abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
  zaterdag 21 mei 2016 @ 10:50:33 #1
380899 2thmx
Zoekt ruzie met querulanten.
pi_162375543
registreer om deze reclame te verbergen
2co31ux.jpg

Welkom bij “Het grote Excel vragentopic” waar je terecht kan met vragen over Excel.

In dit topic is het de bedoeling dat we gericht vragen stellen en antwoorden geven op de gestelde vragen. Om alles zo goed mogelijk te laten verlopen zijn er een aantal regels.

Regels
1. Als je een vraag stelt, zet er dan bij welke versie van Excel je hebt en op welke taal hij ingesteld staat.
2. Zet macrocode tussen [ code ] tags
3. Als het “pseudo-code” is, vermeldt dit dan duidelijk
4. Er bestaan geen domme vragen, wel domme antwoorden. Als jouw antwoord niet gaat bijdragen, geef het antwoord dan niet.
5. Dit topic is geen “code-FEBO” waar je half opgewarmde code uit de muur trekt, het is de bedoeling dat je er zelf iets van leert.

Definities
Functie Een interne functie die bij Excel is geleverd.
UDF Een “user definded function”, een zelfgebouwde functie
Macro Een stuk code die opdrachten uitvoert, gebouwd in (meestal) de VBA editor
Add-In Een Excel workbook met VBA-code (of C#, C) die als .xla (of .xll) is opgeslagen, deze is als vaste plug-in in Excel te plaatsen.
Workbook Het excelbestand
Sheet of Worksheet Het tabblad
Form, Formulier, Userform Een Dialoogvenster in VBA gebouwd

Tips & Links
De help functie van excel of visual basic voor excel kan je een eind op weg helpen. (F1)

Het workbook met het FOK!-menu zoals in de banner weergegeven is hier te vinden. Dit menu is naar wens aan te passen. De icoontjes in het menu zijn hier allemaal weergegeven. In dit workbook zijn drie macro's aanwezig:
• Een printertool waarmee je uit meerdere workbooks sheets kan selecteren voor afdrukken
• Een power replace die termen kan wijzigen in meerdere workbooks tegelijk
• Een formule vertaler, de formule in de actieve cel wordt in het engels weergegeven. Je kan ook een engelse formule invoeren die dan in de actieve cel in de geldende taal wordt geplaatst.
De UDF is naar aanleiding van een vraag in topic #29. De functie kan worden aangeroepen door in een cel =FOK() te typen en dan op de Fx te klikken voor uitleg over de variabelen.

De VBA editor bereik je door ALT+F11 in te drukken. Vanaf Excel 2007 is de VBA editor lastiger te vinden. Op deze site wordt uitgelegd hoe je de editor kan activeren.

De interne functies zijn afhankelijk van welke taal jouw Excel draait. Op deze en deze site kun je de formules in verschillende talen vertalen.

Macro uitvoering optimaliseren
De meer uitgebreide macro's kunnen traag worden, ook kan het scherm flikkeren als gevolg van veel "select" acties. Deels kun je dit ondervangen door zo veel mogelijk select acties te vervangen door directe verwijzingen naar cells en deels door een macro-optimalisatie door te voeren. In de onderstaande code is een routine voor macro-optimalisatie en een routine om de optimalisatie weer uit te zetten weergegeven. In de voorbeeld sheet is een uitgebreide versie van MOA en MOU opgenomen.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Bij macro's die een bepaalde, merkbare, tijd nodig hebben om hun werk te doen is het van belang de gebruiker een idee te geven van wat er gebeurt, zeker met macro-optimalisatie aan kan het lijken alsof Excel is vastgelopen. Je kan bijvoorbeeld de statusbar een waarde geven, met eventueel een percentage van de reeds uitgevoerde code.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Password kwijt?
Soms heb je een worksheeet beveiligd met een password maar ben je die kwijt. Gelukkig is dat geen groot probleem want de interne beveiliging van Excel stelt niet heel veel voor.
Hier vind je meer info en een downloadbare macro die alle interne passwords verwijdert.

DISCLAIMER: Denk erom dat je met het breken van de beveiliging van een excelsheet mogelijk wet- of regelgeving overtreedt. Als de spreadsheet van jezelf is zou het geen probleem moeten zijn.
In andere gevallen: vraag toestemming aan de originele schrijver.
Bij twijfelgevallen: NIET DOEN



Mooi, grappig en cool
Een uitgebreide site met nuttige en minder nuttige excelsheetjes. Van kekke grafieken om je manager of leraar te betoveren via oscillogrammen en simulatoren tot pong voor als het weer een typische vrijdagmiddag is: Excelunusual

Verder
Alle vorige topics zijn hier terug te vinden.

Nieuw topic? Haal de OP uit de wiki
  zaterdag 21 mei 2016 @ 14:57:12 #2
31858 mrspoeZ
crazy catlady
pi_162379234
Weet iemand van jullie knapperiken misschien hoe ik een lijngrafiek maak die er ongeveer zo uit ziet:
trellischarts_line1.jpg
met onderaan de datum + tijd en aan de zijkant de aantallen? Ik heb een tabel in excel die precies die drie dingen op een rijtje heeft maar ik krijg het niet voor elkaar om een grafiek te maken met 5 losse lijnen; hij telt alles op, zet de verkeerde gegevens op de verkeerde assen of maakt een onleesbare brij. Ik heb al gezocht op de aangeraden site uit de OP, maar daar word ik niet veel wijzer van. Help?
Prrrrr
pi_162380038
Zo even uit mijn hoofd in zo'n grafiek kan je toch ook allerlei 'veldinstellingen' bepalen net als in een draaitabel, zoals som, gemiddelde etc. Wellicht is dat het?
  zondag 22 mei 2016 @ 16:20:31 #4
380899 2thmx
Zoekt ruzie met querulanten.
pi_162407679
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
7s.gif Op zaterdag 21 mei 2016 10:36 schreef Jesse_ het volgende:
Er vanuitgaande dat alle productsoorten uniek zijn en productsoort en prijs in kolom A en B staan:
in tab 1 een extra kolom toevoegen met:
=B2/INDEX('Tab 2'!B:B,VERGELIJKEN('Tab 1'!A2,'Tab 2'!A:A,0))

Deze formulie deelt B2 door het aantal verkochte producten.
Index werkt als volgt:
Index(rij waaruit resultaat weergegeven moet worden, regelnummer)
Vergelijken zoekt naar een waarde in een kolom en geeft het regelnummer terug en werkt zo:
vergelijken(te vinden waarde, kolom waarin gezocht moet worden, Exact of niet (0 betekent zoek naar de exacte waarde))

Dus in jouw geval:
B2 is de prijs van het verkochte product
Tab 2B:B bevat de verkochte aantallen,
Tab 1A2 is het product
Tab 2 A:A bevat de lijst met producten
Thanks, het werkt inderdaad _O_.
pi_162408108
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2016 14:57 schreef mrspoeZ het volgende:
Weet iemand van jullie knapperiken misschien hoe ik een lijngrafiek maak die er ongeveer zo uit ziet:
[ afbeelding ]
met onderaan de datum + tijd en aan de zijkant de aantallen? Ik heb een tabel in excel die precies die drie dingen op een rijtje heeft maar ik krijg het niet voor elkaar om een grafiek te maken met 5 losse lijnen; hij telt alles op, zet de verkeerde gegevens op de verkeerde assen of maakt een onleesbare brij. Ik heb al gezocht op de aangeraden site uit de OP, maar daar word ik niet veel wijzer van. Help?
Laat hier eens een screenshots zien van je tabel waar je een grafiek van wilt maken. Normaliter als de tabel goed is gaat het namelijk altijd wel goed.
  zondag 22 mei 2016 @ 17:25:49 #6
31858 mrspoeZ
crazy catlady
pi_162409910
Dankjewel Basp. Ik heb er inmiddels omheen gewerkt door het in Acces te importeren. Minder mooie grafieken, dat wel.
Prrrrr
  zondag 22 mei 2016 @ 17:32:18 #7
249182 Holy_Goat
mhèèhèhè
pi_162410158
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:25 schreef mrspoeZ het volgende:
Dankjewel Basp. Ik heb er inmiddels omheen gewerkt door het in Acces te importeren. Minder mooie grafieken, dat wel.
dat is ook een manier. wel ingewikkeld :P
  zondag 22 mei 2016 @ 17:53:51 #8
31858 mrspoeZ
crazy catlady
pi_162410831
quote:
2s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:32 schreef Holy_Goat het volgende:

[..]

dat is ook een manier. wel ingewikkeld :P
Nogal ja. Ik moet het echt vanavond inleveren dus dan maar zo..
Prrrrr
  zondag 22 mei 2016 @ 19:46:58 #9
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_162413765
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:53 schreef mrspoeZ het volgende:
[..]
Nogal ja. Ik moet het echt vanavond inleveren dus dan maar zo..
mocht je het nog een keer nodig moeten hebben:

• in meest linkse kolom vanaf rij 2 de tijdstippen.

kolom 2 en verder (categorien)
• rij 1 met categorie naam,
• in kolom de data

alles selecteren en dan X-Y grafiek (of Scatter chart in engels)
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
  zondag 22 mei 2016 @ 23:10:34 #10
31858 mrspoeZ
crazy catlady
pi_162422501
Je bent een held, Thnx!
Prrrrr
pi_162429583
Weten jullie of het ook mogelijk is om getallen uit te drukken met allemaal dezelfde 10-macht exponent?
Zoals onderstaand voorbeeld:
1.0E-5
10.0E-5
5.5E-5

Spelen met formats zoals bv "#.00E-5" lijkt niet te lukken...
pi_162440530
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 11:13 schreef PAAC het volgende:
Weten jullie of het ook mogelijk is om getallen uit te drukken met allemaal dezelfde 10-macht exponent?
Zoals onderstaand voorbeeld:
1.0E-5
10.0E-5
5.5E-5

Spelen met formats zoals bv "#.00E-5" lijkt niet te lukken...
0.00E-5 ingeven werkt wel ;)
Het is geel en staat in mijn ondertitel!
3DS friend code: 2191-7623-9035
pi_162441421
quote:
7s.gif Op maandag 23 mei 2016 18:11 schreef Jesse_ het volgende:

[..]

0.00E-5 ingeven werkt wel ;)
Had ik ook al getest, werkte niet. Morgen weer proberen.
pi_162449232
quote:
1s.gif Op maandag 23 mei 2016 18:48 schreef PAAC het volgende:

[..]

Had ik ook al getest, werkte niet. Morgen weer proberen.
Welke versie gebruik je, in 2010 werkt dat namelijk wel.
Het is geel en staat in mijn ondertitel!
3DS friend code: 2191-7623-9035
pi_162449730
quote:
7s.gif Op maandag 23 mei 2016 22:55 schreef Jesse_ het volgende:

[..]

Welke versie gebruik je, in 2010 werkt dat namelijk wel.
2010

Ik kreeg toen
1.0E-5
1.0E-5
5.5E-5

Morgen nog een poging :)

Edit:
Zojuist weer getest en het werkt niet...

[ Bericht 4% gewijzigd door PAAC op 24-05-2016 08:41:18 ]
  donderdag 26 mei 2016 @ 23:07:39 #16
423984 defokkingfoker
Holy fucking shit
pi_162529189
Okke zo duidelijk mogelijk :D

Ik heb een zeeeeerrr lange reeks van activiteiten op een dag onder elkaar

dus bv;
Fokken
Poepen
Fokken
Poepen
TV
Slapen

Nu herhaald deze lijst zich +/- 200x

Nu mag ik maar 8 uur besteden aan deze lijst per keer. maar moet die 8 uur random verdeeld zijn over deze lijst.

Dus 1x zo

Fokken 2
Poepen 2
Fokken 1
Poepen 0,5
TV 1
Slapen 1,5

andere x zo

Fokken 3
Poepen 0,5
Fokken 0,5
Poepen 2
TV 1
Slapen 1

En dus moet dit random 200 x gebeuren... kan dan via excel??
Ik ben geil
  donderdag 26 mei 2016 @ 23:44:31 #17
62215 qu63
..de tijd drinkt..
pi_162529951
quote:
99s.gif Op donderdag 26 mei 2016 23:07 schreef defokkingfoker het volgende:
Okke zo duidelijk mogelijk :D

Ik heb een zeeeeerrr lange reeks van activiteiten op een dag onder elkaar

dus bv;
Fokken
Poepen
Fokken
Poepen
TV
Slapen

Nu herhaald deze lijst zich +/- 200x

Nu mag ik maar 8 uur besteden aan deze lijst per keer. maar moet die 8 uur random verdeeld zijn over deze lijst.

Dus 1x zo

Fokken 2
Poepen 2
Fokken 1
Poepen 0,5
TV 1
Slapen 1,5

andere x zo

Fokken 3
Poepen 0,5
Fokken 0,5
Poepen 2
TV 1
Slapen 1

En dus moet dit random 200 x gebeuren... kan dan via excel??
Zijn die 200 regels direct onder elkaar? Nog een minimum en maximum aantal regels per dag?
It's Time To Shine
What would life be like without rhethorical questions?
  donderdag 26 mei 2016 @ 23:49:01 #18
423984 defokkingfoker
Holy fucking shit
pi_162530047
quote:
0s.gif Op donderdag 26 mei 2016 23:44 schreef qu63 het volgende:

[..]

Zijn die 200 regels direct onder elkaar? Nog een minimum en maximum aantal regels per dag?
Yes alles staat onder elkaar
zo een beetje

20-05-2016 Fokken
20-05-2016 Poepen
20-05-2016 Fokken
20-05-2016 Poepen
20-05-2016 TV
20-05-2016 Slapen
19-05-2016 Chillen
19-05-2016 Slapen
19-05-2016 Chillen
18-05-2016 Dansen
18-05-2016 Fokken
18-05-2016 Poepen
18-05-2016 Fokken

Dus de regels per dag verschillen wel. Maar iedere dag moet uitkomen op 8 uur met random getallen per dag.

Thanks!

Is trouwens voor mijn urenregistratie die ik heb bijgehouden op stage. Die moet ik toevoegen als bewijsstuk maar omdat mijn "stage" gewoon mijn werk is heb ik overdreven veel overuren gemaakt. Hierdoor wil ik dat iedere dag uitkomt op 8 uur zodat de school niet kan gaan zeuren :P

En het zijn eigenlijk 200 dagen met als ik het me goed herinner ong 1500 regels :'(
Ik ben geil
pi_162537464
quote:
99s.gif Op donderdag 26 mei 2016 23:49 schreef defokkingfoker het volgende:


En het zijn eigenlijk 200 dagen met als ik het me goed herinner ong 1500 regels :'(
Dus omdat jij te laks bent geweest om dagelijks 2 minuten aan je uren verantwoording te besteden wil jij dat hier iemand tijd gaat besteden aan een macro om dit op te lossen.

Als ik een macro zou schrijven zou het poepen daarin altijd 7.5 uur toegewezen krijgen. :D
  vrijdag 27 mei 2016 @ 12:54:29 #20
423984 defokkingfoker
Holy fucking shit
pi_162537655
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 mei 2016 12:46 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Dus omdat jij te laks bent geweest om dagelijks 2 minuten aan je uren verantwoording te besteden wil jij dat hier iemand tijd gaat besteden aan een macro om dit op te lossen.

Als ik een macro zou schrijven zou het poepen daarin altijd 7.5 uur toegewezen krijgen. :D
Uhh nee.. miss was ik wat te onduidelijk...

Mijn stage is mijn werk... voor mijn stage moet ik 8 uur per dag stage lopen.. maar omdat mijn stage mijn werk is heb ik soms 13 a 14 u per dag gewerkt... daar is gewoon netjes een urenregistratie van.. Maar als ik dus doorgeef aan school dat ik 13 a 14 u per dag heb gewerkt gaan ze zeker klagen en zeuren.. en daar heb ik dus geen zin in en wil ik dus van die 13 uur 8 uur maken ;)
Ik ben geil
pi_162537714
Dan vermenigvuldig je de gedraaide uren toch gewoon met 8/13?
Aldus.
pi_162537769
Ben je wel eigen baas, want als je 14 uur per dag gemaakt hebt verwacht ik dat je anders regelmatig de arbeidstijdenwet overtreden hebt.

https://www.rijksoverheid(...)gels-voor-werktijden
  vrijdag 27 mei 2016 @ 13:02:54 #23
423984 defokkingfoker
Holy fucking shit
pi_162537877
quote:
2s.gif Op vrijdag 27 mei 2016 12:56 schreef Z het volgende:
Dan vermenigvuldig je de gedraaide uren toch gewoon met 8/13?
13 was een voorbeeld ;)

Soms heb ik 8 uur gewerkt maar soms ook weer 12
Ik ben geil
pi_162537994
Dan 8/som.als(datum=...).
Aldus.
pi_162638738
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 11:13 schreef PAAC het volgende:
Weten jullie of het ook mogelijk is om getallen uit te drukken met allemaal dezelfde 10-macht exponent?
Zoals onderstaand voorbeeld:
1.0E-5
10.0E-5
5.5E-5

Spelen met formats zoals bv "#.00E-5" lijkt niet te lukken...
Niemand? ;(
pi_162640506
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 11:13 schreef PAAC het volgende:
Weten jullie of het ook mogelijk is om getallen uit te drukken met allemaal dezelfde 10-macht exponent?
Zoals onderstaand voorbeeld:
1.0E-5
10.0E-5
5.5E-5

Spelen met formats zoals bv "#.00E-5" lijkt niet te lukken...
Moet toch lukken
Celeigenschappen

##0,0E-5

Zonder die punt na die hekjes


1
2
3
4
0,01
0,0003
0,000004
0,333333333


wordt:

1
2
3
4
10,0E-5
300,0E-5
4,0E-5
333,3E-5



... Ik zie alleen dat de bedragen niet kloppen....


Wat je ook kunt doen:
Een extra kolom (rechts ervan):
+(a1*10000)&"E-5"
Maar dan heb je een tekstvariabele.

[ Bericht 17% gewijzigd door Twentsche_Ros op 31-05-2016 11:50:56 ]
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_162641773
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 mei 2016 11:43 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Moet toch lukken
Celeigenschappen

##0,0E-5

Zonder die punt na die hekjes
[ code verwijderd ]

wordt:
[ code verwijderd ]

... Ik zie alleen dat de bedragen niet kloppen....
Daar zit ik dus ook op vast...

quote:
Wat je ook kunt doen:
Een extra kolom (rechts ervan):
+(a1*10000)&"E-5"
Maar dan heb je een tekstvariabele.
In dit geval krijg ik een output en deze moet 1 op 1 copy/paste-baar zijn naar een controle-sheet. Hierdoor is dus het gebruik van extra kolommen is niet mogelijk.

Reden waarom ik het met gelijke 10 machten wil hebben is om het makkelijk vergelijkbaar te maken(niet voor mezelf, maar voor anderen).
pi_162642499
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 mei 2016 12:45 schreef PAAC het volgende:

[..]

Daar zit ik dus ook op vast...

[..]

In dit geval krijg ik een output en deze moet 1 op 1 copy/paste-baar zijn naar een controle-sheet. Hierdoor is dus het gebruik van extra kolommen is niet mogelijk.

Reden waarom ik het met gelijke 10 machten wil hebben is om het makkelijk vergelijkbaar te maken(niet voor mezelf, maar voor anderen).
Misschien een mogelijkheid om alles aan te vullen met een gelijk aantal nullen na de komma, en voor het overzicht een spatie bij ieder drietal

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Cel eigenschappen:        
###.##0,000 000 000        
        
        
        
        
3,500 000 000
0,020 000 000
0,003 000 000
0,000 400 000
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_162642669
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 mei 2016 13:13 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Misschien een mogelijkheid om alles aan te vullen met een gelijk aantal nullen na de komma, en voor het overzicht een spatie bij ieder drietal
[ code verwijderd ]

Had ik ook al overwogen, maar dan wordt het zo'n lang getal...
En ik wilde "het aantal nulletjes tellen" een beetje vermijden...
pi_162642742
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 mei 2016 13:20 schreef PAAC het volgende:

[..]

Had ik ook al overwogen, maar dan wordt het zo'n lang getal...
En ik wilde "het aantal nulletjes tellen" een beetje vermijden...
Welke eenheden betreft het eigenlijk, dat het soms een factor 100 kan schelen?
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_162643064
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 mei 2016 13:24 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Welke eenheden betreft het eigenlijk, dat het soms een factor 100 kan schelen?
Het heeft niet echt een eenheid, het is een afwijkings-detectie die exponentieel oploopt naar mate de afwijking groter wordt...
pi_162643177
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 mei 2016 13:38 schreef PAAC het volgende:

[..]

Het heeft niet echt een eenheid, het is een afwijkings-detectie die exponentieel oploopt naar mate de afwijking groter wordt...
Maak er dan een logaritmische schaal van.
En dan telkens met 2 cijfers achter de komma, inclusief eventuele eindnullen.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_162643297
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 mei 2016 13:43 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Maak er dan een logaritmische schaal van.
En dan telkens met 2 cijfers achter de komma, inclusief eventuele eindnullen.
Is dat mogelijk zonder een extra kolom te gebruiken?
pi_162643352
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 mei 2016 13:48 schreef PAAC het volgende:

[..]

Is dat mogelijk zonder een extra kolom te gebruiken?
Tuurlijk: gewoon +log(
er voor en
)

erachter.
Kun je ook negatieve afwijkingen hebben. Dan moet je werken met Abs of zo. Moet je maar even kijken.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_162643505
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 mei 2016 13:50 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Tuurlijk: gewoon +log(
er voor en
)

erachter.
Kun je ook negatieve afwijkingen hebben. Dan moet je werken met Abs of zo. Moet je maar even kijken.
Dan moet er dus een extra handeling worden uitgevoerd...
Ik krijg de output in een *.csv bestand, de inhoud wordt gekopieerd en geplakt(alleen waarden) naar een excel-file en dat moet zonder enige extra bewerkingen direct interpreteerbaar zijn...
pi_162643618
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 mei 2016 13:57 schreef PAAC het volgende:

[..]

Dan moet er dus een extra handeling worden uitgevoerd...
Ik krijg de output in een *.csv bestand, de inhoud wordt gekopieerd en geplakt(alleen waarden) naar een excel-file en dat moet zonder enige extra bewerkingen direct interpreteerbaar zijn...
Je zou bv in blad1 het csv bestand kunnen invoeren.
En in blad2 alle kolommen refereren naar dezelfde cel als in Blad 1 behalve die ene kolom presenteert ie het logaritme van de bewuste cel.
Zo bewerk ik vaak externe gegevens.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_162643673
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 mei 2016 14:01 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Je zou bv in blad1 het csv bestand kunnen invoeren.
En in blad2 alle kolommen refereren naar dezelfde cel als in Blad 1 behalve die ene kolom presenteert ie het logaritme van de bewuste cel.
Zo bewerk ik vaak externe gegevens.
Ik ook, maar anderen moeten ermee werken in dit geval :+
pi_162644763
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 mei 2016 14:04 schreef PAAC het volgende:

[..]

Ik ook, maar anderen moeten ermee werken in dit geval :+
Zelf een csv import tool maken die dit meteen doet. ;)
pi_162647613
Een vraag over word, maar met een excel randje. Ik vind het niet nodig om hier een nieuw topic voor te openen, dus doe ik het zo :)

Als je je cellen in excel op financieel zet, worden alle bedragen netjes uitgelijnd. Het euroteken links van de cel en het bedrag rechts uitgelijnd. Kan dit ook met word als je geldbedragen in een tabel zet? Ben bezig met mijn scriptie en wil het graag netjes hebben :)
pi_162648077
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 mei 2016 16:53 schreef carebaer het volgende:
Een vraag over word, maar met een excel randje. Ik vind het niet nodig om hier een nieuw topic voor te openen, dus doe ik het zo :)

Als je je cellen in excel op financieel zet, worden alle bedragen netjes uitgelijnd. Het euroteken links van de cel en het bedrag rechts uitgelijnd. Kan dit ook met word als je geldbedragen in een tabel zet? Ben bezig met mijn scriptie en wil het graag netjes hebben :)
Misschien een kolom aan de linkerkant, daar alleen euro tekens in en een tweede kolom met de bedragen aan de rechterkant?

Justify(= engelse benaming) lijkt niet te werken en "ctrl" + "shift" + "j" levert ook vage dingen op...
pi_162648117
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 mei 2016 14:59 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Zelf een csv import tool maken die dit meteen doet. ;)
Dat was de vraag niet, maar bedankt voor het meedenken :)
  dinsdag 31 mei 2016 @ 19:16:40 #42
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_162650675
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 mei 2016 16:53 schreef carebaer het volgende:
Een vraag over word, maar met een excel randje. Ik vind het niet nodig om hier een nieuw topic voor te openen, dus doe ik het zo :)

Als je je cellen in excel op financieel zet, worden alle bedragen netjes uitgelijnd. Het euroteken links van de cel en het bedrag rechts uitgelijnd. Kan dit ook met word als je geldbedragen in een tabel zet? Ben bezig met mijn scriptie en wil het graag netjes hebben :)
Ja, dat kan.

• met TABS (om een tab te plaatsen in een tabel gebruik ctrl+TAB, anders verspring je naar de volgende kolom)
• zorg dat je ruler aanstaat (in recente versies lijkt ie standaard uit te staan. Niet noodzakelijk, maar je ziet beter waar je tabs en indents staan)
• type je tekst: ¤ [TAB] 26.50

Uitlijnen in de cel:
• Ga naar paragraaf opmaak ->
• Optie "Tabs"

Maak twee "Tabstops" (ondanks dat je één Tab gebruikt, twee tabstops, is dingetje van word tabellen), met:
• 1e Tabstop, alignment "Left" op bijv. 0.5. (Deze zet de Euro Links)
• 2e Tabstop, alignment "Decimal" op bijv 2.5 (Deze Lijnt het getal op de decimaal scheiding uit {punt of komma, afhankelijk van taalinstelling])

Sla vervolgens je setting op in een Style, zodat je deze makkelijk op andere tabel cellen kan toepassen, en als je het moet wijzigen, voor alles meteen aanpast.

(rechts uitlijnen voor getallen kan ook, mits je altijd evenveel decimalen gebruikt. Persoonlijk gebruik altijd decimaal als er getallen aan te pas komen, dan kan je makkelijker wisselen in aantal getallen achter de komma {of punt})

[ Bericht 3% gewijzigd door The_vice op 31-05-2016 19:29:24 ]
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
pi_162697611
Hoi allen, ik heb een vraagje of ik het wel goed doe..

