abonnement Unibet Coolblue
pi_161812942
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/

Filmpje van O+ Vincent Talleu O+ :

Wat resultaten van uit het vorige topic

Minilot:



Lot_1


computergirl


monkNL


Zo-is-dat



Mocht je foto er niet in staan, sorry

[ Bericht 8% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 01-05-2016 09:00:25 ]
pi_161812950
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2016 22:22 schreef Riann het volgende: [..] Ik heb ze net uit de oven gehaald maar de bovenkant van de broodjes voelt hard aan en dat snap ik eigenlijk niet. Het zou zacht moeten zijn.
zo hard als een pistoletje?doe eens foto? :+ Ik heb nooit zulke zachte broodjes als dat spul dat je in supermarkt koopt, thuisbakken zonder toevoegingen wordt altijd anders maar tijdens afkoelen verandert ook nog een en ander.
pi_161813054
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2016 20:25 schreef qltel het volgende:

[..]

Een broodbakmachine kneed niet, maar roert een beetje.. En het brood wat eruit komt valt meestal tegen, vandaar dat de broodbakmachine-mode weer ver voorbij is.

Als ik je een tip mag geven: ga nachtbrood maken. Da's veel beter dan die slecht gerezen bakstenen uit zo'n machine en nog veel makkelijker ook. Filmpje hoe dat moet staat in de OP.
Ik heb best wat brood zelf gekneed en nu ook al heel veel brood door de broodbakmachine laten kneden, maar ik vind het resultaat vaak redelijk gelijk. De broodbakmachine roert inderdaad meer dan hij echt kneedt, maar hij gaat daar wel geruime tijd mee door, terwijl ik het na 10 minuten écht wel gehad heb.
Ik kan van mijn pizzadeeg altijd prachtige vliesjes trekken, dus slecht deeg vind ik het dan niet *O*
pi_161818246
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 april 2016 22:50 schreef computergirl het volgende:

[..]

zo hard als een pistoletje?doe eens foto? :+ Ik heb nooit zulke zachte broodjes als dat spul dat je in supermarkt koopt, thuisbakken zonder toevoegingen wordt altijd anders maar tijdens afkoelen verandert ook nog een en ander.
Niet zo hard als een pistoletje daarna zijn ze iets zachter geworden maar nu zijn ze taai heb ze ook weggegooid. Dit was een foto van gisteravond toen ik ze uit de oven gehaald had.
  zaterdag 30 april 2016 @ 07:43:58 #5
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_161818262
Weggegooid??
Je had ze toch ook gewoon vandaag kunnen oppiepen in de oven?
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_161818285
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 april 2016 07:43 schreef Molo het volgende:
Weggegooid??
Je had ze toch ook gewoon vandaag kunnen oppiepen in de oven?
net ofdat ze dan wel lekker zijn nee ik heb een minibolletje van de HEMA uit de vriezer gehaald wat ik nu aan het opeten ben met een zacht gekookt eitje. Dat eet ik elke ochtend. ;)
  zaterdag 30 april 2016 @ 07:52:24 #7
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_161818297
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2016 07:49 schreef Riann het volgende:

[..]

net ofdat ze dan wel lekker zijn nee ik heb een minibolletje van de HEMA uit de vriezer gehaald wat ik nu aan het opeten ben met een zacht gekookt eitje. Dat eet ik elke ochtend. ;)
Ah dat is jammer, nou jaaaa, volgende keer beter ^O^
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_161818443
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2016 07:40 schreef Riann het volgende:

[..]

Niet zo hard als een pistoletje daarna zijn ze iets zachter geworden maar nu zijn ze taai heb ze ook weggegooid. Dit was een foto van gisteravond toen ik ze uit de oven gehaald had. [ afbeelding ]
-O-
Jammer hoor. Ga je nog een broodbak-poging wagen (oefening baart kunst)?
pi_161818645
quote:
2s.gif Op vrijdag 29 april 2016 22:47 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Ziet er interessant uit, maar hij heeft maar 700W vermogen? Ik dacht altijd dat een beetje brooddeeg minimaal 900W nodig heeft? Er zijn veel lovende reacties, maar ook wel dat de machine bij het kneden van brood het toch moeilijk heeft. Hoe is dat bij jou? En hoeveel gram deeg doe jij in je machine?
Ik ben indertijd afgegaan op reviews e.d., daar kwam hij goed uit. En ik vind inderdaad dat kneden prima gaat. Ik maak meestal brood van 1250 gram, soms kleiner. Daar heeft hij geen enkele moeite mee.
pi_161818661
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2016 07:40 schreef Riann het volgende:

[..]

