abonnementen ibood.com bol.com
pi_167190421
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2016 14:59 schreef Mynheer007 het volgende:

Het is mij gelukt om excel dit voor een lijst te laten doen die zo'n 32k rijen lang was...maar vandaag probeer ik het weer maar doet hij er bij een korte lijst al heel lang over. Hebben jullie tips voor mij hoe ik dit proces kan versnellen (door bijvoorbeeld formules te optimaliseren)?

Is het een dynamische lijst die steeds aangevuld gaat worden of een eenmalig iets. Als het eenmalig is gewoon een nachtje door laten reken en dan een copy en paste met alleen gegevens maken.
pi_167190655
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2016 15:05 schreef Basp1 het volgende:
een dynamische lijst die steeds aangevuld gaat worden of een eenmalig iets. Als het eenmalig is gewoon een nachtje door laten reken en dan een copy en paste met alleen gegevens maken.
Het is een eenmalig iets. Een nachtje doorrekenen zou prima kunnen maar hij doet er met 4 processors zo traag over dat ik vrees dat het me dan een paar maanden gaat kosten. Na een half uur is hij nog steeds op 0%
pi_167192283
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2016 15:19 schreef Mynheer007 het volgende:

[..]

Het is een eenmalig iets. Een nachtje doorrekenen zou prima kunnen maar hij doet er met 4 processors zo traag over dat ik vrees dat het me dan een paar maanden gaat kosten. Na een half uur is hij nog steeds op 0%
Misschien helpt het om eerst de sheets splitsen in wat kleinere stukken en daarop de formules loslaten?
pi_167192334
registreer om deze reclame te verbergen
Ik zou het niet in Excel doen. Ik weet niet of het in Acces sneller gaat. Ik zelf zou het in R doen, dat rekent veel sneller in dit soort gevallen. Zo heel veel data is het ook al weer niet, Excel gaat er gewoon niet handig mee om lijkt het.
Aldus.
pi_167192900
quote:
2s.gif Op donderdag 8 december 2016 16:44 schreef Z het volgende:
Ik zou het niet in Excel doen. Ik weet niet of het in Acces sneller gaat. Ik zelf zou het in R doen, dat rekent veel sneller in dit soort gevallen. Zo heel veel data is het ook al weer niet, Excel gaat er gewoon niet handig mee om lijkt het.
Bedankt voor de reacties.

Ik ben wel enigzins bekend met R maar de leercurve valt me altijd toch weer tegen.

Ik zit er nu over na te denken om de artikelen te sorteren op PublicationID en ze dan te verdelen over de tabbladen. Aangezien de publicaties dan redelijk dicht bij elkaar in de buurt staan wil ik het bereik van de zoekfunctie beperken tot de 50 rijen voor de rij in kwestie en de 50 rijen na de rij in kwestie. (hiermee voorkom ik dat excel onnodig veel rijen moet afgaan en gaat het hopelijk een stuk sneller) Kan je zoiets inbouwen in een functie?

Dan even iets anders. Ik werk met meerdere tabbladen en het valt me op dat excel stopt met het uitvoeren van de berekeningen als ik naar een ander tabblad ga. Is er een manier omdat te voorkomen?
pi_167193012
Vrij steile leercurve inderdaad! Wel een mooi programma hoor. En open source, dat maakt het vooral ook fantastisch.
Aldus.
pi_167196029
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
2s.gif Op donderdag 8 december 2016 17:10 schreef Z het volgende:
eercurve inderdaad! Wel een mooi programma hoor. En open source, dat maakt het vooral ook fantastisch.
Helemaal mee eens. Ik gebruik in R vooral script van anderen en dan werkt het heel goed. Maar om zelf iets in elkaar te zetten gaat gewoon veel tijd kosten.
  donderdag 8 december 2016 @ 20:22:28 #158
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_167197700
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2016 14:59 schreef Mynheer007 het volgende:
Of zou ik dit misschien beter in access kunnen doen?
100% beter via access.
Ben je er bekend mee of heb je een voorzetje nodig?
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
pi_167209521
quote:
2s.gif Op donderdag 8 december 2016 16:44 schreef Z het volgende:
Ik zou het niet in Excel doen. Ik weet niet of het in Acces sneller gaat. Ik zelf zou het in R doen, dat rekent veel sneller in dit soort gevallen. Zo heel veel data is het ook al weer niet, Excel gaat er gewoon niet handig mee om lijkt het.
Excel kan dit ook wel. Maar het is niet normaal dan er na een half uur nog maar 0% is berekend.
Ik snap de output ook niet helemaal. Maar dat moet natuurlijk vele malen sneller.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_167209660
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2016 11:48 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Excel kan dit ook wel. Maar het is niet normaal dan er na een half uur nog maar 0% is berekend.
Ik snap de output ook niet helemaal. Maar dat moet natuurlijk vele malen sneller.
Dat geloof ik van harte maar Excel doet niet alles altijd even efficiënt heb ik gemerkt. Sommige programmatuur gaat anders/beter om met bepaalde 'berekeningen'.
Aldus.
pi_167209962
quote:
14s.gif Op vrijdag 9 december 2016 11:56 schreef Z het volgende:

[..]

