abonnement Unibet Coolblue
pi_162408543
quote:
Fabiënne (115 kg) moet 5 kilo aankomen voor maagband
Simone van Zwienen
18-5-16 - 18:30


Fabiënne is ten einde raad. © Privéfoto.

De 22-jarige Fabiënne Zwaan uit Katwijk is ten einde raad: ze weegt 115 kilo, maar komt net 5 kilo te kort om in aanmerking te komen voor de maagband of -verkleining die ze zo graag wil. De make-up artist en haarstyliste ziet geen andere uitweg dan die paar kilo er letterlijk 'bij te vreten'. Ze is niet de enige die tegen dit probleem aanloopt. 'Vijf keer naar de McDonalds is goedkoper, dan de behandeling betalen.'


© Privéfoto.

Als ik naar de bowlingbaan ga denken ze 'die is zo rond als een bowlingbal'. Ik ben tien jaar lang gepest en nagekeken. Ik heb geen keuze meer
Fabiënne Zwaan (22)
Fabiënne is er kapot van. ,,Vijf stomme kilo's. Het is eigenlijk al niet normaal dat ik 35 kilo overgewicht heb. Mijn wereld stortte in toen de telefoniste van de Nederlandse Obesitas Kliniek vertelde dat ik te licht ben. Ze willen en mogen de operatie niet uitvoeren. Ik ben boos, verdrietig en verontwaardigd tegelijk: ik vraag niet voor niets hulp. Het is toch eigenlijk van de zotte, dat als je al ruim 35 kilo overgewicht hebt dat je nog zwaarder moet zijn om hulp te krijgen, of anders alles zelf moet betalen?"

'Echt dik'
De Katwijkse tobt al tien jaar met haar gewicht. Talloze diëten, bezoeken aan zes verschillende diëtisten, shakes. Ze heeft naar eigen zeggen alles geprobeerd. ,,Ik eet gezond, beweeg goed en ik heb elk dieet met 110 procent overtuiging gevolgd, maar het heeft niet geholpen. Ik heb al sinds mijn vijfde overgewicht. Ik heb meer familieleden die 100 tot 150 kilo wegen. Ik zie hun lijden en hoeveel last ze ervan hebben."

Ook Fabiënne heeft last, van haar gewrichten. ,,Ik heb zoveel pijn aan mijn knieën en gewrichten. Mijn diëtiste vond dat ik het niet lang genoeg had geprobeerd, maar na een half jaar bij de diëtiste te hebben gelopen was ik twee kilo aangekomen en zat ik tegen een depressie aan. Als ik de straat op ga, voel ik mensen denken: 'die is echt dik'. Als ik naar de bowlingbaan ga denken ze: 'die is zo rond als een bowlingbal'. Ik ben tien jaar lang gepest en nagekeken. Ik heb geen keuze meer, ik ben gedwongen vijf kilo aan te komen."

Met die vijf kilo erbij komt ze er wel doorheen. Het is niet de beste manier, maar wel de makkelijkste
Kobus Dijkhorst, directeur Nederlandse Obesitas Kliniek

Fabiënne (22) is make-up en haarstyliste en weet haar extra kilo's daarmee te verbergen. © Privéfoto.
Vechten
Er geldt zowel in Nederland als internationaal een wettelijke norm om in aanmerking te komen voor een behandeling. Je Body Mass Index (BMI) moet boven de 40 uitkomen. Fabiënne zit op 38, met vijf kilo extra zou ze de grens wel halen. ,,Ik snap dat er een grens is. Ik ben ook benaderd door mensen die 10 of 15 kilo willen afvallen, maar bij mij gaat het om 40 kilo te zwaar waartegen ik al tien jaar vecht."

Ook de Nederlandse Obesitas Kliniek heeft zich aan die internationale spelregels te houden, zo verklaart algemeen directeur Kobus Dijkhorst. ,,Die zijn opgesteld door zorgverzekeraars en de beroepsverenigingen van chirurgen en internisten. Het BMI is daar een belangrijk criterium voor, met name bij jonge mensen die geen last hebben van suikerziekte, slaapapneu of hart- en vaatziekten. Er is gezocht naar een zo goed mogelijk balans tussen nut en risico."

Pech
Met andere woorden, Fabiënne heeft pech. ,,Dat is natuurlijk heel vervelend", erkent Dijkhorst. ,,Zelfs al zou ze 6000 euro zelf betalen - zoveel kost de behandeling - dan zouden we hem nog niet uitvoeren. Er zijn best aanbieders die dat zullen doen, maar wij niet. We zeggen nooit dat iemand moet aankomen om maar in aanmerking te komen. Het is ook zeker niet aan te raden, maar ik kan me voorstellen dat mensen deze conclusie trekken. Met die vijf kilo erbij komt ze er wel doorheen. Het is niet de beste manier, maar wel de makkelijkste. Ze moet echter beseffen dat het criterium er niet voor niks is."

Fabiënne is lang niet de enige. De Nederlandse Obesitas Kliniek komt wekelijks mensen tegen die net te licht zijn. ,,We krijgen er jaarlijks 7000 nieuwe patiënten bij. Fabiënne zal op de normale manier moeten afvallen. Ze is te licht. Als ze twee centimeter korter was geweest had ze wel binnen de grens gevallen. Maar ze kan niet even krimpen."

De afwijzing is de make-up artist en haarstyliste zo zwaar gevallen dat ze met haar verhaal naar buiten treed. ,,Ik wil het beleid veranderen, ook voor anderen."


© Privéfoto.
Hoop
Volgens Dijkhorst is er nog één andere optie: als Fabiënne kan aantonen dat ze zwaarder is geweest, kan ze binnen de criteria vallen. ,,Ik heb inderdaad zwaarder gewogen, dus misschien kan ik daar wel wat mee in overleg met de huisarts."

Fabiënne probeert haar kilo's ondertussen zoveel mogelijk te verbergen. ,,Ik ben een pro geworden in het verbergen van mijn overgewicht. Als make-up artist weet ik precies hoe ik mij moet opmaken of fotograferen. Dat is meteen een social media-kwestie, make-up verbergt zoveel. Je ziet alleen maar mooie mensen, maar ik weet hoeveel er vervormd wordt. Van binnen geeft het mij heel veel verdriet, want ik verafschuw en walg van mijzelf als ik in de spiegel kijk. Mijn vriendje zegt dat ik wel mooi ben, zoals ik ben."
http://www.ad.nl/ad/nl/45(...)-voor-maagband.dhtml

Ik heb misschien makkelijk praten hoor, maar hier gaan mijn haren toch best van overeind staan. Word een beetje moe van dat slachtofferrol gedoe van dit soort lui. Vind het echt bizar om er maar even vijf kilo te willen aanvreten en dan maar hup onder het mes. In plaats daarvan kan ze beter haar energie stoppen in afvallen.
pi_162408583
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 15:16 schreef Grems het volgende:

[..]

Nee hoor. Het overgrote merendeel van de fatties is niet dik omdat ze kilo's gekookte aardappelen met broccoli naar binnen stouwen.

Met olie, sausjes, drankjes, zoetigheid kun je heel erg makkelijk gigantische hoeveelheden calorieën naar binnen werken en daarna nog steeds honger hebben.
Als je wilt afvallen is het slim om juist te minderen met het eten van aardappels, ook minderen met brood.
  zondag 22 mei 2016 @ 17:02:16 #3
451005 Grems
Clown World
pi_162409005
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 16:51 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Als je wilt afvallen is het slim om juist te minderen met het eten van aardappels, ook minderen met brood.
Oh ja joh? Atkins/Paleo-adept?
pi_162409087
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:02 schreef Grems het volgende:

[..]