Niet zo hard als een pistoletje daarna zijn ze iets zachter geworden maar nu zijn ze taai heb ze ook weggegooid. Dit was een foto van gisteravond toen ik ze uit de oven gehaald had. [ afbeelding ]
Wat jammer zeg! Ik vind ze er nog wat bleek uitzien, misschien niet helemaal gaar? En je moet ze wel bestrijken met gesmolten boter (zoals in het recept staat), daar worden ze zachter van. Maar ze blijven inderdaad harder dan zachte bolletjes uit de winkel.
pi_161823820
Brood met pitten en zaadjes (uit boek van Levine)

  zondag 1 mei 2016 @ 08:56:53 #12
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_161840801


Weer een no knead voor vandaag. Binnenkort maar weer eens wat andere broden proberen :)
pi_161840817
OP bijgewerkt :+
  zondag 1 mei 2016 @ 11:44:47 #14
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_161842516


Bijna lunchtijd :9
  zondag 1 mei 2016 @ 12:11:25 #15
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_161842902
Waar woont u en mag ik een paar sneetjes komen halen? :D :9
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zondag 1 mei 2016 @ 12:23:01 #16
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_161843117
quote:
1s.gif Op zondag 1 mei 2016 12:11 schreef Molo het volgende:
Waar woont u en mag ik een paar sneetjes komen halen? :D :9
Noordhollands dorpje, opschieten want de helft is al op :+
  zondag 1 mei 2016 @ 12:24:08 #17
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_161843138
quote:
1s.gif Op zondag 1 mei 2016 12:23 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Noordhollands dorpje, opschieten want de helft is al op :+
Verdeurie, ik ben nog in pyjama!

* Molo stapt dan maar met ongekamd haar en in pyjama in auto, vroemmmmmmmmm
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zondag 1 mei 2016 @ 12:34:05 #18
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_161843311
Tot zo ;)
pi_161844695
quote:
1s.gif Op zondag 1 mei 2016 08:56 schreef douche-eendje het volgende:
[ link | afbeelding ]

Weer een no knead voor vandaag. Binnenkort maar weer eens wat andere broden proberen :)
Welk recept / verhouding gebruik je precies? Mooi brood!
  zondag 1 mei 2016 @ 14:13:54 #20
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_161845099
quote:
1s.gif Op zondag 1 mei 2016 13:58 schreef Trusten het volgende:

[..]

Welk recept / verhouding gebruik je precies? Mooi brood!
Die ooit uit de nyt kwam,met een iets aangepaste hoeveelheid en variatie in bloem/meel.

Deze was:
130 g gebuideld tarwemeel
300 g tarwebloem
1/4 tl gist
1 1/4 tl zout
345 g water

Heeft zo'n 14 uur gestaan, vanmorgen gevormd en nog 2 uur rijzen. En in een ovenschaal met deksel in de oven :9
pi_161851314
quote:
1s.gif Op zondag 1 mei 2016 14:13 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Die ooit uit de nyt kwam,met een iets aangepaste hoeveelheid en variatie in bloem/meel.

Deze was:
130 g gebuideld tarwemeel
300 g tarwebloem
1/4 tl gist
1 1/4 tl zout
345 g water

Heeft zo'n 14 uur gestaan, vanmorgen gevormd en nog 2 uur rijzen. En in een ovenschaal met deksel in de oven :9
pi_161851336
quote:
1s.gif Op zondag 1 mei 2016 18:15 schreef Trusten het volgende:

[..]

Thanks..! En hoe lang / heet bak je hem dan?
  zondag 1 mei 2016 @ 18:17:52 #23
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_161851360
quote:
1s.gif Op zondag 1 mei 2016 18:16 schreef Trusten het volgende:

[..]

Thanks..! En hoe lang / heet bak je hem dan?
250 graden, 30 minuten met deksel op de schaal en 15 minuten zonder deksel.
pi_161852466
Ik heb onlangs een combi-stoomoven aangeschaft en merk dat deegwaren het bijzonder goed doen hier in!