Voor mijn scriptie maak ik gebruik van de GEM-database. Groot excelbestand met vele variabelen over meerdere jaren gemeten in verschillende landen. Nu heb ik de data van enkele variabelen nodig, over meerdere jaren. Dit zou je gewoon kunnen kopieren en plakken, maar het probleem is dus dat er in (laten we zeggen) 2000 minder data van bepaalde landen aanwezig is dan in 2015. Ik zou graag dus van een x-aantal landen de data van een aantal variabelen over alle jaren willen weten. De data heb ik nodig voor een panel-data analyse.

Mocht het onduidelijk zijn, de data is hier te vinden: http://www.gemconsortium.org/data/sets

In het kort weet ik dus niet hoe ik de data kan sorteren voor een panel-data analyse. Ik dacht aan de Vlookup functie van excel, maar het wil niet echt lukken. Iemand een tip?
pi_162698762
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juni 2016 18:03 schreef Shefkee het volgende:
Hoi allen, ik heb een vraagje of ik het wel goed doe..

Voor mijn scriptie maak ik gebruik van de GEM-database. Groot excelbestand met vele variabelen over meerdere jaren gemeten in verschillende landen. Nu heb ik de data van enkele variabelen nodig, over meerdere jaren. Dit zou je gewoon kunnen kopieren en plakken, maar het probleem is dus dat er in (laten we zeggen) 2000 minder data van bepaalde landen aanwezig is dan in 2015. Ik zou graag dus van een x-aantal landen de data van een aantal variabelen over alle jaren willen weten. De data heb ik nodig voor een panel-data analyse.

Mocht het onduidelijk zijn, de data is hier te vinden: http://www.gemconsortium.org/data/sets

In het kort weet ik dus niet hoe ik de data kan sorteren voor een panel-data analyse. Ik dacht aan de Vlookup functie van excel, maar het wil niet echt lukken. Iemand een tip?
Wat ik zou doen gezien de grootte van je dataset is eerst uitzoeken welke je landen uberhaupt hebt. En dan weet ik niet of je alle landen wil overhouden, of alleen alle landen die in alle jaartallen voorkomen. Dit is hoe ik het zou doen (is misschien niet de meest nette manier):

De landcodes gebruiken voor landidentificatie, een rij maken van 1 tot 2000 en daarachter een MATCH statement om te kijken of de landcode in je tabs zitten.
co6Vu2J.png

Daarna degene die een error teruggeven eruitfilteren. Hier heb ik een AND-statement gemaakt waardoor ze allemaal errors moeten geven (land bestaat niet/staat in geen enkele tab) voor een TRUE statement aan het eind. Anders kun je ook een OR statement maken voor als je wil dat alle tabs data moeten hebben van een bepaald land.
ROobyLw.png

Simpelweg met de filterfunctie alle TRUE-waarden weggooien.
YiGDCoX.png

Nu heb je een handelbare lijst die je kan kopieren en plakken zodat alle loze kolommen kwijt zijn, en dan kun je de rest afmaken met een INDEX/MATCH search zou ik zeggen. :)
pi_162701471
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juni 2016 18:45 schreef Watertornado het volgende:

[..]

*Knip* of alleen alle landen die in alle jaartallen voorkomen.
Dat inderdaad. Het klinkt allemaal heel makkelijk, maar dat gaat het vast niet worden :P Bedankt voor je hulp in elk geval, ik ga er dit weekend mee aan de slag!
pi_162702843
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juni 2016 20:52 schreef Shefkee het volgende:

[..]

Dat inderdaad. Het klinkt allemaal heel makkelijk, maar dat gaat het vast niet worden :P Bedankt voor je hulp in elk geval, ik ga er dit weekend mee aan de slag!
Als we het over dezelfde data hebben, gaat het over 11 landen die in alle jaargangen zit, dus het uiteindelijk aantal is goed te doen. :) Succes!
pi_162705596
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juni 2016 21:41 schreef Watertornado het volgende:

[..]

Als we het over dezelfde data hebben, gaat het over 11 landen die in alle jaargangen zit, dus het uiteindelijk aantal is goed te doen. :) Succes!
Jup, alleen heb ik nu dus de data van alle landen én van alle horizontale variabelen. Ik wil eigenlijk alleen de data van bepaalde variabelen weten zoals 'Basic-school', 'Post-school' en 'R&D-transfer'. Hierdoor wordt het aantal landen weer groter. Heb je ook een idee hoe dit moet?
pi_162737956
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 mei 2016 19:16 schreef The_vice het volgende:

[..]

Ja, dat kan.

• met TABS (om een tab te plaatsen in een tabel gebruik ctrl+TAB, anders verspring je naar de volgende kolom)
• zorg dat je ruler aanstaat (in recente versies lijkt ie standaard uit te staan. Niet noodzakelijk, maar je ziet beter waar je tabs en indents staan)
• type je tekst: ¤ [TAB] 26.50

Uitlijnen in de cel:
• Ga naar paragraaf opmaak ->
• Optie "Tabs"

Maak twee "Tabstops" (ondanks dat je één Tab gebruikt, twee tabstops, is dingetje van word tabellen), met:
• 1e Tabstop, alignment "Left" op bijv. 0.5. (Deze zet de Euro Links)
• 2e Tabstop, alignment "Decimal" op bijv 2.5 (Deze Lijnt het getal op de decimaal scheiding uit {punt of komma, afhankelijk van taalinstelling])

Sla vervolgens je setting op in een Style, zodat je deze makkelijk op andere tabel cellen kan toepassen, en als je het moet wijzigen, voor alles meteen aanpast.

(rechts uitlijnen voor getallen kan ook, mits je altijd evenveel decimalen gebruikt. Persoonlijk gebruik altijd decimaal als er getallen aan te pas komen, dan kan je makkelijker wisselen in aantal getallen achter de komma {of punt})
Hartstikke bedankt voor je uitleg. Ik ben nu ongeveer een uur aan het prutsen, maar ik krijg het maar niet voor elkaar. Ik heb ook youtube filmpjes gekeken, maar kom er niet uit.

Ik snap niet hoe je het euroteken links kan uitlijnen en het bedrag rechts kan uitlijnen in maar één cel.
pi_162744345
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 juni 2016 13:09 schreef carebaer het volgende:

[..]

Hartstikke bedankt voor je uitleg. Ik ben nu ongeveer een uur aan het prutsen, maar ik krijg het maar niet voor elkaar. Ik heb ook youtube filmpjes gekeken, maar kom er niet uit.

Ik snap niet hoe je het euroteken links kan uitlijnen en het bedrag rechts kan uitlijnen in maar één cel.
Misschien een hele domme opmerking, maar waarom zou je niet gewoon een extra kolom maken zodat je 1 hebt met alle euro tekens en de ander met de getallen. (gebruik witte of zonder borders om de gebruiker dit niet te laten zien)
snIRC het gratis chatbotje voor onder andere triviant
pi_162746286
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 juni 2016 18:10 schreef snabbi het volgende:

[..]

Misschien een hele domme opmerking, maar waarom zou je niet gewoon een extra kolom maken zodat je 1 hebt met alle euro tekens en de ander met de getallen. (gebruik witte of zonder borders om de gebruiker dit niet te laten zien)
Hoe kun je de borders laten verdwijnen? :o
pi_162746939
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 juni 2016 19:33 schreef carebaer het volgende:

[..]

Hoe kun je de borders laten verdwijnen? :o
Ga naar view en deselecteer gridlines
pi_162748101
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 juni 2016 19:33 schreef carebaer het volgende:

[..]

Hoe kun je de borders laten verdwijnen? :o
De optie geen borders voor je tabel zorgt ervoor dat het een beetje grijs getoond wordt op het scherm. Bij printen wordt het niet getoond. Als je kiest voor witte borders dan is het op het scherm ook niet zichtbaar.

Selecteer de 2 betreffende kolommen -> Tabeleigenschappen -> Randen en archeringen -> en haal de middelste lijn weg.

prntscr.com/bciute

[ Bericht 5% gewijzigd door snabbi op 05-06-2016 08:55:29 ]
snIRC het gratis chatbotje voor onder andere triviant
  zondag 5 juni 2016 @ 12:45:52 #53
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_162760337
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 juni 2016 13:09 schreef carebaer het volgende:
[..]
Ik snap niet hoe je het euroteken links kan uitlijnen en het bedrag rechts kan uitlijnen in maar één cel.
Ik laat de uitlijning van de cel op links staan.
Met settings van hiervoor ziet het er bij mij als volgt uit:

in word
9qh013.gif

Tabs
1tab stop 1                                 tab stop 2, decimaal
15z323s.gif 2uiiqmg.gif
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
pi_163365479
Dit zal ongetwijfeld zeer eenvoudig zijn, maar ben op zoek naar het volgende:

Heb twee waardes:
6.8% = 3.39MB

Hoe bereken ik wat de MB waarde is als 6.8 op 100% staat?
Yvonne riep ergens: Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.
  dinsdag 28 juni 2016 @ 12:31:26 #55
80690 hooibaal
Be prepared.
pi_163365486
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juni 2016 12:31 schreef static het volgende:
Dit zal ongetwijfeld zeer eenvoudig zijn, maar ben op zoek naar het volgende:

Heb twee waardes:
6.8% = 3.39MB

Hoe bereken ik wat de MB waarde is als 6.8 op 100% staat?
3.39/6.8*100
Brutalen hebben de halve wereld; doe mij die andere helft dan maar
pi_163406565
Opgelost!

[ Bericht 51% gewijzigd door SlevinX op 30-06-2016 10:09:30 ]
"Als iedereen aan zichzelf denkt, wordt er aan iedereen gedacht" - Iemand ergens
pi_163451192
Hallo ik ben net begonnen met excel weer te gebruiken

maar hoe kan ik de uitkomst van bijv. een autosom herhalen ergens anders?

Dus A1+A2=A3

en dan wil ik dat de A3 zich ook herhaald op de C10

Ik ben al een half uur bezig maar ik kan het niet vinden op internet, ik kom iedere keer weer terecht bij het doorvoeren of herhalen... En dat klopt niet. En ik had ook geprobeerd om via autosom A3*1=C10 maar dan gaat de eerste autosom weg dus heb ik er nog steeds niks aan :(

Wie kan me verlossen van dit probleem, het is super simpel maar kan het niet vinden. Tijd voor een excel cursus.
Signature:
Maximaal 4 regels
Maximaal 250 tekens
(te kort? neem een abonnement)
pi_163453080
Schrijf in cel C10 =A3
Dan is de waarde van C10 altijd gelijk aan die van A3.
Of ik moet je vraag niet goed begrijpen.
snIRC het gratis chatbotje voor onder andere triviant
  zaterdag 2 juli 2016 @ 10:54:57 #59
62215 qu63
..de tijd drinkt..
pi_163454231
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 juli 2016 08:51 schreef snabbi het volgende:
Schrijf in cel C10 =A3
Dan is de waarde van C10 altijd gelijk aan die van A3.
Of ik moet je vraag niet goed begrijpen.
Zo dacht ik er vannacht ook over, maar dacht dat dat vast niet was wat DieselTank bedoelde...

Of t was t bier :')
It's Time To Shine
What would life be like without rhethorical questions?
pi_163454361
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 juli 2016 08:51 schreef snabbi het volgende:
Schrijf in cel C10 =A3
Dan is de waarde van C10 altijd gelijk aan die van A3.
Of ik moet je vraag niet goed begrijpen.
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 juli 2016 10:54 schreef qu63 het volgende:

[..]

Zo dacht ik er vannacht ook over, maar dacht dat dat vast niet was wat DieselTank bedoelde...

Of t was t bier :')
Bedankt :D

Het is precies wat ik bedoelde :@
Signature:
Maximaal 4 regels
Maximaal 250 tekens
(te kort? neem een abonnement)
  zondag 3 juli 2016 @ 20:50:33 #61
26568 AlwaysConnected
Alwaysconnected
pi_163494004
Hoe simpel reeds gemaakte hyperlinks te wijzigen

Er zit een dubbel stukje in wat er uit moet

Maar hoe?
pi_163494073
quote:
0s.gif Op zondag 3 juli 2016 20:50 schreef AlwaysConnected het volgende:
Hoe simpel reeds gemaakte hyperlinks te wijzigen

Er zit een dubbel stukje in wat er uit moet

Maar hoe?
Op de cel in kwestie staan, rechtermuisknop > edit hyperlink? :@
  maandag 4 juli 2016 @ 10:13:24 #63
26568 AlwaysConnected
Alwaysconnected
pi_163504761
quote:
0s.gif Op zondag 3 juli 2016 20:52 schreef Watertornado het volgende:

[..]

Op de cel in kwestie staan, rechtermuisknop > edit hyperlink? :@
Klop maar zit in meer dan 200 regels :-(
pi_163516153
quote:
1s.gif Op maandag 4 juli 2016 10:13 schreef AlwaysConnected het volgende:

[..]

Klop maar zit in meer dan 200 regels :-(
200* dat herhalen.

Misschien dat zoeken en vervangen kan werken?
  maandag 4 juli 2016 @ 18:41:31 #65
26568 AlwaysConnected
Alwaysconnected
pi_163517124
quote:
1s.gif Op maandag 4 juli 2016 17:58 schreef Basp1 het volgende:

[..]

200* dat herhalen.

Misschien dat zoeken en vervangen kan werken?
Nee helaas :-(
  maandag 4 juli 2016 @ 19:01:29 #66
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_163517627
quote:
1s.gif Op maandag 4 juli 2016 18:41 schreef AlwaysConnected het volgende:
[..]
Nee helaas :-(
met zoiets:
1=HYPERLINK((LEFT(A1;19)&MID(A1;25;255)))
zou je het kunnen herstellen (in voorbeeld worden karakters 20 t/m 24 weggehaald)

als je het daarna niet meer als formule wilt hebben, maar als waardes met hyperlink dan:

• kolom kopieren,
• plakken als waarden/values in lege kolom

dan of met:
• F2 + Enter in alle 200 cellen,
• of, middels vba alle cellen weer als hyperlink zetten.

[ Bericht 5% gewijzigd door The_vice op 04-07-2016 19:12:19 ]
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
  maandag 4 juli 2016 @ 19:35:16 #67
26568 AlwaysConnected
Alwaysconnected
pi_163518346
quote:
0s.gif Op maandag 4 juli 2016 19:01 schreef The_vice het volgende:

[..]

met zoiets:
[ code verwijderd ]

zou je het kunnen herstellen (in voorbeeld worden karakters 20 t/m 24 weggehaald)

als je het daarna niet meer als formule wilt hebben, maar als waardes met hyperlink dan:

• kolom kopieren,
• plakken als waarden/values in lege kolom

dan of met:
• F2 + Enter in alle 200 cellen,
• of, middels vba alle cellen weer als hyperlink zetten.

Ga ik deze proberen

Thnx
pi_163697583
Hallo,

Ik heb een relatief eenvoudig probleem met excel waar ik maar niet uit kom:

Ik heb een databestand met een kolom met jaartallen (dus alleen het jaartal: jjjj). Deze zijn niet ingegeven als datum, maar gewoon als getal. Ik wil deze jaartallen converteren naar een serieel nummer/datanotatie waardoor ik deze jaartallen kan gebruiken voor grafieken. Hoe zet ik dit om?

De oplossingen die ik tot nu toe heb gevonden gaan uit van een dd/mm/jjjj notatie of iets soortgelijks. Maar ik heb alleen het jaartal, waardoor deze formules niet lijken te werken....

Wie redt me uit de brand?
Patat Friet
pi_163701588
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 juli 2016 20:41 schreef ganzenherder het volgende:
Hallo,

Ik heb een relatief eenvoudig probleem met excel waar ik maar niet uit kom:

Ik heb een databestand met een kolom met jaartallen (dus alleen het jaartal: jjjj). Deze zijn niet ingegeven als datum, maar gewoon als getal. Ik wil deze jaartallen converteren naar een serieel nummer/datanotatie waardoor ik deze jaartallen kan gebruiken voor grafieken. Hoe zet ik dit om?

De oplossingen die ik tot nu toe heb gevonden gaan uit van een dd/mm/jjjj notatie of iets soortgelijks. Maar ik heb alleen het jaartal, waardoor deze formules niet lijken te werken....

Wie redt me uit de brand?
Voor de datumnotatie heb je natuurlijk een volledige datum nodig. Alleen een jaar werkt daarom niet.

Wat je kunt doen is elk jaar eerst omzetten naar een datum (bijvoorbeeld 1 januari), en dan ben je eigenlijk al klaar. Dit kun je doen door als je jaartallen in kolom C staan, en beginnen bij cel C2 bijvoorbeeld, dan kun je ergens een nieuwe cel maken met daarin =DATE(C2;1;1), en dan los gaan met de vulgreep. Dan is het helemaal omgezet naar een datum en kun je alle berekeningen erop doen die je wil doen.

Overigens zou je met alleen jaartallen ook gewoon grafieken kunnen maken met de X-Y scatter plot, dan staan ze nogsteeds op de juiste afstand. :)
pi_163707464
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 juli 2016 22:40 schreef Watertornado het volgende:

[..]

Voor de datumnotatie heb je natuurlijk een volledige datum nodig. Alleen een jaar werkt daarom niet.

Wat je kunt doen is elk jaar eerst omzetten naar een datum (bijvoorbeeld 1 januari), en dan ben je eigenlijk al klaar. Dit kun je doen door als je jaartallen in kolom C staan, en beginnen bij cel C2 bijvoorbeeld, dan kun je ergens een nieuwe cel maken met daarin =DATE(C2;1;1), en dan los gaan met de vulgreep. Dan is het helemaal omgezet naar een datum en kun je alle berekeningen erop doen die je wil doen.

Overigens zou je met alleen jaartallen ook gewoon grafieken kunnen maken met de X-Y scatter plot, dan staan ze nogsteeds op de juiste afstand. :)
Bedankt! :) ^O^
Patat Friet
  vrijdag 15 juli 2016 @ 15:28:10 #71
249182 Holy_Goat
mhèèhèhè
pi_163759900
Vraagje. Ik heb een timeline slicer en nog een paar normale. Als ik een normale indruk zie je de andere slicers meeregeren: laat alleen zien wat bv in de selectie zit. Maar indien je de Time line instelt verandert de data wel maar de selectie mogelijkheden niet? Als ik bv neerslagtypen in een tabel heb per datum en alleen de maandjuni selecteer dan heb je nu nog steeds hagel als slicer optie.
  vrijdag 15 juli 2016 @ 19:41:49 #72
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_163764802
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juli 2016 15:28 schreef Holy_Goat het volgende:
Vraagje. Ik heb een timeline slicer en nog een paar normale. Als ik een normale indruk zie je de andere slicers meeregeren: laat alleen zien wat bv in de selectie zit. Maar indien je de Time line instelt verandert de data wel maar de selectie mogelijkheden niet? Als ik bv neerslagtypen in een tabel heb per datum en alleen de maandjuni selecteer dan heb je nu nog steeds hagel als slicer optie.
Er vanuit gaande dat je het hier over een pivottable hebt,
heb de ervaring dat filtermogelijkheden van pivot tables alleen uitbreiden en geen overbodige waarden lijken te deleten.

Niet getest, maar volgens mij staat hier wat uitgebreidere info.
http://stackoverflow.com/(...)-in-pivot-table-list

(binnenkort zelf eens proberen, doe het nu nog wat lomp)

[ Bericht 99% gewijzigd door The_vice op 15-07-2016 19:57:38 ]
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
  vrijdag 15 juli 2016 @ 20:25:34 #73
249182 Holy_Goat
mhèèhèhè
pi_163765613
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juli 2016 19:41 schreef The_vice het volgende:

[..]

Er vanuit gaande dat je het hier over een pivottable hebt,
heb de ervaring dat filtermogelijkheden van pivot tables alleen uitbreiden en geen overbodige waarden lijken te deleten.

Niet getest, maar volgens mij staat hier wat uitgebreidere info.
http://stackoverflow.com/(...)-in-pivot-table-list

(binnenkort zelf eens proberen, doe het nu nog wat lomp)
Nee ik bedoel iets anders. Stel je hebt een tabel met 3 kolommen. Soort fruit of groente verkocht door een groenteboer (bv sinaasappels), of het groente of fruit is in kolom 2, en datum dat het artikel verkocht is. Elke dag verkoopt de groebteboer zo'n 500 stuks waardoor elke dag zo'n 500 regels heeft.

Voorbeeld:
Banaan fruit 1-1-2017
Aardbei fruit 1-1-2017
Wortel groente 1-1-2017
.... Etc

Hij is nu geïnteresseerd in het aantal groenten en fruit wat hij verkocht heeft. Per soort, per type, per datum etcetera.

Hij maakt een grafiekje met 2 slicers (1 voor type en 1 voor soort) en één timeline slicer.

Klikt ie in de type slicer op groente dan verandert de soort slicer: alle groenten worden dan zeg maar 'vaag'. Je ziet wel dat ze er zijn in de totale dataset maar ook dat ze niet in je huidige selectie zitten.

Omgekeerd, klik je op 'banaan' dan vervaagt 'groente' want banaan is exclusief geselecteerd en dat is fruit.

Stel nu dat je alléén in juni en juli en augustus aardbeien verkocht hebt. Je zet de timeline op jan-mrt. De grafiek veranderd en er is geen aardbei meer te zien. Echter... De slicer voor 'soorten' laat banaan nog steeds zien , ook al zit aardbei duidelijk niet meer in de selectie van de data.

Is dat een bug?
  vrijdag 15 juli 2016 @ 21:10:50 #74
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_163766613
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 juli 2016 20:25 schreef Holy_Goat het volgende:
[..] Echter... De slicer voor 'soorten' laat banaan nog steeds zien , ook al zit aardbei duidelijk niet meer in de selectie van de data.

Is dat een bug?
De slicer voor 'soorten' laat banaan aardbei ? nog steeds zien

Voor zover ik het kan repliceren laat Excel wel alle waarden zien, en maakt (netjes) vaag wat op basis van het selectie filter niet meer beschikbaar is.

(in dit geval bij totaal 4 kolommen, 1 als aantal in Values en 3 slicers voor de reseterende 3 kolommen.)
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
  vrijdag 15 juli 2016 @ 23:15:57 #75
249182 Holy_Goat
mhèèhèhè
pi_163771309
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juli 2016 21:10 schreef The_vice het volgende:

[..]

De slicer voor 'soorten' laat banaan aardbei ? nog steeds zien

Voor zover ik het kan repliceren laat Excel wel alle waarden zien, en maakt (netjes) vaag wat op basis van het selectie filter niet meer beschikbaar is.

(in dit geval bij totaal 4 kolommen, 1 als aantal in Values en 3 slicers voor de reseterende 3 kolommen.)
Reagerend op timeline dus? Vaag. Welke versie office?
  zaterdag 16 juli 2016 @ 13:31:39 #76
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_163783273
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 juli 2016 23:15 schreef Holy_Goat het volgende:
[..]
Reagerend op timeline dus? Vaag. Welke versie office?
mmm, had maanden als nummer staan. Nu als datum, dan krijg ik hetzelfde effect als jij meldt.

Denk dat de timeline slicer een andere interpretatie heeft dan harde data slicer.
Als je voor je Datum veld naast de timeline slicer ook nog een "normale" slicer aanmaakt zie dat die ook die datum waardes niet vervaagt.

Lijkt me dus een Excel quirk. (Excel 2013 hier b.t.w.)
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
  zaterdag 16 juli 2016 @ 14:17:12 #77
249182 Holy_Goat
mhèèhèhè
pi_163784323
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 juli 2016 13:31 schreef The_vice het volgende:

[..]

mmm, had maanden als nummer staan. Nu als datum, dan krijg ik hetzelfde effect als jij meldt.

Denk dat de timeline slicer een andere interpretatie heeft dan harde data slicer.
Als je voor je Datum veld naast de timeline slicer ook nog een "normale" slicer aanmaakt zie dat die ook die datum waardes niet vervaagt.

Lijkt me dus een Excel quirk. (Excel 2013 hier b.t.w.)
Ja precies wat jij doet idd. 2013 ook hier
pi_164077410
Goed, 3 jaar geleden heb ik dit topic gepost in DIG. Toen vroeg ik wat hoe je afstand kan berekeen in meters per minuut.

DIG / excel berekening meters per minuut

Echter ben ik vergeten hoe je moet berekenen

Ik gebruik Libre ofice laatste versie in het Nederlands.

Ik heb de afstand, en de snelheid. Hoe bereken ik de tijd ervan?

voorbeeld:

Afstand: 463.027
snelheid: 1250 meters per minuut
Tijd: ??:??:??

Ik ben even de berekeningen vergeten in excel
  Redactie Frontpage donderdag 28 juli 2016 @ 22:54:01 #79
346939 crew  Janneke141
Green, green grass of home
pi_164077576
quote:
0s.gif Op donderdag 28 juli 2016 22:47 schreef capuchon_jongen het volgende:
Goed, 3 jaar geleden heb ik dit topic gepost in DIG. Toen vroeg ik wat hoe je afstand kan berekeen in meters per minuut.

DIG / excel berekening meters per minuut

Echter ben ik vergeten hoe je moet berekenen

Ik gebruik Libre ofice laatste versie in het Nederlands.

Ik heb de afstand, en de snelheid. Hoe bereken ik de tijd ervan?

voorbeeld:

Afstand: 463.027
snelheid: 1250 meters per minuut
Tijd: ??:??:??

Ik ben even de berekeningen vergeten in excel
Volgens mij is dit eerder een gebrek aan elementaire rekenvaardigheden dan een probleem met Excel. Hoe dan ook, de tijd in minuten is 463027 : 1250.

In formule:

=Afstand/Snelheid, waarbij je zelf even de celverwijzingen in moet vullen. Daarna kun je het er via de celeigenschappen zo uit laten zien als je wil. (Dus als 370,42 minuten, of als 370:25, of als 6:10:25)
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_164078536
quote:
0s.gif Op donderdag 28 juli 2016 22:54 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Volgens mij is dit eerder een gebrek aan elementaire rekenvaardigheden dan een probleem met Excel. Hoe dan ook, de tijd in minuten is 463027 : 1250.

In formule:

=Afstand/Snelheid, waarbij je zelf even de celverwijzingen in moet vullen. Daarna kun je het er via de celeigenschappen zo uit laten zien als je wil. (Dus als 370,42 minuten, of als 370:25, of als 6:10:25)
Dat afstand (463027) delen door de snelheid (1250) ben ik zo ver:

Heb in B1 de afstand geplaatst en in B2 de snelheid. in B3 kom ik het getal 370,4216 uit.