Oh ja joh? Atkins/Paleo-adept?
Ik heb die informatie in het ziekenhuis gekregen op de bariatrische afdeling. Als je enorme hoeveelheden zetmeel/koolhydraten binnenkrijgt val je langzamer af.
  zondag 22 mei 2016 @ 17:05:58 #5
451005 Grems
Clown World
pi_162409135
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:04 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Ik heb die informatie in het ziekenhuis gekregen op de bariatrische afdeling. Als je enorme hoeveelheden zetmeel/koolhydraten binnenkrijgt val je langzamer af.
:') :') :')

Als je enorme hoeveelheden ( ... ) binnenkrijgt val je langzamer af.
  zondag 22 mei 2016 @ 17:06:45 #6
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162409164
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 16:50 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

http://www.ad.nl/ad/nl/45(...)-voor-maagband.dhtml

Ik heb misschien makkelijk praten hoor, maar hier gaan mijn haren toch best van overeind staan. Word een beetje moe van dat slachtofferrol gedoe van dit soort lui. Vind het echt bizar om er maar even vijf kilo te willen aanvreten en dan maar hup onder het mes. In plaats daarvan kan ze beter haar energie stoppen in afvallen.
Doorgeslagen regelgeving van private partijen (VGZ, CZ etc.) die de hand op de knip willen houden en daarom dit soort achterlijke regeltjes hebben bedacht en handhaven.

Laat ik maar beginnen met dit punt van kritiek, de BMI is een zeer slechte maat. Niet mijn mening, een feit. De maat werd ooit ontwikkeld als simpele populatiemaat om populaties met elkaar te kunnen vergelijken. Bestaat er een verband tussen de BMI (gemiddelde en spreiding) en hoe oud mensen worden en hoe (on)gezond mensen zijn? Daarvoor is de BMI ontwikkeld. Waarom kozen ze voor deze simpele maat (lengte/{oppervlakte*oppervlakte))? Simpel, omdat ze geen rekenmachientjes hadden. Inmiddels heeft een wiskundige getracht om de maat te verbeteren, hier is hij ook in geslaagd maar dat wil niet zeggen dat zijn maat perfect is, het is wel minder slecht dan de BMI.
https://people.maths.ox.ac.uk/trefethen/bmi_calc.html
Met wat zoeken kan je ook de onderbouwing van zijn formule vinden: in het kort komt het erop neer dat zijn formule een correctie bevat voor kleine en grote mensen waardoor de score hoger wordt voor kleine mensen en lager wordt voor grote mensen wat overeenkomt met hoe het vetpercentage verandert bij een verschil in lengte en dezelfde BMI. Zijn formule heeft de vorm: A + b/c^n met 2<n<3
Als je goed zoekt dan kan je het volledige artikel vinden waarin hij de formule toelicht (gepubliceerd). Het komt erop neer dat grotere mensen relatief meer massa hebben, aangezien het lichaam in drie dimensies toeneemt kan je niet stellen dat mensen die X keer zo groot zijn X*X keer zo zwaar moeten wegen, het blijkt dat ze wat meer zwaarder weegen dan X*X wanneer ze X keer zo groot zijn.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162409406
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:06 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Doorgeslagen regelgeving van private partijen (VGZ, CZ etc.) die de hand op de knip willen houden en daarom dit soort achterlijke regeltjes hebben bedacht en handhaven.

Laat ik maar beginnen met dit punt van kritiek, de BMI is een zeer slechte maat. Niet mijn mening, een feit. De maat werd ooit ontwikkeld als simpele populatiemaat om populaties met elkaar te kunnen vergelijken. Bestaat er een verband tussen de BMI (gemiddelde en spreiding) en hoe oud mensen worden en hoe (on)gezond mensen zijn? Daarvoor is de BMI ontwikkeld. Waarom kozen ze voor deze simpele maat (lengte/{oppervlakte*oppervlakte))? Simpel, omdat ze geen rekenmachientjes hadden. Inmiddels heeft een wiskundige getracht om de maat te verbeteren, hier is hij ook in geslaagd maar dat wil niet zeggen dat zijn maat perfect is, het is wel minder slecht dan de BMI.
https://people.maths.ox.ac.uk/trefethen/bmi_calc.html
Met wat zoeken kan je ook de onderbouwing van zijn formule vinden: in het kort komt het erop neer dat zijn formule een correctie bevat voor kleine en grote mensen waardoor de score hoger wordt voor kleine mensen en lager wordt voor grote mensen wat overeenkomt met hoe het vetpercentage verandert bij een verschil in lengte en dezelfde BMI. Zijn formule heeft de vorm: A + b/c^n met 2<n<3
Als je goed zoekt dan kan je het volledige artikel vinden waarin hij de formule toelicht (gepubliceerd). Het komt erop neer dat grotere mensen relatief meer massa hebben, aangezien het lichaam in drie dimensies toeneemt kan je niet stellen dat mensen die X keer zo groot zijn X*X keer zo zwaar moeten wegen, het blijkt dat ze wat meer zwaarder weegen dan X*X wanneer ze X keer zo groot zijn.
BMI zegt inderdaad lang niet alles. Als je bijvoorbeeld het BMI van een bodybuilder berekend zal er ook vaak een veel te hoog BMI uit komen terwijl bij zo iemand het gewicht vooral uit spiermassa bestaat in plaats van vet.
  zondag 22 mei 2016 @ 17:14:40 #8
451005 Grems
Clown World
pi_162409488
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:12 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

BMI zegt inderdaad lang niet alles. Als je bijvoorbeeld het BMI van een bodybuilder berekend zal er ook vaak een veel te hoog BMI uit komen terwijl bij zo iemand het gewicht vooral uit spiermassa bestaat in plaats van vet.
Met andere woorden, prima dus voor de gemiddelde persoon.
  zondag 22 mei 2016 @ 17:17:01 #9
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162409606
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 16:50 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

http://www.ad.nl/ad/nl/45(...)-voor-maagband.dhtml

Ik heb misschien makkelijk praten hoor, maar hier gaan mijn haren toch best van overeind staan. Word een beetje moe van dat slachtofferrol gedoe van dit soort lui. Vind het echt bizar om er maar even vijf kilo te willen aanvreten en dan maar hup onder het mes. In plaats daarvan kan ze beter haar energie stoppen in afvallen.
Persoonlijk vind ik een maagband niets. Het kan voor sommige mensen een noodoplossing zijn omdat het heel erg moeilijk is om zelfstandig af te vallen en het overtollige vet eraf te houden. Dat zou trouwens voor iedereen moeilijk zijn, dus oordeel hier niet over!
Waarom is het zo lastig?
• Naarmate je meer vet opslaat maak je meer vetcellen aan. Lege vetcellen scheiden een hormoon af wat je eetlust doet toenemen.
• Als je te snel afvalt dan daalt je basale metabolisme. Bij veel voormalige deelnemers aan The Biggest Loser bleek het basale metabolisme fors te zijn gedaald. Dit ondanks dat ze voldoende proteïnen aten en veel sportten. Het lichaam verzet zich als je te snel teveel afvalt.
http://arstechnica.com/sc(...)harder-to-stay-slim/

Hoe kan je wel het overtollige vet eraf krijgen?
• Langzaam aan afvallen: ideaal gesproken 2 kg. per maand. Dit is nu juist heel erg moeilijk, veel moeilijker dan snel afvallen.
• Veel groenten eten, voldoende bewegen, voldoende proteïnen eten etc.
• Toegevoegde suikers mijden.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 22 mei 2016 @ 17:17:48 #10
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162409633
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:14 schreef Grems het volgende:

[..]

Met andere woorden, prima dus voor de gemiddelde persoon.
Nee! Het is prima voor mensen die een modale lichaamsbouw en een modale lengte hebben: dan kom je uit op minder dan 10% van de bevolking.
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:06 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Doorgeslagen regelgeving van private partijen (VGZ, CZ etc.) die de hand op de knip willen houden en daarom dit soort achterlijke regeltjes hebben bedacht en handhaven.