Heeft iemand van jullie ervaring in het bakken van brood in een combi-stoomoven? :)
pi_162109410
Mijn vriezer begint weer leeg te raken dus dit weekend weer bakken *O*
Heeft een van jullie wel eens iets gebakken van https://www.ploetzblog.de?
Staan hele lekkere broodjes op, maar wel met ingredienten die ik niet ken of hele lange bereidingstijden
pi_162112850
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 april 2016 08:33 schreef computergirl het volgende:

[..]

-O-
Jammer hoor. Ga je nog een broodbak-poging wagen (oefening baart kunst)?
misschien nog wel weet ik nog niet
pi_162113552
quote:
1s.gif Op donderdag 12 mei 2016 06:45 schreef computergirl het volgende:
Mijn vriezer begint weer leeg te raken dus dit weekend weer bakken *O*
Heeft een van jullie wel eens iets gebakken van https://www.ploetzblog.de?
Staan hele lekkere broodjes op, maar wel met ingredienten die ik niet ken of hele lange bereidingstijden
[ afbeelding ]
En ik had al honger :') ziet er goed uit!
pi_162181597
Wat is het stil hier :+
Zuurdesem bolletjes, volgens recept Weekend bakery
  zondag 15 mei 2016 @ 12:11:28 #29
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_162212140


Hier is het niet stil, ik geniet van de oven spring :)
pi_162212479
Baksel twee:
https://www.ploetzblog.de(...)meln-handgeschlagen/

Met paté fermenté van 3 dagen oud, en een beetje rogge.
Echt lekker, vers uit de oven met beetje roomboter :Y)

[ Bericht 10% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 15-05-2016 12:37:10 ]
  zondag 15 mei 2016 @ 14:48:05 #31
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_162216442
Wat een leuke en mooie broodjes! O+ Nu vind ik t maar saai dat er hier 3 grote broden staan te rijzen, moet ook maar weer eens kleine broodjes maken!

En kaiserbroodjes, tof gedaan! :D
pi_162226089
quote:
1s.gif Op zondag 15 mei 2016 14:48 schreef Zo-is-dat het volgende:
Wat een leuke en mooie broodjes! O+ Nu vind ik t maar saai dat er hier 3 grote broden staan te rijzen, moet ook maar weer eens kleine broodjes maken!

En kaiserbroodjes, tof gedaan! :D
jij maakt altijd hele mooie broden. :+
Er staat nu nog een batch broodjes te rijzen maar daar heb ik fout gemaakt met omrekenen van recept }:|
'Beetje' te nat deeg _O-
  zondag 15 mei 2016 @ 21:14:00 #33
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_162228434


Heb vandaag een keer een broodje met de naad naar boven gebakken om een soort 'natuurlijke' barst te krijgen. T heeft wel wat maar hij had wel wat meer mogen barsten
pi_162231535
Nummer drie!
https://www.ploetzblog.de/2016/04/30/dreikornkrustis/
geen Roggenschrot (mittelgrob) , maar met gewelde havergrutten en havervlokken.


En nu is de diepvries wel weer even gevuld :9
  woensdag 18 mei 2016 @ 10:31:13 #35
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_162289315
Ik ook weer eens wat gebakken.


pi_162289739
Ziet er weer heerlijk uit allemaal. Ik had dit weekend speltbroodjes gebakken uit het boek van Levine. Waren heerlijk.
pi_162290028
Zijn er mensen die het meel etc online bestellen zo ja waar? Hier (Z-Limburg) vind ik helaas nergens een plek waar ik verschillende soorten meel kan krijgen :(
pi_162290050
quote:
7s.gif Op woensdag 18 mei 2016 10:31 schreef Helsinki het volgende:
Ik ook weer eens wat gebakken.

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Wow, ziet er groot uit. Hoeveel bloem/meel zit hierin?
Somebody that I used to know
  woensdag 18 mei 2016 @ 11:24:02 #39
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_162290166
Dank!
250 gr tarwebloem
100 gr volkorenmeel
20 gr roggemeel

En ja, bestel zo nu en dan online bij de-zuidmolen.nl :). Prima!
pi_162290819
quote:
1s.gif Op woensdag 18 mei 2016 11:24 schreef Helsinki het volgende:
Dank!
250 gr tarwebloem
100 gr volkorenmeel
20 gr roggemeel