Dat geloof ik van harte maar Excel doet niet alles altijd even efficiënt heb ik gemerkt. Sommige programmatuur gaat anders/beter om met bepaalde 'berekeningen'.
De meeste bedrijven werken met excel dus daar zit je dan aan vast, je kunt niet voor elke nerd een ander programma installeren dat daarna niemand meer gaat gebruiken.
Hier een site met wat tips om excel wat sneller te laten werken±

http://smallbusiness.chro(...)te-faster-32149.html

Vooral van te voren al een sortering uit laten voeren lijkt me in dit geval van belang.
pi_167210392
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2016 12:15 schreef Basp1 het volgende:

[..]

De meeste bedrijven werken met excel dus daar zit je dan aan vast, je kunt niet voor elke nerd een ander programma installeren dat daarna niemand meer gaat gebruiken.
Hier een site met wat tips om excel wat sneller te laten werken±

http://smallbusiness.chro(...)te-faster-32149.html

Vooral van te voren al een sortering uit laten voeren lijkt me in dit geval van belang.
Je moet even Ctrl-Shift tegelijk indrukken. Dan wordt die plusmin (±) weer gewoon dubbele punt.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_167210421
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2016 12:37 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Je moet even Ctrl-Shift tegelijk indrukken. Dan wordt die plusmin (±) weer gewoon dubbele punt.
Maar dan kloppen de digitale scheidingstekens voor mijn cad pakket hier niet meer. :D
pi_167210582
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2016 12:39 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Maar dan kloppen de digitale scheidingstekens voor mijn cad pakket hier niet meer. :D
OK. Ik dacht ik zeg 't maar. ;)
Maar dan moet je bij een tekst eigenlijk weer steeds omschakelen. Nu maakt dat bij de Fokkers niet zo veel uit.. ;)
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_167211042
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2016 20:22 schreef The_vice het volgende:

[..]

100% beter via access.
Ben je er bekend mee of heb je een voorzetje nodig?
Bedankt voor het aanbod. Ik wil me er zeker in gaan verdiepen maar ik ben nu gelukkig al redelijk ver gekomen in excel. Ik zit nu echter met het volgende probleem. Via het samenvoegen van cellen heb ik kloppende formules gemaakt...echter berekent excel niet automatisch de uitkomst...
rqiakhdmias1o.jpg

Als ik in de cel ga staan en op het vinkje druk dan berekent excel wel de uitkomst dus de formules zijn oke. Aangezien het om honderden cellen gaat hoop ik dat hier een eenvoudige knop voor is. Ik heb al geprobeerd door alles als waarden/formules te plakken etc. maar excel geeft dan niet direct de uitkomst.
pi_167211466
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2016 13:09 schreef Mynheer007 het volgende:

[..]

Bedankt voor het aanbod. Ik wil me er zeker in gaan verdiepen maar ik ben nu gelukkig al redelijk ver gekomen in excel. Ik zit nu echter met het volgende probleem. Via het samenvoegen van cellen heb ik kloppende formules gemaakt...echter berekent excel niet automatisch de uitkomst...
[ afbeelding ]

Als ik in de cel ga staan en op het vinkje druk dan berekent excel wel de uitkomst dus de formules zijn oke. Aangezien het om honderden cellen gaat hoop ik dat hier een eenvoudige knop voor is. Ik heb al geprobeerd door alles als waarden/formules te plakken etc. maar excel geeft dan niet direct de uitkomst.
Druk eens op F9.
Of anders doe Ctrl-h vervangen: de = door de =

Maar heb je echt zoveel tabbladen aangemaakt.
Het is toch veel handiger om dat in 1 database te plaatsen.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  vrijdag 9 december 2016 @ 13:43:48 #167
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_167211736
Ik ben gisteren aan het pielen geweest met het random loten van een bereik. Bv. een x aantal spelers.

Ik heb dus een tabel met namen. Deze namen wil ik vervolgens in poules indelen.

Ik kwam op de aselect functie uit. Deze doet in principe wel random een naam invoegen uit het bereik, maar houdt geen rekening met doublures. Dus speler 1 is meerdere keren ingedeeld.

Iemand een idee om aselect toe te passen met uitsluiting van doublures?
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
pi_167212082
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2016 13:43 schreef sanger het volgende:
Ik ben gisteren aan het pielen geweest met het random loten van een bereik. Bv. een x aantal spelers.