Laat ik maar beginnen met dit punt van kritiek, de BMI is een zeer slechte maat. Niet mijn mening, een feit. De maat werd ooit ontwikkeld als simpele populatiemaat om populaties met elkaar te kunnen vergelijken. Bestaat er een verband tussen de BMI (gemiddelde en spreiding) en hoe oud mensen worden en hoe (on)gezond mensen zijn? Daarvoor is de BMI ontwikkeld. Waarom kozen ze voor deze simpele maat (lengte/{oppervlakte*oppervlakte))? Simpel, omdat ze geen rekenmachientjes hadden. Inmiddels heeft een wiskundige getracht om de maat te verbeteren, hier is hij ook in geslaagd maar dat wil niet zeggen dat zijn maat perfect is, het is wel minder slecht dan de BMI.
https://people.maths.ox.ac.uk/trefethen/bmi_calc.html
Met wat zoeken kan je ook de onderbouwing van zijn formule vinden: in het kort komt het erop neer dat zijn formule een correctie bevat voor kleine en grote mensen waardoor de score hoger wordt voor kleine mensen en lager wordt voor grote mensen wat overeenkomt met hoe het vetpercentage verandert bij een verschil in lengte en dezelfde BMI. Zijn formule heeft de vorm: A + b/c^n met 2<n<3
Als je goed zoekt dan kan je het volledige artikel vinden waarin hij de formule toelicht (gepubliceerd). Het komt erop neer dat grotere mensen relatief meer massa hebben, aangezien het lichaam in drie dimensies toeneemt kan je niet stellen dat mensen die X keer zo groot zijn X*X keer zo zwaar moeten wegen, het blijkt dat ze wat meer zwaarder weegen dan X*X wanneer ze X keer zo groot zijn.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162409650
Ik kan waarschijnlijk heel makkelijk lullen aangezien ik niet dik ben, maar er zijn zoveel manieren om af te vallen... Maarja, moeite moet je er wel voor doen. Een kennis had een maand lang geen frisdrank gedronken ( maar wel standaard gegeten) en jawel, ze was echt wel afgevallen. Frisdrank vervangen door water kan al wonderen verrichten.
  zondag 22 mei 2016 @ 17:20:02 #12
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162409717
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:12 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

BMI zegt inderdaad lang niet alles. Als je bijvoorbeeld het BMI van een bodybuilder berekend zal er ook vaak een veel te hoog BMI uit komen terwijl bij zo iemand het gewicht vooral uit spiermassa bestaat in plaats van vet.
Vraag voor de grap eens aan een aantal hele kleine en hele grote mensen in je omgeving wat hun gewicht en lengte zijn? Ik denk dat je schrikt van de antwoorden als je dat afzet van hoe ze eruit zien. ;)
Bij de grote mensen verwacht je een lagere BMI bij hoe ze eruit zien, bij de kleine mensen een hogere BMI.
Je kan het gemakkelijk inzien dat het lichaam in 3 dimensies toeneemt en dat daarom de exponent hoger dan 2 moet zijn, je kan gemakkelijk inzien dat die 2 enkel werd gekozen omdat ze in die tijd geen rekenmachientjes hadden maar als dat niet overtuigt dan overtuigt dit experimentje de mensen wel. Iedereen kan het zelf uitvoeren. :)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 22 mei 2016 @ 17:22:21 #13
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162409790
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:18 schreef Sunshine1982 het volgende:
Maarja, moeite moet je er wel voor doen.
Verdiep je eerst in een onderwerp voordat je erover kletst! Niet elke mening is evenveel waard, een geïnformeerde mening is meer waard dan een ongeïnformeerde mening.

quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:17 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Persoonlijk vind ik een maagband niets. Het kan voor sommige mensen een noodoplossing zijn omdat het heel erg moeilijk is om zelfstandig af te vallen en het overtollige vet eraf te houden. Dat zou trouwens voor iedereen moeilijk zijn, dus oordeel hier niet over!
Waarom is het zo lastig?
• Naarmate je meer vet opslaat maak je meer vetcellen aan. Lege vetcellen scheiden een hormoon af wat je eetlust doet toenemen.
• Als je te snel afvalt dan daalt je basale metabolisme. Bij veel voormalige deelnemers aan The Biggest Loser bleek het basale metabolisme fors te zijn gedaald. Dit ondanks dat ze voldoende proteïnen aten en veel sportten. Het lichaam verzet zich als je te snel teveel afvalt.
http://arstechnica.com/sc(...)harder-to-stay-slim/

Hoe kan je wel het overtollige vet eraf krijgen?
• Langzaam aan afvallen: ideaal gesproken 2 kg. per maand. Dit is nu juist heel erg moeilijk, veel moeilijker dan snel afvallen.
• Veel groenten eten, voldoende bewegen, voldoende proteïnen eten etc.
• Toegevoegde suikers mijden.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162409825
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:20 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Vraag voor de grap eens aan een aantal hele kleine en hele grote mensen in je omgeving wat hun gewicht en lengte zijn? Ik denk dat je schrikt van de antwoorden als je dat afzet van hoe ze eruit zien. ;)
Bij de grote mensen verwacht je een lagere BMI bij hoe ze eruit zien, bij de kleine mensen een hogere BMI.
Je kan het gemakkelijk inzien dat het lichaam in 3 dimensies toeneemt en dat daarom de exponent hoger dan 2 moet zijn, je kan gemakkelijk inzien dat die 2 enkel werd gekozen omdat ze in die tijd geen rekenmachientjes hadden maar als dat niet overtuigt dan overtuigt dit experimentje de mensen wel. Iedereen kan het zelf uitvoeren. :)
De mensen hadden nog geen rekenmachientjes en waren ook heel dom, gelukkig is Bram wel slim ;)
  zondag 22 mei 2016 @ 17:26:06 #15
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162409920
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:23 schreef luxerobots het volgende:

[..]

De mensen hadden nog geen rekenmachientjes en waren ook heel dom, gelukkig is Bram wel slim ;)
Dit is dom gezwets, jij kan toch wel beter dan dit?
Ik heb niet gesteld dat de mensen toen dom waren, dat zuig jij uit jouw duimpje. Ik heb aangegeven dat ze geen rekenmachientjes hadden en dat ze dus een simpele formule nodig hadden en daarom de geweld waarheid aandeden omdat dit niet een probleem is wanneer je de maat voor populaties gebruikt. Het probleem hier is dat ze een populatiemaat misbruiken voor individuën. Als je dat dan toch wil doen gebruik dan in ieder geval de door de Oxford-wiskundige aangepaste BMI-maat die minder slecht is. Of meet gewoon het vetpercentage!
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162409965
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:20 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Vraag voor de grap eens aan een aantal hele kleine en hele grote mensen in je omgeving wat hun gewicht en lengte zijn? Ik denk dat je schrikt van de antwoorden als je dat afzet van hoe ze eruit zien. ;)
Bij de grote mensen verwacht je een lagere BMI bij hoe ze eruit zien, bij de kleine mensen een hogere BMI.
Je kan het gemakkelijk inzien dat het lichaam in 3 dimensies toeneemt en dat daarom de exponent hoger dan 2 moet zijn, je kan gemakkelijk inzien dat die 2 enkel werd gekozen omdat ze in die tijd geen rekenmachientjes hadden maar als dat niet overtuigt dan overtuigt dit experimentje de mensen wel. Iedereen kan het zelf uitvoeren. :)
Als ik mijn gewicht vertel + lengte vertel dan zien de mensen vaak een behoorlijk mollig persoon voor zich terwijl ik kledingmaat 38 heb. Als ik mijn BMI bereken ben ik 3kg te zwaar zag ik net. Ben 1.62m en weeg 68kg, bij 65kg zit ik net op een gezond BMI. Maar toch ben ik niet dik en vind dat er zelf ook geen kilo meer af hoeft, de ongeveer 70kg die ik kwijt ben vind ik wel voldoende.
pi_162409980
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 16:51 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Als je wilt afvallen is het slim om juist te minderen met het eten van aardappels, ook minderen met brood.
Energie is energie, calorieën zijn calorieën. Het boeit uiteindelijk niks waar je ze in mindering brengt, als je maar een tekort creëert wat goed vol te houden is.
  zondag 22 mei 2016 @ 17:30:48 #18
451005 Grems
Clown World
pi_162410108
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:27 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Als ik mijn gewicht vertel + lengte vertel dan zien de mensen vaak een behoorlijk mollig persoon voor zich terwijl ik kledingmaat 38 heb. Als ik mijn BMI bereken ben ik 3kg te zwaar zag ik net. Ben 1.62m en weeg 68kg, bij 65kg zit ik net op een gezond BMI. Maar toch ben ik niet dik en vind dat er zelf ook geen kilo meer af hoeft, de ongeveer 70kg die ik kwijt ben vind ik wel voldoende.
162cm bij 68 kilo is ook gewoon teveel. Ons beeld is tegenwoordig vertekend door de gigantische hoeveelheid vetzakken die er rondlopen.

