken testen voor ik er een goed oordeel over kan geven.
wtf... Klinkt meer als een genotsknots
pi_163211093
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 juni 2016 19:32 schreef j0p3Y het volgende:

[..]

wtf... Klinkt meer als een genotsknots
hahah xD
Dan had hij wel Tarzan 100 geheten ofzo :P
  vrijdag 21 oktober 2016 @ 14:14:44 #8
388993 ItsTheSebbe
Praise the Sun!
pi_166105662
Super review!
Ik vroeg me af hoelang het voor jou duurde om het toetsenbord binnen te krijgen. En moest je ook nog invoerrechten betalen of zoiets dergelijks (naast een rubiks cube, waar ik achteraf geen cent extra over heb moeten betalen, heb ik nooit iets gekocht uit China). Ik heb gisteren de CK108 besteld bij gearbest, kan niet wachten :)
  zaterdag 22 oktober 2016 @ 17:16:31 #9
327191 RobertNL
For your gear.
pi_166128194
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 oktober 2016 14:14 schreef ItsTheSebbe het volgende:
Super review!
Ik vroeg me af hoelang het voor jou duurde om het toetsenbord binnen te krijgen. En moest je ook nog invoerrechten betalen of zoiets dergelijks (naast een rubiks cube, waar ik achteraf geen cent extra over heb moeten betalen, heb ik nooit iets gekocht uit China). Ik heb gisteren de CK108 besteld bij gearbest, kan niet wachten :)
Normaal tussen 7 dagen en 3-4 weken. Hangt een beetje af van de verzendmethode bij Gearbest (en alle andere shops).
MisterTao.com / Buyincoins - recommender: RobertNL
Reviews/mindfarts: http://gearbullet.tweakblogs.net/
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')