Die 370,4216 slaag ik er niet in om om te zetten in uren, minuten en seconden

123a88p.png

Voor de duidelijkheid: ik maak gebruik van LibreOffice Calc

Als ik opmaakcode [UU]:MM:SS gebruik kom ik een heel vreemd uur ofzo
pi_164082944
quote:
0s.gif Op donderdag 28 juli 2016 23:44 schreef capuchon_jongen het volgende:

[..]

Dat afstand (463027) delen door de snelheid (1250) ben ik zo ver:

Heb in B1 de afstand geplaatst en in B2 de snelheid. in B3 kom ik het getal 370,4216 uit.

Die 370,4216 slaag ik er niet in om om te zetten in uren, minuten en seconden

[ afbeelding ]

Voor de duidelijkheid: ik maak gebruik van LibreOffice Calc

Als ik opmaakcode [UU]:MM:SS gebruik kom ik een heel vreemd uur ofzo
Het getal dat je ziet wanneer je die opmaakcode gebruikt is helemaal niet vreemd: 370,4216 = 8890,1184 uren (-> 0,1184 uur = 7.104 minuten --> 0,104 minuut = 6.24 seconden)

1 = 1 dag
1/24 = 1 uur
1/24/60 = 1 minuut
1/24/60/60 = 1 seconde

370 minuten = 370 / 60 minuten / 24 uren = 0.2572372222222222 dag

En nu mag je zelf een formule bedenken. :Y
pi_164096508
quote:
2s.gif Op vrijdag 29 juli 2016 08:56 schreef sylvesterrr het volgende:

[..]

Het getal dat je ziet wanneer je die opmaakcode gebruikt is helemaal niet vreemd: 370,4216 = 8890,1184 uren (-> 0,1184 uur = 7.104 minuten --> 0,104 minuut = 6.24 seconden)

1 = 1 dag
1/24 = 1 uur
1/24/60 = 1 minuut
1/24/60/60 = 1 seconde

370 minuten = 370 / 60 minuten / 24 uren = 0.2572372222222222 dag

En nu mag je zelf een formule bedenken. :Y
Bedankt Lieve FOK!ker :)

Ik heb gewoon B3 "verborgen" en de formule in b4 gebruik: =b3/60/24. en dan de cellen opmaak in [uu]:mm:ss gezet
pi_164098473
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 juli 2016 20:16 schreef capuchon_jongen het volgende:

[..]

Bedankt Lieve FOK!ker :)

Ik heb gewoon B3 "verborgen" en de formule in b4 gebruik: =b3/60/24. en dan de cellen opmaak in [uu]:mm:ss gezet
Je kan dat toch gewoon in diezelfde cel verwerken? =b1/b2/60/24
pi_164100461
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 juli 2016 21:52 schreef sylvesterrr het volgende:

[..]

Je kan dat toch gewoon in diezelfde cel verwerken? =b1/b2/60/24
Daar was ik vlak na mijn post ook achter gekomen :')
Alvast bedankt :P
  maandag 1 augustus 2016 @ 14:22:55 #85
220052 Blue_note
The world's greatest!
pi_164153999
Ik heb het volgende:

Ik heb 5 rijen:
1: 0
2: 0
3: 50
4: 0
5: 0

Bij 1 van die 5 staat iets ingevuld, de andere zijn 0

Nu wil ik in een andere cel alleen de waarde geven van het veld waar een waarde staat hoger dan 0.
Dit kan telkens 1 van die 5 zijn, maar niet per definitie dezelfde.

Iemand een oplossing?

edit: Al opgelost door er een somfunctie aan te hangen. want de som is toch altijd hetzelfde als die cel die is ingevuld.
A dirty mind is a joy forever
pi_164626063
Ik ben voor een buitenlandse organisatie een bestand aan het maken waarin de salarissen berekend worden (belastingen e.d.). Op een ander tabblad wil ik alle loonstroken onder elkaar laten komen. Bovenaan wil ik dan een hyperlink voor elk personeelslid en als je daar dan op de naam klikt dat je naar die loonstrook gaat.

Nu is er de mogelijkheid om een hyperlink te maken binnen een werkblad met ctrl K, maar dan kan je de naam niet via een formule geven. Via de hyperlink functie kan de naam wel via een formule gegeven worden, maar die kan niet binnen een werkblad (voor zover ik weet), als ik bijv. =HYPERLINK(C15;C15&" "&C16) doe dan geeft hij als foutmelding dat hij het bestand niet kan vinden. Wat ik zelf heb nagezocht is deze functie ook niet voor binnen een werkblad.

Vraag: is er een hyperlink functie waarmee ik kan verwijzen naar een cel in hetzelfde werkblad en waarmee ik de naam tot stand kan komen d.m.v. een formule? Graag niet via een macro, want degenen die het gaan gebruiken kunnen daar niet goed mee overweg.
pi_164666447
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2016 18:30 schreef wou het volgende:
Ik ben voor een buitenlandse organisatie een bestand aan het maken waarin de salarissen berekend worden (belastingen e.d.). Op een ander tabblad wil ik alle loonstroken onder elkaar laten komen. Bovenaan wil ik dan een hyperlink voor elk personeelslid en als je daar dan op de naam klikt dat je naar die loonstrook gaat.

Nu is er de mogelijkheid om een hyperlink te maken binnen een werkblad met ctrl K, maar dan kan je de naam niet via een formule geven. Via de hyperlink functie kan de naam wel via een formule gegeven worden, maar die kan niet binnen een werkblad (voor zover ik weet), als ik bijv. =HYPERLINK(C15;C15&" "&C16) doe dan geeft hij als foutmelding dat hij het bestand niet kan vinden. Wat ik zelf heb nagezocht is deze functie ook niet voor binnen een werkblad.

Vraag: is er een hyperlink functie waarmee ik kan verwijzen naar een cel in hetzelfde werkblad en waarmee ik de naam tot stand kan komen d.m.v. een formule? Graag niet via een macro, want degenen die het gaan gebruiken kunnen daar niet goed mee overweg.
=HYPERLINK("[bestandsnaam.xlsx]C15";C15&" "&C16)

werkt in excel 2016

fd298cfd8c43b20c797468d12b47edc3.gif
Intentionally left blank.
pi_164671693
Wel leuk dat slimme medewerkers op deze manier dan waarschijnlijk ook de loonstroken van collega's kunnen gaan bekijken. 8-)
pi_164672698
quote:
0s.gif Op woensdag 17 augustus 2016 18:30 schreef wou het volgende:
Ik ben voor een buitenlandse organisatie een bestand aan het maken waarin de salarissen berekend worden (belastingen e.d.). Op een ander tabblad wil ik alle loonstroken onder elkaar laten komen. Bovenaan wil ik dan een hyperlink voor elk personeelslid en als je daar dan op de naam klikt dat je naar die loonstrook gaat.

Nu is er de mogelijkheid om een hyperlink te maken binnen een werkblad met ctrl K, maar dan kan je de naam niet via een formule geven. Via de hyperlink functie kan de naam wel via een formule gegeven worden, maar die kan niet binnen een werkblad (voor zover ik weet), als ik bijv. =HYPERLINK(C15;C15&" "&C16) doe dan geeft hij als foutmelding dat hij het bestand niet kan vinden. Wat ik zelf heb nagezocht is deze functie ook niet voor binnen een werkblad.

Vraag: is er een hyperlink functie waarmee ik kan verwijzen naar een cel in hetzelfde werkblad en waarmee ik de naam tot stand kan komen d.m.v. een formule? Graag niet via een macro, want degenen die het gaan gebruiken kunnen daar niet goed mee overweg.
Kan ook zonder hyperlink
met "offset" of "vergelijking"

Als alle wezenlijke informatie van 1 persoon op 1 regel staat, kun je door het invullen van die ene regel in een bepaalde cel de complete loonstrook maken. Met in elke cel in de loonstrook referenties naar een bepaalde kolom in die bewuste rij.
Dan hoef je ook al die loonstroken niet te maken. Alle info staat in de database.
Desnoods kun je voor het uitprinten een macro'tje laten "snorren", die gelijk even een pdf opslaat.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_164673460
Hoi,

Ik heb op mijn werk nu een leadlijst van 2500 prospects alleen staan ze in de verkeerde volgorde in het excell bestand.

Het staat nu zo:

Pietje Puk Rozengracht 24 202517431 1016NC Amsterdam
1016NC Amsterdam
0202217431

Maar ik wil het zo:
Naam Restaurant: Contactpersoon: Adres: Tel nr: Plaats
Restaurant Pietje Puk Klaas Jansen Rozengracht 24 0202517431 1016NC Amsterdam

Is hier een optie in excell voor of een ander programma? Of moet ik al die leads handmatig in gaan voeren? :(
#flappieovermarsenbergkamprotop #hennieoprotten
pi_164673756
quote:
19s.gif Op vrijdag 19 augustus 2016 10:03 schreef Tjacka het volgende:
Hoi,

Ik heb op mijn werk nu een leadlijst van 2500 prospects alleen staan ze in de verkeerde volgorde in het excell bestand.

Het staat nu zo:

Pietje Puk Rozengracht 24 202517431 1016NC Amsterdam
1016NC Amsterdam
0202217431

Maar ik wil het zo:
Naam Restaurant: Contactpersoon: Adres: Tel nr: Plaats
Restaurant Pietje Puk Klaas Jansen Rozengracht 24 0202517431 1016NC Amsterdam

Is hier een optie in excell voor of een ander programma? Of moet ik al die leads handmatig in gaan voeren? :(
Is dit 1 regel tekst met als "scheidingsteken" de spatie.
Of zijn ze al per kolom gesorteerd.
In het tweede geval is het een kwestie van kolommen "inserten" en een beetje cut-paste per kolom.
In het eerste geval wordt het moeilijker. Je moet de juiste spaties traceren die een scheiding van kolom moeten vormen. Je hebt nl per restaurantnaam meerdere spaties.
Da's creatief werk met "vind.spec" en "deel(...)" en zo.
Stap 1 is om de kolom met de gegevens in het lettertype "courier" te plaatsen. Die heeft nl per teken dezelfde breedte en kun je zien of de scheidingen mooi onder elkaar zitten. Dat maakt t een stuk gemakkelijker.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_164673972
Sowieso gaat dit voorbeeld nooit werken want in de 2e regel voegt tjacka er opeens een contact persoon tussen die nergens in de regels ervoor te vinden is.

Maar goed als er wel duidelijk regels zijn is er met filteren wel wat te verdelen, de postcode , telefoon nummer , plaats naam en adres zullen er dan wel uit te krijgen zijn maar het scheiden van de naam en contactpersonen wordt vanwege de spaties en meerdere woorden binnen namen een heidens karwei. :D
pi_164674030
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 augustus 2016 10:19 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Is dit 1 regel tekst met als "scheidingsteken" de spatie.
Of zijn ze al per kolom gesorteerd.
In het tweede geval is het een kwestie van kolommen "inserten" en een beetje cut-paste per kolom.
In het eerste geval wordt het moeilijker. Je moet de juiste spaties traceren die een scheiding van kolom moeten vormen. Je hebt nl per restaurantnaam meerdere spaties.
Da's creatief werk met "vind.spec" en "deel(...)" en zo.
Stap 1 is om de kolom met de gegevens in het lettertype "courier" te plaatsen. Die heeft nl per teken dezelfde breedte en kun je zien of de scheidingen mooi onder elkaar zitten. Dat maakt t een stuk gemakkelijker.
het staat nu zo

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wanneer de contactpersoon er bij staat is die al in een aparte kolom aangegeven
#flappieovermarsenbergkamprotop #hennieoprotten
pi_164674116
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 augustus 2016 10:31 schreef Basp1 het volgende:
t vanwege de spaties en meerdere woorden binnen namen een heidens karwei. :D
... een uitdaging..... negativo ;)
Een vaak voorkomend probleem. Iemand heeft ooit in word een lijst geprutst, die uiteingelijk een database moet worden.
Eerste stap is de lijst als tekst in colom a te plaatsen.
Omzetten in courier om precies te zien waar/op welke positie (ongeveer) de volgende kolom moet komen en dan creatief doe met vind.spec(.,,,) om de posities vast te leggen, en daarna met deel(...) de kolommen er uit te vissen. Daarna copy paste values.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_164674259
quote:
19s.gif Op vrijdag 19 augustus 2016 10:34 schreef Tjacka het volgende:

[..]

het staat nu zo

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wanneer de contactpersoon er bij staat is die al in een aparte kolom aangegeven
Zet bv in AA1: +a1, AB1: B1, AC1: B2, AD1: B3, AE1: C1.
Zodat alle info van 1 restaurant in 1 regel staat.
Copieer AA1 t/m AZ1 naar:
AA2 t/m AA100000 (voor mijn part).
Je zult zien dat om de drie of vier regels alle info staat van een bepaald restaurant.
Copieer kolommen AA t/m AZ
en doe: paste values...
Nu kun je de kolommen A t/m Z deleten.
Selecteer kolommen A t/m Z (die eerst AA t/m AZ waren)
Sorteer op kolom A.
De rijen waar 0 staat in kolom A kun je deleten.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_164674321
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 augustus 2016 10:46 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Zet bv in AA1: +a1, AB1: B1, AC1: B2, AD1: B3, AE1: C1.
Zodat alle info van 1 restaurant in 1 regel staat.
Copieer AA1 t/m AZ1 naar:
AA2 t/m AA100000 (voor mijn part).
Je zult zien dat om de drie of vier regels alle info staat van een bepaald restaurant.
Copieer kolommen AA t/m AZ
en doe: paste values...
Nu kun je de kolommen A t/m Z deleten.
Selecteer kolommen A t/m Z (die eerst AA t/m AZ waren)
Sorteer op kolom A.
De rijen waar 0 staat in kolom A kun je deleten.
Holy shit ik ga dit proberen te begrijpen
#flappieovermarsenbergkamprotop #hennieoprotten
pi_164682675
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 augustus 2016 00:53 schreef wwwever het volgende:

[..]

=HYPERLINK("[bestandsnaam.xlsx]C15";C15&" "&C16)

werkt in excel 2016

[ afbeelding ]
Bedankt voor het meedenken, slimme oplossing. Gaat dit ook werken als er een masterversie is die elke maand gebruikt wordt en dan een nieuwe naam krijgt? Het bestand dekt nl. maar 1 maand en er is dus elke maand een nieuw bestand (kopie van de master).
pi_164682785
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 augustus 2016 09:18 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Kan ook zonder hyperlink
met "offset" of "vergelijking"

Als alle wezenlijke informatie van 1 persoon op 1 regel staat, kun je door het invullen van die ene regel in een bepaalde cel de complete loonstrook maken. Met in elke cel in de loonstrook referenties naar een bepaalde kolom in die bewuste rij.
Dan hoef je ook al die loonstroken niet te maken. Alle info staat in de database.
Desnoods kun je voor het uitprinten een macro'tje laten "snorren", die gelijk even een pdf opslaat.

Klinkt top. Ik heb inderdaad 1 sheet waarin alle informatie staat / berekend wordt, inderdaad 1 (lange) regel (A t/m AX oid) per werknemer. De loonstrook haalt de gegevens daaruit. De offset formule moet ik me even in verdiepen, die is nieuw voor mij.
Het tweede gedeelte van de post (niet de macro, dat is helder) gaat met te grote stappen voor mij. Wil je dat misschien nog iets eenvoudiger voor me uitleggen? Want dat klinkt als een potentieel goede oplossing.
pi_164683668
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 augustus 2016 17:32 schreef wou het volgende:

[..]

Klinkt top. Ik heb inderdaad 1 sheet waarin alle informatie staat / berekend wordt, inderdaad 1 (lange) regel (A t/m AX oid) per werknemer. De loonstrook haalt de gegevens daaruit. De offset formule moet ik me even in verdiepen, die is nieuw voor mij.
Het tweede gedeelte van de post (niet de macro, dat is helder) gaat met te grote stappen voor mij. Wil je dat misschien nog iets eenvoudiger voor me uitleggen? Want dat klinkt als een potentieel goede oplossing.
Sheet1:

A1 Naam
A2 Jansen
A3 Flipsen
B1 Adres
B2 Kerkstraat 12
B3 Molenstraat 12
C1 Brutoloon
C2 2800
C3 2000
D1 Beroep
D2 Vertegenwoordiger
D3 Schoonmaker


Sheet2:

C4: =OFFSET(Sheet1!$A$1,Sheet2!$P$1-1,0,1,1)
C5: =OFFSET(Sheet1!$A$1,Sheet2!$P$1-1,1,1,1)
C13: =OFFSET(Sheet1!$A$1,Sheet2!$P$1-1,2,1,1)


P1: 2 of 3 (naar gelang de betreffende regel)


De functie "offset" begint dus met een soort referentiepunt linksboven, daarna de stappen naar beneden (rij-1, want het titelblok zelf is rij1), daarna de stappen naar rechts, daarna een 1 als het maar om 1 cel gaat (verticaal), daarna een 1 als het maar om 1 cel gaat (horizontaal). Dus meestal 1,1)

[ Bericht 9% gewijzigd door Twentsche_Ros op 19-08-2016 18:35:45 ]
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_164685365
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 augustus 2016 18:18 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Sheet1:

A1 Naam
A2 Jansen
A3 Flipsen
B1 Adres
B2 Kerkstraat 12
B3 Molenstraat 12
C1 Brutoloon
C2 2800
C3 2000
D1 Beroep
D2 Vertegenwoordiger
D3 Schoonmaker


Sheet2:

C4: =OFFSET(Sheet1!$A$1,Sheet2!$P$1-1,0,1,1)
C5: =OFFSET(Sheet1!$A$1,Sheet2!$P$1-1,1,1,1)
C13: =OFFSET(Sheet1!$A$1,Sheet2!$P$1-1,2,1,1)


P1: 2 of 3 (naar gelang de betreffende regel)

De functie "offset" begint dus met een soort referentiepunt linksboven, daarna de stappen naar beneden (rij-1, want het titelblok zelf is rij1), daarna de stappen naar rechts, daarna een 1 als het maar om 1 cel gaat (verticaal), daarna een 1 als het maar om 1 cel gaat (horizontaal). Dus meestal 1,1)

Hartelijk bedankt voor de heldere uitleg. Met deze formule kan ik dus vanuit een vast referentiepunt naar een cel verwijzen. Dat lijkt me sowieso een praktische methode, nu gebruik ik met name verticaal zoeken naar het werknemersnummer om er dan het juiste gegeven bij te zoeken. Dit gaat denk ik sneller.
Ik zie hier denk ik echter nog wat over het hoofd, want hoe kan ik kan ik hiermee zorgen dat ik niet de 30 loonstroken onder elkaar hoef te zetten, met elk hun eigen verwijzingen? In feite is dat het probleem wat ik heb, dat ik in 1 tabblad onder elkaar al die loonstroken heb en dan vind ik bovenin een index (m.b.v. hyperlinken) het prettigst, maar dan wel eentje waar de link automatisch een naam krijgt, zodat als ik iets wijzigt, de naam van de link ook mee wijzigt.
Sorry als ik teveel vraag, ik wil graag leren en ben blij met het leren beheersen van nieuwe formules, maar soms moet even het kwartje vallen over hoe zo'n formule echt praktisch gebruikt kan worden. Dat is wat anders dan theoretisch begrijpen hoe die werkt.
pi_164685657
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 augustus 2016 19:19 schreef wou het volgende:

[..]

Hartelijk bedankt voor de heldere uitleg. Met deze formule kan ik dus vanuit een vast referentiepunt naar een cel verwijzen. Dat lijkt me sowieso een praktische methode, nu gebruik ik met name verticaal zoeken naar het werknemersnummer om er dan het juiste gegeven bij te zoeken. Dit gaat denk ik sneller.
Ik zie hier denk ik echter nog wat over het hoofd, want hoe kan ik kan ik hiermee zorgen dat ik niet de 30 loonstroken onder elkaar hoef te zetten, met elk hun eigen verwijzingen? In feite is dat het probleem wat ik heb, dat ik in 1 tabblad onder elkaar al die loonstroken heb en dan vind ik bovenin een index (m.b.v. hyperlinken) het prettigst, maar dan wel eentje waar de link automatisch een naam krijgt, zodat als ik iets wijzigt, de naam van de link ook mee wijzigt.
Sorry als ik teveel vraag, ik wil graag leren en ben blij met het leren beheersen van nieuwe formules, maar soms moet even het kwartje vallen over hoe zo'n formule echt praktisch gebruikt kan worden. Dat is wat anders dan theoretisch begrijpen hoe die werkt.
Wil je nu wél of niet de loonstroken apart onder elkaar hebben. Dat kan wel, dan moet je copy paste values doen (dus een formules). En dan doe je telkens 100 regels verder naar onder (in een macro zetten). Of je print ze in pdf. Dat is juridisch juister, omdat je de bedragen niet meer kunt wijzigen achteraf. Je maakt een pdf, en die mail je naar de werknemer. Of je print 'm en hij gaat over de post.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_164685966
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 augustus 2016 19:28 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Wil je nu wél of niet de loonstroken apart onder elkaar hebben. Dat kan wel, dan moet je copy paste values doen (dus een formules). En dan doe je telkens 100 regels verder naar onder (in een macro zetten). Of je print ze in pdf. Dat is juridisch juister, omdat je de bedragen niet meer kunt wijzigen achteraf. Je maakt een pdf, en die mail je naar de werknemer. Of je print 'm en hij gaat over de post.
Voor mij maakt het op zich niet uit of ze onder elkaar staan of niet, het gaat er om wat het beste werkt. Als ik bestanden met macro's maak, in een organisatie waar een als formule al het summum van kundigheid in excel is, dan weet ik niet hoe lang het bestand meegaat. Dat kan dan vrij snel niet meer werken. Daarom ben ik daar een beetje voorzichtig mee.
Ik wil ze gemakkelijk allemaal kunnen afdrukken. Een pdf is handig om het zelf op te slaan, maar mailen gaat niet. Ik schat in dat 90% van de lokale werknemers thuis sowieso geen internet heeft, en ongeveer de helft heeft ook geen bedrijfsmail (bijv. schoonmakers, bewakers etc.).

Alle loonstroken onder elkaar, zoals je noemt is dus waarschijnlijk het handigst. Daar ben ik nu dus ook mee bezig. Maar als ik dan naar een specifieke loonstrook wil, dan moet ik zoeken. Daarom wil ik een index bovenin. En daar gaat eigenlijk de hele vraag over.
pi_164702933
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 augustus 2016 19:38 schreef wou het volgende:

[..]

Voor mij maakt het op zich niet uit of ze onder elkaar staan of niet, het gaat er om wat het beste werkt. Als ik bestanden met macro's maak, in een organisatie waar een als formule al het summum van kundigheid in excel is, dan weet ik niet hoe lang het bestand meegaat. Dat kan dan vrij snel niet meer werken. Daarom ben ik daar een beetje voorzichtig mee.
Ik wil ze gemakkelijk allemaal kunnen afdrukken. Een pdf is handig om het zelf op te slaan, maar mailen gaat niet. Ik schat in dat 90% van de lokale werknemers thuis sowieso geen internet heeft, en ongeveer de helft heeft ook geen bedrijfsmail (bijv. schoonmakers, bewakers etc.).

Alle loonstroken onder elkaar, zoals je noemt is dus waarschijnlijk het handigst. Daar ben ik nu dus ook mee bezig. Maar als ik dan naar een specifieke loonstrook wil, dan moet ik zoeken. Daarom wil ik een index bovenin. En daar gaat eigenlijk de hele vraag over.
Het handigst is volgens mij:
Stel je hebt de printinstellingen op sheet2 helemaal goed voor een loonstrook.
Stel je wil de loonstroken van rij 2 t/m rij 100 uitgeprint hebben.

Macro:
Sub uitprint()
'
' uitprint Macro
'

'
For i = 2 To 100
Cells(1, 16) = i
ActiveWindow.SelectedSheets.PrintOut Copies:=1, Collate:=True, _
IgnorePrintAreas:=False
Next i
End Sub

cells(1,16)= namelijk cel P1

Je wil immers de loonstroken toch als hardcopy opsturen, gezien de geringe affiniteit met computers van je personeel.
Daarna kun je copieen maken of van elke loonstrook een pdf maken.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_164705951
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 augustus 2016 09:54 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Het handigst is volgens mij:
Stel je hebt de printinstellingen op sheet2 helemaal goed voor een loonstrook.
Stel je wil de loonstroken van rij 2 t/m rij 100 uitgeprint hebben.

Macro:
Sub uitprint()
'
' uitprint Macro
'

'
For i = 2 To 100
Cells(1, 16) = i
ActiveWindow.SelectedSheets.PrintOut Copies:=1, Collate:=True, _
IgnorePrintAreas:=False
Next i
End Sub

cells(1,16)= namelijk cel P1

Je wil immers de loonstroken toch als hardcopy opsturen, gezien de geringe affiniteit met computers van je personeel.
Daarna kun je copieen maken of van elke loonstrook een pdf maken.
Duidelijk. Erg bedankt voor de hulp.
pi_164707145
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 augustus 2016 12:55 schreef wou het volgende:

[..]

Duidelijk. Erg bedankt voor de hulp.
Aangezien het personeel toch prijs stelt op hard copy's als loonstroken, kun je volstaan met "old school" en map te maken met van die tussenbladen (per werknemer), en dan per maand een copie van de loonstrook.
Niet moeilijker maken dan het is.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_164868580
http://nmarinsek.com/tuto(...)rror-bands-in-excel/

Dit wil ik doen, maar die commands daar kloppen geloof ik niet helemaal want als ik ze exact opvolg ziet het er alsnog heel anders uit.

Iemand die mij helpen kan om upper/lower bounds om m'n lijntjes heen te krijgen in Excel-grafieken (op zo'n manier dat het een mooi geheel per 3 lijnen is)?

Heb nu dit en dat is echt niet goed leesbaar:

Untitled.png

[ Bericht 11% gewijzigd door Kaas- op 26-08-2016 15:30:36 ]
  vrijdag 26 augustus 2016 @ 16:13:59 #107
85514 ralfie
!Yvan eht nioj
pi_164869813
Tutorial niet gezien maar meestal doe je ik dat met gestapelde lijngrafieken (gestapeld vlak heet dat in excel zie ik). Zo te zien heb je dat niet gekozen.
pi_165004716
ik heb een kolom waar zo'n 1000 namen in staan, is er een formule hoe ik het aantal de identieke namen kan verkrijgen.

DUS

JAN
JAN
PIET
PIET
JAN

JAN 3
PIET 2
pi_165004730
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2016 09:55 schreef mrPanerai het volgende:
ik heb een kolom waar zo'n 1000 namen in staan, is er een formule hoe ik het aantal de identieke namen kan verkrijgen.