In bepaalde delen van de VS denken mensen dat ze normaal zijn zolang ze nog geen boodschappen hoeven te doen terwijl de cameraploeg van "My 600lbs Life" ze volgt.
pi_162410181
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:27 schreef viceversa het volgende:

[..]

Energie is energie, calorieën zijn calorieën. Het boeit uiteindelijk niks waar je ze in mindering brengt, als je maar een tekort creëert wat goed vol te houden is.
Gewoon lekker naar een diëtist gaan. Zelf zo lopen prutsen is echt niet goed voor je lichaam.
pi_162410196
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:30 schreef Grems het volgende:

[..]

162cm bij 68 kilo is ook gewoon teveel. Ons beeld is tegenwoordig vertekend door de gigantische hoeveelheid vetzakken die er rondlopen.

In bepaalde delen van de VS denken mensen dat ze normaal zijn zolang ze nog geen boodschappen hoeven te doen terwijl de cameraploeg van "My 600lbs Life" ze volgt.
Is 3 kilo te zwaar dus veel te veel is het niet en voor mij een prima gewicht gezien ik van bijna 140kg kom. De verwachting was dat ik na mijn operatie niet onder de 90kg zou komen, maar dat is uiteindelijk wel gelukt. Volgens mijn behandelend arts hoeft er ook niets meer af gezien het voor morbide obesitas patiënten juist niet goed is om van een extreem hoog gewicht naar een heel laag gewicht te gaan.
  zondag 22 mei 2016 @ 17:36:03 #21
451005 Grems
Clown World
pi_162410279
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:33 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Is 3 kilo te zwaar dus veel te veel is het niet en voor mij een prima gewicht gezien ik van bijna 140kg kom. De verwachting was dat ik na mijn operatie niet onder de 90kg zou komen, maar dat is uiteindelijk wel gelukt. Volgens mijn behandelend arts hoeft er ook niets meer af gezien het voor morbide obesitas patiënten juist niet goed is om van een extreem hoog gewicht naar een heel laag gewicht te gaan.
Een BMI van 25 is de absolute bovengrens voor een gezond gewicht. Vadsige mensen die apetrots zijn dat ze nét binnen de bovengrens vallen :')

Of in dit geval er nét buiten :')
  zondag 22 mei 2016 @ 17:36:25 #22
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162410289
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:27 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Als ik mijn gewicht vertel + lengte vertel dan zien de mensen vaak een behoorlijk mollig persoon voor zich terwijl ik kledingmaat 38 heb. Als ik mijn BMI bereken ben ik 3kg te zwaar zag ik net. Ben 1.62m en weeg 68kg, bij 65kg zit ik net op een gezond BMI. Maar toch ben ik niet dik en vind dat er zelf ook geen kilo meer af hoeft, de ongeveer 70kg die ik kwijt ben vind ik wel voldoende.
Puur statistisch gezien zit jij met jouw lengte onder het gemiddelde en dus zou de achterhaalde BMI-maat bij jou een iets te laag cijfer moeten geven. Er spelen echter meer factoren mee: het kan best dat je wat gespieder bent of dat je wat breder bent gebouwd of iets dergelijks. De verhouding van je beenlengte tot je lichaamslengte kan ook invloed hebben. De bottomline is dat je je inderdaad niet blind moet staren op de BMI.
Mijn ervaring: de beste maat is welke breedtemaat je broeken hebben en welk gaatje van je riem je gebruikt. Zolang je hetzelfde gaatje van dezelfde riem kan blijven gebruiken hoef je je geen zorgen te maken, zo gauw dat verandert weet je dat het tijd wordt om een beetje meer te bewegen en een beetje minder te eten. De broekmaten zijn veranderd: een 36 van nu is groter dan een 36 uit de jaren 90, de bedrijven die die broeken maken weten dat het gevoelig ligt bij de klanten dat ze een grotere maat hebben dus hebben ze wat gefoefeld en zijn hun inches nu geen inches meer. De riemen kloppen normaal gesproken wel nog: er zit normaal gesproken 2,5 cm. tussen de gaatjes en als er 90 op de riem staat dan is de omtrek 85-95 cm, als er 85-95 op staat idem. :)
Je kan het gemakkelijk nameten als je dat wil: 1 keer doen en voor de rest kan je de riem als indicator gebruiken. De omtrek neemt niet al te sterk toe als je flink gespierd wordt.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 22 mei 2016 @ 17:41:29 #23
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162410449
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:36 schreef Grems het volgende:

[..]

Een BMI van 25 is de absolute bovengrens voor een gezond gewicht. Vadsige mensen die apetrots zijn dat ze nét binnen de bovengrens vallen :')

Of in dit geval er nét buiten :')
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:22 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Verdiep je eerst in een onderwerp voordat je erover kletst! Niet elke mening is evenveel waard, een geïnformeerde mening is meer waard dan een ongeïnformeerde mening.

[..]

Als je een serieuze discussie wil aangaan in een later stadium dan wil ik dat best een kans geven maar dan moet je wel iets beter doen dan dit. ;)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162410459
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:36 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Puur statistisch gezien zit jij met jouw lengte onder het gemiddelde en dus zou de achterhaalde BMI-maat bij jou een iets te laag cijfer moeten geven. Er spelen echter meer factoren mee: het kan best dat je wat gespieder bent of dat je wat breder bent gebouwd of iets dergelijks. De verhouding van je beenlengte tot je lichaamslengte kan ook invloed hebben. De bottomline is dat je je inderdaad niet blind moet staren op de BMI.
Mijn ervaring: de beste maat is welke breedtemaat je broeken hebben en welk gaatje van je riem je gebruikt. Zolang je hetzelfde gaatje van dezelfde riem kan blijven gebruiken hoef je je geen zorgen te maken, zo gauw dat verandert weet je dat het tijd wordt om een beetje meer te bewegen en een beetje minder te eten. De broekmaten zijn veranderd: een 36 van nu is groter dan een 36 uit de jaren 90, de bedrijven die die broeken maken weten dat het gevoelig ligt bij de klanten dat ze een grotere maat hebben dus hebben ze wat gefoefeld en zijn hun inches nu geen inches meer. De riemen kloppen normaal gesproken wel nog: er zit normaal gesproken 2,5 cm. tussen de gaatjes en als er 90 op de riem staat dan is de omtrek 85-95 cm, als er 85-95 op staat idem. :)
Je kan het gemakkelijk nameten als je dat wil: 1 keer doen en voor de rest kan je de riem als indicator gebruiken. De omtrek neemt niet al te sterk toe als je flink gespierd wordt.
Broekmaten verschillen nu nog per merk/winkel. Bij C&A heb ik altijd 36 maar bij veel andere winkels 38, en heb laatst zelfs ergens 1 in 34 gekocht. Maar gemiddeld is het 38. Ik had ruim 3,5 jaar geleden nog maat 54 dus ben zeer tevreden nu.
  zondag 22 mei 2016 @ 17:44:53 #25
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162410578
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:41 schreef Alieda-R het volgende:
Broekmaten verschillen nu nog per merk/winkel.
Niet nu nog, juist nu! Dat was vroeger niet zo, totdat ze gingen foefelen omdat de mensen dikker werden.
Dat klopt, dat is omdat het ene bedrijf meer heeft gefoefeld dan het andere. Het is best absurd maar gelukkig kloppen de riemmaten wel nog.
Het bedrijf wat die broeken maakt die de C&A koopt heeft blijkbaar wat meer gefoefeld, die bedrijven die broeken verkopen waarvan maat 38 voor jou past hebben minder gefoefeld.
Ik weet niet wat voor vrouwen de normale maat is voor een broek, voor mannen is dat normaal gesproken 36 inch of minder.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162410625
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:36 schreef Grems het volgende:

[..]