Ik heb dus een tabel met namen. Deze namen wil ik vervolgens in poules indelen.

Ik kwam op de aselect functie uit. Deze doet in principe wel random een naam invoegen uit het bereik, maar houdt geen rekening met doublures. Dus speler 1 is meerdere keren ingedeeld.

Iemand een idee om aselect toe te passen met uitsluiting van doublures?
Steeds een 2e lijst er naast maken waarbij de gekozen spelers al eruit zijn?
pi_167212308
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2016 13:43 schreef sanger het volgende:
Ik ben gisteren aan het pielen geweest met het random loten van een bereik. Bv. een x aantal spelers.

Ik heb dus een tabel met namen. Deze namen wil ik vervolgens in poules indelen.

Ik kwam op de aselect functie uit. Deze doet in principe wel random een naam invoegen uit het bereik, maar houdt geen rekening met doublures. Dus speler 1 is meerdere keren ingedeeld.

Iemand een idee om aselect toe te passen met uitsluiting van doublures?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Jantje    0,026983583    1    0,026983583    1    a1    Jantje
Pietje    0,598986489    2    0,111842038    4    a4    Klaasje
Keesje    0,666201525    3    0,598986489    2    a2    Pietje
Klaasje    0,111842038    4    0,666201525    3    a3    Keesje
                        
FORMULES:                        
Jantje    =ASELECT()    1    =KLEINSTE($B$1:$B$4;C1)    =VERT.ZOEKEN(D1;$B$1:$C$4;2;ONWAAR)    =+"a"&E1    =INDIRECT(F1)
Pietje    =ASELECT()    2    =KLEINSTE($B$1:$B$4;C2)    =VERT.ZOEKEN(D2;$B$1:$C$4;2;ONWAAR)    =+"a"&E2    =INDIRECT(F2)
Keesje    =ASELECT()    3    =KLEINSTE($B$1:$B$4;C3)    =VERT.ZOEKEN(D3;$B$1:$C$4;2;ONWAAR)    =+"a"&E3    =INDIRECT(F3)
Klaasje    =ASELECT()    4    =KLEINSTE($B$1:$B$4;C4)    =VERT.ZOEKEN(D4;$B$1:$C$4;2;ONWAAR)    =+"a"&E4    =INDIRECT(F4)

Bij iedere F9 heb je weer een andere volgorde. Er zijn nog talloze andere mogelijkheden, maar hierdoor kun je de volgorde elke keer husselen. Dan heb je automatisch geen dubbele.


1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Jantje    0,235116893    1    0,235116893    1    a1    Jantje
Pietje    0,858844317    2    0,359766668    3    a3    Keesje
Keesje    0,359766668    3    0,460599871    4    a4    Klaasje
Klaasje    0,460599871    4    0,858844317    2    a2    Pietje
                        
FORMULES:                        
Jantje    =ASELECT()    1    =KLEINSTE($B$1:$B$4;C1)    =VERT.ZOEKEN(D1;$B$1:$C$4;2;ONWAAR)    =+"a"&E1    =INDIRECT(F1)
Pietje    =ASELECT()    2    =KLEINSTE($B$1:$B$4;C2)    =VERT.ZOEKEN(D2;$B$1:$C$4;2;ONWAAR)    =+"a"&E2    =INDIRECT(F2)
Keesje    =ASELECT()    3    =KLEINSTE($B$1:$B$4;C3)    =VERT.ZOEKEN(D3;$B$1:$C$4;2;ONWAAR)    =+"a"&E3    =INDIRECT(F3)
Klaasje    =ASELECT()    4    =KLEINSTE($B$1:$B$4;C4)    =VERT.ZOEKEN(D4;$B$1:$C$4;2;ONWAAR)    =+"a"&E4    =INDIRECT(F4)


[ Bericht 27% gewijzigd door Twentsche_Ros op 09-12-2016 14:21:53 ]
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_167213046
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 december 2016 23:01 schreef Watertornado het volgende:

[..]

Voor zover ik weet is het niet mogelijk om de exacte getallen uit de grafiek te krijgen met "vloeiende lijn".

Het dichtsbijzijnde wat je kan doen is zelf deze punten interpoleren met een cubic spline (en hopen dat het er een beetje in de buurt zit; er zijn nogal wat verschillende in omloop).

Volgens deze link is het zelfs nog heftiger, met (hoop ik) nuttige info verder: https://blog.splitwise.co(...)-line-interpolation/
Bedankt! Ik ben nog even verder gaan lezen, en ik zit nu te twijfelen tussen cubic spline en polynomial interpolation. Ik heb hier verder totaal geen verstand van. Welke methode zouden jullie mij aanraden voor de dataset die ik heb?