DUS

JAN
JAN
PIET
PIET
JAN

JAN 3
PIET 2
Yup, AANTAL.ALS gebruiken.
https://support.office.co(...)71-abb4-1f464816df34
pi_165004760
quote:
of COUNTIF als je de engelse excel versie gebruikt..

waarom ze dit hebben gedaan is echt een raadsel, had alles lekker engels gelaten
pi_165004804
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2016 09:57 schreef mschol het volgende:

[..]

of COUNTIF als je de engelse excel versie gebruikt..

waarom ze dit hebben gedaan is echt een raadsel, had alles lekker engels gelaten
Probleem dat ik niet alle namen ken die zich in de kolom bevinden.
Er staan wellicht 800 unieke namen in en zo'n 60 die meer dan 1 keer voorkomen
ik wil zien hoe veel van die 60 meerdere keren voorkomen


Ik wou dit met een draaitabel genereren maar ik vind 'm niet

[ Bericht 7% gewijzigd door mrPanerai op 01-09-2016 10:07:56 ]
pi_165007676
Je zou eerst alle unieke namen kunnen selecteren en daar een aantal.als doen voor die lijst?
Aldus.
  Redactie Frontpage donderdag 1 september 2016 @ 12:39:38 #113
346939 crew  Janneke141
Green, green grass of home
pi_165007870
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2016 10:00 schreef mrPanerai het volgende:

[..]

Probleem dat ik niet alle namen ken die zich in de kolom bevinden.
Er staan wellicht 800 unieke namen in en zo'n 60 die meer dan 1 keer voorkomen
ik wil zien hoe veel van die 60 meerdere keren voorkomen

Ik wou dit met een draaitabel genereren maar ik vind 'm niet
Zet in de cel naast iedere naam de volgende formule (eerste naam in dit voorbeeld in A1)

=AANTAL.ALS(A$1:A1;A1)

Kopieer dat door tot het einde van de lijst, en in de cel daaronder (zeg dat de lijst nu B1:B999 is)
=AANTAL.ALS(B1:B999;2)

Het getal dat daaruit komt is het aantal namen in de lijst dat vaker voorkomt.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_165008166
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2016 12:39 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Zet in de cel naast iedere naam de volgende formule (eerste naam in dit voorbeeld in A1)

=AANTAL.ALS(A$1:A1;A1)

Kopieer dat door tot het einde van de lijst, en in de cel daaronder (zeg dat de lijst nu B1:B999 is)
=AANTAL.ALS(B1:B999;2)

Het getal dat daaruit komt is het aantal namen in de lijst dat vaker voorkomt.
Erg fijn dat je me wil helpen. ^O^ _O_ maar mss heb ik het niet duidelijk uitgelegd.

Kolom 1 is een bepaald volgnummer waarop een deelnemer zich heeft geregistreerd
Kolom 2 is de naam en voornaam van die deelnemer. zo heb ik 894 rijen
Nu wil ik er graag uithalen welke deelnemers zich op verschillende volgnummers hebben geregistreerd.

Is dit duidelijker?
  donderdag 1 september 2016 @ 13:53:28 #115
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_165009699
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2016 12:51 schreef mrPanerai het volgende:
[..]
Erg fijn dat je me wil helpen. ^O^ _O_ maar mss heb ik het niet duidelijk uitgelegd.

Kolom 1 is een bepaald volgnummer waarop een deelnemer zich heeft geregistreerd
Kolom 2 is de naam en voornaam van die deelnemer. zo heb ik 894 rijen
Nu wil ik er graag uithalen welke deelnemers zich op verschillende volgnummers hebben geregistreerd.
Is dit duidelijker?
Zoals je eerder aangaf, in draaitabel namen in Rows slepen, volgnummer in Values, en dan type van Sum naar Count wijzigen.
Filter van Values op >1 zetten. Filter lijkt niet te werken op totaal, dan beste om te sorteren van hoog naar laag.?
Je krijgt dan de meervoudig voorkomende namen te zien.

Met {=COUNTIF(C:C;">1")} op je totaal kolom ("C" in voorbeeld), als je het aantal dubbele dan wilt tellen.

[ Bericht 4% gewijzigd door The_vice op 01-09-2016 14:10:00 ]
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
  donderdag 1 september 2016 @ 14:09:19 #116
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_165010127
-

[ Bericht 100% gewijzigd door The_vice op 01-09-2016 14:09:45 ]
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
pi_165010307
Helemaal Top, hartelijk bedankt :)

paard1.jpg
pi_165058012
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2016 14:19 schreef mrPanerai het volgende:
Helemaal Top, hartelijk bedankt :)

[ afbeelding ]
Wellicht mosterd na de maaltijd....
Maar je kunt ook het volgende doen:
Stel je hebt in kolom A staan:
piet
piet
piet
jan
jan
kees
kees
wim
wim

Copieer kolom A naar kolom C.
Selecteer kolom C.


Bovenaan de taakbalk staat "Data" (Engelse versie)
En doe "remove dublicates"
Ik heb de Engelse versie. Dus iets met "verwijder dubbelen"
Select all
OK

Dan krijg je in C:
piet
jan
kees
wim

En dan kun je in kolom D: Countif doen.

[ Bericht 2% gewijzigd door Twentsche_Ros op 03-09-2016 16:11:04 ]
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  zondag 4 september 2016 @ 14:34:05 #119
173887 cablegunmaster
Ja Ja en ook Nee nee
pi_165080229
Even korte Word vraag over tabellen,
Hoe voorkom ik loze witruimte in cellen in Word?

Ik zit ermee dat de tabel al afkapt op een enkel woord terwijl er met gemak anderen woorden ernaast kunnen worden gezet.

Mei
2011

in plaats van:
Mei 2011


Geprobeerd:
voorkeurs breedte te vergroten, (hou ik alsnog loze witruimte ernaast over).
Fit to content, ook al geprobeerd en begrijp niet waarom word zo moeilijk doet.

Gevonden:
Page Layout -> Right stond op 1,74 cm. :+

[ Bericht 25% gewijzigd door cablegunmaster op 04-09-2016 14:40:45 ]
  maandag 5 september 2016 @ 13:54:19 #120
137360 mrPanerai
Bekende Belg!
pi_165103057
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 september 2016 16:05 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Wellicht mosterd na de maaltijd....
Maar je kunt ook het volgende doen:
Stel je hebt in kolom A staan:
piet
piet
piet
jan
jan
kees
kees
wim
wim

Copieer kolom A naar kolom C.
Selecteer kolom C.

Bovenaan de taakbalk staat "Data" (Engelse versie)
En doe "remove dublicates"
Ik heb de Engelse versie. Dus iets met "verwijder dubbelen"
Select all
OK

Dan krijg je in C:
piet
jan
kees
wim

En dan kun je in kolom D: Countif doen.
Nee want ik wil eigenlijk weten wie zich dubbel op welk nummer geregistreerd had, zodat ik die deelnemers er kon op wijzen dat dat niet de bedoeling was.
pi_165627026
Hulp gevraagd....

Ik probeer een enquete te maken in Excel 2010. Ik heb een voorbeeld gevonden met stap voor stap uitleg aangezien ik een leek ben:
http://office-oplossingen(...)ge-enquete-in-excel/

Er lijkt alleen een fout te zitten in de code:
ELself ActiveCell.Column > 1 And ActiveCell.Column< = 6 Then
ik krijg daarbij de melding; Compileerfout: Syntaxifout

Weet iemand wat ik hier moet aanpassen om de enquete werkend te krijgen?
Alvast bedankt!
pi_165627821
quote:
0s.gif Op woensdag 28 september 2016 16:44 schreef Barbados het volgende:
Hulp gevraagd....

Ik probeer een enquete te maken in Excel 2010. Ik heb een voorbeeld gevonden met stap voor stap uitleg aangezien ik een leek ben:
http://office-oplossingen(...)ge-enquete-in-excel/

Er lijkt alleen een fout te zitten in de code:
ELself ActiveCell.Column > 1 And ActiveCell.Column< = 6 Then
ik krijg daarbij de melding; Compileerfout: Syntaxifout

Weet iemand wat ik hier moet aanpassen om de enquete werkend te krijgen?
Alvast bedankt!
Het is
1ElseIf
geschreven met een grote i (If) en niet met een kleine L. Succes!
pi_165643752
Merci!
  Redactie Frontpage zaterdag 15 oktober 2016 @ 19:15:03 #124
346939 crew  Janneke141
Green, green grass of home
pi_165975124
Kun je in Excel het geluid bij foutmelding-dialoogvensters uitschakelen? (Excel 2016, NL)
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
  zaterdag 15 oktober 2016 @ 22:40:53 #125
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_165979750
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 oktober 2016 19:15 schreef Janneke141 het volgende:
Kun je in Excel het geluid bij foutmelding-dialoogvensters uitschakelen? (Excel 2016, NL)
https://www.techwalla.com(...)d-in-microsoft-excel
Werkt deze methode nog (artikel rept over versie 2013)?
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
  dinsdag 1 november 2016 @ 15:57:26 #126
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_166348014
quote:
14s.gif Op dinsdag 1 november 2016 15:54 schreef Kreator het volgende:

[..]

Wat ik écht wil doen:

Ik heb een Excel met 26 sheets.
Op sheet 1 staat een overzicht.
Ik wil op tig van die regels in het overzicht een hyperlink zetten naar een bepaald veld op 1 van die 26 sheets. Máár, als ik een link maak op Sheet1 naar Sheet24 Cel A612 en morgen ga ik in sheet 24 ineens een heleboel nieuwe regels toevoegen, dan verwijst de link uit Sheet 1 naar een verkeerde cel, want die verwijst dan nog steeds naar Sheet24 Cel A612, terwijl de waarde waar ik naar wil linken misschien wel op Sheet24 cel A632 staat.

Ik weet niet of het nog duidelijk is.
Wie helpt Krea?
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
pi_166349330
Wat nou als je een unieke waarde naast/voor de cel zet waar naar je verwijst in de link en dan op basis van die unieke waarde het rijnummer bepaald? Moet wel in elkaar te flansen zijn met RIJ(), VERGELIJKEN() en VERT.ZOEKEN() denk ik?
Aldus.
pi_166364828
Ik ben bezig met een inventarisatie van vastgoedplattegronden.
Deze worden vanuit AutoCad naar Excel geëxporteerd.

Een ruimte heeft altijd een nummer, bijvoorbeeld "00.00.01".
Dit is ruimte 01 op verdieping 00 (Begane Grond), de eerste twee getallen zijn bij ons in de praktijk altijd 00 en dus nu nvt.

Hoe maak ik een formule die a.d.h.v. het ruimtenummer de verdieping weergeeft?

Dus wanneer er 00.00.01 staat in cel A1, komt in cel A2 "Begane Grond", of 00.01.01, komt er "Eerste verdieping" etc.
If you shoot this man, you die next. Repeat. If you shoot this man, you die next.
pi_166367108
1=IF(MID(A1,4,2)="00","Begane grond", CHOOSE(MID(A1,4,2), "Eerste","Tweede","Derde","Vierde","Vijfde","Zesde","Zevende","Achtste","Negende","Tiende","Elfde","Twaalfde","Dertiende")&" verdieping")
pi_166820530
Hi,

Ik heb een Excel vraag. Samen met een groep vrienden willen we graag stemmen op welke clubs we graag willen bezoeken. In een cel (bijv. E1 in dit voorbeeld) voert iemand de naam van de club in. Vervolgens kan iedereen in dropdown menus kiezen of ze dit een goed idee vinden. Ze kunnen op het moment kiezen tussen 'ja' en 'nee'. In cel D2 gebruik ik deze formule op het moment:

=if(COUNTIF(E2:J2,"JA")=6,"WE GAAN","WE GAAN NIET")

Dus als iedereen tussen cel E2 en J2 ja zegt (6 man in totaal) dan zegt cel D2 'WE GAAN'.

Dit werkt allemaal prima, maar nu wil ik graag de formule uitbreiden:

1) In plaats van 'ja' en 'nee' wil ik ook graag dat mensen kunnen kiezen voor 'maakt me niet uit'. En dat wordt dan standaard ook als 'ja' gezien.

2) Als iemand voor 'nee' kiest, wil ik graag dat cel D2 rood wordt van kleur.

Ik heb nu een paar dagen zitten spelen met verschillende formules, en me suf gezocht op het internet, maar ik krijg het niet voor elkaar.

Iemand die me hier mee zou kunnen helpen?

Alvast bedankt :)
pi_166820851
quote:
5s.gif Op dinsdag 22 november 2016 10:35 schreef G-Mart het volgende:
Hi,

Ik heb een Excel vraag. Samen met een groep vrienden willen we graag stemmen op welke clubs we graag willen bezoeken. In een cel (bijv. E1 in dit voorbeeld) voert iemand de naam van de club in. Vervolgens kan iedereen in dropdown menus kiezen of ze dit een goed idee vinden. Ze kunnen op het moment kiezen tussen 'ja' en 'nee'. In cel D2 gebruik ik deze formule op het moment:

=if(COUNTIF(E2:J2,"JA")=6,"WE GAAN","WE GAAN NIET")

Dus als iedereen tussen cel E2 en J2 ja zegt (6 man in totaal) dan zegt cel D2 'WE GAAN'.

Dit werkt allemaal prima, maar nu wil ik graag de formule uitbreiden:

1) In plaats van 'ja' en 'nee' wil ik ook graag dat mensen kunnen kiezen voor 'maakt me niet uit'. En dat wordt dan standaard ook als 'ja' gezien.

2) Als iemand voor 'nee' kiest, wil ik graag dat cel D2 rood wordt van kleur.

Ik heb nu een paar dagen zitten spelen met verschillende formules, en me suf gezocht op het internet, maar ik krijg het niet voor elkaar.

Iemand die me hier mee zou kunnen helpen?

Alvast bedankt :)
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2016 10:53 schreef bambino het volgende:
Gewoon je formule omdraaien
Countif "e2-j2" = Nee, We gaan niet, anders we gaan wel

Zo dus

=if(COUNTIF(E2:J2,"NEE")=6,"WE GAAN NIET","WE GAAN")
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_166822015
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2016 10:55 schreef bambino het volgende:

[..]

[..]

Oh ja :D Bedankt!

Heb je een suggestie voor m'n 2e vraag?
pi_166822397
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2016 11:05 schreef Niveath het volgende:
Ik ben bezig met een inventarisatie van vastgoedplattegronden.
Deze worden vanuit AutoCad naar Excel geëxporteerd.

Een ruimte heeft altijd een nummer, bijvoorbeeld "00.00.01".
Dit is ruimte 01 op verdieping 00 (Begane Grond), de eerste twee getallen zijn bij ons in de praktijk altijd 00 en dus nu nvt.

Hoe maak ik een formule die a.d.h.v. het ruimtenummer de verdieping weergeeft?

Dus wanneer er 00.00.01 staat in cel A1, komt in cel A2 "Begane Grond", of 00.01.01, komt er "Eerste verdieping" etc.
Zet op A2 in blad 1:
=VERT.ZOEKEN(+DEEL(A1;4;2);Blad2!A:B;2;ONWAAR)

Zet in Blad 2:
Op A1 00
Op A2 01
Op A3 02
Op B1 Begane Grond
Op B2 Eerste verdieping
Op B3 Tweede verdieping
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_166871523
Ik ben bezig met een data-analyse en heb 1 grote inputfile met data die ik op basis van een criteria in meerdere tabbladen wil laten pakken. Dat is mij inmiddels al gelukt via een macro. Het enige nadeel is dat de nieuw aangemaakte tabbladen even groot zijn als het tabblad waar ze vandaan komen en daardooor bevatten deze tabbladen onnodig veel witte rijeen aan de onderkant. Hierdoor worden een aantal van mijn berekeningen onnodig traag en daarom wil ik van deze witte rijen af en het liefst door te voorkomen dat deze worden aangemaakt. Daarvoor moet ik de onderstaande macro aanpassen maar ik heb echt geen flauw idee hoe.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
Sub Copy_To_Worksheets_2()
'Note: This macro use the function LastRow and SheetExists
Dim My_Range As Range
Dim FieldNum As Long
Dim CalcMode As Long
Dim ViewMode As Long
Dim ws2 As Worksheet
Dim Lrow As Long
Dim cell As Range
Dim CCount As Long
Dim WSNew As Worksheet
Dim ErrNum As Long
Dim DestRange As Range
Dim Lr As Long
'Set filter range on ActiveSheet: A1 is the top left cell of your filter range
'and the header of the first column, D is the last column in the filter range.
'You can also add the sheet name to the code like this :
'Worksheets("Sheet1").Range("A1:AO" & LastRow(Worksheets("Sheet1")))
'No need that the sheet is active then when you run the macro when you use this.
Set My_Range = Range("A1:AO" & LastRow(ActiveSheet))
My_Range.Parent.Select
If ActiveWorkbook.ProtectStructure = True Or _
My_Range.Parent.ProtectContents = True Then
MsgBox "Sorry, not working when the workbook or worksheet is protected", _
vbOKOnly, "Copy to new worksheet"
Exit Sub
End If
'This example filters on the first column in the range(change the field if needed)
'In this case the range starts in A so Field:=1 is column A, 2 = column B, ......
FieldNum = 1
'Turn off AutoFilter
My_Range.Parent.AutoFilterMode = False
'Change ScreenUpdating, Calculation, EnableEvents, ....
With Application
CalcMode = .Calculation
.Calculation = xlCalculationManual
.ScreenUpdating = False
.EnableEvents = False
End With
ViewMode = ActiveWindow.View
ActiveWindow.View = xlNormalView
ActiveSheet.DisplayPageBreaks = False
'Add a worksheet to copy the a unique list and add the CriteriaRange
Set ws2 = Worksheets.Add
With ws2
'first we copy the Unique data from the filter field to ws2
My_Range.Columns(FieldNum).AdvancedFilter _
Action:=xlFilterCopy, _
CopyToRange:=.Range("A1"), Unique:=True
'loop through the unique list in ws2 and filter/copy to a new sheet
Lrow = .Cells(Rows.Count, "A").End(xlUp).Row
For Each cell In .Range("A2:A" & Lrow)
My_Range.Parent.Select
'Filter the range
My_Range.AutoFilter Field:=FieldNum, Criteria1:="=" & _
Replace(Replace(Replace(cell.Value, "~", "~~"), "*", "~*"), "?", "~?")
'Check if there are no more then 8192 areas(limit of areas)
CCount = 0
On Error Resume Next
CCount = My_Range.Columns(1).SpecialCells(xlCellTypeVisible) _
.Areas(1).Cells.Count
On Error GoTo 0
If CCount = 0 Then
MsgBox "There are more than 8192 areas for the value: " & cell.Value _
& vbNewLine & "It is not possible to copy the visible data." _
& vbNewLine & "Tip: Sort your data before you use this macro.", _
vbOKOnly, "Split in worksheets"
Else
'Add a new worksheet or set a reference to a existing sheet
If SheetExists(cell.Text) = False Then
Set WSNew = Worksheets.Add(After:=Sheets(Sheets.Count))
On Error Resume Next
WSNew.Name = cell.Value
If Err.Number > 0 Then
ErrNum = ErrNum + 1
WSNew.Name = "Error_" & Format(ErrNum, "0000")
Err.Clear
End If
On Error GoTo 0
Set DestRange = WSNew.Range("A1")
Else
Set WSNew = Sheets(cell.Text)
Lr = LastRow(WSNew)
Set DestRange = WSNew.Range("A" & Lr + 1)
End If
'Copy the visible data to the worksheet
My_Range.SpecialCells(xlCellTypeVisible).Copy
With DestRange
.Parent.Select
' Paste:=8 will copy the columnwidth in Excel 2000 and higher
' Remove this line if you use Excel 97
.PasteSpecial Paste:=8
.PasteSpecial xlPasteValues
.PasteSpecial xlPasteFormats
Application.CutCopyMode = False
.Select
End With
End If
' Delete the header row if you copy to a existing worksheet
If Lr > 1 Then WSNew.Range("A" & Lr + 1).EntireRow.Delete
'Show all data in the range
My_Range.AutoFilter Field:=FieldNum
Next cell
'Delete the ws2 sheet
On Error Resume Next
Application.DisplayAlerts = False
.Delete
Application.DisplayAlerts = True
On Error GoTo 0
End With
'Turn off AutoFilter
My_Range.Parent.AutoFilterMode = False
If ErrNum > 0 Then
MsgBox "Rename every WorkSheet name that start with ""Error_"" manually" _
& vbNewLine & "There are characters in the name that are not allowed" _
& vbNewLine & "in a sheet name or the worksheet already exist."
End If
'Restore ScreenUpdating, Calculation, EnableEvents, ....
My_Range.Parent.Select
ActiveWindow.View = ViewMode
With Application
.ScreenUpdating = True
.EnableEvents = True
.Calculation = CalcMode
End With
End Sub
Function LastRow(sh As Worksheet)
On Error Resume Next
LastRow = sh.Cells.Find(What:="*", _
After:=sh.Range("A1"), _
Lookat:=xlPart, _
LookIn:=xlValues, _
SearchOrder:=xlByRows, _
SearchDirection:=xlPrevious, _
MatchCase:=False).Row
On Error GoTo 0
End Function
Function SheetExists(SName As String, _
Optional ByVal WB As Workbook) As Boolean
'Chip Pearson
On Error Resume Next
If WB Is Nothing Then Set WB = ThisWorkbook
SheetExists = CBool(Len(WB.Sheets(SName).Name))
End Function

Ik maak gebruik van excel 2010(English) maar heb ook toegang tot excel 2016(Nederlands).

Edit: Misschien overbodig maar ik noem toch even dat het om een bestand met 170K rijen gaat
  donderdag 24 november 2016 @ 17:55:28 #135
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_166873156
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2016 16:32 schreef Mynheer007 het volgende:
Ik ben bezig met een data-analyse en heb 1 grote inputfile met data die ik op basis van een criteria in meerdere tabbladen wil laten pakken. Dat is mij inmiddels al gelukt via een macro. Het enige nadeel is dat de nieuw aangemaakte tabbladen even groot zijn als het tabblad waar ze vandaan komen en daardooor bevatten deze tabbladen onnodig veel witte rijeen aan de onderkant. Hierdoor worden een aantal van mijn berekeningen onnodig traag en daarom wil ik van deze witte rijen af en het liefst door te voorkomen dat deze worden aangemaakt. Daarvoor moet ik de onderstaande macro aanpassen maar ik heb echt geen flauw idee hoe.
[ code verwijderd ]

Ik maak gebruik van excel 2010(English) maar heb ook toegang tot excel 2016(Nederlands).

Edit: Misschien overbodig maar ik noem toch even dat het om een bestand met 170K rijen gaat
Eérste vraag, waarom moet de data uberhaupt naar afzonderlijke sheets worden gekopieerd alvorens ze te kunnen analyseren?

Als het je om de witte rijen te doen is, en de rest uniek is zou je met de functie remove duplicates de witregels kunnen verwijderen.
Bijv met:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Sub Macro1()
For Each ws In ThisWorkbook.Sheets
    ' do something on each worksheet
    Debug.Print ws.Name
    ws.Activate
    
    ActiveSheet.Range("$A$1:$c$100").RemoveDuplicates Columns:=Array(1, 2), Header:=xlNo
Next
End Sub


[ Bericht 18% gewijzigd door The_vice op 24-11-2016 18:03:08 ]
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
pi_166886604
Zo kun je een stuk tekst laten oplezen, als deze staat in het rijtje A1 t/m A5.

For i = 1 To 5
a$ = Cells(i, 1)
Application.Speech.Speak a$
Next i

Maar: bestaat er ook een Nederlandse stem, die Nederlandse tekst leest in het Nederlands.
en andere talen.
Ik heb wel gezocht, maar kon het toch niet vinden.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_166893554
Ik heb de volgende situatie:
1) Kolom F t/m Z (dus horizontaal) gevuld met tekstdata. Dit gaat per regel door naar beneden, dus regel 2 t/m hoe ver het gaat.
2) In kolom E heb ik juist van boven naar beneden tekst staan (bijv. E2:E10).

Ik wil een voorwaardelijke opmaak hebben dat de cellen in kolom E een kleur krijgen als deze allen in een regel van kolom F t/m Z voorkomen. Dit hoeft niet in identieke volgorde te zijn, als maar ik wil snel kunnen zien of de cellen in kolom E al als een bestaande regel voorkomen.

Voorbeeld:
Kolom E verticaal: appel, peer, kaas, geit
Kolom F horizontaal regel 1: appel, koe, konijn
Kolom F horizontaal regel 2: appel, konijn, peer
Kolom F horizontaal regel 3: peer, kaas, appel, geit

In dit geval moet kolom E gekleurd worden, omdat in regel 3 alle woorden voorkomen.
Als het andersom moet, en alleen Kolom F regel 3 wordt volledig gekleurd en de rest blijft wit ben ik ook tevreden :)

Het liefst houd ik het bij een simpele voorwaardelijke opmaak en geen matrixformules oid, omdat mijn collega's er ook mee uit de voeten moeten. Alvast bedankt!
  zondag 27 november 2016 @ 13:58:28 #138
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_166929965
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 november 2016 16:15 schreef Zocalo het volgende:
...
Ik wil een voorwaardelijke opmaak hebben dat de cellen in kolom E een kleur krijgen als deze allen in een regel van kolom F t/m Z voorkomen. Dit hoeft niet in identieke volgorde te zijn, als maar ik wil snel kunnen zien of de cellen in kolom E al als een bestaande regel voorkomen.
...
Als je dit direct in Voorwaardelijke Opmaak met formules op wil gaan lossen wordt het onnodig complex. Voorwaardelijke opmaak is al beperkt genoeg van zichzelf,

Om het simpel te houden in voorwaardelijke opmaak zelf een VBA formule maken die True of False als resultaat geeft. Op basis daarvan laat je de rij kleuren.

Handigst is om met Arrays te werken in VBA, en de twee met elkaar te laten vergelijken.