Een BMI van 25 is de absolute bovengrens voor een gezond gewicht. Vadsige mensen die apetrots zijn dat ze nét binnen de bovengrens vallen :')

Of in dit geval er nét buiten :')
Mijn BMI was ongeveer 53 dus ik vind inderdaad dat ik tevreden mag zijn.
pi_162410645
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:44 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Niet nu nog, juist nu! Dat was vroeger niet zo, totdat ze gingen foefelen omdat de mensen dikker werden.
Dat klopt, dat is omdat het ene bedrijf meer heeft gefoefeld dan het andere. Het is best absurd maar gelukkig kloppen de riemmaten wel nog.
Het bedrijf wat die broeken maakt die de C&A koopt heeft blijkbaar wat meer gefoefeld, die bedrijven die broeken verkopen waarvan maat 38 voor jou past hebben minder gefoefeld.
Ik weet niet wat voor vrouwen de normale maat is voor een broek, voor mannen is dat normaal gesproken 36 inch of minder.
Sowieso de afgelopen 15 jaar is dat al zo, heb sinds mijn 16e altijd al verschillende maten gehad. Met schoenen net zo.
pi_162410697
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:44 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Niet nu nog, juist nu! Dat was vroeger niet zo, totdat ze gingen foefelen omdat de mensen dikker werden.
Dat klopt, dat is omdat het ene bedrijf meer heeft gefoefeld dan het andere. Het is best absurd maar gelukkig kloppen de riemmaten wel nog.
Het bedrijf wat die broeken maakt die de C&A koopt heeft blijkbaar wat meer gefoefeld, die bedrijven die broeken verkopen waarvan maat 38 voor jou past hebben minder gefoefeld.
Ik weet niet wat voor vrouwen de normale maat is voor een broek, voor mannen is dat normaal gesproken 36 inch of minder.
Ik heb geen idee wat een normale maat is, weet alleen dat gemiddelde Nederlandse vrouw tegenwoordig maat 42/44 heeft.
  zondag 22 mei 2016 @ 17:50:45 #29
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162410741
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:48 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Ik heb geen idee wat een normale maat is, weet alleen dat gemiddelde Nederlandse vrouw tegenwoordig maat 42/44 heeft.
Ik had het over de broekmaat, niet over jurkmaten en zo. Andere maten.

Als je van zo'n groot overgewicht komt richt je dan vooral op het zoveel mogelijk stabiliseren. Een groot gevaar is dat je op een gegeven moment weer aankomt en dat je het dan opgeeft. Gewoon gezond blijven eten en voldoende blijven bewegen.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162410836
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:50 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Ik had het over de broekmaat, niet over jurkmaten en zo. Andere maten.
42/44 is taillemaat. Maten van jurken heb ik geen verstand van, heb zelf geen jurken :P Maar ik hoorde het laatst in de sportschool dat vrouwen tegenwoordig gemiddeld broeken in maat 42/44 dragen.
pi_162410876
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:54 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

42/44 is taillemaat. Maten van jurken heb ik geen verstand van, heb zelf geen jurken :P Maar ik hoorde het laatst in de sportschool dat vrouwen tegenwoordig gemiddeld broeken in maat 42/44 dragen.
quote:
Wat is de gemiddelde maat van een vrouw?

Als je alle modemagazines en alle programma’s op televisie moet geloven dan is de gemiddelde maat van een vrouw, maat 34 of 36. De werkelijkheid is natuurlijk heel anders. De gemiddelde maat van de Nederlandse vrouw is maat 42.
pi_162410898
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:50 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Als je van zo'n groot overgewicht komt richt je dan vooral op het zoveel mogelijk stabiliseren. Een groot gevaar is dat je op een gegeven moment weer aankomt en dat je het dan opgeeft. Gewoon gezond blijven eten en voldoende blijven bewegen.
Ik ben al 2 jaar stabiel op gewicht, eet nog steeds gezond en hou me nog steeds aan de 6 eetmomenten per dag, en niet tegelijk eten/drinken, geen alcohol. Verder veel in beweging, ik fiets sowieso elke dag een uur. 1x per maand zondig ik wel, dan is het pizzadag.
pi_162410930
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:56 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Ik ben al 2 jaar stabiel op gewicht, eet nog steeds gezond en hou me nog steeds aan de 6 eetmomenten per dag, en niet tegelijk eten/drinken, geen alcohol. Verder veel in beweging, ik fiets sowieso elke dag een uur. 1x per maand zondag ik wel, dan is het pizzadag.
Eén keer per maand: zondag pizzadag!
pi_162411020
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:57 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Eén keer per maand: zondag pizzadag!
Al aangepast :) Mijn mobiel vult automatisch woorden aan waardoor er wat anders komt te staan dan wat ik wil.
pi_162411152
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:06 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Doorgeslagen regelgeving van private partijen (VGZ, CZ etc.) die de hand op de knip willen houden en daarom dit soort achterlijke regeltjes hebben bedacht en handhaven.

Laat ik maar beginnen met dit punt van kritiek, de BMI is een zeer slechte maat. Niet mijn mening, een feit. De maat werd ooit ontwikkeld als simpele populatiemaat om populaties met elkaar te kunnen vergelijken. Bestaat er een verband tussen de BMI (gemiddelde en spreiding) en hoe oud mensen worden en hoe (on)gezond mensen zijn? Daarvoor is de BMI ontwikkeld. Waarom kozen ze voor deze simpele maat (lengte/{oppervlakte*oppervlakte))? Simpel, omdat ze geen rekenmachientjes hadden. Inmiddels heeft een wiskundige getracht om de maat te verbeteren, hier is hij ook in geslaagd maar dat wil niet zeggen dat zijn maat perfect is, het is wel minder slecht dan de BMI.
https://people.maths.ox.ac.uk/trefethen/bmi_calc.html
Met wat zoeken kan je ook de onderbouwing van zijn formule vinden: in het kort komt het erop neer dat zijn formule een correctie bevat voor kleine en grote mensen waardoor de score hoger wordt voor kleine mensen en lager wordt voor grote mensen wat overeenkomt met hoe het vetpercentage verandert bij een verschil in lengte en dezelfde BMI. Zijn formule heeft de vorm: A + b/c^n met 2<n<3
Als je goed zoekt dan kan je het volledige artikel vinden waarin hij de formule toelicht (gepubliceerd). Het komt erop neer dat grotere mensen relatief meer massa hebben, aangezien het lichaam in drie dimensies toeneemt kan je niet stellen dat mensen die X keer zo groot zijn X*X keer zo zwaar moeten wegen, het blijkt dat ze wat meer zwaarder weegen dan X*X wanneer ze X keer zo groot zijn.
Eh..?

Dat verzekeraars geen nauwkeurige procedures gebruiken om te beoordelen of iemand wel/niet in aanmerking komt voor een vergoeding is zeker waar, maar het is echt niet zo dat het gebruik van de simpele BMI nergens op slaat. Het gaat in dit geval namelijk alleen over mensen met zwaar overgewicht en extreem overgewicht. Die gevallen wijken al zeer ver af van het 'standaard'.
Als de verzekeraar een andere methode zou kiezen, zijn er nog steeds een aantal mensen die netwel/netniet voldoen.
Je BMI is ook niet het enige wat van belang is bij de beoordeling of je in aanmerking komt voor een maagband(vergoeding).

Ik lees trouwens dat verzekeraars niet een BMI van 35 maar van 40 hanteren bij een basisverzekering. (Er zijn uitzonderingen)
Edit: Ohja, dat staat ook gewoon in de OP. Ik dacht even dat Fab dacht dat haar BMI 35 moest zijn, maar ik was in de war met 35 kilo.
pi_162411303
quote:
1s.gif Op zondag 22 mei 2016 18:04 schreef Physsic het volgende:

[..]

Eh..?

Dat verzekeraars geen nauwkeurige procedures gebruiken om te beoordelen of iemand wel/niet in aanmerking komt voor een vergoeding is zeker waar, maar het is echt niet zo dat het gebruik van de simpele BMI nergens op slaat. Het gaat in dit geval namelijk alleen over mensen met zwaar overgewicht en extreem overgewicht. Die gevallen wijken al zeer ver af van het 'standaard'.
Als de verzekeraar een andere methode zou kiezen, zijn er nog steeds een aantal mensen die netwel/netniet voldoen.
Je BMI is ook niet het enige wat van belang is bij de beoordeling of je in aanmerking komt voor een maagband(vergoeding).

Ik lees trouwens dat verzekeraars niet een BMI van 35 maar van 40 hanteren bij een basisverzekering. (Er zijn uitzonderingen)
BMI van 35 is de norm voor mensen die ernstige gezondheidsproblemen hebben zoals diabetes, extreem hoge bloeddruk, hartklachten e.d. Voor mensen die ondanks hun overgewicht toch gezond zijn is de norm 40.