Bedankt!
pi_167213945
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2016 14:54 schreef Frenzei het volgende:

[..]

Bedankt! Ik ben nog even verder gaan lezen, en ik zit nu te twijfelen tussen cubic spline en polynomial interpolation. Ik heb hier verder totaal geen verstand van. Welke methode zouden jullie mij aanraden voor de dataset die ik heb?

Bedankt!
De intervallen zijn veel te gering om ze vloeiend te maken. Of je moet met cijfers achter de komma werken. Je kunt ook de formule voor kleinste kwadraten opzoeken.
Maar de grafiek binnen twee intervallen lineair opvullen doet 't volgens mij ook wel.

quote:
1 100
2 95
3 92,5
4 90
5 88,33333333
6 86,66666667
7 85
8 83,75
9 82,5
10 81,25
11 80
12 79
13 78
14 77
15 76
16 75
17 74,16666667
18 73,33333333
19 72,5
20 71,66666667
21 70,83333333
22 70
23 68,33333333
24 66,66666667
25 65

Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  vrijdag 9 december 2016 @ 15:52:42 #172
85514 ralfie
!Yvan eht nioj
pi_167214210
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2016 14:54 schreef Frenzei het volgende:

[..]

Bedankt! Ik ben nog even verder gaan lezen, en ik zit nu te twijfelen tussen cubic spline en polynomial interpolation. Ik heb hier verder totaal geen verstand van. Welke methode zouden jullie mij aanraden voor de dataset die ik heb?

Bedankt!
Met linest en cubic kom je al een heel eind (zie http://www.excelfunctions.net/Excel-Linest-Function.html - x1, x2 en x3 zijn dan x, x^2 en x^3, die kolommen maak je zelf aan)

x y estimated
1 100 99
2 95 96
4 90 91
7 85 85
11 80 80
16 75 76
22 70 70
25 65 65

formule hier is: 102.661+(-0.0043*x^3)+(0.197372*x^2)+(-3.75493*x)
Hogere dimensie krijg je waarschijnlijk betere resultaten, maar dat neigt dat erg naar overfiting.

Sowieso zijn dit soort voorspellingen alleen zinnig als je een schatting kunt maken van hoe de relatie tussen x en y bestaat (linear, kwadratisch, etc).
pi_167215351
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2016 15:52 schreef ralfie het volgende:

[..]

Met linest en cubic kom je al een heel eind (zie http://www.excelfunctions.net/Excel-Linest-Function.html - x1, x2 en x3 zijn dan x, x^2 en x^3, die kolommen maak je zelf aan)

x y estimated
1 100 99
2 95 96
4 90 91
7 85 85
11 80 80
16 75 76
22 70 70
25 65 65

formule hier is: 102.661+(-0.0043*x^3)+(0.197372*x^2)+(-3.75493*x)
Hogere dimensie krijg je waarschijnlijk betere resultaten, maar dat neigt dat erg naar overfiting.

Sowieso zijn dit soort voorspellingen alleen zinnig als je een schatting kunt maken van hoe de relatie tussen x en y bestaat (linear, kwadratisch, etc).
Bedankt! Dit ga ik zeker gebruiken. Ik zag eerder al een vrij groot verschil tussen polynomial 2e orde en 3e orde. 3e orde lijkt nauwkeuriger, en je zegt zelf ook dat hogere dimensie betere resultaten geeft. Wat is dan "overfitting" en het gevaar hierin?
  vrijdag 9 december 2016 @ 18:48:00 #174
85514 ralfie
!Yvan eht nioj
pi_167217395
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2016 16:54 schreef Frenzei het volgende:

[..]

Bedankt! Dit ga ik zeker gebruiken. Ik zag eerder al een vrij groot verschil tussen polynomial 2e orde en 3e orde. 3e orde lijkt nauwkeuriger, en je zegt zelf ook dat hogere dimensie betere resultaten geeft. Wat is dan "overfitting" en het gevaar hierin?
https://en.wikipedia.org/wiki/Overfitting

ik kan het niet beter uitleggen
  vrijdag 9 december 2016 @ 20:35:02 #175
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_167220194
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2016 13:09 schreef Mynheer007 het volgende:

[..]

Als ik in de cel ga staan en op het vinkje druk dan berekent excel wel de uitkomst dus de formules zijn oke. Aangezien het om honderden cellen gaat hoop ik dat hier een eenvoudige knop voor is. Ik heb al geprobeerd door alles als waarden/formules te plakken etc. maar excel geeft dan niet direct de uitkomst.
Om zeker te zijn: http://www.howtogeek.com/(...)tures-in-excel-2013/
niet per ongeluk automatisch berekenen uitgezet, en anders forceren met F9
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
abonnementen ibood.com bol.com
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')