Code verderop:

Leest Kolom en Rij naar Arrays
Kijkt dan of een waarde uit de Rij in Kolom voorkomt, zo ja
• In de Resultaat Array wordt dan die positie op True gezet
Als laatste wordt de Resultaat Array nagelopen om te kijken of er een waarde False is, zo ja
• Niet alle waarden uit de kolom zijn gevonden, dus resulaat is False
zo nee
• Alle waarden uit de Kolom komen in de Rij voor, resultaat is True

Code in Spoiler
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dan in voorwaardelijke opmaak:
1=VergelijkKolomMetRij($A$1:$A$5;$C1:$H1)
let op de dollar tekens

of in één cell als
1=VergelijkKolomMetRij($A$1:$A$5;C1:H1)
(Ik zet meestal het resultaat van dit soort vergelijken in één van de eerste kolommen, B1 en verder in dit geval, dan kan je er ook makkelijk op sorteren, filteren, of tellen. Ook de Voorwaardelijke Opmaak kan je dan op basis van B1 meenemen ["=$B1=TRUE"])

Noot: een nadeel van voorwaardelijke opmaak is dat ie zelf extra nieuwe opmaak regels aanmaakt als je gaat sorteren, of regels invoegt. Vaak merk je dit in eerste instantie niet, maar als je sheet langzamer wordt dan is het zaak om dubbele voorwaardelijke opmaak regels op te schonen

[ Bericht 3% gewijzigd door The_vice op 27-11-2016 14:30:33 ]
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
pi_166993566
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2016 17:55 schreef The_vice het volgende:

[..]

Eérste vraag, waarom moet de data uberhaupt naar afzonderlijke sheets worden gekopieerd alvorens ze te kunnen analyseren?

Als het je om de witte rijen te doen is, en de rest uniek is zou je met de functie remove duplicates de witregels kunnen verwijderen.
Bijv met:
[ code verwijderd ]

Bedankt voor de tip. Strikt gezien zal het wel allemaal op één tabblad kunnen maar ik denk dat voor het overzicht makkelijker is om de data op te delen in verschillende tabbladen.
pi_167009452
Yo Excellers :7
Ik merk dat mijn Excel kennis echt onder peil is. Basis basis zegmaar :P Nu is het niet dringend nodig dit bij te spijkeren, ik heb ook geen deadline of opdracht of iets dergelijks, maar ik wil gewoon wat meer leren.
Kan iemand van jullie mij een cursus oid aanraden? Ik weet dat er op youtube veel te vinden is, maar als je niet naar een specifiek probleem op zoek bent is het allemaal een beetje ongestructureerd. Wat ik eigenlijk zoek is een opbouwend iets, waardoor je steeds meer moet toepassen. Het liefst in de vorm van een korte uitleg gevolgd door een case ofzo, dat je dus zelf kunt "puzzelen" maar daarna wel tekst en uitleg kunt krijgen over de oplossing.

Ik zag hier zo gauw niets van in de OP, dus vandaar. Het liefst natuurlijk gratis, maar als het een tientje of 2 is dan is dat ook geen ramp. Ik hoop dat het een beetje duidelijk is :@ Zoals ik al zei is het niet dringend, maar meer bijspijkeren voor erbij. Iig alvast bedankt! :)
pi_167011285
Excel is zó uitgebreid en multifunctioneel dat je wel iets specifieker moet zijn in je leerdoelen. :) Ik denk dat velen het gewoon hebben geleerd door veel te spelen/prutsen. :P Oh, spijker iig je Google-skills bij. :D
  zaterdag 3 december 2016 @ 00:42:35 #142
62215 qu63
..de tijd drinkt..
pi_167064034
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 21:38 schreef sylvesterrr het volgende:
Excel is zó uitgebreid en multifunctioneel dat je wel iets specifieker moet zijn in je leerdoelen. :) Ik denk dat velen het gewoon hebben geleerd door veel te spelen/prutsen. :P Oh, spijker iig je Google-skills bij. :D
Vooral dat ja. "ik wil iets, hoe gaan we dat fixen" was mijn leerschool :P

Daarna kan er altijd geoptimaliseerd worden..
It's Time To Shine
What would life be like without rhethorical questions?
pi_167152628
Hoi,

Ik heb een reeks getallen/data:
o8twBPs.jpg

Deze getallen zijn niet gebaseerd op berekeningen of iets dergelijks. Nu wil ik de lege vakken invullen, gebaseerd op de grafiek. Is dit mogelijk met excel?

Ik geloof dat de TREND, FORECAST en LOGEST functies de achterliggende berekening gebruiken, en omdat die niet bestaat, komen daar verkeerde getallen uit. Weet iemand een manier om exacte getallen te krijgen die op de grafiek zouden liggen? (met vloeiende kromme)

Ik gebruik MS Office Professional Plus 2010 (English)

Alvast bedankt!
pi_167153156
Een vloeiende lijn gaat je niet lukken met een interval van 1 vrees ik.
pi_167158123
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 december 2016 20:32 schreef Frenzei het volgende:
Hoi,

Ik heb een reeks getallen/data:
[ afbeelding ]

Deze getallen zijn niet gebaseerd op berekeningen of iets dergelijks. Nu wil ik de lege vakken invullen, gebaseerd op de grafiek. Is dit mogelijk met excel?

Ik geloof dat de TREND, FORECAST en LOGEST functies de achterliggende berekening gebruiken, en omdat die niet bestaat, komen daar verkeerde getallen uit. Weet iemand een manier om exacte getallen te krijgen die op de grafiek zouden liggen? (met vloeiende kromme)

Ik gebruik MS Office Professional Plus 2010 (English)

Alvast bedankt!
Voor zover ik weet is het niet mogelijk om de exacte getallen uit de grafiek te krijgen met "vloeiende lijn".

Het dichtsbijzijnde wat je kan doen is zelf deze punten interpoleren met een cubic spline (en hopen dat het er een beetje in de buurt zit; er zijn nogal wat verschillende in omloop).

Volgens deze link is het zelfs nog heftiger, met (hoop ik) nuttige info verder: https://blog.splitwise.co(...)-line-interpolation/
pi_167160792
Wat fijn dat er een topic als dit bestaat! Ben pas aan het leren met Excel te werken, dus even een tvp.
  woensdag 7 december 2016 @ 12:02:19 #147
78416 IJsmuts
Huh.., wat kijk je?
pi_167164548
Beste mensen,

Ik heb de volgende vraag: voor een analyse van openstaande posten heb ik een lijst waarin ik de waarde "Aantal dagen te laat" heb. Nu wil ik grag een kolom toevoegen die kijkt naar dit aantal en dan vervolgens aangeeft of de openstaande post in de categorie 0-30 dagen/30-60 dagen/60-90 dagen etc. valt. dit lukt mij niet, kunnen jullie mij helpen? Ik maak gebruik van NL Excel 2007

Thanks

-edit-
ik heb het voor nu trouwens opgelost door alle nummers van 1 t/m 1000 ofzo in een apart sheet te categoriseren en vervolgens via vertikaal zoeken de waarde ophalen

[ Bericht 17% gewijzigd door IJsmuts op 07-12-2016 12:32:54 ]
pi_167165380
quote:
0s.gif Op woensdag 7 december 2016 12:02 schreef IJsmuts het volgende:
Beste mensen,

Ik heb de volgende vraag: voor een analyse van openstaande posten heb ik een lijst waarin ik de waarde "Aantal dagen te laat" heb. Nu wil ik grag een kolom toevoegen die kijkt naar dit aantal en dan vervolgens aangeeft of de openstaande post in de categorie 0-30 dagen/30-60 dagen/60-90 dagen etc. valt. dit lukt mij niet, kunnen jullie mij helpen? Ik maak gebruik van NL Excel 2007

Thanks

Het zou zo kunnen

=ALS(B6<30;"categorie 1";ALS(B6<60;"categorie 2";ALS(B6<90;"categorie 3";"volgendetest")))

deze formule gebruiken om het aantal dagen om te zetten naar verschillende catergorieen.

In B6 staat in dit voorbeeld dan het aantal dagen.

Ik zou alleen het niet "categorie 1"noemen maar gewoon een 1 2 of 3 gebruiken

De formule is dan naar beneden te kopieren.
  woensdag 7 december 2016 @ 13:06:32 #149
78416 IJsmuts
Huh.., wat kijk je?
pi_167165610
quote:
0s.gif Op woensdag 7 december 2016 12:52 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Het zou zo kunnen

=ALS(B6<30;"categorie 1";ALS(B6<60;"categorie 2";ALS(B6<90;"categorie 3";"volgendetest")))

deze formule gebruiken om het aantal dagen om te zetten naar verschillende catergorieen.

In B6 staat in dit voorbeeld dan het aantal dagen.

Ik zou alleen het niet "categorie 1"noemen maar gewoon een 1 2 of 3 gebruiken

De formule is dan naar beneden te kopieren.
top dat werkt! dank, hier kan ik goed mee verder!
pi_167190314
Ik ben nog steeds met dezelfde dataset bezig en heb het over meerdere tabbladen staan. De structuur van de data is als volgt

instituutnaamA Publicatie1
instituutnaamB Publicatie 1
instituutnaamC Publicatie 2
instituutnaamB Publicatie 2
instituutnaamB Publicatie 2
instituutnaamD Publicatie 2

Nu wil ik de bijdrage van de instituten fractioneel gaan tellen, d.w.z.; elke rij krijgt een fractie van de totale publicatie toegewezen; bij publicatie 1 schrijven er twee instituten aan dus krijgen ze allebei 0,5. Bij publicatie 3 schrijven er 3 verschillende instituten aan...dus krijgen ze allebei 1/3 publicatie toegewezen echter moet die scoren voor instituut B nog door twee zodat beide regels voor instituut B samen op 1/3 uitkomen.

Om dit alles te bewerkstelligen had ik de volgende formules:
Eerst telde ik het aantal unieke instituten met de volgende formule: ={SOM(--(INTERVAL(ALS(AB:AB=AB2;VERGELIJKEN(F:F;F:F;0));RIJ(F:F)-RIJ($F$2)+1)>0))}
In deze formule is F de kolom met de instituutnaam en AB de kolom met het publicatieID.

Vervolgens liet ik excel berekenen hoe vaak hetzelfde instituut mee schreef aan één en dezelfde publicatie: AANTALLEN.ALS(AB:AB;AB2;F:F;F2)

In een derde kolom berekende vervolgens de fractionele telling door: 1/(uitkomst eerste formule)/(uitkomst tweede formule)

Het is mij gelukt om excel dit voor een lijst te laten doen die zo'n 32k rijen lang was...maar vandaag probeer ik het weer maar doet hij er bij een korte lijst al heel lang over. Hebben jullie tips voor mij hoe ik dit proces kan versnellen (door bijvoorbeeld formules te optimaliseren)?

Of zou ik dit misschien beter in access kunnen doen?
pi_167190421
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2016 14:59 schreef Mynheer007 het volgende:

Het is mij gelukt om excel dit voor een lijst te laten doen die zo'n 32k rijen lang was...maar vandaag probeer ik het weer maar doet hij er bij een korte lijst al heel lang over. Hebben jullie tips voor mij hoe ik dit proces kan versnellen (door bijvoorbeeld formules te optimaliseren)?

Is het een dynamische lijst die steeds aangevuld gaat worden of een eenmalig iets. Als het eenmalig is gewoon een nachtje door laten reken en dan een copy en paste met alleen gegevens maken.
pi_167190655
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2016 15:05 schreef Basp1 het volgende:
een dynamische lijst die steeds aangevuld gaat worden of een eenmalig iets. Als het eenmalig is gewoon een nachtje door laten reken en dan een copy en paste met alleen gegevens maken.
Het is een eenmalig iets. Een nachtje doorrekenen zou prima kunnen maar hij doet er met 4 processors zo traag over dat ik vrees dat het me dan een paar maanden gaat kosten. Na een half uur is hij nog steeds op 0%
pi_167192283
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2016 15:19 schreef Mynheer007 het volgende:

[..]

Het is een eenmalig iets. Een nachtje doorrekenen zou prima kunnen maar hij doet er met 4 processors zo traag over dat ik vrees dat het me dan een paar maanden gaat kosten. Na een half uur is hij nog steeds op 0%
Misschien helpt het om eerst de sheets splitsen in wat kleinere stukken en daarop de formules loslaten?
pi_167192334
Ik zou het niet in Excel doen. Ik weet niet of het in Acces sneller gaat. Ik zelf zou het in R doen, dat rekent veel sneller in dit soort gevallen. Zo heel veel data is het ook al weer niet, Excel gaat er gewoon niet handig mee om lijkt het.
Aldus.
pi_167192900
quote:
2s.gif Op donderdag 8 december 2016 16:44 schreef Z het volgende:
Ik zou het niet in Excel doen. Ik weet niet of het in Acces sneller gaat. Ik zelf zou het in R doen, dat rekent veel sneller in dit soort gevallen. Zo heel veel data is het ook al weer niet, Excel gaat er gewoon niet handig mee om lijkt het.
Bedankt voor de reacties.

Ik ben wel enigzins bekend met R maar de leercurve valt me altijd toch weer tegen.

Ik zit er nu over na te denken om de artikelen te sorteren op PublicationID en ze dan te verdelen over de tabbladen. Aangezien de publicaties dan redelijk dicht bij elkaar in de buurt staan wil ik het bereik van de zoekfunctie beperken tot de 50 rijen voor de rij in kwestie en de 50 rijen na de rij in kwestie. (hiermee voorkom ik dat excel onnodig veel rijen moet afgaan en gaat het hopelijk een stuk sneller) Kan je zoiets inbouwen in een functie?

Dan even iets anders. Ik werk met meerdere tabbladen en het valt me op dat excel stopt met het uitvoeren van de berekeningen als ik naar een ander tabblad ga. Is er een manier omdat te voorkomen?
pi_167193012
Vrij steile leercurve inderdaad! Wel een mooi programma hoor. En open source, dat maakt het vooral ook fantastisch.
Aldus.
pi_167196029
quote:
2s.gif Op donderdag 8 december 2016 17:10 schreef Z het volgende:
eercurve inderdaad! Wel een mooi programma hoor. En open source, dat maakt het vooral ook fantastisch.
Helemaal mee eens. Ik gebruik in R vooral script van anderen en dan werkt het heel goed. Maar om zelf iets in elkaar te zetten gaat gewoon veel tijd kosten.
  donderdag 8 december 2016 @ 20:22:28 #158
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_167197700
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2016 14:59 schreef Mynheer007 het volgende:
Of zou ik dit misschien beter in access kunnen doen?
100% beter via access.
Ben je er bekend mee of heb je een voorzetje nodig?
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
pi_167209521
quote:
2s.gif Op donderdag 8 december 2016 16:44 schreef Z het volgende:
Ik zou het niet in Excel doen. Ik weet niet of het in Acces sneller gaat. Ik zelf zou het in R doen, dat rekent veel sneller in dit soort gevallen. Zo heel veel data is het ook al weer niet, Excel gaat er gewoon niet handig mee om lijkt het.
Excel kan dit ook wel. Maar het is niet normaal dan er na een half uur nog maar 0% is berekend.
Ik snap de output ook niet helemaal. Maar dat moet natuurlijk vele malen sneller.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_167209660
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2016 11:48 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Excel kan dit ook wel. Maar het is niet normaal dan er na een half uur nog maar 0% is berekend.
Ik snap de output ook niet helemaal. Maar dat moet natuurlijk vele malen sneller.
Dat geloof ik van harte maar Excel doet niet alles altijd even efficiënt heb ik gemerkt. Sommige programmatuur gaat anders/beter om met bepaalde 'berekeningen'.
Aldus.
pi_167209962
quote:
14s.gif Op vrijdag 9 december 2016 11:56 schreef Z het volgende:

[..]

Dat geloof ik van harte maar Excel doet niet alles altijd even efficiënt heb ik gemerkt. Sommige programmatuur gaat anders/beter om met bepaalde 'berekeningen'.
De meeste bedrijven werken met excel dus daar zit je dan aan vast, je kunt niet voor elke nerd een ander programma installeren dat daarna niemand meer gaat gebruiken.
Hier een site met wat tips om excel wat sneller te laten werken±

http://smallbusiness.chro(...)te-faster-32149.html

Vooral van te voren al een sortering uit laten voeren lijkt me in dit geval van belang.
pi_167210392
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2016 12:15 schreef Basp1 het volgende:

[..]

De meeste bedrijven werken met excel dus daar zit je dan aan vast, je kunt niet voor elke nerd een ander programma installeren dat daarna niemand meer gaat gebruiken.
Hier een site met wat tips om excel wat sneller te laten werken±

http://smallbusiness.chro(...)te-faster-32149.html

Vooral van te voren al een sortering uit laten voeren lijkt me in dit geval van belang.
Je moet even Ctrl-Shift tegelijk indrukken. Dan wordt die plusmin (±) weer gewoon dubbele punt.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_167210421
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2016 12:37 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Je moet even Ctrl-Shift tegelijk indrukken. Dan wordt die plusmin (±) weer gewoon dubbele punt.
Maar dan kloppen de digitale scheidingstekens voor mijn cad pakket hier niet meer. :D
pi_167210582
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2016 12:39 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Maar dan kloppen de digitale scheidingstekens voor mijn cad pakket hier niet meer. :D
OK. Ik dacht ik zeg 't maar. ;)
Maar dan moet je bij een tekst eigenlijk weer steeds omschakelen. Nu maakt dat bij de Fokkers niet zo veel uit.. ;)
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_167211042
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2016 20:22 schreef The_vice het volgende:

[..]

100% beter via access.
Ben je er bekend mee of heb je een voorzetje nodig?
Bedankt voor het aanbod. Ik wil me er zeker in gaan verdiepen maar ik ben nu gelukkig al redelijk ver gekomen in excel. Ik zit nu echter met het volgende probleem. Via het samenvoegen van cellen heb ik kloppende formules gemaakt...echter berekent excel niet automatisch de uitkomst...
rqiakhdmias1o.jpg

Als ik in de cel ga staan en op het vinkje druk dan berekent excel wel de uitkomst dus de formules zijn oke. Aangezien het om honderden cellen gaat hoop ik dat hier een eenvoudige knop voor is. Ik heb al geprobeerd door alles als waarden/formules te plakken etc. maar excel geeft dan niet direct de uitkomst.
pi_167211466
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2016 13:09 schreef Mynheer007 het volgende:

[..]

Bedankt voor het aanbod. Ik wil me er zeker in gaan verdiepen maar ik ben nu gelukkig al redelijk ver gekomen in excel. Ik zit nu echter met het volgende probleem. Via het samenvoegen van cellen heb ik kloppende formules gemaakt...echter berekent excel niet automatisch de uitkomst...
[ afbeelding ]

Als ik in de cel ga staan en op het vinkje druk dan berekent excel wel de uitkomst dus de formules zijn oke. Aangezien het om honderden cellen gaat hoop ik dat hier een eenvoudige knop voor is. Ik heb al geprobeerd door alles als waarden/formules te plakken etc. maar excel geeft dan niet direct de uitkomst.
Druk eens op F9.
Of anders doe Ctrl-h vervangen: de = door de =

Maar heb je echt zoveel tabbladen aangemaakt.
Het is toch veel handiger om dat in 1 database te plaatsen.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  vrijdag 9 december 2016 @ 13:43:48 #167
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_167211736
Ik ben gisteren aan het pielen geweest met het random loten van een bereik. Bv. een x aantal spelers.

Ik heb dus een tabel met namen. Deze namen wil ik vervolgens in poules indelen.

Ik kwam op de aselect functie uit. Deze doet in principe wel random een naam invoegen uit het bereik, maar houdt geen rekening met doublures. Dus speler 1 is meerdere keren ingedeeld.

Iemand een idee om aselect toe te passen met uitsluiting van doublures?
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
pi_167212082
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2016 13:43 schreef sanger het volgende:
Ik ben gisteren aan het pielen geweest met het random loten van een bereik. Bv. een x aantal spelers.

Ik heb dus een tabel met namen. Deze namen wil ik vervolgens in poules indelen.

Ik kwam op de aselect functie uit. Deze doet in principe wel random een naam invoegen uit het bereik, maar houdt geen rekening met doublures. Dus speler 1 is meerdere keren ingedeeld.

Iemand een idee om aselect toe te passen met uitsluiting van doublures?
Steeds een 2e lijst er naast maken waarbij de gekozen spelers al eruit zijn?
pi_167212308
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2016 13:43 schreef sanger het volgende:
Ik ben gisteren aan het pielen geweest met het random loten van een bereik. Bv. een x aantal spelers.

Ik heb dus een tabel met namen. Deze namen wil ik vervolgens in poules indelen.

Ik kwam op de aselect functie uit. Deze doet in principe wel random een naam invoegen uit het bereik, maar houdt geen rekening met doublures. Dus speler 1 is meerdere keren ingedeeld.

Iemand een idee om aselect toe te passen met uitsluiting van doublures?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Jantje    0,026983583    1    0,026983583    1    a1    Jantje
Pietje    0,598986489    2    0,111842038    4    a4    Klaasje
Keesje    0,666201525    3    0,598986489    2    a2    Pietje
Klaasje    0,111842038    4    0,666201525    3    a3    Keesje
                        
FORMULES:                        
Jantje    =ASELECT()    1    =KLEINSTE($B$1:$B$4;C1)    =VERT.ZOEKEN(D1;$B$1:$C$4;2;ONWAAR)    =+"a"&E1    =INDIRECT(F1)
Pietje    =ASELECT()    2    =KLEINSTE($B$1:$B$4;C2)    =VERT.ZOEKEN(D2;$B$1:$C$4;2;ONWAAR)    =+"a"&E2    =INDIRECT(F2)
Keesje    =ASELECT()    3    =KLEINSTE($B$1:$B$4;C3)    =VERT.ZOEKEN(D3;$B$1:$C$4;2;ONWAAR)    =+"a"&E3    =INDIRECT(F3)
Klaasje    =ASELECT()    4    =KLEINSTE($B$1:$B$4;C4)    =VERT.ZOEKEN(D4;$B$1:$C$4;2;ONWAAR)    =+"a"&E4    =INDIRECT(F4)

Bij iedere F9 heb je weer een andere volgorde. Er zijn nog talloze andere mogelijkheden, maar hierdoor kun je de volgorde elke keer husselen. Dan heb je automatisch geen dubbele.


1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Jantje    0,235116893    1    0,235116893    1    a1    Jantje
Pietje    0,858844317    2    0,359766668    3    a3    Keesje
Keesje    0,359766668    3    0,460599871    4    a4    Klaasje
Klaasje    0,460599871    4    0,858844317    2    a2    Pietje
                        
FORMULES:                        
Jantje    =ASELECT()    1    =KLEINSTE($B$1:$B$4;C1)    =VERT.ZOEKEN(D1;$B$1:$C$4;2;ONWAAR)    =+"a"&E1    =INDIRECT(F1)
Pietje    =ASELECT()    2    =KLEINSTE($B$1:$B$4;C2)    =VERT.ZOEKEN(D2;$B$1:$C$4;2;ONWAAR)    =+"a"&E2    =INDIRECT(F2)
Keesje    =ASELECT()    3    =KLEINSTE($B$1:$B$4;C3)    =VERT.ZOEKEN(D3;$B$1:$C$4;2;ONWAAR)    =+"a"&E3    =INDIRECT(F3)
Klaasje    =ASELECT()    4    =KLEINSTE($B$1:$B$4;C4)    =VERT.ZOEKEN(D4;$B$1:$C$4;2;ONWAAR)    =+"a"&E4    =INDIRECT(F4)


[ Bericht 27% gewijzigd door Twentsche_Ros op 09-12-2016 14:21:53 ]
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_167213046
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 december 2016 23:01 schreef Watertornado het volgende:

[..]

Voor zover ik weet is het niet mogelijk om de exacte getallen uit de grafiek te krijgen met "vloeiende lijn".

Het dichtsbijzijnde wat je kan doen is zelf deze punten interpoleren met een cubic spline (en hopen dat het er een beetje in de buurt zit; er zijn nogal wat verschillende in omloop).

Volgens deze link is het zelfs nog heftiger, met (hoop ik) nuttige info verder: https://blog.splitwise.co(...)-line-interpolation/
Bedankt! Ik ben nog even verder gaan lezen, en ik zit nu te twijfelen tussen cubic spline en polynomial interpolation. Ik heb hier verder totaal geen verstand van. Welke methode zouden jullie mij aanraden voor de dataset die ik heb?

Bedankt!
pi_167213945
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2016 14:54 schreef Frenzei het volgende:

[..]

Bedankt! Ik ben nog even verder gaan lezen, en ik zit nu te twijfelen tussen cubic spline en polynomial interpolation. Ik heb hier verder totaal geen verstand van. Welke methode zouden jullie mij aanraden voor de dataset die ik heb?

Bedankt!
De intervallen zijn veel te gering om ze vloeiend te maken. Of je moet met cijfers achter de komma werken. Je kunt ook de formule voor kleinste kwadraten opzoeken.
Maar de grafiek binnen twee intervallen lineair opvullen doet 't volgens mij ook wel.

quote:
1 100
2 95
3 92,5
4 90
5 88,33333333
6 86,66666667
7 85
8 83,75
9 82,5
10 81,25
11 80
12 79
13 78
14 77
15 76
16 75
17 74,16666667
18 73,33333333
19 72,5
20 71,66666667
21 70,83333333
22 70
23 68,33333333
24 66,66666667
25 65

Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  vrijdag 9 december 2016 @ 15:52:42 #172
85514 ralfie
!Yvan eht nioj
pi_167214210
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2016 14:54 schreef Frenzei het volgende:

[..]

Bedankt! Ik ben nog even verder gaan lezen, en ik zit nu te twijfelen tussen cubic spline en polynomial interpolation. Ik heb hier verder totaal geen verstand van. Welke methode zouden jullie mij aanraden voor de dataset die ik heb?

Bedankt!
Met linest en cubic kom je al een heel eind (zie http://www.excelfunctions.net/Excel-Linest-Function.html - x1, x2 en x3 zijn dan x, x^2 en x^3, die kolommen maak je zelf aan)

x y estimated
1 100 99
2 95 96
4 90 91
7 85 85
11 80 80
16 75 76
22 70 70
25 65 65

formule hier is: 102.661+(-0.0043*x^3)+(0.197372*x^2)+(-3.75493*x)
Hogere dimensie krijg je waarschijnlijk betere resultaten, maar dat neigt dat erg naar overfiting.

Sowieso zijn dit soort voorspellingen alleen zinnig als je een schatting kunt maken van hoe de relatie tussen x en y bestaat (linear, kwadratisch, etc).
pi_167215351
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2016 15:52 schreef ralfie het volgende:

[..]

Met linest en cubic kom je al een heel eind (zie http://www.excelfunctions.net/Excel-Linest-Function.html - x1, x2 en x3 zijn dan x, x^2 en x^3, die kolommen maak je zelf aan)

x y estimated
1 100 99
2 95 96
4 90 91
7 85 85
11 80 80
16 75 76
22 70 70
25 65 65

formule hier is: 102.661+(-0.0043*x^3)+(0.197372*x^2)+(-3.75493*x)
Hogere dimensie krijg je waarschijnlijk betere resultaten, maar dat neigt dat erg naar overfiting.