Het gaat dan om het BMI op het moment dat iemand het traject in gaat. Kan dan nog maanden duren tot de operatie maar stel iemand valt in de maanden tot aan de operatie af dan blijven ze naar het gewicht/BMI kijken wat de patiënt had toen hij/zij zich aanmeldde.

Ik ben vanaf intake tot de operatiedag 23kg afgevallen (zat 9 maanden tussen intake en operatie) en mijn begingewicht was wat telde.
  zondag 22 mei 2016 @ 18:16:31 #37
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162411482
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:06 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Waarom kozen ze voor deze simpele maat (lengte/{oppervlakte*oppervlakte))? Simpel, omdat ze geen rekenmachientjes hadden.
Haha :D
Haters everywhere but I don't really care.
  zondag 22 mei 2016 @ 18:28:11 #38
248821 Rauw.
op je bord.
pi_162411808
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 18:10 schreef Alieda-R het volgende:

Ik ben vanaf intake tot de operatiedag 23kg afgevallen (zat 9 maanden tussen intake en operatie) en mijn begingewicht was wat telde.
En toen had je niet zoiets van; laat die operatie maar zitten?

Want jij "kon" niet op een normale manier afvallen toch?
"Wie niet voelen wil, moet maar luisteren"
pi_162411944
quote:
15s.gif Op zondag 22 mei 2016 18:28 schreef Rauw. het volgende:

[..]

En toen had je niet zoiets van; laat die operatie maar zitten?

Want jij "kon" niet op een normale manier afvallen toch?
Ik ben vanaf intake tot ongeveer 5 maanden voor de operatie 13kg afgevallen door dieetshakes want ik wilde voor fast track in aanmerking komen (geen ruggenprik, geen morfinepomp, geen katheter en de dag na operatie naar huis) en daarvoor was mijn BMI te hoog. Dus daarom een tijdje aan de shakes gegaan om op het minimale BMI te komen. Daarna in de 3 weken voor de operatie nog 10kg afgevallen tijdens het verplichte pre-operatieve dieet. Dus op een normale manier is dat niet gegaan.
  zondag 22 mei 2016 @ 18:38:34 #40
248821 Rauw.
op je bord.
pi_162412026
Als het met shakes wel wil, en met een pre-operatief dieet ook. Waarom dan niet met een ander dieet?

Ik denk er wat van.
"Wie niet voelen wil, moet maar luisteren"
pi_162412100
quote:
12s.gif Op zondag 22 mei 2016 18:38 schreef Rauw. het volgende:
Als het met shakes wel wil, en met een pre-operatief dieet ook. Waarom dan niet met een ander dieet?

Ik denk er wat van.
Omdat dat hele extreme diëten zijn, iets dat bijna niemand vol zou kunnen houden. Tijdens het pre-operatief dieet heb ik zelfs bijna 2 weken in de ziektewet gezeten omdat ik regelmatig flauwviel. Ik had gewoon een fulltime baan in een fabriek waarbij ik hele dagen moest staan, was niet vol te houden dus werd naar huis gestuurd nadat ik op het werk 3x onderuit was gegaan.
  zondag 22 mei 2016 @ 18:46:37 #42
248821 Rauw.
op je bord.
pi_162412203
Dat verklaard nog niet waarom het niet met een tussenweg zou kunnen, dat zegt alleen dat je naar extreme maatregelen gegrepen hebt.

Maar dat is jouw keuze geweest natuurlijk.
"Wie niet voelen wil, moet maar luisteren"
  zondag 22 mei 2016 @ 18:47:44 #43
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162412220
quote:
1s.gif Op zondag 22 mei 2016 18:04 schreef Physsic het volgende:

[..]

Eh..?

Dat verzekeraars geen nauwkeurige procedures gebruiken om te beoordelen of iemand wel/niet in aanmerking komt voor een vergoeding is zeker waar, maar het is echt niet zo dat het gebruik van de simpele BMI nergens op slaat. Het gaat in dit geval namelijk alleen over mensen met zwaar overgewicht en extreem overgewicht. Die gevallen wijken al zeer ver af van het 'standaard'.
Dat argument is ongeldig aangezien ze wel degelijk een hele harde grens hanteren met een oversimplistische en (daarom) zwaar achterhaalde maat. Ik vind het sowieso onnozel om 1 zo'n criterium bij dermate complexe problematiek te hanteren maar als je dat al wil doen dan heb je de verplichting om voor een zinvol criterium te kiezen wat wel een absolute maat is. Kies dan voor een professionele vetpercentagemeting met de methode die het minst onnauwkeurig is (volgens mij onderdompeling maar het kan dat dat inmiddels is gewijzigd, een huidplooimeting of impedantiemeting is in ieder geval ongeschikt). Ook dan kan je er 1 procentpunt naast zitten maar dat is aanzienlijk beter dan dat je een eeuwenoude pre-elektrotechniektijdperkmaat toepast op individuën.
Om een idee te geven van hoeveel het scheelt, bij de door die Oxford-wiskundige aangepaste BMI-formule (hij weet waarover hij spreekt, hij had zich gespecialiseerd in mechnische toepassingen) krijg je een verschil van 2 BMI-punten. Voor iemand die 2 meter groot is scheelt dat dus 8 kg. , 160% van het te lage gewicht van Fabiënne. Voor een klein iemand scheelt het eveneens 2 BMI-punten maar het effect daarvan is natuurlijk veel kleiner (pak hem beet 4,5 kg.). Aanzienlijke verschillen.
Mijn voornaamste punt van kritiek is dat ze moedwillig een populatiemaat misbruiken voor individuën terwijl geen arts of bioloog in de wereld deze maat hiervoor geschikt vindt. Vraag het maar eens aan een arts als je er een ziet of dat hij vindt dat de BMI een geschikte maat is om te bepalen of dat je overgewicht en zo ja, hoeveel overgewicht je hebt. Money talks.

quote:
Als de verzekeraar een andere methode zou kiezen, zijn er nog steeds een aantal mensen die netwel/netniet voldoen.
In ieder geval is het dan gebaseerd op een zinvol criterium en is de methode een veel minder onnauwkkeurige absolute maat.

quote:
Je BMI is ook niet het enige wat van belang is bij de beoordeling of je in aanmerking komt voor een maagband(vergoeding).
Dat klopt, maar dit ene criterium wordt wel als een hard (alles of niets grens) criterium gebruikt terwijl we weten dat het geen geschikte maat is voor individuën en dat het al snel een onauwkeurigheid van minstens 5-10 kg heeft, door de lengtebias en door andere biassen zoals je lichaamsbouw, je spierpercentage (hoewel je hard moet werken voor een paar kg. extra spierweefsel is het verschil in lichaamsbouw tussen mensen die breed fanatiek sporten en die een sedimentaire levensstijl hebben erg groot) etc.
Nogmaals: als je al 1 harde maat wil gebruiken doe dan een professionele vetpercentagemeting met onderdompeling. Of kijk gewoon simpelweg naar de omvang van de taille en de heupen of iets dergelijks (het gaat hierbij om verhoudingen!) waarbij je netjes een correctie kan toepassen voor de lengte door van een voldoende grote groep mensen het vetpercentage te meten en deze parameters te meten. Ik twijfel er niet aan dat er wel wat masterstudenten zijn die hier graag hun thesis van maken en dat er wat PhD-studenten zijn die dit graag begeleiden onder de supervisie van een hoogleraar (het is niet bepaald ingewikkeld). ;)

quote:
Ik lees trouwens dat verzekeraars niet een BMI van 35 maar van 40 hanteren bij een basisverzekering. (Er zijn uitzonderingen)
Dat verbaast me niet aangezien geheel willekeurig in Nederland de grens voor morbide obesitas op 40 is gelegd. :?
De grens tussen overgewicht en obesitas - op populatieniveau, niet op individueel niveau - is een hele duidelijke grens. Je ziet heel erg duidelijk een knik in de grafieklijntjes voor incidentie en prevalentie van ziektes en de levensverwachting. De grens tussen overgewicht en een normaal gewicht is ook redelijk duidelijk, enkel is er een discussie over de lage BMI's. Dat heeft te maken met dat veel zieke mensen gewicht verliezen en dat hierdoor moeilijk vast te stellen is of dat een BMI van 17-19 wel of niet ok is, voor de modale mens voor zo ver die bestaat :'). De grens tussen obesitas en morbide obesitas is heel wat lastiger te maken, het is sowieso nogal arbitrair: welke extra risico is aanvaardbaar en moet de patiënt maar voor lief nemen om ons allen een hogere verzekerinspremie en de verzekerinsbedrijven een lagere winst te besparen? Je kan hier geen goed antwoord op geven, daar zullen we het vast over eens zijn. ;)