En ja, bestel zo nu en dan online bij de-zuidmolen.nl :). Prima!
Oh, dat valt dan wel weer mee. Dacht dat er zo'n 700-800 gr in zat...
Somebody that I used to know
pi_162291320
quote:
1s.gif Op woensdag 18 mei 2016 11:24 schreef Helsinki het volgende:
Dank!
250 gr tarwebloem
100 gr volkorenmeel
20 gr roggemeel

En ja, bestel zo nu en dan online bij de-zuidmolen.nl :). Prima!
zo weinig? Brood ziet er groter uit
pi_162309160
quote:
0s.gif Op woensdag 18 mei 2016 11:15 schreef Questular het volgende:
Zijn er mensen die het meel etc online bestellen zo ja waar? Hier (Z-Limburg) vind ik helaas nergens een plek waar ik verschillende soorten meel kan krijgen :(
Ook niet als je in Duitsland in de supermarkt gaat kijken? Ik rij zelfs wel eens heen en weer en woon onder Amersfoort. :P
pi_162316761
quote:
0s.gif Op woensdag 18 mei 2016 11:15 schreef Questular het volgende:
Zijn er mensen die het meel etc online bestellen zo ja waar? Hier (Z-Limburg) vind ik helaas nergens een plek waar ik verschillende soorten meel kan krijgen :(
Is er geen bakkersmolen in de buurt? Of evt een reform winkeltje. Die hebben ook vaak diverse soorten bloem en meel.
pi_162318948
quote:
1s.gif Op zondag 15 mei 2016 12:31 schreef computergirl het volgende:
Baksel twee:
https://www.ploetzblog.de(...)meln-handgeschlagen/
[ link | afbeelding ]
Met paté fermenté van 3 dagen oud, en een beetje rogge.
Echt lekker, vers uit de oven met beetje roomboter :Y)
Jemig, wat een leuke! Fraai gevormd ook! :Y
Let me see you stripped down to the bone
pi_162319126
quote:
0s.gif Op woensdag 18 mei 2016 11:15 schreef Questular het volgende:
Zijn er mensen die het meel etc online bestellen zo ja waar? Hier (Z-Limburg) vind ik helaas nergens een plek waar ik verschillende soorten meel kan krijgen :(
En ik laat per maand anderhalve ton meel uit zuid Limburg komen!


Commandeursmolen, Mechelen. Online levert oa. Biovoordeel.NL hun melen (erg nette Service daar sowieso). En natuurwinkels die melen van de nieuwe band verkopen. De nieuwe band gebruikt de melen van de commandeursmolen.
  zaterdag 21 mei 2016 @ 17:53:58 #46
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_162383354
Ik ben bezig hamburgers te maken. Het enige dat ik aan brood ooit elf heb gebakken, is brioche. Nu zijn ze weer geslaagd. :)

pi_162383392
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 mei 2016 17:53 schreef vinnypassy het volgende:
Ik ben bezig hamburgers te maken. Het enige dat ik aan brood ooit elf heb gebakken, is brioche. Nu zijn ze weer geslaagd. :)

[ afbeelding ]
mooi weer! Bij Masterchef kan je 25000 euri winnen, weet je dat? :+
  zaterdag 21 mei 2016 @ 17:59:25 #48
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_162383461
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 mei 2016 17:55 schreef computergirl het volgende:

[..]

mooi weer! Bij Masterchef kan je 25000 euri winnen, weet je dat? :+
Ja, kan ik het niveau gelijk ff opkrikken. ;) Nee, ik betwijfel of ik daar de ad hoc creativiteit voor heb. Blijf voorlopig denk ik nog even lekker thuis kokkerellen.
  Moderator / Miss SHO zaterdag 21 mei 2016 @ 22:32:49 #49
22592 crew  Ole
pi_162390778
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 mei 2016 17:55 schreef computergirl het volgende:

[..]

mooi weer! Bij Masterchef kan je 25000 euri winnen, weet je dat? :+
25000 euro :o
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_162409821
quote:
1s.gif Op donderdag 12 mei 2016 06:45 schreef computergirl het volgende:
Mijn vriezer begint weer leeg te raken dus dit weekend weer bakken *O*
Heeft een van jullie wel eens iets gebakken van https://www.ploetzblog.de?
Staan hele lekkere broodjes op, maar wel met ingredienten die ik niet ken of hele lange bereidingstijden
[ afbeelding ]
Gisteren voor het eerst. De recepten bevatten voor mij iets te veel water, ik heb er daardoor er een in een blik gebakken en de ander is een pannekoek geworden. -O-
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')