Sowieso zijn dit soort voorspellingen alleen zinnig als je een schatting kunt maken van hoe de relatie tussen x en y bestaat (linear, kwadratisch, etc).
Bedankt! Dit ga ik zeker gebruiken. Ik zag eerder al een vrij groot verschil tussen polynomial 2e orde en 3e orde. 3e orde lijkt nauwkeuriger, en je zegt zelf ook dat hogere dimensie betere resultaten geeft. Wat is dan "overfitting" en het gevaar hierin?
  vrijdag 9 december 2016 @ 18:48:00 #174
85514 ralfie
!Yvan eht nioj
pi_167217395
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2016 16:54 schreef Frenzei het volgende:

[..]

Bedankt! Dit ga ik zeker gebruiken. Ik zag eerder al een vrij groot verschil tussen polynomial 2e orde en 3e orde. 3e orde lijkt nauwkeuriger, en je zegt zelf ook dat hogere dimensie betere resultaten geeft. Wat is dan "overfitting" en het gevaar hierin?
https://en.wikipedia.org/wiki/Overfitting

ik kan het niet beter uitleggen
  vrijdag 9 december 2016 @ 20:35:02 #175
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_167220194
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2016 13:09 schreef Mynheer007 het volgende:

[..]

Als ik in de cel ga staan en op het vinkje druk dan berekent excel wel de uitkomst dus de formules zijn oke. Aangezien het om honderden cellen gaat hoop ik dat hier een eenvoudige knop voor is. Ik heb al geprobeerd door alles als waarden/formules te plakken etc. maar excel geeft dan niet direct de uitkomst.
Om zeker te zijn: http://www.howtogeek.com/(...)tures-in-excel-2013/
niet per ongeluk automatisch berekenen uitgezet, en anders forceren met F9
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
  woensdag 14 december 2016 @ 14:53:25 #176
220052 Blue_note
The world's greatest!
pi_167322006
Ik zou graag automatisch jaarcijfers van een voorgaand jaar geldend tot de huidige maand in beeld krijgen.

Bijvoorbeeld:
JAN 90
FEB 56
MRT 90
APR 60
MEI 53
JUN 94
JUL 57
AUG 27
SEP 30
OKT 43
NOV 79
DEC 80

Stel het is nu september, zou ik jan t/m opgeteld willen zien. Maar is het oktober wil ik jan t/m oktober.
Het liefst dat ik maar in 1 betreffende cel hoef aan te geven welke maand het is.

Ik heb liggen stoeien met een ALS formule maar kom er niet uit als het om meerdere maanden gaat.
A dirty mind is a joy forever
pi_167322757
quote:
0s.gif Op woensdag 14 december 2016 14:53 schreef Blue_note het volgende:
Ik zou graag automatisch jaarcijfers van een voorgaand jaar geldend tot de huidige maand in beeld krijgen.

Bijvoorbeeld:
JAN 90
FEB 56
MRT 90
APR 60
MEI 53
JUN 94
JUL 57
AUG 27
SEP 30
OKT 43
NOV 79
DEC 80

Stel het is nu september, zou ik jan t/m opgeteld willen zien. Maar is het oktober wil ik jan t/m oktober.
Het liefst dat ik maar in 1 betreffende cel hoef aan te geven welke maand het is.

Ik heb liggen stoeien met een ALS formule maar kom er niet uit als het om meerdere maanden gaat.
Een kolom er naast plaatsen waar steeds de uitkomst staat die je wilt hebben? dus achter feb 56 komt dan nog 156 te staan en bij mrt 90 dan 236.
  woensdag 14 december 2016 @ 17:09:38 #178
220052 Blue_note
The world's greatest!
pi_167324410
quote:
0s.gif Op woensdag 14 december 2016 15:38 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Een kolom er naast plaatsen waar steeds de uitkomst staat die je wilt hebben? dus achter feb 56 komt dan nog 156 te staan en bij mrt 90 dan 236.
Kan inderdaad maar de opzet is om het in een ander veld op een ander tabblad zichtbaar te maken in vergelijk met 2016 cijfers.

Dus dat met de aanpassing van de maand in een cel, deze cijfers van 2015 en 2016 eruit komen rollen.
A dirty mind is a joy forever
  maandag 19 december 2016 @ 10:06:31 #179
220052 Blue_note
The world's greatest!
pi_167438529
Bovenstaande is opgelost, maar nu een nieuwe uitdaging.

Ik heb een lijst met medewerkers:

KOLOM A KOLOM B
JAN
PIET
KEES

In cel A1 van dit blad heb ik een betreffende maand staan. Laten we even zeggen FEB.

Op een ander tabblad staan de namen uit kolom A, met daarachter (horizontale as staan de maanden) de waarde per maand.

Wat ik graag wil, is in cel A1 de maand aanpassen, en dat dan automatisch de waarde die op het andere tabblad staat en bij de betreffende naam hoort zichtbaar wordt in kolom B.

VLOOKUP kan maar met 1 waarde werken. Index en vergelijk krijg ik het ook niet mee voor elkaar. Iemand een idee?
A dirty mind is a joy forever
pi_167440630
quote:
0s.gif Op maandag 19 december 2016 10:06 schreef Blue_note het volgende:
Bovenstaande is opgelost, maar nu een nieuwe uitdaging.

Ik heb een lijst met medewerkers:

KOLOM A KOLOM B
JAN
PIET
KEES

In cel A1 van dit blad heb ik een betreffende maand staan. Laten we even zeggen FEB.

Op een ander tabblad staan de namen uit kolom A, met daarachter (horizontale as staan de maanden) de waarde per maand.

Wat ik graag wil, is in cel A1 de maand aanpassen, en dat dan automatisch de waarde die op het andere tabblad staat en bij de betreffende naam hoort zichtbaar wordt in kolom B.

VLOOKUP kan maar met 1 waarde werken. Index en vergelijk krijg ik het ook niet mee voor elkaar. Iemand een idee?
VLOOKUP (vert.zoeken) met een MATCH (vergelijken) zou moeten werken:
VLOOKUP(naam die je wil opzoeken:TABEL;MATCH(maand die je wil opzoeken;RIJ MET MAANDEN;0)+1;0)
  maandag 19 december 2016 @ 12:41:21 #181
220052 Blue_note
The world's greatest!
pi_167441170
quote:
0s.gif Op maandag 19 december 2016 12:18 schreef Postzeeegel het volgende:

[..]

VLOOKUP (vert.zoeken) met een MATCH (vergelijken) zou moeten werken:
VLOOKUP(naam die je wil opzoeken:TABEL;MATCH(maand die je wil opzoeken;RIJ MET MAANDEN;0)+1;0)
Maar dan gebruik je A1 niet als maandbepaler toch?
A dirty mind is a joy forever
pi_167442942
Jawel, als je het eerste argument in de match functie linkt aan A1 in de andere sheet rekent de match functie uit welke kolom in de tabel het is. Maar dan moeten de maanden wel in dezelfde tekst als kolomkop in de tabel staan. Als dit er niet is zou je een hulptabelletje kunnen gebruiken met maanden en kolomnummers waarop je een vlookup kunt doen om de kolom te bepalen.
  maandag 19 december 2016 @ 14:52:53 #183
220052 Blue_note
The world's greatest!
pi_167443927
quote:
0s.gif Op maandag 19 december 2016 14:08 schreef Postzeeegel het volgende:
Jawel, als je het eerste argument in de match functie linkt aan A1 in de andere sheet rekent de match functie uit welke kolom in de tabel het is. Maar dan moeten de maanden wel in dezelfde tekst als kolomkop in de tabel staan. Als dit er niet is zou je een hulptabelletje kunnen gebruiken met maanden en kolomnummers waarop je een vlookup kunt doen om de kolom te bepalen.
Ik heb onderstaande even als voorbeeld gemaakt. Rechts van de streep is een ander bestand, maar dat maakt niet uit.

Ik kom er niet uit....

=VERT.ZOEKEN(A2:G6;MATCH(B1;2;0)+1;0)

Zou ik je mogen vragen de formule eens te maken?
p03hiophdmfs8.jpg
A dirty mind is a joy forever
  maandag 19 december 2016 @ 15:16:27 #184
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_167444364
quote:
0s.gif Op maandag 19 december 2016 14:52 schreef Blue_note het volgende:
[..]
Ik kom er niet uit....
MATCH(B1;2;0) --> VERGELIJKEN(B1;E1:G1;0) als je de NL versie gebruikt.

als je Functies in Functies gaat gebruiken is het vaak handiger om de Deel Functies in (eerste instantie, in) aparte cellen te zetten. Dan kan je makkelijker de tussenresultaten testen en corrigeren)

bijv:
in A1 --> VERGELIJKEN(B1;E1:G1;0), dan
in A2 --> VERT.ZOEKEN(A2:G6;A1+1;0)
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
pi_167445981
VERT.ZOEKEN($A2;$D$1:$G$4;vergelijken($B$1;$E$1:$G$1;0)+1;0)
  maandag 19 december 2016 @ 19:21:39 #186
220052 Blue_note
The world's greatest!
pi_167451291
Thanks heren! Match ipv Vergelijken was natuurlijk ook echt dom van me :').

Morgen proberen of het werkt!
A dirty mind is a joy forever
  maandag 19 december 2016 @ 20:11:14 #187
100648 kevin33
Trotse vader!
pi_167452964
Ik kom er niet helemaal uit, ik gebruik Excel 2016, ik wil een gemiddeld cijfer berekenen, in de linker kolom heb ik dus 1 tm 10 waarbij 10 de hoogste waarde is, in de rechterkolom de binnenkomende waardes. Wat ik ook Google (vast niet goed) of probeer, ik krijg het niet voor elkaar.

Eigenlijk wil ik dus aan de hand van de waardes het gemiddelde cijfer (tot 10) berekenen. Met de gemiddelde functie kom ik uit op 306632,7.

1 1221212
2 11221
3 11124
4 66565
5 766743
6 343463
7 2534
8 643366
9 36
10 63
Ik sta op de grens. Van vroeger en later.
Voor mij een ruimte. Die ik nog niet ken.
Achter mij alles. Wat ik achter moet laten
Ik sta hier met niets meer. Dan alleen wie ik ben
  maandag 19 december 2016 @ 20:28:17 #188
85514 ralfie
!Yvan eht nioj
pi_167453665
quote:
0s.gif Op maandag 19 december 2016 20:11 schreef kevin33 het volgende:
Ik kom er niet helemaal uit, ik gebruik Excel 2016, ik wil een gemiddeld cijfer berekenen, in de linker kolom heb ik dus 1 tm 10 waarbij 10 de hoogste waarde is, in de rechterkolom de binnenkomende waardes. Wat ik ook Google (vast niet goed) of probeer, ik krijg het niet voor elkaar.

Eigenlijk wil ik dus aan de hand van de waardes het gemiddelde cijfer (tot 10) berekenen. Met de gemiddelde functie kom ik uit op 306632,7.

1 1221212
2 11221
3 11124
4 66565
5 766743
6 343463
7 2534
8 643366
9 36
10 63
306k is het juiste antwoord. Je wilt dus juist geen gemiddelde?
  maandag 19 december 2016 @ 20:29:01 #189
220052 Blue_note
The world's greatest!
pi_167453696
quote:
0s.gif Op maandag 19 december 2016 20:11 schreef kevin33 het volgende:
Ik kom er niet helemaal uit, ik gebruik Excel 2016, ik wil een gemiddeld cijfer berekenen, in de linker kolom heb ik dus 1 tm 10 waarbij 10 de hoogste waarde is, in de rechterkolom de binnenkomende waardes. Wat ik ook Google (vast niet goed) of probeer, ik krijg het niet voor elkaar.

Eigenlijk wil ik dus aan de hand van de waardes het gemiddelde cijfer (tot 10) berekenen. Met de gemiddelde functie kom ik uit op 306632,7.

1 1221212
2 11221
3 11124
4 66565
5 766743
6 343463
7 2534
8 643366
9 36
10 63
Zou gewoon moeten werken met gemiddelde functie.

Edit: het antwoord klopt toch ook.
A dirty mind is a joy forever
  maandag 19 december 2016 @ 20:39:59 #190
100648 kevin33
Trotse vader!
pi_167454243
quote:
1s.gif Op maandag 19 december 2016 20:29 schreef Blue_note het volgende:

[..]

Zou gewoon moeten werken met gemiddelde functie.

Edit: het antwoord klopt toch ook.
quote:
0s.gif Op maandag 19 december 2016 20:28 schreef ralfie het volgende:

[..]

306k is het juiste antwoord. Je wilt dus juist geen gemiddelde?
Ik wil aan de hand van de rechterkolom uitrekenen welk cijfer er gemiddeld (1 tot 10 ) gegeven wordt. Dat 306K het gemiddelde is uit de rechter reeks begreep ik. Voorbeeldje, ik heb een vragenlijst, en daar heb de data van het cijfer 8 werd 643366 gegeven, het cijfer 1 werd 1221212 aan de hand daarvan wil ik het gemiddelde cijfer berekenen.

[ Bericht 20% gewijzigd door kevin33 op 19-12-2016 20:45:25 ]
Ik sta op de grens. Van vroeger en later.
Voor mij een ruimte. Die ik nog niet ken.
Achter mij alles. Wat ik achter moet laten
Ik sta hier met niets meer. Dan alleen wie ik ben
  maandag 19 december 2016 @ 21:01:57 #191
220052 Blue_note
The world's greatest!
pi_167455272
quote:
0s.gif Op maandag 19 december 2016 20:39 schreef kevin33 het volgende:

[..]


[..]

Ik wil aan de hand van de rechterkolom uitrekenen welk cijfer er gemiddeld (1 tot 10 ) gegeven wordt. Dat 306K het gemiddelde is uit de rechter reeks begreep ik. Voorbeeldje, ik heb een vragenlijst, en daar heb de data van het cijfer 8 werd 643366 gegeven, het cijfer 1 werd 1221212 aan de hand daarvan wil ik het gemiddelde cijfer berekenen.
Totaal aantal optellen (respondenten) en die uitkomst delen per rij?

Of =SUMPRODUCT/SUM
A dirty mind is a joy forever
  dinsdag 20 december 2016 @ 08:35:51 #192
220052 Blue_note
The world's greatest!
pi_167466429
quote:
1s.gif Op maandag 19 december 2016 19:21 schreef Blue_note het volgende:
Thanks heren! Match ipv Vergelijken was natuurlijk ook echt dom van me :').

Morgen proberen of het werkt!
Het werkt! Top, thanks! :Y ^O^
A dirty mind is a joy forever
pi_167468282
Ik wil met mijn data gebruiken voor een chow-test om de invloed van een evenement in kaart te brengen. Ik vraag me alleen af hoe ik dat kan visualiseren in een excel grafiek. Ik wil dus iets krijgen wat op het onderstaande plaatje lijkt. Ik wil dus binnen 1 data-reeks twee trendlijnen laten tekenen over een verschillend interval (en idealiter ook nog een derde over het hele interval).

Is zo iets mogelijk binnen excel?

440px-Chow_test_structural_break.png
  dinsdag 20 december 2016 @ 14:24:16 #194
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_167473192
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 december 2016 10:49 schreef Mynheer007 het volgende:
Is zo iets mogelijk binnen excel?
[ afbeelding ]
• 1 × je hele datareeks scatteren, (trendlijn toevoegen)
• een kopie van je elk van je intervallen toevoegen als nieuwe reeksen, (trendlijn toevoegen)
• in je select data je originele reeks omhoog of omlaag schuiven zodat die bovenop je twee deel bereiken wordt geprojecteerd.
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
pi_167501694
Bedankt The_Vice. Het is me gelukt.
pi_167635524
Waarschijnlijk een hele makkelijke, maar ik wil uitrekenen hoeveel iemand te besteden heeft tot een bepaalde datum per dag.

Dus stel iemand krijgt de 25e zijn loon, hij heeft nu nog 1000 euro vrij te besteden dat zou dan. 1000/27 dagen zijn. Dit zou ik graag willen dat Excel dit automatisch doet. Ik heb al gezocht dat dat iets met de TODAY functie moet zijn maar ik kom er niet helemaal uit.

Ik heb Excel 2011 for mac, Engels.
pi_167642209
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 december 2016 11:19 schreef Remzz het volgende:
Waarschijnlijk een hele makkelijke, maar ik wil uitrekenen hoeveel iemand te besteden heeft tot een bepaalde datum per dag.

Dus stel iemand krijgt de 25e zijn loon, hij heeft nu nog 1000 euro vrij te besteden dat zou dan. 1000/27 dagen zijn. Dit zou ik graag willen dat Excel dit automatisch doet. Ik heb al gezocht dat dat iets met de TODAY functie moet zijn maar ik kom er niet helemaal uit.

Ik heb Excel 2011 for mac, Engels.
=1000/(DATE(YEAR(A1);MONTH(A1)+1;DAY(A1))-TODAY())
waarin 25-12-2016 in A1 staat

De date formule berekent de volgende maand de 25ste en trekt er vandaag vanaf waardoor de resterende 29 dagen krijgt tot het nieuwe loon.
snIRC het gratis chatbotje voor onder andere triviant
  Redactie Frontpage dinsdag 27 december 2016 @ 15:30:58 #198
346939 crew  Janneke141
Green, green grass of home
pi_167642557
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 december 2016 15:22 schreef snabbi het volgende:

[..]

=1000/(DATE(YEAR(A1);MONTH(A1)+1;DAY(A1))-TODAY())
waarin 25-12-2016 in A1 staat

De date formule berekent de volgende maand de 25ste en trekt er vandaag vanaf waardoor de resterende 29 dagen krijgt tot het nieuwe loon.
Geeft dit ding geen fout omdat maand 13 niet bestaat?
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_167642800
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 december 2016 15:30 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Geeft dit ding geen fout omdat maand 13 niet bestaat?
Niet in mijn probeersel. Hij is slim genoeg om het jaar door te tellen bij de 13e maand.
Wat op zich logisch is natuurlijk, want alles gaat toch via een serieel getal.
snIRC het gratis chatbotje voor onder andere triviant
pi_167643240
Top dankjewel, dit is precies wat ik bedoel ^O^
pi_167755495
Is er iemand die weet hoe je Excel (macro's) kunt omzetten zodat de macro's ook werken in LibreOffice 5?
Hallon, lekker burgers flippen voor de kost. groetjes einzeinz
  zaterdag 31 december 2016 @ 13:33:02 #202
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_167781961
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2016 19:54 schreef einzeinz het volgende:
Is er iemand die weet hoe je Excel (macro's) kunt omzetten zodat de macro's ook werken in LibreOffice 5?
Herschrijven? Lijkt niet zomaar te converteren zijn, maar er wordt wel verwezen naar deze site om code te converteren.

Je zal zoiezo het resultaat opnieuw moeten testen.

[ Bericht 0% gewijzigd door The_vice op 31-12-2016 17:17:28 ]
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
pi_167906816
Het lukt niet, zal dus sowieso in de toekomst ook gewoon Office moeten hebben.
Hallon, lekker burgers flippen voor de kost. groetjes einzeinz
  Moderator maandag 9 januari 2017 @ 22:02:43 #204
56843 crew  onlogisch
Feyenoord 2016/2017
pi_168016495
Hoi. Ik weet net hoe ik excel op moet starten. Dat is ongeveer mijn kennis :')

Ik probeer wat voor elkaar te krijgen met excel. Ik heb 2 rijen met gegevens. Die wil ik aan elkaar laten matchen zodat ze naast elkaar komen te staan.

In kolom A staan veel meer gegevens dan in kolom L.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wat ik wil, is dat excel een vergelijking maakt tussen die 2 kolommen. Dat krijg ik wel voor elkaar middels een duplicaten check. Maar vervolgens loop ik vast. Ik wil dat Excel de matches naast elkaar zet, maar omdat kolom A veel meer data heeft dan kolom L, wil ik dat kolom L lege vakken maakt op de regels die kolom A wel heeft.

Want nu heb ik de duplicaten wel, maar staan ze nog niet op dezelfde hoogte.

Iemand die me kan helpen? :@

Thanks :)
Recordhouder aantal posts op één dag.
4045
onlogisch
  maandag 9 januari 2017 @ 22:07:14 #205
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_168016715
quote:
7s.gif Op maandag 9 januari 2017 22:02 schreef onlogisch het volgende:
Hoi. Ik weet net hoe ik excel op moet starten. Dat is ongeveer mijn kennis :')

Ik probeer wat voor elkaar te krijgen met excel. Ik heb 2 rijen met gegevens. Die wil ik aan elkaar laten matchen zodat ze naast elkaar komen te staan.

In kolom A staan veel meer gegevens dan in kolom L.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wat ik wil, is dat excel een vergelijking maakt tussen die 2 kolommen. Dat krijg ik wel voor elkaar middels een duplicaten check. Maar vervolgens loop ik vast. Ik wil dat Excel de matches naast elkaar zet, maar omdat kolom A veel meer data heeft dan kolom L, wil ik dat kolom L lege vakken maakt op de regels die kolom A wel heeft.

Want nu heb ik de duplicaten wel, maar staan ze nog niet op dezelfde hoogte.

Iemand die me kan helpen? :@

Thanks :)
in kolom B,
=VLOOKUP(A1;L:L;1;FALSE)
Je krijgt dan wel een error in de cellen die niks teruggeven. Maar ik neem aan dat je die er toch uit wilt filteren later?

Gezien je ervaring met Excel, een grafisch voorbeeld:

en, komma's of punt komma's in je formule, afhankelijk van de landinstellingen van je computer. En Verticaal.Zoeken in de Nederlandse versie van Excel, ipv Vlookup.

[ Bericht 13% gewijzigd door The_vice op 09-01-2017 22:19:24 ]
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
  Moderator maandag 9 januari 2017 @ 22:18:23 #206
56843 crew  onlogisch
Feyenoord 2016/2017
pi_168017228
quote:
0s.gif Op maandag 9 januari 2017 22:07 schreef The_vice het volgende:

[..]

in kolom B,
=VLOOKUP(A1;L:L;1;FALSE)
Je krijgt dan wel een error in de cellen die niks teruggeven. Maar ik neem aan dat je die er toch uit wilt filteren later?
Ik plak dat in kolom C, B is al in gebruik voor iets anders. Ik wil ze er later inderdaad uitfilteren.

Wanneer ik je code kopieer, en A1 vervang voor A2 en bij L ook (daar begint het circus pas) krijg ik "#REF!"

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Recordhouder aantal posts op één dag.
4045
onlogisch
  maandag 9 januari 2017 @ 22:27:25 #207
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_168017612
quote:
5s.gif Op maandag 9 januari 2017 22:18 schreef onlogisch het volgende:

[..]

Ik plak dat in kolom C, B is al in gebruik voor iets anders. Ik wil ze er later inderdaad uitfilteren.

Wanneer ik je code kopieer, en A1 vervang voor A2 en bij L ook (daar begint het circus pas) krijg ik "#REF!"

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
2 vervangen door 1. Je zoekt namelijk in een "Array" van 1 kolom breed, en wil dat ook de waarde uit de eerste kolom (1) terugkomt.

Als je op fx drukt zie je de verschillende onderdelen uit de formule in apparte velden terug.
Als je daar rechts van "=" waardes terugziet moet het goed gaan, in voorbeeld zie je dat uitkomst uiteindelijk "refridgerator" is.
605x362xarg4.png.pagespeed.gp+jp+jw+pj+js+rj+rp+rw+ri+cp+md.ic.n5lcMDAwWY.png
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
  Moderator woensdag 11 januari 2017 @ 09:48:32 #208
56843 crew  onlogisch
Feyenoord 2016/2017
pi_168047512
Hoi. Nog een vraag.

Hoe zouden jullie een tabelletje maken als je dingen wilt vergelijken?

Ik heb 4 waarden :

Leverancier
Aantal
Prijs
Artikelnummer

Niet iedere leverancier biedt alle artikelen aan. Dus om een goede vergelijking te maken moet ik eerst kijken welke artikelnummers ze allemaal aanbieden, en welke enkel leverancier A aanbiedt enzovoorts.

Vervolgens wil ik dat in een tabelletje krijgen waarbij overzichtelijk te zien is welke prijs onder welk artikelnummer het goedkoopste is, en welke het duurste is.

Kan iemand mij een klein beetje op weg helpen? Moet ik hier verticaal/horizontaal gaan zoeken? Moet ik gaan vergelijken? Moet ik een draaitabel maken?
Recordhouder aantal posts op één dag.
4045
onlogisch
pi_168070660
Ik heb een lijst met zo'n 20000 geboorte datums, hiervan wil ik alle leeftijden hebben.

Nu is dat voor 1 veld niet zo moeilijk (=(YEAR(NOW())-YEAR(A2)) ) maar om nou 20k keer A2 door A3 etc etc te gaan vervangen heb ik geen zin in. Heeft iemand enig idee hoe ik dit makkelijk kan doen?
pi_168070977
Je kan die formule naar beneden doortrekken of op het zwarte vierkantje rechtsonder in de cel waar de formule staat, te dubbelklikken (moet je de cel even selecteren waar de formule in staat).
Aldus.
pi_168071140
Top! bedankt!

Is dr ook een mogelijkheid om een fout genoteerde datum automagisch aan te passen? van 01012015 naar 01-01-2015, of moet dat wel handmatig(ook een paar duizend records)
pi_168071512
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2017 10:27 schreef Bouke-p het volgende:
Top! bedankt!

Is dr ook een mogelijkheid om een fout genoteerde datum automagisch aan te passen? van 01012015 naar 01-01-2015, of moet dat wel handmatig(ook een paar duizend records)
Als al die datums dezelfde foute notatie hebben is het met een macro nog wel aan te passen maar als de foute notaties ook nog eens verschillen wordt het wat moeilijker.
pi_168071556
Nee die zijn allemaal hetzelfde, allemaal 01012015 ipv een bruikbare datum. Maar om er nou 8K handmatig aan te gaan passen....
pi_168071643
Allemaal 01012015 dan is het makkelijk aan te passen. :P
pi_168071663
haha nee grapjas, allemaal verschillende data maar op die manier genoteerd ;)
pi_168071692
Ik vermoed dat je macro bij nummer 4 iets moet verbouwen en het dan snel voor elkaar kan krijgen.

http://stackoverflow.com/(...)convert-text-to-date
pi_168088272
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2017 10:51 schreef Bouke-p het volgende:
Nee die zijn allemaal hetzelfde, allemaal 01012015 ipv een bruikbare datum. Maar om er nou 8K handmatig aan te gaan passen....
Het lastige is dat ik niet helemaal kan zien wat er in je Excel staat. Datums in Excel zijn namelijk eigenlijk gewoon getallen. Daarom kan je nu 3 situaties hebben:
1) 01-02-2015 dat als platte tekst zo is ingevoerd
2) 01-02-2015 dat Excel als datum herkent (de waarde van de cel is dan eigenlijk 42036)
3) 01022015

Dit is een manier waarop je het kunt aanpassen zonder Macro's.
1) Selecteer je hele kolom met datums.
2) Kies voor het zetten van de Long Date. Hierdoor krijgen door Excel herkende datums allemaal Monday Tuesday etc.
3) Sorteer op alfabet - hierdoor heb je de slechte notaties gescheiden van de goede notaties
4) Voer voor de verkeerde datums de volgende formule in, in een aparte kolom (waarbij a2 de datum is die je wil omzetten):
=Iferror(date(right(a2,4),mid(a2,3,2),left(a2,2)),a2)
5) kopieer en vervang je huidige waarden in a2 en verder met de waarden uit de formule.