Maar goed, de kern van het probleem in deze kwestie is dat leken (medewerkers van verzekeringsbedrijven) de klok hebben horen luiden en niet weten waar de klepel hangt. Dat zie je helaas veel vaker gebeuren in Nederland (en in andere landen). Ze hebben ooit gehoord van de BMI-maat maar ze hebben geen enkele kennis over wat het precies inhoudt, buiten wat de formule is. Ze kennen niet de geschiedenis van de maat, ze weten niet waar de maat wel en niet voor geschikt is, ze weten niet waarom de maat zo is geworden als dat die is (waarom er voor een hele simpele, maar onjuiste exponent van 2 is gekozen), ze begrijpen niet dat een maat die geschikt is voor populaities ongeschikt kan zijn voor individuën omdat ze niet inzien dat op macroniveau bepaalde biassen (lengte, gespierdheid) kunnen verdwijnen doordat de extremen aan de ene kant de extremen aan de andere kant neutralisere, op micro-niveau heb je enkel dat ene extreme aan de ene kant. Het is niet ingewikkeld maar je moet wel ooit de moeite hebben gedaan om je erin te verdiepen en dat is nu eenmaal niet hun vak, met eventjes googelen kom je niet tot dat inzicht. Wiskundigen die hier goed over hebben nagedacht en die alles weten over mechanica komen wel tot zo'n inzicht. Zelf kwam ik trouwens ook tot dat inzicht voordat die aangepaste BMI-maat was ontwikkeld. Gewoon omdat ik op een gegeven moment inzag dat het lichaam toch echt in 3 dimensies toeneemt en niet in 2 dimensies en omdat ik begreep dat het lichaam niet in alle dimensies in gelijke mate toeneemt (daarom geen exponent van 2 of 3 maar een die ertussen in ligt bij de aangepaste BMI-maat). Je kan het dus wel zelf bedenken als je een beetje moeite doet.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 22 mei 2016 @ 18:55:09 #44
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162412361
Terzijde: een BMI van 17 is waarschijnlijk prima voor een jongvolwassen meisje. Niets om je zorgen over te maken.
Ja, ook dit is een bias in de BMI-maat: mannen hebben gemiddeld een aanzienlijk hogere (1-2 punten hoger) BMI dan vrouwen aangezien mannen nu eenmaal een andere lichaamsbouw hebben. Met enkel de lengtebias en het geslachtsbias kom je al aan een verschil tot 3-4 BMI-punten (voor een man van 2 meter dus 12-16 kg!) tussen mannen van 2 meter en vrouwen van 1m50. Tel daarbij nog eens allerlei individuele verschillen binnen hetzelfde geslacht en bij dezelfde lichaamslengte op (lichaamsbouw, sportgeschiedenis etc.) en je begrijpt wel dat het een rotzooitje is als je de BMI-maat als een hard criterium gaat gebruiken. ;)

Ik speel hier trouwens een klein beetje vals aangezien de lengtebias een onderdeel is van de geslachtsbias (mannen zijn gemiddeld groter dan vrouwen). Als je dat opmerkte tijdens het lezen: proficiat, jij bent een kritische denker.

quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 18:42 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Omdat dat hele extreme diëten zijn, iets dat bijna niemand vol zou kunnen houden. Tijdens het pre-operatief dieet heb ik zelfs bijna 2 weken in de ziektewet gezeten omdat ik regelmatig flauwviel. Ik had gewoon een fulltime baan in een fabriek waarbij ik hele dagen moest staan, was niet vol te houden dus werd naar huis gestuurd nadat ik op het werk 3x onderuit was gegaan.
Geen verrassing. ;)
Daarom ben ik geen voorstander van maagbanden. Ik erken dat het voor sommige mensen het enige middel is om weer gezond te worden, met alle risico's die zo'n maagband geeft, maar het beste is als je gemiddeld 2 kg. per maand verliest totdat je gewicht normaal is. Kom je weer aan terwijl je niets hebt veranderd aan je gewoontes: richt je op het beperken van wat je aankomt, probeer wat meer te bewegen (maar op zo'n manier dat je het op de lange termijn volhoudt), en ga het niet forceren door steeds minder te eten, tenzij je wat overtollige calorieën (frisdrank, suiker in thee/koffie, zoet broodbeleg) blijvend links kan laten liggen.
Het snel van een BMI van 35 naar een BMI van 25 willen gaan werkt niet, neem er de tijd voor, eet veel groenten, mijd zoet broodbelegt, beweeg voldoende etc. en je zal succes hebben. Het is een comfortabelere manier van afvallen (voor zo ver comfortabel afvallen bestaat :)) dan een maagbandbehandeling, je hoeft geen honger te lijden en je bent niet levenslang afhankelijk van zo'n maagband terwijl je risico's loopt. Dat ze niet zomaar even een maagband gebruiken heeft niet enkel met gierigheid van verzekeraars te maken, het is een maatregel die risico's geeft, echter zijn de risico's bij langdurige obesitas zo groot dat die risico's van een maagband maar voor lief worden genomen.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik ben trouwens een voorstander van 1 zondigdag per week. Waarschijnlijk werkt dat goed. 1 dag waarop je je een beetje (niet overdrijven ;)) mag laten gaan en waarop je lui mag zijn en de rest van de week discipline. Die ene zondigdag helpt om de discipline op te brengen tijdens de rest van de week en het helpt mogelijk om te beperken dat je lichaam zich al te veel aanpast aan het nieuwe patroon doordat je er ook af en toe flink van afwijkt. Je moet het op die ene zondigdag erg bont maken om te compenseren voor 6 dagen waarop je wel discipline hebt. Stel dat je 2 kg. per maand afvalt, dan verlies je per dag iets meer dan 500 kcal. Stel dat je in 6 dagen tijd iets meer dan 3000-3500 kcal minder hebt ingenomen dan verbruikt dan zou je bijvoorbeeld 600 gram extra chocolade of chips moeten eten op die ene zondigdag om te compenseren. Een beetje zondigen op die ene dag kan weinig kwaad. :)

[ Bericht 11% gewijzigd door Bram_van_Loon op 22-05-2016 19:20:20 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162413014
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 18:42 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Omdat dat hele extreme diëten zijn, iets dat bijna niemand vol zou kunnen houden. Tijdens het pre-operatief dieet heb ik zelfs bijna 2 weken in de ziektewet gezeten omdat ik regelmatig flauwviel. Ik had gewoon een fulltime baan in een fabriek waarbij ik hele dagen moest staan, was niet vol te houden dus werd naar huis gestuurd nadat ik op het werk 3x onderuit was gegaan.
Even serieus, niet als aanval bedoelt, maar een normaal dieet werkt toch ook zolang je je er maar aan houdt?

Zo'n operatie zorgt er toch voor dat je maag veel kleiner is. Daardoor kan je minder eten, en valt je af. Zonder operatie zou je wanneer je die hoeveelheden zou eten toch ook gewoon afvallen?