Dit werkt omdat we voor een 01022015 datum precies de datum opbouw doen vanuit jaar, maand, dag. Mocht je datum toch een tekst zijn met 01-02-2015 dan zou de formule van mij een error opleveren. Dan houden we de waarde zoals die was.

Let goed op dat je de formule niet toepast op de datums die Excel ook zelf herkent als datum, want dan komt er onzin uit.
snIRC het gratis chatbotje voor onder andere triviant
pi_168153142
Ik werk best vaak met Excel, maar ik kan een ogenschijnlijk simpele optie niet vinden.

Ik heb 5 onderzoeken gedaan waarbij mensen op basis van een cijfer van 1 tot 5 een antwoord konden geven. Nu variëren bij het onderzoek waardes uit van 1.0 tot 3.0, maar ook 1.0 tot 4.0 etc. Nu maak ik per onderzoek een grafiek en hanteert Excel steeds een andere Y-as indeling. Terwijl ik eigenlijk wil dat de Y-as bij iedere grafiek loopt van 1 tot 5. Nu heb ik 5 grafieken waarbij de ene Y-as loopt van 1 tot 4, de andere van 1 tot 3 en de andere van 1 tot 5.
  zondag 15 januari 2017 @ 11:47:15 #219
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_168155075
quote:
0s.gif Op zondag 15 januari 2017 10:24 schreef Schnitzels het volgende:
..
Nu maak ik per onderzoek een grafiek en hanteert Excel steeds een andere Y-as indeling. Terwijl ik eigenlijk wil dat de Y-as bij iedere grafiek loopt van 1 tot 5. Nu heb ik 5 grafieken waarbij de ene Y-as loopt van 1 tot 4, de andere van 1 tot 3 en de andere van 1 tot 5.
In grafiek as opties de schaal hard op y max min hard (handmatig) op 0 en 5 zetten, dan zet je hem vast op je eigen waardes (reset knop maakt ze weer automatisch)
uitgebreide uitleg hier, of hier (onderaan voor excel 2013)

als het teveel grafieken worden om handmatig te beheren kan je het ook middels VBA oplossen
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
pi_168371549
Vraagje, ik heb een excelblad en wil hieruit de cellen met een 0 erin filteren.

Dit lukt nu goed, alleen verdwijnt ook een deel van de tekst, dit zijn kolomkoppen dus het excelblad wordt hierna onleesbaar.

Is er een mogelijkheid dat ik het filter aanzet zonder dat de tekst verdwijnt?

alvast bedankt voor het meedenken.
Single ply roofing, pay less, worthless.
pi_168371732
quote:
0s.gif Op zondag 15 januari 2017 11:47 schreef The_vice het volgende:

[..]

In grafiek as opties de schaal hard op y max min hard (handmatig) op 0 en 5 zetten, dan zet je hem vast op je eigen waardes (reset knop maakt ze weer automatisch)
uitgebreide uitleg hier, of hier (onderaan voor excel 2013)

als het teveel grafieken worden om handmatig te beheren kan je het ook middels VBA oplossen
Thanks!

Mijn vriendin wil een Excel cursus gaan doen zodat ze hier beter in wordt. Zijn er erkende partijen die dit aanbieden? Want je kunt via internet tig cursussen vinden, maar ik wil wel een goed aangeschreven cursus vinden.
  maandag 23 januari 2017 @ 17:39:40 #222
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_168376914
Dag allemaal,

Excel 2016, Engelse versie.

Ik wil een stacked column grafiek maken. Maar dan wel met de voorwaarde dat hij niet alle waarden bovenop elkaar gooit maar de grootste waarde naar verhouding 'vult' met de lagere waarden.
Hier een screenshot van wat ie nu doet (links) en hoe ik het eigenlijk zou willen zien (rechts)
2j2iwxj.png

Ik ben best bedreven in Excel maar dit zit me al de hele middag dwars :@ :')
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  Redactie Frontpage maandag 23 januari 2017 @ 17:58:00 #223
346939 crew  Janneke141
Green, green grass of home
pi_168377270
quote:
17s.gif Op maandag 23 januari 2017 17:39 schreef Puckzzz het volgende:
Dag allemaal,

Excel 2016, Engelse versie.

Ik wil een stacked column grafiek maken. Maar dan wel met de voorwaarde dat hij niet alle waarden bovenop elkaar gooit maar de grootste waarde naar verhouding 'vult' met de lagere waarden.
Hier een screenshot van wat ie nu doet (links) en hoe ik het eigenlijk zou willen zien (rechts)
[ afbeelding ]

Ik ben best bedreven in Excel maar dit zit me al de hele middag dwars :@ :')
Hulpkolom/hulprij die de verschillen uitrekent en die reeks als basis voor de grafiek gebruiken?
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
  maandag 23 januari 2017 @ 19:26:36 #224
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_168379600
quote:
0s.gif Op maandag 23 januari 2017 14:15 schreef Schnitzels het volgende:

[..]

Thanks!

Mijn vriendin wil een Excel cursus gaan doen zodat ze hier beter in wordt. Zijn er erkende partijen die dit aanbieden? Want je kunt via internet tig cursussen vinden, maar ik wil wel een goed aangeschreven cursus vinden.
Je zou een paar trials by Lynda.com of pluralsight.com kunnen proberen, is over het algemeen meer gestructureerd en naar onderwerp ingericht dan wat je via youtube kan volgen. Prijs per maand is ook niet al te gek hoog in vergelijking met een boek.

Maar, een boek is vaak wel een handig naslagwerk om weer terug te zoeken of in je eigen tempo te volgen.

Ik ben zelf niet echt bekend met cursussen Excel in levende lijve, maar over het algemeen vind ik ze vaak te simplistisch, dus moet je echt goed kijken naar welke onderwerpen ze kijken en hoe diep ze er op ingaan. En natuurlijk of ze dan echt waar voor hun geld bieden.

Ik heb het me allemaal zelf aangeleerd door te doen, af te kijken van collega's en op internet voorbeelden zoeken die op dat moment bij mijn vraag passen.

Maar als ik het nu opnieuw zou doen (en dat doe ik zo voor andere software)

• Zoek een goed boek Excel, VBA etc. (kijk wat de reviews er van vinden)
(bestellen via Amazon.co.uk is vaak sneller en goedkoper dan via NL of USA)
• Zoek een goede online cursus.
• Bedenk van te voren wat je wilt leren, maar laat je ook meevoeren met de onderwerpen die de cursus doorloopt, daar krijg je ook weer nieuwe inzichten van. En leer je meteen wat de best practices zijn.
(pivot charts&tables lossen bijv. heel veel dingen simpel op die ik mensen vaak krampachtig op andere manieren zie oplossen. Vergt een iets andere structuur van je brondata opzetten, maar maakt het e.e.a een stuk makkelijker)

En een kwestie van doen, en nieuwe dingen uitproberen.
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
pi_168390102
quote:
0s.gif Op maandag 23 januari 2017 14:15 schreef Schnitzels het volgende:

[..]

Thanks!

Mijn vriendin wil een Excel cursus gaan doen zodat ze hier beter in wordt. Zijn er erkende partijen die dit aanbieden? Want je kunt via internet tig cursussen vinden, maar ik wil wel een goed aangeschreven cursus vinden.
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2016 21:38 schreef sylvesterrr het volgende:
Excel is zó uitgebreid en multifunctioneel dat je wel iets specifieker moet zijn in je leerdoelen. :) Ik denk dat velen het gewoon hebben geleerd door veel te spelen/prutsen. :P Oh, spijker iig je Google-skills bij. :D
  dinsdag 24 januari 2017 @ 12:42:06 #226
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_168393490
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 januari 2017 08:34 schreef sylvesterrr het volgende:
[..]
[..]
Spelen en Prutsen is het basisrecept voor miljoenen verliezen:

http://www.eusprig.org/horror-stories.htm
http://www.eusprig.org/stories.htm

Kan me dus wel de vraag voorstellen dat iemand een gestructureerde cursus wil.
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
  dinsdag 24 januari 2017 @ 13:12:37 #227
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_168393974
quote:
0s.gif Op maandag 23 januari 2017 17:58 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Hulpkolom/hulprij die de verschillen uitrekent en die reeks als basis voor de grafiek gebruiken?
Hmzzz, een heel andere insteek. Ik ga daar eens mee spelen. Bedankt.
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_168424261
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 januari 2017 12:42 schreef The_vice het volgende:

[..]

Spelen en Prutsen is het basisrecept voor miljoenen verliezen:

http://www.eusprig.org/horror-stories.htm
http://www.eusprig.org/stories.htm

Kan me dus wel de vraag voorstellen dat iemand een gestructureerde cursus wil.
Prima, wees echter wel specifieker in de leerdoelen dan "beter met Excel kunnen omgaan" ... :)
pi_168444731
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 januari 2017 12:42 schreef The_vice het volgende:

Kan me dus wel de vraag voorstellen dat iemand een gestructureerde cursus wil.
Ook al heeft iemand een gestructureerde cursus gehad dan nog kan het misgaan als je daarna niet gestructureerd met het programma gaat werken. ;)
pi_168461081
quote:
0s.gif Op donderdag 26 januari 2017 16:42 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Ook al heeft iemand een gestructureerde cursus gehad dan nog kan het misgaan als je daarna niet gestructureerd met het programma gaat werken. ;)
Yep. Hands-on ervaring is belangrijk. :Y
pi_168536359
Hoe kan ik hier, bijvoorbeeld in kolom I, de tijd weergeven die de betreffende atleet nodig heeft gehad om van 2.6km naar de finish te komen? 'Result - 2.6km' dus eigenlijk, maar H1-F1 etc werkt niet. Volgens mij is het wat lastig dat het niet in uren:minuten:seconden, maar in minuten:seconden:tiendenvanseconden is..

8902cf9f96.png
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
  Redactie Frontpage maandag 30 januari 2017 @ 08:20:48 #232
346939 crew  Janneke141
Green, green grass of home
pi_168536419
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2017 08:12 schreef heywoodu het volgende:
Hoe kan ik hier, bijvoorbeeld in kolom I, de tijd weergeven die de betreffende atleet nodig heeft gehad om van 2.6km naar de finish te komen? 'Result - 2.6km' dus eigenlijk, maar H1-F1 etc werkt niet. Volgens mij is het wat lastig dat het niet in uren:minuten:seconden, maar in minuten:seconden:tiendenvanseconden is..

[ afbeelding ]
=LINKS(H2;2)*60+DEEL(H2;4;2)+RECHTS(H2;1)/10-(LINKS(F2;2)*60+DEEL(F2;4;2)+RECHTS(F2;1)/10)

Levert als het goed is het tijdsverschil in seconden met één cijfer achter de komma.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_168536449
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2017 08:20 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

=LINKS(H2;2)*60+DEEL(H2;4;2)+RECHTS(H2;1)/10-(LINKS(F2;2)*60+DEEL(F2;4;2)+RECHTS(F2;1)/10)

Levert als het goed is het tijdsverschil in seconden met één cijfer achter de komma.
Beetje domme vraag wellicht, maar letterlijk deze formule? Want dan geeft 'ie niks anders dan de formule :@

f1c4b7d592.png

Mijn Excel is wel Nederlands trouwens, dus daar ligt het niet aan.
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
  Redactie Frontpage maandag 30 januari 2017 @ 08:25:02 #234
346939 crew  Janneke141
Green, green grass of home
pi_168536452
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2017 08:24 schreef heywoodu het volgende:

[..]

Beetje domme vraag wellicht, maar letterlijk deze formule? Want dan geeft 'ie niks anders dan de formule :@

[ afbeelding ]
Oh, Engelse versie?
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_168536453
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2017 08:25 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Oh, Engelse versie?
Ninja-edit :P

Nederlands dus.
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
pi_168536461
Oh als ik de hele formule tussen haakjes zet doet 'ie het volgens mij :o

Mijn dank is groot _O_
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
  Redactie Frontpage maandag 30 januari 2017 @ 08:27:07 #237
346939 crew  Janneke141
Green, green grass of home
pi_168536470
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2017 08:26 schreef heywoodu het volgende:
Oh als ik de hele formule tussen haakjes zet doet 'ie het volgens mij :o

Mijn dank is groot _O_
^O^
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_168537113
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2017 08:27 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

^O^
Als ik hetzelfde wil voor 1.8km - 2.6km zou het toch een kwestie moeten zijn van jouw formule kopiëren, alles met F2 veranderen in E2 en alles met H2 veranderen in F2? Nou ja, volgens Excel niet, maar dat leek me juist logisch :P
Noriaki Kasai _O_
Laura Dahlmeier O+
Bruna Moura _O_ O+
  Redactie Frontpage maandag 30 januari 2017 @ 15:33:50 #239
346939 crew  Janneke141
Green, green grass of home
pi_168544131
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2017 09:33 schreef heywoodu het volgende:

[..]

Als ik hetzelfde wil voor 1.8km - 2.6km zou het toch een kwestie moeten zijn van jouw formule kopiëren, alles met F2 veranderen in E2 en alles met H2 veranderen in F2? Nou ja, volgens Excel niet, maar dat leek me juist logisch :P
=LINKS(F2;2)*60+DEEL(F2;4;2)+RECHTS(F2;1)/10-(LINKS(E2;1)*60+DEEL(E2;4;2)+RECHTS(E2;1)/10)

Heeft te maken met de lengte van de stukjes van de tijdnotatie. Als je een kolom hebt waarvan de tussentijden zowel boven als onder de 10 minuten liggen, dan gaat het sowieso mis.

Bottomline: tijdrekenen is gewoon k. Altijd, en overal.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_168551135
Hallo allemaal,

Ik heb een Excel document gebouwd dat 277kb groot is. Op mijn eigen laptop werkt het bestand perfect: soepel en foutloos. Op de desktops van het bedrijf waarvoor ik dit document heb gebouwd kunnen de formules niet worden herberekend. Als de verbindingen worden ingeschakeld en Excel begint met berekenen komt er te staan dat de 4 processors gaan draaien, maar komt hij niet verder dan 0%. Het Excel bestand gaat op: Reageert niet. Kan dit zijn omdat de bedrijfsbeveiliging de verbindingen niet toestaat of zijn de computers gewoon niet krachtig genoeg. Er zit niet eens een draaitabel in en ook geen macro's. Een paar dropdown menu's, checkboxes en een koppeling met internet (haalt minimale informatie op: 2 percentages + datums, bijv. april-mei 5%). De spec's van mijn laptop zijn niet exceptioneel:

Lenovo IdeaPad Z580
Win 7 (x64)
8GB RAM

Intel Core i5-3210M CPU @ 2.50 GHz (4CPUs)
NVIDIA GeForce GT 635M (Drivers 347.52)

Ik wil dus graag weten: moet ik het bestand vereenvoudigen of zou het bestand gewoon moeten draaien? Zijn er factoren, zoals bedrijfsbeveiliging, die de berekening kunnen verstoren? Alvast bedankt.
  maandag 30 januari 2017 @ 20:26:26 #241
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_168551506
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2017 20:15 schreef RT.K het volgende:
Ik wil dus graag weten: moet ik het bestand vereenvoudigen of zou het bestand gewoon moeten draaien? Zijn er factoren, zoals bedrijfsbeveiliging, die de berekening kunnen verstoren? Alvast bedankt.
• Trust Center instelling van thuis en werk vergelijken.
• URL testen in browser
• Al naar een nieuw bestand gekopieerd? Wil soms wel eens helpen.
• Zoiezo laatste bestands versie gebruiken (xlsx/xlsm)

[ Bericht 6% gewijzigd door The_vice op 30-01-2017 20:33:24 ]
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
pi_168551701
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2017 20:15 schreef RT.K het volgende:
Hallo allemaal,

. Als de verbindingen worden ingeschakeld en Excel begint met berekenen komt er te staan dat de 4 processors gaan draaien, maar komt hij niet verder dan 0%.
Wat bedoel je met verbindingen? Als het een externe data bron is zou het kunnen dat dit binnen de bedrijfsomgeving geblokkeerd is.
pi_168551870
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2017 20:26 schreef The_vice het volgende:

[..]

• Wat voor verbindingen? en weet je zekere dat die niet naar je eigen machine zoeken?
Het is een webquery naar de brandstoftoeslag van Fedex (op fedex.com) (verbinding).
Er zijn verder geen koppelingen naar andere bestanden.

• F9, handmatige herberekenen, kan soms onder opties "uitgeschakeld" zijn.
Hij gaat wel berekenen, dus hij berekend automatisch. Voor de werking en het nut van het bestand, zou hij dat gewoon aan moeten kunnen. (of begrijp ik je vraag nu verkeerd, dan laat ik mij graag corrigeren)

• Al naar een nieuw bestand gekopieerd? Wil soms wel eens helpen.
Ik heb meerdere bestanden getest.

• Zoiezo laatste bestands versie gebruiken (xlsx/xlsm)
Het is een xlsm bestand, is dat niet vreemd trouwens, als ik geen macro's heb?

pi_168551917
quote:
1s.gif Op maandag 30 januari 2017 20:31 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Wat bedoel je met verbindingen? Als het een externe data bron is zou het kunnen dat dit binnen de bedrijfsomgeving geblokkeerd is.
Het is inderdaad een externe bron, een internetpagina. Kan dat het herberekenen zodanig frustreren? Of zou ik dan een foutmelding moeten krijgen?
  maandag 30 januari 2017 @ 20:37:40 #245
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_168551948
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2017 20:36 schreef RT.K het volgende:
[..]
xlsx kan idd als je geen macros hebt, maar meer dat je niet meer als xls gebruikt.

heb je een linkje van je referentie?
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
  maandag 30 januari 2017 @ 20:39:45 #246
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_168552020
-

[ Bericht 100% gewijzigd door The_vice op 30-01-2017 20:39:57 ]
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
pi_168552130
Terugkomend op de grootte van het bestand. Ik heb ook wel eens bestanden gebouwd van een paar MB met draaitabellen en oneindige doorverwijzingen tussen tabbladen etc. (jullie kennen het wel.) Dit is echter een relatief eenvoudig bestand naar mijn idee. Ik had hem graag willen posten, maar dat kan niet vanwege bedrijfsgevoelige informatie. 277kb is toch niet opvallend of wel?
  Redactie Frontpage maandag 30 januari 2017 @ 20:43:48 #248
346939 crew  Janneke141
Green, green grass of home
pi_168552194
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2017 20:37 schreef RT.K het volgende:

[..]

Het is inderdaad een externe bron, een internetpagina. Kan dat het herberekenen zodanig frustreren? Of zou ik dan een foutmelding moeten krijgen?
Kun je, om uit te zoeken waar het nou in zit, niet tijdelijk even de externe link eruit gooien? Als dat toch maar één getal oplevert, kun je het rekenwerk ook wel even met een verzonnen getal doen toch?
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_168552234
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2017 20:37 schreef The_vice het volgende:

[..]

xlsx kan idd als je geen macros hebt, maar meer dat je niet meer als xls gebruikt.

heb je een linkje van je referentie?
http://www.emeafuelsurcharge.com/fuel_surcharges/regular/nl
pi_168552302
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2017 20:43 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Kun je, om uit te zoeken waar het nou in zit, niet tijdelijk even de externe link eruit gooien? Als dat toch maar één getal oplevert, kun je het rekenwerk ook wel even met een verzonnen getal doen toch?
Deze optie had ik zelf ook bedacht en ga ik ook zeker uitvoeren. Maar mocht dat niet het probleem zijn, dan zou ik graag goed beslagen ten ijs komen en meerdere oplossingen kunnen toepassen. Ofwel, niet op één paard wedden.
  Redactie Frontpage maandag 30 januari 2017 @ 20:47:22 #251
346939 crew  Janneke141
Green, green grass of home
pi_168552330
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2017 20:46 schreef RT.K het volgende:

[..]

Deze optie had ik zelf ook bedacht en ga ik ook zeker uitvoeren. Maar mocht dat niet het probleem zijn, dan zou ik graag goed beslagen ten ijs komen en meerdere oplossingen kunnen toepassen. Ofwel, niet op één paard wedden.
Een oplossing zoeken voor een probleem is meestal eerst bepalen waar het probleem nu zit. Voor ik dat weet, denk ik nooit na over oplossingen.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_168552451
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2017 20:47 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Een oplossing zoeken voor een probleem is meestal eerst bepalen waar het probleem nu zit. Voor ik dat weet, denk ik nooit na over oplossingen.
Als mogelijke problemen heb ik dus:
- Bestand is te zwaar voor de computers.
- Verbinding wordt niet geaccepteerd door de firewall/beveiliging van het bedrijf.
  maandag 30 januari 2017 @ 21:01:40 #253
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_168552903
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2017 20:42 schreef RT.K het volgende:
Terugkomend op de grootte van het bestand. Ik heb ook wel eens bestanden gebouwd van een paar MB met draaitabellen en oneindige doorverwijzingen tussen tabbladen etc. (jullie kennen het wel.) Dit is echter een relatief eenvoudig bestand naar mijn idee. Ik had hem graag willen posten, maar dat kan niet vanwege bedrijfsgevoelige informatie. 277kb is toch niet opvallend of wel?
Nee, lijkt me niet, daarnaast is het meer de verbinding die lijkt te hangen.
Je link werkt hier ook als webquery, in thuisomgeving. Hoewel niet al te snel, seconde of 5 à 6 om te verversen (refresh all). Ik heb webqueries die sneller meer informatie binnenplukken.

Zoals elders aangegeven probeer het een en ander te isoleren door het in stukken te breken, test eens in een nieuw bestand (op je werkmachine) je query naar

• jou link,
• standaard google
• een willekeurige als https://www.wpd.nl/ameland/tarieven/tarieven-2017/
(laatste vraagt in de wizard preview eerst om cookies en of je scripts wilt runnen, lijkt me een mooie test)
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
pi_168552929
Bestand lijkt me niet te zwaar te zijn.

Gewoon morgen even testen zonder die externe verbinding.
pi_168558322
Mijn excuses voor mijn late reactie, had andere verplichtingen. Bedankt voor het meedenken. Mijn verwachting is nu ook dat het aan de query ligt. Mocht dat niet zo zijn, dan trek ik de workstation's van het bedrijf in twijfel: of (a) ze zijn sterk verouderd of (b) bestanden van externe bronnen worden per definitie geblokkeerd. Ik heb een langere tijd bij dit bedrijf gelopen en de ervaring was toen al dat alle systemen en beveiligingen de productiviteit niet ten goede kwamen.

Als ik uitkomsten heb, zal ik deze delen.
  dinsdag 31 januari 2017 @ 00:34:06 #256
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_168558700
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 januari 2017 00:05 schreef RT.K het volgende:
Mijn excuses voor mijn late reactie, had andere verplichtingen. Bedankt voor het meedenken. Mijn verwachting is nu ook dat het aan de query ligt. Mocht dat niet zo zijn, dan trek ik de workstation's van het bedrijf in twijfel: of (a) ze zijn sterk verouderd of (b) bestanden van externe bronnen worden per definitie geblokkeerd. Ik heb een langere tijd bij dit bedrijf gelopen en de ervaring was toen al dat alle systemen en beveiligingen de productiviteit niet ten goede kwamen.

Als ik uitkomsten heb, zal ik deze delen.
Laat me raden, je werkt bij het bedrijf "De Overheid"? ;)
Benieuwd naar het resultaat.
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
pi_168588725
Hoi,

Enig idee of je een plusje in de cel kan tonen bij een stijger?

Bij een daler staat er een min voor het cijfer, maar bij een stijger staat er niet een plusje voor het cijfer in de cel.

Nu hebben we met voorwaardelijke opmaak een icoontje gepakt, maar dat is minder mooi.

Suggesties zijn welkom :)
pi_168590354
quote:
0s.gif Op woensdag 1 februari 2017 13:11 schreef Nadinarama het volgende:
Hoi,

Enig idee of je een plusje in de cel kan tonen bij een stijger?

Bij een daler staat er een min voor het cijfer, maar bij een stijger staat er niet een plusje voor het cijfer in de cel.

Nu hebben we met voorwaardelijke opmaak een icoontje gepakt, maar dat is minder mooi.

Suggesties zijn welkom :)
Format cells, custom format: +#,##0;-#,##0;#,##0
Je kan ook kleurtjes toevoegen: [Green]+#,##0;[Red]-#,##0;[Blue]#,##0
pi_168590959
quote:
0s.gif Op woensdag 1 februari 2017 14:13 schreef sylvesterrr het volgende:

[..]

Format cells, custom format: +#,##0;-#,##0;#,##0
Je kan ook kleurtjes toevoegen: [Green]+#,##0;[Red]-#,##0;[Blue]#,##0
Dank sylvesterrr, we hebben voor de eerste optie gekozen. :s)
  zondag 5 februari 2017 @ 11:32:26 #260
62215 qu63
..de tijd drinkt..
pi_168681233
quote:
0s.gif Op maandag 23 januari 2017 14:15 schreef Schnitzels het volgende:

[..]

Thanks!

Mijn vriendin wil een Excel cursus gaan doen zodat ze hier beter in wordt. Zijn er erkende partijen die dit aanbieden? Want je kunt via internet tig cursussen vinden, maar ik wil wel een goed aangeschreven cursus vinden.
Spuit 11 hiero, je kan ook willekeurig welke cursus doen en daarna je certificaat halen bij Microsoft. De opleiding maakt dus niets uit, dat certificaat van MS wel! https://www.microsoft.com(...)e-certification.aspx
It's Time To Shine
What would life be like without rhethorical questions?
pi_168695772
tvp
AIVD 2016: 1a, 1b, 2, 3a, 3b, 3c, 5a, 5b, 6, 7a, 7b, 8, 10, 12a, 12b, 12c, 13, 15a, 16, 17a, 17b, 18a, 18b, 19a, 19b, 19c, 20, 24a, 25b, 26
pi_168712153
Ik heb een hopelijk simpele vraag:
Ik heb een dataset die in kolom B en verder gevuld is met data. In kolom A heb ik om de zoveel rijen (geen vast aantal), een tekst staan. Nu wil ik graag dat die tekst in elke lege cel eronder komt te staan, tot de volgende tekst en dat dan die tekst in elke lege cel komt te staan enz. Is er een makkelijke manier om dat te doen? (Naast het steeds handmatig doortrekken van de cel.)
  Redactie Frontpage maandag 6 februari 2017 @ 15:35:24 #263
346939 crew  Janneke141
Green, green grass of home
pi_168712212
Hulpkolommetje maken, zeg kolom Q. Laten we zeggen dat de eerste cel in kolom A waar een tekst staat, A2 is.

Kopieer handmatig A2 naar Q2.

Zet in Q3
=ALS(A3<>"";A3;Q2)

En kopieer die door naar beneden.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_168712809
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2017 15:35 schreef Janneke141 het volgende:
Hulpkolommetje maken, zeg kolom Q. Laten we zeggen dat de eerste cel in kolom A waar een tekst staat, A2 is.

Kopieer handmatig A2 naar Q2.

Zet in Q3
=ALS(A3<>"";A3;Q2)

En kopieer die door naar beneden.
Perfect! Dankjewel! :)
pi_168734881
Ik probeer in Excel met de oplosser iets te maximaliseren, het werkte de hele tijd. Totdat ik op een gegeven moment elke keer de foutmelding krijg "Excel werkt niet meer", dit krijg ik als ik hem wil oplossen. Ik heb al vanalles geprobeerd maar steeds dezelfde melding. Iemand ervaring hiermee? Of enig idee in welke hoek ik het probleem moet zoeken?

Krijg soms ook het bericht: Automatiseringsfout. Er is een uitzondering opgetreden.

[ Bericht 11% gewijzigd door Jurian95 op 07-02-2017 15:26:36 ]
  dinsdag 7 februari 2017 @ 20:05:07 #266
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_168741284
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2017 15:18 schreef Jurian95 het volgende:
Ik probeer in Excel met de oplosser iets te maximaliseren, het werkte de hele tijd. Totdat ik op een gegeven moment elke keer de foutmelding krijg "Excel werkt niet meer", dit krijg ik als ik hem wil oplossen. Ik heb al vanalles geprobeerd maar steeds dezelfde melding. Iemand ervaring hiermee? Of enig idee in welke hoek ik het probleem moet zoeken?

Krijg soms ook het bericht: Automatiseringsfout. Er is een uitzondering opgetreden.
In ieder geval even proberen op een andere machine, dan kan je gerichter zoeken of het aan je bestand, ofwel aan je installatie ligt.
Het kan ook nog een brakke update zijn https://www.add-ins.com/support/automation_error.htm, dus ook je lijst met recente office updates eens nalopen.

Is de solver niet een Add-in?
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
pi_169148837
Excel. Hoe kan ik in een tabel een som plaatsen van verschillende waardes (rechts in afbeelding) op datum en categorie in een tabel (links van afbeelding)? Het excel-sheet is te downloaden via de volgende wetransfer-link: https://we.tl/7LC1Mi4MqW
RVvAY9v.png
pi_169149220
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2017 08:39 schreef GeleOctopus het volgende:
Excel. Hoe kan ik in een tabel een som plaatsen van verschillende waardes (rechts in afbeelding) op datum en categorie in een tabel (links van afbeelding)? Het excel-sheet is te downloaden via de volgende wetransfer-link: https://we.tl/7LC1Mi4MqW
[ afbeelding ]
=SUMIFS(P:P,Q:Q,$A4,N:N,B$2)

som nemen over kolom P
conditie 1 is dat de waarde in kolom Q gelijk is aan A4 (de dollar zodat je de formule makkelijk door kunt kopieren)
conditie 2 is dat de waarde in kolom N gelijk is aan B2 (ook weer kopieergemak)

Overigens vind ik dat je ook kunt kijken naar Pivot-tables. Selecteer je tabel van N tot Q en kijk onder INSERT naar Pivot tables. Plaats category uit tegen date en je value als value
Het nadeel van de pivot table is dat hij niet de split maakt tussen je expense en income en die moet je handmatig verslepen of toevoegen als extra kolom in je tabel. Het voordeel is dat wanneer je een waarde daar hebt, kan je op de waarde dubbelklikken en dan heb je direct alle regels die de betreffende optelling hebben gemaakt.
snIRC het gratis chatbotje voor onder andere triviant
pi_169149281
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2017 15:18 schreef Jurian95 het volgende:
Automatiseringsfout. Er is een uitzondering opgetreden
Idem als The_vice maar dan iets meer gericht vanuit de updates die het veroorzaken:
https://answers.microsoft(...)a8-8baf-1ebec934fe91

aangezien deze wel heel specifiek over 1 update gaat, mijn advies eerst dat an The_vice nalopen
snIRC het gratis chatbotje voor onder andere triviant
pi_169149301
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2017 09:41 schreef snabbi het volgende:

[..]

=SUMIFS(P:P,Q:Q,$A4,N:N,B$2)

som nemen over kolom P
conditie 1 is dat de waarde in kolom Q gelijk is aan A4 (de dollar zodat je de formule makkelijk door kunt kopieren)
conditie 2 is dat de waarde in kolom N gelijk is aan B2 (ook weer kopieergemak)

Overigens vind ik dat je ook kunt kijken naar Pivot-tables. Selecteer je tabel van N tot Q en kijk onder INSERT naar Pivot tables. Plaats category uit tegen date en je value als value
Het nadeel van de pivot table is dat hij niet de split maakt tussen je expense en income en die moet je handmatig verslepen of toevoegen als extra kolom in je tabel. Het voordeel is dat wanneer je een waarde daar hebt, kan je op de waarde dubbelklikken en dan heb je direct alle regels die de betreffende optelling hebben gemaakt.
Ik had niet gedacht dat het zo simpel zou zijn. Dank je!
  zondag 26 februari 2017 @ 11:43:51 #271
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_169150579
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2017 09:41 schreef snabbi het volgende:
...
Het nadeel van de pivot table is dat hij niet de split maakt tussen je expense en income en die moet je handmatig verslepen of toevoegen als extra kolom in je tabel. Het voordeel is dat wanneer je een waarde daar hebt, kan je op de waarde dubbelklikken en dan heb je direct alle regels die de betreffende optelling hebben gemaakt.
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2017 09:50 schreef GeleOctopus het volgende:
Ik had niet gedacht dat het zo simpel zou zijn. Dank je!
Als je het met een pivot table hebt opgelost volgens snabbi's suggestie, dan kan je de split er inkrijgen door nog een "hoofd categorie" kolom achter je categorie kolom te plaatsen, die op basis van de categorie terugzoekt welke hoofd categorie erbij hoort. Dan dit als veld in je pivot table boven je categorie veld neerzetten.

Dan kan je ook nog subtotalen erbij krijgen van je hoofd categorie: mulitlevel pivot tables

[ Bericht 100% gewijzigd door The_vice op 26-02-2017 11:50:12 ]
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
pi_169150795
Excel. Mijn formule werkt niet. Hoe kan ik van de date een som maken per maand (recht van afbeelding)? Het excel-sheet is te downloaden via de volgende wetransfer-link:
MFeG9IJ.png

[ Bericht 15% gewijzigd door FredvZ op 26-02-2017 12:34:34 (link verwijderd) ]
  Moderator zondag 26 februari 2017 @ 12:35:45 #273
20849 crew  FredvZ
Beroepschagrijn
pi_169151571
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2017 11:55 schreef GeleOctopus het volgende:
Excel. Mijn formule werkt niet. Hoe kan ik van de date een som maken per maand (recht van afbeelding)? Het excel-sheet is te downloaden via de volgende wetransfer-link:
[ afbeelding ]
Wil je stoppen met verspreiden van Excel sheets op FOK! die onder het copyright van een andere website vallen?
Daarnaast helpen we je graag met je eigen problemen, maar het is niet de bedoeling je huiswerk of de contents van andere websites hier te gaan posten.
So we just called him Fred
Op vrijdag 4 augustus 2017 23:12 schreef Anne het volgende:
Luister gewoon even naar FredvZ. Dan komt alles goed 8-).
  zondag 26 februari 2017 @ 13:01:40 #274
138510 Federer-fan
Heet eigenlijk Haainado
pi_169152139
Ik heb een vraagje waarvan ik vermoed dat het erg elementair is. Wat ik in Excel wil doen, is drie rijtjes met bedragen die in één kolom sta aan elkaar koppelen. Het eerste rijtje betreft het spaargeld dat ik heb (A). Het tweede rijtje betreft het spaargeld dat ik dit jaar verwacht (B). Het derde rijtje betreft de grote uitgaven die ik dit jaar moet doen (C). Ik heb drie subtotalen (A, B en C), waarvan ik één eindtotaal wil maken, namelijk: A + B -/- C. Daarbij wil ik alleen nog zorgen dat de formule die het eindtotaal berekent blijft kloppen als er in de rijtjes bij A, B en/of C iets verandert.

Kan iemand me helpen?
Op dinsdag 28 februari 2012 10:19 schreef TheGeneral het volgende:Eindelijk eens wat zinnige posts van Federer-fan O+ .
Op maandag 24 mei 2010 16:33 schreef tarantism het volgende:dit is het slechtste topic dat ik ooit heb gezien
pi_169152970
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2017 11:55 schreef GeleOctopus het volgende:
Excel. Mijn formule werkt niet. Hoe kan ik van de date een som maken per maand (recht van afbeelding)? Het excel-sheet is te downloaden via de volgende wetransfer-link:
[ afbeelding ]
Daar is de pivot table suggestie een prima oplossing voor
snIRC het gratis chatbotje voor onder andere triviant
pi_169153029
quote:
5s.gif Op zondag 26 februari 2017 13:01 schreef Federer-fan het volgende:
Ik heb een vraagje waarvan ik vermoed dat het erg elementair is. Wat ik in Excel wil doen, is drie rijtjes met bedragen die in één kolom sta aan elkaar koppelen. Het eerste rijtje betreft het spaargeld dat ik heb (A). Het tweede rijtje betreft het spaargeld dat ik dit jaar verwacht (B). Het derde rijtje betreft de grote uitgaven die ik dit jaar moet doen (C). Ik heb drie subtotalen (A, B en C), waarvan ik één eindtotaal wil maken, namelijk: A + B -/- C. Daarbij wil ik alleen nog zorgen dat de formule die het eindtotaal berekent blijft kloppen als er in de rijtjes bij A, B en/of C iets verandert.

Kan iemand me helpen?
Som(A:B;-C:C)
Som van alle getallen in kolom a en b. minus de som van alle getallen in c
snIRC het gratis chatbotje voor onder andere triviant
  zondag 26 februari 2017 @ 13:56:01 #277
138510 Federer-fan
Heet eigenlijk Haainado
pi_169153270
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2017 13:37 schreef snabbi het volgende:

[..]

Som(A:B;-C:C)
Som van alle getallen in kolom a en b. minus de som van alle getallen in c
Bedankt, maar hoe maak ik Excel duidelijk wat som A, B en C zijn? Moet ik die subtotalen markeren of iets dergelijks?
Op dinsdag 28 februari 2012 10:19 schreef TheGeneral het volgende:Eindelijk eens wat zinnige posts van Federer-fan O+ .
Op maandag 24 mei 2010 16:33 schreef tarantism het volgende:dit is het slechtste topic dat ik ooit heb gezien
pi_169153530
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2017 13:56 schreef Federer-fan het volgende:

[..]

Bedankt, maar hoe maak ik Excel duidelijk wat som A, B en C zijn? Moet ik die subtotalen markeren of iets dergelijks?
zet bijvoorbeeld in cel D1 de formule: =Som(A:B;-C:C) of in de Engelse versie is het =sum(A:B,-C:C)
snIRC het gratis chatbotje voor onder andere triviant
  zondag 26 februari 2017 @ 14:23:25 #279
138510 Federer-fan
Heet eigenlijk Haainado
pi_169153625
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2017 14:17 schreef snabbi het volgende:

[..]

zet bijvoorbeeld in cel D1 de formule: =Som(A:B;-C:C) of in de Engelse versie is het =sum(A:B,-C:C)
Je bedoelt helemaal onderaan neem ik aan? Op dit moment bevatten de cellen B12, B26 en B34 de subtotalen. Ik heb in cel B37 (dus onder de drie subtotalen) gezet 'SOM(B12:B26;-B34:B34)'. Maar dat werkt niet. Wat doe ik verkeerd?
Op dinsdag 28 februari 2012 10:19 schreef TheGeneral het volgende:Eindelijk eens wat zinnige posts van Federer-fan O+ .
Op maandag 24 mei 2010 16:33 schreef tarantism het volgende:dit is het slechtste topic dat ik ooit heb gezien
pi_169153742
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2017 14:23 schreef Federer-fan het volgende:

[..]

Je bedoelt helemaal onderaan neem ik aan? Op dit moment bevatten de cellen B12, B26 en B34 de subtotalen. Ik heb in cel B37 (dus onder de drie subtotalen) gezet 'SOM(B12:B26;-B34:B34)'. Maar dat werkt niet. Wat doe ik verkeerd?
Als je die subtotalen hebt, dan zou je in cel B37 toch gewoon moeten zetten: =B12+B26-B34

De reden waarom je eigen formule fout gaat is omdat hij nu doet:
alle cellen tussen B12 en B26 bij elkaar optellen en vervolgens ook van alles tot B34 tot B34.

Toen ik in mijn voorbeeld de getallen weg liet in de SOM formule, dan pakt hij gewoon alle cellen in de betreffende kolom
snIRC het gratis chatbotje voor onder andere triviant
  zondag 26 februari 2017 @ 14:49:27 #281
138510 Federer-fan
Heet eigenlijk Haainado
pi_169154156
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2017 14:31 schreef snabbi het volgende:

[..]

Als je die subtotalen hebt, dan zou je in cel B37 toch gewoon moeten zetten: =B12+B26-B34
Gelukt, bedankt! Maar als er ergens een rij tussenkomt waardoor een 'subtotaalcel' niet meer klopt, moet ik gewoon even de formule handmatig aanpassen?
quote:
De reden waarom je eigen formule fout gaat is omdat hij nu doet:
alle cellen tussen B12 en B26 bij elkaar optellen en vervolgens ook van alles tot B34 tot B34.

Toen ik in mijn voorbeeld de getallen weg liet in de SOM formule, dan pakt hij gewoon alle cellen in de betreffende kolom
Bedankt voor je uitleg.
Op dinsdag 28 februari 2012 10:19 schreef TheGeneral het volgende:Eindelijk eens wat zinnige posts van Federer-fan O+ .
Op maandag 24 mei 2010 16:33 schreef tarantism het volgende:dit is het slechtste topic dat ik ooit heb gezien
  zondag 26 februari 2017 @ 14:50:12 #282
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_169154179
quote:
5s.gif Op zondag 26 februari 2017 13:01 schreef Federer-fan het volgende:
Ik heb een vraagje waarvan ik vermoed dat het erg elementair is. Wat ik in Excel wil doen, is drie rijtjes met bedragen die in één kolom sta aan elkaar koppelen. Het eerste rijtje betreft het spaargeld dat ik heb (A). Het tweede rijtje betreft het spaargeld dat ik dit jaar verwacht (B). Het derde rijtje betreft de grote uitgaven die ik dit jaar moet doen (C). Ik heb drie subtotalen (A, B en C), waarvan ik één eindtotaal wil maken, namelijk: A + B -/- C. Daarbij wil ik alleen nog zorgen dat de formule die het eindtotaal berekent blijft kloppen als er in de rijtjes bij A, B en/of C iets verandert.

Kan iemand me helpen?
Ook hier geldt, pivot table,
maar waarschijnlijk eerst je drie rijen combineren tot één tabel. Dan maak je je het in één keer een stuk makkelijker, voor nu en in de toekomst. Stel dat je extra onderscheid wil gaan maken voor speciale reserveringen, of eenmalige tegenvallers.

bijv:
1
2
3
4
5
A     B     C   D
spaar sparen uitgaven maand
1000  500     -750       jan
      500     -200       feb
      500                maa
naar:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
A    B        C
Maand Wat     Bedrag
jan  spaar    1000
jan  sparen   500
jan  uitgaven -750
feb  sparen   500
jan  uitgaven -100
jan  uitgaven -100
maa  sparen   500

Als je dan gaat toevoegen, krijg je vanzelf in de pivot table het bijgewerkte resultaat ("refresh data"). Ook kan je met een pivot table je data anders indelen, bijv door maand in kolom te zetten.

Zie mijn link eerder vandaag.

[ Bericht 66% gewijzigd door The_vice op 26-02-2017 15:00:14 ]
Hendrik de Heette heette Hendrik de Heette omdat zijn vader ook Hendrik heette.
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
  zondag 26 februari 2017 @ 15:18:49 #283
138510 Federer-fan
Heet eigenlijk Haainado
pi_169154897
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2017 14:50 schreef The_vice het volgende:

[..]

Ook hier geldt, pivot table,
maar waarschijnlijk eerst je drie rijen combineren tot één tabel. Dan maak je je het in één keer een stuk makkelijker, voor nu en in de toekomst. Stel dat je extra onderscheid wil gaan maken voor speciale reserveringen, of eenmalige tegenvallers.

bijv:
[ code verwijderd ]

naar:
[ code verwijderd ]

Als je dan gaat toevoegen, krijg je vanzelf in de pivot table het bijgewerkte resultaat ("refresh data"). Ook kan je met een pivot table je data anders indelen, bijv door maand in kolom te zetten.

Zie mijn link eerder vandaag.

Dank je wel voorje uitgebreide uitleg!
Op dinsdag 28 februari 2012 10:19 schreef TheGeneral het volgende:Eindelijk eens wat zinnige posts van Federer-fan O+ .
Op maandag 24 mei 2010 16:33 schreef tarantism het volgende:dit is het slechtste topic dat ik ooit heb gezien
pi_169159082
quote:
4s.gif Op zondag 26 februari 2017 12:35 schreef FredvZ het volgende:

[..]

Wil je stoppen met verspreiden van Excel sheets op FOK! die onder het copyright van een andere website vallen?
Daarnaast helpen we je graag met je eigen problemen, maar het is niet de bedoeling je huiswerk of de contents van andere websites hier te gaan posten.
Oké. Ik heb volgens mij bij deze de bron genoteerd, maar ik zet het in het vervolg dan ook in de tekst. En 'je eigen 'problemen'', ik heb niet echt een probleem, maar een vraag. Ik vraag meestal pas iets wanneer ik er langer dan drie uur mee bezig ben. Het is geen huiswerk wat ik doe, maar het is eerder voor mij een vrijetijdsbesteding. Maar ik begrijp nu pas door jouw bericht dat ik te veel vragen stel. Sorry. Ik wist nog niet beter.

Ik weet niet of mijn reactie iets te overdreven is, maar oke, cool! :)

[ Bericht 12% gewijzigd door GeleOctopus op 26-02-2017 18:51:31 ]
pi_169314880
Weet iemand hier of er een mogelijkheid bestaat een lijst met namen (kolom) in Excel weg te schrijven naar verschillende Word-documenten?

Uiteindelijk zou er voor iedere naam in de kolom dus een apart Word-document moeten komen. Het liefste gebruiken we een Word-document dat al een vooraf ingesteld template heeft, de naam moet dus op een specifieke plaats in het document komen te staan.
pi_169315009
quote:
0s.gif Op zondag 5 maart 2017 20:43 schreef larsico het volgende:
Weet iemand hier of er een mogelijkheid bestaat een lijst met namen (kolom) in Excel weg te schrijven naar verschillende Word-documenten?

Uiteindelijk zou er voor iedere naam in de kolom dus een apart Word-document moeten komen. Het liefste gebruiken we een Word-document dat al een vooraf ingesteld template heeft, de naam moet dus op een specifieke plaats in het document komen te staan.
waarom zo moeilijk doen en niet meteen samenvoegen in word gebruiken?

https://support.office.co(...)11-9cff-932c49474705
pi_169315192
quote:
1s.gif Op zondag 5 maart 2017 20:46 schreef Basp1 het volgende:

[..]

waarom zo moeilijk doen en niet meteen samenvoegen in word gebruiken?

https://support.office.co(...)11-9cff-932c49474705
Ah thanks, dat moet inderdaad werken!
  dinsdag 7 maart 2017 @ 14:13:28 #288
11736 Ceased2Be
Misantroop
pi_169351121
-edit-

opgelost, was stom :')

[ Bericht 45% gewijzigd door Ceased2Be op 07-03-2017 14:50:18 ]
"Een menschenhater, menschenschuwend mensch, die niet gaarne andere menschen ziet; een wonderlijk, ongezellig mensch, vijand van alle vrolijkheid.'
"My voice is nothing, my thoughts are nothing, in many respects I'm like you; nothing"
pi_169531697
Goedemorgen,

Ff een vraag, waar ik nergens echt een goed antwoord op kan vinden.
Heb al gezocht in meerdere topics, maar kan het zo niet vinden.

Ik heb een excel waarin ik gebruik maar van een lijst om gegevens uit andere tabbladen te halen.
Nu staan hier niet alle gegevens uit het tabblad in, maar een selectie daarvan.

De code hiervoor gebruikt is onderstaand:
=INDIRECT("'"&C2&"'!C5")
(in C2 staat de naam van het tabblad die ik haal uit een ander tabblad, maar tevens overeenkomt met de daadwerkelijke naam van het tabblad)

Nu wil ik graag dat ik ook een hyperlink creëren waarmee ik naar het daadwerkelijke tabblad kan.
Zodra ik dus een een tablblad uit de lijst kies, moet hij dan ook een link creëren naar dat geselecteerde tabblad.

Ik krijg wel de juiste informatie met onderstaande formule, maar de link die ik maak werkt niet..
=HYPERLINK(INDIRECT("'"&C2&"'!C5"))

Hopelijk een beetje duidelijk omschreven..
Is dit mogelijk? (dat hoop ik toch)

Alvast bedankt voor de reacties.
pi_169537096
HYPERLINK() verwacht een tekst (bijv "#Sheet2!E13" om naar cel E13 in Sheet2 te linken), en niet een reference (Sheet2!E13).

De volgende formule levert een hyperlink op naar cel E13 in Sheet2 met als tekst "Friendly name for hyperlink":
=HYPERLINK("#"&ADDRESS(13,5,1,1,"Sheet2"),"Friendly name for hyperlink")
pi_169567960
quote:
0s.gif Op woensdag 15 maart 2017 15:40 schreef sylvesterrr het volgende:
HYPERLINK() verwacht een tekst (bijv "#Sheet2!E13" om naar cel E13 in Sheet2 te linken), en niet een reference (Sheet2!E13).

De volgende formule levert een hyperlink op naar cel E13 in Sheet2 met als tekst "Friendly name for hyperlink":
=HYPERLINK("#"&ADDRESS(13,5,1,1,"Sheet2"),"Friendly name for hyperlink")
He Sylvesterrr (of anderen),

Bedankt voor je antwoord.
Echter is het probleem natuurlijk dat mijn keuzelijst bepaald wat voor hyperlink er moet komen en waar deze naartoe moet linken..

Ik kan hier dus niet een standaard tekst inzetten.

Wellicht tips voor me?
pi_169569341
quote:
0s.gif Op donderdag 16 maart 2017 12:50 schreef Spijker83 het volgende:

[..]

He Sylvesterrr (of anderen),

Bedankt voor je antwoord.
Echter is het probleem natuurlijk dat mijn keuzelijst bepaald wat voor hyperlink er moet komen en waar deze naartoe moet linken..

Ik kan hier dus niet een standaard tekst inzetten.

Wellicht tips voor me?
Je hoeft de waardes die je meegeeft aan ADDRESS niet handmatig op te geven, deze kunnen ook vanuit andere cellen komen...

C2: jouwsheetnaam
A1: =ADDRESS(5,3,1,1,C2).
A2: =HYPERLINK("#"&A1,A1)

Of denk ik nu te simpel?
pi_169985091
Ik probeer dus een functie te schrijven, waarmee ik meerdere bereiken van een excel werkblad als argument kan bereiken.

Met een bereik ziet dat er dus ongeveer zo uit:

1Function hoihoi(ParamArray arr1() As Variant)

Dus dan zou je zeggen, dan doe je zoiets:

1Function hoihoi(ParamArray arr1() As Variant, ParamArray arr2() As Variant)
Maar dat geeft enkel een dikke error ;(

Spreadsheetexperts hier in de zaal?
  maandag 3 april 2017 @ 23:40:19 #294
85514 ralfie
!Yvan eht nioj
pi_169986804
quote:
0s.gif Op maandag 3 april 2017 22:55 schreef vaduz het volgende:
Ik probeer dus een functie te schrijven, waarmee ik meerdere bereiken van een excel werkblad als argument kan bereiken.

Met een bereik ziet dat er dus ongeveer zo uit:
[ code verwijderd ]

Dus dan zou je zeggen, dan doe je zoiets:
[ code verwijderd ]

Maar dat geeft enkel een dikke error ;(

Spreadsheetexperts hier in de zaal?
paramarray accepteert een willekeurig aantal argumenten. Daar kun je uiteraard geen twee van hebben in één functie, immers weet niemand dan of argument 3 dan bij arr1 of arr2 hoort.
pi_169990244
quote:
0s.gif Op maandag 3 april 2017 23:40 schreef ralfie het volgende:

[..]

paramarray accepteert een willekeurig aantal argumenten. Daar kun je uiteraard geen twee van hebben in één functie, immers weet niemand dan of argument 3 dan bij arr1 of arr2 hoort.
Zoiets dacht ik al, maar hoe geef ik dan wel meerdere arrays door aan een functie?
  dinsdag 4 april 2017 @ 18:39:52 #296
85514 ralfie
!Yvan eht nioj
  dinsdag 4 april 2017 @ 20:35:29 #297
77676 The_vice
alweer 'n idee?
pi_170004182
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 april 2017 10:09 schreef vaduz het volgende:
[..]
Zoiets dacht ik al, maar hoe geef ik dan wel meerdere arrays door aan een functie?
En zoiets?:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Public Function MijnRanges(Range1 As Range, _
                           Range2 As Range _
                           ) As String
Dim ArrayRange1() As Variant
ArrayRange1 = Range1

    For Each It