Alleen dat is lastiger, want daar heb je discipline voor nodig, en dat hebben de meeste mensen niet. Je komt in de verleiding, je krijgt honger gevoel, daardoor ga je meer eten dan dat je dieet voorschrijft. Wanneer je die operatie gehad hebt, heb je die gevoelens minder en kan je daarnaast niet eens zoveel eten. Maar dat betekent toch niet dat andere diëten niet werken? Je kan je je er alleen niet aanhouden.
pi_162413067
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 18:55 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Terzijde: een BMI van 17 is waarschijnlijk prima voor een jongvolwassen meisje. Niets om je zorgen over te maken.
Ja, ook dit is een bias in de BMI-maat: mannen hebben gemiddeld een aanzienlijk hogere (1-2 punten hoger) BMI dan vrouwen aangezien mannen nu eenmaal een andere lichaamsbouw hebben. Met enkel de lengtebias en het geslachtsbias kom je al aan een verschil tot 3-4 BMI-punten (voor een man van 2 meter dus 12-16 kg!) tussen mannen van 2 meter en vrouwen van 1m50. Tel daarbij nog eens allerlei individuele verschillen binnen hetzelfde geslacht en bij dezelfde lichaamslengte op (lichaamsbouw, sportgeschiedenis etc.) en je begrijpt wel dat het een rotzooitje is als je de BMI-maat als een hard criterium gaat gebruiken. ;)

Ik speel hier trouwens een klein beetje vals aangezien de lengtebias een onderdeel is van de geslachtsbias (mannen zijn gemiddeld groter dan vrouwen). Als je dat opmerkte tijdens het lezen: proficiat, jij bent een kritische denker.

[..]

Geen verrassing. ;)
Daarom ben ik geen voorstander van maagbanden. Ik erken dat het voor sommige mensen het enige middel is om weer gezond te worden, met alle risico's die zo'n maagband geeft, maar het beste is als je gemiddeld 2 kg. per maand verliest totdat je gewicht normaal is. Kom je weer aan terwijl je niets hebt veranderd aan je gewoontes: richt je op het beperken van wat je aankomt, probeer wat meer te bewegen (maar op zo'n manier dat je het op de lange termijn volhoudt), en ga het niet forceren door steeds minder te eten, tenzij je wat overtollige calorieën (frisdrank, suiker in thee/koffie, zoet broodbeleg) blijvend links kan laten liggen.
Het snel van een BMI van 35 naar een BMI van 25 willen gaan werkt niet, neem er de tijd voor, eet veel groenten, mijd zoet broodbelegt, beweeg voldoende etc. en je zal succes hebben. Het is een comfortabelere manier van afvallen (voor zo ver comfortabel afvallen bestaat :)) dan een maagbandbehandeling, je hoeft geen honger te lijden en je bent niet levenslang afhankelijk van zo'n maagband terwijl je risico's loopt. Dat ze niet zomaar even een maagband gebruiken heeft niet enkel met gierigheid van verzekeraars te maken, het is een maatregel die risico's geeft, echter zijn de risico's bij langdurige obesitas zo groot dat die risico's van een maagband maar voor lief worden genomen.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik ben trouwens een voorstander van 1 zondigdag per week. Waarschijnlijk werkt dat goed. 1 dag waarop je je een beetje (niet overdrijven ;)) mag laten gaan en waarop je lui mag zijn en de rest van de week discipline. Die ene zondigdag helpt om de discipline op te brengen tijdens de rest van de week en het helpt mogelijk om te beperken dat je lichaam zich al te veel aanpast aan het nieuwe patroon doordat je er ook af en toe flink van afwijkt. Je moet het op die ene zondigdag erg bont maken om te compenseren voor 6 dagen waarop je wel discipline hebt. Stel dat je 2 kg. per maand afvalt, dan verlies je per dag iets meer dan 500 kcal. Stel dat je in 6 dagen tijd iets meer dan 3000-3500 kcal minder hebt ingenomen dan verbruikt dan zou je bijvoorbeeld 600 gram extra chocolade of chips moeten eten op die ene zondigdag om te compenseren. Een beetje zondigen op die ene dag kan weinig kwaad. :)
Als ik 2kg per maand af was gaan vallen dan had ik er bijna 3 jaar over gedaan om op het gewicht te komen wat ik nu heb. Die tijd had ik niet gezien ik vele lichamelijke klachten kreeg.

Maar elke week een zondigdag hoeft voor mij niet, ik vind gezond eten lekkerder dan ongezond. Dus 1x per maand een stukje pizza heb ik genoeg aan. In plaats van pizza neem ik ook weleens een paar toastjes brie als ik zin heb om te zondigen. Maar verder hou ik het bij gezond eten. Chips, chocolade e.d. hou ik niet van.
  zondag 22 mei 2016 @ 19:29:59 #47
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162413203
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 19:24 schreef Alieda-R het volgende:
Als ik 2kg per maand af was gaan vallen dan had ik er bijna 3 jaar over gedaan om op het gewicht te komen wat ik nu heb. Die tijd had ik niet gezien ik vele lichamelijke klachten kreeg.
Ik eet elke dag gezond, maar ik zondig wel 1 keer per week met de calorieën. Niet eens bewust, ik merk dat ik vaak 1 dag per week verslap, dat laat ik dan maar gebeuren (ik ga ervan uit dat mijn lichaam het nodig heeft als dat automatisch gebeurt), de dag erna haal ik de teugels weer aan. :)

quote:
Als ik 2kg per maand af was gaan vallen dan had ik er bijna 3 jaar over gedaan om op het gewicht te komen wat ik nu heb. Die tijd had ik niet gezien ik vele lichamelijke klachten kreeg.
Ik begrijp het.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162413282
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 19:29 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Ik eet elke dag gezond, maar ik zondig wel 1 keer per week met de calorieën. Niet eens bewust, ik merk dat ik vaak 1 dag per week verslap, dat laat ik dan maar gebeuren (ik ga ervan uit dat mijn lichaam het nodig heeft als dat automatisch gebeurt), de dag erna haal ik de teugels weer aan. :)

[..]

Ik begrijp het.
Op calorieën letten doe ik niet heel erg meer. Ik weet inmiddels wel wat wel en niet goed is. Als ik bijvoorbeeld nasi met kipfilet maak haal ik geen pakjes met nasi kruiden maar ik gebruik gewoon de kruiden die ik standaard in huis heb (heb een heel rek vol). Ook dat soort dingen scheelt vaak al een hoop, kant en klaar sauzen gebruik ik daarom ook nooit, maak alles vers. Mensen denken vaak dat die pakjes van Honig, Knorr e.d. gezond zijn omdat er vaak zo'n Ik kies bewust logo op staat, maar zo gezond zijn die mixen niet. Een pastasaus met verse kruiden zoals basilicum, oregano e.d. is ook veel lekkerder dan een Honig mix wat vaak vooral vol zit met zout :)
  zondag 22 mei 2016 @ 19:35:20 #49
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162413354
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 19:32 schreef Alieda-R het volgende:
Op calorieën letten doe ik niet heel erg meer.
Het is niet dat ik calorieën tel, ik tel wel hoeveelheden die ik eet. Min of meer. Ik weeg niet het aantal gram pindakaas of zo, ik weeg wel het aantal gram rijst/deeg, tel hoeveel brokjes chocolade ik eet etc.
Simpele maatregelen die helpen om er controle over behouden.

quote:
Als ik bijvoorbeeld nasi met kipfilet maak haal ik geen pakjes met nasi kruiden maar ik gebruik gewoon de kruiden die ik standaard in huis heb (heb een heel rek vol). Ook dat soort dingen scheelt vaak al een hoop, kant en klaar sauzen gebruik ik daarom ook nooit, maak alles vers. Mensen denken vaak dat die pakjes van Honig, Knorr e.d. gezond zijn omdat er vaak zo'n Ik kies bewust logo op staat, maar zo gezond zijn die mixen niet.
Inderdaad, als je simpelweg met dit soort dingen begint (+ geen frisdrank, niet al te veel toegevoegde suikers eten etc.) dan kom je heel erg ver.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162413397
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 19:35 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Het is niet dat ik calorieën tel, ik tel wel hoeveelheden die ik eet. Min of meer. Ik weeg niet het aantal gram pindakaas of zo, ik weeg wel het aantal gram rijst/deeg, tel hoeveel brokjes chocolade ik eet etc.
Simpele maatregelen die helpen om er controle over behouden.

[..]

Inderdaad, als je simpelweg met dit soort dingen begint (+ geen frisdrank, niet al te veel toegevoegde suikers eten etc.) dan kom je heel erg ver.
Frisdrank drink ik nooit omdat dat ernstig wordt afgeraden na een maagverkleining, enige slechte gewoonte van mij is dat ik nogal veel koffie drink. Puur water verdraag ik niet meer en van thee wordt ik misselijk.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')